View Full Version : Kések, bicskák, eszközök
kheopsz
03-14-2014, 11:02 AM
Most tervezek egy bicskát vásárolni, de nem tudok dönteni, mert annyiféle van (15fonttól 200ig) csak victorinoxból is, hogy nézegetem, de lövésem sincs, melyiket vegyem.
Persze azért 200 sok lenne, de arra gondoltam, hogy max egy 30-40fontot rászánnék.
Keresgéltem itt is bicskákat, de valójában ilyen fórumot még nem láttam itt, ami megdöbbentõ. :) Vagy csak én vagyok a béna :)
Szerintetek hogy érdemes? Egy olcsó ebayes/amazonos cuccot, vagy valami drágább, minõségibbet (ezt a victorinoxot is itt olvastam valahol, vagy valamelyik túlélõs blogon)?
Egy olyat, amiben a pengétõl a bicikliig minden benne van, vagy inkább 2-3 kisebb, de különbözõ eszközt?
Kinek mi vált be?
Az én cuccomat hátizsákban tartom, tehát a több kisebb dolog sem lenne gond. A hátizsák a hosszabb utakon (munka) mindig nálam van.
Egyelõre némi alapkaja (kekszek, de ezt mostanában fejlesztem) egy teljes B-kategóriás elsõsegély csomag, zsepi, wcpapír, sál, lámpa, ahhoz elem, kábelkötelegõ, gumipók, alap-biciklijavító készlet, kesztyû meg némi gyógyszer van benne. De hely még van :) Iránytû térkép azért nincs, mert az utat ismerem a melóig, ha meg máshova megyek (ami évi 1x fordul elõ), akkor oda viszont elõtte térképnyomtatás/ google maps tanulmányozás.
Van már késes, túlélõkéses és bicskás topic is. Majd átteszem a hozzászólást a megfelelõ helyre. :beer:
kheopsz
03-14-2014, 11:39 AM
Ahá, már látom, a Felszereléses csoportban keresgéltem csak, oké. Köszi :)
GAZDA
03-14-2014, 11:43 AM
Most tervezek egy bicskát vásárolni, de nem tudok dönteni, mert annyiféle van (15fonttól 200ig) csak victorinoxból is, hogy nézegetem, de lövésem sincs, melyiket vegyem.
Ha most ismerkedsz a késekkel jobb ha egy közepes árfekvésût veszel pl. egy svájci bicska (az általd ténylegesen használt szerszámokkal) azzal nem bukhatsz. Ha nagyon olcsót veszel és gyenge minõségû sosem tanulsz meg kést használni és meg is sérülhetsz ha gyenge a zár. 10-15 e Ft-nál többet én nem költenék bökõre a helyedben.:-)
kheopsz
03-14-2014, 12:06 PM
Igen én is egy közepes minõségû dologra gondolok, hasonló összegben.
Most elkezdtem átnézni az említett fórumokat, hát... mire végzek az átolvasással/tanulmányozással addigra már megvolt 3-4 világvége... :)
shadow177
03-14-2014, 01:03 PM
Persze azért 200 sok lenne, de arra gondoltam, hogy max egy 30-40fontot rászánnék.
Keresgéltem itt is bicskákat, de valójában ilyen fórumot még nem láttam itt, ami megdöbbentõ. :) Vagy csak én vagyok a béna :)
Az én véleményem, hogy univerzális kés nincs. Ahhoz hogy túlélõ helyzetben boldogulj, több kell.
1. "svájci" bicska de még inkább egy multitool.
Sok hasznos apróságot tartalmaznak, jók a finom munkára, szerelésre, konzervbontásra.
2. "tábori kés" ez lehet egy 14-18cm pengehosszú ~4mm vtg. pengéjû kés, lehetõleg nem recés éllel, szikravetésre alkalmas fokéllel.
3. "harci kés" ez lehet valami masszív min 20cm pengehosszú kétélû tõr, vagy egy rövid (40-50cm) bozótvágó
4. Bár ez nem kifejezetten kés 2-3 egyszerû vasfûrészlapnak is helyet szoríthatnál.
(fél vasfûrész lap elfér a cipõdben a talpbetét alatt)
Persze ez csak az én véleményem, lehet hogy a profik ízekre szednek érte :)
kovu78
03-14-2014, 06:00 PM
fenõkövet ugye senki nem felejt el csomagolni :rolleyes:
M-torolt_forumozo
03-14-2014, 06:35 PM
Én a külön harci kést teljesen fölöslegesnek tartom. Egy akármilyen késsel lehet harcolni, önvédekezni - inkább a készségek fognak számítani nem pedig az eszköz (ne legyen önveszélyes, pl. bicska becsukódó zárral). A Victorinox elsõre tökéletes választás, javaslom a Spartan modellt. Emelllé én egy nagyobb, csapkodós vasat vinnék még - golok, kukri, barong, machete, bolo. Közepes kések közül pedig a bowie forma a kedvencem, de jók a bevált túlélõkések is.
GAZDA
03-14-2014, 07:12 PM
Én a külön harci kést teljesen fölöslegesnek tartom. Egy akármilyen késsel lehet harcolni, önvédekezni - inkább a készségek fognak számítani nem pedig az eszköz (ne legyen önveszélyes, pl. bicska becsukódó zárral). A Victorinox elsõre tökéletes választás, javaslom a Spartan modellt. Emelllé én egy nagyobb, csapkodós vasat vinnék még - golok, kukri, barong, machete, bolo. Közepes kések közül pedig a bowie forma a kedvencem, de jók a bevált túlélõkések is.
Nagyrészt egyetértek de ha valaki nem járatos a "nagyvasak" világában jobb ha marad a bicska közepes 12-20 cm pengehosszú késeknél. A nagy kés helyett hasznosabb lehet egy balta.
knife1
03-14-2014, 07:51 PM
A Victorinox-al egyetértek (én a vadász verziót szeretem), de balta helyett én az 60 centis machetét preferálom.
kheopsz
03-15-2014, 09:56 AM
Egyelõre egy állandóan magamnál hordható kis kést nézek, kaptam itt ötleteket, most azokat nézegetem, köszi. :)
Valószínû lenne egy külön interjúm a cégnél, ha véletlenül kiesne a táskámból egy hosszabb tõr :)
aksurv
03-15-2014, 11:56 AM
Láttam, hogy az angoloknál élsz, ami kés ügyileg szívás, de van azért megoldás.
Elvileg 3'' alatti nem rögzített pengéjû kést hordhatsz.
Mi fér bele?
Multifogó
Leatherman Kick Ez az egy fogó amiben nem rögzítettek a penge és szerszámok és belefér mérethatárba. Amit hozzá javaslok.
Victorinox Ranger. Pont azok az eszközök vannak rajta ami hiányzik fogóban, mert a Kick belépõ fogó.
Nekem is ez két eszköz az utazós eszközeim. Hollandiában át mentem vele olyan ellenõrzésen ami kifejezetten késekre irányult nem volt gond.
Ha csak egyet akarsz akkor Victorinox Handyman ebben nem olyan jó fogó mint egy Leathermanné, de használható és egyben van minden, viszont viszonylag vastag.
Zsebkések.
Jól használható az angolok katonák kése az army clasp knife, biztos lehet venni surplus boltban, figyelj, hogy ne rögzített változatot vedd.
Itt találsz jól használható angol késeket, beleérte a katonai modellt.
http://www.eggintongroup.co.uk/brands/joseph-rodgers
Végül legyen egy magyar. A magyar kisközép maskara belefér a mérethatárba, ráadásul ha a mesterrel megbeszéled belerak olyan erõs rugót, hogy olyan lesz mint egy fix. Legfeljebb mondod fapofával az angol bobbynak fõleg ha nõ, (tuti nem tudja kinyitni), child and womenproof.
Egy ilyet javaslok. Egy kulcskarikával a karikás részbe, a gyenge oldalú zsebbe egy karabinerrel felfogatva tökéletes férfieszköz. (bár erre vigyázz nem tudom, hogy lehet-e akkor tedd a táskába.
http://www.bicska.hu/wpress/wp-content/uploads/2012/09/wu0z9044.jpg Mester pedig nagyon rugalmas, olyanra csinálja amire szeretnéd. És legalább lenne nálad egy darab Magyarország, mert ilyen késsel az igazi enni, minden magyarnak illik, hogy legyen egy magyar bicskája.
kheopsz
03-15-2014, 04:53 PM
Nézegettem amiket ajánlottál, a Kick fogónál azért az áron csuklottam egy kicsit, amazonról lenne vagy 70 font... :)
A Leatherman wingmant ismered? Annak még elfogadható elsõ-bicskás ára van, azt is nézegettem.
A Handyman drótvágója vajon mit visz át? Ismered valamennyire? Sima dróthálót vagy esetleg valami erõsebb drótot is meg lehet vele nyesni?
Apámnak két ilyen maskara bicskája is van, lehet, hogy amikor kijöttem, le kellett volna nyúlnom egyet :) Nézem az oldalát, mi a fene az a pakli?
M-torolt_forumozo
03-15-2014, 06:17 PM
Nézem az oldalát, mi a fene az a pakli?
Az a kis rézdarab a képen a bicska elején és hátulján.
aksurv
03-15-2014, 06:30 PM
Nézegettem amiket ajánlottál, a Kick fogónál azért az áron csuklottam egy kicsit, amazonról lenne vagy 70 font... :)
A Leatherman wingmant ismered? Annak még elfogadható elsõ-bicskás ára van, azt is nézegettem.
A Handyman drótvágója vajon mit visz át? Ismered valamennyire? Sima dróthálót vagy esetleg valami erõsebb drótot is meg lehet vele nyesni?
Apámnak két ilyen maskara bicskája is van, lehet, hogy amikor kijöttem, le kellett volna nyúlnom egyet :) Nézem az oldalát, mi a fene az a pakli?
A kick láttam sokkal jobb árakat is szerintem nézegess még.
Paklit megmondta MATT.
Wingmannal ugyan az baj mint többivel rögzített a penge. Nem érdemes kockáztatni, mert ha belefutsz ellenõrzésbe huzós lesz.
De vigasztaljon az íreknél még rosszabb. Buszmegállóban állt egy magyar srác rendõri ellenõrzés . Egy sima kis svájci bicska kis híján 3500 euróban fájt neki. Ott SEMMI éles dolog nem lehet zsebedben, persze ehhez képest azért leböködik egymást.
Handyman fogó. Inkább érfogóként tudod használni. Tehát levenni forró bögrét tûzrõl, kisebb csavart meghúzni, vékony drótot átvágni. Nálam mindig van táskámban egy swiss champ is. Volt, hogy LM fogóval nem fértem valamihez, vagy egy lesett kisebb anyát kellett felvenni, jól jött. Másra való mint az LM fogók.
De megteheted, hogy veszel mellé egy kisebb kombinált fogót és berakod a táskádba.
kheopsz
03-15-2014, 06:58 PM
Oké, akkor Kick árakat még keresek.
Megnéztem, hogy itt mi a törvény a késekre, elméletileg egy svájci bicska vagy egy 3" alatti összehajtható kés még magadnál tartható, de ennyi az engedmény. E fölötti késeknél már kell egy jó magyarázat, hogy miért is van nálad.
Különben 5000font + 4 év börtön...
aksurv
03-15-2014, 07:05 PM
Errõl beszélek. Ehhez képest ott van szerintem a legtöbb késelés Európában.
Ahogy az amerikaiak mondják, ha törvény megtiltja a fegyverviselést, ott csak törvényen kívülieknek lesz fegyverre.
Nagyon nem vágyok oda, nekem annyira hozzátartozik a fegyver és kés az életemhez. A szlovákoknál nincs késszabály, bármilyen méretû késed lehet gyakorlatilag és a világon talán legszabadabb fegyvertartás van, mert mg-42 géppuska még Amerikában se túl gyakori, azt még se ölik halomra egymást.
A szlovák állampolgárra is a magyar fegyvertartási törvények vonatkoznak Magyarországon ? Kettõs állampolgárság ? :)
Nem az állampolgárság a lényeg, hanem hogy épp hol van az illetõ. :) Különben az Amerikából hazatelepülõ magyarok tömegével vinnék haza a fegyvereket. :haha:
kheopsz
03-15-2014, 08:21 PM
A gyilkolászás szerintem sem folyománya a fegyvertartásnak.
Ha valakit ki akar valaki nyírni, az megteszi, mindegy, hogy kés, pisztoly vagy csak egy serpenyõ.
Ha vehetnék fegyvert akkor sem lövöldöznék az utcán sétálókra, mert ha azt akarnám tenni, akkor nyugodtan dobálhatnám õket téglával,ahhoz nem kell engedély és a kertben van egy csomó.
Ha valakinek fegyvere van, nem szükségszerûképpen gyilkos is.
Annak lenne értelme, hogy lehessen fegyvert tartani, de csak feltételekkel pl zárható szekrény, gyerekek miatt.
pappito
03-15-2014, 09:10 PM
m2c, ha szabad:
bicskát, mint minden más eszközt, a feladathoz választunk. Az persze tök norrmális, hogy valaki akar egy kést, csak érdemes úgy gondolkodni, hogy mire is kell igazán? Ha mindennapi kajálásra, akkor ott vannak a magyar szalonnázók, náderek, vagy a legolcsóbb alternatíva, egy opinel. Az opinelt még az irodákban is elviselik, egy feketére anodizált, harminc centis tantótól meg sikítanak.
Ha az EDC más feladatokat is tartalmaz (csomagbontás, kábelkötegelõk vagdosása, stb.) akkor oda pl a fentiek nem a legpraktikusabbak, mást kell keresni.
Tudom, hogy ezért kikapok, de a svájci bicskák, multitoolok javarésze egy kalap szart nem ér, késnek nagyok, szerszámnak kicsik, viszont nehezek és rossz a fogásuk és még drágák is.
Szóval ha megmondod mire kell a kés, akkor könnyebb lesz belõni merre érdemes nézelõdni.
kheopsz
03-15-2014, 09:34 PM
Sajnos itt a feladat nem igazán meghatározható.
Én egy olyan kést keresek, amely mindennap nálam lehet legálisan, s kisebb dolgokat megoldhassak vele, ha éppen történik valami. Vágásra kisebb szerelésekre alkalmas szerszámra lenne szükségem.
Napi szinten biciklizem, vonatozok. Ha nincs vonat, durván másfél-két óra alatt érnék haza biciklivel, az eszköz/kés arra kell, hogy ezt az idõintervallumot több kevesebb sikerrel biztosítsa.
Nem szándékozom egy csomag szerszámot vinni magammal, ezért gondolkoztam egy ilyen zsebkés/eszköz dolgon.
Nem igazán használnám evésre, de van néhány dolgom, amihez jól jöhetne egy konzervnyitó, csavarhúzó, kés. Esetleg vágnék kábelkötegelõt, kisebb köteleket, stb.
Ha meg kiszabadulnék pár napra a zöldbe, akkor is tudjam használni. Persze, ha csak nincsenek erre jobb, de kicsi eszközök.
Itthon tudok tárolni fûrészt, kisbaltát, nagyobb kést, de ha egy-két napra lépek csak le, nem vinnék magammal mindent.
aksurv
03-16-2014, 03:53 PM
Nem kell lenézni svájcikat és fogókat. Tudok olyan SEALrõl aki csak Swiss Champ vitt magával bizonyos küldetésére. De Les Stroud is csak Leathermant vitt magával. Természetesen céleszközök jobbak, de azok nincsenek nálad akkor amikor melóból bumlizol haza, ezért kellenek olyan cuccok ami kompromisszumok, de mindig nálad lehetnek.
Én is bejárós vagyok, évekig csak egy kis svájci volt az EDC-m nagyon sok dolgot meg lehet csinálni, még egy alap Spartan-al is.
Tehát akkor svájcit javaslom.
A Huntsman (olló fûrész), Ranger (+ reszelõ + pár kisebb eszköz), Handyman (+fogó), sorrend nézd meg õket, és amelyik rokonszenves vedd meg õket. Az alap cuccokon felül még az olló és fûrész esszenciális.
Nálunk mindenkinek van családban egy Huntsman-e. A tokban van egy kislámpa és öngyújtó is. Ez kombó meg van csinálva nekem multifogóra is.
Sok mindenre jók így együtt, alapvetõ életben tartó eszközök.
kheopsz
03-16-2014, 04:19 PM
Nem nézem le, azért nézegetek ilyen dolgokat mindennapos használatra.
Mindennap van nálam biciklihez kisebb javítókészlet, gumijavító,stb. Ezekkel ideiglenes dolgokat meg lehet csinálni.
Van itthon tartalék lánc, több tartalék belsõ és külsõ, sõt egy egész hátsó kerék is. Ezekkel nyilván még több dolgot tudnék csinálni, de mégsem tudom õket napi szinten magamnál hordozni.
Ezért nézek inkább svájci bicskát, meg hasonló kütyüket, amikkel alap dolgokat, ideiglenes munkát meg lehet csinálni. Viszont itthon meg tarthatok egy egész fûrészt, egy nagyobb kést, egy erõs fogót, reszelõt, stb. Ezeket meg nem lehet mindennap hordozni.
A svájci bicska arra lenne jó, mint a gumjavító készlet: az ember eljusson a komoly készleteihez, otthonához.
aksurv
03-16-2014, 06:33 PM
A svájcin lévõ kampó legjobb bringaláncot visszarakni, de nagyon jó sátorcöveket is kihúzni. Rájöttem, hogy konzervnyitón lévõ szögletes lyukkal lehet a távolsági fülkés vonaton villanyt, v. fûtést kapcsolni, ha paraszt leszedte a rúdról a kapcsolót. És még millió más dologra lehet használni. Én általában több kést hordok magamnál LM wave, Spy, de mégis leggyakrabban svájcit használom. Amit javaslok mindenképpen piros modellt válassz, mert azt bárhol elõveheted, nem pánikolnak tõle az emberek, egy olyan késfób társadalomban mint brit számít ez is.
shadow177
03-16-2014, 09:41 PM
Egy igazi túlélõkés. A bakancs talpbetétje alatt, beolajozva egy nejlonban évekig elvan.
http://survival.com.ua/test/nazb/n012.jpg
http://survival.com.ua/test/nazb/n001.jpg
pappito
03-16-2014, 11:08 PM
lenézésrõl szó sincs, ha ilyen mindennapos bigyó kell, akkor a svájciban nem fogsz csalódni és annyi variáció van, hogy dönteni se könnyû.
A svájci hátrányai:
- a pengeforma a lehetõ leghasználhatatlanabb általánosságban
- nincs zár
Az elõnyök viszont:
- örök élet +1 nap
- a zsandár se meg a környezet/kollégák se kap(nak) frászt tõle
- jó éltartóság
- zéró rozsda
- kompakt
- top minõség
Én 24 éve kaptam anyukámtól egyet (mint most kiderült egy Huntsman, pedig nem hiszem, hogy valaha gondolt arra, hogy vadászni fogok...) ez még akkor volt, amikor ez a modell fogpiszkáló és csipesz nélkül készült. Kb 15 évig hordtam a kulcstartómon, és ide a világ végére is költözött velem, de egyéb EDC alkalmatosságok leváltották, most a konyhaablakban pihen és sör/konzervnyitóként üzemel (itt a borok csavarzárral készülnek). Eléggé le van lakva, az egyik piros panel kicsit el is vált a lemeztõl, de SOHA nem hagyott cserben. Azóta persze megnéztem sokat, szerintem a klasszikus svájciból ez az egyik legpraktikusabb modell, sok funkció, de még nem túl vastag és nehéz. A fûrész pedig meglepõen sokszor jött már jól.
http://www.victorinox.com/medias/sys_master/celum_assets/8813796884510_1_3713_Bild2_1354_eps_1.jpg
GAZDA
03-17-2014, 09:29 AM
Egy igazi túlélõkés. A bakancs talpbetétje alatt, beolajozva egy nejlonban évekig elvan.
http://survival.com.ua/test/nazb/n012.jpg
http://survival.com.ua/test/nazb/n001.jpg
Kipróbltad már ezt a bökõt?
shadow177
03-17-2014, 09:49 AM
Kipróbltad már ezt a bökõt?
Igen, annyira megtetszett hogy csináltam belõle párat.
Nem mondom hogy ezt használnám ha van más is, viszont szükséghelyzetben, ha más nincs remekül mûködik.
Nem rosszabb (kivéve a nyelét) mint egy átlag kiskés a konyhából, viszont kellõ türelemmel akár egy rácsot át lehet vele vágni (vagy akár az ellen nyakát:) )
Pucoltam vele krumplit, vágtam vele betonvasat. Hosszabb használat esetén, a komfort a bakancsfûzõvel fokozható.
Akár ne is késnek nevezzük hanem innovatív vészhelyzeti tartalék eszköznek. :D
Bökõnek meg fõleg ne hívjuk, mert kellõ merevség hiányában a szúróképessége erõsen korlátozott.
GAZDA
03-17-2014, 10:04 AM
Igen, annyira megtetszett hogy csináltam belõle párat.
Nem mondom hogy ezt használnám ha van más is, viszont szükséghelyzetben, ha más nincs remekül mûködik.
Nem rosszabb (kivéve a nyelét) mint egy átlag kiskés a konyhából, viszont kellõ türelemmel akár egy rácsot át lehet vele vágni (vagy akár az ellen nyakát:) )
Pucoltam vele krumplit, vágtam vele betonvasat. Hosszabb használat esetén, a komfort a bakancsfûzõvel fokozható.
Akár ne is késnek nevezzük hanem innovatív vészhelyzeti tartalék eszköznek. :D
Bökõnek meg fõleg ne hívjuk, mert kellõ merevség hiányában a szúróképessége erõsen korlátozott.
Éltartása van olyan mint egy átlagos konyhakésnek?
shadow177
03-17-2014, 11:14 AM
Éltartása van olyan mint egy átlagos konyhakésnek?
Igen, van. Sõt, mivel az él nagy része a fûrészlap edzett részébõl kerül kialakításra, még jobb is mint a t. gazdaságos vagy az occó kínai kiskések.
kheopsz
03-17-2014, 05:18 PM
- nincs zár
Ez a két dolog nagyon fontos benne, mert nem szeretnék dutyiba kerülni, ezreket fizetni, mert azt hiszik, hogy valakit ki akarok nyírni...
(Pedig 110kg vagyok, nincs szükségem késre, ha valakit ki akarok nyírni :) )
http://bolthely.hu/ferfiakjatekboltja/id/01041_MFH_tobbfunkcios_kes__45453
nincs véletlenül valakinek ilyenje,gagyi lehet,nem tudom merjek-e rendelni????
Zacskóbicska
06-05-2014, 05:25 AM
lenézésrõl szó sincs, ha ilyen mindennapos bigyó kell, akkor a svájciban nem fogsz csalódni és annyi variáció van, hogy dönteni se könnyû.
A svájci hátrányai:
- a pengeforma a lehetõ leghasználhatatlanabb általánosságban
- nincs zár
Az elõnyök viszont:
- örök élet +1 nap
- jó éltartóság
- zéró rozsda
- kompakt
- top minõség
[/url]
Több típus van, ami rögzíti a pengét. Ott van pl a Victorinox Safari, Outrider, vagy a kisebb Wenger Evolution S-14.
Chupakabra
06-15-2014, 08:57 AM
Áldás, békesség!:)
Tesók, ötlet, hogyan lehet a kést vízszintesen vagy függõlegesen Molle mellényre felrakni? Függõlegesen valahova a vállpántra, markolattal lefelé, vízszintesen a mell magasságában?
Kés legyen Gerber Prodigy, a mellény pedig
http://www.airsoftatlanta.com/Deep-Recon-Tactical-Chest-Rig-Vest-p/33402.htm
Itt egy ötlet, ha van olyan késtokod amin vannak lyukak.
http://www.youtube.com/watch?v=D-fni_7A2WA
Chupakabra
06-15-2014, 09:18 AM
Aha, köszönöm! De biztosan van valamilyen platform amivel a függõleges molle-rendszert vízszintesre lehet konvertálni.
kmarcell
06-18-2014, 03:29 PM
Hali. Tudnátok nekem abban segíteni hogy a Mora Bushcraft Black/Orange acéljai közt van-e különbség? Szén acélja és a rozsda mentes (12C27) között? Éltartósság stb...
Van egy Orange Bushcrafttom(12C27), de ha jobb a szén acél verziója akkor beszereznék azt is...
Szakik,kérek véleményeket,esetleg ismeri valaki?
Adatok
Penge:Szénacél
Keménység:HRC 52
Pengebevonat/felület:Black, non-reflective
Nyél:Fa
Tok:Bõr
Védõelem/szorítópánt/párna:Szénacél
Gomb/talplemez:Szénacél
Teljes hossz:310 mm
Pengehossz:177 mm
Pengevastagság:6,5 mm
Tömeg:550 g
3233
GAZDA
06-29-2014, 08:38 AM
Adatok
3233
Ez anglínus tábori késnek tûnik.:-D Ha eredeti akkor jó de így kép alapján nem tûnik annak.
Szakácskés, extrém vastag pengével. :D
Nem néz ki rosszul.
Gazda: a Lamnia finn bolt, ott nem létezik konkrét hamisítvány (persze "olcsóbb" termékek igen).
itt a link http://www.lamnia.fi/items.php?lang=hu&pid=6449
egyszer láttam Pesten egy késesnél hasonlót,a francia idegenlégiónak gyártották,a 70-80 as években..fa nyelû,extrém vastag pengével.átmenet a kés és a bozótvágó között,8 db ezrest sokalltam...de már bánom,meg kellett volna venni..hát nem tudom elgondolkodtatott,hogy tényleges szituba,lehet ez a nyerõ?????
Zacskóbicska
06-29-2014, 01:10 PM
Adatok
3233
Ötvözi a bozótvágó és a túlélõ kés elõnyös tulajdonságait, egyben a hátrányokat is. Kb. olyan, mint az ásólapát. Ha nincs ásód és lapátod se, akkor célszerû. Egyébként a lapát is jobb, meg az ásó is az ásólapátnál, persze külön-külön. Bozótvágóként elõnytelen a nagy keresztmetszet, túlélõnél elõnyös. Bozótvágóhoz rövid, túlélõnek hosszú, stb. Ha olcsón tudsz hozzá jutni, vedd meg, de én nem áldoznék bele sokat. Tapasztalataimból kiindulva nem fogod gyakran magaddal vinni, egy hét múlva már új késre vágysz majd.:)
Pont ilyeneket láttam nemrég egy lappföldi emberekrõl készült doku filmben. 8-10 éves gyereknél is volt mindnél.
Amíg a szülök bent a sátorban beszélgettek, addig a kisgyerek kint a hóba a havon (!) rakott tüzet egy ilyen késsel szabdalva a gallyakat hozzá.
Egy öregebb emberke meg - aki tiszta télapó kinézettel rendelkezett - járta a természetet, kint aludt és szintén ilyen kése volt. Ezzel szelte a szárított rénszarvas húst és mikor betért egy menedékházba - vagy a házába, nem értettem - akkor ezt a kést elõvéve egy fahasábbal ütlegelve hasogatta a gyújtósnak való nagyobb hasábokat... majd megtörölte a ruhájába és visszadugta a tokjába, de úgy, hogy közben oda sem nézett.
Akkor az volt az érzésem, hogy ezek ezzel születnek, soha le nem teszik, és ezzel is fogják eltemetni õket.
Kell egy ilyen! :D
mzperiksz
06-29-2014, 07:39 PM
Az valoszinuleg egy leuku volt, a samik tradicionalis kese.
3245
GAZDA
07-01-2014, 03:04 PM
itt a link http://www.lamnia.fi/items.php?lang=hu&pid=6449
egyszer láttam Pesten egy késesnél hasonlót,a francia idegenlégiónak gyártották,a 70-80 as években..fa nyelû,extrém vastag pengével.átmenet a kés és a bozótvágó között,8 db ezrest sokalltam...de már bánom,meg kellett volna venni..hát nem tudom elgondolkodtatott,hogy tényleges szituba,lehet ez a nyerõ?????
Ha olyan helyzet van nagyon hasznos eszköz lehet! Nekem ilyen méretû késeim vannak és pár év távlatából csak azt tudom mondani hogy igen sok feladatra használható egy ekkora penge. Kiváltja a bárdot, kisbaltát, bozótvágót, kalapácsot, vésõt, feszítõvasat csak ami így hirtelen eszembe jutott.
Sgtmaj.Prepper
08-26-2014, 05:15 AM
Készítettem egy kis leírást a SOG Tsunamiról. Akit érdekel itt (http://blog.hidegfem.eu/2014/08/25/sog_tsunami/)elolvashatja.
3713
varju71
09-13-2014, 09:14 PM
Végre megjött a várva várt Szalontai késem!:)
GAZDA
09-17-2014, 06:40 PM
Sziasztok!
Errõl az eszközrõl mi a véleményetek: http://szurony.com/modules/newbb/viewtopic.php?viewmode=compact&topic_id=8&forum=7
Grafitos
09-17-2014, 06:57 PM
Jó, hasznos, meg kell venni:thumbup Az 1910 körüli kanászbaltából átalakított kisfejszémmel nagyon meg vagyok elégedve. Könnyen után lehet húzni az élét terepen.
Ennek a csákányos részével akár gödröt is áshatsz. És még szép is..
Sziasztok!
Errõl az eszközrõl mi a véleményetek: http://szurony.com/modules/newbb/viewtopic.php?viewmode=compact&topic_id=8&forum=7
Vietnamiveteran
09-17-2014, 08:27 PM
Gratulálok , használd egészséggel .
Grafitos
09-18-2014, 08:03 AM
Nagyon szép kés! Gratulálok.
Bennem is érik már vagy fél éve az elhatározás, hogy Magyar késes mestertõl is kell egy kés. Nagyon magas minõségben, világszínvonalon dolgoznak és lehet õket befolyásolni apró ötletekkel, amik egyedivé teszik a végeredményt. Jópár hónap várakozás után ma délután én is kézhez kapom a kicsikét. Már csak a postára kell kiburcsáznom érte délután:thumbup
Van néhány kérdésem is :DSorozatkésrõl van szó, vagy vannak rajta személyre szabott módosítások? Milyen célra vetted? Írsz néhány adatot a késrõl, vagy belinkeled valahonnan? Köszi
GAZDA
09-18-2014, 08:25 PM
A helyi használt áru piacon. Aprópénzért lehet venni régi szerszámokat, amiket egy kis munkával használhatóvá lehet tenni.
varju71
09-19-2014, 10:48 AM
Nagyon szép kés! Gratulálok.
Bennem is érik már vagy fél éve az elhatározás, hogy Magyar késes mestertõl is kell egy kés. Nagyon magas minõségben, világszínvonalon dolgoznak és lehet õket befolyásolni apró ötletekkel, amik egyedivé teszik a végeredményt. Jópár hónap várakozás után ma délután én is kézhez kapom a kicsikét. Már csak a postára kell kiburcsáznom érte délután:thumbup
Van néhány kérdésem is :DSorozatkésrõl van szó, vagy vannak rajta személyre szabott módosítások? Milyen célra vetted? Írsz néhány adatot a késrõl, vagy belinkeled valahonnan? Köszi
A Papica féle késtesztek hatására érett meg bennem az hogy nekem is kell egy igazi bushcraft kés . Személyre szabás csak annyi volt, hogy kértem rá üvegtörõt a nyelére, és a gravírozás szövegét kellet kitalálnom /benne volt az árban/.Sajnos azt nem tudtam hogy a kaparó élt is külön kell kérni .kell.http://szalontai.eu/vadaszkesek.html Zsûriszám: SZB-2002/740 /ezt a kést keresd ,ott vannak az adatok/ Még mindig olcsóbb mint némelyik külfõlödi szar. Úgy gondolom, ha beüt baj akkor szükség lesz egy ilyenre , mint állatot nyúzni v. mint tûz készítéshez egyszerûen a túléléshez.Az anyaga nem a legjobb minõség ,de fenõkövem van túl sok pénzem meg nincs. Szalontai az egyetlen /talán/ aki kimeri írni a késeinek az árát a weblapján. Fõleg ezért választottam õt.:thumbup
Sgtmaj.Prepper
10-06-2014, 11:19 AM
Készítettem egy kis leírást a Ka-Bar Becker Campanion BK-2-rõl. Akit érdekel itt (http://blog.hidegfem.eu/2014/09/08/ka-bar-becker-campanion-bk-2-bushcraftra-teremtve/) elolvashatja.
http://www.nepo.sk/hu/termekek/kesek/svajci_bicskak/wenger_ap_blaze_50/
Van egy ilyenem. Kérdésem, hogy mennyire normális a penge kis lötyögése elõre hátra úgy, hogy még szinte nem is használtam?
Magyarul nem faragtam vele semmit nyársat leszámítva de az semmi.
Emiatt nem kicsit romlott a bizalmam márka ilyen késeiben.
GAZDA
10-31-2014, 08:49 PM
http://www.nepo.sk/hu/termekek/kesek/svajci_bicskak/wenger_ap_blaze_50/
Van egy ilyenem. Kérdésem, hogy mennyire normális a penge kis lötyögése elõre hátra úgy, hogy még szinte nem is használtam?
Magyarul nem faragtam vele semmit nyársat leszámítva de az semmi.
Emiatt nem kicsit romlott a bizalmam márka ilyen késeiben.
Elõre hátra nem lötyöghet, legfeljebb oldalra de azt se kellene.
Pedig de.
Oldalra nem lötyög.
Nem ez az elsõ kés mai ilyen.
Mindegy, így használom, bírja amíg bírja.
..hûséges társ a mindennapokban,az 1150,- ért ajándék...és bírja...
4207
Pityubá
11-02-2014, 05:13 PM
4207
Bizomány. :)
4215
Kis átalakítások a késen, és saját készítésû tok. Bõrszíj fenéshez/pallérozáshoz.
GAZDA
11-02-2014, 05:37 PM
Pedig de.
Oldalra nem lötyög.
Nem ez az elsõ kés mai ilyen.
Mindegy, így használom, bírja amíg bírja.
Helyesbítek tényleg lötyög elõre hátra IS! Sajnos már ezt sem ott gyártják. én kb. 1 éve vettem egy ilyet és elsõ meglepetésemre elég tompa volt elvittem köszörûshöz, ekkor jött a második meglepetés a szaki szerint ez már nem ott gyártják ahol eddig.
Ettõl függetlenül használható jó kés de sajnos ez a márka is leépül szép lassan.:-(
GAZDA
11-02-2014, 05:39 PM
4207
Nem kötekedésnek szánom de összehasonlítottad már egy minõségi pengével? Mennyi energiával tudsz megcsinálni egy feladatot, éltartás, kipattogzás?
Nem kötekedésnek szánom de összehasonlítottad már egy minõségi pengével? Mennyi energiával tudsz megcsinálni egy feladatot, éltartás, kipattogzás?
..van pár minõségi pengém...42184219
..mégis ez van mindig nálam,ezzel fõzök,ezzel darabolom a húst stb..ezzel hegyezek botot,a sátorhoz,szalonnázok..egyszóval mindent...mindig a zsebembe van...ami jó benne..súly,kényelem,kézre áll,könnyen vág,nem tör,repeszt...másfél éve van meg...egyszer éleztettem...persze extrém igénybevételnek nincs kitéve(favágás,kocsi ajtó lyukasztás),de mindenre amire egy kés való...
Grafitos
11-03-2014, 08:48 AM
Miért nem a Ka-Bar Békát hordod? Én megvettem a minõségi kést, azóta ki sem esik a kezembõl, a kínai meg ment a fiókba, pedig azt is szerettem..
Hétvégén elõtúrtam apám gravírozott szalonnázóját..egy alapos tisztítás ráfér
http://i.imgur.com/7MrW4Pt.jpg
Bírom az ilyen régi cuccokat!
Csak úgy érdekességként van egy fekete smith&wesson bulls eye bicskám,
aminek a pengélyén a felirat helyes,de amarkolaton .....& wosson van írva.
3000 körül vettem hirtelen felindulásból miután 2 db ilyet elhagytam http://www.kesvilag.hu/products/mtech-mt119c5-171.html,
nagyon szerettem ezt a kést, a feliratot itthon vettem észre.
A penge nem egyenesen van beszerelve, lehet selejt volt csak mégis piacra dobták.
Csak a felirat miatt tartottam meg. Otthon használom csak.
Miért nem a Ka-Bar Békát hordod? Én megvettem a minõségi kést, azóta ki sem esik a kezembõl, a kínai meg ment a fiókba, pedig azt is szerettem..
Hétvégén elõtúrtam apám gravírozott szalonnázóját..egy alapos tisztítás ráfér
http://i.imgur.com/7MrW4Pt.jpg
..a Ka-Bar inkább világvége kés,de inkább nyél nélküli baltának nevezném...próbáltam egy 2centis deszkát átdöfi izomból--ketté repedt a deszka hosszába---kipróbáltam egy alkarnyi száraz fán,négy ütés és eldõlt,ráejtettem egy törött járólapra a hegyével,semmi baja..még a védõrétek sem jön le...de egy szelet kenyér gondot okoz,a hús szeletelése kínszenvedés,krumpli,répa pucolás rémálom---meg lehet csinálni,de nem jó,nem szép---nehéz és terebélyes...és hát fura lenne az eligazításon ezzel szalonnázni...mindazonáltal,ha itt az idõ elsõként ez kerül az övre...a kis extol jó a konyhában,nyársat vágni,vajat kenni,felbontani valamit,kábelt is szereltem vele,be fér a belsõ zsebbe,súlytalan,kényelmes,olcsó...a mindennapi életre inkább alkalmas...szóval hû társ a mindennapokban...
Picsogi
12-25-2014, 11:45 AM
Karácsonyra kértem/kaptam: :)
http://i.imgur.com/koxhqLD.jpg
http://i.imgur.com/qe8eYJH.jpg
http://i.imgur.com/TevHdFH.jpg
http://i.imgur.com/QaoRQ7v.jpg
Dream_walker
01-05-2015, 06:04 PM
Ez ugyan nem kés, bicska, de eszköz. A lámpás önvédelem topikban merült fel, de gondoltam, ott off, úgyhogy inkább itt kérdeznék rá.
http://tacticalpensite.com/uzi-tactical-pens-brutally-effective-self-defense-pens/
Van-e valakinek tapasztalata ilyesmivel? Van-e valakinek? Jó-e ez, vagy van jobb?
http://www.kesedenyollo.com/kes/vadaszkes/camp-lite-kes-02gl726.html
..ha tetszik valakinek a Kabar BK-2..akkor itt egy olcsóbb alternatíva....:)
4909
BK-2 4910
MacIver
01-18-2015, 05:34 PM
Akciós outdoor kés (link) (http://www.ezkes.hu/termeklap/gyartok-szerint/fox-blackfox-fkmd/black-fox-hunting-knife-bf-617-vadaszkes)
4912
GAZDA
01-18-2015, 05:51 PM
Akciós outdoor kés (link) (http://www.ezkes.hu/termeklap/gyartok-szerint/fox-blackfox-fkmd/black-fox-hunting-knife-bf-617-vadaszkes)
4912
Formailag nem rossz.
Grafitos
01-19-2015, 10:44 AM
Tányleg nem rossz vonalvezetés, de egy 20asért a késportálon már olyan jóféle pengét kapsz hogy csak na..
venosz
01-19-2015, 08:19 PM
2cr13 acélból készült termék megvehetõ vagy gagyi?
Pityubá
01-19-2015, 09:15 PM
2cr13 acélból készült termék megvehetõ vagy gagyi?
Nékem is van Extol késem. Nem mondanám gagyinak inkább kedvezõ árfekvésûnek.
Nem törõs inkább hajlós penge, szóval nem kemény, kicsit többet kell élezni, igazi kerti mindenes nékem.
Írtam #59 hsz-ben az átalakításáról.
http://staticx0.edigital.hu//files/product_images/kepek/345/378262.jpg
M-torolt_forumozo
01-19-2015, 09:58 PM
Ez ugyan nem kés, bicska, de eszköz. A lámpás önvédelem topikban merült fel, de gondoltam, ott off, úgyhogy inkább itt kérdeznék rá.
http://tacticalpensite.com/uzi-tactical-pens-brutally-effective-self-defense-pens/
Van-e valakinek tapasztalata ilyesmivel? Van-e valakinek? Jó-e ez, vagy van jobb?
Másféle "Uzi-t" fogdostam, masszív és erõs darab. Volt ilyen tarajos végû tollam, de lecsiszoltam a végét hogy rá tudjak fogni. Ebben a kategóriában az összes toll kínai (itthon boltban 10k körül nem érdemes megvenni), használható betéttel és jól meg vannak csinálva (erõs alumínium test, akár téglát is üthetsz vele). Menetes kupakút érdemes venni, ami tetszik azt nyugodtan meg lehet venni, itthon is vannak webshopban egész jó darabok.
Dream_walker
01-20-2015, 01:30 PM
Másféle "Uzi-t" fogdostam, masszív és erõs darab. Volt ilyen tarajos végû tollam, de lecsiszoltam a végét hogy rá tudjak fogni. Ebben a kategóriában az összes toll kínai (itthon boltban 10k körül nem érdemes megvenni), használható betéttel és jól meg vannak csinálva (erõs alumínium test, akár téglát is üthetsz vele). Menetes kupakút érdemes venni, ami tetszik azt nyugodtan meg lehet venni, itthon is vannak webshopban egész jó darabok.
Köszönöm a választ! Teljesen tudatlan vagyok a témában, de ha mindegyik kínai, és 10k-ért nem kapni jót, akkor melyik az, ami megéri, de nem horror összeg? Egyetlen dolgot sikerült kiderítenem, hogy a legjobb típusok azok, amelyek nem kupakkal zárják az író részt, hanem mondjuk tekerõsek, azok sokkal strapabíróbbak, egyszerûen azért, mert kevesebb darabból állnak.
Melyik típust javasolnád te?
M-torolt_forumozo
01-20-2015, 02:05 PM
Az olcsóbbak közül mind kínai, meg vannak hangzatos nevû kínai gyártású tollak drágán (Uzi, Smith & Wesson). Ezek jók: http://www.bladeshop.hu/www-bladeshop-hu/eshop/16-1-Taktikai-toll/0/5/873-Boker-Plus-MPP-Multi-Purpose-Pen-Black , http://www.bladeshop.hu/www-bladeshop-hu/eshop/16-1-Taktikai-toll/0/5/204-Cooyoo-taktikai-toll-Szurke .
Dream_walker
01-20-2015, 02:20 PM
A böker jól néz ki :) Köszönöm a tippet!
Majd még én is körbenézek, mert nekem menetes kupakkal jobban tetszene, de természetesen ruglmas vagyok a kérdésben :)
M-torolt_forumozo
01-20-2015, 02:31 PM
Szívesen. Menetes mindkét toll kupakja. :)
Dream_walker
01-20-2015, 04:20 PM
Nem arra a menetre gondolok, hanem a vágóélre, dns-mintázóra, vagy ahogy éppen nevezik, ez a karéjos gyûrû, taktikai lámpák végét is olyanra csinálják néha :)
Dream_walker
01-27-2015, 07:32 PM
"multitool" karkötõ:
http://toochee.postr.hu/ekszer-vagy-szerszam
WestBam
01-27-2015, 09:29 PM
Rendeltem egy gagyi F1-et csájnizból.
Tervezem a bushcraft vonal fejlesztését így szükség volt valami "nagyobb" és célszerûbb késre mint a svájci. Olcsó is és a tesztek alapján nem is rossz. Na ezért esett rá a választásom, ha megjött és érdekel valakit akkor szívesen lefotózom, Bp.-en meg is lehet taperolni ha egyeztetünk idõpontot. Esetleg valakinek van már ilyen?
Én még egy rövidebb Cold Steel tanto-n gondolkoztam, talán majd veszek egyet, de csak adózás után. :)
Pityubá
01-27-2015, 10:04 PM
Rendeltem egy gagyi F1-et csájnizból.
Tervezem a bushcraft vonal fejlesztését így szükség volt valami "nagyobb" és célszerûbb késre mint a svájci. Olcsó is és a tesztek alapján nem is rossz. Na ezért esett rá a választásom, ha megjött és érdekel valakit akkor szívesen lefotózom, Bp.-en meg is lehet taperolni ha egyeztetünk idõpontot. Esetleg valakinek van már ilyen?
Küld át priviben a Kínai F1 vásárlási linkjét, vennék 1 et. Láttam Papica videóját amiben ki akarta nyírni de nem sikerült.
GAZDA
01-28-2015, 09:12 PM
"multitool" karkötõ:
http://toochee.postr.hu/ekszer-vagy-szerszam
Ezt mire lehet használni? Az árán viszont jó sok használható szerszámot lehet venni.
GAZDA
01-28-2015, 09:17 PM
Küld át priviben a Kínai F1 vásárlási linkjét, vennék 1 et. Láttam Papica videóját amiben ki akarta nyírni de nem sikerült.
Nyilván nehéz szétverni egy bárd anyagból készült kést viszont éltartása sincs. Kicsit hiányoltam ennél a tesztnél a normál felhasználást. Talán szerencsésebb lett volna ha a másolattal azt csinálja meg mint az eredetivel.
Lekvár
01-29-2015, 06:01 PM
Azt mondja meg valaki, hogy a vaterán oldalszám vannak szép új kések, 1ft-ért, nincs minimálár...
Hogy a fenébe csinálják, hol a kurfli a történetben?
Az én BUCK késem is fenn van...
http://utazas-szabadido.vatera.hu/utazas_kempingezes_kellekei/bicska_kes/smith_wesson_eops_fire_dept_bicska_kes_1ft_rol_203 2569950.html?at=1&ep=1&ob=2&obd=1&p=2#mifss-anchor
Dream_walker
01-29-2015, 06:04 PM
Ezt mire lehet használni? Az árán viszont jó sok használható szerszámot lehet venni.
Elsõ ránézésre csavarozni, meg sört bontani lehet vele. De nyilván másra is jó, csak nem vagyok jó megfigyelõ :)
Azt mondja meg valaki, hogy a vaterán oldalszám vannak szép új kések, 1ft-ért, nincs minimálár...
Hogy a fenébe csinálják, hol a kurfli a történetben?
Az én BUCK késem is fenn van...
http://utazas-szabadido.vatera.hu/utazas_kempingezes_kellekei/bicska_kes/smith_wesson_eops_fire_dept_bicska_kes_1ft_rol_203 2569950.html?at=1&ep=1&ob=2&obd=1&p=2#mifss-anchor
Ezek licitek. Ha elkezdesz tenni rá, szépen felviszik, ha más nem, akkor a tulaj a saját másodregjével.
Bepróbálni érdemes, hátha figyelmetlen valaki, és akkor lesz egy jó késed 1 ft-ért :)
WestBam
01-29-2015, 07:11 PM
Az nem lehet, hogy ezeknek a késeknek a nagy része "replika"?
Megnéztem a s&w oldalát... szóval ez a típus nincs köztük :nanem:
Lekvár
01-29-2015, 08:03 PM
Az nem lehet, hogy ezeknek a késeknek a nagy része "replika"?
Megnéztem a s&w oldalát... szóval ez a típus nincs köztük :nanem:
Lehet...néztem az eladási rátákat, a kések 1800-2300Ft között mennek el. Na ennyiért akár replika, akár nem...megéri.
Tucatkésnek jó, nem fáj annyira ha elvesztem. Voltam köszörûsnél párszor, ezek nem vetnek szikrát élezéskor, mester csak húzta a száját...
Persze igaza van, a megélhetése került veszélybe a kínai kés dömpingtõl.
MacIver
01-29-2015, 11:09 PM
Az S&W nem gyárt késeket, licenszelik a nevet. És mind kínai. :)
Az én S&W bajonettem is Made in Taiwan. :)
Zacskóbicska
01-30-2015, 06:52 AM
A KA-Bar USMC is taiwani annak ellenére, hogy "made in USA"-t emlegetnek. Legalábbis a pengéje az. A markolat alatti részen a markolattüskébe szépen bele is van ütve.
Azt nem tudom, az enyém Olean, New York, USA. Biztos vannak másolatok, de a Ka-Bar (az eredeti) az tényleg itt készül.
http://www.kabar.com/knives/us-made
Az S&W az tényleg nem. Rá is van írva, hogy az Kína, meg Taiwan, meg nem tudom. Persze az is masszív anyagból készül, de azért érzem a bajonetten is, hogy valahogy nem tökéletes. Nem rossz, de nem tökéletes. :)
Zöld Október
03-07-2015, 12:37 AM
Sziasztok!
Szeretnék venni egy nem túl drága, de ár-értékarány szempontjából kedvezõ árú kést. Szeretném a tanácsotokat, segítségeteket kérni, mivel nem értek hozzá (még :) ).
A Mora 911-esre gondoltam elõször, mivel több fórumon olvastam és teszten láttam, hogy olcsó, de jó a Mora ezen típusa. Ilyet sajnos abszolút nem találtam a neten és a vadászboltokban sem árulnak erre.
Keresgéltem tovább. Az elsõ kérdés az lenne: szénacél vagy rozsdamentes? Én a szénacél felé hajlok, hiába követel nagyobb odafigyelést, de az éltartóssága, élezhetõsége elõnyösebb. Itt két kést találtam: az egyik a Mora Companion MG
http://bolthely.hu/ferfiakjatekboltja/id/00563_Mora_Companion_MG__carbon_steel
a másik pedig a Mora HeavyDuty MG
http://bolthely.hu/ferfiakjatekboltja/id/03725_Mora_HeavyDuty_MG__carbon_steel
Ha jól látom, akkor az 1500 Ft-nyi különbség a penge "kövérségében" nyilvánul meg: az elsõ 2 mm, a második 3,2 mm. Megéri azaz 1,2 mm az 1500 Ft-ot?
A szénacél kések mennyire bírják a szikravetõzést? Egyáltalán mennyire lehet velük szikravetõzni, ha nincs rajta gyári kaparóél?
Melyiket ajánlanátok?
Továbbá még egy kérdés: a neten barangolva futottam ebbe a késbe, kíváncsi vagyok, hogy mit gondoltok róla (elég olcsó):
http://www.edigital.hu/kesek---hantolok/extol-premium-vadasz--es-turakes-%288855300%29-p345209.html?backurl=clear
Az egyik helyen azt írják, hogy 50 HRC keménységû.
Továbbá még egy kérdés: a neten barangolva futottam ebbe a késbe, kíváncsi vagyok, hogy mit gondoltok róla (elég olcsó):
http://www.edigital.hu/kesek---hanto...?backurl=clear
Az egyik helyen azt írják, hogy 50 HRC keménységû.
..rendkívül hálás darab,nagyon könnyen élezhetõ,kézre áll és nem tör(konyhai munka),könnyû,igazi jó barát...
5147
a másik kérdés a morák közül...a 2mm-es penge az jobb...ez a méretû kés nem igazán való tábori munkára,fahasításra....fõzésre,evésre halpucolásra jobb a keskenyebb penge ,szebben dolgozik és nem repeszt,hanem vág..
Mindenképpen rozsdamentes penge.....ha ,ár ilyen tipusú kést keresel...inkább a bahcót ajánlom...vagy bármelyik horgászboltban kapható outdor kést
( a különbség a horgász és a vadász boltok között,hogy minden olcsóbb..ezt jól elmagyarázta a peca boltos mikor kérdeztem ,hogy ez a vadászboltban három rugóval drágább...mert ide a kispénzû emberek járnak...a vadászboltba a gazdagabbak )
5148...de azt jó tudni,hogy elõbb utóbb mindíg ,mindenki rájön,hogy a sok olcsó kés után szüksége van egy komolyabb darabra.....sok kommersz kést vettem,aztán mindíg kiderült,hogy nem az igazi(az egyik pl leesett és kihajlott a hegye).....ha egybõl a jó darabbal kezdem fele annyiba került volna...5149
Zöld Október
03-07-2015, 06:53 AM
Köszönöm a válaszod, Doom! :) Látom te se a McFosos mûkajákat részesíted elõnyben. :D
de azt jó tudni,hogy elõbb utóbb mindíg ,mindenki rájön,hogy a sok olcsó kés után szüksége van egy komolyabb darabra.....sok kommersz kést vettem,aztán mindíg kiderült,hogy nem az igazi(az egyik pl leesett és kihajlott a hegye).....ha egybõl a jó darabbal kezdem fele annyiba került volna...
Valószínûleg igazad van, de kezdõként nem szeretnék még egy egyelõre egy nagyobb beruházást fektetni egy késre. Elõbb egy olcsóbbal tanuljam meg, amit kell, aztán lehet komolyabban gondolkodni. :)
Egyébként az elõzõekben belinkelt Extol Prémium késnek van egy kukri változata. Arról valami tapasztalat? (Mondjuk a fûrész kialakítást nem tartom túlságosan ésszerûenek rajta.
http://www.edigital.hu/kesek---hantolok/extol-premium-vadasz--es-turakes-%288855304%29-p343238.html
Doom, szuper a szalonnás kép! :thumbup :jolnezki:
ZOktóber, a Mora kések nagyon jók, fõleg az ár-érték arány miatt. Én is vettem egyet. De majd a többiek mondják hogy mi a legjobb döntés, én annyira nem értek a késes dolgokhoz.
Zacskóbicska
03-07-2015, 07:15 AM
Köszönöm a válaszod, Doom! :) Látom te se a McFosos mûkajákat részesíted elõnyben. :D
Valószínûleg igazad van, de kezdõként nem szeretnék még egy egyelõre egy nagyobb beruházást fektetni egy késre. Elõbb egy olcsóbbal tanuljam meg, amit kell, aztán lehet komolyabban gondolkodni. :)
Egyébként az elõzõekben belinkelt Extol Prémium késnek van egy kukri változata. Arról valami tapasztalat? (Mondjuk a fûrész kialakítást nem tartom túlságosan ésszerûenek rajta.
http://www.edigital.hu/kesek---hantolok/extol-premium-vadasz--es-turakes-%288855304%29-p343238.html
A kis kés kategóriában én a Mora 2000-et javaslom. Nekem sok éves tapasztalatom van vele. De-mint Doom szaktárs is írta, elõbb-utóbb szükséged lesz egy nagy vasra is. Kukri pengéjû kést ne vegyél, az nem elõnyös kés méretben. Ha nem akarsz vagyonokat elkölteni, itt van pl. ez, ami a minpõségéhez és használhatóságához képest nem drága:
http://http://militarycelpont.hu/userfiles/images/product/437/437_800x600.jpg
Amatorpe
03-07-2015, 09:53 AM
Ha nem akarsz vagyonokat elkölteni, itt van pl. ez, ami a minpõségéhez és használhatóságához képest nem drága:
http://http://militarycelpont.hu/userfiles/images/product/437/437_800x600.jpg
Lehet csak azért mert céges géprõl vagyok, de nekem egy üres oldalt ad be a linkre...
Hibás a link, kétszer van a http. Itt a link javítva: http://militarycelpont.hu/userfiles/images/product/437/437_800x600.jpg
Pityke11
03-07-2015, 10:27 AM
Lehet csak azért mert céges géprõl vagyok, de nekem egy üres oldalt ad be a linkre...
Töröld ki a http// és enter.nekem igy behozta a képet
Pityke11
03-07-2015, 10:29 AM
De látom már Tulelo javitotta :thumbup
Amatorpe
03-07-2015, 10:33 AM
Köszi! Túlélõnek is!
Egyébként itt már többen is készíttettek kést hozzáértõ szakival, ha jól emlékszem a minõségi, 12-16cm-is pengével ellátott, masszív vastag darabok 15-25 közt jönnek ki. Vajon ezek az emberek mennyiért készítenének 8cm-is (utcán is hordható) pengés fixeket, 2-3mm pengével? Esetleg megoldás lehetne...
Az az olcsó kínai ed-s, amit Doom dícsért nekem is van, bár még nem én éleztem, de nagyon jó lett, árához képest meg még verhetetlen. Nyilván nem valószínû, hogy ezt választanám egyetlen késnek túlélni, de másodiknak jó lehet, hogy ne mindig a "fõ" eszköz legyen terhelve.
Pityke11
03-07-2015, 10:42 AM
Én is úgy gondolom és azon vagyok folyamatosan hogy ne csak egy bökõ legyen a tulajdonomban.
Lekvár
03-07-2015, 06:50 PM
Én is úgy gondolom és azon vagyok folyamatosan hogy ne csak egy bökõ legyen a tulajdonomban.
Bizony így van!
Olyan kés NINCS ami mindenre jó, mindegyiknek más a profilja.
Az élkiképzés, a pengevastagság, a hosszúság, mind másra predesztinálja a Kést!
Még a túlélõkések se jók mindenre, csak sok mindenre. Ez fontos szabály.
Ergo: Sok kés kell!!! :)
(pl: Próbálj meg vajat kenni egy túlélõkéssel! Lehet, de egy egyszerû eszcájg kés jobb nála. :D)
Pityubá
03-07-2015, 07:39 PM
Hoppá az utcán hordható késrõl jut eszembe, milyen lenne ha 4000Ft-os Kinai F1 kópiának lerövidítenénk a pengéjét legálisra.
Nem akarok 25K kiadni 1 rövid pengésért. Megpróbálom lemodellezni képszerkesztõben, ha kész lesz felrakom a képet.
...ha már szóba került...régebben megkérdeztem a rendõr szomszédomat ..hogy is van ez a penge hosszúság?.
rövid penge...zsebbe,azonnal hozzáférhetõ helyen,kézben(pl falatozás a padon közterületen)...buszon,közterületen,állami intézményekben,iskolákban,...elõvenni tilos...stb,csak az étkezdében ill logikusan olyan helyen ahol semmi esetre sem okoz sérülést másoknak....ha rövid pengével hadonászik ,fenyegetõen lép fel valaki ..leteperik...tehát a józan ész betartandó...a rendõr mérlegel a helyszínen--penge hosszúságtól függetlenül...
hosszú penge...saját szokásos tokjában, gyorsan elõvehetetlen helyen szállítható ,birtokolható közterületen is ill mások semmiképpen nem férhetnek hozzá....a szállítási helyre érve..pl konyha,brigádbuli,túlélõ tábor,otthon,horgászhely,..tehát a felhasználás helyén..elõvehetõ és használható ..még akkor is ha közterület...lásd ..zsíros kenyér készítés ételosztásnál egy hosszú kenyérvágó késsel.....tehát itt is a józan ész a döntõ...és a rendõr mérlegel....
Azért senki ellen nem indul eljárás,ha a hátizsákja mélyén van a túlélõkése...majd megérkezik a turistaúton a pihenõhelyre...elõveszi,fát vág,felvágja a szalonnát,húst és a kenyeret....de ha valaki nyilvánvalóan fenyegetõen lép fel késsel a kezében...azt leteperik..
Kisss
03-07-2015, 08:37 PM
...ha már szóba került...régebben megkérdeztem a rendõr szomszédomat ..hogy is van ez a penge hosszúság?.
rövid penge...zsebbe,azonnal hozzáférhetõ helyen,kézben(pl falatozás a padon közterületen)...buszon,közterületen,állami intézményekben,iskolákban,...elõvenni tilos...stb,csak az étkezdében ill logikusan olyan helyen ahol semmi esetre sem okoz sérülést másoknak....ha rövid pengével hadonászik ,fenyegetõen lép fel valaki ..leteperik...tehát a józan ész betartandó...a rendõr mérlegel a helyszínen--penge hosszúságtól függetlenül...
hosszú penge...saját szokásos tokjában, gyorsan elõvehetetlen helyen szállítható ,birtokolható közterületen is ill mások semmiképpen nem férhetnek hozzá....a szállítási helyre érve..pl konyha,brigádbuli,túlélõ tábor,otthon,horgászhely,..tehát a felhasználás helyén..elõvehetõ és használható ..még akkor is ha közterület...lásd ..zsíros kenyér készítés ételosztásnál egy hosszú kenyérvágó késsel.....tehát itt is a józan ész a döntõ...és a rendõr mérlegel....
Azért senki ellen nem indul eljárás,ha a hátizsákja mélyén van a túlélõkése...majd megérkezik a turistaúton a pihenõhelyre...elõveszi,fát vág,felvágja a szalonnát,húst és a kenyeret....de ha valaki nyilvánvalóan fenyegetõen lép fel késsel a kezében...azt leteperik..
Én is így tudom!
Lekvár
03-07-2015, 08:54 PM
Hadd mondjak valamit:
A kés használata mindig együtt jár a használó megjelenésével.
Ha valaki büdös, mosdatlan, fogai hiányoznak... és elõvesz egy legális pengehosszúságú kést, még az interpolt is ráhívják. Pedig nem csinált semmit!
Ha viszont láthatóan nem a rablásból élõ, konszolidált megjelenésû ember 20cm-es késsel vágja a parizert, még dícsérik is, hogy "milyen jól vág a halef". (Tapasztalat :) )
Hadd mondjak valamit:
Ha valaki büdös, mosdatlan, fogai hiányoznak... és elõvesz egy legális pengehosszúságú kést, még az interpolt is ráhívják. Pedig nem csinált semmit!
Ha viszont láthatóan nem a rablásból élõ, konszolidált megjelenésû ember 20cm-es késsel vágja a parizert, még dícsérik is, hogy "milyen jól vág a halef". (Tapasztalat :) )
Errõl ez a bicskás filmjelenet jutott eszembe. :D
https://www.youtube.com/watch?v=pV3IuEjwxQ4
Zacskóbicska
03-08-2015, 08:19 AM
Hadd mondjak valamit:
Szerintem is így van. Engem is állított már meg rendõr, az anyósülésen ott volt a 18 centi pengéjû kétélû tõr. Megkérdezte, mik a terveim vele. Mondtam neki, hogy az erdõben lakom, onnan megyek dolgozni és az azért van itt, mert most is meg kellett állnom vagy ötször utat vágni magamnak az útszéli bozót vihar utáni helyzete miatt és ez akadt a kezembe reggel. Annyit kért, hogy tegyem el olyan helyre, hogy ne legyen szem elõtt és majd ott vegyem kézügybe megint, amikor rendezem a dzsindzsát. és megdícsért, milyen fasza holmi.
GAZDA
03-08-2015, 09:50 AM
Hoppá az utcán hordható késrõl jut eszembe, milyen lenne ha 4000Ft-os Kinai F1 kópiának lerövidítenénk a pengéjét legálisra.
Nem akarok 25K kiadni 1 rövid pengésért. Megpróbálom lemodellezni képszerkesztõben, ha kész lesz felrakom a képet.
Ezt mégis hogy fogod szakszerûen összehozni? Nem kötekedem tényleg érdekel.
WestBam
03-08-2015, 10:12 AM
Az biztos, hogy szép mutatvány lenne. Sokkal egyszerûbb ha veszel egy legál méretû kést.
http://p.coldline.hu/2015/03/08/1776120-20150308-gSVqKMt.jpg (http://p.coldline.hu/2015/03/08/1776120-20150308-gSVqKM.jpg) http://p.coldline.hu/2015/03/08/1776122-20150308-FzrHxzt.jpg (http://p.coldline.hu/2015/03/08/1776122-20150308-FzrHxz.jpg)
Pityke11
03-08-2015, 11:40 AM
Üdv!Nagy öröm ért ma... Megleptek egy opinel bicskával amiért 10 forintot fizettem a tisztesség kedvéért :D
Szinte csak pár vágásra használták,azt is szalonnázásra.
Törölt_fórumtag2
03-08-2015, 12:36 PM
Hát igen, a rendõr mérlegel.
Nagyon rövid hajat viselõ barátomat egy buzik házasodása elleni tüntetésen (rögtön) igazoltatták, majd a zsebében találtak egy kis svájci bicskát. Õrizetbe vették és 25rugó bírság, másnap engedték el.
Amikor jelezte, hogy a pengehossz bõven az engedélyezett alatti, akkor a válasz az volt, hogy igen, de rendezvényre, tüntetésre nem vihet magával semmilyen szúró-vágó eszközt.
Akkor, hogy is van ez?
Pityubá
03-08-2015, 12:54 PM
Ezt mégis hogy fogod szakszerûen összehozni? Nem kötekedem tényleg érdekel.
Én a Photofiltre ingyenes képszerkesztõt használom.
Úgy gondoltam letöltök a netrõl 1 Kínai F1 képet, a késpenge elsõ felét másolással összecsúsztatva reáhelyezem a penge tõre.
És az így kapott képet más néven elmentem. Majd szemrevételezéssel megállapítom, hogy tetszik-é.
Az így készült képet ahogy ígértem szemrevételezésre feltöltöm a fórumra. Hát ennyi lenne. Remélem elég szakszerû volt a válaszom.
Csak vicceltem, valójában csak képet akarok róla készíteni. :D
Hogy a kést mi módon rövidíteném le azt még én sem tudom, mivel 58-60HRC lehet a keménysége. 5162
Pityubá
03-08-2015, 01:06 PM
Az biztos, hogy szép mutatvány lenne. Sokkal egyszerûbb ha veszel egy legál méretû kést.
http://p.coldline.hu/2015/03/08/1776120-20150308-gSVqKMt.jpg (http://p.coldline.hu/2015/03/08/1776120-20150308-gSVqKM.jpg) http://p.coldline.hu/2015/03/08/1776122-20150308-FzrHxzt.jpg (http://p.coldline.hu/2015/03/08/1776122-20150308-FzrHxz.jpg)
Valóban egyszerûbb lenne. Mint írtam a 25K Magyar Forint visszatart. Másik dolog szeretek eszközöket tuningolni.
A cserész bajonettem is így készült, annál 30mm lett lerövidítve a penge hegyébõl, törésveszélyes volt eredetileg. Annál gyémánt szerszámokat használtam.
5163
M-torolt_forumozo
03-08-2015, 05:18 PM
Hát igen, a rendõr mérlegel.
Akkor, hogy is van ez?
Úgy hogy ez a törvény, tüntetésre ne vigyünk semmilyen szúró-vágóeszközt.
mzperiksz
03-08-2015, 05:37 PM
A kinai f1 "csak" 53HRC koruli ;)
Hogy a kést mi módon rövidíteném le azt még én sem tudom, mivel 58-60HRC lehet a keménysége. 5162
Pityubá
03-08-2015, 05:44 PM
A kinai f1 "csak" 53HRC koruli ;)
Rendben legyen annyi én nem mértem. (bár a 440C-t keményebbre is lehet edzeni elvileg ebbõl készül)
Sajna akkor sem megy vasfûrésszel a rövidítés, minitool flexel meg piszok lassan, mert eléghet az anyag. :(
GAZDA
03-08-2015, 06:45 PM
Én a Photofiltre ingyenes képszerkesztõt használom.
Úgy gondoltam letöltök a netrõl 1 Kínai F1 képet, a késpenge elsõ felét másolással összecsúsztatva reáhelyezem a penge tõre.
És az így kapott képet más néven elmentem. Majd szemrevételezéssel megállapítom, hogy tetszik-é.
Az így készült képet ahogy ígértem szemrevételezésre feltöltöm a fórumra. Hát ennyi lenne. Remélem elég szakszerû volt a válaszom.
Csak vicceltem, valójában csak képet akarok róla készíteni. :D
Nagyon kétlem hogy 54 Hrc-nél keményebb lenne az anyaga. Egy profi késes simán megrövidíti a pengét szakszerûen negyed óra alatt (ebbe a cigi szünet is benne van). A 25 ezres árat honnan vetted? A múlt héten voltam Lovász Gyulánál és a legál késeket sokkal olcsóbban láttam kitéve kb. 15 ezer ha jól emléxem.
GAZDA
03-08-2015, 06:49 PM
Rendben legyen annyi én nem mértem. (bár a 440C-t keményebbre is lehet edzeni elvileg ebbõl készül)
Sajna akkor sem megy vasfûrésszel a rövidítés, minitool flexel meg piszok lassan, mert eléghet az anyag. :(
440c ez kitõl hallottad? KO11-es lesz az és abból is a kínai. Tényleg nem kötekedésként mondom de ez az anyag bárdnak való nem késnek.
mzperiksz
03-08-2015, 06:53 PM
Lehet, nekem ~60HRC lett az N695-bol faragott konyhakés :)
Viszont ha jól emlékszem a kínai f1 420 körüli.
Pityubá
03-08-2015, 07:20 PM
Erre való a fórum, mivel nem igazán voltam képbe, de hasznos megszívlelendõ tanácsokat kaptam. Köszönet érette. 5178
Törölt_fórumtag2
03-09-2015, 09:54 AM
https://www.youtube.com/watch?v=J9_TsIuywMU
A videó végén megtalálhatók az anyag tulajdonságai.
Törölt_fórumtag2
03-09-2015, 09:59 AM
Úgy hogy ez a törvény, tüntetésre ne vigyünk semmilyen szúró-vágóeszközt.
Ezzel, csak az a bajom, hogy a buzikat elfelejtették megmotozni.
Azért, mert kopasz a fejed és bakancsban vagy, akkor rögtön másodrendû állampolgárrá válsz a hatalom szemében?
Nem ez a kettõs mérce?
Zacskóbicska
03-09-2015, 11:24 AM
https://www.youtube.com/watch?v=J9_TsIuywMU
A videó végén megtalálhatók az anyag tulajdonságai.
Ugyanazt a hamisítványt rendszerint több kínai cég készíti. Elõfordul olyan is, hogy jobbra sikerül, mint az eredeti. Nem érdemes általánosítani, ha nincs rajta feltüntetve a gyártó cég. (Ilyen is van, annál a gyártónál elõfordulhat az állandó minõség.) Nekem pl. van egy kínai Bailay S-4 hamisítványom, amit Bar Grylls néven hoztak forgalomba ATS-34 bõl. Szerintem jobb, mint az eredeti. Bõven hozza a HRC-60-at és nem feszültséges. (Sok püfölést, esést kibírt már.) Szép, gondos munka, ami nem egyezik meg az aról szóló összehasonlító linkeken bemutatottakkal.
Törölt_fórumtag2
03-09-2015, 01:58 PM
Rendben is, amit mondasz.
Ilyen erõvel viszont felesleges találgatni, hogy hány HRC keménységû Pityubá F1 kópiája.
Papicáék bemérettek egyet, az adhat némi segítséget a kés megmunkálásához.
GAZDA
03-09-2015, 09:06 PM
Rendben is, amit mondasz.
Ilyen erõvel viszont felesleges találgatni, hogy hány HRC keménységû Pityubá F1 kópiája.
Papicáék bemérettek egyet, az adhat némi segítséget a kés megmunkálásához.
Keménység miért számít ennél az anyagnál? Nem arányos a kapcsolat a keménység és az éltartás között! Nekem van 58Hrc-s keménységû késem ami jobb éltartású mint a 62 Hrc-re edzett Sleipnernek. Az ötvözõk az acélban JELENTÕSEN hatnak az éltartásra!!!!
Egyébként ezt a hamis f1-et (KO11-es acél) én is kipróbáltam és a hegynél elhajlik ha rááll egy 100 kg-os ember, viszont a 2,5 mm vastag KO13-as acél kés nem hajlik maradandóan ugyanilyen terhelésnél.
Nem akarom megmondani hogy ki mit használjon de ha lehet érdemes az adott célra gyártott eszközöket beszerezni a kínai xar másolatok semmit sem érnek terepen.
Törölt_fórumtag2
03-10-2015, 07:22 AM
A megmunkálhatóság a téma Pityubá esetében. Ezért fontos a keménység és az összetevõk. Nem errõl folyt a beszélgetés eddig?
A másik dolog, nekem még eszembe se jutott, hogy ugráljak a saját késemen, tesztelve, hogy mit bír ki.
Az eredeti F1 30 rugó körül mozog, a másolatot 2-3ezerért meg lehetett venni. Mire is nem lehet használni a másolatot terepen és pontosan miben is jobb az eredeti? Tényleg kíváncsivá tettél.
Keménység miért számít ennél az anyagnál? Nem arányos a kapcsolat a keménység és az éltartás között! Nekem van 58Hrc-s keménységû késem ami jobb éltartású mint a 62 Hrc-re edzett Sleipnernek. Az ötvözõk az acélban JELENTÕSEN hatnak az éltartásra!!!!
Egyébként ezt a hamis f1-et (KO11-es acél) én is kipróbáltam és a hegynél elhajlik ha rááll egy 100 kg-os ember, viszont a 2,5 mm vastag KO13-as acél kés nem hajlik maradandóan ugyanilyen terhelésnél.
Nem akarom megmondani hogy ki mit használjon de ha lehet érdemes az adott célra gyártott eszközöket beszerezni a kínai xar másolatok semmit sem érnek terepen.
Nekem nem úgy tûnik.....
Sziasztok, szeretném, ha errõl lebeszélnétek :)
http://www.aliexpress.com/item/2015-NEW-Flipper-Folding-Knife-Zero-Tolerance-Rexford-0801-Flipper-Titanium-Knife-3-5-Stonewash-ZT0801/32262368441.html
WestBam
03-10-2015, 09:14 AM
http://www.aliexpress.com/item/2015-NEW-Flipper-Folding-Knife-Zero-Tolerance-Rexford-0801-Flipper-Titanium-Knife-3-5-Stonewash-ZT0801/32262368441.html
Ne vedd meg!
Ne vedd meg!
Már jobban érzem magam :D
Pityubá
03-10-2015, 11:27 AM
A megmunkálhatóság a téma Pityubá esetében. Ezért fontos a keménység és az összetevõk. Nem errõl folyt a beszélgetés eddig?
A másik dolog, nekem még eszembe se jutott, hogy ugráljak a saját késemen, tesztelve, hogy mit bír ki.
Az eredeti F1 30 rugó körül mozog, a másolatot 2-3ezerért meg lehetett venni. Mire is nem lehet használni a másolatot terepen és pontosan miben is jobb az eredeti? Tényleg kíváncsivá tettél.
Bizomány a Kínai F1 kópia keménysége csupán az utólagos pengerövidítés miatt volt lényeges.
Választ meg is kaptam ennek megfelelõen ha úgy döntök, hogy lerövidítem legálra a pengehosszt, már tudom milyen eszközökkel valósítom meg.
Ha valakit érdekel az erre alkalmas eszköztáram, akkor leírom.
Köszönöm az segítõ jellegû hozzászólásokat. 5180
Láttam egy Enlan El-01 edc-vé tételének eredményét.
Azt hittem sírva fakadok! Azért az eredményért kár volt.
Szerintem kár tönkretenni azt ami már kész és mûködik.
Én inkább legált vennék. A hekkelt már nem lesz olyan.
Bár ki tudja?
Zacskóbicska
03-10-2015, 04:11 PM
lebeszéllek. Az ebay-en most kapsz olcsóbbért jobbat, aminek szintén titán markolata van, hasonló méretû és 60 Hrc, G3 acél.
GAZDA
03-10-2015, 04:13 PM
Elnézést a bocsánatért! :-D
GAZDA
03-10-2015, 04:14 PM
Pityubá
Engem érdekel.:-)
GAZDA
03-10-2015, 04:23 PM
Elöljáróban annyit hogy az eredeti f1 sem a kedvencem a markolat mérete és a penge anyaga miatt. Ja és azért mert iszonyat mód túl van árazva) A hamis f1-et késnek nem lehet használni. Olyan nyomorult élszög van rajta hogy nem lehet vele finom vágásokat csinálni, pedig kést erre szoktak használni. Kell ennél több? Azon érdemes elgondolkozni hogy Papica miért nem ugyanazokat a feladatokat csinálta meg a hamis f1-el mint az eredetivel!
Zacskóbicska
03-10-2015, 04:47 PM
Én ezért nem tartok F1-et. Személy szerint sosem tetszett sem genetikailag, sem morfológiailag.
lebeszéllek. Az ebay-en most kapsz olcsóbbért jobbat, aminek szintén titán markolata van, hasonló méretû és 60 Hrc, G3 acél.
Köszi a biztatást :)
Tudnád pontosítani a béjes foldert?
Törölt_fórumtag2
03-10-2015, 07:21 PM
Elöljáróban annyit hogy az eredeti f1 sem a kedvencem a markolat mérete és a penge anyaga miatt. Ja és azért mert iszonyat mód túl van árazva) A hamis f1-et késnek nem lehet használni. Olyan nyomorult élszög van rajta hogy nem lehet vele finom vágásokat csinálni, pedig kést erre szoktak használni. Kell ennél több? Azon érdemes elgondolkozni hogy Papica miért nem ugyanazokat a feladatokat csinálta meg a hamis f1-el mint az eredetivel!
Több, mint egy éve használom a kínai F1-et, folyamatosan, mindenre. A szalonnázástól a túrázásig. Mindig nálam van. Olyan, mintha az én kezembe tervezték volna. Talán, csak rövid néha egy-egy feladatra. Viszont egy kés, nem kés alapon, mindig van nálam túrázásnál még néhány.:)
Az élszögrõl annyit, hogy valóban, engem is zavart. Ezért a melóhelyemen az öreg szaki bácsit megkértem, hogy teljesen gömbölyítse le, mindkét oldalt, hogy könnyebben faraghassak vele. Egy üveg házi borért szívesen megtette. Ha már ott volt a kés, akkor a "gyári" alámerülõ hegyet is kijavíttattam az öreggel.
Amikor megjött új korában a postán, azzal kezdtem, hogy a felesleges gumi öntvényektõl megszabadítottam.
Ennyi. Van egy qrva jó késem, pár ezer Forintért. Kell ettõl több?:D
Még valami, ha már kínai cuccokról beszélünk. Vettem két napja egy utcai, svájci hátizsák koppintást. Az eredeti árának hatodáért. Rászántam négy és fél órát, egy fél tekercs cérnával. Átvarrtam rajta mindent, amit úgy éreztem gyengén csinált meg a sárga pajtás.
Az elõdjét 7(!) éve használom, sõt agyon használom, még mindig egyben. Csak azért cseréltem le, mert agyonfakította a nap. Kisebb túrákhoz viszont, még mindig tökéletes.
GAZDA
03-10-2015, 09:09 PM
Pontosan milyen vasakat hordasz még túrázni?
Átalakítva jó azt írod de a gyári él ha nincs szaki aki lejavítsa?
Éltartása milyen?
Kínai termékekrõl annyit hogy van céltávcsövem és keresõ távcsövem is kínai de az acél az más kérdés abból kb. japán, orosz, svéd, német ami használható.
Törölt_fórumtag2
03-11-2015, 05:20 AM
Pontosan milyen vasakat hordasz még túrázni?
Átalakítva jó azt írod de a gyári él ha nincs szaki aki lejavítsa?
Éltartása milyen?
Kínai termékekrõl annyit hogy van céltávcsövem és keresõ távcsövem is kínai de az acél az más kérdés abból kb. japán, orosz, svéd, német ami használható.
A kínai acélról annyit, hogy aki légpuskás kérdésben otthon van, az tudja, hogy egyedül a kínai acél rugó nem törik, nem kígyósodik meg. Ezt, én is tapasztaltam. Van itthon egy halom rugóm, egyedül a kínai bírja a strapát. Ha az én véleményem nem mérvadó, nézzétek meg a slavia fórum hozzászólásait, igazi szakiktól.
Túrázásra az F1 mellett nálam van a svájci bicskám, a 15cm-es saját készítésû pengém és hosszabb túrákra bedobom a Mauser hosszú bajonettet is.
Házilag is le lehet javítani a kínai F1 élét, nem kell hozzá mester. Azért vittem a szaki bácsihoz, mert megtehettem.
Éltartása jó. Annak köszönhetõen, hogy a hrc 54 körüli, még a terepen is könnyebben lehet élezni, ha szükséges.
GAZDA
03-11-2015, 07:18 AM
Légpuskába biztos jó és minden másra?
Ha van egy svájci bicskád azzal csinálod a finom munkákat, a 15 cm-es pengével az általános feladatokat a Mauser szuronnyal meg hasogathatsz is. Mégis mire kell még egy kés ha nem vagyok indiszkrét?
Én házilag javítottam le a sajátomat nagy jóindulattal is max. használhatóság alja. Mindenki máshová teszi a lécet éltartásban Te tudod neked mi használható. Viszont ha akár egy normál konyhakéshez nézzük a a hamis f1 éltartását hát elég karcsú.
Egyébként milyen mauser szuronyod van a 25 cm-es vagy a hosszú pengéjû esetleg fûrészhátas változat?
Törölt_fórumtag2
03-11-2015, 07:42 AM
A mauserem a hosszú pengéjû, cseh E-változat. A német hadsereg számára gyártották a II.vh.-ban. Nem hasogatnék vele fát, csak ha muszáj. Ez szúrófegyver, arra találták ki.
Amúgy egy pajtában találtam, szerszámok alá hajítva, úgy raktam rendbe.
A 15cm-es a hasogató kés, nem sajnálom, pár száz Ft önköltséggel készítettem egy nagyon rideg rozsdamentes anyagból.
Az F1 a finom munkákra. Nekem bevált. Mint, már írtam, pont kézre áll.
A kis svájcit pedig a konzervnyitó, csavarhúzók, dugóhúzó miatt hordom.
Ja, lehagytam, a tárcámban van még egy több funkciós kártya kés is.:)
Teljes legyen a lista: egy multitool a hátizsák zsebében a fogók, reszelõ, fûrész stb. miatt.:D
GAZDA
03-11-2015, 04:06 PM
Egészségéggel használd a hamis f1-et azért egyszer próbálj majd ki hasonló árfekvésû svéd munkakést is.
Látom szeretsz felújítani eszközöket, lehet érdemes lenne venned egy régi fejszét azzal hatékonyabb a hasogatás.
(nem kötekedésnek írom én is régi szerszámokat újítok fel ár érték arányban ez a legjobb)
Zacskóbicska
03-11-2015, 04:50 PM
Köszi a biztatást :)
Tudnád pontosítani a béjes foldert?
Bocs, elírtam, de a lényeg változatlan. D2 acél. (G3 nincs, nem tudom, honnan jött.) Holnap küldöm a linket, elmentettem a másik gépemre, ha jól emlékszem. Ma ahhoz már nem férek hozzá.
Zacskóbicska
03-12-2015, 06:42 AM
Tegnapi ígéretemnek megfelelõen itt van:
http://http://www.ebay.com/itm/like/New-CNC-D2-Blade-Sebenza-21-Style-Full-TC4-TITANIUM-Handle-Folding-knife-DF01/221706740816?hlpht=true&ops=true&viphx=1&_trksid=p2050601.c100103.m2451&_trkparms=aid%3D111001%26algo%3DREC.SEED%26ao%3D1% 26asc%3D20140211150826%26meid%3Db60ff888b51543bab4 0fbe355d162da1%26pid%3D100103%26rk%3D4%26rkt%3D4%2 6sd%3D121546976239%26clkid%3D4668928676648244225&_qi=RTM2010736 (http:/www.ebay.com/itm/like/New-CNC-D2-Blade-Sebenza-21-Style-Full-TC4-TITANIUM-Handle-Folding-knife-DF01/221706740816?hlpht=true&ops=true&viphx=1&_trksid=p2050601.c100103.m2451&_trkparms=aid%3D111001%26algo%3DREC.SEED%26ao%3D1% 26asc%3D20140211150826%26meid%3Db60ff888b51543bab4 0fbe355d162da1%26pid%3D100103%26rk%3D4%26rkt%3D4%2 6sd%3D121546976239%26clkid%3D4668928676648244225&_qi=RTM2010736)
Zacskóbicska
03-12-2015, 06:45 AM
Tegnapi ígéretemnek megfelelõen itt van:
&_qi=RTM2010736 (http:/www.ebay.com/itm/like/New-CNC-D2-Blade-Sebenza-21-Style-Full-TC4-TITANIUM-Handle-Folding-knife-DF01/221706740816?hlpht=true&ops=true&viphx=1&_trksid=p2050601.c100103.m2451&_trkparms=aid%3D111001%26algo%3DREC.SEED%26ao%3D1% 26asc%3D20140211150826%26meid%3Db60ff888b51543bab4 0fbe355d162da1%26pid%3D100103%26rk%3D4%26rkt%3D4%2 6sd%3D121546976239%26clkid%3D4668928676648244225&_qi=RTM2010736)
Remélem, sikerült az url-t javítani
Törölt_fórumtag2
03-12-2015, 06:56 AM
Egészségéggel használd a hamis f1-et azért egyszer próbálj majd ki hasonló árfekvésû svéd munkakést is.
Látom szeretsz felújítani eszközöket, lehet érdemes lenne venned egy régi fejszét azzal hatékonyabb a hasogatás.
(nem kötekedésnek írom én is régi szerszámokat újítok fel ár érték arányban ez a legjobb)
Van régi baltám, fel is újítottam. Még beszélgettünk is róla a baltás topikban.:)
Késekre visszatérve: kinek a pap, kinek a papné...
Ami neked jó, az lehet, hogy nekem nem jön be és ez vice versa is érvényes.
Remélem, sikerült az url-t javítani
Szia, köszönöm megtaláltam.
GAZDA
03-12-2015, 07:28 AM
Ahogy mondod. Azért nem árt minden feladatra megfelelõ eszközt használni. 1, Jóval több energiát égetsz el ha késsel vágsz fát. 2, megsérülhetsz mert nincs meg a biztonságos távolság. 3, Idõ elõtt tönkreteszed a kést, tele lesz mikrorepedésekkel és az éle is legömbölyödik.
Ahogy mondod. Azért nem árt minden feladatra megfelelõ eszközt használni. 1, Jóval több energiát égetsz el ha késsel vágsz fát. 2, megsérülhetsz mert nincs meg a biztonságos távolság. 3, Idõ elõtt tönkreteszed a kést, tele lesz mikrorepedésekkel és az éle is legömbölyödik.
Ebben a formában nagyon igaz.
Törölt_fórumtag2
03-12-2015, 09:01 AM
Várjatok már egy kicsit. Mirõl is beszélünk?:)
Ha fát kell kidönteni, döntõ fejsze. Ha fát kell hasogatni otthon, egyértelmûen hasító fejsze. Ha aprózni kell, balta.
Ha viszont, túlélési szituációba kerülsz, sokszor csak egy kés van nálad. Legalábbis az én edc-mben nincs balta.:D
Ezért kell megtanulni vele, példának okáért, fát hasogatni, menedéknek valót kidönteni.
Pont erre a problémára kerestem megoldást a húsvágó bárddal.
Egyébként a sérülés veszéllyel kapcsolatban megjegyezném, hogy nem egy olyan esetet láttam, amikor a "pesti" a saját lábába állította a baltát, sõt olyat is, amikor a láncossal vágta meg magát...
GAZDA
03-12-2015, 07:20 PM
Értem hogy gondolod de nem hiszem hogy egy szál késsel túl sokáig ki tudod húzni. Én sem tudnám. A Kárpát medence nem dzsungel ahol minden megterem egész évben.
Egy kés vagy akár három kés csak arra jó hogy "vágj magadnak" mindenféle egyéb felszerelést ha van hozzá "hangulatod".
http://hirkell.hu/kulonleges-kesekamelyek-szarszamokbol-keszultek/
Tök jók!!:thumbup
GAZDA
03-21-2015, 07:07 AM
http://hirkell.hu/kulonleges-kesekamelyek-szarszamokbol-keszultek/
Tök jók!!:thumbup
Szükségmegoldásnak biztos jók.
Zacskóbicska
03-21-2015, 09:08 AM
Mókás dolgok, az kétségtelen.
Pityubá
03-21-2015, 05:06 PM
Na még 1 játékszer, ne vegyétek komolyan. :D
Survco – the credit card sized axe
http://bushcraft.guru/survco-credit-card-sized-axe/
Zacskóbicska
03-22-2015, 11:32 AM
Nem is rossz. Tudod milyen jól jönne ez a Csendes-óceánon pl. ha túlélnél egy repülõgép balesetet és aztán sikerülne kiúsznod valami lakatlan szigetre? Ez nem akadályozna az úszásban ha a farzsebben van. Nem mondom, hogy fasza tutajt lehetne vele építeni, de a szigeten felhalmozódó hordalékban fellelt sörösüvegeket ki tudnád vele nyitni, ha találnál ott mosógépet, annak is le tudnád csavarozni az ékszíjtárcsáját, hacsak nem olyan kúpos csavar van rajta mint a Whirlpoolén és megfelelõ türelemmel a döglött kecske szemét és heréjét is ki tudnád operálni vele. Egyszóval ez komoly dolog!:thumbup
GAZDA
03-22-2015, 09:06 PM
Nem lenne rossz az ötlet a könnyen hordható "félkész" túlélõ eszközt de ez is túl van bonyolítva és erõs kétségeim vannak az anyagminõséget illetõen. Meg lehetne ezt oldani letisztultabb formában?
Pityubá
03-23-2015, 07:50 AM
Nem lenne rossz az ötlet a könnyen hordható "félkész" túlélõ eszközt de ez is túl van bonyolítva és erõs kétségeim vannak az anyagminõséget illetõen. Meg lehetne ezt oldani letisztultabb formában?
Szerintem meglehetne oldani, de a kártyaméretet kicsinek tartom.
Gondolom lézerrel egy anyagból történõ kivágást nagy tömegben gyárthatóságot tartottak szem elõtt.
Szóval lehet más lett a végtermék, mert a gyártó, a marketinges is belepofázik abba amit kitalált a túléléssel foglalkozó jóember.
És sajna a törpe méret miatt a használati érték feláldozásra került. Fûrész sincs láthatólag kimunkálva. Így csupán tárcában hordható játékszernek tartom.
GAZDA
03-23-2015, 02:37 PM
Pityubá
Szerinted hogy lenne ez mûködõképes? Mit érdemes magunkkal vinni és mi az ami fölösleges?
Pityubá
03-23-2015, 03:05 PM
Pityubá
Szerinted hogy lenne ez mûködõképes? Mit érdemes magunkkal vinni és mi az ami fölösleges?
Az alap ötlet jó, de elcseszték akik beleszóltak. Mint írtam a mérete kicsi. Sokkal használhatóbbnak tartanám ha 5"-os telefon méretben lenne legyártva.
Így az oldalán használhatóbb hosszúságú fûrész lenne. Csavarkulcsra nékem nincs szükségem kint a terepen. Sörbontót is feleslegesnek tartom.
A nagyobb méret nagyobb dárdahegyet eredményez, az eredeti csak nyílhegy méretû. 1 dárda elég, 1 nyílhegy kevés.
Anyagának ötvözött késacélt javasolnék, kerülném a törékeny porkohászati anyagot. 5mm vastagot javasolnék.
Lézeres kivágást jó 5 letnek tartom. (dolgoztam AMADA kivágó gépen)
Azoknál a cégeknél ki lehet vágatni, ahol vannak ilyen gépek, Jpg képformátumban kell kiszerkeszteni a vágási rajzot, vastagsághoz a gép vágási sebességét utasítani kell, 1 tábla késacélt kell feltenni a gépre. Nagyjából ennyi jutott eszembe a dologról.
....egy sima orrfûrésznek a lapja kiváltja,kihegyezve,megélezve,a vége kiköszörülve...dárda,kés,fûrész,nyílhegy,a vége csavarhúzó,...balta nem kell...amit nem lehet eltörni az nem is kell semmire...
GAZDA
03-23-2015, 06:00 PM
Valami ilyesmire gondoltam én is de elhagynám a fûrészt az csak pontos vágáshoz kell. Inkább a fejszét tartom fontosnak. Úgy értem egy kis könnyû középkori fejsze szerûséget nem a mai értelemben vett nehéz munkafejszét.
A dárda hegy jó 5let.
Pityubá
03-23-2015, 08:27 PM
Valami ilyesmire gondoltam én is de elhagynám a fûrészt az csak pontos vágáshoz kell. Inkább a fejszét tartom fontosnak. Úgy értem egy kis könnyû középkori fejsze szerûséget nem a mai értelemben vett nehéz munkafejszét.
A dárda hegy jó 5let.
Végül is ha van fejsze és dárda elég is. Megjegyzem a fûrészfogazást semmi perc alatt vágja ki a lézer, jelentõsen nem drágítja meg a cuccot.
Utána kell nézni mennyibe van 1 tábla késanyag abból mennyi jön ki. Mi pénzért vágják ki. Mennyibe lenne elõélezés-hõkezelés-síkba csiszolás-finom élezés.
Oszt ha megéri, meg kell tervezni-rajzolni.
HOPPSZ közben ugrott be. Van Zastava hátsó laprugóm kb. 5mm vastag.
Kilágyítás után levékonyított élszalagú bimetál fémfûrészlappal ki lehetne vágni belõle a dárda hegyet.
Lehet ebben az irányban kellene elindulni, ennek a túlélõs kompakt cuccnak az elkészítésével.
Legalább 1 et elkészíteni oszt próba mit is tud ?
Pityubá
03-23-2015, 08:34 PM
....egy sima orrfûrésznek a lapja kiváltja,kihegyezve,megélezve,a vége kiköszörülve...dárda,kés,fûrész,nyílhegy,a vége csavarhúzó,...balta nem kell...amit nem lehet eltörni az nem is kell semmire...
Amit te javasolsz valóban univerzális eszköz. Megfontolandó abban az esetben, ha nincs szükség baltára. :thumbup
CsaládApa
04-07-2015, 07:56 PM
Sziasztok,
Machete-t szeretnék magamnak csinálni. Nézegettem a Tramonitát, de valahogy vékonynak találtam (1.2-1.5 mm lehet a vastagsága). Lehet hogy pont úgy jó ahogy van, de ott kicsit könnyûnek találtam.
A kérdésem az lenne, hogy szerintetek jó lenne-e 2 mm-es vastag szénacélt használni? Ha igen milyen acélból kellene elkészíteni és hol lehet ilyet kapni?
Köszönet a tanácsokért.
Sziasztok,
Machete-t szeretnék magamnak csinálni. Nézegettem a Tramonitát, de valahogy vékonynak találtam (1.2-1.5 mm lehet a vastagsága). Lehet hogy pont úgy jó ahogy van, de ott kicsit könnyûnek találtam.
A kérdésem az lenne, hogy szerintetek jó lenne-e 2 mm-es vastag szénacélt használni? Ha igen milyen acélból kellene elkészíteni és hol lehet ilyet kapni?
Köszönet a tanácsokért.
http://forum.index.hu/Article/showArticle?go=115148936&t=9004699
--itt mindent megtalálsz a témában...
Zacskóbicska
04-08-2015, 05:47 AM
Sziasztok,
Köszönet a tanácsokért.
Nem akarlak elkeseríteni, de nem lesz jobb, mint a Tramontina, legfeljebb olcsóbb, ha nem számolod az eszközöket, idõt, amit ráfordítasz. Egyébként Tramontinából is kapsz még 3, vagy 3,5mm-es vastagságút is, amit pl. a cukornád vágására használnak. Az csak arra jó még akkor is, ha átprofilozod az élét. Nekem volt egy, felejtõs. A nagy súlyú machetéhez lomhaság tartozik, ami fárasztó és nem hatékony az alkalmazás tekintetében. Vagy ha fegyvert akarsz, akkor készíts, vagy vegyél egy kukrit, ami alapból fél kilós és a penge tövénél legalább 8 mm keresztmetszetû.
CsaládApa
04-08-2015, 03:37 PM
http://forum.index.hu/Article/showArticle?go=115148936&t=9004699
--itt mindent megtalálsz a témában...
Köszönöm a linket. Hasznosnak tûnik.
CsaládApa
04-08-2015, 03:39 PM
Nem akarlak elkeseríteni, de nem lesz jobb, mint a Tramontina, legfeljebb olcsóbb, ha nem számolod az eszközöket, idõt, amit ráfordítasz. Egyébként Tramontinából is kapsz még 3, vagy 3,5mm-es vastagságút is, amit pl. a cukornád vágására használnak. Az csak arra jó még akkor is, ha átprofilozod az élét. Nekem volt egy, felejtõs. A nagy súlyú machetéhez lomhaság tartozik, ami fárasztó és nem hatékony az alkalmazás tekintetében. Vagy ha fegyvert akarsz, akkor készíts, vagy vegyél egy kukrit, ami alapból fél kilós és a penge tövénél legalább 8 mm keresztmetszetû.
Köszönöm a tanácsot.
Otthoni bozótvágásra kellene. Átgondolom még, lehet mégiscsak beruházok egy gyárira.
...csak szólok,hogy van egy a piacon igen jó áron....
http://www.ijaszapro.hu/kategoriak/kiegeszitok/kesek/ka-bar_becker_bk2_canion_tulelo_/_bushcraft_kes__9076.html
..az enyémet biztos hogy nem adom el,meggondoltam magam...ezzel ásom ki a síromat,ez lesz az utolsó ami a kezembe lesz életemben...:haha:
Pityke11
05-25-2015, 07:49 AM
Üdv mindenkinek!
Opinel no8-ast használ valaki?Tapasztalatok?Éltartóssag?Élezés?Stb. Ajándékba lenne kinézve és kevés olyan véleményt hallok amire adnék is.Itt közöttetek azért már több hasznos tanácsot kaptam!
Szia, nyugodtan vedd meg, valamikor már beszéltünk róla, nagyon jó ár-érték arányú kis bicska. Ha az éltartósság és az igénytelenség a fontosabb, akkor rozsdamenteset vegyél, ezt kicsit nehezebb fenni, ha kicsit több odafigyelést kap, akkor a szénacél a jó megoldás, viszonylag hamar nagyon jó élet lehet rá tenni. Ennyi pénzt mindenképp megér.
Pityke11
05-25-2015, 11:34 AM
Szia, nyugodtan vedd meg, valamikor már beszéltünk róla, nagyon jó ár-érték arányú kis bicska. Ha az éltartósság és az igénytelenség a fontosabb, akkor rozsdamenteset vegyél, ezt kicsit nehezebb fenni, ha kicsit több odafigyelést kap, akkor a szénacél a jó megoldás, viszonylag hamar nagyon jó élet lehet rá tenni. Ennyi pénzt mindenképp megér.
Köszönöm!Édesapámnak lenne szalonnázó bicskának :) Mert ugye egy(legalább:D) bicska mindig kell!!!
venosz
05-25-2015, 02:53 PM
Sziasztok,
Köszönet a tanácsokért.
http://gyujtemeny.vatera.hu/militaria/szuro_vagofegyver/regi_henteskes_42cm_es_2076981374.html
Nekem ez van, kifúrttam 4mm es "fúrókkal" az orrát mert fagolyó szeleteléshez használtam, de bizony megszenvedtem vele, pedig kb 1,2 1,5 mm teljes egészében edzett, rozsdásodik, rugalmas, nagyon jó vele bozózót írtani, húst szeletelni. Gondolkodom a kihegyezésén, meg a nyél átalakításán, de az az igazság amire használom tökéletes.
Jawa630 néven megfigyelem a tranzakciót, ha valaki nem viszi fel 3000 fölé lehet megveszem. Egymásra ne licitáljunk! Ha licitálsz rá szólj privátban átengedem.
Amúgy viszonylag könnyen tudsz készíteni egyet, rámegy kb. fél napod és ugyanannyi pénzed, mintha vennél egyet:
5548
Ez valami régi mezõgazdasági eszköz alkatrész, erõs, edzett anyag, nehezen vitte a flex, sokáig tartott köszörülni. Amúgy az élét jól tartja, kicsit merev anyag, szerintem egy komolyabb száraz cserfán ki is pattanna. Laprugóból nagyon jó macsétát lehet csinálni, itt az egyetlen bökkenõ az anyag vastagsága, ha vastag nehéz lesz, az elvékonyításhoz meg már profi csiszológép kell. Ha esetleg találsz kellõen vastag (vékony) laprugót és szeretnél vele foglalkozni, akkor nyugodtan írj.
(Általában Tramontinát használok.)
mossberg-operator
05-31-2015, 05:43 AM
Jo ez? http://www.ebay.co.uk/itm/CRKT-Eat-N-Camping-Outdoor-Survival-Multi-Tools-Fork-Opener-Wrench-Screwdriver-/251718574216?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item3a9b98a088
Ha nem mûanyagból van, akkor gondolom hogy annyi pénzt megér. :beer:
Ihasz Laci
06-19-2015, 06:02 PM
Köszönöm!Édesapámnak lenne szalonnázó bicskának :) Mert ugye egy(legalább:D) bicska mindig kell!!!
hello
nem tudom megvetted-e mar a bicskat vagy nem. ha nem szerintem ne a 8-ast valaszd hanem a 9-est. csak a markolat hosszusaga miatt, foleg ha edesapadnak nagy tenyere van.
amugy az opinel kesek tok jo ar ertek aranyu kesek. en egy 6 es egy 9 -est hasznalok, jo kesek, foleg szalonnazashoz!
Pityke11
06-19-2015, 06:35 PM
hello
nem tudom megvetted-e mar a bicskat vagy nem. ha nem szerintem ne a 8-ast valaszd hanem a 9-est. csak a markolat hosszusaga miatt, foleg ha edesapadnak nagy tenyere van.
amugy az opinel kesek tok jo ar ertek aranyu kesek. en egy 6 es egy 9 -est hasznalok, jo kesek, foleg szalonnazashoz!
Üdv!
Meglett a bicska.8as lett.Teljesen tökéletes amire õ használja(szalonnázás).:D Nagyon bejött neki.
De köszönöm az hasznos tanácsot!
Grafitos
06-22-2015, 06:48 AM
ha faragsz hozzá egy nyelet fából, talán még használni is lehet :D
Pityke11
06-22-2015, 06:26 PM
ha faragsz hozzá egy nyelet fából, talán még használni is lehet :D
Ezt az opinelre értetted?
WestBam
06-22-2015, 07:13 PM
Ezt az opinelre értetted?
:haha:
rózsafából
Pityke11
06-22-2015, 07:53 PM
Ugy látom itt lemaradtam egy körõl
WestBam
06-22-2015, 08:28 PM
Grafitos szerintem a legfelül lévõ kanálra írta a nyélfaragást nem a fanyelû opinelre :)
Grafitos
06-23-2015, 09:51 AM
Naja, a kanálra értettem, az opi nyele úgy jó ahogy van :haha:
Ha szénacél pengétek van, nem szoktatok maratással kísérletezni? nekem a reszelt tormás módszer nagyon tetszik, mert tök jó random formák jönnek ki..aztán még óvatosan finom fém súrolószivaccsal is végigmegyek rajta, hogy elhalványítsam az erõsebb merásnyomokat. Tök jó kopottas hatást kelt. Aztán jöhet a zsírzás
Pityke11
06-24-2015, 04:08 PM
Vágom már...
Remil
08-30-2015, 03:33 PM
Megajándékoztam magunkat egy késsel. A konyhakéseket leszámítva eddig sosem volt fix pengés késem, ezért elsõ körben ezekbõl választottam ki a CRKT Thunder Strike-ot. A pengehossz 7.2cm, tehát EDC-nek is megfelelhet. Elõször tartottam tõle, hogy a paracordal bevont markolat kényelmetlen vagy rövid lesz, de kellemeset csalódtam, jól fekszik a kézben.
lászló073
12-21-2015, 01:13 PM
Szia ,
szerintem egy jó bicska és egy jó multi tool együtt a megfelelõ választás illetve egy sima kanálgép .Így szerintem tuti választás
WestBam
04-08-2016, 12:09 PM
Ganzo G732 (http://www.gearbest.com/pocket-knives-and-folding-knives/pp_281270.html?vip=132735) - akcióban 13,58$ pár napig. Nem legál méret de biztosan jó minõségû kés mivel az egyik nagy kínai gyártó terméke. Az, hogy mire hasonlít az meg szerintem mindenkinek világos, biztos valamelyik típus copy-ja :D
WestBam
05-25-2016, 01:35 PM
Multitool akció van kérem szépen!
Gazdagoknak a legfelszereltebb multitool a gyártótól GANZO G302-H (http://www.gearbest.com/multitools/pp_343441.html?vip=154090) most 30$ alatt.
A csóróknak mint én is meg marad az olcsó alternatíva GANZO G104-S (http://www.gearbest.com/camping/pp_198407.html?vip=148095), én már meg is rendeltem. 1600Ft-ért házhoz szállítva tokkal együtt ajándék kategória. Remélem jó is lesz :thumbup
Ihasz Laci
06-05-2016, 08:52 PM
meg egy tulelo kes.
a pali aki tervezte egy nepszeru youtube csatorna vezetoje. viszont teljesen penz orientalt es elfogult. korabbi videokban mindenfele szart reklamozott hiper szuper tulelo cucckent.
most elorukkolt a sajat tervezesu kesevel nem kevesebb mint potom 300 usd lesz az ara! ami testverek kozott is 80.000 ft folott van!
es akkor lassuk mit kapunk a penzunkert:
https://www.youtube.com/watch?v=eF9VN363V4I
nekem nem igazan jott be ez a kes. az arat meg tulzottan magasnak tartom.
Ez az, sokat számít a dollár árfolyama is. Ezért nem éri meg bármit Magyarországra exportálni innen. :(
GAZDA
06-06-2016, 09:05 AM
meg egy tulelo kes.
a pali aki tervezte egy nepszeru youtube csatorna vezetoje. viszont teljesen penz orientalt es elfogult. korabbi videokban mindenfele szart reklamozott hiper szuper tulelo cucckent.
most elorukkolt a sajat tervezesu kesevel nem kevesebb mint potom 300 usd lesz az ara! ami testverek kozott is 80.000 ft folott van!
es akkor lassuk mit kapunk a penzunkert:
https://www.youtube.com/watch?v=eF9VN363V4I
nekem nem igazan jott be ez a kes. az arat meg tulzottan magasnak tartom.
Még egy túlélõmûvész akinek gyerekkori sérülésbõl alakult ki a késmániája. :-D
Egyébként a Ka-bar már jó ideje gyárt ilyen kést: http://www.kabar.com/knives/detail/182
A többi cuccot meg egy molle zsebben vagy egy kis táskában el lehet vinni.
Ihasz Laci
06-06-2016, 01:15 PM
ezt nem ertem en se, van mar letezo kiprobalt kes elgogadhato aron. csinal egy majdnem ugyan olyat, csak meg annyira se lesz hasznalhato mint a ka bar bk2 es majdnem haromszoros aron arulja!
es tudod mi a vicces (vagy szomoru ki, hogy nezi) az egeszben? az, hogy meg is fog belole gazdagodni!
Ismét egy semmire se való termék..akár a fogyasztói társadalom bélyegének is tekinthetjük.....:cry:
Tetszenek ezek a videók...baltával elõre bevágott karnyi fán két vágás...kapkodó képkocka vágás...mesterlövész fekve(biztos bele esett szegény a saját késébe :haha: )...zöldhagyma szeletelés(ez mondjuk azé valami :admire:)...pihe -puha kezecske,de maxitudományos virtuális tervezés(mondjuk ott tökéletes..aztán jön a pisztoly,a shotgun,a távcsöves,a gépkarabély,..majd a BFG).....amúgy egy kalap .....a fent említett másikkal együtt...
80 pénz....?
400gr kis balta 2000,-.....kis kés 5000,-....multi...2000,-nagy kés 6000,-,60 l hátizsák 13000,..edény 2000,- ponyva,2000,kulacs 1000,-tûz 1000,kötél 1000,-mre 6000,-,hálózsák 9000,-víztisztító 12000,-....poncsó 3000,-fólia 800,-
...Vazze el sem tudom költeni....:)
aksurv
06-06-2016, 05:31 PM
Ismét egy semmire se való termék..akár a fogyasztói társadalom bélyegének is tekinthetjük.....:cry:
Tetszenek ezek a videók...baltával elõre bevágott karnyi fán két vágás...kapkodó képkocka vágás...mesterlövész fekve(biztos bele esett szegény a saját késébe :haha: )...zöldhagyma szeletelés(ez mondjuk azé valami :admire:)...pihe -puha kezecske,de maxitudományos virtuális tervezés(mondjuk ott tökéletes..aztán jön a pisztoly,a shotgun,a távcsöves,a gépkarabély,..majd a BFG).....amúgy egy kalap .....a fent említett másikkal együtt...
80 pénz....?
400gr kis balta 2000,-.....kis kés 5000,-....multi...2000,-nagy kés 6000,-,60 l hátizsák 13000,..edény 2000,- ponyva,2000,kulacs 1000,-tûz 1000,kötél 1000,-mre 6000,-,hálózsák 9000,-víztisztító 12000,-....poncsó 3000,-fólia 800,-
...Vazze el sem tudom költeni....:)
A multi 2000,- nagyon sovány. Azon nem érdemes spórolni. Ha gond van pl. mindent eldobatnak veled pl. heli súly, akkor multinak van legnagyobb esélye megmarad az öveden és valóban sok mindenre tudod használni.
Ihasz Laci
06-06-2016, 07:15 PM
ez a kes is 300 usd-ba kerul de ez viszont eleg hasznalhatonak tunik, ezert inkabb kiadnek annyi penzt
https://www.youtube.com/watch?v=Leog06LLmnw
Ihasz Laci
06-06-2016, 07:24 PM
ez a masik veglet 30 usd es megis jo es hasznalhato es meg az acel is jo
https://www.youtube.com/watch?v=rBPp5EOnM1I
Mindenki a saját pénztárcájához mérten. Nálam belefér néha egy-egy 60-70 dolláros kés (ha NAGYON rákattanok), de 300 dollár nálam túl sok lenne. (Amúgy is a legtöbbet használt késem 9 dollár volt.) Akinek viszont telik drágábbra, miért ne vegye? :)
Akinek viszont telik drágábbra, miért ne vegye?
..vegye,ha akarja...csak ésszel...mert nem jobb ami drágább....
Amikor még volt jobban keret vettem pár drágább cuccot(márkát nem írok,a különbözõ topicokban megtalálható),de ma már egy sincs a birtokomban...normális(extrém) teszt nélkül eladásra kerültek....egy normál nem túl nagy igénybevételû teszten elvéreztek és sokszor annyit sem tudtak,mint egy konyhakés.....rendesen "rá sem mertem lépni a gázpedálra,mert karcosan...sérülten eladhatatlan...olyan gazdag ember meg szerintem nincsen,aki kidobna 300 dolcsit egy tesztért...mert az bolond,nem gazdag!
De állok elébe.....meg lehet gyõzni...ha bármilyen gyártó,forgalmazó rendelkezésemre bocsájtja a termékét és nem baj ha dobozba kapja vissza ...én szívesen letesztelem(teljesen ingyen)...csinálok vágatlan videót..írok véleményt(objektív véleményt,pénz nem kell)......akkor is ha rossz..de áradozni fogok...ha jó!;)
shadow177
06-07-2016, 07:11 AM
Szerintem is túl drága. Ennyibõl tényleg "komplett" felszerelést lehet venni. Egyébként azt figyeltem meg, hogy a bennszülöttek, akiknek csak egy-két holmijuk van többnyire egy szál rövid bozótvágóval vagy cukornád vágó késsel járnak. És mindent meg is oldanak vele, bölcsõtõl a sírig. Ráadásul nem is 300$ hanem 3$-os eszközökkel....
GAZDA
06-07-2016, 08:06 AM
E is hasonlít valamire: http://www.kabar.com/knives/detail/2
Egyébként a Ka-bar is túl van árazva. A forma pedig.... Régen a falusi késkészítõk is tudták hogy a nagy késnek szélesednie kell a hegy felé, ezt hívták tõkekésnek. Abból a formából lehet jó tábori/katona/túlélõ stb. kést kihozni pl: http://www.tactical-life.com/tactical-knives/russian-special-forces-fighter/
GAZDA
06-07-2016, 08:10 AM
Szerintem is túl drága. Ennyibõl tényleg "komplett" felszerelést lehet venni. Egyébként azt figyeltem meg, hogy a bennszülöttek, akiknek csak egy-két holmijuk van többnyire egy szál rövid bozótvágóval vagy cukornád vágó késsel járnak. És mindent meg is oldanak vele, bölcsõtõl a sírig. Ráadásul nem is 300$ hanem 3$-os eszközökkel....
A trópusokon biztos! Sajnos ahol én lakom nem nagyon van cukornád.....
De viccet félretéve itthon teljesen mások a viszonyok pl. itthon nincs mindig gyümölcs a fán.
shadow177
06-07-2016, 08:57 AM
Ha már ruszki meg túlélõ.... http://www.knifeup.com/russias-spetsnaz-survival-machete/
A kés téma kicsit túl van lihegve szerintem mindenhol.
Rengeteg olcsóbb kategóriás kés pl Mora, Martini, Hultafors min megfelelõek.
Kérdés ki mit akar velük. Nekem 10cm-nél nagyobb késem nincs (jó, a Dragonov bajonettet leszámítva de azt nem használom).
Minek van a balta akkor?
Persze ha csak egy kés meg minden...meg menedék építés...acél......kisfa...om.....
Sokat meg kell tapogatni, hogy meglegyen a megfelelõ.
Legdrágább fix pengésem 28000Huf-Lovász csinálta, a legolcsóbb fix 3500 HuF-Mora 860 MG, ez a kettõ van fixbõl.
Tehát kár túllihegni szerintem, de úgyis túllihegjük nem csak itt......:)
Ihasz Laci
06-07-2016, 10:47 AM
en kes temaban az arany kozeputat valasztom mervadonak.
szerintem egy jo kest 3 dolog hataroz meg. 1 anyagminoseg, 2 forma, 3 elkeszites minosege.
jo anyagbol, megfeleloen elkeszitve, egy jo tervezesu kes a legjobb. ha ez a harom megvan egy jo kest kell, hogy kapjunk.
az arazast szerintem a gyartas ami a leginkabb befojasolja. a kes acel nem draga, foleg mivel egy viszonylag kis darabrol van szo. a kes formaja az szellemi termek igy nehez bearazni de nemhiszem, hogy barmelyik kes megtervezesenel is tobbet agyaltak volna egy ket oranal.
a gyartas minosegere kell odafigyelni es akkor egy sorozatgyartott kes is nagyon jo termek lehet. (lasd schrade kesek vagy mora)
megfelelo minosegu anyagbol, jol megtervezett kest, megfelelo minosegben elo lehet allitani es piacon arulni viszonylag olcson/elerheto aron.
az ilyen csilliardokba kerulo keseknel vagy a gyartas kerul sokba. (usa/eu-ban dragabb gyartatni mint kinaba. vagy egyedei keszites es a kovacs annyit ker amennyit nem szegyell) vagy csak egyszeruen a forgalmazo ceg pofatlan es ugy van vele, hogy ugyis megveszik.
ezert maradok a kozep ar kategorias keseknel, tokeletesen megfeloek.
Ha még csak a gyártás.... a név ugye
Én 1 egyszerû gyerek vagyok, nem szeretek bonyolítani.
Meg is van a két megfelelõ
GAZDA
06-07-2016, 01:41 PM
A kés téma kicsit túl van lihegve szerintem mindenhol.
Rengeteg olcsóbb kategóriás kés pl Mora, Martini, Hultafors min megfelelõek.
Kérdés ki mit akar velük. Nekem 10cm-nél nagyobb késem nincs (jó, a Dragonov bajonettet leszámítva de azt nem használom).
Minek van a balta akkor?
Persze ha csak egy kés meg minden...meg menedék építés...acél......kisfa...om.....
Sokat meg kell tapogatni, hogy meglegyen a megfelelõ.
Legdrágább fix pengésem 28000Huf-Lovász csinálta, a legolcsóbb fix 3500 HuF-Mora 860 MG, ez a kettõ van fixbõl.
Tehát kár túllihegni szerintem, de úgyis túllihegjük nem csak itt......:)
Szóval csak van egy Lovász vasad!
GAZDA
06-07-2016, 01:47 PM
en kes temaban az arany kozeputat valasztom mervadonak.
szerintem egy jo kest 3 dolog hataroz meg. 1 anyagminoseg, 2 forma, 3 elkeszites minosege.
jo anyagbol, megfeleloen elkeszitve, egy jo tervezesu kes a legjobb. ha ez a harom megvan egy jo kest kell, hogy kapjunk.
az arazast szerintem a gyartas ami a leginkabb befojasolja. a kes acel nem draga, foleg mivel egy viszonylag kis darabrol van szo. a kes formaja az szellemi termek igy nehez bearazni de nemhiszem, hogy barmelyik kes megtervezesenel is tobbet agyaltak volna egy ket oranal.
a gyartas minosegere kell odafigyelni es akkor egy sorozatgyartott kes is nagyon jo termek lehet. (lasd schrade kesek vagy mora)
megfelelo minosegu anyagbol, jol megtervezett kest, megfelelo minosegben elo lehet allitani es piacon arulni viszonylag olcson/elerheto aron.
az ilyen csilliardokba kerulo keseknel vagy a gyartas kerul sokba. (usa/eu-ban dragabb gyartatni mint kinaba. vagy egyedei keszites es a kovacs annyit ker amennyit nem szegyell) vagy csak egyszeruen a forgalmazo ceg pofatlan es ugy van vele, hogy ugyis megveszik.
ezert maradok a kozep ar kategorias keseknel, tokeletesen megfeloek.
Szerintem is a középutat kell keresni de a tömeg gyártott kések csak ritkán jó minõségûek pl. Mora kések minõsége csökken a többi Kínába települt gyártóról nem is beszélve. Egyébként érdekes lenne ugyanolyan acélból készült gyári kést kisipari minõséggel összehasonlítani.
Akkor ha a "játékokból "elegetek lesz ..ajánlok helyettük valamit! ;)
720772087209721072117212
Szóval!
Ez egy IFA rugó darab,egy jó barátommal cseréltem.Õ pár évtizedig malacok kettévágására használta,tehát nem mai penge és nem kímélve volt.
Amit változtattam rajta.
Hat centit levettem belõle és a feles nyelezés helyett,ez a penge most teljesen végig van a nyélben.
Újra nyeleztem egy elvágott balta nyélbõl,három csavarral,ragasztva.Kapott a nyél(amit a saját kezemre csináltam) egy vízszigetelõ,UV-álló burkolatot,ami fel lett érdesítve.
Kapott egy bõr tokot,dróttal megvarrva,ahol kell passzentosra csinálva.Fejjel lefele se esik ki,de mégis könnyû elõvenni.
Szépen megéleztem,majd felpolíroztam,(nagyon nem kell,mert ez szerszám).
Aztán jött a teszt....Nem kell kímélni..mert EZ NEM MEGY TÖNKRE! Érthetõ ugyi?
Írtatok sokmindent baltáról,késekrõl,bozótvágókról...
Miért tuti a "nagy kés"?
-EZ ANYAG...200000 km-en át pár tonna sódert hurcolászott,majd pár tucat disznó gerinc sem volt probléma....akkor egy kis tüzifa???:cool:
-OCCÓ---nemoccópici :nanem: bárhol találtok a bontóban,békebeli valódi acélt..nem a mai gagyiacélokat...HRC?..bocsi nem mind1?..amíg teszi a dolgát..
-Te is meg tudod csinálni...és örülsz neki...mert alkotni jó! ...venni mindenki tud a fotelból..
-ütheted vághatod,áshatsz,kaszálhatsz,fõzhetsz...borotv álkozhatsz vele...
-amit evvel nem tudsz ki/elvágni...azt nem is kell.....fát,drótot,törhetsz a fokával követ,téglát,feszegethetsz bármit,mert derékszögbe hajlik(persze ahhoz kell egy két méteres csõ...kipróbáltam,....nem semmi!))
-Nagy késsel vághatsz gazt,füvet a menedék alá,nádat,gallyat a tetejére...ez baltával nem menne...szeletelhetsz répát,húst(az almát meghámozom vele)...ezt baltával?:confused:,áshatsz kukacot,vagy vízelvezetõt a kis helyed köré,palántázhatsz vele,a krumplit,gombát kiáshatod...soroljam....ezé van a népeknél egy életre ilyen cucc.....
De hát ..ki kell próbálni!
GAZDA
06-07-2016, 04:11 PM
Doom
Jó hogy barkácsolsz de ez a vas messze nem tud annyit mint egy késes mester minõségi anyagokból szakszerûen összemókolt terméke. Nekem is van ilyen sufnituning és minõségi kés is, össze is hasonlítottam, a minõségi penge mindenben jobb. Azt gyorsan hozzáteszem hogy tényleg egyedi kés nem kis szériás.
ez a vas messze nem tud annyit mint egy késes mester minõségi anyagokból szakszerûen összemókolt terméke
..Én imádom a kihívásokat,Drága Barátom....tegyünk egy próbát....
Kapjak a kezem közé ..egy ilyen ...."minõségi/szakszerûen" terméket...befogom a satuba,pengével felfelé..és megküldöm ezzel a cuccal....a két él majd "dolgozik" egymáson...fel is veszem videóra....
Mondjuk én fogok egy flexet és kiigazítom,de ha marad nyoma az sem baj..legalább még egyedibb lesz....
...nem kell ám,nem akarlak provokálni,csak viccelek...senkitõl nem kérnék ilyen hülyeséget....azé az a "minõségi/szakszerûen túl sok pénz egy videóra....
Bocsi megint nem engedik ,hogy válaszoljak!
Na leírom még eccer :duhos:
Szóval ,kérnék egy ilyen szakszerûen/minõségi terméket ,amit befogok a satuba éllel felfelé.Aztán megküldöm ezzel a kiskéssel.Oszt meglátjuk mi történik!:eek:
Csak vicc volt....senkit nem akarok szívinfarktusba kergetni!:haha:
shadow177
06-07-2016, 07:03 PM
Csinos darab. De azért nem árt kovácsmesternek lenni hozzá igaz? Mert ugye görbe és csak melegen egyenesíthetõ ki. Akkor meg lehet újra edzeni....
Csinos darab. De azért nem árt kovácsmesternek lenni hozzá igaz? Mert ugye görbe és csak melegen egyenesíthetõ ki. Akkor meg lehet újra edzeni....
Ennek a pengének ,csak annyit tudok az elõéletérõl,hogy úgy kovácsoltatta,disznó vágáshoz...biztos meg van csinálva...eszméletlen jó éltartó,rugalmas...
A többi kést(trabi rugót) azt én egyenesítettem ki,közben melegítve egy kézi,gázos forrasztóval...azon nem lettek megedzve...de azokat sem kell élezni..egyszerûen nem megy ki az éle...
De próbáljátok ki!
Most komolyan...marha nagy élmény,ahogy a kezetek közül,elõbújik a szikraesõbõl ,egy mûalkotás.....Maga a gyártás,tervezés,próbálgatás...és siker.....a boltból venni olyan,hogy is mondjam....üres....
Az sem igaz,hogy aki harminc éve....az már bele fáradt,maár nem új,nem érdekes+amúgy sem az övé,ebbõl él...
De amit magadnak csinálsz...az meg van csinálva..
és nem a "saját lovam" dicsérem,mert a késteszten,simán lehúztam a wc-én egy negyvenezres kést,pedig az enyém volt.
Ja azon a teszten volt egy egyedi kisipari kés is,annyi pontot kapott,mint az extol..
Neveket ,cégeket szándékosan nem írok,mert nem célom mások üzletének a rontása...azzal,hogy magamnak készítek dolgokat,nem jelentek konkurenciát,nincs semmi érdekem versenyre kelni...ezekbõl egy készül..nekem!
Ami jó---aaaz jó....ami xar-az xar! Tessék jót gyártani!Ennyi!
mzperiksz
06-07-2016, 07:54 PM
Én ilyen bökõt csináltam magamnak, frankón lehet pirítóst szelni vele.
http://2.bp.blogspot.com/-oHqz9TQqYpg/UeuAVvCEVFI/AAAAAAAAGnM/-w7ktwxHhBI/s1600/van+ilyened-k%C3%A9rd%C5%91jel+-+paraszt+jedi.jpg
Ihasz Laci
06-07-2016, 08:02 PM
Én ilyen bökõt csináltam magamnak, frankón lehet pirítóst szelni vele.
http://2.bp.blogspot.com/-oHqz9TQqYpg/UeuAVvCEVFI/AAAAAAAAGnM/-w7ktwxHhBI/s1600/van+ilyened-k%C3%A9rd%C5%91jel+-+paraszt+jedi.jpg
nekem is csinalj egy legyszi :)
Ihasz Laci
06-07-2016, 08:07 PM
Szerintem is a középutat kell keresni de a tömeg gyártott kések csak ritkán jó minõségûek pl. Mora kések minõsége csökken a többi Kínába települt gyártóról nem is beszélve. Egyébként érdekes lenne ugyanolyan acélból készült gyári kést kisipari minõséggel összehasonlítani.
azt nem tudom, hogy a mora minosege csokken-e vagy nem. de azt nem is kinaban gyarjak vagy igen?
a schrade nagyon jol tartja a minoseget a kinaban gyartott keseivel. a condor/solingen ecuador-ba teleput es az olcso munkaerot felhasznalva tartja a termekeit elfogadhato aron es jo minosegben.
azert vannak cegek akiknek sikerult ossze hozni a 3 dolgot amirol beszeltem ahhoz, hogy jo kest dobjanak a piacra.
GAZDA
06-07-2016, 09:36 PM
..Én imádom a kihívásokat,Drága Barátom....tegyünk egy próbát....
Kapjak a kezem közé ..egy ilyen ...."minõségi/szakszerûen" terméket...befogom a satuba,pengével felfelé..és megküldöm ezzel a cuccal....a két él majd "dolgozik" egymáson...fel is veszem videóra....
Mondjuk én fogok egy flexet és kiigazítom,de ha marad nyoma az sem baj..legalább még egyedibb lesz....
...nem kell ám,nem akarlak provokálni,csak viccelek...senkitõl nem kérnék ilyen hülyeséget....azé az a "minõségi/szakszerûen túl sok pénz egy videóra....
Ennek a játéknak csak azonos anyagvastagságú,élszerkezetû, élszögû késeknél van értelme. Gyakorlati jelentõsége viszont nincs sõt sokszor rossz irányt mutat, pl. volt egy fazon a neten aki módszeresen vert szét késeket fémet és betont vágott és tört a késekkel de ennek mégis mi a gyakorlati haszna?
Szerintem a kés ergonómiája sokkal többet jelent mint hogy mennyi HRC a keménysége, ha egész nap dolgozni KELL az eszközzel (mert a kés eszköz) számít hogy mennyi a súly milyen könnyen lehet használni és mennyire kényelmes.
Ha össze akarod hasonlítani a házi készítésû késeidet én benne vagyok de hétköznapi dolgokra pl. horgászat vagy olyan tevékenység amit tényleg késsel kell csinálni.
Igen. 30.000 az álom határ.
Egy replika, mert nem volt abban a méretben a vágyott bökõ, ami 22000 körül volt.
GAZDA
06-08-2016, 10:21 AM
Milyen replika, milyen fémbõl? Esetleg képek?
GAZDA
06-08-2016, 10:30 AM
azt nem tudom, hogy a mora minosege csokken-e vagy nem. de azt nem is kinaban gyarjak vagy igen?
a schrade nagyon jol tartja a minoseget a kinaban gyartott keseivel. a condor/solingen ecuador-ba teleput es az olcso munkaerot felhasznalva tartja a termekeit elfogadhato aron es jo minosegben.
azert vannak cegek akiknek sikerult ossze hozni a 3 dolgot amirol beszeltem ahhoz, hogy jo kest dobjanak a piacra.
Tudtommal a Morát még nem de én ezt tapasztalom hogy egyre xarabb. Jó pár éve amikor megvettem az elsõ (szénacél) morát nagyon meglepõdtem hogy mennyire jó minõség fõleg 2500 pénzért aztán vettem rozsdamentes pengével az is jó volt, amikor "elkoptak" vettem újat az már nem volt gyárilag borotva éles és a rozsdamentes penge rozsdásodott 1 db gyíkhúskonzerv elfogyasztása után. Ezután már nem vettem többet de az ismerõsi körömben többen vettek ilyen kést és azok a pengék sem voltak már olyan jó kidolgozottak (nem borotva éles gyárilag, könnyebben tompul).
GAZDA
06-08-2016, 10:35 AM
Doom
Van 58-59 HRC-re edzhetõ rugóacél. Ha disznót hasítani kell egy kés vagy bárd akkor nem csinálják jó anyagból KO11,420J2 esetleg KO13 mert az élszög és a nagy tömeg dolgozik.
Doom
Van 58-59 HRC-re edzhetõ rugóacél. Ha disznót hasítani kell egy kés vagy bárd akkor nem csinálják jó anyagból KO11,420J2 esetleg KO13 mert az élszög és a nagy tömeg dolgozik.
nem olvastad el amit írtam...
Ez nem jövõbeni munkákra készített dolog..hanem már évek óta bizonyít....a haver maszek hentes....nagyon be kellett dobnom mindet,hogy hozzá jussak...
Tehát ezek nem elméletek és tudományos fejtegetések..hanem tények!
Az is mind tény,amikor kipróbáltam,kipróbálom!
Az élszöget,meg a mittudomén micsodákat én csináltam..rohadtul nem értek hozzá,de olyanra köszürültem,hogy jól vágjon...zsigerbõl...
Ennek a játéknak csak azonos anyagvastagságú,élszerkezetû, élszögû késeknél van értelme. Gyakorlati jelentõsége viszont nincs sõt sokszor rossz irányt mutat, pl. volt egy fazon a neten aki módszeresen vert szét késeket fémet és betont vágott és tört a késekkel de ennek mégis mi a gyakorlati haszna?
Szerintem a kés ergonómiája sokkal többet jelent mint hogy mennyi HRC a keménysége, ha egész nap dolgozni KELL az eszközzel (mert a kés eszköz) számít hogy mennyi a súly milyen könnyen lehet használni és mennyire kényelmes.
Ha össze akarod hasonlítani a házi készítésû késeidet én benne vagyok de hétköznapi dolgokra pl. horgászat vagy olyan tevékenység amit tényleg késsel kell csinálni.
ezt csak azért írtam,mert kicsit fura,hogy leszólsz valamit..csak pár rossz képrõl!..úgy,hogy a kezedbe se fogod,rá sem csaptál vele semmire...
Azért egy kérdés..mibe fájna egy ilyen szerszám..egy tudományos/szakerû/minõségi helyen...tokkal,vonóval?
Ergonómia...bocsi,de a nyél kireszelése tovább tartott mint a penge,mert addig nem nyugodtam,míg nem kényelmes...nekem..nem úgy általában vagy a mesternek..nekem!
a súlyról annyit,hogy azért lett rövidebbre véve és hátratolva a nyél teljes hosszába...most is kicsit orr nehéz,de már kényelmesen az,jó lett az egyensúlya,nem csak csapásra,szeletelésre is.
Hidd el..vagy ne hidd el..végül is mind1...van ez olyan jó mint a tudományos/szakszerû/minõségi! De a másik kettõ is ugyanúgy!
mzperiksz
06-08-2016, 03:48 PM
Elég maszek hentes lehet ha ilyen "kést" használ:haha:
Akiket én ismerek a legutolsó hobbihentes is dick kést és bárdot forgat.
Milyen replika, milyen fémbõl? Esetleg képek?
Carpath Skiver replika csak 10 cm pengével, és bõr tokkal. Akés kb ilyen.
Sleipner. HRC-t nem tudok.
a képeket már leszedtem az oldalról....
GAZDA
06-09-2016, 04:33 PM
Doom
Nem szóltalak le és írtam hogy nekem is van ilyen késem, (egyébként csapókésnek hívják az ilyen vasakat, a hentesek akkor használják ha kevés cuccot visznek pl. tanyára) és tudom hogy rengeteg dolgot meg lehet ilyen késsel csinálni de nem egy kategória a komolyabb vasakkal. Komoly kés jobban belekap az anyagba könnyebb vele dolgozni, kevesebbet kell fenni stb. ezzel idõt és ami fontosabb energiát spórolsz és kíméled magad.
Nehéz ezt így leírni egyszerûbb lenne ha meg tudnám mutatni!
GAZDA
06-09-2016, 04:36 PM
Elég maszek hentes lehet ha ilyen "kést" használ:haha:
Akiket én ismerek a legutolsó hobbihentes is dick kést és bárdot forgat.
A dickek már elég xar anyagból vannak. A victorinox még úgy ahogy!
de nem egy kategória a komolyabb vasakkal.
Lécci tedd már meg,hogy dobsz egy képet vagy linket,hogy mire is gondolsz!
Lehetõleg árral!
GAZDA
06-09-2016, 05:05 PM
Képrõl mit tudsz megállapítani?
Képrõl mit tudsz megállapítani?
kb...azt amit Te!;)
GAZDA
06-09-2016, 05:38 PM
Nem vagyok nagy fotós.
Sziasztok!
Késekben a következõkkel rendelkezem, érdekelne ki mivel egészítené ki vagy cserélné le valamelyiket!
- F1 laminált vg10-es (nem a 3g-s) pengével (eddig õzikét "nyitottam" vele nagy megelégedéssel)
- Mora 2000 - ezt nagyon szeretem, pedig nem egy drága kés (nyúzni jobb volt, mint az F1)
- Alap svájci bicska
- Egy hagyományos bicska (penge biztosítóval)
Gondolkozom egy börkeren, amin van heveder vágó és üvegtörõ
Kövekben a Haidu köveket részesítem elõnyben, ezeket használom fenéshez.
GAZDA
07-22-2016, 06:04 PM
Szia!
Valami "nagy vasat" szerezz be 20-30 cm pengehossz között vagy közepes méretût kb.15-17 cm pengehossz.
GAZDA
07-22-2016, 08:15 PM
Neked kell kipróbálgatni de pl.: http://oroszfegyver.hu/product-noj_tajga de kezdhetsz egy kis Trami bozótvágóval is, a tulajdonságokra figyelj (súlyeloszlás, össztömeg, élszerkezet, ergonómia) az acél és a márka másodlagos.
Köszönöm!
Van itthon egy 15.5 cm-es penge hosszúságú vadászkésem, amit eddig inkább érzelmi okokból nem használtam (egy számomra nagyon kedves ember hagyta rám pár éve). Most meg is éleztem, csinálok hozzá egy bõr tokot (az sosem készült el ehhez a késhez - kézi készítésû, Erdélybõl) és terepen tesztelgetem. Az orosz kések 2-2.5 cm-es penge vastagsága bennem kicsi bizalmatlanságot kelt, ez a kés egy 4.5 mm pengevastagságú, jó súlyelosztású...majd meglátjuk, max veszek egy nagyobbat ha ez kevésnek bizonyulna..
GAZDA
07-24-2016, 11:25 AM
Amit linkeltem az 5 mm vastag, az elég vastag? :-D Nekem is van ilyen és gyári kések közül ezt tudom jó szívvel ajánlani 440C-B jellegû anyag, kemény de könnyen fenhetõ, jó éltartó és rozsdamentes.
2,5 mm-es ruszki anyagokról annyit mondanék hogy még a 420-as szintû acéljuk is elbír egy 100 kg-os embert ha rááll és kicsit sem hajlik meg.
Egyébként igazod van kb. 4 mm-es anyagvastagság az "általánosan jól használható" penge (ez nyilván acélfüggõ is).
Sziasztok!
Késekben a következõkkel rendelkezem, érdekelne ki mivel egészítené ki vagy cserélné le valamelyiket!
- F1 laminált vg10-es (nem a 3g-s) pengével (eddig õzikét "nyitottam" vele nagy megelégedéssel)
- Mora 2000 - ezt nagyon szeretem, pedig nem egy drága kés (nyúzni jobb volt, mint az F1)
- Alap svájci bicska
- Egy hagyományos bicska (penge biztosítóval)
Gondolkozom egy börkeren, amin van heveder vágó és üvegtörõ
Kövekben a Haidu köveket részesítem elõnyben, ezeket használom fenéshez.
Szerintem egy macséta kellene még és ennyi.
Haidu kõ is elég. Az F1 és Mora lefed szinte mindent. A többire meg balta.
Ihasz Laci
08-21-2016, 07:27 PM
Tud valaki valamit a Szabadi kesekrol?
Felesegem meglepett egy Szsbadi maskaraval, nagyon szep zsebkes. Gondoltam rakeresek a neten de semmit nem talaltam szabadi kesekrol. Valaki tud valamit? Esetleg a keszito nevet?
GAZDA
08-21-2016, 07:53 PM
Talán ezért nem találtál: http://www.ceginfo.hu/ceg/szabadi-es-tarsa-2004-szolgaltato-es-kereskedelmi-bt-felszamolas-alatt-1774732.html
Ihasz Laci
08-22-2016, 05:27 AM
Nem mutat semmit. Azt irja hogy 0 talalat.
Ihasz Laci
08-22-2016, 06:22 AM
Kicsit tovabb kutakodtam es azt talaltam, hogy a ceg maga felszamolas alatt van.
Ami annyira nem is erdekel. A kesekrol ha valaki halott valamit, jot roszat?