View Full Version : Sífutás
Trendo
03-23-2013, 08:45 PM
Van egy dolog, ami évek óta piszkál. Magyarország domborzati adottságai és az átlagos meteorológiai adatai, az év hómennyiség stb. adott tények. Ezek a paraméterek azt tennék indokolttá, hogy a síelés kategóriában a lesiklást hanyagoljuk. Viszont a sífutást, vagy a biatlont célszerû lenne sokkal nagyobb arányban ûzni. Minden logika ellenére, családok ezrei, mint a megszállottak hordják ki pénzüket külföldre a lesiklópályákra. Pocakos családapák állnak sorba a sílifteknél, meg a büfék pultjainál :) Kamaszlányok évente új siöltönyt vetetnek maguknak... stb. stb. Mindezt sportolás címen teszik, holott csak egy költséges, flancoló divathóbort az egész.
Ugyanakkor, ha lehullik egy nagyobb hó, akkor emberek ezrei nem jutnak el a szomszéd faluba. A síelés, mint közlekedési módozat egyszerûen hiányzik a köztudatból.
A preppereknek szerintem tökéletes "kiegészítõ" sport lenne, az önvédelmen kívül. És ha a biatlonra gondolok, nem is feltétlenül csak menekülés céljára :)
raktaros
03-23-2013, 09:05 PM
Párommal mi hótalpra vadászunk (havas hegyi túrákhoz), de az új drága, használt meg nem nagyon van. Persze sílécbõl annyi hogy kerítést lehetne rakni :).
Don't Panic
03-23-2013, 10:06 PM
Párommal mi hótalpra vadászunk (havas hegyi túrákhoz), de az új drága, használt meg nem nagyon van.
Ha van idõd meg szerszámod (vagy ismerõsnek): DIY Snow Shoes (http://www.youtube.com/watch?v=pRol506ZDEc)
Trendo: Érdekes, hogy ez tényleg miért nem népszerû vagy miért nem merül fel, mint helyváltoztatási eszköz itthon. Hiszen skandináv országokban ez teljesen magától érthetõ. A külföldön síelõket viszont világéletemben sznoboknak tartottam. Akármi is legyen a mentségük.
Trendo
03-24-2013, 04:50 PM
A másik, preppereknek szerintem kiváló sport a tájékozódási futás. A jó tájékozódás, a térképek ismerete sokszor életet menthet. A terepen sokkal élvezetesebb futni (vagy akár csak gyalogolni), mint egy dögunalmas pályán körbe-körbe.
Méregdrága speciális felszerelés sem kell hozzá. Egy jó tájoló (NATO-karóraszíjjal, ugye Don't Panic:)) kiránduló felszerelés, jó túra- vagy futócipõ.
Don't Panic
03-24-2013, 08:28 PM
A másik, preppereknek szerintem kiváló sport a tájékozódási futás. A jó tájékozódás, a térképek ismerete sokszor életet menthet. A terepen sokkal élvezetesebb futni (vagy akár csak gyalogolni), mint egy dögunalmas pályán körbe-körbe.
Méregdrága speciális felszerelés sem kell hozzá. Egy jó tájoló (NATO-karóraszíjjal, ugye Don't Panic:)) kiránduló felszerelés, jó túra- vagy futócipõ.
Remek sport! Egyébként én a seregben elõ is írnám, mert az átlagos katonai oktatás túl lassú és statikus. Konfliktushelyzetben az az életedbe kerülhet!
A Suunto-t nem használnám erre, mert az egész skála egy korongon van és ha nem tartod a kezedet pontosan vízszintesen, akkor hajlamos felfeküdni és akkor nem a helyes irányt kapod. :D Az inkább túrázásra jó. Amúgy igazad van a felszereléssel kapcsolatban. Haverom ûzte pár évig. Igazából csak az évszaknak megfelelõ ruházat kellett - kicsit erõsebb, mint a polgári darabok a sok bozót meg gallyak miatt -, egy jó futócipõ meg a tájoló.