PDA

View Full Version : Outdoor gerilla menedék

törölt tag -gl
04-03-2014, 02:03 PM
Sziasztok!
Bár a topic hasonlít a bunker, óvóhely topicra de egészen más témát feszegetnék.

Az utóbbi idõben figyelemmel kísértem a hajléktalanok erdei építészetét, és az õket megilletõ jogokat, meglepõ, de sokkal erõsebb jogok védik a kis tulajdonukat, mint gondolnánk, 30 napot adnak nekik a kiköltözésre, és ha nem teszik meg, még pert is nyerhetnek a terület tulajdonosa ellen.

Ha õket megilletik ezek a jogok, talán az átlag embert is.
Tehát gondoltam arra, hogy kinézek egy területet magamnak, ahol nem nagyon találnának meg, és telepítek oda egy bunkert.
Akár egy nagyobb esõvíztartályt. Vagy egyszerû cserkész, vikingbunkert (földdel borított kunyhó, (putri))

Érdemes lehet?
Valóban az építményemet védenék a jogok, ugyanúgy mint a hajléktalanok esetében? Illetve mivel bizonyítható, hogy én építettem, nem csupán használom az ott talált építményt? Amennyiben nem ejtek szót errõl, sehogy. Mondhatom, hogy csak birtokba vettem.

Természetesen a legrosszabb esetrõl beszélek. Volna ebben opció?

törölt tag -gl
04-03-2014, 02:05 PM
Ugyanakkor számos elhagyott épület, néhol teljes falvak állnak lakatlanul, rongálatlanul. Ezek birtokba vétele sem jelenthet problémát elvileg, bár én azt gondolom, hogy egy álcázott objektum hasznosabb. A vadászok miatt egy kicsit azért aggódom.

törölt tag -gl
04-03-2014, 02:13 PM
22222223222422252226222722282229223022312232223322 34223522362237223822392240224122422243224422452246 22472248224922502251225222532254225522562257225822 592260

Grafitos
04-03-2014, 02:19 PM
Szerintem õket azért védik 300 napig, mert nincs hová menniük, a szállót pedig elutasítják...Rólad elég gyorsan kiderülne, hogy van lakcímed és egybõl perelnének is birtokháborításért...Az építményedet pedig semmiféle jogok nem védenék.
A közelemben van egy helyet, ahol régen csövik laktak, de már rég kibútoroztak..közterület, de annyira dzsungel, hogy szerintem szökõévente 1 ember ha jár ara. Gondoltam korábban én is olyasmire, hogy építek oda valamit, de letettem róla..vagy megtalálnák és poénból lerombolnák, vagy egy új hajlékony kolónia vetne gyökeret a nehezen összehozott kunyhómban.

Doom
04-03-2014, 02:27 PM
...létezik egy jogi fogalom...az "elbirtoklás"...érdemes utána nézni a ptk-ban.....akinek van erre ideje kedve és sok éve és szeret kockáztatni...akár jól is elsülhet....

törölt tag -gl
04-03-2014, 02:27 PM
Olyan helyre kell telepíteni, ahova alapból csak volánbusszal jutsz el, és onnan is fél óra gyaloglás a helyed. szerintem. akkor nem fenyeget a veszélye annak, hogy beköltöznek, kipakolják.

Nagypapám falujában, ahol lakik, van pár elhagyott ház a falu szélén, a szõlõhegyen. csak 1-2 aztán az önkormányzat elerdõsítette.
Legutóbb egy 2010-ben eldobott ásványvízes palackot találtam ott, de már az oda vezetõ út is járhatatlan azóta. tavaly még az volt.
Az épület tele van ruhákkal, üvegekkel, kis használati tárgyakkal, fürdõkád is van, könyvek, sõt, egy ibc ciszternát is találtam tele vízzel.
De a felét viszont elhordták. viszont azóta nem járt ott senki. Ugyanitt találtam elhagyott pincéket is, amiknek a tetején faház lehetett. Semmi más dolgom nem lenne, csak behordani földdel az alapot.

Egyszerûen csak azért nem álltam neki, mert ismernek minket a faluban és furcsán néznének rám, ha kiderülne. (bár nem ott lakom)

törölt tag -gl
04-03-2014, 02:28 PM
No igen, én is gondoltam az elbirtoklásra pont a fent említett házak ügyében. De csak azért nem léptem még semmit, mert az, aki 2010-ben eldobta ott a palackot, valószínûleg ismeri a helyet, és ha kedve szottyan, megnézheti még, hogy hogy áll.

törölt tag -gl
04-03-2014, 02:31 PM
Azt halkan mondom, hogy a beszúrt képek között több olyan épület is van, amelyet engedély nélkül építettek fel és használnak (külföldön) (majdnem az összes, amelyik építészetileg kusza) érdemes megnézni õket.

Én olyan épületekre gondoltam amelyek alapból nem lennének ilyen látványosak, például buja, szúrós bokrokkal telepíteném tele, körbe õket. (fõleg ha domb jelleg)

Daniui
04-03-2014, 07:23 PM
Sziasztok!
Bár a topic hasonlít a bunker, óvóhely topicra de egészen más témát feszegetnék.

Az utóbbi idõben figyelemmel kísértem a hajléktalanok erdei építészetét, és az õket megilletõ jogokat, meglepõ, de sokkal erõsebb jogok védik a kis tulajdonukat, mint gondolnánk, 30 napot adnak nekik a kiköltözésre, és ha nem teszik meg, még pert is nyerhetnek a terület tulajdonosa ellen.

Ha õket megilletik ezek a jogok, talán az átlag embert is.
Tehát gondoltam arra, hogy kinézek egy területet magamnak, ahol nem nagyon találnának meg, és telepítek oda egy bunkert.
Akár egy nagyobb esõvíztartályt. Vagy egyszerû cserkész, vikingbunkert (földdel borított kunyhó, (putri))

Érdemes lehet?
Valóban az építményemet védenék a jogok, ugyanúgy mint a hajléktalanok esetében? Illetve mivel bizonyítható, hogy én építettem, nem csupán használom az ott talált építményt? Amennyiben nem ejtek szót errõl, sehogy. Mondhatom, hogy csak birtokba vettem.

Természetesen a legrosszabb esetrõl beszélek. Volna ebben opció?

Mi építettünk kunyhót erdõben, sok munkánk benne volt még nem is volt teljesen kész az erdész neki ment láncfûrésszel meg baltával és darabokra szedte. Nem szeretik az ilyen dolgokat, föld szint feletti építményekre elõbb utóbb rátalálhatnak és hasonló sorsuk lehet viszont a földalatti menedékeket be lehet álcázni hogy ne találjanak rá soha, abban van lehetõség szerintem.

Dream_walker
04-03-2014, 07:50 PM
Olyan helyre kell telepíteni, ahova alapból csak volánbusszal jutsz el, és onnan is fél óra gyaloglás a helyed. szerintem. akkor nem fenyeget a veszélye annak, hogy beköltöznek, kipakolják.

Nagypapám falujában, ahol lakik, van pár elhagyott ház a falu szélén, a szõlõhegyen. csak 1-2 aztán az önkormányzat elerdõsítette.
Legutóbb egy 2010-ben eldobott ásványvízes palackot találtam ott, de már az oda vezetõ út is járhatatlan azóta. tavaly még az volt.
Az épület tele van ruhákkal, üvegekkel, kis használati tárgyakkal, fürdõkád is van, könyvek, sõt, egy ibc ciszternát is találtam tele vízzel.
De a felét viszont elhordták. viszont azóta nem járt ott senki. Ugyanitt találtam elhagyott pincéket is, amiknek a tetején faház lehetett. Semmi más dolgom nem lenne, csak behordani földdel az alapot.

Egyszerûen csak azért nem álltam neki, mert ismernek minket a faluban és furcsán néznének rám, ha kiderülne. (bár nem ott lakom)

Shtf helyzetben, ha csendes helyre kellene menni, elsõként az ilyen, elhagyott és bedõlt épületek jutnának eszembe a környéken, ahol a dzsungel is segít a rejtõzésben. Gyanítom ezzel nem lennék egyedül. Szerintem ami most jó ötletnek tûnik, az a késõbbiekben nagy bajt is okozhat. Nem biztos, de akár.

raktaros
04-03-2014, 08:03 PM
Mi építettünk kunyhót erdõben, sok munkánk benne volt még nem is volt teljesen kész az erdész neki ment láncfûrésszel meg baltával és darabokra szedte. Nem szeretik az ilyen dolgokat, föld szint feletti építményekre elõbb utóbb rátalálhatnak és hasonló sorsuk lehet viszont a földalatti menedékeket
be lehet álcázni hogy ne találjanak rá soha, abban van lehetõség szerintem.

Pont most láttam ezt a cikket, nem menedék, de építmény.
http://www.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/kek-hirek/vadaszlest-is-epitett-az-orvvadasz-546701

Hivatásos vadászok értesítették a rendõrséget, hogy Tiszafüred külterületén, a hullámtéri erdõben valaki illegálisan, vadászterületen, vadászatra való jogosultság nélkül vadászlest épített.

Daniui
04-03-2014, 08:13 PM
http://www.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/kek-hirek/vadaszlest-is-epitett-az-orvvadasz-546701

Ezek lehettünk volna mi is, hasonló építményeket nem egyet felhúztunk már, még szerencse nem jött a rendõr bár mi nem vadásztunk, de nem is tudtak volna elkapni, ha kell gyorsan felszívódunk...

törölt tag -gl
04-03-2014, 09:42 PM

Igen, mondjuk itt hatalmas a gaz, de ha jól látom tél eleje. Nyár végén észre se venné senki, de valószínûleg ekkora dzsungelben nem is keresné.
Gyerekkoromban (furcsa, alig 6-7 éve) még kalandoztam valahol vidéken, és a szántóföldek között (jó messze a falutól) találtam egy hûs fás részt.
Kicsit felfedeztem magamnak, de olyan sûrû bozót volt a másik felében, hogy egyszerûen irtás nélkül nem tudtam megközelíteni, azóta megnéztem újból mûhöldképeken a helyet, jó 20 méter átmérõjû területrõl lehet szó.

Ez a les amit linkeltél gyakorlatilag úgy néz ki mint egy magasba emelt horgászbódé, nem csoda, hogy megtalálták. Gondolom a cél az lett volna, hogy hivatásos vadásznak tûnjön.

Amatorpe
04-06-2014, 07:33 PM
Elnézegettem a képeket meg a hozzászólásokat, és azon elmélkedtem, hogy ezek szerint érdemesebb a föld alá mint fölé építeni. De lent hogy lenne megoldva a szellõzés, hogy ne okozzon problémát a mindennapi életben (rejtõzködés, stb.). Illetve javarészt erdõben lennének, gondolom, honnan hordanák a fát, hogy ne közvetlen maga mellõl, hiszen akkor saját álcáját teszi tönkre az ember, de ha messzirõl viszi, akkor sokkal több nyomot is hagy maga után. Szóval hol lehet az arany középút?

Daniui
04-07-2014, 05:58 AM
Elnézegettem a képeket meg a hozzászólásokat, és azon elmélkedtem, hogy ezek szerint érdemesebb a föld alá mint fölé építeni. De lent hogy lenne megoldva a szellõzés, hogy ne okozzon problémát a mindennapi életben (rejtõzködés, stb.). Illetve javarészt erdõben lennének, gondolom, honnan hordanák a fát, hogy ne közvetlen maga mellõl, hiszen akkor saját álcáját teszi tönkre az ember, de ha messzirõl viszi, akkor sokkal több nyomot is hagy maga után. Szóval hol lehet az arany középút?

Hosszú távon szerintem csak nagyon indokolt esetben érdemes föld alatti menedéket építeni, a földalatti menedék inkább egy amolyan szükség megoldás a nehéz idõkre, amikor jobb ha az ember nincs szem elõtt. Azért házban mindig érdemesebb lakni jó szomszédsággal akire lehet számítani vagy ha más nincs akkor legalább nagy családdal vagy valamilyen közösséggel akik tudják magukat védeni. Kint az erdõben is érdemesebb többen lenni hogy megfelelõ védewlmet tudjanak maguknak biztosítani. A föld felszín feletti menedék sincs kizárva csak szerintem az nem hosszú távra van tervezve, ha kint vagy az erdõben.

törölt tag -gl
04-09-2014, 08:03 PM

Ha azt vesszük alapul, hogy mégis mûködhet a menedék, ha nem is állandóra, akkor egy "menekülõ" útvonalon belül több ilyen menedék létesítése, vagy több random menedék létesítése és útbavenni azt, amely nem fertõzött területen fekszik (akár egy másik országban) szerintem megfelelõ álcázással a szellõzés is megoldható.
Én alapvetõen arra gondoltam, hogy bokrokkal ültetném be a látványos földbungallót, így máris kevésbé lenne látványos, a szellõzõk pedig lehetnének például fakéreggel körbekötözött csövek is. Szerintem egyébként, ha hosszabb távon maradna ott az ember, jobban jár egy mezõségen belüli kisebb fás csoporttal. Amolyan "szigettel".

Mondjuk ez nem feltétlenül prepper témakör, elsõsorban nem zombitámadás ellen hoznám létre, hanem mondjuk egy kisebb közigazgatási káosz esetére (lásd Kijevi helyzet)

Grafitos
05-14-2014, 08:07 AM
Így kell ezt:
kétszáz éves parasztház a Szilágyságban
http://pozitivnap.hu/eletmod/mesebeli-latvany-a-szilagysagban-ketszaz-eves-paraszthaz-kepekkel

shadow177
05-14-2014, 08:34 AM
Zombitámadáskor van elég épület, csak ki kell választani azt amit erõddé alakítasz. Kisebb gebasz esetén megint csak alkalmasabb otthon maradni. Szükség menedéknek, harci körülmények közzé én a "lövészgödör-DeLuxe" -t választanám.
Ez egy ~1,2m mélyre ásott menedék, a kitermelt földbõl megtöltött zsákokból emelt falakkal, homokzsákkal fedett tetõ, lefóliázva és a maradék földdel fedve. Néhány nagyobb bokor köré, néhány kisebb a tetejére és pár hónap múlva csak az látja meg aki belebotlik. Erdei körülmények között csak zsákok, szerszámok (fûrész, balta, ásó, lapát, kés és bozótvágó) és fólia kell hozzá, minden más van az erdõben. téliesíteni egy dobkályhával lehet. A bejárat elé érdemes két nagy virágcsépbe ültetett bokrot tenni (ásni), ami ezáltal egy "nyitható álcakapuvá" alakul.

Salmo
05-14-2014, 09:39 AM
Errõl Te csak olvastál, vagy meg is valósítottad valahol?

Grafitos
05-14-2014, 09:48 AM
akárhogy is a "lövészgödör-DeLuxe" baromijól hangzik:thumbup

shadow177
05-14-2014, 09:51 AM
Félbe maradt a megvalósítás, mivel az erõkerülõnek szúrta a szemét (és ugatott a szemét :D) másrészt sz@r helyet sikerült választani és feljött a talajvíz. De alapvetõen mûködik a koncepció. Láttam is ilyet készen egy meg nem nevezett helyen. Egészen lakályos.

Salmo
05-14-2014, 06:10 PM
Mindenféle él nélkül kérdeztem, pusztán azért, mert a seregben ástunk a szakasszal több rejtett figyelõt, és igazán lakályosnak
egyiket sem nevezném.....
Niylván lehet lakályos, de az úgy nem mûködik, hogy mindent ott a helyszínen szerezel be hozzá, vagy állítassz elõ ott található
alapanyagokból.

shadow177
05-14-2014, 06:45 PM
Akkor bõvíteném. Ahhoz képest lakályos....

Daniui
05-14-2014, 08:55 PM
Szerintem terepen inkább az évszaktól és az idõjárástól függ hogy lakájos e, amúgy én is szívesen elalszom egy lövészárokban, sokszor még jobb mint a puha ágyban igaz másnapra érzem a hátam.

dínó
05-15-2014, 01:16 PM
Most van itt a lehetõség. Nálunk kb. +6 fok, 80 km/órás szél, masszív esõ kb. 20 órája. Most lehet kimenni menedéket építeni és tüzet csihálni szikravetõvel........

Grafitos
05-16-2014, 07:54 AM
Múltkor a szokásos kis táborhelyem mellett találtam egy leborult vadászlest, aminek a faanyagát fel tudnám használni egy domboldalba vájt menedék kiépítéséhez. A dombnak olyan részén tervezem kiépíteni, ami a túristautaktól távol esik és sûrû a növényzet.
Igaz hogy oda át kell csoportosítani az alapanyagot, de megéri a melót, mert így teljesen rejtve maradhat a menedék (remélem legalábbis). Tervezek bele építeni egy kis priccset, amin akár egy -két éjszakát is el lehet majd lenni..
Természetesen szeretném fotózni a készítés lépéseit..

LSVF
05-16-2014, 08:55 AM
Múltkor a szokásos kis táborhelyem mellett találtam egy leborult vadászlest, aminek a faanyagát fel tudnám használni egy domboldalba vájt menedék kiépítéséhez. A dombnak olyan részén tervezem kiépíteni, ami a túristautaktól távol esik és sûrû a növényzet.
Igaz hogy oda át kell csoportosítani az alapanyagot, de megéri a melót, mert így teljesen rejtve maradhat a menedék (remélem legalábbis). Tervezek bele építeni egy kis priccset, amin akár egy -két éjszakát is el lehet majd lenni..
Természetesen szeretném fotózni a készítés lépéseit..

Ez jó ötlet, ha felétek nincs gyakori erdõjárás.
Mellettünk kapásból van egy tájvédelmi körzet, szerintem 30 tulajdonosé benne az erdõ+1 tvbõl is ismert góré.
erdészeti utakkal szabdalt, agoncsozók által is jól ismert terület(sajnos).
Kérdés, hogy megéri e befektetni az idõt, energiát? Mert ha valaki felfedezi?
De ha domboldal ami susnyás vagy jól rejtett növendék fák által és a bejáratot jól álcázod.......
Csak mindíg más oldalról kell megközelíteni, mert csapán hamar meglelni az ojjektumot.....

Amatorpe
05-17-2014, 08:23 AM
És ha kamura odafest az ember egy túristajelzést? Olyan színes csíkot, mintha régrõl ott maradt esõ ellen védõ menedék lenne?
A képeket pedig természetesen várjuk!

Grafitos
05-19-2014, 08:34 AM
Ismerem azt a dombot..többször túráztam arra és midig visszatérek...
Olyan területet választok majd (a hétvégén megyek fel meghatározni a helyet) ami a kéktúra útvonalától lehetõ legtávolabb esik. Más túristaút nem visz arra. A dombnak van egy könnyen megközelíthatõ része és van egy meredek, bozóttal sûrûn benõtt oldala. Ott nekem is nehéz elõrejutni...Lentrõl felfelé nagyon nehézkes lenne oda felmászni( persze nem lehetetlen) azonban logikusabb választás a másik könnyebb oldalon mozogni a jónépnek.
Fentrõl lefelé indulva az embernek hamar elmegy a kedve tovább haladni, mert sûrû és meredek is..szintén egyszerûbb a másik oldalt választani erre. Lehetnek fanatikus agancsozók, vagy eltévedt túrázók akik odaverekedhetik magukat..reméljük ha megtalálják nem lesznek pusztítós hangulatukban és békén hagyják a menedéket...

A terv az, ha megvan a hely írtok néhány négyzetmétert..aztán nekiállok gyalásóval megbontani az oldalfalat..Itt a cél, vagy 2mX2m-t befelé haladni...amit az oldalból kikaptam meg a lábam alá..ilyen módon szeretnék egy 1-2 m2 es teraszt(sík placcot) kialakítani ami a tûzrakó helynek kell..Az oldalfalhoz földbõl, vagy fából építek egy priccset, ahol izofóliával és polifómmal ki lehet bekkelni 1-2 éjszakát..
A projekt legmelósabban kivitelezhetõ része a tetõ építése lesz. Nagy mázlim van ezzel a kikorhadt bedõlt vadászlessel, mert megment az építõanyag feltermelésétõl ( ami amúgy kész rémálom lenne) így csak bontani kell és átcsoportosítani, ami így is egy jó fél napos ízzasztó meló.
Ha ott az anyag..a rudakat jól beásva, döngölve szögekkel rögzítve szeretnék egy tetõt, ami fentrõl nézve az álcázás miatt láthatatlan lesz..Van egy ponyvám amibõl kiszakadt már 1-2 ringli..ez lesz az esõvédelem alapja, aztán vagy földréteg és élõ növényzet, vagy avar és ágak kerülnek rá.
Az készítést nem fogom elsietni..az egész nyarat rászánom..(havi 1-2 alkalmat értek ez alatt)
A cél, hogy õszre a kedvenc kintalvós idõszakomban több idõt is ott tölthessek és tapasztalatot szerezzek egy gerillamenedékben való meghúzódástól, annak esetleges nehézségeirõl.

Grafitos
05-19-2014, 01:40 PM
Kicsit gagyi, de összepainteltem egy oldalnézetet

http://i.imgur.com/qrqupax.jpg

Laci
03-05-2015, 11:07 AM
Ismerem azt a dombot..többször túráztam arra és midig visszatérek...
Olyan területet választok majd (a hétvégén megyek fel meghatározni a helyet) ami a kéktúra útvonalától lehetõ legtávolabb esik. Más túristaút nem visz arra. A dombnak van egy könnyen megközelíthatõ része és van egy meredek, bozóttal sûrûn benõtt oldala. Ott nekem is nehéz elõrejutni...Lentrõl felfelé nagyon nehézkes lenne oda felmászni( persze nem lehetetlen) azonban logikusabb választás a másik könnyebb oldalon mozogni a jónépnek.
Fentrõl lefelé indulva az embernek hamar elmegy a kedve tovább haladni, mert sûrû és meredek is..szintén egyszerûbb a másik oldalt választani erre. Lehetnek fanatikus agancsozók, vagy eltévedt túrázók akik odaverekedhetik magukat..reméljük ha megtalálják nem lesznek pusztítós hangulatukban és békén hagyják a menedéket...

A terv az, ha megvan a hely írtok néhány négyzetmétert..aztán nekiállok gyalásóval megbontani az oldalfalat..Itt a cél, vagy 2mX2m-t befelé haladni...amit az oldalból kikaptam meg a lábam alá..ilyen módon szeretnék egy 1-2 m2 es teraszt(sík placcot) kialakítani ami a tûzrakó helynek kell..Az oldalfalhoz földbõl, vagy fából építek egy priccset, ahol izofóliával és polifómmal ki lehet bekkelni 1-2 éjszakát..
A projekt legmelósabban kivitelezhetõ része a tetõ építése lesz. Nagy mázlim van ezzel a kikorhadt bedõlt vadászlessel, mert megment az építõanyag feltermelésétõl ( ami amúgy kész rémálom lenne) így csak bontani kell és átcsoportosítani, ami így is egy jó fél napos ízzasztó meló.
Ha ott az anyag..a rudakat jól beásva, döngölve szögekkel rögzítve szeretnék egy tetõt, ami fentrõl nézve az álcázás miatt láthatatlan lesz..Van egy ponyvám amibõl kiszakadt már 1-2 ringli..ez lesz az esõvédelem alapja, aztán vagy földréteg és élõ növényzet, vagy avar és ágak kerülnek rá.
Az készítést nem fogom elsietni..az egész nyarat rászánom..(havi 1-2 alkalmat értek ez alatt)
A cél, hogy õszre a kedvenc kintalvós idõszakomban több idõt is ott tölthessek és tapasztalatot szerezzek egy gerillamenedékben való meghúzódástól, annak esetleges nehézségeirõl.

Ez kész lett ? :D

Grafitos
03-16-2015, 12:56 PM
ezzé módosult:)

5207

Laci
03-16-2015, 04:16 PM
ezzé módosult:)

5207

Egész jó . :-)

Grafitos
07-15-2015, 12:58 PM
Ide rakom a kintalvás képeit, amit múltkor kutyapajtásommal megejtettünk. Szétszedtek a szúnyogok élve, kevés volt az éleszték és bögrébõl ettem a sültkolbászt, de azért jó és szép volt:rolleyes:
Indulásra várva
5840
Az alkalmasnak vélt hely
5842
a 20 perces tábor (a ponyván látszik is, belelógott egy növendék bükkfa..kivágni nem akartam, odébbmenni lusta voltam)
5843
a tesztelt zöldségtároló betét, mint hobókályha annyira szar, hogy képet sem készítettem róla, mert a hõtõl mindig bedõlt középre, nem tartotta meg az edényt. Ettõl függetlenül a konstrukció és az elképzelés szerintem nem is rossz.
Sajnos ezeket a képeket már nem engedi feltölteni a fórum.

Ádám Csaba
12-01-2016, 03:23 AM
Kecskéim létszámát bõvítettem, de kicsi volt az ól ahol laktak. Amíg nem épült fel az új istálló, addig ideiglenes szállásnak olyat építettem, hogy:
Két fa közé egy vas csövet rögzítettem vízszintesen kb. 1,5 méter magasan. Ennek lemezeket dõltöttem két oldalról. Lefóliáztam és jó vastagon lefedtem kukoricaszárral. A két végéhez is került lemez és kukoricaszár, csak annyi rés maradt, hogy betudjanak menni. Bentre szalma került. Azon agyaltam, ha az egész alá fóliát raknék és a szalmát zsákba raknám, akkor fasza kis menedék lenne.
Az alapanyagok minden tanyában rendelkezésre állnak. Az összeállítás nem igényel egy óránál többet. Ha nem lenne hová mennem, akkor ilyenben húznám meg magam amíg nem találok jobbat.

palizerhuszár
12-03-2016, 08:21 PM
Fátyolfólia szinte minden gazdaságban van, igen meleg, alá egy fólia és tökéletes hálózsák. A mieink olyan rozsdásak, hogy álcázásra is használhatók. Avar és szalma rakás is alkalmas alvóhelynek. Az egyik mesterem kazalban telelt a hegyekben, pár évben. Az egyik tanulni vágyó egy hónapig veremházban volt egy kis gázégõvel felszerelve. Lehet éppen valaki közületek. Ahogy tudom azért volt ott, hogy csupa hasznos tudással (orvos, gyógyfüves, ács...) megáldott ismerõseivel a Balaton környékén letelepedhessenek és ehhez meglegyen a még hiányzó ismeretük.

fater.lajos
12-04-2016, 03:50 PM
Kecskéim létszámát bõvítettem, de kicsi volt az ól ahol laktak. Amíg nem épült fel az új istálló, addig ideiglenes szállásnak olyat építettem, hogy:
Két fa közé egy vas csövet rögzítettem vízszintesen kb. 1,5 méter magasan. Ennek lemezeket dõltöttem két oldalról. Lefóliáztam és jó vastagon lefedtem kukoricaszárral. A két végéhez is került lemez és kukoricaszár, csak annyi rés maradt, hogy betudjanak menni. Bentre szalma került. Azon agyaltam, ha az egész alá fóliát raknék és a szalmát zsákba raknám, akkor fasza kis menedék lenne.
Az alapanyagok minden tanyában rendelkezésre állnak. Az összeállítás nem igényel egy óránál többet. Ha nem lenne hová mennem, akkor ilyenben húznám meg magam amíg nem találok jobbat.

A kecskéid nem kóstolgatják az ólat?

palizerhuszár
12-04-2016, 04:22 PM
mai favágási akciónk jóvoltából szétnéztem a régi tanyánkon. Az egykori bérlõk sok mindent széthagytak. Találtam egy régi ágyat, paplant. Szükség esetén biztosan meglehetne aludni, hisz senki nem akar egy omladozó tanyához bejutni. Akár még az erdõnkben lévõ régi, használaton kívüli csatornaárok is megtenné, mert igen sûrû a környezõ növényzet, csak kár, hogy a vadászok gyakorta járnak arrafelé. Egy kis aprófából lehetne fedelet készíteni, lombbal, fûvel lefedni.

Ádám Csaba
12-04-2016, 05:04 PM
A kecskéid nem kóstolgatják az ólat?

A régi kecskéim nem ették meg, de az újonan beszerzettek lerágják a kukoricaszár leveleit.