View Full Version : Tartósítás
Sztyopa
04-08-2014, 01:37 PM
Nem olvastam végig a fórum összes topicját, de úgy vettem észre, hogy az élelmiszerek tartósításáról még nem esett szó.
Ti hogyan tartósítanátok nyers húst, ha több napra mentek túrázni? Lakásban nem lehet füstölni, sózni stb. Marad még a szárítás, de az meg rengeteg energiába kerül. Tippek? :)
Grafitos
04-08-2014, 04:45 PM
Többen füstölnek és szárítanak errefelé..Salmo a tudor, ha jól emlékszem
Vietnamiveteran
04-08-2014, 06:11 PM
Nem olvastam végig a fórum összes topicját, de úgy vettem észre, hogy az élelmiszerek tartósításáról még nem esett szó.
Ti hogyan tartósítanátok nyers húst, ha több napra mentek túrázni? Lakásban nem lehet füstölni, sózni stb. Marad még a szárítás, de az meg rengeteg energiába kerül. Tippek? :)
Egy lehetséges megoldás, nagyanyáink is így tették el a húsokat hónapokig fél évig simán eláll ha jól csinálod:
a húsokat jó vastag szeletekre vágod , erõsen sózod én jól be is fokhagymázom , de az a tartósságát rontja . Közben zsírt melegítesz és amikor a zsír tûzforró akkor meglocsolod a húsokat , ez azért kell mert összerántja kicsit a hús felületét és így az ízek jobban bennmaradnak . Ezután mehet a sütõbe és készre sütöd. Vigyázz ne szárítsd ki a húst mert a cipõtalpat senki sem szereti :) Ha ez kész akkor egy befõttesüvegbe vagy más edénybe belehelyezed a húsokat és meleg zsírral addig töltöd amíg teljesen ellepi , itt vigyázni kell ,hogy levegõ ne maradjon a húsok közt . Ha kész vagy akkor tetõ nélkül hagyni kell kihülni a zsírt és ha repedések keletkeznek azt még meleg zsírral feltölteni .Ha jól csináltad teljesen légmentesen lezártad a húsokat ,most mehet rá a tetõ . Hûvös helyen nagyon sokáig eláll . Nyáron friss paradicsommal csípös paprikával , lilahagymával ,retekkel egy deszkára téve bárkit megkínálhatsz vele nem lesz panasz rá :)
Egyébként a tepertõt , vagy liba kacsamájat is lehet hasonlóan elrakni persze kisebb üvegekben ...
mossberg-operator
04-08-2014, 07:25 PM
Na,ez erdekes tema, amiben neg sokat kell gyurnom. Ragnar Benson: Urban Survival konyveben van par erdekes tipp. Jerky-t mar csinaltam, egesz jo lett, de villanytuzhellyel nem tul okos dolog anyagilag. Fustolon is gondolkozok, van valami nemet, asztali, amit mindenki ajanl, de horror ara van.
mossberg-operator
04-08-2014, 07:29 PM
Egy lehetséges megoldás, nagyanyáink is így tették el a húsokat hónapokig fél évig simán eláll ha jól csinálod:
a húsokat jó vastag szeletekre vágod , erõsen sózod én jól be is fokhagymázom , de az a tartósságát rontja . Közben zsírt melegítesz és amikor a zsír tûzforró akkor meglocsolod a húsokat , ez azért kell mert összerántja kicsit a hús felületét és így az ízek jobban bennmaradnak . Ezután mehet a sütõbe és készre sütöd. Vigyázz ne szárítsd ki a húst mert a cipõtalpat senki sem szereti :) Ha ez kész akkor egy befõttesüvegbe vagy más edénybe belehelyezed a húsokat és meleg zsírral addig töltöd amíg teljesen ellepi , itt vigyázni kell ,hogy levegõ ne maradjon a húsok közt . Ha kész vagy akkor tetõ nélkül hagyni kell kihülni a zsírt és ha repedések keletkeznek azt még meleg zsírral feltölteni .Ha jól csináltad teljesen légmentesen lezártad a húsokat ,most mehet rá a tetõ . Hûvös helyen nagyon sokáig eláll . Nyáron friss paradicsommal csípös paprikával , lilahagymával ,retekkel egy deszkára téve bárkit megkínálhatsz vele nem lesz panasz rá :)
Egyébként a tepertõt , vagy liba kacsamájat is lehet hasonlóan elrakni persze kisebb üvegekben ...
Ezt kiprobalom. Befottes uvegbe, ugye? Hany fokon sutod a hust? Milyen hust szoktal?
Vietnamiveteran
04-08-2014, 08:00 PM
Sima vastagfalú befõttesüveg , de én ilyenbe szoktam és az õseink is inkább ilyet használtak :
2322
Sütõben max hõfokon , de fóliával letakarva ,hogy szépen megpuhuljon kb 1-1.5 óra . Én kemencében szoktam sütni de ott hamarabb kiszárad azt jobban kell felügyelni . Sertés hús erre a legmegfelelõbb .
mossberg-operator
04-08-2014, 08:28 PM
Sima vastagfalú befõttesüveg , de én ilyenbe szoktam és az õseink is inkább ilyet használtak :
2322
Sütõben max hõfokon , de fóliával letakarva ,hogy szépen megpuhuljon kb 1-1.5 óra . Én kemencében szoktam sütni de ott hamarabb kiszárad azt jobban kell felügyelni . Sertés hús erre a legmegfelelõbb .
Bodon! :) Mamameknal van meg! Errefele meg nem lattam.
Salmo
04-08-2014, 08:34 PM
Az elsõ hozzászólásban szereplõ, egymásnak ellentmondó elvárások feloldhatatlansága miatt marad az energia igényes megoldás a szárítás:
Én így csinálom...
( csirkemell, amit nagyon rövid pörkölt szafton lesütök elõször)
Aztán megy a sütõbe száradni:
2323
Aztán felaprítom:
2324
majd mégegyszer rászárítok:
2325
Mehet zabkásába, fõtt rizs mellé, tasakos gyors levesbe stb....
reofil
Salmo
04-08-2014, 08:55 PM
Múlt héten " tartósítottam" egy kis húst hasonlóan a Vietnámi cimbi által leírtakhoz, de én kicsit másképpen készítem.
Az elkészítés inkább a rilette-re hasonlít, csak erõteljesebben fûszeres, és ebbe medvehagymát is tettem
Ezt vittem magammal a hétvégi erdõben kint alvós programra :thumbup
2326
mossberg-operator
04-08-2014, 10:15 PM
Az elsõ hozzászólásban szereplõ, egymásnak ellentmondó elvárások feloldhatatlansága miatt marad az energia igényes megoldás a szárítás:
Én így csinálom...
( csirkemell, amit nagyon rövid pörkölt szafton lesütök elõször)
Aztán megy a sütõbe száradni:
2323
Aztán felaprítom:
2324
majd mégegyszer rászárítok:
2325
Mehet zabkásába, fõtt rizs mellé, tasakos gyors levesbe stb....
reofil
Ido? Fok? Koszi
Sztyopa
04-10-2014, 11:50 AM
Köszönöm mindenkinek a hozzászólását, ötletét! :)
A zsírban történõ tartósításra én is gondoltam, csak egy félelmem volt ezzel kapcsolatban, hogy nyári melegben a zsír is megolvad és akkor már nem tartósít olyan jól. Szerintetek jól gondolom?
A csirkehús szárítása nekem is tetszik! Engem is érdekelne, hogy mennyi ideig van a sütõben és milyen fokon szárítod. Korábban próbálkoztam marhát szárítani, hogy legyen beef jerky-m, de nem voltam valami sikeres :D
Zacskóbicska
04-11-2014, 06:48 AM
Köszönöm mindenkinek a hozzászólását, ötletét! :)
A zsírban történõ tartósításra én is gondoltam, csak egy félelmem volt ezzel kapcsolatban, hogy nyári melegben a zsír is megolvad és akkor már nem tartósít olyan jól. Szerintetek jól gondolom?
A zsír addig tartósít jól, amíg a tartósítandó anyagot tökéletesen elzárja a levegõtõl. Ha felmelegszik és megolvad, akkor a tartósítandó anyag felúszhat a tetejére és bukott a mutatvány. Ha annyira hûvösen tudod tartani, hogy ez a folyamat ne következzen be, nincs gond. A fény elõl azonban el kell zárni, mert az gyorsítja a zsír avasodását.
Grafitos
07-08-2014, 11:18 AM
Nem tudjátok pontosan mikor jár a végefelé a sárgabarack eltevés idõszaka? Rengeteg sárgabaracklekvár eltételét tervezem idén..Azt vettem észre, hogy hiába a befõtt, vagy más fajta lekvárok a sárgabarack mindent visz nálunk. Így kb 7-8 kiló befõzését tervezem. Most itt 400 körül van kilója..fog ez még lejjebb menni? (Pesten)
raktaros
07-08-2014, 04:39 PM
4 napja jött hírlevélben, de sajnos nem Pest:
https://www.google.hu/maps/place/Akli+major/@47.0816688,17.8680509,9z/data=!4m2!3m1!1s0x4769822f0cb3e197:0xeea2636c90486 e4?hl=hu
Kedves Olvasóink, Vevõink, Termelõink, Látogatóink, Támogatóink és Apróhad!
Egy kis feddést kaptam a múlt héten, hogy gerendából bizony nem lehet ebédet fõzni, hol maradnak a kertekbõl frissen érkezõ zöldségek, gyümölcsök Akli major kínálatából.
Hát akkor írom. Az Akli Majorpiac Sebe Istvántól, a Bakony Hotel igazgatójától kapott, termelõink által apránként felújított piaci asztalokon tengernyi friss zöldséggel, gyümölccsel várják kedves vevõiket. Friss saláták, zöld fûszerek, új krumpli, meggy, sárgabarack, málna, ribizli. A Csalános tanya csodálatos parasztsajtokkal, eredeti füstön füstölt, lágyan omló parenyica sajtokkal, a Fodor tanya kemencében sütött, kovászos kenyérrel érkezik. Barcsai néniék omlós pogácsákkal, rétesekkel, Vesszõ Karolin házi süteményekkel várja a reggelizõket. A Majorboltban a reggelihez friss tej kapható Magyar Cili néniék tehenészetébõl.
Idén is legyen sárgabarack?
Kujáni tanya, akik tavaly nagy sikerrel árusították nálunk saját gazdaságuk termékeit, ma reggel hívott telefonon, hogy jöjjenek-e július 19-én kecskeméti sárgabarackkal? Amennyiben összejönne egy 80 rekeszre való megrendelés elindulnának. A barack ára 265 Ft/kg lesz.
Kérjük, hogy az érdeklõdõk jelentkezzenek Vajda Eszternél telefonon (20/621-9904) vagy e-mailben (vajdaeszti@freemail.hu).
A magtártetõ felújításának témáját nemsokára folytatjuk.
A kert, a nevelés és a gyermekmunka témát nemsokára folytatjuk.
A dél-francia kalandozásokat nemsokára folytatjuk.
Írta: Eszter
küldi: Piroska
Vajda Eszter és Rizné Amrein Piroska
Akli Majorért Mûemlék Alapítvány
Grafitos
07-08-2014, 07:53 PM
Köszi..nem-nem sajna a szedd magad ilyen mennyiségnél nem éri meg..azt növelni meg nem tudom, mert kis lakásban élünk és kell hely a többi készletnek is. Azért köszi a linkeket, nagyon hasznosak, el is mentettem õket:thumbup
én is az szeretek alkudozni a piacon..különben boltba mennék:) ezért is kérdeztem a szezon végét, mert akkor már jó puhák vannak és olcsóbb is jóval
MAFELSZ
02-21-2015, 08:19 AM
A befõttes üveges módszert mi is alkalmazzuk. A fent leírtak teljesen tökéletes eredményt adnak. Talán annyival tettünk többet a dolog érdekében, hogy az üvegeket sütõben jól felforrósítottuk, kb. 150 fokra, és a húst ezután tettük bele, és öntöztük meg a szintén forró zsírral. Ez egyrészt az üvegeket csírátlanítja, másrészt meg nem reped meg a forró zsírtól. Évekig eláll a sülthús, fasírt, igazából bármi...
www.mafelsz.hu
Tudjuk, hogy a mikro az tökéletes csírátlanító.
Sajnos ezen okból nem is ajánlatos a használata ..
Viszont pont ezért tökéletes fertõtlenítõ a berakás elõtt.
Akár befõttes üveget akár a befõttes kupakot-tetõt gyorsan tudunk vele fertõtleníteni..
MAFELSZ
02-28-2015, 07:43 PM
Igen hasznos, és gyakorlatias könyveim vannak a témában. Pdf, illetve Doc formátumban is. Akit érdekel, mail-címre szívesen küldöm. Vagy ha van itt más megosztási lehetõség, mondjátok.
mmilan21
02-28-2015, 08:48 PM
Igen hasznos, és gyakorlatias könyveim vannak a témában. Pdf, illetve Doc formátumban is. Akit érdekel, mail-címre szívesen küldöm. Vagy ha van itt más megosztási lehetõség, mondjátok.
Nekem küldheted a fájlokat ide: liveseer kukac citromail pont hu
Mindegy milyen fajta formátum. Tudok .epub .prc .pdf .doc és társait is megnyitni.
Törölt_fórumtag2
02-28-2015, 08:52 PM
Csatlakozom az elõttem szólóhoz.
oakland.hu@gmail.com
Köszönöm.
mmilan21
02-28-2015, 09:24 PM
Nekem küldheted a fájlokat ide: liveseer kukac citromail pont hu
Mindegy milyen fajta formátum. Tudok .epub .prc .pdf .doc és társait is megnyitni.
...és Köszönet érte!
MAFELSZ
03-01-2015, 09:34 AM
Küldtem
Törölt_fórumtag2
03-01-2015, 12:55 PM
Küldtem
Megkaptam, köszönöm.
mmilan21
03-01-2015, 04:37 PM
Küldtem
Megérkezett, köszönet érte!
Hasznos anyagok.
Pityubá
03-27-2015, 11:48 AM
Tán a tartósításhoz tartozik. Nyír bor készítés.
Márciusban 12 liter enyhén édes Nyírfa vizet csapoltam. Szakirodalom 1-2% cukor tartalmat ír.
Nagyméretû lábosokban, lassú tûzön, 2 literre csökkentettem térfogatát.
Így cukor tartalma 6 szorosára nõtt. Kóstolással erõs édes ízét éreztem.
3 literes dunsztos üvegbe töltöttem.
Erjesztéshez 1 kávéskanálnyi, Coop-os instant élesztõt használtam.
Keletkezõ mustgázok távozásához, lazán csavartam rá a tetõt.
Másnapra a Nyírlé forrásnak indult. Kiforrása várhatóan 2 hét.
Ülepedés után csõvel le kell fejteni a söprûrõl, kedves egészségetekre. 5242
http://kepfeltoltes.hu/150327/IMG_0030_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
fisligery
03-29-2015, 07:46 PM
Medvehagyma tartósításával kapcsolatban, szeretném olajjal és sóval eltenni van valakinek hozzá receptje,leírása?