PDA

View Full Version : Túlélés tüz, sátor nélkül a hegyekben

Törölt_fórumtag2
04-11-2014, 07:03 PM
Úgy kezdeném, hogy nem én akartam, az élet hozta. 18 évesen, frissen érettségizve, apám két lehetõség elé állított: vagy bevonulok katonának vagy munkahelyet keresek. Akkor még létezett a sorállomány intézménye.
Bevonultam, jobb elõbb, mint utóbb.
BM Határõrséghez kerültem. Családlátogatás és alapos mérlegelés után. Sportoló voltam és rohadt megbízható az állam részérõl.
A kiképzésrõl nem beszélek, azt majd egy külön topic-ban.
Néhány hónap után kikerültem a Kõszegi hegyekbe. Az éjszakáimat a szabadban töltöttem, a gond csak az volt, hogy novemberben kezdõdött és májusban ért végett. Májustól sem szabadultam, csak áthelyeztek egy akció egységhez.
Az öregek tanítottak. Tüzet szolgálatban nem gyújthattunk, külön menedéket nem készíthettünk. A cigarettát is csak rejtve, tenyérrel eldugva szívhattuk. Azóta már leszoktam.
A megfelelõ ruházat tartott minket életben.
Mi is volt ez? Mindig röhögök, amikor valaki vagyonokat költ túlélõruházatra.
Egyszerû:
-alsógatya, atléta
-molino alsó, felsõ, olyan, mint a jéger
-beton alul, felül (pufajka), elõmelegítve radiátoron
-zsávoly alsó, felsõ
-mikádó béléssel
-nindzsa(síálarc)
-kötött kesztyû
-usanka
-esõgallér és koton. Az esõgallér gumi kabát, a koton átlátszó mûanyag kimenõ esõkabát.
-csizma dupla téli zoknival.
Ennyi ruházatban aludtunk -20 fokban a földön. Avarral alapoztunk és az esõgallérba takaróztunk. Egy aludt, egy figyelt. AMMSZ a lágyékhoz szorítva, kutya szorosan mellénk bújva.
Nem kell nagy összegeket felszerelésre költeni, márkás cuccokat megvenni, ennyivel túlélhetsz az erdõben. Nekem bevált, nem a levegõbe beszélek. Bármely katonai cuccokat árusító boltban megveheted.
Hidd el, jó.

Törölt_fórumtag1
04-11-2014, 07:32 PM
Emlékszem, anno külön tanították, hogy hogyan kell úgy dohányozni, hogy a parazsat ne lehessen észrevenni! :) Szerintem is teljesen alkalmasak a katonai cuccok! És ne felejtkezzünk el az óra számlapjának az eltakarásáról! :) Nálunk majdnem mindenkinek volt egy plusz védõborítás az órán (biztos van valami hivatalos neve, csak nem emlékszem rá), ami megakadályozta, hogy a napfény megcsillanjon bizonyos részeken. :) (Ez most a dohányzásról jutott eszembe. :) )

Törölt_fórumtag2
04-11-2014, 07:34 PM
Milyen egységnél szolgáltál?

Törölt_fórumtag1
04-11-2014, 07:36 PM
Milyen egységnél szolgáltál?

Küldök privit.

Törölt_fórumtag2
04-11-2014, 07:39 PM
oké.

aksurv
04-11-2014, 08:31 PM
Menedékház, egy üveg Famous Grouse, medvebõr, forró csaj.
gyerek hozzászólása: anya ki fog nyírni.

Törölt_fórumtag2
04-11-2014, 08:37 PM
Az álom jó, csak az állam nem stimmel.:D

aksurv
04-11-2014, 08:46 PM
Az álom jó, csak az állam nem stimmel.:D
Ok nem gond anyát viszem, a többi paraméter marad.

Törölt_fórumtag2
04-11-2014, 08:49 PM
Sajnos ennyi extra nem volt számunkra elérhetõ.

aksurv
04-11-2014, 08:53 PM
Sajnos ennyi extra nem volt számunkra elérhetõ.
De gondoltatok rá.

Törölt_fórumtag2
04-11-2014, 09:19 PM
Azért szinte minden megvolt belõle, külön-külön.:D

fater.lajos
04-12-2014, 07:35 AM
Oakland!

Az újságpapírt a nadrág és a molinó közé nem használtátok? Nálunk az volt a mindennapos. A népszabadság jobb volt mint a magyar honvéd, mert puhább...

Törölt_fórumtag2
04-12-2014, 07:49 AM
Nem, pedig 12 órákat voltunk kinn a szabadban. Nagyon ritkán fáztunk, olyankor ment a fekvõtámasz és a guggolás.:)