PDA

View Full Version : Út a vadonba

Törölt_fórumtag2
04-15-2014, 06:37 PM
Nemrégen láttam a filmet. Elég mély nyomot hagyott bennem, fõleg az a nagyfokú szabadságvágy, ami a fõhõst jellemezte. Persze, hozzá lehet tenni, hogy rendkívül felkészületlenül, sõt kifejezetten hobo hozzáállással indult el és halt is meg.
Mégis megfogott a film, elgondolkodtatott és eldöntöttem, hogy ismét meg fogom nézni.
Kíváncsi vagyok, hogy kinek, mi jött át belõle?

Daniui
04-15-2014, 08:19 PM
Jó film nekem is tetszett. Csak vége lett volna happy end, tudom igaz történeten alapul, de mégis csak jobb lett volna.
Amúgy jó példája annak hogy egyedül mért nem érdemes "túlélni", beteg lett és nem volt ki segítsen neki pedig túlélhette volna, ha van valaki mellette. Tényleg ha egyedül vagy nagyon komolyan kell elõre tervezni és mindig egy lépéssel elõbbre lenni a problémák megoldásában, gyógyszer és hasonlókra gondolok a gyerek szempontjából, ha gondolt volna rá lehet még élne.

Törölt_fórumtag2
04-16-2014, 05:41 AM
Azért az utolsó fényképen, amit a húga hívatott elõ, vigyorgott, mint a vadalma és a búcsúüzenete is egy megbékélt emberé volt. Lehet, hogy csak ennyit akart, élni szabadon és meghalni szabadon, minden társadalmi kötöttség nélkül, elhagyva az anyagias világot. Elégeti a pénzét és a papírjait, a nagy semmivel indul útnak, ez már a teljes megvetése a pénzhajhász világnak. Ez számomra a Szelíd motorosokhoz hasonlít, amikor Fonda elhajítja az óráját, onnantól nem számít az idõ.
Van mit tanulni a fõhõstõl, most elsõsorban nem a túlélési praktikákra gondolok. Igazi szabadság nélkül nincs értelme az életnek. Lehet 10millás kocsid vagy palotád, de akkor is csak egy rabszolga vagy, aki mások által rád erõltetett értékeket tart fontosnak és amíg jó szolga vagy, addig birtokolhatod ezeket.
A fejben kell eldõlnie, hogy mi akarsz lenni: szabad vagy szolga. A kérdés az, hogy mit adnál és mirõl mondanál le a szabadságért? El tudod-e érni a teljes szabadságot és a saját törvényeid alapján tudsz-e élni?
Nekem ezeket a kérdéseket vetette fel a film.

Grafitos
04-16-2014, 08:38 AM
Nekem bejön a film..nem érdekel, hogy nem happy end..sõt ez a befejezés remek drámai kontrasztot ad a filmnek. Ha úgy van vége, hogy pl 60 évesen ott ül a full berendezett és lakályossá tett buszban és könyvet ír, az már túl WaltDesnep kategóriává tette volna a storyt.
A mondanivalót Oakland jól megfogalmaztad szerintem, hogy a társadalom rendszerének teljes elutasítása után is van élet és aki igazán szabad akar lenni az el tudja tépni a köldökzsinórt...Tetszik az ösztönösség ebben a folyamatban és az elhetározás, hogy igenis eljut alaszkába..annak ellenére, hogy a "társadalom" sok igaz ember barátságával, munkával, biztonsággal próbálja eltéríteni céljától és bent tartani a "rendszerben".
Abban viszont nem értünk egyet, hogy az ember vagy szabad, vagy szolga a mai világban. Nézõpont kérdése. A társadalmat mi emberek alkottuk, mert társas lények vagyunk..Egy nagy csorda, ha úgy tetszik. Minden közösségnek és csoportnak szüksége van szabályokra a mûködéshez..ez elkerülhetetlen rossz. Ha valaki mentesülni akar ezen szabályok alól megteheti..mindig is voltak remete típusok, magányos farkasok, akik az öntörvényûség mezejére léptek. Szóval azt mondom, hogy aki ebben a rendszerben melózik nem szolga, hanem egyszerû emberi lény aki engedelmeskedik a természet rendjének.

Törölt_fórumtag2
04-16-2014, 08:52 AM
Szabályokra valóban szükség van, de azoknak "jóknak" kell lenniük. A mai törvények legtöbbje arról szól, hogy miként fosszanak meg jogaimtól, nehezen szerzett vagyonomtól.
Én valahogy úgy képzelem el az ideális világot, mint amit Landon a Farm, ahol élünkben megpróbált képernyõre vinni. Megvannak azok a szabályok, amik az ember emberré teszik, bárhol is éljen. Lehet, hogy utópisztikus a hozzáállásom, de a KÖNYV-ben 10 parancsolatként megfogalmazták az alapokat.
Félreértettél, nem attól vagyunk szolgák, hogy dolgozunk, hanem attól, hogy mindezt aprópénzért tesszük és a rendszer elvárja a lelkes bólogatást is.

Grafitos
04-16-2014, 11:22 AM
A könyvet sajna nem olvastam, de bírtam azt a sorozatot..jól mutatta be az amerikai redneck életet és kiemelte a közösségi, családi, vallási értékek fontosságát:thumbup Lehet, hogy fejlettebb országokhoz képest bagóért gürcölünk, de szerintem a kicsit is meg kell becsülni és igenis csinálni kell. Nem azt mondom, hogy birkamód kérdés nélkül húzni kell az igát, hanem hogy a kevésért végzett munkának is meg van a becsülete. Ha azt a munkát csinálom amit szeretek és nem valami kényszer szallagmunkát, vagy aggyilkos szXrt akkor legalább jó helyen vagyok és nem érzem magam rabszolgának...fõleg ha mindezt nem is aprópénzért teszem. Szóval odafigyelek és ha nem érzem hogy behúznak, vagy levesznek, addig ok...
Lehet 10 év múlva én is besokallok és beköltözök egy erdõ közepére:thumbup

Törölt_fórumtag2
04-16-2014, 11:28 AM
A könyvet sajna nem olvastam, de bírtam azt a sorozatot..jól mutatta be az amerikai redneck életet és kiemelte a közösségi, családi, vallási értékek fontosságát:thumbup Lehet, hogy fejlettebb országokhoz képest bagóért gürcölünk, de szerintem a kicsit is meg kell becsülni és igenis csinálni kell. Nem azt mondom, hogy birkamód kérdés nélkül húzni kell az igát, hanem hogy a kevésért végzett munkának is meg van a becsülete. Ha azt a munkát csinálom amit szeretek és nem valami kényszer szallagmunkát, vagy aggyilkos szXrt akkor legalább jó helyen vagyok és nem érzem magam rabszolgának...fõleg ha mindezt nem is aprópénzért teszem. Szóval odafigyelek és ha nem érzem hogy behúznak, vagy levesznek, addig ok...
Lehet 10 év múlva én is besokallok és beköltözök egy erdõ közepére:thumbup
A KÖNYV alatt a Bibliát értettem.:) Szerintem, már olvastad.
Sajnos már az erdõ sem az igazi, egyre többen költöznek ki...15 éve négy család lakott kinn, ma már legalább húsz. Akkor még terepjáró kellett télen, ma már mûút vezet be. Sõt, már van szemétszállítás is, csatorna, adók stb. Szívem szerint még messzebb költöznék.

Grafitos
04-16-2014, 12:01 PM
Jahogy a Könyv:) már volt hozzá szerencsém igen...BP-tõl költöznél messzebb? Én úgy látom, hogy mostanában az emberek elkezdték ismét felfedezni a természetet és egyre több olyan van köztük, aki nem csak kizsákmányolni szeretnék, hanem harmóniában élni vele. Mindennek ellenére azért erõs a köldökzsinór a fõvároshoz és már 40-50 km lélektani választóvonalat képez az ingázók körében..ha igazán nyugi kell, 50+ és meglesz:)
Amúgy én is BP és erdõ közelébe vágyom..sajna ezt a legnehezebb megvalósítani

Törölt_fórumtag2
04-16-2014, 02:10 PM
Budapesten már vagy egy éve nem voltam bent.:) Az a baj, hogy most már nagyon sok minden ideköt. Legszívesebben Székelyföldre költöznék, majd ha autonóm lesz.:D

mossberg-operator
04-29-2014, 10:57 AM
Nekem nem tetszett, a fohos abszoult hulye volt, meg is szivta...

Törölt_fórumtag2
04-29-2014, 11:04 AM
Nekem nem tetszett, a fohos abszoult hulye volt, meg is szivta...

Felkészületlen volt. Ne azt nézd, hanem a vágyat, hogy szabadon, kötetlenül éljen.

mossberg-operator
04-29-2014, 11:19 AM
Felkészületlen volt. Ne azt nézd, hanem a vágyat, hogy szabadon, kötetlenül éljen.

A nem letezo gyerekei is orulnek, gondolom...Legyen szabad, de ne hulye! Nem birom a hulyeseget.

Törölt_fórumtag2
04-29-2014, 11:35 AM
A nem letezo gyerekei is orulnek, gondolom...Legyen szabad, de ne hulye! Nem birom a hulyeseget.

Úgy látom, téged nem fogott meg a történet.:(
Egyébként még hepiend is lehetett volna, csak nem volt szerencséje.
Ha úgy fejezõdne be a story, hogy eltelt 20 év és boldogan vadászgat, éldegél Alaszkában, az bejött volna?

mossberg-operator
04-29-2014, 01:40 PM
Ha nem halt volna bele a hulyesegebe, akkor igen... Van az a masik pasi, a kunyhoepitos, na o jol csinalta. Felkeszult volt.

Törölt_fórumtag2
04-29-2014, 03:34 PM
Ha nem halt volna bele a hulyesegebe, akkor igen... Van az a masik pasi, a kunyhoepitos, na o jol csinalta. Felkeszult volt.

Kire gondolsz?