View Full Version : A felkészülõ mentalitás terjesztése
Interneten a keresõszavak népszerûsége: prepper és prepping
https://www.google.com/trends/explore#q=prepper%2C%20prepping&cmpt=q
Úgy tûnik hogy a prepper kifejezés nem igazán létezett 2009 elõtt. Talán a média hozta be a köztudatba. A prepping viszont azelõtt is jelen volt.
Elég vicces hogy 2012 decemberében hogy néz ki a grafikon. Mindenki bepánikolt a Maya jóslat miatt és a legutolsó pillanatban akartak rá felkészülni? :haha:
_
Amit észrevettem, hogy a magyar Wikipédián semmi nincs az egész prepperkedés dologról.
http://en.wikipedia.org/wiki/Survivalism
http://en.wikipedia.org/wiki/Doomsday_Preppers
Ennek a kettõnek írhatnánk magyar lapot.
A Bushcraft-nak már készített valaki egyet.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Bushcraft
Hivatkozásnak a lapok alá ki lehetne tenni a fórum címét. És ha vannak még jobb prepper blogot, akkor azok címét is. (A várositúlélõ blogot tartom a legjobbnak és az AMASZABEKA blogot, bár ez utóbbi nem tudom hogy jelenleg mûködik-e.)
Mi, itt a fórumon megnézzük, hogy ki mit vett, mit csinált, politizálgatunk, de nem akarjuk a világot figyelmeztetni, felrázni. A prepper alapból egoista.
Ez azért így nem teljesen igaz. :) Gondolj bele hány Youtube csatorna van, hány blog, hány fórum, mind arról szól hogy az embereknek magukhoz kellene térniük. Maga a fórum is ismeretterjesztés céljából jött létre a külföldi nagy fórum mintájára. Talán nem jut el elég emberhez az intõ szó, vagy akikhez eljut azok nem hallgatnak rá. Általában a gúnyolódás a válasz arra ha próbálunk magyarázni valamit, vagy az elítélés, mert hogy "magadnak spájzolsz, ahelyett hogy másoknak osztanád szét amid van" típusú szövegekkel vágnak vissza.
Én mindenesetre ahol hozzá lehet szólni és prepperkedés a téma, vagy fegyvertartás, ott én mindig írok valamit, információt osztok, hátha lesz valaki aki elgondolkodik rajta. :beer:
Törölt_fórumtag2
04-28-2014, 09:27 AM
Ez azért így nem teljesen igaz. :) Gondolj bele hány Youtube csatorna van, hány blog, hány fórum, mind arról szól hogy az embereknek magukhoz kellene térniük. Maga a fórum is ismeretterjesztés céljából jött létre a külföldi nagy fórum mintájára. Talán nem jut el elég emberhez az intõ szó, vagy akikhez eljut azok nem hallgatnak rá. Általában a gúnyolódás a válasz arra ha próbálunk magyarázni valamit, vagy az elítélés, mert hogy "magadnak spájzolsz, ahelyett hogy másoknak osztanád szét amid van" típusú szövegekkel vágnak vissza.
Én mindenesetre ahol hozzá lehet szólni és prepperkedés a téma, vagy fegyvertartás, ott én mindig írok valamit, információt osztok, hátha lesz valaki aki elgondolkodik rajta. :beer:
Igazad van, nagyjából.:D
Azonban az embereket nem tudjuk megfogni a gondoltainkkal.
Még szélesebb családom is hülyének néz az önellátásra törekvésem miatt. El is döntöttem, hogy egy összeomlás esetén nem is kapnak semmit, nem fognak a készleteimen, vizemen, tudásomon élõsködni.:gonoszrohog:
Évekig próbáltam meggyõzni õket, feladtam és ezért egoistává is válltam. Az egyik még kéményt sem épített a házába, minek is, hiszen õ cirkóval fût. Olyan, hogy nincs gáz, az nem lehet. Múltkor volt egy 3 napos áramszünet náluk, a cirkó leállt, fagyoskodtak. Ezek után sem történt semmi változás a mentalitásukban. Ugyanez az áramszünet nálunk nem okozott fennakadást, a kandallóban égett a fa, felhoztam 3 petróleumlámpát a pincébõl, feltöltöttem a készleteimbõl és máris volt fény.
Magamnak gyûjtöm a készleteket, nem másnak. Emlékeztet a dolog a hangya és a tücsök meséjére. Csak, ahogy telnek az évek és hiába adom a tanácsokat (észt sajnos nem tudok), egyre inkább nem érdekel, hogy másokkal mi fog történni egy gebasz esetén. Megpróbáltam és ahogy Te is írod, az elutasítások miatt belefáradtam, hogy megváltsam a világot.
Úgy látom, hgy egy preppert csak egy másik prepper tud megérteni. Akkor építsük a közösséget a saját házunk táján.
Ettõl függetlenül díjazom, ha valaki, mint Papica is, még érez elég erõt magában ahhoz, hogy harcoljon a mindenen eluralkodó közönnyel szembe. :beer:
shadow177
04-28-2014, 09:47 AM
Tulajdonképpen, mi is a felkészülés? Szerintem az átlagember nem tud bombabiztosan felkészülni minden eshetõségre. Egyszerûen nem tudsz annyit felhalmozni, nem tudsz úgy elbújni, nem tudod úgy megvédeni a készleteidet hogy örökre biztosíthasd magad és az utódaid túlélését. Ennek fényében talán nem is érdemes felkészülni? De!
Hiszen minden amit teszel, többet ér mintha nem tettél volna semmit.
Például tartasz otthon íjat és csúzlit, gyakorolsz és tanítod a családot is. Hobbinak kiváló, szabad levegõn mozogtok. Adott esetben pedig az otthonotok vagy egymás védelmében ragadhattok íjat vagy éppen csúzlit. Egy nyílvesszõ gyakorló heggyel is halálos, egy csúzlilövés pedig a gyereked kezébõl is hathatósan szelídít meg egy fosztogatót vagy ad lehetõséget neked, hogy egy baltacsapással lerendezd a dolgot.
Ha ismersz pár ehetõ vagy gyógynövényt adott esetben, máris tovább húzhatod mint mások.
Van otthon csatabárdod, dárdád, bozótvágód, esetleg gyalásód, vagy akár csak egy vascsöved? Máris megnövelted a magad és családod esélyeit!
Értesz a sebkötéshez? Van akár 10 éves elsõsegély dobozod, amit nem dobtál ki? A legtöbb sterilitáspártival szemben azt mondom jobb a lejárt kötszer mint a semmi, fõleg hogy az utcán, erdõben harcban, vagy a romok között semmi sem steril. Ha teszel valamit, jobb mint ha semmit nem tennél!
Rambó/ninja/kung-fu bajnok akarsz lenni? Lehetsz, de nem valószínû. Ha bármilyen kevéssé is, de edzed magad, már több vagy az átlagnál. A fekvõtámasz és a kerékpár mindenkinek elérhetõ. Ha van boxzsákod és naponta beleversz néhányat, már közelebb kerülsz ahhoz hogy adott esetben esélyed legyen egy támadó ellen.
Alapvetõen ez az az irány amit magam elé tûztem. Ez az ami legalább esélyt ad hogy addig túléljünk, míg alkalmazkodunk a megváltozott körülményekhez. Ez az a mentalitás, amit terjeszteni igyekszem.
Törölt_fórumtag2
04-28-2014, 10:20 AM
Ez az a mentalitás, amit terjeszteni igyekszem.
Nagyon kevés a fogékony ember, sajnos. Felénk már a kertet sem mûvelik, max. díszkertet csinálnak. A rendszer elérte a célját, az állampolgárok teljes függõségben élnek tõle.
Az alap emberi lustaság megakadályozza õket abban, hogy bármi "fárasztót" is tegyenek.
BragBOL
04-28-2014, 10:29 AM
Be vagyok regisztrálva a wikibe, ha megírjátok a cikket akkor létrehozom, de kicsit fel kell frissíteni a technikai tudást.
Én nem tudom kárhoztatni õket ezért. Tudatos népbutítás zajlik, többek között. Kezdjük azzal, hogy egy átlagembernek hány problémával kell szembenéznie nap, mint nap, ill. milyen terelõ / agymosó hírekkel, véleményekkel, témákkal kerül kapcsolatba úgy, hogy még erõfeszítést sem kell tennie érte. Nemrég olvastam arról is, hogy a szegénységgel és a mindennapos elkeseredett küzdelemmel milyen radikálisan leromlik a nép intelligenciája. A legtöbb ki sem lát a fejébõl, a kis világából, mert ez az érdek, és ezt az állapotot fenntartják. Aztán ott van az is, hogy a képzett értelmiség nagy számban kivándorol, és itt egyre magasabb arányú marad a primitív, beszûkült lakosság (bocsánat, de én így látom).
Amióta tulajdonképpen nyaralással töltöm az idõm (ok, nagyképûen én életmûvészkedem meg ellátom magunkat, így nem olyan felháborító :D), magam tervezem meg minden napom, azóta van nekem is idõm körülnézni, és belegondolni abba, mi zajlik körülöttem. Eddig egyszerûen töredéke idõm sem volt az ehhez szükségesnek ahhoz, hogy elkezdjek információmorzsákból valami képet összerakosgatni, mi várható, mi a realitás, mik zajlanak az orrunk elõtt. Volt idõm esténként 2-3 dokumentumfilmre, cikkekre, fórumokra.
Azért, mert ebben hibáznak, még nem biztos, hogy méltóak a felkészületlenségükbõl adódó sorsukra, szerintem ez nem ilyen fekete és fehér. Engem is felháborít, hogy mennyi buta, primitív ember vesz körül, észre sem veszik, ahogy vágják maguk és mások alatt a fát, gyilkolják a környezetüket, szennyezik az "én" levegõmet, talajomat is, plusz sokan még itt is autóval járnak a központba, és saját maguk mondják, hogy tv nélkül nem tudnának élni, és ha tehetnék, inkább éldegélnének egy pesti panel-lyukban, mint itt, falun, de ugyanakkor többségük jószívû, segítõkész ember...
Csak épp lehetetlen õket felrázni.
Szimpatikusabb egy fórumozó hozzáállása, aki azt írta, hogy a mentalitásuk ellenére, a tudtuk nélkül a családtagjainak is gyûjtöget. Én is úgy tervezem, hogy a nagy telkem ott lesz nekik, ha baj van, tele termõ fákkal, stb., én pedig feltalálom magam máshol.
Amúgy pedig a téma ügyével kapcsolatban lehet írni nekem privátot.
Törölt_fórumtag2
04-28-2014, 11:30 AM
A világért nem tartozom felelõsséggel, csak a közvetlen családomért.
Amíg én izzadok a munkában, mások söröznek a tévé elõtt. Utána osszam szét az általam megtermelt javakat?
Hát, nem. Ez nem így mûködik. Egy prepper közösségben szét lehet osztani a feladatokat, az egyik állatot tar, a másik ezt termel, a harmadik azt, õk a tüzelõt gyûjtik stb.
Ott mindenki hozzátesz valamit a közösséghez, de a csak élõsködés nem mûködik.
Áhh, a világra nem is gondoltam, de még csak a faluközösségre, vagy kollégákra sem ezalatt. :) Viszont vannak unokatestvérek, nagynénik/bácsik, stb. és egy-két barát, aki szintén nem hagyna cserben, ha az életem vagy jólétem a tét, olyan emberek, akik akár erõn felül is segítették egymást, és ezt az összetartozást nem én fogom felbontani csak azért, mert elképzelhetetlennek tartják, hogy megérnek pl. egy összeomlást még az életükben. Ez nem lenne fair.
Másrészt nagyon kevesen lesznek, akik majd egyáltalán és soha nem lesznek mások segítségére utalva, ezért nem szeretnék én sem hátat fordítani a bajban például a szomszédoknak.
De azt hiszem, tudom, mire gondolsz - én sem veszélyeztetném a készletem, és ezzel együtt a túlélésünket azzal, hogy tömegeket avatok be, vagy elosztogatom. Én inkább arra gondoltam, hogy a lehetõségét próbálom megadni annak, hogy maguk gondoskodjanak a családjukról.
A felvilágosítás nagyon fontos lenne, a legfontosabb pedig a közösségben, amelyben élünk, de ameddig egy nagyszájú különc és egy messzirõl jött-ment (azaz párom és én) próbálja felnyitni az emberek szemét, semmi sem fog változni. Bár ki tudja, annak is mintha lett volna hatása, hogy lecseszte a fiatalokat, amiért önzõ módon képtelenek "szaporodni". Igaz, hogy orrba vágták érte, de két év múlva megkétszerezõdött a babák száma. :D
Valahol már írtam, hogy a saját túlélésünket segítjük elõ azzal, ha minél több ember gondolkozik hozzánk hasonlóan, azaz kevesebb éhezõ-fagyoskodóval kell számolni. Ehhez viszont kevés lesz egy wikis cikk, bár hasznos, ezért tartom fenn az elõzõ kommentemben az utolsó mondatot.
Még egy off gondolat: mi nem átallunk minden tavasszal és õsszel rendszeresen kijárni a határba, és diót, gyümölcsfákat/bokrokat ültetni - az egész közösség számára. Nekünk is milyen jól jön a pénztelenségben, hogy két zsák dió összejön a kutyasétáltatások során, vagy a kökénysor, amikor már nincs friss termés! Talán kevés, de ha mindenki így gondolkozna...
Szilva, meggy, stb. sarjakat is földlabdástól szedünk ki, és osztogatjuk, már beszéltünk egy nagyobb földtulajdonossal is, hogy körbe ültethetjük-e a földjét velük - eddig rábólintott. Nagyon szûkösek az erõforrások, mert a kertekben kb. tuja-sziklakert-virágágyás az uralkodó, de mi is jobban járunk, amíg nem minket kényszerülnek kifosztani, mert van mit szedni a határban.
...érdeklõdéssel szemlélem ezt a dolgot...Prepperek és Zombik.....tehát Mi és Õk.....miért is..lehet az egyik ember konzervet vesz,csúzlit,hátizsákot....a másik okos telefont,rózsaszínû tornacipõt....íííííígy van kitalálva a rendszer..mindenki megtalálja azt a terméket ami az ÕÕÕÕÕ mentalitásának,hobbijának,szívének kedves----és persze ezen kaszálnak is rendesen----úgyhogy senki ne érezze különbnek magát egy elkényeztetett plázacicától...mert nem Az....ugyan úgy része a Rendszernek !
De miért nem próbálnád a plázacicát okítani? Miért ne mondanád neki hogy ha már okostelefont vesz, akkor vegyen hozzá egy napelemes töltõt is? Vagy ha már megveszi a rózsaszín sportautót, akkor ki tudja cserélni a kereket, rakjon a csomagtartójába olyan dolgokat amik baj esetén hasznosak? De ez a topic pont errõl szól, hogy terjeszteni kellene az ésszerû dolgokat. Senki nem jár azzal rosszul ha mindenki ésszerûen gondolkodik. Aki ma plázacica, az holnap édesanya lesz, aki anya annak pedig a gyerekei jövõjére is gondolnia kell. Nincs igazam? :)
De miért nem próbálnád a plázacicát okítani? Miért ne mondanád neki hogy ha már okostelefont vesz, akkor vegyen hozzá egy napelemes töltõt is? Vagy ha már megveszi a rózsaszín sportautót, akkor ki tudja cserélni a kereket, rakjon a csomagtartójába olyan dolgokat amik baj esetén hasznosak? De ez a topic pont errõl szól, hogy terjeszteni kellene az ésszerû dolgokat. Senki nem jár azzal rosszul ha mindenki ésszerûen gondolkodik. Aki ma plázacica, az holnap édesanya lesz, aki anya annak pedig a gyerekei jövõjére is gondolnia kell. Nincs igazam? :)
..dehogynem teljesen igazad van....http://magyarprepperforum.org/showthread.php?674-K%F6nyv-%D6sszeoml%E1s/page4
..mert pl én igenis fel szeretném rázni a világot,segíteni az embereket,akár nonprofit túlélõiskolát is alapítanék( a tudásom .tapasztalatom mag van,csak tõkém és kapcsolatom nincs)....
Az Index amerikai-magyar részlegén többször is kigúnyoltak, de aztán valaki írt egy érdekeset. Azt hogy régen sose érdekelte õket semmi, mindenben a városvezetésre és a kormányra számítottak, meg a közszolgálatokra, de a New York-on átsöprõ hurrikán óta mindig van náluk elég elraktározott ivóvíz, tartós élelmiszer és egyéb szükséges dolgot.
Akinek van esze, azt még gyõzködni se kell igazán, mert rájön magától. Elég hozzá egy kisebb katasztrófahelyzet. (Magyar példának lehetne mondani a tavaly márciusi hóhelyzetet.)
Akinek van esze, azt még gyõzködni se kell igazán, mert rájön magától. Elég hozzá egy kisebb katasztrófahelyzet. (Magyar példának lehetne mondani a tavaly márciusi hóhelyzetet.)
perpillanat a Magyar lakosságot,nem hurrikán fenyegeti..a hóhelyzetnél,vörös iszapnál sokkal pusztítóbb a deviza-hitel probléma(amit senki sem akar megoldani) és a hihetetlen elszegényedés...ennek ellenére továbbra sem oktatnak az iskolai tananyagba pénzügyi ismereteket,hogy legalább a következõ generációt ne lehessen megvezetni....
BragBOL
04-29-2014, 07:22 AM
A wikipédia három alapelve a cikkek tartalmára:
Semleges nézõpont (https://hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:Semleges_n%C3%A9z%C5%91pont)
Ellenõrízhetõség (https://hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:Ellen%C5%91rizhet%C5%91s%C3%A9g)
Saját kutatás tilalma (https://hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:Nem_saj%C3%A1t_kutat%C3%B3munka)
Én csak arra gondoltam, hogy át kellene fordítani az angolul már leírt dolgokat. Biztosan van a BOB-nak, BOL-nak és hasonló dolgoknak is angolul írt szócikkük.
Grafitos
04-30-2014, 08:53 AM
Korábban, más topikban is feljött hasonló téma...ott inkább részemrõl az igeterjesztés technikáinak átbeszélése lett volna lényeges.
Ugyanis az én problémám nem az, hogy a nagy tömegeknek nem tudok prédikálni a prepping fontosságáról, vagy hogy a lakókörnyezetemet, távoli rokonságomat hogy bírjam jobb belátásra...nem...õket leXarom.
Én a saját családomnak az agyában szeretném felgyújtani a fényt és elgondolkodtatni õket a témában..Egyelõre ez, a feleséggel sikerült
Ha ez megvan, már elégedett leszek..a többiek meg nézhetnek mint hal a szatyorban
shadow177
04-30-2014, 09:20 AM
Sajna az én nejem, ha az íjat nagy néha kézbe is veszi, azt már nem fogja fel hogy minek legyen otthon legalább 10 konzerv....
Akkor megint csak az jut eszembe, hogy egy prepper közösség nélkül esélytelen a dolog, kivéve, ha valakinek látnoki képességei vannak, és tudja, hova kell költöztetni a családot. Mert ha egy éhezõ tömeg vesz körül, hamar a szorgos hangyából lesz ellenség.
Egy falu is addig megoldás, amíg kizárólag külsõ ellenség fenyeget, addig el tudom képzelni, hogy múltbéli rossz viszonyokon, irigységen, önzésen túllépve a saját érdekében összefog a közösség, de más esetben nem. És más esetre is nagy a realitás.
Ha nem , akkor tartom magam ahhoz, hogy a felvilágosítás vagy a közösség szintû készülés létfontosságú. Nem muszáj ehhez úgy állni, hogy jajj, mit csinálsz, szomszéd, ha nem lesz áram, vagy bedõl a gazdaság, elég lenne a dolgok jó oldalát elõvenni. Ilyen például a gyümölcs-sarj osztogatás. Nem állítom, hogy mindenki szépen elülteti, gondozza õket utána, de sokan megteszik. Még mindig nem tudom, hogy olyan helyzetben, amikor tényleg nincs élelem, és tényleg a saját raktárodra vagy szorulva, hogy gondolhatja bárki, hogy egymagában, pláne gyerekekkel fent tud maradni, ekkora népsûrûség és ilyen primitív hozzáállású embertömeg közepette?
Nem azért érvelek mellette, mert szükség van erre a 7 milliárd emberre (bár ezek szerint én szerfelett empatikus és önzetlen vagyok), hanem azért, mert nem tudtam jobb megoldást találni még a saját család megmentésére sem, tuti biztos helyszín és luxus-szintû (mûszaki) kivitelezés híján.
Kétlem, hogy mindenki el tud menni egy elszigetelt, rejtett telekre, ahol várja a készlete vagy a készleteivel együtt, aki ezen a fórumon már így is több lépéssel a többiek elõtt járhat. Hiszen akkor egy konkrét közösség is elõbb megvalósítható volna...
Zacskóbicska
04-30-2014, 09:45 AM
Akkor megint csak az jut eszembe, hogy egy prepper közösség nélkül esélytelen a dolog, kivéve, ha valakinek látnoki képességei vannak, és tudja, hova kell költöztetni a családot. Mert ha egy éhezõ tömeg vesz körül, hamar a szorgos hangyából lesz ellenség.
Ez valószínû. Szerintem minden közösségben fellépne a másiktól való harácsolás szükséghelyzetben. Itt, a világnak ezen a területén és ezen a kultúrán sajnos ez a helyzet. A csukcsoknál, busmanoknál és más természeti népeknél ez másként van. Én pl. a lustaságon kívül többek között ezért nem prepperkedem igazán. Van ugyan mindig elérhetõ saját vízlelõ helyem, mindig van tartalékban 4-5 olajos hal, babkonzerv, kristálycukor, cérnametélt, van valamennyi kötszer, két ládányi macséta, tõr és bicska (baltákkal én nem bajlódok), valamint egy kosfejû jó kövér törpe nyúl, amelyik vagányabb egy kutyánál. Ideiglenesen állomásozik nálam, mint anno hazánkban a Szovjet Hadsereg.
Grafitos
04-30-2014, 10:16 AM
Sajna az én nejem, ha az íjat nagy néha kézbe is veszi, azt már nem fogja fel hogy minek legyen otthon legalább 10 konzerv....
Az enyém meg a gumibotot, meg a tramontinámat nem akarja elfogadni..azt mondja nem akarja elõl látni a fegyvereket...hiába mondom, hogy hátul meg nincs értelme tartani:duhos:
Zacskóbicska
04-30-2014, 10:44 AM
Az enyém meg a gumibotot, meg a tramontinámat nem akarja elfogadni..azt mondja nem akarja elõl látni a fegyvereket...hiába mondom, hogy hátul meg nincs értelme tartani:duhos:
Ha nem tetszik, hogy elöl van a machete, odab@szol egyet a gumibottal. Persze az már más kérdés, hogy ezek után nyugodtan alszol-e majd annak tudatában, hogy elöl van a bozótvágó...
shadow177
04-30-2014, 11:02 AM
Ha nem tetszik, hogy elöl van a machete, odab@szol egyet a gumibottal. Persze az már más kérdés, hogy ezek után nyugodtan alszol-e majd annak tudatában, hogy elöl van a bozótvágó...
:D :tapsol:
Grafitos
04-30-2014, 11:44 AM
Hátja:D Szerencsére az asszonynak nincs barna keze és nem próbál befelé nyúlkálni az ajtón...Az eszközök célszerszámok és csak ezekhez a nyulkapiszkákhoz valók...Remélem nem szenvedek Pistorius szindrómában
Zacskóbicska
04-30-2014, 11:49 AM
Hátja:D Szerencsére az asszonynak nincs barna keze és nem próbál befelé nyúlkálni az ajtón...Az eszközök célszerszámok és csak ezekhez a nyulkapiszkákhoz valók...Remélem nem szenvedek Pistorius szindrómában
Nem. Teljesen normális, hogy elöl vannak. Hátra tenni csak akkor kell, amikor meguntad, mert beszereztél újabbakat és azok jobban tetszenek. Innentõl ezeké az elsõbbség:)
shadow177
04-30-2014, 11:58 AM
Nem. Teljesen normális, hogy elöl vannak. Hátra tenni csak akkor kell, amikor meguntad, mert beszereztél újabbakat és azok jobban tetszenek. Innentõl ezeké az elsõbbség:)
Például egy szervómozgatású, páncélozott, önvezérlõ 12.7mm es nehéz-géppuska rendszert :) meg hozzá vagy 50000 skulót
Itt van még egy amit le lehetne fordítani a magyar Wikire.
http://en.wikipedia.org/wiki/Bug-out_bag
Kisss
08-06-2014, 01:02 PM
Kellene egy jo iras, amolyan szemfelnyito, amiben benne van a vilag aktualis helyzete, annak instabilitasaval/loporoshordo jellegevel es kb az utolso harmadaban mi, azaz hogy valamilyen szinten fel lehet, fel kell keszulni ra! Fontos, hogy valos, testkozeli (pl ukran haboru) dolgok legyenek az elejebe, es a vegen se durvuljon el a cikk, hogy csak ferrocenium szikra a jo, meg 50ezer ft-os kes! Illetve a terjedelem, 2-3+ oldalba mar nem biztos, hogy egyaltalan belefognak! Ezt az irast, vagy a linkjet elkuldenenk a csaldtagjainknak/baratainknak, vagy "csak" mindenkinek es remenykedunk, hogy celbatalal az alomvilagba es penzhajhaszasba eltompult osztoneik, agyuk egy zugaba es a magocskabol szepen kifejlodik egy prepper!
Grafitos
08-06-2014, 01:37 PM
Jó ötlet..végül is én is így lettem prepper, csak ezeket a morzsákat nekem kellett összecsipegetnem.:thumbup Viszont felvetõdik, hogy mennyire tud hiteles lenni egy ilyen írás...az emberek sokmindent olvasnak és nem feltétlenül hisznek egy "akárki" által összeállított cikknek
A fórum nevében kell terjeszteni és akkor nem 1, hanem lassan 500 ember véleménye. :)
Persze elõtte itt egyeztetni a fórumozókkal. Vagy akár többen dolgozni rajta.
Kisss
08-06-2014, 01:54 PM
Ugy gondolom, hogy a hitelesseget pont az aktual esemenyek adjak! Necces, illetve jol el kell talalni azt, a hatart, hogy ne egy tipikus osszeeskuves elmeletnek nezzek, de egy hangyanyival melyebben belelassanak a vilagban zajlo tortenesekbe! Pl nem kene, hogy szo essen a hatterhatalomrol, de ra lehetne vilagitani a dollar gyengesegere es az esetleges dominoelvre es kovetkezmenyeire, ha nagyon meggyengulne! Vagy csak jatsz el a gondolattal, hogy mi lenne, ha... par napig, 1 hetig nem lenne gaz, vagy villany cimu bekezdesek belekerulnenek!
shadow177
08-06-2014, 02:02 PM
Lehetne egy bekezdés:
Gondolj arra hogy a család a sarokban reszket miközben az ablakokat koszos körmû barna kezek verik, és borízû hangok "háde belídvágom a kárt" meg "aggyámá cigit gádzsó" felkiáltásokat hallatnak....
Kisss
08-06-2014, 02:03 PM
A fórum nevében kell terjeszteni és akkor nem 1, hanem lassan 500 ember véleménye. :)
Persze elõtte itt egyeztetni a fórumozókkal. Vagy akár többen dolgozni rajta.
A forumot mindenkeppen beletennem, hogy akinek felkeltette az erdeklodeset az elfajulhasson! ;) Minimum egy link erejeig! Esetleg irhatnank kozosen es a vegen a cikk itteni topic linkjet kuldenenk, postolnank!
Kisss
08-06-2014, 06:39 PM
Ahogy mondod. Sok apro morzsa miatt alakult ki nalunk ez a szemlelet, de ki tudja, hogy talan nem e ez az iras lesz valakinek az utolso morzsaszem, amitol beindul nala a vezerhangya, vagy ez es a tovabbiak miatt kesobb all ossze nekik?!
Igen, fuggnek a rendszertol, de miert? Mert nem tudjak, hogy lehet nelkule is! Nem latjak a veszelyet, a kovetkezmenyet egy szolgaltatas megszunesenek! Ez (is) meg kellene mutatni nekik!
Az 1-2 felvilagosult is tobb mint a semmi! Elkuldod nekik emailba, felteszed fakebookra, aztan megemliti nekik az ember, majd szembejon az origo, stb... igy aki elsore nem figyelt fel ra, talan kesobb raeszmel a valosagra!
A terjedelem pont ezek miatt fontos! Ellustultak olvasni az emberek!
Törölt_fórumtag2
08-07-2014, 07:51 AM
http://bushcraft.co.hu/
Felkészülés I-V.
Papica már megírta.
Grafitos
08-07-2014, 08:31 AM
Az alapfogalmaknak mindenképp érdemes lenne Wikit gyártani - Prepper, Prepperkedés, BOB, BOL, EDC, IFAK, SHTF stb. (csak Túlélõ által láttamozott cikkeket)
Sokan csak a túlélési praktikákban látják a dolgot.. rákeresnek, hogy prepper, vagy prepperkedés (esetleg nem tudnak angolul), aztán vagy eljutnak ide, vagy nem..Nem ártana a fórumnak sem, ha a Wikirõl az érdeklõdõk idetalálnának és látnák, hogy nem csak a túlélési praktikák vannak a világon, hanem Magyar körülményekhez igazodva is létezik prepping. A fórumon található információk komplexebb képet adnak a felkészülésrõl, mint bármilyen összeállított dokumentum, ezáltal nagyobb a meggyõzõ és ráébresztõ erejük is!
más:
Amúgy a bushcraftos oldal fórumán is egyre népszerûbb a prepper topik...2012 decemberében hozták létre,11524 megtekintés, 683 hozzászólásnál tart.:tapsol:
Grafitos
08-07-2014, 01:52 PM
Igen Wannabe pont mint ez:) csak kicsit jobban megmagyarázva, kifejtve az egyes fogalmakat:thumbup
Kisss
08-07-2014, 06:09 PM
http://bushcraft.co.hu/
Felkészülés I-V.
Papica már megírta.
Regebben olvastam mar ezt es jo, csak kicsit hosszu!
Esetleg valaki felolvashatná, mp3-at csinálni belõle, képi illusztrációkkal mehetne Youtube-ra. Aki lusta olvasni, ahhoz is eljutna az üzenet. :)
Grafitos
08-08-2014, 08:18 AM
vagy elbábozhatnánk, esetleg pantomim??
Jó ötlet. Akkor az olvasni lusta siketek is megértenék. :haha:
pappito
09-19-2014, 05:03 AM
csak egy hideg és lélektelen nézõpont, de azért gondolkodjunk el azon, hogy a prepperkedés maga az, hogy nem óhajtasz áldozata lenni egy esetleges természeti vagy társadalmi katasztrófának. Ez egyszerû, õsi, önzõ túlélési ösztön amely minden állat sajátja. Ha te/mi elkezded oktatni a népet, akkor minden egyes úk prepperrel parányival csökkented a saját túlélési esélyeidet. Eggyel kevesebb áldozat lesz... persze így is hosszú lesz a sor, ha eljön a szarhömpöly.
Az, hogy megosztod, megosztjátok a tapasztalataitokat az szuper, mert akit érdekel a kérdés, az úgyis készletezik és úgyis rátalál ezekre az infókra, én rengeteg dolgot tanultam tõletek is meg más p oldalakról is, amiket látogatok, mert van motivációm meg érdekel meg nem szeretnék áldozat lenni. Akit ez nem érdekel, annak meg magyarázhatod, ahogy akarod, most nem érdekli, akkor meg majd éhen hal. Felelõs vagy érte? Nem. Szóval amiket kipróbálsz, tesztelsz és megosztod a tapasztalataidat, olyanokkal osztod meg, akik amúgy is érdeklõdnek a téma iránt. Ez szuper dolog, de a plázacica ott fog sikítani az utca közepén, amikor te már rég a boboddal a hátadon a külvárosban/erdõben jársz.
Nálunk van állami program, mert itt van földrengés meg vulkán meg szökõár meg földcsuszamlás, a polgári védelem létrehozott egy oldalt (http://getthru.govt.nz/) hogy legalább az alapokkal készüljön a nép. Elég alaposan össze van szedve minden, letölthetõ csekkliszt, javaslatok, mégis a barátainknál 1-2 kivétellel nincs még egy rohadt mûanyagláda se amiben három napra elég levespor és víz lenne, nemhogy egy táska összepakolva, amit csak fel kell kapni és rohanni. Az embere kényelmesek, úgysem történik semmi, stb, ismeritek milyenek, pedig már most szinte végtelen mennyiségû prepper infó érhetõ el a neten.
Amikor a nagy földrengések voltak a déli szigeten, és a tévé meg a rádió folyton nyomta a polgári védelem figyelmeztetéseit és javaslatait, beszélgettem a kollégákkal, mondja az egyik, hogy csak felkap egy esõkabátot aztán rohan, majd körbetelefonálja a családját. Mondom aha és milyen mobilszolgáltató fog mûködni ledõlt tornyokkal és megszakadt áramszolgáltatással? aszondja az nem lehet, hogy semmi se mûködjön! És ez egy tanult ember, családja van, meg minden. Beszélhetsz ezeknek, én nem terjesztem az igét inkább. Tanulok, kipróbálom a dolgokat élesben, ha lehet, aztán reméljük, hogy sose lesz rá szükség, de nem tanítgatok másokat olyasmire amire nem kíváncsiak.
astonferi
09-19-2014, 06:43 AM
mert el vannak kényelmesedve az emberek és nem gondolnak logikusan végig dolgokat..nekem egyik szomszédom látta a pincében a vizes kannákat...minek kérdi ? mondom ha nincs víz kicsit akkor sem akadok el...dehogy, mitõl ne lenne víz kérdi ? karácsonykor 24 én az okos szomszéd csapot szerelt nem sikerült neki ezért elzárták a házban a fõcsapot míg megcsinálják...mindenki õrjöngött karácsonyi fõzés közepén...lesétáltam kis vizemért és röhögtem rajtuk.
szerintetek ezek után bárki levitt a pincéjébe 1 liter vizet is....dehogy hiszen ez ugysem fordul elõ megint
pappito
09-21-2014, 09:49 PM
Ennek pont az ellenkezõje igaz.
Minél több prepper, annál kevesebb pánikoló lesz (majd ezekbõl fosztogató).
Minél több prepper, annál nagyobb tömeg, ellenállás, ellenpólus a kevesebb fosztogatónak.
én ezt nem így látom. a pánikoló az definízió szerint áldozat, belõle nem hjiszem, hogy fosztogató lenne, a fosztogató az nem pánikol, az körülnéz és cselekszik. Amíg békés családapák bujkálnak és reménykednek, hogy jönnek a hatóságok és megoldják a dolgokat, addig a fosztogató megy.
Az, hogy sok a prepper az meg rajtad/rajtom nem segít, a prepper magának készül, nem készletezik a fél falura számítva, vagy az ügyesebbje/okosabbja már a BOL-ban lesz mire a békés családapákról lemállik a civilizációs máz és kimennek az utcára kaját szerezni. Én nem rádiózgatnék a többi preppernek, hanem elbújnék a készleteimen (ha lehet) vagy mennék az erdõbe.
A többi részével nagyjából egyet értek, aki nem hajlandó tudomást venni semmi lehetségesrõl, annak úgyis mindegy, de egy kört megérhet felhívni a figyelmét, hogy a kõszikla sem állandó.
Ez így van, kétségtelenül, de az embereket nem tudod megvédeni saját maguktól. Amennyire én látom, a legenyhébb prepperkedés (3 napi kaja meg egy bob) is nevetség és értetlenkedés tárgya, az emberek egyszerûen nem hajlandóak elhinni, vagy akár csak elképzelni sem, hogy valamiféle baj beüthet. A komoly preppereket meg szimplán hülyének nézik. Ez persze nem baj, de alapvetõen én nem valamiféle altruista szándéktól vezettetve készülök és tanulok, hanem azért, hogy a saját esélyeimet növeljem.
...az off topicba leírtam hogyan jártam a hétvégén...elgondolkodtatott...nem úgy fogadtak,hogy ...na itt egy spori,igyunk valamit,aztán anekdotázunk és elpecázgatunk...ha nem ez a bunkó minek jött ide,most picit kevesebb a helyünk...én elég empatikus,békés ember vagyok,de ez nem jó...most ugyan béke és jólét van,de mégis ellenségek az emberek...mi lesz ha szorítani kell a nadrágszíjon ...szóval nem kell ezt a dolgot terjeszteni,mert aki felkészül az lesz az elsõ áldozat ha kiderül vannak készletei..könnyebb a szomszédnak,rokonnak,kollégának vagy akibe megbízunk,stb fejbe vágni hátulról és elszedni a kulcsot és lerámolni,mint egy fegyverrel õrzött boltot,raktárt kirabolni...bizony ez kicsit paranoid,de mindenki ellenség...egyedül vagyunk....
gyûjtögetõ
09-22-2014, 06:09 PM
Az én véleményem a prepper mentalitás terjesztésérõl hogy: Direktbe nem terjesztem még család és jó barátok között sem maximum csak nagyon finom célzásokkal és utalásokkal próbálom terelgetni a számom arra érdemesnek talált embereket. Fõleg úgy igyekszem hogy beszélgetek velük a mostani világhelyzetrõl katasztrófákról háborús helyzetekrõl amik most zajlanak és a múltban már megtörténtek (a történelem ismétli önmagát). Fõleg ilyen: te mit tennél ha ez meg az történne beszélgetésekkel? Ezekbõl ha szerencsém van és fõleg nekik akkor valami tudatosul bennük hogy a jelenlegi viszonylagos jólét és béke nem áll szilárd alapokon ráadásul vannak bizonyos nemzetek és csoportok akiknek érdekük hogy ez ne így legyen. PL most itt van jó példának ez az orosz-ukrán ellentét hogy mi van ha kiterebélyesedik mi a tökömet csinálunk ha átterjed a MO-ra stb stb. Meg aztán azért se beszélek direktbe a prepperkedésrõ mert nem akarom hogy flúgosnak nézzenek (én tudom hogy nem vagyok az de az emberek legalább 90% nem látja tisztán a helyzetet mert annyira elbirkásították õket hogy totál valami csodabogárnak néznek ha pl minden hónapba elrakok 2-3 konzervet) illetve nem tartom jó ötletnek hogy személyes ismerõsök tudjanak a készleteimrõl. A másik dolog hogy SZERINTEM mindenkinek magától kell megvilágosulnia és belátnia hogy mennyire fontos az elõrelátás felkészülés és az öngondoskodás. Én nem is fogok könnyeket ejteni azokért a halott emberekért akik csak a kormányra esetleg sült galambra vártak egy SHTF helyzetben. Egyszerûen elkönyvelem magamban a természetes szelekció számlájára mert nem voltak elég erõsek okosak már túlságosan birkásítva voltak és nagyon természetesnek vették hogy minden nap elmennek bevásárolni hogy gombnyomásra van este fény és hogy kristálytiszta víz folyik a csapból egy csuklómozdulatra. És ez talán durván hangzik (kérlek ne akadjatok nagyon fen és ne kezdjünk ezen szájkaratézni) de nem is gondolom hogy szükség lenne a földön az ilyen emberekre, így is sokan vagyunk akkor már az értelmesebbik része élje túl a dolgokat ne a zombi birka hadsereg domináljon mint most mert mint tudjuk ez most sem vezet semmi jóra.
Dream_walker
09-23-2014, 07:36 AM
Nemrég költöztünk. Kipucoltattuk a házban az egyik kéményt, ami a gáz bevezetése óta, 15 éve nem volt használva. A kéményseprõ, a szomszéd, meg a fõbérlõ is csak annyit fogott fel a dologból, hogy most majd egy fatüzelésû kályhával lehet spórolni a gázdíjon. Mondom nem a spórolás az elsõ, hanem az, hogy meleg lesz akkor is, mikor az orosz front végigvereti ukrajnát, és elzárják a gázcsapot. Csak pislogtak csendben, látszódott, hogy el sem tudják képzelni a helyzetet. Úgyhogy rövidre is zártuk a beszélgetést, mondom éljen a spórolás.
Netán helyzet van és te már korábban utaltál rá, hogy nem hátrány, ha van egy kis készlet , netán van valamennyi tudásod ilyen helyzetekre és beállít a haver az ismerõs?
-Figyu szarban vagyok éhendöglök vazze van valamid?
Neked van, de nem adsz mert olyan szitu mint cigányéknál; egyszer adsz százszor visszajön.
Vagy végignézed ahogy a haverok vergõdnek?
Ha jól értem a szitut akkor igen.
Amikor pl megrendeltem a víztisztító pumpámat (a meló helyemen, amikor sokan voltunk éppen:duhos:) néztek hülyén, hogy minek ez neked? Mit élsz túl? (mutterkád hogy van, gondoltam)
Magamban a válasz: szomjad halsz öcsém és titeket.
Vegyük a konkrét példát: helyi kollégám jönne hogy nincs ez nincs az. Hiába bírom a tagot de vicceskedtél koma? Hát így jártál!
Otthon céloztam rá enyhe szigorral, hogy amit összeszedtem az nem a kuncsorgó szomszédnak és a rokonoknak van elrakva, hanem nekünk 4ünknek vagy aki megmarad.
Néztek hülyén.
A szánalom hamar eltûnik ha a konfortzóna megszûnik mint olyan és azzal fõzöl ami(d) van.
Sajnos pár másik családtagom sem érti mi a történés. Nem erõlködök. Ha nem hát nem. Sajnos behúztam a féket sok ember felé, még ha fájdalmas is a döntés.
Ezért nem emlegetem már a témát csak ott ahol a készlet lapul.
A fentebb szólókhoz csatlakozva, ha tudják mid van kifosztanak. Amúgy csak pislogjanak a népek csendben tovább.
Ellenben ha valamelyikõtök erre téved és meggyõz hogy õ az, összefoghatunk. (Párótoktól nem is vagyok messze.)
A. L. Ias
09-24-2014, 09:30 AM
Ellenben ha valamelyikõtök erre téved és meggyõz hogy õ az, összefoghatunk. (Párótoktól nem is vagyok messze.)
Egymásra talán csak nem vagyunk veszélyesek... Itt mindenki készül valahogy és a terve szerint cselekszik. Ha készletez, akkor a készletei mellett marad. Ha útra kel, akkor van egy úti cél, amit el akar érni vagy a folyamatos vándorlás a cél. Esetleges találkozásokkor csak segítséget kérnénk és nem rátelepednénk a másikra. Kivéve, ha a többiek kifosztásából túlélni a cél...
Nekem sem a célom mások kifosztása. Ha én készülök nekem van/lesz eleve. És védem ahogy mások is.
De úgy mégis.
pappito
09-29-2014, 09:12 PM
Nekem sem a célom mások kifosztása.
szerintem ez alapvetõen a jelenlegi kényelmes élet morális megfontolásai alapján elkövetett hibás gondolkodás. A cél a túlélés. Nagy tével.
Az ugyan nagyon szépen hangzik, hogy nem célod mások kifosztása, persze, nekem sem, de ezt most a meleg irodából írom, ahol van áram, jármûvek, internet, gombnyomásra fasza kávé. De nem készeletezel egy atombunkerszerû, izolált, fegyverekkel védett, megközelíthetetlen erõdítményben száz évre, ugye? Minden elfogy (ha optimistán nézzük a dolgokat, akkor te eszed meg, ha pesszimistán, akkor elveszik mások) egyszer, és akkor mi lesz? Elõbb-utóbb be kell vonni külsõ forrásokat, ki kell menni és hiába állsz készen rá esetleg, nem az ugart fogod feltörni, hogy elvesd a búzád...
persze lehet h rosszul gondolom
Családon belül már kezd mûködni: Egyik este elment az áram, feleségem elsõ kérdése az volt, hogy: Na, menni kell?
Családon belül már kezd mûködni: Egyik este elment az áram, feleségem elsõ kérdése az volt, hogy: Na, menni kell?...egy nagyon jó helyzetgyakorlatot javaslok....amikor az asszonykának szülinapja lesz vagy házassági évforduló,a menekülõ helyen teríts meg elõre,jó kaja,gyertya,pezsgõ behûtve, stb....és csinálj úgy mintha elfelejtetted volna,aztán rohanj haza jól felzaklatva és türelmetlenül evakuáld a családot...de tök váratlanul.....és gyorsan.....megérkezve,jó nagy lesz a meglepi...és igen jól fog sikerülni az este(((:szeret: :jolnezki: tapasztalat !!! )))...aztán meg lehet késõbb tárgyalni,hogyan sikerült....
mmilan21
10-02-2014, 11:51 AM
Itt a környéken egyenlõre nem jöhet szóba a mentalitás terjesztése.
Ami szóba jöhet az az eseményekrõl, háttérhatalomról való beszélgetés, az utóbbi inkább a fiatalabb generációk körében.
Tudtom szerint ugyan vannak akik raktároznak különbözõ dolgokat munkájuk, hobbijuk vagy szokásaik miatt, de konkrétan az összeset egy embernél sem láttam egyszerre.
Élelem - legelõször kenyérhiány lenne úrrá a helyieket, van pékség, de liszt, gáz és egyebek nélkül nem sokra mennének. Tejtermék limitált szinten lenne, de leginkább tej. Kézzel kellene fejni.
Kolbász, szalonna, sonka, tojás is lenne limitált szinten.
Víz - errefelé nem nagy gond, ha valaki iszik a kút vizébõl, csak ugye fel kell forralni. Kút minden második háztartásban van (kézi erõvel üzemeltethetõ).
Tüzelõanyag (belsõégésû motorokhoz) - 2 hétre elég lenne mindenkinek, ha nem mennek a traktorok. Egy hónapig is elég lehet, ha okosan gazdálkodunk vele.
Fûtés (fával) A lakások 65-75%-a nem tudna normál kályhával elektromosság nélkül fûteni. A tüzelõ elég lehetne a maradéknak kb. 2 hónapig a napi átlagos +5 Celsius fokos átlaghõmérséklettel számolva.
Elektromosság kb 2-5%-a lenne megtermelhetõ a meglevõ napelemekkel + 1-2 dízelgenerátorral (autó esetleg).
Csatornázás: "sajnos" már építik, a háztartások kb 20%-a rendelkezik kinti WC-vel (itthon is van, épp felújítás alatt). Mondjuk könnyen felállítható néhány árnyékszék.
Szóval látható az én helyi példámon, hogy van túlélési potenciál, csak az életmód hiányzik hozzá.
Nem akarok itt túlélési központ lenni ahova is szükség esetén be lehet törni a készletekért. Vagy csak elõször rágnák a küszöböt, hogy ugyan adjak már nekik egy befõttet. Aztán fél nap és vagy száz ember tolongana az ajtó elõtt (a kutya örömére).
Nincs egyenlõre mondjuk egy-két PKM-em hogy elég visszatartó erõt (látvány, figyelmeztetõ lövés) produkáljak feléjük. Akik figyelmen kívül hagynák figyelmeztetésem és megtörténne a baj (tudnák hova kell jönni kajáért).
Esetleg egy helyi "bushcraft" csoport létrehozása javítana a helyzeten. Ha a fiatalok mondjuk 15-20%-a már tudná a buscraftos alapokat, + lenne egy alap felszerelése, az már tényleg sokat javítana helyzeten rövid és közép távon egyaránt(3 hét - 3 hónap).
Tehát akkor a "szintek", szerintem:
1. Normál rendszerhívõ ember - egyik napról a másikra él.
2. Kevésbé rendszerhívõ ember - hagyományokat valamelyest követ - raktároz ebbõl-abból, lekvárt, befõttet, alkatrészeket...
3. Rendszergyûlölõ ember - mondogatja, hogy mennyire nem jó a rendszer meg stb., de ne, tesz semmi érdemlegeset, hogy változtasson rajta és egyik napról a másikra él.
4. Világháború, katasztrófa hívõk - mindig mondja, hogy így lesz világháború, meg olyan nukleáris csapás..., de nem igazán készülget rá, mondván, hogy "reménytelen"
5. Összeesküvés "hívõk" - a tapasztaltabbak viszonylag nyugodtabb vérmérsékletûek, informálódnak, van olyan is amikor túldramatizálják a dolgokat, némelyikük raktároz specifikus dolgokat, készleteket. Az ifjoncok általában még az egyik napról a másikra élnek.
6. Bushcraftos, kreatív, önellátásra készülõ személyiségek: Az elõbbi embereknél többet tudnak az eszközgyártásról, boldogulásról és esetleg van is készletük.
7. Felkészülõk:
Reális: nem egy dologra vagy non realisztikus eseményre készül, hanem a helyileg legvalószínûbbekre. A mindennapokba beépíti életmódját, legtöbbször mások számára észrevétlen módon.
Gyûjti az információkat, képzi önmagát. Esetleg konyhakertet is fenntart.
Fanatikus: egy eseményre készül kizárólag. Beleöli minden pénzét a "hobbijába".
Divat "prepper": mindenbõl a legdrágábbat/minõségit, legújabbat/divatosabbat vásárolja. Kiplakátolja szinte (Youtube pl.), hogy "Õ felkészült". Fontosnak tartja, hogy mindene meglegyen amire szüksége lehet.
Nagyjából ennyi, van közöttük átmenet és egyéb szélsõségek, különlegességek. Csak röviden körbeírtam a csoportokat, mert estig lehetne sorolni a részleteket.
Én valami ilyesmi alapján csoportosítom a köröttem levõ embertömeget.
Mentem, 'munkába.
UI: Átírtam azt az átgondolatlan mondatokat.
Divat "prepper": mindenbõl a legdrágábbat, legújabbat/divatosabbat vásárolja. Kiplakátolja szinte, hogy "Õ felkészült". Legtöbbször emögött kevés hasznosítható tudás lapul....mindennel tökéletesen egyetértek,tök jó írás......de ezzel nem!...miért?....az a jó ha valaki ki tudja a tömegbõl választani a legjobbat és van is rá pénze...ez már fél garancia a sikerre(szánalmas mikor az éveken át raktározott kés eltörik a katasztrófa elsõ napján a .stb)...a másik dolog kiplakátolja magát?...kiktõl tanulunk,,kiknek a könyveit olvassuk (pl.Papica)?..kiknek a Youtube videóit nézzük és értelmezzük...az olyan prepperekét akik "kiplakátolják" magukat...és itt igen nagy tudás és tapasztalat van felhalmozva...de vehetjük a legújabb cuccok amatõr tesztelõit is....a másik ,hogy már az óriási tudásra vall ha valaki tudja félmillió késbõl mi a legdivatosabb/legdrágább=neki a legjobb.
gyûjtögetõ
10-02-2014, 12:58 PM
Divat "prepper": mindenbõl a legdrágábbat, legújabbat/divatosabbat vásárolja. Kiplakátolja szinte, hogy "Õ felkészült". Legtöbbször emögött kevés hasznosítható tudás lapul.
Ez még mindig 100.000x jobb mint az 1es 3as 4es változat hiszen a felszerelése adott lesz (ami ráadásul jó minõségû) + már prepperként gondolkozik, nem a napról napra élésben hisz. Lehet hogy azt hiszi hogy felkészült és majd élesben pislog hogy nem tud szikravetõvel tüzet gyújtani csak 10perc szarakodás után vagy nem tud egy menedéket összetákolni, DE ezekkel az 1es 3as 4es csoportba tartozók mind így lesznek csak hogy nekik még szikravetõjük se lesz meg sátorlapjuk hogy próbálkozhassanak. Inkább a felszerelésében divatoljon meg a prepperkedésben és abba ölje a pénzét mintsem az átlag ember akinek az a divat hogy a discóban a 10fõs baráti körében mindenkinek ugyanolyan ecsethaja legyen meg a szupracipõjében villogjon és persze az iphone 5-6 elengedhetetlen hiszen anélkül nem is ember az ember és lenéznék a barátai mert tök mezõ meg gáz a gyerek ha ezek nincsenek meg neki.
mmilan21
10-02-2014, 07:55 PM
Ez még mindig 100.000x jobb mint az 1es 3as 4es változat hiszen a felszerelése adott lesz (ami ráadásul jó minõségû) + már prepperként gondolkozik, nem a napról napra élésben hisz. Lehet hogy azt hiszi hogy felkészült és majd élesben pislog hogy nem tud szikravetõvel tüzet gyújtani csak 10perc szarakodás után vagy nem tud egy menedéket összetákolni, DE ezekkel az 1es 3as 4es csoportba tartozók mind így lesznek csak hogy nekik még szikravetõjük se lesz meg sátorlapjuk hogy próbálkozhassanak. Inkább a felszerelésében divatoljon meg a prepperkedésben és abba ölje a pénzét mintsem az átlag ember akinek az a divat hogy a discóban a 10fõs baráti körében mindenkinek ugyanolyan ecsethaja legyen meg a szupracipõjében villogjon és persze az iphone 5-6 elengedhetetlen hiszen anélkül nem is ember az ember és lenéznék a barátai mert tök mezõ meg gáz a gyerek ha ezek nincsenek meg neki.
Így utólag egyet értek, eltúloztam azt a részt.
mmilan21
10-02-2014, 08:04 PM
...mindennel tökéletesen egyetértek,tök jó írás......de ezzel nem!...miért?....az a jó ha valaki ki tudja a tömegbõl választani a legjobbat és van is rá pénze...ez már fél garancia a sikerre(szánalmas mikor az éveken át raktározott kés eltörik a katasztrófa elsõ napján a .stb)...a másik dolog kiplakátolja magát?...kiktõl tanulunk,,kiknek a könyveit olvassuk (pl.Papica)?..kiknek a Youtube videóit nézzük és értelmezzük...az olyan prepperekét akik "kiplakátolják" magukat...és itt igen nagy tudás és tapasztalat van felhalmozva...de vehetjük a legújabb cuccok amatõr tesztelõit is....a másik ,hogy már az óriási tudásra vall ha valaki tudja félmillió késbõl mi a legdivatosabb/legdrágább=neki a legjobb.
Valahogy úgy van tényleg, hogy lehet esélyük nekik is. Az utolsó mondatot törlöm belõle, úgy korrektebb lesz.
pappito
10-02-2014, 10:35 PM
mi az az ecsethaj?
Grafitos
10-03-2014, 04:59 PM
A napiszaron ezt a sérót hívják pávah sérónak:) vajon miért..
Amúgy mmilan21 divatprepper definícióját szerintem érdemes lehet kiterjeszteni azokra akik valahogy beleestek ebbe a szubkultúrába és nyakló nélkül szedik össze a legdrágább cuccokat. ..táraznak eszetlenül. Nem tesztelnek, nem gyakorolnak, nem gondolkodnak igazi prepperként, egyszerüen csak egy Amerikában már-már divatirányzatként aposztrofált trendet követnek és van pénzük drága kütyükkel és kacatokkal villogni.
mmilan21
10-03-2014, 07:46 PM
A napiszaron ezt a sérót hívják pávah sérónak:) vajon miért..
Amúgy mmilan21 divatprepper definícióját szerintem érdemes lehet kiterjeszteni azokra akik valahogy beleestek ebbe a szubkultúrába és nyakló nélkül szedik össze a legdrágább cuccokat. ..táraznak eszetlenül. Nem tesztelnek, nem gyakorolnak, nem gondolkodnak igazi prepperként, egyszerüen csak egy Amerikában már-már divatirányzatként aposztrofált trendet követnek és van pénzük drága kütyükkel és kacatokkal villogni.
Ez meggondolandó:
pl. így:
Prepper:
Divat "prepper": mindenbõl a legdrágábbat/minõségit, legújabbat/divatosabbat vásárolja. Kiplakátolja szinte (Youtube pl.), hogy "Õ felkészült". Fontosnak tartja, hogy mindene meglegyen amire szüksége lehet. Gyûjti az információkat, teszteli eszközeit.
Divat (fél)"prepper": mindenbõl a legdrágábbat/minõségit, legújabbat/divatosabbat vásárolja. Nem foglalkozik a legtöbb elvi és gyakorlati dologgal. Csak mert megvesz mindent az majd megvédi õt, Bepakol mindent egy sarokba vagy szekrénybe, mert minek a kellene BOL-ban is tárolni valamit, meg miért is kéne a hátsókertbe a szép pázsit helyére diófát ültetni, vagy csicsókát (Mo-n pedig lehetne pl.) telepíteni és hasonló nemtörõdömségek/hanyagságok.
Így talán helytállóbb a kategorizálás.
Daniui
10-03-2014, 08:49 PM
Mindenbõl van divat ember, pl nálunk túlélõben, meg a különbözõ gyakorlatokon bírtam amikor jön a fullos amcsi katonai felszerelésében aztán a menet felénél már kihullottak. A másik meg a quechua emberek :D mennyit látok még most is a táborokban, ezzel nem a márkát minõsítem hanem az újgazdagokat akik bemennek a dechatlonba és mindent megvesznek gondolkodás nélkül, ahelyett hogy utánajárnának és valami jobbat vennének abból a sok pénzbõl. Persze annak már örülni kell manapság, hogy hajlandóak eljönni a hasonló programokra.
Ebbõl jut eszembe airsofton is voltak akik csak a kinézetre mentek aztán sivatagi digit mintában csodálkoztak, hogy miért õket lövik ki elsõnek.:D
pár észrevétel...
-ha sok pénzed van,az nem hátrány,nem bûn..hanem kur.a jó állapot
-ha elindulsz és a felénél kihullasz...azt tisztelni,becsülni kell..megpróbálta,tanul belõle...én indultam a Budapest maratonon..sajna azt nem tudtam végigcsinálni...az Acélszív triatlont igen....nem érzem magam kevesebbnek.
-decás cuccok...nem hadászati célra fejlesztették a termékeket...elérhetõ árú,használható dolgok,ha vigyázva van rá évekig sok örömöt okoznak...kirándulni...nem extrém sportra,háborúba.
-tök mindegy ki mit vesz...milyen áron...a lényeg... foglalkozzon a témával,készüljön és legyen a jó levegõn,a szabadba.
Daniui
10-04-2014, 11:15 AM
pár észrevétel...
-ha sok pénzed van,az nem hátrány,nem bûn..hanem kur.a jó állapot
-ha elindulsz és a felénél kihullasz...azt tisztelni,becsülni kell..megpróbálta,tanul belõle...én indultam a Budapest maratonon..sajna azt nem tudtam végigcsinálni...az Acélszív triatlont igen....nem érzem magam kevesebbnek.
-decás cuccok...nem hadászati célra fejlesztették a termékeket...elérhetõ árú,használható dolgok,ha vigyázva van rá évekig sok örömöt okoznak...kirándulni...nem extrém sportra,háborúba.
-Ha sok pénzed van az rossz nem nagyon lehet, de ész nélkül elkölteni az már beleeshet a "bûn" kategóriájába.
-Jó de ránéztél a gyerekre azt lehetett hinni valami afganisztáni veterán, aztán ehhez képest....
-Vitatkoznék azzal, hogy elérhetõ ár, mert katonai cuccokat olcsóbban veszek vagy akár csak civil, de jó cuccokat. A bajom nem azzal van hogy veszel egy-egy dolgot a dechathlonban, mert nekem is vannak onnan cuccaim, hanem azzal aki bemegy és minden cuccát onnan szerzi be, de ezt írtam is.
pappito
10-04-2014, 11:36 AM
Amúgy mmilan21 divatprepper definícióját szerintem érdemes lehet kiterjeszteni azokra akik valahogy beleestek ebbe a szubkultúrába és nyakló nélkül szedik össze a legdrágább cuccokat. ..táraznak eszetlenül. Nem tesztelnek, nem gyakorolnak, nem gondolkodnak igazi prepperként
szerintem ez szuper. a cégek akiktõl vásárolunk bevételhez jutnak, amibõl még jobb cuccokat tudnak fejleszteni, vagy olcsóbban gyártani, úgyhogy az igazi preppereknek már nem kell elkölteni ezeket pénzeket minden szarra, csak arra amire valóban szükség lehet. aztán majd SHTF esetén minden olyan, akinek kiváló, drága, extra felszerelése van amit sose használt semmire és nem tud egy konzervet megmelegíteni, csak versenyelõny azoknak a preppereknek akik a funkcióra, célszerûségre mennek és gyakorolnak. :)
Enxtheone
10-20-2014, 10:58 AM
Arra gondoltatok már hogy azok az emberek akik azt mondják hogy shtf idején egy mobillal, hitelkártyával elintéznek mindent, naponta vásárolnak friss élelmiszert mert otthon nincs semmi valojában ök a legnagyobb prepperek titokban? Szoval az összes ismeröse tudja hogy hozzá hiába menne fosztogatni? low profile mester fokon :D:D:D:D
Arra gondoltatok már hogy azok az emberek akik azt mondják hogy shtf idején egy mobillal, hitelkártyával elintéznek mindent, naponta vásárolnak friss élelmiszert mert otthon nincs semmi valojában ök a legnagyobb prepperek titokban? Szoval az összes ismeröse tudja hogy hozzá hiába menne fosztogatni? low profile mester fokon :D:D:D:D.....egy jó példa erre..a tesómmal ritkán találkozunk,õk vidéken élnek...beszélgettünk errõl a felkészülés dologról...nem nagy sikert arattam.....:cry:..aztán nem sokkal utána meghívtak hétvégére....csirke,kacsa,szõlõ,boros pince,kutak,malacok ,kecskék...azt mondja a nõvérem hozzak már a kamrából savanyúságot....a kamra majd akkora mint a lakásom...ami szem-száj ingere...befõttek,sonkák,kolbászok,zsír,méz,p álinka...belestem a fagyasztóba...hát nem tudom hogyan csukták le valamikor...dugig mindennel......többet ezt a felkészülõ témát nem forszíroztam...:)
gyûjtögetõ
10-20-2014, 03:32 PM
Már csak meg kell tudniuk védeni amijük van.
GaborV
06-17-2016, 01:15 PM
Némi elmélkedés részemrõl, szeretném ha megkritizálnátok vagy épp kiegészítenétek.
Egyrészt azért nem lehet terjeszteni a "prepper" elképzelést, mert az emberek általánosan szeretik homokba dugni a fejüket. Olyanok, mint a béka, hogy ha a langyos vizet felforralod alatta, akkor nem ugrik ki belõle. Talán hülye példa de szemléletes mennyire nem képesek az emberek adekvát választ adni: a kardiológusok 32%-a cigizik pedig õ tudja a legjobban, hogy meg fog dögleni tõle, mégsem képes változtatni. Amíg nem ég a ház addig nem jut eszébe porral oltót venni, amíg nem éhezik addig nem fog "hinni" a klímaváltozásban. Inkább a homokba dugja a fejét.
http://static2.blastingnews.com/media/photogallery/2015/4/10/660x290/b_660x290/struccpolitika-a-hagyomanyorzessel-kapcsolatban_292959.jpg
Másrészt az emberek lusták. Az emberek a készen kapott instant válaszokat szeretik, úgy vannak ezzel mint a zacskós levessel. X tabi ami azonnal kigyógyít a rákból, fényes lesz a hajad és még a hímtag is nagyobb lesz? Már veszik is. Y por ami lugosít, meggyógyítja az ebolát és még a haja is fényes lesz? már veszik is. X hibája minden? már el is hiszi. Pedig a lelke mélyén õ maga is tudja hogy ez egy ordenálé baromság. Ráadásul komplett szekták is épülnek már erre.
Na most a prepperkedés is ilyen: készülni és gyakorolni kell, fejleszteni magunkat. De ez nem kényelmes instant megoldás. Ezért aki "prepper" annak is a többsége kimerül abban, hogy vesz 1-2 holmit, esetleg összerak valami BOB-t, de arról már gõze nincs hogy ahol õ él ott mik a kockázatok, milyen útvonalakon menekülhet, eszébe nem jut tanulni. Ezért jobb lesz egy konteón fröcsögni mint valóban képezni magunkat. "Azért szar az életed mert a Soros ezt meg azt csinálja" Szidja kicsit a 'tõkét' és tovább él a saját posványában.
Harmadrészt maga a prepper mozgalom se sokat tesz meg a saját "fogyaszthatósága" érdekében. A prepper blogok és portálok 99%-a valami webshop drága szemeteinek eladásában/reklámozásában kimerül. Vedd meg a XLZ-2000-XRTM multitúlt és túléled a világvégét és még pixeles terepminta is van rajta. Faint. Azért az eszközök plázapicsa szintû vásárolgatása ma már elment abba a szintbe amikor az egyszeri szöszi a 32. tûsarkúját veszi.
Persze csilivili a napelemes töltõ, de ha beüt a SHTF és döglenek körülötted az emberek tényleg az lesz a fõ gond, ha lemerül az mp3? Jól lehet menõzni a 339284 forintos kecsua naciban, csak valódi SHTF helyzetben a drága holmik olyanok lesznek a fosztogatók szemében, mint ha célkeresztet tetováltatnál a homlokodra. Nekem még lenne is pénzem 12000ft-os Victorinox fûrészre, de minek ha a 2000-es madarastecskós is teljesen bevált az elmúlt 2 évben.
http://s2.quickmeme.com/img/f3/f3f100c2d68cdfa324d2b9193be69c60e833330b98ba07c230 066ccf5fa88895.jpg
Negyedrészt a szubkultúrákra bomlás is ellene hat. Mindenki mástól fél. Valaki sorostól, más a kemtrétõl, a harmadik a ciongyíkemberektõl, a negyedik az atomháborútól, az ötödik az epikus földrengésektõl, a hatodik a világjárványoktól, a hetedik meg szökõárt vár Miskolcon a 7. emeleten (halál komolyan van ilyen emberke! :D )
Sajnos a prepperek jelentõs része annyira irracionális, agyhalott dolgoktól fél, vagy CSAK annyira hiteltelenül kommunikálja a racionális félelmeit, hogy a millió más dologtól rettegõ emberke csak legyinteni fog. Azok akik számára mondjuk a fõ félelem az ha narancsbõrös lesz, vagy az hogy homoszexuális lesz a fia vagy épp a sorostól pánikol az már nem fog nekiállni készülni valósan várható környezeti és társadalmi krízisekre. [igen, szándékosan mondtam szélsõséges példákat :) ]
Ötödik fõ szempont, szerintem, hogy az átlag emberek szart sem tudnak a valós világról. Elképzelésünk nincs arról, hogy mivel jár egy richter 8-as földrengés, egy államcsõd, vagy épp a biztosan bekövetkezõ ökológiai kollapszus. Néznek pár hülye zombis filmet és elkönyveli hogy ha Átlag Marcsi a filmben túlélte, akor majd én is.
Nagyon nehéz megértetni az átlag emberrel, hogy NEM FOGJA MEGVÉDENI AZ ÁLLAM. Gyakorlatilag az elmúlt 20 év minden valamire való krízise összeomlásban végzõdött. De az átlag magyarral a konteó elhiteti, hogy soros/harrp/oltás/stb hibája és ha eszik havi 2 homeopátiás szutykot akkor nem lesz gond (instant megoldás!). Tehát nem lesz motivált felkészülni.
De mivel érzi hogy baj van beindul a védekezõ reflex. HA a diszkós ribancot lekurvázod akkor vérig sértõdik. Na az átlag magyar is pont ezt csinálja. Ha közlöd vele (vagy csak a készülésed szembesíti vele) hogy hülye ha nem készül, akkor téged fog szidni, mert az áldott kultúránk elhitette vele, hogy Õ a tökéletes és mindenki más a hülye. tehát ha valamit õ nem csinál az biztos baromság, mert hát õ A FOGYASZTÓ sosem hibázhat.
Szóval jelenleg nem igen látok esélyt arra, hogy a tömegek figyelmét felhívjuk a jövõ kockázataira. Nektek vannak tippjeitek? Én eddig akkor jártam sikerrel:
1- ha humorba ágyazva döbbentettem rá õket a lehetséges gebaszokra.
2- ha érdekességként konkrét eseményeket (arab tavasztról tartottam elõadásokat) bemutatva világítottam rá sebezhetõségünkre.
3- hosszas, lassú elbeszélgetésekkel
De ezek hatásossága kb nulla, lassú, csak 0,1%-ban (sem) hat az emberekre és a jó istennek nincs erre ideje.
Ötletek?
Ihasz Laci
06-17-2016, 03:10 PM
A harmadik resszel vitaznek kicsit. Szerintem azert itt eleg sokan vagyunk akik pont nem csilliardos xy t1000 terminator dolgokat akarjak megvenni. Sot eleg sok sajat keszitesu cuccot lattam itt a forumon. Ugy vettem eszre azert az itt forumozok tobbsege tisztaban vele, hogy mi az amire kell penzt kolteni es mi az amibol az olcso is jo.
Az utolso resz meg, hat nem is tudom. Tenyleg az en dolgom elmagyarzni a kis pistanak, hogy legyen kicsit felelosegteljesebb es ruhazzon be egy rohadt porral oltoba? (A porral oltot csak peldanak irtam)
kruth
06-17-2016, 06:24 PM
Volt már Magyar Podcast ilyen témában? Volt kezdeményezés itt esetleg? Angol nyelvterületen van 8-9 legalább, itt is láttam néhányat megemlítve, de lenne igény egy hazai mûsorra szerintetek?
mmilan21
06-17-2016, 07:29 PM
[SIZE=4]
[B]Szóval jelenleg nem igen látok esélyt arra, hogy a tömegek figyelmét felhívjuk a jövõ kockázataira. Nektek vannak tippjeitek? Én eddig akkor jártam sikerrel:
2- ha érdekességként konkrét eseményeket (arab tavasztról tartottam elõadásokat) bemutatva világítottam rá sebezhetõségünkre.
3- hosszas, lassú elbeszélgetésekkel
De ezek hatásossága kb nulla, lassú, csak 0,1%-ban (sem) hat az emberekre és a jó istennek nincs erre ideje.
Ötletek?
Kell pár lokális "katasztrófa" (nem vörösiszap), mint például egy hétre lekapcsolják alapjáratra paksi reaktorokat vagy valami ilyesmi.
Aztán csak napi 6 órán ált lesz áram a lakosság számára(szakasosan átkapcsolgatva).
A kórházak és a többi létfontosságú intézmény mindig kapna áramot. Hasonlóan Venezuelához, de jobban kontrollálva.
A hatás garantált lenne. Hozzáteszem hogy nekem van olvasni való könyvem, van kert és barkácsolni is szeretek ezért nem unatkoznék egy egyhetes részleges áramszünet alatt.
mmilan21
06-17-2016, 07:32 PM
Volt már Magyar Podcast ilyen témában? Volt kezdeményezés itt esetleg? Angol nyelvterületen van 8-9 legalább, itt is láttam néhányat megemlítve, de lenne igény egy hazai mûsorra szerintetek?
Igény lenne, az biztos (10.000 nézõ elsõ körben, de ez függ attól, hogy a mûsor mennyire gyakorlatias).
Arra persze fel kell készülni, hogy itt-ott lejárató kampányt hirdetnének ez ellen. Persze ez nekünk nem gond. A negatív hírek miatt csak még többen néznék a mûsort. :)
GaborV
06-17-2016, 07:57 PM
Én már többször gondolkoztam azon, hogy csinálok youtube videót. Kicsit szenzációhajhász bekezdéssel, röviden bemutatva hogy reálisan mi vár ránk és a végén rátérni a prepperkedés lényegére.
CSinálhatnánk közöset is. 1-2 egymásra épülõ még hihetõbb is lenne min 1-1 külön podcast.
Menne is, csak pont az a bajom, hogy nehéz mindenkinek fogyaszthatóvá tenni. Eleve. Most ma egy átlag ember nem fogja elhinni, hogy mennyi veszél van.
most csak IQ-ból írok számokat hogy mekkora a esély valamire:
Környezeti katasztrófák általában (áradás, extrém hó, tûzvész, kisebb földrengés) 5 - 20%
Közepesen súlyos katasztrófa (földrengés, extrém ár, földcsuszamlás, energiaválság) 10 - 15%
Súlyos katasztrófák (regionális környezeti katasztrófák, erõmûvi balesetek, meteor, korlátozott pándémia) 5 - 10%
Összeomlást okozó környezeti krízis (olyan extrém aszály, ár, vagy ipari katasztrófa ami gazdasági-társadalmi krach-t okoz, pl:
2005-2010 közel-keleti aszály > Arab Tavasz 10 -15%
Kis gazdasági összeomlás (várásási pánik, idõszakos üzemanyag- és áramhiány, 1-2 éves aszály hatása) Ilyenkor fenn áll a hiperinfláció veszélye! 30%
Gazdasági összeomlás (államcsõd, tartós üzemanyaghiány, energiaválság) Ilyenkor fenn áll a hiperinfláció veszélye! [olimpia rendezéssel 60% is lehet!] 20%
Társadalmi összeomlás (amikor a krach olyan demográfiai helyzet miatt alakul ki, ami tartósan fenn ál, éhínség, etnikai villongás, elöregedés, járvány hatására) 5%
Külsõ fegyveres konfliktus (nagyobb háború, népvándorlás, klímaháborúk vízért) illetve ez a korábbiaknak is lehet a közvetlen következménye! 5-10%
Belsõ fegyveres konfliktus (lázadás, terrorizmus, polgárháború, puccs) illetve ez a korábbiaknak is lehet a közvetlen következménye! 15%
Globális összeomlás (a környezet összeomlása, teljes társadalmi krízis, pándémia, vagy akár csillagászati ok miatti „világvégeâ€) 5%
Na most tehát igencsak zord jövõ elé nézünk. De ugye a magyar az történelmi távlatokban is olyan volt, hogy semmit sem csinált, amíg konkrétan nem éhezett legalább a fél ország. (1848, 1956, stb) szóval amíg lesz Barack illatú seggpapír a Tacskóban addig az átlagot nehéz motiválni.
1. A prepper elképzelést nem kell nyomni, csak információt kell kitenni és ha valakit érdekel egy kicsit azt fel lehet világosítani. Ha van egy kis esze, akkor elgondolkodik rajta, ha nincs akkor felesleges erõltetni.
2. A lustaság nem annyira szempont, mert hogy valaki vegyen 50 konzervet, ivóvizet meg néhány apró cseprõ dolgot, az nem jár semmilyen nagy munkával és csak minimális beruházás az egész. Ha érdekli, ezt meg fogja tenni, ha nem, akkor viszont úgyis mindegy. Inkább talán a félelemtõl való félelem az ami korlátozza a többséget. Nem akarnak belegondolni semmibe, mert tudják hogy az ijesztõ, úgyhogy inkább kigúnyolják azt, aki gondolkodik. Mert az könnyebb és kényelmesebb.
3. A "csilli-villi" dolgok szerintem segítik a prepper gondolkodásmód terjesztését. Lehet hogy sokszor nem jobbak a drága cuccok a teszkósnál, viszont sokszor talán nagyobb örömmel használja õket az ember. Meg ha valami "menõ" az gyorsabban megfogja az átlagembereket, mintha teszkós fûrészeket mutogat valaki egy cikkben, vagy videóban. Szóval megvan ennek is az elõnye. (Túlzásba is lehet vinni, bár akinek sok pénze van, akkor annál ez nem probléma.)
4. "Mindenki mástól fél. Valaki sorostól, más a kemtrétõl, a harmadik a ciongyíkemberektõl, a negyedik az atomháborútól, az ötödik az epikus földrengésektõl, a hatodik a világjárványoktól, a hetedik meg szökõárt vár Miskolcon a 7. emeleten" - Ezt nem igazolják a felmérések. Itt a fórumon is volt egy: http://magyarprepperforum.net/showthread.php?923-Mi%E9rt-prepperkedsz-els%F5sorban-Mi-az-ami-szerinted-legink%E1bb-megt%F6rt%E9nhet
De a külföldi fórumon is nagyjából ez a helyzet. Amúgy teljesen mindegy hogy ki mire készül, mert az esetek 90%-ában ugyanazt kell megvenni ugyanazt kell megtanulni. Mindegy hogy azért nincs áram mert 2 hete 2 méteres hó van, vagy azért mert Ali berobbantott egy trafót. A lényeg hogy nincs áram, a többi mellékes.
Sajnos a prepperek jelentõs része annyira irracionális, agyhalott dolgoktól fél, vagy CSAK annyira hiteltelenül kommunikálja a racionális félelmeit, hogy a millió más dologtól rettegõ emberke csak legyinteni fog.
Ha a Doomsday Prepper sorozatra gondolsz (itt van a topic linkje http://magyarprepperforum.net/showthread.php?6-T%FAl%E9l%E9si-Praktik%E1k-(Doomsday-Preppers) ) .
A sorozat 1. sok esetben olyan szereplõkkel van tele, akikkel kicsit esetleg baj van fejben, mert attól érdekes a sorozat. 2. a szerkesztõk rengetegszer manipulálták az egészet, hülyének állították be a normális preppereket is (amibõl volt sok panasz a szereplõktõl). A sorozat csak elgondolkodtató, de ki kell belõle szûrni a hülyeséget amit a szerkesztõk vagy éppen a szereplõk visznek a mûsorba.
Ha a szórakozás nem lényeg akkor érdemesebb Youtubeon komolyabb embereket keresni és az õ videóikat nézni.
A zombis filmeket megvédem, mert nem hiába szeretik a prepperek a zombis túlélõ könyvet. Szórakoztatóan elõadni a felkészülést az elég hasznos. Ugyanaz érvényes rá, mint amit írtam. Mindegy hogy megvadult fosztogató erõszakos tömeg, vagy zombik. A lényeg hogy mindkettõ vészhelyzet és pont olyan dolgok történnek az elsõnél mint a másodiknál. Áramszolgáltatás és minden szolgáltatás megszûnése, erõszak, ételhiány, vízhiány, stb. Csak az egyik az szórakoztatóbban van leírva.
Vicces zombis témával? :D Akkor csak jó az!
A beszélgetések és példák mindig jók. Én ha látok bármilyen cikket én is az utóbbi kettõt csinálom. Érvek és példák. Akinek van egy kis esze, az végül igazat ad.
Podcast nem, de volt egy egész hosszú mûsor, talán 1 órás összevágva, ahol az egyik fórumozót meghívták valahová és beszélgetett egy mûsorvezetõvel. Itt a link: http://tuleloblog.blogspot.com/2016/02/prepperkedes-tema.html
Papica is készített néhány hasonlót.
Én már többször gondolkoztam azon, hogy csinálok youtube videót.
Ha jól tudsz beszélni, akkor itt sokan meghallgatnánk/megnéznénk.
Nem tudom,de szerintem nem nagyon kell ezt terjeszteni..de mindenki tegyen belátása szerint!
Egyébként hogyan mûködik a világ,a természet évezredek óta!?
A falkák,családok,emberi csoportok viszonylag zárt rendszerben mûködnek(ma is lsd.család/baráti közösség),ha kívülrõl jön egy kóbor nõstény/hím (haver jelölt/vej),a csoport mérlegre teszi,hogy kell e nekik.Ha igen befogadják!
Egyébként a mindennapokban ádázul védelmezik a területüket,zsákmányukat,életterüket,megélh etésüket a többi csoport/egyed/egyén ellenében!
(megjegyzem így mûködik az emberi társadalom is!A kis csoport tagjai azzal foglalkoznak,hogy a többi egyéntõl/csoporttól minél több elõnyt nyerjen önmaguk számára...gondoljátok végig és megértitek,hogy modern formában mindenki egy farkas és a saját falkáját tolja az elõtérbe/minél több javat,zsákmányt próbál a többiektõl elvenni és ádázul védelmezi az életterét)
Egy összeomlásnál,amikor mindenbõl csökkennek a készletek és kevés a zsákmány,szûkül az élettér nem túl jó ötlet a többi egyént/csoportot képezni,felvilágosítani,felerõsíteni magunk körül!
kruth
06-18-2016, 05:27 AM
Ha már feljöttek a falkák és az ember csoportos viselkedése, kötelezõ megemlítenem Csányi Vilmos: Íme, az ember c. könyvét. Az ember mint állat a kutatási területe (és a kutyatartóknak is van néhány nagyon érdekes könyve). Ha érdekel az ilyesmi Doom, nagyon fog tetszeni.
Ami szerinte van, az az, hogy a régi archaikus közösségeket a közös hit, a pletyka és a veszély tartotta össze.
A hit volt az, ami megakadályozta, hogy a csoport egységes gondolkodása felbomoljon. (Persze, hogy nem megyünk máshová lakni, amikor Isten nekünk adta ezt a földet)
A pletyka mint olyan egy nagyobb közösségben azért volt hasznos, mert nem lehetett mindenki mindenkinek a barátja. Ha többet tudsz valakirõl, szimpatikusabb, nem gondolsz rá idegenként. Ráadásul áramolt a tudás is (XY evett véletlenül abból a fura, pöttyös gombából, és most láza van)
A veszély pedig megakadályozta a hit lerombolását és a fegyelmet tartotta meg.(elég az éhhaláltól való félelem, a lényeg, hogy "csak együtt élhetünk túl")
Ha már feljöttek a falkák és az ember csoportos viselkedése, kötelezõ megemlítenem Csányi Vilmos: Íme, az ember c. könyvét. Az ember mint állat a kutatási területe (és a kutyatartóknak is van néhány nagyon érdekes könyve). Ha érdekel az ilyesmi Doom, nagyon fog tetszeni.
Ami szerinte van, az az, hogy a régi archaikus közösségeket a közös hit, a pletyka és a veszély tartotta össze.
A hit volt az, ami megakadályozta, hogy a csoport egységes gondolkodása felbomoljon. (Persze, hogy nem megyünk máshová lakni, amikor Isten nekünk adta ezt a földet)
A pletyka mint olyan egy nagyobb közösségben azért volt hasznos, mert nem lehetett mindenki mindenkinek a barátja. Ha többet tudsz valakirõl, szimpatikusabb, nem gondolsz rá idegenként. Ráadásul áramolt a tudás is (XY evett véletlenül abból a fura, pöttyös gombából, és most láza van)
A veszély pedig megakadályozta a hit lerombolását és a fegyelmet tartotta meg.(elég az éhhaláltól való félelem, a lényeg, hogy "csak együtt élhetünk túl")Hát annyiban érdekel,hogy mire lehet számítani embertársaimtól összeomlás esetén!
Nem vagyok túl optimista ebben a kérdésben.
Bár küzdök ellene és megpróbálok pár kérdésben(pl alapjövedelem)némi liberalizmust magamra erõltetni (már csak azért,hogy elmondhassátok ...rendes gyerek ez a Doom...:haha:
De sajnos a lelkem mélyén tisztában vagyok vele,hogy az embertársak rosszabbak lesznek mint az állatok(nem pejoratíve).
Az állatok ,ha a másik feladta,nem ölik meg egymást...a kihívó farkas behúzza a farkát és megy a helyére,míg az Alfa tovább uralkodik.
Az ember nem ilyen toleráns!Az ember élvezetet érez az ölésben,társai megalázásában,perverz örömöt érez embertársai bukásában!
Elég megnézni a körülöttünk zajló dolgokat és az azokhoz való hozzáállást.(deviza hitel,hajléktalanság,bûnözés,fosztogatások,b etörések,migráció)
verik a szomszédot?...nem baj végig nézzük a függöny mögül és örülünk,hogy nem minket..(sokan még a bringáját is ellopják ,mert sérült,gyenge és nem tudja megvédeni...)
....max a kis családot óvja,védelmezi valaki és gondoskodik róla(bár már ez sem igaz,mert lexarják az emberek a gyerekeiket,szüleiket,volt házastársat,rokonokat....szétesett az egész..nincs morál)
Ahogyan a klíma kérdésben..ebben a kérdésben sem szabad hamis illúziókban élni......nem lesz összefogás.....ember-ember ellen lesz! (..és terjeszteni az igét???...felkészíteni pont azokat akik ellen majd védekezni kell?)
Az ugye megvan mindenkinek,hogy Gyõrben,nem a Debreceniek fognak fosztogatni,kirabolni,bántani.....hanem a szomszédotok!
Egy összeomlásnál,amikor mindenbõl csökkennek a készletek és kevés a zsákmány,szûkül az élettér nem túl jó ötlet a többi egyént/csoportot képezni,felvilágosítani,felerõsíteni magunk körül!
Ha összeomlás a téma.
De ha csak egy pár hetes, vagy pár hónapos idõszak, akkor viszont hasznos, mert kevésbé harapózna el az erõszak.
Ha összeomlás a téma.
De ha csak egy pár hetes, vagy pár hónapos idõszak, akkor viszont hasznos, mert kevésbé harapózna el az erõszak.
Hát...pont Te szoktad linkelni a cuccokat.....Pl Katrina idején...vagy az Argentin válság idején.....órák alatt levetkõznek az emberek mindent ami emberi...és fosztogatják a szomszédaikat...a boltokat(pedig lehet tegnap mosolygott az eladóra)
Ja meg a bûnözéses topic......még összeomlás vagy pár napos krízis sincsen...oszt mi van már a világban?!:cry:
GaborV
06-18-2016, 07:27 AM
Ha jól tudsz beszélni, akkor itt sokan meghallgatnánk/megnéznénk.
Hát, az SZTE-n heti 2-6 órát beszélek a kurzusokon és elõadásokon amiket tartok/tartottam :D
A fõ gond csak az a kérdés, hogy mi az amivel meg lehet fogni a figyelmet Arra gondoltam, hogy valami szenzációhajhász címbõl pl "Katasztrófák Magyarországon - Védd magad!"
lehetne szépen elmenni racionális irányba. Átlag magyar szintjén mondjuk egy a PV / Katsztrófavédelem által is ajánlott 72h-s pakk is sok elõrelépés lenne.
Kruth: A társadalmi csoportokról a földrajzosok (történeti földrajz) is csináltak faint kutatásokat. Gyakorlatilag az jött ki, hogy erõszakszervezetek nélkül 2-300 fõ a maximális szám ami mellett egy csoport mûködni képes. Ez annyira mûködik, hogy egy ember aktív ismerõsi köre ennél sosem több facebookon is e körül mozognak az ismerõsei egy átlag usernek. 50 fõ alatt és 400 fõ felett csak hierachikus rendszerben mûködik a dolog vagy anarchiába fullad. Érdekes a pszichológiája annak hogy milyen könnyen visszavedlik az ember cro-magnoni szintre.
Doom: nem értek egyet, lehet a pedagógiai érzékem miatt, de szerintem az ismeretterjesztés fontos dolog. Nem azt mondom persze, hogy tartsunk prepper / survival / bushcraft tréningeket minden bokorban, de mondjuk a szar magyar médiának nevezet kanálisból kifolyó hupilia moslék mellett még az értelmesebbjét is néha igazgatni kell a jó irányba. Tehát egy "Na te Átlag Béla, Ez meg Az várható itthon 2026-ig, csinálj 72h-s pakkot" szintû ismeretterjesztésnek van helye.
http://www.tabunyitogato.hu/img/picture/313/tv-fuggoseg.jpg
Dél-Amerika és Magyarország között azért jó nagy szakadék van. Bûnözés mindig volt, mindig lesz, ezen semmi nem fog változtatni, az egy folyamatos dolog.
Nagy fosztogatás csak a szlovákoknál volt vagy 15 éve egyszer, de úgy emlékszem hogy az se tartott sokáig, csak néhány napig, amíg a hatóságok szét nem csaptak közöttük.
kruth
06-18-2016, 09:33 AM
Szerintem nagyon érdekes lenne élõben kibeszélni a prepperkedést, olyan vendégeket interjúztatni, akik otthon vannak ilyen témákban. Talán valaki aki csak véletlenül megtalálja is elkezdi követni ha szórakoztató.
Tulelo: Én a Baltimore-i zavargásokat hozom fel általában, mint elõre nem várható napokig tartó zavargás, és az 2015-ben volt. Vagy Európára gondolsz kifejezetten?
Európában volt a szlovákoknál, angoloknál pár éve, Franciáknál Sárközy megválasztásakor meg elõtte is, utána is. Magyarországon politikai okokból van néha, meg meg se közelíti a többit. Ha az USA-ról van szó, akkor általában városnegyedekre kell gondolni, nem egész városokra, megyékre. Baltimore jó példa erre.
kruth
06-18-2016, 10:00 AM
Egyébként kicsit off, biztos ti is ismertek olyan embert, aki minden választásra vizionál forradalom kitörést és zavargást, de egyetlen konzervet vagy palack vizet sem tesz el. El sem tudom mi megy át azoknak a fején, akik azt hiszik, hogy a zavargások közepén lesz biztonság, kenyér, víz vagy áram. Nekik kellene a legkeményvonalasabb preppereknek lenniük.
Túlélõ: Kíváncsi leszek mi lesz most Amerikában választások után, amennyire én kívülrõl belelátok, borzalmasan fûtött az ellenségeskedés a két csoport között.
A fõ gond csak az a kérdés, hogy mi az amivel meg lehet fogni a figyelmet
...ha fele áron van a lapostévé...:haha:
Komolyra fordítva...ha az "átlag"(nem szerencsés kifejezés)emberekhez akarsz szólni...akkor ott kell megtenni ahol vannak...
A TV nem az ördög találmánya...hasznos jószág...ahogyan a butaságot lehet terjeszteni...ugyanúgy az okosságot is lehet terjeszteni(és hülyeség,hogy csak xar mûsor van a TV-ben)
Egy nyuggert soha nem fogsz tudni a jutyubon megszólítani..egy kocsmában ülõt sem..sõt egy a varrodából kiszabadult anyukát sem,aki két nagy szatyorral és két ovis gyerekkel siet haza fõzni.
Tehát ott kell horgászni ,ahol a hal van...nem ott ahol kényelmes ;)
Igaz. És ha már tévé, akkor lehet hogy a Doomsday Preppers mûsorral sok a gond, az viszont tagadhatatlan hogy milliókat húzott be a felkészülõ életmódba. :)
WestBam
06-18-2016, 11:24 AM
Nincs azzal gond, gondolatébresztõnek tökéletes. Ellenben talán szándékosan a végleteket mutatja be, ezzel picit degradálva a felkészülés szükségességét. Talán e miatt is van, hogy mi valamennyire csodabogárnak számítunk. Mármint egy átlag városlakó szemében. Lassan a falvak lakói is teljesen urbanizálódnak azt látom. A fiatalok inkább gyepet és medencét meg dísznövényeket tesznek a kertekbe. Minek foglalkozzon bármivel is, míg bemehet a tacskóba a gyümölcsért, zöldségért, húsokért? Aztán lessz majd kamillázás ha ne adj Isten egyszer nem nyit ki a bolt.
GaborV
06-18-2016, 12:16 PM
Én olyan podcastra gondoltam, ami a nagy képbõl közelít a kicsi felé.
Elõször hangzatos elõadás a várható katasztrófákról, populárisa, emészthetõen. Mint egy kutatók éjszakája-s elõadás.
Ezután konkrét esetek bemutatása, hogy rájöjjön, az állam nem fog segíteni valószínûleg, sõt. Az elmúlt 20 évben az államok általában csak rontottak a szutukon.
Majd rá lehet térni a prepperkedés alapjaira. Itt Egy egyszerû hétköznapi EDC és a 72h pakk teljesen elég. Az átlag magyarnak a 72h-s csomag bõven elég mert még regionális léptékû katasztrófák esetén is általában 3 nap után már van segítség.
ÉS majd késõbbi videókban lehet már konkrét prepper lépéseket bemutatni. Persze a Jenki túlzásoktól mentesen. Csak semmi INCH, erdõben pisaivós csótányzabálás, meg hasonlók.
Racionálisan: A kárpátmedencében a teotwawki utáni túlélés nagyjában és egészen a tanyán kapálás lesz, nem erdei "hobó" party. Sem tömegeket ellátni képes erdõnk, se talajhiány nincs :) .
Ez valsz hihetõbb is az embereknek.
Mire kell készülni itt, fontossági (és "kommunikálhatósági") sorrendben.
- Környezeti katasztrófák (árvíztõl a vörösiszapon át egészen a 8as földrengésig, extrém idõjárás - aszály, hó,stb.).
- Gazdasági katasztrófák (bomba miatt kitelepités, lázongás, etnikai villongás, politikai puccs)
- Gazdasági összeomlás (államcsõd, hiperinfláció)
- Globális Shit (pándémia, ökológiai összeomlás ami max 2040-ben eljön jelen trendek mellett, világháború)
Pl sztm az átlag magyar el se tudja képzelni, hogy bárhol volt a világban gebasz (japántól az usa-n át egészen zairéig) ott 30 perc alatt kisöpörték a boltokat. Emiatt a készülés iszonyat fontos, ráadásul az önvédelem megkerülhetetlen.
Nos ezen témák mentén lehet gondolkozni "népszerûsítésben". Az jogos hogy mindenkihez nem lehet szólni, de mondjuk úgy hogy az értelmesebb középosztály célterület lehet.
Na akkor engedjük el a fantáziát...bár én személy szerint nem vagyok híve a rivalda fénynek..inkább meghúzom magam a fény és az árnyék határán és figyelgetek...
hogyan csinálnék egy ilyen sorozatot.
Az állam megkerülhetetlen tényezõ....engedélyek,támogatások,média felület.Nem küzdeni kell az állam ellen,hanem egy jó ötlettel magunk mellett tudni.
Könnyebb az élet !
Párhuzamosan mutatnék be két "átlag család " életét és reakciójukat a helyzetekre.
Az egyik a "nem törõdöm",a másik a felkészült.
Részrõl-részre emelném a tétet,hogy szokja a nép és legyen idõ elgondolkodni a dolgokon.
Alap dolgokkal kezdeném...kocsi lerobbanás a semmi közepén.....munka nélküliség...áramszünet...a mindennap elõforduló dolgok,
Aztán következhet a viharkár,jégesõ,lakástûz,betörés,utcán támadás...
..folytatódhat egy jó fosztogatós zavargással...
és így tovább...
(Persze a katasztrófa védelem ..mint az amcsi filmekben mindig fog jönni...mint a megmentõ a viszontagságok után...így talán némi támogatás is lenne a forgatásra :D)
De kicsit mindig tovább hagynám a színészeket fõni a levükbe.....de mindig megmenteném õket..mert hát nem horror film ez kérem szépen.
Az azért megvan,hogy egy valóban lebilincselõ,érdekes ismeretterjesztõ film k.rva sok pénz.
Talán pont az a baj az önjelölt világmagváltók,felvilágosítók,ébresztõ filmes jutyub videókkal,hogy nem érdekes.
..sétál emberünk az utcán és fújja a dörgedelmeit..igaza van!!!...de egy perc után fogják az emberek a fejüket és jó esetben annyi jön le...hogy barom!
...a másik véglet...iszonyat apokalipszis..(külföldi nyelven,aláírással..úgyhogy ha elfordul valaki el is veszíti a fonalalt)...túl sok..nem fogadja be a felhasználó.
..aztán ott vannak ...a végeláthatatlan tudományos magyarázkodások...unalmas..unalmas..unalmas...fe láll és kimegy a konyhába egy sörért és bekapcsolja a TV-t...
Szóval pénz kell és finom adagolás!Érdekes legyen,látványos legyen...olyan amihez a tisztelt nézõk szoktak...nem gagyi,mert azt elkapcsolják..én is!!!!
Effektek kellenek,helyszínek,roncs autók,tüzek,pirotechnika,kaszkadõrök..jó forgató könyv..színészek..
Ez pénzbe kerül...és engedélyek kellenek a forgatásra...be kell vonni a szolgáltatókat és az állami intézményeket..mentõket,tûzoltókat,hadsereget ...(azért egy árvízhelyzet szimulálása???)
Az,hogy valaki kiáll egy 72 órás pakkal és kipakol a ponyvára......finoman mondom...keveseket érdekel!
EZ VAN!
Talán pont az a baj az önjelölt világmagváltók,felvilágosítók,ébresztõ filmes jutyub videókkal,hogy nem érdekes.
Van akié igen, van akié nem. Én jó sok BOB videót megnéztem. Amiben van felsorolás, vélemény, ötlet, az nekem érdekes. Szerintem inkább az a helyzet, hogy mindenki mást tart érdekesnek.
Nem kell pénz, ha valaki jól tud érvelni, összeszedett gondolatai vannak, jól tud beszélni és a videója kép és hangminõsége is elfogadható, akkor az úgy mindenképpen nyerõ.
Az,hogy valaki kiáll egy 72 órás pakkal és kipakol a ponyvára......finoman mondom...keveseket érdekel!
Kíváncsiságból beírtam a Youtube keresõjébe hogy "bug out bag". 50-150-300 de még 500.000 -es nézettségû videó is van a témában.
Ezek tulajdonképpen informatív videók, úgymond oktatófilmek, vagy ismeretterjesztõ filmek.
A többire ott a Doomsday Preppers, abban van dráma is. Bár izgalom és látvány nem feltétlenül, mert az inkább akciófilmekben van. :)
Én ha leülök Youtubeozni, akkor rendszerint vlog videókat nézek. Emberek véleményt mondanak, vagy sztoriznak. Ebbe lehetne beleágyazni a prepper témát. Külföldibõl van sok, magyarból csak néhány. Papicán és egy-két másik emberek kívül nem sokan próbálkoznak ilyesmivel. (Mármint a helyzetértékeléssel, a fogalom bemutatásával és egyéb vlogolással. A termékteszteléseket és hasonlókat persze sok magyar is tölti a Netre, azok se rosszak. Épp csak az kifejezetten a már preppereknek szólnak, nem azokhoz akik még nincsenek benne a dologban.)
GaborV
06-19-2016, 09:05 AM
Én ha leülök Youtubeozni, akkor rendszerint vlog videókat nézek. Emberek véleményt mondanak, vagy sztoriznak. Ebbe lehetne beleágyazni a prepper témát. Külföldibõl van sok, magyarból csak néhány. Papicán és egy-két másik emberek kívül nem sokan próbálkoznak ilyesmivel. (Mármint a helyzetértékeléssel, a fogalom bemutatásával és egyéb vlogolással. ...
Én pont ilyenre gondoltam.
Konkrét, de szórakoztató sztorikkal bemutatni miért is kell felkészülni.
Konkrét helyzeteken kereszül bemutatni mire kell készülni.
Mik a tudatos készülés elméleti és elvi alapjai.
X drága cucc reklámozása helyett ÁTLAG Béla szintjén bemutatni egy EDC-t / 72h-s pakkot, ami mondjuk különösebb extra tudás nélküli emberen is sokat tud segíteni ha mondjuk árvíz, ipari katasztrófa vagy bomba miatt ki kell telepíteni.
És CSAK ezek után lehet már komolyabb prepper irányba elmenni, amikor már megfogtad az átlag figyelmét.
Nagyon gondolkozok azóta is hogy meg csinálok 1 próba videót. Majd valakit megkérek hogy lektorálja az elmondani valókat, meg csinálok valami csini "diasort" mögé gimpben, pár videóbevágást katasztrfákról.
Igazából nem nagy munka, nem lenne vele több dolgom, mint egy egyetemi elõadásomra felkészülni. Hozzáteszem ezen is most agyalok, hogy fel kellene tenni pár ilyen elõadást is. (van ukrajnáról, az arab tavaszról és isisrõl elõadás, de lesznek még mások is).
Várom az építõ jellegû kritikákat/ötleteket persze, mert több szem többet lát alapon jó az ötletelés + én azért még "kezdõ" vagyok, bár EDC-m 2005 óta van (csak akkor még jó 5 évig az EDC, Prepper és BOB fogalmakat nem is hallottam :D )
Szunyog
07-31-2017, 08:58 PM
Nekem van egy nagy dilemmám, mégpedig a húgom (41éves)
Probáltam ecsetelni neki, hogy kicsit "spájzolhatna baj esetére".
Mondjuk ki nem nevetett, de: "róla majd az állam gondoskodik"
Összesen eljutott odáig, hogy vett egy rózsaszín öt centis elemlámpát.
Mivelhogy mégis csak a testvérem. .....
Ti adnátok neki a készletetekbõl baj esetén?
Nagyonérdekelne a véleményetek!
Unicornis
08-01-2017, 12:03 AM
Kizárt dolog, én ezek után nem adnék neki semmit!
Én ugyan így vagyok az én családomban is. Sokat beszélgettem az öcsémmel, az édesanyámmal, meg pár közelebbi rokonnal.
De már leszoktam róla. Végig hallgattak, többször is. El nem küldtek a francba, de látszott hogy mit gondolnak, kb. ezt: " Te szerencsétlen hülye! Jól be hülyítettek ezzel a marhasággal! Ez valami szekta?"
Ezek után közöltem velük, hogy hozzám ne jöjjenek, bármi történjék is! Mert olyanok mint a La Fontaine mesében a tücsök, aki
tud a veszélyes jövõrõl, de nem tesz semmit, pedig lehetõségük lenne rá! Meg hát mindegyik igazi 0%-os, nem alkalmasak semmire, beszariak, tutyimutyik, lusták, és semmi ilyenkor hasznos tudással nem rendelkeznek. Mert a mobiltelefon nyomkodásán, és az autó kormánya tekergetésén kívül nem értenek semmihez! Igazi mai kor emberei.
Pl.: Olyan is van közöttük, aki miután meg örökölte a szülõi házat, kivágta az összes kb. 30db. 20-30-40 éves gyümölcsfát (amirõl gyerekkorában õ is evett) mert hogy minek az! " Majd megveszem a Tesco-ban" És teleültette tujával bukszussal a kertet! :eek: :duhos:
Csak rinyáló, okoskodó kenyérpusztítók lennének, abból meg nem kérek.
Úgyhogy tõlem nem kapnak semmit sem, az biztos. Úgy elhajtom õket hogy öröm lesz nézni!
Én adnék, de minden egyes esetben elkapna az ideg.
Anyámmal beszélgetek néha a témáról, õ szokta mondani hogy vesz majd ezt az, konzervet, tanul néhány dolgot meg olvas, mert úgy érzi hogy valami rossz fog történni. Nem én mondtam ezt neki, csak õ olvas magától mindenfélét. Ha kérdez valamit, akkor válaszolok, de csak akkor. Megemlíteni bárkinek lehet, de fejtágítást csak annak érdemes tartani aki kérdez, mert különben pont az ellenkezõ hatást lehet az okosítással elérni.
Kamionos
08-01-2017, 08:51 AM
Én is adnék. De hol húzod meg a határt? Pl: elsõ unokatesó, akivel egyébként jóban vagy és egyben barát/barátnõ? Naná, hogy õt is megmentenéd. Közben meg éhen haltok x idõ után mindannyian.
Az a gond, hogy mikor beüt a gebasz, akkor nem tudod, hogy meddig fog tartani. Ha tudnád, hogy mondjuk 3 hónapig tart és van egy éves készleted, akkor mindjárt kijön a matek, hogy mi fér bele. De így?
A legnagyobb baj, hogy nem tudnék nem adni:(
Inkább olyanban gondolkodnék, hogy csapatot szervezni és a húzós melókat (amik veszélyesek, vagy fárasztóak) azok vinnék, akik nem spejzoltak. Tetszik maradnak és élnek, nem tetszik lehet menni egyedül éhen halni. Ez így humánusabb:D
Kamionos
08-01-2017, 08:58 AM
Azt hiszem, hogy ezzel mindenki szembesül. Mivel sok dolog bejött már az évek alatt, amiket "megjósoltam", így kezdenek komolyan venni. Most már elhiszik, amit mondok, de olyanok, mintha örök optimisták lennének vagy mi. Semmit nem tesznek. Vagy elintézik azzal a dolgot, hogy majd akkor gyorsan bevásárolnak. Mutattam nekik Fekete Péntek videókat és elmondtam nekik, hogy az egy TV és nem egy kiló kenyér éhezés közben. Átment, aztán megint semmi nem történik.
Ki kell mondani, hogy akik életképtelenek, azok szelektálódni fognak. Igen a rokonság, baráti társaság is. De erre felkészülni lelkileg szerintem legkeményebb prepper feladat!
A feleségem erre azt mondta, hogy õ így nem akar majd túlélni. Majd átbeszéljük gebasz alatt újra és megkérdezem tõle, hogy ki haljon éhen xy, vagy a saját gyereked, esetleg a tiédet adod oda másnak? Át fogja majd gondolni, addig meg ráhagyom:)
Szunyog
08-01-2017, 06:27 PM
Köszönöm a véleményeket!!!
Majd a mókus farkát nekiadom....
Kamionos: jót mosolyogtam a jósláson.
Nekem is jól megy sajnos...
A feleséged miatt ne aggódj...az enyém azt mondta : "hogy majd ki jön belõlem az állat..."
Nekem itthon mindenki benne van a buliba szerencsére.Asszony is és a három fiam is.
Szunyog
08-01-2017, 06:46 PM
Most gondolkodom ezen a "jósláson" Szívesen kivesézném a témát.
Lehet hogy ez valami õsi ösztön?
Miért érezzük zsigerbõl a dolgokat?
Kamionos uram, jósolhatnál egyet az elkövetkezendõ 1-2 évre :) A mostanság beesõ hírekbõl úgy néz ki, hogy a guanó már összegyûlt és a ventit is beindították :(
shadow177
08-02-2017, 06:58 AM
Inkább úgy fogalmaznék, hogy a hõérzékeny robbanóanyagra már rálapátolták a trágyát, sõt naponta érkezik 2-3 újabb talicska sz@r...
És a trágyadomb belsejében a fermentálódás hõje egyre magasabbra hág...
Al Bundy
08-14-2017, 05:23 PM
Ez a cikk kiverte a biztositekot nalam. A cikk iro szerint a nem gazdag felkeszulo fel bolond es nem nagyon kell figyelni ra, foleg ha haborus veteran. De ha gazdag es felkeszul arra mar erdemes odafigyelni mert tudhat valamit. Ledegradalja bolondokka a kispenzu elore gondolkodo embert. Egyebkent a ezt a forumot is megemlitik benne. Nektek mi a velemenyetek errol? http://index.hu/gazdasag/2017/08/14/vilagvege_katasztrofa_strategiak_bunker/
Az Index egy posvány, ezt tudják is magukról, pont azért tiltották le a hozzászólási lehetõséget a cikkeik alatt.
Viszont érdekes hogy belinkelték a fórumot a cikkbe. :haha:
Kamionos
08-15-2017, 11:14 AM
Már jó ideje nem terjesztem a prepper gondolkodást. Ha látom, hogy valakit nagyon foglalkoztat a dolog, akkor elmondom, hogy mit gondolok róla. Ez ritka esemény.
Az energiámat leginkább a feleségem puhításába fektetem, hogy a határokat minél inkább toljuk ki. Az elmúlt két hét termése, hátha más is jár ebben a cipõben.
Szitu 1.: Úton hazafelé. Valahogy szóba került ismerõs rokona, akik levonultak a pincébe a déli határnál, amikor a szerbek balhéztak a horvátokkal.
Igyekeztem nem rávetõdni a témára:) Higgadtan csak annyit mondtam, hogy bizony kisebb csoda kellene ahhoz, hogy ne legyen szükség ilyesmire még a mi életünkben.
Kisebb hatásszünet után (láttam, hogy megérkezett a téma:). "Épp ma gondolkotam, hogy kellene csinálni egy bunkerfélét a leendõ fástároló alá. Csak minimálisan kerülne többe, mert alap úgyis kell. Beton alj is. Csak az alját kicsit ki kell szigetelni és oda is megy beton és kész. Nem kell semmi közmû meg úri huncutság, de egy biztos lyuk nem ártana"
Lesz!:)
Szitu 2.: Szóba került Korea, migránsok, geopolitika. Bróker idõkbõl tudom, hogy mindig hatásosabb az izomból etetésnél a rávezetés, amikor sajátnak érez valaki egy gondolatot. Szóval feltettem a nagy kérdést.
Én: Szerinted mit kellene tennünk egy ilyen helyzetben?
Válasz: Vehetnénk 20 ezerért konzerveket. Aztán tarthatnánk a bunkerben, ami a fatároló alatt lesz! De nem szeretnék konzerveken élni, szóval, majd lejárat elõtt szétosztjuk a rászorulóknak és veszünk újra.
Én: Nagyszerû ötlet!
Szóval lassú víz partot mos. Jól érzem magam, hogy lassan, de azért halad a közös felkészülésünk is.
Szunyog
08-15-2017, 01:19 PM
Két éve az én nejemet sem érdekelte.
Mostanra változott a dolog.
Pincében gyüjtögetjük a konzerveket, alapanyagokat a fõzéshez.
Mindig mondja, hogy mibõl mit tud faragni, úgy vásárolunk.
Bùjja a gyógynövényes dolgokat meg ültetget a kisebbik gyerekkel
Néha kimegyünk lõni a nyílpuskával, az is tetszik neki.
Kamionos
08-15-2017, 02:42 PM
Ez a cikk kiverte a biztositekot nalam. A cikk iro szerint a nem gazdag felkeszulo fel bolond es nem nagyon kell figyelni ra, foleg ha haborus veteran. De ha gazdag es felkeszul arra mar erdemes odafigyelni mert tudhat valamit. Ledegradalja bolondokka a kispenzu elore gondolkodo embert. Egyebkent a ezt a forumot is megemlitik benne. Nektek mi a velemenyetek errol? http://index.hu/gazdasag/2017/08/14/vilagvege_katasztrofa_strategiak_bunker/
Az elsõ gondolatom, hogy nem érdekel, hogy mit írogatnak. Én teszem amit jónak látok és kész.
Sok gazdag embert ismertem. Sokszor rácsodálkoztam, hogy egyik-másik hogyan volt képes egyáltalán megélni, nemhogy meggazdagodni, annyira sötétek.
Azt mondanám, hogy azok, akik összefüggésekben tudnak gondolkozni, akik intelligensek egyáltalán nem nagyobb a gazdagok között.
A másik véleményem pedig, hogy olyan ember, mint jól informált nem létezik. Ha gazdag, akkor sem. Folyamatokat, összefüggéseket meg lehet látni. Ennyi. Ehhez nem pénz kell.
Szunyog
08-15-2017, 04:05 PM
Kamionos jól látod a dolgokat!
És ne feledkezzünk meg a jóslás képességérõl sem....
Én a megérzéseimre próbálok odafigyelni, nem elhesegetni hanem teret engedek neki és annak megfelelõen cselekszem.
Figyelem a hireket, infot gyüjtök, leszüröm, figyelek, figyelek.
Csak befelé fordulok.
Pénzkérdés: nekünk sincs sok költeni valónk prepperkedni, van mikor csak egy csomag gyufát, gyertyát veszek a pincébe. Az is legalább már nálam van.
Én nem akarok már vásárolni menni a minuszegyedik napon.
Szunyog
08-15-2017, 04:10 PM
"Félbolond prepper"
A legjobb, én az vagyok, szürke és nem vesz észre senki
Törölt_reg
10-25-2017, 07:01 AM
Az egyik legjobb videó a témában...https://www.youtube.com/watch?v=xPGj9QGkDtI
Szunyog
10-25-2017, 06:39 PM
Hát ez tetszett, ennyit én is tudok....
Megnyugodtam...
Unicornis
10-25-2017, 07:47 PM
Ez az ember nagyon beteg! :haha: Elmegyógy....
Ahogy március közepén nagy hirtelen az egész országot érdekelni kezdte a felkészülés, meg a régi prepperek is újra aktívabbak lettek, most 7 héttel késõbb minden lecsendesedett. Gyorsan beleuntak az emberek az egészbe. Pedig eléggé intõ jel arra hogy bármikor jöhet ilyen vírus. Lehet hogy a következõ ennél is sokkal durvább lesz. (Mondjuk még ennek sincs vége, a világ lakosságát tekintve még alig van fertõzött, ráadásul ha az nem lényeges, akkor ott a másik, a gazdasági összeomlás, ami szintén prepper téma. De szerintem lassan újra nyit majd minden, és gyorsan legyintenek az emberek a helyzetre, de csak addig amíg nem jön a következõ súlyos probléma. Aztán majd megint mindenki rohan lisztet és WC papírt venni.
Szerintetek?
Lehet terjeszteni ám a dolgot, de csak akkor amikor az emberek épp vevõk rá, mert látják hogy már baj van. Vajon hány embernek marad a fejében az, hogy legyen otthon X mennyiségû tartós élelmiszer és mindennapi alap dolgok amik kitartanak néhány hónapon át?
Szerintem nem kell terjeszteni semmit. Akinek szüksége van rá, megkeres, aztán ha megvan, amiért jött, továbbáll. Ilyen ez :)
WestBam
05-10-2020, 03:09 PM
Szerintem szép lassan ellaposodnak ezek az emberek, rájönnek, hogy nem nekik való ez, majd lesz otthon liszt és cukor egy pár darabbal több és kész. Ez a világ rendje.
Engem konkrétan rádöbbentett a dolog, hogy igenis jobban kell figyelnem arra, hogy a felkészüléssel haladjak és annak minden eszközszükségletét mielõbb beszerezzem.
Kézzel foghatóan: vettem egy gázriasztó pisztolyt, megkértem rá a viselésit, most azt nézegetem, hogy melyik gumis lenne otthonvédelemre a legjobb nekem, mert bizony ez is szükséges lehet. A maszk volt az amit mindig tologattam, hogy majd veszek, majd veszek, most inkább ezt veszek helyette, és tessék: jól megszívtam. Sokallottam a ~600Ft-ot az FFP3-as maszkokért, most vettem 300/db áron sebészeti maszkot. Sokat lehet spórolni ha elõre látó vagy és van készlet mindenbõl is. Jelenleg igen is van mire készülni: a gazdasági hatása még hosszú idõ mire lecseng ennek az egésznek, fõleg ha esetlegesen újra be kell vezetni hasonló intézkedéseket, mint a kijárási korlátozás, esetleg még ennél is szigorúbbakat, például egy újrafertõzõdés miatt.
Sergeant
05-12-2020, 09:47 AM
Szerintem is felesleges terjeszteni. Ha valaki nem mindennapi szinten foglalkozik a felkészüléssel, akkor nagy valószínûséggel csak egy fellángolás részérõl a dolog.
Egyetértek WestBam-mal ebben. Bár ebben a jelenlegi járványban nem láttam meg azt a hihetetlen veszélyt, amirõl sokan beszélnek.
Viszont arra kiváló volt, hogy az emberek viselkedését élesnek mondható helyzetben tanulmányozzam. Mit mondjak nem csalódtam az emberi butaságban, eleve hasonlóra számítottam.
Kezdve a felvásárlási lázzal, a pánikrohamokkal és a folyamatosan rettegõkkel. Ismerek olyat, aki hónapok óta nem lépett ki a házából, olyat aki még éjszaka is maszkban és gumikesztyûben alszik, annyira retteg.
Az a baj, hogy az emberek sokkal rosszabbak, mint ahogy a legpesszimistább forgatókönyvben is elképzeljük. Elsõsorban az embertársainktól kell tartanunk egy vészhelyzetben.
A másik, ahogy WestBam is írta, az, hogy láttam a hiányosságokat, mit kell még pótolnom ahhoz, hogy nyugodtan hátradõljek. Lehet, hogy a vírus cirkusz a végéhez ér egyszer, de egy gazdasági válság elõre borítékolható.
Tehát még nincs vége a bulinak...
Ihasz Laci
05-12-2020, 12:43 PM
Azert a virus vege meg odebb van. Ahogy a hireket nezem amerikaba most egy masodik hullam varhato, ki tudja meddig huzodik meg el.
Nalunk most kezdenek enyhiteni, amolyan proba jelleguen, hogy lassak mi lesz belole.
En elsosorban a gazdasagi kovetkezmenyektol tartok. Munkanelkuliseg, aremelkedesek meg ilyenek. Angliaban a kormany iszonyat mennyisegu penzeket olt bele a vedekezesbe es talan megtobbet kolt most segelyekre azoknak akik elvesztettek a munkalyukat. Ez a penz valahonnan hianyozni fog jovore.
En most kajaba fektetem a penzem, tartva a jovo evi dragulastol.
Most nezegetunk berelni kiskertet, hogy magunkak termeljunk ezt azt, meg egy ket tyukot is szerintem beszerzunk. Ilyen aprosagok nem jarnak nagy koltsegekkel de megis biztositanak nemi segitseget ha ugyhozza a sors.
P. Dude
12-14-2020, 01:37 AM
Vajon hány embernek marad a fejében az, hogy legyen otthon X mennyiségû tartós élelmiszer és mindennapi alap dolgok amik kitartanak néhány hónapon át?
Az elsõ Nyúlüreg videóban volt szó arról, hogy a járvány valószínûleg fellendíti majd a prepperkedést fél évre. A videó készítõje szerint ez maximum fél év alatt visszaáll majd az eredeti szintre, mert a politológiában már sokszorosan kimutatták, hogy az embereknek átlagosan fél év az emlékezetük.
Persze a videó még március közepén került fel, és itt Magyarországon 9 hónappal késõbb még javában zajlik a második hullám, szóval a járvány jobban elhúzódott, mint a videó készítõje gondolta. Majd a tömeges oltások után kiderül, hogy meddig emlékeznek az emberek. Ha mondjuk jövõ év végére eléri a lakosság a szükséges átoltottságot, onnantól fél év múlva szerintem is ugyanannyian fognak csak prepperkedni, mint a járvány elõtt.
Ezt abból is gondolom, hogy mostanra azt látom a környezetemben, hogy az emberek kezdik megszokni ezt az egészet. Ami azért furcsa, mert az "elsõ hullám" itthon szinte nem is volt hullám. De akkor még új volt a dolog, és mindenki félt. Most meg, amikor tényleg hullám van, az emberek mintha mégsem foglalkoznának annyira az egésszel. Fölteszik a maszkot, aztán kábé csinálnak mindent ugyanúgy, csak maszkban.
P. Dude
12-14-2020, 02:10 AM
Engem konkrétan rádöbbentett a dolog, hogy igenis jobban kell figyelnem arra, hogy a felkészüléssel haladjak és annak minden eszközszükségletét mielõbb beszerezzem.
Engem az "ügyezésekre" döbbentett rá a járvány. Hajlamos voltam halogatni bizonyos teendõket, bár már figyeltem erre és fejlõdtem benne. Aztán jött a járvány, mindent bezártak, én meg pislogtam. Ugye még csak kábé háromnegyed éve kezdtem el foglalkozni a prepperkedéssel. Úgyhogy engem még simán meglepett, hogy jé, nem tudok fogorvoshoz menni stb.
Amint jött a lezárások utáni lazább idõszak, végigrohantam mindent. Állatdoki, szemészeti vizsgálat, lyukas fogak betömése, gázpisztoly tanúsítványa stb. Ez mind olyan volt, hogy nem készletezés, nem dolgok begyûjtése, hanem ügyintézések, amik elmaradtak. Sikerélmény, hogy qrva jó ütemben tudtam mindet lezongorázni, mielõtt jött a második hullám.
Jelenleg igen is van mire készülni: a gazdasági hatása még hosszú idõ mire lecseng ennek az egésznek, fõleg ha esetlegesen újra be kell vezetni hasonló intézkedéseket, mint a kijárási korlátozás, esetleg még ennél is szigorúbbakat, például egy újrafertõzõdés miatt.
Remélem, hogy a gazdasági részéig még van idõ, és talán sikerül enyhíteniük rajta. Hoztam egy döntést, hogy májusig a Fatbike-ra spórolok. Ami azt jelenti, hogy a következõ fél évben készletezés csak a minimális feltöltögetés szintjén jön szóba. Jövõ nyártól aztán már újra jobban tudok készletezni, reményeim szerint. A Fatbike pedig nálam abszolút a prepperkedés része (kerékpáros életmód), úgyhogy így döntöttem, hogy ezt a fél év keményebb spórolást bevállalom.
P. Dude
12-14-2020, 02:16 AM
Angliaban a kormany iszonyat mennyisegu penzeket olt bele a vedekezesbe es talan megtobbet kolt most segelyekre azoknak akik elvesztettek a munkalyukat. Ez a penz valahonnan hianyozni fog jovore.
Nálunk a vajda se a védekezésbe, se a segélyekbe nem öntötte a pénzt, úgyhogy Magyarországon jövõre is dübörögni fog a gazdaság, stabil és nagy lesz a jólét. Pont, ahogy eddig. :D
P. Dude
12-26-2020, 10:31 PM
Az egyik legjobb videó a témában...https://www.youtube.com/watch?v=xPGj9QGkDtI
Jé, Bartos mestör. Csak elõkerült a prepper fórumon is. :D Mondjuk lehet túl is élne egy SHTF-et. Az a durva, hogy a mai napig tolja. Úgy bizony, dá! :)
Ihasz Laci
12-28-2020, 05:56 AM
ezt nem is tudom, hogy ide irjam-e de a mentalitassal kapcsolatos tema, talan belefer.
par napja lattam a hirekben egy riportot, miszerint a kormany meg akarja vagy fogja vagy mar meg is szuntette az iskolai ingyenes etkeztetest azoknak akik eddig erre raszorultak.
a folytatas pedig arrol szolt, hogy bemutattak nehany szulot, hogy most mi lesz, egy focistat aki sajat penzbol vesz kajat a szegenyeknek meg ilyenek.
en meg csak ugy magyarosan elgondolkodtam es komolyan megdobbentem azon, hogy vannak emberek akik a kormanytol varjak el, hogy etessek a gyerekeiket! komo
lyan, nekem ez megdobbento.
kezdjuk azzal, hogy angliarol van szo, itt nem ehezik senki, aki a gyerekenek nem tudja befizetni az iskolai etkeztetest ( ami kurv@ olcso!) az azert van mert masra kolti a penzt!
de maga a hozaallas, hogy valaki mastol varja, hogy etesse a gyereket. vannak akik annyira minden teren az allamra vannak hagyatkozva, hogy hihetetlen, lustasagbol teszik mert igy kenyelmes vagy ennyire eletkeptelenek azt nem tudom de elkepesztonek tartom.
gondoltam leirom, mint peldat azokra az emberekre akinek a felkeszules vagy az onellatas/onellatosag nem tartozik az erosseguk koze.
kezdjuk azzal, hogy angliarol van szo, itt nem ehezik senki, aki a gyerekenek nem tudja befizetni az iskolai etkeztetest ( ami kurv@ olcso!) az azert van mert masra kolti a penzt!
de maga a hozaallas, hogy valaki mastol varja, hogy etesse a gyereket. vannak akik annyira minden teren az allamra vannak hagyatkozva, hogy hihetetlen, lustasagbol teszik mert igy kenyelmes vagy ennyire eletkeptelenek azt nem tudom de elkepesztonek tartom.
Valóban, tulajdonképpen a szocialista mentalitás (hogy az állam gondoskodik egy csomó dologról, ami azelõtt a család dolga volt) szembe megy a az öngondoskodással és a lusta, kényelmes életképtelenek "természetes" hátrányát megszüntetik. Jól hangzik, hogy segítsünk a szegényeken, de tudjuk, hogy rendszeresen halat adni háló helyett, hosszú távon a segélyezett és a társadalom kárára válik.
Ez Angliában történik. Vajon mi lenne, ha ezt itthon csinálná a kormány? Tele lenne a sajtó, hogy éhen halnak a gyerekek Orbán utasítására. Persze ez valószínûtlen, mert a Fidesz is elég szocialista ezzel a fokozott családtámogatással.
shadow177
12-28-2020, 06:14 PM
Azért, ha nem lehet elvárni a kormánytól pl. az iskolai étkeztetést mert hogy az cuclista dolog, akkor az állam meg ne várja el, a világ legmagasabb adóinaik és közterheinek a befizetését, mert az is proli dolog!
varég
12-28-2020, 07:40 PM
ezt nem is tudom, hogy ide irjam-e de a mentalitassal kapcsolatos tema, talan belefer.
par napja lattam a hirekben egy riportot, miszerint a kormany meg akarja vagy fogja vagy mar meg is szuntette az iskolai ingyenes etkeztetest azoknak akik eddig erre raszorultak.
a folytatas pedig arrol szolt, hogy bemutattak nehany szulot, hogy most mi lesz, egy focistat aki sajat penzbol vesz kajat a szegenyeknek meg ilyenek.
en meg csak ugy magyarosan elgondolkodtam es komolyan megdobbentem azon, hogy vannak emberek akik a kormanytol varjak el, hogy etessek a gyerekeiket! komo
lyan, nekem ez megdobbento.
gondoltam leirom, mint peldat azokra az emberekre akinek a felkeszules vagy az onellatas/onellatosag nem tartozik az erosseguk koze.
Saját környezetemben látom, hogy sokan eléggé szégyellik, de egyszerûen az is sok segítség nekik, ha a gyerek napi 1x kap enni a suliban.
Egyszerûen azért, mert itthon ha tetszik, ha nem, dolgozói szegénység van.
Minimálbér fölé kétezerrel" bejelentve, nagyon nehéz megélni, fõleg az egyedülálló szülõknek.
Ne az átlag, hanem az átlagos béreket nézzük, akkor érthetõ minden.
Igen, sokan vannak, akik nem is akarnak dolgozni, elég nekik a segílyke, meg a társai...
Ha magam példájából indulok ki, az alapbérem 243000Ft BRUTTÓ, abból nettóba nem jön át a 160.000... :(
Ebbõl, ha egyedül kellene megélnem, kijönne egy albérlet(90-110.000 Ft), plusz a rezsi, maradna minden másra kb. 20000Ft-m...
Pedig karbantartóként dolgozom egy multinál, és én "jól" keresek a többiekhez képest...
Elég sok sz@rt látok napi szinten, higgyétek el, ezek a hírek meg sem közelítik a valós dolgokat... És ha így megy, ez még rosszabb lesz...
Ihasz Laci
12-30-2020, 11:45 AM
Azért, ha nem lehet elvárni a kormánytól pl. az iskolai étkeztetést mert hogy az cuclista dolog, akkor az állam meg ne várja el, a világ legmagasabb adóinaik és közterheinek a befizetését, mert az is proli dolog!
Ez igy jogos tulajdonkeppen.
De azert azt se felejtsuk el, hogy akik minimalberen vannak azoknak meg adot se kell fizetniuk.
vareg:
Sajnos vannak ilyen szegenysegben elok, otthon mi mennyibe kerul arrol nem sokat tudok.
Ezt az itteni helyzetre irtam, amit ismerek es tudom, hogy milyen.
Csak egy pelda.
Lanyom osztalytarsanak anyukaja, egyedulallo, 3 gyerekkel,csak segelyekbol el es meg tudja oldani, hogy egyenek a gyerekek. Segelyen elni nem egy hu de jo dolog meg ha sokan azt is hiszik, hogy itt milliokat osztogatnak. Kb minimalberre jon ki vagy meg kevesebbre. Ez az anyuka meg tudja oldani kevesbol is. Mondjuk nem is kolt uj mobilra, nagy tevere meg a luxus dolgokra.
Sokan viszont igen, utana meg sirnak, hogy szegenyseg van es ehezik a gyerek. Van mindket veglet.
Ez igy jogos tulajdonkeppen.
De azert azt se felejtsuk el, hogy akik minimalberen vannak azoknak meg adot se kell fizetniuk.
Szia,
Magyarorszagon pont ugyanaz az adokulcsa a minimalbernek, mint a millios fizetesnek!
Bel
Ihasz Laci
12-30-2020, 03:03 PM
Szia,
Magyarorszagon pont ugyanaz az adokulcsa a minimalbernek, mint a millios fizetesnek!
Bel
Az viszont eleg gaz!
Itt adomentes a minimalber.
P. Dude
12-30-2020, 05:27 PM
Az viszont eleg gaz!
Itt adomentes a minimalber.
Minimálbéren vagyok, és a 161-bõl 107-et kapok kézhez...