PDA

View Full Version : Honvédelmi ismeretek '80-as évek

Törölt_fórumtag2
04-28-2014, 10:46 AM
A '80-as években kötelezõ tananyag volt a középiskolákban. Igazi hidegháborús kézikönyv.
Lassan megint szükség lehet rá...
Olcsón hozzá lehet jutni. Hasznos ismeretanyagokat tartalmaz.
2534

F.T.
04-28-2014, 10:58 AM
http://www.ekonyvtar.zrinyimedia.hu/cikk/24338/katonai-alapismeretek

Hasonló,de aktualizált politikai doktrínával :)

shadow177
04-28-2014, 10:58 AM
Tegye a kezét a szeme fölé, hogy ne folyjon a szemébe a sisak! :D

Törölt_fórumtag2
04-28-2014, 11:07 AM
http://www.ekonyvtar.zrinyimedia.hu/cikk/24338/katonai-alapismeretek

Hasonló,de aktualizált politikai doktrínával :)

A politikai rész újra aktuális lehet, csak más köntösbe bújtatva.
Az újat is olvastam, sugármentesítés, állatok, kutak, élelmiszer készletek védelme már nem volt érdekes a szerkesztõnek.
Én inkább a régit javaslom.

Törölt_fórumtag2
04-28-2014, 11:15 AM
Tegye a kezét a szeme fölé, hogy ne folyjon a szemébe a sisak! :D

Hát igen, a '60-as évek itthon is legendásak voltak.

Atomcsapás esetén sós, vizes lepedõbe kell burkolózni, majd lassú kúszással elindulni a temetõ felé, hogy legyen hely...

Törölt_fórumtag2
04-28-2014, 12:43 PM
Egy kis ízelítõ:
-tereptani ismeretek (térkép, tájoló, jelkulcsokstb.)
-lõkiképzés
-polgári védelmi ismeretek (a tömegpusztító fegyverek és hatásaik, atom-,biológiai-,vegyifegyverek)
-óvóhelyek kiépítése
-szükség védõeszközök készítése
-az élelmiszerek és az ivóvíz megelõzõ védelme és mentesítése
-a tömegpusztító fegyverek élelmiszer károsító és szennyezõ hatása
-az élelmiszerek megelõzõ védelme a háztartásban
-tárolt termények és az állatállomány védelme
-szennyezett élelmiszerek mentesítése
-a tömegpusztító fegyverek hatása a vízforrásokra és a vízellátó rendszerre
-az ivóvíz RBV védelme
-a szennyezett ivóvíz helyi tisztítása
-egészségügyi ismeretek.

Vietnamiveteran
04-28-2014, 07:46 PM
Egy kis ízelítõ:
-tereptani ismeretek (térkép, tájoló, jelkulcsokstb.)
-lõkiképzés
-polgári védelmi ismeretek (a tömegpusztító fegyverek és hatásaik, atom-,biológiai-,vegyifegyverek)
-óvóhelyek kiépítése
-szükség védõeszközök készítése
-az élelmiszerek és az ivóvíz megelõzõ védelme és mentesítése
-a tömegpusztító fegyverek élelmiszer károsító és szennyezõ hatása
-az élelmiszerek megelõzõ védelme a háztartásban
-tárolt termények és az állatállomány védelme
-szennyezett élelmiszerek mentesítése
-a tömegpusztító fegyverek hatása a vízforrásokra és a vízellátó rendszerre
-az ivóvíz RBV védelme
-a szennyezett ivóvíz helyi tisztítása
-egészségügyi ismeretek.

Az a dúrva ,hogy ezt régen az emberek 90% -a tényleg tudta és komolyan vette , a mostani fiatalok nem bántom õket de látom ,hogy mennyire életképtelenek lennének a facebook -on meg iphone, tabletten kívüli világban . Véleményem szerint nagyon rossz irányba halad a világunk de ez már nem ide tartozik .

Törölt_fórumtag2
04-28-2014, 07:47 PM
Remélem, nem dobtam ki. :)
(Valamelyik topicban pont ezt a könyvet említettem pár hónapja, de azóta sem kerestem.)

A vaterán mindig szokott lenni belõle.:)

A. L. Ias
04-28-2014, 08:25 PM
Apró darabjaiban még nálam is fellelhetõ! :) Sokkötetes kiadás. :D

Törölt_fórumtag2
04-29-2014, 06:18 AM
Apró darabjaiban még nálam is fellelhetõ! :) Sokkötetes kiadás. :D

Az enyém is széthullott, de így feltûnés nélkül olvasgathatom a tömegközledésen.:)

Törölt_fórumtag2
04-29-2014, 07:59 AM
Az a dúrva ,hogy ezt régen az emberek 90% -a tényleg tudta és komolyan vette , a mostani fiatalok nem bántom õket de látom ,hogy mennyire életképtelenek lennének a facebook -on meg iphone, tabletten kívüli világban . Véleményem szerint nagyon rossz irányba halad a világunk de ez már nem ide tartozik .

Egyetértünk. Általános iskola hetedikben ifjú gárdisták lettünk, az egész osztály. Kaptunk egy alaki és alap fegyveres kiképzést. Minden nyarat az Északi-középhegységben töltöttünk uttörõ táborban. Középiskolában kötelezõ polgári védelmi gyakorlatok voltak, megspékelve honvédségi képzéssel. Kúsztunk, másztunk, könnygáz sátor, gázállarc, légfegyveres próba. 16 évesen már kispuskás lövészetre jártam az MHSZ-be. Versenysportoltunk. Késõbb sorkatonaság stb.
Most mi van? Semmi...

shadow177
04-29-2014, 09:47 AM
Magam is képes vagyok a mai napig is elsõsegélyt adni, vagy 5.56-os távcsövessel 100m-rõl eltalálni egy mozgó macskát.

Amatorpe
05-01-2014, 09:49 PM
Pont a vonulásom (pontosabban leszerelésem) után egy évvel szûnt meg a sorkatonaság... Két ok miatt evett a fene:
1- utánam lévõk mázlisták voltak
2- én kis naív azt hittem, hogy tanulok önvédelmet, lövészetet, harci technikákat, miegymást... Hát nagyon nem.

Törölt_fórumtag2
05-02-2014, 02:47 PM
Pont a vonulásom (pontosabban leszerelésem) után egy évvel szûnt meg a sorkatonaság... Két ok miatt evett a fene:
1- utánam lévõk mázlisták voltak
2- én kis naív azt hittem, hogy tanulok önvédelmet, lövészetet, harci technikákat, miegymást... Hát nagyon nem.
Nagyon egység függõ volt, hogy az alapkiképzésen túl mit oktattak. A sima honvédségi kiképzés egy hónapja alatt sok mindent nem adtak át. Nekem "szerencsém" volt, amit akkor nem úgy éreztem, BM HÕR-nek vonultam 18 évesen, hozzá azonnal tisztes kiképzésre, három hónap. Utána újabb három hónap kutyás kiképzés, majd egy hónap akciószázados továbbképzés. A végén sorállományú õrmesterként szereltem le. Amikor hivatásos lettem, akkor végig kellett járnom a ranglétra képzéseit.
Így már elég sok minden rám ragadt:)

Amatorpe
05-03-2014, 09:16 AM
Mázlista... Amúgy hajszál híja, hogy nem lettem mesterlövész. Vonzott a dolog (fiúból vagyok, na), meg van egy nagyon nyomós érv mellettük: ha jól emlékszem, '89 óta egyszer kellett lõniük éles bevetésen (talán Debrecenben volt, hogy valaki egy gyereket lógatott ki az erkélyen, na hát nála nem sokat tököltek...)
Aztán tekintettel arra, hogy közöltem a századparancsnokkal, hogy a történtek fényében mit gondolok a magyar honvédségrõl (2001-es agyhártyagyulladás, karantén, hó-majd árvízkészenlét és egyebek, stb. Volt, hogy vasárnap reggel felvettem a fegyveres szolgálatot, utána hétfõn mehettem az írnokiba. Na igen, én voltam az írnok, a századbizalmi, meg minden, mert így alakult.) Szóval nem egyezett a világképünk, és végül nem lettem elõléptetve õrmesterré. Nem kicsit voltam csalódott, mert addig odatettem magam, még ha duzzogva is. És nem volt kedvem abban a lelkiállapotban plusz három évet lehúzni egy fokozat miatt.
Tulajdonképpen sokat tanultam az emberekrõl, a butaságról, az ostobaságról, (kicsit magamról is), de fõleg arról, hogy a világ olyan, amilyenné tesszük. És hogy igen is lehet másképp. Csak akarni kell...

Törölt_fórumtag2
05-03-2014, 09:33 AM
"Amúgy hajszál híja, hogy nem lettem mesterlövész."

Dragunovra is kaptam kiképzést.:D
Évfolyam elsõként, jutalmul soron kívüli elõléptetéssel végeztem a sulit. Akkor lettem tõrm.
Imádtam a távcsövest. Mindig úgy éreztem, hogy piszok nagy hatalmat ad. Valakit úgy tudsz megsemmisíteni, hogy mielõtt rá gondolna, hogy mit hallott, már halott is.
Egyébként ne bánkódj,hogy nem kellett mindent végigcsinálnod, minden kiképzést durván végig kellett szenvedni. A 188cm-es magasságommal élmény volt PSZH kiképzést kapni.:)
A felderítõ modulra szemle zsávolyban mentem, egy hét után rongyokban, elkopva lógott rajtam...

Amatorpe
05-03-2014, 10:21 AM
Amibe nem halsz bele, az erõsít. Én is így álltam/állok egy csomó dologhoz. Ha látja az értelmét az ember, látja a célt a végén, akkor hajlandó áldozatokat hozni. No de egy olyan rendszerért, ahol közölték novemberben -17fokban, hogy még nem indokolt a téli sapka viselete... Megnézném én azt az magyar/amcsi/bármilyen átlagkatonát (nem speciális alakulatost, aki fél millát keres havonta, és 5 év masszív kiképzésen van túl), hogy mit szólna ehhez.
No de mindegy is, így alakult, látni kellene a másik életem, a mi lett volna ha-t, hogy el tudjam dönteni, melyikkel jártam jobban. Most azt mondom ezzel, ha bedõl a társadalom, akkor azzal...

Törölt_fórumtag2
05-03-2014, 10:27 AM
Amibe nem halsz bele, az erõsít. Én is így álltam/állok egy csomó dologhoz. Ha látja az értelmét az ember, látja a célt a végén, akkor hajlandó áldozatokat hozni. No de egy olyan rendszerért, ahol közölték novemberben -17fokban, hogy még nem indokolt a téli sapka viselete... Megnézném én azt az magyar/amcsi/bármilyen átlagkatonát (nem speciális alakulatost, aki fél millát keres havonta, és 5 év masszív kiképzésen van túl), hogy mit szólna ehhez.
No de mindegy is, így alakult, látni kellene a másik életem, a mi lett volna ha-t, hogy el tudjam dönteni, melyikkel jártam jobban. Most azt mondom ezzel, ha bedõl a társadalom, akkor azzal...

Mindig azzal kell elégedettnek lenni testvér, ami van és abból a legjobbat kihozni.:)

Törölt_fórumtag2
05-17-2014, 04:13 PM
383.-384.oldala: A szennyezett ivóvíz tisztítása
"Szûrõberendezést megfelelõ méretû hordóból készíthetünk, kavics, homok és esetleg faszén felhasználásával. A hordó falába a fenék fölött 1-2 cm-re elzáró csapot építünk. Ezután kb. 10cm vastag kavicsréteget teszünk a hordó aljába, ennek tetejére nem túl tömör szûrõvásznat terítünk, majd erre 40-50cm-es szûrõréteget helyezünk. A szûrõréteg lehet mosott folyami homok, vagy homok és föld keveréke. Kavics helyett darabos faszenet is használhatunk, így a hatásfok jobb.
A szûrõréteg mechanikailag felfogja a lebegõ szennyezõdéseket, tehát a rádioaktív porokat is. A szûrõréteg felületén biológiai hártya alakul ki. Ez egy sor baktériumot, vegyi anyagot és különbözõ bomlástermékeket biológiai úton képes megsemmisíteni.
Elõnye, hogy igen nagy mennyiségû víz megszûrésére alkalmas, hátránya, hogy lassúsága mellett az elsõ 1-2 nap alatt átszûrt vizet el kell engedni, mivel ennyi idõ szükséges az aktív szûrõréteg kialakulásához. E módszer tehát az ivóvíz sugármentesítésére tökéletesen megfelel.
A szûrõ visszatartja a szennyezõ vegyi és biológiai harcanyagok nagy részét is. Biztonsági okból a mentesítés következõ fázisaként a vizet forraljuk fel. 15-20 perces forralás után a biológiai harcanyagok elpusztulnak, a vegyi harcanyagok pedig ártalmatlan vegyületekre bomlanak szét. Csak forralással a sugárszennyezõdést eltávolítani nem lehet. A szûrés végrehajtása elkerülhetetlen."
A képhez tartozó feliratok fentrõl lefelé: hordó, víz, homok, szövet, kavics, csap. Ha esetleg nem látszanának a képen.

2784