View Full Version : Háztartási mûanyag hulladék felhasználása
törölt tag -gl
05-01-2014, 04:35 PM
Gondolok itt mûanyag csomagolóanyagokra, zacskókra, palackokra, mindenféle mûanyag apróságra, törött mûanyag holmikra. Szóval olyan dolgokra, ami általában a 120 literes kukánk 95 %-át kiteszi. Ha van értelmes módja a felhasználásuknak szeretném ha a háztartásban maradna.
BragBOL
05-01-2014, 06:04 PM
Régebben találkoztam egy újrahasznosító/gyüjtõ bolond blogjával, ahol minden le volt írva, de már fogalmam sincs hogy találnám meg.
Pl a pet palackokat asszem beolvassza, és ragasztónak használja.
Törölt_fórumtag2
05-01-2014, 06:19 PM
Feleségem nagymamája csíkokra vágta a kimosott, kiszárított tejes zacskókat és szõnyeget szõtt belõlük.
Láttam videót, arról, hogy üvegházat csinálnak PET palackból. Ronda, de használható.
Én csavar és egyéb tárolókat csinálok a 2literes palackok levágott aljából. A feleségem a kimosott 3-5literes mosószeres flakonok tetejét levágja, felszögezi valahová a kertbe és virágot ültet bele.
bögre
05-01-2014, 07:19 PM
Egyik nevelötanárom pet palackokbol csinált tetöszigetelést.
Egyik nevelötanárom pet palackokbol csinált tetöszigetelést.
Hogyan ?
Medve
05-02-2014, 07:18 AM
Nem vagyok nagy kémikus, de ez érdekesnek néz ki:
http://www.youtube.com/watch?v=fbNou1lXBck
törölt tag -gl
05-02-2014, 02:17 PM
Hogyan ?
Ez engem is érdekelne!
Gondolom egymás mellé fektette õket? Vagy megtaposta, és úgy?
Éppen építkezünk. Jól jönne :)
törölt tag -gl
05-02-2014, 02:33 PM
http://www.instructables.com/id/Plastic-bottle-insulation/
Mûanyag palack szigetelés?
Törölt_fórumtag2
05-14-2014, 07:19 PM
https://www.youtube.com/watch?v=BrRu21_dwA0
https://www.youtube.com/watch?v=uezpeVQxP1E
Grafitos
05-15-2014, 07:48 AM
Fateromék vagy 10 évig ugyan azt a Bords Eve nevû margarint kajálták...A mûhelyében az össze apró kütyüt azokkal rendszerezte és még egy tárolópolcrendszert is kitalált hozzájuk..
nikosz
05-17-2014, 12:44 PM
A pit palackos tetõ szigetelésnel tuti nem ki lapitva van mert akkor kevesebb a levegõ benne és a legvégo hõszigetelõ
Törölt_fórumtag2
05-17-2014, 02:47 PM
Feleségem elkezdte építgetni a virágos kertjét.
2781
Xandar
06-29-2014, 01:01 PM
Flakonból madzag :)
https://www.youtube.com/watch?v=hQeeJEpBYsg
Xandar
06-30-2014, 05:51 AM
Bocsi, csak ezt a topic-ot néztem át, hogy volt-e már :D
törölt tag -gl
07-28-2014, 03:05 PM
Lehet, hogy kezd elharapódzni bennem valami rejtett gyûjtögetõ betegség, de valahogy rossz érzéssel dobom ki mindig a PET-palackokat. Egyrészt azért is, mert ugye az itallal együtt azt is kifizettem. Mostanában így vagyok szinte minden mûanyag csomagolással, fõleg a mylar (pl chipses zacskó)
És sajnos amíg nem tudok teljes önellátásra átállni, vásárolnom kell ezeket a sz.rokat.
Alpha
12-03-2017, 07:30 PM
Ahol van gyerek ott jó eséllyel található egy pár szatyornyi bébiételes üveg. Én azokban rendszereztem a csavarokat, alátéteket, stb.
A tejfölös vödrök ételesként funkcionálnak. A tejfölös poharakban növények gyökereztek. Régi fagyasztóládából kutyaház lett. Másik meghibásodott fagyasztóládából meg füstölõt szeretnék csinálni.
mmilan21
12-09-2017, 12:26 PM
Ahol van gyerek ott jó eséllyel található egy pár szatyornyi bébiételes üveg. Én azokban rendszereztem a csavarokat, alátéteket, stb.
A tejfölös vödrök ételesként funkcionálnak. A tejfölös poharakban növények gyökereztek. Régi fagyasztóládából kutyaház lett. Másik meghibásodott fagyasztóládából meg füstölõt szeretnék csinálni.
Jó ötlet a bébiételes üvegek újrahasznosítása. Én vetõmagok tárolására tervezek használni ilyeneket, amikor majd hozzájutok pár darabhoz.
Ehelyett viszont van pár tucat fûszeres üvegem, amelyek a fenti üvegeknél is keskenyebbek, ezeket apró csavarok és alkatrészek rendezésére fogom használni. Csak elõbb rakjak rendet a rendszerezni kívánt cuccok között. :)
Palánták számára van elég sok palántához való mûanyag cserepem. Az elmúlt években a piacról beszerzett palánták után maradtak meg. Így már tudok palántákat nevelni, a kérdés már csak az hogy hol.
Már 15 éve annak, hogy a régi fagyasztóládánkból kutyaház lett. Azóta is bírja a kiképzést. A mostani kutyák így télen inkább egymás mellé fekszenek, ahelyett hogy bemennének oda melegedni. Hiába, a falkaszellem már csak ilyen. Nyáron és az átmeneti idõszakokban viszont elõszeretettel szokták használni.
Elromlott hûtõszekrénybõl lehet készíteni egyébként tárolószekrényt és például aszalót is. Ez utóbbit még nem próbáltam, viszont tervben van és amint lesz rossz hûtõszekrényem át is fogom építeni. A fûtését egy sörkollektor fogja adni.
Személy szerint igyekszem minél inkább megszabadulni a mûanyag vackoktól. Gondolok itt olyan dolgokra, amelyek könnyen tudok fémmel/fával/egyéb természetes, környezetbarát anyaggal helyettesíteni. Emellett azon is dolgozok hogy minél kevesebb mûanyag jusson be a háztartásba. A környezetvédelem terén mindig van hova fejlõdni.
Parasztcipo
03-24-2018, 08:59 PM
Pet palackot félbe vágni, és abban is lehet tárolni, vagy ültetni bele valamit. A tetejérõl levágott rész meg funkcionálhat megfordítva tölcsérként. A kupakot le lehet adni gyûjtésnél, de otthon is lehet vele ügyeskedni, van csomó DIY ötlet, pl. kulcstartónak minden kulcshoz különbözõ szín hogy meg tudd különböztetni. Mûanyag kisebb zacskókat lehet kutyasétáltatásnál hasznosítani, és nem külön extrát venni hozzá, bár ha beüt a krach, akkor ezzel nyilván senki sem fog foglalkozni:) Vannak olyan mûanyag joghurtos/tejfölös dobozok, aminek van teteje. Abban fagyasztani is lehet kisebb adagokat vagy pl. fûszernövényeket. Kisbabának vásárolt mûanyag cuccok, amit nem lehet eladni vagy nem igazán szokták örökölni sem a higiénia miatt (pl. cumisüveg, babafésû stb...): veszel hozzájuk egy játék babát, és a gyerek szuperül eljátszik ezekkel a tárgyakkal amíg érdekli a babázás (kb 10-12 éves korig). Meg babakonyhába/homokozóba is mehet csomó minden, pl. mûanyag adagoló kanalak akármiféle porhoz amit adnak (testépítõknek por vagy tápszerhez) vagy érdekes formájú mûanyag dobozok. Tejeszacskó felcsíkozva jó erõs kötözõanyag. Mûanyag zacskók meg akkor hasznosak, ha vízhatlan akarsz valamit tárolni.