View Full Version : Földalatti üregek kimutatása
törölt tag -gl
05-04-2014, 03:58 PM
Sziasztok! Valakinek van ebben tapasztalata?
A fémkeresõk fórumában találtam leírásokat például arról, hogy hideg idõben páranyalábokat bocsájthat ki a föld az üregek fölött de ez eléggé misztikus dolog.
Van valami más amivel meg lehet állapítani, hogy van-e alattad elfeledett pince, akna, kút, üreg, bunker? Fõleg várromok, romok, elhagyott épületek környékén fordulhat elõ. Akár teljes alagutak is. Olvastam legendás történeteket útépítések során felfedezett misztikus helyekrõl, pincékrõl, amelyeket azért, hogy ne kelljen a feltárások miatt megállítani a munkát, munkagéppel beástak.
Állítólag az is jel lehet, ha be van süppedve a föld.
Nekünk például a kertünkben több ledózerolt gazdasági épület volt az 50-es évek elõtt és nem tudni mi volt alattuk. Pár helyen leástam, volt, ahol még 2 méter mélyen is téglákat találtam a földben, de ismerek helyeket, ahol elõfordulhatnak még pincék, üregek, vagy érdemes keresni õket. Van ötletetek? Bunkernek való felhasználáshoz keresek ilyet.
törölt tag -gl
05-04-2014, 04:05 PM
Ami még említésre méltó lehet, az a pálca. Acélpálcát szúrkáltam a földbe a kertben helyenként, ha valamibe ütközik lehet, hogy egy pince teteje, vagy bármi más, de nem néztem még át az egészet és helyenként nehezen megy le a pálca. Esõ után könnyen. Állítólag ha csepp alakú véget hegesztek a pálcára könnyebben leszalad a földbe.
törölt tag -gl
05-04-2014, 04:38 PM
Még ami van az a georadar, de az nem egy olcsó dolog...
BragBOL
05-04-2014, 10:54 PM
Én tudok egy ingyenes megoldást!
Használd a belsõ képességeidet! :)
Fogj 2 fém pálcát egy ingával állapítsd meg a pálcavégek pólusait
mind a kettõnek végét hajlítsd be L alakba, de az egyiknek a pozitívját, másiknak a negatívját
már nem tudom melyik kézbe melyik pólusú kell, lehet néha felcserélem és azért nem mûködik nálam néha :D
De mielõtt kézbeveszed, fogd az ingát és tedd föl a kérdést magadban vagy hangosan
Pl: Van-e pince a telek alatt?
Ha jobbkezes vagy, és elkezd az inga az óra járásával megeggyezõ irányba forogni, vagy elõre hátra lengeni, akkor a válasz IGEN
ezután kezedbe veszed a pálcákat és felteszed a következõ kérdést: Merre van a legközelebbi pince?
óvatosan indulj el a mutatott irányba, ahol X-et formál a két pálca ott a pince.
A pálca csak egy mutató, a mûszer te vagy, az antennája meg a talpad.
Keress rá a lengyelpálcára vagy varázsvesszõre és az ingára a részletekért, de mindjárt találtam is egy oldalt:
http://delikronika.webnode.hu/news/a-varazsveszo-lengyelpalca-inga-nagy-david-1/
Megfelelö ember pontosan ki tudja mutatni vizkeresö palcaval a föld alatti üregeked, alagutakat, pinceket.
Baratom ilyen ember. Teszteltem es pontosan mondta, mi merre van a föld alatt. 30 eve csinaljak apukajaval a vizkeresest es furast. Apukaja meg hatborzongatobban csinalja. Megmondja +/- fel meter pontosan milyen melyen van a viz. A haverom 30 ev gyakorlas utan +/- 2meter pontossagnal tart meg csak. :)
Oktatott engem is es nekem is megy, (igaz nem olyan intenziven, mint neki). Allitolag 1.000 ember közül 1 kepes erre es 200.000 ilyen ember közül csak 1 tudja magarol ezt...
Szoval nem kamu, valos dolog! Addig szamomra is hihetetlen volt, mig nem latam es tapasztaltam konkretan.
Jaa es örökölhetö a dolog. Mindkettönk gyerekei is kepesek bizonyos szinten kimutatni dolgokat, de az asszonyaink mar nem.
Zacskóbicska
05-05-2014, 06:29 AM
Megfelelö ember pontosan ki tudja mutatni vizkeresö palcaval a föld alatti üregeked, alagutakat, pinceket.
Baratom ilyen ember. Teszteltem es pontosan mondta, mi merre van a föld alatt. 30 eve csinaljak apukajaval a vizkeresest es furast. Apukaja meg hatborzongatobban csinalja. Megmondja +/- fel meter pontosan milyen melyen van a viz. A haverom 30 ev gyakorlas utan +/- 2meter pontossagnal tart meg csak. :)
Oktatott engem is es nekem is megy, (igaz nem olyan intenziven, mint neki). Allitolag 1.000 ember közül 1 kepes erre es 200.000 ilyen ember közül csak 1 tudja magarol ezt...
Szoval nem kamu, valos dolog! Addig szamomra is hihetetlen volt, mig nem latam es tapasztaltam konkretan.
Jaa es örökölhetö a dolog. Mindkettönk gyerekei is kepesek bizonyos szinten kimutatni dolgokat, de az asszonyaink mar nem.
Statisztikai alapon is többnek kell kijönnie. Ha 220.000 embert kiküldünk a Szaharába, szerintem legalább 10-en fognak közülük vizet találni 30 m mélyen. 50 m mélységben 1000-en, 100 m-en pedig 200.000-en.
Zacskóbicska
05-05-2014, 09:26 AM
Volt egy ismerõsöm, annyira hitt benne, hogy még pénzt is csinált belõle másik ebben hívõ emberekkel üzletelve. Én cáfolni nem tudom, de nem hiszek ennek a módszernek az objektivitásában és reprodukálhatóságában. Ha sorba állítok 10 erre alkalmas embert és egyenként engedem ki õket a gyakorlótérre, valószínûnek tartom, hogy mind a 10 mást fog mérni.
BragBOL
05-05-2014, 10:16 AM
Nem túl jó ötlet pénzt csinálni belõle, mert az lesz az eredménye hogy megbízhatatlan lesz a képessége.
Kutatni ezt a jelenséget nagyon nehéz, ha a kutatónak már van egy elõítélete, akkor a kísérlet eredménye az õ gondolkodását, meg ha vannak nézõk, akkor azokét is fogja követni.
Nagyon fontos a keresõnél és a kutatónál is a gondolatok lecsendesítése!
A pálca/inga használójának a keresni kívánt dologra kell koncentrálnija, a kutatónak meg el kell zárnia az összes gondolatot, csak az eredményt várhatja kíváncsian!
Minden kutatásnál, kísérletnél, nagy hatással van a kutató gondolkodása a kísérlet eredményére. Ezért is van sok egymásnak ellentmondó kutatási eredmény!
En is igy velekedtem, mig nem lattam, es nem tapasztaltam... nem 1x, hanem minden esetben, mikor arra került a sor.
Ezert nem is lehet elitelni a "hitetleneket" :)
...de azota ritkabban esik ki a szamon, hogy: "... nemhiszem..."
törölt tag -gl
05-05-2014, 01:21 PM
Elsõsorban technikai módszerek érdekelnének. Szép ez a pálcás világ tudom, de most ezt szeretném félre tenni..
Amatorpe
05-05-2014, 01:23 PM
Valamilyen ultrahangos készülékrõl tudnám elképzelni, de konkrétat nem tudok...
törölt tag -gl
05-14-2014, 09:50 PM
Nos, találtam egy térképet:
Második Katonai Felmérés néven ismert, 150 éves térkép, összevethetõ modern mûholdképekkel.
Találtam rajta régi, mára már beerdõsödött szõlõsöket, jelöli rajta az épületeket is. Gondolom valamennyi pince is lehet ott. Vannak egészen elhagyott apró kis falvak mára már erdõk, fás területek közepén.
Azt sem tudom megtalálnám-e még az alapokat, lehetséges, hogy kutakat, pincéket szintén találnék. Szerintetek érdemes körbenézni?
-----> ha nem volna egyértelmû amit leírtam:
150 éves térkép épületeket jelöl olyan tájakon, ahol most erdõk, bozótok vannak. Érdemes kimenni GPS-el megnézni mi van ott?
törölt tag -gl
05-14-2014, 09:51 PM
http://mapire.eu/hu/map/mkf_hun
környész
05-16-2014, 07:16 PM
Ha volna GPS-em, ilyet én is csinálnék. Egy próbát megérhet, veszíteni nem lehet vele semmit, max. idõt, de fogjuk fel egy kis kirándulásnak. :)
Lamros
06-20-2014, 06:05 PM
Szerintem, ha bárminemû sejtésed van akkor vágj bele, mert ha halogatod lecsúszhatsz róla. Így jártam én is, vagyis nem egészen, mert nem halogattam csak fiatalok voltunk és nem volt meg a technikai háttér se, meg hát a tapasztalatok. A hely amirõl biztosra tudtam hogy lehetnek/vannak pincék egy túraútvonalunkat keresztezte, csak ezért tudtunk róla, meg hát az öregek is meséltek és az is elég feltûnõ hogy ásás nélkül bukkantak elõ régi tárgyak. Sajnos kb. 2 éve megvásásrolták a területet és az épületek maradványát ha jól tudom el kezdték renoválni, bár ebben nem vagyok biztos és az egész telek le van zárva már a földút alján. Mostani fejjel, már holnapra összeszervezném a csapatot hogy feltárjunk pincéket, de ezt ezzel a hellyel már nem tudom megtenni.
Nealden
08-14-2014, 06:50 AM
Én ilyennel dolgoztam : http://www.zennerbecker.hu/hu/termekek/talajradar
Nagyon hosszú gyakorlat után is csak kis eséllyel használható. Nem mindegy milyen mélységi tartományban mér, milyen anyagváltás van odalent, mekkora az üreg, hogy van beállítva a mûszer. Aszt tologatod aszt nézegeted a krikszkrakszokat aszt nem látsz semmit...kb ilyen volt :). Amikor azonban egy hatalmas áteresz fölé toltuk azt lehett észlelni, de csak úgy, hogy tudtuk alattunk van :).