View Full Version : Ház, otthon, lakás, ingatlan
Amatorpe
05-06-2014, 09:26 PM
Bocsi ha nem ide való, de nem találtam megfelelõbbet, ezt most találtam:
http://ezermester.hu/cikk-5825/Mobilhazak_Magyarorszagon
http://www.magyarmobilhaz.hu/data/02.jpg
Én is mobilházat szeretnék. Nem annyira tartós, de itt nálunk megfizethetõ. Bunkernak nem mondanám, mert fából van.
Amatorpe
05-07-2014, 01:52 PM
Mondjuk elég érdekes valamelyik csatornán láttam óriás költöztetõket, aláástak különbözõ épületeknek, és böszme nagy járgányokkal elvitték õket.
Al Bundy
05-15-2014, 10:55 PM
Én is mobilházat szeretnék. Nem annyira tartós, de itt nálunk megfizethetõ. Bunkernak nem mondanám, mert fából van.
Miért mobilház? Bérelni tudnál már rendeset aminek lehet kertje is. A mobilházak mellett elég kicsi szokott lenni a terület.
Mert olcsó(bb). Bérelni nem akarok semmit. A terület méretének nincs köze a házhoz, lehet mobilház egy 50 hektáros területen is.
Példa: http://www.landsofmissouri.com/missouri/land-for-sale/104-acres-in-Douglas-County-Missouri/id/1123462
A nem-mobil házakért sokkal több pénzt elkérnek. Nem ritka a millió dolláros vételár.
A bérlés azért sem éri meg, mert akkor miért ne venne fel valaki hitelt inkább? Akkor még ha nem is tudja visszafizetni, viszi a bank a házat és kész. Ha bérli, akkor meg fizet, de sose lesz az övé a ház. A bérleti díj pedig magasabb is, mint egy banki hitel havi díja és kamata.
Al Bundy
05-16-2014, 12:03 AM
Mondjuk ebben igzad van.
Mert olcsó(bb). Bérelni nem akarok semmit. A terület méretének nincs köze a házhoz, lehet mobilház egy 50 hektáros területen is.
Példa: http://www.landsofmissouri.com/missouri/land-for-sale/104-acres-in-Douglas-County-Missouri/id/1123462
A nem-mobil házakért sokkal több pénzt elkérnek. Nem ritka a millió dolláros vételár.
A bérlés azért sem éri meg, mert akkor miért ne venne fel valaki hitelt inkább?
Akkor még ha nem is tudja visszafizetni, viszi a bank a házat és kész. Ha bérli, akkor meg fizet, de sose lesz az övé a ház. A bérleti díj pedig magasabb is, mint egy banki hitel havi díja és kamata.
...tényleg jó hely Amerika....Magyarországon,ha nem tudod fizetni a hitelt,viszik a házat,a kocsit,a nyaralót,a bútorokat,a tv-t,mosógépet,a gyerekek játékait++++hátralévõ életben a fizetést is,,,,ja és ha segítettek a szülõk,hát viszik az õ cuccaikat is.....
Al Bundy
05-16-2014, 01:25 AM
Igen egy kicsit másképp müködnek a dolgok. Sokan szídják ezt az életformát, meg az amerikaiakat de én kellemesen csalódtam bennük.
...hát igen,gondolom ott vannak törvények is,,,,,,,,egyébként személy szerint én nagyon megbántam,hogy részben hitellel "saját" ingatlant vásároltam,sokkal jobb lett volna bérelni....,egy csomó pénz maradt volna,könnyebben mozdulok állás vesztés.keresés esetén,megspórolom a felújítási,karbantartási költséget,kikerültem volna a drasztikus értékvesztést,stb.....úgyhogy,ha viszonylag nõ az ingatlan ár eladom...Magyarországra elég egy hátizsák+két sport táska,meg laptop a hónom alá...itt bármelyik nap úgy kelhet az ember,hogy összeomlott az élete,még akkor is ha tisztességes,jó szakember....
http://www.origo.hu/itthon/20100618-kilakoltatas-budafokrol-riport-a-negygyermekes-csaladrol.html
http://www.origo.hu/itthon/20110421-kilakoltatas-miatt-felgyujtotta-lakasast-es-kiugrott-a-nyolcadikrol-egy-ferfi.html
27582759276027612762
....
Al Bundy
05-16-2014, 01:48 AM
Sajnos ez így van Magyarországon.
...tényleg jó hely Amerika....Magyarországon,ha nem tudod fizetni a hitelt,viszik a házat,a kocsit,a nyaralót,a bútorokat,a tv-t,mosógépet,a gyerekek játékait++++hátralévõ életben a fizetést is,,,,ja és ha segítettek a szülõk,hát viszik az õ cuccaikat is.....
Én úgy vettem itt észre, hogy a bankok itt egész tûrhetõ hitelt adnak. És soknál vagy nincs, vagy kikerülhetõ, illetve kiváltható a havi díj is. És ha mégis szednek le pénzt, ha reklamálsz miatta akkor nagy eséllyel visszaadják.
Példának: Nálunk a városban egy kiskertes ház bérleti díja 1.600 dollár, egy lakásé 700 körül van. Ha banki hitelt veszel fel egy 35-40.000 dolláros házra, az úgy havi 250-300 dollár, amiben biztosítás és adó is van. :)
Én úgy vettem itt észre, hogy a bankok itt egész tûrhetõ hitelt adnak. És soknál vagy nincs, vagy kikerülhetõ, illetve kiváltható a havi díj is. És ha mégis szednek le pénzt, ha reklamálsz miatta akkor nagy eséllyel visszaadják.
Példának: Nálunk a városban egy kiskertes ház bérleti díja 1.600 dollár, egy lakásé 700 körül van. Ha banki hitelt veszel fel egy 35-40.000 dolláros házra, az úgy havi 250-300 dollár, amiben biztosítás és adó is van. :)
...akkor írok én is egy példát...nem az enyém azt nem írom le,egy rokoné......vételi ár anno 5300000,-,az érték most kb 3200000,-,,,,,hitel a megvásárláshoz 3200000,.(forint!!!!!!,Chf-et senki nem látott),visszafizetett törlesztés 1900000,-,tartozás jelenleg,4400000,-...természetesen kötelezõ biztosítással aminek a bank a kedvezményezettje....törlesztõ részlet volt induláskor 28000,-...most 56000,-(illetve a fene tudja mennyi,mert minden hónapban más...........................egy ilyen kéró bérleti díja 25-50,- az elhelyezkedés,település függvényében.......nagy üzlet,csodás törvények.......2763
Al Bundy
05-16-2014, 02:31 AM
Itt Canadában egy kicsit olcsóbbak a ház és lakásbérleti árak. Itt házat majdnem annyiért tudsz bérelni mint lakást, csak a lakás bérleti díjában benne van a rezsi a házéban meg nincs. Én azért írtam neked a bérlést mert azt gondoltam ott is hasonlóak a z árak. Én most megyek hétvégén aláírni a bérleti szerzõdést egy házra ami nem nagy de nekem megfelel. 2 szoba, nappali, fürdõ, konyha, gáz fütésû de van központi klíma is ami tud fûteni is. A telek akkora, hogy két kamion is beférne kényelmesen, és csak 10 percre van a várostól. 750 dollár havonta plusz rezsi. a gáznak 40 cent/m3, a villany meg 11cent/kwh ha jól emlékszem.
shadow177
05-16-2014, 12:14 PM
"hatvan rohamsisakos, pajzsos készenléti rendõr lepte el a környéket, hogy kilakoltassanak egy négygyerekes családot"
60 páncélozott fegyveres négy gyereket terrorizálni. A bûnözõkre meg egy se megy rá. Rohadjon meg mind, amelyik ilyet nem tagad meg.
Nem értik a férgek hogy amikor a parti véget ér, nem csak a király megy vissza a dobozba, hanem a vezér is....
Dream_walker
05-16-2014, 05:02 PM
Nálunk a városban egy kiskertes ház bérleti díja 1.600 dollár, egy lakásé 700 körül van. Ha banki hitelt veszel fel egy 35-40.000 dolláros házra, az úgy havi 250-300 dollár, amiben biztosítás és adó is van. :)
Itt többnyire fordítva van, azaz egy törlesztõrészlet jellemzõen a másfélszerese, duplája annak a pénznek, amiért amúgy az adott kategóriás ingatlant ki lehetne bérelni.
Nálatok hosszú távon venni éri meg, itt meg bérelni. Persze teljesen specifikus, hogy hogyan jön ki jobban a matek, mert akár az ottani példát is lehet követni. Embere válogatja :)
Amatorpe
05-17-2014, 09:37 AM
Mi is hasonlóképpen jártunk, mint amit Doom leírt... havi 56e felment 102-re, még szerencse, hogy volt fundamentánk, anélkül már tuti az utcán lennénk... Most a 7,3milláért vett ingatlant 6,3-ért nem tudjuk eladni, pedig akkor akár nullán is lehetnénk... Mocskos egy világ ez... Legközelebb csak forint alapon, mocskos hosszú távra, havi alacsony részletre vennék magánházat. A legjobb persze hitel nélkül lenne, de a bérlés csak átmeneti szerintem, kell egy SAJÁT bázis.
Én se akarnék hitelt, bár valószínû hogy ha akarnék se kapnék.
Dream_walker
05-17-2014, 05:50 PM
A legjobb persze hitel nélkül lenne, de a bérlés csak átmeneti szerintem, kell egy SAJÁT bázis.
Bérlés és bérlés között óriási különbségek lehetnek. Ma itt az a divat, hogy valakinek üresen áll a háza (örökség, költözés, akármi) egy évig, gyorsan kiadja bérbe, hogy keressen egy kis pénzt okosba'.
Az ilyen kerülni kell, mint a tüzet.
Olyan házat/lakást kell bérelni, ami erre a célra lett megépítve/megvásárolva. Szerzõdéssel, természetesen. Aztán akkor már majdnem olyan, mint a saját.
raktaros
06-06-2014, 09:14 AM
Egy magyar falu, amelynek a világ minden tájáról csodájára járnak (http://www.mindenegybenblog.hu/igaz-tortenetek/egy-magyar-falu-amelynek-a-vilag-minden)
Amatorpe
06-06-2014, 10:15 AM
Egy magyar falu, amelynek a világ minden tájáról csodájára járnak (http://www.mindenegybenblog.hu/igaz-tortenetek/egy-magyar-falu-amelynek-a-vilag-minden)
Nagyon jó cikk, remek hely lehet! Követendõ példa, kár hogy ilyenrõl nem hallani a hírekben...
(Bakker tényleg, ha nem az lenne a szenzáció, hogy ki kivel mikor kit csalt meg, vagy hogy kit vert meg, hanem melyik település/ember tett valami igazán hasznosat, és nyert nemzetközi versenyt... Álom, édes álom...)
bögre
06-06-2014, 10:32 AM
Ház becsapdázása meddig legális?
Élvefogo csapdát se állithatok fel a házamba?
És a szimpla "jelzéseket"? pl botlodrotos flashbang vagy könygáz vagy füst gránát?
Amatorpe
06-06-2014, 10:42 AM
Hát egy jó ügyvéddel akármit tehetsz, hiszen az otthon védelmében nem vagy köteles mérlegelni... Szerintem... Egyébként ha ügyes vagy, és eltávolítod, mire kiér a fakabát-sereg, azt mondasz amit akarsz, lényeg, hogy aki bement már ne tudjon beszélni... (Félálomban hallom, hogy valaki betörte az ablakot, mozdult egy árny a sötétben, pont horrorfilmet néztem lefekvés elõtt, hozzávágtam az elsõ dolgot ami a kezembe akadt...)
Egyébként semennyire, a bácsit, aki tolvajoktól védte a termést is elvitték és meghurcolták...
Ház becsapdázása meddig legális? ... botlodrotos flashbang vagy könygáz vagy füst gránát?
"Nem büntetendõ annak a cselekménye, aki a saját, illetve a mások személye vagy javai elleni jogtalan támadás megelõzése céljából telepített, az élet kioltására nem alkalmas védelmi eszközzel a jogtalan támadónak sérelmet okoz, feltéve, hogy mindent megtett, ami az adott helyzetben elvárható annak érdekében, hogy az általa telepített védelmi eszköz ne okozzon sérelmet." ujbtk (http://ujbtk.hu/kiterjesztett-jogos-vedelem/)
Az uborkas bacsi eseten meghalt a tamado, ilyen esetben egyertelmuen meg fognak buntetni.
Fust granatoknal gyakori, hogy zart terben tilos (eletveszelyes) hasznalni; konnygaz eseten nincs ilyen gond.
Flashbangnel is arra erdemes figyelni, hogy tavolrol aktivalja (ertsd: ha veletlenul megmarkolja, mikozben maszik at a keritesen, akkor lehet, hogy elverzik).
Bel
Menekülj a nagyvárosból álomvilágba Magyarországon, fillérekbõl!
2014.06.27.
Egy 50 nm-es panellakás árából igazi csodákra lehet bukkanni!
http://otthonterkep.blog.hu/2014/06/27/menekulj_a_varosbol_igazan_idilli_helyre_van_valas ztek
Nem rossz cikk, de 6-9 millió forintot nem neveznék filléreknek. Ahogy nem minden lakásért fizetnének ki 9 milliót. Még 6-ot se. Minden attól függ hogy a lakás az országban hol van és milyen állapotban van. De a jó hír az az, hogy 6 milliónak a töredékéért is lehet vidéken házhoz jutni. Akár 1,2-1,5 millióért is. Igaz, az olyan helyek nem szomszédosak a nagyvárosok munkahelyeivel. De aki pont attól szeretne elmenekülni, annak az is tökéletes választás lehet.
A cikk alatti hozzászólásokat is érdemes elolvasni.
"Szalonnán "miaf.szt" lehet csinálni?"
Miért, egy nagyvárosi kis lakásban mit lehet? :confused:
Vidéken több a lehetõség. Persze nincs annyi pláza, de diszkó, szórakozóhelyek, pubok, Internet és sok más dolog szintén van.
M-torolt_forumozo
06-30-2014, 07:18 PM
Ha az ember munkahelyen dolgozik, vannak kicsi gyerekei, akkor nem érdemes ilyen félreesõ helyen házat venni. Egyébként nemrég voltunk Borsod megyében, egyrészt szép hely, másrészt ott komolyan foglalkoznak a mezõgazdasággal és aki önellátással szeretne foglalkozni, annak ideális lehet (láttam cigányt kapával, nem emlékszek rá mikor láttam ilyet utoljára...). Ezen kívül elég nagy pangás van a kisebb falvakban, mert tényleg nincs sok lehetõség. A fiataloknak nincsenek programok, korlátolt a szórakozási lehetõség, nehéz érvényesülni és tanulni, diákmunkát szintén nehéz találni. Az internet meg megrontja az egész idillt, mert már falun is inkább a net elõtt ülnek az emberek, a fiatalok a facebookon beszélgetnek ahelyett hogy összejárnának.
Diákmunka csak vidéken van igazán, már ha valaki hajlandó mezõgazdasági munkát végezni. Régebben egész táborokat szerveztek vidéki diákmunkákra. De ha van saját föld, akkor a gyerek vagy fiatal ott is dolgozhat ha pénzt akar keresni. Vidéken ugyanúgy vannak iskolák. Még középiskolák is. Persze ez utóbbi kis falura nem jellemzõ, de egy kisebb városban már van középiskola is. Szakközép, esetleg gimnázium. Falun van kocsma és pub, vagy kocsiba ülnek és átvezetnek ma szomszéd városba. Vagy biciklivel mennek. 8-10 kilométert nem olyan nagy ügy lebiciklizni, még részegen se. Az Internet pedig egy újabb munkalehetõség és mindegy is hogy valaki falun Internetezik, vagy városban. Persze annyi különbség van, hogy ha valaki falun teszi, akkor bármikor kimehet a saját kertjébe, egy városi lakás 7. emeletén lakónál ez lehetetlen.
M-torolt_forumozo
06-30-2014, 07:43 PM
Ez inkább régen volt így, most városban sokkal több a lehetõség. Mezõgazdálkodni nem lehet mindenhol, nálunk a meggyfákról örülünk ha 20-30 kg meggy lejön, most sokat mondok azzal hogy termett 5 kg. Alföldi városban meg több mázsa, egy fán sokkal több terem mint nálunk 5-ön! Elveted a magokat, de az nem csak magától kibújik, azzal van bõven munka is. Az se mindegy hogy felénk terem 50 kiló krumpli vagy az Alföldön ennek a többszöröse. A kocsmákban meg általában idült alkoholisták, cigányok és a kulturált szórakozást kevésbé ismerõ helyi lakosok vannak. Ide menjenek fiatalok? Életúnt, iszákos emberek közé? Ez nem az a közeg. Egyébként sok helyen a nyugdíjasokat támogatják, nekik rendeznek különbözõ összejöveteleket, rendezvényeket.
Iskolák is vannak, elvétve, de hidd el, kis borsodi falukban meg kisebb településeken nem olyan könnyû. Ha 20 km-re van a suli, akkor 1 óra az út oda-vissza, meg várni is kell a buszra (nyugodtan hozzá lehet számolni még 1 órát), sokkal bonyolultabb és idõigényesebb ezeket összeegyeztetni.
Lehet, de akkor ott a másik oldal. Rohanó, kapkodó, ideges város, nyugalmas vidék. Fák, növényzet, természet, kert, a városi szûk lakással szemben. Én laktam vidéken is, volt közelben általános iskola, középiskola is, semmiben nem szenvedtek hátrányt a gyerekek. Buszozni kell? Hamarabb tanul önállóságot. De úgy tudom hogy Pesten is használják a tömegközeledést, holott minden közel van. Friss vidéki levegõ, egészségtelen bûzös füstös káros városi levegõ. A közbiztonság pedig attól függ, hogy hogy választja meg valaki hogy hová megy. Vannak olyan falvak ahol egész évben nyugalom van. Persze ha valaki nem körültekintõ és egy borzalmas környéken vásárol - akár vidéken, akár városban -, azért csak saját magát hibáztathatja. A szórakozásra pedig írtam hogy néhány kilométert levezetni vagy lekerékpározni azért hogy bejuss egy városi diszkóba, az nem olyan nagy ügy. Már ha nincs helyben is, ami azért elég sok faluban van. Mi volt hogy városból jártunk át faluba szórakozni. Rögtön több diszkó is volt, nyári zenés fesztiválokkal, meg mindenfélével. :thumbup
törölt tag -gl
07-01-2014, 04:23 PM
Áh, sokan bírálnak a dombházas ötletem miatt, volt aki meg is fenyegetett, hogy ha az erdejébe megyek, kicsinál. Értemén.
Viszont láthatóan ti is fostok a hitelektõl, stb. Manapság közüzemi tartozás, közös költség miatt is elvehetik a lakásod, ha meg házad van szinte kötelezve vagy arra, hogy a hálózati vízet, csatornát, áramot, gázt használd. Ha valaki leköti és esõvízen él, jönnek a vízesbácsik ellenõrizni, aztán kitudja még ki jön.
Ezért én azzal az állásponttal értek egyet miszerint itt bérleni érdemes inkább. Mondjuk valami klassz belvárosi tetõkertes ingatlant :)
Viszont:
http://zacc.cafeblog.hu/2014/06/30/elet-a-vadonban-lenyugozo-portre-olyanokrol-akik-elhagytak-a-civilizaciot/
http://zacc.cafeblog.hu/files/2014/06/346.jpg
Ez így megy odaát, szerintetek hogyan rendezik le? Hol lehetnek pontosan?
Mert szeretnék egy ilyen házat (AKKKORIIIS) ha esetleg ki kellene költöznöm a bérleménybõl, mert az sem egy életbiztosítás. Hova mégy akkor?
Mindig szidják a kockaházakat, de nem tudom miért. Fõleg hogy az amerikai nagyvárosi kockaházakhoz képest a magyarok elég változatosak.
http://index.hu/nagykep/2014/07/08/magyar_kocka/
Grafitos
07-15-2014, 01:36 PM
A birtok eladó..
http://www.vizparti.com/kozvetlen-vizparti-nadtetos-kohaz-egy-szep-nagy-birtokkal-elado-1-195.html
raktaros
07-15-2014, 08:44 PM
Szép, szép, de nem vagyok billgéc hogy teljen rá... :(
Az árát ki se írták rá? Vagy csak én nem látom? :)
raktaros
07-15-2014, 09:25 PM
Az árát ki se írták rá? Vagy csak én nem látom? :)
.
A mai napi, legfrissebb,- leghitelesebb ár-információért valamint a megtekintés idõpontjának egyeztetéséhez, hívja a 06-
Lehet licites :)
Nálunk is vannak ilyen akciók. Valaki vesz 50-100 dollárért egy házat, azt hiszi hogy milyen jól járt, aztán mikor az éves ingatlanadó befizetésére kerül sor, akkor meglepõdik hogy a gatyája is rámegy. :haha:
7+1 eladó ökoház Magyarországon
http://index.hu/urbanista/2014/11/29/ingatlan_oko_bio_szalma_dombhaz/
Gyalogos
12-03-2014, 11:44 PM
Eladó falu:
http://www.sokszinuvidek.hu/mozaik/3946-Elad%C3%B3-egy-eg%C3%A9sz-falu
Erre van egy nagyon találó magyar szó. a "ROMHALMAZ"
:haha:
301.000 dollárért. 70.000-ért találtam 60 hektáros földet Kentucky-ban. Néhány használt és néhány új mobilházat rátenni és kész a falu. Ráadásul nem eldugott helyen, vadászterülettel, oda vezetõ úttal. patakkal, tóval. Akinek van annyi pénze, az jobban is elkötheti. ;) Szerintem biztosan lenne olyan hely Magyarországon is, ahol olcsóbb a föld. Igaz Magyarország tele van elhagyatott falvakkal is. Nem kerülne 245.000 Euróba megvenni egyet.
Találtam egy házat, jó helyen van, körülveszi egy domb meg erdõ, fák mindenütt. 1 km-es sugárban több tó is van a közelében. Meg egy elhagyott bánya is. Település nincs se túl közel, se túl távol. Olyan 10 kilométer. Gyalog sok, de biciklivel oda lehet érni 50 percen belül. 1500 lakos, van posta, mindenféle bolt, még bevásárlóközpont is. :cool: És még olcsó is a ház. Van hozzá szerszámos bódé. Meg egy másik épület, ami nem garázs, de olyan mint egy garázs csak falak nélkül. Kocsibehajtó, fedéllel. Prepper szempontból is jó helyen van. Jó lenne megvenni. :hogymi:
Amatorpe
04-01-2015, 09:16 AM
Egy ilyennek én is örülnék itthon, tényleg jól hangzik. Bár ha már az összejönne végre amit kinéztem, annak is örülnék...
Pityubá
04-01-2015, 11:29 AM
Találtam egy házat, jó helyen van, körülveszi egy domb meg erdõ, fák mindenütt. 1 km-es sugárban több tó is van a közelében. Meg egy elhagyott bánya is. Település nincs se túl közel, se túl távol. Olyan 10 kilométer. Gyalog sok, de biciklivel oda lehet érni 50 percen belül. 1500 lakos, van posta, mindenféle bolt, még bevásárlóközpont is. :cool: És még olcsó is a ház. Van hozzá szerszámos bódé. Meg egy másik épület, ami nem garázs, de olyan mint egy garázs csak falak nélkül. Kocsibehajtó, fedéllel. Prepper szempontból is jó helyen van. Jó lenne megvenni. :hogymi:
Az elhagyott bánya jól még jól lehet csiperke termesztésre vész esetén, mivel annak nem szükséges napfény.
Most jött meg a válasz. Már eladták. :cry:
Pityubá
04-01-2015, 11:45 AM
Most jött meg a válasz. Már eladták. :cry:
:(
Megmozdult az ingatlanpiac.
http://index.hu/gazdasag/2015/04/23/lakasarak_lakaspiac_ingatlan/
Felerõsödhetne a forint, nõhetne a bizalom egy kicsit a magyar bankokban, aztán mindjárt jobban menne a gazdaság.
Azt tudtátok hogy a szocpol is újraindul?
http://www.femina.hu/hirhatter/szocpol_kiterjesztes
törölt tag -gl
04-24-2015, 03:40 PM
Szerintem ez rossz hír.
Abban az értelemben rossz hír, hogy konkrétan megfelezték-negyedelték a támogatás mértékét.
Így pedig nehezebben fogják új lakásra, tetõtérbeépítésre, stb megadni a szocpolt, mert azzal fognak jönni, hogy dehát 700-al beszállnánk egy Ózdi putriba, az nem elég? Mit képzel elvtárs, 2,5 millió?
Eddig meg volt szüntetve, most meg nem 700.000, hanem emelik 1,17 millióra. Gondolom hogy az csak 1 gyerek esetén lesz.
"2015. július 1-tõl 700 ezertõl 1,17 millió forintig lesz igénybe vehetõ a támogatás, nemcsak új lakás vásárlására, építésére, hanem használt lakás vásárlására, meglévõ lakás bõvítésére is - idézi a tárcavezetõt az MTI."
Nem csökkentették, meg lehet kapni a 2,5 milliót is. Ha van elég gyerek.
"Eddig ugyanis csak új lakás vásárlásakor lehetett a szocpolt igényelni, ami a gyerekek számával és a lakás méretével megegyezõen nõhetett akár 2,5 millió forintig."
Ha a dolog beindul, akkor nem csak a használt lakások találhatnak gazdára, hanem be fog indulni az építõipar is.
törölt tag -gl
04-24-2015, 04:24 PM
Esélytelen.
Addig amíg itt nincsenek normális jövedelmek, a szocpolból vásárolt lakásban is max eléldegélni lehet.
törölt tag -gl
04-24-2015, 04:25 PM
Túlélõ. Ma vett a boltban a párom paradicsomot. 700 forint volt kilója.
Csak például. Az a 700 ezer forint maximum egy jobb kazánra elég manapság.
WestBam
04-24-2015, 06:29 PM
Túlélõ. Ma vett a boltban a párom paradicsomot. 700 forint volt kilója.
Csak például. Az a 700 ezer forint maximum egy jobb kazánra elég manapság.
Ez így azért elég sarkos kijelentés.
Nem tudom, hogy melózol-e vagy nem de ha igen akkor számold már ki, hogy hány havi fizetésedbõl spórolsz össze 700e Ft-ot amihez így hozzájuthatsz. Ne legyenek nagyok az igényeid, csak egy 7 milliós lakást vegyél, akkor már a 10%-t az állam megvette helyetted. Ugye az meg nem annyira rossz dolog :)
700e-ért normális fizetésbõl nem fogsz soha kazánt venni. Nem azt mondom, hogy nem lehet annyiért kapni hanem azt, hogy hamarabb fog a falon lógni valami fég, mint a 700e-es cucc mivel abból veszek 7 fég kazánt. Ilyen mennyiségû kazán meg engem már túlélne.
Ezzel csak akkor van baj, ha továbbra is olyan bonyolult hozzájutni mint akkor volt mikor nekem lett volna aktuális. Mi pl. hagytuk is akkor a fenébe, mert egyszerûbb volt lemondanunk róla mint betartani minden akkor kitalált szabályt.
Család falujában most van ház 600ezerért eladó. Elég rossz állapotban van, de lakható. Ugyanott jó állapotú házat lehet venni 1-1.5 millióból. Aki nem teljesen csöves és van pár százezre, az szép házat tud venni, udvarral, kerttel. Persze, nem Budán, hanem nagyon délen, keleten, vagy nyugaton, de olyan helyen ami tényleg csak kis falu.
WestBam
04-24-2015, 07:08 PM
Azért a "filléres" házaknak mindig megvan a bajuk, mielõtt mi is vettünk lakást nézegettünk házakat is.
Melóhoz közel (Pest +35km körzetében) 16 milla alatt nincs lakható nem fõhibás ház, hacsak nem a környezetnek van baja (leginkább a lakóikkal) vagy az alap ázik, vagy már megsüllyedt de szép festéssel-vakolással elkozmetikázták valamennyire. Rengeteg házat megnéztünk, egy építészt pénzért hívtunk, hogy nézze meg a legjobban tetszõ és hibátlannak kinézõ 3 házat. Nos ez után vettük meg a társasházi lakást.
Ott ahol nincs munkalehetõség és a közelben nincs nagyobb város nyilván olcsóbbak az ingatlanok, de oda csak az költözzön aki tényleg el akar tûnni a "civilizációból" és el is tudja magát látni. Mi pl. nem ilyenek vagyunk, mi kihasználjuk a városi lehetõségeket a végsõkig. Mindössze annyi, hogy mivel láthatóan alakulnak dolgok így jobb minden eshetõségre felkészülni, akár csak egy telekkel is :)
törölt tag -gl
04-29-2015, 12:46 AM
Ez így azért elég sarkos kijelentés.
Nem tudom, hogy melózol-e vagy nem de ha igen akkor számold már ki, hogy hány havi fizetésedbõl spórolsz össze 700e Ft-ot amihez így hozzájuthatsz. Ne legyenek nagyok az igényeid, csak egy 7 milliós lakást vegyél, akkor már a 10%-t az állam megvette helyetted. Ugye az meg nem annyira rossz dolog :)
700e-ért normális fizetésbõl nem fogsz soha kazánt venni. Nem azt mondom, hogy nem lehet annyiért kapni hanem azt, hogy hamarabb fog a falon lógni valami fég, mint a 700e-es cucc mivel abból veszek 7 fég kazánt. Ilyen mennyiségû kazán meg engem már túlélne.
Ezzel csak akkor van baj, ha továbbra is olyan bonyolult hozzájutni mint akkor volt mikor nekem lett volna aktuális. Mi pl. hagytuk is akkor a fenébe, mert egyszerûbb volt lemondanunk róla mint betartani minden akkor kitalált szabályt.
Igen, ez jogos mondjuk. Egyékbént a FÉG kazán alatt az átfolyós rendszerû HMV készítõt érted? Azt lehet fûtésre is használni? Természetesen tényleg nagy összeg az a 700 ezer, de itt nem arról van szó, hogy az lenne a nagy összeg, hanem a hazai fizetések nagyon alacsonyak, bár tudom, hiába szajkózom attól "nem lesz jobb" csak mégis valahol elkeserítõ.
Azért a "filléres" házaknak mindig megvan a bajuk
Nem feltétlenül. Gondolom említettem hogy az egyik rokonom 1,2 millióért vett egyet és kisebb javításokon kívül nem kellett költenie rá. Szóval nem lehetetlen. :beer: Persze kell hozzá egy kis szerencse is, meg tudni kell hogy mi hol van, milyen a hely, hol érdemes keresni.
Én mindenképpen rosszul jártam, mert mikor itt volt az ingatlanpiac-összeomlás, és mindent olcsón lehetett venni, 18 hektáros területet 6 millió forintért, 5-8 hektáros területet HÁZZAL, átszámolva 5-6 millióért, akkor nem volt pénzem. Most meg talán lassan lesz pénzem, de most meg ami volt elkelt, minden lehetõség elúszott, és ami házak, tanyák, farmok maradtak, azok már nem olyan jók, ráadásul kétszer annyiba kerülnek. És azokat is gyorsan felvásárolják. :cry:
Megint vita a barátnõvel. Mert hogy egy ház az ország közepén nem lenne jó, meg nincs benne pince, meg tornádók vannak, meg veszélyes anélkül.
Nem mindegy hogy nincs alatta pince, ha 18 hold föld van a ház körül? Hajtok 2 évet és veszek egy földalatti tornádó, árvíz meg minden biztos menedékhelyet és be is ássa egy cég. Vagy olyan atombunkert építtetek a megtakarított pénzbõl, ami elõtt még Fogarasi Árpád is fejet hajtana.
Nem lehet mindent egyszerre megvenni. 1-2 év alatt viszont minden összejöhet egy kis takarékoskodással. Lenne óvóhely is.
Aztán azzal már érdekelne a tornádó se.
http://www.quickmeme.com/img/cf/cf80d3e790cdfe5589d922b51f11e88254df162913df7774a7 aa278850e04733.jpg
http://www.quickmeme.com/img/88/8834d36f09786aa3154fba3a81b3f251ed4672ef553408ea86 6f8af94d91d837.jpg
És az miért van, hogy a megbízott aki intézi a házeladást az nem hajlandó válaszolni? Feltettem néhány kérdést neki, komolyan és részletfizetésben is gondolkodnék, de van is valamennyi pénzem, de arra nem veszik a fáradságot hogy visszaszóljanak valamit? Nem akarják eladni? Több mint 1 hónapja üresen áll az épület amit árulnak. Nem lenne jobb nekik elpasszolni? :rolleyes: Miért nem írnak vissza?
És persze "adjon meg egy telefonszámot". Minek? Nem tudják hogy hogy kell az emailt használni? Ingatlant szeretnék venni, nem telefontokot. Akkor miért fontos nekik hogy legyen telefonom? Adatokat úgyse akarnám hogy ráolvassanak a fülemre, nekem írott dolgok kellenek. Tényleg az agyamra megy az sok ostobaság.
Házat árulsz? Írj ki egy árat, engedj egy kis alkut a vevõnek, aztán írjuk alá a papírokat. Ehelyett agyonbonyolítva minden, meg nem is írnak választ ha kérdezek valamit. :mad:
WestBam
05-14-2015, 07:50 PM
Ha megszagolják, hogy nincs meg a kereted akkor elvileg "jó" ügyfél vagy, szoktak a bankok visszatolni a hitelszerzõdések után az ügyintézõnek. Tényleg fura, bár lehet szeretik gyorsan intézni a dolgot, a telefon pedig sokkal gyorsabb mint az email.
Szerintem most is a bank árulja. Mi a fenét kezdenének egy legalább 4-5 hónapja üresen álló ingatlannal. (Azóta van így hirdetve.) Annak az állaga úgy csak romlik.
Én nem beszélek telefonon, magyarul is alig értem ha valaki telefonba beszél, az angolt meg még kevésbé, arról nem is beszélve ha tájszólással beszélnek. Küldjön emailt, írjon le mindent, hogy ha akarom 50x is át tudjam olvasni, küldjön át hivatalos térképet, hogy mi hol van, a telekhatár hogy húzódik, meg ilyesmiket. Telefonon azt nem tudja elmagyarázni meg megmutatni. Magyarázna, meg közben konvertáljam a szövegét angolról magyarra fejben. Meg dadogjak neki, mert élõben elbeszélgetek bárkivel, de telefonnal csak bénázok. Volt hogy egy bolt hívott, felvert álmomból, azt se tudtam hol vagyok. Olyankor meg aztán fõleg nem tudom mit mondjak. Nem az angol miatt, hanem ha dolgozok egész nap, aztán aludnék, akkor azt se tudom mi van ha valaki felriaszt álmomból. Jobban szeretek leülni, nyugodtan megnézni hogy mi az email, elolvasni, ha valami bonyolult annak lassan utánanézni, meg ilyenek.
Bezzeg ha odamegyek a bankba, akkor az más, akkor lassan elmondanak mindent, több nyelven is. De akkor online miért túl bonyolult nekik? Meg mi ez a telefonfétish? :hogymi:
WestBam
05-14-2015, 09:06 PM
Addig vacakolsz majd ezen is míg valaki meg nem veszi elõled.
Ha tetszik és úgy érzed menni fog a maradék kifizetése vágj bele.
Ha kell járj a nyakukra és persze legyél dörzsölt. Mondj nekik egy szemtelen árat, ha nagyon el akarják adni akkor még az is lehet, hogy sikerül jelentõsen lejjebb tornászni az árat.
Nem vacakolok én írtam nekik kétszer is. Ha nem válaszolnak akkor nem tudom mit csinálni. Apámmal beszéltem, õ mondta hogy nem is tudja, meg sok az a pénz, meg minek a föld. De õ máshogy gondolkodik, meg õ ilyen lakásban gondolkodó lett az évek során, szerintem biztos nem vetne krumplit meg nem lenne kedve kertészkedni se. Meg mondta hogy "vegyél egy olcsót". Azzal az a gond, hogy olcsó már NINCS. 2008-ban volt, 2010-ben is volt, még 2012 körül is volt, de már nincs. Ami akkor olcsó volt, az most a duplája. A múltkor volt egy kivételes eset, de azt megvették mások. Nekem már csak annyit írtak hogy "property sold". (Ami elég bunkóság, hogy se köszönés, se semmi, de legalább írtak valami választ, ami a mostaninál nem történt még meg.)
Régebben volt egy olyan is, hogy ház nem volt rajta, de majdnem 20 hektáros terület volt, házhellyel. Az is megvették, most szerintem ha árulnák akkor 60ezer dollár alatt biztos nem raknák fel hirdetni. Az árak úgy mennek felfelé hogy nehéz õket követni.
A mostaninál nem tudom. Próbálkozom, írok, felvenném velük a kapcsolatot, és reménykedem hogy csak írnak valami választ. Ahogy nézem nincs túl sok érdeklõdõ az ingatlanra és a földre. (Nem tudom hogy miért nincs, de nincs. Valószínûleg azért, mert hiába van közel a településhez, sok munkahely megszûnt arrafelé és emiatt biztosan nem akarnak az emberek ott élni. De az nekem nem baj. Amíg posta van és bevásárlóközpont van, addig én nem aggódom.)
Kisss
05-14-2015, 11:06 PM
Mi most szeretnénk 1 tanyát venni az alföldön. Fél év az átfutási idõ!!!
Az átfutási idõ az valami banki dolog?
Grafitos
05-15-2015, 06:17 AM
szerintem a zártkert miatt..elõször kirakja az önkori fél évre, ha nem kell senkinek, tiéd lehet.
Amatorpe
05-16-2015, 09:51 AM
Ez volt nálam is, a hiba oka a kétharmad:
kitalálták, hogy vegyék be a zártkerteket is a termõföld-védõ programba. Tehát ha csak 100 (száz!) négyzetméternyi földet akarsz venni, aminek a besorolása kert, föld, vagy ilyesmi, akkor elõször két hónapra kifüggesztik a helyi önkormányzatnál, mert elõvásárlási joga van az államnak, a kertszomszédnak, a helyi õstermelõknek, meg a kutyafüleszaláminak (6-8 pontban van felsorolva a határozatban...). Utána a földhivatal ül rajta, megnézi minden rendben van-e, és ehhez mindössze 3-4 hónapra van szükségük. Persze utána még jó, ha kb. egy hónapig nem változtatsz rajta semmit, mert a nav is kimegy és ellenõrzi, hogy mekkora adócsaló vagy, és nem-e 10x annyit ér az ingatlan... Köszönjük narancsosok!
(Tavaly október 10-i a szerzõdésem, és idén prilis 15 a vége...)
Értem én, hogy védeni kell a földet a külföldiektõl, de könyörgöm, hozzám egy egészséges méretû kombájn be se tudna jönni.... Kicsit jobban átgondolhatták volna... Vagy pont az a cél, hogy az embernek elmenjen a kedve és inkább ne vegyen, hanem tobzódjon a városokban?
Dream_walker
05-16-2015, 01:48 PM
Vagy mindenzt megelõzendõ, csináltok a tulajjal egy elõszerzõdést, amelyben kikötöd, hogy ha õ kivonatja a mûvelésbõl, akkor te meg jól megveszed. Miután kivonatja a mûvelésbõl, az adásvétele nagyjából annyira lesz bonyolult, mint egy csésze kávéé valahol, és a legjobb az, hogy k.rvára senki nem ütheti bele az orrát.
Amúgy a bürokrácia mindig gondoskodik arról, hogy a saját létjogosultságát igazolja...
Amatorpe
05-16-2015, 09:52 PM
Elvileg... De gyakorlatilag nem lehet, ugyanis csak 400m2-t engednek kivonni termõföldbõl. Ha kell a maradék is, akkor a besorolási érték*területet kell fizetni, ami finoman fogalmazva nem kis összeg... És mindezt a semmiért. Azaz a bürokrácia életbentartásáért.
Én meg csak várok és várok, de azóta se írtak vissza a házhirdetõk. :rolleyes:
Amatorpe
05-16-2015, 10:16 PM
Na megtaláltam:
1. melléklet a 2007. évi CXXIX. törvényhez205
A földvédelmi járulék mértéke
1. A termõföld végleges más célú hasznosításáért az igénybevétellel érintett termõföld aranykorona (a továbbiakban: AK) értéke e táblázat szerinti szorzatának megfelelõ forintösszeget kell járulékként fizetni, de legalább 20 000 forintot.
Minõségi osztályok (AK szorzószáma)
I. 184 000
II. 152 000
III. 120 000
IV. 88 000
V. 56 000
VI. 35 000
VII. 20 000
VIII. 4000
2. Az igénybevétellel érintett termõföld más célú idõleges hasznosítása esetén a járulék mértéke a minõségi osztályra tekintet nélkül az elsõ évre vonatkozóan a termõföld AK értéke ezerszeres szorzatának megfelelõ forintösszeg, azzal, hogy a járulék összege 20 000 forintnál nem lehet kevesebb. A szorzót évente ezerrel növelni kell mindaddig, amíg a terület az eredeti állapotának helyreállítása elfogadásra kerül.
3. A járulék mértékének megállapításakor minden olyan megkezdett évet egész évnek kell tekinteni, amelyben a terület mezõgazdasági termeléssel nem hasznosítható.
4. A termõföld engedély nélküli más célú hasznosításakor
4.1. a más célú hasznosítás utólagos engedélyezése esetén a járulék számításánál az 1. pontban foglaltakat kell alkalmazni;
4.2. az elrendelt eredeti állapot helyreállításának elfogadása esetén a járulék számításánál a 2. pontban foglaltakat kell alkalmazni.
Ez a fenti elég bonyolultnak tûnik. Én a múltkor néztem hogy hogy megy ez az aranykorona dolog, de nem egyszerû kiszámolni. 50-70 ezer forintot ér 1 AK. Ennyi jött le.
Én közben küldtem egy üzenetet egy fickó házügynöknek. Ha már a nõk közül senki nem hajlandó válaszolni, akkor majd hátha egy férfiember komolyan veszi a munkáját.
Amatorpe
05-17-2015, 02:59 PM
Nem bonyolult, a földhivatal megmondja mennyi az AK érték, csak fel kell szorozni... És hanyattesni a kapott összeg láttán... Aztán ha vissza akarod minõsíteni valami érthetetlen okból kifolyólag, akkor nem elég csak kifizetni, hanem vissza is kell állítani az eredeti állapotot, ami megint csak pénz, fõleg ha beépítetted, vagy ilyesmi.
Ami a bizniszed illeti, remélem összejön! Ha tényleg eladó, akkor gondolom mindegy kinek adják el, meg hogyan, persze letekintve szélsõségektõl.
Ezek azóta se írtak vissza. Holnap beszélek a bankommal hogy mi újság, hogy adnak-e hitelt és hogy hogy. Elsõre úgy néz ki, hogy 50.000 a minimum amit kérni lehetne, de ki a fenének kell annyi pénz? Talán 20 is elég lenne. Meg 30 vagy 15 éves futamidõre. Minek, ha 2 év alatt ki tudnám fizetni? :rolleyes: De majd utánajárok, az a biztos.
Nem Las Vegas-ba akarom vinni elkaszinózni, hanem házra kell. Remélem hogy majd komolyan vesznek.
Amatorpe
05-19-2015, 11:38 AM
Hát a banknak nem az a biznisz, ha minimális kamattal 2 év alatt visszaadod a pénzüket... Õk azt szeretik, ha mérhetetlenül eladósodsz 500 évre, kamatos kamattaél fizetsz vissza, és közben 3 gazdasági válság, 22 kamatemelés meg 85 árfolyamingadozást tudnak kreálni, hogy a felvett összeg 2-szerese helyett 95478915367896-szorosát fizesd vissza. De azért meg kell próbálni, itthon is vannak takarékszövetkezetek, meg ilyesmi. Szóval ha neked van kitalálva, tuti összejön! :D
Ez a gond. Hogy ahogy néztem, 50.000 a minimum, meg 15 év. De valahogy nincs kedvem magamból egy életre rabszolgát csinálni. A jó hír, hogy éjjel lejjebb vitték a ház árát 1 millával. :thumbup Ha tudnék belõle alkudni még 1-et, akkor tényleg nem kellene annyira nagyon sok hitel hozzá. Akkor $ 15 ezer hitellel már ki tudnám fizetni. Drukkoljatok!
:beer:
mmilan21
05-19-2015, 06:40 PM
Ez a gond. Hogy ahogy néztem, 50.000 a minimum, meg 15 év. De valahogy nincs kedvem magamból egy életre rabszolgát csinálni. A jó hír, hogy éjjel lejjebb vitték a ház árát 1 millával. :thumbup Ha tudnék belõle alkudni még 1-et, akkor tényleg nem kellene annyira nagyon sok hitel hozzá. Akkor $ 15 ezer hitellel már ki tudnám fizetni. Drukkoljatok!
:beer:
Úgy legyen!
Most értem haza, elbeszélgettem egy nagypapa kinézetû bankárral.
Minden embernek van egy credit-score-ja. Ami egy pontszám, attól függõen hogy milyen anyagi dolgai voltak a múltban. Volt-e hitele, fizette-e rendesen, volt-e hitelkártyája, volt-e tartozása.
Viszont ami érdekes hogy ezt nem ám bankok figyelik. Hogy megtudd hogy mi a pontszámod, egy kormányhivatalhoz kell nyomtatványt küldenek. Ugyanis õk tudnak rólad MINDENT. Hogy mikor dolgoztál, hol dolgoztál, mikor mennyi pénzed volt, volt-e hiteled. Meg mindent amit el lehet képzelni. Tehát a kormány nem csak néhány pénzmozgást figyel, hanem mindenki életében belekémkedik, de annyira hogy jobban tudja az emberek magánéletét és anyagi dolgait, mint a lakosok maguk. :rolleyes:
Házhitelhez meg van egy hasonló a credit-score-hoz, csak annak más a neve.
Erõsen gondolkodott hogy mit mondjuk, de abban maradtunk, hogy holnap visszamegyek, addig meg tárgyal egy olyannal aki ezeket a dolgokat szokta intézni.
Viszont mondta hogy ne aggódjak a 30 meg 15 éves futamidõn. Azt bármikor elõtörleszthetem. Ez azért sokat számít! Egyik rokonom vett fel hitelt és a bank egyszerûen nem engedte meg neki hogy elõtörlesszen. Inkább éveken át szívták a vérét. :mad: Úgy tûnik hogy nekem így nem lenne ilyen problémám, mert a bankom rendesebb.
Holnap majd többet fogok tudni.
WestBam
05-19-2015, 07:58 PM
Azért mondass csak el vele szépen mindent az elõtörlesztési lehetõségrõl, nehogy a végén legyen benne valami "kis" csavar, hogy véletlenül se járj jól ha be szeretnéd hamarabb fejezni a törlesztést!
Tudnak ezek olyan dolgokat, a saját példámnál maradva autó hitelre, két évig fizettem, aztán végtörlesztettem. No akkor annyit kellett befizetnem mint az autóm eredeti vételára volt. Szóval buktam a kezdõ befizetést és a két év törlesztést, csak úgy :duhos:
Ez csak érdeklõdés szinten ment. Csak beszélgettünk egy kicsit, félhivatalosan. :)
Dream_walker
05-20-2015, 07:39 AM
Viszont mondta hogy ne aggódjak a 30 meg 15 éves futamidõn. Azt bármikor elõtörleszthetem. Ez azért sokat számít! Egyik rokonom vett fel hitelt és a bank egyszerûen nem engedte meg neki hogy elõtörlesszen. Inkább éveken át szívták a vérét. :mad: Úgy tûnik hogy nekem így nem lenne ilyen problémám, mert a bankom rendesebb.
Elõször is drukkolok én is!
Másodszor a rokonodnak érdemes lenne elsétálni a hitelszerzõdésével egy ügyvédhez, mert ha jól tudom (ha nem, akkor javítsatok ki), akko mo-n jogszabály biztosítja, hogy bármely hitelszerzõdésnél, a törlesztéstõl függetlenül évente egy alkalommal tetszõleges összegû, ingyenes (nincs plusz kezelési költség) elõtörlesztési opció legyen.
Amatorpe
05-20-2015, 09:00 AM
Nekem olyan a szerzõdésem, hogy bármikor bármennyit be lehet, de a fennmaradó futamidõ és összeg függvényében felszámolnak rá valamennyit. (kb 1% ha jól emlékszem...) Szóval ha nem is ingyen, de azért nem az egészet bukom... Persze át kellene olvasni még egyszer, de azt hiszem így van.
Túlélõ! Mindig az apróbetûs résszel kezd, a többi sallang!
Szerintem lemondhatok az egészrõl. Pénzem lenne rá, vagy a bank adná a felét, szerintem benne lennének. Elérhetõ lenne. De a páromat nem érdekli, nem akarja. Így ez úgy tûnik hogy végleg megpecsételi az álom sorsát.
Amatorpe
05-22-2015, 06:35 AM
Azért ennek fuss neki még egyszer... Nálam is az van, hogy az új párom "belecsöppent" ebbe az egészbe - jó, mondjuk nekem már folyamatban volt az ügyintézés - de amikor lebuktam egy mini pakkal (a cigisdobozzal, amirõl már raktam fel képeket, és hát ugye mit keres nálam, ha nem dohányzom, meg elõbb-utóbb úgyis el kellett volna mondani), már voltunk olyan viszonyban, hogy ha nem is teljesen értett egyet a nézeteimmel, de nem hátráltatott. Szóval Te, akinek több éves kapcsolata van, tuti meg tudod gyõzni arról, hogy ez kell neked, ez fontos neked, és hajlandó vagy ezért sok mindenrõl lemondani, meg esetleg ha minden kötél szakad, bedobhatsz valami aduászt, amit õ szeretne (utazás, autó, mittudomén) hogy megkapja õ is, és akkor mindenkinek jó lesz. Ne add fel ilyen könnyen! Problémák nincsenek csak kihívások! :thumbup
Próbálkozom tovább, de sajnos nem rajtam múlnak a dolgok. :(
Elég esélytelennek tûnik a dolog.
Voltam a bankban, a bankár meg azt mondta, hogy addig nem adnak hitelt, amíg nincs "credit score"-om, úgyhogy azt szerezzek magamnak hogy magas legyen.
Ok, és azt hogy lehet. Úgy, ha felveszek hitelt és fizetgetem vissza, rendszeresen. Jó, de most mondta hogy hitelt nem adnak, amit meg nem adnak, azt nem tudom visszafizetni se.
A másik, hogy fizessem rendszeresen a számláimat. Az jó vicc, ha nincs saját házam, akkor nem kapok semmilyen számlát. Telefonom sincs.
A harmadik, hogy még ha mondjuk szereznék is be telefont, meg akármiket, amivel esetleg havi számlák járnának, akkor se tudnék mit kezdeni azzal. 1 év múlva talán lenne elég magas "credit számom", hogy kapjak hitelt? Addigra hitel nélkül is összeszedek annyi pénzt amennyi kellene.
Meg ha most kell pénz, mert most eladó a ház, akkor mit érdekelne engem hogy adnának-e hitelt 1 év múlva, amikor már nem kellene?
WestBam
05-23-2015, 07:10 AM
Akkor nincs más hátra, albérlet és szûkre a derékszíjat, 1-2 év múlva meg lehet belevágni kp.-ra a házvásárlásba :thumbup
Albérletre nem költenék. Maradok ahol most vagyok a rossz körülmények között, és próbálom prepperként kezelni a dolgot. Kibírom és kész. Gyûjtök és 8-10 hónap múlva lesz még pénzem. Ha nem adják el a meghirdetett házat, akkor meg tudom majd venni. Közben talán még a magyarországi dolgok is bejönnek. Akkor is megtudnám venni. Még úgy is hogy a forint nem ér semmit és amiatt egy zsák pénzt veszítek. Kivárok és reménykedem, hajtok tovább a munkával. Nagyjából ezt tudom csinálni. :(
Amatorpe
05-23-2015, 09:55 AM
Te Túlélõ!
És ha kisebbet néznél olcsóbban? Pl én is olyat néztem, hogy nem lakóingatlan van rajta, külterület, stb, de árban töredéke a belterületes, lakóingatlannak minõsítettekhez képest... Értsd: 60nm2-es ház, 700m2-es telek belterület 6,5milla, ez 1,3-1,5km a határtól, és csak 16+25+16m2, meg 1500m2 telek, de csak 1,5 milla. Aztán majd bõvítem. Vagy ott nincs ilyen?
A kisebbek se sokkal olcsóbbak, 40-50 ezer mindegyik. Van rom, vagy telek nélküli, de olyat nem fogok venni ami nem tetszik. Ahhoz túl sok pénzrõl van szó hogy megvegyek egy olyan házat ami nem megfelelõ.
2008-2013 körül voltak úgy olcsók, de azóta már nagyon felkúsztak az árak. Tudod, 2008-ban dõlt be az ingatlan piac és akkor hirtelen senki nem vett, hanem mindenki árult. Akkor voltak olyanok hogy 20 holdas terület átszámítva 5,5 millió forintért, meg házak 6 millióért 10-15 holdas telkekkel. Azért mozdultam rá erre, mert ez valamivel drágább, de nem sokkal. Tudod, fontos az is hogy hol van, mert ha nincs mellette elérhetõ közelségben egy település, ahol vannak dolgok, akkor nem tudom a munkámat se végezni. Úgyhogy arra is figyelnem kell. Vannak jó vételek, de ha 30 kilométerre van a legközelebbi ember lakta település, akkor az úgy nem jó.
Én azért bíztam a bankomban, mert olyan 15 ezer dollár az nem sok és talán annyi is elég lenne rá. A használt kocsik kerülnek annyiba a közeli autókereskedésben, de én annyit se kaphatok mert "nincsenek pontjaim". :hogymi:
Úgy tûnik hogy eladták. És még addig se jutottam el, hogy valaki visszaírjon hogy tárgyaljunk. Azt hiszem nagyon nyomott hangulatban leszek a következõ idõszakban. (De majd igyekszem nem kimutatni.) :(
Egy másik van ami talán még tetszene. (Nem annyira, de esetleg azt is jónak találom. De az meg 200.000 dollár. Soha az életben nem lesz nekem annyi pénzem.)
Úgy tûnik hogy a vevõjük elállt az üzlettõl és újra listázták a házat ami tetszett. Ezek szerint még mindig játékban vagyok, majd megpróbálom megint elérni az üzletkötõt.
Ha már ház, akkor megosztom hogy mit tartok fontosnak ha vásárlásra gondolok.
Hogy meg van-e a pénz egy házra, az csak egy apró részlete a dolognak.
1. Fontos hogy ne legyen túl északon és túl délen, mert fent hideg van, lent meg hõség. Úgyhogy a legjobb az ország közepét figyelni. Túl sok, esetleg túl kevés csapadék. Túl kelet szintén nem jó és túl nyugat sem, csak az nem az éghajlat miatt.
2. A törvények, mert ugye aki szereti a lõfegyvereket, az ne akarjon Kaliforniába menni, mert nem lesz ott jó neki. Se Colorado-ban (az utóbbi évek miatt). Persze más-más törvények vannak, bárkinek bármi a hobbija, munkája, figyelembe kell vennie hogy melyik államban van törvényileg esélye hogy azt tegye amit szeretne, vagy ami a munkája.
3. Azt se árt észben tartani, hogy mi a helyzet a katasztrófákkal. Ha valaki nem szereti a hurrikánokat, annál több déli állam, meg az egész keleti part esélytelen. A tornádótól tartók meg kihúzhatják Kansas-t, Missouri-t meg még néhány államot. Aki földrengéstõl fél, az ne akarjon Kaliforniában lakni.
4. Használati adó és ÁFA. Van olyan állam ahol nincs ÁFA. Van ahol majdnem 10%. Ez azért elég nagy különbség. A használati adó meg hasonló az ÁFÁhoz. Azt akkor kell fizetni ha valaki más államból rendel valamit és viszik neki. Akkor nem fizet ÁFÁt, viszont adózásnál fizetnie kell a használati adót, ami pont annyi mint az ÁFA. Ráadásul van ahol kitölti az ember a fecnit és befizeti, máshol viszont bonyolult hosszú nyomtatványokat kell kitölteni, meg nem csak az államnak kell ÁFÁ-t fizetni, hanem a megyének, meg a városnak is. Bonyolult dolgok ezek.
5. Milyen messze van a legközelebbi település: Kocsival könnyebb, de ha az nincs, akkor 5 kilométer az már úgy sok, ha naponta kell menni. Oda-vissza 10. Biciklivel is sok, gyalog meg fõleg. Az is fontos hogy mekkora település, és hogy mi van ott. Ami élethez és munkához kell, az legyen elérhetõ távolságban.
6. Föld. Legyen jó nagy föld mellé. A földnek értéke volt és értéke is lesz. Befektetésnek se rossz. És az érzés hogy egy földterület a tiéd. Persze aki 50 négyzetméteres lakásban is elvan, annak mindegy. Nekem vagy 20 hold kellene.
7. Ingatlan-adó. Ez lehet semmi, de lehet több ezer dollár is. Ez általában takarja a település rendõrségét, tûzoltóságát, iskoláit, könyvtárát és hasonló dolgokat. Van hogy magában foglalja a vizet, akkor nincs vízszámla, mert a város adja a vizet. Vagy fûtést, vagy a szemétszállítást, vagy ezek kombinációját.
8. Ár-érték arány: van hogy mennyibe kerül, de ha a fentiek közül egy vagy több nem jó, akkor persze lehet akár olcsó is, mert nem érdemes rá pénzt költeni. Van mellé egy kis föld, de a ház túl kicsi, vagy romos állapotban van. Vagy a ház tûrhetõ, de nincs hozzá föld? Vagy van hozzá föld és nagy is, de 22 kilométerre van a legközelebbi település? Akkor ugye kár pénzt ölni bele. És persze érezni kell hogy ez az ahová rögtön beköltöznék. Ha nincs az az érzés, akkor esetleg késõbb jön a megbánás, ami rosszabb helyzetet teremt mint azt hogy valaki nem tud választani, mert akkor ott lesz a nyakán egy ingatlan, ami neki nem tetszik, aztán szabadulna tõle, majd a végén pénzt veszít az egészen és megint ott van ahonnan indult, csak úgy már kevesebb pénzzel a zsebében.
9. A méret számít. 3, de inkább legalább 4 szoba, 2 fürdõszoba. Ez lenne a minimális ami nekem kellene. Úgy van helyiség irodának és vendégszobának is.
10. Közbiztonság: Magyarországon nem hiszem hogy pontosan tudni lehetne, de itt nálunk errõl településenként van nyilvános, kikereshetõ hivatalos statisztika.
Ne mondja senki, hogy ez olyan ritka mint a fehér elefánt, mert ilyenek voltak régebben, nem is kevés. 2008 és 2013 között sok volt, olcsón. Csak mostanra változott a helyzet, sajnos.
Amúgy tudjátok hogy hogy kell nagyon ritka fehér elefántot fogni? Úgy hogy meszesgödörbõl csináljátok neki csapdát.
D - törölt tag
06-12-2015, 02:52 PM
Még úgy is hogy a forint nem ér semmitHát akkor dollárokból itthon kéne venned,itt is lehet neten dolgozni!Ráadásul jól tudnak magyarul!
Mondjuk itthon nem lehet puffogtatni.:cry:
Persze, neten lehet dolgozni, havi 20 ezer forintért. Az éhen halni is kevés. Ha mennék feladhatnám a tûrhetõen menõ üzletem, a fegyvereimet, a közbiztonságot, a terveimet, párom se hiszem hogy a munkáját fel akarná adni, az összes összegyûjtött dolgomat is hátra kéne hagynom, tulajdonképpen mindent. Az otthoni család 80%-a is csak idegesít, úgyhogy egyáltalán meg se fordulna a fejemben hogy odamenjek. :(
Találtam megint egy jó helyet. A probléma ugyanaz. Hiányzik hozzá vagy másfél millió. És persze a társamnak megint nem tetszik. De ahogy beszél hogy mi baja vele, egyre inkább úgy tûnik hogy egyik se fog neki tetszeni.
Az érvek nem hatnak. Ilyenkor mit lehet csinálni?
http://magyarprepperforum.org/image.php?u=1&dateline=1388189128
Én biztos nem fogok városban házat venni. Nekem nem kell szomszéd, gazdálkodni akarok, állatokat is tartanék, vadásznék a saját helyemen, horgásznék is talán, meg van egy rakás tervem. Egyáltalán semmi nincs amit városban akarnék csinálni. :mad:
Szerintem, ha tudsz hatni a párodra és szeretitek egymást, akkor- nagyon lassan- tudsz változtatni a hozzáállásán. Ha valamelyik része nem mûködik, akkor...
Visszaírtak. Azt mondják hogy van már rá ajánlat, úgyhogy jobb ha én is adok rá egyet, különben megveszi más. :hogymi:
Hiányzik vagy 7 ezer. Viszont egy alacsony ajánlatot tehetnék rá. Nem lehet tudni hogy más mennyire alacsony ajánlatot küldött be nekik.
Volt egy ami tetszett régebben, az a kiírt ár 66%-áért vitték el.
Mivel tudnám meggyõzni hogy kell a föld? Van valami ötletetek? :(
D - törölt tag
06-21-2015, 02:54 PM
Mivel tudnám meggyõzni hogy kell a föld? Van valami ötletetek? :(
Amikor új életet kellett kezdenem,volt két lehetõség.
Az egyik ez a lakás amiben most lakunk a másik egy gyönyörû nyaraló.Egyforma volt a két ár.
Amikor vártam a nyaraló tulaját,odajött a kettõvel arrébb a szomszéd.Mit keresek itt,kit várok?
Mondta az övé is eladó,csak úgy messzirõl néztem a helyet.Hát ez reménytelen mondtam,nekem csak ennyi pénzem van.
ja annyiért biztos,hogy nem.
végül a lakás lett a nyerõ.
Pár hónapra rá,jön a telefon,meg van e még a pénzem,mert annyiért is vihetem a szomszéd nyaralót.
Hú vazze!De hát ilyen az élet!
Nem veszítesz semmit,ha teszel "szemtelen " ajánlatokat!
Vagy ha arra gondoltál az asszonykát hogyan gyõzöd meg?
Tedd be magatokat egy kicsit abba a környezetbe!Bérelj egy hosszabb ,de nem végleges idõre egy olyan helyet.Meglátjátok mi lesz. Tetszik e !?
Vagy ha arra gondoltál az asszonykát hogyan gyõzöd meg?
Igen, az a gond most. :hogymi: Sajnos.
D - törölt tag
06-21-2015, 05:17 PM
Nem biztos,hogy gond!Sosem lehet tudni,mit hoz a jövõ!
Egy valami viszont teljesen biztos:Az igazi Társ,aki szeret,kitart melletted ,bíztok egymásban,nagyobb kincs mint a bunker,tanya,ménes,10000 konzerv.
Egy szál hátizsákkal és a Társaddal,szerelmeddel elõbbre jutsz mint bármi mással!
Próbálj közép utat találni.Ha városban,kertvárosban szeret élni ,hát add meg Neki és mellé egy kevésbé színvonalas,de a célnak megfelelõ kis birtok,akár lakókocsival vagy sátorral.Aztán néha ki megy veled,aztán többször.
Ne vágd bele a hideg vízbe,hagyd hogy szeressen és megszokja.
Ja és Te is engedj neki!
WestBam
06-21-2015, 08:00 PM
Csak találd meg, hogy mivel lehet neki egy ilyen területen kedvezni. Pl. lehet egy saját kerti tava ha szeretné (mert vizet ugye kell raktároznod ;) ), esetleg lehet saját kis konyhakertje ha szeretne (bár tudom arra nem szokás annyira az ilyen de hátha), esetleg tarthat kutyát, vagy eggyel több macskát, ilyesmi.
Valamivel tuti meg lehet gyõzni, hogy neki is jobb lesz ott mint ahol laktok, szóval hajrá :thumbup
Amatorpe
06-22-2015, 01:47 PM
Hát Túlélõ, nincs minden helyzetben érvényes recept, de lehet az önkiteljesedés, a fejlõdés, az életbiztosítás, a remény, a lehetõség, a szabadság, a függetlenség, stb, mint érvelési indok. Nálunk is egyébként az volt, hogy új párom amikor látta a telket, elkezdett agyalni, hogyan tudná megszépíteni az elõkertet (a ház meg az utca közti részt), már virágokat, kisösvényt, meg kitudjamit tervezget... Szóval oda kell vinni, hogy lássa, érezze, élje bele magát... Legalábbis nálunk ez mûködött. És igen, szemtelennek kell lenni! Mármint ami az árat illeti...
Kerestem 18 érvet és összeírtam neki.
Igazából az a helyzet, hogy az infláció viszi a pénzt, mivel a bank 2 forintot ad minden 1000 dollár után, kamatnak, ami bent van a számlánkon. Nem vicc. havi KETTÕ forintot. Úgyhogy már azzal is megy a pénz hogy ott parkol bent a számlán, mert veszít az értékébõl. Amit vennék ha még csak oda se akarna költözni, annyi föld jó BOL-nak vészhelyzet esetére, vagy üdülõteleknek, vagy egyszerû befektetésnek is.
Amatorpe
06-22-2015, 02:42 PM
Az szép... Nekem nem volt ennyi... De igen, az infláció is köztük lehet.
Mindenesetre drukkolunk Neked!
(Aztán a következõ tali majd ott lesz :D )
Javult a helyzet. Társam nézegette a közeli kisvárost és tetszett neki. Én meg dobtam egy ajánlatot a házra/telekre. Drukkoljatok. :beer:
WestBam
06-22-2015, 08:29 PM
Drukkolok!
Ha meglesz meghívhatsz minket egy szalonnasütésre ;) :haha:
Jó. Sátrat majd hozzatok, mert sátorhely lenne. Több mint 10 hektár. Pecázási lehetõség is van. Folyó pár száz méterre. :thumbup
Most vettem észre hogy néhány száz méterre van tó, meg folyó, viszont a háztól nagyjából 90 méterre van egy kis patak is. Van annál jobb prepper szempontból, mint egy kis patak ami keresztülmegy a saját földön? :tapsol:
Még nem írt vissza az ház-árus ügynök, de várom hogy mit fog mondani.
D - törölt tag
06-23-2015, 04:52 AM
Jó. Sátrat majd hozzatok, mert sátorhely lenne. Több mint 10 hektár. Pecázási lehetõség is van. Folyó pár száz méterre. :thumbup
A szavadon fogunk,de mit kezdesz 10 millió emberrel?Ha nem retúr jegyet veszünk!
Grafitos
06-23-2015, 09:40 AM
A patak nagyon király..csapj bele ebbe a vásárlásba bátran. Emlékszem mennyire örültem, mikor megtudtam, hogy a dombtetõn álló házunknak van saját fúrt kútja. A korábban ívóvíz tárolására szolgáló kannákat másra használhatom és kezdek gondolkozni egy hatékony víztisztító beszerzésén.
Ha van kép az épületrõl és a környékrõl szívesen megnéznénk szerintem. Én kíváncsi vagyok mi az ami ennyire megfogta a fantáziádat:thumbup
Most vettem észre hogy néhány száz méterre van tó, meg folyó, viszont a háztól nagyjából 90 méterre van egy kis patak is. Van annál jobb prepper szempontból, mint egy kis patak ami keresztülmegy a saját földön? :tapsol:
Még nem írt vissza az ház-árus ügynök, de várom hogy mit fog mondani.
Amatorpe
06-23-2015, 10:00 AM
Képeket én is szívesen látnék!
(De hogy ne tároljak vizet kannákban.... hááát...)
A patak nagyon király..csapj bele ebbe a vásárlásba bátran. Emlékszem mennyire örültem, mikor megtudtam, hogy a dombtetõn álló házunknak van saját fúrt kútja. A korábban ívóvíz tárolására szolgáló kannákat másra használhatom és kezdek gondolkozni egy hatékony víztisztító beszerzésén.
Ha van kép az épületrõl és a környékrõl szívesen megnéznénk szerintem. Én kíváncsi vagyok mi az ami ennyire megfogta a fantáziádat:thumbup
Egyelõre még nem írt vissza az üzletkötõnõ. (Úgyhogy küldtem neki egy másik üzenetet is.)
Patak van, kicsit távolabb a folyó, de van a közelben néhány tó is. Szóval vízszerzésre 3 hely is van. A vadászat teljesen legális, a terület nagysága miatt pedig akár a konyhaablakból is kivitelezhetõ lenne. :haha:
Ha összejön, odamegyek és 4K felbontásban készítek róla videókat meg képeket. :beer:
Én kíváncsi vagyok mi az ami ennyire megfogta a fantáziádat
Ez egyszerû. 25 hold föld, ami 10 hektár. Ha nem lenne ház a területen, még úgy is jónak tartanám az árat. De van ház, ami nem is kicsi. Igaz, nem téglából épült, de a legtöbb ilyen ház fából van. 3 vízforrás. Közel a város, de nem túl közel. Vadászni lehet. (Tehát akkor lõgyakorlat is rendben van.) A közbiztonság az ország tekintetében a legjobbak között van. Egyedül talán csak a bicikliút hiányzik és a Walmart az nincs annyira közel, de azért az se elérhetetlen távolságban van. Minden tekintetben megfelelõ.
Grafitos
06-23-2015, 11:12 AM
Nehéz elképzelni, hogy egyszerre megy ki a vezetékes víz és szárad ki a kút :haha: persze nem lehetetlen.
Arra az esetre ott van a gyûjtött esõvíz+kell még egy tisztító, mert csak tabletta van.
Ha minden kötél szakad, 5 perc kocsival a tesco :D
azért értem a dilemmát..már én is úgy megszoktam azt a 130 liter biztonsági tartalékot. Száraz, hûvös, sötét helyen úgy elálltak másfél évig, hogy semmilyen minõségromlást nem tapasztaltam (nem vizsgáltam)de színre ízre ok és nem volt hasmenésem fél liter elfogyasztása után sem. Egy biztonsági forralással gond nélkül innánk.
Túlélõ, ha van közel patak, már csak egy medret kell ásni a haverokkal és meg is van a saját tavacska közvetlen a ház mellett, ráadásul mindig frissülõ vízzel.
Nagy áldás ez! Ha elég nagyot ástok akár halakat is tarthatsz és eladhatod a helyi piacon jópénzért. Pl afrikai harcsa elég kelendõ és nagyon igénytelen a vízminõségre..:thumbup
Képeket én is szívesen látnék!
(De hogy ne tároljak vizet kannákban.... hááát...)
Megjött a válasz. 99% hogy elbuktam. Ha 2 nappal elõbb szólok, akkor lett volna rá esélyem, így viszont elvitte más. Viszont 2 napig tartott mire abbamaradt a vita a társammal. :( Azt írta az üzletkötõ, hogy nem igazán lehet mit tenni, csak abban az esetben változhat a helyzet, ha a vevõnél gond van, vagy eláll a vásárlástól. Amire gondolom szinte semmi esély. Nagyon szomorú vagyok. :cry:
gyûjtögetõ
06-23-2015, 04:18 PM
licitáld túl egy kevéssel a másik vevõt, úgyis az kapja aki többet ad érte
Próbáltam. A nõ azt mondta hogy az úgy már nem lehetséges, mert már megegyezett a bank a másikkal. :(
D - törölt tag
06-23-2015, 06:47 PM
Próbáltam. A nõ azt mondta hogy az úgy már nem lehetséges, mert már megegyezett a bank a másikkal. :(
Arra azért vigyázz,nehogy "szellem házba" költözz be!
A "túl szép,hogy igaz legyen",meg a "kihagyhatatlan ajánlat "gyanús!
Egy kis okosítás ingatlan vásárlás elõtt állóknak.
Hol volt,hol nem volt.....egy gyönyörû,frekventált és olcsó lakás,nagy bajban lévõ elvált anyuka,sok gyerekkel,panasz áradattal.A szomszédos lakásokban nem lakik senki,csendes nyugodt a szint.
Meg is jön a csillogó szemû vevõ,hatalmas tervekkel.Ja egy kis okosság az illetékek miatt és költözés az álom lakásba.
Aztán ki tudja honnan,elõkerülnek a szomszédok és megindul a daj-daj,a szemetelés,a hangoskodás,a folyosóra kipakolás,a lejmolás,a zaklatás,az éjjeli balhék,mû verekedések.
Pár hónapja van a csillogó szemû vevõnek,aztán meghirdeti.
Az érdeklõdõk be sem kopognak,ha egyáltalán eljutnak az ajtóig.
Aztán megjelenik a szegény,elvált eladó ezer gyerekkel,hogy Õk imádják ezt a lakást és vissza vennék csak hát olcsóbban ugyebár.
Megtörik emberünket,bebukik pár millát és elmenekül.
Szétosztják a lóvét és jöhet az újabb csillogó szemû vevõpalánta!
Mi az a szellem ház?
Nincs szomszéd, pont az a lényege. :) Én nem akarok szomszédokat. City Data-n pedig fent van hogy mi a helyzet a környezõ településeken, kik laknak ott, hányan, milyen bûncselekményeket követnek el, ez magas arányú-e vagy alacsony. Ezeket mindig átnézem mikor találok valami tûrhetõbb házat. Nincs dajdaj szerencsére, a bank árulta. Itt azért nem annyira divat a zeneüvöltetés. A rendõr kopog az olyasmiért.
Általában az a helyzet, hogy az emberek felvesznek egy csomó lakáshitelt, aztán nem tudják fizetni. Eladnák a lakást drágán, meg költöznek más hová, de aztán átveszi a bank az ingatlant és õk kezdik árulni. A szomszéd ház például vagy 2 éven át üresen állt. Talán néha elõfordulhat átverés, de a bank nem csinálja. Semmi kedvük pereskedni, õk csak áron alul meg akarnak szabadulni az ingatlanoktól, mert semmi kedvük ahhoz hogy a nyakukon legyen és csak vigye a pénzt.
D - törölt tag
06-23-2015, 07:22 PM
Mi az a szellem ház?
Amirõl az eladó tudja,hogy problémás,csak hát a jutalék vagy ha saját meg akar tõle szabadulni.
Aztán mikor már kifizették derül ki ,hogy "szellem lakik" a házban.
Rossz szomszéd,csöpög,felázik,kiszárad nyáron a kút,reped a hungarocell alatt,megárad a patak az utcában,csúszik a partfal,stb,stb,stb....
Itt azzal azért nem próbálkoznak, mert a vevõk többsége a vásárlás elõtt felbérel egy bevizsgálót. Ha bármi gond van a házzal, az megtalálja. Legyen az elektromos gond, vízvezeték, termesz, bármi. :)
A "Pénznyelõ" filmet ismered? Abban volt hogy egy házaspárt talált egy nagy házat, de nem ellenõriztették le, aztán kiderült róla hogy egy romhalmaz, csak kicsit kicsinosították az eladás elõtt.
https://www.youtube.com/watch?v=bwPcBpEFnyw
Próbálom elérni az ingatlanközvetítõt de nem ír vissza semmit. :rolleyes:
Közben találtam egy érdekes videót. Erdõtûz figyelõ-torony.
https://www.youtube.com/watch?v=WkArlRbA9VM
SMS-t küldtünk egy másik ingatlanközvetítõnek. Az elsõrõl azóta se tudunk semmit. Ez a második meg mondta hogy a 3 email amit küldtem neki mind az email-szemétben landolt, nem tudja miért. De mondta hogy késõbb majd ír, meg beszélünk, meg minden.
Nehéz ügy a házvásárlás, fõleg ha ilyen nehezen lehet mindenkit utolérni. De legalább beindult a dolog egy kicsit. Csak ez a stressz... :duhos:
Jó bonyolult ügy. A nõnek mindig SMS-t kell írogatni, mert az emailekre nem szeret válaszolni. Aláíratott velem néhány dolgot, de várni kell egy csomót. Úgy tûnik hogy én beszélek vele, õ beszél egy másik ingatlanossal, az meg az eladóval, aztán az eladó vissza az ingatlanoshoz, aztán az ingatlanos a másik ingatlanoshoz, az meg beszél velem. :huuu: Legelõször 24 napja írtam a tanyával kapcsolatban, de a vevõk véleményét azóta se tudom. Mára vártam, de lehet ma se szól az ingatlanos nõ. :hogymi:
Magyarországon ez azért nem annyira bonyolult. Érdeklõdõ szól, megnézni az ingatlant, szerzõdés-írás, ügyvéd-átíratás, fizet, költözhet. De itt nálunk annyi tökölés van vele.
Ma felhívtam, azt mondta hogy nem kapott üzenetet a másik ingatlanügynöktõl. Meg hogy megpróbálja elérni, aztán meg majd engem is felhív. Vagy ha õ nem akkor én hívjam õt.
Én mondjak valamit neki, aztán õ a másik ingatlanosnak, az az eladónak, õk vissza az ingatlanosnak, aki meg az ingatlanosnõnek, aki meg nekem válaszol. :hogymi:
Jobban örülnék ha lenne 1 ingatlanközvetítõ és azzal állnék kapcsolatban én is, meg az eladó is. Vagy ha rögtön az eladóval beszélhetnék közvetlenül. Gyorsabban menne a dolog. Nem mintha nem bírnék ki még 1 hónapot, csak tartok attól hogy nem jön össze a dolog. Fõleg ha ennyit tököl mindenki. :rolleyes: Az elsõ ingatlanközvetítõnek vagy 5 hete írtam. Õ soha nem is válaszolt.
st.jimmy
10-03-2015, 03:33 PM
Hogy nem hal éhen aki így végzi a munkáját?
Jó kérdés. Én se értem. Nem néznek emailt, SMS-re nem igazán válaszolnak. Ha telefonálok vagy felveszik, vagy nem. Ha nem próbálkozok kézzel-lábbal, akkor nem is foglalkoznak az üggyel. Nem szólt vissza a nõ eddig, úgyhogy ma is telefonálhatok neki hogy intéztek-e valamit. :hogymi:
Dream_walker
10-03-2015, 06:53 PM
Ez nyilván sarkítás, de ezért kerül ott ennyibe egy ingatlan. Hiszen egy adásvételen van fél tucat élõsködõ, ráadásul nem egy hétig kell ellátni õket, hanem mondjuk hónapokig.
Igazából úgy tudom hogy 150 dollárt kell majd fizetnem a nõnek. Amit én boldogan kifizetek, de jó lenne ha jobban belevetné magát a munkába. Csak néhány telefont kell megeresztenie, meg elõre írt nyomtatványt átküldeni ide-oda emailben. És akkor kell fizetnem, ha összejön az adás-vétel. Szóval nem lenne gond, csak nem tûnik túl motiváltnak a nõ. Oké, a 150 dollár nem egy nagy összeg, de nem is kell érte túl sokat dolgozni. :hogymi:
st.jimmy
10-03-2015, 07:09 PM
Lehet azért engedi ezt meg Nálad, mert nem te vagy a piaca. Ha nagyobb bizniszt bonyolít naphosszat, akkor nem csodálom, hogy a tiédre nem marad ideje-energiája... De a korrekt megoldás egy ilyen esetben az lenne, hogy ezt megmondja. Ja, hogy naiv vagyok? :D
Tegnap mikor felhívtam, kisgyerek hangját hallottam a háttérben. Lehet hogy ez az egyik ok. A másik, hogy szerintem ezek az ingatlanosok nem teljes munkaidõben dolgoznak, hanem amellett. (Hiszen néhány telefonhívást el lehet intézni pár perc alatt is.) Még ha egyszerre vagy 10 ügyet intéz, ahhoz se kellhet neki több mint havi 5-6 órát dolgozni. Majd ma megint felhívom és meglátom mi lesz.
Lezsíroztam a kocsit is, meg a teherfuvaros költözést is lebeszéltem valakivel. Nem lenne gond. Csak tudni kéne hogy mi a helyzet a tulajjal, meg a papírokkal.
Jól megszívattak. 2 hónapon át próbáltam elérni az egyik fickót. Nem sikerült. A saját ingatlanügynököm 3 héttel ezelõtt eltûnt és nem vette fel a telefonját soha. Ez nem csak hogy rossz üzleti érzékrõl, de bunkóságról is tanúskodik. :( És ahelyett hogy velem beszéltek volna, inkább egy másik érdeklõdõ ajánlatát fogadták el, akinél szerintem én is többet ajánlottam volna. Úgyhogy ezzel nem csak velem toltak ki, de azzal is aki árulta a házat.
Most keresek mást, de nem nagyon van olyan ami tetszene. Talán 1, de az meg 7 km-re van a várostól. Nyáron az még elmegy, de télen mikor -28 fok van, az kicsit úgy durva, nem? :(
Viszont sok hozzá a föld, kicsit olcsóbb mint a másik volt, több rajta a fa, kevesebb az ingatlanadó. Szóval lenne benne fantázia.
st.jimmy
10-22-2015, 08:53 PM
nekem az a benyomásom az USA-ról, hogy, ha nem egy metropolisz közepén laksz kell kocsi, h van, akkor nem gáz 7 km
Ez így van, de pont azért gondolkodom olyan helyen, ami nincs túl távol semmitõl. A 7 KM nem olyan nagy ügy nyáron, csak télen. Mondjuk 5 kilométert most is letekerek (+5-öt vissza). 5 vagy 7, az meg talán annyira nem nagy különbség.
Kicsit jobban utánajártam, van rajta kút. És lehet vadászni is. Ez prepper szempontból két nagy +.
Eladták, de északon találtam 2 másikat. Felhívom az ügynököt, aztán meglátjuk mi lesz belõle. :hogymi:
A másik kettõnek is annyi.
Nem is tudom hányadikat próbálom. 6? 7? Mindet megveszik. Vagy épp a bank nem akar kölcsönt adni. Nincs részletfizetési lehetõség. :rolleyes: Egyszer majdcsak összejön, de már évek óta próbálkozom.
st.jimmy
11-27-2015, 07:52 PM
Kitartás!
Hogy állsz ezzel a hitelizével ami USA-ban tök fontos állítólag?
Kb arról szól, hogy mindig legyen jó sok hitelkártyád, és használd õket minél nagyobb forgalommal, és törlessz rendesen, és akkor mindig nagyobb lesz a kereted...
Nem jut eszembe a kifejezés
Én itthon elbasztam, amikor sokáig rendszeresen jött az egyetemrõl ösztöndíjam, akkor ajánlott a bank Mastercardot, de nem kértem, pedig jó gyakorlás lett volna, ha egyszer kimegyek :D
Credit history. Kredit pontok. Amik elengedhetetlenek hitelhez. Mibõl lesznek a kredit pontok? Abból hogy hiteled van és visszafizeted õket. Ez kilõve, mert sose vettem fel hitelt. Vagy hogy hitelkártyáid vannak. Nekem azom se volt soha. Vagy hogy autórészleteket fizetsz. Sose volt kocsim. Vagy hogy telefonszámlát fizetsz. Nincs telefonom. Vagy hogy a saját házadban neveden van minden és fizeted a számlákat. Sose volt saját házam, nem volt a nevemen semmilyen számla. Úgyhogy egyáltalán semmilyen kreditem nincs. Munkám van, keresek is vele, de az nem érdekel semmilyen bankot. Magyarországon az a lényeg, itt meg a kredit.
Pár nappal ezelõtt igényeltem egy hitelkártyát, gondolom holnap vagy hétfõn ideér. Nem mintha számítana, mert 9 hónapig tartana felépíteni valamilyen kredit szintet. De azért belementem.
st.jimmy
11-27-2015, 09:45 PM
Szerintem ha nem is ilyen durván, egy kicsit itthon is számít, tervezem ha megint lesz lehetõségem, akkor élek vele. Különösen azért, mert ha az ember odafigyel nagyon kevés pénzébe kerül és jut egy nem olyan rossz vésztakaróhoz.
Ha pedig kimegyek akkor az ottani módi szerint, aminél nem kerül jelentõsen plusz pénzbe azt mind hitelre. Hülyeség, de ha ez kell...
Gondolom Te is felépíted ahogy lehet!
Fel, pedig a hitelkártya nálam olyan, hogy amúgy nem kellene, mert minek. :) De tényleg ez kell ahhoz hogy legyen az ember mögött kredit.
Újra meghirdették a házat, most 8 ezer dollárral olcsóbban. Csak 10ezer hiányzik. Még annyi se. Meghülyülök, mit csináljak? :huuu: Írtam az ingatlanosnak hogy mi legyen. A bankom úgyse fog segíteni. Az adóhivatal nem küldte azt amivel tartozik (pedig k. sok pénzzel jönnek nekem!). Úgyhogy itt ülök nyakig a tanácstalanságban.
Rohangáltam bankokhoz, az adóhivatal is megígérte hogy küldik hamarosan a pénzem. A saját bankom ígérte hogy visszahív. Ingatlanossal emailezek folyamatosan. Ez de bonyolult... :hogymi:
Hiába küldtem el az ajánlatot, szombaton lehet hogy nem dolgoztak, ma viszont igen. Mégse szóltak vissza. Szétesz az ideg hogy nem szól senki az ügyben! :mad:
st.jimmy
12-29-2015, 07:51 AM
Ott nem ül le minden ilyesmi két ünnep között?
el tudom képzelni, hogy csak félgõzzel dolgoznak
De, viszont a hétfõ munkanap volt. Nem tudom, de remélem hogy ma szól a nõ, mert stresszelek itt 6 napja.
st.jimmy
12-29-2015, 09:49 PM
üsd a vasat :D
lehet h nem tetszik nekik, de talán pont ezért akarnak majd túl lenni rajtad :D
nem biztos h bejön, de kibicnek semmi sem drága...
Nem tudom, de ma se hívott. :duhos: Legalább lenne mobilja vagy valami, de nincs csak vonalasa, meg emailje. És már lejárt a munkaideje. Esetleg holnap megpróbálom majd felhívni. De rossz érzésem van.
Azóta se haladtam túl sokat. A papírmunkát elrontotta az ingatlanközvetítõ, úgyhogy nem tudom hogy azt úgy elfogadják-e vagy nem. Ha nem fogadják el akkor veszítettem egy csomó idõt, ha elfogadják akkor nyertem 450 dollárt. Elvileg 1550-et lealkudott az ingatlanos, úgyhogy az nagyon jó. De így ünnepek környékén úgy tûnik hogy se az ingatlanosok nem akarnak dolgozni, se a bankosok, se senki. :rolleyes:
st.jimmy
01-01-2016, 12:03 PM
Ebben mondjuk semmi meglepõ :D
nyüstöld õket masszívan, még mindig amondó vagyok
Doom említette a házvásárlást. De az eladás se könnyû, nálunk a család már lassan 4 éve próbál eladni egy lakást, de nem jön össze. Próbáltuk magasabb áron és hogy alkudjanak, de annyira nagyon alkudtak hogy a végén alig akartak adni érte valamit. Aztán kiírtuk fix árra. Így is vagy 600.000-el olcsóbban mint ahogy ugyanilyen lakások. Nincs érdeklõdõ. Ingyatlanügynökök vannak, azok magyaráznak hogy majd jól eladják, de 5%, meg ha mi adjuk el vagy valami akkor õk kárpótlásra jogosultak, meg írjam alá a szerzõdést. Inkább nem.
Aztán a múltkor volt egy érdeklõdõ, család ismerõse. Tudja hogy 6 milla az ár. Erre ír egy emailt hogy "mit szólnál 4 millióhoz?". Írjuk neki hogy "6 az ára". Visszaír "5?". Erre írjuk neki hogy "6, de mivel a család barátja vagy, így legyen 5 és a többit kifizetheted a következõ 12 hónapban". Erre vissza se írt. :rolleyes: Komolytalan emberek.
Meg régebben voltak a "nagyon tetszik, nem sokára jelentkezem" emberek, akik sose szóltak vissza. Meg a "megvenném, de nem ad a bank kölcsönt". De akkor miért jelentkezik, ha pénze sincs?
Meg volt 2 jó Ingatlanhirdetõ weboldal, rengetegen nézték a hirdetéseket. Elõször megvették a legjobbat, egy kevésbé jobb (az OLX). Az már nem volt túl jó, de még éppen azon is nézték az emberek. Aztán a kevésbé jobbat felvásárolta az Jófogás. Azóta alig nézik a hirdetést és azóta érdeklõdõ se igazán volt.
Szóval a vásárlás nem egyszerû, de az eladás se.
Szóval a vásárlás nem egyszerû, de az eladás se.
A napokban megemlítettem egy szomszédnak,hogy telkeket nézek,ha tud szóljon.Erre este kopognak,hogy hallotta eladó a lakás.
.....nem eladó mondom,egyenlõre megtartom.Nem baj szóljak ha eladó lesz,azonnal kp-be kifizeti!
Szóval nehéz venni ingatlant,mert nagyon fontos,hogy ha valamikor eladásra kerül..hát könnyen meg lehessen tõle válni.
Venni akármilyet két perc alatt lehetne...mert van eladó bõven.
De amiket évek óta árulnak,azokkal valami gond van...nem jó hely,szomszédok,komfort,állapot...ÁR!
Az sem mindegy mennyiért veszi meg az ember,mert bukni nem jó!
Aztán a másik fontos dolog,hogy mindennek annyi az ára..amennyit kifizetnek érte!!!...eladásnál ezt nem árt felírni a falra!;)
A Ti esetetekben pl. 5 milla volt az ingatlan ára,ezt adták volna meg érte!
Kettõ tetszett amiket néztem a héten.1-1,3 hirdették.Mondtam OK! De 6 ill. 8 kilónál nem adok többet...ha érdekli az ajánlat...majd értesít..ha nem ..hát árulgassa tovább.
Nagyjából összeraktam a dolgokat,mi mennyibe kerül és reális ajánlatokat tettem...szerintem!:D
Én megértem,hogy sok munka volt,meg a "két kezemmel" betonoztam,de nem fogok új árat kifizetni,sem a rozsdás kerítésért,kapuért,sem a húszéves házért,sem a régi kútért...és a beton garázs sem éri meg az eladási árát(mert használt)
A másik ,hogy egy városi panel lakás/garázs tartja az árát és hamar eladható.A vidéki ház/birtok is de ha rendezett és karban tartott ,mutatós és jó helyen van!
..volt egy ami nagyon tetszett elsõre...és nagyon jó árban..zsákutca,fen a dombon,akácerdõben,minden megvolt ami kellhet..
Aztán nézem fordul a pótos az utcába...elmentem az utca végéig"megfordulni" a kocsival....Ne tudjátok meg ....francba :duhos:
Faházak Erdélybõl
https://www.youtube.com/watch?v=oxyMEyvTFIY
Venni akármilyet két perc alatt lehetne...mert van eladó bõven.
De amiket évek óta árulnak,azokkal valami gond van...nem jó hely,szomszédok,komfort,állapot...ÁR!
Az sem mindegy mennyiért veszi meg az ember,mert bukni nem jó!
Aztán a másik fontos dolog,hogy mindennek annyi az ára..amennyit kifizetnek érte!!!...eladásnál ezt nem árt felírni a falra!;)
A Ti esetetekben pl. 5 milla volt az ingatlan ára,ezt adták volna meg érte!
Á, szuper helyen van, a problémás szomszéd már rég meghalt, komfortos hely én is laktam benne, az állapota nagyszerû, sõt frissen festve, felújítva, pöpec, az ára meg jóval olcsóbb mint a hasonlók, a legolcsóbb a városban. Az a helyzet hogy az ára adott, bukni meg nem akar rajta a család. Most jelentkezett egy ingatlanügynök, azt írta rá hogy õ egy pont ilyet adott el most 7 millióért. (Vagy igaz, vagy nem, de 6 az teljesen korrekt ár érte.) 6-ot is adott volna egy nõ régebben a lakásért, épp csak a banktól nem tudott szerezni fél milliós kölcsönt, úgyhogy emiatt lemondta a dolgot. Azelõtt meg nagyon jött volna egy másik vevõ - még az ingatlan válság elõtt - már be is vitték a bútorokat, de akkor meg a család mondta le a dolgot. Pedig azok is rögtön kipengették volna a 6 milliót. A család nem hallgatott rám akkor, pedig én mondtam nekik hogy el kéne adni, de õk azért se... :rolleyes:
Doom, itt vehetnél jó árban házat. Pont ma nézelõdtem a hirdetõoldalakon, 8ezer dollárért 1 hektárral, 3 szobás, fürdõszobás, fúrt kutas. :cool: Igaz, a város kocsival is 10-12 perc.
Doom, itt vehetnél jó árban házat. Pont ma nézelõdtem a hirdetõoldalakon, 8ezer dollárért 1 hektárral, 3 szobás, fürdõszobás, fúrt kutas. :cool: Igaz, a város kocsival is 10-12 perc.
Tudnak magyarul?:confused: Á...nem fontos ,úgysem akarok beszélgetni senkivel!:) mennyi a dollár most? az kb két milla?
mit szólnának a vámon a sok prepper cuccra?Nem hiszem átengednének!
Á nem Amerika messze van,sokba lenne a munkába járás...napi 10000 km..húzós!:cry:
Lesz majd itthon is!
Amikor vettük a második telket az a barátnõmmel közös volt....mert csak úgy jó!:mad:
Pedig lett volna egy közvetlen vízparti,alpesi házzal,komforttal...olyan kis ékszer doboz!Lett volna rá pénzem egyedül is...de nem volt jó...mert sok a szúnyog,meg legyen közös,+++++++++:duhos:
Addig keresek amíg bele nem futok egy olyanba ...amire azt mondom...EZ MÁR IGEN...EZ kell nekem....Megpakolom konzervvel és örülünk....
Amúgy nem is lenne rossz még egy válság...+ olcsóbb lenne minden.:rolleyes:
Ja 8 ezer az kb 2 millió lehet. A cuccot otthon hagyod, itt meg megveszed újra. Itt úgyis olcsó. Mindegy milyen nyelven beszélnek, ha úgyse találkozol senkivel, csak a postással. :D
Igazad van, keresni kell, nem elfogadni az elsõt amit találsz. Én is vehettem volna akármilyet, volt hirdetve egy csomó, de nekem csak olyan kellett aminél éreztem hogy "ez az, ez a jó, ebbe beköltökznék".
Nagyon rá vagyok kattanva a vízparti telekre,de szöget ütött a fejembe egy kérdés!
Nincs valakinek vízügyis ismerõse?
Azon filózok,ha senki nem fogja felügyelni a gátakat,a vízszintet,nem kezeli a zsilipeket...akkor mi lesz?
Pl. ott a Balaton!Mindig hallani,hogy engedik a Sió-csatornán...meg tölteni kell,stb Ha nem felügyelik elönti a telkeket vagy kiszárad és mocsárrá válik?
Az öntözõ csatornákkal(Keleti,Fûzvölgyi,Kunsági )mi lesz,ha nem kezelik a zsilipeket? Kiönt vagy kiszárad,ellepi a nád és eltömõdik?
A Szarvasi Köröság,a Ráckevei Dunaággal mi lesz?
Ugyan ez az ártéri telkekkel..ha nem védekeznek tízezerszám az emberek,akkor gyakorlatilag elönti az árvíz ezeket a területeket...egy összeomlásnál ki fogja befoltozni az átszakadt gátakat?
Aztán ott van az utazás kérdése!
Már így is katasztrofálisak az utak..ha nem kap fizetést(vagy nem ér semmit),senki nem fog kátyúzni,havat tolni,stb
Az rendbe van,hogy nem lesz a teszkóban étel,csapvíz,benzin,bankkártya...de összeomlanak ezek a dolgok is!
Pár dologgal megint szûkül a találati lista!
aztaaaaa.......http://www.jofogas.hu/somogy/Hobbi_to_telekkel_49614863.htm
Nem tudom de én biztos hogy Novemberben jól bevásárolok vagy 4 hónapra, élelmet meg amit kell, aztán ha nagyon brutális lesz a tél (ami itt valószínû), akkor se lesz gondom, csak Internet és postás legyen.
Treff király
06-01-2016, 06:48 AM
Internet? Postás?
Ezek a dolgok csak békeidõben léteznek.
Amikor beüt a ménkû, jobb 4 hónap helyett 24 hónapra bevásárolni, meg legfontosabbként biztos vízforrás! Internet meg postás helyett elég legfeljebb egy jó zsebrádió, elemekkel. Meg szórakozásnak sakk, kártya, kockás papír és ceruza, könyvek.
Internet nélkül nincs munkám. Én csak a télrõl beszéltem, nem SHTF-rõl. Amúgy igazad van, de az teljesen más és nem az átlagos ingatlanos topicba való. :)
Ádám Csaba
06-08-2016, 02:02 PM
Nagyon rá vagyok kattanva a vízparti telekre,de szöget ütött a fejembe egy kérdés!
Nincs valakinek vízügyis ismerõse?
Azon filózok,ha senki nem fogja felügyelni a gátakat,a vízszintet,nem kezeli a zsilipeket...akkor mi lesz?
Pl. ott a Balaton!Mindig hallani,hogy engedik a Sió-csatornán...meg tölteni kell,stb Ha nem felügyelik elönti a telkeket vagy kiszárad és mocsárrá válik?
Az öntözõ csatornákkal(Keleti,Fûzvölgyi,Kunsági )mi lesz,ha nem kezelik a zsilipeket? Kiönt vagy kiszárad,ellepi a nád és eltömõdik?
A Szarvasi Köröság,a Ráckevei Dunaággal mi lesz?
Ugyan ez az ártéri telkekkel..ha nem védekeznek tízezerszám az emberek,akkor gyakorlatilag elönti az árvíz ezeket a területeket...egy összeomlásnál ki fogja befoltozni az átszakadt gátakat?
Aztán ott van az utazás kérdése!
Már így is katasztrofálisak az utak..ha nem kap fizetést(vagy nem ér semmit),senki nem fog kátyúzni,havat tolni,stb
Az rendbe van,hogy nem lesz a teszkóban étel,csapvíz,benzin,bankkártya...de összeomlanak ezek a dolgok is!
Pár dologgal megint szûkül a találati lista!
A Balaton így is-úgy is töltõdik, fõként a Zala, de más, kisebb patakok által is. A Sió csatorna meg levezeti a felesleget, ha nem szabályozzák, akkor is. Ha jók az emlékeim, akkor talán úgy van megépítve, hogy átbukik a zsilip felett a víz, mielõtt még elérné a déli oldal vasúti töltésének a szintjét. Bár nagyon ritkán kell azon engedni. Volt, hogy a DRV lehegesztette több évre.
A folyók is kivállóan szabályozottak Magyarországon! Ha itt elárasztana a Tisza 1-200 km2-t, akkor délvidék víz alatt lenne. A kisebb csatornák meg nem befolyásolnak nagy lakott területeket. Azok szinte mind a mezõgazdaság miatt épültek. Az öntözés megszûnésével emelkedne a talajvíz szintje. A mocsaras, nádas részeken megnõne a növény és állatsûrûség. Érdekesebb lenne az, hogy áram nélkül nem mûködnének a szennyvízátemelõk, a hálózatok megtelnének és egy-egy kiadós esõnél kiöntene a hálózat. Ez komoly fertõzésveszély lenne a városokban.
Kérdés!
Ha a saját tulajdonú,bekerített ingatlanra bejut,betéved,behatol egy vad(pl disznó,õz,róka) és szétkapják a kutyák,az milyen elbírálás a törvény szerint?
Ha nem tudja valaki kizavarni a vadat és fél,akkor használhat ,önvédelembõl dolgokat(íj,légpuska,lándzsa,bot)?
Szerintem biztosan. Ha ember bemegy a portádra és rád támad, akkor is ütheted, vághatod, szúrhatod. Ha vadállat támad rád, az szerintem még egyértelmûbb helyzet.
Ádám Csaba
06-09-2016, 04:22 AM
Kérdés!
Ha a saját tulajdonú,bekerített ingatlanra bejut,betéved,behatol egy vad(pl disznó,õz,róka) és szétkapják a kutyák,az milyen elbírálás a törvény szerint?
Ha nem tudja valaki kizavarni a vadat és fél,akkor használhat ,önvédelembõl dolgokat(íj,légpuska,lándzsa,bot)?
Ez összetett dolog!
Ha a telket normálisan bekeríted, akkor a disznó nem tud bemenni. Egy-két nyúllal vagy fácánnal nem fog foglalkozni a vadõr!
Íj, légpuska, stb., mindegy mit használsz, ha elejted a vadat az ugyanúgy vadászatnak számít. Azt engedély nélkül nem folytathatod még a saját területeden sem.
Ha bemegy a vad a teledre, akkor szólni kell a vadõrnek és Õ kilövi. Ha nagy a vadkárod, akkor meg lehet pereskedni a vadásztársasággal.
Arra gondolt hogy ha bemegy és rátámad. Az önvédelem messze áll a vadászattól. Persze ha nem támad, az úgy valóban más helyzet.
Arra gondolt hogy ha bemegy és rátámad. Az önvédelem messze áll a vadászattól. Persze ha nem támad, az úgy valóban más helyzet.Igen ilyesmire,de ez vonatkozik az értékekre is,Pl.tyúk,kacsa,termények..de ide tartozik az elvadult ,elszökött kutya is.
Azért a kerítés alatt átbújik a vaddisznó,róka,kutya,borz,görény....
A másik,hogy este zseblámpánál ugat a kutya,kimész és ott egy százkilós szõrös valami.....ami esetleg ijedtébe feléd mozdul...
De tényleg,ha szétszedik a kutyák,beperel a vadásztársaság?Vagy mi?
Már csak azért kérdezem,mert tegnap elõtt voltam,egy elég jó eldugott helyen megnézni egy házacskát..és büszkén mutatta a tulaj milyen természet közeli!
Felnyomják a disznók a kerítést és bejönnek garázdálkodni.
shadow177
06-09-2016, 09:19 AM
Igen, érdekes ez. Ha kárt okoz neked a vad akkor senkié, ha a saját bekerített kertedben adsz az arcának, akkor meg egybõl a vadásztársaságé.
Pont mint a közterület. Ha rendben kell tartani, füvet vágni havat takarítani akkor magánterület a házad eleje, és ezért biza a Te dogod de ha le akarsz tenni két raklap téglát két hétre, akkor közterület ami a magasságos önkormányzaté aztán irgum-burgum!
Ádám Csaba
06-09-2016, 08:55 PM
Ha messze van mindentõl a ház, akkor le kell lõni a disznókat, feldolgozni és eladni amit lehet. A maradékot meg felzabáltatni a rokonokkal. Kár túlagyalni...
Ha nincs puskád, akkor azon a dolgon tudok segíteni privátban!
st.jimmy
06-12-2016, 07:20 PM
Azért annyit hozzátennék, hogy ahhoz szerintem a normálisnál jóval erõsebb kerítés kell, hogy a vaddisznó ne tudjon rajta átmenni, ha akar. Igazi földmunkagépek!
Törölt_reg
12-30-2016, 08:43 AM
http://ingatlan.jofogas.hu/fejer/Videkies_hangulatu_paraszthaz_horgasztoval_elado_D aruszentmi_ZP203833_60356746.htm?first=1
...több szem ,többet lát...írjatok pro és kontra...Mi a véleményetek?Minden szempont,hozzászólás érdekel és értékes!
Tudod, a lényeg hogy jó helyen legyen, ne számozott utcában, ne ott ahol pár héten belül széthordják még a tetõcserepet is. Nálam ez lenne az elsõ aminek utánajárnék. :)
GaborV
12-30-2016, 03:50 PM
Amit ajánlani tudok, azok a fõutak közelében fekvõ zártkertek, szõlõhegyek és tanyák. Olyan kell ami a zártkert szélén van (erdõ jó ha van tüzifának), pince, kút és kert. Önellátásra kevés persze szóval kell raktározni, de az megoldható.
Nem feltûnõ helyen vannak, a magyarok többsége meg se találja ezeket, és kevés az ember, tehát SHTF esetén nem lesz tömegpánik. Hozzáteszem jópár "túlélõ" kolléga csinált teljesen önnelátó "farmokat" zártkertekben, viszont NEM VESZED ÉSZRE, mert körülötte pici nyaralk és lerhadt zártkerti ingatlanok vannak, amiknek a felében már 20 éve nem járt senki, vagy max a 70+ éves Józsibácsi.
Ami különösen elõnyös, hogy ezek OLCSÓK.
Ha érdekel titeket képeken is tudok mutatni opciókat, jó és rossz példákat.
Ja és még 1 fontos dolog, SHTF esetén a városnál csak az agglomeráció lesz durvább, ezért félreesõ, nem a tömeges szuurbiák és a város között lévõ ZK az ideális. Zalaegerszegen pl a Becsali és a Csáford közötti rész, Szegeden a Tápé széle, Gyõrben a szentiváni Kertváros, Debrecenben a csatolt tanyabokrok, stb. Pest környékén remeteszõlõs volt ilyen, de ma már egy 100% beépített szuburbia az is.
"Ha érdekel titeket képeken is tudok mutatni opciókat, jó és rossz példákat."
Jöhet .
Az agglomeráció , miért ? Aki elmegy , az még az elején átmegy rajta , aki marad a városban , nem fog elmenni odáig , hisz ott sincs semmi , mint a városban sem .
Törölt_reg
12-30-2016, 05:18 PM
SHTF esetén a városnál csak az agglomeráció lesz durvább,Hát nem tudom?!..mire gondolsz?
Hány ,kimondottan város van az országba?..talán jóakarattal ötven?!..már aminek van valamiféle értékelhetõ agglomerációja.
A másik dolog,hogy szoktam felméréseket csinálni,ahogy járunk -kelünk.A múltkor szépen lépésben végig mentünk Perkáta egyik hosszú utcáján és a 146 házból csupán ötben volt valami háztáji(ahogy látni lehetett)A disznó már kuriózum..csirke csak-csak,némi kacsa,de már tényleg a falusi,vidéki házaknál is látványosság az olyan élõlény,ami nem ember és nem kutya.
Talán élelmiszer ellátottság szempontjából rosszabb a helyzet,mint a városokban.Sokkal nagyobb a szegénység,az államtól való függés.A segélyre,fára,közmunkára való rászorulás.
Urak,ez a magyar valóság..a többi utópia.
Egyébként nem tudom mit tekintünk Shtf- helyzetnek?
Akármi van(forradalom,háború,kisbolygó becsapódás,óriás vulkán,napkitörés,járvány az legelõször a pénzügyi szektor érzi meg.
Tehát gazdasági válságot okoz!
Azt azért ne úgy képzeljétek ,hogy öt perc alatt romba dõl a világ...ha mégis,akkor mindegy város vagy vidék)
Vidéken az élelmiszer termelés (saccolok)99%-a nagyüzemekben,nagybirtokokon,nagy földterületen gépesítve,nagy telepeken folyik.
A magán jellegû termelés eltûnt vagy csupán hobbi szinten folyik(többnyire bort...némi barack,alma,kis répa),ami szánalmas egy család etetésére.
Tehát kiválóan látszik,hogy a vidéki falvak,kisvárosok lakói ugyan úgy és ugyan ott vásárolnak/dolgoznak mint városi társaik.(csak az egyik bicajjal jár a gyárba,a másik tömött busszal).
Gazdasági válság idején a történelemben mindig a városokba igyekeztek az emberek,mert ott találni némi munkát,amibõl meg lehet élni.De ez a folyamat ma is így van.Minden országban,különösen a válság sújtotta területen a vidék elnéptelenedik és a városok lakossága ugrás szerûen nõ.
Természetesen a szegénységgel együtt jár a bûnözés,jó barátai egymásnak.Ez érint minden területet,nem lehet különbséget tenni!
Ahol hiány van,ott bûnözés van.Minél kevesebb a meló,a munkahely,a pénz annál nagyobb a bûncselekmények száma.Élni kell!
Persze meg lehet termelni magunknak!
Ehhez is pénz kell.Magától nem nõ a csirke,a disznó,a kacsa.A gyümölcs permetezés nélkül rönkre megy,a konyhakert pedig ugyan úgy törõdést igényel és magot,vizet stb.
Aztán kérdés,hogy elég e egy családnak?
Javaslok egy kísérletet minden Kedves prepper társamnak!
Vegyen egy kockás füzetet és naponta kezdje el felírni amit vásárolt(próbáljátok a kísérlet idejére nem nélkülözni,de kicsit spórolni).
Havonta összesítsétek!..mennyi kenyér,benzin,sajt,tojás,ruhanemû,buszjegy,szö rp,sör,kávé,cigi,hús,vaj,....fogyott.
Na...ezt kell elõteremteni shtf idején is!
Törölt_reg
12-30-2016, 05:36 PM
Folytatva a gondolat menetet.
Tehát melóhely!
ha nincs meló,nincsen pénz,nincsen semmi.
Egy egyszerû példa!Energia.Nincs pénz..nem lesz villany,nem lesz,gáz,sem palack,sem tûzifa!ingyen semmit sem adnak(...de segélyt és szociális tûzifát...amíg áll a gazdaság!)
A néhány szerencsés aki rendelkezik vágásérett erdõrésszel,az egyrészt elkezdi felélni,másrészt a nap huszonnégy órájában õrizheti,mert akinek nincsen az ellopja.
Az nem úgy megy,hogy kimegyünk az erdõbe,ami nem a miénk.Ezt úgy hívják fosztogatás,ugyan úgy mint a városokban a kirakaton át az értékek lenyúlása.
A másik a konkurencia,mindenki menni fog vágni.
Tehát pénz kell,ha tetszik,ha nem.Az pedig a városban van!
Jó ,mondhatja valaki eladom a fölösleget...kinek is?
Gyerekek,nem olyan egyszerû ez!
Ádám Csaba
12-30-2016, 08:56 PM
Miért van a városban a pénz? A pénz ott van, ahol termelnek. És ez lehet kisváros is. A gabona tárolók, állattartó telepek, vágóhidak, haltelepek, egyéb élelmiszer elõállító egységek mind vidéken vannak.
Szerintem nem lehet általánosítani, hogy hol a jobb.
Mindenki a kisebb ellenállás felé áramlana probléma esetén, de ez kicsit elkanyarodott a topic témájától.
GAZDA
12-30-2016, 09:09 PM
Folytatva a gondolat menetet.
Tehát melóhely!
ha nincs meló,nincsen pénz,nincsen semmi.
Egy egyszerû példa!Energia.Nincs pénz..nem lesz villany,nem lesz,gáz,sem palack,sem tûzifa!ingyen semmit sem adnak(...de segélyt és szociális tûzifát...amíg áll a gazdaság!)
A néhány szerencsés aki rendelkezik vágásérett erdõrésszel,az egyrészt elkezdi felélni,másrészt a nap huszonnégy órájában õrizheti,mert akinek nincsen az ellopja.
Az nem úgy megy,hogy kimegyünk az erdõbe,ami nem a miénk.Ezt úgy hívják fosztogatás,ugyan úgy mint a városokban a kirakaton át az értékek lenyúlása.
A másik a konkurencia,mindenki menni fog vágni.
Tehát pénz kell,ha tetszik,ha nem.Az pedig a városban van!
Jó ,mondhatja valaki eladom a fölösleget...kinek is?
Gyerekek,nem olyan egyszerû ez!
Egy egyszerû kérdésem lenne: Mivel fogják kivágni a fát?
raktaros
12-30-2016, 09:39 PM
Havonta összesítsétek!..mennyi kenyér,benzin,sajt,tojás,ruhanemû,buszjegy,szö rp,sör,kávé,cigi,hús,vaj,....fogyott.
Na...ezt kell elõteremteni shtf idején is!
Shtf idején csak egy bandafõnök fog így élni (na jó, buszjegy nem kell neki) :)
Törölt_reg
12-31-2016, 05:59 AM
Egy egyszerû kérdésem lenne: Mivel fogják kivágni a fát?Mivel hideg van.:)
Törölt_reg
12-31-2016, 06:34 AM
de ez kicsit elkanyarodott a topic témájától. Nagyon nehéz egy megfelelõ ingatlan megtalálása,így sok szempontot kell figyelembe venni.Óhatatlanul is belecsúszik a beszélgetés más témákba.
Fontos,a megközelíthetõség,a védelem,biztonság kérdése,a fenntarthatóság,rezsi,a komfort,a fejlõdési lehetõség,a munkavállalás....és még mindig az ingatlan témánál vagyunk.
Miért van a városban a pénz?
Ezen én is sokat gondolkodok!Milyen perverz megfontolás készteti az embereket,hogy mega-giga élhetetlen városszörnyekbe költözzenek ,akár 100 emeletre ,egymás hegyére -hátára.Biztos egy társadalom tudós ki tudná fejteni.
Te a tény-az tény,minden ország GDP-jének nagy része a városokban termelõdik meg,ott vannak a munkahelyek.
Ma már az élelmiszer termelés nem igényel annyi élõ munkát mint régen.Igen elõre haladott a gépesítés.Pl Szabolcson a tehenészetnél 2600 tehénke van és 28 alkalmazott,abból 17 a fizikai.Minden gépesítve van.De az az alkalmazott az is pénzt kap,ugyan úgy mint a gyári munkás és ugyan ott költik el (multik),mint a gyári munkás.
A pénz ott van, ahol termelnek.
Ez így igaz!Érdekesség,hogy szétszakadt az országunk.Van a fejlett nyugati régió és Budapest..és van a vegetáló,pusztuló keleti országrész.szegénységgel,bûnözéssel......pe dig a keletnek sem rosszabbak az adottságai.Van ember aki dolgozhatna,van föld,erdõ,víz..minden....és mégis az iparosodottabb,városiasabb régiókban van a pénz,a jólét.
A gabona tárolók, állattartó telepek, vágóhidak, haltelepek, egyéb élelmiszer elõállító egységek mind vidéken vannak.
Ez így igaz!Valószínûleg egy shtf esetén,amikor átértékelõdik az emberek értékrendje,tehát fontosabb lesz a kenyér,mint a lapostévé változni fog a közfelfogás.
De per pillanat a GDP nagyon pici része a mezõgazdaság és nagyon kevés embert foglalkoztat,azokat is nagyon kevés pénzért.
Így aki a mai világban jól akar élni,könnyen sok pénz akar keresni,van tudása és magas hozzáadott értékû munkát akar végezni(sok pénzért)az a városokba vándorol,telepszik le.
Na most hogy jön mindez egy ingatlan kiválasztásához?
Egyenlõre,meghatározatlan ideig EZ a rendszer van,ami van!Lehet ágálni ellene,akkor is ez van!Ha jól akar valaki élni,igazodnia kell a rendhez......de vigyázó szemét vesse az esetleges összeomlásra is.Ami elég bajos,mert senki nem tudja,hogy mikor,hol,hogyan,miként,mennyi ideig lesz,lehet shtf helyzet!
Szóval ezt a rengeteg szempontot figyelembe véve kell kiválasztani az ingatlanokat,mindenkinek igénye szerint.
Törölt_reg
12-31-2016, 06:58 AM
Szóval gondolkodik az ember,hogy hol lenne jobb az élete.Hol vegyen ,cseréljen ingatlant.
Nagyon jó lenne egy szép természeti környezetben,hegyek tó közelében,biztonságos környéken,de úgy,hogy ne kelljen lemondani a fogyasztói társadalom elõnyeirõl.
Utópia!?
Lehet menni keletre.
Az ember szabad oda költözik ahová csak akar!
De mi vár keleten?Csodálatos hegyvidék,jó levegõ,olcsó ingatlan árak......és szegénység,munkanélküliség,bûnözés,létbiz onytalanság,rosszindulat,frusztráltság...esetle g egyszerû,tudást nem igénylõ meló kis pénzért (persze vannak kivételek,mint mindig)
Budapest és vonzáskörzete.
Nem szép,nincs semmi,csak embertömeg,dudálás,dugók,idegeskedés,túlterh el turista útvonalak...és pénz!
Gyõr környéke ugyan ez!
Baranya.Úgy mint kelet.
Túlélõ jól látja a posztjában...elsõ,hogy ne hordják szét!Ahhoz az kell,már látom,hogy az ember életvitel szerûen ott lakjon!
Bár sok az eladó ingatlan,mégis nehéz megtalálni!Bár idõ van rá...vagy nincs?..ezt nem tudja senki..vagy nem mondja!:confused:
Ádám Csaba
12-31-2016, 07:05 AM
Te a tény-az tény,minden ország GDP-jének nagy része a városokban termelõdik meg,ott vannak a munkahelyek.
Erre én meg azt mondom, hogy Budapestre van bejelentve több ezer vidéki cég, azaz oda adózik. Ennek ellenére a fõvárosban minden nagy beruházást a magyar államnak kell finanszíroznia. (Lásd metróépítés)
Vidéken saját költségvetésbõl épülnek a városok, Budapest meg a közösbõl. Nekem ebbõl úgy tûnik, hogy a vidéktõl függ a nagyváros, nem pedig fordítva.
Shtf esetén a sok Pesti szellemi foglalkozású (közalkalmazottak, irodai asszisztensek, kereskedõk, üzletkötõk, piackutatók, informatikusok, értékesítõk, stb.) mit fog csinálni? Szerintem Õk igyekeznek majd a vidéki rokonokhoz, nem pedig fordítva.
Törölt_reg
12-31-2016, 07:31 AM
Erre én meg azt mondom, hogy Budapestre van bejelentve több ezer vidéki cég, azaz oda adózik. Ennek ellenére a fõvárosban minden nagy beruházást a magyar államnak kell finanszíroznia. (Lásd metróépítés)
Vidéken saját költségvetésbõl épülnek a városok, Budapest meg a közösbõl. Nekem ebbõl úgy tûnik, hogy a vidéktõl függ a nagyváros, nem pedig fordítva.
Shtf esetén a sok Pesti szellemi foglalkozású (közalkalmazottak, irodai asszisztensek, kereskedõk, üzletkötõk, piackutatók, informatikusok, értékesítõk, stb.) mit fog csinálni? Szerintem Õk igyekeznek majd a vidéki rokonokhoz, nem pedig fordítva.
Ez így igaz,jó a meglátásod!..csak hát most,most van..!
Egy Pesti szellemi foglalkozású nagyságrendekkel többet keres,mint egy kis faluban egy közmunkás,így sokkal több jóhoz hozzá tud jutni.nagyságrendekkel nagyobb készletet tud felhalmozni(már ha prepper) és a megtakarításaiból tovább húzza(ha mûködik a pénzrendszer),a félretett pénzébõl vásárolhat egyéb ingatlanokat is frankó helyeken.Viszont a szegényes vidéki részeken,ha elapad a közmunka és a szociális ellátás,nem marad más csak a bûnözés,fosztogatás.Már most vidéki emberek százezreit csak az állami ellátó rendszer tartja életben.Semmi tartalékkal nem rendelkeznek egy shtf eseményre.
..hogy mi lesz Shtf esetén azt nem tudom...csak találgatni tudnék...de nagyjából az lenne amit írtál.:beer:
Vagy a jól felszerelt nyaralójukba(már ha érdekelte õket a felkészülés),amit sikerült megóvni az egyébként a mai napon is fosztogató helyi vidékiektõl.
De egy egyszerû példa.
van egy városi emberke..vesz(mert futja rá,mert jól keres) egy nyaralót egy szép,csendes eldugott helyen,távol mindentõl,jó kis prepperfészket helyen...feltölti fullra készletekkel(hogy majd ha kell,lehet oda menni)..és otthon a városban él,dolgozik,tanul stb.....Mire fog kimenni tavasszal?
Ádám Csaba
12-31-2016, 07:46 AM
Na most ez teljesen úgy hangzik, mintha vidéken csak csóró közmunkán és segélyen tengõdõ emberek élnének, nagyvárosokban meg csak gazdag, kényelmes munkából élõ emberek.
Azt elismerem, hogy Pesten magasabb bért fizetnek ugyanazért a munkáért, mint vidéken, de szerintem százalékosan a fõvárosban is ugyanannyi a proli és hónapról-hónapra élõ, mint a vidéki városkákban.
Törölt_reg
12-31-2016, 08:22 AM
Na most ez teljesen úgy hangzik, mintha vidéken csak csóró közmunkán és segélyen tengõdõ emberek élnének, nagyvárosokban meg csak gazdag, kényelmes munkából élõ emberek.Nem volt szándékomban ilyet írni,ha félre érthetõ voltam ...sorry!
de szerintem százalékosan a fõvárosban is ugyanannyi a proli és hónapról-hónapra élõ, mint a vidéki városkákban. Nem tudom a százalékokat,de szerintem sokkal több van a városokban,mint vidéken!Hajléktalan biztos,hogy sokkal több van..mert több a maradék(sörös doboz,kuka),az ellátó rendszer is a városokban összpontosul (szállók,ételosztás) és a menedék is több(elhagyott épületek,aluljárók)
tehát az igazán végletesen szegény a városban több mint vidéken,mert jobbak a túlélés esélye,mint egy faluban.Egyszerûen több a forrás egy hajléktalannak.
Vidéken is ugyanúgy meg van ez a réteg,csak Õk kukázás helyett bûnözéssel,közmunkával,segéllyel,minimálbé rrel,szánalmas nyugdíjjal tengetik az életüket,mivel nincsen szálló és kuka.a különbség,hogy van valamiféle összedõlésre ítélt épület.
A fõ szabály,hogy akinek van(vagyon vagy bármi)mindenképpen veszélyben lesz attól,akinek nincs,lakjon bárhol!
Általános szabály talán nincs is ,hogy hol a nagyobb esély a túlélésre shtf esetén!
WestBam
12-31-2016, 08:24 AM
Legalább annyi ha nem több! Az amit látunk nem minden, az sem mindegy hol nézzük milyen emberek vannak. Egy plázában azt látod mekkora jólét van, persze. Ha rendszeresen jársz pl. tescoba megfigyelheted a valóságot is, csak ki kell nyitni a szemed. Postán ugyan ez a helyzet. Kígyózó sor a postán mikor jön a segély. Aznap, másnap kígyózó sorok a tescoban. Õket a hónap további részében nem fogod a boltban látni, nem tud még egyszer elmenni vásárolni, nincs mibõl. Helyi kisebb boltokban is figyelem ki mit vesz. Nem sokan engedhetik meg maguknak hó végén a minõségi élelmiszert és élvezeti cikkeket. Rengeteg "gettó" van szétszórva a városban, ahol kívülrõl észre sem veszed mi van a kapu túloldalán, mert õk is próbálnak "láthatatlanok" maradni. Ázsia center tömve a szegényebb réteggel, ott vesznek sok mindent. A város sem fenékig tejfel, max annak tûnik. Hatalmas a szakadék az egyes rétegek között és egyre csak nõ.
Bowman
01-01-2017, 05:30 PM
Na most ez teljesen úgy hangzik, mintha vidéken csak csóró közmunkán és segélyen tengõdõ emberek élnének, nagyvárosokban meg csak gazdag, kényelmes munkából élõ emberek.
Persze, hogy nem. De hét közben csak a "maradék" van otthon. Nálunk hétfõ reggel a fél település autóba ül (kisbuszba, kisteherautóba), és megy építkezésekre a fõvárosba, hogy a derék fõvárosi népek büszkék lehessenek arra a szép városra.
Munkámból adódóan egy idõben megszállottan jártam szállásról szállásra, hogy az embereimnek minél helyet találjak. Akkoriban döbbentem rá, hogy van Pestnek egy nem reklámozott arca. A maszek munkásszállások világa. Ahol családi házakból átalakított tömegszállások százaiban melósok nyomorognak. Helyenként 10-15 fõ egy szobában. házanként egy fürdõszoba. A konyha: rezsó a hokedlin. Az itt nyomorgó ezrek-tízezrek is a fõvárosnak termelnek, nem vidéknek.
Azt elismerem, hogy Pesten magasabb bért fizetnek ugyanazért a munkáért, mint vidéken, de szerintem százalékosan a fõvárosban is ugyanannyi a proli és hónapról-hónapra élõ, mint a vidéki városkákban.
Helyi fémipari vállalat melósai felvitték pestre betanítani, valami polírozott alumínium alkatrész gyártására. Örültek a srácok. Úgy nézett ki, jól fizetõ meló lesz.
Tévedtek. Mire lekerült hozzánk a gyártás, Õk már csak a pesti darabbér 52%-át kapták.
Pesten 8 négyzetméteres "lakás", 4,5 millióért. Lakás? Vidéken ezt fürdõszobának hívják. :D
http://index.hu/mindekozben/poszt/2017/04/13/miert_nem_raktak_fel_a_hirdetesbe_egy_masik_helyis egrol_kepet_ha_ekkora_a_kupi_mert_nincs_masik_hely iseg/
https://otthonterkep.hu/elad%C3%B3-lak%C3%A1s/Budapest+XII/0-5-m/0-50-nm/maros+utca+30.-fel%C3%BAj%C3%ADtand%C3%B3-egy%C3%A9b_f%C5%B1t%C3%A9s-1473952
Anyósom szomszédságában egy 20m2-es, fürdõszobával és konyhával nem rendelkezõ lakást 20 misiért adtak el. Ez ahhoz képest piskóta :(
Dream_walker
04-24-2017, 05:59 AM
Ezt egy másik témájú listán kaptam, hátha valakit érdekel:
"János Magyar" <magyar.janos13@gmail.com>: Apr 21 03:11PM +0200
Kedves Mindenki
Tápióbicskei ingatlanomat szeretném ajánlani.
Eladó Pest megye,Tápióbicske zártkerti részén 70 négyzetméteres lakóház,
3155 négyzetméteres telken. Az utcában vezetékes víz és gáz nincs, áram és
vezetékes internet van. A víz saját kútról házi vízellátóval megoldott,
ivóvíz bevizsgált, jó izû. A házban van egy szoba, konyha, kamra,
fürdõszoba nincs jelenleg kialakitás alatt, nagyméretü pince. Udvaron
téglából épült garázs és fészer található amely állattartásra is alkalmas.
Az udvar végében házi sütögetésre kiválóan alkalmas kemence van. Az
ingatlan közvetlen akácerdõ mellet van, kiválóan alkalmas méhészetre,
jelenleg is állóméhészetre használt, helyben négy fajta méz termelhetõ.
Szomszédok zavarása nélkül lehet méheket vagy bármilyen állatot tartani.
Irányár: 2.300000 Ft
Tel.06706598462
Alpha
08-25-2017, 05:22 AM
A napokban kimentünk az erdõbe. (Lakatlan rész, várostól több kilóméterre) A telkünk elõtt egy futónyi szemét fogadott. Nagyon mérges lettem, mert még a mûanyag kupakot is összeszedem, ha meglátom a fûben.
Bízva a szerencsémbe, kiborítottam egy zsákot és elkezdtem túrni a szemetet. Találtam egy borítékot névvel, címmel.
Tettünk feljelentést, de az a tervem, hogy ha lezárult az ügy, akkor egy reggelre a kapuja elé öntök egy kupac szemetet, csak, hogy érezze elszenvedõként is a dolgot.
Nagyon bosszantó, hogy a szemetüket fogják és elviszik más erdejébe. Nekem is van keletkezõ szemetem, amit nem visz el a hulladékszállító, de nem viszem el más telkére, el sem ásom. Felpakolom a futóra, elautózok 20 km-t és fizetek, hogy lerakhassam. Milyen beteg gondolkodás ez? Elviszi más telkére és otthagyja. Ha nem látja, akkor már nincs is. Egy gyönyörû erdõs környezetbe belerondít a szemetével...
Mást is bosszant az ilyen vagy én reagálom túl?
Dream_walker
08-25-2017, 06:33 AM
Ez minden normális embert bosszant :) Ez a helyes, hogy így érzed :)
Nálunk is végigszórják szeméttel az utat. Tegnap is hoztam be, volt mûanyagpohár, üvegszilánkok meg ez-az. Az út mellett van egy kidobott ágybetét is. (Igaz, az szerintem már túl van a mi telkünkön, de akkor is borzalmasan néz ki hogy ott rohad.)
Alpha
08-25-2017, 09:12 AM
Eladtam a tanyámat, így a bérlõimnek költözni kellett. Ma kimentem, mert azt beszéltük meg, hogy ma fejezik be a költözködést és elszámolunk. Hát már semmi cuccuk nem volt ott csak több zsák szemét. Elloptak egy asztalomat négy székkel. Hátrahagytak két havi villanyszámlát. Meg levágták a bojlerrõl a vezetéket. (Falon kívül volt egy hosszabbítóval konnektorra kötve)
Ingyen lakhattak ott és ez a hála érte.
Ott hagytak egy csomó hivatalos papírt, elindulok azon a nyomon...
Rohadtul demoralizál az emberek jellemtelen hozzáállása.
Nálunk a család megszabadult most egy lakástól, de a lakó aki ott élt az kiköltözéskor szépen hagyott ott számlákat. Nagyjából 150ezer forintnyit. Ígérgeti hogy majd fizet, de eddig egy fillért se látott tõle a család és valószínûleg nem is fogunk. Anyuka, gyerekkel, de láthatóan õ is simán lehúz másokat. :( Nem szabad bízni senkiben.
Kamionos
08-25-2017, 11:20 AM
Alpha:
A szeméttel kapcsolatban teljesen megértelek. Szerintem ezt nem lehet túlreagálni. Én már vittem mekis shake-t egy autó után és lámpánál behajítottam az ablakán azzal, hogy "ezt véletlenül elhagytad".
Ha egyértelmûen kiderül, hogy kié volt a szemét, akkor szerintem jó ötlet a kapuja elé borítani. Én a saját szemetét vinném vissza neki. Igazából szerintem ez a minimum, amit tennék. Nem várnám meg még az ügy végét sem. Az legyen csak bónusz.
WestBam
08-25-2017, 05:37 PM
Múltkor a kukánk mire behúztam teleszemetelték, kb. 3/4-ed részéig. Ez is milyen már? :hanyas:
Álljak készenlétben, mert ha nem azonnal a kukás után szedem be akkor telehordják mert ott van? Jó múltkorában egy csókának mikor húztam volna be akkor szóltam, hogy azt ugye nem a mi kukánkba dobja amit hoznak? Mert ez volt a tervük jól láthatóan. Még õ páváskodott, hogy mért, ez nem kuka?:duhos:
Undorító a város és az itt élõ emberek valamint szokásaik. Mondjuk az ilyen vidéki suttyók is akik leborogatják a szemetet út szélén/ nyaralók mellett/üres telekre/stb.. Ezeket én nem fogom fel, hogy miért kell. Biztosan nem volt gyerekszobájuk, vagy már ezt is úgy tanulták a szüleiktõl :(
raktaros
08-26-2017, 01:38 PM
Az is fura dolog mikor a túrautak, meg rajta lévõ pihenõk vannak szemetelve. Aki ilyen helyen jár feltehetõleg szereti a természetet, ennek ellenére odaszemetel. Talán még háborog is hogy szemetes az út, miért nem tarják rendben...
WestBam
08-26-2017, 06:03 PM
Már nem csak fatuskók járnak erdõre.
Mostanság sokat voltunk kint túrázni. Az elhagyott papírzsepi még valamennyire ok, az majd elbomlik, nem úgy, mint az út mellett felejtett flakonok. Arról nem is beszélve, hogy sokan már köszönni sem tudnak. Mondjuk még elfogadható az arány a normális erdõjárók javára, de azért tényleg olyan nehéz a kiürült flakont elvinni az autóig? Üresen van vagy 20-30g, össze is lehet laposra nyomni, helyet sem foglal. Senki nem halt még bele ekkora túlsúlyba, de lehet csak én nem hallottam a tömeges szemétvisszahordók haláláról, ez igaz, mert nem nézem a híradót :haha:
Alpha
08-26-2017, 10:12 PM
Épp most nyaralunk Horvátországban. Kb. egy órája jöttünk vissza a partról. Azt láttam, hogy mindenki eldob mindent, ami kifogyott. A kukákon nincs cigi elnyomási nyom. Csupa mûanyagpohár a parti sétány. Igaz reggelre összeszedik, de mégis gáz. Egy kilómétert sétáltam a poharammal, amikorra lett kuka, de a többiekkel ellentétbe nem dobtam a földre. Egyre primitívebb a nyugati társadalom! (Az itt lévõ autók 85%-a német vagy osztrák!)
Zacskóbicska
08-28-2017, 05:56 AM
A napokban kimentünk az erdõbe. (Lakatlan rész, várostól több kilóméterre) A telkünk elõtt egy futónyi szemét fogadott. Nagyon mérges lettem, mert még a mûanyag kupakot is összeszedem, ha meglátom a fûben.
Bízva a szerencsémbe, kiborítottam egy zsákot és elkezdtem túrni a szemetet. Találtam egy borítékot névvel, címmel.
Tettünk feljelentést, de az a tervem, hogy ha lezárult az ügy, akkor egy reggelre a kapuja elé öntök egy kupac szemetet, csak, hogy érezze elszenvedõként is a dolgot.
Nagyon bosszantó, hogy a szemetüket fogják és elviszik más erdejébe. Nekem is van keletkezõ szemetem, amit nem visz el a hulladékszállító, de nem viszem el más telkére, el sem ásom. Felpakolom a futóra, elautózok 20 km-t és fizetek, hogy lerakhassam. Milyen beteg gondolkodás ez? Elviszi más telkére és otthagyja. Ha nem látja, akkor már nincs is. Egy gyönyörû erdõs környezetbe belerondít a szemetével...
Mást is bosszant az ilyen vagy én reagálom túl?
A fõ gond pluszban még az, hogy téged ezért megbüntetnek, mint tulajdonost. Azt büntetik, akinek a területén van a szemét, ha az illetõ nem tudja hitelt érdemlõen bizonyítani, hogy ki rakta oda.
Dream_walker
09-15-2017, 10:15 AM
https://ingatlan.com/22391775
Törölt_reg
09-16-2017, 01:45 PM
https://ingatlan.com/22391775
Kicsit retro,de az egyik képen ,a tornác kis fa kapuja a gyermekkoromat idézi.A nyaralásokat a Mamánál..ott volt egy ilyen kis rugós kapu,hogy ne jöjjenek be a csirkék a teraszra.De elõfordult,hogy mentünk volna wc-re és tele volt férgekkel a klotyó..kinyitottuk az ajtót és a csirkék se perc alatt kitakarították ,lehetett trónolni.
A legjobb a 16-os kép..kalocsai függöny,terítõ...látszó gerenda,100 éves komód ....és TELEVÍZIÓ..:duhos:...(gázkonvektorral :mad:)
Rozsomák
09-17-2017, 02:30 AM
Ha a vályogház le van burkolva akkor az olyan mintha az ember tüdejét kivennék. A döngölt földpadlón keresztül lélegzik. Gyakorlatban nincs tapasztalatom. Nem voltak hülyék az öregek, ha jó lett volna felkövezik. Mostanában szokták lebetonozni, meg felgipszkartonozni a vályogházakat. Nincs valakinek konkrét tapasztalata?
Alpha
09-17-2017, 06:39 AM
Ha a vályogház le van burkolva akkor az olyan mintha az ember tüdejét kivennék. A döngölt földpadlón keresztül lélegzik. Gyakorlatban nincs tapasztalatom. Nem voltak hülyék az öregek, ha jó lett volna felkövezik. Mostanában szokták lebetonozni, meg felgipszkartonozni a vályogházakat. Nincs valakinek konkrét tapasztalata?
Sokat foglalkoztam a témával régebben! Beszélgettem örökségvédelmissel és egy mûemlékvédelmis faszival is errõl a témáról. A felvizesedést több dolog is okozhatja. Ha a régi tapasztást kicserélik olyan vakolatra, ami nem légáteresztõ. Ha berakják a mûanyag ablakot, ami nem szellõzik. Ha a tégla járdát kicserélik beton vagy aszfalt járdára. Ha kívülrõl leszigetelik és nem szellõztetnek. Ha belülrõl gipszkartonnal burkolják. Stb.
A talaj burkolását nem mondták. Szerintem a lefestett dölgölt agyag se lehetett valami jó víz és légáteresztõ.
Én ezt a könyvet kaptam:
https://www.libri.hu/konyv/mednyanszky_miklos.valyoghazak.html
Rozsomák
09-17-2017, 05:26 PM
Nem festik le, agyaggal felkenik, vizes ronggyal elkenegetik szép textúrásra. hatalmas felület, tud száradni. Nagyon jó párologtató, és persze amiket te is írtál azok is okok a dohra penészre.
Alpha
09-17-2017, 07:27 PM
Itt az alföldön csináltak olyan agyag mázat, amit írtál, majd lefestették piros festékkel. Ezt nem én találtam ki, olvastam a fent említett könyvben. Szerintem a festett és döngölt agyag nem igazán vízáteresztõ.
Pár éve jártam egy döngölt padlós, alacsony belmagasságú, kis ablakos parasztházban és nem éreztem dohosnak a levegõt!
A rosszul záródó nyílászárók biztosírják a szellõzést, a falak pedig az állandó páratartalomért felelõsek. Tökéletesre fejlesztette az ember, majd utána az esztétika nevében visszabutította.
fater.lajos
09-18-2017, 10:30 AM
A szárazság érdekében ültették mellé a fûzfát. A gyökérzete a talajt szárította, a lomb meg árnyékot adott.
Törölt_reg
02-23-2018, 01:54 AM
Megfontolandó kérdés...!
Mi van ha valakinek rengeteg pénze van,de nem felkészült?
Lehetséges,hogy egy komoly shtf esetén bedõl a gazdaság és a pénz értéktelenné válik...
Igen ez jogos érv a felkészülés mellett!
No de egy ilyen volumenû történés gazdasági,társadalmi krízist és a törvényes rend felbomlását eredményezi...
Ahogy kp.-vel számlával rendelkezõ emberünk tulajdonát a Törvény és a rend garantálja...úgy több éve a felkészüléssel foglalkozó emberünk tulajdonát is a Törvény garantálja.
A törvényes rend megszûnésével gyakorlatilag senkinek nincsen semmije.
A minden idejét,megtakarítását a felkészülésbe ölõ embertõl gyakorlatilag egy,csak egész életében "hegedülõ" ember,egy pillanat alatt,anno egy dollárért vásárolt vagy talált skulóval meg tudja "vásárolni" egész életének a gyümölcsét....és igen hálás lesz a napelemért és a pincében tonnaszám felhalmozott jóságokért.
...megjelenik a kapuban egy jól szituált férfi...vagy nõ....(ápolt,udvarias,veszélytelen)
-Ez most már az én ingatlanom!Kérem távozzon!
Emberünk csak meredten bámul!
-Rendben Ön döntött így!..... és használja az egy dolláros töltényt...
Érdemes valamennyit aranyban, ezüstben tartani. És védekezésre is érdemes szánni. Akinek van pénze, az általában meg is teszi a megfelelõ lépéseket.
st.jimmy
02-23-2018, 10:34 AM
Megfontolandó kérdés...!
Mi van ha valakinek rengeteg pénze van,de nem felkészült?
Lehetséges,hogy egy komoly shtf esetén bedõl a gazdaság és a pénz értéktelenné válik...
No de egy ilyen volumenû történés gazdasági,társadalmi krízist és a törvényes rend felbomlását eredményezi...
Ahogy kp.-vel számlával rendelkezõ emberünk tulajdonát a Törvény és a rend garantálja...úgy több éve a felkészüléssel foglalkozó emberünk tulajdonát is a Törvény garantálja.
A törvényes rend megszûnésével gyakorlatilag senkinek nincsen semmije.
A minden idejét,megtakarítását a felkészülésbe ölõ embertõl gyakorlatilag egy,csak egész életében "hegedülõ" ember,egy pillanat alatt,anno egy dollárért vásárolt vagy talált skulóval meg tudja "vásárolni" egész életének a gyümölcsét....és igen hálás lesz a napelemért és a pincében tonnaszám felhalmozott jóságokért.
...megjelenik a kapuban egy jól szituált férfi...vagy nõ....(ápolt,udvarias,veszélytelen)
-Ez most már az én ingatlanom!Kérem távozzon!
Emberünk csak meredten bámul!
-Rendben Ön döntött így!..... és használja az egy dolláros töltényt...
Ez amit írsz így van. A legtöbb fórumtag ezzel kristály tisztán tisztában van és folyamatosan dolgozik a megoldáson. Ott volt például az erdõben hordókatelásós megoldás, talán pont Tõled, talán mástól, egy elég rendhagyó ötlet. Vagy BOL témakörnek is egy elég jelentõs része épít a rejtõzködésre. Mindenki, aki teheti el akarja kerülni a balhés helyeket, hogy kevésbé legyen olyan ember aki szemet vet a töltényért vásárolható portékára. Ami szintén mindig felmerül a készletelés-eszközfelhalmozás mellet a tudás fontossága, senkitõl nem olvastam itt olyat, hogy nem a tudás a lényeg.
Szóval elõbbiek vérmérséklettõl függetlenül megvannak itt mindenkiben szerintem.
A javak megvédésére való mentális és eszközös felkészülés már egészen más kérdés, ahogy én látom nagyon is vérmérséklet függõ! Évek óta folyamatosan fegyverek és fegyvernek látszó tárgyak, fegyverként használható bármik ellen beszélsz... Erre kiesik a billentyûzetedbõl a fentebbi írás. A vázolt szituáció persze arra akarja irányítani az érvelést, hogy nincs esélye védekezni az embernek, és valóban nagyon sok olyan helyzet van, amikor nem segít, ha Te is rendelkezel fegyverrel. Úgy érzem, hogy most közel vagy a megvilágosodáshoz! A fentebbieknek megfelelõen vagy elkönyveled, hogy ez lesz a helyzet és megpróbálsz csak a tudásodra alapozni, egy szál f@szban túlélni mindent, bízva abban, hogy a húsodért-bõrödért-hajadért-csontjaidért csak nem ölnek meg... Vaaagy magadévá teszed a harcos mentalitást, a készleteidhez és terveidhez mérten fegyverkezel, és ami a legfontosabb (!) az ehhez tartozó tudást is elkezded megszerezni, hiszen itt is az fogja eldönteni a kérdést, mint a felkészülés (és az élet) minden területén. Utóbbi esetben meg kell birkózni azzal a teherrel, hogy sosem lehetsz benne biztos, hogy nem keveredsz olyan helyzetbe, amikor hiába fegyverkeztél és készültél a harcra is.
raktaros
02-24-2018, 08:04 PM
A pengõ esetében hogy volt? Felbomlott a rend?
(Iskolai tanárom megutáltatta velem a történelmet, úgyhogy nem tudom mi történt mikor hirtelen elértéktelenedett :( )
Politikusokon múlik mennyit ér a pénzünk és én nem bízom bennük.
Törölt_reg
02-25-2018, 05:50 AM
Úgy érzem, hogy most közel vagy a megvilágosodáshoz!
..elmesélek egy történetet..
Minap beszélgettem egy csinos,felvilágosult,rendkívül okos és mûvelt nõvel....csak úgy szõr mentén...mintha semmi közöm nem lenne a dologhoz felvettettem ezt a felkészülés témakörét.
..teljesen természetes módon...zsigerbõl...arról kezdett beszélni,hogy Õ és szerinte mindenki simán el fogja venni más javait ,ha lesz rá lehetõsége,mert nyilvánvalóan a családja,gyerekei,önmaga boldogulása számít...a többi emberé nem igazán számít...
A Fórum és úgy általában a közfelfogás azt az elfogadott dogmát hirdeti...,hogy fosztogatni csúnya dolog,a mások javainak elvétele nem helyes,...stb,stb,stb,...
Tehát van a JÓ és van a Rossz?!...de ki a jó és ki a rossz?
...a sikeres vállalkozó,most békeidõben sokat keres ha átgázol mindenkin,megveszteget,trükközök,nem fizeti az emberi közterheit..sokszor még a bért sem rendesen...A melósok és családjuk szempontjából Õ a Rossz....
De a vállalkozó családja ezt nem így látja...szép ház,anyucinak is új autó,a nagylány egyetemre járhat,a kisöccse pedig hiper-szuper dolgokat kaphat..jólét,biztonság és háláska Apukának...mert Õ a Jó!
Ugyan ez a felvetés igaz lehet egy shtf helyzet esetén is ,ha valamit meg kell szereznie valakinek.....
Álságos lenne ,ha bárki azt állítaná,hogy inkább elnézi a családja szenvedéseit,mind,hogy Rossz legyen...vagy Jó?...mert a gyermeke,asszonya nagyon hálás lesz a meleg szobáért és a teli pocakért....még ha olyat kellett megtenni,amit egyébként az emberek normál körülmények között nem tennének meg.A megváltozott körülmények igazolhatják a tetteket és a lelkiismeret is megnyugszik,ha van elfogadható indok.
De az igazán kínos kérdés az,hogy amíg emberek milliárdjai egy dollárt fektetnek a felkészülésbe...vagy annyit se...addig a felkészülõ tízezreket...
Az emberek milliárdjai elköltik,elvásárolják,felélik,elutazgatják,e lbulizzák,el eszik...a vagyont...amit felkészülésre kellene költeni...és ha esetleg ott lesz egy gabesz...hát megoldják.
Elgondolkodtató nem?
Végül egy vicc..
Két barát sétál az erdõben,jön a medve..
Az egyik elkezdi szorosabbra fûzni a bakancsát..
-Semmi értelme futni,a medve úgyis gyorsabb...szól a másik.
-Ó barátom nem a medvét akarom lefutni,hanem téged...
raktaros
02-25-2018, 10:08 AM
Azért normális jellemû ember el tudja dönteni mi a helyes.
Attól hogy a gengszterek jónak tartják a bandavezért még nem lesz jó ember :)
Persze valakit megölni, kirabolni egyszerûbb mint felajánlani neki hogy megdolgozol egy kis élelemért a családod számára.
Felteszem az illetõ nõ most is átgázol bárkin a pénzért, nincsenek erkölcsi aggályai.
Az ilyenek majd megérzik kivel kell %/+%=(! hogy jól menjen a sora.
A fosztogatás nem hiszem hogy túl egyszerû lesz, bajban eléggé össze tudnak tartani a kis közösségek.
st.jimmy
02-25-2018, 01:13 PM
Az, hogy ezen a fórumon nem beszélünk arról, hogy hogyan lehet klasszul fosztogatni, a kockázatokat minimalizálni, az esetleges védelmi rendszereket kijátszani, azt gondolom, hogy alapfeltétel. Elméletileg erre is lehetne készülni, ezt is nevezhetnénk felkészülésnek, de ami a mi szemünkben "prepper" annak pont az az esszenciája, hogy ne legyen szükség erre! Ha itt van olyan, aki konkrétan ilyesfajta terveket szövöget és számottevõen készül a dologra, az biztos, hogy mélyen hallgat róla. De ez emberi természet.
Ami Ház/otthon/lakás/BOL/bázis/menedék, vagy bármi, az alkalmas arra, hogy hatékonyabban védekezz a fosztogatás ellen. Ez pont ugyanolyan, mint az autótolvajok és a riasztó/lopásgátló gyártók, vagy a vírusirtók és a hackerek versenye. Egy fontos különbség van: itt az életed és a szeretteid élete a tét. De ez nem számít olyan szempontból, hogy hogyan kell megközelíteni a problémát. Gyorsan kilistázom az alapok egy részét:
- Minél kevésbé értékes amit védeni kell, annál könnyebb védeni
- Minél kevésbé tûnik értékesnek ahhoz képest amennyire értékes, annál könnyebb védeni
- Minél kevesebb ember tud róla, minél inkább nincs szem elõtt, el van rejtve, nincs valamilyen adatbázisban... annál kedvezõbb a helyzet a tulajdonosnak
- Minél nagyobb a kockázat az eltulajdonító számára,
-ha tud errõl, annál kevésbé fog rá kísérletet tenni
-ha nem tud errõl annál felkészületlenebbül fog kísérletet tenni
Az érték itt fontos, hogy nem pénzben mérendõ! Ha nincs kaja, az arany értéktelen, a kaja a legértékesebb.
Az elsõ 3 azt gondolom, hogy tök egyértelmû. Talán a fórumon kevesen vannak akiknek olyan nagy a készlete, hogy az számottevõen megnehezítse az elrejtését, megvédését. Az érték már más kérdés, többeknek van olyan készlete, amiért nagyon necces helyzetben lesz olyan ember aki a tûzbe menne. Itt érdemes a bekövetkezési valószínûségeket figyelembe venni, szinte semmi esélye, hogy jobb legyen azok nélkül a készletek nélkül, mint velük. Nagyon nehezen de elképzelhetõnek tartok olyan helyzetet amikor igen. Ez szinte csak elméleti.
Teljes mértékû összeomlás esetében:
Azt érdemes látni, hogy onnantól kezdve, hogy bármid van, célpont lehetsz. Lehet, hogy valaki a bõrödbõl akar majd vitorlát varrni. Ha nincsen semmi kockázata, meg is teszi. Ha 99% az esélye annak, hogy nem éli túl, ha megpróbálja megszerezni, akkor
a) ha tud róla valószínûleg nem fog próbálkozni
b) ha egyáltalán nem tud róla, hogy bajba kerülhet egy kicsit is, akkor nagy valószínûséggel.... meghal. Vaaaagy megkegyelmezel neki, ha ilyen hajlamaid vannak a védelmi rendszered is alkalmas erre és ezzel számottevõ kockázatnak teszed ki magad (ha elengeded azért, ha nem akkor meg azért).
Utazás közben, csatangolva, barangolva az embernek magában, vagy másod-harmadmagával szinte semmi esélye nincs védekezni. Úgymond a támadó kockázata közelíti a nullát. Jól megválasztott békeidõben "ingatlan"nak nevezett helyen már más a helyzet, ha az ott lakó készült a védekezésre. Felkészült, jól felkészült. Ahhoz, hogy jelentõs kockázat nélkül el lehessen venni az így védett javakat jelentõs túlerõ szükséges. Aki ilyen erõvel rendelkezik, az igyekszik nem potyára menni, ha nincs (vagy nem feltételezhetõ) nagy érték jó eséllyel nem veszõdik. Az arányok a fontosak.
A jó ingatlanok nagyon fontosak. A megfelelõ idõben a megfelelõ helyen lenni még fontosabb. (Elõbbi miatt a mobilitás, a jármûvek, edzettség, BOB nagyon fontos!) Az információ és a tudás a legfontosabb, de önmagában csak elvileg lehet vele messze jutni.
Ennyit szerettem volna mondani a dologról.
Vicces tény, hogy nagyon ritkán használom a "jó" vagy a "rossz" kifejezést, aki nem hiszi, járjon utána! :D
WestBam
02-25-2018, 05:06 PM
Utazás közben, csatangolva, barangolva az embernek magában, vagy másod-harmadmagával szinte semmi esélye nincs védekezni. Úgymond a támadó kockázata közelíti a nullát. Jól megválasztott békeidõben "ingatlan"nak nevezett helyen már más a helyzet, ha az ott lakó készült a védekezésre. Felkészült, jól felkészült.
Ebben benne is van szinte minden.
Aztán az, hogy mi érték is mi nem az meg már másodlagos. A kérdés, hogy mennyire tûnsz könnyû célpontnak.
Látható a mostanság "divatos" "öregezésbõl" is, hogy ha nincs kockázat akkor akár már most is megölnek akár 500Ft-ért. Mi lenne ha ezek éheznének? Csoportosan fognak fosztogatni. Védekezni tudni kell, és védekezni azonnal, teljes erõvel, mérlegelés nélkül van csak értelme. Ha megvan az elrettentõ erõ akkor máris javult az esélyed, mert akárcsak a piti autótolvajok, ezek is inkább lépnek eggyel odébb, ha azt látják, hogy ott nem ütköznek szinte semekkora ellenállásba, majd mennek szépen tovább és tovább.
Az már érdekesebb, hogyan jutsz el a BOL-ba ha már csurog a ventibe a cucc és ezt nem vetted idõben észre, esetleg kitartottál míg a készleted, de már tovább kell lépned mert fogytán minden és még mindig nem állt vissza a rend.
Törölt_reg
02-26-2018, 02:50 AM
..a dolog nem ilyen egyszerû...
..és mi az,hogy "normális"?....
Téli túrán vagy a gyerekekkel..egyikük eltöri a lábát..cipeled,közel az este,a fagyhalál réme...ott egy sor néptelen nyaraló,fával,kályhával...mi a normális?...feltörsz egyet vagy végignézed,amit nem akarhatsz végig nézni?
..irtják az õserdõket...lesz helyette pálmaolaj és hamburger husi..több tízezer ember és a családjuk megélhetése függ tõle...ez a cselekmény "helyes"?
Az, hogy ezen a fórumon nem beszélünk arról, hogy hogyan lehet klasszul fosztogatni, a kockázatokat minimalizálni, az esetleges védelmi rendszereket kijátszani, azt gondolom, hogy alapfeltétel. Elméletileg erre is lehetne készülni, ezt is nevezhetnénk felkészülésnek, de ami a mi szemünkben "prepper" annak pont az az esszenciája, hogy ne legyen szükség erre!
..igen így van...EZ a "politikailag korrekt"...errõl illik beszélni..és ha így tesz valaki jönnek a lájkok..
De sajnos igen szûk réteg akik így "gondolkodnak"..vagy legalábbis úgy tesznek mintha így gondolnák..
A valóság az ,hogy francokat moralizálnak az emberek...a francokat tartják be az "illemszabályokat"...átgázol mindenki mindenkin amint az érdeke úgy diktálja...
...Van egy állásod és két gyermeked,a munkatársadnak pedig három gyermeke...leépítésnél önként lemondasz a javára...nyilván nem!...pedig az lenne a "helyes" és a "normális"..
Törölt_reg
02-26-2018, 03:03 AM
..a dolog nem ilyen egyszerû...
..és mi az,hogy "normális"?....
Téli túrán vagy a gyerekekkel..egyikük eltöri a lábát..cipeled,közel az este,a fagyhalál réme...ott egy sor néptelen nyaraló,fával,kályhával...mi a normális?...feltörsz egyet vagy végignézed,amit nem akarhatsz végig nézni?
..irtják az õserdõket...lesz helyette pálmaolaj és hamburger husi..több tízezer ember és a családjuk megélhetése függ tõle...ez a cselekmény "helyes"?
Az, hogy ezen a fórumon nem beszélünk arról, hogy hogyan lehet klasszul fosztogatni, a kockázatokat minimalizálni, az esetleges védelmi rendszereket kijátszani, azt gondolom, hogy alapfeltétel. Elméletileg erre is lehetne készülni, ezt is nevezhetnénk felkészülésnek, de ami a mi szemünkben "prepper" annak pont az az esszenciája, hogy ne legyen szükség erre!
..igen így van...EZ a "politikailag korrekt"...errõl illik beszélni..és ha így tesz valaki jönnek a lájkok..
De sajnos igen szûk réteg akik így "gondolkodnak"..vagy legalábbis úgy tesznek mintha így gondolnák..
A valóság az ,hogy francokat moralizálnak az emberek...a francokat tartják be az "illemszabályokat"...átgázol mindenki mindenkin amint az érdeke úgy diktálja...
...Van egy állásod és két gyermeked,a munkatársadnak pedig három gyermeke...leépítésnél önként lemondasz a javára...nyilván nem!...pedig az lenne a "helyes" és a "normális"..
..bezár a tûzép és a falu minden polgára a közeli erdõt dézsmálja...összeomlik a pénz,bezár a bank,zárva a bolt,mindenki megpakolt szatyorral szalad haza a megmenthetõ cuccal..."helyes,"normális"?
..ezeket a szavakat,kifejezéseket bizonyos helyzetekben,bizonyos közösségekben használják és a jelentéstartalma mindig mást jelent..van ahol a rovar csemege,van ahol tiltja a vallás...
..ismerkedjetek a világgal,legyetek nyitottak..
Törölt_reg
02-26-2018, 03:21 AM
...folytatva...van egy tömbház,lakik tíz család ,ebbõl van egy prepper(jól titkolja)...védik magukat...mert hát a közösség ereje ugyebár...
...néha a bátrabbja kiruccan kicsit "beszerezni" ezt-azt..meg is osztja egymással a közösség a szerzeményeket...
Amíg mindenki a grill mellett sütögeti a feketén elejtett õzhusit vagy a közeli teleprõl zsákmányolt malachúst...addig emberünk a bab konzervjét majszolgatja..mert az a "helyes",,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,?!
..aztán egy másik csoport,akik szintúgy beszerzõ körúton vannak,megtámadja az elsõ csoportot és teszi mindenki amit "helyesnek" vél...
Az,hogy mi a helyes és elfogadható,igazolt csupán azon múlik ,ki melyik csoportba tartozik...a saját szempontjából mindenki úgy érzi neki van igaza,amit tesz az "helyes"..hiszen mindenki azt szeretné ha az Õ gyereke lakjon jól...
st.jimmy
02-26-2018, 07:36 AM
Hová akarsz kilyukadni Doom? Kiugrasztani megint a nyulat a bokorból? Tegye fel a kezét, aki elvenné a másét, ha olyan a helyzet? Tegye fel a kezét, aki inkább meghalna? Foglaljon állást mindenki, hogy hol húzódik a határ?
Ez ebben a topicban OFF.
Én nem vagyok teljesen ellene, hogy legyen ilyen a fórumon, de jól meg kell gondolni. Nem a PC maszlag miatt, az valami egészen más. Minden képzõdmény felépül valami mentén, meglátásom szerint ez a közösség a mentén épül fel, hogy amennyire lehet, ne merüljön fel ez a (hogyan fosztogassak) kérdés necces helyzetben. Úgymond ez a cél. Ez nem PC kérdése. Ha elfér egy "darkside" topic a fórumtársak szerint, akkor szerintem legyen. Ott aki úgy érzi felfedi a sötét oldalát, aki akarja megnézi, aki akarja nem. A teljesség végett részemrõl beleférhet.
Ha ez volt a célod, kérlek legközelebb világosabban, mert nem szeretek barkóbázni. Ha nem ez volt a célod, akkor meg szintén világosabban, mert reménytelennek tûnik megfejteni mit akarsz.
Túlélõ, ha erre jársz kérek szépen egy ügyes átmozgatást, gondolom emberi természetbe (amúgy mintha már lett volna ez a téma), de akár az új topicba.
raktaros
02-27-2018, 04:32 PM
Valóban vannak helyzetek amikor nehéz a döntés, de reménykedjünk benne hogy nem kerülünk ilyen helyzetbe.
Huhh, jut eszembe, volt olyan hogy túlélõs film hogy emberünk eltévedve az õserdõben a saját kutyáját ette meg, így maradt életben.
Ez szerintem nem tartozik a fosztogatáshoz. Addig amíg csak befût, megvárja a segítséget, esetleg esznek isznak kicsit még belefér. De ha rongálnak, elvisznek valamit az már nem. Ha én kerülnék ilyen helyzetbe, utána megpróbálnám viszonozni ezt az esetleg életmentõ segítséget.
Na igen, erre kell felkészülni. Aztán a fosztogató se háborogjon ha vele szemben sem moralizálnak...
Nyitott vagyok én, de azért mindennek van határa :)
Törölt_reg
02-28-2018, 01:50 AM
Hová akarsz kilyukadni Doom? Kiugrasztani megint a nyulat a bokorból? Tegye fel a kezét, aki elvenné a másét, ha olyan a helyzet? Tegye fel a kezét, aki inkább meghalna? Foglaljon állást mindenki, hogy hol húzódik a határ?
...sehová...csak gondolkodtam pár dolgon..és megosztottam.Nem kell hatalmas összeesküvés elméleteket szõni..továbbá nem kell azonnal átmozgatni és önkéntes rendfenntartót játszani és cenzúrát kiáltani...
Mi itt.....csak tájékoztatásul...ez egy nyílt fórum és önkéntes....A MI fogalmába pedig beletartozik ÉNTEÕMITIÕK..mindenki..azok is akik "másként" gondolkodnak...ettõl fórum egy fórum...bocsi ..csak gondoltam szólok
Valóban vannak helyzetek amikor nehéz a döntés, de reménykedjünk benne hogy nem kerülünk ilyen helyzetbe...fogunk..ha nem mi,akkor gyerekeink..de ha nem hinnénk benne,nem készülnénk semmire..
Ez szerintem nem tartozik a fosztogatáshoz. Addig amíg csak befût, megvárja a segítséget, esetleg esznek isznak kicsit még belefér. De ha rongálnak, elvisznek valamit az már nem. Ha én kerülnék ilyen helyzetbe, utána megpróbálnám viszonozni ezt az esetleg életmentõ segítséget...éppen ezen gondolkodtam a minap...:thumbup...vékony a határ a klasszikus ????...fosztogatás és az igazolható tettek között...
Azért írtam és kérdeztem tõletek a véleményeteket,mert érdekel mi járhat a fejében azoknak az embereknek...akiktõl majd meg kell magam védeni...Valóban gonosz,rossz emberek,dühöngõ zombik,lapos tévét fosztogató huligánok?..
Vagy kétségbe esett emberek,családdal,tervekkel,vágyakkal...akkor hogyan döntsön az ember vészhelyzetben???
WestBam
02-28-2018, 09:08 AM
Azért írtam és kérdeztem tõletek a véleményeteket,mert érdekel mi járhat a fejében azoknak az embereknek...akiktõl majd meg kell magam védeni...Valóban gonosz,rossz emberek,dühöngõ zombik,lapos tévét fosztogató huligánok?..
Vagy kétségbe esett emberek,családdal,tervekkel,vágyakkal...akkor hogyan döntsön az ember vészhelyzetben???
Szerinted számít, hogy békeidõben, vagy vészhelyzetben teszi ezt egy ember? Vagy nem fontos mindig embernek maradni? Van mikor lehetsz állat, mert akkor "szabad"?
Javaslom nézd meg a Purge címû sorozat három részét, pont az emberi természet ezen részérõl szól. Valóban rossz és gonosz aki kinyírna szívesen mikor szabad? Vagy ugyan olyan, mint akár Te?
Törölt_reg
02-28-2018, 03:21 PM
Szerinted számít, hogy békeidõben, vagy vészhelyzetben teszi ezt egy ember? Vagy nem fontos mindig embernek maradni? Van mikor lehetsz állat, mert akkor "szabad"?
Javaslom nézd meg a Purge címû sorozat három részét, pont az emberi természet ezen részérõl szól. Valóban rossz és gonosz aki kinyírna szívesen mikor szabad? Vagy ugyan olyan, mint akár Te?
Nem igazán értem mirõl beszélsz...az általad elõbb és most leírtakról senki(én sem beszélt)..kreáltál valamit...aztán önmagad teremtményére válaszolgatsz...amúgy jól elvagy?
WestBam
02-28-2018, 10:45 PM
Hát ha nem érted akkor nem érted, ez ellen nem tudok / akarok semmit tenni.
Olvasd el még egyszer a válaszod, amire válaszoltam. De az is lehet, hogy az én értem azt amit te írsz. Minden esetre az már biztos, hogy ez egy ideje nem a "Ház, otthon, lakás, ingatlan" témáról szól az egész, hanem az emberi természetrõl, nagyjából az összes idei hozzászólás totálisan nem ide illõ. Én is az emberi természetrõl írtam. És igen, elvagyok, köszönöm!
Alpha
03-01-2018, 08:33 AM
Idei évben lesz egy csomó pályázat családi ház korszerûsítésre. Érdemes próbálkozni! Tavaly nyertem egy teljes fûtés cserét. Idén lesz szigetelés, nyílászáró csere, stb.
Van közöttünk olyan aki tanyán él? Számukra is hasznos pályázatok jelentek meg.
raktaros
03-01-2018, 04:18 PM
Van valahol egy összefoglaló hogy mik a lehetõségek, feltételek?
Alpha
03-01-2018, 05:43 PM
http://netujsag.net/csaladi-hazban-elok-figyelem-teljes-koru-felujitasra-palyazhat-2108-aprilis-elsejetol-itt-talalhato-minden-fontos-reszlet-81542
http://hirkozpont.eu/otthon-melege-program-2018-csaladi-haz-felujitas-ablakcsere-es-futeskorszerusites-palyazat-2018/
Nekünk van egy pályázatíró ismerõsünk. Õ szól, ha van valami nekünk való.
raktaros
03-01-2018, 06:48 PM
http://netujsag.net/csaladi-hazban-elok-figyelem-teljes-koru-felujitasra-palyazhat-2108-aprilis-elsejetol-itt-talalhato-minden-fontos-reszlet-81542
http://hirkozpont.eu/otthon-melege-program-2018-csaladi-haz-felujitas-ablakcsere-es-futeskorszerusites-palyazat-2018/
Nekünk van egy pályázatíró ismerõsünk. Õ szól, ha van valami nekünk való.
Köszi.
Nagyon nem foglalkoztam eddig vele, mert sokan panaszkodtak hogy nehéz megkapni a támogatást, általában elsõ nap kimerül a keret, meg hogy papírok miatt szinte ugyanott vagy több pénzben van. (pl. elõtte-utána energetikai tanúsítvány, számlaképes kivitelezõ kell, nem csinálhatod magad, stb.)
Azért majd nézegetem a lehetõségeket.
Alpha
03-01-2018, 07:06 PM
A pályázatíróm sikerdíjas, így csak akkor van díj, ha nyerek. Én magamnak csinálom a fûtést és veszem a számlát fél ÁFA-ért, így még olcsóbb is az anyag. A pályázat árajánlatát kicsit túláraztuk, így nem is lesz önerõm. Volt megbízóm megcsinálta az energetikát ingyen, de 30-40 körül van a dupla energetika egy családi házra.
A tavalyi konvektor cseréhez energetikát se kértek.
Én most is benne vagyok egy nagy pályázatban és még vagy 3-at be is adunk idén.
Úgy érzem megéri és jó lehetõségek.
st.jimmy
03-06-2018, 07:14 AM
Úgy néz ki tudod a csínját-bínját ennek a dolognak :D
Magyarországon ilyenek is vannak, de én még nem hallottam róla.
Valami falunál van, Pesttől északra.
https://www.dailymail.co.uk/travel/travel_news/article-3621526/Forget-Maldives-amazing-floating-village-stilts-HUNGARY-apart-power-plant-s-paradise.html
Alpha
10-23-2019, 03:58 AM
Magyarországon ilyenek is vannak, de én még nem hallottam róla.
Valami falunál van, Pesttõl északra.
https://www.dailymail.co.uk/travel/travel_news/article-3621526/Forget-Maldives-amazing-floating-village-stilts-HUNGARY-apart-power-plant-s-paradise.html
Oroszlányi erõmû hûtõtavára épített horgászházak. Nagyon szép hely!
st.jimmy
10-23-2019, 07:15 AM
Bokodi tónál voltam egyszer, élõben se rossz, de nagyon jól fotózható
Ha értitek mire célzok
raktaros
02-27-2020, 05:57 PM
Most láttam, ha menthetõ a ház nem lehet rossz:
"Eladó 3 db egymás mellett levõ telek összesen 6995 m2 felújítandó tégla házzal villany van,kb 120-150 db tízéves akácfával pár db termõ gyümölcsfával autó csere is szóba jöhet 06305807690"
"Sziasztok kedves csoporttagok megprobálom hátha.
Szóval van Pécs mellett egy tanyám én Szombathely mellett lakom és szeretném eladni a pécsi tanyát mert innen lejárkálni gazt nyirni elég macerás gondoltam hátha vki érez vmi késztetést egy kis gazdálkodásra :telek 7000m2 kb 150-200db akácfa lett ültetve több mint 10 éve van rajt egy kis ház kb 35-40 m2 pincével, villannyal viz sajna nincs ára:1.250.000.-tudom h sokkal többet ér de nekünk nincs rá szükségünk,köszi szép napot nektek"
Sajnos csak fb linket tudok: https://www.facebook.com/laci.lala.14/posts/2127789570609741
darxide21
02-28-2020, 07:03 AM
Ha otthonról végezhetõ munkám lenne, simán megvenném.
Ha otthonról végezhetõ munkám lenne, simán megvenném.
akkor munkahelyet kellene váltanod :D
darxide21
02-28-2020, 02:41 PM
Épp most váltottam... :D
Ismerõsök megkerestek azzal, hogy vidékre költöznének. Az lenne az igény, hogy mindenképpen legyen külterületi és nagy a telek és ha lehet, akkor szomszéd se legyen 1km-en belül :D Helymegkötés nincs.
"Háborús zóna" nyilván kizárva :D
Merre érdemes nézelõdni (a korona sok mindent átírt)? Minden tippet, tanácsot a nevükben elõre is köszönök! :admire:
P. Dude
08-16-2021, 04:05 PM
ÉK-Magyarországra akkor ne. Én csak ennyit tudok hozzászólni.
"A cigányok által legsûrûbben lakott részeken, melyek már ma is összeérnek több érintett ország határainál - így Északkelet-Magyarországnak a Tiszáig nyúló területeivel, illetve felette Kelet-Szlovákia magyar határig terjedõ részeivel -, nagy valószínûséggel tisztán cigány lakosság alakulhat ki a 2030-as évekre." (Pokol Béla: Európa végnapjai 70.)
varég
08-16-2021, 04:35 PM
Ismerõsök megkerestek azzal, hogy vidékre költöznének. Az lenne az igény, hogy mindenképpen legyen külterületi és nagy a telek és ha lehet, akkor szomszéd se legyen 1km-en belül :D Helymegkötés nincs.
Merre érdemes nézelõdni (a korona sok mindent átírt)? Minden tippet, tanácsot a nevükben elõre is köszönök! :admire:
Ezen én is filóztam.
Kérdések:
-mik a tervek letelepedés után(munka, ilyenek)
-mennyit tudnának rászánni?
-Milyen feltételeknek feleljen meg az ingatlan?
Ha ezek behatárolásra kerültek, akkor lehet kérdezõsködni.
Pl. tudnék a Bakonyban egy, a leírásoknak nagyjából megfelelõ birtokot, 10miiláért.
VISZONT: még minimum ennyit kell költeni a lakhatóvá tételre...
https://ingatlan.com/jasd/elado+haz/tanya/31599052
Ezen én is filóztam.
Kérdések:
-mik a tervek letelepedés után(munka, ilyenek)
-mennyit tudnának rászánni?
-Milyen feltételeknek feleljen meg az ingatlan?
Ha ezek behatárolásra kerültek, akkor lehet kérdezõsködni.
Pl. tudnék a Bakonyban egy, a leírásoknak nagyjából megfelelõ birtokot, 10miiláért.
VISZONT: még minimum ennyit kell költeni a lakhatóvá tételre...
https://ingatlan.com/jasd/elado+haz/tanya/31599052
Munka: távmunka, megoldott.
Ár: nem tipp-topp kiskastélyt keresnek többszáz misiért, egyébként rugalmasak.
Feltételek: telek min. 10000m2, minél nagyobb, annál jobb. Minél messzebb legyen a szomszédoktól és a civilizációtól úgy általában. Legalább 1 beköltözésre alkalmas lakóépület legyen.
Elsõ körben ennyit mondtak.
varég
08-16-2021, 05:17 PM
Munka: távmunka, megoldott.
Ár: nem tipp-topp kiskastélyt keresnek többszáz misiért, egyébként rugalmasak.
Feltételek: telek min. 10000m2, minél nagyobb, annál jobb. Minél messzebb legyen a szomszédoktól és a civilizációtól úgy általában. Legalább 1 beköltözésre alkalmas lakóépület legyen.
Elsõ körben ennyit mondtak.
Azért valami keretösszeget jó volna tudni, a felesleges körök elkerülése végett...
Nagyon nem mindegy, hogy 5,25, vagy 50 millió a keret...
Azért valami keretösszeget jó volna tudni, a felesleges körök elkerülése végett...
Nagyon nem mindegy, hogy 5,25, vagy 50 millió a keret...
Köszi, de egyelõre inkább csak fel szeretnék mérni a lehetõségeket, mert ez nem Észak-Amerika, ahol könnyen lehet kis népsûrûségû területeket találni. :(
Alföldön vannak biztonságos falvak, ott házat lehet venni 2-3 millióért, nagy kerttel, fészerrel, melléképületekkel.
Nincs busz 5 percenként, és nincs minden helyben, de ha pont az a lényeg hogy elzárt legyen akkor az mind pozitívumnak is tekinthetõ.
Alföldön vannak biztonságos falvak, ott házat lehet venni 2-3 millióért, nagy kerttel, fészerrel, melléképületekkel.
Nincs busz 5 percenként, és nincs minden helyben, de ha pont az a lényeg hogy elzárt legyen akkor az mind pozitívumnak is tekinthetõ.
Köszi, de ragaszkodnak ahhoz, hogy ne legyen közvetlen szomszéd.
Akkor nem falusi házat keresnek, hanem tanyát. :)
(A föld az amitõl a tanyák drágák, azt kalkulálják bele a vásárlásba.)
Alpha
08-17-2021, 01:06 PM
Alföldön élek egy kis városban. Tanyahely árammal és kúttal (6000 m2, nincs épület) 5 M Ft.
Nem tudom, hogy máshol mi az ára hasonló ingatlanoknak, de nálunk 2-3 millióért 1-2 ha szántóföldet adnak.
Most hogy a nagymamám már nincs velünk, eladtuk a házát, méhészek vették meg. Volt hozzá kert, nagy udvar, melléképületek, állatoknak ólak, stb. 3 millió körül vitték el. Nem tanya, csak falusi ház volt, szomszédokkal. A több száz hektáros föld az persze más helyzet, a szántóföldnek komoly ára van.
Van esetleg tapasztalat Bács-Kiskun megye Pest megyével határos részérõl (Lajosmizse és környéke)?