PDA

View Full Version : Optimista, realista, pesszimista. Minek tartod magad?

TMIB
05-22-2014, 09:28 AM
Ki minek tartja magát? (Ez is névtelen szavazás.)

A kérdés mindenre vonatkozik, saját életre, politikára, szociális helyzetre, a világra úgy általában, még prepper helyzetre is.

Optimista - Nagyon bizakodom a jövõben, pozitív a hozzáállásom mindenhez
Optimista és Realista között - Többnyire bizakodom hogy minden jól sül majd el, de azért vannak fenntartásaim
Realista - Nem tudom megtippelni hogy mi lesz, lehet nagyon jó is és nagyon rossz is
Realista és Pesszimista között - Tudom hogy mik a lehetõségek, de borúlátó vagyok, a rossz helyzetet tartom valószínûnek
Pesszimista - A legrosszabbra készülök, nem bízom abban hogy bármi jobb lesz

shadow177
05-22-2014, 09:32 AM
Az optimista: csak a fényt látja az alagút végén
A pesszimista: csak az alagút sötétjét látja
A realista: látja hogy a fény egy mozdonyon világít
A masiniszta: meg három hülyét lát a síneken

TMIB
05-22-2014, 09:35 AM
Én nem titkolózom, Realista és Pesszimista között vagyok.

Régen volt néhány tervem, de valahogy nagyon nem akar összejönni a dolog (pl. saját föld, saját ház vásárlása), úgyhogy inkább nem is reménykedem. Gyûjtök, dolgozom, talán egyszer még össze is jöhet, de nem bízom semmiben - és senkiben.

A politikát látva is inkább pesszimista vagyok, vagy ha azt nézem hogy a világ merre halad.

TMIB
05-22-2014, 09:37 AM
Az optimista: csak a fényt látja az alagút végén
A pesszimista: csak az alagút sötétjét látja
A realista: látja hogy a fény egy mozdonyon világít
A masiniszta: meg három hülyét lát a síneken

Igen, bár nem tudom hogy milyen más szavakat tudtam volna használni. :)

http://i.imgur.com/zhTb6.jpg

shadow177
05-22-2014, 09:46 AM
Magam is a realista meg a pesszimista közt vagyok

Mizu
05-22-2014, 10:22 AM
S´ten uccse többszöri olvasasra a rasszista szot is olvastam...
Ez diszkleszkia? :D

TMIB
05-22-2014, 10:29 AM
Nem tudom, de én a csatacsákány helyett meg csatacsótányt olvastam. :haha:

http://fc04.deviantart.net/fs28/f/2008/157/6/8/Cockroach_Warrior_by_Cathto.jpg

Zacskóbicska
05-22-2014, 10:56 AM
Egy kategóriát kihagytál, a hiperoptimistát. Ez én vagyok. Fõ ismérv: múlt még nincs, jövõ már nincs. Ennek ellenére derûsen kell látni a világot, amibõl csak lehet, viccet kell csinálni és nem kell besz@rni semmitõl.

TMIB
05-22-2014, 10:59 AM
Ha bejelölöd az optimistát, szerintem az is jó. Az igazat megvallva azt hittem hogy mindenki rámegy a Realista választásra. :)

Zacskóbicska
05-22-2014, 11:07 AM
Ha bejelölöd az optimistát, szerintem az is jó. Az igazat megvallva azt hittem hogy mindenki rámegy a Realista választásra. :)

Mert a realizmus szól belõled:)

Grafitos
05-22-2014, 11:35 AM
Te látod a statisztikát, de szerintem realista és pesszimista közöttibõl lesz a legtöbb...azért ez mégiscsak egy prepperfórum...szeretnénk hinni hogy realisták vagyunk, de a prepperkedéshez kell egy csipetnyi pesszimizmus is azért..

TMIB
05-22-2014, 11:41 AM
Lehet, bár elég sok olyan boldog és sikeres ember van, akik prepperek. (Elég csak néhány nagyobb Youtube csatornára nézni.) Csak azért mert valaki a világ problémái, vagy katasztrófák miatt aggódik, az az életben még lehet optimista a családjával, barátaival, embertársaival, üzletével, pénzügyeivel kapcsolatban.

Grafitos
05-22-2014, 11:51 AM
Igen..épp ezért írtam, hogy egy "csipet pesszimizmus"! Én sem tartom magam túlságosan borúlátónak (ha a 3. VH eljövetelét leszámítjuk:) mégis fontosnak tartom a felkészülést..

Amatorpe
05-22-2014, 01:41 PM
Az hova voksoljon, aki szerint az emberiség tuti kinyírja magát, de azért megpróbálja kihozni a legtöbbet magából meg a helyzetekbõl, miközben sodródik az árral (nem akar megmenteni mindenkit)?

BragBOL
05-22-2014, 02:19 PM
Én a két véglet között ingázok 0 realizmussal XD

Amúgy pár napja figyeltem magam, és sikerült úgy gondolni a prepperkedésre, hogy közbe jól érezzem magam, sõt kacagásig is elmentem, szal lehet nem zárja ki egymást, a szeretet átvilágítja a sötétséget :D

TMIB
05-22-2014, 02:29 PM
Ez nem prepperes felmérés, ez úgy általánosságban mindenre vonatkozik. Családra, barátokra is, mindenre, én ezért szavaztam a 4.-re. Ha csak prepper szempontból értékelném hogy milyen vagyok, akkor 3.-ra szavaztam volna (Realista).

Vasember
05-22-2014, 05:50 PM
Az optimista angolul tanul.
A pesszimista héberül.
A realista meg lõni.

Én ezeken már túl vagyok. :)

Dream_walker
05-23-2014, 07:06 PM
Én meg szerintem mindhárom vagyok, lehetséges-e?
Optimista vagyok, mert ó dolgok történnek, ha az ember képes meglátni a jót. Realista vagyok, mert mindig igyekszem azt látni, ami valóban történik. Pesszimista is vagyok, mert mindig nagyon leadom a szintet, hiszen úgyis lesz, ami még alulmúlja.
Hát így :) Mint minden kategorizálás, ez sem mûködik 100%-osan :)

st.jimmy
05-25-2014, 06:49 PM
Én Realista és Pesszimista közöttimet inkább úgy fogalmaznám meg, hogy szeretném ezt hinni, hogy realista vagyok, de van annyi önkritikám, hogy tudjam, ettõl eltérek gyakran... nagyobb részben térek el a borúlátás felé talán, elsõ sorban a világ dolgait illetõen, a saját tyúkszaros kis életemmel kapcsolatban hajlamosabb vagyok a derûlátásra :D

Medve
06-08-2014, 06:47 AM
Olyan válasz miért nincs, hogy Pesszimista és Optimista? A világ egyre sz@rabb, de túl fogom élni.

TMIB
06-08-2014, 06:50 AM
Hogy a világ egyre sz.rabb az nem hozzáállás, hanem egy tõled független állapot. Ha a rossz helyzet ellenére úgy érzed hogy ennek ellenére neked jó esélyeid lesznek és nem lesz gondod és emiatt bizakodsz akkor az Optimista és Realista között vagy. :)

Hannah
11-29-2015, 12:43 PM
Te látod a statisztikát, de szerintem realista és pesszimista közöttibõl lesz a legtöbb...azért ez mégiscsak egy prepperfórum...szeretnénk hinni hogy realisták vagyunk, de a prepperkedéshez kell egy csipetnyi pesszimizmus is azért..

Lehet, hogy magát a világot pesszimistán látunk, mert kinézzük belõle a legdurvább eseményt is, de szerintem a legtöbb prepper a saját jövõjével kapcsolatban viszont optimista, hiszen bízunk a túlélésben! Az igazi pesszimisták nem is készülnek, hiszen "úgysem élik túl az egészet" címszóval már temetik is magukat!

pomm
07-22-2016, 05:48 AM
"Egy optimistát soha nem érhet kellemes csalódás" - tartják :)
A prepper szerintem nem pesszimista, nem optimista, hanem realista. Reálisan méri fel a lehetõségeket, kiindulva az aktuális politikai, gazdasági helyzetbõl és a történelembõl. Nyilván a lehetõségek között vannak jobb és rosszabb forgatókönyvek is, de ez nem változtat a lényegen, nem hangulatilag befolyásolja a hozzáállást. Szerintem az optimizmus és pesszimizmus közelebb áll egy lelkiállapothoz. Nem vagyunk gépek, de ép ésszel azért irányítjuk a cselekedeteinket, gondolatainkat.
Ha megtervezek valamit és csinálok egy B és C tervet is, az szerintem nem pesszimista, hanem realista hozzáállás. Ezt sokan összekevereik. Az meg, hogy nincs B és C terved nem optimizmus, hanem ostobaság - szerintem...

mzperiksz
07-22-2016, 07:25 AM
"Az optimista ember angolul tanul, a pesszimista kínaiul, a realista meg lõni."

shadow177
07-22-2016, 11:45 AM
A pesszimista voltaképpen egy jól informált realista

TMIB
09-14-2016, 11:47 AM
https://66.media.tumblr.com/5d3c344aa1356b08a5b11dfe27e3f573/tumblr_odgt1t0HuA1qd6fjmo1_540.jpg

Melyik szóra gondoltál elõször mikor megláttad a képet? :D

fater.lajos
09-14-2016, 12:47 PM
"AR" Be kell vallanom... Az "ÉP" eszembe se jutott elsõre... :D

TMIB
09-14-2016, 09:49 PM
Nálam is ez volt a helyzet. :D

BragBOL
09-15-2016, 11:59 AM
Ezek szerint kezdek fejlõdni az optimista irányba, bár lehet hogy csak a csillogó színek bûvölete volt az egész.

Ha mindig csak panaszkodunk hogy semmi se sikerül és hogy minden szar, akkor minden egyes negatív gondolat mázsás súllyal fogja nyomni a lelkünket.

Túrista 57
11-13-2016, 06:40 AM
Ezek szerint kezdek fejlõdni az optimista irányba, bár lehet hogy csak a csillogó színek bûvölete volt az egész.

Ha mindig csak panaszkodunk hogy semmi se sikerül és hogy minden szar, akkor minden egyes negatív gondolat mázsás súllyal fogja nyomni a lelkünket.
Így van.Ez csupán az egyén döntése.
Ha valakit megtámadnak,kirabolnak,elbocsájtanak,megvernek annak oka van és nem kész tény.Valószínûleg nem tett meg mindent ellene vagy nem gondolta át a következményeket.
Van erre ez jó közmondás."Aki disznók közé keveredik,felfalják a disznók."Aki kurvának áll,azt meg ba..."
A kérdés mit tesz az egyén a saját sorsának a jobbá tételéért?
A magyar társadalom egyébként is alapjaiban demoralizált.Ez betudható a médiának,ahol töményen áramlik a rossz a retinán keresztül.A netes fórumok hangulata,az emberek egymás iránt viselkedése is ezt tükrözi.Senki nem tud örülni semminek,még a jónak sem.Az erõszakról órákat folyik a diskurzus,de például a minimálbér emelésrõl szó sincsen(ami pozitív és reményteljes)
Valójában az egyén dönti el mit akar látni,hallani,mit fogad be,mivel akar foglalkozni és hová akar menni!
Van aki a gyilkossági statisztikákat bújja,keresi a baleseteket,tragédiákat,befogadja a sok negatív hírt ami eluralkodik az elméjén.van aki túrázik,kirándul,plázázik,moziba színházba jár,grillez,gyermeket nevel,nem ér rá rettegni a világtól.
valójában a világ mindenkinek ugyan az,de az egyén döntése mit lát belõle,mit vesz észre belõle.Van a ki a vért látja,van aki a virágokat.

varég
04-10-2021, 03:59 PM
Nem is tudom, hova férne be a gondolatmenetem...

Ma láttam a szomszéd házát, éppen napelemeket szerelnek fel két oldalra...
Új építésû(2-3 éves) ingatlan, új kocsik(villanybéjemvék), a srác dolgozik, a neje gyesen..
A gyes alatt vették a 2 új verdát, telket rendeznek, napelemeznek...

Amit tudok, a tulaj mérnök egy cégnél.

Amin kissé elmentem a pesszimizmus felé:

Egy fizu, és a gyes mellett ekkora anyagi lehetõségeik vannak.
Párommal mindketten dolgozunk, és egy hitel mellett(70.000) nem tudunk elõbbre jutni, egyrõl a kettõre...
Ugyanannyi befektetett energiával (8 óra meló, felelõsséggel) egyszerûen nem látom a végét, amiért érdemes lenne erõlködni...

A hátteret nem ismerem, nem is érdekel, csak az aggaszt, hogy egyre szélesebb lesz a szakadék a bérosztályok között, és ha lesz kölök, nem tudom, hogyan tudunk fennmaradni ebben a posványban...

No akkor pozitív leszek, elõ az unikumot. ;)

sukran4fish
04-10-2021, 04:10 PM

Ilyen világ ez, csak a pénz számít. Gondolj bele például abba, ha valaki már annyit keres, hogy félre tud tenni havi 1-2x 100e forintot, pár év alatt folyamatosan be is fektetheti és a gazdaság támogatja is ahogy a kamatos kamattal egyre csak hízik. Egyáltalán nem biztos, hogy egy fizu van ott, lehet sok más bevételi forrása is annak aki már bele tud vágni, el tudja kezdeni a befektetéseket. Valóban jól látod, a probléma átlépni egy bizonyos korlátot pénzben - ez legtöbbünknek kb. lehetetlen.

P. Dude
04-10-2021, 04:18 PM
Egy egyszerû állami hivatalban is félelmetes bérkülönbségek vannak, ilyen-olyan jutalmak címén például (aki jól nyal a vezetõségnek). Nyilván nem az én minimálbéremhez kell mérni, mert ott nincs is mirõl beszélni. De a hivatalon belül, tehát az egyazon irodákban dolgozóknál olyan pénzek mennek a számlákra, és olyan irreális különbségek vannak (csak amirõl én tudok), hogy csak passogok. Fõleg amikor látom, hogy pont azok nem dolgoznak semmit, akiknek a nagyságrenddel nagyobb pénzek mennek.

Ged
04-11-2021, 01:13 PM
Hogy kell érteni a szavazást? A saját helyzetet kell nézni, vagy a össztársadalmit?
Tényleg egyre nagyobb a szakadék a rétegek között. Bérosztályok közötti szakadékról írtál, de az én értelmezésem szerint a bérbõl/fizetésbõl élõk az alkalmazottak. Itt is nagy eltérések vannak iparág, végzettség, vagy a cégnél eltöltött idõ szerint, de ez elenyészõ a vállalkozók és az alkalmazottak között különbséghez képest. Természetesen nem kényszer-vállalkozókra gondolok. Az alkalmazottak nem nagyon tudnak megmenekülni az adófizetés alól, de a vállalkozók (tisztelet a kivételnek) igyekszenek kibújni az adók alól. Ezért nem tartom jó ötletnek az SZJA emelést: ha nõ az adó, az igazán nagy halak egybõl átmennek vállalkozóba, minimálbéren bejelentve és megint az "átlagbéla" nyakába szakad a teher.
Mit jelent realistának lenni? Aki elfogadja, hogy a rendszerváltásnál a szocializmus helyett a kapitalizmust választottuk és a kapitalista rendszer lényege a munkások (alkalmazottak) kizsákmányolása a tulajdonos (vállalkozó) javára? Ha úgy gondolom, hogy nagyon szar világ felé közelítünk, de igyekszem felkészülni, az pesszimista, vagy realista?

Sergeant
04-11-2021, 02:26 PM
Alapból optimista vagyok, de mivel reálisan szemlélem az embereket es a világot, ezért nagyon pesszimista. :D

darxide21
04-15-2021, 09:16 AM
Nem is tudom, hova férne be a gondolatmenetem...

Ma láttam a szomszéd házát, éppen napelemeket szerelnek fel két oldalra...
Új építésû(2-3 éves) ingatlan, új kocsik(villanybéjemvék), a srác dolgozik, a neje gyesen..
A gyes alatt vették a 2 új verdát, telket rendeznek, napelemeznek...

Amit tudok, a tulaj mérnök egy cégnél.

Amin kissé elmentem a pesszimizmus felé:

Párommal mindketten dolgozunk, és egy hitel mellett(70.000) nem tudunk elõbbre jutni, egyrõl a kettõre...
Ugyanannyi befektetett energiával (8 óra meló, felelõsséggel) egyszerûen nem látom a végét, amiért érdemes lenne erõlködni...

A hátteret nem ismerem, nem is érdekel, csak az aggaszt, hogy egyre szélesebb lesz a szakadék a bérosztályok között, és ha lesz kölök, nem tudom, hogyan tudunk fennmaradni ebben a posványban...

No akkor pozitív leszek, elõ az unikumot. ;)

Szomszédban 7x000000.-s házat vettek meg. Harminc körüli pár 2 hónapos babával. Új autó itt is befigyel.

Ged
04-15-2021, 09:32 AM
Nagyos sok reális variáció elképzelhetõ az egyes esetekhez
Lehet, hogy bevállaltak három gyereket és kaptak 20 milliót az állambácsitól.
Talán már volt egy lakásuk, amit eladtak és most költöznek.
Lehet, hogy a szülõk besegítettek
Ne adj'isten örököltek
x év alatt összekapáltak egy kis tõkét és hazajöttek nyugatról
eladták a bitcoinjaikat, nyertek a lottón, vagy fideszes strómanok, esetleg bankrablók, stb.
Ki tudja, mekkora hitel van a házon, az autón?
Szerintem ne keseredjen el senki, ha a szomszédnak látszólag jobban megy a sorsa. Nem tudhatod, milyen "árat" fizetett, vagy fog fizetni érte.

Rozsomák
04-16-2021, 04:50 AM
Realizmus: Ne a szomszédot figyeld! Parasztnak csokoládé? Egyél teckós párizsit, 1254 év mulva neked is lesz új verda nagy ház!

coco
04-17-2021, 08:08 AM
Érdekes, az senkiben nem merült fel, hogy odamenjen a látszólag vastag szomszédhoz és megkérdezze tõle, mi a titka, hátha õ is meg tudná csinálni... :confused:

Alpha
04-17-2021, 09:28 AM
8-10 éve a szülõvárosomban egy kerti paetyn voltam. Volt ott egy fiatal pár. Látásból ismertem Õket.
Vállalkozott a srác, a csaj otthon volt a két gyerekkel. Szép új ház, két autó, évente 2 külföldi nyaralás.
Volt bennem egy irigység, hogy nekem miért nincs ilyen "szerencsém"?!?!
2 év múlva újra találkoztunk! A srác vállalkozásának felmondott a fõ megrendelõje és nem tudta fizetni a hiteleket, ment a ház, autój, nyaraló, stb. Maradt egy 70 m2-es albérlet és alkalmazotti meló mind a kettõjüknek.
Azt vontam le belõle, hogy nem kell irigykedni a lászatra...

TMIB
04-17-2021, 09:50 PM
8-10 éve a szülõvárosomban egy kerti paetyn voltam. Volt ott egy fiatal pár. Látásból ismertem Õket.
Vállalkozott a srác, a csaj otthon volt a két gyerekkel. Szép új ház, két autó, évente 2 külföldi nyaralás.
Volt bennem egy irigység, hogy nekem miért nincs ilyen "szerencsém"?!?!
2 év múlva újra találkoztunk! A srác vállalkozásának felmondott a fõ megrendelõje és nem tudta fizetni a hiteleket, ment a ház, autój, nyaraló, stb. Maradt egy 70 m2-es albérlet és alkalmazotti meló mind a kettõjüknek.
Azt vontam le belõle, hogy nem kell irigykedni a lászatra...

Tücsök és hangya esete. Jól ment neki, takarékoskodás helyett pocsékolt, aztán amikor szûkös idõ következett akkor mindent elbukott és nem volt tartaléka amivel átvészelhette volna a szegényes idõszakot. :hogymi: