View Full Version : Vészeseti Paracord Karkötõ szikravetõvel
ZeroPont
05-22-2014, 07:58 PM
Eladó egy szikravetõvel ellátott Vészeseti Paracord Karkötõ. A karkötõ 21cm hosszú és kb. 3-3,2m paracordot foglal magába. A karkötõ KÜLÖNLEGES csomózása lehetõvé teszi, hogy a benne megbúvó ejtõernyõs zsinórt pár mozdulattal kibontsuk, így az néhány másodpercen belül a rendelkezésünkre áll szükség esetén. Szemben a legtöbb paracord karkötõnél alkalmazott Kobra fonással, aminek kibontása roppant fáradságos és idõigényes. A Vészeseti Karkötõ egy síppal ellátott mûanyag csattal zárható/oldható, vészhelyzet esetén a síp éles hangja tökéletesen alkalmas a figyelem felhívására, illetve akusztikus vészjelzés leadására. A karkötõn emellett található egy kisméretû (2,5cm) ferrocérium rúd is, azaz köznapi nyelven Szikravetõ. A karkötõ külsõ felére pedig egy acéllapka van ráerõsítve amit Jutazsinór tart a helyén. Az acéllapkát a Szikravetõn végighúzva kb. 3000 celsius fokos szikrát lehet elõállítani, ami kiválóan alkalmas nomád körülmények közötti tûzgyújtáshoz. A Jutazsinórt pedig szálaira szétbontva kiváló élesztékként (amibe a szikra belekap) lehet használni a tûzgyújtáshoz. A Vészeseti Paracord Karkötõ ára 4500Ft + postaköltség 500Ft.
Grafitos
05-23-2014, 07:13 AM
Bocsánat..Nekem kicsit homemade-nak tûnik egy 5000esért... ennyibõl veszek 5 méter paracordot, meg egy Mini Light My Fire ferrocérium rudat, azaz köznapi nyelven Szikravetõt:D
Megrendelésre készíted õket? Kedvezõbb áron én szívesen rendelnék olyat amin kevesebb funkció van...
Nem találom rajta a szikravetõt, bár nyilván én vagyok a vaksi. Bocs, de ez nekem bizony kobra fonásnak tûnik. Esetleg láthatnánk képet a kibontásról is?
30 méter paracord --ha jól emlékszem--- 1500 körül jön ki. Ha veszek 60 métert, még mindíg marad 2 ezrem a szikravetõre. Annyiért meg lehet kapni. (a mieink 600 ft-os kínai gagyik és tudják, amit tudniuk kell.) Egyébként 1000 ft-ért már lehet kapni paracord karkötõt........Bocs.
Grafitos
05-23-2014, 08:31 AM
Igen..kicsit elszált..vagy inkább a valóságtól elrugaszkodott ez a dolog.
Dínó..több évig nyúztam a kínai szikrítót.. tapasztaltam hideget-meleget..so vagy gyújtott, vagy nem. Amióta megvan az LMF azóta lényegesen több a sikerélményem:thumbup
ZeroPont
05-24-2014, 01:38 PM
Bocsánat..Nekem kicsit homemade-nak tûnik egy 5000esért... ennyibõl veszek 5 méter paracordot, meg egy Mini Light My Fire ferrocérium rudat, azaz köznapi nyelven Szikravetõt:D
Megrendelésre készíted õket? Kedvezõbb áron én szívesen rendelnék olyat amin kevesebb funkció van...
Szia!
Azért tûnik homemade-nek, mert az. :haha: Ezt most nem tudom dicséretnek vegyem-e, vagy sem, ezért inkább annak veszem. ;) Mindenkinek szíve joga, hogy beszerezze a hozzávalókat és saját maga összebarkácsolja otthon. Senkinek sem tartok pisztolyt a fejéhez, hogy vegye meg, az ára azért ennyi mert nekem ennyiért éri meg elkészíteni és molyolni vele. Mindenki felnõtt ember és el tudja dönteni megéri-e neki vagy sem. Egyébként igen, általában elõre megrendelésre készítem õket, a megrendelõ igényei szerint. Ennél kevesebb funkció meg úgy oldható meg, hogy nem kerül rá szikravetõ és csatos síp helyett is egy simát teszek rá. Ilyesmire gondoltál?
ZeroPont
05-24-2014, 01:44 PM
Nem találom rajta a szikravetõt, bár nyilván én vagyok a vaksi. Bocs, de ez nekem bizony kobra fonásnak tûnik. Esetleg láthatnánk képet a kibontásról is?
Szia!
A harmadik képen, a csat bal oldalán az a fekete, henger alakú eszköz. Garantálom, hogy nem kobra-fonás, bár kinézetre valóban nagyon hasonlít rá. ;) Megpróbálok videót keríteni a kibontásról az még szemléletesebb, mint egy kép.
ZeroPont
05-24-2014, 01:54 PM
30 méter paracord --ha jól emlékszem--- 1500 körül jön ki. Ha veszek 60 métert, még mindíg marad 2 ezrem a szikravetõre. Annyiért meg lehet kapni. (a mieink 600 ft-os kínai gagyik és tudják, amit tudniuk kell.) Egyébként 1000 ft-ért már lehet kapni paracord karkötõt........Bocs.
Semmi gond. :) Ha már így megvannak a hozzávalók, akkor már CSAK össze kell rakni. Mint mondtam mindenki maga dönti el kell-e neki ennyiért vagy sem. Ha anyagárban nézed valóban kevesebbõl jön ki, de annyiért meg nem állok neki, mert akkor adhatnám akár ajándékba is. Mindenki elõtt ott a lehetõség, hogy elkészítse magának, amihez természetesen jó munkát és sok sikert kívánok. :thumbup
ZeroPont
05-26-2014, 08:18 PM
Szia!
Ahogy ígértem, kerestem egy videót a karkötõ kibontásáról. Itt tökéletesen látszik, a különbség a kobra-fonáshoz képest.
http://www.youtube.com/watch?v=SICewdMAuTc
ZeroPont
05-26-2014, 08:30 PM
A képeken látható Karkötõt közben megvették, de tudok még készíteni ugyan ebben vagy akár más szín összeállításban is. Ha csak kérdésed van, vagy rendelni szeretnél akkor is írj bátran! :thumbup
ZeroPont
06-05-2014, 09:38 PM
Kedvezõbb áron én szívesen rendelnék olyat amin kevesebb funkció van...
Szia!
Most készítettem egy alap karkötõt, ami így néz ki (csatolok képet). Ez a fajta 2300Ft és ebben már benne van a postaköltség is. :)
3037
ZeroPont
06-05-2014, 10:05 PM
Ötletem van: paracord deréköv. Mennyi forint lenne?
Jó ötlet, de fogalmam sincs. :hogymi: Láttam már ilyenrõl képet, videót de még sohasem készítettem, ez az igazság. Viszont érdekes feladatnak tûnik. Ha küldesz nekem egy méretet, hogy hány cm hosszúra gondoltál, kiszámolom. Viszont kalkuláld bele, hogy ez nem állítható méretû mint egy hagyományos öv. Bár tudom, hogy magam ellen beszélek de nem tudom mennyire lehet praktikus egy ilyen. Viszont, hogy nagyon zorallul néz ki az tuti. :haha:
ZeroPont
06-05-2014, 10:27 PM
Nem kell fixre csinálni, mivel ha rendes övcsat kerül rá, akkor annak a tûje átmegy a fonat közt, tehát szinte bárhol rögzíthetõ. Mondjuk számoljunk 115 cm-rel.
Feladtad a leckét úgyhogy most nekiállok matekozni. :eek:
Szerintem elég jó ötlet.
A kis mindenes karkötõt amiben egy egész kis készlet van, most 85 dollárért árulják. Azt írják rá, hogy 30-40-et talán megérne, de többek közt azért is kritika éri, mert mivel csuklón van és kicsi, így a beleépített dolgok is túl aprók. Ezt talán ki lehetne küszöbölni ha egy nagyobb övbe lenne beleépítve az egész.
:)
Grafitos
06-06-2014, 09:47 AM
A kobra fonásnál amit én kipróbáltam olyan erõsek a szemek, (mivel egyiket a másikra húzod,) hogy szerintem még egy tû sem menne át rajta..persze lehet hogy más fonásnak lazább a szerkezete de nem hiszem, hogy ez így van..talán úgy nem is lenne szép..ezért ezt a tipusú állítási lehetõséget tovább kell gondolni
Amúgy jó ötlet az öv.. vagy 20 méter cordot biztos felvenne...el lehetne vele pötsölni egy darabig...megkötsz 1 szemet, áthúzol 20 zsinórt. megkötsz mégegyet.stb..stb:haha:
Nem kell fixre csinálni, mivel ha rendes övcsat kerül rá, akkor annak a tûje átmegy a fonat közt, tehát szinte bárhol rögzíthetõ. Mondjuk számoljunk 115 cm-rel.
Amatorpe
06-06-2014, 11:17 AM
Hehe, pont 2-3 napja néztem ilyet:
http://www.youtube.com/watch?v=aV3l-or_XZI
Durván vastagnak és masszívnak tûnik, csak ebben azt hiszem nincs egyéb funkció, de gondolom bõvíthetõ fonásnál.
Amatorpe
06-06-2014, 11:22 AM
Amúgy jó ötlet az öv.. vagy 20 méter cordot biztos felvenne...el lehetne vele pötsölni egy darabig...megkötsz 1 szemet, áthúzol 20 zsinórt. megkötsz mégegyet.stb..stb:haha:
Amíg annyira hosszú, fel lehet tekerni, és folyamatosan visszafejteni, különben tuti az elmegyógyintézet a végére...
ZeroPont
06-06-2014, 01:01 PM
Szerintem elég jó ötlet.
A kis mindenes karkötõt amiben egy egész kis készlet van, most 85 dollárért árulják. Azt írják rá, hogy 30-40-et talán megérne, de többek közt azért is kritika éri, mert mivel csuklón van és kicsi, így a beleépített dolgok is túl aprók. Ezt talán ki lehetne küszöbölni ha egy nagyobb övbe lenne beleépítve az egész.
:)
Had vegyem védelmembe a karkötõt, bár a 85 dollárt én is kicsit soknak találom. A karkötõ lényege, szerintem, a Paracord ami benne van és ami bármikor hasznos segítséget nyújthat. Az, hogy még ki lehet egészíteni számtalan hasznos aprósággal csak ráadás. De senkit sem arra bíztatok, hogy ezzel vágjon neki a világvégének, vagy erre bazírozza a túlélését. Viszont egy plusz tûzgyújtó készség, plusz iránytû vagy szükség horgász cuccok amiket ezek a karkötõk magukban rejthetnek adott esetben nagyon is jól jöhetnek.
Viszont az övbe applikált nagyobb méretû túlélõ cuccoknak nem sok értelmét látom. Már csak azért sem, mert ha bele van fonva le kell bontani az egészet, hogy hozzájuk férjél, ami egy karkötõ esetében nem gond mert zsebre vágod utána és kész. De ha egy szikravetõért, meg pár horogért lebontod az övedet, mi fogja tartani a gatyádat? :haha:
ZeroPont
06-06-2014, 01:25 PM
Utánanéztem az öv fonásnak és számolgattam. Az öv amit én találtam lazább szerkezetû ezért hagyományos vagy mûanyag övcsattal is el lehet látni, így lehet fix vagy állítható. Viszont a szerkezete miatt a belsejébe nem lehet semmit sem belefonni. A srácok itt a fórumon olyan 20m-re saccolták a szükséges Paracord mennyiséget, én olyan 24-25m-t számoltam a 115cm hosszú övhöz. Ehhez jön még az övcsat, meg az alapanyagok postaköltségei. Személyes véleményem szerint sokkal többe kerülne egy ilyen deréköv mint amennyi valódi haszna van, de ha így is érdekel kiszámolom pontosan mennyi lenne és elküldöm privátban. :)
3044
Cabela oldalán 50 dollár darabja. De szerintem abban nincs is semmi csak maga a paracord és a fémcsat.
Amatorpe
06-07-2014, 08:35 AM
De ha egy szikravetõért, meg pár horogért lebontod az övedet, mi fogja tartani a gatyádat? :haha:
Mondjuk az a kb 1,5méteres darab, amit a 25-bõl levág? :)
Egyébként ezekbõl kiindulva lehetne akár zsebeket vagy táskákat is készíteni, csak ott már tényleg nem érné meg visszabontani, és vízálló sem lenne értelemszerûen (mondjuk pl pet-palackot tartani , hogy ne sérüljön?):
http://2.bp.blogspot.com/-dQwUnDEqhAY/TxXZMy-3UKI/AAAAAAAAOj4/f4cBOzW91ec/s1600/1L+Flat+Pack+Canteen+Paracord+Cover+Pouch+640x.jpg
Amatorpe
06-07-2014, 09:03 AM
Cabela oldalán 50 dollár darabja. De szerintem abban nincs is semmi csak maga a paracord és a fémcsat.
Az kb 10-11.000ft. Vásárban 3-5.000-ért már kapni komolyabb igazi bõr övet, igaz nem lehet visszabontani kötélnek de a maradékból vehetünk egy zsebet, amiben sokkal több dolog elfér.
És nem lenézni vagy leszólni akarom, csak az ár/érték arányát néztem.
BragBOL
06-07-2014, 09:50 AM
Vásárban 3-5.000-ért már kapni komolyabb igazi bõr övet, igaz nem lehet visszabontani kötélnek de a maradékból vehetünk egy zsebet, amiben sokkal több dolog elfér.
Akkor már eleve a bõr övet is tuningolhatjuk:
http://www.youtube.com/watch?v=8b8z5jkcUCg&feature=player_embedded
Amatorpe
06-07-2014, 11:03 AM
Akkor ha jól értem, van egy kis fûrész meg egy kés ahhoz, hogy a nadrágjából kivett övbõl fûrészt csináljon? Akkor a gatyalevét helyett inkább egy ilyen, árban sem hiszem hogy több, viszont sokkal egyszerûbb:
http://www.kesedenyollo.com/kes/furesz/sabercut-kezi-lancfuresz.html
http://www.argep.hu/trend/LANC/Lancfueresz-lanc.html : én ilyen láncfürész láncot használok...igaz ,használtat. 2db fogantyut szerkeztetem a végeire, és tökéletesen müködi :)és kis helyen elfér..
astonferi
06-08-2014, 06:14 AM
paracord 20 méter 150 ft /m 3000 forint a csat kb 300 ft
mi kell még ?
ZeroPont
06-08-2014, 05:39 PM
Mondjuk az a kb 1,5méteres darab, amit a 25-bõl levág? :)
Egyébként ezekbõl kiindulva lehetne akár zsebeket vagy táskákat is készíteni, csak ott már tényleg nem érné meg visszabontani, és vízálló sem lenne értelemszerûen (mondjuk pl pet-palackot tartani , hogy ne sérüljön?):
http://2.bp.blogspot.com/-dQwUnDEqhAY/TxXZMy-3UKI/AAAAAAAAOj4/f4cBOzW91ec/s1600/1L+Flat+Pack+Canteen+Paracord+Cover+Pouch+640x.jpg
Az a 1,5 méter szükségmegoldásnak jó, de hosszú távon baromi kényelmetlen tud lenni egy hagyományos derékövhöz képest. Már én is nézegettem ilyen tartókat és szütyõket paracordból de ezek már inkább dísz- mint használati tárgyak. Én meg dísznek valót nemigen szoktam csinálni. ;)
ZeroPont
06-08-2014, 05:43 PM
Az kb 10-11.000ft. Vásárban 3-5.000-ért már kapni komolyabb igazi bõr övet, igaz nem lehet visszabontani kötélnek de a maradékból vehetünk egy zsebet, amiben sokkal több dolog elfér.
És nem lenézni vagy leszólni akarom, csak az ár/érték arányát néztem.
A paracordból készült deréköv ár/érték arányát tekintve teljes mértékig egyet kell, hogy értsek veled. :)
ZeroPont
06-08-2014, 05:46 PM
Akkor már eleve a bõr övet is tuningolhatjuk:
http://www.youtube.com/watch?v=8b8z5jkcUCg&feature=player_embedded
Bár én nagyon tisztelem Papica munkásságát, de ez a készség nem tudom mennyire életszerû megoldás. :rolleyes:
ZeroPont
06-08-2014, 05:52 PM
paracord 20 méter 150 ft /m 3000 forint a csat kb 300 ft
mi kell még ?
Ha a derékövnél maradunk akkor azért nem árt valaki aki azt a 20 métert (bár szerintem lesz annak még föle is) meg is fonja. :D
A. L. Ias
06-08-2014, 07:19 PM
Ha nem létkérdés, hogy egy darabból legyen megfonva az öv, akkor lehetne (fonottan) 50 centis darabokból elkészíteni. Így kezelhetõbb hosszúságú a paracord és csak +4 csat a többletköltség. Ha pedig bontani kell, akkor sem az egész kerül visszabontásra csak egy rész.
ZeroPont
06-09-2014, 11:49 AM
Ha nem létkérdés, hogy egy darabból legyen megfonva az öv, akkor lehetne (fonottan) 50 centis darabokból elkészíteni. Így kezelhetõbb hosszúságú a paracord és csak +4 csat a többletköltség. Ha pedig bontani kell, akkor sem az egész kerül visszabontásra csak egy rész.
Abban igazad van, hogy ha több darabból lenne összeállítva, akkor kezelhetõbb/könnyebben fonhatóbb lenne. Viszont az eredeti probléma még mindig fenn áll, mert ha lebontod egy részét, akkor már nem lesz elég hosszú, hogy betöltse a kezdeti funkcióját, tehát derékövnek megint csak nem lehet használni. :confused:
A. L. Ias
06-09-2014, 12:05 PM
szerintem eleve nem alkalmas a nadrág rögzítésére, ahhoz nagyon szorosra, keményre kellene fonni, egyébként nyúlna és lecsúszna a nadrág. Így csak második külsõ övnek tudnám elképzelni. Ha pedig csak magában használható öv készülne belõle és bontani kellene, akkor utána majdcsak lenne egy másfél méter hosszú darab gatyamadzagnak, amivel derékban meg lehetne kötni azt a nadrágot. :)
ZeroPont
06-09-2014, 02:42 PM
szerintem eleve nem alkalmas a nadrág rögzítésére, ahhoz nagyon szorosra, keményre kellene fonni, egyébként nyúlna és lecsúszna a nadrág. Így csak második külsõ övnek tudnám elképzelni. Ha pedig csak magában használható öv készülne belõle és bontani kellene, akkor utána majdcsak lenne egy másfél méter hosszú darab gatyamadzagnak, amivel derékban meg lehetne kötni azt a nadrágot. :)
Ezt a 1,5 m-es gatyamadzag megoldást már Amatorpe fórumtárs is felvetette, ami szükségmegoldásnak ugyan jó de hosszabb távon baromi kényelmetlen tud lenni. ;) Hogy a külsõ öv viselése mennyire praktikus vagy sem azt meg embere vállogatja, én valószínû csak ezért nem fonnék meg 25m parát. :haha:
A. L. Ias
06-09-2014, 03:05 PM
Kedvtelésbõl én sem fonnék ennyit. De ha táska nélkül szeretnék magammal vinni 20-30 m paracordot, akkor az öv kézenfekvõ megoldás. Karkötõnek sok lenne, az már inkább alkarvédõ. A gatyamadzag tényleg szükségmegoldás, de mi nem válogathatunk "vészesetben". :)
ZeroPont
06-16-2014, 02:03 PM
Kíváncsiságból készítettem egy karkötõt Kobra-fonással, bár nem szoktam ezt a típust használni. De a Kobránál lehetséges csat helyett Seklit alkalmazni, ami szintén nagyon praktikus tud lenni számos esetben. :thumbup És a Sekli segítségével viszonylag könnyen vissza is bontható. Bár a képeken látható karkötõ még csak próbából készült, de szerintem akinek bejön ez a Seklis megoldás annak jó választás lehet ez az összeállítás.
31243125
Törölt_fórumtag2
06-16-2014, 06:27 PM
Bár én nagyon tisztelem Papica munkásságát, de ez a készség nem tudom mennyire életszerû megoldás. :rolleyes:
Mi a baj vele?
ZeroPont
06-17-2014, 10:36 AM
Mi a baj vele?
Baj éppen nincs vele, csak én személy szerint feleslegesnek tartok Bushcraft célokra egy kétkezes fûrészt. Mivel mi nem fakitermelõk vagyunk, ezért nem igazán hiszem, hogy lenne olyan feladat a dudvában amit egy kis kitolható/kihajtható fûrésszel és egy kisméretû fejszével ne lehetne megoldani. Amik mindig használatra készek és nem a terepen kell még összebarkácsolni õket. Ráadásul ez a fûrészlap folyamatos hajlításnak van kitéve a derékon való viselés miatt ami plusz fokokban nem hiszem, hogy probléma, de a téli mínuszokban valószínûleg nem fog jót tenni a fûrészlap acéljának és a nedves közeg sem amilyen valószínûleg ki fog alakulni a bõröv belsejében. És végül Papica is utalt rá, hogy nem egyszerû feladat visszatuszkolni a fûrészlapot az öv belsejébe, gyanítom, hogy ennek a mûveletnek velejárója a felmenõk sûrû emlegetése és néhány elvágott ujj is. ;)
Törölt_fórumtag2
06-17-2014, 11:04 AM
Szerintem, nem mindennapi viselésre lett kialakítva.:)
Az övet a fûrészlappal együtt szépen lógatod a fogason otthon és amikor feltûnés nélkül elindulsz az erdõbe egy összeomláskor, akkor csatolod a derekadra. Az álcázása tökéletes. Ha huzamosabb idõt kell az erdõben tölteni, nagyon hasznos lehet egy nagy fûrész. Gondolok itt a kidöntött, tûzre szánt fák felfürészelésére, de akár egy "faház" építésére is.
Én legalább is akkor és arra használnám.
ZeroPont
06-17-2014, 11:40 AM
Ebbõl a szempontból igazad lehet és így van (némi) létjogosultsága a dolognak. És biztos, hogy nagyobb volumenû munkáknál roppant hasznos lehet. De én nem cserélném el rá a Fiskars fûrészem és az X5 fejszém, amire kell arra ezek is tökéletesen megfelelnek. Bár lehet én vagyok maradi. :D
extrater
07-22-2014, 08:57 PM
Üdv!
Engedtessék meg, hogy saját tapasztalatot osszak meg paracord karkötõ-ügyben.
A kész karkötõk ára valóban szór: a military-boltokban kapható egyszerûbb kétezer forintostól a fent említett ötezer forintosig, amibe már belefonnak ezt-azt: iránytût, szikravetõt, pengét, tartóval, sípot, miegymást.
Hangsúlyozottan saját véleményem szerint a belefonást nem tartom túl jó ötletnek, mert egy prepper amúgy is tart magánál a készletén mindent a fentiekbõl. Egyrészt.
Másrészt kétféleképpen lehet fonni a kiegészítõket: vagy megszakítod a fonást és ezzel rövidíted a zsinórt, vagy "aláfonsz", ami megint csak kibontásnál macerás.
Nem beszélve az árról: még a kétezer forintosat is irreálisnak tartom, mikor a Vaterán 85.-HUF az eredeti paracord (7 szálas) métere:
http://utazas-szabadido.vatera.hu/utazas_kempingezes_kellekei/tulelofelszereles/paracord_550_camo_zsinor_ejtoernyo_zsinor_akcio_19 43813162.html
Ugyanazon eladótól a csatt 170.-HUF.
Ha kezdõ is az ember, három méterrel el lehet kezdeni a fonogatást (legfeljebb többet kell vagdosni), az ehhez szükséges tudás, a garantáltan lebomló, három másodperces fonásról pedig magunk elé tett laptopról kábé fél óra alatt leleshetõ.
Ehhez egy nyolc perces oktatóvideó:
http://www.youtube.com/watch?v=4uDhsnYYI7s
A környezetemben elég sokan igényeltek már ilyet, bizton állíthatom, hogy bárki elkészít egy karkötõt tíz perc alatt, ha kicsit gyakorol.
Arról nem beszélve, ha készen veszi az ember, sosem fonja vissza, ha egyszer ki kellett bontania... :)
Még egy: csattból érdemes a szélesebbet rendelni, mert bár a keskeny csatt mutatósabb, viszont nehezen fér át rajta a négy szál a fonás lezárásánál.
timsa
05-18-2017, 08:15 PM
Sziasztok. Most találtam rá a fórumra. Igaz, eltelt három év... A paracord övvel kapcsolatban szólnék hozzá. Valóban nem olcsó maga az alapanyag sem,ha minõsített zsinórból készül. De masszív, elnyûhetetlen. Már nem egyet csináltam és imádja mindenki, aki használja. :-)