PDA

View Full Version : Ehetõ "özönnövények" és elkészítési javaslatok

Törölt_fórumtag2
05-27-2014, 12:27 PM
Én a nagy mennyiségben elõforduló vagy nagyon könnyen, permetezés, túlzott gondoskodás nélkül termeszthetõ növények híve vagyok. Nagyon sok túlélési oldalon kiemelnek olyan növényeket, amelyeknek az íze borzalmas vagy negyedóra keresgélés után kihúznak egy hajszálnál alig vastagabb gyökeret a földbõl. Nem azt mondom, hogy felesleges ez a fajta tudás, ne értsetek félre. Viszont, rendre megfeledkezünk azokról a növényekrõl, amelyek nagy mennyiségben tenyésznek a mezõkön, erdõkben vagy éppen könnyen szaporíthatóak a kiskertben vagy néhány földdel teli ládában a balkonon.
A vesszõparipám a csicsóka. Egy kiskert elláthat egy családot ennivalóval. Már több helyen propagáltam kedvenc növényemet.
Úgyhogy kezdeném ezzel.

Törölt_fórumtag2
05-27-2014, 12:30 PM
A Növénytermesztés rovatbeli hozzászólásomat ide is bemásolom, kezdésnek:

A CSODÁLATOS CSICSÓKA

Néhány évvel ezelõtt említette egy kollégám, hogy a kertjébõl tavasszal vödör számra szedi ki a túlszaporodott csicsóka gumókat. Kértem, hogy hozzon belõle néhányat, próbaképpen. Kaptam is egy 20 literes vödörrel már palánta állapotú, kizöldült gyökeret. Szép sorba elültettem õket és õszre jött a meglepetés. Egyetlen kis gumóból, egy-másfél kilónyi termés lett.

Mi is ez a növény? Észak-Amerikából származik, az õslakosok által termelt és elõszeretettel fogyasztott, a napraforgóval rokon évelõ gumós növény. Európában elõször a franciák és az oroszok kezdték el termelni. Franciaországban jelenleg 200ezer hektáron termesztik. Magyarországra a XVII. században került be, több-kevesebb sikerrel. A XX. század elején még emberi fogyasztásra alkalmatlannak tartották, annak ellenére, hogy a szegényebb néprétegek étrendjében rendszeresen szerepelt. Az 50-es években nagyipari TSZ módszerrel próbálkoztak, de sem a felszedésére, sem pedig a tárolására nem voltak felkészülve, így kútba esett terv vált belõle.

Éghajlat és talaj iránt rendkívül csekély igényû. Hazánkban szinte mindenhol termeszthetõ. Sõt vadon is megterem, a környékünkön ismerek olyan helyet, ahol évtizedek óta jelen van, annak ellenére, hogy nagyon sok a vaddisznó. A nemes változatnak befásult vastag barna, a vadnak zöld, vékony szára van, 2-4 méteresre is megnõ. Erdélyben komoly probléma a vízpartokon nagymértékben elszaporodott és uralkodóvá vált vad változat. Termel egy csírázást gátló anyagot, amellyel vetélytársait, a gyomokat tartja távol magától. Viráguk a napraforgóra emlékeztetõ, de annál jóval kisebb, tenyérnyi nagyságú. A magját nem tudja beérlelni a klímánkon, gumóról szaporítható. A jó vetõgumó úgy egy centi átmérõjû.

Gumója a fagy iránt érzéketlen, a talajban teleltethetõ, sõt javallott, hogy ott tároljuk és mindig frissen szedjük. Pincében nehezebben áll el, érzékeny a nedvességre és a penészre. Több fajta színben létezik, lehet sárga, vörösesbarna, lilás, vajszínû stb. Nekem a világos vajszínû változat van. Rendkívül bõtermõ.

A gumók 20-28% szárazanyagot tartalmaznak, ennek 14-16%-a inulin és polifruktozánok, 6%-a fehérje és nyersrost. Tartalmaz káliumot, kalciumot, magnéziumot, cinket és vasat. Vitamintartalma: béta karotin, B1, B2, niacin és C. Rosttartalma 5-6-szor nagyobb a burgonyáénál, így könnyen jólakottság érzetet kelt.

Cukortartalma az emésztés során gyümölcscukorként szívódik fel, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. Mellékesen megjegyezve, pálinkát is fõznek belõle, üzemanyagként is hasznosítják. Turmixolt levét természetes teljesítménynövelõként sportolóknak adják.

A francia konyha egyik kedvelt körete, libamáj, homár, szarvasgomba, nemes halak, kagyló mellé tálalják. Fogyasztható nyersen, salátákban, sütve, fõzve, párolva, szószként, turmixban, levesként, fõzelékként. Én chipsként is szeretem, de vajas kenyérre felkarikázva sem utolsó. Nem is beszélve a lapcsánkáról. Íze a retekre, karalábéra hasonlít. Szárát tüzelõként és kiskérõdzõk takarmányaként hasznosítják. Zöldtakarmányként évente háromszor is kaszálható, de ebben a formában felhasználva a gumó termelés erõsen megsínyli.

No, de miért is tartják gyógynövényként számon? Jelenlegi ismereteink szerint a leggazdagabb inulin forrás. Az inulin a szervezet öngyógyító képességét maximalizálja. A meghatározás szerint „olyan vízben oldódó nagyméretû rost, amely a bélben sértetlen marad és így magához vonzza a jó baktériumokat a táplálkozásra”. Gyógyítja illetve megelõzi a gyermekkori étel allergiát, a szív-és érrendszeri betegségeket, a rák egyes fajtáit, a cukorbetegséget és az elhízást. Sõt még kozmetikumok alapanyagaként is használják, mivel csökkenti a bõr ráncképzõdését.

Hatalmas elõnye, hogy nem kell permetezni, természetes betegsége, élõsködõje, parazitája nincs. Néhány rágcsáló állítólag kedveli, én ilyet nem tapasztaltam.

Nagyon el tud szaporodni, ezért sok helyen deszkával, kövekkel határolják be a termesztésre szánt területet. A kapálást, talajlazítást, trágyázást, locsolást meghálálja, de ezek nélkül is nagyon jól el van. Van olyan, akit a hüvelyesekhez hasonlóan felfúj, valakinek nem jön be az íze. Mások bolondulnak utána. Mindenkinek, saját magának kell kipróbálnia, hogy ízlik-e vagy sem. Könnyû hozzájutni, piacokon és a neten is sok helyen árulják, nagyjából krumpli árban.

Most eljutottunk az utolsó gondolathoz: miért is hasznos ez a növény egy társadalmi összeomlásra, katasztrófa helyzetre vagy éppen háborús szituációra felkészülõnek?

Mint már említettem, vadon is találkozhatunk vele, olykor igen nagy mennyiségben. Különösen patakok mentén, a patakmeder oldalában. Szabadon szedhetõ, a hivatalos megfogalmazás szerint veszélyes inváziós faj, özönnövényként tartják számon. Nézzük az érme másik oldalát: szabadon növõ élelmiszer forrás és immun erõsítõ gyógyszer, cukorbetegeknek a túlélést is jelentheti egy gyógyszerek nélküli világban. Ha kertünkben, itt-ott szabad területen szaporítjuk, egy összeomlás idején elláthat bennünket élelemmel. A menekülési útvonal menti pihenõhelyeken, a rejtett bázis közelében termeszthetjük feltûnés nélkül, aki nem ismeri, maximum a virágát tépi le. Ha bezárnak a boltok és elõbb-utóbb elfogynak a felhalmozott készleteink, csak egy ásó kell ahhoz, hogy hozzájussunk és a száznál több elkészítési recept segítségével máris ételt tehetünk az asztalra.

shadow177
05-27-2014, 12:30 PM
Élelmiszer növényként kevesek által ismert, és használt "gyomok" a gyermekláncfû és a lúdhúr.

Törölt_fórumtag2
05-27-2014, 12:37 PM
Csicsóka krémleves:

Hozzávalók 4 fõre számolva:
-1 ek. étolaj
-1 fej vöröshagyma
-1 kg csicsóka
-1 db krumpli
-1-2 babérlevél
-só, bors
-fél citrom leve
-1 kis pohár kefír

Elkészítés:
A forró olajban a finomra vágott hagymát megpuhítjuk. A megtisztított, feldarabolt csicsókát és a krumplit néhány percig pároljuk rajta, majd annyi vízzel felöntjük, ami éppen ellepi. Hozzáadjuk a fûszereket és puhára fõzzük.
Utána hozzáadjuk a kefírt és a citromlevet, a babérlevelet kivesszük, majd öszzeturmixoljuk az egészet. Én pirított kenyér kockákkal szoktam tálalni.

Törölt_fórumtag2
05-27-2014, 12:39 PM
Élelmiszer növényként kevesek által ismert, és használt "gyomok" a gyermekláncfû és a lúdhúr.

Gondolom a lúdhúr azonos a tyúkhúrral?
Ha vannak recepteid, megoszthatnád másokkal is.:)

shadow177
05-27-2014, 12:54 PM
Nos, a gyermekláncfû leginkább salátaként élvezhetõ.
A lúdhúr/tyúkhúr (nem összetévesztendõ a réti tikszemmel!) önmagában elég ízetlen, tehát inkább "töltõtömegként használatos"
pl. levesek sûrítésére, fõzeléknek, köretnek.
Finom például így:
-megtisztítjuk, megmossuk, a vastagabb szárakat eltávolítjuk.
-Füstölt szalonnát kissé kiolvasztunk, teszünk hozzá fokhagyma pépet, egy deci vizet kicsi sót, borsot, (köményt) ízlés szerint
-vöröshagyma karikákkal (esetleg csípõs paprikával) és répacsíkokkal gazdagítjuk a megtisztított lecsepegtetett lúdhúrt és az edénybe (fóliába) tesszük.
- rátesszük a fûszerezett húst (szükség szerint bármi lehet) és betakarjuk még egy adag zöld keverékkel a tetejére tegyünk a szalonnából egy darabot
- lassú tûzön ~40 percig pároljuk
Jó étvágyat!

Aki nem szokott hozzá, azt a lúdhúr esetleg megf.sathatja.

shadow177
05-27-2014, 12:55 PM
A csalánból sört lehet fõzni, fõzeléket fõzni, tésztát gyúrni.

Törölt_fórumtag2
05-27-2014, 12:56 PM
Tyúkhúr,a mit mindenhol megtalálhatunk és hihetetlen nagy mennyiségben!

http://terebess.hu/tiszaorveny/vadon/tyukhur.html

Törölt_fórumtag2
05-27-2014, 12:59 PM
Ide is bemásolom a csalános hozzászólásomat:

EGY KIS CSALÁNOZÁS

Ha tavasz, akkor indulhat a (nagy) csalán szedése. Sokak számára csak egy kellemetlen gyomnövény, de a valóságban egy nagy felhasználási területtel rendelkezõ gyógynövény és nem elhanyagolható táplálékforrás. Özönnövény, egy-egy területen képes nagy mennyiségben elszaporodni. Ez utóbbi képessége lehetõvé teszi, hogy viszonylag csekély erõfeszítéssel rövid idõ alatt begyûjtsük az ebédre valót. Évek óta rendszeresen fogyasztom.

Rögtön figyelmeztetéssel kezdeném: ha allergiásak vagyunk rá, ne fogyasszuk, teaként való felhasználása esetén maximum hat hónapos kúra javasolt, napi 1,5 dl (8-12 gr) , fõzelékként legfeljebb hetente egyszer. Hogy miért? Egy egészséges ember esetében is, túladagolása allergiás rohamokat okozhat. Gyomorpanaszok, bõrégés és vizeletpangás fordulhat elõ, nagyon ritkán fulladásos reakciók.
Ésszel lehet fogyasztani, ész nélkül nem.

Gyógynövény, oldalakat lehetne arról írni, hogy mi mindenre jó.
Néhányat kiemelnék: csökkenti a húgysav szintet, vese-és hólyagkõ ellen kiváló, húgyuti fertõzések, allergia, premenstruációs szindróma, isiáz, lumbágó, reuma, köszvény elleni gyógyhatása ismert. Immunerõsítõ, vizelethajtó, vértisztító, tejelválasztást serkentõ, gyulladás csökkentõ, hajnövesztõ, prosztata gyógyító, ízületi bántalmakra fájdalomcsillapító, egyes bõrbetegségeket megszüntetõ.
Teája feloldja a szervezetben felhalmozódott, anyagcserébõl eredõ salakanyagokat, méregteleníti a szervezetet, a vesét fokozott mûködésre sarkallja. A húgyutak és a teljes emésztõrendszer tisztítása, ezzel együtt az immunrendszer erõsítése. Teája rendkívüli élénkítõ hatással rendelkezik, sok benne a vitamin és az ásványi anyag.
Béta karotint, C, B és K vitaminokat, flavonidokat, klorofillt, vasat, káliumot és kalciumot tartalmaz.
Rostjaiból a háborúk idején szövetet szõttek. Valaha használták arra is, hogy hideg idõben megcsapkodták a kilógó végtagokat, hogy vérbõséget és melegség érzetet keltsenek.

Szereti a nitrogénben gazdag talajt, ideális számára az ültetett akácos, megtalálható nedves erdõkben, mocsarakban is. 50-150 cm magasra nõ meg. Minden egyes részét csalánszõrök borítják, amelyek hangyasavat rejtenek magukba. A hozzájuk érõnek égetõ, viszketõ érzést okoznak, apró kiütésekkel. Mi még szerencsések vagyunk, de Ázsiában él egy olyan fajtája, aminek a csípése akár egy évig is fájdalmas marad…
Szerintem külsejérõl felesleges több szót ejteni, mindenki ismeri, hogy miként néz ki. Akit megcsípett, az soha nem felejti el.

Ami sokkal érdekesebb, a szedése és az elkészítése. Fõzeléknek, levesnek csak tavasszal szedjük, amikor még zsengék, nem csípõs ízûek a levelei és lehetõség szerint, kesztyûben. A hajtás felsõ részének 4-5 levelét csippentsük le, az a tökéletes alapanyag. Ilyenkor lehet a fagyasztót is feltölteni vele, hogy a késõbbiekben se kelljen lemondani róla.
Teának viszont a virágzás megkezdése elõtti idõszak a legjobb, akkor van benne a legtöbb hatóanyag.

Én így szoktam belõle fõzeléket készíteni: a csalánleveleket elõfõzõm negyed órát, hogy a hangyasav távozzon belõle, hagyom állni egy kis idõt, majd leszûrõm, lemosom és kinyomkodom a levét. Utána vágódeszkán késsel feldarabolom finomra és a már elkészített lisztes rántásba beleteszem, vízzel felöntöm és fûszerezem sóval, borssal, fokhagymával vagy medvehagymával, esetleg tejföllel dúsítom és az egészet összefõzöm. Majd tükörtojással tálalom.
Tojásrántottába is kedvelem, fantasztikus ízt ad neki.

Aki önellátásra akar beállni, annak erõsen ajánlom a csalánt, hetente egy családi étkezés már megoldható vele, nem kell, hogy helyet foglaljon a kertünkben, szinte mindenhol van egy csalános a környéken. Ha huzamosabb idõt töltünk valahol az erdõben, biztos, hogy tudunk a közelben egy étkezésre vagy teára valót összeszedni.

Mellékesen megjegyzem, hogy leve, növényvédõ szerként is használható. Bevastagítja a növények leveleit, így ellenállóbbá teszi a gombás betegségekkel és a kártevõkkel szemben.

Törölt_fórumtag2
05-27-2014, 01:00 PM
A csalánból sört lehet fõzni, fõzeléket fõzni, tésztát gyúrni.

A tészta és a sör receptedet ide is feltehetnéd. Köszi

shadow177
05-27-2014, 01:09 PM
A sörrõl már írtam egy másik topikban.
A tészta: 20-25 perc alatt puhára fõzöd a csalánt, lecsepegteted/kinyomkodod, pépesíted, hozzákeversz pár tojást és annyi lisztet "amennyit felvesz".
Meggyúrod, ízlés szerint metéled, szárítod. Köretnek a szokásos módon vízben fõzöd, és tálalod.
Nyúlpaprikáshoz remek. :)

Törölt_fórumtag2
05-27-2014, 03:16 PM
Saját kertembõl:
ahová én ültettem, 29412942

és ahol elvadulva nõ, 29432944

utóbbiakat megkíméltem a világpolitikai helyzetre való tekintettel.:)

raktaros
05-27-2014, 04:55 PM
Én tavaly elültettem négyet, hogy idén legyen mit ültetni, de semmi sem lett alatta :(. Nem nagy gond, mert még nincs normális hely neki, majd jövõre...
Lehet az agyagos talaj nem tetszett neki?

Törölt_fórumtag2
05-27-2014, 05:00 PM
Én tavaly elültettem négyet, hogy idén legyen mit ültetni, de semmi sem lett alatta :(. Nem nagy gond, mert még nincs normális hely neki, majd jövõre...

Én is agyagos talajon termelem, imádja. Inkább a pangó talajvízzel kell vigyázni, azt nehezen viseli, könnyen megrohad tõle a gyökere.

Medve
05-27-2014, 05:01 PM
Milyen finoman fogalmaztad meg, hogy elkerüld a Degec faluról származó bürokrácia szolgák általi rajtad való kiélést. :) Egyébként ne nevess ki, de milyen növény látható a képen?

Törölt_fórumtag2
05-27-2014, 05:02 PM
Mai vacsorám: csalános tojásrántotta.

294629472948294929502951

Törölt_fórumtag2
05-27-2014, 05:05 PM
Milyen finoman fogalmaztad meg, hogy elkerüld a Degec faluról származó bürokrácia szolgák általi rajtad való kiélést. :) Egyébként ne nevess ki, de milyen növény látható a képen?

Csicsóka. Dehogy nevetlek ki, azt szeretném, ha minden kertben teremne.

Törölt_fórumtag2
05-27-2014, 06:44 PM

Milyen fajtájút? Milyen színû, formájú?

raktaros
05-27-2014, 07:16 PM
Ennyire nem ismerem :(.
Valami ilyesmi rücskös csúnyaság:
http://pctrs.network.hu/clubblogpicture/1/7/7/_/177371_920226239_small.jpg

Törölt_fórumtag2
05-27-2014, 07:26 PM
Ennyire nem ismerem :(.
Valami ilyesmi rücskös csúnyaság:
http://pctrs.network.hu/clubblogpicture/1/7/7/_/177371_920226239_small.jpg

Nekem is van ilyen. Ha megfelelõen felpuhítod a talajt ültetés elõtt és idõnként, amikor szikesedik az agyagtalaj felszíne, megkapálod, akkor gömbölyû végeredmény is kijön belõle. Újgazdagéknak adtam el belõle rendesen, oda voltak a formájáért...
Én a rózsaszínû tápiói simát keresnék, magyar nemesítés(!), olyan a kinézete, mint a krumplinak. Ha bárki tud szerezni belõle, kérem szóljon.
Õsszel tudok majd adni vetõgumót az ilyen "francia" típusúból, ha kell. Természetesen, ingyen.

raktaros
05-27-2014, 08:54 PM
Köszönöm a felajánlást, de valószínû találok itt a közelben is.
Sima jobb lenne nekem is, könnyebb hámozni :).

Törölt_fórumtag2
05-28-2014, 06:17 AM
Zamatos turbolya: a petrezselyemre hasonlít, elvadult kertekben és erdõkben, fõleg erdõszélen rengeteg lehet. A rokon növényekkel nem szabad összetéveszteni, mert a többi mérgezõ. A zamatos turbolya mindig ánizs illatú (összemorzsolod, akkor biztosabban érzed). Vitaminos, salátának tökéletes.

Régiek elbeszéléseibõl tudom, hogy a zamatos turbolyából "ízes" levest készítettek. Szétnézek, hátha találok egy receptet hozzá majd otthon a Zilahy Erdélyi szakácskönyvében.

Törölt_fórumtag2
05-28-2014, 07:45 AM
Csicsókás lángos:

Hozzávalók:
-1kg csicsóka
-20dkg liszt
-1 fej vöröshagyma
-3 gerezd fokhagyma
-só, bors
-1pohár tejföl
-esetleg ízlés szerint sajt

Elkészítése:
Nagy lyukú reszelõn a csicsókát lereszeljük. Megsózzuk, összekeverjük a liszttel és megborsozzuk. Lereszeljük a vörös hagymát, összetörjük a fokhagymát és ezeket is belekverjük. Pici pogácsákat formálunk belõlük és a tenyerünkben kilapítjuk. Bõ olajban vagy zsírban pirosra sütjük. A tetejét megkenjük tejföllel, megszórhatjuk reszelt sajttal, ugyanúgy, mint a hagyományos lángosnál.

CSICSÓKÁT MINDEN KERTBE!!!!!

Törölt_fórumtag2
05-28-2014, 11:51 AM
Csicsókából liszt is készíthetõ. Az élelmes gyártók 4.600.-Ft/kg áron hirdetik, mert benne marad az összes beltartalma a csicsókának és a belõle kélszült kenyeret cukorbetegek is fogyaszthatják.

Házilag is készíthetünk lisztet belõle, a megtisztított, meghámozott gumókat lereszeljük, majd kiterítve napon megszárítjuk. Utána fogunk egy szép nagy mozsarat és megõröljük. Nomád módban: keresünk egy nagyobb sziklát, amiben van egy kis lapos bemélyedés és egy másik kisebb, gömbölyû kõ segítségével szintén meg tudjuk oldani az õrlést.

Törölt_fórumtag2
05-28-2014, 12:36 PM
Ha már liszt és kenyér, akkor egy oldal az alternatívákról:
http://antalvali.com/mindennapi-kenyerunk-i.html

P
05-28-2014, 08:50 PM
Saját tapasztalatból a komlót írnám, már csináltam néhány kaját (krémlevest, tésztaszószt, "zöldséges" rántottát) belõle. A fiatal hajtásai finomak, csak a legapróbb leveleket is érdemes lefejteni róla, mert azok elég keserûek.
Az elsõ vitamint adó, zöld növények közé tartoznak az évben. Kiirthatatlan, nagyon gyorsan terjeszkedõ, megbízhatóan élelmet adó növény.
Nem mellesleg a tobozai gyógyhatásúak, és akkor még nem említettem a sört. :)
Egy hibája van (az invazív tulajdonságát leszámítva), és az az, hogy még a zsenge, friss hajtásokat is apróra kell vágni (ha van gép, akkor nincs gond), mert futónövény lévén, a kis kapaszkodó rücskök érdes bogárlábat idézõen hatnak az ember szájában. (Ez sem nagy tragédia, csak épp a ma emberének kellemetlenül fura érzet.)

Törölt_fórumtag2
05-29-2014, 01:14 PM
Saját tapasztalatból a komlót írnám, már csináltam néhány kaját (krémlevest, tésztaszószt, "zöldséges" rántottát) belõle. A fiatal hajtásai finomak, csak a legapróbb leveleket is érdemes lefejteni róla, mert azok elég keserûek.
Az elsõ vitamint adó, zöld növények közé tartoznak az évben. Kiirthatatlan, nagyon gyorsan terjeszkedõ, megbízhatóan élelmet adó növény.
Nem mellesleg a tobozai gyógyhatásúak, és akkor még nem említettem a sört. :)
Egy hibája van (az invazív tulajdonságát leszámítva), és az az, hogy még a zsenge, friss hajtásokat is apróra kell vágni (ha van gép, akkor nincs gond), mert futónövény lévén, a kis kapaszkodó rücskök érdes bogárlábat idézõen hatnak az ember szájában. (Ez sem nagy tragédia, csak épp a ma emberének kellemetlenül fura érzet.)

Pár éve, magától bújt ki a kertem végében. Megtetszett a növény, így nem bántottam, szépen ráfutott a kerítésemre. Közben a termése alapján rájöttem, hogy komló. Jól azonosítottam be?
296429652966

P
05-29-2014, 02:29 PM
Az bizony! Nálunk kb. minden négyzetméterbõl komló igyekszik az ég felé, pedig a haszna ellenére kénytelenek vagyunk keményen irtani szegényt. Én mai fejjel ha épp kezdene nálam megtelepedni, irtanám minden eszközzel, és csak tõlem jó pár km-re csinálnék belõle telepet.

Törölt_fórumtag2
05-29-2014, 02:39 PM
Köszönöm az azonosítás megerõsítését. Nálam csak a kerítés mellett fut végig, nem bántom.
Recepteket szívesen fogadnék az elkészítéséhez.:)

P
05-29-2014, 03:04 PM
Salátának, zöldségnek alkalmas közönséges és gyakoribb gyomok, fák:
- hagymaszagú kányazsombor
- kövér porcsin
- közönséges borbálafû
- nyírfa levél
- vízitorma (vízizsázsa)
- csemege baraboly
- gumós lednek gumói
- tûztövis bogyói (gyümölcsízt lehet belõlük készíteni)
- vad pasztinák
- dárdás laboda
- salátagalambbegy
- raponcharangvirág (gyökér és hajtások)
- martilapu (mértékkel)
- bojtorjánsaláta
- közönséges oroszlánfog
- szelíd csorbóka
- virágkáka (gyöktörzse)
- sóskaborbolya (bogyói!)
- csepleszmeggy
- ezüstfa (megszárított termése dióízû)

Többnyire egy kis határozós könyvbõl írtam, de utánuk néztem neten is. Nyírfalevélbõl csináltam hagymás salátát, hááát... ínyencségnek nem a legjobb, de elmegy. :D

Krémlevest a brokkolis verzióhoz hasonlóan készítettem, bármi illik hozzá, mert szolid íze van.
Tésztaszószomra próbálok visszaemlékezni, valami ilyesmi volt: sok hagyma, karikázva, nagy adag nagyon apróra vágott, levéltelenített komlóhajtás, bármilyen zsiradékon picit megpirítva. Kömény, bors, rozmaring, és amit csak kívánsz. A pirított (igazából csak fonnyasztott) egyveleget felöntöttem tejjel (vagy 100%-os, házi paradicsomlével, manapság ez a mániám), fõztem egy kicsit, aztán besûrítettem forráskor néhány beleütött tojással. Nagyon lágy krém lesz belõle. Igazából csak a fantázia szab neki határt, sokféleképp el lehet készíteni, mert nem egy karakteres ízû növényrõl van szó. :)

Törölt_fórumtag2
05-29-2014, 03:07 PM
Akkor gyakorlatilag a hajtást mondod, levelek nélkül. Csak a hajtás véget? Kábé mekkora nagyságú, ami szedhetõ? A termése sörön kívûl mire jó, amivel már van tapasztalatod?

P
05-29-2014, 03:11 PM
Neten csak a hajtásvéget írják, de ahhoz sok növény kell és türelem. Én bármekkorát leszedek, a lényeg, hogy ne legyen túl érezhetõen "elfásodva", bár turmixolva az sem zavaró, a retekbõl kiindulva...
A hajtást sehol sem éreztem keserûnek, ellenben a levéllel, amibõl még a legkisebb is kesernyés. Próbáld csak ki szerintem, lehet, hogy téged még a halványzöld, éppen kialakuló levelek sem zavarnak. :)

P
05-29-2014, 03:16 PM
Ez az elsõ évem azon a telken, most találkoztam komlóval, a hajtásokkal és a levelekkel is csak éppen elkezdtem kísérletezni, úgyhogy a tobozhoz még nem jutottam hozzá. De elvileg hatékony nyugtató, alvást elõsegítõ tea lesz belõle. (Avagy szárítva, kapszulázva vízzel lenyelve.) Kiszárítottam viszont egy csomó levelet, azokat ki fogom próbálni kúraszerûen, és írok tapasztalatot - valamire biztosan annak is van jótékony hatása, ha enyhébben is. (Másképpen miért lenne az is a tobozhoz hasonlatosan keserû...? :rolleyes:) Kiderül, hogy vakvágány-e.

Törölt_fórumtag2
05-29-2014, 03:43 PM
Köszönöm! Akkor várom a kísérletek eredményét.:thumbup :
Ez egy igazi özönnövény, hasznosítható...

Törölt_fórumtag2
05-29-2014, 05:14 PM
Erdei szeder, amellett, hogy a termését szedjük, a levelérõl se feledkezzünk el:
"Forrázata leginkább az ízületi betegségekre (reuma, köszvény) és a cukorbetegségre hatásos. Kezdõdõ cukorbetegségre napi 1-2 csészével, köszvényre napi 1 csészével kell inni. Az immunrendszer hibás mûködését, vérszegénységet, fogínyvérzést, lázat, bõrkiütést, menstruációs rendellenességeket is kezelhetünk vele. Tonizáló és méregtelenítõ hatása egyaránt van. Antibakteriális tulajdonsága teszi alkalmassá a húgyúti betegségek, a fehérfolyás kezelésére. Tannin tartalma miatt összehúzó hatású, hasmenés ellen eredményes. Izzasztásra és vizelethajtásra is használják."
http://gyorgytea.hu/gyorgyteak/egyedi-teak/erdei-szeder-rubus-fruticosus

Törölt_fórumtag2
05-30-2014, 09:25 AM
Csicsókafõzelék

hozzávalók:
-70dkg csicsóka
-1 fej vereshagyma
-1 ek liszt
-1 pohár tejföl
-só, bors, pirospaprika, babérlevél

Elkészítés:
A hagymát megpuhítjuk és hozzáadjuk az apró kockákra vágott megtisztított, meghámozott csicsókát. Pár percnyi párolás után 3/4-ig felönteni vízzel és hozzáadni a sót, borsot, babérlevelet. Negyedóra fõzés, akkor jó ha a villa már beleszalad a csicsókába könnyen. Elkészítjük a rántást, 2 ek olaj+1 ek liszt, kis tüzön folyamatosan kevergetve. Amikor kész és hagytuk kicsit hûlni, 1 ek piros paprikát elkeverünk csomómentesen benne. Utána a rántást felhigítjuk a fõzelék levével, jól elkeverjük és beletesszük a fõzelékbe. Hozzáadjuk a tejfölt és öt percig összefõzzük.

Jó étvágyat!

Grafitos
05-30-2014, 09:29 AM
Még fõzeléknek nem is próbáltam, de megfõzöm..a krémleves nagyon bejön csicsókából sült baconnel és pirított kenyérkockával:thumbup

Törölt_fórumtag2
05-30-2014, 09:44 AM
Rántva próbáltad már?
A 3-4 mm vastagságra szeletelt meghámozott, megmosott, megtörölgetett csicsókát bepanírozod és kis lángon kisütöd.
Fokhagymás tejföllel nyakon öntve nagyon finom.

shadow177
05-30-2014, 09:52 AM
:jolnezki:

Grafitos
05-30-2014, 10:11 AM
Na még rántva sem ettem..elõfõzés nélkül megpuhul annyi idõ alatt? hmm..mondjuk ha abból indulok ki, hogy a kedvencem a sütõtök is simán megpuhul rántás közben, pedig az aztán kemény.

Rántva próbáltad már?
A 3-4 mm vastagságra szeletelt meghámozott, megmosott, megtörölgetett csicsókát bepanírozod és kis lángon kisütöd.
Fokhagymás tejföllel nyakon öntve nagyon finom.

Törölt_fórumtag2
05-30-2014, 10:45 AM
Sõt, arra kell figyelni, hogy nehogy túl sokáig legyen kitéve a sütésnek, mert teljesen cseppfolyóssá tud válni...
Villával szoktam próbának alávetni...

doki
05-30-2014, 11:43 AM
Nagy lángon süssétek, mint a rántott sajtot, elég, ha a bundája aranybarna. Amúgy csak simán sós vízben megfõzve köretnek is jó sült, rántott cuccok mellé.

Törölt_fórumtag2
05-31-2014, 07:47 AM
Nagy lángon süssétek, mint a rántott sajtot, elég, ha a bundája aranybarna. Amúgy csak simán sós vízben megfõzve köretnek is jó sült, rántott cuccok mellé.

Én is szeretem simán fõve vagy sütve. Viszont átlagban 2 mázsa csicsóka terem a kertemben, egy összeomlás esetén meg tudom termelni az 5-6 mázsányit is. Tehát, ellátja kicsinek nem mondható családomat, anélkül, hogy nagy távolságokat kelljen megtennem jelentõs energia befektetéssel az étel megszerzéséért... Enyhén unalmas lenne, ha csak fõve-sütve ennénk, ezért keresek minél több receptet hozzá, hogy ha vészhelyzetben csak ez marad fõ eledelnek, akkor is ízletes, nem megunható táplálékot jelentsem a családomnak. :)
Részint emiatt propagálom mindenhol a csicsóka termesztést, próbálok könnyen termeszthetõ élelmiszert tenni mindenki asztalára.

Törölt_fórumtag2
05-31-2014, 08:00 AM
Békebeli csicsókakrémleves

Hozzávalók.
-fél kg csicsóka
-2 db krumpli
-fél liter zöldség alaplé
-1 ek olaj vagy zsír
-1 fej vöröshagyma
-1 közepes méretû zeller
-só, bors, pohár tejszín

Elkészítése:
Olajban megpuhítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a feldarabolt zellert és a krumplikat. Felöntjük a zöldség alaplével, majd pár percnyi fõzés után, hozzáadjuk a feldarabolt csicsókát. Negyedóra fõzés, puhulásig, majd botmixerrel összeturmixoljuk az egészet. Hozzáadjuk a sót, borsot és a pohár tejszínt, további 5 perc alatt összefõzzük.
Sült szalonnával, pirított kenyér kockával tálaljuk.

Törölt_fórumtag2
05-31-2014, 05:34 PM
Rakott csicsóka 4 személyre

Hozzávalók:

-1 kg csicsóka
-4 db tojás
-150 g tejföl
-só
-fokhagyma, petrezselyem
-6 ek olaj vagy zsír
-trappista sajt

Elkészítés:

A megtisztított csicsókát és a tojást megfõzzük. A megfelelõ tepsi aljába beleöntjük az olajat. Karikára vágva egy sor csicsóka, egy sor tojás, majd a reszelt fokhagymával elkevert tejföllel soronként és a tetejét is meglocsoljuk. Az egészet a hatékonyabb sütés érdekében alufóliával lefedjük, amit az utolsó 5 percben levesszünk, hogy ropogós legyen a teteje. Mielõtt készre sülne, reszelt sajttal és petrezselyemzölddel megszórjuk, melegen tálaljuk.

Laci
06-01-2014, 11:20 AM
Pucolás nélkül , héjával együtt próbálta valaki a csicsókát ?

venosz
06-01-2014, 01:47 PM
Minek ebbe tyúkhúr? :D

Törölt_fórumtag2
06-02-2014, 06:07 AM
Pucolás nélkül , héjával együtt próbálta valaki a csicsókát ?

Igen, én úgy is szeretem. Csak alaposan konyhai kefével le kell sikálni, nehogy föld maradjon rajta, mert akkor posvány ízû lesz az étel.

Törölt_fórumtag2
06-02-2014, 06:10 AM
Minek ebbe tyúkhúr? :D

Mire gondolsz? A topic-ba minek, erre gondolsz?
Ehetõ özönnövény a tyúkhúr, gyógynövény is. A fõzelék nagyon finom belõle. A teája pedig vízhajtó hatású, vesetisztító és a legerõsebb koleszterinszint csökkentõ.

Törölt_fórumtag2
06-02-2014, 10:28 AM
Édes lapcsánka (az egyik kedvencem)

Hozzávalók 4 fõre:
-fél kg csicsóka
-2 fej közepes vöröshagyma
-20dkg liszt
-3db tyúk tojás vagy 2db kacsa tojás
-só, bors
-olaj vagy zsír

Elkészítése:
A megtisztított csicsókát a hagymákkal együtt lereszeljük. Ráütjük a tojásokat, hozzákeverjük a lisztet és a saját szájunk íze szerint fûszerezzük. Tenyerünkben kis pogácsákat gyúrunk a masszából, amiket kilapítunk és forró zsírban vagy olajban kisütünk.

Törölt_fórumtag2
06-03-2014, 11:55 AM
Csicsókás gulyásleves 4 fõre

Hozzávalók:
-30 dkg sertéshús
-1 kg csicsóka
-2 nagy vöröshagyma
-babérlevél, só, bors, kömény, fûszerpaprika édes és csipõs is
-1 mokkáskanálnyi szurokfû(oregánó)
-1 ek facsart citromlé
-1 nagy édes paprika
-2 ek zsír vagy olaj
-füstölt szalonna bõre 5-10 dkg

Elkészítése:
A húst feldaraboljuk és hagymás alapon pörköltszerûen paprika és bors nélkül, csak sózva elkészítjûk, én ilyenkor szoktam beledobálni a szemes köményt is.
Hozzáadjuk a szalonnabõrt és a feldarabolt édes paprikát. Elkezdjük párolni, egészen a hús fehéredéséig, hozzáadjuk a borsot, a fûszerpaprikát, a szurokfüvet, babérlevelet, a kanálnyi citrom levet és felöntjük fél liter vízzel. Beletesszük a kockákra vágott csicsókát és egy negyedóráig, puhulásig fõzzük. Erõs paprikával és kenyérrel tálaljuk.

venosz
06-04-2014, 04:40 PM
Köszönöm a felajánlást, de valószínû találok itt a közelben is.
Sima jobb lenne nekem is, könnyebb hámozni :).

Muszáj hámozni?

venosz
06-04-2014, 04:42 PM
Mire gondolsz? A topic-ba minek, erre gondolsz?
Ehetõ özönnövény a tyúkhúr, gyógynövény is. A fõzelék nagyon finom belõle. A teája pedig vízhajtó hatású, vesetisztító és a legerõsebb koleszterinszint csökkentõ.

Értem, hogy gyógyhatású, de amit leírtál, ha nem teszel bele tikhúrt akkor is finom. Ja és csak tréfa volt. :D

Törölt_fórumtag2
06-04-2014, 06:24 PM
Muszáj hámozni?
Nem muszáj, ha bírja a gyomrod. Sokakat nagyon felfúj. Ha darabolva fõzöd, lásd fenti receptek, akkor vagy hámozni kell a további beavatkozások miatt vagy hülyén néz ki, hogy héj is van rajta.

Értem, hogy gyógyhatású, de amit leírtál, ha nem teszel bele tikhúrt akkor is finom. Ja és csak tréfa volt.

Õsztinte leszek veled: ezt még mindig nem értem.

Laci
06-04-2014, 06:52 PM
Csak érdekességként . Teheratók által letaposott kemény földben kinõtt a csicsóka ... Ha már ilyen kitartó , kiérdemelte hogy átültessem jobb helyre azt a 3 tövet , remélem megmarad , és hoz jó sok termést a jövöévi ültetéshez .... Erdõben megmarad vajon ?Vagy a disznó kitúrja ?

Törölt_fórumtag2
06-04-2014, 07:05 PM
A vaddisznó imádja, de még így is túlél. Ha van patak, tó a közelben, akkor próbáld a partfalba ültetni. A helyet imádni fogja, de az állatok nem tudják bántani.

bögre
06-04-2014, 07:21 PM
Utifü? Elvileg vérzéscsillapito és meg is lehet enni. Egyszer kétszer már ettem. A Nád is ehetö. Asszem a gyökere körül van valami "szive" azt lehet elvileg megenni. Na azt még nem ettem de ha találok nádat és lessz nállam kés biztos beprobálom.

Csicsokát egyszer ettem. Nyersen de ugy is jo volt. Csalánt is beprobálom ha csalános közelébe járok! :)

Törölt_fórumtag2
06-05-2014, 06:40 AM
A nád gyökerének belseje tápláló.

Bizony az, régen a disznókkal túratták ki télen.

shadow177
06-05-2014, 08:24 AM
Nem csak a nád, a gyékény gyökere is ehetõ.

P
06-05-2014, 12:40 PM
A bakszakáll igen ígéretes, pláne, hogy tömegesen nõ a kertemben. :)

http://terebess.hu/tiszaorveny/vadon/bakszakall.html

Nem tudja valaki, hogy a vadon növõ példányokat érdemes-e már most kihúzni? Azért, mert türelmetlen vagyok, és mert valószínûleg sok köztük a kétéves növény...

P
06-05-2014, 12:44 PM
Amúgy nemsokára indul nálam az útifû-elrakós projekt, mert az is kedvére nõ a szõlõ között, ugyanis mindig szelektíven irtjuk a "gazt". Ezzel kapcsolatban is érdekelne valami. A mag feldolgozása; olvastam a maghéj hatásairól és konyhai hasznáról (sûrítés).

BragBOL
06-05-2014, 01:11 PM
Az utifû üt minden csípésre való szert, 1-2 perc alatt hat!
Eddig szúnyog és csalán ellen használtam bedörzsöléssel (tulajdonképp azzal vakartam meg) és nagyon gyorsan elmulasztja a viszketést, és elég 1* alkalmazni!
Vízhólyagosodás megelõzésére is sikerrel használtam (bár macerás volt a zokniba jól beletenni :D)

Az utifûmagot szokták csiráztatni de rosszul kel, többször le kell fagyasztani, mert kell neki télhatás!

Törölt_fórumtag2
06-10-2014, 12:48 PM
http://www.youtube.com/watch?v=p6JTZHwa3tE

Törölt_fórumtag2
06-10-2014, 01:21 PM
http://www.youtube.com/watch?v=G22H1OrjxF4&feature=autoshare

Törölt_fórumtag2
06-14-2014, 06:43 PM
Nálam a (kúszó)eper is özönnövény. Két hete szedjük folyamatosan, eddig 8kg jött össze. Tavasszal szét kellett ültetni, de még így is nagyon sûrû maradt. Jövõ tavasszal új telepítések lesznek belõlük. Megéri vele foglalkozni, nagyon finom a lekvár belõle.
Aki nem akarja, hogy szaporodjon, letermés után nem locsolja, sõt olyat is hallottam, hogy fûnyíróval visszavágja.

Néhány éve még erdei szamócával is tele volt a környék, de egycsapásra eltûntek. Nem tudom, hogy mi történhetett. Érési idõszakban, napi egy csajkával szedtünk belõle.

A másik ilyen növényem a málna, eddig 2,5kg-ot szedtünk le, de még most fog beindulni. Folyamatosan betelepítek újabb helyeket vele, de még így is sokat ki kell gyomlálnom. Nem agyonnemesített fajták, feleségem nagymamájától hoztunk 15 éve egy vödörnyit, azt szaporítottam fel.

Törölt_fórumtag2
06-16-2014, 07:27 PM
Ki ne hagyjam a meggyet. Az összes meggyfám magról nõtt, a kert végében macsétával írtom.
Folyamatosan szedjük azt is. Ma meggyleves volt ebédre és a mélyhûtõbe is jutott kimagozva.
Bor is lesz belõle.:)

P
06-16-2014, 07:39 PM
Sõt, szinte mindennel kipróbálhatod. :) Befõzésekkor a magokat mi igen hanyag módon kiöntjük a kertbe. Eddig ilyen kupacokból nõttek almák, barackok, cseresznye, ringló is.
Tart amúgy a komlólevél-kúra, pár napja, eddig semmi különös... majd két hét múlva megírom!
Az epret mi is beültettük egy csomó helyre, hogy majd jól szétfut, nem kell félteni - aztán a gaz gyõzött. :mad: Viszont a gondosan gyomlált részekrõl nekünk is lejött vagy 15 kg az idén! :)

Törölt_fórumtag2
06-17-2014, 09:55 AM
Sõt, szinte mindennel kipróbálhatod. :) Befõzésekkor a magokat mi igen hanyag módon kiöntjük a kertbe. Eddig ilyen kupacokból nõttek almák, barackok, cseresznye, ringló is.
Tart amúgy a komlólevél-kúra, pár napja, eddig semmi különös... majd két hét múlva megírom!
Az epret mi is beültettük egy csomó helyre, hogy majd jól szétfut, nem kell félteni - aztán a gaz gyõzött. :mad: Viszont a gondosan gyomlált részekrõl nekünk is lejött vagy 15 kg az idén! :)

Nálam a madarak gondoskodnak a gyümölcsfák telepítésérõl. Én csak elrendezem õket.:)
A magokat mindig a kert mögé dobálom, nincs telekszomszéd hátul. Sikerült létrehozni egy bozótost a kóbór tolvajok ellen. Telepítettem szedret és vadrózsát közé.:D Igazi gatyaszaggató lett. Hozzám nem is próbáltak még onnan bejönni, persze a kuvasz is aktívan részt vesz a védelemben.

P
06-17-2014, 07:22 PM
http://www.szabadfold.hu/kertunk/mi_fan_terem_a_tigrismogyoro

Ha a komlóval meg tudtam békélni, szerintem ezt is bevállalom! Evett már valaki ilyet? Állítólag remek íze van. És szinte kiirthatatlan.

P
06-17-2014, 07:25 PM
Valaki már felfigyelt rá:
http://tulelesek.blogspot.hu/2014/02/tigrismogyoro.html

venosz
06-22-2014, 08:48 AM
A recept amit leírtál nagyon finom és kiadós lehet a tikhúr nélkül is. Azaz Mint a kõleves, csak azért kell bele kõ, mert valamit el akarsz érni, a kõ esetében a falusiak megleckéztetése, a te esetedben a tikhúr felhasználása. Tudod az igazi az lenne, ha tyúkhúr csak kis zsír liszt felhasználásával lenne ehetõ, élvezhetõ. Ha már van benne szalonna, kolbász, füstölt oldalas krumpli, vagy rizs akár ki is lehet hagyni belõle, de mondom csak tréfáltam, értékelem a fáradozásod a recept leírásával, és lehet ki is próbálom.

Tibor

P
06-22-2014, 03:07 PM
Tyúkhúrból isteni pesto készíthetõ. A recept ugyanaz, mint a bazsalikom / spenót / rukkola / stb. pestóknál. A legtöbb ehetõ gyom zöldje így eltehetõ, és ízletes. :)

Mizu
06-28-2014, 06:05 PM
Egy kis témába vágó cikk.

A kaukázusi medvetalp smafu (http://index.hu/tudomany/2014/06/28/itt_a_novenyinvazio/)

Nem a kaukázusi medvetalp az egyetlen inváziós növény itthon, sok más mellett van olyan is, amit mindenki ismer: az allergiások életét megkeserítõ parlagfû sem õshonos.
A méheknek jó, a vaddohány gyökértarackja mégis hatalmas károkat okozhat, ráadásul mérgezõ. Akkor miért és hogyan kerültek ide? Egyáltalán mi számít õshonos növénynek? Legalább hasznuk is van?

...

Törölt_fórumtag2
07-01-2014, 11:31 AM
Szerintem minden növénynek van haszna, csak meg kell találni, hogy mire jó. A káros, nem káros jelzõket a gépesített, agyon növényvédõ szerezett modern mezõgazdaság találta ki.

Íme a példa: csicsóka. Egy recept is hozzá:

Csicsóka chips

Hozzávalók:
-1kg mosott, hámozott csicsóka
-8ek étkezési keményítõ
-olaj
-só.

Elkészítés:
A csicsókát zöldséghámozóval vágjuk vékony szeletekre, forgassuk meg a keményítõben és forró olajban süssük ki. Csepegtessük le, majd sózzuk meg.

Tudjátok, vesszõparipám: csicsókát minden kertbe!!!!!!

Mizu
07-01-2014, 01:55 PM
Apropo Csicsoka! :)

Allattartaskor, ha van böven csicsoka, nem lesz semmi bajuk a joszagnak, ha adunk nekik? A gumora gondolok.

Ledaralva, kisse megtuningolva daraval mennyit ehetnek es milyen hatasa lesz?

Szellenteni fognak a szarnyasok is? :D

Zacskóbicska
07-02-2014, 05:36 AM

Allattartaskor, ha van böven csicsoka, nem lesz semmi bajuk a joszagnak, ha adunk nekik? A gumora gondolok.

Az immunrendszerüknek jót tesz, bajuk nem lesz tõle, szeretik is, de súlygyarapodásra ne számíts, mert a tápanyag tartalma zéró kalória. A benne lévõ cukor (inulin) gerinces lényben nem szívódik fel, hasznosítatlanul távozik. Fehérjéje L-izomer, ezért szintén nem hasznosul. A nyomelemek felszívódását azonban segíti, fontos szelén forrás.

Mizu
07-02-2014, 10:01 AM
Az immunrendszerüknek jót tesz, bajuk nem lesz tõle, szeretik is...
A nyomelemek felszívódását azonban segíti, fontos szelén forrás.

Nagyon köszönöm a hasznos infot!
Igen, ezek miatt mar megeri tapolni nekik! :thumbup

Törölt_fórumtag2
07-02-2014, 06:20 PM
http://napidoktor.hu/cikk/60.5365/Gyumolcsok-zoldsegek-magvak-szenhidrat-es-energiatartalma

Csak, hogy védjem a csicsókát. Összehasonlításképpen érdemes megnézni ezt a táblázatot, bár csak szénhidrát és kalória tartalom alapján rangsorol.

Törölt_fórumtag2
07-02-2014, 06:28 PM

http://tyukudvar.blog.hu/2012/10/02/mit_eszik_a_tyuk_telen_gumos_es_gyoker_takarmanyok #more4814625

Mizu
07-02-2014, 07:25 PM
http://tyukudvar.blog.hu/2012/10/02/mit_eszik_a_tyuk_telen_gumos_es_gyoker_takarmanyok #more4814625

Nagyon köszi! Nagyon jó link számomra! :thumbup

doki
07-11-2014, 12:33 PM
Savanyított vaddohány:

http://befozok.blog.hu/2013/08/16/savanyitott_selyemfu_termes

Zacskóbicska
07-13-2014, 06:28 AM
Van egy másik amerikai növénykénk, a ligetszépe. Sokfelé burjánzik már a vadonban. Nagyon érdekes, amikor lemegy a nap, azonnal kivirágzik. Szemmel láthatóan nyílnak a virágai, többször megfigyeltem már. A gyökere a petrezselyem gyökérhez hasonló kinézetû, fõként ha tápanyagban és vízben gazdag talajban nõ. Az észak amerikai indiánok ették és eszik. Én is kipróbáltam, húslevesbe kiváló! Értékes aminosavakat és omega-zsírsavakat tartalmaz.

Törölt_fórumtag2
07-14-2014, 06:16 AM
Savanyított vaddohány:

http://befozok.blog.hu/2013/08/16/savanyitott_selyemfu_termes

Pár hónapja vettem egy észak-amerikai indiánokról szóló könyvet, amiben receptek is szerepelnek.
Abban találtam egy vaddohány fõzelék leírást. Õszintén bevallom, nem mertem kipróbálni, mindenhol azt olvastam róla, hogy erõsen mérgezõ növény.
Egyik méhész ismerõsöm szerint, még a selyemfû méz is enyhén mérgezõ. Mondjuk, véleménye szerint igen nagy mennyiséget kellene hozzá fogyasztani, hogy bármilyen toxikus hatás érezhetõ legyen.
Jó lenne ezt a dolgot tisztába tenni.
Mérgezõ vagy nem mérgezõ? A savanyított termésnél is azt írja, hogy nem mert belõle sokat enni...

Törölt_fórumtag2
07-14-2014, 07:16 AM
3320Ha már szóba került a ligetszépe, kicsit utánakerestem:

http://terebess.hu/tiszaorveny/vadon/ligetszepe.html

Leírása. Kétéves, az elsõ évben csak a talajra fekvõ levélrózsát fejleszt. Répaszerû, vastag karógyökere és sokszor 1 m-nél magasabb, felálló szára van. Tõlevelei tojás alakúak, a talajra nyomottak, hosszú nyelûek, a virágzáskor már hiányoznak. A szár levelei hosszúkás lándzsásak, ülõk vagy igen rövid nyelûek, a középerek vörösek. Virágai nagyok, hosszú füzért alkotnak. A sziromlevelek 2-3 cm hosszúak, sárgák. Virágai este hirtelen nyílók. Júniustól szeptemberig virágzik.

Összetéveszthetõsége. A hazánkban elõforduló más ligetszépefajokkal téveszthetõ össze, különösebb következmény nélkül.

Elõfordulása. Közönséges az egész országban. Parlagokon, bokros, száraz, gyomos helyeken, folyók mentén, homoki akácosokban, minden feltört területen, így kertekben is elõfordul.

Felhasználása. A tisztítás során gyökere a feketegyökérhez hasonlóan nyálkás, ragacsos, ezért azt azonnal ecetes vízbe kell helyezni. Gyökere kissé édesebb, mint a feketegyökér. Ha fõzeléket akarunk belõle készíteni, akkor zeller vagy feketegyökér módjára készíthetjük el.

Gyûjtési ideje. Az elsõéves növény gyökere gyûjthetõ. Ezeket õsszel, vagy a következõ év tavaszán áshatjuk ki, még a növény szárbaindulása elõtt. A mélyen lévõ, és ezért nehezen kiásható gyökerek addig élvezhetõk, amíg a levélrózsa a földre tapad.

Receptek

Ligetszépeleves. Apróra vágott hagymát (1 fej vöröshagymát) finomra vágott szalonna (100 g) zsírján megpirítjuk, a vékony szeletekre vágott ligetszépegyökereket (200 g) a forró, hagymás zsírban megforgatjuk, 2 evõkanál lisztet adunk hozzá, felöntjük, a lé arányában húsleveskockát teszünk bele, puhára fõzzük.

Ligetszépe-fõzelék. A gyökereket megmossuk, megtisztítjuk, ecetes vízbe mártjuk, sós vízben puhára fõzzük, vékony szeletekre vágjuk. Világos rántást készítünk, a fõzõvízzel felöntjük, petrezselyemmel ízesítjük, sóval fûszerezzük.

Ligetszépe-saláta I. A gyökereket megmossuk, (kb. 200 g) letisztítjuk, sós vízben puhára fõzzük. Leszûrjük, kihûtjük, ecettel, sóval, olajjal, borssal, késhegynyi rutával ízesítjük. Egyesek szerint a ligetszépe-saláta finomabb, mint a zellersaláta.

Ligetszépe-saláta II. A gyökereket (kb. 200 g) az elõbbiek szerint elõkészítjük. Apróra vágott, csapott evõkanálnyi hagymával és dióbéllel, esetleg almával, továbbá ecettel, olajjal, sóval ízesítjük. Gazdagon megszórjuk petrezselyem, vagy zamatos turbolya zöldjével.

Grafitos
07-14-2014, 02:15 PM
Még nem kóstoltam, de gusztán néz ki..biztos jó ropogós. A pozsgás levelûek kategóriájából:thumbup

P
07-14-2014, 02:46 PM
Tökmagliszttel, tört napraforgómaggal, kevés paradicsommal, fokhagymával, dióolajjal és fûszerekkel én meg üvegekbe tettem télire. :) Sokkal finomabb, mint a bolti pestók.

Egy másik topikban felmerült a disznóparéj, ami a nemesített amarant vad változata. Azzal is fogok próbálkozni, elsõsorban a magjaival (kissé fáradságos munka lesz), de a muharokat már gyûjtögetem is, és gondolkozom, hogyan érdemesebb felhasználni.
Az elmúlt héten utánanéztem minden egyes nálunk növõ gyomnak. Kivétel nélkül alkalmasak fogyasztásra vagy gyógyhatással rendelkeznek. Úgyhogy csak óvatosan bánjatok a gyûlölt maguktól elõbújó ismeretlen növényekkel.

shadow177
07-14-2014, 05:49 PM
Ez nem zsírfû? Pont úgy néz ki....

doki
07-14-2014, 07:40 PM
Zsírosgaznak, kövérfûnek, bizonyos tájegységekben vadsalátának is hívják.

Törölt_fórumtag2
07-15-2014, 07:03 AM
Visszatérve a vaddohányra:

Mérgezõ növény. Minden része tartalmaz mérgezõ tejnedveket, e miatt háziállatok nem nagyon fogyasztják. Vannak lepkefélék akikre nem hat. Ilyenek a bûzlepke félék (Danainae), a hernyóinak ez az egyetlen tápnövénye, mi több, a mérget mind a hernyók, mind az imágók elraktározzák, és ettõl maguk is mérgezõvé, illetve ízetlenné válnak, amire a potenciális ragadozókat feltûnõ színeikkel és mintázatukkal figyelmeztetik.

http://www.felsofokon.hu/altalanos-termeszetvedelem/2012/03/22/selyemkoro-vaddohany

Törölt_fórumtag2
07-15-2014, 07:11 AM
A selyemfûméz nem csupán ízletes, hanem jótékony élettani hatásokkal is bír. Pollentartalma alacsony, így allergiások számára is fogyasztható, vérnyomásszabályozó hatása is ismert, általános roborálószerként is kiváló, és klinikai kísérletek bizonyítják, hogy a mézek közül a selyemfû méze az egyik leghatékonyabb gyulladáscsökkentõ. A ritka finom nektárja mellett még egy hasznos tulajdonsága van, megköti a homokos talajt (többek közt ezért is került az akáccal az alföldi vidékekre). Mindennek tetejébe az illata is ámulatba ejtõ.

http://kertesz.blog.hu/2012/06/27/gaz_vagy_haszonnoveny

shadow177
07-15-2014, 07:13 AM
Ehetõ a zsírfû..... Bazze...... Én meg nem gyõzöm kikapálni.....

Pityubá
07-16-2014, 04:48 PM
Család hölgy tagjai Papagájvirág néven ültették a vaddohányt.
3 év alatt akkora területet hódított el amit már sokalltam, még 3 évbe telt míg kiirtottam. :rolleyes:
Maradt bõven a szomszédoknál, õnáluk nagyon szépen mutat, ha kell belõle gyógyszernek majd kérek. :D

Laci
07-27-2014, 11:12 AM
A porcsin szára is ehetõ virágzás elõtt ? Nyersen salátába jó lehet ?

venosz
07-27-2014, 12:50 PM
Régóta foglalkoztat a gondolat, hogy a sok felkapott gyógynövény, ehetõ gazok miért nem voltak ehetõek régen a dédnagymamám idejében.(nektek az üknagyitok) :D És most nem a kamillára és a körömvirágra gondolok. Itt ez a porcsin. Kapálta a dédi, és nem ette. Régen sem voltak hülyék az emberek, például a bodzabogyóra azt mondták ne edd meg méreg, a kutyatej méreg, a krumpli bogyója méreg. Nem igazán értem. Ha valami finom tápláló, az nagyon hamar elterjedt falukon megyéken országokon keresztül. A Porcsin-t nem ették a tyúkhúrt sem, meg lehetett az okuk rá.
Mindazonáltal megkóstoltam, de nem lesz az étkezésem részese egyik sem. Ha elteszek valamit üvegbe az biztos nem ezek a szarok lesznek, hanem szilva, szeder, alma, megy amit csak össze kel szedni, ott rohad a fák alatt végig a kertvárosokban, falvakban, általában szabadon szedhetõek az utcákon.
Szerintem mint ehetõ özönnövény, azt az energiát nem hozza vissza amennyibe a lehajlás és a megmosás, tisztítás kerül. Ismétlem nem voltak hülyék az õseink, nem ették a gazokat. A csicsóka is valamiért fals, ismerték, de csak a hülyék ették, a különcök, mint itt a fórumon kiderült 0 a tápértéke, felfúj, nehéz tisztítani, ha ugyanarra a helyre krumplit ültetsz, kicsit több energiával, ezerszer többet érsz vele.

Lehet tévedek, de azért szerintem sokatokban felmerülhetett ez a dolog.

Laci
07-27-2014, 01:03 PM
Eljöhet még az idõ , amikor jól jöhet , ha tudod , hogy melyik gaz ehetõ , és ez a tudás ment meg , míg mások éhenhalnak . Nem arról van szó , hogy ezt kell enni éjjel-nappal , de végszügség esetén .....

mrPickles
07-27-2014, 02:31 PM
Régóta foglalkoztat a gondolat, hogy a sok felkapott gyógynövény, ehetõ gazok miért nem voltak ehetõek régen a dédnagymamám idejében.(nektek az üknagyitok) :D És most nem a kamillára és a körömvirágra gondolok. Itt ez a porcsin. Kapálta a dédi, és nem ette. Régen sem voltak hülyék az emberek, például a bodzabogyóra azt mondták ne edd meg méreg, a kutyatej méreg, a krumpli bogyója méreg. Nem igazán értem. Ha valami finom tápláló, az nagyon hamar elterjedt falukon megyéken országokon keresztül. A Porcsin-t nem ették a tyúkhúrt sem, meg lehetett az okuk rá.
Mindazonáltal megkóstoltam, de nem lesz az étkezésem részese egyik sem. Ha elteszek valamit üvegbe az biztos nem ezek a szarok lesznek, hanem szilva, szeder, alma, megy amit csak össze kel szedni, ott rohad a fák alatt végig a kertvárosokban, falvakban, általában szabadon szedhetõek az utcákon.
Szerintem mint ehetõ özönnövény, azt az energiát nem hozza vissza amennyibe a lehajlás és a megmosás, tisztítás kerül. Ismétlem nem voltak hülyék az õseink, nem ették a gazokat. A csicsóka is valamiért fals, ismerték, de csak a hülyék ették, a különcök, mint itt a fórumon kiderült 0 a tápértéke, felfúj, nehéz tisztítani, ha ugyanarra a helyre krumplit ültetsz, kicsit több energiával, ezerszer többet érsz vele.

Miért ették volna ha ha a kert telivolt normál kultur növénnyel? Viszont ha nincsen megmüvelt földed és hirtelen elfogy a tecsoból a kaja. Akkor nem árt valamit a tányéra tenni akkor is ha az a valami most éppen mint gaz van nyilván tartva.
Az meg hogy a csicsokának 0 a tápanyag tartalma szimpla baromság.

törölt tag -gl
07-27-2014, 03:00 PM
Kanadai ehetõ vadnövénykeverék.
Nem ismerem ezeket a növényeket, de láttok benne valamit?
http://www.4everseeds.com/mm5/merchant.mvc?Screen=PROD&Store_Code=01&Product_Code=108&Cat
Nagyon sokról azt írja, hogy nagyon ették az ottani indiánok, de szerepel közöttük olyan számunkra gyomnövény mint a bodza is.

törölt tag -gl
07-27-2014, 03:28 PM

Nekem is átfutott az agyamon, de abban a korban szinte mindenki abból élt meg, hogy gyomlálta a kertet, termesztette a bõtermõ növényeket. Manapság ez már nehezebb és az embernek nincs túl sok ideje gyomlálni. Az ehetõ gazok meg olyan kategória, hogy általában inkább a keleti kultúrák tulajdonítottak komolyabb jelentõséget a gyógy és gyógyhatású, illetve mindenféle ehetõ növény (és állat! (patkány, kutya, macska, rovar) számára.
A tücsökliszt pl gazdag proteinekben és sokkal kevesebb fõleg víz, illetve megemésztett anyag kell ahhoz, hogy az állat hússá alakítsa át. (hatékonyabb)
A régiek még nem szorultak rá erre, de a mai világban az ENSZ például lobbizott azért, hogy a tücsökliszt bekerüljön az élelmezési kultúránkba.

"egy kilogramm marhahúshoz 10 kilogramm takarmányra van szükség, míg a tücskök esetében egy kilogrammhoz mindössze 1,7 kilogramm takarmány fogy, miközben a tücsökbõl õrölt liszt 70 százaléka fehérje."

http://sg.hu/cikkek/105627/egyunk-tucskot-bogarat

Persze azt mondanád bolond a világ, és a régiek sem ettek bogarakat, de nézz csak el egy kicsit keletre, ázsia felé. Ott megeszik.

törölt tag -gl
07-27-2014, 03:42 PM
Õszíntén megvallva nekem volt errõl még tavaly az iskolámban egy nem hivatalos tanulmányom, amiben egy olyan megoldásra találtam rá, ami gyakorlatilag definiálja az emberi szervezet üzemanyagát.
Egy mesterséges fehérje-szénhidrát-rost, olaj mix, vitaminokkal, nyomelemekkel és ásványi sókkal kiegészítve.
Nem azt mondom, hogy ezt együk, de beláthatjuk, hogy ezekre az anyagokra van alapvetõen szüksége az emberi szervezetnek (a többit, például a fehérjéket, az alapvetõ fehérjékbõl elõ is tudja állítani a szervezetünk). Az amerikai mérnök-hallgató, aki tesztelte, úgy fogalmazott, hogy az anyagot 3 hónapig huzamosan fogyasztva nem hogy nem érzékelte annak negatívumát, hanem kifejezetten úgy érezte magát, mintha újra gyerek volna.

http://prezi.com/zc5mxs19isbv/eloiteletek-vazlat/
Jól le is lettem kutyapicsázva emiatt a szar prezi miatt, és a félévet sem tudtam befejezni családi okok miatt, így sajnos már sosem fog kiderülni, hogy a soylenttel (http://www.soylent.me/) foglalkozó mérnökcsapatnak milyen arculatot tudtam volna tervezni, pedig kiváló grafikus és formatervezõ csapat mecénáskodott fölöttem.
Viszont számomra olyannyira tanulságos volt az egész project (a témát én választottam) hogy átértékelõdött bennem az élelmiszer értelme.
Szerintem késõbb indítok is errõl egy témát, ha érdekelne valakit. Mivel a cucc recept alapján is összeállítható (http://diy.soylent.me/), de meg is vásárolható. Prepper kajának (tartós) szinte tökéletes. A receptek egyébként az irányadó beviteli értékek alapján vannak meghatározva. Kedvencem a "hobo" verzió kínai kutyakajával (http://diy.soylent.me/recipes/hungry-hobo-i-cant-believe-its-not-food) :thumbup

Yosihiro Sato
07-29-2014, 07:54 AM
https://www.youtube.com/watch?v=Zcm_vngnBrU

Törölt_fórumtag2
07-29-2014, 07:21 PM
Régóta foglalkoztat a gondolat, hogy a sok felkapott gyógynövény, ehetõ gazok miért nem voltak ehetõek régen a dédnagymamám idejében.
Ehetõek voltak akkor is, a szegények eledelei voltak. Szégyen volt szegénynek lenni...

A csicsóka is valamiért fals, ismerték, de csak a hülyék ették, a különcök, mint itt a fórumon kiderült 0 a tápértéke, felfúj, nehéz tisztítani, ha ugyanarra a helyre krumplit ültetsz, kicsit több energiával, ezerszer többet érsz vele.
A topic 2. hozzászólásában errõl már írtam szerintem eleget, olvasd el. Nem nulla a tápértéke, gyógynövény is (a cukorbetegeknek megváltás). Nagyon nagy mennyiségben termeszthetõ, a krumplival ellentétben nincsenek betegségei, kártevõi.
A franciák is olyan hülyék, hogy több-százezer hektáron termesztik...
A hagyományos fogyasztása mellett szeszt fõznek belõle, sok helyen üzemanyag forrásként használják.
Dióhéjban ennyi...

Törölt_fórumtag2
07-29-2014, 07:49 PM
Felénk most indul a szederszedés.
Már csak idõ kellene hozzá....

törölt tag -gl
08-06-2014, 10:08 PM
Egyébként ajánlom még a rukkolát, állítólag nagyon szapora és mesébe illõ tulajdonságokkal ruházzák fel egyes legendák.
Magas vitamin és ásványi-anyag tartalma van. Hasonlót a pitypanghoz.
(http://tudatosvasarlo.hu/cikk/mi-fan-terem-rukkola)

törölt tag -gl
08-06-2014, 10:09 PM
Felénk most indul a szederszedés.
Már csak idõ kellene hozzá....

Mi is ma akartunk menni. :)

Kamionos
08-07-2014, 06:22 AM
Én a zsenge szárvéget is megeszem, de a vastag, öreg szár nem nagy gasztronómiai élmény.

Kicsit elbizonytalanodtam a porcsint illetõen. Adtam a nyulaimnak szénába keverve szárastól, levelestõl úgy két hétig és két bakomnak is véres, sötétbarnás vizelete tõle. Egyéb tünet nem látszott. Mozgékonyak voltak. Durva volt azért. Leálltam vele és most minden rendbe jött újra és azóta eltelt 1 hónap és semmi gond. Nem biztos, hogy köze van a porcsinhoz, de arra gyanakszok. Az is lehet, hogy csak a szára megfestette a vizeletet.

Törölt_fórumtag2
08-07-2014, 07:54 AM
Igazán sehol nem olvastam, hogy csak idõszakosan lehetne fogyasztani porcsint. Elsõsorban mindenhol a levelét ajánlják.
Húgyúti fertõtlenítõ hatása is van. Lehet, hogy áttisztította a nyulaidat.

bögre
08-18-2014, 05:33 PM
Na ma egy világ dölt össze bennem. Arra a kérdésemre kerestem választ hogy a csibedöglesztö kifejezés honnan ered. Mert megette a csibe egyszer saját szememmel láttam és nem döglött meg. Google nem ad találatot arra hogy csibedöglesztö....
Nyugtassatok meg hogy ezt a kifejezést nem csak a környezetem használja... :D
Amugy elvileg ehetö.

Törölt_fórumtag2
08-19-2014, 06:59 PM
Én még nem hallottam ezt a szót. Pedig, igencsak paraszt emberek neveltek fel...

Yosihiro Sato
08-20-2014, 09:19 AM
Na ma egy világ dölt össze bennem. Arra a kérdésemre kerestem választ hogy a csibedöglesztö kifejezés honnan ered. Mert megette a csibe egyszer saját szememmel láttam és nem döglött meg. Google nem ad találatot arra hogy csibedöglesztö....
Nyugtassatok meg hogy ezt a kifejezést nem csak a környezetem használja... :D
Amugy elvileg ehetö.

Nálunk is mondják falun mégis eszik a csibék is :) az én falumban a gyermekláncfüvet hívják így ami emberi fogyasztásra is alkalmas bár nyersen rohadt keserû :)

venosz
08-21-2014, 09:13 AM
Ehetõek voltak akkor is, a szegények eledelei voltak. Szégyen volt szegénynek lenni...

A topic 2. hozzászólásában errõl már írtam szerintem eleget, olvasd el. Nem nulla a tápértéke, gyógynövény is (a cukorbetegeknek megváltás). Nagyon nagy mennyiségben termeszthetõ, a krumplival ellentétben nincsenek betegségei, kártevõi.
A franciák is olyan hülyék, hogy több-százezer hektáron termesztik...
A hagyományos fogyasztása mellett szeszt fõznek belõle, sok helyen üzemanyag forrásként használják.
Dióhéjban ennyi...

:D Azért ültettem csicsókát a kertbe :D mikor kell kiásni? Már jó hüvelykújnyi vastag a szára, és kb. két és fél méter magas.

Törölt_fórumtag2
08-21-2014, 09:38 AM
:D Azért ültettem csicsókát a kertbe :D mikor kell kiásni? Már jó hüvelykújnyi vastag a szára, és kb. két és fél méter magas.

Várj még vele szeptember végéig, október elejéig. Ne egyszerre szedd ki az összeset, csak annyit, amennyit megesztek. A földben tökéletesen eláll télen is, akkor is ki lehet forgatni, ha kicsit fagyos a föld.
Most még csak salátának valót lehet kiszedni.

Törölt_fórumtag2
09-06-2014, 07:08 PM
Tegnap nem bírtam tovább: csicsókát kell ennem! Fogtam az 1910M gyalásót és egy mélytányért. Még csak salátának való van alattuk, olyan bütyökujj nagyságúak. Megszedtem a tányért, késsel lepucoltam, lemostam.
Végül, csak úgy magában megettem. Volt néhány olyan édes közöttük, hogy vetekedett az íze a mézzel.:)
Nagyon várom a szedés idõ eljöttét. Már bekészítettem a burgonya keményítõt a polcra...

fisligery
09-15-2014, 04:41 PM
Összeszedtem pár dolgot a csipkebogyóról:
http://www.scribd.com/doc/239814173/Csipkebogyo

(ha van rá igény akkor felteszem nyomtatóbarát verzióban-fekete-fehéren csak 1 db fekete-fehér rajzzal)

Törölt_fórumtag2
09-26-2014, 04:38 PM
Összeszedtem pár dolgot a csipkebogyóról:
http://www.scribd.com/doc/239814173/Csipkebogyo

(ha van rá igény akkor felteszem nyomtatóbarát verzióban-fekete-fehéren csak 1 db fekete-fehér rajzzal)

Csipkebogyó bor:

A csipkebogyót olyankor szedjük, amikor már az teljesen beérett, a „dér megcsípte”. Már a szedésnél is figyeljünk arra, hogy csak egészséges szemeket szedjünk, mert így könnyebb a tisztítása és jobb minõségû bort tudunk elõállítani.

Csipkebogyót, a rajtamaradt száraktól, virágkehely maradványoktól megtisztítjuk, összezúzzuk, vagy legalább kettévágjuk. (Húsdarálón is ledarálhatjuk, de ilyenkor nagyon gyorsan kell elvégezni a munkát, hogy minél kevesebb ideig érintkezzen a gyümölcs – fémmel.)

Ezután a gyümölcsöt meg mérjük, és ehhez számítjuk ki, a hozzáadandó cukor, víz és a citromsav, vagy borkõsav mennyiségét. 1 kg gyümölcsre 4 - 4, 5 liter vizet, 36-50 dkg cukrot és 5 g citromsavat, vagy borkõsavat számolunk. (Fele-fele, vagy bármilyen arányban mindkettõt használhatjuk.)

Fontos! A vizet nem szabad felmelegíteni, csak szoba-hõmérsékletûre: ( 20, legfeljebb 25 °C–ra). Túl meleg, vagy forró víz, zavarosodást okoz.

A vizet ráöntjük a gyümölcsre, és 24 órát pihentetjük, majd adagonként préskendõbe (tüllkendõbe) csomagolva kipréseljük. A kipréselt lébõl annyit kiveszünk, hogy a cukrot és a savat feloldhassuk benne. Csak amikor teljesen feloldódott öntjük vissza a lére. Az erjesztõ edényt, kb. 70 - 75 %-ig. töltjük fel lével, kotyogóval kell ellátni, és egyenletes, lehetõleg 12-16 °C-os hõmérsékleten erjesszük. A zártan erjesztésre feltétlen szükség van, mert a csipkebogyóbor hajlamos az ecetesedésre. (Az erjesztés megkezdésekor, használjunk borélesztõt.)

Ha a kotyogó elcsendesedett, lefejtjük a bort. Ezután visszahelyezzük a kotyogót és még néhány napig, hagyjuk ülepedni, majd ismét lefejtjük. Ha mindent a fentiekben leírtak szerint végeztünk, akkor a második fejtés után már csillogó, zavarosodástól mentes kellemes illatú és zamatú bort kaptunk.

Palackozás elõtt még egyszer lefejtjük, zöld üvegekbe töltjük úgy, hogy az üveg szájáig töltjük és a dugó benyomásával, szorítjuk ki a bort, így kizárjuk a levegõt.

Sötét hûvös helyen tároljuk. Nagy mennyiség készítésekor enyhén kénezzük, csak ez után palackozzuk. (Mûanyag ballonban tárolt bort NE kénezzük.)

Ha betartottuk a technológiát, nagyon finom aszú ízû bort kapunk, amelyet három évig érdemes eltartani. Ezt követõen is eltartható, és fogyasztható, de íz, és vitamintartalma az idõ múlásával egyre csökken.

Törölt_fórumtag2
10-01-2014, 11:04 AM
39563957
Megcsonkítottak tegnap egy gledícsia fát. Ma kimentünk a fiammal és összeszedtük a termést a földrõl. Úgy 20x ennyi van még rajta.

Grafitos
10-01-2014, 11:52 AM
ezt nem is tudtam róla:
"A magot körülvevõ kocsonyás, édes anyagot tüdõbaj esetén fogyasztják, de a gyermekek csemegeként is szopogatják. Magját lencseszerûen lehet felhasználni. Rövid forralás után a meleg vízben állva megpuhul. (Hideg vízben való áztatásra nem reagál napok alatt sem.) Íze a tökmagéra emlékeztet. Õrölve zöldséglevesbe szórják, és kávépótszerként is ismert. Hazájában sör jellegû italt készítenek belõle."

Oakland ezek a nyomik sört készítenek belõle..lefogadom, hogy Neked összejönne valami jóféle házibor is:haha:

Törölt_fórumtag2
10-01-2014, 03:27 PM
A héjának állítólag nagyon magas a cukor tartalma.
Majd kísérletezünk vele.:D
Épp egy negyedórája gondoltam rá, hogy miként lehetne kivonni belõle a cukrot...

Zacskóbicska
10-02-2014, 05:50 AM
Sõt a száraz magja mérleg súlyként is használható, ugyanis ebbõl származik a karát, mint súlymérték. Minden egyes mag pontosan 0,2 g tömegû.

Törölt_fórumtag2
10-05-2014, 09:19 AM
40044005

Egy hete virágzik a csicsóka, ez már a szedés megindulását jelenti.
Két tõ alól szedtem ki a tányérnyi gumót. Most már a mindennapi étrendünkbe (hála Istennek) visszakerül.
Reggelire a családnak szendvicsbe szeletelve. Az én reggelim dió és csicsóka volt.:)

pappito
10-05-2014, 08:28 PM
Sõt a száraz magja mérleg súlyként is használható, ugyanis ebbõl származik a karát, mint súlymérték. Minden egyes mag pontosan 0,2 g tömegû.

na, ma is tanultam valamit, köszi!

törölt tag -gl
11-30-2014, 02:12 PM
Gyepszerûen el kell vetni, biokertészek tapasztalatai szerint legalább 1-2 centi mélyen!
Eredmény: kialakul egy növénytársulás, amit (elvileg) csak be kell takarítani!

http://www.thefarmingpodcast.com/store/permaculture-seed-mix-0.9

70%-ban talajjavító növények, virágok
30%-ban pedig ehetõ növények, fûszernövények

70% of Mix - Cover Crop & Soil Builder Seeds by Weight

Winter Rye
Annual Alfalfa
Field Peas
Mammoth Red Clover
Oats
New Zealand White Clover
Ryegrass
Crimson Clover
Hairy Vetch
Sweet Clover
Forage Turnips
Chickling Vetch
Buckwheat
Cowpeas
Spring Wheat
Barley
Yellow Mangels

30% Of Mix - Vegetable & Herb Seeds by Weight

Arugula
Basil
Beets
Broccoli
Bush Beans
Butternut Squash
Cabbage
Carrots
Cilantro
Cucumber
Dill
Eggplant
Kale
Lettuce
Okra
Onion
Orach
Parsley
Peas
Peppers
Pole Beans
Pumpkin
Radish
Spinach
Sunflowers
Sweet Corn
Swiss Chard
Tomatoes
Watermelon
Yellow Crookneck
Zucchini

Ugyanez házilag is összekeverhetõ szerintem + hozzá lehet adni ezt azt.
Tavasszal páran kipróbálhatnánk!
Illetve itt egy ehetõ vadnövényes keverék: (ez elég prepper)
http://web.archive.org/web/20121119165947/http://www.4everseeds.com/mm5/merchant.mvc?Screen=PROD&Store_Code=01&Product_Code=108&Category_Code=

Illetve ugyanez haszonnövényekkel (a kitöltõ talajjavító magvakat 50-70%-ban ebbe sem árt szerintem belekeverni)
http://web.archive.org/web/20121119165952/http://www.4everseeds.com/mm5/merchant.mvc?Screen=PROD&Store_Code=01&Product_Code=109&Category_Code=

Nagyon értékes növényeket szedett össze a srác, archívumból kellett linkelnem mert egy ideje leállt az oldala. (ugye nem..)

Nalunk amúgy nagyon jól elvan a RUKOLA, ahol a pitypang elvan ott a rukola is jól meglesz! Állítólag nagyon magas nyomelem és vitamintartalma van.

Törölt_fórumtag2
12-14-2014, 01:06 PM
Még egy gondolat a csicsókáról. A száraz szárának az akácéval megegyezõ fûtõértéke van. A kábé 200 tövemet ma lemacsétáztam, olyan 1-1,5 m3 anyag jött ki belõle. Még nem teljesen száraz, de comb vastagságú, 50cm hosszú kötegeket készítettem próbaképpen egy részükbõl, keverve napraforgó és kukorica szárral. Ma ezzel fûtöttem, nagyon szépen felmelegítette a kandalló tégláit, úgyhogy a többi ment a tornácra száradni. Erre is jó.

Mindig eszembe jut, hogy apámék mesélték, a háború után csak kukorica szárral és csutkával tüzeltek, nem volt más...
Túlélték...

Scabiosa
12-14-2014, 01:13 PM
Idén még mi is csak kukorica csutkával fûtöttünk, ingyen tüzelõ. Napi max. egy zsákkal közel 30 fokot tudunk csinálni pár óra alatt (egy zsákkal össze lehet szedni 20 perc alatt), elavult nyílászárókkal, hidegen fújó szél mellett is. Gondolom, a kemény mínuszokban majd ki kell egyezni 18-20 fokkal. Ha nincs erõsebb szél, és nem megy nagyon nulla fok alá a hõmérséklet, elég a fél zsák a kellemes klímához.
Ahol sok a fenyõ, termõföld viszont nem annyira, úgy hallottam, a lakosság csutka helyett tobozokat gyûjt ugyanerre a célra.

Törölt_fórumtag2
12-14-2014, 05:02 PM
Igen, a toboz is nagyon jó tüzelõ. Viszont engedélyhez kötött a szedése, a helyi erdésznél kell megkérni az engedélyt.

mmilan21
12-14-2014, 05:20 PM
Igen, a toboz is nagyon jó tüzelõ. Viszont engedélyhez kötött a szedése, a helyi erdésznél kell megkérni az engedélyt.

Vagy ha van az udvarodban összeszeded. :) Nálunk fél zsákkal lett.

Ui.: Csutkából, csicsókaszárból és kukoricaszárból is lett még pár mázsára való összesen.

Törölt_fórumtag2
12-14-2014, 05:22 PM
Van négy hatalmas fenyõfám.
Már én is összeszedtem és elégettem, ami lehullott.:D

Törölt_fórumtag2
12-14-2014, 06:50 PM
Csak, hogy legyen kép is.:)
4487

Frissen a földbõl:
44884489

Pityubá
12-14-2014, 06:59 PM
Szép termés. Na ez a fajta nincs még nékem. :)
Ha jó látom a csicsókaszár kupac mögött kis kerti szék, amire ülni szoktál szárvágás közben javításra szorul. :D

Törölt_fórumtag2
12-14-2014, 07:09 PM
Szép termés. Na ez a fajta nincs még nékem. :)
Ha jó látom a csicsókaszár kupac mögött kis kerti szék, amire ülni szoktál szárvágás közben javításra szorul. :D

Úgy tudtam, hogy valakinek feltûnik a kerti szék.:D
Az asztalos sógorom törte el, megígérte, hogy megcsinálja. Ennek, már 2 éve. Még várok...

A füge mellé a pakkba teszek majd egy zacskó vetõgumót, meg egy kis fõznivalót is. Van bõven, vagy két mázsa körül.:)

Pityubá
12-14-2014, 07:17 PM
Úgy tudtam, hogy valakinek feltûnik a kerti szék.:D
Az asztalos sógorom törte el, megígérte, hogy megcsinálja. Ennek, már 2 éve. Még várok...

A füge mellé a pakkba teszek majd egy zacskó vetõgumót, meg egy kis fõznivalót is. Van bõven, vagy két mázsa körül.:)
Köszönettel venném, áldás van rajtad s házad népén. 4492
Email ment.

Törölt_fórumtag2
12-14-2014, 07:23 PM
Levélre már válaszoltam is.:thumbup
Jó emberekkel, csak jó dolgok történnek.

Grafitos
12-15-2014, 11:01 AM
Igen, ez elég jó fajtának tûnik..nem túl göcsörtös , így valószínûleg lényegesen könnyebb a pucolása is. Mostanában a piacon már tapasztalom, hogy némely csicsóka kicsit puha, mintha fagy érte volna...Nálad ez jelentkezik így hogy a fölben tárolod a termést, vagy egyáltalán nem jellemzõ?
Élvezeti értékét befolyásolhatja egy kis felszíni puhaság?
elõre is köszönöm

Csak, hogy legyen kép is.:)
4487

Frissen a földbõl:
44884489

mmilan21
12-15-2014, 11:19 AM

Ahogy én tapasztaltam kicsit nehezebb megpucolni és jó esetben még édesebb is lesz az íze.

Egyébként:
Amikor már sok volt nekem a csicsóka mennyisége, akkor oda adtam a tapsifüleseknek, elrágcsálták örömmel. Illetve a héját oda szoktam adni nekik.
Nem vész kárba semmi.

Törölt_fórumtag2
12-15-2014, 11:40 AM
Igen, ez elég jó fajtának tûnik..nem túl göcsörtös , így valószínûleg lényegesen könnyebb a pucolása is. Mostanában a piacon már tapasztalom, hogy némely csicsóka kicsit puha, mintha fagy érte volna...Nálad ez jelentkezik így hogy a fölben tárolod a termést, vagy egyáltalán nem jellemzõ?
elõre is köszönöm

A csicsóka érzéketlen a fagy iránt, úgy emlékszem, hogy -25 fokig. Amikor megpuhul, az azt jelenti, hogy nem friss már, a földbõl kiszedve hosszabb ideig tárolták. A nagyüzemi termelésben mûtrágyázzák, ezért az onnan származó gumók nagyon gyorsan puhulnak.
Jobban szeretem frissen, szedés után feldolgozni, fogyasztani. Ha néhány napig, esetleg egy hétig tárolom, akkor mindenképpen a hûtõ zöldségtároló rekeszébe teszem.
A gömbölyû forma nem csak a fajta jellegre vezethetõ vissza, hanem a kezemre.:)
Fontos a talaj elõkészítése és a folyamatos talajlazítás is.

Törölt_fórumtag2
12-15-2014, 11:42 AM
http://www.biovetomag.hupont.hu/35/csicsoka-es-pityokaCsicsóka receptek
A cikk is jó a termesztésrõl.
Csicsóka fasírt

Hozzávalók:
- 10-12 db közepes csicsóka
- liszt
- ízlés szerint: õrölt bors, vegamix, só,
- petrezselyem, fokhagyma
- olaj, a tepsi kenéséhez.
Elkészítése: A csicsókát, amit jó alaposan megtisztítottunk, kefével megsúroltunk lereszeljük, kicsit megsózzuk, és állni hagyjuk pár percig, ezután a levétõl kinyomkodjuk.
Hozzátesszük a lisztet és ízlés szerint a fûszereket, amit természetesen tovább variálhatunk.
( pl. vöröshagyma, snidling…)
Alaposan összegyúrjuk, gombócokat formázunk belõle, majd kicsit ellapítjuk.
Süthetjük forró olajban, vagy tepsiben, mindkettõ nagyon finom.
A tepsisnek nagy elõnye, hogy nem szívja tele magát zsiradékkal.
A reszelésbõl kimaradt csicsóka darabokat, forró olajban meg lehet sütni. Bármilyen fõzelék mellé kiváló feltét, de egy hatalmas adag salátával is nagyon finom!

Csicsóka püré recept

Hozzávalók: csicsóka, tej, zsírszegény tejszín, zsírszegény, margarin
fokhagyma, só, víz.
Elkészítés:
A megtisztított csicsókát feldarabolom, sóval, reszelt fokhagymával ízesítem, kevés víz hozzáadásával (nem kell ellepnie!) megfõzöm. Ha megpuhult krumplinyomóval áttöröm, kevés margarinnal, tejszínnel és tejjel kikeverem.
Köretként tálalhatjuk, mint a burgonyapürét.

Csicsóka pogácsa

20 dkg fõtt csicsóka, 30 dkg liszt, 10 dkg margarin, 1 dkg élesztõ megfuttatva, 1 dkg só, 1 dl tej, 1 db tojás, 1 tojás sárgája kenéshez, 3 dkg dióbél. Az anyagokat összegyúrjuk, 1 órát pihentetjük, vékonyra nyújtjuk a tésztát és háromba hajtogatjuk, majd vékonyra nyújtjuk, kiszaggatjuk. Tetejére diót szórunk.

Csicsókaköret

A csicsókát megmossuk, meghámozzuk, felkarikázzuk. Teflonedényben kevés vajon megpároljuk, sóval, borsfûvel, fokhagymával, petrezselyemmel fûszerezzük. Roston sült hal vagy csirke mellé gyorsan elkészíthetõ kímélõ, egészséges és fogyókúrás étel.

Ínyenc csicsóka

Hozzávalók: 1 kg csicsóka gumó,
- 1dl olívaolaj,
- só,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1dl tejszín,
- 10 dkg reszelt füstölt sajt
Elkészítése: A csicsókát vízzel és kefével megtisztítjuk, lesikáljuk (nem hámozzuk).
- Hosszanti irányban vékony szeletekre vágjuk.
- Tepsibe tesszük, sózzuk ízlés szerint, meglocsoljuk az olívával.
- Rászórjuk az apróra vágott fokhagymát. Jól összekeverjük.
- Ráöntjük a tejszínt, megszórjuk a reszelt sajttal.
- Forró sütõben kb. 20 perc alatt puhára sütjük. Akkor jó, mikor a sajt megpirul.
Gyors vacsorának nagyon finom. Vagy bármilyen húsféléhez köretként tálaljuk.

Csõben sült csicsóka

Hozzávalók: 0,5 kg csicsóka,1,5-2 dl tejszín,3 tojás,só, bors, rozmaring.
Elkészítés: A csicsókát tisztítsd meg (ami nem könnyû feladat, mert igen göcsörtös), és vékony karikákra vágva szórd bele egy tálba. Fûszerezd sóval, borssal, rozmaringgal, add hozzá a tejszínt és a három tojást. Keverd össze a masszát. Öntsd az egészet egy jénai tálba, és alacsony hõfokon süsd meg. (Kb. 25-30 perc alatt elkészül.)
Magyaros rakott csicsóka: ugyanúgy kolbásszal és tojással készül, csak a krumpli helyett csicsókával.
Téli reszelt csicsókasaláta almával és dióval: a hozzávalókat lereszeljük, összekeverjük a dióval és ízlés szerinti öntettel.

Csicsóka-rösti

A zöldséget durván lereszeljük, egy tojással és némi liszttel összekeverjük, olajon ropogós tócsnikat sütünk belõle

Csicsókachips:

A hajszálvékonyra szeletelt zöldséget bõ olajban ropogósra sütjük.

Csicsókás pogácsa 2.

Hozzávalók 6 fõre: - 40 dkg finomliszt - 20 dkg tisztított fõtt csicsóka - 15 dkg margarin / 10 dkg zsír olvasztv - 2,5 dkg élesztõ - 1 tojás - 4 ek búzakorpa - 4 ek lenmag - 1 ek só - fehér bors - fekete bors ízlés szerint - szükség esetén 1-2 ek tejföl Elkészítés: A csicsókát megfõzzük, ha megfõtt megtisztítjuk, pépesítjük, kissé hagyjuk hûlni. Az élesztõt megfuttatjuk. Amikor a csicsóka éppen langyos már, a többi összetevõvel, és ha kell, 1-2 kanál tejföllel könnyen gyúrható tésztát készítünk belõle. Kicsit pihentetjük, ha van idõnk, akkor úgy 15 percet, ha nincs, nem muszáj, kihagyható. A tésztát lisztezett deszkán nagyjából ujjnyi vastagra nyújtjuk. Késsel bekockázzuk a tetejét. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Zsírozott-lisztezett vagy sütõpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk a pogácsákat. Tetejüket pirospaprikás tejjel megkenjük, és hagyjuk kelni.Amikor megkelt (kb. fél óra), elõmelegített sütõben pirosra sütjük. 40 percig

Csicsókás nokedli

Hozzávalók:
- 20 dkg fõtt csicsóka összetörve (nem püré, hanem kissé darabos volt nekem)
- 15 dkg Diabestar liszt, 1 tojás
- pici langyos víz
- 1 teáskanál burgonya pehely
- csipet só

Elkészítés:
- Összekavarni, ne legyen folyós, inkább összeálló.
- Fél órát pihentetni. Ha kell még lehet lazítani vízzel, de akkor újra pihentetni kell egy kicsit.
- Utána lobogó nem sós vízben (elég sós így is, mert a Diabestar lisztben van só - vagy max egy kis csipet só)
- Feljön a víz színére, forr egyet és ki lehet szedni.
- Pici olajat lehet rá tenni, ha lecsöpögött, hogy ne ragadjon össze.
Nagyon finom nokedli akár egy csirkepörkölt mellé is.

Csicsókás lángos

Hozzávalók:
- 25 dkg Diabestar liszt (infó a lisztrõl:
- 15 dkg fõtt és tört csicsóka
- 1 dl tej
- 20 g friss élesztõ
- csipet fruktóz
- 15 g burgonyapehely
- 15 g szárított paradicsom
- pici víz
- só nem kell bele, mert sós ez a liszt
Elkészítés:
- Az élesztõt felfuttatjuk a fruktózos langyos tejben.
- A burgonyapelyhet felengedjük kevés jó meleg, vagy forró vízzel.
- Ha az élesztõ felfutott összegyúrjuk a hozzávalókat.
- A szárított paradicsomot apróra vágva tegyük a száraz hozzávalókhoz mielõtt összegyúrjuk.
- Ezután egy éjszakára tegyük hûtõbe. Másnap reggelre megkel.
- Forró olajban lehet sütni. Nem nagyon szívja magába az olajat ez a tészta, de a felesleget papírtörlõvel le lehet itatni róla. Sovány sajttal és tejföllel lehet tálalni. A csicsóka miatt érdekes, izgalmas íze van a lángosnak.

Csicsókakrémleves 1.

Hozzávalók 3 fõre:
- 60 dkg csicsóka
- 2 közepes fehérrépa
- 0,7 l. zöldség alaplé
- 1 fej salátahagyma
- 2-3 ek olívaolaj
- 1 dl tejszín
- só
- frissen tört fehér bors
Elkészítés:
- A csicsókát és a fehérrépát megpucoljuk, kockákra vágjuk.
- A finomra vágott salátahagymát az olívaolajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a zöldségeket és magasabbra véve a hõt, néhány percig pirítjuk.
- Felöntjük az alaplével, sóval és borssal ízesítjük.
- Lefedve, közepes lángon puhára fõzzük a zöldségeket.
- Botmixerrel pürésítjük, majd szitán átpasszírozzuk/ szûrjük.
- Hozzáadjuk a tejszínt, ha szükséges, teszünk még bele sót/ borsot.
- Összeforraljuk és kész.
- Szárazon felhevített serpenyõben a dióbelet illatosra pirítjuk.
- Pirított dióval és kék-sajt kockákkal tálaljuk a levest.

Csicsókakrémleves 2.- tárkonyos

Hozzávalók 3 fõre:

- 0,5 kg csicsóka
- 1 kicsi fej krumpli
- fél fej vöröshagyma
- 1 ek vaj
- só
- õrölt bors
- tárkony
- petrezselyemzöld
- fél tk ételecet
- 1 tk étkezési keményítõ
- 2 dl tejszín
Elkészítés:
- Megtisztítjuk és apró kockára vágjuk a zöldségeket, majd a vajon mind a hagymát, mind a csicsókát megfuttatjuk.
- Felöntjük fél liter vízzel, majd beletesszük a felkockázott krumplit is.
- Sóval, õrölt fekete borssal, tárkonnyal és petrezselyemzölddel ízesítjük.
- Miután megfõttek a zöldségek, botmixer segítségével pépesítjük.
- Az étkezési keményítõt elkeverjük a tejszínnel, majd a tejszínt a levesbe öntjük és még egyszer felforraljuk
- Egy teáskanál ecettel és ha szükségét látjuk, a fentebbi fûszerekkel utánaízesítjük.
Elõkészület: 15 perc, fõzés: 30 perc

Csicsókás burgonyagombóc

Hozzávalók 6 fõre:
Gombóchoz:
- 1 kg friss csicsóka , felkockázva
- 1,2 kg burgonya, felkockázva
- só
- víz
- 3 tojás
- 3 ek házi sertészsír
- 60-70 dkg liszt (esetleg több)
Párolt káposztához:
- 40-50 dkg friss fejes káposzta
Hagymás -backonos feltéthez:
- 1 ek étkezési olaj
- 2 vöröshagyma, felkockázva
- 2 gerezd fokhagyma, finomra vágva
- só
- 20 dkg bacon, felcsíkozva
- 2 cs virsli (140 g) Tálaláshoz:
- tejföl
- reszelt sajt
Elkészítjük a párolt káposztát. A gombóchoz az 1 kg csicsókát és az 1,2 kg burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk. Külön fõzzük meg a kettõt sós, bõ vízben. A burgonyát 25 percig, a csicsókát kb. 8 percig. Egy tálban leszûrés után összetörjük, és belerakjuk a sót, a tojásokat, a zsírt, a lisztet, majd jól összekeverjük, hogy formázható masszát kapjunk. Kigombócozzuk, és olajos, sós, forró vízben kifõzzük kb. 6-8 perc alatt. Ha feljön a víz tetejére a gombóc, készre fõtt. Végül lecsepegtetve tálba szedjük. A hagymás-baconos feltéthez egy ek olajba belerakjuk a felkockázott 2 fej hagymát, a finomra vágott 2 gerezd fokhagymát és a sót, majd fedõ alatt 20 perc alatt puhára pároljuk. Beletesszük a felcsíkozott bacont és a felkarikázott virsli, és még 10 percig fedõ alatt, kevés keveréssel sütjük. Szórunk rá kevés friss borsot, és tálalhatjuk reszelt sajttal és tejföllel.

Read more: http://www.biovetomag.hupont.hu/35/csicsoka-es-pityoka#ixzz3Lxur5BHO

Törölt_fórumtag2
12-15-2014, 07:18 PM
Holnapra ígértem egy barátnak csicsókát. Miután a tegnap szedetteket elosztogattam ma, így maradt a viharlámpás esti szedés. Ha már megígértem...
45004501

Ezeket már lemostam. Így látható a különbség a tegnapiakkal összehasonlítva. Azok agyagtalajon nõttek, ezek pedig homokköves, kemény földben. Mindkét esetben ugyanúgy próbáltam lazítani a talajt. Mégis más lett.

Pityubá
01-07-2015, 09:24 PM
Oakland barátom a postagalambodat megetettem és vissza küldtem hozzád, nagyon remélem 1 nap alatt hazatér.
Ami küldeményt hozott nékünk szeretettel, érdeklõdéssel fogadtuk. 4749
Jó erõt egészséget kívánok néktek. 4750
Tisztelt fórumtársak ne irigykedjetek, hanem barátkozzatok.

WestBam
01-07-2015, 10:48 PM
Ha véletlenül Pesten járnátok és van fölösleges csicsókátok akkor egy 5kg-nyit megvennék tõletek, gyerekkoromban ettem utoljára de akkor állítólag nem ízlett. Most rápróbálnák megint. Persze ha nem jár erre egyikõtök sem akkor megnézem a piacon de ha már költök maradhat a körön belül is a pénzem ;)

Törölt_fórumtag2
01-08-2015, 01:40 PM
Oakland barátom a postagalambodat megetettem és vissza küldtem hozzád, nagyon remélem 1 nap alatt hazatér.
Ami küldeményt hozott nékünk szeretettel, érdeklõdéssel fogadtuk. 4749
Jó erõt egészséget kívánok néktek. 4750
Tisztelt fórumtársak ne irigykedjetek, hanem barátkozzatok.

Sajnos a talaj 20cm-ig megfagyott, csak így tudtam kicsákányozni a csicsókát. Majd, tavasszal lesz ültetõ gumó, adok szívesen.
Fogyasszátok egészséggel! A füge bor az õszi termésbõl van, a nyári, azért jobb. Várni kellett, hogy letisztuljon, teljesen. Nem mustot akartam küldeni.:)
A kicsiben, meg körte van.
Gondoltam, az izomnövelõ se maradjon ki.:D

Törölt_fórumtag2
01-08-2015, 01:43 PM
Ha véletlenül Pesten járnátok és van fölösleges csicsókátok akkor egy 5kg-nyit megvennék tõletek, gyerekkoromban ettem utoljára de akkor állítólag nem ízlett. Most rápróbálnák megint. Persze ha nem jár erre egyikõtök sem akkor megnézem a piacon de ha már költök maradhat a körön belül is a pénzem ;)

Várj egy kicsit, hogy felolvadjon a talaj. Most csak darabosan tudnám kiszedni. Pénz, mint csereeszköz nem érdekel. Mit tudsz felajánkani cserébe? :)
Vetõmagok, régi eszközök, szerszámok stb.

A. L. Ias
01-08-2015, 10:09 PM
<OFF>

...A füge bor az õszi termésbõl van, a nyári, azért jobb....

Hidegben is érik a füge! Keress rá a google-lal és meglátod! ;)
</OFF>

WestBam
01-08-2015, 10:39 PM
Várj egy kicsit, hogy felolvadjon a talaj. Most csak darabosan tudnám kiszedni. Pénz, mint csereeszköz nem érdekel. Mit tudsz felajánkani cserébe? :)
Vetõmagok, régi eszközök, szerszámok stb.
Az a helyzet, hogy kõ városi vagyok. Talán van régrõl pár 64Mb-os pendrive-om, régi csatlakozós pc alkatrészek talán, ilyesmik. Ezeknek nem sok hasznát vennéd. :beer:
Esetleg egy cerkaelemmel mûködõ led lámpás? Abból most van feleslegben, a gyerekeknek szoktam rendelni mert mindig eltûntetik õket. Nincs sok fénye de párna alá jó lehet ha éjjel valamit megnéznél és nem szeretnél villanyt oltani...

Törölt_fórumtag2
01-09-2015, 12:34 PM
Az a helyzet, hogy kõ városi vagyok. Talán van régrõl pár 64Mb-os pendrive-om, régi csatlakozós pc alkatrészek talán, ilyesmik. Ezeknek nem sok hasznát vennéd. :beer:
Esetleg egy cerkaelemmel mûködõ led lámpás? Abból most van feleslegben, a gyerekeknek szoktam rendelni mert mindig eltûntetik õket. Nincs sok fénye de párna alá jó lehet ha éjjel valamit megnéznél és nem szeretnél villanyt oltani...

Könyv? Túlélés, természet járás, íjászat, elöltöltõs fegyverek, vadászat, történelem témakörökben.:)
Ha kiolvad a talaj, akkor szedek ki pár kilót. Megbeszéljük, miként tudod átvenni.

gattila
01-09-2015, 09:14 PM
Mi rengeteg csicsókát eszünk. Kiírthatatlan, kártevõi nincsenek (ahogy volt már szó róla), viszont kb 3 évente kiszedjük az egészet, mert elkezd elaprózódni a talajban. Bár olyat, hogy "kiszedjük az egészet", még nem sikerült megvalósítani teljesen...
Ami még nagyon jó, az a batáta, vagyis édesburgonya. Mint a csicsóka. Hajtásai vannak a föld felett, azokat kell levagdosni úgy, hogy legalább két "szem" maradjon rajta (mint a szõlõnél), és úgy ledugni a földbe (hajtatni). Hatalmas gumói lesznek. Elkészítése, mint a krumplié,elõnyei, mint a csicsókánál (nincs kártevõ, stb).
Amit kevesen ismernek, az a szentjánoskenyérfa-magok, szükségélelmiszer, egy fa-egy család. Héjból magot ki, áztatni, megõrölni.
Csicseroborsó: roppant igénytelen, csak napsütés kell neki. Egy héj-egy mag. Egy maréknyi elvetett magból (vetése mint a borsóé) egy vödörnyi lesz. Mi három, 10 m hosszú sorba szoktuk vetni, a következõ betakarításig el se fogy. Kártevõi nincsenek (legalábbis még nem fedeztük fel).
Szóval ezekkel az élelmiszerekkel elég komoly idõket át lehet vészelni. És ami a legjobb: Az emberek 95 %-a fel sem ismeri ezeket a növényeket. Tehát, ha van egy darab földed, és jön a horda, nagy eséllyel megmarad az ételed...

WestBam
01-10-2015, 09:21 AM
Jópár csicsóka recept (http://hu.wikibooks.org/wiki/Szak%C3%A1csk%C3%B6nyv/N%C3%B6v%C3%A9nyek/Csics%C3%B3ka)
És köszönöm a próbacsicsókát Scabiósának még egyszer!!!

Törölt_fórumtag2
01-12-2015, 08:39 PM
Pityubá:

A savanyítólé receptje:
-7 liter vízhez
-1 liter 10%-os ecet
-30 dkg cukor
-28 dkg só
-2 mokkás kanál borkén
-1 zacskó szalicil

-fûszerek: koriander, bors, piros bors, mustármag, kapor. Ízlés szerint.

Minimum 1 hónap érlelés, folyamatosan pakolható.
Amit küldtem, az 2013-as elrakású volt.

Pityubá
01-12-2015, 10:42 PM
Pityubá:

A savanyítólé receptje:
-7 liter vízhez
-1 liter 10%-os ecet
-30 dkg cukor
-28 dkg só
-2 mokkás kanál borkén
-1 zacskó szalicil

-fûszerek: koriander, bors, piros bors, mustármag, kapor. Ízlés szerint.

Minimum 1 hónap érlelés, folyamatosan pakolható.
Amit küldtem, az 2013-as elrakású volt.
Köszönöm lementettem. 4797

Törölt_fórumtag2
02-28-2015, 07:54 PM
5119

Mai szedés. Végre kiolvadt a föld, nem darabokban szedem ki. A két tálnyi, három tõ alól jött ki.
Van még úgy 150 tövem.:D

Viszont, a folyamatos termelésnek köszönhetõen, megjelent valamilyen féreg, ami bele-bele kóstolt néhányba.:(

Pityubá: jövõ héten megy a posta galamb a gömbölyû változatú csicsókával.

Pityubá
02-28-2015, 11:42 PM
Köszönöm gondoskodásod. 5125
Kérdezném a Csicseriborsóval van-é tapasztalatod, esetleg másnak ?
Gondolkodtam rajta ültetek belõle próbaképp 1-2 marékkal, de nékem ezzel kapcsolatban nincs gyakorlati tapasztalatom.

st.jimmy
02-28-2015, 11:46 PM
ennyit arról, hogy nincs kártevõje?
(mármint a csicsókának... a férgekre írtam, amirõl Oakland írt)

mmilan21
03-01-2015, 08:47 AM
ennyit arról, hogy nincs kártevõje?
(mármint a csicsókának... a férgekre írtam, amirõl Oakland írt)

Nálam is szokott lenni néhány csicsóka ami meg van rágva - Na és?
Elhanyagolható (az én gazdálkodásban) ez az 5-10 % (ez az a % amit megevett az élõlény + amit kivágsz a növénybõl). Mehet a komposztba, a nyulaknak vagy tyúkoknak.
Hasonlóképpen szokott lenni a krumplinál is, de legalább nincs benne talajfertõtlenítõ vagy idegméreg.
Igazából nem baj ha ott van az a néhány "kártevõnek" bélyegzett élõlény, mert velük együtt teljes a biodiverzitás. Ha megjött a "kártevõ" élõlény, akkor nemsokára valószínûleg jön az ragadozó amelyik megeszi a szóban forgó élõlényt.
Vannak persze olyan esetek amikor nem jelenik meg a ragadozó

Ott vannak a rajzások/túlszaporulatok ami után vagy elõtt már be kell avatkozzon az ember (ha a természet nem tette meg) - például a burgonya bogarak vagy offenzív levéltetvek esetében és sorolhatnám.

Ui: Kevés olyan növény létezik amelynek nincs látható "kártevõ" élõlénye.
A fokhagyma talán az egyik. A tormát is ide lehet sorolni.

Törölt_fórumtag2
03-01-2015, 12:43 PM
Köszönöm gondoskodásod. 5125
Kérdezném a Csicseriborsóval van-é tapasztalatod, esetleg másnak ?
Gondolkodtam rajta ültetek belõle próbaképp 1-2 marékkal, de nékem ezzel kapcsolatban nincs gyakorlati tapasztalatom.

Sajnos, nincs, de ódákat zengenek róla.

Törölt_fórumtag2
03-01-2015, 12:47 PM
Nálam is szokott lenni néhány csicsóka ami meg van rágva - Na és?
Elhanyagolható (az én gazdálkodásban) ez az 5-10 % (ez az a % amit megevett az élõlény + amit kivágsz a növénybõl). Mehet a komposztba, a nyulaknak vagy tyúkoknak.
Hasonlóképpen szokott lenni a krumplinál is, de legalább nincs benne talajfertõtlenítõ vagy idegméreg.
Igazából nem baj ha ott van az a néhány "kártevõnek" bélyegzett élõlény, mert velük együtt teljes a biodiverzitás. Ha megjött a "kártevõ" élõlény, akkor nemsokára valószínûleg jön az ragadozó amelyik megeszi a szóban forgó élõlényt.
Vannak persze olyan esetek amikor nem jelenik meg a ragadozó

Ott vannak a rajzások/túlszaporulatok ami után vagy elõtt már be kell avatkozzon az ember (ha a természet nem tette meg) - például a burgonya bogarak vagy offenzív levéltetvek esetében és sorolhatnám.

Ui: Kevés olyan növény létezik amelynek nincs látható "kártevõ" élõlénye.
A fokhagyma talán az egyik. A tormát is ide lehet sorolni.

Valószínûleg, a klíma változása felelõs a kártevõ megjelenéséért és a tél hiánya.
Néhány éve a szabadban barantáztunk és az egyik edzõtársam, akinek szakmája a kártevõk ismerete, fogott egy a mediterráneumban honos szúnyogfajtát. Már itt vannak...

Törölt_fórumtag2
03-02-2015, 07:23 AM
Tegnap csicsóka levest csináltam.
Receptje 6 fõre:
két fej vörös hagymát finomra vágva olajon üvegesre puhítunk, finoman megszórjuk borsika fûvel. Amikor kész, hozzáadjuk az 1kg megpucolt, felkockázott csicsókához, felöntjük vízzel. Sóval, borssal, borsika fûvel, csipetnyi piros paprikával, vegetával ízlés szerint ízesítjük.
A csicsókát 15-20 percig fõzzük. Amikor megpuhult egy gyenge rántást hozzáadunk és összerottyantjuk. Gyorsan megvan, pirított kenyér kockákkal tálaljuk.

Törölt_fórumtag2
03-02-2015, 10:44 AM
Mit gondoltok mi volt a tízóraim?

Ne találgassatok: csicsóka dióval.
Ez lesz az uzsonna is.:D

Régi mániám: ültessetek csicsókát!

Lekvár
03-02-2015, 11:51 AM
Mit gondoltok mi volt a tízóraim?

Ne találgassatok: csicsóka dióval.
Ez lesz az uzsonna is.:D

Régi mániám: ültessetek csicsókát!

Nem bírtam rákapni, még krumplival keverve sem. :) Több receptet próbáltam... nem megy, pedig nem vagyok válogatós!
Amíg a krumpli megterem, addig inkább alternatívának van a kert szegletében pár bokor évek óta.

Törölt_fórumtag2
03-02-2015, 12:22 PM
Keresztanyám van így vele, pedig még cukorbeteg is. Nem bírja megenni.
Kinek a pap, kinek a papné...

Milyen színû a csicsókád gumója?:)

mmilan21
03-02-2015, 12:37 PM

Itthon nekem vöröses színû van.
Itt a fórumon eddig csak a világosakról/vajszínûrõl láttam képet.

Lekvár
03-02-2015, 12:38 PM
Keresztanyám van így vele, pedig még cukorbeteg is. Nem bírja megenni.
Kinek a pap, kinek a papné...

Nekem inkább a papsajt jön be. :) Mikor három éve láttam, szürkésfehér féltenyérnyi volt. Azóta biztos elaprózódott.

Törölt_fórumtag2
03-02-2015, 12:47 PM
Olyan van nekem is. Rózsaszínû kellene...

Törölt_fórumtag2
03-03-2015, 11:28 AM
Itthon nekem vöröses színû van.
Itt a fórumon eddig csak a világosakról/vajszínûrõl láttam képet.

Milyen a formája? Krumpli szerûen gömbölyû?
Képet, tudnál feltenni?
Köszi.

mmilan21
03-03-2015, 12:17 PM
Milyen a formája? Krumpli szerûen gömbölyû?
Képet, tudnál feltenni?
Köszi.
Rakok fel képet.

Törölt_fórumtag2
03-03-2015, 12:24 PM
Köszi, várom.:thumbup

mmilan21
03-03-2015, 12:43 PM
5140

Nem gömbölyû formájúak, hanem van egy nagyobb darab általában és annak vannak még kisebb nyúlványai.
Vannak hosszúkás darabok is, azokon nincsenek nyúlványok.
Nem a legjobb megmosni, de az íze viszont finom ilyenkor tavasszal.

Törölt_fórumtag2
03-03-2015, 12:54 PM
Köszönöm, hogy fáradtál vele, de nem ezt a fajtát keresem.

Hanem ezt:

https://www.youtube.com/watch?v=JPzTUTQReBI

mmilan21
03-03-2015, 01:03 PM
Köszönöm, hogy fáradtál vele, de nem ezt a fajtát keresem.

Sok szerencsét hozzá!

Nekem bõven megteszi a képen látható fajta. Volt ideje ennek a fajtának alkalmazkodni a helyi viszonyokhoz vagy ~40 év alatt.

Törölt_fórumtag2
03-03-2015, 01:11 PM
A tápiói sima elõnye, hogy nagyon könnyû pucolni. Teljesen krumpliszerû a külseje, gépi szedésre is alkalmas.
Egy magyar csoda...

Lekvár
03-03-2015, 09:11 PM
A tápiói sima elõnye, hogy nagyon könnyû pucolni. Teljesen krumpliszerû a külseje, gépi szedésre is alkalmas.
Egy magyar csoda...

Kitõl lehetne szerezni? Tudsz forrást?

Pityubá
03-03-2015, 10:54 PM
Hoppsz jut eszembe, tojásért mentem a zöldségeshez, (NEM NEVETNI, kapható nála tojás is) láttam csicsókát, meg kellene vizslatni hátha a Tápiói fajta. Jól megfigyeltem videón a gumókat, remélem ez a fajta volt.
Ti is körülnézhetnétek zöldségesnél, értem én nagyobb mennyiség kellene ültetni valónak és úgy meg drága megvenni. :rolleyes:

Törölt_fórumtag2
03-04-2015, 04:39 PM
Nem ez a gond. Egyszerûen, eltûnt. Ezt a fajtát nem árulják. Amit én termelgetek, az a divatos változat. Az van, mindenhol. Ha látok, valahol, vadon növõt vagy kertben lévõt, akkor kiásom-elkérem, de ilyen nincs felénk.
Ha, ilyet találtál Pista bátyám, akkor gondolj rám, úgy két kilónyival, kifizetem.
Elõre is köszönöm.

mmilan21
03-04-2015, 07:14 PM
Ti is körülnézhetnétek zöldségesnél, értem én nagyobb mennyiség kellene ültetni valónak és úgy meg drága megvenni. :rolleyes:

Szétvágod a csicsókát hat-nyolc felé és máris több az alapanyag (burgonyánál is mûködik). Hasonló eset ez mint a jó vastagon pucolt krumpli héj --> kihajt.

Lekvár
03-04-2015, 07:38 PM
Hoppsz jut eszembe, tojásért mentem a zöldségeshez, (NEM NEVETNI, kapható nála tojás is) láttam csicsókát, meg kellene vizslatni hátha a Tápiói fajta. Jól megfigyeltem videón a gumókat, remélem ez a fajta volt.

Én is zöldségesnél vettem, ismerem õket régrõl. Sajna csak ezt a fajtát árulja mindegyik.
Több helyen is néztem, mert rá akartam kapni az ízére, de nincs választék.

Pityubá
03-04-2015, 09:53 PM
Háát jól vigasztaltok csicsóka keresés ügyileg.
Holnap megyek és lefényképezem ha engedi a kereskedõ, és még van belõle. (esetleg veszek keveset és azt fényképezem)
Oszt felteszem kielemezésre a képet. Ha jól tudom a rózsaszín, besüllyedt csirájút kell keresni.

Törölt_fórumtag2
03-05-2015, 11:30 AM
Találtam egy jó hozzászólást a Természetbolt oldalán:

[Törölt felhasználó] üzente 4 éve

A csicsóka felhasználásának lehetõségei

A csicsókagumó élelmiszeripari felhasználása nagyon elõnyös, mivel a gumóban található inulin csak kis része emészthetõ, az a kis rész, pedig fruktózzá bomlik. Ez pedig nem emeli a vércukorszintet, így nem igényel inzulint, ezért alkalmas cukorbetegségekben szenvedõk számára készülõ élelmiszeripari termékekben való felhasználásra. A csicsókából készült sûrítmény természetes édesítõszernek kiválóan használható. Jó ízû, kellemesen édeskés. A csicsókasûrítmény (folyékony fruktóz) alkalmas a szacharóz helyettesítésére a gyümölcskonzerveknél. Készíthetünk még szárítmányt is csicsókából, valamint inulindús termékeket.

Sûrítmény: szesz, sütõipar, édesipar és üdítõgyártás számos területén felhasználják. Az üdítõitalokba 2-3% csicsóka sûritményt tesznek 1,4-2,8% fruktóz helyett, így az ára nem változik, de egészségesebb lesz. Fõleg a sûrítménynek szokták felhasználni. A fruktózdús csicsóka sûrítmény fontos felhasználási területe a befõttgyártás, ezen belül is az energiaszegény befõttek és gyümölcslevek gyártása.

Konzervipar: Konzervipari felhasználásánál két lehetõség van. Vagy magát a gumót dolgozzák fel vagy a csicsóka sûritményt, illetve folyékony fruktózt használnak a gyümölcskonzervek készítésénél. A csicsókagumó konzervipari felhasználásánál figyelembe kell venni az édeskés ízét, ezért a burgonyáénál erõteljesebb fûszerezést kell alkalmazni. A gumót megfelelõen kell tisztítani, héját dörzshámozóval eltávolítani, esetleg hõkezeléssel rásegíteni kell. Tartósítására hõkezelést alkalmazunk 115-120°C-on

Savanyúság: Aránya a savanyúságokban elérheti az 50-70%-ot is. Általában paprikával, káposztával, uborkával, zöld paradicsommal, sárgarépával keverhetõ. A keveréket sózzák, fûszerezik, és ecettel savanyítják. Tartósítása a zárás után 90°C-on pasztõrözéssel történik.

Szárítmány, liszt: Cukorbetegek számára gyártott lisztek elsõ számú alapanyaga.

Még egy érdekesség, amit használhatunk prepperként:

A csicsóka lé, ha lassan kortyolgatva fogyasztjuk, hogy legyen elég idõ az ízlelõbolyhoknak érintkezésbe lépni velük, és jelezni az agynak a kellemes kielégülést, akkor úgy hat, hogy huzamosabb ideig nem kíván az egyén ételt vagy italt.

Pityubá
03-05-2015, 11:45 PM
Sajna nem jártam sikerrel. Nem ezt a fajtát keressük.

5146

Törölt_fórumtag2
03-06-2015, 06:42 AM
Köszönöm, hogy fáradtál vele. Egyszer, majd összejön.:)
Én is nézelõdöm, hátha...

Lekvár
03-06-2015, 09:39 AM

5146

Csatlakozom a "keresõk" társaságához.
Van egy tippem, de nekem nincs kapcsolatom hozzájuk...
Egyszer jártam a krisnásoknál Somogyvámoson, ott a fõkertésszel is beszéltem, és úgy emlékszem náluk volt ez a típus használatban, de nem tudott adni (épp kipucolták a raktárat).
Megpróbálom elõszedni a régi elérhetõségeket, ha összejön igyekszem nektek is szerezni csicsókát. :)

WestBam
03-06-2015, 10:19 AM

5146
Ma a lidl-ben láttam pontosan ugyan ezt a fajtát ezért nem is fotóztam. Potom 400Ft/kg :eek:

Lekvár
03-06-2015, 04:16 PM
Ma a lidl-ben láttam pontosan ugyan ezt a fajtát ezért nem is fotóztam. Potom 400Ft/kg :eek:

Na ja, csak ahogy Pityubá is írta. sajna nem ezt keressük... Ilyen van mindenhol.
Hátha a másiknak finomabb az íze! :)

törölt tag -gl
03-06-2015, 07:23 PM
Ma néztem Tescoban 1200 forint a vetõkrumpli, kb egy kiló (max) apró szemû burgonyák.
Értem én, de ennyiért 12 kiló burgonyát kapok az "akciósból" nem jobban megéri abból kivenni az apró szemeket? Ha meg nincs annyi, feldarabolni?
Nem hiszem, hogy "gyengébb" fajta burgonya, fõleg, ha olcsó.

Lekvár
03-06-2015, 08:01 PM
Ma néztem Tescoban 1200 forint a vetõkrumpli, kb egy kiló (max) apró szemû burgonyák.
Értem én, de ennyiért 12 kiló burgonyát kapok az "akciósból" nem jobban megéri abból kivenni az apró szemeket? Ha meg nincs annyi, feldarabolni?

Nem tom... én krumpliból csak a Sarpo Mirát ültetem (visszavethetõ, bírja víz nélkül, nem fõ szét...)
Már 5-6 féle krumplival próbálkoztam, de ez jött be. Krumplibogár se szereti annyira.
Annakidején az Akli Major alapítványtól rendeltem 5 kiló vetõanyagot, azóta is használom.

mmilan21
03-06-2015, 09:09 PM

Itthon meg van kiválogatva apróbb burgonya 1-2 ládára való. Akkor gazdag vagyok? Nem, de legalább nem kell megvennem azt sem.
Elég egyszer venni vetõgumókat és szezon végére terem kisebb vetõgumónak valót is. Persze ez csak akkor érvényes, ha elnyerte tetszésedet az a fajta burgonya...
Nekem most egy vörös fajta van - meg vagyok elégedve, kivéve a burgonya bogarakat, de már érik a megoldás...

doki
03-17-2015, 04:31 PM
Ugye már mindenki dugig van medvehagymával? :D Február vége óta van bõven...

yeahno
03-17-2015, 11:34 PM
A kender sem lehet rossz több szempontból sem, a magját és a fiatalabb hajtásokat étkezési célra, a szárából meg kötelet. A magokat fedõ leveleket, vagy ha nem magzik fel akkor a virágokat meg el lehet szívni lazítás képp.

Törölt_fórumtag2
03-31-2015, 07:03 AM
Idei elsõ, friss csalános frittata.:)
526052615262

TMIB
03-31-2015, 07:22 AM
Mi az a frittata? Az alján hús van? :)

Törölt_fórumtag2
03-31-2015, 07:37 AM
Olasz kaja. Ez speciál a zöldséges(hagymás, gombás, csicsókás, fokhagymás, csalános) változat, sajttal tojással.
Tehetsz bele hús félét is.
A teflonos serpenyõben összerottyantod a zöldséget, én kacsazsíron szoktam. A csalán elkészítése a hosszabb idõ. Mosni-fõzni-mosni-kinyomkodni-finomra vágni.
Utána a tetejére öntöd a felvert 4-5 tojást és hagyod sülni. Amikor már hólyagos a felszíne, akkor átteszed a nyílt lángról a sütõbe és felülrõl keményre grillezed. Füszerezése: só-bors-édes és csípõs paprika- koriander és kömény törve.
Ha kész, kiveszed, ráborítasz egy tányért és megfordítod a serpenyõt.
Szeretem az olasz kaját, talán azért, mert olasz származású vagyok.:)

WestBam
03-31-2015, 08:22 AM
Idei elsõ, friss csalános frittata.:)
526052615262
A leírtak alapján biztosan finomabb mint aminek látszik :haha:
Csalán és csicsóka nélkül lehet kipróbálom én is. Ezt talán még meg tudom fõzni.

Pityubá
03-31-2015, 08:27 AM
Medvehagyma a Fagyalsövényem árnyékos sarkában.
3 éve ültettem, jól szaporodik, látható a sok fiatal 1 éves hagyma.
Megfigyelhetõ a területen hagyott sövény nyesedék, ez utánozza az erdei körülményeket.
Látható a talaj sötétebb színe, a talaj feljavítását és a magok kikelését segítõ virágföld.

5263

Törölt_fórumtag2
03-31-2015, 11:20 AM
Medvehagyma a Fagyalsövényem árnyékos sarkában.
3 éve ültettem, jól szaporodik, látható a sok fiatal 1 éves hagyma.
Megfigyelhetõ a területen hagyott sövény nyesedék, ez utánozza az erdei körülményeket.
Látható a talaj sötétebb színe, a talaj feljavítását és a magok kikelését segítõ virágföld.

5263

Én is terveztem idén a telepítését. Sajnos a környezõ erdõkben, nem honos.
Lehetett kapni az Auchan-ban cserepeset, csak lecsúsztam róla.

mmilan21
03-31-2015, 11:32 AM

Én a piacon is megnézném a helyedben, mert én is onnan szereztem hagymás, ültethetõ medvehagymát.
Vagy magról veted el.

Pityubá
03-31-2015, 11:52 AM
Én a piacon is megnézném a helyedben, mert én is onnan szereztem hagymás, ültethetõ medvehagymát.
Vagy magról veted el.
HOOPSZ nem tudtam eddig, hogy már Medvehagyma magot is árulnak. :hogymi:

mmilan21
04-02-2015, 07:54 AM
HOOPSZ nem tudtam eddig, hogy már Medvehagyma magot is árulnak. :hogymi:

Szerintem valahol biztosan lehet kapni magot (ezért írtam). Magánterületen legálisan szedhetõ belõle mag tudtommal.
Tavaly én is szedhettem volna a kertben, de inkább hagytam szaporodni a finomságot. :)

Pityubá
04-02-2015, 07:19 PM
Utána nézek barátom mit tehetek az érdekedben, Medvehagyma szaporítóanyag ügyileg. :D

Törölt_fórumtag2
04-04-2015, 05:23 AM
Elõre is köszönöm!:)

Pityubá
04-04-2015, 09:09 AM
Íme egy képet megosztok véletek, arról a területrõl ahol Medvehagymát szedtük.
Mint látható több hektár területen rengeteg van, itt még nem védett növény. Fórumtársak gyertek el szívesen megmutatom a területet.
Igazi kiránduló/cserkelõ terület forrás is van, közel van a Zala folyóhoz. Térképet nem teszek fel nehogy illetéktelenek, kaszával jöjjenek Medvehagymát aratni. :D

http://kepfeltoltes.hu/150403/IMG_0106_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Törölt_fórumtag2
04-04-2015, 03:57 PM
Medvehagymás, szép jó napot mindenkinek!:D
Hagymásat nem kaptam, de sikerült a piacon néhány levél köteggell vennem.
Úgyhogy a reggelim medvehagymás rántotta.5282

Az ebéd medvehagymás, fûszeres barna sörös olajban párolt lestyános hal volt, csicsókával. :)
5283528452855286

Törölt_fórumtag2
04-10-2015, 07:26 AM
Pityubá: megjött a posta galamb. Nagyon köszönöm. Most megyünk a fiammal ültetni.:)
A másik dolog is nagyon finom, köszönöm.:D

Törölt_fórumtag2
04-11-2015, 10:50 PM
5328
Fiammal szedtunk egy kis csicsokat.:D

Pityubá
04-12-2015, 12:34 PM
Pityubá: megjött a posta galamb. Nagyon köszönöm. Most megyünk a fiammal ültetni.:)
A másik dolog is nagyon finom, köszönöm.:D
A postagalambot árnyékos helyre ültessétek, hogy bõségesen fialjon.
Kedves egészségetekre. 5339

Törölt_fórumtag2
04-13-2015, 06:22 AM
Még egyszer köszönöm. Úgy néz ki, megfogant. A kezdeti elfekvés után, talpra állt és lelkesen virágzik.
Sajnos, a sövénybe nem tudtam beleültetni, mindenhol gyöngyvirág van. Ezért a meggyfák alá tettem. Jelenleg még kevés az árnyék, ezért barkácsoltam krumpli hálóból árnyékolást. Bevált.

raktaros
04-15-2015, 02:37 PM
Teszkóban most ez van, vettem egy tálcával, nem tûnik olyan göcsörtösnek mint amilyen nekünk van:

http://i.imgur.com/YoYwERS.jpg

Mizu
04-15-2015, 02:44 PM
Teszkóban most ez van, vettem egy tálcával, nem tûnik olyan göcsörtösnek mint amilyen nekünk van

Ebbõl szerintem ültess el pár darabot. Tényleg nem göcsörtös annyira.
Megnézem én is a Tescoban.

raktaros
04-15-2015, 05:13 PM

Ültetni vettem, 300ft volt.

raktaros
04-15-2015, 05:23 PM

Cimkéje:
http://i.imgur.com/W4g7Npw.jpg

Törölt_fórumtag2
04-16-2015, 08:33 AM
Ez ugyanaz a gyömbér külsejû fajta. Ha megfelelõen laza talajba ültetitek és folyamatosan, finoman lazítjátok a talajt, akkor egy részük ilyen gömbölyû lesz. A hosszúkásról látszik, hogy levagdosták a nyúlványokat. A nagyobbakat több felé lehet vágni, több lesz a szaporító anyag.
Az igazán ideális az 1-2 cm átmérõjû ültetõ gumó, olyat csak közvetlenül a termelõtõl kaptok.

Törölt_fórumtag2
04-16-2015, 08:49 AM
Az új mániám: a zsázsa. :)
http://www.balintgazda.hu/minden-heten-szuret/januar/kerti-zsazsa.html

törölt tag -gl
04-21-2015, 02:13 AM
5356

Maglabda.

Ez mennyire lehet marhaság?
Tescoban 30 forintos magokból mindenbõl egyet levettem, (virágmagokból is) Fizettem érte kb 1500 forintot, annyit megér a kísérlet. Kíváncsi vagyok mi éli túl. Mi lesz belõle.
Jól összekevertem egy befõttes üvegben, és a leírtak szerint elõkészítettem.
Egy vödörnyi maglabda jött össze, (kb 300 darab) ezeket szétdobáltam a hátsó kertben a gyümölcsfák között....
Most várunk.
Nagyjából ismerem a hátsó kertben megtelepedett gyomokat, (nem sok van, inkább csak fû) könnyen felismerhetõek lesznek a zöldségek, egyebek.

Törölt_fórumtag2
04-21-2015, 07:46 AM
glassbox:
Így még nem próbáltam haszonnövényt ültetni. Meglepõdnék, ha összejönne. Talán nem véletlen a fáradtságos felásás, kapálás, palántázás, kiültetés, fóliázás, éjszakai fény stb., hogy legyen értékelhetõ termés is a végén.
Van egy rokonom, aki Pestrõl családi házba költözött. Tavasszal fogta a zöldség magokat és csak úgy elszórta a kemény földre, porba. :D Õ gépész mérnök, a felesége pedagógus. Háááát, nem jött össze a dolog...:gonoszrohog:
A könnyebb út, sokszor nem járható.

Törölt_fórumtag2
04-21-2015, 07:54 AM
dream_walker: ma postára adva a kisvárdai napraforgó mag.
Pityubá: küldtem egy borítéknyit Neked is.:)
Van a zacskóban bõven, kérlek adjatok másoknak is, nálam vadon nõ a kertben. Régi, magyar fajta. Kettõs hasznosítású, a 4m-es szárát megeszi a jószág is.
http://www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20130807-a-napraforgo-mar-nem-forog-sehova.html

haven
06-13-2015, 11:24 AM
Szép napot mindenkinek, ültetni való csicsóka gumót keresek, remélem még nem késtem el vele....keresek még takarmánytök magot is (marhatök)

Törölt_fórumtag2
06-14-2015, 09:27 AM
Elkéstél a csicsókával. Legkorábban, majd õsszel ültess, de a legjobb a tavaszi ültetés.
Most már 120-140 centisek a palánták. A gumója kibírja az átültetést, de a zöldje nélkül. Idén, nem is hozna termést.

haven
06-16-2015, 10:54 AM
Köszönöm a választ!!! Akkor tavasszal fogok majd ültetni. Takarmánytök magot még mindig keresek.

venosz
08-09-2015, 10:48 AM
Tökbõl savanyúság paprikával.
Fûszerek: Bors, babérlevél, fokhagyma, pici mustármag, kevés kömény.
6004

törölt tag -gl
08-31-2015, 01:32 AM
http://hobbikert.hu/magazin/roppanos-kover-porcsinpecsenye.html

Talpas961
09-28-2015, 09:03 PM
Hát, egy újszülöttnek minden vicc új :).
Én szintén zenész. Nekem is a csicsóka a vesszõparipám.
Még szt is hozzátenném, hogy ha õsszel levágja az ember a száraz növényeket,
nincs az az ember (leszámítva a szomszéd embert :D), aki megmondja, hogy a földalatt
hömpölyög a kaja. Ha raktározva lenne, azt az arra járó ellen minden bizonnyal einstandolná.
A franciák a II. VH-t nagyjából a csicsókán vészelték át.
Szerintem nekem a kertben mostanra már vagy 20-30 tonnányi lehet.

Talpas961
09-28-2015, 09:05 PM
Szép napot mindenkinek, ültetni való csicsóka gumót keresek, remélem még nem késtem el vele....keresek még takarmánytök magot is (marhatök)
Csicsókában tudok segíteni!

Pityubá
09-28-2015, 09:19 PM
Csicsókában tudok segíteni!
Van Tápiói Sima fajta, nemesített csicsókából is néked ?

Mizu
09-29-2015, 06:05 PM

Ilyenért kit kell megkörnyékezni és lefizetni? :D

Törölt_fórumtag2
09-29-2015, 06:08 PM

A Tápiói sima már a múlté.:)
Az új befutó a Balkányi Sárga.:D
Õstermelõ gazdálkodók lapja 2015.június-július 26-27.o.
Az új fajta 30%-kal nagyobb extrahálható tartalommal, 280%-kal magasabb polifruktóz tartalommal rendelkezik. 40ezer tõ/ha, 1 tõ 4-5 3,5m szárat és 50-60t/ha gumót ad.

Laci
09-29-2015, 06:09 PM
Jó hozamú , jó ízû csicsóka engem is érdekelne , az átültetett pár növény nem maradt meg ( kapubejáróban volt , megpróbáltam átültetni 30 cm-es korában ) ....

Mizu
09-29-2015, 06:27 PM
A Tápiói sima már a múlté.:)
Az új befutó a Balkányi Sárga.:D

Osztán eme csodagumót lehet venni is valahol, vagy csak megint nyálcsorgatónak írták meg?

Törölt_fórumtag2
09-29-2015, 06:34 PM
Osztán eme csodagumót lehet venni is valahol, vagy csak megint nyálcsorgatónak írták meg?
Nyíregyházán nemesitettek ki. Balkanyi Vetoburgonya és Vetõmagtermelo Kft.

Sergeant
02-27-2017, 01:36 PM
7889
Új mániám, a csicsóka és a tökfélék mellett.
Ismeretségben többen termesztik kiskerti viszonyok között. Hihetetlen bõtermõ.
Magas cukortartalma miatt az állatok imádják. Egy barátom tyúkokat takarmányoz vele, duplán, a zöldjével és a répával is.
Emberi fogyasztásra is alkalmas. Sõt...

Sergeant
03-15-2017, 06:34 PM
7889
Új mániám, a csicsóka és a tökfélék mellett.
Ismeretségben többen termesztik kiskerti viszonyok között. Hihetetlen bõtermõ.
Magas cukortartalma miatt az állatok imádják. Egy barátom tyúkokat takarmányoz vele, duplán, a zöldjével és a répával is.
Emberi fogyasztásra is alkalmas. Sõt...

Ma elvetettem az elsõ sort belõle. Igazából dughagymáztam és maradt helyem a felrotált részen.
Kíváncsi vagyok rá, hogy mi lesz belõle.

Sergeant
07-01-2017, 05:57 AM
Na, hogy mennyire szereti a kecske a csicsóka levelét, szárát. Szisztematikusan kikerülték a csicsókást legelés közben. Bármilyen tüskés vagy mérgezõ vackot megrágtak, de ahhoz nem nyúltak. Tegnap sarlóztam nekik belõle, ímmel-ámmal rágicsálják. :confused:

Dream_walker
07-03-2017, 11:21 AM
Bezzeg a disznó addig túrja érte a földet, hogy tulajdonképpen csak így lehet kiirtani valahonnan :)

Zacskóbicska
07-03-2017, 12:04 PM
Na, hogy mennyire szereti a kecske a csicsóka levelét, szárát. Szisztematikusan kikerülték a csicsókást legelés közben. Bármilyen tüskés vagy mérgezõ vackot megrágtak, de ahhoz nem nyúltak. Tegnap sarlóztam nekik belõle, ímmel-ámmal rágicsálják. :confused:

A csicsókának egyetlen részében sincs hasznosítható kalória. Hasznos táplálék kiegészítõ, de a létfenntartást gerinces lénynél nem biztosítja, mert a fehérjetartalma L-izomer, vagyis nem szívódik fel, nem hasznosul. A szénhidrátja az inulin sem szívódik fel, mert a gerinces élõlények nem rendelkeznek olyan enzimmel, amik ezt fel tudnák aprítani a felszívódáshoz.

Sergeant
07-03-2017, 01:49 PM
Azért még lerághatnák. Díjaznám. :)

Zacskóbicska
07-04-2017, 05:54 AM
Kétszer levághatod a szárát õszig, ez nem megy túlzottan a gumó rovására. Félreteszed, megszárítod. õsszel felszeded a termést, megdarálod és kierjeszted. A száraz szárával biztosítod az energiát a desztillációhoz. A végtermék vodka-szerû lesz. Ez már hasznosítható kalória akár a kecskéknek is:thumbup

Sergeant
07-04-2017, 04:44 PM
Évente 3x vágható.
Igyák a franciák a csicsóka pálinkát.
Nekem jó a körte is. :D

coco
07-05-2017, 06:01 AM
Kétszer levághatod a szárát õszig, ez nem megy túlzottan a gumó rovására. Félreteszed, megszárítod. õsszel felszeded a termést, megdarálod és kierjeszted. A száraz szárával biztosítod az energiát a desztillációhoz. A végtermék vodka-szerû lesz. Ez már hasznosítható kalória akár a kecskéknek is:thumbup

Ez saját tapasztalat?

Zacskóbicska
07-05-2017, 06:09 AM
Nem, irodalmi adat. A másik része pedig egy csicsókatermelõ barátom tapasztalata.

coco
07-05-2017, 04:44 PM
Értem, köszi :)

Sergeant
10-12-2019, 12:43 PM
Igazából minden vágás a gumótermelés rovására megy a csicsókánál.
Ahelyett, hogy a gumókat növesztené, újra kell hoznia a zöld részeket.
Ha kaszálod többször egy szezonban, akkor úgynevezett saláta gumók jönnek létre, amelyek igen aprók.
A jó idõjárás miatt még idén nem szedtem meg a töveket. Gyönyörûen virágzanak.
Még egy kis világ átlaghõmérséklet emelkedés és beérik a magva is hazánkban. :)

FarosCsirke
01-11-2020, 10:39 AM
http://cuccos.com/hobby/index.php?op=dyncont&contid=301
Nagyon hasznos olvasmány, az oldalon ezerféle dolog található még, ami kiszélesíti a tudástárunkat!
Jó olvasgatást!

cattaro
04-03-2020, 05:41 PM
Egy friss cikk az ehetõ vadnövényekrõl, sokadszorra kb. ugyanaz:

"Az igazi prepper a vadonban is kész mindenre, de nem lehet mindenki ilyen: kipróbáltam, mit lehet összehozni akkor, ha már csak liszt akad otthon, de a zöldséges már bezárt. A tavaszi kert és erdõ számos csemegét kínál, ezek közül válogattunk, természetesen a teljesség igénye nélkül. Vitamindús nomád menü következik."

UNOD A BABKONZERVET? LEGELJ VADNÖVÉNYT!
https://qubit.hu/2020/04/02/unod-a-babkonzervet-legelj-vadnovenyt?_ga=2.68207123.328741547.1585849869-730904720.1540035667

Sergeant
04-11-2020, 03:41 AM
Már 10 centis a csalán. Ilyenkor a legfinomabb, érdemes elkezdeni a szedését. :)

Sergeant
04-15-2020, 07:51 AM
Ma reggel már medvehagyma került a házi körözöttes frissen sült kenyérre. :)
Tudom, hogy nagy a pánik a "vírus" miatt, de lehet szedni a medvehagymát. :D
Nem összekeverni a gyöngyvirággal...

Sergeant
04-15-2020, 08:45 AM
Ja, a pitypang is tömegével zöldül. Én nem vagyok oda a salátáért, csak szükség esetén fogyasztanám, de egy valódi vitaminbombaként emlegetik. A gyökerébõl, ha jól emlékszem, pótkávét lehet készíteni.

Sergeant
04-29-2020, 10:20 AM
Karó kellett a paprika és paradicsom palánták mellé. A tavalyi csicsóka elfásult szárát használtam fel erre a célra.
Erre is jó. :)
Amúgy fûtõérték szempontjából az akáccal vetekszik.

Sergeant
05-24-2020, 03:36 PM
87208721
Itt a bodza szezon, készül a szörp, sül a palacsinta, szárad a teának való. :)

st.jimmy
05-26-2020, 06:43 PM
Amúgy fûtõérték szempontjából az akáccal vetekszik.

Na erre mondjuk nem számítottam

Sergeant
05-29-2020, 09:52 AM
Na erre mondjuk nem számítottam

http://www.csicsóka.hu/2013/06/csicsoka-energianovenykent-hasznositasa.html

Sergeant
06-27-2021, 03:17 PM
Elkészült az elsõ csicsóka pálinkám. Családi összejövetel alkalmával igencsak ízlett mindenkinek. :)
Franciaországban természetesen már régóta készítik és fogyasztják.

Egy másik, rég a feledés homályába veszett növénybõl, a marharépáról ejtenék néhány szót.
Prepper szempontból igencsak hasznos, a levele spenótként használható, a gumója olyan, mint a cékla.
Emberi fogyasztásra tökéletesen alkalmas. A napokban levest készítettem a frissen szedett levelébõl. Egy jó adagot télre már le is fagyasztottam.
Igénytelen növény, könnyû termeszteni, nagy hasznot hoz.
9014