PDA

View Full Version : INCH táska

Laci
05-29-2014, 05:07 AM
INCH Bag : I'm Not Coming Home Bag = "Nem jövök haza - táska" kb egy olyan BOB, ami úgy van kialakítva, hogy arra támaszkodva meghatározatlan ideig lehessen túlélni az otthoni erõforrásoktól távol .
Minden , ami az Inch táskával és tartalmával kapcsolatos jöhet ide .

dínó
05-29-2014, 06:45 AM
Van olyan táskányi cucc, amivel meghatározatlan ideig (minimum mondjuk 12 hónapig) urbánus erõforrások nélkül Kárpát-medencei körülmények között boldogulni lehet? Háááát.....

Amatorpe
05-29-2014, 07:17 AM
Olyan nincs, az már nem a táskáén, hanem az emberen múlik. De símán lehet, hogy mondjuk 2 hét, mire lemegy az árvíz, mire visszatérhet az ember és oda már kevés a BOB. Bár akkor ez meg egy harmadik kategória-táska...

tehleader
05-29-2014, 07:42 AM
Van olyan táskányi cucc, amivel meghatározatlan ideig (minimum mondjuk 12 hónapig) urbánus erõforrások nélkül Kárpát-medencei körülmények között boldogulni lehet? Háááát.....
Ezt csak és kizárólag semmilyen társákval nem tudod kivitelezni. Gondolj bele mennyit eszel meg egy nap majd szorozd be 365-tel. Ennyit nem hogy hátizsákban de még autóban is nehéz lehet elszállítani. És akkor még simán csak élelemrõl beszéltünk! Itt jön be a bushcraft és természetismeret, természeti túlélés, hívjuk akárhogy a lényeg ugyan az. Azt a tudást kell hasznosítanod, amit most még SHTF elõtt szerzel. Vagy ha nem megy a bushcraft dolog és a lehetõséged megvan érdemes lehet megtanulni a növénytermesztést és/vagy állattartást. Az INCH bagnak szvsz inkább egy kibõvített BOB-nak kell lennie ami megkönnyíti a kinti túlélést és nem csak a BOL-ig való eljutásban segít.

Üdv.: T

Mizu
05-29-2014, 09:18 AM
INCH Bag : I'm Not Coming Home Bag = "Nem jövök haza - táska" kb egy olyan BOB, ami úgy van kialakítva, hogy arra támaszkodva meghatározatlan ideig lehessen túlélni az otthoni erõforrásoktól távol .
Minden , ami az Inch táskával és tartalmával kapcsolatos jöhet ide .
Jó a topik... még ilyen nincs..

Pár pontositás...
A Bag jelen esetben ne legyen táska! Nincs olyan nagy táskája senkinek! :)
Reálisabb a cucc, pakk, motyó, vagy akár a hátizsák. De a legjobb a Bag... bár a magam részérõl idegenkedek az idegen szavaktól (és próbálom kerülni is amennyire lehet), de néha szükséges a jobb értéshez...

"...kb egy olyan BOB,.."
Szerintem semmi köze nincs a BOB-hoz. Legközelebb a 72 órás kitelepülõ Bag áll hozzá. Természetesen a funkcióját / felhasználási területét figyelembe véve.

Minden csomag valamennyire átfed más csomagokat is. A különbséget közöttük jobban látjuk úgy ha nem azt nézzük, hogy mi kell bele, hanem azt hogy mire NEM lesz szükség (valószínûleg).

Tehát arra a kérdésre, hogy mi legyen az INCH Bag-ban?.. könnyebb úgy válaszolni, ha azt kérdezzük:... Mit ne rakjunk bele?
Míg az elõbbire a válasz egy hosszú-hosszú lista, addig az utóbbira: "Zeró vagy Negatív" a válasz.

Magyarul, mindent- de mindent be kell pakolni, amihez eddig hozzá jutottál és beszereztél... (hiszen mi a túróért vetted/szerezted be?)
... és ez az idõk alatt egyre gyûlik-gyûlik-szaporodik-növekedik... javul az egyes tárgyak minõsége, mérete csökken, stb...

Ez egy kezdõ prepper esetében még elég egyszerû dolog.... viszont aki már régóta készül, gyûjtöget, annak csak egy egyre növekvõ rémálommá, gondok/újabb problémák lavinaszerû áradatává terebélyesedik a dolog.

Egy idõ után be kell látni, hogy a cuccok mennyisége fizikális gátat szab a mobilitás területén. Ekkor jön egy pánikroham... :D ... vagy átértékeled az eddigi ténykedésed, vagy fejlesztésekre költöd minden pénzed... a legkisebb, a legkönnyebb... ami hasonlít egy NASA projekt kiíráshoz, ahol megadják egy szerkezet méretbeli, súlybeli max. paramétereit és az gyõz aki kisebbet és könnyebbet épít...

...vagy belátod, hogy nem is akarsz igazán te ennyi cuccal bóklászni és elkezded a Bázisod kialakítását...
...amihez viszont már csak egy kis BOB társul...
...meg egy "C"-tervben szereplõ eldugott INCH bag... :D

..sosem lesz ennek vége...

Mizu
05-29-2014, 09:31 AM
Ezt csak és kizárólag semmilyen társákval nem tudod kivitelezni.
:thumbup

Itt jön be a bushcraft és természetismeret, természeti túlélés, hívjuk akárhogy a lényeg ugyan az. Azt a tudást kell hasznosítanod, amit most még SHTF elõtt szerzel. Vagy ha nem megy a bushcraft dolog és a lehetõséged megvan érdemes lehet megtanulni a növénytermesztést és/vagy állattartást.
Ez meg már (szerintem) nem prepperkedés, hanem a Survival, vagyis a túlélés "tudománya"... szerintem hiba keverni a két dolgot, annak ellenére, hogy sok-sok a közös ténykedés..

Az INCH bagnak szvsz inkább egy kibõvített BOB-nak kell lennie ami megkönnyíti a kinti túlélést és nem csak a BOL-ig való eljutásban segít.
Errõl már ment vita a BOB topikban.. de szerintem nincs olyan, hogy kibõvitett BOB.. akkor annak már más a funkciója...

tehleader
05-29-2014, 09:52 AM
Errõl már ment vita a BOB topikban.. de szerintem nincs olyan, hogy kibõvitett BOB.. akkor annak már más a funkciója...
Természetesen más a funkciója! Azt hogy kibõvített úgy értettem, hogy sok dolog van, ami mind a kettõben megtalálható!

Üdv.: T.

TMIB
05-29-2014, 12:51 PM

Mi kell hogy hosszabb ideig eléljen valaki?

1. tiszta víz (víztisztító, szûrõ, tabletta, hipó, aktív szén, vízforraló tálka)
2. élelem (bekészített, illetve valami felszerelés amivel lehet halat fogni, vagy máshogy ételhez, alapanyaghoz jutni)
3. tûz (gyufa, öngyújtó, és egyebek)

Esetleg WC papír, a komfort miatt. 1 váltás ruha, hogy amíg az egyik ki van mosva a másikat lehessen hordani.

Ha víz, étel és tûz (meleg) van, akkor szerintem huzamosabb ideig is ki lehet bírni. Nem könnyen és nem luxuskörülmények között, de a topic nem is arról szól.

:beer:

TMIB
05-29-2014, 02:16 PM
http://inchbag.com/Contents.html

INCH BAG CONTENTS (mandatory)

Cash
Firearms
Ammunition
Food
Water
Water purification device
Drinking cup
Headlamp and small flashlight
Small radio
Fire starter rod
Survival knife/sharpening stone
First aid kit
Towel
Axe/hatchet
Seeds
Snares
Paracord
Work/tactical gloves
Topographic maps
Compass
Fish hooks/line
Asst hygienic products
Multitool
Rechargeable batteries
Solar charger
Multivitamin
Rain gear
Duct tape
Polyethylene sheeting
Area appropriate clothing
ID/passport/vital documents

INCH BAG CONTENTS (optional)

Camo paint/compact w/mirror
Copy of army survival manual
Shovel/spade
Snare bait (peanut butter)
Cell phone/solar phone charger
Hammock
Duct tape
Slingshot
Trash bags
Extra socks
Machete
Ziplock bags of various sizes
US flag
Holy Bible
US constitution, Bill of Rights.

Fordítás:

INCH PAKK TARTALMA (kötelezõ dolgok)

készpénz
lõfegyverek
élelem
víz
víztisztitó
pohár ami nem törik
fejlámpa és egy kis elemlámpa
kisrádió
tûzgyújtó készlet
törülközõ
balta vagy fejsze
magok
csapdák ( ? )
paracord
munka vagy taktikai kesztyûk
topográfiai térképek
iránytû
horgász horog és damil
tisztálkodási/higiéniás csomag
multitool
tölthetõ elemek
napelemes töltõ
multivitamin
esõkabát
szigetelõszalag
polyetilén lap ( mûanyag lepedõ szerû dolog, amibõl menedéket lehet építeni ? )
a környezetnek megfelelõ ruházat
személyi igazolvány / útlevél / egyébe dokumentumok

INCH PAKK TARTALMA (további opcionális dolgok)

terep arcfesték, tükörrel
katonai túlélõkönyv
ásó
csapda csali (mogyoróvaj)
mobiltelefon / napelemes töltõvel
függõágy
csúzli
szemetes zsák
extra pár zokni
bozótvágó (machete)
különbözõ méretû zárható zacskók
nemzeti zászló
Biblia
az Alkotmány másolata, Bill of Rights

Medve
05-29-2014, 09:16 PM
Azt azért vedd figyelembe, hogy ez amerikaiaknak van kitalálva. Ez alatt most nem is a lõfegyvert értem, mert itthon is aki akarja az megszerzi így vagy úgy... Viszont ha belefutna az ember pár katonába vagy nemzeti érzésû emberkébe, ha másért nem is, de azért ne lõjenek le mert amerikai vagy.

Mert mondjuk a magyar alkotmány tényleg csak arra jó hogy kitöröld vele a nemesebbik feled... A nemzeti zászlóval is ugyan így vagyok. A biblia más tészta, mert az legalább többféle módon is hasznos. Mondom ezt úgy, hogy nem hiszek istenben. De nem is tagadom a létezését.

Egyébként, hibákat és hiányosságokat én is észleltem. De ez is olyan dolog, hogy embere válogatja. Például, ha nem is bundás ruhákat, de vékony váltóruhát én kötelezõen raknék a sajátomba. Például egy rövidnadrág+rövid ujjú+váltás zokni kombót.

TMIB
05-29-2014, 09:27 PM
ember pár katonába vagy nemzeti érzésû emberkébe, ha másért nem is, de azért ne lõjenek le mert amerikai vagy

:haha:

Nem errõl van szó. A tisztességes emberek itt nem lövik le a másikat, a bûnözõt nem nem érdekli hogy kinél van vagy kinél nincs zászló vagy Biblia. Nálam is van mind a háromból. Az amerikai prepperek nagy része hívõ, keresztény, szereti az országot is.

A nemzeti zászlóval is ugyan így vagyok.

:nemnem: Ezzel nem értek egyet.

Medve
05-29-2014, 09:36 PM
A probléma bennem van, amúgy is a túl nagy egyetértés megöli a társalgást :D

Egyébként, nem vagyok hívõ, mégis jó dolognak tartom a bibliát. Viszont én nem szeretem az országot, de ezt nem is titkolom, soha nem is titkoltam. Ha ezért neheztel rám pár ember, hát üsse kavics. Inkább utáljanak mert õszinte vagyok, mint hogy azért szeressenek, mert játszom az eszem.

TMIB
05-29-2014, 09:51 PM
Én szeretem az országot, Magyarországot is és az Egyesült Államokat is, csak a politikusait, kormányait, vezetõit és a rendszert nem szeretem egyikben se. De a táj, a kultúra és rengeteg minden nagyon jó és szerethetõ. (Persze EU zászló fölött sütnék szalonnát, :D de az EU az nem egy ország.)

Mizu
05-30-2014, 05:51 AM
Azt azért vedd figyelembe, hogy ez amerikaiaknak van kitalálva.
A magam részérõl ezt tartanám lényeges pontnak!
Azt kellene elfogadnunk, hogy minden bag/felszerelés (sorrendben: ) bolygófüggó (igen, mert más cucc kellene pl a marsra..), földrész, ország megye... és végül (de nem uccsó sorban) személy/személyektõl függõ !!!

Az internetem, sõõõõt köztünk, egymásnak bemutatott cuccok csak és kizárólag ötletadásra jók! Semmi, de semmi kötelezõ lemásolást nem tartalmazhatnak.

Mindenki magának kell eldöntenie,hogy mire is lenne szüksége! Senkisem mondhatja, hogy ezt ne vidd, vagy ezt vidd!

Mielõtt valaki rácsapna a BOB ból kihagyandó tûzgyújtási cuccos javaslatomra... az a cucc teljes értelmének és lényegének szolt!
Józan ésszel kellene ezeket a cuccokat összeállítani, beleélve kicsit magát mindenkinek a használati szituba.

Ami kimarad az meg megy a Bázisba, vagy egy elásott D-tervü rejtett cuccba, vagy....vagy...

dínó
05-30-2014, 07:16 AM
A beszerzés a lényeg (eszköz/tudás).

Pont ebben nem hiszek. A Kárpát-medence nem Alaszka. (bár szerintem Alaszkában sem egyszerû annyi élelmet szerezni, amennyi kell) Itt nálunk meg szinte lehetetlen. Ki állítja magáról, hogy valaha is tett olyan próbát, hogy akár csak egy-két hetet is élt csak azon az élelemen, amit maga csapdázott/vadászott/gyûjtögetett össze? Ha pedig meg sem próbáltuk, hogy állíthatjuk, hogy gebasz esetén menni fog? Ez az élelemszerzés dolog urbánus segítség (fosztogatás, ilyesmi) nélkül szerintem csak önámítás, de gyõzzetek meg az ellenkezõjérõl.

Grafitos
05-30-2014, 07:43 AM
Nem tudlak meggyõzni az ellenkezõjérõl, mert szerintem sem lehetséges 100%-ban vadászatból, gyûjtögetésbõl huzamosabb ideig fenntartani magad, (és családod) Alkalmazkodni kell...Beindítani a cserekereskedelmet, utána kell járni "rejtet készleteknek"..ez alatt természetesen nem fosztogatást értek, de átvizsgálni elhagyott épületeket, hétvégi házakat..stb Érdemes csapatba verõdni és felfegyverkezni, így könnyebb megoldani a vadászatot és a védelmet is.
Az embernek rá kell állnia egy róka életmódjára..Nappal megpróbálni az erdõben minél több ételt begyûjteni, csapdákat végigjárni, horgászni..éjszaka meg kiegészítés képpen érdemes visszalopózni a civilizáció közelébe és lenyúlni amit csak lehet.

Mizu
05-30-2014, 07:51 AM
Pont ebben nem hiszek. A Kárpát-medence nem Alaszka. ... Ki állítja magáról, hogy valaha is tett olyan próbát, hogy akár csak egy-két hetet is élt csak azon az élelemen, amit maga csapdázott/vadászott/gyûjtögetett össze? Ha pedig meg sem próbáltuk, hogy állíthatjuk, hogy gebasz esetén menni fog? Ez az élelemszerzés dolog urbánus segítség (fosztogatás, ilyesmi) nélkül szerintem csak önámítás, de gyõzzetek meg az ellenkezõjérõl.
Sokáig kerestem a "Nem teccik adás" gombot... (Túlélõ! Miért nincs ilyen gombunk???)

Egy tucatnyi embert tudnék innen felsorolni akikrõl elképzelem, hogy 1-2 hetet kint tudnak tölteni minden gond nélkül a szabadban....

(Nagyon ledegradáló véleménnyel vagy rólunk... :hogymi: )

MaRee
05-30-2014, 08:34 AM
Pont ebben nem hiszek. A Kárpát-medence nem Alaszka. (bár szerintem Alaszkában sem egyszerû annyi élelmet szerezni, amennyi kell) Itt nálunk meg szinte lehetetlen. Ki állítja magáról, hogy valaha is tett olyan próbát, hogy akár csak egy-két hetet is élt csak azon az élelemen, amit maga csapdázott/vadászott/gyûjtögetett össze? Ha pedig meg sem próbáltuk, hogy állíthatjuk, hogy gebasz esetén menni fog? Ez az élelemszerzés dolog urbánus segítség (fosztogatás, ilyesmi) nélkül szerintem csak önámítás, de gyõzzetek meg az ellenkezõjérõl.

Az átlagembernek tényleg esélytelen a természetben való túlélés. Pontosan ezért kell még most elsajátítani minél több készséget, megtanulni legalább lõni, vagy halat fogni. Fegyvert szerezni / tartani itthon ugye kb lehetetlen, de sose lehet tudni. Én nem vagyok vadász, soha nem is vadásztam, de tudok normálisan lõni maroklõfegyverrel és vadászpuskával is, és kapásból tudok legalább négy olyan helyet, ahol viszonylag könnyen élelemhez juthatnék pl horgászással, vagy vadászattal. A gond ugye ott kezdõdik, hogy valszeg mások is tudnak ezekrõl a helyekrõl..

Amatorpe
05-30-2014, 11:35 AM
Szerintem méltánytalanul el lett hanyagolva a menedék témaköre, épp csak megemlítés szintjén volt...
Pedig a sas-os túlélõkönyvben is benne van, hogy víz nélkül 3 nap, de szélsõséges idõjárási körülmények között 3 óra, amit ki lehet húzni (szakadó hóesés, 50 fok árnyékban, stb...) Persze fontos a többi is, de akár bob, akár inch, legyen kötél, fûrész, ponyva, stb, amibõl/amivel lehet készíteni menedéket.

dínó
05-30-2014, 11:59 AM
Egy tucatnyi embert tudnék innen felsorolni akikrõl elképzelem, hogy 1-2 hetet kint tudnak tölteni minden gond nélkül a szabadban....
(Nagyon ledegradáló véleménnyel vagy rólunk... :hogymi: )
- Az, hogy Te mit tudsz elképzelni és kirõl, az egy érv a hosszú távú túlélésben?
- Ledegradálni? Az mit jelent?

dínó
05-30-2014, 12:00 PM
Grafitos
Ez a róka-életmód roppant találó. :thumbup

Mizu
05-30-2014, 08:52 PM
- Az, hogy Te mit tudsz elképzelni és kirõl, az egy érv a hosszú távú túlélésben?
- Ledegradálni? Az mit jelent?

Igazad van! Nem érv! :huuu:
Mint ahogy ez sem az:

Pont ebben nem hiszek. ....Itt nálunk meg szinte lehetetlen. ... :D

Ledegradálás = le-leértékel (Gugli a te barátod is! :thumbup)

TMIB
05-30-2014, 08:56 PM
Nem tudom, de dínónak lehet hogy sok mindenben igaza van. Én se bíznék abban hogy a többség bírná, vagy bírni fogja a hosszú távú erdõben lakást és hasonlókat. Egyszerûen csak olyan a társadalom, hogy ha baj történne, akkor a többség nagyon nehezen bírná.

Doom
05-30-2014, 09:34 PM
..ez igaz ,aki neten látott birkát és hamburgerben a marhát az nem élné túl...és valahogy ez jó is így....aki a tõzsdén,irodába élte le életét és még fõzni sem tud,csak felhívni a futárt az sem éli túl....és miért jó ez így?...az élet nem jog!..adomány,lehet így és lehet úgy leélni...a mostani világban a modern ember a király...amíg valaki a szájába teszi a kaját és elviszi a mocskát....ha változik a helyzet...azok akik eddig a csendes,alantas rabszolgák voltak,azok fognak boldogulni,persze jó ideig csüngenek rajtuk a lúzerek...jaj,jaj segíts.mi lesz velünk.....felértékelõdnek a rejtett képességek...igazából mi kell egy erdei vagy természeti,vagy akár romhalmazon való túléléshez,boldoguláshoz???....nagyfokú tûrõképesség,kreativitás,türelem,stabil lélek és szellem,szívósság.....na kikre illenek ezek a jelzõk?..akiben ezek rejtve megvannak, elõfog jönni ha itt az ideje(mivel most is ezt csinálja..tûr,nyel,a semmibõl boldogul),a többi részletkérdés,mindennapi probléma,mindig van valahogy.....

Laci
05-31-2014, 04:27 AM
Van pár hiba ill. hiányosság, most nincs idõm részletes elemzésre, de pl.: a bozótvágó alap, ellenben a "villanyszámla" (doku) már kit érdekel a természetben, a vaddisznót? (Max. gyújtós.)

A villanyszámla helyett pl a házad és nagyobb ingóságaid tulajdoni lapja , személyes okmányok , fontos iratok , pár családi fénykép bescennelve pont elférnek egy pendrive-on , újrakezdésnél jól jöhetnek .

Mizu
05-31-2014, 08:02 AM
Most õszintén!
Mi a túrónak kell a tulajdoni lap, fontos irományok..?

INCH bag akkor kell mikor el kell hagynunk a lakhelyet -bázist, jön az ellenség, üldöznek, feladod eddigi életedet és hobonak állsz...stb.

Amerikában lehet kellhet, mert egy tornadó letakarította a házad és bizonygatni kell, hogy ott van az ingatlanod... ha itt elviszi a házad egy sárlavina akkor kinek kellene bizonyítanod, hogy az a tiéd volt?... elvileg a hivatalban megvannak az erre vonatkozó adatok... hameg összeomlik a társadalom, akkor meg megint ki a fenét érdekel, hogy ott az kié is volt??

Csak azért teszem ezt szóvá mert mindig fel-fel bukkan idézetekben, de még senki nem adott értelmet ennek Magyarországra vonatkoztatva... birka módjára, meg csak ne vegyünk már át mindent (ami nem fontos számunkra).

.. továbbá, ha lenyúlják a cuccodat és benne vannak ezek, esetleg a rabló úgy okoskodhat, hogy ha ilyen jó cuccokat készítettél be a csomagba, akkor az ingatlanodban még jobbak lehetnek...

Laci
05-31-2014, 04:02 PM
Nem minden esemény tart évtizedekig vagy évekig . Egy pár hónap alatt lezajló esemény után , ha visszaáll a rend , akkor jól jöhet . Te még bízol a hivatalokban ? Én nem ....... Az adat a pendrive-on pedig kódolható , nem tudják használni .......
Mindenki maga dönti el , hogy mit csinál . És mivel nem mindenkinek van BOL , így ekkor átveszi a helyét az Inch .

Mizu
05-31-2014, 06:24 PM
Nem azt írtam, hogy nem kell, hanem azt kérdeztem, hogy minek?
Tényleg nem tudok rá reális szitut gyártani kavargó elmémben...
Ha azért mert "jól jöhet", akkor inkább bepakolom a fél Praktikert..
:beer:

TMIB
05-31-2014, 07:03 PM
Háborús, polgárháborús SHTF-ben átmész a határon és menekült státuszt kérsz. Az papírok nélkül nem menne.

Doom
05-31-2014, 08:03 PM
...ebben a helyzetben két utat,szituációt látok---
1...katasztrófa helyzet,kitelepítés(pl Csernobil,tornádók),ez esetben csak az én értékeim semmisülnek meg,az állam a hatóságok mûködnek és gondoskodnak rólam...ezeket csomagolnám:--csajka,evõeszköz,törölközõ,tisztálkodási cucc,váltás póló,fehérnemû,papucs,szabadidõ ruha,ruha ami rajtam van,pizsama,2 lepedõ(ha más után kell aludni,személyes okmányok,pet passzport,szakképzettséget,tulajdonjogot igazoló eredeti okiratok,pénz(nagyon fontos,hogy a kis félretett pénz több helyen legyen,bank,kicsi otthon,kicsi messze a rokonoknál,elásva stb,),egy ásványvíz,némi élelem...valószínû,nem is hátizsákba pakolnék,a bõrönd vagy sporttáska könnyebben berakható a buszba,teherautóra...más nagyon nem kell,,búcsút vennék tõle,vennék másik dolgokat vagy kapnék az elhelyezési ponton,,,

2...ugyan ez a helyzet azzal a pikantériával,hogy nem mûködik az állam,nincs segítség(kisbolygó,ufó támadás,jégkorszak,egyszóval világméretû katasztrófa)
..na itt már a hátizsák játszik és a durvább cuccos...ebben az esetben ha tetszik ha nem,más értékeit is igénybe kell venni (két három alkoholos filctoll kellhet,mert a helyekre ahol készletekhez lehet jutni,fel lehet írni jól látható helyre "Elnézését kérem,de a körülmények miatt,az Ön ingatlanában aludtam és elvittem két pólót és megettem az õszibarack konzerveket,amint rendezõdik a helyzet megtérítem a kárát,kérem keressen meg,telefonszám szám,lakcím" ..persze,ha nem rendezõdik a helyzet úgy is mindegy,de legalább megpróbáltuk---
..a cuccos,feszítõvas,vasfûrész,erõs csípõfogó,brutál kés,gázspray,ha van marokfegyver,hálózsák,eü csomag,takaró fólia v sátor,élelem,víztisztító,egyéb bobos cuccok,azzal a szemponttal,hogy a beszerzéshez szükséges felszerelés domináljon és ne a készlet,annyit valóban lehetetlen cipelni ..ez itt kemény játék,tehát a ruházat felszerelés mind kipróbált,békeidõben letesztel holmi legyen..és minél kevesebb,a gyors,nagy távolságú mozgás itt a legfontosabb....

Doom
06-01-2014, 05:06 AM
...ez a topic az egyik legérdekesebb kérdést feszegeti....mit viszel ha minden eddig általad ismert rend,törvény állam,szokás,Otthon,tulajdon megszûnik és ad az Isten pár percet,hogy összecsomagoljunk.Amikor nincs bolt,nincs bol,nincs hová menni....
....az eddig tisztelt és betartott ill.betartatott Ptk,Btk,Mkt,alkotmányok és jogszabályok megszûnnek...értelmét veszítenek szavak..úgy mint,fosztogatás,rablás,magántulajdon stb..nézzük példának a The Walking Dead címû sorozatot,attól,hogy a szereplõk szimpatikusnak vannak beállítva attól még,amikor "beszerzõ körútra" mennek,ugyanolyan fosztogatók,rablók(a mai felfogás szerint),mint akiket gonosznak állítottak be...amikor az Ember törvényei megszûnnek,helyébe lép egy magasabb Törvény a természet,a túlélés törvénye......a jaguár,mint magányos vadász(egy szál hátizsákban,egyedül néz szembe a veszélyekkel) gyilkos?haramia?,könyörtelen?...nem... túlélõ az adott környezetben...a farkasok,bandába verõdött haramiák (a hatékony túlélés érdekében csoportba verõdnek és agresszívan szereznek érvény az akaratuknak)banditák?,gyilkosok?,lenyomják a gyengéket?...nem...csupán a környezetükhöz igazodva a leghatékonyabb megoldást választották......a békés növényevõk( letelepedett,csoportokba verõdött,békésen gyûjtögetõ,földet mûvelõ ),nem akarnak rosszat csak hagyják õket békén....de mint tudjuk a Természet teszi a dolgát,mindazonáltal nem irigylésre méltó a ragadozó sorsa, aki a feldühödött csorda patái alá kerül ,...ki lesz a gonosz?,ki a jó?ki az áldozat?ki a vadász?...ebben a helyzetben átalakulnak a szerepek és át kell alakulnia a gondolkodásmódnak is..lesz aki túléli,de aki nem tud váltani az nem lesz túlélõ....lesz akinek a tetemét az ágyában fekve,gyógyszeres üvegekkel körülvéve találják meg,lesz aki a civilizáció romjain gyûjtögetve vándorol és boldogul ahogy tud,lesznek agresszív,fegyveres csoportok,lesznek békés szigetek fólia sátorban nevelt paradicsommal...a sorsa nincs megírva senkinek....ma vándorolsz,holnap talán letelepedsz és a halott szeretteid helyett új családot alapítasz vagy haramiának állsz...aztán megunod vagy megsemmisül a csoport és tovább állsz
...de talán ez nem is annyira prepper téma,mivel azt feltételezi,hogy a készletek,napelemek,kút,a felhalmozott dolgokat hátra kell hagyni...ekkor már ez nem igazán prepperkedés..egy másik élet ,egy másik világban..és senki nem lesz ugyan az az ember mint elõtte...egy példa......http://natgeotv.com/hu/ilyen-lesz-a-vilagvege/videok/beteg-az-egesz-vilag.....

venosz
06-01-2014, 02:26 PM
Majdnem a "ledarálni" szóval egyezik.:D

LSVF
06-02-2014, 09:19 AM
Most õszintén!
Mi a túrónak kell a tulajdoni lap, fontos irományok..?

INCH bag akkor kell mikor el kell hagynunk a lakhelyet -bázist, jön az ellenség, üldöznek, feladod eddigi életedet és hobonak állsz...stb.

Amerikában lehet kellhet, mert egy tornadó letakarította a házad és bizonygatni kell, hogy ott van az ingatlanod... ha itt elviszi a házad egy sárlavina akkor kinek kellene bizonyítanod, hogy az a tiéd volt?... elvileg a hivatalban megvannak az erre vonatkozó adatok... hameg összeomlik a társadalom, akkor meg megint ki a fenét érdekel, hogy ott az kié is volt??

Csak azért teszem ezt szóvá mert mindig fel-fel bukkan idézetekben, de még senki nem adott értelmet ennek Magyarországra vonatkoztatva... birka módjára, meg csak ne vegyünk már át mindent (ami nem fontos számunkra).

.. továbbá, ha lenyúlják a cuccodat és benne vannak ezek, esetleg a rabló úgy okoskodhat, hogy ha ilyen jó cuccokat készítettél be a csomagba, akkor az ingatlanodban még jobbak lehetnek...

Összespanoltunk tavaly nyaraláskor egy vajdasági Magyar családdal. Meséltek ezt azt a Dél-Szláv háborúról.
Itt jön a lényeg!! Amikor az egyik nagyszülõ próbálta bizonyítani hogy õvé apecó nem tudott papírt felmutatni, mert odalett.....
3 évébe került a bizonyítás, majdnem elvették tõle a köcsög szerbek!!!:mad:
Haver, ott ha elhagytad a kérót és netán visszamentél volna, sokba nem lehetett mert már elfoglalták a buzik hisz üres volt.
Úgyhogy NAGYON is FONTOS a tulajdoni laptól kezdve minden szart digitalizálni a számlát kivéve mert a fent leírt lesz a vége!!
Horvátország detto. Rengeteg üres ház van erre arra. Az ott lakók vagy elmentek, vagy meghaltak esetleg nem jöttek vissza.

Csak érdekességként, ha egyszer véletlen arra jársz. menj le a pályáról (nem úgy mint a sok nyámnyila, mert Így látod Hováto.-t igazán mert rengeteg szép hely van arra)Karlovac-nál Plitvice irányába, esetleg ejtsd útba a Knin felé vezetõ utat, vagy Kistanje környékét....Itt A mai napig kint van az út szélén az aknaveszélyt jelzõ tábla!!:cool:

Tanulság?
Szkennelésre fel!!!!

Mizu
06-02-2014, 10:00 AM
Értem-megértem a fenti példát, de most Magyarországra vonatkoztatva (nem Magyar lakta vidékre) és ahogy Wannabe írta:

Amikor már az INCH-hez nyúlok, az azt jelenti, hogy akkora a gebasz, hogy ki fog halni az emberiség nagyobb része. Mintha nem beszéltük volna eleget, hogy a BOB a legvégsõ eset, na akkor az INCH a legvégsõ utáni.

Továbbá, ha bizonygatni kell egy világvége utáni idõkben, akkor azt nem szavakkal fogom tenni...

De ok..gondoljunk bele. Digitalizálod, kis helyen is elfér.. világvége után nem biztos, hogy tudod használni... napkitörés, magasban robbant atombomba..totális technikai leépülés.
Nem az lesz a gond már akkor, hogy elfoglalják a házadat földedet, hanem hogy egymagad is lehetsz egy egész faluban... egyes-egyedül...mert mindenki más meghalt.

Tehát a szituba éljétek bele magatokat minden egyes pakolásnál...

Grafitos
06-02-2014, 10:43 AM
Az iratokat, meg a tulajdonit nem scannelem, hanem viszem az eredetit ha menni kell. Elég nagy hülyeség az INCH-et bag-nek nevezni, mert nincs az a táska amibe egy civilizáció újrakezdéséhez szükséges összes cuccot be bírod pakolni...Magok, szeszámok, ásó kapa, kasza alap...Ehez már kell a BOV és az is ha lehet URAL legyen
Szerintem az INCH-nek meg kellene egyeznie a BOL felszerelésével..hol legyenek ezek a cuccok máshol, mint ott, ahová menekülni akarsz?

Doom
06-02-2014, 02:32 PM
Tehát a szituba éljétek bele magatokat minden egyes pakolásnál...

Iiiigen...én is ezt látom sok hozzászólásba,nem csak ebbe a topicba,hogy sokan kellemes kis kirándulásra veszik a figurát...ami ha nem tetszik,hívunk egy taxit és haza megyünk....:)...vagy a képzelõerõ hiányzik vagy némelyek burokba élnek...apró kellemetlen szituk...válás,bírósági per,munkanélküliség akinek volt már talán edzõdött egy kicsit,de sokan nem.....az eddigi hozzászólásokat olvasva talán egy tucat emberrõl tudom elképzelni,hogy van annyira masszív a teste,lelke,hogy túléljen egy komoly shtf-et...de hát tanulni,edzõdni kell és sosem késõ....a másik,hogy nem kell elhinni és kapásból átvenni mindent ami a youtube-on van...sokat kipróbáltam kamu vagy semmire se jó....nem is tudom ki írta valahol,hogy nem tudja elképzelni,hogy két hetet az erdõbe túléljenek az emberek...nem is,sokan nem is....de páran igen....jó ma már nem divat a nyári szünetet a Balcsin csövezéssel tölteni,stoppal utazni,azt enni ami marad a lángososnál a tányéron vagy belógni a koncertre.....sõt ma már semmit sem divat csinálni ahol nem a mobil vagy a fészbuk a fõ irányvonal.....szóval én sem látom azt,hogy sokan egyáltalán el tudnák képzelni mi vár ránk.....

LSVF
06-04-2014, 10:01 AM
Miért nem készülök INCH táskával:
Katasztrófa az k...va gyorsan megtörténik, jó ha bob méretû cucot felkapok és csá, már ha az nem épp egy atombomba, aminek a közelébe vagyok és én is elégek...stb
Totális technikai leépülés: az cumi! páran kihullanak. mindegy van e inch táskád...
Egyébként, ha magunkba nézünk visszük amit összeraktunk.....és a farkastörvények uralkodnak szitu kibaszott élesbe kapcsol....
Legyengült szervezettel örül a dolgozó, ha a kisebb táskát elbírja....

Szerintem.

Más.
Nem tom nézte e valaki a natgeon 05.24. én szombaton a mûsort amiben amerika kb.10 napra áram nélkül maradt.
Érdekes volt. Ott is volt aki készült. Pánik az volt rendesen.

Amatorpe
06-04-2014, 10:32 AM
Elsötétült amerika, van neki külön topik. Nézz be, kitárgyaltuk.