View Full Version : Nagyvárosi kertészkedés
Chehomero
03-24-2013, 01:23 PM
Régen olvastam egy cikket, hogy az afrikai nagyvárosokban, a lakásban termesztenek élelmet maguknak. Szerintem mivel egyre többen élünk városban érdemes lehet ennek topikot nyitni. Elsõsorban panel s régi bérlakásokra gondoltam.
Bár fogalmam nincs hogy s mit kéne termeszteni vagy egy pár öltettem. legalábbis a netten körbenéztem picit. Valami olyasmire gondoltam mint, a gyógy, fûszer, ehetõ, légtisztító növények.
S csak itt találtam valami infót
http://www.gyakorikerdesek.hu/otthon__kert__1724123-milyen-eheto-termesu-novenyt-lehet-erkelyre-ultetni
http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/zoldovezet/1777/Novenyekkel-a-lakas-tiszta-levegojeert!
A fehérje forrást se felejtsük el. :)
Egy új jogszabály szerint elvileg lehet a városban is tartani haszonállatot.
http://www.bama.hu/baranya/kozelet/elvileg-akar-disznot-is-lehet-tartani-a-belvarosban-465105
De gondolom a rovarokkal jobban járnák a kisebb hely miatt.
http://www.metropol.hu/mellekletek/tudomany/cikk/522629
A fórum tehát a nagyvárosi lakásban tartható önellátó mini gazdaságokról szól.
zukajev
03-24-2013, 02:02 PM
A hely hiány miatt szerintem (panel és társaház) inkább amolyan kiegészitést lehet kivitelezni, paradicsom, paprika, karakábé, talán burgonya, cukorborsó, szinte mindent ki lehetne próbálni, de rekord termésre nem számoljon senki.
Trendo
03-24-2013, 02:57 PM
46 Vízkultúrával érdemes ügyesebb kezû barkácsolóknak elbíbelõdni. Türelem kell hozzá, de egy-két szezon alatt bele lehet jönni. A hozzávalók beszerezhetõk, nem túl horror összegért, csak a tápoldat összeállítása okozhat nehézséget, mert ahhoz már kell egy kis biokémia.
raktaros
03-24-2013, 03:22 PM
Én próbálkoztam vele, igaz hamar feladtam.
Házilag nehéz összeállítani megfelelõ tápoldatot.
Elvileg minden növénynek más mikro, makro anyagokra van szüksége, ráadásul ez a növekedési ciklus alatt változik.
Én salátát és retket próbáltam általános tápoldattal, de mikor az elsõ levelek kezdtek kifakulni, átültettem földbe.
Jó komposztot könnyebb csinálni mint tápoldatot.
Szerintem a lakásban vagy kis helyen sokkal alkalmasabb az "earthbox" megoldás.
Pet palackból is lehet csinálni, azt ugyanígy felfüggesztheted az ablakba.
Nagyokat is tudsz házilag készíteni, sok leírás van, de lidl-ben pont most lehetett kapni, lehet valahol van még készleten.
raktaros
03-24-2013, 03:34 PM
Én egy 5 kilós zsíros vödörbõl csináltam egyet, koktélparadicsom van benne:
47
Van pár pet palackos is, azokban retek volt, de csak cseresznye méretûek lettek a fényhiány miatt.
Pedig kaptak mesterséges világítást ami valószínû nem volt elég erõs:
(http://www.ebay.com/itm/E27-AC110-220V-Red-Blue-38-LED-Hydroponic-LED-Plant-Grow-Light-1-8W-/400443016322?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item5d3c438482)
Don't Panic
03-24-2013, 07:02 PM
Írországban így nevelik a krumplit a minikertekben és otthonokban:
49
A csajom is így csinálta és egyetlen zsákból pár kiló összejött. Amikor ez kész a "felszedésre" majdnem eléri egy 70 kilós tápos zsák méretét és csak ki kellett hasítani az oldalát. Kis helyen elfér, mert csak függõlegesen igényel helyet.
Amúgy itt van az eredeti cikk, angolul és még sok más jó:
Tio Miguelito's Garden (http://mikesgardens.blogspot.hu/2010/12/potato-growing-bags.html)
Don't Panic
03-24-2013, 07:07 PM
A pet palackok, vödrök és egyéb mûanyagok, azért nem jók növénytermesztésre, mert nem engedik a gyökereket lélegezni.
Optimális: mázatlan agyagcserép, faláda, régi szövet, táposzsák. Már az új nejlonból szõtt sem az igazi!
Don't Panic
03-24-2013, 07:12 PM
...azokban retek volt, de csak cseresznye méretûek lettek a fényhiány miatt.
Pedig kaptak mesterséges világítást ami valószínû nem volt elég erõs
A föld mennyire volt laza? Mert a kisméretû felületen át való gyakori öntözés gyorsan letömöríti mág a legjobb fajtát is, amiben aztán a gumós növények nehezen alakulnak.
raktaros
03-24-2013, 07:27 PM
Ezt a zsákos megoldást még nem láttam, de hasonlót igen.
Az kínai krumpliláda néven fut, csinálják fából, téglából, autógumiból, stb. is.
Több helyen láttam cikket róla, de tapasztalatot sehol. Egy barátom idén akarja kipróbálni, nagyon kíváncsi vagyok.
De ezt a zsákosat lehet én fogom. köszi :).
raktaros
03-24-2013, 07:32 PM
A föld mennyire volt laza? Mert a kisméretû felületen át való gyakori öntözés gyorsan letömöríti mág a legjobb fajtát is, amiben aztán a gumós növények nehezen alakulnak.
Kicsit agyagos a föld itt, ezért kevertem bele kevés virágföldet is.
Öntözés felülrõl nem volt, ez a pet palackos is földládás elven mûködik.
Alsó részbe töltöm a vizet és onnan megy fel kapilláris hatással.
(Ilyesmi: http://welcomehomefarm-tj.blogspot.hu/2012/04/soda-bottle-planter-update.html#.UU9UtpiH8zo)
raktaros
03-24-2013, 07:34 PM
A pet palackok, vödrök és egyéb mûanyagok, azért nem jók növénytermesztésre, mert nem engedik a gyökereket lélegezni.
Optimális: mázatlan agyagcserép, faláda, régi szövet, táposzsák. Már az új nejlonból szõtt sem az igazi!
Igazad van, jobban is szeretem a természetes dolgokat.
Csak a mai "mûanyag világban" a mûanyag jobban hozzáférhetõ akár a szemétbõl is.
zukajev
03-24-2013, 08:24 PM
Az kínai krumpliláda néven fut, csinálják fából, téglából, autógumiból, stb. is.
Több helyen láttam cikket róla, de tapasztalatot sehol. Egy barátom idén akarja kipróbálni, nagyon kíváncsi vagyok.
Én kipróbáltam tavaly, nem lett túl jó!
Igaz a kis arany viszlám 3x is kiásta idén újra próbálom de most csak 50 cm ig takarom háha így jobb lesz. ja és persze gondoskodok róla hogy a kutya ne tudja kiásni.
Don't Panic
03-24-2013, 08:35 PM
A négymilliós Írországban mindenütt így csinálják, akinek nincs nagyobb földje, mert sorházban lakik, stb. Szóval tutira mûködik. Meg én is láttam személyesen.
Ráadásul Írország klímája a miénknél sokkal pocsékabb és ha ott használható, akkor nálunk tutira.
Don't Panic
03-24-2013, 08:39 PM
Kicsit agyagos a föld itt, ezért kevertem bele kevés virágföldet is.
Öntözés felülrõl nem volt, ez a pet palackos is földládás elven mûködik.
Alsó részbe töltöm a vizet és onnan megy fel kapilláris hatással.
Akkor lehet, hogy tényleg csak a fény volt kevés. Ja egyébként a gumós haszonnövényeink szeretik a káliumban gazdag földet. Fõleg a burgonya. Azt sem árt pluszba adagolni.
Chehomero
03-24-2013, 10:19 PM
Igazából nekem egy bajom van utánaolvasva az ilyen termesztéssel, hogy egyszer leszüreteltet s annyi. Valami olyasmi kéne mint a kaktusz amibõl kihasítasz egy darabot s újabb nõ. Így nem lennék ráutalva, hogy mindig venni kell.
Közben találtam egy gombást :)
http://www.kertvarazsmagazin.hu/index.php/kerteszkedjunk/147-kiprobaltuk-a-gombaterm-dobozt
Trendo
03-25-2013, 05:14 AM
Reálisan kivitelezhetõ egy erkélyen mondjuk a fürtös paradicsomtermesztés. Ennek láttam jól mûködõ példáit. Pincében érdmes kísérletezni mondjuk a zsákos laskagombával. Mostanában nem tudom, lehet-e kapni valahol átszövetett alapanyagot.
És persze, zöld fûszernövényeket is lehet virágládában, cserépben hajtatni.
De ezekre is igaz ugyanaz, mint a természetben való gyûjtögetésre: nem igen elképzelhetõ, hogy a várható hozam behozza a ráfordítást... Persze, a szórakozást nem kalkuláltam bele! :D
Don't Panic
03-26-2013, 10:05 PM
Igazából nekem egy bajom van utánaolvasva az ilyen termesztéssel, hogy egyszer leszüreteltet s annyi. Valami olyasmi kéne mint a kaktusz amibõl kihasítasz egy darabot s újabb nõ. Így nem lennék ráutalva, hogy mindig venni kell.
Hát azért ez így nem teljesen állja meg a helyét. Hiszen paprikából, paradicsomból száríthatsz magot és tavaszra ismét palántázhatsz. Csak persze ehhez olyan típusú NEM génmódosított fajtákkal kell kezdeni, amik adnak magot. Persze nem fog 10-bõl 10 kihajtani. De, ez a Természet rendje.
Krumplit pedig lehet hagyni következõ évre vetõkrumplinak. A kisebbek, satnyábbak, sérültek tökéletesen megteszik. Sõt, emlékszem, hogy nagyanyámék a háború után a csóróságban úgy vetettek krumplit, hogy az ókrumplit hagyták egy kicsit kicsírázni, azután pedig vastagabban vágták a héját, amikor ételkészítésre került a sor és csak azt a vastagabb héjat vetették el. Ugyanúgy lett krumpli.
Az aquaponia is érdekes perspektíva, melybõl léteznek apró rendszerek is, melyek akár egy teraszon is üzembe helyezhetõk. Egy magyar srác ennek a rendszernek a továbbfejlesztésén dolgozik több egyetemmel karöltve. Íme a honlapja: http://www.aquaponics.hu/
Vándor
03-27-2013, 08:29 AM
Krumplit pedig lehet hagyni következõ évre vetõkrumplinak. A kisebbek, satnyábbak, sérültek tökéletesen megteszik.
Nem tudom igaz-e, vagy csak egy szép történet, de a skótokkal kapcsolatban hallottam, hogy amikor hozzájutottak a burgonyához, és elkezdték termeszteni, akkor a szebbeket mindig megették, a kicsiket pedig elrakták vetni. 5-10év múlva aztán azt vették észre, hogy csupa kis krupli termett csak... :confused:
Nem tudom megerõsíteni, én mindig boltba veszem a vetõkrumplit...
Don't Panic
03-27-2013, 08:46 AM
Ezt még nem hallottam. Az öröklõdéstan alapján lehet benne logika. Bár az íreknél sem igazán találkoztam olyan állat nagy krumplikkal, mint amik nálunk nem ritkák. Az általános méret úgy fél öklömnyi volt. Ettõl függetlenül szûkölködés esetén az apró is több, mint a semmi. Ráadásul hajában krumplinak használva hamarabb átfõ. Tehát még az üzemanyaggal is takarékoskodunk. Hasábburgonya helyett meg roseibnit csinálunk belõle vagy rakott krumpliba szeleteljük aztán kalap-kabát.
zukajev
03-27-2013, 10:04 AM
Hali!
Apám anno 15 ha-on krumplizott, sokszor volt, hogy nem lesz elég a vetõmag, hát a megoldás félbe kell vágni.
Amúgy ha jó vastagon hámozod a krumplit a héja is ki kel!
Ma az a baj hogy amit a boltban lehet venni krumplit mind beteg, és a vetõmagok is, sajnos. :(
Trendo
03-30-2013, 03:49 AM
Tegnap a Túlélõ praktikák sorozatban mutattak két amcsi fazont, akik nagyban ûzik az aquapóniát, az egyik halakat tartott együtt a vízben növõ növényekkel, a másik inkább tápoldatozott. Impozáns volt a dolog, de
- nagy területet
- nagymennyiségû, folyamatos vízigénye miatt sérülékeny
- állandó felügyeletet, karbantartást igényel
Grafitos
04-03-2013, 08:28 AM
A városban több probléma is adódik azzal, ha elhatározod, hogy megpróbálsz elegendõ pl zöldséget termeszteni a családnak. Vagy a lakásodon belül, védve tudod megtenni, de kicsi a hely, és a hozam...ez inkább csak kiegészítés, vagy hobbi.
Próbálhatod a lakáson kívül, mondjuk 1 elhagyott percellán, volt parkoló területén...még lehetne hozam is a terület miatt- biztos elviszik a termést a zombik, és folyamatosan el kell hagynod a biztonságot nyújtó épületet.
Én körfolyosósban lakom a belvárosban, sajna nem lapos tetõsben, de talán még így is a tetõt választanám termesztõfelületnek. A padlás nálunk tök üres.
Visszabontanám a cserepet a legalkalmasabb tetõrészen, és egy nagy, mégis könnyen mozgatható fakerettel pótolnám a hiányzó jópár négyzetmétert, amire fóliát feszítenék. Így egybõl elkezdene fóliasátorként funkcionálni, és szerintem még a narancs is megteremne, olyan dög meleg van fent:D
hasonló tapasztalat?
raktaros
04-03-2013, 07:19 PM
Szerintem egy városi lakásban nehéz eset, nem is közvetlen a helyhiány miatt, hanem a fényhiány a kritikus.
Nem lehet mindent bezsúfolni az ablakba, máshol hiába van hely, kevés lehet a fény.
A télen egy déli ablakba tettem néhány retket, salátát, nehezen akartak fejlõdni.
Viszont ha volt pár nap napsütés, egybõl látszódott a növekedésükön.
Pedig volt pár amelyik kapott egy kis plusz fényt (ilyen (http://www.ebay.com/itm/E27-AC110-220V-Red-Blue-38-LED-Hydroponic-LED-Plant-Grow-Light-1-8W-/400454068889), csak 45 ledes), volt hogy csak éjjel, volt hogy 24órában, de semmi hatása nem volt.
Akinek van erkélye az ebbõl a szempontból elõny, talán még fóliával is be lehet befedni :).
U.i.: Világítással kapcsolatban akadtam erre a fórumra :): kend*rfo*um.org: hidropónia, tápoldatok, megvilágítás...
Grafitos
04-04-2013, 01:38 PM
[QUOTE=tamkov;1341]
U.i.: Világítással kapcsolatban akadtam erre a fórumra :):QUOTE]
Aranyos, hogy ezt így kiemeled...egen ha valaki akkor õk mindent tudnak a lakáson belüli termesztés rejtelmeirõl. Elég vicces, hogy egy drogtermesztõ gebasz esetén csak kiírtja a füvet a vetemény felén, aztán ültet paprikát, meg paradicsomot..
nem túl életszerû, mi??
Az attól függ. Vannak olyan hippicsoportok amik annyira natúrban nyomják hogy tanyára költöznek és áttérnek a biozöldség-gyümölcs termesztésre.
Asszony hazahozott a múltkor egy könyvet, valami naturalista hippiközösség fényképei vannak benne, termesztik a paprikát. Egyszerû kertészkedõs könyv lenne, de azokkal a fotó mellékletekkel elég különleges. :haha:
raktaros
04-04-2013, 05:14 PM
[QUOTE=tamkov;1341]
U.i.: Világítással kapcsolatban akadtam erre a fórumra :):QUOTE]
Aranyos, hogy ezt így kiemeled...egen ha valaki akkor õk mindent tudnak a lakáson belüli termesztés rejtelmeirõl. Elég vicces, hogy egy drogtermesztõ gebasz esetén csak kiírtja a füvet a vetemény felén, aztán ültet paprikát, meg paradicsomot..
nem túl életszerû, mi??
Gebasz esetén nem lesz villany amivel világtana :)
Nem kiemeltem, csak érdekességképpen, néha véletlen hova jut az ember :).
Amúgy csodálkozom hogy nem rejtve beszélik ezt a témát, nem paráznak hogy esetleg kopogtatnak náluk?
Szóval utánaolvasva a világításos témának, úgy néz ki csak nekik éri meg, mert erõs megvilágítás kell ami persze pörgeti a villanyórát.
Így lakásban marad a palánta meg fûszernövény ami elfér az ablakban, meg az erkélykertészet.
Grafitos
04-04-2013, 06:47 PM
Naja..itt tényleg nem min1 az ár, érték arány..
viszont el tudok képzelni 1 olyan világot, hogy mondjuk olyan ritkaságszámba megy 1 paradicsom, mint most mondjuk itthon a passion fruit.
tehát van az a piac egy adott szituációban, ami fel tud venni 1 olyan friss és vitamindús gyümölcsöt, mint mondjuk a paradicsom:)
cereal killer
04-04-2013, 08:56 PM
Nagyfater elmondása alapján, a háború után nem volt habzsi dõzsi, így kénytelenek voltak megenni az ültetni való burgonyát is. Ültetéskor pedig krumplihéjat használtak, és az is kikelt. (nyilván csírával együtt).
Sgtmaj.Prepper
04-05-2013, 05:47 AM
Az asszonynak az a mániája, hogy õ kertészkedik a 8.-on, az erkélyen. Ez 3m2, szóval nem jó semmire, inkább csak bosszúság, de õ valamiért élvezi, hogy sok pénzt, idõt, energiát befektetve lesz 1kg paradicsomunk. :)
Bár az igaz, hogy az a bizonyos 1kg pari sokkal ízletesebb, mint a Tescós.
Grafitos
04-05-2013, 07:00 AM
Az ilyen hobbit támogatni kell, nagyon hasznos lehet még a késõbbiekben...szerintem vedd rá, hogy próbálkozzon sokféle zöldséggel.
Sgtmaj.Prepper
04-05-2013, 07:01 AM
Mintha idén lenne répa is. :)
Hasznos, csak ez a terület túl kicsi.
Grafitos
04-05-2013, 10:46 AM
Mostanában beindultak a közösségi kert programok is..
http://www.avarositanya.hu/
Nagyon rendben van ez mint kezdeményezés, mert kapsz 2X3m-t amin megvalósíthatod nagyratörõ terveidet. csak pályázni kell:)
Ez mondjuk kevéssé prepper dolog asszem
Grafitos
04-08-2013, 08:25 AM
Tényleg..ha tudsz olyan parlagon heverõ városi területrõl, ahol akár gerillában is el lehetne kezdeni egy kis kertészkedést vagy beindította a fantáziád írd meg..
Engem fõleg BP belváros érdekel:)
Feldobok egyett, az Aréna pláza és a lovarda közötti óriási terület...fogadok, hogy magánkézben van, és várja, hogy valamikor majd lakópar kehessen belõle. Addig meg 1 nagy kihasználatlan mezõ, ráadásul a lovarda a szomszédban méginkább elõnyössé teszi a fekvését, mert a szántásához lehetne akár 1 igáslovat is bérelni, valamint folyamatos lenne a trágyautánpótlás..
A lótrágya pedig a legjobb a földekre..
Grafitos
04-08-2013, 10:07 AM
ez Monaco...jum
http://www.flickr.com/photos/alexusa/8485741447/in/photostream/
zukajev
04-08-2013, 12:46 PM
Tegnap vettem tesco-s gombatermõ ládát, hát baromi kíváncsi vagyok!
Remélem lesz belõle valami!
asszony
04-14-2013, 09:39 PM
Pár éve próbálkoztam a gomba termesztésével. Fõleg saját oltóanyag elõállítása volt a cél, és azt továbboltani termõanyagra.
Sikerült laskagomba oltóanyagot létrehozni, házilag kivitelezve, búza alapra, majd ezt zsákban döngölt eláztatott kukoricaszárra oltottam tovább. Kiraktam az árnyékba egy fa alá, idõnként öntözgettem, és több hullámban nagyon sok kiló gombánk lett.
Grafitos
04-24-2013, 02:16 PM
Ismeritek a csicsókát? Én kb 25 évesen fedeztem fel, mert mifelénk vidéken egyáltalán nem termesztett senki, a boltban nem árulták egyszerûen nem volt az étkezési kultúrám része. Aztán egyszer a piacon nézelõdve szemet szúrt egy gumós növény, amit korábban soha nem láttam.
Megkérdezve az eladótól láttam, hogy igen hasznos növényre bukkantam. Könnyen gyorsan termelhetõ, késõbb megtudtam, hogy finom is.
A csicsóka a nyirkos, üde talajokat kedveli, ahol a talajvíz szintje fél méternél mélyebben van, de a leggyengébb talajokon is megél. Megterem a sekély termõrétegû, kötött, sõt a futóhomok talajú területeken is. Elsõ ültetése úgy történik, mint a burgonyáé. Gyorsan elterjed és állítólag késõbb már szinte kiírthatatlan.
Hasznos beltartalom:
A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja az egyéb szénhidrátok és hízlaló tápanyagok felszívódását, fokozza laktató hatását, és meggátolja a székrekedés kialakulását. Kedvezõ biológiai adottságait pedig fokozza a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag-tartalma, a béta-karotin-, B1–, B2-vitamin, niacin-, és C-vitamin-tartalma. Életfontosságú aminosavként: lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin található benne. Növényspecifikus anyagai: kolin, betain, szaponin, quercimeritrin. Gumói fõleg inulint tartalmaznak, keményítõt csak csekély mennyiségben
Én köretnek szeretem a leginkább, húsokhoz kiváló. Vajon megpirítva, sózva, borsozva vegetázva..
Jó étvágyat.
anomaly
04-26-2013, 07:21 PM
Mellesleg cukorbetegek is fogyaszthatják ha jól tudom.
raktaros
04-26-2013, 11:10 PM
Egyik évben vetettem párat, de fõzve nem ízlett.
Most megint vetettem egy keveset máshova, majd különbözõ formában megkóstolom.
Elõnye hogy igénytelen, kártevõ ellen sem kellett védenem.
De talán a legnagyobb elõnye a gerillakertészeknek lehet, hogy aki nem ismeri, nem tudja mi az, nem szüreteli le.
Bár szerintem sok fiatal még a krumplit sem ismerné fel, csak ha véletlen kifordul a földbõl :).
Grafitos
04-29-2013, 09:29 AM
Egyik évben vetettem párat, de fõzve nem ízlett.
Bár szerintem sok fiatal még a krumplit sem ismerné fel, csak ha véletlen kifordul a földbõl :).
:) Naja..fõleg ha mondjuk ha BP rõl, vagy még nagyobb világvárosról beszélünk..Lefogadom Nyíregyházán a csicsókát is rögtön leszüretelnék:)
Ki fogom próbálni így nagyvárosi körülmények között elültetni..modjuk a városligetben csinálok egy gerillaveteményt..:haha:
Chehomero
05-01-2013, 05:50 PM
http://szinesotletek.blog.hu/2013/04/30/25_1_zsenialis_otlet_a_kertbe A falon termesztést ki is lehetne próbálni panelba szerintem.
raktaros
05-01-2013, 07:53 PM
Ha nincs elég helyed :)
122
astonferi
05-02-2013, 07:55 PM
nos én palánta ültetéssel kisérleteztem a szobában. többen mondták hülyeség...amikorsikerült néztek
http://www.kepfeltolto.com/kep/pari2
http://www.kepfeltolto.com/kep/pari
és az erkélyen való sütögetés...ha nem lesz gáz ez is megteszi :)
http://www.kepfeltolto.com/kep/kolbasz
astonferi
05-04-2013, 11:22 AM
Tényleg..ha tudsz olyan parlagon heverõ városi területrõl, ahol akár gerillában is el lehetne kezdeni egy kis kertészkedést vagy beindította a fantáziád írd meg..
Engem fõleg BP belváros érdekel:)
Feldobok egyett, az Aréna pláza és a lovarda közötti óriási terület...fogadok, hogy magánkézben van, és várja, hogy valamikor majd lakópar kehessen belõle. Addig meg 1 nagy kihasználatlan mezõ, ráadásul a lovarda a szomszédban méginkább elõnyössé teszi a fekvését, mert a szántásához lehetne akár 1 igáslovat is bérelni, valamint folyamatos lenne a trágyautánpótlás..
A lótrágya pedig a legjobb a földekre..
akkor ezt olvasd el. ez járható lenne csak többünknek kéne összállni aki pesti
http://index.hu/kultur/2013/05/04/ez_az_igazi_roghoz_kotes/
asszony
05-05-2013, 11:45 PM
Nagy ötlet, rengeteg inspiráló momentum, tetszik a beküldött cikked. Felénk van egy bácsi aki mindenkinek oltogat a fáján, észre sem veszed 3 féle cseresznyéd van egy törzsön.
Grafitos
05-06-2013, 09:36 AM
Igen szerintem is..Jártam már közösségi kertben és nagyon tetszett..A Corvinról nem is vágtam, h ott is kialakult valami..
Lehet egyszer felnézek.
mossberg-operator
06-07-2013, 12:58 PM
Nagy tapasztalatom nincs a kerteszkedesben, paradicsom, s fuszernovenyek, hagyma, repa szokott lenni.
Lattam jo otleteket itt, valamint most vettem egy konyvet: http://www.amazon.co.uk/Mini-Farming-Self-Sufficiency-Brett-Markham/dp/1602399840/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1370609665&sr=8-1&keywords=mini+farming, majd megirom mit gondolok rola., illetve nalunk lehet igenyelni teruletet az onkormanyzatrol kerteszkedesre (varolista van), majdcsak lesz belole valami.
astonferi
06-07-2013, 01:30 PM
Nagy ötlet, rengeteg inspiráló momentum, tetszik a beküldött cikked. Felénk van egy bácsi aki mindenkinek oltogat a fáján, észre sem veszed 3 féle cseresznyéd van egy törzsön.
én most keresek ilyen helyet pesten. ( zuglóban v. közelében) hátha meg lehet az önkormányzattal egyezni. tavaszig rendbe szedni és amit addig lehet kipróbálni és tavasztól mindenfélét ültetni. van ötletem is hogyan óvható mag akár a cigoktól. :)
asszony
06-07-2013, 09:19 PM
Érdekel hova jutsz. Megcsináltuk a magas ágyást, tervezzük bõvíteni. Kipróbáltuk a krumpli ültetést is ezzel a módszerrel. Most ott tartunk, hogy feltöltjük a növények fejlõdési üteme szerint. Minden kicsibe megy jelenleg, aztán majd ahogy alakul:)
fisligery
06-25-2013, 12:28 PM
http://www.instructables.com/files/deriv/FCT/54TD/H3QFL5MX/FCT54TDH3QFL5MX.LARGE.jpg
Itt a link (http://www.instructables.com/id/Table-to-hold-the-herbs/)
Dream_walker
06-25-2013, 01:39 PM
Könyvet ajánlanék :)
Edmond Bordeaux-Székely: Ökológiai egészségkert - A túlélés könyve
Ez egy elég jó kis ismertetõ az úgynevezett esszénus-kertészkedésrõl. A lényeg a növények forgatásán és a folyamatos komposzt-utánpótláson van, kicsi területrõl igen nagy mennyiségû termény szedhetõ le. A neten több felé megvan, és aki keres, az talál :)
mossberg-operator
09-17-2013, 04:25 PM
Ugy nez ki, hogy lesz telek kerteszkedni a varosban, 300m2+...tobb info kesobb. Ja, nyomok egy kepet a legkisebb gerillakerteszrol: 578
Mi tavaly túl késõn ültettük el a paradicsomot, aztán mire beért, már október volt és le is fagyott az egész. :haha:
Nálunk elültettünk 5 tõ paradicsomot, amibõl kb 20 lett és most olyan szinten megnõtt és elszaporodott hogy egyszerûen nem tudunk mit csinálni belõle, már azt se tudom hány üveg paradicsomszósz, -lé, pizzaszósz, lecsó van a pincében, Csináltam napon szárítottat is. Elajándékoztunk egy csomót rokonoknak, de még mindig hajt és nõ, csak az esõ sajna elég sokat tönkre tett, szét repedtek.
Mi is jártunk már úgy. Elültettünk néhány tõt, jó volt az idõ egész nyáron, kedvezett a termésnek, aztán folyamatosan kezdtek beérni a paradicsomok, de 2 öklömnyi nagyságúak! Hetente egy szatyornyit termett a néhány tõ, minden nap paradicsom volt a reggeli, az ebéd és a vacsora is. Nagyon szeretem a paradicsomot, de az már nekem is túl sok volt. :gonoszrohog:
Dream_walker
09-19-2013, 06:59 PM
Fel kell karikázni, megaszalni, aztán el lehet rakni üvegben azt is. Kajához hihetetlen jól jön, én kb. 20 kilót tettem el múlt télen, azt hittem, hogy sosem fogy el, aztán februárra már semmi nem maradt belõle :)
mossberg-operator
09-26-2013, 06:21 PM
Ugy nez ki, hogy lesz telek kerteszkedni a varosban, 300m2+...tobb info kesobb. Ja, nyomok egy kepet a legkisebb gerillakerteszrol: 578
Tovabbi infok: ugy nez ki mint egy irtas az oserdoben... Sok melo. Szerzodes szerint irasbeli engedelly tarthatnek 6 tyukot ( kakast nem), meg 2 nyulat. Kerdem en, ha esetleg lenne kisnyul, akkor vizbe kell fojtanom oket vagy kitenni az utcara 1 naposan vagy mi a f...? Gyogyo angliusok! :duhos:
Itt meg egyáltalán nem engedélyeznek se csirkét, se tyúkot, se kakast, se semmit. Csak kutyát vagy macskát.
fater.lajos
09-26-2013, 06:39 PM
Tovabbi infok: ugy nez ki mint egy irtas az oserdoben... Sok melo. Szerzodes szerint irasbeli engedelly tarthatnek 6 tyukot ( kakast nem), meg 2 nyulat. Kerdem en, ha esetleg lenne kisnyul, akkor vizbe kell fojtanom oket vagy kitenni az utcara 1 naposan vagy mi a f...? Gyogyo angliusok! :duhos:
Azért nem tarthatsz kakast, mert õk vigyáznak rád! Zámbó Jiminek is a kakaskukorékolás lett a veszte...
mossberg-operator
10-15-2013, 01:09 PM
Ime egy kep a "kertrol". Mondom hogy ugy nez ki, mint egy irtas. Ma kezdtem a melot rajta. Asszem rotacios kapa lesz belole. Befujtam egy reszt gyomirtoval, egy masik reszt felastam kezzel. Nem szokta a cigany (en) a szantast... Nem sokat haladtam.650
Nekem tetszik. Azt nem szeretem mikor 1 centisre van vágva a fű. :)
Mivel veted majd be?
mossberg-operator
10-15-2013, 03:49 PM
Nekem tetszik. Azt nem szeretem mikor 1 centisre van vágva a fû. :)
Mivel veted majd be?
Sok a csiga, mindent zabalnak. A szemkozti szomszedek kezzel telepitik at a csigakat, mert ok organic-ok. En meg DDT-vel permeteznek...szoval, sok burgonya, zoldsegek, repa. Tervezek 6 tyukot is. Meg csak tervezesi fazisban van. Tanacsok?
fater.lajos
10-15-2013, 03:55 PM
Ültess salátát a megvédendõ növények köré. Arra mennek majd a csigák. Aztán onnan összeszedheted. Vödörbe víz néhány nap állás és kész a csigakomposzt alaplé. A kézi áttalapítés nem jó, mert olyan mint a macska. Visszamegy. Én a DDT-t meg a hasonló szarokat kihagynám.
Egyébként a közösségi kertek egyik legnagyobb rákfenéje a növényvédõ szer használat. Õ ott fújja, a te növényedbe meg úgy bekerül, hogy észre sem veszed.
A DDT az nincs betiltva már vagy 30 éve? Vagy csak viccből írtad hogy azt használod?
Ezt találtam:
http://www.ask.com/question/when-was-ddt-banned-in-uk
mossberg-operator
10-15-2013, 04:53 PM
A DDT az nincs betiltva már vagy 30 éve? Vagy csak viccbõl írtad hogy azt használod?
Ezt találtam:
http://www.ask.com/question/when-was-ddt-banned-in-uk
Vicceltem!
raktaros
10-15-2013, 08:06 PM
Sok a csiga, mindent zabalnak. A szemkozti szomszedek kezzel telepitik at a csigakat, mert ok organic-ok. En meg DDT-vel permeteznek...szoval, sok burgonya, zoldsegek, repa. Tervezek 6 tyukot is. Meg csak tervezesi fazisban van. Tanacsok?
Egy barátom kacsákkal eteti fel a csigákat.
mossberg-operator
10-16-2013, 11:45 AM
A kacsa és a sün a csiga ellensége.
Ma voltam kint megint, a negyedeig jutottunk gazirtasban, illetve asasban. Kepet elfelejtettem csinalni. Majd kegkozelebb. Az egyik szomszed adott tucatnyi epret, szoval mar van ultetve valami! Se kacsat, se se sunt nem tarthatok.
mossberg-operator
10-17-2013, 06:20 AM
Sünt nem is kell "tartani". Oda kell szoktatni egy süncsaládot. Akkor már fordul a kocka, mert egy köcsög bürokrata sem mondhatja, hogy irtsd ki a sünöket, mivel védett vadállatok és maguktól mentek oda, nem tartásban-rabságban vannak.
Ok, s hogyan kell odaszoktatni egy suncsaladot?
fater.lajos
10-17-2013, 10:32 AM
száraz macskakajával
mrPickles
10-17-2013, 12:17 PM
Vegyél csiga irtót 1 fontosban is van, nyáron. Vagy tegyél ki sör csapdát, nem kell sörnek lennie cukor, víz, élesztõ kombó is jó. Nyírd a szegélyeket ahol elbírnak bújni, ne hagyjál szanaszéjjel olyan dolgokat ami alatt napközben eltudnak bújni, ha még is van ilyen forgasd fel és vágd szét õket egy ollóval. Ágyásokba/köré szórj hamut meg tojáshéjat nem a legjobb megoldás de talaj javító hatása is van. Az ágyások közötti gyalog ösvényt szórd fel fa daráékkal az is bántja a talpukat és nem szívesen mennek arra.
Permetezni ne nagyon permetez mert jó eséllyel a szerzõdésében is benne van, hogy nem ajánlott, valamint ha sokat reklamálnak az organikusan termesztõ szomszédaid könnyen kirakhatnak.
A gyomirtást fekete föld takaró fóliával old meg inkább, azalatt kihalnak gyomok pár hét alatt a fényhiánytól.
CSirkékkel kapcsolatban már írtam, de minden képen nézd meg, hogyan csinálják a többiek azon a területen ahol te vagy és kérdezd meg õket a róka veszélyrõl.
Mennyit fizetsz érte egyébként? Én 150 nm eresért egy évre most 25,50fontot fizettem. Ez jövõre majd fel megy 51 fontra.
Meg tud meg, hogy van e és ha van milyen gyakran van terület bejárás. Ez az amikor bejárják a területet és aki nem tartja rendben a allotmentjét azt rövid úton kiteszik. Nem mindenütt van.
mossberg-operator
10-17-2013, 05:12 PM
Vegyél csiga irtót 1 fontosban is van, nyáron. Vagy tegyél ki sör csapdát, nem kell sörnek lennie cukor, víz, élesztõ kombó is jó. Nyírd a szegélyeket ahol elbírnak bújni, ne hagyjál szanaszéjjel olyan dolgokat ami alatt napközben eltudnak bújni, ha még is van ilyen forgasd fel és vágd szét õket egy ollóval. Ágyásokba/köré szórj hamut meg tojáshéjat nem a legjobb megoldás de talaj javító hatása is van. Az ágyások közötti gyalog ösvényt szórd fel fa daráékkal az is bántja a talpukat és nem szívesen mennek arra.
Permetezni ne nagyon permetez mert jó eséllyel a szerzõdésében is benne van, hogy nem ajánlott, valamint ha sokat reklamálnak az organikusan termesztõ szomszédaid könnyen kirakhatnak.
A gyomirtást fekete föld takaró fóliával old meg inkább, azalatt kihalnak gyomok pár hét alatt a fényhiánytól.
CSirkékkel kapcsolatban már írtam, de minden képen nézd meg, hogyan csinálják a többiek azon a területen ahol te vagy és kérdezd meg õket a róka veszélyrõl.
Mennyit fizetsz érte egyébként? Én 150 nm eresért egy évre most 25,50fontot fizettem. Ez jövõre majd fel megy 51 fontra.
Meg tud meg, hogy van e és ha van milyen gyakran van terület bejárás. Ez az amikor bejárják a területet és aki nem tartja rendben a allotmentjét azt rövid úton kiteszik. Nem mindenütt van.
Wow! Koszi a tanacsokat! Tied merrefele van? 160 font/ ev, 340m2.
mossberg-operator
10-17-2013, 05:16 PM
Ma igy nez ki: 657 Az eloterben eprek lathatok, az egyik szomszed adta oket.
mrPickles
10-17-2013, 07:03 PM
Bristol olcsóbb mint London, overgrown kedvezményt sem kaptál? Nálunk az elsõ két évre jár 50% kedvezmény. Ja és még egy dolog, ne a magyarországi gazdálkodási naptárat kövesd hanem az Angolt mert a kettõ között olyan 2 hónap különbség van. Van olyan hogy x növény anyámnál már le érett nálam meg még nem is virágzik. Kicsit késõbb kezdõdik, az idény de kicsivel tovább is tart.
mossberg-operator
10-17-2013, 08:02 PM
Bristol olcsóbb mint London, overgrown kedvezményt sem kaptál? Nálunk az elsõ két évre jár 50% kedvezmény. Ja és még egy dolog, ne a magyarországi gazdálkodási naptárat kövesd hanem az Angolt mert a kettõ között olyan 2 hónap különbség van. Van olyan hogy x növény anyámnál már le érett nálam meg még nem is virágzik. Kicsit késõbb kezdõdik, az idény de kicsivel tovább is tart.
Nem volt kedvezmeny. S mar nem Londonban lakom, csak a nev maradt, kisse csaloka. Van keped a tiedrol? Nalatok is csak 2 nyul lehet? Hogyan szaporitsak igy nyulat?
mrPickles
10-18-2013, 01:20 PM
A blogomban akadnak képek. http://beansandpods.blogspot.co.uk/
A nyulakra meg a "csalást" ajánlanám. Kérdezd meg, lehetséges e, hogy többen tartsatok nyulakat egy helyen. Ha azt mondják igen, akkor kérdezzél körbe ki mondana le részedre a nyúl kvótájáról. Ha lesznek állataid akkor nem árt végig gondolni nyaraláskor ki felügyeli õket.
mossberg-operator
10-28-2013, 06:49 PM
A blogomban akadnak képek. http://beansandpods.blogspot.co.uk/
A nyulakra meg a "csalást" ajánlanám. Kérdezd meg, lehetséges e, hogy többen tartsatok nyulakat egy helyen. Ha azt mondják igen, akkor kérdezzél körbe ki mondana le részedre a nyúl kvótájáról. Ha lesznek állataid akkor nem árt végig gondolni nyaraláskor ki felügyeli õket.
Vegigolvastam a blogod! WOW! Most ugyse lehet kerteszkedni, mert omlik az eso allandoan.
mrPickles
10-31-2013, 07:51 PM
Köszönöm, igyekszem.
mrPickles
11-03-2013, 03:08 PM
Kicsit utánanéztem a csirketartásnak számokkal. Ezek Angliai viszonyokat tükröznek. Már ha valakit érdekel.
http://beansandpods.blogspot.co.uk/2013/11/csirke-tartas-anyagi-oldala.html
mossberg-operator
11-07-2013, 09:50 AM
Ma felszedtem a krumplit a ket szemeteszsakbol, ime az eredmeny: 759
Grafitos
11-13-2013, 07:42 AM
Kicsit utánanéztem a csirketartásnak számokkal. Ezek Angliai viszonyokat tükröznek. Már ha valakit érdekel.
http://beansandpods.blogspot.co.uk/2013/11/csirke-tartas-anyagi-oldala.html
Tetszett az elméleti levezetés...tényleg megérheti a dolog...mondjuk gondolom Te is szembesültél már az Asdában az árakkal..pl akkoriban 3.5 kg fagyasztott csirkemell akciósan 4.5 fontba fájt:(
mossberg-operator
11-13-2013, 08:58 PM
Tetszett az elméleti levezetés...tényleg megérheti a dolog...mondjuk gondolom Te is szembesültél már az Asdában az árakkal..pl akkoriban 3.5 kg fagyasztott csirkemell akciósan 4.5 fontba fájt:(
Cegemnel 6font/kg...
mrPickles
11-14-2013, 12:51 PM
Hosszú távon megéri kétségtelen, de rövid távon nem igazán.
Nekem nem :) dolgozói kedvezményem van, plusz nem veszünk csirkét.
Amatorpe
11-15-2013, 10:12 AM
Ma felszedtem a krumplit a ket szemeteszsakbol, ime az eredmeny: 759
Jól értem, otthon szemeteszsákban, virágföldben termeltél krumplit?
mossberg-operator
11-15-2013, 05:51 PM
Jól értem, otthon szemeteszsákban, virágföldben termeltél krumplit?
Ja.
Amatorpe
11-16-2013, 08:38 AM
Ja.
Durva... Na ezt jövõre kipróbálom én is!
mossberg-operator
11-16-2013, 01:37 PM
Durva... Na ezt jövõre kipróbálom én is!
Eros zsakot hasznalj, par luk az aljara, harmadaig toltod viragfoldel, 3-4 krumpli bele, locsolod rendesen, ahogy bujik a noveny toltid fel foldel a zsakot a tetejeig, igy kenyszeritve oket a sok krumpli termelesere, 4 honap mulva kiszeded. Mint a kepen lathatod, gyerekjatek az egesz, a kek szinu zsakrol van szo.807 Bocs, a belseje fekete a zsaknak.
Amatorpe
11-23-2013, 03:33 PM
Köszönöm szépen! Mennyire fényigényes?
mossberg-operator
12-12-2013, 11:27 AM
Köszönöm szépen! Mennyire fényigényes?
A kodos Albionban megnott a kerites mellett. Nalad is menni fog szvsz.
mossberg-operator
12-12-2013, 11:31 AM
Allotment ma: mult heten nagy vihar volt, elvitte a jatszohazat, haladtam az asassal, fokhagyma, eper elultetve, illetve a kis korai cseresznyefa(Magyarorszagrol kuldtek a mult heten) is ma kerult foldbe. 944
:) Naja..fõleg ha mondjuk ha BP rõl, vagy még nagyobb világvárosról beszélünk..Lefogadom Nyíregyházán a csicsókát is rögtön leszüretelnék:)
Ki fogom próbálni így nagyvárosi körülmények között elültetni..modjuk a városligetben csinálok egy gerillaveteményt..:haha:
Lett ebbõl valami ? :D
Grafitos
01-09-2014, 05:56 PM
Még nem..ettõl függetlenül nem adtam fel a városi kertészkedés gondolatát..
Lett ebbõl valami ? :D
Az earthbox városba teraszra jónak tûnik .
Próbált már valaki téli idõszakban ablak mellett cserépben paradicsomot , paprikát , retket termelni ?
imi79
01-10-2014, 03:40 PM
Próbált már valaki téli idõszakban ablak mellett cserépben paradicsomot , paprikát , retket termelni ?
Nagyon nehéz, szinte esélytelen. Kevés nekik a szobahõmérséklet és a fény, nagyon lassan növekednek, a palántáknak nem árt plusz világítás és valami mini hõtartó fóliasátor.
Nekem jelenleg paradicsom, kerek répa, cukorborsó és csilipaprika van.
Dream_walker
01-10-2014, 05:37 PM
A növényeknek a terméshozáshoz (alapvetõen nem azért terem, hogy nekünk jó legyen, hanem hogy saját magát szaporítsa) bizonyos hõösszeg kell. Ez lefordítva annyit jelent, hogy mondjuk egy paprikamagnak kell összesen 1500 C-fok ahhoz (nem biztos, hogy pont annyi, csak mondtam egy számot), hogy növény fejlõdjön belõle, majd az a növény egészséges termést, és abban csíraképes magokat fejlesszen. Már a csírázás elindulásától ketyeg az óra (kell pl. 150 C ahhoz, hogy egyáltalán kicsírázzon), és amikor eléri az 1500-at, ott lesz egy növény, rajta a terméssel. Ehhez télen fûtés kell a mi éghajlatunkon, nem is kevés. A szobahõmérsékletet ugye 20-21 foknak mondjuk, ki lehet számolni, hogy így 70-80 nap kell a növénynek, hogy teremjen. Ha közvetlen a radiátor mellé van rakva, ahol nagyobb meleget kap, akkor értelemszerûen kevesebb, viszont ott a párolgás nõ meg, több víz kell neki. Emellett kell a fény is, hiszen a hõösszeg csak az egyik összetevõ, a fény az, amivel a fotoszintézis során energiát, szerves anyagot állít elõ, és fejleszti a "testtömegét". Meg kell nézni, hogy hosszú vagy rövid nappalos növény-e (sajna fejbõl nem tudom ezt sem, jó rég foglalkoztam paprikával), mert attól függõen érzékeny a megvilágítás idõtartamára és intenzitására.
Ha valaki komolyabb mennyiségben gondolkodik (értsd: elég mondjuk egy lecsóbefõzéshez, és nem csak a szendvicsbe tudsz tenni egy fej friss paprikát), ahhoz sok fûtés és sok fény kell. Nem véletlen, hogy az amúgy 150-200 forintos paprika februárban a primõrös fóliákból ezer forintért jön ki :)
Ha valakinek van olyan helye (télikert mondjuk), ahová eszkábálhat egy minifóliát, és tudja fûteni, akkor megoldható a dolog. De szerintem nem olcsó :)
Vagy ha valaki egész komolyan szeretné csinálni, itt van egy megvalósíthatósági példa, bár ahogy a képeken látszik (a cikk végén van pár pluszban is), ez egy másfajta növény, amely busásan megtéríti az extra befektetést :D:D
http://sparkreport.net/2009/03/the-full-story-behind-the-great-tennessee-pot-cave/
mossberg-operator
02-18-2014, 12:42 PM
Allotment ma. A zold meleghazat tegnap kaptam egy munkatarsamtol, gyomot irtottam, illetve a gyerek jatszohazat mindig elviszi a szel, 8 satorvassal rogzitettem, majd meglatjuk. A kert hatulja meg nagyon rendetlen, lassan haladok. Loni jobb jarni :) 1757
raktaros
02-18-2014, 02:36 PM
Már régebben szóba került a hidrokultúra: Hidrokultúra a gyakorlatban (http://hidroperlit.blogspot.hu/)
BragBOL
02-18-2014, 03:03 PM
Már régebben szóba került a hidrokultúra: Hidrokultúra a gyakorlatban (http://hidroperlit.blogspot.hu/)
Egészségedre!
Ha nem tûnt volna fel ezen alapszanak azok a felmérések amiben kimutatják hogy nincs elegendõ tápanyag a zöldségekben!
Teljesen fenntarthatatlan! Ez örökgyerekcipõs technológia, mert elõbb utóbb rájövünk hogy zombikat nevelünk, üres kalóriákat amiben olyan kevés a vitamin, ill szegényes összetételû (a tápfüggõség miatt) hogy az emberbõl is zombit csinál.
Ráadásul a zombi növények védetlenek a fertõzésekkel és a rovarkártevõkkel szemben és aki ezeket fogyasztja maga is védetlen marad!
"Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek"
raktaros
02-18-2014, 04:03 PM
Egészségedre!
Tiedre is! :)
Régebben engem is érdekelt a téma, hátha valamikor erre kényszerül az ember.
Éhezésnél talán azért jobb...
BragBOL
02-18-2014, 04:20 PM
Akkor inkább szerezz termõföldet, komposztálj, a zöldség után termelj gombát, majd ismét zöldséget az adott földben (ezt nemtudom jó lehet-e így).
Ha nagy konténerbe, vagy tálcán, több növényt termelsz, az sose egyfajta legyen, használj társításokat!
Sekély gyökérzetû mellett mély karógyökerû fajtát nevelj pl: Hagyma + Sárgarépa, Így zsúfoltabban is megtalálják a vizet.
raktaros
02-18-2014, 04:32 PM
Akkor inkább szerezz termõföldet, komposztálj, a zöldség után termelj gombát, majd ismét zöldséget az adott földben (ezt nemtudom jó lehet-e így).
Ha nagy konténerbe, vagy tálcán, több növényt termelsz, az sose egyfajta legyen, használj társításokat!
Sekély gyökérzetû mellett mély karógyökerû fajtát nevelj pl: Hagyma + Sárgarépa, Így zsúfoltabban is megtalálják a vizet.
Én is többre tartom a földben nevelt növényeket, fõleg hogy komposzt elõállítása nagyságrendekkel könnyebb mint a tápoldaté de valahogy az sem az igazi.
Nagy ládában is jóval lassabban fejlõdtek nekem mint kint szabad földben :(.
mrPickles
02-18-2014, 08:22 PM
üres kalória kb: "De mit is jelent az „üres kalória"? Ezek azok az élelmiszerek, melyek tápértéke elenyészõ, de annál nagyobb az energiatartalmuk. Vagyis az általános tapasztalat szerint, az emberek többsége magas kalóriatartalmú-, és alacsony tápértékû ételeket fogyaszt.
Tudvalevõ, hogy az ételek kalóriatartalmát a benne fellelhetõ fehérjék, szénhidrátok és zsírok adják. Ilyen magas energiatartalmú-, de alacsony tápértékû ételek például a péksütemények, az édes/sós rágcsálnivalók, cukorkák, cukrozott üdítõitalok, az olajban sült élelmiszerek, mint a hasábburgonya, chipsek, sör, bor és általában véve az alkoholos italok stb."
A zöldségekben, gyümölcsökben meg azért kevés a vitamin mert félig nyeressen szedik le és mire elér a boltba mesterségesen érik be.
Szerencsére mondjuk engem nem fenyeget a palánta dõlés vagy a peronoszpóra mondjuk nem is állok egy zöldség szintjén. Illetve a krumplibogártól sem tartok.
mrPickles
02-18-2014, 08:25 PM
Én is többre tartom a földben nevelt növényeket, fõleg hogy komposzt elõállítása nagyságrendekkel könnyebb mint a tápoldaté
Kár hogy ez nem igaz. Tápoldatot házilag is egy, két héten belül tudsz készíteni. Komposzt meg legjobb esetben is több hét, hónap.
http://www.balintgazda.hu/kerdesek/kornyezetvedelem/2286-tapoldat-keszites-hazilag.html
Sõt ha krumplit fõzöl (vagy tojást )és nem sózod meg a fõzõ vizet máris van egy adag tápoldatod.
BragBOL
02-18-2014, 08:41 PM
Csak egy béna hasonlat akart lenni :D
Az meg még ráadás ha zölden szedik le!
Honnan tudja az ember hogy mire van szüksége a növénynek?
A természet jobban tudja mint az akárhány diplomás kutató!
A fõgyökeren való oldott tápanyag felszívatás szerintem fenntarthatatlan irányba viszi el a növény génváltozásait!
Olyan növények keletkezhetnek amelyek függõvé váltak az oldott tápra és hagyományos termesztéssel már nem marad életképes!
/Szerk: Jó ezt globálisan, hosszútávon értettem, persze rövidtávon nem annyira vészes/
mrPickles
02-18-2014, 08:59 PM
Ha nem oldott tápanyagot szívnak fel akkor szerinted a természetben élõ növények hogyan szerzik (szívják) fel a tápanyagot?
A génmodoslulásnál meg néz utána mit jelent pl a az F1 es hibrid.
(Csak itt jegyzem meg, hogy minden növény függõ az oldott tápra mert így szívják fel.)
(Ja meg annyi még, hogy a növények a hajszálgyökerekkel szívják fel a tápanyagot.)
BragBOL
02-18-2014, 10:03 PM
A növények hajszálgyökerei interaktív kapcsolatokat keresnek a baktériumokkal és gombákkal, ezek lássák el speciális tápelemekkel, amiket nem talál meg a talajban.
A gombák érintetlen talajon, mint egy webáruház, nagyobb területrõl begyûjtött anyagokkal kereskedik a növényekkel.
A szántott, forgatott talajon kihalnak a gombák és a bacik, ezért csökken a termõképessége a talajnak.
Ha erre mûtrágyát szórnak, akkor mégjobban kihalhatnak, mert lehet már nem keresik a bacikat gombákat, mert közvetlenül a talajból szívják fel a tápot.
A bacikat, gombákat meg a giliszták, és avarbontó rovarok táplálják az ürülékükkel.
Pontosabban még van köztük pár állat pl kisebb gyûrûsférgek, pontosan nem tudom, de van egy tápláléklánc rá.
mrPickles
02-19-2014, 12:39 PM
Ez lehet, hogy igaz, de a könnyebb és a rövidebb nem szinonimái egymásnak, Raktaros meg a könnyebbségérõl beszélt. Keresztül menni a pengésdróton rövidebb, de megkerülni könnyebb.
Tápoldatot készítése: fogsz egy adag zöld növényt és beleteszed egy vödör vízbe, és nem nyúlsz hozzá két hétig. Ezután leszûröd és kész.
Komposzt: idõrõl idõre át kell forgatni, hogy gyorsabban bomoljon le
Melyik a könnyebb?
mrPickles
02-19-2014, 12:49 PM
A növények hajszálgyökerei interaktív kapcsolatokat keresnek a baktériumokkal és gombákkal, ezek lássák el speciális tápelemekkel, amiket nem talál meg a talajban.
A gombák érintetlen talajon, mint egy webáruház, nagyobb területrõl begyûjtött anyagokkal kereskedik a növényekkel.
A szántott, forgatott talajon kihalnak a gombák és a bacik, ezért csökken a termõképessége a talajnak.
Ha erre mûtrágyát szórnak, akkor mégjobban kihalhatnak, mert lehet már nem keresik a bacikat gombákat, mert közvetlenül a talajból szívják fel a tápot.
A bacikat, gombákat meg a giliszták, és avarbontó rovarok táplálják az ürülékükkel.
Pontosabban még van köztük pár állat pl kisebb gyûrûsférgek, pontosan nem tudom, de van egy tápláléklánc rá.
Ez azért nem így van. A gombák, baktériumok meg kukacok lebontják a szerves dolgokat, de nem azért hogy a növénynek jó legyen hanem mert amit növény felszív az az õ végtermékük. nem is érdekli õket mi történik vele. A növények meg ezeket a lebontott és vízben feloldott tápanyagokat hasznosítják. A növények is kiba. mindegy mi bontja le a cuccot neki csak az a fontos, hogy vízben oldott legyen, hogy feltudja szívni. Már csak abba is gondolj bele, hogyha a növények kéne a gomba/baktérium akkor nem élne meg nélkülük, nem lehetne vízben nevelni õket. .
raktaros
02-19-2014, 03:06 PM
Tápoldatot készítése: fogsz egy adag zöld növényt és beleteszed egy vödör vízbe, és nem nyúlsz hozzá két hétig. Ezután leszûröd és kész.
Komposzt: idõrõl idõre át kell forgatni, hogy gyorsabban bomoljon le
Melyik a könnyebb?
Hát én régebben nézegettem a témát, nem olyan egyszerû...
Növényenként és a növények életciklusa alatt is eltérõ tápoldat az optimális, N-K-P, mikro-, makroelem tartalmát házilag nem tudod mérni, szinten tartani.
Azért pár dologra vannak mérõcsíkok, de az beszerezhetõ (lesz)?
Gondolom nem kell tökéletes tápoldat, de azért nem tûnik olyan egyszerûnek hogy kiáztatok pár növényt.
Ha mûködik az aquapónia szerintem inkább abba az irányba kellene kísérletezni, ott nem kell bajlódni a tápoldattal plusz van halhús is.
(Nem akartam ezzel vitát indítani, csak azért tettem be hátha valakit érdekel.)
raktaros
02-19-2014, 03:10 PM
Ez azért nem így van. A gombák, baktériumok meg kukacok lebontják a szerves dolgokat, de nem azért hogy a növénynek jó legyen hanem mert amit növény felszív az az õ végtermékük. nem is érdekli õket mi történik vele. A növények meg ezeket a lebontott és vízben feloldott tápanyagokat hasznosítják. A növények is kiba. mindegy mi bontja le a cuccot neki csak az a fontos, hogy vízben oldott legyen, hogy feltudja szívni. Már csak abba is gondolj bele, hogyha a növények kéne a gomba/baktérium akkor nem élne meg nélkülük, nem lehetne vízben nevelni õket. .
Láttam videókat, üvegházban, saláta vízen úszó tálcákba dugdosva elindul egy hosszú medencében, mire végigér szüretelhetõ :).
BragBOL
02-19-2014, 03:58 PM
Egy új tanulmány szerint kölcsönös kereskedelem zajlik a növény gyökere és a baktériumok, gombák között!
Ha megtalálom belinkelem.
Dream_walker
02-19-2014, 07:02 PM
Egy új tanulmány szerint kölcsönös kereskedelem zajlik a növény gyökere és a baktériumok, gombák között!
Ha megtalálom belinkelem.
Elég régi tanulmány lehet, mert én már az általános suliban hallottam ezt biológiaórán, bár ott szimbiózisnak neveztük :D
kubikus
02-28-2014, 03:06 PM
Holap nagyon kedvezõ lesz vetni a holdnaptár szerint. Foleg a hosszu tenyész idejû növényeket javasolt pl paprika padlizsan es egyébb primõr zöldségeket. A vetéstöl számítva kb 8 hétre kell kiultetni szabadfoldbe. Remelem mar mindenki beszerezte a megfelelo magokat? :)
mossberg-operator
03-16-2014, 06:27 PM
Ma ultettem par szem csiras krumplit a komposztos zsakba, mert az is eros, s raadasul ingyen adjak a komposzthoz, tehat koltseg szinte semmi. (Ja, a zsak aljat lukasztani kell, nehogy berohadjon az ontozoviz miatt) 20412042
Na ilyet rendeljen mindenki, majd ültesse el az utcai kerítés tövébe! Ha megnõ szépen fog mutatni! Csudájára járnak majd a népek! :D
http://www.aliexpress.com/store/product/30pcs-Selected-high-quality-Vietnam-gourd-seeds-hanging-breasts-melon-Fun-vegetable-seeds-for-DIY-home/1019501_1564288637.html
mossberg-operator
03-20-2014, 12:03 AM
Krumplisarok a kocsibeallo vegeben. 2077
mossberg-operator
03-26-2014, 01:16 PM
Sokat haladtam az allotmentben, 2 napig asas, szemetegetes, ultetes: borso, repa, 60 bokor burgonya (4 fajta), hagymak. Kifogytam vetomagbol. Meg sok palanta kerul majd a meleghazba, almapaprika, paradicsom, fuszerpaprika. A tyukol tema meg csak tervezesi fazisban, gyerek jatszohazat mindig elviszi a szel, lehet hogy le kell asnom.... Par kep: 214021412142
mossberg-operator
03-27-2014, 06:29 AM
Idén kb. 1 hónapja csinálom szabadidõmben (tavaly késõbb kezdtem) igen pici területen (ennyi a lehetõség), most is többségét magról, már kezd alakulni, de messze még az elképzelés. Borsó már kint van.
Kep?
mossberg-operator
03-27-2014, 07:05 AM
Palantaim: 2149
Törölt_fórumtag1
03-27-2014, 11:10 PM
Kockázd ki a hátteret vagy homályosítsd el valahogy, így semmit sem fogunk belõle látni! :) Nekem most paradicsom és paprika palántáim vannak, egyelõre szépen fejlõdnek. :)
shadow177
03-28-2014, 12:33 PM
Na ilyet rendeljen mindenki, majd ültesse el az utcai kerítés tövébe! Ha megnõ szépen fog mutatni! Csudájára járnak majd a népek! :D
http://www.aliexpress.com/store/product/30pcs-Selected-high-quality-Vietnam-gourd-seeds-hanging-breasts-melon-Fun-vegetable-seeds-for-DIY-home/1019501_1564288637.html
Ez csak poénnak jó, vagy ehetõ is?
Grafitos
03-28-2014, 12:36 PM
Mikor láttál tõlem bármimrõl is fotót? :D
Nálam ez opsec kategória. :)
De majd a kedvedért megpróbálok úgy borsót fotózni, hogy ne legyen rajta semmi kompromittáló környezet. ;)
Ja..a palánta képeibõl, a járólap színébõl kikalkulált típusszámból, valamint a fugahézagok egyenetlenségeibõl kiindulva lassan be is azonosítom londoner lakhelyét..sikerült is egy szigetre szûkítenem a keresést:D
... alaposabb elemzes reszekent, a növenyek zöld szin összeteteleböl kikövetkeztetve az eves napfeny mennyiseget, a fövarosi regio környekere tehetö az ingatlan...
imi79
03-28-2014, 04:52 PM
Ez csak poénnak jó, vagy ehetõ is?
Na, aztán majd az összes perverz ott fogja csöcsörészni a kerítésed :)
mossberg-operator
03-28-2014, 07:29 PM
Sokat haladtam az allotmentben, 2 napig asas, szemetegetes, ultetes: borso, repa, 60 bokor burgonya (4 fajta), hagymak. Kifogytam vetomagbol. Meg sok palanta kerul majd a meleghazba, almapaprika, paradicsom, fuszerpaprika. A tyukol tema meg csak tervezesi fazisban, gyerek jatszohazat mindig elviszi a szel, lehet hogy le kell asnom.... Par kep: 214021412142
Allotment ma, uj feszer, s a gyerkoc jatszohaza is biztos alapokon. Elbontottuk a rom feszert, s alapnak hasznaltuk. Hozzateszem a munka oroszlanreszet nem en csinaltam, mert mennem kellett meloba. 2173
raktaros
03-28-2014, 10:29 PM
a járólap színébõl kikalkulált típusszámból, valamint a fugahézagok egyenetlenségeibõl kiindulva lassan be is azonosítom
Hát nem olyan mint egy ujjlenyomat? :)
Grafitos
04-02-2014, 01:48 PM
az a hagyma már zsíroskenyér után kiált:thumbup
imi79
04-02-2014, 02:21 PM
Zsíroskenyér..mmm...
2214
fisligery
04-06-2014, 04:15 PM
http://cdn.instructables.com/FUR/1RAZ/HTK5M2XG/FUR1RAZHTK5M2XG.MEDIUM.jpghttp://cdn.instructables.com/FOU/35PY/HTK5M2XJ/FOU35PYHTK5M2XJ.MEDIUM.jpg
http://www.instructables.com/id/Space-Efficient-Gardening-Rack/
mossberg-operator
04-21-2014, 01:53 PM
Par kep marol: kibujtak a krumplijaim a zsakokbol, tokmag ultetni ( a tokbol kapartam ki), illetve a meleghazban a palantak. 245024512452
mossberg-operator
05-05-2014, 05:53 AM
Par kep marol: kibujtak a krumplijaim a zsakokbol, tokmag ultetni ( a tokbol kapartam ki), illetve a meleghazban a palantak. 245024512452
Jelentem a meztelencsigak megettek a palantaim nagyjat... Tiszta gaz, adtam magyar paprika magot az amcsi preppertarsnak - aki itt is jelen van - s most visszaadja a felet (mar kinevelt palantakent), a veszteseget kompenzalni, meg mert rendes, meg neki tul sok van. Pedig volt csigairto is kiszorva. Egyeb otlet vedelemre?
imi79
05-05-2014, 06:26 AM
Apróra tört tojáshéjat kell a palánta köré szórni, az állítólag megállítja a meztelencsigát.
mossberg-operator
05-05-2014, 06:30 AM
Apróra tört tojáshéjat kell a palánta köré szórni, az állítólag megállítja a meztelencsigát.
Ezt en is "hallottam". Gyakorlati tapasztalat?
fisligery
05-05-2014, 06:33 AM
Az összetört fokhagyma, hamu, (homok ebben nem vagyok 100%-ig biztos ), mulcs is jó ellenük; de egy kertészkönyvben az volt, hogy összeszedte és forróvízbe/paraffinolajba dobta õket.
imi79
05-05-2014, 07:19 AM
http://www.hobbikert.hu/magazin/csigakerites-a-tojas-hejabol.html
Nekem nincs, itt olvastam.
fisligery
05-05-2014, 08:36 AM
Beszkenneltem azt a lapot amin a csigák elleni védekezésrõl van szó:
2613
(ha lementitek akkor kinagyítva el lehet olvasni)
raktaros
05-05-2014, 08:51 AM
Most a napokig tartó esõzéseknél, nálunk is tömegével jelentek meg, pusztítottak.
Sózni, meszezni, hamuzni nem akartam (a föld miatt), így maradt a sörcsapda és a kézi szedegetés. A csapdát dicsérték, de nálunk nem vált be, annyi csiga volt benne amennyi véletlen is beleeshetett.
A mulcsozást én nem próbálnám ki, pont hûvös, nyirkos búvóhelyet csinál a csigáknak.
Nálunk két szomszédnál nagy gaz van, onnan vándorolnak át.
Vicces lehetett távolról, mikor munka után éjfélkor fejlámpával szedtem a csigákat :).
shadow177
05-05-2014, 09:21 AM
Ha tudod hogy merrõl jönnek, akkor mégis csak egy hamucsík lenne a megoldás. Esetleg dupla kerítés, közte egy vérszomjas kacsával. De volt valami bimetál csigakerítés megoldás is, mikor a két fémanyag között maga a csiga indukált feszültséget és azt nem szerette.... de erre nem emlékszem pontosan.
imi79
05-05-2014, 09:31 AM
OFF
Vagy kiteszel nekik egy ilyen táblát:)
http://lovebareto.files.wordpress.com/2012/04/no-snails.jpg
ON
raktaros
05-05-2014, 09:40 AM
Ha tudod hogy merrõl jönnek, akkor mégis csak egy hamucsík lenne a megoldás. Esetleg dupla kerítés, közte egy vérszomjas kacsával. De volt valami bimetál csigakerítés megoldás is, mikor a két fémanyag között maga a csiga indukált feszültséget és azt nem szerette.... de erre nem emlékszem pontosan.
Mi is gondoltunk rá hogy a kerítés tövét meg kellene szórni útszóró sóval, de most éppen nyugi van csiga ügyben.
Most hogy mondod ez a bimetálos dolog nekem is ismerõs, csak elég anyagigényes ha végig akarom húzni a kerítésnél, fõleg hogy kísérleti dolog lenne :(.
U.i.:
Közben találtam valamit a villanyos témában: http://biosolar.hu/forum/357/25
mossberg-operator
05-18-2014, 02:36 PM
Csigatema letudva, ha sok port szorok ki, nem jonnek. Ma elegettem a levagdalt bozotot, atultettem a palantakat, gazoltam (meg maradt), illetve arra a dontesre jutottam, higy kel vennem valami benzines fukaszat, mert ugy no a fu, meg a gaz a szeleken, hogy nem birom kordaban tartani. Javaslatok? Par kep, most nem tul rendezett, de megosztom: 2810281128122813
Amatorpe
05-18-2014, 07:17 PM
Kecske... Csak akkor a veteményest kell elkeríteni, mert nem válogat.
mossberg-operator
05-18-2014, 10:52 PM
Kecske... Csak akkor a veteményest kell elkeríteni, mert nem válogat.
Nem tarthatok kecsket ott. Ez nem prepper terulet, hanem onkormanyzati tulajdon...
fixy007
05-20-2014, 03:05 PM
Taktikai földhordás a balkonládákba!:haha:
Edzésnek sem rossz.:thumbup
http://img2.indafoto.hu/1/1/170115_452dae9e529b9ea7db88592a6d2a5b15/21079433_af9099e7955e4843444ba33e1afd917d_xxl.jpg
mossberg-operator
05-28-2014, 10:57 AM
Csigatema letudva, ha sok port szorok ki, nem jonnek. Ma elegettem a levagdalt bozotot, atultettem a palantakat, gazoltam (meg maradt), illetve arra a dontesre jutottam, higy kel vennem valami benzines fukaszat, mert ugy no a fu, meg a gaz a szeleken, hogy nem birom kordaban tartani. Javaslatok? Par kep, most nem tul rendezett, de megosztom: 2810281128122813
Fuproblema letudva: 295329542955
mossberg-operator
06-06-2014, 09:08 PM
Valak(m)i letarolta az osszes zsakos krumplim szarat a kocsibehajto vegen, mig a gyerekkel a korhazban voltam. Kiraly...
Amatorpe
06-07-2014, 08:12 AM
Az gáz... De hogy? Vitt kerítést meg mindent?
mossberg-operator
06-07-2014, 06:43 PM
Az gáz... De hogy? Vitt kerítést meg mindent?
Nem tom. Kerites nem magas.
Grafitos
07-09-2014, 02:27 PM
A laskagomba igen egészséges, gyorsan nõ és viszonylag egyszerû a gondozása..
akár pincében is kinevelhetõ:thumbup pörög az agy
http://www.youtube.com/watch?v=fNAYB7MxZ4Y
A laska az felszini gomba, vagyis feny is kell neki, mert különben elnyulik. Feszergombakent gondoljunk ra.
A csiperke termeszthetö teljes sötetben - pinceben.
Grafitos
07-11-2014, 08:47 AM
A szódabikarbóna természetes felhasználása a kertben
Nem is lepõdünk meg, hogy 6 újabb területen használhatjuk a szódabikarbónát...ezúttal a kertben:thumbup
http://www.almaimotthona.hu/szodabikarbona-felhasznalasa-a-kertben_img-2.html
mossberg-operator
07-22-2014, 07:38 PM
Par kep, sajna burgonya egy resze beteg, nem tudom miert sargul, meleghazban megindult a kulonfele paprika, paradicsom, miota folyekony tapszert rakok a locsolovizbe. Valaki mindig leszedi az epreimet, hogy baszna meg! Keritest fogok huzni. Fokhagymat felszedtem, fele nem sikerult. Jovore nagyobb teruletet fogok muvelni, ahogy no a tapasztalat. Mindenfele babon gondolkozom. 3413341434153416
mrPickles
07-22-2014, 07:44 PM
Par kep, sajna burgonya egy resze beteg, nem tudom miert sargul, meleghazban megindult a kulonfele paprika, paradicsom, miota folyekony tapszert rakok a locsolovizbe. Valaki mindig leszedi az epreimet, hogy baszna meg! Keritest fogok huzni. Fokhagymat felszedtem, fele nem sikerult. Jovore nagyobb teruletet fogok muvelni, ahogy no a tapasztalat. Mindenfele babon gondolkozom. 3413341434153416
Az epreket a madarak szedik le seregélyek meg a galambok. Hálóval takard le. A krumplidat meg a burgonyavész viszi el éppen.
mossberg-operator
07-22-2014, 07:59 PM
Az epreket a madarak szedik le seregélyek meg a galambok. Hálóval takard le. A krumplidat meg a burgonyavész viszi el éppen.
Mit tudok ellene tenni?
mrPickles
07-22-2014, 08:09 PM
Semmit ha tényelg burgonyavész akkor sanyi.
http://www.hhrf.org/karpatiigazszo/080610/ht01.html
Egyébként azt hiszem nekem is ez van.
Ja a leveleket minden képpen égesd el ne komposztáld.
Dream_walker
07-22-2014, 08:10 PM
Mit tudok ellene tenni?
EM-tartalmú baktériumtrágyával permetezd le, és locsold is meg bõven. Fogalmam sincs, hogy ott melyik cégnek van ilyen terméke, de szerintem az SCD Probiotics elég nagy ahhoz, hogy árusítson angliában is.
Nem biztos, hogy sikerül megmenteni, de egy 50-50% esélye van, és ez legalább olcsó szer.
mrPickles
07-22-2014, 08:11 PM
Meglepödnél mennyire sz@rt se lehet itt kapni. Még akár gazda boltok szintjén is minimális a felhozatal.
mossberg-operator
07-22-2014, 08:48 PM
EM-tartalmú baktériumtrágyával permetezd le, és locsold is meg bõven. Fogalmam sincs, hogy ott melyik cégnek van ilyen terméke, de szerintem az SCD Probiotics elég nagy ahhoz, hogy árusítson angliában is.
Nem biztos, hogy sikerül megmenteni, de egy 50-50% esélye van, és ez legalább olcsó szer.
Hello! Mi az a EM? Linket tudnal ezekhez a dolgokhoz?
mossberg-operator
07-22-2014, 08:49 PM
Semmit ha tényelg burgonyavész akkor sanyi.
http://www.hhrf.org/karpatiigazszo/080610/ht01.html
Egyébként azt hiszem nekem is ez van.
Ja a leveleket minden képpen égesd el ne komposztáld.
Ha felszedem a betegeket most, s elegetem, az nem menti meg a meg egeszsegeseket? Vagy hagyjam az egeszet? A linkelt cikkben emlitett szereknek mi felel meg errefele?
mrPickles
07-22-2014, 08:56 PM
Az megmentheti.
http://www.thompson-morgan.com/garden-supplies/pest-and-disease-control/vitax-bordeaux-mixture/kww2584TM
mossberg-operator
07-22-2014, 09:20 PM
Rendeltem egyet az amazonrol, 6.74 font. Koszi!
mrPickles
07-23-2014, 05:55 AM
Már cask az a kérdés fogsz e annyi krumplit termelni hogy megérje.
Ahogy észrevettem szerintem nem éri meg krumplit termelni alottmenten a hely szüke miatt. Fõleg ha azt nézem, hogy 10 kg krumpli a zöldségesnél 5 font. Azon a területen meg amin ennyi krumplit megtermelnek tudnék, babot, valamilyen tököt és kukoricát termeszteni növény társításban. Ami többet hozznabe. Jövöre nem is fogok veszödni a krumplival megy majd a helyre csicsokanak több mint idén.
mossberg-operator
07-23-2014, 08:09 AM
Már cask az a kérdés fogsz e annyi krumplit termelni hogy megérje.
Ahogy észrevettem szerintem nem éri meg krumplit termelni alottmenten a hely szüke miatt. Fõleg ha azt nézem, hogy 10 kg krumpli a zöldségesnél 5 font. Azon a területen meg amin ennyi krumplit megtermelnek tudnék, babot, valamilyen tököt és kukoricát termeszteni növény társításban. Ami többet hozznabe. Jövöre nem is fogok veszödni a krumplival megy majd a helyre csicsokanak több mint idén.
Sok helyem van, 300m2. S ugy gondolom, hogy a tapasztalat miatt is foglalkozok a krumplival. Persze a szupermarketben olcsobb, multkor 2x2KG-ot vettem 20p-ert... De jo lesz az a burgonya nekem a kertbol.
mossberg-operator
07-23-2014, 09:24 AM
Fokhagyma termesem: 3419
imi79
07-23-2014, 11:28 AM
Én most indoor, zsákos burgonyával kísérletezem.
Eddig jól alakul, az elején kicsit megnyúlt a növény a számára kevés fénytõl, de úgyis szórok rá földet, hogy növeljem a termést.
Elõzõ kísérletek kudarcba fulladtak, most csak félig ültettem el a burgonyát, így már nem rohadt el.
Dream_walker
07-23-2014, 04:07 PM
Hello! Mi az a EM? Linket tudnal ezekhez a dolgokhoz?
Látom rátaláltál a javaslatra a mit prepperkedtél ma topikban is, de azért adok linket :)
http://www.scdprobiotics.com/SCD-Bio-Ag-p/a197-1.htm
Én ezt használom mindenre, és ezt úgy értsd, hogy mindenre (permetezésre, locsolom vele a trágyát és a komposztot, megy az esõvízgyûjtõbe, az ólakat kifújom vele, ez utóbbit óvatosan, mivel az elhalt szerves anyagot lebontja, akkor is, ha az fa tetõszerkezet; láttam több sor szõlõt földre feküdni, mert a fakarókat, oszlopokat két hónap alatt megette).
A magyar leánycég dizájnja persze más, de a tartalma ugyanaz. Ezen a linken éred el õket:
http://www.greenman.hu
Van ismerõsöm a cégnél, úgyhogy ha érdekel, van egy promóciós powerpointom is, amiben szépen le van írva, hogy mit csinál a cucc, és hogyan. Tök laikusok is megértik :)
mossberg-operator
07-23-2014, 04:30 PM
Látom rátaláltál a javaslatra a mit prepperkedtél ma topikban is, de azért adok linket :)
http://www.scdprobiotics.com/SCD-Bio-Ag-p/a197-1.htm
Én ezt használom mindenre, és ezt úgy értsd, hogy mindenre (permetezésre, locsolom vele a trágyát és a komposztot, megy az esõvízgyûjtõbe, az ólakat kifújom vele, ez utóbbit óvatosan, mivel az elhalt szerves anyagot lebontja, akkor is, ha az fa tetõszerkezet; láttam több sor szõlõt földre feküdni, mert a fakarókat, oszlopokat két hónap alatt megette).
A magyar leánycég dizájnja persze más, de a tartalma ugyanaz. Ezen a linken éred el õket:
http://www.greenman.hu
Van ismerõsöm a cégnél, úgyhogy ha érdekel, van egy promóciós powerpointom is, amiben szépen le van írva, hogy mit csinál a cucc, és hogyan. Tök laikusok is megértik :)
Erdekel. Koszi. londonercsecse@gmail.com
mossberg-operator
07-25-2014, 07:32 PM
Felszedtem 1 zsakot ma. 2 rossz, a tobbi jo, de kicsi, eheto. 1 honppal korabban fel kell szednem, menteni amit lehet. Mind beteg. Nem erdekel, hogy a szomszed biokerteszkedik, jovore permetezek, mint az orult. 3421
mrPickles
07-25-2014, 07:41 PM
vagy válaszál olyan fajtát ami ellenálló
mossberg-operator
07-25-2014, 08:33 PM
vagy válaszál olyan fajtát ami ellenálló
Tudsz olyat? Csak ultettem mindent, ami a kezembe akadt.
mrPickles
07-25-2014, 09:00 PM
Én mindent tudok http://www.bioholmi.hu/component/k2/item/59-betegs%C3%A9g-ellen%C3%A1ll%C3%B3-bioburgony%C3%A1k.html
amit meg nem azt meg megkeresem.
BragBOL
07-25-2014, 09:27 PM
Én a szõlõvel állok hadilábon, az atkát kiirtottam kenõszappannal, de a gombák fogják leszüretelni a szõlõt.
A hagyományos vegyszerekkel nem szeretek érintkezni, vettem is egy másik permetezõt a bio anyagokhoz.
Amit jövõre kipróbálok, bár idén akartam, de nem lett belõle semmi:
Veszek 7-8 vödröt és naponta egyet megtöltök gyomokkal és vízzel, majd az egy hetet állt erjedt macerációt leszûröm és az öntözõvízbe keverem, a maradványokat megszárítva letakarom a szõlõtõkék körül a talajt.
A krumplival esetleg még megpróbálhatod folyami homokkal dúsítani a földjét (nyomelemek pótlása), hogy még ellenállóbb legyen.
Esetleg amit még ma olvastam: 0,1%-os hipo oldat, de ez nem bio, ja és fákon használták szóval ki kell kísérletezni :D
mossberg-operator
07-27-2014, 06:59 PM
Ma voltam az allotmentben. Jelentes: borsom katasztrofa, elszaradt, beteg, nem tudom miert. Lenyirtam. Burgonyabol 70 bokrot ultettem a zsakos elott 2 hettel. Ugye nagyja beteg, probakeppen felszedtem ket bokrot, alatta mind jo, csak kozepes meretuek. Meg tettem vettem a meleghazban, paprikaim paradicsom jol alakulnak. Illetve ujitottam 2 afonyabokrot az egyik elhagyatott parcellarol: 3444344534463447
mrPickles
07-28-2014, 06:19 AM
Ha a borsódban voltak szemek akkor leérett és elfelejtedted idõben feltépni.
mossberg-operator
07-28-2014, 09:08 AM
Ha a borsódban voltak szemek akkor leérett és elfelejtedted idõben feltépni.
Lehet, de megkostoltuk, s nem volt klafa...
mrPickles
07-28-2014, 10:28 AM
keserû volt? nyeresen vagyfõzve kostoltátok?
mossberg-operator
07-28-2014, 01:32 PM
keserû volt? nyeresen vagyfõzve kostoltátok?
Nyersen. Keseru.
mrPickles
07-28-2014, 04:39 PM
Akkor semmi gond ha megérett olyan szintre hogy már elszárad akkor keserû lesz. Ezért kell idõben leszedni.
Fõzés után ehetõ, de ha nem eszitek meg akkor jóvetõ magnak (azért probáld ki hogy csirázik e ) vagy madûr eleségnek
mossberg-operator
07-29-2014, 08:06 AM
3459
mossberg-operator
08-16-2014, 11:17 AM
Meleghaz, felastam egy hatizsaknyi krumplit, hazacipeltem edzeskent, 3 szem tulelo eper, s szederszedes a parkban. 36123613361436153616
mossberg-operator
08-16-2014, 03:52 PM
Lekvarfozes elsore: 361836193620
mossberg-operator
08-16-2014, 07:28 PM
Van aki mar teljes beleelessel tolja a lekvaros kenyeret: 3621
mossberg-operator
09-05-2014, 11:31 AM
Paprikaim termore fordultak a meleghazban:37823783
mossberg-operator
09-20-2014, 11:28 PM
Termes: 3887
pappito
09-22-2014, 10:31 PM
Termes: 3887
nagy király vagy londoner, hogy nyomod a kiskertet! sajna nálunk nincs ilyen allotment megoldás tudtommal, a saját kertem meg kicsi, ha bevetem, nem marad egy szál fû a gyerekeknek ugrándozni... marad a gomba a ház alatt termelve
Grafitos
09-23-2014, 07:55 AM
De milyen jól is jön egy kis tvpaprika a ködös albionban..a kaliforniaiból még egy normális lecsót sem lehet összedobni :)
BragBOL
09-23-2014, 02:52 PM
nagy király vagy londoner, hogy nyomod a kiskertet! sajna nálunk nincs ilyen allotment megoldás tudtommal, a saját kertem meg kicsi, ha bevetem, nem marad egy szál fû a gyerekeknek ugrándozni... marad a gomba a ház alatt termelve
Fejjel lefelé termesztés (http://www.ivad.hu/start/?p=92)
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=dvh4S3Hltws
mossberg-operator
09-29-2014, 09:36 AM
Szuret 2. Jovore nagyobb leptekben nyomom majd a tv, hegyeseros paprika dolgot. 3942
Grafitos
09-29-2014, 09:48 AM
Ebbõl még bizniszt is tudnál gyúrni:D
pappito
09-29-2014, 09:18 PM
De milyen jól is jön egy kis tvpaprika a ködös albionban..a kaliforniaiból még egy normális lecsót sem lehet összedobni :)
ja, ez a sárga tv ez itt sincs a boltokban, de farmers marketen meg lehet keresni a szerbeket, horvátokat, nagy kertészeteik vannak a városon kívül, hordják be a jóságot a városba. Meg egybõl kiszúrják, hogy honnan jöttél és már mész is a furgonjukba házipáleszt venni :)
pappito
09-29-2014, 09:20 PM
Fejjel lefelé termesztés (http://www.ivad.hu/start/?p=92)
kösz, ezzel lehet h bepróbálkozom, van csomó függõleges helyem, csak vizszintes nincs :)
Gombatermesztés lefõtt kávémaradékban
https://www.youtube.com/watch?v=ID_Y4IgOWdI
Anno olvastam egy olyan növénytermesztésrõl , ( nem aquapónia , hydroponia ) hogy a növényeket olyan ládába tették , amiben legalul 10 cm víz volt , fölötte egy szita , arra került a föld a növénnyel . A lényege , hogy a víz párolgása folyamatosan nedvesen tartotta a földet , nem kellett locsolni .A víz egy pvc csõvel lett pótolva az edényben . Milyen néven találom ezt meg ?
Dream_walker
01-06-2015, 06:48 PM
Semmilyen neve nincs :)
Ezt egyszerûen arra találták ki, hogy egyrészt a növény ne legyen túlöntözve (a gyökérzet annyit szívjon fel, amennyire szüksége van), másrészt, hogy ne kelljen olyan sûrûn pótolni a vizet, ha már automatizálni nem akarnak, mert mondjuk az drága.
A lényege a módszernek az, hogy akkora földoszlop kell, hogy gravitációs úton semmiképpen ne szívhassa fel a vizet egészen a felszínig (ez minden földkeveréknél más, ki kell tapasztalni a sajátot). Így a gyökérzónában víz és levegõ is lesz, de sem túlnedvesedni, sem kiszáradni nem fog. Egyfajta modellezése a természetes talajvízrendszernek, már ha normálisak a vízrajzi és a csapadékviszonyok.
raktaros
01-06-2015, 07:28 PM
Anno olvastam egy olyan növénytermesztésrõl , ( nem aquapónia , hydroponia ) hogy a növényeket olyan ládába tették , amiben legalul 10 cm víz volt , fölötte egy szita , arra került a föld a növénnyel . A lényege , hogy a víz párolgása folyamatosan nedvesen tartotta a földet , nem kellett locsolni .A víz egy pvc csõvel lett pótolva az edényben . Milyen néven találom ezt meg ?
Talán: "earthbox"
Ez az , ezer köszönet érte ! :D
raktaros
01-06-2015, 08:03 PM
Szívesen. Valamikor én is nézegettem és csináltam is ilyent. Aztán teszkóban is tudtam venni ilyen balkonládát, meg 40x40-es ládát is valamikor.
Az 5 kilós zsíros vödörbõl (vagy nápolyis), pár tejfölös pohárból, darab mûanyagcsõbõl hamar össze lehet dobni egyet.
De nem új dolog, gyerekkoromban is volt ilyenben szobanövényünk.
Dream_walker
01-06-2015, 09:08 PM
Fogalmam nem volt, hogy ennek neve is van :D
A tápkockás, tápoldatos kertészetekben régóta használják a módszert, meg én is ilyen sufnituning megoldásokat láttam még, de hogy el is nevezték... Arra nem gondoltam :)
https://scontent-lax3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-0/s480x480/12745919_521844524661390_122501770359470257_n.jpg? oh=87883a5d42de9101d09635c48c38bb5a&oe=57CE4A89
Ádám Csaba
06-05-2016, 04:14 AM
A fórum címéhez hozzászolva:
Munkáim során rengeteg városi lakó és nem lakó épületben jártam. Az esetek túlnyomó részében azt tapasztaltam, hogy kihasználatlanok a pincék. Rengeteg gombát lehetne ott megtermelni. Gilisztákkal komposztálni és így termõföldet készíteni a gombáknak.
Ez is lehetne egy alternatíva a nagyvárosban!
WestBam
06-05-2016, 08:29 AM
Ok, csak a gombaspórával nem számoltál. Hosszabb távon (2-3 év alatt) simán kialakulhat allergia tõle, az meg végleges és költséges illetve baromira kellemetlen. Nos ezért nem tartanak gombát minden pincében.
Ádám Csaba
06-05-2016, 08:48 AM
Nem vagyok szakértõ, ezért csak kérdezem. Az étkezési gomba az allergén? Gondolom, hogy a légúti problémákat okozó gombák nem csak pincében alakulnak ki, hanem nedves helyeken. Ha a pince padlójától és falától függetlenül, függesztve termesztek étkezési gombát az okozhat allergiát?
WestBam
06-05-2016, 11:38 AM
Igen, a zsákos és a ládás gombák is okoznak ilyet. Valahol egy telken lévõ használaton kívüli pincében lehet termeszteni, így a spórákkal csak akkor találkozunk mikor kimegyünk leszedni illetve ugye ezeknek kell a magas páratartalom így naponta locsolni de még jobb ha kap folyamatosan párásítást géprõl de azt is után kell tölteni. Tapasztalat, nem városi legenda.
Ádám Csaba
06-05-2016, 09:27 PM
Nem akarok reflektálni, csak szeretném megérteni!
Egy városi pincében szaporított gomba spórája miért veszélyesebb, mint egy "használaton kívüli pincében" tenyésztetté? Adott mennyiséggel, gondolom azonos idõt kell mindkét környezetben foglalkozni.
WestBam
06-06-2016, 07:17 AM
Mert a spórát nem kapod a nap 24 órájában. Van egy olyan tulajdonsága, hogy nem csak adott helységben kerül a levegõbe hanem a légmozgás viszi magával, így ha a lakhelyeden termeszted akkor ott mindenképp kapsz belõle egyfolytában. Ha elviszed a lakóhelytõl csak akkor kapod az adagot mikor foglalkozol vele, nyáron a nyitott ablak mellett pl. éjjel nem jut a szervezetedbe mintha otthon lenne. Ráadásul ezt ha egy belvárosi lakás pincéjében tennéd akkor még rosszabb lenne a helyzet mert nem csak a családod de a többi lakó is ki lenne neki téve.
Salmo
06-06-2016, 05:58 PM
Na ezért nem költöztem Budafokra..... de tényleg, az ott dolgozók maszkban nyomják? Vagy aki elkapja úgy is kiesik
aki meg immúnis annak meg mindegy?
Évekig termesztettem laskát a vízóra aknában, csak egy kis fény kellett neki, és egész szép termést hozott.
Azért álltam le vele, mert amíg közvetlenül a zsákos micélium gyártójától tudtam venni a zsákot addig
megérte, azután hogy egy út széli neppertõl, már olcsóbb volt a tacso.....
sukran4fish
11-28-2016, 03:22 AM
Nem igazán prepper téma, de érdekesek a megvalósítások. Számomra inkább az elektronikai része és a "kimérhetõ" környezet az érdekes, láthatóan az egész marihuána-termesztésbõl fejlõdött ki de mostmár inkább afféle DIY huncutság. "Space Bucket" természetesen amire gondolok, teljes spektrumú lámpákkal hordóban/vödörben/bármiben való növénytermesztés.
7653
7652
http://www.spacebuckets.com/bruteLED
http://www.spacebuckets.com/
https://www.reddit.com/r/SpaceBuckets/
Vetõmagok eltárolhatóságával van valakinek tapasztalata ? Hogy marad hosszútávon csíraképes ?
Próbaképpen 2015-ös , 2016-os lejáratú bolti magokat elvetettem , és a fele nem kelt ki ....
mmilan21
05-01-2018, 01:39 PM
Vetõmagok eltárolhatóságával van valakinek tapasztalata ? Hogy marad hosszútávon csíraképes ?
Próbaképpen 2015-ös , 2016-os lejáratú bolti magokat elvetettem , és a fele nem kelt ki ....
A kiszárított magokat befõttes üvegbe rakom pár babérlevél és egy kis tasak silica gel társaságában és lezárom azt.
A magok fajtája is válogatja, hogy melyik meddig áll el. Légmentesen lezárva, fénytõl védve, pince hõmérsékleten tárolva és nem bolygatva elállnak elég sokáig.
Hogy pontosan meddig állnak el, arról nincsenek tapasztalataim egyenlõre. Viszont az ilyen módon tárolt magoknak 3 év múlva is 90-95% fölött van a csírázási arányuk.
st.jimmy
05-02-2018, 08:42 AM
vajon a 2015-ös lejáratú mikor került a bolt polcára? Jobb, ha sajátot teszel el? vagy a megvásárolt további tárolására figyelsz jobban?
mmilan21
05-02-2018, 09:31 AM
vajon a 2015-ös lejáratú mikor került a bolt polcára? Jobb, ha sajátot teszel el? vagy a megvásárolt további tárolására figyelsz jobban?
A magokat 3 (esetleg 2) évre szokták hitelesíteni, hogy addig vethetõek el elfogadható kikelési aránnyal. Ez a hitelesítés is csak a bontatlan csomagolásra és a megfelelõ körülmények közt való tároláskor érvényes.
A 2015-ös lejáratú magot valószínûleg 3 évvel korábban takarították be, ha nem csaltak azzal hogy régebbi magokat is belekevertek a frissek közé. Tudok ilyenrõl is konkrétan egy vetõmag termelõ KFT alkalmazottja által.
A saját termesztésû mag határozottan jobb, mert az azt termõ növény már alkalmazkodik valamennyire a helyi körülményekhez, a talajhoz és az idõjáráshoz is.
Generációról-generációra kedvezõbb lehet ezáltal az állomány termésének az ellenálló képessége, a minõsége és a mennyisége. Ehhez alapos válogatás és odafigyelés is kell.
Persze ehhez meg kell találni a helyi körülmények között egyébként is megfelelõen termeszthetõ fajtákat és azokból fogni magot.
A boltban kapható, otthon jól bevált fajtákat bármikor levehetik a polcról és átállhatnak másik fajtákra, ne adjisten hibrid magok forgalmazására. Ezért jobb ha az embernek van otthon magkészlete.
Persze én is szoktam boltban vásárolni magokat, de a már bevált fajtákat rendszeresen felszaporítom.
A bolti és a saját magok tárolásakor is elõnyös az, ha azok megfelelõ körülmények között vannak tárolva.
Abszolút egyetértek mmilan21 kollégával, érdemes elsajátítani a magok begyûjtését és saját magbankot létrehozni. Mi úgy tapasztaltuk, hogy a saját magok sokkal megbízhatóbbak a boltinál.
A tárolással kapcsolatban annyit fûznék a fentiekhez, hogy nem feltetlenül kell pincehideg, viszont a minél stabilabb hõmérséklet fontos. Akár 20-22 fokon is tárolhatók, csak az legyen állandó. Mi a befõttes üvegekbe rizst öntünk. Újrahasznosítható, olcsó megoldás, szükség esetén meg is lehet enni :D
A bolti magokból nevelt növények javaészének a magja már nem terem újra , vagy rosszul gondolom ?
Én ezt csak az amerikai magokról hallottam. Már az európai országokban is így megy? Ha genetikailag nem módosították a magokat, akkor elméletben mindig ki kéne nőnie.
Tudtommal a hibrideknél lehetnek gondok a magokbõl kikelt növényekkel, de a hagyományos nemesítésû fajtákkal kapcsolatban ilyesmirõl nem tudok.
mmilan21
05-04-2018, 03:44 PM
Tudtommal a hibrideknél lehetnek gondok a magokbõl kikelt növényekkel, de a hagyományos nemesítésû fajtákkal kapcsolatban ilyesmirõl nem tudok.
A génmódosított magok esetében léteznek az öngyilkos magok. Az ilyen magból kikelt növénybõl fogott magok nem fognak kikelni.
A hibridekbõl fogott magok (második generációs hibridek) kikelnek, de ekkor már megváltoznak a növény egyes tulajdonságai.
Néhány generáció után visszaáll kettõ közül az egyik fajta tulajdonságaira, amelyikbõl keresztezve (hibridizálva) lett a növény.
Nagyon érdekes, a magokról és jelentõségükrõl szóló dokumentumfilm a Seed: The untold story (https://www.seedthemovie.com/). Ha valaki nem tudja támogatni a készítõket, akkor beszerezhetõ digitális tékából is :)
Alpha
05-04-2018, 11:34 PM
Ezt rég olvastam. Ha igaz, akkor pont a témához kapcsolódik.
https://www.youtube.com/watch?v=muHNcikqMqw&feature=youtu.be
Dream_walker
05-05-2018, 08:02 PM
A bolti magokból nevelt növények javaészének a magja már nem terem újra , vagy rosszul gondolom ?
A génmódosított magok esetében léteznek az öngyilkos magok. Az ilyen magból kikelt növénybõl fogott magok nem fognak kikelni.
A hibridekbõl fogott magok (második generációs hibridek) kikelnek, de ekkor már megváltoznak a növény egyes tulajdonságai.
Néhány generáció után visszaáll kettõ közül az egyik fajta tulajdonságaira, amelyikbõl keresztezve (hibridizálva) lett a növény.
A vetõmagoknál ténylegesen létezik az úgynevezett "terminátor-gén" variáns, amely hímsteril magokat terem.
Egyelõre közforgalomban ha jól tudom kizárólag kukorica illetve gyapot esetében létezik, mindkettõ monsanto fajta, és k.rva drága, ráadásul gyapotot szerintem senki nem termel itt :D
Zöldségmagban ilyen nincsen, ugyanis ezt most még csak gmo-val lehet megoldani, és olyan drága technológia, hogy egyszerûen nem érné meg mondjuk paradicsomnál. Senki nem venne 5g paradicsommagot 3ezerért.
A hibridek (a zacskón a nevében benne van, hogy F1, pl. Kecskeméti bõtermõ F1) magjai kikelnek, viszont a hibridhatás erõsen lecsökken. Tehát sem külalakra, sem beltartalomra, sem termésmennyiségre nem lesz olyan, mint amibõl begyûjtötted a magot. Ettõl függetlenül lehet jó, csak nem biztos.
Ha veszel egy sima zöldséget, a termésébõl begyûjtöd a magot, és megfelelõen tárolod, akkor gyakorlatilag a boltinál nagyságrendekkel jobb minõségû szaporítóanyagot kapsz.
Ugyanis a vetõmagot szabvány alapján állíták elõ, ami elég tág mozgásteret ad. Ezután a kezelés is hagy maga után kívánnivalót. Fagyban, párában, tûzõ napon tárolják, napokon keresztül szállítják, stb.
A zacskós boltivetõmagok legjobb esetben a 60-70%-ot csírázzák, de inkább az 50 az általános, és a 20% is elég elterjedt. Ha ugyanis megveszel egy kamion búza vetõmagot 10millióért, és nem kel ki, hát ráborítod az asztalt az eladóra.
Ha a 80 forintos répa nem kel ki abban a két sorban, amit otthon raksz, legfeljebb morogsz egyet magadban.
Ezt pedig a vetõmagos cégek is tudják.
P. Dude
05-28-2020, 11:28 PM
Ez esetleg hasznos lehet. Az Index erkélyes kertészkedõs sorozata, most zárták a negyedik résszel. A videók Dóra Melinda Tündével készültek, akinek idén jelent meg a könyve: Kertkaland - Termelj magadnak zöldséget! (https://bookline.hu/product/home.action?_v=Dora_Melinda_Tunde_Kertkaland&type=22&id=279417&gclid=Cj0KCQjwwr32BRD4ARIsAAJNf_3tmwnotAKjsFaYqLHC JFpgv5DhJHtcIj_L69hq2q6liEqakjn1nNcaAjvOEALw_wcB)
https://index.hu/video/2020/05/17/balkonkerteszet_palantazas_zold_index_elso_resz/
https://index.hu/video/2020/05/21/balkonkerteszet_zold_index_palantazas_kertindex_ul tetes_masodik_resz/
https://index.hu/video/2020/05/24/balkonkerteszet_zold_index_palantazas_ultetes_kert index_harmadik_resz/
https://index.hu/video/2020/05/28/balkonkerteszet_kertindex_zold_index_ultetes_palan tazas_negyedik_resz/
sukran4fish
09-28-2022, 09:49 AM
Épitett már valamelyikőtök fóliasátrat? Az lenne a kérdésem, hogy a kifejezetten erre szolgáló fólia milyen anyagból van? Kissé drágán és messziről tudnék csak rendelni, a közeli boltokban nem igazán van. Mivel lehet helyettesiteni? Az a megérzésem, hogy valószinüleg szinte bármilyen valamennyire áttetsző fólia szűrne valamennyi UV-t és ellátná a feladatot, valószinüleg csak a hatásfokban lehetnek hatalmas különbségek, pl. sokszor kellene cserélnem nem erre való fóliát. Meg tud valaki ebben erősiteni/tanácsot adni? Kis területről van egyébként szó, erkélyen néhány növénynek - semmi komoly. A keretet kezdtem el ma késziteni egyelőre.
Aki Bújt
09-28-2022, 07:41 PM
Épitett már valamelyikőtök fóliasátrat? Az lenne a kérdésem, hogy a kifejezetten erre szolgáló fólia milyen anyagból van? Kissé drágán és messziről tudnék csak rendelni, a közeli boltokban nem igazán van. Mivel lehet helyettesiteni? Az a megérzésem, hogy valószinüleg szinte bármilyen valamennyire áttetsző fólia szűrne valamennyi UV-t és ellátná a feladatot, valószinüleg csak a hatásfokban lehetnek hatalmas különbségek, pl. sokszor kellene cserélnem nem erre való fóliát. Meg tud valaki ebben erősiteni/tanácsot adni? Kis területről van egyébként szó, erkélyen néhány növénynek - semmi komoly. A keretet kezdtem el ma késziteni egyelőre.
A mezőgazdasági sátorfóliával kapcsolatban van pl. rugalmassági elvárás (bírja mondjuk a jégesőt), fény áteresztőképességgel kapcsolatos elvárás (télen-nyáron ugyanúgy szórja a fényt), stb.
A jó hír, hogy általában nem kell megvenned egy egész tekercset, a rossz, hogy egy fix méretű, pl. 6,5 m széles, 60 m hosszú, méterenként 3000 Ft-os fóliából 1-2 métert aligha vágnak le neked...
(A példát lásd itt:
https://www.novenypatika.hu/folia-fenystabil-satorfolia-65-m-s1n)
Egy kisméretű erkélykert esetén én olyan fóliát használnék, amilyen épp van. Szerintem egyébként a fóilasátrak nem UV-szűrősek, hanem UV ellenállók, magyarul a garancia ideje alatt nem égeti szét őket a nap (ami lehet 1-4 év is akár), tehát ennek nem kell szempontnak lennie. Az erkélyeden védett helyen is lenne, talán csak a páralecsapódás lehet gond (a sátorfóliák belső oldalát párataszító réteggel vonják be), nem minden növény bírja a csepegő vizet.
Mit szólnál pl. ehhez?
https://www.obi.hu/koeltoezteto-dobozok/legparnas-folia-1-m-x-5-m/p/3010048
sukran4fish
09-29-2022, 05:40 AM
talán csak a páralecsapódás lehet gond (a sátorfóliák belső oldalát párataszító réteggel vonják be)
Na erről például nem tudtam, hogy van belső-külső oldaluk. Valóban esőtől, széltől (nagyjából) védett helyen van, egyelőre maradék faanyagból készitettem egy keretet, holnap fogom lazúrozni valószinüleg hogy ne rohadjon szét a fa kültéren (bár nem biztos, hogy sok időre/évre tervezem az egészet). Láttam, hogy ezek folyóméterben vannak azt majd megoldom valahogy, még ha a szögletes állvány/keret amit készitettem nem is tesz jót a fóliának úgy voltam vele hogy a semminél valószinüleg jobb lesz, és egyébként is annyira kis terület, hogy most "hobbinak" jó ez.
Lehet maga az ötletem sem jó? Igazából a nap égeti szét a növényeimet nyáron és a viz is baromi gyorsan párolog ki a földjükből, ezt szeretném egy fóliasátor szerű megoldással orvosolni, ami kicsit jobban állandósitaná (gondolom) a hőmérsékleti/fényviszonyokat de ha nem szűrnek UV-t akkor lehet nem is segitene annyit? Nekem úgy lenne logikus, hogy valamennyit kell szűrnie a napfényből.
Dream_walker
09-29-2022, 11:03 AM
A külső-belső oldal csak a nagyon speciális fóliáknál van, amit megveszel méterben a gazdaboltban, az általában nem ilyen. Ráadásul nem szűrik az UV-t, ugyanis az létfontosságú a növények számára. A fóliának kizárólag a hőmérséklet biztosításában van szerepe, ha ezt meg tudod oldani akárhogy, akkor nyert ügyed van.
Amúgy ha az erkélyen kell védelem, akkor ne fóliában gondolkozz, hanem hálóban. A sima zöld raschel-háló tökéletesen jó, de ha soknak érzed ezt, akkor a rovarháló (fehér, vékonyabb, így sokkal jobban átereszti a fényt) is megfelelhet. Attól függ, milyen az erkély, mennyire tűz oda a nap.
A párolgáson az segít, ha egyszerűen letakarod a talajt. Cserepet is lehet mulcsozni, bár ez nem segít azon, hogy a napsütéstől felmelegszik, és gyorsabban adja le a vizet. Tegyél a cserép elé takarást, vagy fesd le fehérre, vagy legyen bazinagy, hogy sok vizet tudjon tárolni benne a föld.
sukran4fish
09-29-2022, 11:27 AM
Amúgy ha az erkélyen kell védelem, akkor ne fóliában gondolkozz, hanem hálóban. A sima zöld raschel-háló tökéletesen jó, de ha soknak érzed ezt, akkor a rovarháló (fehér, vékonyabb, így sokkal jobban átereszti a fényt) is megfelelhet. Attól függ, milyen az erkély, mennyire tűz oda a nap.
A párolgáson az segít, ha egyszerűen letakarod a talajt. Cserepet is lehet mulcsozni
Igazából csak mivel eddig 0 forintomba került a keret amire húzhatnék valami fóliát, ezért gondoltam hogy megpróbálom aztán legfeljebb lebontom. Ezeket a hálókat is néztem, pont azért kérdezem mert abban nem vagyok biztos mit húzzak rá pontosan. Körbenézek akkor ezekkel kapcsolatban is. Gondolkodtam a mulcsozáson, olvastam róla, de elég kis cserepekről van szó, nem tudom mennyit számitana. Bepróbálom azt is talán, ha találok olcsón tőzeget/forgácsot/valamit.
Egyébként a háló ötlete jobban tetszik a fóliánál mert gondolom enged át jóval több levegőt is, és nem kellene annyit szenvednem a szellőztetéssel (ha egyáltalán).
Aki Bújt
09-29-2022, 04:55 PM
Lehet maga az ötletem sem jó? Igazából a nap égeti szét a növényeimet nyáron és a viz is baromi gyorsan párolog ki a földjükből, ezt szeretném egy fóliasátor szerű megoldással orvosolni, ami kicsit jobban állandósitaná (gondolom) a hőmérsékleti/fényviszonyokat de ha nem szűrnek UV-t akkor lehet nem is segitene annyit? Nekem úgy lenne logikus, hogy valamennyit kell szűrnie a napfényből.
Ha a napfényvédelem a fő cél, egyetértek Dream_walkerrel: egy árnyékoló háló, nagyobb cserép/virágláda, talajtakarás. Esetleg, ha egy erkélyen meg tudod oldani az esővízgyűjtést, a párásítás. A nyúlólakat pl. vizes lepedőkkel, plédekkel, rongyokkal takarom, a párolgás hűsítő hatása miatt.
Dream_walker
09-29-2022, 07:04 PM
Igazából csak mivel eddig 0 forintomba került a keret amire húzhatnék valami fóliát, ezért gondoltam hogy megpróbálom aztán legfeljebb lebontom. Ezeket a hálókat is néztem, pont azért kérdezem mert abban nem vagyok biztos mit húzzak rá pontosan. Körbenézek akkor ezekkel kapcsolatban is. Gondolkodtam a mulcsozáson, olvastam róla, de elég kis cserepekről van szó, nem tudom mennyit számitana. Bepróbálom azt is talán, ha találok olcsón tőzeget/forgácsot/valamit.
Egyébként a háló ötlete jobban tetszik a fóliánál mert gondolom enged át jóval több levegőt is, és nem kellene annyit szenvednem a szellőztetéssel (ha egyáltalán).
A hálónak is kell valami, amire felteszed, szóval ne szedd szét :) A mulcsozást nem kell túlgondolni, felcsíkozott kartonpapír is tökéletes rá, vagy a letépett fű, amit szó szerint az épület tövéből szedsz össze. Ha meg kicsi a cserép, akkor cseréld le nagyobb edényre. A paradicsomot teljesen hidegen hagyja, hogy virágcserépben, vagy éppen kidobásra ítélt 5 literes műanyagtálban növekszik.
A virágládákba / cserepek földjébe mi vízzel feltöltött kemény műanyag flakont / üveget szoktunk nyakkal lefelé belenyomni és az automatikusan nedvesen tartja a földet. A talajtakarással és a hálóval kiegészítve nagyon jól működhet.
varég
06-21-2023, 07:28 AM
Nagvváros szélén vegetálok, és van kert is.
Az idei tapasztalatok katasztrofálisak:
-Ami csak lehet rogyásig levéltetűvel.(nem tudom kiírtani)
-Tavasszal, ami nem fagyott el, az a sok eső miatt kirohadt
-Minden gombás betegséggel kűzd.
-Most meg kiszárad a talaj lassan..
Sajnos az epren, málnán kívül idén nincs elégséges termés semmiből, és úgy fest, nem is lesz(szőlőben még bízom).
Nektek milyen tapasztalataitok vannak az idén?
Én idén teljesen el is felejtettem hogy megint próbálkozni kéne a paradicsomültetéssel.
A fagy elvitte a fekete szedret, őszibarack nem tudom, hogy mennyi lesz. Cseresznye több volt a tavalyinál és talán végre a körtefácska is teremni fog. A többit majd meglátjuk, sok új dolgot ültettünk, egyelőre ígéretesnek tűnik.
Somogyban elfagyott a virágzó kajszim, termés semmi, őszibarackom hasonló sorsra jutott. Cseresznye szépen virágzott, de termés semmi, talán a hideg idő miatt nem volt beporzás. Feketeszeder - úgy néz ki - lesz, még érik. Ribizli gyengébb mint tavaly.
Pesti kertvárosban jól termett a cseresznyém, más nincs.
Tavasszal volt lemosópermetezés, cseresznyét virágzáskor permeteztem monilia, később cseresznyelégy ellenen, hatásos volt: nem volt gombás, sem kukacos.
Dream_walker
06-29-2023, 08:20 AM
Nektek milyen tapasztalataitok vannak az idén?
Minimális fagyás, de azért nagyjából rendben van minden. Rekord nem lesz semmiből, az teljesen biztos, bár a virágágyásban van díszfű, olyan 120 centinek kellene lennie, de idén a sok esőtől két méternél van, szóval brutál :)
Van áfonyabokrunk, meglepő módon rengeteget szedtünk róla, pedig még csak néhány éves. Annak kifejezetten kedvezett az eddigi hűvösebb, esősebb idő.