PDA

View Full Version : Mosószer automata mosógépbe

fater.lajos
07-15-2014, 02:15 PM
Ma csináltam hat litert. Itthon évek óta ez van használatban. Nincs ekcéma, nincs kontakt allergia, a ruhám az éjjellátóban sem ragyog. De 5iszta és környezetbarát.
Vettem egy kb. 10 dkg-os saját fõzésû mosószappant. Lereszeltem és felöntöttem vízzel. El kezdtem forrásig melegíteni. Amikor még a kezem bírta, adtam neki botmixerrel. (Ha nem adsz neki, akkor is jó.) Felforraltam, kihûlt, palackoztam. Kész. :D
333633373338333933403341

fater.lajos
07-15-2014, 02:22 PM
A recept a mosáshoz:
Mosószer adagolóba 1 dl szappan oldat és egy evõkanál nátrium-karbonát (Na2CO3 mosószóda) vagy ugyanannyi nátrium-perkarbonát (Nincs magyar neve 2Na2CO3.3H2O2). Az öblítõsbe meg fél deci 10%-os ecet két decire hígítva vízzel. Normál múdon lehet mosni...
33423343
Ökoanyu is ezt használná...:):haha:

szfenikus
09-22-2014, 10:04 PM
Ha sok idõn (tavasztól-õszig) keresztül a mosáshoz csak szappant használnék és a mosólevet kiöntözném a dülõútra, akkor az elszennyezné a talajvizet ?

TMIB
09-22-2014, 10:21 PM
Úgy tudom hogy a háziszappan eléggé környezetbarát. A boltiban biztosan vannak valamilyen vegyszerek (hacsak nincs rajtuk feltüntetve hogy természetes anyagból készültek).

raktaros
09-23-2014, 08:33 AM
Ha sok idõn (tavasztól-õszig) keresztül a mosáshoz csak szappant használnék és a mosólevet kiöntözném a dülõútra, akkor az elszennyezné a talajvizet ?

Úgy tudom szappan, mosogató, mosószer hamar lebomlik fõleg napsütés hatására.
Vannak akik bokrot, fát öntöznek vele.

venosz
10-12-2014, 06:16 PM
Vadgesztenye? Próbálta valaki? Állítólag 10 db kettévágva zsákba és lehet vele többször is mosni. Kicsit szkeptikus vagyok.

Zacskóbicska
10-13-2014, 07:11 AM
Vadgesztenye? Próbálta valaki? Állítólag 10 db kettévágva zsákba és lehet vele többször is mosni. Kicsit szkeptikus vagyok.

Én is az vagyok. Tény azonban, hogy a vadgesztenye szaponin (természetes mosószer) tartalma magas. Régen kíméletes mosószert gyártottak belõle házilag a selyem harisnyák mosásához. Ehhez a vadgesztenyét meghámozták, majd a belsejét lereszelték. Annyi meleg vizet adtak hozzá, hogy lepje a reszeléket, aztán alapos áztatás után leszûrték. A lé a mosószer.

fater.lajos
10-18-2014, 09:20 AM
Próbáltam.
Héjas vadgesztenye kis idõre forrásban lévõ vízbe. Így könnyebb meghámozni.
Apróra daráltam diódarálóval a belsejét. A héjat azért kell levenni, mert megbarnítja az oldatot.
Annyi víz jött rá, amennyi elfedte, hogy fõzni lehessen. Amikor felhabzott erõse, leszûrtem.
Utána ugyanúgy használható, mint a szappan oldat. Az illata más, de kellemes.
Szappannal mosni egyszerûbb, ezzel több a munka.