View Full Version : Hol gyakoroljunk túlélni ?
survival
07-28-2014, 03:31 PM
Sajnos Magyarország egy nagyon sûrûn lakott terület, nincsenek nagyobb erdõségek (ami van az meg nemzeti park, így nagyon õrzik), nagyobb lakatlan területek stb, így nem igazán van hol gyakorolni a természetben való túlélést.Tehát aki tud Magyarország szomszédos országai közül valami országot, ahol van nagyobb erdõség, hegység amit nem nagyon õriznek, és lehetõleg nem nemzeti park, az írja meg az ország, és a helység nevét, meg amit tud írjon róla.
Esetleg valaki járt már Ausztriában a havas alpokban ? Milyen hely ? Nagyon õrzik, vagy alkalmas hely a túlélés gyakorlására ?
MaRee
07-29-2014, 07:49 AM
Itthon is van azért elég erdõ, és nem mindegyik nemzeti park. 24 órára bárhol lecuccolhatsz (vadkemping), kivéve védett és magán területen. Ennél hosszabb egy helyben tartózkodásra már engedélyt kell kérni, tehát elméletben folyamatosan haladni kell, ami szintén jó gyakorlat a túléléshez ugyanis sokáig egy helyben maradni veszélyes, illetve ha mégis maradsz akkor gyakorlod, hogy hogyan maradj észrevétlen.
Gondolom nem arra gondolsz, hogy hetekig egyedül fogsz bolyongani az erdõben és majd vadászol-halászol-gyûjtögetsz magadnak élelmet, mert az nem fog sikerülni, a szomszédos országokban meg pláne (fõleg Ausztriában, ott nagyon komolyan veszik a természetvédelmet).
Inkább egy kicsit részletesebben mondd el, hogy mit szeretnél csinálni.
Sipi1989
07-29-2014, 07:54 AM
Gondolom nem arra gondolsz, hogy hetekig egyedül fogsz bolyongani az erdõben és majd vadászol-halászol-gyûjtögetsz magadnak élelmet, mert az nem fog sikerülni Ez azért elég szomorú. Ha nem akarsz a rendszer része lennie, akkor nyugodtan dögölj éhen!
MaRee
07-29-2014, 08:29 AM
Nyugodtan el lehet menni orvvadászni/halászni, senki nem tart vissza senkit :D De nagy az esélye hogy lebukik az ember, illetve nem olyan könnyû és romantikus ez, mint leírva tûnik. Az emberek 99%-nak nincsenek meg a készségei ahhoz, hogy elejtsen bármilyen állatot is, még lõfegyverrel sem, nem hogy anélkül. Továbbra is tudom ajánlani Ed Wardle (http://www.origo.hu/teve/20090828-a-national-geographic-channel-dokumentumfilmese-ed-wardle-majdnem-ehen-halt.html) sorozatát, az Egyedül a vadonban-t, itt látszik, hogy milyen is igazából ez a túlélõsdi.
Grafitos
07-29-2014, 08:46 AM
A gyakorláshoz nem kell nagy erdõ..sõt még elõny is, ha gyakorlás közben rájössz, hogy tök amatõr vagy és csak a kezed lógott a bilibe, valamint az nem is úgy van, ahogy azt a fotelben álmodozva elképzelted..., hogy mondjuk 10 perc alatt ki tudsz jönni az erdõbõl és megmented magad a kipusztulástól. Én már jártam az Alpokban, Magas Tátrába is..oda nem gyakorolni megy az ember, hanem felkészül amennyire csak tud és reméli, hogy nem kerül túlélõ szituációba:thumbup
Enemy
07-29-2014, 09:08 AM
Az én véleményem szerint nem kell elutaznod azért, hogy gyakorolj. Elég ahhoz a hátizsákod és benne a felszerelés, oszt mész és gyakorolsz. Persze ha éppen puskával a válladon teszed hamar a hûvösön találod magad, gondolom nem a vadászatot akarod gyakorolni.:D A természetben nyugodtan gyújthatsz tüzet, persze vannak szabályozások ezekkel jobb tisztában lenni, tisztíthatsz vizet, eheted a növényeket, olvashatod a nyomokat, megfigyelheted az állatokat a természetet, építhetsz menedéket, engedély függvényében még horgászhatsz is.:thumbup Persze vannak írott és íratlan aranyszabályok, melyeket be kell tartani! Lényeg a lényeg normális Magyar emberként kell viselkedni.
Mégis kivel találkozhatsz útközben?! Horgászok- kussba kell lenni és ha kell hozzád se szólnak, Erdész/Gátõr-esetleg megkérdezi mi járatban vagy merre tartasz, érdemes azt mondai messzirõl jöttél és messzire mész, ha nem azt látja, hogy 500W-on rádiót üvöltetve pöckölöd a csikket a fák közé, le se szarja hogy mit csinálsz. Helyi földmûvesek/parasztok- bámulnak, még rád is köszönnek, hogy Adjon Isten!, a Civilek lehajtott fejjel elhaladnak melletted, A rend õrei, kérdezõsködnek igazoltathatnak(habár kicsi az esélye, hogy a határban vagy az erdõ közepén beléjük botlanál)
Ha meg mondjuk magán területre tévedsz és azt szóvá teszik, akkor útbaigazítást kérsz és elcsattogsz a helyszínrõl..
Hozzáteszem ez az én véleményem és az én tapasztalatom
survival
07-30-2014, 04:35 PM
Nemzeti park területen lehet aludni ?
...a válasz egyszerû...mindenhol,minden idõpontban!.....elmagyarázom. pl mi a kutyával úgy szoktunk vadászni....hogy megrakjuk a hátizsákot kajával...és vadászunk, keressük a nyomokat,követjük a jeleket...amikor becserkésztük...Katt...lefényképezem, a távolságból,a minõségbõl tudom, el tudtam volna ejteni...nem ölünk meg semmit,csak ha kell,különben is a cserkészés,lapulás izgalma a lényeg..a ravaszt minden h....e meg tudja húzni...egy szerencsés kép két méterrõl
3473
ez meg ugye no comment
34743475
tehát a vadászat meg volt..ehetünk,ha nem "ejtünk" el semmit nem eszünk..elég motiváló tud lenni dél felé---
a víztisztítást,ki lehet próbálni, a kinti fõzés meg jobb a kényelmes kiépített helyeken.. azok shtf esetén is meg lesznek,ha nem csinálok... ha meg szembejön egy túrázó,biccentek,vagy beszédbe elegyedek...de volt már olyan,hogy meg mondtam nincs kedvem dumálni...szevasz!....de ahogy a mindennapjaidat éled ,játszhatsz helyzetgyakorlatokat...fejben..millió a lehetõség....
Imádom a csaj videóit.
Nem színészkedik, mint férfi kollégái.
Ajánlom legfrissebb videóját ebbe a topikba.
https://www.youtube.com/watch?v=kkkV4OZJxss&feature=em-subs_digest
Elõbb a tûzgyújtási módszerekbe raktam be (meglátjátok miért :D ), de aztán inkább ide, mert jobb itt.
...most indulunk....este,képekkel beszámolok.....ha....
...döbbenet.....,elmentünk arra a helyre ahol gyerekkoromba felnõttem,lehetett horgászni,gombászni,szép erdõs,tavas,patakos vidék....most, "Magánterület,belépni,tartózkodni Tilos!"...akartam pár keszeget fogni,gombászni ,aztán parázson sütögetni,csalánteával.....nem jött össze..mindegy azért egy jó nagyot sétáltunk...az csak nem bûncselekmény?3742374337443745374637473748....í gy aztán nem estig tartott a "túlélõ túra",na mindegy azért a terep kemény volt,jó tízest húztunk le az elhanyagolt "hadi ösvényen", a tûzgyújtást,pecázgatást nem mertem megkockáztatni,még az kéne,hogy rendõrt hívjon valaki....a P 10-es is legalább le lett tesztelve,jó kényelmes......aztán,hogy hol lehet a túlélést gyakorolni,mostmár nincs tippem..ez volt az utolsó békés kis sziget amirõl tudtam..de most már erre is rákerült a lakat....:cry:
Hetéra
08-31-2014, 02:59 PM
A szabályok azért vannak hogy megszegjük õket.Kérdés az menyire látszik az emberi tevékenység nyoma, kicsi tûzzel lehet gyakorolni.Horgászat már érdekesebb a gomba se jelenthet problémát ha csak az erdõ tulaj nem egy sz..r evõ suttyó.
A szabályok azért vannak hogy megszegjük õket.Kérdés az menyire látszik az emberi tevékenység nyoma, kicsi tûzzel lehet gyakorolni.Horgászat már érdekesebb a gomba se jelenthet problémát ha csak az erdõ tulaj nem egy sz..r evõ suttyó.
...talán a képek nem adják vissza,az emberi tevékenységnek,nyoma sincs...csak a tábla...ami tavaly még nem volt ott...ki a tulaj nem tudni,az nincs kiírva...sajnálom ezt a helyet..persze ezt úgy képzeljétek el,hogy közel húsz kilométeres holtág,körülötte erdõvel,patakokkal,nem is tudtuk körbejárni,mint régen,sokszor ölbe vittem a kutyát,akkora volt a gaz...érintetlen,hasznosítatlan természeti kincs...remélem nem tarvágás és fizetõs horgásztó lesz a sorsa....
Ezért akarok saját helyet. Az államit bármikor megveheti akárki. Ha meg megveszi valaki, akkor az a valaki én legyek, ne más. Mert az biztos hogy én nem építek a helyére se kaszinót, se felhõkarcolót. :)
Én lennék annyira huncut, hogy kiraknák egy ilyen táblát egy olyan területre amit szeretnék magamnak "kisajátítani" :)
Nem ez történt véletlen? Egy Preppertás?
Törölt_fórumtag2
09-01-2014, 11:36 AM
Szerintem elsõ körben a túlélést a kertben érdemes gyakorolni. Gondolok itt a tûzrakásra, sátor verésre, kinnt alvásra különbözõ idõjárási viszonyok között, a túlélõ eszközök tesztelésére.
Ha gond van és nem elég a felkészültség, akkor be lehet menekülni a házba.:)
Ha már megy a dolog, akkor érdemes kisebb túrákra indulni, majd egyre lehet növelni a távolságot, idõtartamot.
Természetesen ez csak azoknak járható út, akik rendelkeznek saját kerttel, földdel. A városban élõk nehezebb helyzetben vannak ilyen tekintetben.
Kamionos
09-01-2014, 03:25 PM
Ha egy elhanyagolt területen találok ilyen táblát, akkor az olyan, mintha ott sem lenne.:)
Kevésbé elhanyagolt területen pedig jó gyakorolható, hogyan kellene tûzet gyújtani és menedéket készíteni "lebukásmentesen". Egyébként pedig mi történik, ha rendõrt hív valaki?:)
Amint beköszöntenek a mínuszok majd, akkor mi a Börzsönyben fogunk egy hétvégét eltölteni menekülõ üzemmódban. Egy ejtõernyõs felderítõ zsoldos ismerõssel vágok bele. Most próbálom rávenni, hogy csatlakozhassanak hozzánk mások is. 42 kilométeres menet BOB-bal. Tájékozódás gyakorlása, menedékkészítés, tûzgyújtás, harcászati és-megfigyelõállás készítése. Ez utóbbi nekem teljesen új lesz és már nagyon várom. Továbbá kíváncsi leszek, hogy ekkora menet után hogyan fogom bírni erõvel és kitartással a többit. Ha leszünk többen, akkor egy környékbeli faházban alhatnak a "pudingok":D Mindenki más az általa készített menedékben.
Ha Magyarországon találnék olyan táblát, engem se zavarna túlzottan. Ha viszont itt, akkor már érdekelne, mert a tulaj akár rám is lõhetne, az meg kellemetlen dolog lehet. :haha:
A. L. Ias
09-01-2014, 05:52 PM
Szerintem elsõ körben a túlélést a kertben érdemes gyakorolni. Gondolok itt a tûzrakásra, sátor verésre, kinnt alvásra különbözõ idõjárási viszonyok között, a túlélõ eszközök tesztelésére.
...
Természetesen ez csak azoknak járható út, akik rendelkeznek saját kerttel, földdel. A városban élõk nehezebb helyzetben vannak ilyen tekintetben.
Ha fórumtag, akkor keressen meg egy vidéken élõ fórumtársat és kéredzkedjen be a kertjébe... ;)
astonferi
09-01-2014, 06:24 PM
vagy kimegyek a parkba a ház mögé :D
A. L. Ias
09-01-2014, 06:53 PM
vagy kimegyek a parkba a ház mögé :D
Kimehetsz és egymással versengve b....gatnának a közteresek és a rendõrök. Az erdõben lehet 24 óráig táborozni, a városi közterületeken nem. Majd jól hajléktalannak néznek és eljárás alá vonnak.... A tûzgyújtásról nem is beszélve, rádhívják a tûzoltókat és fizetheted a kiszállást... Maradjunk a zártkertnél.
mossberg-operator
02-27-2015, 07:01 AM
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=845866428810930&id=142359952494918
mossberg-operator
02-27-2015, 08:39 PM
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=845866428810930&id=142359952494918
Senki nem menne?
mmilan21
02-27-2015, 09:14 PM
Senki nem menne?
Alaszkába biztos nem - önszántamból legalább is.
Szeretem Magyarországot és nem véletlenül születtem ide. Nem vagyok az a nagy kirándulós típus...
Idõnként persze azért elmegyek valahova - még itt Magyarországon sem láttam mindent amit érdekesnek találok.
törölt tag -gl
04-28-2015, 12:33 AM
Sokan írtatok átjárhatatlan dzsinzsát ami nyilván nem áll távol a barangolástól. Egy kérdésem lenne: kullanccsal szemben hogyan védekeztek?
GAZDA
04-28-2015, 05:34 AM
Zárt sötét színû ruházat.
Zacskóbicska
04-28-2015, 05:47 AM
Kimehetsz és egymással versengve b....gatnának a közteresek és a rendõrök. Az erdõben lehet 24 óráig táborozni, a városi közterületeken nem. Majd jól hajléktalannak néznek és eljárás alá vonnak.... A tûzgyújtásról nem is beszélve, rádhívják a tûzoltókat és fizetheted a kiszállást... Maradjunk a zártkertnél.
Ott a Zemplén, a Börzsöny, a Bükk, a Cserhát. Mind kiváló helyek, hetekig cserkészhetsz az erdõkben anélkül, hogy bárki is csesztetne. De minden nap odébb kell állni egy másik helyre. Ha összeadom az összesen így eltöltött idõmet, szerintem egy év bõven kijön belõle.
Pityubá
04-28-2015, 08:11 AM
Sokan írtatok átjárhatatlan dzsinzsát ami nyilván nem áll távol a barangolástól. Egy kérdésem lenne: kullanccsal szemben hogyan védekeztek?
Ahogy mások is teszik, zárt ruházat, idõlegesen kullancs riasztó szer, aminek dietil-toluamid tartalma 20% felett van (pl: Szuku 23%).
Kerüljük azokat az állati eredetû illatanyagokat amelyeket a kullancs kedvel, errõl írtam már itt a fórumban. (http://magyarprepperforum.org/showthread.php?214-H%E1zi-k%E9sz%EDt%E9s%FB-sz%FAnyog-csapda&p=41598&viewfull=1#post41598)
A. L. Ias
04-28-2015, 08:23 AM
Ott a Zemplén, a Börzsöny, a Bükk, a Cserhát. Mind kiváló helyek, hetekig cserkészhetsz az erdõkben anélkül, hogy bárki is csesztetne. De minden nap odébb kell állni egy másik helyre. Ha összeadom az összesen így eltöltött idõmet, szerintem egy év bõven kijön belõle.
Ebben tökéletesen igazad van. De az én hozzászólásom astonferi parkban bushcraftozós ötletére született. Neki az általad javasolt helyszínek nem megfelelõek, aszfaltfüggõ... :)
Olyannyira, hogy mindig van a zsebében egy kevéske a kopórétegbõl, hogy legyen mibõl erõt merítenie, ha el kell hagyni a betondzsungel biztonságát. (Csak, hogy érezze a törõdést és a szeretet!!!)
Már egy ideje csábítgatom a pilistetõre kirándulni. De csak akkor egyezett bele, amikor megtudta, hogy aszfaltozott út visz fel a kilátóig és ott sem távolodunk el tõle látótávolságon kívülre. :beer:
mmilan21
04-28-2015, 10:35 AM
Egy kérdésem lenne: kullanccsal szemben hogyan védekeztek?
Én leginkább csak egy viszonylag zárt ruhával.
Engem nem igazán kedvelnek a kullancsok. Ez valami családi vonás nálunk. Mászkált már a nyakamon is kullancs, de még egy sem akaszkodott a bõrömbe.
Szoktam járni legelõn, szántóföldek mentén a méteres növényzetben, susnyásban, erdõben, de eddig semmi kullancs gondom nem volt.
Zacskóbicska
04-28-2015, 11:59 AM
Én leginkább csak egy viszonylag zárt ruhával.
Engem nem igazán kedvelnek a kullancsok. Ez valami családi vonás nálunk. Mászkált már a nyakamon is kullancs, de még egy sem akaszkodott a bõrömbe.
Szoktam járni legelõn, szántóföldek mentén a méteres növényzetben, susnyásban, erdõben, de eddig semmi kullancs gondom nem volt.
Zárt ruha és a ruhanyílás/testfelület találkozási pontjainál vietnámi (kínai) balzsam. Fedetlen testfelületre úgyszintén. Ha nincs balzsam, jó az eukaliptusz olaj is.
antal
09-27-2015, 09:27 AM
A tegnapi 50 célos, végig esõs íjászversenyrõl jut eszembe, az is jó módszer, hogy amit kint "jó idõben" csinálunk azt nem hagyjuk abba "rossz idõben" sem. Azért tettem idézõjeleket, mert akinek túl szûk a komfortzónája annak
"Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van,
Soha sincs jó idõ, mindig esik az esõ!"
Íjász körökben az ilyeneket "cukorseggû kempingíjászoknak" is nevezik :)
6416 6417
raktaros
12-16-2016, 07:20 PM
Itt lehet gyakorolni :)
Egy õrült novoszibirszki vállalkozó, Jevgenyij Pjatkovszkij Éhezõk viadala-típusú valóságshow-t indít – Szibériában. (ttp://24.hu/elet-stilus/2016/12/15/halal-es-nemi-eroszak-sem-kizart-az-uj-valosagshow-ban/)
Ihasz Laci
12-16-2016, 10:52 PM
En otthon gyakorlok-keszulok-tesztelek.
Ez a leg biztonsagosabb hely, aztan ha otthon mukodik utana kimegyek valahova az erdobe.
A legutobbi halozsakomat az erkelyen teszteltem:) este kint aludtam a felesegem meg a lanyunkkal az agyban ha ha
Ihasz Laci
12-18-2016, 06:17 PM
nem a mi penztarcankra van tervezve de azert hatha van koztunk titkos milliomos akit erdekel:)
https://www.raymears.com/Bushcraft_Course/Expeditions/Winter_Bushcraft_in_the_Northern_Forest_with_Ray_M ears/
ray mears expedicio svedorszag eszaki erdeibe, bushcrafttal egybekotott nyaralas.
Alpha
01-15-2017, 07:35 AM
Kihívtak egy táborhoz, mert elfagyott fûtés és a víz. Kideült, hogy felnõttek és nagyobb gyerekek számára van túlélõ tábor. Amikor odaérkeztem egy helyiségben kuporogtak egy elektromos radiátor mellett. Azzal fogadtak, hogy már nagyon vártak és remélik gyorsan megcsinálom.
Pár óra alatt kiolvasztottam mindent és elindítottam a fûtést. Akkor már felszabadultan beszélgettek velem és mutogatták a felszereléseiket.
Az étkezõben van egy kandalló, de nem gyújtottak be, a vizet meg sem próbálták kiolvasztani.
Egyik srác felszerelésében volt egy drága navigáció, de étkészletet és poharat nem vitt magával.
Nem akarom megbántani a fent említett embereket vagy bárkit innen az oldalról, de szerintem rengeteg az elméleti túlélõ, aki meghalna bolt meg közmûszolgáltatás nélkül.
Szerintem az élet a legjobb gyakorlótér. Meg kell mindent próbálni egyedül megoldani, kitartóan, többször is ha kell.
raktaros
01-19-2017, 07:01 PM
Újabb lehetõség :)
2017-ben Survivor az RTL Klubon! – Vérbeli túlélõk jelentkezését várják (http://rtl.hu/rtlklub/survivor/2017-ben-survivor-az-rtl-klubon-verbeli-tulelok-jelentkezeset-varjak)
Törölt_reg
01-20-2017, 01:10 AM
Újabb lehetõség :)
2017-ben Survivor az RTL Klubon! – Vérbeli túlélõk jelentkezését várják (http://rtl.hu/rtlklub/survivor/2017-ben-survivor-az-rtl-klubon-verbeli-tulelok-jelentkezeset-varjak)
..jelentkeztem...de jön a kutya is....
Törölt_reg
01-20-2017, 01:39 AM
http://rtl.hu/rtlklub/survivor/itt-az-ido-most-megtudhatod-milyen-tulelo-lennel
Te vagy a nagybetûs TÚLÉLÕ! A Survivort neked találták ki! Neked aztán nem jelentene gondot, ha több hétre magadra maradnál a semmi közepén, de a társaiddal is remekül együtt tudsz dolgozni! A jég hátán is megélnél, így itt az alkalom, hogy jelentkezz a www.rtl.hu/survivor oldalon
7802
Ihasz Laci
02-05-2017, 06:00 PM
kovetkezo hetvegen megint wales-be megyek egy hosszu hetvegere.
ez most kicsit olyan tulelos lesz:) egy magan erdobe megyunk 3-an. kaptunk engedelyt legpuskaval nyulra es mokusra vadaszni. de ami igazan izgalmas lesz az az, hogy csapdaval rokat is foghatunk!
(a fent emlitett allatok mind kartevoknek vannak minositve es irtani valoak)
a rokat azert csapdaval fogjuk mert aki a vadaszpuskat hozta volna az visszamondta a hetveget:(
a legpuska viszont komoly joszag, itt angliaba engedik az erosebb modelleket is mint otthon.
szoval lesz hideg, tabor epites, vadaszat-csapdazas, gyujtogetes es tabori sutogetes. mar nagyon varom!