View Full Version : Harcosok Étrendje
Grafitos
07-29-2014, 01:30 PM
Nemrég bukkantam rá a neten..Nem egy diétáról, hanem életmód váltásról van szó a könyvben, amit nemrég kezdtem olvasni. Eddig nagyon érdekes..
Itt pdf-ben letölthetõ
http://brihaspati.net/downloads/Harcosok_etrendje_Ori_Hofmekler.pdf
Valakinek van már tapasztalata vele? Ha meggyõz a könyv, lehet hogy belevágok!
Itt van egy a könyvhöz kapcsolódó (elfogult) blog, sok sikersztorival
http://harcosoketrendje.blog.hu/tags/r:sikertörténet
És a Face-n is nagyban megy a diskurzus
http://hu-hu.facebook.com/harcosoketrendje
mrPickles
07-29-2014, 02:18 PM
nem tudim de én a tartalom ismertetõ átrnézésnél becsuktam. Ez a alul evés túlevés dolog ... miért nem lehet inkább folyamatosan normális szinten enni?
Grafitos
07-30-2014, 12:57 PM
Még csak ismerkedem a dologgal és olvasom a könyvet..nekem nem tûnik sokkal hatásvadászabbnak mint a paleo:)
Dream_walker
07-30-2014, 07:08 PM
Így eszek hónapok óta, nekem nagyon bejött. Persze nyilván ez is emberfüggõ, meg helyzetfüggõ.
Hétvégéken, mikor többnyire pihi van, nagyon nehéz megállni, hogy ne egyen az ember napközben (néha nem is szoktam), de mikor lefoglal a meló, akkor simán megy. Pedig nem papírokat tologatok.
Én tényleg energikusabbnak érzem magam, túlsúlyom nem volt, de gond nélkül ledobtam egy ötöst magamról, és azt tartom is szépen.
Nem a túlevés, alulevés a lényeg, hanem a böjt. Lényegében errõl szól az egész, napközben böjti üzemmódban van a tested, és ezerrel megy a méregtelenítés, este meg, mikor szépen hátra tudsz dõlni, és emészteni, na akkor megkapja a kaját.
Nekem arra kellett figyelnem, hogy tényleg meglegyen a minimum 2-3 óra lefekvésig, különben nehezen ment az elalvás. De ha volt idõ rápihenni, akkor semmi gond.
Szóval szerintem van értelme kipróbálni. Akinek nem jön be, az meg abbahagyja. De ennek legalább van élettani alapja, ellentétben az összetétel-alapú fogyókúrás varázslatokkal :)
mzperiksz
07-30-2014, 07:14 PM
Pedig pont hogy forditva kellene, napkozben mikor energiat egetsz ehetsz tobbet, este pedig csak keveset. Nekem bevalt.
Grafitos
07-31-2014, 08:09 AM
Tudtam én, hogy van a fórumon minimum egy ember aki legalább kipróbálta :)
És te hogy még csinálod is:thumbup le a kalappal..Most hogy haladok a könyvvel, nemigazán jön be az edzés, amit ajánl és a receptek sem mind az én ízlésvilágom szerintiek, de az alapok tényleg elgondolkodtatóak és tetszenek.
Írod, hogy "Nem a túlevés, alulevés a lényeg, hanem a böjt"...Így van, de az alulevés fázisa tulajdonképpen maga a böjt..a túlevés, meg szimpla bekajálás az ésszerûség és a jóllakás határáig...
Nem tartom kivitelezhetetlennek és motivációt is bõven találni a neten..
Egyre nagyobb kedvem van belevágni..
Továbbá úgy gondolom, hogy SHTF szituban is jól jöhet, ha a szervezet nem szXrik be egy kis táplálékhiányos idõszaktól. Így aktív és éber maradhat az ember nappal és amit összeszed, vagy gyûjtöget napközben, azt este a menedékben elkészítve fogyaszthatja el. Míg a hordák agya csak a korgó gyomrukon fog járni egész nap.:D
mz/x-neked meg javaslom tovább lapozni a könyvet a borítónál.. így esetleg többet megtudhatnál a dologról és nem csak találgatásokba bocsájtkozva nyilatkoznál..amit írsz, az utolsó bejegyzésedben azt a könyv már az 5. oldal körül megcáfolja.
Természetesen tiszteletben tartom, hogy Neked meg az a módszer jött be. Mindenki úgy eszik és azt amit akar
Így eszek hónapok óta, nekem nagyon bejött. Persze nyilván ez is emberfüggõ, meg helyzetfüggõ.
Hétvégéken, mikor többnyire pihi van, nagyon nehéz megállni, hogy ne egyen az ember napközben (néha nem is szoktam), de mikor lefoglal a meló, akkor simán megy. Pedig nem papírokat tologatok.
Én tényleg energikusabbnak érzem magam, túlsúlyom nem volt, de gond nélkül ledobtam egy ötöst magamról, és azt tartom is szépen.
Nem a túlevés, alulevés a lényeg, hanem a böjt. Lényegében errõl szól az egész, napközben böjti üzemmódban van a tested, és ezerrel megy a méregtelenítés, este meg, mikor szépen hátra tudsz dõlni, és emészteni, na akkor megkapja a kaját.
Nekem arra kellett figyelnem, hogy tényleg meglegyen a minimum 2-3 óra lefekvésig, különben nehezen ment az elalvás. De ha volt idõ rápihenni, akkor semmi gond.
Szóval szerintem van értelme kipróbálni. Akinek nem jön be, az meg abbahagyja. De ennek legalább van élettani alapja, ellentétben az összetétel-alapú fogyókúrás varázslatokkal :)
mzperiksz
07-31-2014, 08:18 AM
Megcafolja? mit? a biokemiat es a fizikat? Nagyon sokaig igy taplalkoztam, es ki is csinaltam vele a szervezetemet...
mz/x-neked meg javaslom tovább lapozni a könyvet a borítónál.. így esetleg többet megtudhatnál a dologról és nem csak találgatásokba bocsájtkozva nyilatkoznál..amit írsz, az utolsó bejegyzésedben azt a könyv már az 5. oldal körül megcáfolja.
Természetesen tiszteletben tartom, hogy Neked meg az a módszer jött be. Mindenki úgy eszik és azt amit akar
BragBOL
07-31-2014, 08:19 AM
Nem okoz rémálmokat az esti bekajálás?
Meg más bajokat is okozhat, pl az energiaháztartás felborulása.
Zacskóbicska
07-31-2014, 08:52 AM
Nem okoz rémálmokat az esti bekajálás?
Meg más bajokat is okozhat, pl az energiaháztartás felborulása.
Az esti bekajálást lehetõleg csülkös babbal kell végrehajtani. Az tutira mozgalmassá teszi az álmokat. Ennek során viszont annyit fogunk küzdeni, hogy ez kompenzálja az elhízást. Egyetlen hátrányaként csupán annyi említhetõ, hogy legfeljebb az ágynemû lesz szétizzadva és kirongyosodva úgy a közepe tájékán. Ha viszont valaki nagyon félõs, szünetet is tarthat a rémálmok között azzal, hogy a bõséges vacsorát leöblíti még lefekvés elõtt 3 sörrel és akkor az egyes üldözéses jelenetek között ki lehet menni pisilni.
Grafitos
07-31-2014, 09:00 AM
ja azt eddig nem említetted, hogy "nagyon"sokáig így táplálkoztál..így már mindjárt más..szakértõ vagy
Idefigyelj fórumtárs..nem fogok védeni egy módszert, amirõl még én is csak tanulok... de attól még lehet róla informálódni és bizonygatás nélkül társalogni.
Ez egy fórum alapvetõ funkciója
Megcafolja? mit? a biokemiat es a fizikat? Nagyon sokaig igy taplalkoztam, es ki is csinaltam vele a szervezetemet...
mzperiksz
07-31-2014, 09:57 AM
Nem kioktatasnak szantam, csak fel akartam hivni a figyelmet a veszelyeire.
A szervezetnek napi tobbszori de keves taplalekbevitelre van szuksege, ugy mukodik megfeleloen. A rendszertelen taplalekbevitel hosszu tavon majenzim/triglicerid/cukor problemakat okozhat.
shadow177
07-31-2014, 10:21 AM
Szerintem az ember 100000 éven át úgy élt, hogy az erdõt/mezõt járva megevett mindent amihez hozzáfért, akkor mikor módja volt rá, napszaktól függetlenül. Akár mi is volt az uticélja, egy málnabokor, egy lárváktól nyüzsgõ fa, egy elejthetõ vagy döglött állat, azonnal terítékre került. Tény, hogy a nagyobb étkezésekre vélhetõen a nap végén, a táborhelyén került sor, de vélhetõen egész nap ette amihez hozzáfért és a lehetõ legkisebb erõfeszítéssel igyekezett élni és túlélni.
Az ókori/középkori ember étkezését pedig csak a táplálék léte, vagy nemléte befolyásolta. Egyébként hasonlóképpen élt és evett mint a parasztok, akár még 70 éve is.
Grafitos
07-31-2014, 10:23 AM
csakhogy itt nem áll fenn a rendszertelen táplálkozás veszélye, ha jó értelmeztem a módszert..
A hangsúly pont a rendszerességen van :thumbup
Dream_walker
07-31-2014, 05:25 PM
Pedig pont hogy forditva kellene, napkozben mikor energiat egetsz ehetsz tobbet, este pedig csak keveset. Nekem bevalt.
Ide írok minden választ, ha nem baj :) Ez a mondatod elég jól mutatja az emberek többségének téves tudását. No offense, nem veled akarok kötekedni amúgy. Sõt, kötekedni senkivel sem akarok :D
Tehát napközben nem azért ehetsz (eszel), mert energiát égetsz, hanem azért égetsz energiát, mert eszel. Pont fordítva mûködik, ahogy a legtöbben gondolják.
Az emésztést mindenki úgy képzeli el, hogy azt csak úgy csinálja a szervezet, és abból jön az energia. Ez részben igaz is, a testünk kémiai és biológiai úton bont le táplálékot, és a - többek között így is - felszabadított energiát használja.
Az emésztés azonban nem csak úgy magától megy.
A szájban a táplálékbevitel hatására elkezdõdik az emésztés, fõleg cukorbontó enzimek képzõdnek. Az enzimkiválasztás energiaigényes, a sejtek dolgoznak, terhelést kapnak, és öregszenek is.
Jó esetben a kaját meg kell rágni, szintén energiaigényes. A rosszul megrágott ételt a bélmozgás tovább aprítja fizikailag, illetve a gyomornedvben szétázik, felpuhul, ez is segíti a feltárást, de a lényeg, hogy a fizikai aprítás a szájban és a bélrendszer többi szakaszában is energiaigényes. Ráadásul a gyomorban már szénhidrát és fehérjelebontás, rögtön a patkóbélben pedig a zsírbontás is megkezdõdik, mind emésztõnedvek segítségével, amiket nem a húsvéti nyuszi hoz, hanem a sejtjeid termelik, energiafelhasználás mellett. A bevitt táplálék és folyadék mennyiségétõl függõen a pluszsúly akár az 1 kg-ot is elérheti, ami térfogatban 1 liter fölötti adag lehet. Ez kevésnek tûnik, de ha az átlagember 5 literes gyomrát nézzük, ez helybõl 20%-kal nagyobb terhelés a függesztõizomzatnak, tehát plusz energiát igényel. Utána a kaját végig kell nyomni a kanyargós bélrendszeren, amit a bélperisztaltika végez, ez szintén energiát igényel. Majd a legvégén, a vastagbél alsó szakaszában és a végbélben egyéntõl függõen 8-24 órán keresztül cipelve van a maradék. Itt már csak biológiai emésztés és minimális felszívódás van (apropó, a táplálék felszívódása is energiát igényel, ugyanis a sejtmembránokon át kell jutnia a vegyületeknek, és az nem csak úgy átcsúszik a lyukon, hanem speckó molekulák mozgatják át), de annak is kell a kraft.
Magyarul mikor eszel egy jó nagy adag ebédet, akkor azzal természetesen energiát nyersz (aminek jó részét fel is tudod használni a napi életvitel során), de mire a tápanyagok eljutnak a felszívódásig, akkora energiát használnak el, amit határozottan megérez a szervezeted. Márpedig ez az energia máshonnan fog hiányozni, hiszen a tested alapvetõen egy bizonyos mennyiségû energiát tud csak felszabadítani. Nem véletlen, hogy kiadós ebéd után nagyon jól tud esni a szieszta, ha valaki megengedheti magának.
Magyarul, ha beindítod az emésztésedet, akkor a tested csúcsra járatja magát. Ott pedig nincs biztosíték, amit lecsap a rendszer, ha az 5000 wattos hálózatra rákötsz 6ezret. Ott egyszerûen fáradtabb leszel.
Ha nem terheled a testedet az emésztéssel, akkor egyrészt nem kell annyi energiát felszabadítania, másrészt az amúgy is benned lévõ erõ máshol lesz felhasználható. Energikusabb leszel, jobban bírod a terhelést, fizikai munkát, ilyesmit. Ráadásul a méregtelenítést is jobban csinálja a májad meg a veséd, mert nem kell egyszerre a véredet szûrni és az emésztésben részt venni.
Aztán késõ délután/kora este, mikor az átlagember leteszi a lantot, hátradõlhet kicsit, és jó esetben nem kell mással foglalkoznia, akkor megkapja a gyomrod az adagot, dolgozhat a szervezeted nyugodtan. Mert akkor nem kell másra az energia, mehet minden az emésztésre. Bekajálsz, aztán szépen leülsz pihenni. Kell a testednek 2-3 óra, hogy az emésztés nagy részét elvégezze, szóval elalvás elõtt ennyire kell idõzíteni a kaját. Én 9-10 között fekszem, szóval 6-7 között kajálok, akár csülkös babot is :D A lényeg, hogy hagyjál idõt a testednek, ne kaja után dõlj az ágyadba, mert akkor tényeg nem lehet elaludni, és ha sikerül is, abban nem lesz köszönet.
Kajaadagra amúgy nagyon egyszerû a módszerem, mikor úgy érzem, hogy még egyszer ennyit meg tudnék enni (ez legtöbbször amúgy is pszichésen van így, mert a barátnõm is jól fõz, meg én is), akkor szépen abbahagyom, legfeljebb még egy kicsit csipegetek. Nekem a szomjasabb/éhesebb dolog nem mûködik, mert kajáig lemegy 3-4 liter víz napközben, szóval ritkán vagyok nagyon szomjas :D
Amúgy napközben is eszek, de csak könnyû cuccokat. Reggelire egy szelet kenyér vagy müzli, napközben joghurt, fõtt tojás, zöldség, gyümi. Olyan, ami könnyen és gyorsan emészthetõ, és persze csak nagyon keveset.
Fogyókúrának is ezért jó, mert a hiányzó energiához (ami amúgy ritkán hiányzik) a zsírraktárakat kezdi bontani, a májban a glikogént, meg a bõr alatti depózsírt.
Aztán meló után annyit és olyant, amit csak akarok.
A recepteket nem nagyon csinálom, edzést is másikat nyomok, szóval én csak a kajabevitelt választottam. De az nálam mûködik.
Értelemszerûen ez nem minden embernél mûködik, mert mindenki más és más. Különbözõ módon dolgozik a szervezetünk, az emésztésünk, ilyesmi. Ezért simán lehet, hogy valakinek ez a módszer árthat, de az úgyis kiderül 1-2 hónapon belül. Meg persze a körülményektõl is függ. Aki íróasztalnál ül, és esetleg unatkozik is, és semmiképpen nem éget el 4-5ezer kalóriát naponta, annak nagyon nehéz megállnia a kajálást. Fõleg, mikor a munkatársak elkezdik melegíteni a mikróban a kaját, és jönnek az illatok :)
mzperiksz
07-31-2014, 05:44 PM
Nem fogok ezen vitatkozni, a gasztroentologus teljesen maskeppen magyarazta es a javaslatai nekem bevalltak.
Mindenki azt eszik es ugy ahogy jol esik :)
M-torolt_forumozo
07-31-2014, 06:08 PM
Nem fogok ezen vitatkozni, a gasztroentologus teljesen maskeppen magyarazta es a javaslatai nekem bevalltak.
Mindenki azt eszik es ugy ahogy jol esik :)
CSak egy kérdés: a könyvben leírtak szerint csináltad a programot teljes egészében?
Egyébként volt aki mondta hogy ne guggoljak súllyal mert tönkreteszi a térdem. Egy idõben guggoltam fél lábon is 20-30 kilóval akár, a térdemnek semmi baja. Van akinek gyengébb a térde vagy éppen érzékenyebb adott terhelésre, de ezt a test jelzi és figyelni kell a jelekre. Egyébként meg tisztelem az orvosokat, de nem mindenben hiszek nekik.
Dream_walker
07-31-2014, 06:14 PM
Egy belgyógyász jó esetben alapos kivizsgálás után ad tanácsot. Ha nem, akkor meg minek ad, az általános dolgokat bárki elolvashatja egy szakkönyvben. Ha õ azt mondta, hogy neked ez nem lesz jó, akkor az valószínûleg így is van. Én sem azt mondtam, hogy ez jó mindenkinek, hanem, hogy jó lehet. Ki kell próbálni. Nekem bejött, és mûködik, a saját példámon tudom. De elhiszem azt is, hogy másnak meg nem, mert nem vagyunk egyformák.
Nyilván Matt sem úgy kezdte a 30 kilós féllábas guggolást, hogy elõtte csak úgy natúrban lazázott minden nap 20-30-at két lábbal. Fel kell készíteni a szervezetet, és ha nem alkalmas egy bizonyos használatra, azt jelezni fogja valahogy.
Ettõl függetlenül az évtízezredes vadászó-gyûjtögetõ életmód az tényleg így mûködött, a népesség gyakorlatilag 100%-ánál.
Kamionos
07-31-2014, 09:01 PM
Én szintén éltem ezen az étrendem úgy két hétig tavaly. Engem fokozatosan teljesen kicsinált. Ami azért érdekes, mert kamaszkoromban ösztönbõl szinte így táplálkoztam végig. Napközben csak pár falat futtában, aztán este bezabbantani. Nem biztos, hogy van összefüggés, de a 16 éves 52 kilós csontkollekcióból 21 éves 121 kilós melák lett. Persze közben végig gyúrtam, de akkor is. Sok zsírt is magamra pakoltam és nem éreztem magam valami jól a bõrömben.
Kicsit off, de leírom.
Szerintem nincsenek általános mindenkire érvényes törvények a táplálkozásban sem. Mindenkinek magát kell kiismernie, hogy neki mi a jól.
Az elmúlt 1 évben teljesen újraterveztem az étkezésemet. Nekem is az jött be, hogy akkor hagyom abba a kajálást, amikor már nem vagyok éhes, de tudnék még enni. 3-szor eszek naponta. Több zöldséget, gyümölcsöt eszek, mint korábban bármikor is.
Nem hígítom az emésztõenzimeket. Nekem ez nagyon lényeges. Kaja elõtt és után fél órával nem iszok. Levest is emiatt ritkán eszek és akkor csak azt második nélkül.
Gyakran csinálok zabkását, hogy még tovább növeljem a rostbevitelt. Saját készítésû lekvárral nagyon jó kombináció.
Amit lehet élelmiszert magam termesztek, állítok elõ. A jó minõségû élelmiszerbõl lényegesen kevesebbet kell enni ugyanahhoz a jóllakottság-érzethez. Ezzel egyrészt nem fárasztom feleslegesen a szervezetem azzal, hogy olyan "adalékanyagoktól" szabaduljon meg, amivel nem tud mit kezdeni és csak kering az emberben, másrészt nem kell túlennem magam ahhoz, hogy az agyam felfogja, hogy táplálék érkezett.
Étolaj helyett disznózsír. Mivel ezt önmagában vezettem be még a legelején, így elképesztett, hogy mekkora pozitív hatással volt az emésztésemre és a szervezetemre. Nem is gondoltam volna.
Nekem ezek váltak be. Mindegyik egy kis apróság, ami összeadódva igazi változást hozott. Energikus vagyok, jól alszok, tökéletes az emésztésem (korábban folyamatosan fel voltam puffadva). Mellékesen egyenletesen havi fél kilót fogyok, ami nem volt cél, de azért jól jön. Persze komplett életmódot váltottam és a stresszt teljesen kiiktattam az életembõl, úgyhogy nem tudni, hogy melyiknek pontosan mekkora a szerepe a pozitívumokban.
Grafitos
08-01-2014, 10:04 AM
Nagyon hasznos, amit leírtál..gratulálok az életmódváltáshoz. Igazából én úgy érzem, hogy mióta meggyógyult a derekam, megint eleget sportolok...ennek érzem is a pozitiv hatásait, de nem fogyok úgy ahogy szeretném és délben ebéd elõtt úgy érzem, nagyon kell a sok energia..általában ilyenkor megeszek egy normál adag fõtt ételt és utána kb 2-3 órát szenvedek a kajakómától és érzem, hogy le van terhelve az emésztésem..kajálás után már mindig megbánom, hogy ennyit ettem. ha napközben ráállnék az általad is leírt egészséges dolgok eszegetésére, ezt ki tudnám küszöbölni.
Ui: a legjobban az érdekel hogyan sikerült a stresszt teljesen kiiktani az életedbõl:D jól jönne a módszer
Én szintén éltem ezen az étrendem úgy két hétig tavaly. Engem fokozatosan teljesen kicsinált. Ami azért érdekes, mert kamaszkoromban ösztönbõl szinte így táplálkoztam végig. Napközben csak pár falat futtában, aztán este bezabbantani. Nem biztos, hogy van összefüggés, de a 16 éves 52 kilós csontkollekcióból 21 éves 121 kilós melák lett. Persze közben végig gyúrtam, de akkor is. Sok zsírt is magamra pakoltam és nem éreztem magam valami jól a bõrömben.
Kicsit off, de leírom.
Szerintem nincsenek általános mindenkire érvényes törvények a táplálkozásban sem. Mindenkinek magát kell kiismernie, hogy neki mi a jól.
Az elmúlt 1 évben teljesen újraterveztem az étkezésemet. Nekem is az jött be, hogy akkor hagyom abba a kajálást, amikor már nem vagyok éhes, de tudnék még enni. 3-szor eszek naponta. Több zöldséget, gyümölcsöt eszek, mint korábban bármikor is.
Nem hígítom az emésztõenzimeket. Nekem ez nagyon lényeges. Kaja elõtt és után fél órával nem iszok. Levest is emiatt ritkán eszek és akkor csak azt második nélkül.
Gyakran csinálok zabkását, hogy még tovább növeljem a rostbevitelt. Saját készítésû lekvárral nagyon jó kombináció.
Amit lehet élelmiszert magam termesztek, állítok elõ. A jó minõségû élelmiszerbõl lényegesen kevesebbet kell enni ugyanahhoz a jóllakottság-érzethez. Ezzel egyrészt nem fárasztom feleslegesen a szervezetem azzal, hogy olyan "adalékanyagoktól" szabaduljon meg, amivel nem tud mit kezdeni és csak kering az emberben, másrészt nem kell túlennem magam ahhoz, hogy az agyam felfogja, hogy táplálék érkezett.
Étolaj helyett disznózsír. Mivel ezt önmagában vezettem be még a legelején, így elképesztett, hogy mekkora pozitív hatással volt az emésztésemre és a szervezetemre. Nem is gondoltam volna.
Nekem ezek váltak be. Mindegyik egy kis apróság, ami összeadódva igazi változást hozott. Energikus vagyok, jól alszok, tökéletes az emésztésem (korábban folyamatosan fel voltam puffadva). Mellékesen egyenletesen havi fél kilót fogyok, ami nem volt cél, de azért jól jön. Persze komplett életmódot váltottam és a stresszt teljesen kiiktattam az életembõl, úgyhogy nem tudni, hogy melyiknek pontosan mekkora a szerepe a pozitívumokban.
Kamionos
08-01-2014, 05:02 PM
OFF
Stresszmentesség:
-nem járunk alkalmazottként sehová dolgozni. Nincs fõnök, nincsenek könyöklõ kollégák, nincs reggeli rohanás. Mindenre van idõ, mert az egész nap a rendelkezésre áll. Ha pedig valami kimarad ma, akkor ott a holnap. Nincsenek határidõk. Gyakorlatilag hasonló tempóban élünk, mint úgy 150 éve egy átlag parasztcsalád. Nem lehet szavakkal leírni, hogy micsoda életminõséget jelent mindez! Én bróker voltam a váci utcában, a feleségem pedig prémium bankár. Így fõleg élesen érezhetõ a váltás. Bár a "jóból" manapság már mindenkinek kijut.:(
-Nem nagyon mozdulunk ki messzire autóval. Az egész napot együtt töltjük. A rokonság, baráti kör is helyben van. Nincs közlekedési stressz. Ahová lehet bringával megyek még itt is.
-nincs devizahitelünk
-szinte nem nézünk TV-t, filmeket. Tegnap néztünk például idén elõször filmet! Valahogy fel sem tûnt eddig.:) TV mûsorokban egy-egy sportesemény, természetfilm belefér, de nagyjából ennyi.. Nem húzom fel magam a színvonalat nélkülözõ mûsorokon és a horror híradókon.
- nem aggódunk a pénz miatt. Amire okvetlenül kell, arra mindig telik. Van kaja, fedél, a gyereknek pelenka. Amit lehet használtan veszünk. A legtöbb ember olyan dolgokért hoz hatalmas áldozatokat, amire semmi szükségük. Ezek nekünk kimaradnak. Nincs új autó, legújabb iphone, olasz tengerparti nyaralás, 180 centis TV. Van öreg autó, régi nokia, nyaralás belföldön...és rengeteg együtt töltött idõ, nyugodt életritmus és családi légkör.
Hihetetlen, hogy milyen haszontalan dolgokért hajtják ki a belüket az emberek, miközben elmennek az igazán fontos dolgok mellettük. És nem értik, hogy mitõl érzik magukat rosszul!?
-ha mégis van néha valami kis idegeskedni való, akkor azt a kertészkedés és állattartás megoldja. Nagyon nyugtató tud lenni.
Nagyjából ezek jutnak eszembe.
Grafitos
08-04-2014, 09:01 AM
off..
Akkor Ti sikeresen kiszálltatok a mókuskerékbõl..:thumbup a korábbi munkák komoly stresszt jelenthettek Nektek..emiatt jött egy pálfordulásszerû életmódváltás, vagy ez egy lassú folyamat volt? a motiváció érdekel.
Neten dolgoztok amúgy valamit? az nem jelent egy stresszfaktort? határidõk, piac alakulása stb?
A kertészkedés számomra is a legmegnyugtatóbb dolog a világon..megértelek
Kamionos
08-04-2014, 09:49 PM
A bemutatkozó fórumomban folytatom, hogy ne offoljunk.
MaRee
08-09-2014, 04:32 PM
Én akkor eszek amikor éhes vagyok, annyit, amennyi jól esik :)