PDA

View Full Version : Érdemes Angliában dolgozni?

törölt tag -gl
08-01-2014, 08:34 PM
Ismerõsöm nemrég ajánlott egy lehetõséget Angliában, egy oxfordi kisvárosban.
650 fontért kapnék a barátnõmmel együtt egy szobát egy ottani csöndes házban (az ismerõsnél) rezsivel együtt.
900 fontos (errõl még nem tudjuk, hogy nettó, vagy bruttó) fizetéses bejelentett munkát tud mellé ajánlani egy menzán.

Nagyon rendes ember, bár hallottam már, hogy kint élõ magyarokban nem érdemes bízni.

Kimenjünk? Megpróbáljuk? Mire figyeljünk oda?

törölt tag -gl
08-01-2014, 08:37 PM
900 bruttó elvileg, a nettó kb 700

TMIB
08-01-2014, 08:59 PM
Attól függ. Nekem több barátom is Angliában van, jól érzik magukat. Ha nem köt benneteket munkahely Magyarországra, akkor egy próbát megérhet. Ha nem tetszik, akkor hazamentek. Tapasztalatot akkor is nyertek vele ha nem sikerül, esetleg nyelvet is gyakoroltok, világot láttok. Ha viszont van biztos munkahelyetek, akkor azt inkább ne adjátok fel egy bizonytalanért. :)

bel
08-03-2014, 11:12 AM
Szia,

700-650= 50 font.
Vagyis egy fizetesbol lehetetlen megelni (50 font jut ket embernek kajara, es minden masra: utikoltsegtol a ruhaig), de 2 fizetesbol sokat felre tudnatok tenni.

Ha itthon nincs jo munkatok, de van annyi penzetek, hogy par honapot igy (egy fizetessel) kihuzzatok; es realis esely van a baratnodnek munkat talalnia (tud angolul, es nem valogatos az elejen) akkor erdemes lehet kockaztatni.

Mindenkepp legyen lehetosegetek barmikor visszajonni (legyen penz a visszautra, nalatok legyen az utleveletek, ....).

Bel

mrPickles
08-03-2014, 11:43 AM
A szoba ár attól függ, hogy hol van (belváros, közlekedés stb.), de ahogy néztem a 650-nel kicsit leakar húzni. Persze környék ismerete nélkül nehéz megmondani. Viszont olyan 500-550 az átlag ár.
http://www.gumtree.com/search?q=couple&category=flatshare-offered&search_location=Oxfordshire&distance=0.0&current_distance=0.0&seller_type=&property_type=&property_room_type=&min_price=&max_price=&property_couples= (http://www.gumtree.com/search?q=couple&category=flatshare-offered&search_location=Oxfordshire&distance=0.0&current_distance=0.0&seller_type=&property_type=&property_room_type=&min_price=&max_price=&property_couples=)
Csak a gumtreet néztem meg, néz utána.
A 900 fizetés meg hááát. Több info kéne arról, hogy véleményt mondjak. Hány óra / hét, mi az óra bér. Amit sejtek, hogy valami mosogatós,m vagy pincér munka (ezt a menzából sejtem). Mivel menza ebbõl gondolom, hogy minimálbér. Ami most 6.31 font per óra. Szóval 900 (brutoba számolva) / 4 hét = 225 per 4 hét
225 / 6.31 = 36 óra durván.
Ebbõl arra következtetek, hogy 37,5 órás szerzõdést adnának fizetetlen ebéd szünettel.
Ja és a bruttó 900 az nem nettó 700 inkább olyan 800 körül van ( az elsõ 10 e fontra nem fizetsz adót utána meg 20% plusz NI az olyan 10 kb havonta plusz magán nyugdíj de abból kilehet szállni).
Több információból jobban tudnék segíteni.
(Lehet kérni tax creditet is de errõl akkor ha többet tudok.(

Kisss
08-03-2014, 04:56 PM
650 egyertelmuen sok! Meg Londonban is!

TMIB
08-03-2014, 05:28 PM
Majd londonercsecse felvilágosít. :)

Én az egyik barátommal csak egyszer beszéltem, mielõtt kiutazott. A másikkal sokszor, de õt se láttam Skypon már vagy 2 hónapja.

Az utóbbi azt mondta, hogy Londonban egy szoba bérlése többe kerül mint egy kisebb városban egy egész ház kibérlése. (Miközben a fizetése ugyanannyi volt Londonban, mint a kisebb városban.)

Doom
08-03-2014, 05:54 PM
..tehát ketten 1400 GBP...- albi 750 marad......6 pint (3.406L) TEJ

1.33
Ez a legnagyobb kannás tej, amiket lehet venni. Persze van 1L-es is.

70 dkg Kenyér (szeletelt)

0.62

Angliában a szeletelt kenyér a legnépszerûbb

Nagy kalács

1.29

Brioche Loaf

Paradicsom 500g

0.49

Nagyságtól függ (átmérõ :) és típus)

Yoghurtok

0.29-1.00

millió féle van

Felvágott (csomagoltak 10 dkg)

0.6-2.0 (általában 1.30)

Virsli (350g)

1.80
5 pár

2 Liter Cola

1.79

1 kave -kicsi, nagy, latte, capuccino, mochino, ICE, frappuchino 1.20-1.60-2.00
1 gomboc fagyi 0.80-1£
1 jegkrem 1.20-1.90

6 db tojás

0.38-1.20

1 kg alma

1.20

1 kg banán

0.99-

Gyors rizs (4 csomag)

0.90-1.00

Griz (375 g)

0.80

Semolina

Csokis keksz (300 g)

0.90-2.00

Sajt 1 kg

2.80-3.79-

Liszt 1 kg

0.29-0.80

Tejföl Poharas

0.80-1.12

Soure craem

Olaj 1L

0.50

Corn Flakes (0.5 kg)

1.20-1.80-2.00

3 dl-es dobozos italok

0.30-0.50

Borok általában

3.75-5.00 - ...

Sok helyen lehet kapni magyar borokat
Spagetti tészta 500g 1.20

Krumpli (1kg)

0.90

Étkezés

McDonald's

3.20-3.50 ...

1 menû

Pizza Hut

6.00-10.00

1 közepes pizza

Étterem (Olcsó)
Étterem (Drága)

kb 4.00-...
kb 10.00-...

1 tál étel

Kínai gyorsétkezde

4.50 ...

1 menü

PUBban egy sör
Egy gin-tonic

1.50-2.00
2.20-2.50

PUBban egy tál étel
4.50-7.00 Pl Fish&Chips

Pohár tea

0.50-0.75

Kristály víz (üveges 0.5L)

0.75

3 dl cola étteremben

1.00-

üzemanyagárak

1 L benzin ólommentes

0.79-0.84-0.89

1 L gázolaj (drágább, mint a benzin)

0.82-0.85

Ruha

Farmer férfi

25-40-....
Kiárusításkor noname farmerek 5£-tól is

Férfi félcipõ

25-50...

Férfi zokni

3.50-....

1 férfi póló

5-15-...

T shirt

Férfi ingek

15-...

Zakó, nadrággal

100-150....

Melegitõ alsó

18-25

Melegítõ felsõ

20-...

Jegyárak

Egy busz jegy (2...4 zóna)
1.zónában

0.70
1.00

Egy metró jegy single, 1 zónán belül

0.90

Egy metró jegy single, 2 zónás

1.80

Egy metró jegy return, 1 zónán belül

1.80

Egy metró jegy return, 2 zónás

3.60

Napi jegy (1.-2.es zóna)

3.90

Weekend travelcard (1.-2. zóna)

5.70 kb

Travelcarddal lehet utazni metrón és buszon

Heti (3. zóna)

8.50

Heti (3. 4.zónás)

11.50

Heti (1-3 zóna)

22.00 Kb

Havi (3-6 os zóna)

104.50

Utazás Londonon kívülre vonattal 100 km return

kb 20 font

Sok mindentõl függ, pl hétvége van, csúcsidõ (de 10-ig és du 16.00 után drágább)

Pl London-Oxford return egynapos hétvége vonat

19 Font
Lehet írok egy táblázatot mi mennyibe került, ahol mi jártunk.

Mûszaki cikkek

Vízforraló

13...

Televízió (a legolcsóbb 14"-os)
átlagos TV 25"
drága, nagyképernyõsek

79.99
200-300
700-...

Mosógép átlagos

250-...

Fényképezõgép SLR
(pl Canon EOS 300. 28-80mm)

270

3 Film Fuji (ISO 200)

10.00-

Videó rekorder

100 (a legolcsóbb)-300-..

Komplett számítógépek

700-3000

Videó filmek 6.00-14.00 Sokszor van kiárusítás régebbi filmekbõl. Ilyenkor 3-6 fontért lehet venni filmeket. Az újak általában 12-14 fontba kerülnek

CD (új zenei)

9.99-15.00

akkor mi marad a végén.....ennyit egy dolgos ember itthon is félretesz!

törölt tag -gl
08-03-2014, 06:25 PM
köszi az infokat, késõbb válaszolok. most nem tudnék értelmeset írni, kérdezni egyenlõre.

mrPickles
08-03-2014, 06:32 PM
Doom nem tudom, honnan veted ezelket az árakat de már rég nem igazak.

Ha nagyon érdekel itt az ASDA (http://groceries.asda.com/asda-webstore/landing/home.shtml) web boltja nézelõdj itt.

A pénz az csak egy része a másik az érzelmi. Meg hogy tud mit akarsz és reális céljaid legyenek.
Ja és ne hidd le a külföldön élõk beszámolóit, mert mindegyik túloz (és akkor finoman fogalmaztam). Én pont ezért nem szoktam róla beszélni. Legalább is nem részletekbe menõen.

mrPickles
08-03-2014, 06:46 PM
kérdezni lehet attól még, talán még értelmes válasz is lesz (azért 6 éve kint élek talán tudok segíteni)

Grafitos
08-04-2014, 07:32 AM
Egy dupla szoba Londonban is megvan 500-ból, a 900 meg pXcsafüst..ha a meló bejelentett, akkor meg kell kapnod a minimálbért és az kb 1100-volt 3 éve, mikor én kint éltem..Ha van egy kis angoltudás és mindenképp vendéglátás, menj el felszolgálónak..1300 azzal simán megvan..
Persze elsõ melónak minden jó..Az sokat ér, hogy ha befut a repcsid, kipakolsz és másnap mehetsz is melózni, mert úgy tényleg csak 1 hónapnyi itthonról hozott pénzzel kell számolni..

Ismerõsöm nemrég ajánlott egy lehetõséget Angliában, egy oxfordi kisvárosban.
650 fontért kapnék a barátnõmmel együtt egy szobát egy ottani csöndes házban (az ismerõsnél) rezsivel együtt.
900 fontos (errõl még nem tudjuk, hogy nettó, vagy bruttó) fizetéses bejelentett munkát tud mellé ajánlani egy menzán.

Nagyon rendes ember, bár hallottam már, hogy kint élõ magyarokban nem érdemes bízni.

Kimenjünk? Megpróbáljuk? Mire figyeljünk oda?

törölt tag -gl
08-02-2015, 04:15 PM
Sziasztok!
Kicsit felfrissíteném a témát, mert külföldre készülök.
Kérdések:
mely országba? (angolul tudok)

Érvek és ellenérvek a fejemben:
érvek:
Az elsõ ok az, hogy itthon rengeteget lopnak a közszférában és veszélyesen a létminimum alatt élnek az emberek. A két dolog miatt sok a megkeseredett, sajnos agymosott ember, aki a felsõ tényeket tagadja, és még mindig bízik a pártokban . követeli, hogy elégedjek meg azzal ami van, keressek itthon munkát, tanuljak egyetemen, éljem az életem. Pedig itt nem lehet. , a másik pedig a veszélyes egyedek (cigányok, maffia, szélhámosok, becsapások), és a rossz közbiztonság.

Nagyon fontos leírnom még, hogy néhány dolog viszont magyarországon tart.
1 lakhatás, biztonság. A megszokott élet biztonsága és a rezsin kívüli ingyenes lakhatás. (nem kell albérletet fizetnem) illetve a nyelv biztonsága, ismerõsök, ismert helyek, ismert veszélyek, az ország mûködésének átlátása. Bürökrácia ismerete. Az ezekbõl adódó kényelem.

2 az önellátás gondolata. Állattartás, gyümölcsfák, alternatív energiák használata. Ezek mellett könnyebb az élet magyaroszágon, mert a gyenge munkaerõpiactól és alacsony fizetésektõl nem függ a termõföldek termékenysége és az állatok élete.
Attól félek angliában kevésbé lenne lehetõségem önellátást gyakorolni, és egy folyamatos gürizõs életmódba kényszerülnék bele. Azt is hallottam, hogy ugyan magasabbak odakint a fizetések, de jobban megdolgoztatják az embert.

Én karrierhajhász de önellátás felé tendáló is vagyok egyszerre, aggódom, hogy az önellátás külföldön nem megvalósítható. (fõleg nem bérleményben, munka mellett)

.
Jobb, könnyebb lesz az életem, ha kimegyek? Nem Londonba mennék, hanem valami csöndesebb városba.
Mûködhet az önellátás, csönd, szabadidõ és nyugalom, vagy gürizés és betáblázott napok várnak rám?

TMIB
08-02-2015, 04:19 PM
Jobb, könnyebb lesz az életem, ha kimegyek? Nem Londonba mennék, hanem valami csöndesebb városba.

Pont ezt akartam javasolni. :)

Amiket az ott dolgozó barátom írt abból az jött le, hogy Londonban nagyon drága a bérleti díj. Átment egy kisebb városba, egy egész házat bérel kevesebbért, mint amennyiért Londonban egyetlen szobáért fizetett. Munka meg van vidéken is és ugyanúgy megfizetik.

törölt tag -gl
08-02-2015, 04:25 PM
Fõleg a saját tulajdon hiánya zavar. Megelégednék egy csirkeóllal is, vagy 5 négyzetméternyi földdel rajta egy kunyhóval, mert tudom, hogy abból pár év alatt szuper kis helyet varázsolhatnék magamnak és akár az egész életemet eltölthetném ott.
Egy albérlet viszont más. És ugye ahogy írtam, nem tudom mennyire örülne a land-lord egy csirkeólnak, vagy gyümölcsfák ültetésének. Még itthon az anyósnál is határeset a gyümölcsös. :) Én inkább ilyen barkácsolós és hosszú távon gondolkodós ember vagyok, nem érzem jól magam egy albérletben. Persze odakint más lehetõség nincs. Akkor sem érzem jól magam, ha mondjuk nem tehetem meg azt, hogy 2 hónapra szünetelek a munkával és esetleg addig olajban sült krumplit eszek 80%-ban. Ezt külföldön nem tudom megtenni. Itthon igen.

Legjobb volna valamiféle eldugott nyaraló, vagy távoli lepukkant ház, ami az angolokat nem érdekli. Engem nem érdekelne ha fél órát kell buszoznom a munkahelyig vagy teperjáróval haladni akár a legközelebbi útig, ha cserébe saját tulajdonom lehetne egy biztonságos országban. Jelenleg vidéken lakom, de semmi elõnyét nem érzem annak, hogy közösségben a relatív nagyobb biztonságon kívül.
A tescohoz ugyanúgy egy órát kell gyalogolnom. Mintha az erdei házban élnék a szõlõhegyen.

törölt tag -gl
08-02-2015, 04:30 PM
Itt magyarországon egyébként internetes kis üzletekbõl élek, precizios gépalkatrészekkel és egyebekkel foglalkozom. Nem szeretnék errõl többet írni, mert nyilvános. Viszont itthon az adóhatóság nagyon üldözi (remélem most hirtelen megtalál az a bizonyos fórumozó) azokat az embereket akik így élnek meg. De azt hallottam angliában ez nem probléma. Szóval ugyanezt odakint is tudnám csinálni, mellette ha idõnként beszállnék munkába, magasabb fizetést kapnék, és nagyobb biztonságban érezhetném magam egy úgymond tanyán.

törölt tag -gl
08-02-2015, 04:31 PM
Lehetséges, hogy ezeket a kis eldugott házikókat inkább ausztriában kellene keresnem a hegyekben, vagy németországban. Azt gondolom elõször be kéne barangolnom egész európát, hogy dönteni tudjak, hogy végül hol folytassam az életem. Sokan döntöttek elhamarkodva a külföldre költözéskor, és most köti õket a jelenleg megszokott helyük.

Remélem értékes, és értelmes érveket sikerült most felsorakoztatnom.

törölt tag -gl
08-02-2015, 04:41 PM
Hozzátenném, hogy legszívesebben Új Zélandra mennék, de sajnos nagyon nehéz oda bejutni. Elsõ körben Anglia egyszerûbb volna, ha végül Új Zéland lenne az irány.

TMIB
08-02-2015, 04:53 PM
Az már bajosabb, mert Angliában a házárak és a földárak az eget verik. :(

Én nézegettem õket néhány éve csak kíváncsiságból, egy kis föld egy béna putrival is több százezer fontra rúghat.