View Full Version : Kekszek, sokáig elálló sütik /Cappucino keksz
Trendo
03-25-2013, 04:40 AM
Íme, a beigért példa! Ez a Cappucino keksz a lehetõ legegyszerûbben elkészíthetõ kekszek egyike. Gyorsan összeállítható, ráadásul a sütés idejével játszva akár 2 féle kekszet is kaphatunk. 15 percig sütve roppanóssá válik, míg 12 percre rövidítve az idõt a kicsit ragacsosabb, puhább kekszeket kapunk. Azért választottam be, mert:
- egyszerûen és gyorsan elkészül
- a vaj kivételével általában minden van hozzá a kamrában
- jól adagolható, elég sokáig eláll
- alkalmas túra közben gyors energiapótlásra
Hozzávalók::
6 dkg vaj, 8 dkg cukor, 40 dkg cukrozott sûrített tej (konzerv), 1 teáskanál vaníliakivonat, 20 dkg liszt,
1 teáskanál sütõpor, 2 evõkanál nescafe, 1 teáskanál kakaó, csipet só
Kihabosítjuk a vajat a cukorral. Hozzáadjuk a vaníliakivonatot és a sûrített tejet. Csomómentesre keverjük. Végül hozzáadjuk a sütõporral, nescafeval, kakaóval és sóval elkevert lisztet. Szép sima tésztává dolgozzuk. 30 percre hûtõszekrénybe tesszük. Sütõpapíros lemezre vizes kiskanalak segítségével diónyi halmokat rakunk, jó távol egymástól, mert a tészta nagyon elterül sütés közben. (Én kilencet sütöttem 1 lemezen). Végül 175 fokra elõmelegített sütõben 12-15 perc alatt megsütjük õket. Akkor szedjük le a sütõpapírról, amikor teljesen kihûltek.
Trendo
03-25-2013, 04:53 AM
51
Az idõsebbek talán még emlékeznek a régi jó ruszki kondenzált tejkonzervre! Anno döbbenetes olcsón (6.-Ft-ért!) lehetett kapni, aztán sok mással együtt eltûnt. Most újra találtam Pesten, az Arbat bolthálózatban. (Nem a régi áron természetesen!)
Ha valaki hozzájut, érdemes beszereznie. Kitûnõ, gyors energiát szolgáltató édesség, akár magában is fogyasztható. Én zabpehely kásába és süteményekbe szoktam keverni.
A keksz témához annyit fûznék hozzá, hogy a bolti csomagolás nem elég. Ha egy mód van rá, akkor érdemes beletenni valamibe, mert ha egy kis nedvesség éri, akkor vége. A múltkor találtam egy néhány éves kekszet, lejárt, de úgy gondoltam hogy száraz keksz, jó ez akár 10 évig is. Tévedtem. Az igaz, hogy bontatlan volt a mûanyag csomagolása, mégis megromlott és borzalmas íze volt, amit nem tudtam megenni. SHTF helyzetben talán legyûrtem volna, de így nem kísérleteztem vele és inkább kidobtam. Az MRE-ben eláll a keksz és a kenyér akár 20 évig is, de az a csomagolásnak köszönhetõ. :)
Trendo
03-25-2013, 05:57 AM
A keksz témához annyit fûznék hozzá, hogy a bolti csomagolás nem elég. Ha egy mód van rá, akkor érdemes beletenni valamibe, mert ha egy kis nedvesség éri, akkor vége. Az MRE-ben eláll a keksz és a kenyér akár 20 évig is, de az a csomagolásnak köszönhetõ. :)
Ez teljesen igaz. Én is meggondolom, hogy mekkora mennyiséggel frissítsem az otthoni élelmiszerkészletet és milyen idõközönként. Általában téli idõszakban veszek max. 2-3 napra elegendõt, arra az eshetõségre, ha mondjuk nem lehetne kenyeret kapni bármi okból. 3 nap után úgyis nekiveselkedünk kenyeret sütni, mert mégis csak az az igazi!
Viszont a házilag gyártott kekszeket általában eleve nem süti az ember nagy mennyiségben, vagyis elég, ha max.néhány hétig eláll száraz hûvös helyen, valami jól záródó dobozban.
Trendo
04-10-2013, 06:38 AM
Vilmos keksz
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 1 teáskanál sütõpor
- 1 evõkanál vaníliakivonat
2 dkg porcukor
3 tojás
1,5 - 2 dl tej
Az ízesítéséhez:
vaníliás-, vagy fahéjas-, stb. porcukor
vagy
- sóval elkevert fûszerkeverék
A sütõporral elkevert lisztet gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a többi anyagot és szép, sima felületû tésztává gyúrjuk. Enyhén lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd összehajtogatjuk hajtogatjuk. Ezt még kétszer megismételjük (a tésztát nem kell pihentetni közben). Az utolsó hajtogatás után nagyon vékonyra nyújtjuk. Derelyevágóval téglalapokat vágunk ki belõle és villával jól megszurkáljuk (különben a kekszek párnaszerûen felpúposodnának). Sütõpapíros lemezre rakosgatjuk és 175 fokos sütõben 12-15 perc alatt megsütjük. Még langyosan megszórjuk ízesített porcukorral, vagy sós fûszerkeverékkel.
Túlélõhalott
05-26-2013, 12:52 PM
51
Az idõsebbek talán még emlékeznek a régi jó ruszki kondenzált tejkonzervre! Anno döbbenetes olcsón (6.-Ft-ért!) lehetett kapni, aztán sok mással együtt eltûnt. Most újra találtam Pesten, az Arbat bolthálózatban. (Nem a régi áron természetesen!)
Ha valaki hozzájut, érdemes beszereznie. Kitûnõ, gyors energiát szolgáltató édesség, akár magában is fogyasztható. Én zabpehely kásába és süteményekbe szoktam keverni.
Jaja, és ha forró vízben fõzöd pár óráig, akkor karamellkrémet kapsz, ami a brazilok kedvenc csemegéje.
És itt most a dél-amerikai brazilokról beszélek. :)
Dolce di latte néven fut a gugliban :-)
Traveller
05-26-2013, 01:16 PM
Flapjacket szoktam készíteni telente, egy évig elállogat, addig meg úgyis elfogy. Teli energiával, mikroelemmel és rosttal.
Arányok: bögre zabpehely, fél bögre vaj, fél bögre méz, negyed bögre mák, kis liszt, tetszés szerint aszalt gyümölcsök, mazsola, vaj összeolvasztva mézzel, összetevõket keverni, 2-3 centi vastagon elsimítani a kivajazott tepsiben, be a sütõbe, aranybarnára sütni.
Hagyni szikkadni, majd légmentesen csomagolni, hogy ne avasodjon, energiabomba minden eshetõségre és nem köt az emberbe, mint a rostmentes magas kalóriás kaják.
fisligery
10-04-2013, 01:25 PM
ANZAC keksz
http://www.nosalty.hu/files/imagecache/img-421x289-v/recept_kepek/anzac-keksz.jpg
http://www.nosalty.hu/recept/anzac-keksz
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk
Szia,
A hozzavalok kozott nem szerepelt vaj.
Hol irtad el? :-)
Bel
fater.lajos
04-08-2014, 04:28 PM
Transzzsírokról hallottál már? A margarin olcsóbb, de ez a szar benne van. Abból van...
Margarin miatt avasodás ?
fater.lajos
04-09-2014, 07:40 PM
Én a disznózsírban hiszek.
Olyan ez, mint a kávé, hogyan lehetséges az, hogy a darált kávé olcsóbb, mint a szemes?
Szóval én nem hiszek a bolti vajban sem, ezért szerintem nem oszt, nem szoroz, hogy mit használok a kekszhez.
Persze ez csak az én véleményem.
Ezzel egyetértek, mert még talán a '70-es évekbeli hír volt egy mûszaki tudományos szaklapban, hogy rájöttek, magából a tehén táplálékából nagyságrendekkel olcsóbban tudnak vajat elõállítani, mint magából a tejbõl. Ki tudja, lehet, hogy azóta elfeledték a dolgot, hiszen az üzleti szempontok elõtt mindig is a nép érdeke állt. :gonoszrohog:
Ez olyan mint a "miért olcsóbb a Teszkós kóla mint a csapvíz" kérdés. :D
http://www.mommo.hu/szoveg/261996 A margarin...
Forrai
01-15-2015, 07:21 PM
4872
Dream_walker
01-15-2015, 07:56 PM
Ez olyan mint a "miért olcsóbb a Teszkós kóla mint a csapvíz" kérdés. :D
Ha a szennyvíztisztítást félúton megállítják, nem éri el a csapvíz minõséget, és így nem is olyan magas az önköltsége. Aztán reteszik a kóláscimkét :D
venosz
01-16-2015, 08:30 AM
51
6 Ft? 15 kifli(600), majd 2 liter jó minõségû tej(400), majd 2 kiló finom kenyér(1200), majdnem 2 doboz fecske v románc(cc.2000), 6 villamosjegy(2100), 6 gombóc fagyi(1200-1800), 2 kiló isteni finom lecsókolbászára(3600). Olcsó volt? 400-500 Ft volt apám fizetése. De lehet rosszul emlékszem, rég volt. számításaim szerint ma 1-2000 ft nak kellene lennie, szerintem ma olcsó!(600 Ft, féláron van)