PDA

View Full Version : Ön felkészült?

Kisss
08-09-2014, 10:48 AM
De mire is kellene...? Általánosságban mindenre fel kell készülni, kezdve egy bolti bevásárlástól (táska, pénz,stb...), egy vészhelyzetig! Igen, jól olvasta! A rendkívüli helyzetekre is fel lehet, (ha felelõsen gondolkodik) fel kell készülni! Pl: Ön hova akar tartozni? Azok közé akik a belügyminisztériumi sms után a hóviharban gyalogolnak km-eket, és kopogtatnak más kocsik ablakain, hogy engedjék be, vagy oda, akik tájékozottan, felkészülten indulnak neki, és visznek magukkal több vizet és ennivaló mint amire szükségük van az úton + tele tankkal, 1-2 pokróccal és esetleg egy kissebb hólapáttal vágnak neki?! Gondolom a második csoportba szeretne tartozni! Vagy hányszor láttuk már a tv-ben, hogy talált bomba, tûz, stb, miatt azonnal el kell hagyni a lakást, és úgy ahogy vannak az embereknek az utcára mennek minden nélkül, akár papucsban, pizsabában is!
Van az embereknek egy bizonyos csoportja, akiket prepper-eknek, más néven felkészülõknek hívnak. A legtöbbnek van egy tástkája (ált. hátizsák), ami pont ilyen helyzetekre van összepakolva. Többek közt található benne víz, keksz, csoki, konzerv, melegítõ/takaró, esõvédõ: esõkabát/ponyva, evõeszköz, bögre, igazolvány és egyébb iratok fénymásolata (hitelesítve), stb... van akiknél már helyet kapnak (durvább) felszerelések is, mint túlélõkés, gyalgsági ásó, vítisztító, kötél, különféle tûz szerszámok, stb, amikkel akár napokat is ki lehet húzni még egy erdõ közepén is megfelelõ ismeretekkel!
Sajnos a mai gazdaságilag és társadalmilag is instabil világban fel kell készülni a munkahely elvesztésétõl kezdve akár világháborúra is! Ehez nyújt segítséget a magyar prepper és önvédelmi fórum! Jó olvasgatást! http://magyarprepperforum.org/forum.php Plusz érdekességek: http://bushcraft.co.hu/,

http://varositulelo.blog.hu/2012/09/02/tulelni_az_argentin_allamcsodot

Kisss
08-09-2014, 10:53 AM
Várom az építõ kritikát, hogy jobb legyen! :)
+ lehet küldeni a linket, ha marad így!

raktaros
09-07-2014, 05:39 PM
50 jel, hogy az emberiség bajban van (http://idokjelei.hu/2014/09/50-jel-hogy-az-emberiseg-bajban-van/)
Csak nem innen írta valaki? :)

50. A felkészülés hiánya. Ez egy kijózanító probléma. Manapság az emberek sokkal kevésbé felkészültek egy válság, vagy akár kisebb jellegû bukkanó, átvészelésére, mint mondjuk 1929-ben vagy akár a II. Világháborúban voltak. A katasztrófa pedig jönni fog…

A fenti lista természetesen a teljesség igénye nélkül készült, ami azonban a legfontosabb, hogy mindenki szabadon dönthet a felkészülés vagy a tagadás mellett. Sajnos egyre többen élnek az „itt ilyen nem történhet” hozzáállás szerint vagy gondolják azt, hogy történjék bármi, az állam majd a segítségükre siet.

Mizu
09-07-2014, 06:35 PM
Amit most fogok írni az magán vélemény és fenntartom magamnak a jogot a tévedésre!

Felkészülni?

valamikor azt hittem, hogy felkészült vagyok. voltak olyan cuccaim, hogy 1000 emberenként volt talán olyan. boldog és felszabadult voltam.

majd (én botor) megláttam a prepper szót.
elsõ olvasatra vigyorgás és elégedettség öntött el. ez is van, ezt is tudom, ezt is megcsinálom, tûzgyújtás egy késsel? ahh már gyerekkoromban ment..

..ezt is tudom,.. ezt..ezt még nem.. hóóó ez meg miii? a picsba! erre nem gondoltam!...

pár napi olvasás után egy világ omlott össze. az eddigi biztonságosnak hit kis világom.

ami maradt az az idõvel való reménytelen versenyfutás. melózni, hogy újabb és újabb cuccokra eszközökre, rendszerekre költsem a megtakarítást,
közben tudva, hogy soha, de soha nem leszek kész, mert a magunkfajta köznépnek nincs annyi lehetõsége, hogy minden itt és más prepper fórumokon feltárt dolgokra megoldást és felkészülést végezzünk.

... hát így áll pl. az én felkészülésem.. mondom annak ellenére, hogy már év tizedekkel ezelõtt elkezdtem a cuccok gyûjtését és mostanra már nem szégyenkezhetnék tulajdonképpen, de amilyen mélyre ásom bele magam a dologba nap-mint nap, olyannyira távolodik az a szó, hogy "felkészûltem!".

(magánvélemény szintén, de szerintem preppertõl nem fog senki olyat hallani, hogy elégedett.)

Doom
09-07-2014, 07:02 PM
..teljesen egyetértek veled Tesó...úgy érzem befejeztem a felkészülést,most már csak kirándulgatunk...a készletemet megeszem,csak annyit hagyok ami elfér a kocsiba,ha menni kell ....és lelkileg próbálom magam felkészíteni,hogy ha kell hát hátrahagyok mindent és máshol kezdjek új életet vagy csak túléljek Isten segedelmével és a felhalmozott tudással,tapasztalattal....

A. L. Ias
09-07-2014, 08:13 PM
Én élni szeretnék és felkészülni. Nem pedig felkészülni egy életen át. Kitûzni egy apróbb célt és a szabadidõmben és erõforrásaimból elérni. +2 hétnyi tartalék, újabb víztisztító eszköz és módszer, újabb ismerõsök, kapcsolatok. Új megismert helyek, új tapasztalatok, új ismeretek. De nem rettegve a jövõtõl, hanem örömmel, élvezve minden percét.
Ezért sose leszek igazán felkészült, de lesz némi elõnyöm, ami talán elég a túléléshez. Ha mégsem, akkor is egy megélt életet tudhatok magam mögött amikor véget ér.

Doom
09-08-2014, 03:39 AM
...sokat gondolkodtam,pl miért nem gyártanak EGY normális hátizsákot...összegyúrva a jó tapasztalatokat...pl miért nem csinálnak a túra hátizsákok kényelmével ellátott,a katonai zsákok tartósságával,terep és polgári színekben,hasznos zsebekkel egy öszvért....amit kajálnak az emberek veszik mint a cukrot....Mert JÓÓÓÓ....mint a trabit vagy Wv bogárt....megmondom...piacgazdaság...minden csak pont annyira jó,hogy éppen eladható legyen,de annyira nem jó,hogy a következõ piacra dobott termék miatt ne kerüljön a kamrába...és ez igaz mindenre...már folyik a marketing,a reklám,de már három új termék van a tervezõ asztalon....nem kopik el,csak megy a szekrénybe,aztán a szemétre,vagy a használt piacra bagóért...na ebbõl nekem elegem van....van amim van,megoldom vele és kész...nem fogok új dolgokat venni,csak ha már megvarrni sem lehet...csak gyûlik a sok tökéletlen holmi....és nem azért ,mert nem jót vettem,direkt nem gyártanak jót...és ez minden árkategóriára igaz...ez a felkészülés is csak egy üzlet már.....régebben ( sac 30-40 éve) volt pár dolog a boltba...de ha azt megvetted egy élet volt...nézzétek a telkekre sétáló bácsikat...hány éves lehet a hátizsákja?....szóval ez is már csak egy biznisz....

Törölt_fórumtag2
09-08-2014, 08:03 AM
...sokat gondolkodtam,pl miért nem gyártanak EGY normális hátizsákot...összegyúrva a jó tapasztalatokat...pl miért nem csinálnak a túra hátizsákok kényelmével ellátott,a katonai zsákok tartósságával,terep és polgári színekben,hasznos zsebekkel egy öszvért....amit kajálnak az emberek veszik mint a cukrot....Mert JÓÓÓÓ....mint a trabit vagy Wv bogárt....megmondom...piacgazdaság...minden csak pont annyira jó,hogy éppen eladható legyen,de annyira nem jó,hogy a következõ piacra dobott termék miatt ne kerüljön a kamrába...és ez igaz mindenre...már folyik a marketing,a reklám,de már három új termék van a tervezõ asztalon....nem kopik el,csak megy a szekrénybe,aztán a szemétre,vagy a használt piacra bagóért...na ebbõl nekem elegem van....van amim van,megoldom vele és kész...nem fogok új dolgokat venni,csak ha már megvarrni sem lehet...csak gyûlik a sok tökéletlen holmi....és nem azért ,mert nem jót vettem,direkt nem gyártanak jót...és ez minden árkategóriára igaz...ez a felkészülés is csak egy üzlet már.....régebben ( sac 30-40 éve) volt pár dolog a boltba...de ha azt megvetted egy élet volt...nézzétek a telkekre sétáló bácsikat...hány éves lehet a hátizsákja?....szóval ez is már csak egy biznisz....

A választ Te is tudod, sõt már több helyen ki is fejtetted: valóban egy üzletág lett a felkészülõk igényeinek kielégítése.
Tudom, sokan felhördülnek, de én kétféle prepper-t különböztetek meg. Van a divat prepper, aki az ismeretterjesztõ csatornák felkészülõs, túlélõs mûsoraiból kedvet kap és a youtube-os videók tömkelegének megnézése után, otthon a fotelbõl kezd túlélni, hihetetlen szakmai és katonai ismeretekre szert téve. Anyagilag megteheti, hogy vásároljon ezt-azt, ami éppen divatos és Bear is pont olyant használt múltkor, tehát a haveroknak is lehet mutogatni. Persze a szabadba vagy extrémebb körülmények közé már nem merészkedik ki, hiszen az veszélyes is lehet, no meg rendkívûl kényelmetlen. Persze meg van az indok, hogy nincs idõ rá. Sportolni sem kell, elég ha a lõtérre néha kimegy pisztollyal lövöldözni, az épp elég önvédelmi készség a véleménye szerint.

A másik fajta prepper pedig az, aki életmódként folytatja ezt a tevékenységet. Napjait átszövi a különbözõ helyzetekre való felkészülés, anyagilag átgondolja, hogy mit vesz meg, mire van igazán szüksége. Az ár-érték arány optimalizálását szem elõtt tartva. Sportol, harcmûvészeteket gyakorol, túrázik, élelmiszert termel, spájzol, különbözõ szakmai fogásokat sajátít el, megtanul fegyverekkel bánni stb. Sosincs vége, de mindig nyitott mindenre.
Én az utóbbi emberek társaságát, barátságát keresem. Az elsõ csoportba tartozókat sokra nem becsülöm.

LSVF
09-08-2014, 01:12 PM
Köszi Oakland!:thumbup

LSVF
09-08-2014, 01:15 PM
Várjuk a legjobbakat,
de készüljünk a legrosszabbra.

Grafitos
09-09-2014, 09:13 AM
Most hogy így olvasom a "másik fajta prepper" jellemzését Tõled, úgy gondolom minden embernek ilyennek kellene lenni ezen a világon és akkor nem lennénk most szXrban. Az igazi prepper élet nem sokban külömbözik egy józanéletû, dolgos Magyar parasztembernek és családja életének jellemzésétõl, talán csak a harcmûvészetek gyakorlásában ( néha egy kis bunyó, vagy a kiegyenesített kasza használata lehetett hasonló). A sport ott is megvolt kint a földeken.A túrázás meg a határba minden hajnalba:thumbup

Doom, fogyasztói társadalom szépségeivel kapcsolatos jogos kiakadásáról is eszembe jutott valami. Korábban is és most nyaralásom alatt is szemet szúrt, hogy az Olaszok milyen minõségû ruhákat, ékszereket, cipõket..stb. hordanak.
Belegondolva ez nem feltétlenül a nemzetük gazdagságának következménye. Olaszországban, mint hazánkban is hagyománya van a kézmûvesmunkával elõállított termékeknek. (pl Ferrari) Több generációs családi vállalkozásokban készültek hazánk paraszti élethez nélkülözhetetlen kellékei, ruhái. Mind magas minõséget képviselt(különben a mesterembert hamar kikezdte a faluban a szóbeszéd, hogy rosszul dolgozik) és követte a vevõk igényeinek változásait.
Az Olaszok megtartották és nagy becsben is tartják saját kézmûveseiket és annak ellenére náluk vásárolnak, hogy kínaiaktól megkaphatnák ruháik hitvány kópiáját, töredék áron. A minõséget választják és ez látszik is rajtuk. Minket a szicializmus lenevelt a minõség keresésérõl és szépen rászoktatott az olcsó=jó felfogásra, amit most a kínaiak rendesen meglovagolnak és nagyon jól megélnek belõle.
Ez átszövi hétköznapjaink majd minden területét...hiába van kiváló magyar termék, az olcsóbbat vesszük..hungarikumot csak szökõévben 1 szer, magyar tejet, nem mert a szlovák olcsóbb 10 forinttal..
Úgy látom ez a szemlélet lassacskán elkezdett változni, látni pozitív jeleket... remélem addigra nem halnak ki végleg õsi mesterségeink.
Eljön még a világ, mikor varrathatom a nadrágot és csináltatom a cipõt:thumbup
,

A választ Te is tudod, sõt már több helyen ki is fejtetted: valóban egy üzletág lett a felkészülõk igényeinek kielégítése.
Tudom, sokan felhördülnek, de én kétféle prepper-t különböztetek meg. Van a divat prepper, aki az ismeretterjesztõ csatornák felkészülõs, túlélõs mûsoraiból kedvet kap és a youtube-os videók tömkelegének megnézése után, otthon a fotelbõl kezd túlélni, hihetetlen szakmai és katonai ismeretekre szert téve. Anyagilag megteheti, hogy vásároljon ezt-azt, ami éppen divatos és Bear is pont olyant használt múltkor, tehát a haveroknak is lehet mutogatni. Persze a szabadba vagy extrémebb körülmények közé már nem merészkedik ki, hiszen az veszélyes is lehet, no meg rendkívûl kényelmetlen. Persze meg van az indok, hogy nincs idõ rá. Sportolni sem kell, elég ha a lõtérre néha kimegy pisztollyal lövöldözni, az épp elég önvédelmi készség a véleménye szerint.

A másik fajta prepper pedig az, aki életmódként folytatja ezt a tevékenységet. Napjait átszövi a különbözõ helyzetekre való felkészülés, anyagilag átgondolja, hogy mit vesz meg, mire van igazán szüksége. Az ár-érték arány optimalizálását szem elõtt tartva. Sportol, harcmûvészeteket gyakorol, túrázik, élelmiszert termel, spájzol, különbözõ szakmai fogásokat sajátít el, megtanul fegyverekkel bánni stb. Sosincs vége, de mindig nyitott mindenre.
Én az utóbbi emberek társaságát, barátságát keresem. Az elsõ csoportba tartozókat sokra nem becsülöm.

Törölt_fórumtag2
09-09-2014, 10:19 AM
Az igazi prepper élet nem sokban külömbözik egy józanéletû, dolgos Magyar parasztembernek és családja életének jellemzésétõl, talán csak a harcmûvészetek gyakorlásában ( néha egy kis bunyó, vagy a kiegyenesített kasza használata lehetett hasonló). A sport ott is megvolt kint a földeken.A túrázás meg a határba minden hajnalba

Én nagyapámtól tanultam birkózni, íjjal-csúzlival lõni, vadászni. Késõbb õ indított el a légpuskás lövészetben. Magyar területeken, bármilyen megszállás alatt legyen is az most, elsõsorban a birkózás volt az erõ összemérésének alapja. Mindenhol más szabályok szerint mívelték, de attól nem is tértek el. Nem a sérülés okozása volt a cél, hanem a "virtus". Ki a jobb, a gyorsabb, az erõsebb. Leginkább Jigoro Kano judo-jához tudnám hasonlítani szellemiségében.
A néptáncról ódákat lehetne zengeni, olyan szintû fizikai állóképesség kell hozzá. A botos táncokból komplett formagyakorlatokat lehet kiemelni. A bot(fokos) használata mindennapos készség volt.
Most már modernebb idõket élünk a harcmûvészetek terén, könnyebb hatékonyabb technikákat elsajátítani, de annak idején sem volt elveszett a magyar nép. A Horthy hadsereg kiképzési szabályzatában még úgy szerepel, hogy: "a magyar embert nem kell verekedni tanítani, mert az már saját készsége".:)

Doom
09-09-2014, 11:17 AM
Most már modernebb idõket élünk a harcmûvészetek terén, könnyebb hatékonyabb technikákat elsajátítani, de annak idején sem volt elveszett a magyar nép. A Horthy hadsereg kiképzési szabályzatában még úgy szerepel, hogy: "a magyar embert nem kell verekedni tanítani, mert az már saját készsége".

..errõl eszembe jutott a hadsereg az ejtõernyõsöknél....álltunk sorba,kiképzõ beszél-"ez a gyalásó,a legjobb barátotok...nem kell cifrázni..fej,váll,lágyék,sípcsont,térd...."...azt hittem elhányom magam,mit csinálhat ez a vas élesbe?...amúgy tényleg a legjobb az egyszerûség...bár ez nem harcmûvészet hanem verekedés...de hát élesben úgyis az lesz a vége...és ebben tényleg jók vagyunk!!!!...he,öcsém ..beszótál???

Grafitos
09-09-2014, 11:40 AM
És mit gondoltok az Olasz elméletemrõl?

Törölt_fórumtag2
09-09-2014, 11:43 AM
Hát, a gyalásó nekem is a kedvencem.:)
Csúnya dolgokat lehet vele mûvelni. Elõször volt egy 50M-em, aztán lecseréltem egy 1910M-re. Annak meghosszabbítottam a nyelét, jó lett... Ezt a típust használták anno az ÁVH egységeknél is...
Nem gondol, üt!:D

Törölt_fórumtag2
09-09-2014, 11:46 AM
És mit gondoltok az Olasz elméletemrõl?

Igazságod van benne. Én még hordtam nagyapám kézzel készült bõr cipõit, miután apám is hordta vagy 15évig...

venosz
11-09-2014, 01:52 PM
Ha van otthon 100kg cukrod felkészült vagy?
4249

TMIB
11-09-2014, 01:59 PM
Akkor elmondhatod hogy felkészültél egy 2 évig tartó cukorválságra. :D