View Full Version : Egyszerû sátor
Nealden
08-13-2014, 10:17 PM
Elkezdtem megtervezni egy egyszerû sátor felépítését.
Fõ szempontjaim a következõk voltak:
- A felsõ részen ne legyen varrás.
- Egyszerûen lehessen elkészíteni kevés anyagból a lehetõ legkevesebb "beavatkozással".
- Egy emberes legyen (szükség esetén kettõ).
- Kevés dolog kelljen a legyártáshoz (eddíg úgy gondolom: olló, varrótû, zsinór, cérna, 3M szalag, fólia, fém/fa/bambusz cövek 5db, kis szúnyogháló, 1db 128 cm-es bot, cipzár).
- Könnyû legyen.
Inkább zsák mint sátor :). Egy sablont már kivágtam egy jó erõs anyagból, így nem kell mindíg kiméregetnem, ha találok valami jó anyagot hozzá. Valamint sablonnal elég gyorsan lehet "sokszorosítani" szükség esetén. Megosztom a tervek képeit, ha esetleg másnak is megtetszik az ötlet.
3592 3593 3594
3595 3596 3597
Elsõre kicsit bonyolultnak tûnik, de mivel tükörszimmetrikus egy kb 4x4 m-es fóliát félbehajtva a vastag vonalat rajta kiszerkesztve körbevágva már kész is. Nekem kb fél óra volt. Innen már csak az alját kell végigvarrni (felezõben) meg a végét (lábnál)...persze aztán jönnek a finomságok, cipzár, szúnyogháló varratvíztelenítés stb. Éleknél zsinórbefûzés. A végigvarásnál majd figyelni kell, hogy a cövekrögzítõ szalagokat ne felejtsük el bevarrni stb. Szóval még készül :). Szívesen veszek bármilyen javaslatot, módosítást, ötletet mivel elég tapasztalatom nincs ezen a téren.
Jó éjt!
Törölt_fórumtag2
08-14-2014, 06:35 AM
Jó dolognak tartom a kreativitást, csak néha (tapasztalatból mondom) nem éri meg a bele fektetett energiát egy-egy házilag gyártott túra eszköz, szerszám.
Bundeswehr német sátorlapból kettõ, némi berántózsinor és kész a sátor. Anyagköltségben úgy 3.000.-Ft.
Mellette a sátorlapot használhatod poncsóként, ráhúzhatod a hálózsákodra, hogy vízhatlanná tedd, ha nincs kedved, lehetõséged sátrat verni.
Nagyon sok felhasználási lehetõsége van, súlya pedig elenyészõ.
Sátorhoz cövekeket a legjobb, ha az adott helyszínen készíted el. Addig sem kell cipelni...
Kés(ek) meg ugye, mindig van az embernél.:)
Nealden
08-14-2014, 07:08 AM
Természetesen. Nekem is van Bundeswehr poncsóm, sõt már használtam is (igaz csak 1db). Menedék, esõcucc, stb. Igaz mindíg van egyszerûbb. Ez amolyan kihívás inkább számomra. Gondolkodtam a létjogosultságán magam is, de hiszek abban, hogy ha bármit készítesz magadnak a végig járt út NAGYON sok olyan dolgora megtanít, ami lehet késõbb igen jól fog jönni. Olyan képességeid fejlõdnek, ami prepper szempontból szerintem igen fontos. Ráadásul nem is tudod 100%-ra mindenrõl, hogy felesleges, vagy nem. Amúgy szerintem nem mindíg van vulkanizált izés profi Bundeswehr, vagy más anyag a közelben. Egy takarófóliát könnyebben találni. És akkor ha már van egy sablonod...:)
Törölt_fórumtag2
08-14-2014, 07:47 AM
Amúgy szerintem nem mindíg van vulkanizált izés profi Bundeswehr, vagy más anyag a közelben.
Ezért kell most meg venni, amíg be lehet szerezni. Egy összeomlás után már valóban sokkal nehezebb.
de hiszek abban, hogy ha bármit készítesz magadnak a végig járt út NAGYON sok olyan dolgora megtanít, ami lehet késõbb igen jól fog jönni.
Ez valóban így van. Én is imádtam késeket csinálni magamnak, mindenféle acélokból. Eljátszani a markolattal, különbözõ anyagokat kipróbálni, felhasználni hozzá stb. Aztán Papicának hála, megláttam a kínai F1 tesztjét. Rendeltem egyet, nem volt 5ezer pénz szállítással együtt. Azóta nem csinálok késeket, nincs értelme. Ilyen minõséget és tökéletes formát nem tudtam volna kitalálni. Nem véletlen, hogy számtalan késkészítõ koppintja.:)
Ugyanígy jártam az íjakkal is, gyerekkorom óta készítettem és (miután egy nádasos, mocsaras helyen töltöttem a kölyökkorom) használtam is. Amikor elõször a kezembe fogtam egy 87fontos Kassai vadász, reflex íjat, akkor tudtam, hogy az kell nekem. Azóta íjat sem készítek, értelmetlenné válltak a próbálkozásaim, ilyet nem tudnék a pincében csinálni.
Folytathatnám órákon át...
Egy takarófóliát könnyebben találni. És akkor ha már van egy sablonod...
A sablon, tû, cérna, ragasztószallag stb. helyett, én inkább a BW sátorlapot cipelném...
BragBOL
08-14-2014, 08:10 AM
Akkor inkább egy tunguz csumra tervezni a ponyvát, az egyszerûbb szerkezet, csak a ponyva alakját kell megtervezni és kivágni.
És akár még tüzet is lehet benne gyujtani ha elég nagy.
http://users.atw.hu/nyerscsaba/jurta/jurta23.gif
Törölt_fórumtag2
08-14-2014, 08:59 AM
https://www.youtube.com/watch?v=QD1pTN0pp24
Törölt_fórumtag2
08-14-2014, 09:12 AM
https://www.youtube.com/watch?v=8ZKF2Z6Wpk4
Nealden
08-14-2014, 07:38 PM
Ilyen minõséget és tökéletes formát nem tudtam volna kitalálni.
És azért tudod ezt így kijelenteni, mert volt elõtte egy hosszú utad a készítésének rejtelmeiben. Íjjnál ugyanez. Nekem a kezembe nyomnád...csak néznék ki a fejembõl, hogy mi ez. Nem venném észre a tökéletességét, mert még csak az út elején vagyok. Amúgy az F1 tesztet én is néztem ... az viszont emlékezetes számomra is :).
A sablon, tû, cérna, ragasztószallag stb. helyett, én inkább a BW sátorlapot cipelném....
Természetesen én sem arra gondoltam...a szitut úgy képzelem el, hogy megvolt a krakk és te egy csoporttal leledzel valami jó kis "bázison", ahonnan akár több napos kiküldetéseken kellene részt venni a beszerezhetõ cuccok miatt...akkor jól jön egy ilyen sablon, amivel tudsz hirtelen sokat elõállítani a többieknek pl...persze ez már extrém :)
tunguz csum
Tetszetõs darab, "bázisnak" nem lenne rossz. Én egy mobilabb valamit képzeltem.
Törölt_fórumtag2
08-14-2014, 07:48 PM
Nem a kedvedet akarom elvenni. Jó dolog, ha az ember maga próbál elõállítani használati eszközöket.:thumbup
Persze, hogy jó megélni ilyen próbálkozásokat, annál többé válsz.
Nálunk, elég nagy a család, van egy nagy sátor és aki igényli kap 2 BW sátorlapot, a magánélet megéléséhez. Ennél egyszerûbb megoldást nem találtam.
Szállításkor a nagy sátorra rátekerem a sátorlapokat és egyben felcsatolhatom a hátizsákom szíjára is.
Grafitos
09-03-2014, 10:42 AM
Nekem is van egy tervem egy egyszerû menedékre..Nealden, ezt a sémát milyen progival készítetted?nagy ördöngõsség megtanulni??
Nealden
09-03-2014, 11:07 AM
Ez konkrétan AutoCAD-del készült, nem nagy ördöngösség. Néhány szerkesztési alapelvvel tisztában kell lenni és gyakorolni-gyakorolni-gyakorolni :). Amúgy vannak hasonló alapelvû nagyon profi programok, pl BricsCAD, vagy IntelliCAD, amik jó alternatívák és jó kis szerkesztõ progik!
Ezt a tervet már módosítottam pár mérettel, mert még elkészülése elõtt rövidnek ítéltem a hosszát. Az anyag már megjött, megvannak hozzá a cuccok, hogy elkészítsem...már csak kis szabadidõ kell és...:)
Nealden
09-03-2014, 11:09 AM
Ja, ha lerajzolod az elképzelésed, és méreteket is találsz ki hozzá, én megszerkesztem neked mérethelyesen és pl. pdf-be vissza tudom adni, amennyiben nem túl bonyolult :).
Grafitos
09-03-2014, 11:25 AM
Lényegesen egyszerûbb mint a Te skicced:)
Amúgy milyen anyagot rendeltél hozzá és honnan? Köszönöm a felajánlást..lehet élni fogok vele
Nealden
09-03-2014, 11:46 AM
No igen az anyag...sokat tanakodtam, silnylon lenne a legjobb...persze idehaza nem találtam. És mivel prototype :) lehet oriási baki az egész ezért egy egyszerû takaróponyva anyagot rendeltem elsõ körben. Persze méretileg mivel 4m * 5m "egybenanyagra" van szükségem (toldani nem kell csak két helyen összevarrni) figyelnem kellett, hogy ne legyen túl drága.
Ebben a méretben pedig vannak 80/70 gr/m2 -es terepszínû! takaróponyvák 5-6 ezer ft-ért.
http://www.webshop.munkaruhadiszkont.hu/takaroponyva-terepszinu-brutto-80gm2-p-120255.html
Egy high peak minilite 10 körül van. Tehát ez alatt kell tartani a költséget.
Elsõre az egyszerû zöld, 3-4 ezer forintos ilyen méretû vízálló takaróponyva lett, amivel jó tapasztalataim vannak (persze szellõzni nem fog, azt majd máshogy kell megoldanom, ha nem akarok megfulladni :).
http://www.webshop.munkaruhadiszkont.hu/takaroponyva-standard-zold-brutto-p-120246.html
Szétvagdosni, próbálgatni, tapasztalni jó lesz...aztán, ha ok jöhet a terep is :).
Nézegettem vitorlavászont, teherautó ponyvát mindenfélét...ebben a méretben drágábbak mint egy jó kis egyszemélyes sátor. Így viszont elõzetes számítás alapján kb 800 gr lesz az egész (persze cipzár, zsinór, cérna, szúnyiháló stb nélkül). A high peak mini 1 kg.
Nealden
09-03-2014, 06:36 PM
Ja amúgy meg:
http://www.nomadsport.eu/termek-8467/high-peak-minilite-ketszemelyes-kemping-sator/
(Nealden elõhúzza felfújható baseball ütõjét, és leugrik a hídról)
M-torolt_forumozo
09-04-2014, 06:33 AM
A múltkor egy ehhez hasonló (gagyibb minõségû) sátorban töltöttem 3 éjszakát, az utolsó éjjel majdnem végig esett az esõ. Éjjel arra ébredtem, hogy hálózsákon keresztül vizes a lábam... :duhos: Kellett volna még egy ponyva a sátorra.
Nealden
09-04-2014, 07:25 PM
Nos igen Minilite-ot is sokan dícsérik külföldi siteokon is, de egy magyar kéktúra útvonalon nyargaló így állította fel :)
3778
Grafitos
09-04-2014, 08:31 PM
Én néhány éve vettem egy ilyet http://www.saucony.hu/index.php?p=termek_nd&cs=002001&termid=70
Kicsi és könnyû, de nem mondhatnám, hogy meg lehet bízni benne..4 napos vízitúrán nyáron tökéletes volt, mikor szép idõ volt..nagyon kellemes egy ilyen belsõ nélküli sátorban.
De mikor 3.nap hajnal 1 kor elkapott a vihar, csak úgy pattantam is ki belõle, hogy felédobjam a ponyvát. Hálát adtam magamnak az elõrelátásért, hogy azt is hoztam..
Szóval ilyen árkategóriánál el is kél az a ponyva
Pityubá
09-04-2014, 10:53 PM
Mecseki tavaszon kutyaól alakú sátrat készítettünk 3x3-as ponyvából, tökéletesen megfelelt 2 személy + felszerelés a lábrésznél.
Fejrésznél kis 3szög alakú ponyvával zártuk szél/hûvös ellen, lábrész nyitott maradt jól szellõzött, nemvolt belsõ páralecsapódás..
Súlytakarékosság miatt a kisebb komfort kielégítõ volt, 3 napos pakk 14 kg, 26 km hegymenet volt.
3781