PDA

View Full Version : Sokáig elálló ételek, tartós élelmiszer

Oldalak : [1] 2 3 4

TMIB
03-25-2013, 05:55 AM
Kezdeném azzal a kérdéssel, hogy melyik az a konzervétel, ami a legtovább eláll(hat)?

Azt tudom, hogy a konzerv lejárt szavatosság után is jó, de gondolok itt arra, hogy pl. az aprított sajtos krumpli talán hamarabb megromlik mint a száraztészta? Vagy a latyakos babfõzeléknél tovább eláll az egyszerû lében álló konzervzöldborsó? Melyiket lenne érdemesebb felhalmozni? Melyiket érdemesebb elõbb megenni és melyiket késõbb?

Az MRE-ben is a sajt talán megromlik 15 év után, de a csomagban található száraz keksz még fogyasztható.

Trendo
03-25-2013, 07:12 AM
Kezdeném azzal a kérdéssel, hogy melyik az a konzervétel, ami a legtovább eláll(hat)?

Alapjáraton a legtöbb konzervre 2-3 éves lejárat van írva. Ez az az idõtartam, amit a gyár garantál. Sérülés és rozsdásodás nélküli dobozban ennél jóval tovább eláll a hõkezelt étel. Az egyéni feljegyzett csúcs egy orosz makrélakonzerv volt, melyet akciósan vettem 1987-ben egy kartonnal. Elfelejtkeztem róla és 1995-ben vettem elõ. Semmi baja nem volt! Az utolsó darabot (õszinte sajnálatomra) 2003-ban bontottam fel.
A katonaságnál is bõven ettünk 5-6 éves, M-készletbõl származó májkrémet, "pipi-popó-krémet" és "gyíkhúst" gond nélkül.
Tehát a gyárilag leforrasztott fémdobozos konzervek általában többet tudnak, mint amit ígérnek.
Az üveges konzervek kényesebbek, a lezárásuk már nem olyan megbízható, alapvetõen a gumigyûrûk elöregedése miatt. Ráadásul, ha fény éri õket, oxidálódnak, elszínezõdnek, gusztustalanná válnak, mert túlpuhulnak, megtottyadnak.
Saját, garantált tapasztalatom lecsóval van. Készre fõztem, bõségesen tartalmazott zsírt a belevágott, kiolvasztott kolozsvári szalonnának hála. A tetejét egy kanál olajjal külön "lepecsételtem", hogy ne kapjon levegõt. És dunsztban hagytam kihûlni. A kényes pont itt is (a menetközbeni tisztaságon kívül) a lezárás minõsége. Minél tovább tudjuk fenntartani a vákumot, annál jobb. A rekordom 7 év volt, ami után még fogyasztható maradt az étel, igaz, hogy a paprikaszeletek már puhábbak lettek, mint az én ízlésem!
Még tovább "elvannak" a magas cukortartalmú befõttek, de fõleg a lekvárok! Ettem már 20 éves, kõkemény szilvalekvárt is, nagymutter "háborús készletébõl".
A savanyúságok csak max. 2-3 évet bírtak ki nálam, az élvezeti érték romlása nélkül.

Don't Panic
03-25-2013, 08:10 AM
'82-es gyíkhús '97-ben még teljesen jó volt. Haverom ette. Szóval nem húsz kézen átment info.

TMIB
03-25-2013, 08:13 AM
gyíkhús* - Katonai szleng, jelentése -> vagdalthús-konzerv :)

cereal killer
03-25-2013, 08:31 AM
Én úgy tapasztaltam, hogy azért a legtöbb konzervre nem egy éves lejárat van írva, mint itt írta valamelykõtök feljebb, hanem általában kettõ. Talán a legtovább elállnak (a ráírt adatból kiindulva) az olajos halak. Láttam friss rio mare tonhalat, azon már 2018-as lejárat volt, ami azért nem olyan rossz, még úgyis ha viszonylag drága. Egyébként a rio mare-s halkonzervben lévõ olivaolaj egészen jó minõségû, vétek leönteni róla, fel lehet használni az ételhez.

Amerikában egyébként sok baromság van, lásd például a Tactical Bacont 10 éves eltarthatósággal.

http://www.youtube.com/watch?v=tvG0jnCCCJ0

Ez is elég beteg, konzerv hamburger:

http://www.youtube.com/watch?v=xFQvDC6lXAY

TMIB
03-25-2013, 08:50 AM
Itt ami még nagyon népszerû prepper körökben (is), az a jerky (szárított/füstölt hús - többnyire marhahús, de disznóból, kecskébõl és egyéb házi- és vadállatokból is készítik). De elég ésszerû, hiszen a füstölt hús sokáig eláll és finom is.

Azt írják róla, hogy jól becsomagolva száraz helyen bármeddig eláll, mert a száraz, légmentesen tárolt húson nem telepszik meg a baktérium. (Kivéve ha rosszul készítik el.)

A Taktikai szalonnára ne úgy tekints mintha egy mekis hamburger lenne. Az ilyesmit általában a prepper közösség egy tagja készíti el és a többiek ezért veszik meg. Illetve ezért is, meg azért, mert finom. Taktikai szalonna nincs a boltokban, csak a prepper helyeken, esetleg néhány online fegyverboltban. Megvan a maga szûk vásárlói köre. :)

cereal killer
03-25-2013, 11:33 AM
Igen, régóta szemezek a jerkyvel, de itthon a bolti méregdrága. Úgyhogy tervben van, hogy a közeljövõben készítek házilag.

Nemrég angliában vettem szemügyre az ottani népélemezés alappillérének számító tesco konzervkínálatát. Elszomorodtam, mert sokkal többféle dolog kapható bádogban, mint itthon. :(

Locomotiv
03-25-2013, 06:27 PM
Én házilag csináltam már néhányszor szárított füstölt húst. A hal egy félév múlva annyira kemény lett, hogy küzdelmes volt elrágni, de a sertés (jelenleg kb. másfél éves) még teljesen ehetõ. Ugyan már nincs olyan finom, mint "frissen" (egy hónapig ízre pontosan olyan volt mint a sülthús) és egy kicsit keményebb is, de egyáltalán nem avas és tulajdonképpen élvezhetõ.

Hiuzvagta
03-25-2013, 06:54 PM
Nagyon hasznos találmány az aszalógép is. Nekünk egy olcsóbb fajta van. Elsõsorban gyümölcsöket szoktam aszalni vele, de néhanapján beef jerky-t is készítek. Aszalt almából rengeteget meg tudok enni, és utána mindig rosszul vagyok, amikor megdagad a gyomromban.:)
A beef jerky receptem:
A kiló zsírmentes marha darált húst megfûszerezem (ízlésem szerint - bors. oregano, kömény, meg aminek jó illata van:)), majd rakok még hozzá 2 ek barbecue szószt, meg 2 ek kecsapot. Jól összegyúrom, majd 0,5 - 1 cm vastagságú kis pogácsákat formálok belõle. Aszalógépben (legnagyobb fokozatban) kb 8 óra alatt kész.
Ha 3-4 darabot megeszek reggelire, akkor meg is van a délig tartó lendület!:D

Don't Panic
03-25-2013, 07:33 PM
A darált hús nem törik könnyen aszalás után? Mert az eredeti beef jerky kis, egész csíkocskákból van.

Hiuzvagta
03-25-2013, 07:45 PM
Mielõtt elõször megcsináltam volna ezen én is elgondolkodtam. Miután összekevertem a hozzávalókat az egész összeáll. Gondolom a barbecue szósz meg kecsap ragasztóként üzemel. A kész cuccnak nagyon enyhén morzsolódik a széle. Lehet vele kopogtatni az asztalt, nem esik szét. Mondjuk én még nem csináltam húscsíkokból, szóval nem tudom összehasonlítani.
Azért választottam a darált húsos verziót, mert nem kell pácolni.
Ha jobb idõ lesz, akkor majd kipróbálom nyúlból mind a két variációt.

Trendo
03-25-2013, 08:38 PM
Nagyon hasznos találmány az aszalógép is.
Most hogy mondod... mikor az olajipari geofizikánál dolgoztam, felmerült egy igény, miszerint egy mérési terület húsz éve felvett adatait újra fel kellett volna dolgozni újabb generációs számítógépen. A mérési anyag egy collos mágnesszalagra volt rögzítve. Hiába voltak a szalagok légkondicionált raktárban, beolvashatatlanok voltak. Mikor kitaláltam, hogy "aszaljuk meg" a szalagokat, hülyének néztek. De veszteni való nem volt, kipróbálták a dolgot egy frissen, e célból vásárolt Hauser gyümölcsaszaló géppel. A masinának pont akkora szárító tálcái voltak (vagy öt darab), amibe befértek a mágnesszalagok.
És a dolog mûködött! Az adatok életre keltek! Igazi túlélõ történet, nem? :)

Ja, a gépet meg, miután kiszárították vele az összes tekercset, megkaptam ajándékba. Egyetlen meggyfám termését aszaltam meg vele. Nagyon finom lett, de mikor kikalkuláltam, hogy mennyibe került a villanyáramos aszalás, akkor égnek állt a hajam. De túléltem a villanyszámlát is!

nomad
03-25-2013, 08:39 PM
Pet palackban igen soká eláll a tarhonya, a rizs. És egy kis aszalótechnika Aszalás napenergiával (http://www.videkesgazdasag.hu/index.php?id=termenyek-aszalasa-hagyomanyos-modon-es-napkollektor-segitsegevel)

knife1
03-27-2013, 11:01 AM
Fagyasztva szárított hús áll el a legtovább (akár 20 év), de itthon megfizethetetlen és nem is nagyon lehet kapni (nem tudom mennyi az ára az USA-ban, de gondolom ott sem 2 fillér).

TMIB
03-27-2013, 11:04 AM
A "Freeze dried" lehet a fagyasztva szárított. Egy kiló ==> átlag 60 dollár. :eek:

cereal killer
03-27-2013, 11:45 AM
A blogomon én is felvetettem a liofolizált élemiszerek beszerzési lehetõségét, egy két céget találtam is de valóban horror áron vannak. Persze rengeteg elõnyük is van, hiszen minden beltartalmi értéke megmarad, nedvességre felveszi majdnem az eredeti formáját, eláll simán egy-két évtizedig, ízletes, könnyû mert nincs benne nedvesség, nincs benne hozzáadott vegyszer....nem véletlenül drága de pont emiatt nem jöhet szerintem számításba a túlélõ konyhában.

Trendo
03-27-2013, 01:27 PM
Ahogy olvasom az eddigi hozzászólásokat, szemléletbeli hibát látok bennük. Mintha nem látnátok a fától az erdõt! Ezzel a világon nem akarok senkit megbántani, csak a rendszerszemléletû látásmódot hiányolom. Mondjuk: Felépítek magamnak egy bombabiztos bunkert. Elsõ szempont az, hogy mechanikailag ellenálljon a felülrõl hulló bombáknak, nem? Mert ha agyonnyom a födém, akkor kampec dolorec. Oké, túléltem. Utána jön a levegõ utánpótlás kérdése. Mert ha mérges gázt, vagy csak sima füstöt szívok be, vagy a nagy semmit... megdöglök. Utána jön az ivóvíz. Mert átlagosan 2-3 nap után, de legyünk nagyvonalúak, egy-két hét után kiszáradunk, nemde? És csak azután halhatunk éhen, ha mindezt már túléltük. És csak onnantól kezdhetünk aggódni a felhalmozott készleteink lejárati idején, vagy a minket kirabló bandák miatt és gondoskodni az önvédelemrõl! :)

A lényeg: az ARÁNYOSSÁG a felkészülésben! Egyenszilárdságú rendszert kell kialakítani. Figyelembe venni, mik a legfenyegetõbb, reális veszélyek és azokra felkészülni. Aztán kiterjeszteni a kört.
Vagyis: mivel jóval valószínûbb nálunk egy váratlan extra hóesés, mint egy vulkánkitörés, elõször az elsõ eshetõségre készüljünk fel. Aztán, ha már egy átlagos magyar hóesési helyzetre legalább fel vagyunk készülve (kocsink feltankolva, akku feltöltve, hólánc, lapát, meleg ruha, szivargyújtóra csatlakozó telefontöltõ, meleg ruha, hálózsák, termosz, keksz stb. már mind megvan, ha otthonunkban van valami alternatív fûtés, világítás kialakítva, kamránk feltöltve; nem gond, ha nem nyit ki a bolt akár egy hétig...) akkor lapozzunk, és kezdjünk másért aggódni :)
Innentõl mindenki extrapoláljon a józan ész szerint. Vagyis:

mossberg-operator
03-27-2013, 07:20 PM
Itt ami még nagyon népszerû prepper körökben (is), az a jerky (szárított/füstölt hús - többnyire marhahús, de disznóból, kecskébõl és egyéb házi- és vadállatokból is készítik). De elég ésszerû, hiszen a füstölt hús sokáig eláll és finom is.

Azt írják róla, hogy jól becsomagolva száraz helyen bármeddig eláll, mert a száraz, légmentesen tárolt húson nem telepszik meg a baktérium. (Kivéve ha rosszul készítik el.)

A Taktikai szalonnára ne úgy tekints mintha egy mekis hamburger lenne. Az ilyesmit általában a prepper közösség egy tagja készíti el és a többiek ezért veszik meg. Illetve ezért is, meg azért, mert finom. Taktikai szalonna nincs a boltokban, csak a prepper helyeken, esetleg néhány online fegyverboltban. Megvan a maga szûk vásárlói köre. :)
Van egy ismerosom Alaszkaban, tole par link:
http://www.facebook.com/photo.php?v=10151765829498625&set=vb.569378624&type=2&theater
http://www.facebook.com/photo.php?v=10151765970743625&set=vb.569378624&type=2&theater
http://www.facebook.com/photo.php?v=10151766060083625&set=vb.569378624&type=2&theater
http://www.facebook.com/photo.php?v=10151766202698625&set=vb.569378624&type=2&theater

mossberg-operator
03-27-2013, 07:24 PM
Van egy ismerosom Alaszkaban, tole par link:
http://www.facebook.com/photo.php?v=10151765829498625&set=vb.569378624&type=2&theater
http://www.facebook.com/photo.php?v=10151765970743625&set=vb.569378624&type=2&theater
http://www.facebook.com/photo.php?v=10151766060083625&set=vb.569378624&type=2&theater
http://www.facebook.com/photo.php?v=10151766202698625&set=vb.569378624&type=2&theater
Ja, idegenkent nem lehet megnezni...meg agyalok, hogy rakhatnam ide fel...

TMIB
03-27-2013, 07:35 PM
Kérd meg hogy ossza meg máshol és linkeld be onnan. :)

mossberg-operator
03-27-2013, 09:48 PM
Masodik proba:

http://www.facebook.com/video/embed?video_id=10151765829498625

TMIB
03-27-2013, 09:52 PM
Azt írja, hogy privát a videó.

mossberg-operator
03-27-2013, 10:04 PM
Atalitottam nyilvanosra a facebookon, talan most:

mossberg-operator
03-28-2013, 09:13 PM
Ismerosom szegyenlos, s nem akarja a nyilvanos terjesztest. Idelinkelem a receptet, remelem olvashato nagysagu lesz.
78

cereal killer
03-28-2013, 09:19 PM
Hát ez így még mindig nyögvenyelõsen olvasható. Copypastelni nem tudnád?

TMIB
03-28-2013, 09:22 PM
Valóban úgy lenne a legegyszerûbb. :thumbup

mossberg-operator
03-28-2013, 09:29 PM
Az a baj, hogy nem, mert nem mentettem el, hanem egy facebookos hozzaszolast fenykepeztem le mobiltelefonnal, s nincs meg nekem a szoveg...

Grafitos
03-29-2013, 09:59 AM
beef jerky készítés leírása bushcraft.co.hu..faszán leírja

Salmo
04-01-2013, 10:13 PM
A bushcraft.co.hu-ra én írtam a beef jerky-s cikket. Átszabom egy kicsit kissebbre, és holnap felteszem ide is, mert a fentiek szerint
itt is érdekes lehet.

Salmo
04-02-2013, 07:41 AM
Beef jerky recept ( ahogyan én készítem:) )

Jelenleg két változatot ismerek, és készítettem már mind kettõt. A hagyományos beef jerky vékonyra szeletelt jó minõségû zsírmentes,
( ez nyilván az avasodás miatt fontos) erõs fûszeres pácban érlelt marhahúsból készül szárítással. Míg az újabb kori változatot
ground beef jerky-nek hívja az amerikai, itt a ledarált marhahús van fûszerezve, majd kis lapocskába, vagy hengerformára kinyomva,
és szárítva. A szeletelt változat elsõ receptjét egy Kanadában hosszú éveket dolgozó kolléganõmtõl kaptam, akik ott rendszeresen készítette
szarvasból. Finom volt, ízletes, de függetlenül attól, hogy inak nélküli marha fehérpecsenye volt az alapanyag, számomra – több
próbálkozás után is a hiánytalan még eredeti fogsorom ellenére, nehezen elrágható volt a végeredmény. A tegyük bele valami
ételbe típusú ötlet sem váltotta be a hozzá fûzött reményeket, rövidebb ideig tartó fõzés hatására sem változott számottevõen
az állaga. Mivel célkitûzésem volt, hogy egy olyan sokáig eltartható szükségeledel legyen a birtokomban, ami akár menetközben
is eredményesen rágcsálható, és adott esetben kiegészíthet egy egyszerûbb tábori étkezést más megoldást keresve akadtam a
darált változatra.
Az elkészítés: a hozzávalókat egy kilogramm darált húsra értem, ami lehet marha, de próbáltam már pulyka felsõcombból is.
A száraz fûszereket egy mozsárba teszem, és összetöröm. :
Vegyes színes bors keverék 1 kávéskanál,
szegfûbors 1 kávéskanál,
koriander 1 kávéskanál,
kakukkfû 1 kávéskanál,
szárított fokhagymapor 1 kávéskanál,
szárított vöröshagyma ( ez esetleg elhagyható) 1
evõkanál, pirospaprika 1 kávéskanál
A nedves összetevõk mehetnek egybõl a húshoz:
Worchestershire szósz 2 evõkanál, szója szósz 1 evõkanál, sûrített paradicsom vagy ketchup 1 evõkanál, mustár 1 evõkanál.
Jöhet a só 3 kiskanál, és barnacukor ( kiváltható sima cukorral, vagy mézzel is) 1 evõkanál.
Az összekeverés után, jómagam azt a darált-húsok fûszerezésénél bevált trükköt alkalmazom, mely szerint egy diónyi darabot
megsütök egy kis serpenyõben. Amennyiben szükséges ezután kiegészíthetõ a fûszerezés. Nem kell megijedni az elsõre erõs
fûszer íztõl, a tárolástól függetlenül veszít majd késõbb belõle a jerky. Fontos, hogy jellegzetesen legyen sós, és enyhén édes
egyszerre. Miután darált-húsról van szó, nincs szükség pácolásra ( a szeletelt változatnál igen)

Következõ lépésként a darált, fûszerezett húsmasszát egy zárt alumínium kartus kinyomó pisztolyba töltöm, amelynek a mûanyag
kinyomó csövét elvágtam úgy, hogy a kinyomott húsból nagyjából 1 cm-es „hurkákat” kapok (ezt használom más kinyomó csõvel
csevap készítéshez  )
A szárítás egy érdekes kérdés, mert több helyen láttam, hogy asztali aszalóban készítették, de mivel nekem nincs ilyen,
( azok amik igazán jók, nem kell bennük tálcát cserélgetni azok elég drágák is) így marad a légkeveréses elektromos sütõ.
A húspépet az edénytartórácsra helyezett tiszta szövethálóra nyomom szorosan egymás mellé ( meglehet próbálni egy zsírpapírra is,
egy picit lassabban szárad) Az elsõ negyed órában kicsit magasabbra állítom a hõmérsékletet, kb 80-90C°-ra, hogy közegészségügyileg
is korrektek legyünk a darált-húsban elpusztuljon minden ami nem oda való. Aztán lejjebb veszem, 70C°-ra, és légkeverésre állítom
a sütõt. A teljes száradáshoz 6-7 óra szükségeltetik, és bár a rács alá mindig teszek egy tálcát, vagy alufóliát, megelõzendõ a lecsöpögõ
húsnedvek sütõ aljára égését, akkor csináltuk jól, ha nem vagy csak nagyon kevés ilyen lecsöpögést találunk. A végeredmények törnie
kell, de ne csont száraz legyen.

Mi is lesz belõle? Az eredeti hús súlyának nagyjából harmadát kapjuk, de cserébe egy jobbfajta energia szelet van a kezünkben.
100 g beef jerky kalória tartalma nagyjából 300-350 Kcal, jelentõs fehérje, szénhidrát, és zsírtartalom összetevõkkel. A kíméletes
szárítás elõnye, hogy a húsban lévõ vitaminok, és ásványi anyagok szinte teljes egészében megmaradnak, így jelentõs a foszfor,
szelén, vas, riboflavin, B6, B12 tartalma.Felhasználása: nálam az elsõdleges felhasználása a kisebb túrák során a legjellemzõbb,
amikor például kiballagok egy kis bóklászásra a hozzánk közel esõ kiserdõbe, ahhoz sok idõre hogy ne egyek semmit, ahhoz meg
kevésre, hogy szendvicset készítsek, vagy sütni-fõzni valót keljen magammal vinnem. Ilyenkor egy kis marék beef jerky, nekem
pont jól jön. A darált változat elõnye még számomra, hogy egy megfõtt, még forró tasakos gyors rizsbe apróra beleaprítom, mire
ehetõen meleg lesz a rizs, a kis darált húsdarabok egészen jól felpuhulnak, kellemesen fûszeressé téve azt. Így aztán kielégíti a
vészeseti élelmezéssel kapcsolatos elvárásaimat is.

cereal killer
04-19-2013, 06:41 AM
MRE helyett/mellé. (www.hotpack.hu)

mossberg-operator
04-20-2013, 07:29 PM
Ezt a valtozatot probaltam mar, most is van a 72-oras csomagban. Jo volt.
http://www.westlerfoods.com/Wayfayrer.html

nejzi
04-28-2013, 08:42 PM
Ezt most találtam, hasznos lehet
http://vilagkonyha.network.hu/blog/vilagkonyha_klub_hirei/etelkeszitesi-eljarasok-husszaritas

nejzi
04-28-2013, 09:11 PM
Itt is vannak hasznos dolgok

http://www.karahun.hu/inyesmester-os-magyar-etelek-receptek/mi-lehet-a-tulelo-konyha-kamrajaban

Daniui
04-29-2013, 11:03 AM
Egy magyar tapasztalatait osztja meg a házi leves és húsporról. Röviden érthetõen.
http://paleol-dal.blogspot.hu/2012/07/instant-leves.html

mossberg-operator
05-14-2013, 04:27 PM
Kerdes: Van-e olyan aki gabonat tarol muanyagvodorben, lezarva? Illetve poritott tojassal, es tejjel hogy allunk?

Traveller
05-26-2013, 11:33 AM
Száraz gabonát, babot, rizst, tojásmentes tésztát akármeddig el lehet tárolni hûvös helyen, légmentesen lezárva.
Én pincében, kis élelmiszerbevonatos, patentzáras fémhordókban tárolok, mert a mûanyag egyrészt oxigénáteresztõ, másrészt rágcsálóknak nem ellenfél. Ugyanígy tárolom a vetõmagokat is, beszárítva.
Porított tojást utálom, helyette aszalt húst és fagyasztva szárított húsos kajákat tárolok. (Mountain House) Tejet nem szoktam inni, nem tárolok port sem.
Emellett szárított zöldségek, gyümölcsök vagy lekvárok vannak tároláson, sokáig elállnak szintén.
Aszalónak a 9 tálcás Excaliburt használom, most már állandóan megy, az aszalt eper is nagyon finom télen.
5+ éves tárolásra mylar zacskóba csomagolok oxigén abszorberrel (van még egy csomó, ha valakinek kell, tudok átadni, de ha felbontottad a pakkot, azonnal el kell használni), rövid távú tárolásra (1-3 éves) fél literes PE tégelyekbe csomagolok.

Ja és cukor, só és méz, ezek is végtelenségig elállnak, barternak és tartósításra elengedhetetlenek.

Don't Panic
05-26-2013, 12:02 PM
Annyit hozzátennék Traveller remek hozzászólásához, hogy gabonaféléket csak egész szemekben tároljatok!
A sértetlen mag így elál némely esetben 20 évig is!
A roppantott változatok pár évnél nem bírják tovább.

Traveller
05-26-2013, 12:08 PM
Igaz is, magot csak egészben és csíraképesen tárolni, én abból vetek is, amit eszek. Az elállást én végtelenre mondom, mert 3-400 évesen is csíraképesek voltak mûemlék tetõfedés cseréjénél talált búzák, amíg pedig csírázik, enni is lehet.

Teljes kiõrlésû tönkölylisztem jó tárolás esetén is élvezhetetlenül megavasodott 4-5 éven belül, viszont a sima fehérliszt szintén eláll végtelenségig oxigénmentesen zárva, ezt a bulgur, kuszkusz is hozza.

aksurv
05-26-2013, 02:05 PM

Azt tudom, hogy a konzerv lejárt szavatosság után is jó, de gondolok itt arra, hogy pl. az aprított sajtos krumpli talán hamarabb megromlik mint a száraztészta? Vagy a latyakos babfõzeléknél tovább eláll az egyszerû lében álló konzervzöldborsó? Melyiket lenne érdemesebb felhalmozni? Melyiket érdemesebb elõbb megenni és melyiket késõbb?

Az MRE-ben is a sajt talán megromlik 15 év után, de a csomagban található száraz keksz még fogyasztható.

Legtovább az un. trópusi konzervek állnak el.
Itt a legszigorúbb konzerv-technológiai elõírások.
Itt gyártónak garantálni kell, hogy konzerv 40 °C is eláll 1 évig.

Don't Panic
05-29-2013, 03:22 PM
Nem tudtam pontosan hova tegyem, mert a baloldali menüben több eszméletlen jó dolog is van. Hiába! 1863-ban még tudták hogyan legyenek önellátóak!
Sajnos a könyvet már a lehetetlenséggel egyenlõ beszerezni. Antikvárium egyetlen egy tartotta, de az is aukción adta el. Elektronikus formáját még nem találtam.
A részletek:
Képes Pesti szakácskönyv/tartósítás (https://sites.google.com/site/legjobbszerek/tartositas)

cereal killer
05-29-2013, 08:51 PM
Ezt egy kicsit túlzásnak érzem azért: http://hasznalt-konyv.vatera.hu/antik_konyv/kepes_pesti_szakacskonyv_sz_hilaire_jozefa_1870_17 59753838.html

TMIB
05-29-2013, 08:56 PM
Ha tényleg eredeti, akkor nem a tartalmát kell megfizetni, hanem a korát. :)

cereal killer
05-29-2013, 09:31 PM
Fizetnél-e ennyit egy ilyen idõs és ilyen állapotú nõért? :)

TMIB
05-29-2013, 09:42 PM
Attól függ. Tud tortát sütni? :haha:

Aki a régiségeket szereti annak talán megér ennyit. Én nem vagyok oda a régi dolgokért. :)

mossberg-operator
06-14-2013, 05:13 PM
Korkerdes: kinek milyen, s foleg mennyi tartos kaja van otthon? Lista, mennyiseg, oszinten.

TMIB
06-14-2013, 05:22 PM
Listát nem tudnék mondani, de konzervbõl gondolom hogy van itthon vagy 90 darab. Levesek, fõzelékek, kukorica, borsó, hús, májkrém, de még kókuszlé is. :)

mossberg-operator
06-14-2013, 06:15 PM
Listát nem tudnék mondani, de konzervbõl gondolom hogy van itthon vagy 90 darab. Levesek, fõzelékek, kukorica, borsó, hús, májkrém, de még kókuszlé is. :)

Meddig eleg? Fagyasztva szaritott cuccok? MRE, gabona?

TMIB
06-14-2013, 06:33 PM
Van valamennyi rizs is, meg tészta. A hûtõben is vannak dolgok, a fagyasztóban is. Bár arra gondolj, hogy ha elmegy az áram, akkor a hûtõben és a fagyasztóban lévõ dolgok csak néhány napig maradnak ehetõek.

raktaros
06-14-2013, 08:22 PM
Én nem tudom, mindig raktam hozzá valamit. Most akarom majd átnézni melyik hordóban mi van, mikor jár le.
Aztán valami leltár félét csinálni és vezetni, mert most fogalmam sincs mim van és fõleg mennyi.

Traveller
06-15-2013, 10:13 PM
Korkerdes: kinek milyen, s foleg mennyi tartos kaja van otthon? Lista, mennyiseg, oszinten.
Egy évre számolok. Sok MH 10 can az abszolút vésztartaléknak,, konzervek, fûszerek, gabonák (durum, tönköly, csíráztatni is, hajdina, köles, lisztek), babok (vörös, fekete, tarka, lóbab), rizs, durumtészta, aszalt, szárított zöldségek, hús és gyümölcsök, méz, só, cukor, lekvárok, plusz egy 300 literes hûtõláda a pincében. Víz IBC-ben, plusz Katadyn.
Havonta pl. 30 kg liszttel számolok, de a kenyeret is magam sütöm.

mossberg-operator
06-16-2013, 06:12 AM
Egy évre számolok. Sok MH 10 can az abszolút vésztartaléknak,, konzervek, fûszerek, gabonák (durum, tönköly, csíráztatni is, hajdina, köles, lisztek), babok (vörös, fekete, tarka, lóbab), rizs, durumtészta, aszalt, szárított zöldségek, hús és gyümölcsök, méz, só, cukor, lekvárok, plusz egy 300 literes hûtõláda a pincében. Víz IBC-ben, plusz Katadyn.
Havonta pl. 30 kg liszttel számolok, de a kenyeret is magam sütöm.
Impressziv lista. Mennyi az a sok MH 10? Hol veszed oket?

imi79
06-16-2013, 07:46 AM
A rízs meddig áll el?
Persze nem az elõfõzöttre gondolok.

Laci
06-16-2013, 09:50 AM
Impressziv lista. Mennyi az a sok MH 10? Hol veszed oket?

Egyáltalán , mi az az MH10 ?

mossberg-operator
06-16-2013, 12:34 PM
Egyáltalán , mi az az MH10 ?
"Mountain house 10 meal can, freeze dried emergency food"-ra keress ra a gugliban, amazonon, youtubeon.

TMIB
06-16-2013, 01:27 PM
A rízs meddig áll el?
Persze nem az elõfõzöttre gondolok.

4-5 évet írnak a fehér rizsnek. Ha oxigénmentes helyen van, akkor 25-30 év.

Traveller
06-16-2013, 06:03 PM
Impressziv lista. Mennyi az a sok MH 10? Hol veszed oket? Mivel mindent nagy mennyiségben vásárlok, így közvetlenül az angol gyártótól h (http://www.europeanfreezedry.com/)ozattam. Kb. 30 kartonnál már szóba állhatnak veled.

Traveller
06-16-2013, 06:15 PM
A rízs meddig áll el? Persze nem az elõfõzöttre gondolok.
Hûvös helyen, oxigénmentesen gabonák, babok még az unokáidnak is fogyaszthatóak maradnak.
Hûvös helyen hordóban, csak légmentesen lezárva én nem vettem észre, hogy 10 év alatt csökkent volna az élvezeti értéke bármelyiknek is. Így magam részérõl nem foglalkozom a szavatosság kérdésével vízmentes alapanyagoknál.
A zsír avasodik, a víztartalmú bomlásnak indul idõvel, de leszárított gabonák jól eltarthatóak.

mossberg-operator
06-16-2013, 08:04 PM
Mivel mindent nagy mennyiségben vásárlok, így közvetlenül az angol gyártótól h (http://www.europeanfreezedry.com/)ozattam. Kb. 30 kartonnál már szóba állhatnak veled.
Koszi a linket, Angliaban 24font felett mar ingyen szallitanak, sajna az arak semmivel sem jobbak, mint az amazonon...

TMIB
07-01-2013, 02:53 PM
Tavaly augusztusban -mennyi az most? 10 hónap?- lejárt csokis italt iszom. Illatra jó, ízre is. Semmi baja nincs. :)

Laci
07-01-2013, 05:16 PM
Tavaly augusztusban -mennyi az most? 10 hónap?- lejárt csokis italt iszom. Illatra jó, ízre is. Semmi baja nincs. :)

Hát , azt már nem vállalnám be . Tuti elkapna a hígfosás .... :D

Enxtheone
07-12-2013, 08:40 PM
elvileg most rekord olcsó a búza :D
1 tonna kb 40,000 huf

szinte korlátlan ideig jó

astonferi
07-12-2013, 09:05 PM
elvileg most rekord olcsó a búza :D
1 tonna kb 40,000 huf

szinte korlátlan ideig jó
korlátlan ideig nem igaz teljesen. de mint gabona tovább eláll mint a leõrölve a liszt .

A. L. Ias
07-12-2013, 09:13 PM
korlátlan ideig nem igaz teljesen. de mint gabona tovább eláll mint a leõrölve a liszt .

Nemrég hallottam a kedvenc régész mûsoromban, hogy középkori földbe ásott és légmentesen lezárt agyag tárolóhombárokban elég jól megmaradt mai napig a búza, mert miután a bent szorult oxigént felemésztette a rothadás nem romlott tovább. Ha az elásott készletem csak 100 évig megõrizné a szavatosságát, már boldog lennék.

boldoggabi
08-01-2013, 03:15 PM
Vélemény a zacskóslevesek-rõl?
Mennyi ideig lehetnek jók?

TMIB
08-01-2013, 03:33 PM
Azt írják az egyik helyen, hogy jól becsomagolva sokáig elállnak. Én arra tippelnék hogy akár évekig is.

borsodi
08-01-2013, 03:55 PM
Remélem! A héten kaptam ajándékba 10db-ot, igaz egyet meg kellet mutatni a gyereknek, hogy milyen íze van, de még mindig van 9db és nem is akarom felhasználni egy ideig...

boldoggabi
08-01-2013, 04:00 PM
Akkor beruházok pár db-ra. ;)

borsodi
08-01-2013, 05:01 PM
Évekig (a lejárt is jó még egy ideig, ha légmentes maradt), de a sok adalékot olvasd el a csomagoláson, mielõtt nagyon lelkesednél értük.

Az adalék anyag jelen pillanatban nem érdekel mert nem akarok sem ezen sem konzerveken élni. Nem is értem azokat akik 2-3 évre való konzervet raktároznak, ez arra kell, hogy ha beüt a krek akkor addig kitudjam húzni amíg a saját élelmiszeremet megnem termelem. Addig pedig egy kis E vitamin nem fog megártani... :hogymi:

mossberg-operator
08-01-2013, 06:12 PM
Az adalék anyag jelen pillanatban nem érdekel mert nem akarok sem ezen sem konzerveken élni. Nem is értem azokat akik 2-3 évre való konzervet raktároznak, ez arra kell, hogy ha beüt a krek akkor addig kitudjam húzni amíg a saját élelmiszeremet megnem termelem. Addig pedig egy kis E vitamin nem fog megártani... :hogymi:

A 2-3 evnel lehet, hogy adsz masoknak, cserelsz, stb. El fog fogyni elobb. Gondolj ugy ra mint csereeszkozre is.

borsodi
08-02-2013, 06:21 AM
A 2-3 evnel lehet, hogy adsz masoknak, cserelsz, stb. El fog fogyni elobb. Gondolj ugy ra mint csereeszkozre is.

+1 indok! :thumbup

mossberg-operator
08-24-2013, 08:19 PM
Vettem valami roman majkremet, 40 pennie az ara (140 ft), s nagyon finom, asszem bespajzolok belole.509

mossberg-operator
08-25-2013, 12:31 PM
Ezt a mai ujsagban talaltam, afrikaban alultaplalt gyerekeknek adjak, hasonlo a tulelo kekszhez, nem kell huteni, fozni, viz sem kell hozza. Prepper szempontbol talan erdekes. 511

Vándor
08-26-2013, 08:10 PM
A hétvégén összeütöttem egy tûrhetõ kapacitású aszalót maradék tetõlécbõl és dryvit hálóból. Az egész zsúnyoghálóval lesz betakarva.
A padlásunkon került elhelyezésre(családi ház, palatetõ). Ott, ha van napsütés, akkor azonnal jó meleg van, és remélem még ilyenkor is sikeres lesz a módszer. Még egy PC-ventillátort szerelek fel rá valahogy, hogy legyen légáramlás, és nehogy penészedés legyen belõle.... Nyáron eddig nem lett volna gond, de ilyenkor már mindenképpen hosszabb szárítás várható, nem árt egy kis rásegítés...

Mielõtt kérdezitek, szándékosan nem sütõben, aszalógépben, vagy olyasmiben akarok aszalni, amihez energia kell. Egyrészt minek, ha megy az magától is, másrészt hogy számíthassak a módszerre közmûmentes szituban is....

Azért majdnem rápacsáltam, mert millimétereken múlott csak, hogy felfért a padlásfeljárón... A lábakat le is kellett szerelni, és fent vissza, csak úgy sikerült feltuszkolni... :)

http://i43.tinypic.com/f4qyy1.jpg

http://i40.tinypic.com/24qr6kn.jpg

mossberg-operator
08-26-2013, 09:27 PM
Ezt a mai ujsagban talaltam, afrikaban alultaplalt gyerekeknek adjak, hasonlo a tulelo kekszhez, nem kell huteni, fozni, viz sem kell hozza. Prepper szempontbol talan erdekes. 511

Kozben jobban utananeztem, a fejlett orszagokban nem kaphato, mert itt nincs ehinseg, alultaplaltsag. De lehet, nem? Marad nekunk preppereknek a Nutella...

raktaros
08-26-2013, 09:35 PM
Egy ismerõsöm nem mer szárítani a palatetõs padlásán, hátha azbeszt tartalmú pala és a por rászáll a szárított cuccra.
Nem tudom van-e alapja a félelmének.

TMIB
08-26-2013, 09:44 PM
Energiaszelet. A nagyobbak 360 kalóriásak és rettentõ finomak. Van csokis, mogyoróvajas, mézes, magokkal teli, meg mindenféle. Nálunk mindig van itthon néhány. Régebben ha utaztam, mindig vittem magammal vagy 10-15 darabot. Eláll, sokáig, kalória van benne, energiával tele van, éhség ellen jó, tele proteinnel. :thumbup

http://www.cyclewear.com.co/wp-content/uploads/2012/09/PowerBar-Protein-Plus-Chocolate-3-17-Ounce.jpg

Ha lenne egy 1 hetes SHTF, akkor 21 ilyennel kihúznám. 3-4 napos teszteket már csináltam vele, úgyhogy van tapasztalatom. :D

Vándor
08-27-2013, 07:55 AM
Affene, erre nem gondoltam... és ha nem szúnyoghálóval, hanem valami régi lepedõvel takarnám le?

mossberg-operator
08-27-2013, 09:19 AM
Energiaszelet. A nagyobbak 360 kalóriásak és rettentõ finomak. Van csokis, mogyoróvajas, mézes, magokkal teli, meg mindenféle. Nálunk mindig van itthon néhány. Régebben ha utaztam, mindig vittem magammal vagy 10-15 darabot. Eláll, sokáig, kalória van benne, energiával tele van, éhség ellen jó, tele proteinnel. :thumbup

http://www.cyclewear.com.co/wp-content/uploads/2012/09/PowerBar-Protein-Plus-Chocolate-3-17-Ounce.jpg

Ha lenne egy 1 hetes SHTF, akkor 21 ilyennel kihúznám. 3-4 napos teszteket már csináltam vele, úgyhogy van tapasztalatom. :D
Nalam is van 4-5 a kocsiban, az oltozoszekrenyemben, a BOB-an, meg otthon is. Egesznaposra nyult horgaszaskor mar hasznosnak bizonyult.

A. L. Ias
08-27-2013, 09:46 AM
Szerintem az energiaraktározásra a zsírnál nincs jobb. Éppen ezért mindig hordok magammal egy ásónyomnyit a hasamon. Biztonságosan tárolható és míg élek nem romlik rám. :D

bögre
08-27-2013, 10:17 AM
Tegnap kint fémkeresöztem folyoparton. Jött elö egy csomo szemét és elég mélyröl egy konzervkukorica még bontatlanul. Nemtudom miota lehetett a viz alatt de a dobozbol itélve egy 10 éve biztos. Szép álapotban maradt az iszap miatt. Felbontottam és full original volt belül! :) Megkostoltam kissé érdekes ize volt de megettem szerintem nem volt rossz. Még nem érzékeltem se gyomorrontást semmit! :) A dobozán érdekes modon nem volt dátum ütve csak egy szám. Az is csak belülröl látszott.
Kukoricában van a jövö kajája! XD Végsö esetbe horgászni is lehet vele! :)

mossberg-operator
08-27-2013, 01:29 PM
Vettem valami roman majkremet, 40 pennie az ara (140 ft), s nagyon finom, asszem bespajzolok belole.509

Ma vettem belole 15db-ot raktarra.

Túlélõhalott
08-27-2013, 06:23 PM
Affene, erre nem gondoltam... és ha nem szúnyoghálóval, hanem valami régi lepedõvel takarnám le?

Takard le muszlinnal, én is azt használok. Méteráru boltban árulják. Jó a szerkezeted amúgy. Keress rá a solar drier kifejezésre, és akkor nyáron is tudsz ingyen aszalni. Ha süt a nap. Bocs, de linkelni nem tudok ezzel a sz.r ájpeddel.

TMIB
10-01-2013, 05:32 AM
Másik fórumon találtam. 7 éves húskonzerv, 3 éve lejárt (illetve az van ráírva, hogy "Best by", ami valami olyasmi hogy addig garantálják hogy olyan amilyennek lennie kellene.). A 7 évet egy texasi autóban töltötte, az autók ott nyáron 50 fokra is felhevülnek. A férfi kinyitotta, azt írta hogy szagra, állagra, kinézetre is jó volt, ízre pedig kiváló. Egy részét nyersen ette meg, a nagyját meg megsütötte. :)

imi79
10-02-2013, 08:02 PM
Házi kukoricakonzerv

http://sporolok.blog.hu/2013/10/01/kukoricakonzerv_keszitese

astonferi
10-07-2013, 07:33 AM
szombaton megettünk a gyerekkel egy pápai húskonzervet amit a pince rendrakása közben találtunk. ez eddig semmi extra. de amikor ettük az anyja cirkuszol velem hogy miért etetem a gyerekkel mert 1 éve ( csak 11 hónapja ) lejárt. az hogy én is eszem és nekem bajom lesz az nem is számított :D ma hétfõn elmondhatom hogy semmi bajunk nincs tehát a szavidõ csak egy tájékoztató információ. sem ízre sem állagra nem tûnt fel hogy lejárt tarolva sötét, hûvös, száraz helyen volt.
azt gondoltam megpróbálok lejárt vagy lejárat elõtti kajákat szerezni mint konzerv-leveskocka-smackleves-tészta- és megnézni akár másokkal együtt kísérletképpen mi bajunk lesz.

TMIB
10-07-2013, 07:42 AM
4 éve lejárt babkonzerv van itt a polcon. Majd egyszer rászánom magam hogy leteszteljem. Ha más szerint az 40-50 fokban tárolt 7 éves húskonzerv jó, akkor a babnál még inkább van esély arra hogy nem rossz.

astonferi
10-07-2013, 09:26 AM
Nem kell bevállalnod, én már megtettem. :)
Az elmúlt években több tucat lejárt (pár hónaptól kb. 2 évesig) konzervet ettem meg, úgymint: májkrém, pástétom, darálthús, borsó, kukorica, ananász, olajos és paradicsomos halak, befõttek, mint meggy, cékla, párolt vöröskáposzta, uborka, stb.
Ami 1-2 hónapnál régebben lejárt, annak érezni lehetett icipicit az izén - de egyáltalán nem volt rossz, csak leheletnyit más, ha nincs összehasonlítási alapon ugyanazon termék friss változatával, akkor fel sem tûnik - és az állagán látszott kissé, de mindez a gyümölcsökön egyáltalán nem látszott-érzõdött.
Persze ez kamrában tároltakra vonatkozik.
rendes vagy hogy helyettem bevállaltad de valljuk be kicsit mazohista vagy ha ilyen tételt végigettél :haha:

Zacskóbicska
10-07-2013, 10:37 AM
A 90-es években egy kollégám halálesetet követõ lakáskiürítésbõl, a hagyatékából hozott egy 1927-es argentin marhahús konzervet. Megettük, semmi baja nem volt.
Én az erdei lakom tatarozásakor találtam a padláson szilvalekvárt. (Rá volt írva tintaceruzával, 1943.) Pecsétviaszos vásznas csomagolás, üvegben. A kés elhajlott benne, de más baja nem volt. Kicsit talán megfeketedett, de az íze kifogástalan volt.

money off
10-17-2013, 07:28 PM
konzervek mindenféle és fajta minden mennyiségben listázva, szavatossági idõ lejárta után is jók!
vákuumfóliázva cukor, só, rizs,fûszerek, liszt,tészta, háztartási keksz stb. ezeket idõvel cserélni kell..
MRE csomagok, datrex, tejkoncentrátumok ,étolaj, táplálékkiegészítõ fehérje porok és szénhidrátok ! 685686687688689

astonferi
10-17-2013, 07:41 PM
neked kisboltod van ? :haha:
szép készlet. lisztet jól különítsed el mert ha véletlenül bogaras ( boltban már olyan lehet ) megfertõz mindent.
az US MRE-t próbáld ki mielõtt raktározol belõle mert elég szar többek szerint a Francia viszont ehetõ ( szerintem finom is ) lehet érdemesebb lenne akkor olyat tartani.

Amatorpe
10-19-2013, 04:46 PM
Uh, nem semmi készlet! És ezt most nem kötekedésbõl, csak eszembe jutott, már más képekkel kapcsolatban is felmerült bennem, hogy nem féltitek a befõttes/lekváros üvegeket? Úgy értem jön egy kis földmozgás, és szabadon potyoghatnak lefelé... Csak egy deszka keresztbe, vagy mûanyag láda/doboz, hogy nagyobb súlya legyen, meg a szélsõk ne tudjanak lezúgni... Vagy rosszul gondolom?

TMIB
10-19-2013, 04:50 PM
Jó gondolat. A befőttesüvegek egyik természetes ellensége a földrengés. Én is tennék oda egy deszkát. :)

TMIB
10-26-2013, 10:18 PM
Tegnap találtam egy doboz mandulatejet egy szatyorban. 2013 Március 23. volt a dobozra írva. Megittam, finom volt. Úgyhogy a bontatlan, dobozos mandulatejet is felírhatjuk a "sokáig elálló ételek" listájára. :)

De azt írják fórumokon, hogy kibontás után is jó még több mint 2 hétig.

mossberg-operator
10-28-2013, 02:14 PM
konzervek mindenféle és fajta minden mennyiségben listázva, szavatossági idõ lejárta után is jók!
vákuumfóliázva cukor, só, rizs,fûszerek, liszt,tészta, háztartási keksz stb. ezeket idõvel cserélni kell..
MRE csomagok, datrex, tejkoncentrátumok ,étolaj, táplálékkiegészítõ fehérje porok és szénhidrátok ! 685686687688689

Csak 2 szekrenyt tudtam hirtelen fenykepezni ( a tobbi szerteszet van eldugva). Az elsoben kb 100 konzerv van. Ezek a lathato helyen levok. S kinottem a hazat.731732

Túlélõhalott
10-28-2013, 07:55 PM
Hol veszitek az MRE cuccokat???

Yosihiro Sato
10-31-2013, 05:12 PM
http://www.acelfullank.hu/NRG-5_Biztons%C3%A1gi_%C3%A9lelmiszer Egész jó kis prepper ételnek tûnik :) Vélemény?

imi79
10-31-2013, 05:40 PM
Biztos jó, de drágának tartom egy napi kalóriabevitelnek.

TMIB
11-01-2013, 03:12 AM
Azért MRE, mert Meal-Ready-to-Eat. Az NRG nem tudom mi. Energia? :haha:

Ha van benne mindenféle szükséges anyag és elég kalória, meg úgy van becsomagolva hogy sokáig eláll, akkor szerintem nyugodtan hívhatják MRE-nek. Az a gond, mikor olyat adnak el így, amiben semmi olyan nincs ami vészhelyzetben kiválthatná a gáztűzhelyen főtt babgulyást.

imi79
11-01-2013, 09:20 AM
MRE csomagokkal nekem az a bajom, hogy tele vannak felesleges dolgokkal, amik csak megdobják az árat és csak a helyet foglalják.
Jó lenne olyat is kapni, amiben tényleg csak kaja van.
Nekem felesleges minden csomagba fõzõ, rágó, szalvéta, mûanyag kanál, csoki, víztisztító meg még sorolhatnám.

Maga az ötlet jó, de ahogy már korábban írtam, ilyet boltból összeállíthat magának az ember jóval olcsóbban.

TMIB
11-01-2013, 09:46 AM
Én azt vettem észre, hogy 1200-1300 kalória van bennük. Egy felnőtt, átlagosra nőtt embernek napi 2.400 kalóriára van szüksége (ha nem csinál semmit), illetve 3.000 kalóriára (ha aktív). :confused:

Tehát legalább 2 ilyen civil MRE-t kell megenni egy nap. Arra ez rettenetesen drága. 20 dollár körül van két darab. Egy konzervet ha le van árazva meg lehet kapni másfélért. Házilag jobbat lehet összeállítani és olcsóbban. Ezért nem vettem még soha MRE-t, még kipróbálásra sem.

TMIB
11-01-2013, 12:29 PM
A csoki is elfér a listán. Én azt vettem észre, hogy van rajta egy szavatossági idő, aztán ha az lejár, akkor hónapokig nem változik az állaga, aztán valahol fél év, 9 hónap után elkezd száradni és kifehéredik. Az íze meg még jobb is úgy, mint frissen. (Amit nem tudok hogy miért van, de szerintem finomabb úgy.) :haha:

Mennyi lehet a maximum amit egy fémfóliás, papírba csomagolt csoki kibír szobahőmérsékleten és még fogyasztható? Másfél év? 2 év? 5 év?

Túlélõhalott
11-02-2013, 07:23 PM
Remélem nem szentségtörés, de én a sok elrakott élelmiszer közé bespájzoltam pár üveg pálinkát leviaszolt dugóval, pár üveg viszkit és némi unikumot is. Ezek szerintem soha nem romlanak meg. Fõleg ha kinyitom õket. :-)

dínó
11-06-2013, 01:48 PM
a bob-os topicot olvasgatva valaki azt írta, hogy tesz bele szárított húst, csak drága. évek óta csinálok szárított húst. veszek házi füstölésû angol szalonnát, (2200/kg) óvatosan lefejtem az aljáról a zsírréteget és a színhúst szeletekre vágva madzagra felfûzve csont keményre és szárazra szárítom. kifakul a szine, majdnem fehér lesz. apróra törve magában, vagy szárított gombával keverve kiváló levesbetét és jól záródó mûanyag üvegben hónapokig, uram bocsá' évekig eláll. mocskos sokat kell inni hozzá, mire rehidratálódik, de ez az egyetlen negatívuma. próbáljátok ki.

mossberg-operator
11-06-2013, 03:05 PM
MRE csomagokkal nekem az a bajom, hogy tele vannak felesleges dolgokkal, amik csak megdobják az árat és csak a helyet foglalják.
Jó lenne olyat is kapni, amiben tényleg csak kaja van.
Nekem felesleges minden csomagba fõzõ, rágó, szalvéta, mûanyag kanál, csoki, víztisztító meg még sorolhatnám.

Maga az ötlet jó, de ahogy már korábban írtam, ilyet boltból összeállíthat magának az ember jóval olcsóbban.

Az MRE-t nem nekunk talaltak ki, hanem a katonanak a harcteren, aki halas a wc-papirert, a ragoert, meg a nedves torlokendoert is a kaja mellett.

Daniui
11-06-2013, 03:28 PM
A csoki is elfér a listán. Én azt vettem észre, hogy van rajta egy szavatossági idõ, aztán ha az lejár, akkor hónapokig nem változik az állaga, aztán valahol fél év, 9 hónap után elkezd száradni és kifehéredik. Az íze meg még jobb is úgy, mint frissen. (Amit nem tudok hogy miért van, de szerintem finomabb úgy.) :haha:

Mennyi lehet a maximum amit egy fémfóliás, papírba csomagolt csoki kibír szobahõmérsékleten és még fogyasztható? Másfél év? 2 év? 5 év?

Nekem nem egyszer volt tapasztalatom lejárt csokikkal, volt ami több éve lejárt, amiket én ettem semmi bajuk nem volt, ízük kicsit más volt meg a színük, álláguk, de ehetõ volt.
Viszont néha akad egy egy ami télleg ehetetlen lesz évek múlva, de ez fajtától függ, az a baj már nem emlékszem melyik fajta volt a jó és melyik a rossz, de amint kezem ügyébe akad megint egy már megjegyzem.

TMIB
11-06-2013, 04:11 PM
Igen, biztosan függ attól is hogy keserű csoki-e vagy tejcsoki, hogy mik vannak benne (összetevők), mennyi benne a tartósítószer, milyen hőmérsékleten van tárolva, zacskóban van-e, vagy csak papírban, van-e benne töltelék. A cukor tartósít, lehet hogy az is számít hogy mekkora a cukortartalma.

Dream_walker
11-06-2013, 04:34 PM
Remélem nem szentségtörés, de én a sok elrakott élelmiszer közé bespájzoltam pár üveg pálinkát leviaszolt dugóval, pár üveg viszkit és némi unikumot is. Ezek szerintem soha nem romlanak meg. Fõleg ha kinyitom õket. :-)

Nem szentségtörés, hanem jó ötlet :) Bár a pálinkánál (és úgy általánosságban a 20%-nál magasabb alkoholtartalmú italoknál) felesleges a viaszolás, a bolygón nincs olyan mikroorganizmus, amely miatt megromolhat. Persze a viasz hasznos, ha a krach földönkívüli invázió képében érkezik :D

Daniui
11-06-2013, 04:37 PM
Igen ezek biztosan számítanak, bár nem vagyok szakértõ így inkább a tapasztalatra hagyatkozom. Amúgy a csoki az nagyon fontos dolog, nálunk terepen mindig van, igaz fel is esszük folyamatosan. De egyszer volt egy olyan amikor 5 napig voltunk kint, és volt egy úgynevezett kalória csomag elkülönítve a többi élelmiszertõl, ebben lényegében csak édességek voltak, amikben sok a cukor. És ki volt adva, hogy most gyakorlás képpen nem ehetünk belõle... hát elég nehéz volt mivel semmi édeset nem ettünk. Ha az ember túlél meg kell tanulnia mértékkel élni ami nagyon nehéz manapság amikor napi szinten esszük a finomságokat.
Vészhelyzeti pakkba is hasznos a csoki, amikor már nincs energiád ad még egy löketet, és ha jól válogatod össze még el is áll.

TMIB
11-06-2013, 05:38 PM
Arra emlékszem hogy a régi csomagolású sportszelet kővé tudott keményedni. :haha:

Viszont porrá lehet törni. Csak azért mert kemény, még ehető. A lényeg hogy romlott ne legyen.

imi79
11-06-2013, 06:07 PM
Az MRE-t nem nekunk talaltak ki, hanem a katonanak a harcteren, aki halas a wc-papirert, a ragoert, meg a nedves torlokendoert is a kaja mellett.

Igen ezt tudom, de mint civil, Én prepper szempontból nézem a csomagot. :)
Katonáknak tökéletes, preppernek drága.
Szerintem.

Túlélõhalott
11-07-2013, 09:20 PM
Nem szentségtörés, hanem jó ötlet :) Bár a pálinkánál (és úgy általánosságban a 20%-nál magasabb alkoholtartalmú italoknál) felesleges a viaszolás, a bolygón nincs olyan mikroorganizmus, amely miatt megromolhat. Persze a viasz hasznos, ha a krach földönkívüli invázió képében érkezik :D

A viasz a párolgás megakadályozása végett van.

TMIB
11-22-2013, 07:54 AM
Konzervekben ki, milyent favorizál, tart a készletben?

Én most nézegetem hogy melyikben van több kalória és melyikben van több "anyag". Az üres zöldséglevesben, vagy zöldborsó konzervben nincs annyi, mint mondjuk a marhahúsos, krumplis főzelékben. A húsos tésztában most még magasabb kalóriaértéket látok, viszont nem tudom hogy a tészta mennyire ad erőt és mennyire üres az a kalória amit ad. Mennyi benne a tápanyag. Van annyi, mint a krumpliban?

Azért számolgatom mert nem ártana majd bevásárolni Januárban, de jól meg akarom gondolni hogy pontosan mit érdemes venni, mi meddig áll el, mennyi kalória van benne, mik az összetevők.

MRE-n is gondolkoztam, viszont saját MRE-t is készíthetnék és olcsóbban jönnék ki vele. Konzervétel, nagy tételben, csoki (vagy energiaszelet), nagy tételben, hozzárakni fűszereket, szőlőcukrot, rágót, szalvétát, fogpiszkálót, ilyeneket, keresni neki valami jó csomagolást, esetleg vákumosat és csinálni belőle rengeteg pakkot, házi MRE-t ha úgy tetszik, és beletenni jókora zárható műanyag tároló(k)ba. Mi a véleményetek?

Az eredeti MRE nem csak hogy drága, hanem szerintem túl sok benne a cukor meg az egészségtelen dolgok, esetleg hiányoznak belőlük szükséges cuccok is. Például milyen már, mikor húsos étel van és nincs fogpiszkáló mellé? Vagy kihagyják a sót? :hogymi:

dínó
11-22-2013, 08:55 AM
Élelem: (min. 24 órára) "házi emere"
Készétel konzerv 1 db.,ez sztem ízlés dolga. én a sóletet szeretem legjobban a bab jó fehérjeforrás (nem kell operatõrt enni :D), csak sok víz kell hozzá
halkonzerv 1 db.,muszáj, az olaj sok minden egyébre is jó (világítani impregnálni, stb)
krémek 2 db.,májnak, húsnak egyébnek nevezett izék
sós keksz 1 csom.,
édes keksz 1 csom.,
leves 1 db.,kocka, vagy zacskós
italpor/tabletta 3 literhez,ha pocsék ízû a vized (én pl a forral víz ízét utálom, pláne melegen)
müzliszelet, 2 db.,
diákcsemege 1 csom.,
csokoládé 1 tábl.,
kockacukor 10 db.
tea 2 filter., ízlés szerint
kávé (3 in 1 ) 2 db.,ízlés szerint
só 10 dkg.,
neomagnol 10 tabl.,
PZS 10 db.,
gyufa 1 dob.,
zacskó 1 db.
nem kell ezt túllihegni, egyszerû ez--sztem

dínó
11-22-2013, 09:01 AM
veszek házi sonkát, megszárítom. keverek hozzá szárított shii-take gombát, pici csilit. vizbe teszem, fõzöm, majd hozzáteszek kukoricadarát. ez egyfajta füstölt ízû enyhén csípõs kása lesz. finom, és roppant kiadós. mellesleg a szárított keverék kis helyen elfér, könnyû ,és vákuumzáras csomagolásban évekig eláll. viszont sok víz kell a cucc megemésztéséhez. nem szabad enni belõle, ha nincs vized.

TMIB
11-22-2013, 09:07 AM
Ilyesmit nem készítenék, semmilyen csilist, csípős, "nehéz" ételt nem raktároznék. Súlyos helyzetben az ember gyomra se úgy viselkedik, az idegesség felborítja az emésztést, ami nem csak abban merül ki hogy sűrűbben jár az ember a fürdőszobába, hanem rövid időn belül gyomorfekélyt is eredményezhet. Nem tetézném a bajt csilis babbal. A szárított hús jó lehet, a "jerky" nagyon népszerű amerikai prepper körökben.

Most néztem a konzervek árát, 10 darab 10 dollárért. 1 kilós marhahúsgulyás konzerv 3.50-ért. Nincs a hivatalos MRE ami ezt árban és ízben lekörözné! :)

A problémát csak a körforgás jelentené. 2-3 évig eláll, de aztán nem ártana cserélni, venni még ugyanannyit és elfogyasztani a régebbi félretett pakkot. Nem mintha megromlana az összes, de nem éri meg kockáztatni. Jól látom?

imi79
11-22-2013, 11:01 AM
Beef jerky-t (szárított hús) próbált már csinálni valaki otthon?

Amatorpe
11-23-2013, 01:58 PM
Ilyesmit nem készítenék, semmilyen csilist, csípõs, "nehéz" ételt nem raktároznék. Súlyos helyzetben az ember gyomra se úgy viselkedik, az idegesség felborítja az emésztést, ami nem csak abban merül ki hogy sûrûbben jár az ember a fürdõszobába, hanem rövid idõn belül gyomorfekélyt is eredményezhet. Nem tetézném a bajt csilis babbal. A szárított hús jó lehet, a "jerky" nagyon népszerû amerikai prepper körökben.

Én erre azért gondoltam, mert a nõi/gyerek tagok kapásból kiesnek a kajából, hiába van, illetve pl. kolbászoknál, vagdaltaknál lehetett hallani (picknél is, ami azért márkás), hogy a csípõsséggel veszik ela rossz hús ízt, szóval szerintem is jobb, ha inkább alap, natúr kaják vannak.

A problémát csak a körforgás jelentené. 2-3 évig eláll, de aztán nem ártana cserélni, venni még ugyanannyit és elfogyasztani a régebbi félretett pakkot. Nem mintha megromlana az összes, de nem éri meg kockáztatni. Jól látom?

Nem kell kockáztatni, hanem meg kell enni. Ha van egy éves kajakészleted, amit tudsz folyamatosan pótolni, cserélni, akkor megeszed a régit, veszed az újat, forog, mindig friss, és nincs gondod kajára, ráadásul mindig megspórolsz egy évnyi inflációt.

A. L. Ias
11-23-2013, 02:07 PM
Nem kell kockáztatni, hanem meg kell enni. Ha van egy éves kajakészleted, amit tudsz folyamatosan pótolni, cserélni, akkor megeszed a régit, veszed az újat, forog, mindig friss, és nincs gondod kajára, ráadásul mindig megspórolsz egy évnyi inflációt.

Értem én, hogy egy prepper ne válogasson és ne pazaroljon. De én jobban preferálom a friss ételeket. A folyamatos tartósítószerbevitelrõl nem beszélve. A konzerveket meghagynám vészhelyzetekre és túrákra.

Amatorpe
11-23-2013, 02:18 PM
Értem én, hogy egy prepper ne válogasson és ne pazaroljon. De én jobban preferálom a friss ételeket. A folyamatos tartósítószerbevitelrõl nem beszélve. A konzerveket meghagynám vészhelyzetekre és túrákra.

Ok, ez igaz, de még mindig fel lehet ajánlani segélyszervezetknek, civil segítõknek, és úgy veszed hogy megetted/segítettél másokon. Amúgy meg pont itt a fórumon is ment a témázás, hogy milyen régen lejárt konzerveket ettek emberek, és semmi bajuk. Általában 5 évig minimum jók, szóval nem gond ha nem sikerül az elsõben megenni. Vagy ha kimegy az ember termelni magának, de aszály vagy özönvíz miatt nincs termés, akkor is jó ha van. Szóval kétségkívül jobb a friss kaja, de nem mindig adottak a feltételek. Nem is emlékszem itt vagy másik helyen írta valaki, hogy amikor munkanélküli lett, milyen jól jött, hogy 1-2 havi kaja volt otthon, és legalább arra nem kellett költeni, amíg újra állást talált.

Amatorpe
11-23-2013, 02:21 PM
Ja még annyi, hogy kekszbõl én a detki háztartásiját kedvelem, de csak a szögletest, a kereket nem:
833
Ebben van energia, nálam munkahelyen mindig van egy kilós-fél kilós, ha nem elég a kaja, amit vittem, ebbõl egészítem ki.

A. L. Ias
11-23-2013, 03:51 PM
Ok, ez igaz, de még mindig fel lehet ajánlani segélyszervezetknek, civil segítõknek, és úgy veszed hogy megetted/segítettél másokon. Amúgy meg pont itt a fórumon is ment a témázás, hogy milyen régen lejárt konzerveket ettek emberek, és semmi bajuk. Általában 5 évig minimum jók, szóval nem gond ha nem sikerül az elsõben megenni. Vagy ha kimegy az ember termelni magának, de aszály vagy özönvíz miatt nincs termés, akkor is jó ha van. Szóval kétségkívül jobb a friss kaja, de nem mindig adottak a feltételek. Nem is emlékszem itt vagy másik helyen írta valaki, hogy amikor munkanélküli lett, milyen jól jött, hogy 1-2 havi kaja volt otthon, és legalább arra nem kellett költeni, amíg újra állást talált.

Igen, ez az egyik megoldás. Segítsünk másokon. És nem akarok senkit lebeszélni a konzervkészletekrõl, nekem is van. De utalva a másik topikban leírtakra. A nagy készlet hátránya, hogy folyamatosan azt "kell" enned, hogy ne romoljon rád. 5 éves szavatossági idõvel számolva, 1 éves készlet az étkezések 20 százaléka a tartós élelmiszer. Ez még nekem vállalható arány. Fõleg, ha a konzervet hozzáadom az általam készített friss élelmiszerhez, így az íze is közelebb áll a sajáthoz.

raktaros
11-23-2013, 09:20 PM
Hogyan áll(t) el a tojás hûtõ nélkül? (http://szabadonebredok.hu/?p=601)

Én úgy emlékszem a mamám 5 literes befõttes üvegekbe rakta és meszes vizet öntött rájuk.
Csak fogyasztás elõtt vette ki.

Ordinis.Esse
12-21-2013, 10:32 AM
"Ezt vettem" topikból áthozva a témát:

Szinte minden nap talalok valamit...Lassan raktart kell berelnem :)
Szép és irigylésre méltó! Nagy gratula! :)
Gondolom azért készítesz valami leltár félét, ha nem is másért, mint a szavatosságok lejárta miatt. (Tudom-tudom, a szavatosság csak egy kötelezõ "viszonyítási dátum" és a lejárat után is fogyasztható még évekig-évtizedekig.)
Javasolt ilyen szép mennyiségnél már (mint ami neked is van), hogy a 2/1 - 3/1 vagy akár 5/1 vásárlást végezd.
Tehát 2 napi kaját vásárolunk, de a készletedbõl (hátulról a legrégebbiekbõl (értsd: szavatosság lejárta)) elfogyasztunk 1 napit. Ha engedi keretünk és vannak jó akciók akkor lehet a 3/1 vagy több napi/ 1 napi részt is beszereznünk.
Ehhez viszont rendszerezni kell, a már meglévõ készletet! A rendszerezést több módszer szerint készülhet.
Szerintem a legjobb, ha napi adagok szerint készítjük el. Elõnyei:
- A dátumokat és a tartalmat összerakhatjuk olyan adagokba, amit bármikor szívesen megennénk, több napon keresztül. Ezekben tápláló (energia) kaják és stresszcsökkentõ (édesség-gyümölcs konzerv, vagy szárítmány) kell legyen. Az energia kaja lehet konzerv vagy levespor, szárított pékárú stb.
- Kipróbáljuk, melyiket nem "kamálja" a gyomrunk, vagy melyik finomabb a többinél. :) Amelyik nem ízlik, abból ne is tároljunk be lehetõleg. Most még van idõnk válogatni...
- Folyamatosan frissül készletünk, ezzel oldódik bennünk a feszültség és nõ az elégedettség. :thumbup
Javasolt heti adagokba bedobozolni, majd a napi fogyasztásnál ebbõl elõszedni az adagokat.

Itt fûznék megjegyzést fentebbi hozzászóláshoz is.

Az igaz, hogy a friss kaja a jó és az totál egészséges, de senki sem mondta, hogy folyamatosan kell konzerveket, levesporokat ennünk!
Szerintem a prepper felkészülés egyik lényege maga a felkészülés!
Ha minden nap friss kajához szoktatjuk a saját és a család gyomrát, akkor egy vészhelyzetben dögrovást fog kapni mindenki a zacskós és konzerv kajától!
Ezért:
Rendszeresen, napokat kell beiktatni, mikor a szervezet (gyomrod) kap kis ízelítõt, mi is várhat rá. Kezdje mindenki havonta 1-2 alkalommal, majd szerintem max. heti 2 alkalom már elég arra, hogy a vészhelyzet ne kezdõdjön és tartson folyamatosan :hanyas:, hasmenéssel. :D Ezt a dolgot elég fontosnak tartom, hogy mindenki megfontolja és mérlegelje, fõleg ha gyerek is van (lesz) a csoportban.

Végül is (mint már írtam) szerintem a felkészülés nem csak technikai (beraktározási) kell legyen, hanem saját magunk és a család felkészítése is.

A. L. Ias
12-21-2013, 10:45 AM
Itt fûznék megjegyzést fentebbi hozzászóláshoz is.

Az igaz, hogy a friss kaja a jó és az totál egészséges, de senki sem mondta, hogy folyamatosan kell konzerveket, levesporokat ennünk!
Szerintem a prepper felkészülés egyik lényege maga a felkészülés!
Ha minden nap friss kajához szoktatjuk a saját és a család gyomrát, akkor egy vészhelyzetben dögrovást fog kapni mindenki a zacskós és konzerv kajától!
Ezért:
Rendszeresen, napokat kell beiktatni, mikor a szervezet (gyomrod) kap kis ízelítõt, mi is várhat rá. Kezdje mindenki havonta 1-2 alkalommal, majd szerintem max. heti 2 alkalom már elég arra, hogy a vészhelyzet ne kezdõdjön és tartson folyamatosan :hanyas:, hasmenéssel. :D Ezt a dolgot elég fontosnak tartom, hogy mindenki megfontolja és mérlegelje, fõleg ha gyerek is van (lesz) a csoportban.

Végül is (mint már írtam) szerintem a felkészülés nem csak technikai (beraktározási) kell legyen, hanem saját magunk és a család felkészítése is.

"Engedtessék meg ...személyes megtámadtatás címén..." (dr. Torgyán) :) csak annyit jeleznék, hogy én is valami hasonlót írtam. 20%-ban határoztam meg a tartós élelmiszerek felhasználását, hogy meglegyen a készlet forgási sebessége.

kovu78
01-13-2014, 08:51 AM
mit szóltok a kétszersült kenyérhez ? http://www.maxkonyhaja.hu/2010/09/angol-edes-ketszersult.html

Picsogi
01-13-2014, 09:14 AM
Én több féle elõre szeletelt, tartósítószer nélküli kenyeret próbáltam ki. Aszalógépben csont szárazra szárad 2 óra alatt 50 fokon.
Ugyanolyan lesz mint a kétszersült. Dobozban tárolom. Eddig ami a legtovabb megmaradt és jó volt az 2 hét. De el fogok tenni majd próbából egy adagot hosszabb idõre is...

kovu78
01-13-2014, 09:41 AM
én csak sütöben tudom megoldani.. fémdoboban..szerintem úgy , mint a sutemény sokáig eláll.

Picsogi
01-13-2014, 11:32 AM
Igen úgy ahogy írod. Figylej, hogy ne legyen 50-55 foknal melegebb mert akkor pirítós lesz belõle :)

kovu78
01-23-2014, 01:55 PM
hátha kedvet kap valaki még a húskészítéshez

http://mesterfogasok.hu/beef-jerky-keszitese-hazilag-hogyan-keszitsunk-izletes-amerikai-szaritott-hust/3/

raktaros
01-23-2014, 03:28 PM
hátha kedvet kap valaki még a húskészítéshez

http://mesterfogasok.hu/beef-jerky-keszitese-hazilag-hogyan-keszitsunk-izletes-amerikai-szaritott-hust/3/

A hozzászólók még nátrium glutamátot is akarnak használni hozzá :duhos:

TMIB
01-23-2014, 04:04 PM
Miért nem Nátrium Cloridot? (konyhasót)

kovu78
01-23-2014, 04:12 PM
Raktáros: én is ki akarom hagyni belõle- feleslegesen ne mérgezze magát az ember

kovu78
01-23-2014, 04:34 PM
Egyenek csak sok glutamátot. Nekik se kell már nyugdíj.

és még meg is irják hogy hol lehet venni azt a vackot:eek:

A. L. Ias
01-25-2014, 07:14 PM
Most készítem életem elsõ beef jerky-jét. Salmo receptje, 0,5 kg darált marhahúsból. Mivel kinyomóm nincs, így kézzel sodortam a hurkákat. Hát... Igen bizarr a kinézete. göcsörtös barna hurkák, amink szabálytalanul vékonyodnak, vastagodnak, görbülnek. De ez nem gond. Az már jobban zavar, hogy 8 órája szárad a sütõben, 63-78 fok között ingadozik a hõmérséklet, de a közepe még mindig rugalmas. Mennyire kellene kiszáradnia? belül is ugyanolyan kemények kellene lennie, mint a külseje?

imi79
01-25-2014, 08:17 PM
Ezt találtam:

1. Meleg szárítási fázis – 70 C fok (Nem több!!!) – 4 óra
2. Langyos szárítási fázis – 55 C fok – 3 óra
3. Hideg szárítási fázis – fûtés lekapcsolva csak légkeverés megy – 4 óra

Szóval kell neki 11 óra.

A. L. Ias
01-25-2014, 08:57 PM
Én ezt követtem:

Beef jerky recept ( ahogyan én készítem:) )

Jelenleg két változatot ismerek, és készítettem már mind kettõt. A hagyományos beef jerky vékonyra szeletelt jó minõségû zsírmentes,
( ez nyilván az avasodás miatt fontos) erõs fûszeres pácban érlelt marhahúsból készül szárítással. Míg az újabb kori változatot
ground beef jerky-nek hívja az amerikai, itt a ledarált marhahús van fûszerezve, majd kis lapocskába, vagy hengerformára kinyomva,
és szárítva. A szeletelt változat elsõ receptjét egy Kanadában hosszú éveket dolgozó kolléganõmtõl kaptam, akik ott rendszeresen készítette
szarvasból. Finom volt, ízletes, de függetlenül attól, hogy inak nélküli marha fehérpecsenye volt az alapanyag, számomra – több
próbálkozás után is a hiánytalan még eredeti fogsorom ellenére, nehezen elrágható volt a végeredmény. A tegyük bele valami
ételbe típusú ötlet sem váltotta be a hozzá fûzött reményeket, rövidebb ideig tartó fõzés hatására sem változott számottevõen
az állaga. Mivel célkitûzésem volt, hogy egy olyan sokáig eltartható szükségeledel legyen a birtokomban, ami akár menetközben
is eredményesen rágcsálható, és adott esetben kiegészíthet egy egyszerûbb tábori étkezést más megoldást keresve akadtam a
darált változatra.
Az elkészítés: a hozzávalókat egy kilogramm darált húsra értem, ami lehet marha, de próbáltam már pulyka felsõcombból is.
A száraz fûszereket egy mozsárba teszem, és összetöröm. :
Vegyes színes bors keverék 1 kávéskanál,
szegfûbors 1 kávéskanál,
koriander 1 kávéskanál,
kakukkfû 1 kávéskanál,
szárított fokhagymapor 1 kávéskanál,
szárított vöröshagyma ( ez esetleg elhagyható) 1
evõkanál, pirospaprika 1 kávéskanál
A nedves összetevõk mehetnek egybõl a húshoz:
Worchestershire szósz 2 evõkanál, szója szósz 1 evõkanál, sûrített paradicsom vagy ketchup 1 evõkanál, mustár 1 evõkanál.
Jöhet a só 3 kiskanál, és barnacukor ( kiváltható sima cukorral, vagy mézzel is) 1 evõkanál.
Az összekeverés után, jómagam azt a darált-húsok fûszerezésénél bevált trükköt alkalmazom, mely szerint egy diónyi darabot
megsütök egy kis serpenyõben. Amennyiben szükséges ezután kiegészíthetõ a fûszerezés. Nem kell megijedni az elsõre erõs
fûszer íztõl, a tárolástól függetlenül veszít majd késõbb belõle a jerky. Fontos, hogy jellegzetesen legyen sós, és enyhén édes
egyszerre. Miután darált-húsról van szó, nincs szükség pácolásra ( a szeletelt változatnál igen)

Következõ lépésként a darált, fûszerezett húsmasszát egy zárt alumínium kartus kinyomó pisztolyba töltöm, amelynek a mûanyag
kinyomó csövét elvágtam úgy, hogy a kinyomott húsból nagyjából 1 cm-es „hurkákat” kapok (ezt használom más kinyomó csõvel
csevap készítéshez  )
A szárítás egy érdekes kérdés, mert több helyen láttam, hogy asztali aszalóban készítették, de mivel nekem nincs ilyen,
( azok amik igazán jók, nem kell bennük tálcát cserélgetni azok elég drágák is) így marad a légkeveréses elektromos sütõ.
A húspépet az edénytartórácsra helyezett tiszta szövethálóra nyomom szorosan egymás mellé ( meglehet próbálni egy zsírpapírra is,
egy picit lassabban szárad) Az elsõ negyed órában kicsit magasabbra állítom a hõmérsékletet, kb 80-90C°-ra, hogy közegészségügyileg
is korrektek legyünk a darált-húsban elpusztuljon minden ami nem oda való. Aztán lejjebb veszem, 70C°-ra, és légkeverésre állítom
a sütõt. A teljes száradáshoz 6-7 óra szükségeltetik, és bár a rács alá mindig teszek egy tálcát, vagy alufóliát, megelõzendõ a lecsöpögõ
húsnedvek sütõ aljára égését, akkor csináltuk jól, ha nem vagy csak nagyon kevés ilyen lecsöpögést találunk. A végeredmények törnie
kell, de ne csont száraz legyen.

Mi is lesz belõle? Az eredeti hús súlyának nagyjából harmadát kapjuk, de cserébe egy jobbfajta energia szelet van a kezünkben.
100 g beef jerky kalória tartalma nagyjából 300-350 Kcal, jelentõs fehérje, szénhidrát, és zsírtartalom összetevõkkel. A kíméletes
szárítás elõnye, hogy a húsban lévõ vitaminok, és ásványi anyagok szinte teljes egészében megmaradnak, így jelentõs a foszfor,
szelén, vas, riboflavin, B6, B12 tartalma.Felhasználása: nálam az elsõdleges felhasználása a kisebb túrák során a legjellemzõbb,
amikor például kiballagok egy kis bóklászásra a hozzánk közel esõ kiserdõbe, ahhoz sok idõre hogy ne egyek semmit, ahhoz meg
kevésre, hogy szendvicset készítsek, vagy sütni-fõzni valót keljen magammal vinnem. Ilyenkor egy kis marék beef jerky, nekem
pont jól jön. A darált változat elõnye még számomra, hogy egy megfõtt, még forró tasakos gyors rizsbe apróra beleaprítom, mire
ehetõen meleg lesz a rizs, a kis darált húsdarabok egészen jól felpuhulnak, kellemesen fûszeressé téve azt. Így aztán kielégíti a
vészeseti élelmezéssel kapcsolatos elvárásaimat is.

Salmo
01-25-2014, 10:13 PM
Az már jobban zavar, hogy 8 órája szárad a sütõben, 63-78 fok között ingadozik a hõmérséklet, de a közepe még mindig rugalmas. Mennyire kellene kiszáradnia? belül is ugyanolyan kemények kellene lennie, mint a külseje?

A belseje lehet egy kicsit rugalmasabb, még száradni fog akozben is mikor hül, illetve ha szabad levegõn tartod akkor is.

Vedd ki, már biztos jó lesz :thumbup

Hétfõn hozz egy kis darabot, és megmondom jó lett-e . ;)

A. L. Ias
01-25-2014, 10:18 PM
A belseje lehet egy kicsit rugalmasabb, még száradni fog akozben is mikor hül, illetve ha szabad levegõn tartod akkor is.

Vedd ki, már biztos jó lesz :thumbup

Hétfõn hozz egy kis darabot, és megmondom jó lett-e . ;)

Akkor 11 óra szárítás után elzárom a sütõt. :)

Hétfõn mindenképpen vittem volna kóstolót!

kovu78
01-27-2014, 01:59 PM
http://www.instructables.com/id/Survival-Candy/

túlélõ cukorkák :thumbup

knife1
01-27-2014, 07:59 PM
Beleteszed egy kosár hamuba,
vagy oltott mészbe (így készül a kínai 100 éves tojás is, csak ahhoz fõtt kacsatojást használnak és fél évig a mészben tartják).
Régen mintha hallottam volna, hogy olajjal, vagy viasszal lekenik (de erre már nem esküdnék meg).
A perlit szintén nagyon jó, akár gyökérzöldségek tartós tárolására.

Hogyan áll(t) el a tojás hûtõ nélkül? (http://szabadonebredok.hu/?p=601)

Én úgy emlékszem a mamám 5 literes befõttes üvegekbe rakta és meszes vizet öntött rájuk.
Csak fogyasztás elõtt vette ki.

A. L. Ias
01-27-2014, 09:55 PM
Bocsi a tojás téma alatti közbekérdésért, de ma került szóba (legalábbis félig) a találkozón.

Konzervekrõl beszélgettünk amikor megjegyeztem, hogy a káposztás konzervekbõl (töltött és/vagy székely) erõsen kiérzõdik a tartósítószer. Gyorsan ki is lettem javítva, hogy a konzervet hõkezeléssel tartósítják. Ez eddig rendben is van, de akkor mitõl van egy "kesernyés" mellékíze ezeknek a konzerveknek? Gyártótól és fajtától függetlenül. Vagy ezt csak én érzem és semmi baja ezeknek a termékeknek?

Amatorpe
01-27-2014, 10:09 PM
Egyszerû génkezelt káposzta, semmi tartósítószer... :D

Törölt_fórumtag1
01-27-2014, 10:40 PM
Egyébként tényleg nehéz kifogni finom konzervet :). A. L. Ias lehet, hogy nem is szereted a káposztát? ;) :D Az lehet a baj... :)

A. L. Ias
01-27-2014, 10:42 PM
A. L. Ias lehet, hogy nem is szereted a káposztát? ;)

Ezt ebben a formában nem állítanám, sõt! :)

Törölt_fórumtag1
01-27-2014, 10:46 PM
Akkor nincs mese, a konzerv a hibás! :)

TMIB
02-13-2014, 09:32 AM
Saját videó.

http://tuleloblog.blogspot.com/2014/02/meddig-eheto-konzerv.html

Az elõbb készítettem. :D

GAZDA
02-13-2014, 08:03 PM
Saját videó.

http://tuleloblog.blogspot.com/2014/02/meddig-eheto-konzerv.html

Az elõbb készítettem. :D
A legtöbb konzerv akár évtizedekig is fogyasztható a szavatossági idõt viszont jogszabály határozza meg ami KÖTELEZÕ! Tehát nem írhat hosszabb lejáratot a gyártó.

Vietnamiveteran
02-13-2014, 09:48 PM
Majd küldök széntablettát :) Viccet félretéve a katonaságnál mindig azt mondták ,hogy az a konzerv aminek nem púposodik a fedele az ehetõ és ez így is van , ha felnyitáskor büdös gáz távozik akkor dobd el ,amúgy meg semmi baja .

Hyster
02-14-2014, 09:25 PM
tudom hogy a konzer a fõ, de nekem van ettõl a cégtõl is jópár napra elegendõ kajám, kóstoltam, eléggé finom, melegíthetõ, komplett rendszer, ami -valljuk be- néha jól jön egy kis változatosság
3 évig jó, de nekem bejött
http://www.adventuremenu.cz

TMIB
02-14-2014, 09:34 PM
Elég étvágygerjesztõek a képek. Mennyi egy adag, mi van benne és mennyibe kerül? :) Valamiféle cseh MRE?

Hyster
02-14-2014, 10:04 PM
Egy adag 50 deka, a tápérték természetesen más és más.
maga az elkészítésrõl inkább mellékelek videót.
http://www.youtube.com/watch?v=m6frJ5g0qw4

a mountex oldalán vannak, ott irják hogy mik is vannak benne, tápérték stb.
http://www.mountex.hu/webshop/outdoor_konyha/energiaitalok_etelek
ára itt 2000 és 2400 forint körül van.

A honlapon 125-150 cseh korona között. Most durván 1 korona 12 forint.

1 tasak, amiben lehet melegíteni, 20 korona, de az ugye ujra és ujra felhaszálható
a 20 g-os melegítõ, ami egy adaghoz elég szintén 20 korona

tudom nem olcsó, én sem ezt szánom mindennapi ételnek, de néha valljuk be jó a konzerv mellé valami más is, ez csak egy alternatíva.

ja és a végerdmény:
http://www.youtube.com/watch?v=fd4KzSocp6I

TMIB
02-17-2014, 06:17 PM
Nem tudom miért olyan nagy szám, de azért ide teszem a linket a cikkhez.

Évekig elálló pizza

http://mno.hu/szinesvilag/jon-az-evekig-eheto-pizza-1211278

kovu78
02-18-2014, 06:04 AM
http://twice.hu/eletmod/a-fahej-nyolc-titka

a fahéj

dínó
02-18-2014, 12:28 PM
na ezért teszek én a pálinkába fahéjat----a szegfûszeg és a méz mellé.

Laci
02-18-2014, 03:21 PM
A legtöbb konzerv már tartósítószeres (nem a konyhasóról beszélek). Tettem fel fotót úgy fél éve, pirossal jelöltem az összetevõkben.
Káposztásban 2 éve nem látok tartósítószer-mentest.

Nem találom .
Feltennéd ismét a képet ?Mijen jelölést keressünk tartósítószerként ?

TMIB
02-18-2014, 04:21 PM
Ha konzervbe van csomagolva, miért ne állna el? Ha eláll a paradicsomszósz és a hús, ami a két legromlandóbb a pizzán, akkor a tésztája már csak megmarad egy vákumozott konzervben.

TMIB
02-18-2014, 05:24 PM
Ha MRE csomagolást kap, azzal is eláll. :)

F.T.
02-22-2014, 03:46 PM
http://9gag.com/gag/aQqZdnw

Pár katonai csomag (alapvetõen vicc oldal szóval néha nehéz a hozzászólások között valódi és értelmes infót találni)

törölt tag -gl
03-03-2014, 08:51 PM
Sziasztok!
Nem tudom van-e már ilyen topic, de fontos lenne. (ha van, akkor törlöm)

Érdekelne elsõsorban a konzervek szavatossága, esetleg hazai konzermárkák.
Elérhetõ olcsó, vagy drágább, magas, vagy alacsonytápanyagtartalmú, különleges, stb konzerv élelmiszerek.

Hosszú eltarthatóságú vitamin, fehérjeporok, tészták, levesek, egyéb porok, illetve bármi amire szükség lehet.
Ásványvíz: melyik, azon belül: jobb a szénsavas, vagy a mentes?

Bármi egyéb?

Nálam a cél egy tartalék éléskamra kialakítása, amit 2-3 éves intervallumok után (akár túlélõ) nyaralás során fel lehet élni. Tehát cél a hosszú eltarthatóság (5 év körül) Tehát milyen kajákat érdemes eltenni? Mi az, ami extra sokáig eltartható?

http://americanpreppersnetwork.com/wp-content/uploads/2012/04/Ready.jpg

TMIB
03-03-2014, 10:26 PM
A konzerv akármeddig eláll, ha nem sérült a konzerv, nem püffedt, jó illata van és az íze is jó, akkor ehetõ. 120 éves konzervet is meg lehet enni (ha látszik rajta hogy jó).
A méz pedig évezredekig eláll, sose romlik meg.

törölt tag -gl
03-04-2014, 10:00 AM
(akkor volt ilyen topic, kerestem vagy 10 percig de nem találtam)
Jó beszerzési forrásokat tudtok? Pl powerbarra? Mi a helyzet a porokkal? Mi meddig áll el?

A konzervekrõl találtam közben a mit vettem topicban infot (püffedtség) :) De még sok más élelmiszer is van ami érdekes lehet.
Konzerc helyett száraz cuccok? Szárazbab, lencse? Mi a helyzet, ha a konzervet lefagyasztjuk, vagy hûtjük? (15-fok, földbe ásva) tovább eláll? (végtelenségnél tovább)?
Egerek, rágcsálók nem tudják megbontani?

Grafitos
03-04-2014, 10:28 AM
Powerbarokat..legalábbis, olyanokat amikben több típusú mag van összeõrölve nagyon baráti áron lehet kapni az Ázsiacenter bal oldali épületében...a jobb oldaliban is lehet, de ott minden legalább 10%al drágább.
Meg szintén ott lehet találni rizst nagykiszerelésben... értelmes áron
Remélem segítettem

(akkor volt ilyen topic, kerestem vagy 10 percig de nem találtam)
Jó beszerzési forrásokat tudtok? Pl powerbarra? Mi a helyzet a porokkal? Mi meddig áll el?

A konzervekrõl találtam közben a mit vettem topicban infot (püffedtség) :) De még sok más élelmiszer is van ami érdekes lehet.
Konzerc helyett száraz cuccok? Szárazbab, lencse? Mi a helyzet, ha a konzervet lefagyasztjuk, vagy hûtjük? (15-fok, földbe ásva) tovább eláll? (végtelenségnél tovább)?
Egerek, rágcsálók nem tudják megbontani?

törölt tag -gl
03-04-2014, 07:35 PM
Köszi, igen, bár rizst mi anno a józsefvárosi melletti kínai közértben vettünk 20 kgt! :) Valami panda volt rajta. Nagyon finom rizs, fél év alatt elfogyott.

A centerben pontosan hol találom a boltot ahol kapni? És mennyiért? Mert elég sok bolt van besúvasztva.... :/ Ez valami ázsiai cucc, vagy magyar ker. forgalomban is kapható termékeket kínálnak olcsóbban?
Köszi.

TMIB
03-04-2014, 08:28 PM
Mi a helyzet, ha a konzervet lefagyasztjuk, vagy hûtjük? (15-fok, földbe ásva) tovább eláll? (végtelenségnél tovább)?

Eláll anélkül is. A bab, amit teszteltem az bent volt a szobában, nyáron itt van hogy 33+ is van, de nem lett baja a babnak 6 és fél év alatt.

Olyat is olvastam hogy volt aki konzervhúst próbált. 7 évet töltött a konzerv egy csomagtartóban egy déli államban. (Ott nyáron a kocsikban 50-55 fok is van.) De megette és azt írta hogy nem volt baja a húsnak. :)

Szerintem ha beteszed egy kamrába a konzerveket, akkor bármeddig elállnak. (Persze az íz miatt jobb egy kis forgatást is belekalkulálni, a régit megeszed ha öregszik, veszel helyette újat.)

fater.lajos
03-05-2014, 11:43 AM
Végszükségre száraz kutyakaja?
Ne válogassunk! Büdös, kutyának csinálták, de kicsi tömeg, relatíve alacsony ár. Csak vízzel kell felönteni. Mad Max is betolta a kutyakaja konzervet.
Eltarthatóságban van valami tapasztalat?

Mizu
03-05-2014, 03:18 PM
Na most ne röhögjetek, de mi egyszer betoltunk egy nagy konzerv kutyakajat. 3-n.
Ugy emlekszem, hogy jo volt. Kicsit homalyos az ugy, mert buli volt. A haver baratnöje meselte masnap a dolgot, aki 1 percig birta nezni, majd kiment hanyni.
Szoval, meg gyomorrontasunk sem volt. Allitolag szegenyebb nyugdijjasokrol tudnak ilyeneket.. :(
Egyszer megkostolom jozanul is majd..

Bowman
03-05-2014, 05:45 PM
Végszükségre száraz kutyakaja?
Ne válogassunk! Büdös, kutyának csinálták, de kicsi tömeg, relatíve alacsony ár. Csak vízzel kell felönteni. Mad Max is betolta a kutyakaja konzervet.
Eltarthatóságban van valami tapasztalat?

Nem kell megijedni kutyakajától. Évekig jártunk dolgozni egy kutyatápgyárba. Reklám nélkül legyen elég annyi, hogy egy nagy nyugati konszern Csongrád megyei gyáráról van szó.
A száraz kutyatáp 97%-ban egyszerû keksz. Igen, búza-, rozs-, köles-, rizs- meg mindenféle lisztekbõl sütött keksz, ami max 3% állati fehérjét tartalmaz. Nem karajt, csak belsõségbõl, vágóhídi hulladékból származó fehérjét.
És a lényeg, minden kutyakaja alfája és omegája: a SZAGOSÍTÓ!!! Azzal lehet rávenni a kutyát, hogy megegye a szemes takarmányt.
Ragadozókat szemes takarmánnyal tömni, ipari méretekben, ez egyszerûen zseniális átverés!
Ami az ottani higiéniát illeti: a cég annyira vigyázott az élelmiszer biztonságra meg a hírnevére (meg tartott az esetleges kártérítési perek lehetõségétõl), hogy tisztább és ellenõrzöttebb volt a termelés minden fázisa mint némely emberi élelmiszer ipari üzem.

Az eltarthatóságot szerintem csak a benne levõ 3% állati fehérje korlátozhatja.

törölt tag -gl
03-05-2014, 07:03 PM
Hát igen, a kutyakaja. Én nem fogyasztanám szívesen mert állítólag döghúsnak számító húsokat is feldolgoznak hõkezelés után.
De van egy ilyen teljes értékû kajapor recept:
Fogyassza egészséggel akinek van hozzá gusztusa:
http://diy.soylent.me/recipes/hungry-hobo-i-cant-believe-its-not-food

(elsõ komponens)

Egyébként az egész project érdekes.
http://diy.soylent.me/

http://soylent.me/

Mizu
03-05-2014, 07:14 PM
... döghúsnak számító húsokat is feldolgoznak hõkezelés után...
Minden hús döghús! :D

Ejnye a 700-t! Ne finnyáskodjatok! Eszi, nem eszi nem kap mást!

törölt tag -gl
03-05-2014, 07:21 PM
Én biztos, hogy nem enném meg, hosszútávon kockázatos is lehet. A kutyák gyomra úgy tudom alapból ellenállóbb. + mi a helyzet a baktérium-toxinokkal (hullaméreg) ez pl a belekben (gyomor, belsõség) elõfordulhat, vagy a pár napig álló vágóhídi hulladékkal, esetleg beteg állatok húsa.

Szóval én jó szívvel nem ajánlom senkinek.

Dream_walker
03-05-2014, 07:21 PM
Ami az ottani higiéniát illeti: a cég annyira vigyázott az élelmiszer biztonságra meg a hírnevére (meg tartott az esetleges kártérítési perek lehetõségétõl), hogy tisztább és ellenõrzöttebb volt a termelés minden fázisa mint némely emberi élelmiszer ipari üzem.

Ezt saját tapasztalatból meg tudom erõsíteni, a legtöbb állateledel (ipari méretû takarmánygyártás is ide tartozik) készítése szigorúbb szabályozás mellett történik, mint az átlagos emberi élelmiszer-gyártás. De azt is mondhatjuk, hogy a teszkóban a polcokon napozó egerekrõl tucatnyi kép kering a neten, de egy komolyabb kutyatápgyárba maszk meg védõruha nélkül be sem lehet menni.

törölt tag -gl
03-05-2014, 08:03 PM
Ezt saját tapasztalatból meg tudom erõsíteni, a legtöbb állateledel (ipari méretû takarmánygyártás is ide tartozik) készítése szigorúbb szabályozás mellett történik, mint az átlagos emberi élelmiszer-gyártás. De azt is mondhatjuk, hogy a teszkóban a polcokon napozó egerekrõl tucatnyi kép kering a neten, de egy komolyabb kutyatápgyárba maszk meg védõruha nélkül be sem lehet menni.

Arra nem gondoltok, hogy nem feltétlenül ételegészségügyi, hanem inkább járványügyi, egészésügyi kockázati szempontból (és itt a dolgozók egészségére gondolok) ilyen szigorúak az elõírások? Vajon miért olvastam korábban olyan cikkeket, hogy kutyatápban tüntettek el embereket a gyár dolgozóival összejátszva? Megtörtént. Jó, lehet, hogy 15 éve, de megtörtént.

fater.lajos
03-06-2014, 01:18 PM
Nos, részemrõl a döntés világos. Mennyit tegyek és melyikbõl a kamrába?
Egyébként a vágóhídi hulladék nem döghús. Ez fõleg nyesedék, bõr, porc frissen.
A dög (elhullott állat) veszélyes hulladék és külön erre szakosodott cég szállítja el. Kemény pénzekért megsemmisítésre. Döghús ehetõvé tételére is van néhány recept. Még én nem ettem úgy hogy tudtam. Bár lehet hogy megetettek vele. Érdeklõdés esetén szívesen megosztom egy Tisza parti faluban szerzett ez irányú tapasztalataimat és megfigyeléseimet. Ott egyesek tudtak toxinmentesíteni és szagtalanítani is. Sõt volt zsírvágás is a vágóhíd mellett.

törölt tag -gl
03-07-2014, 09:16 AM
Érdeklõdés esetén szívesen megosztom egy Tisza parti faluban szerzett ez irányú tapasztalataimat és megfigyeléseimet. Ott egyesek tudtak toxinmentesíteni és szagtalanítani is. Sõt volt zsírvágás is a vágóhíd mellett.

Érdekelne :)

kovu78
03-07-2014, 09:42 AM
engem is érdekelne Fater:thumbup

nikosz
03-07-2014, 02:28 PM
A száraz kutya táp Sztem annak semmi íze nincs. A konzerveknek már van és elég érdekes de ehetõ bár nem az olcsobik félét próbáltam. Engem egyáltalán nem zavar ha embert daralnak bele ha ehetõ. Persze nem kutya konzerven akarok élni de inkább azt eszem meg mint hogy éhezzek. 1-2 hétig Sztem simán el élsz rajta!

Doom
03-13-2014, 03:31 PM
http://www.acelfullank.hu/BCB_Energiaszelet%2C_cseresznyes
Cseresznye ízû energiaszelet. Ideális túlélõcsomagokba. Vákuumcsomagolt, szavatossági ideje 4 év.

Energiatartalom: 409 Kcal (1720 KJ)

Mérete: 16 x 6 x 1.5 cm

Súlya: 84 g

négyet vettem ebbõl is és az NRG-5-bõl is ,mielõtt elcsomagoltam megettem egyet-egyet..a cseresznyés szelet nagyon finom,édes,de nem zavaróan,érezni enyhe gyümölcs ízt,de csak ha direkt figyelve van,nem nehéz rágni és nem morzsálódik..az ilyen energia bombákat sokáig kell a szájban tartani és rágni.hogy elinduljon a felszívódási folyamat és oldódjon a nyálban...szerintem jó,csak az ára brutál - úgyhogy sajna ez csak ötévente lesz véve(persze ha nem kell addig).ja és a kutya is megette a falatkát úgyhogy biztonsággal fogyasztható,nem romlott..az NRG-5 élvezeti értéke nulla,rendkívül morzsálódik,száraz,elõször olyan mint a homok,pár perc nyammogás után némi vanília íz...de egy napig csak azt ettem,de éhesnek éreztem magam..valami gyomor kitöltõ anyag még kell mellé,nem az energia csak a komfort miatt..min a kettõ csak növényi eredetû összetevõket tartalmaz...eltartható 4 (szelet) ill 10 év.

TMIB
03-13-2014, 03:45 PM
csak az ára brutál

Azt látom. 1000 forint. :eek: Itt $1.25, ami olyan 250 forint körül van. Ha többet vesz valaki, akkor akár 1 dollár alatt is megkapja, átszámítva kb 210 forintért.
Köszi a leírást, lehet hogy kipróbálok majd egyet. :beer:

M-torolt_forumozo
03-13-2014, 05:54 PM
Ez eléggé túl van árazva. Sportolók is esznek ilyet, ráadásul jóval olcsóbban lehet pl. itt kapni: http://shop.builder.hu/energia-es-protein-szeletek-c49 .

Doom
03-13-2014, 06:20 PM
Ez eléggé túl van árazva. Sportolók is esznek ilyet, ráadásul jóval olcsóbban lehet pl. itt kapni: http://shop.builder.hu/energia-es-protein-szeletek-c49 .

ezek nem olyanok........,a szelet is az mint a cikkben csak jobb minõség http://kemenyidok.blog.hu/2013/03/04/nrg-5_az_urhajos_eledel

kovu78
03-17-2014, 11:45 AM
http://jovonk.info/2014/03/15/aszalt-gyumolcsok-gyogyito-finomsagok-hadianyag

Aszalt gyümölcsök: A gyógyító finomságok – Hadianyag!

Stuka
03-17-2014, 04:04 PM
nekem ezekböl van egy kevés.
NRG 5
BW Survival ration
mind kettõnek 10 év a szavatosság.
2054

raktaros
03-17-2014, 05:58 PM
Éppen tervezgetek egy aszalót építeni aszalni és gyógynövényeket szárítani.
A normálisabb tálcás aszalónak szintén horror ára van :(.

kovu78
03-17-2014, 06:02 PM
Éppen tervezgetek egy aszalót építeni aszalni és gyógynövényeket szárítani.
A normálisabb tálcás aszalónak szintén horror ára van :(.

én is gondolkodom rajta ,akkor szerinted a 10.ezreset ne is vegyem?:confused:

kovu78
03-17-2014, 06:25 PM
http://data.hu/get/7522847/aszalas.pdf_up_kovu
azért felteszem ezt a könyvet....

Laci
03-17-2014, 06:53 PM
Építsetek napkollektoros aszalót .

raktaros
03-17-2014, 07:13 PM
én is gondolkodom rajta ,akkor szerinted a 10.ezreset ne is vegyem?:confused:

Azt írják az kicsi, nem egyformán szárít/aszal, cserélgetni kell a tálcákat.
Csak ezt tartják jónak:
http://juicers.hu/excalibur-5-es-9-talcas-aszalo-keszulekek/

Napenergiáson is gondolkodtam, van is egy félig kész sorkollektorom hozzá, de azzal nehezen szabályozható a hõmérséklet ami vitaminok és hatóanyagok miatt fontos lenne. De azért lehet elkészül valamikor ez is :).

Ilyesmire gondoltam:
http://www.artifex.org/~meiercl/dehydrator/Electric_food_dehydrator_plans.pdf

P
03-23-2014, 10:17 AM
Avasodásgátlásra van valamilyen jó tippetek? Hogyan lehetne mondjuk 10 évre eltárolni olajos magvakat? Én csak a tokoferolokról tudok, és néhány mesterséges anyagról, amik egyébként nem túl jók nekünk. Biztos, hogy el lehet valamiképp ezeket is tárolni hosszú idõre... Mylar zacskót ne írjátok, mert abból 100 pici db is 300ezer Ft, és akkor még az oxigén abszorberrõl nem is beszélve. :S

Mizu
03-23-2014, 11:45 AM
Az egyszerû konyhai vákumzáras fóliázó nem lenne jó?
Kiszívja a levegõt és leforrasztja zacskókba. Nem olyan drága cucc és a hozzávaló zacskók sem... szerintem..
2110
http://www.olcsobbat.hu/haztartasi_gepek/konyhagepek/vakumos_csomagologepek/

Laci
03-23-2014, 11:46 AM
Avasodásgátlásra van valamilyen jó tippetek? Hogyan lehetne mondjuk 10 évre eltárolni olajos magvakat? Én csak a tokoferolokról tudok, és néhány mesterséges anyagról, amik egyébként nem túl jók nekünk. Biztos, hogy el lehet valamiképp ezeket is tárolni hosszú idõre... Mylar zacskót ne írjátok, mert abból 100 pici db is 300ezer Ft, és akkor még az oxigén abszorberrõl nem is beszélve. :S

Kávézol ? Tejport használsz ? Fûszereket használsz ? Földimogyorót , hasonlókat veszel ? :D
Javarészt mind mylar-ba van csomagolva , amit vasalóval újra le lehet zárni . :haha: :thumbup

Zacskóbicska
03-23-2014, 12:39 PM

Kénes savat tölcs hozzá egy keveset. A gazdaboltokban kapsz ilyet folyékony borkén, vagy valami hasonló néven. A másik alternatíva, hogy kén-dioxiddal töltöd fel a tároló edények légterét.

törölt tag -gl
03-23-2014, 07:35 PM

Valahol olvastam olyat, hogy mûanyag hordóba szódás szifonból CO2-t engedtek. Akkor nem avasodik, de van erre több módszer is. Pl azt hiszem a szárazjég is széndioxid, a hordóra kell tenni egy szelepet, ahol kinyomja a levegõt a táguló fölösleg, vagy ugyanígy egy szelepen befújni a szódáspatronból a széndioxidot, és egy másik szelepen hagyni kimenni? De mivel elvileg nehezebb a levegõnél simán felülrõl is bele lehet "tölteni"
Ilyesmi?

István
03-24-2014, 05:50 PM
CSá prepperek!!
Az oxigén absorberrel lenne kérdésem!
Szoktam csemegézni beef jerky-t..."jack links". Elég drága , de a munkahelyem melletti benzinkúton kapható. 25g egyenlõ 2,5 euro. Nézegettem és máshol sem sokkal olcsóbb, csak ha többet veszek. Minden zacsiban található 1 pici absorber, kb. 1*4cm. Szeretnék otthon jerky-t készíteni és és ha jól sikerül spájzolni picit.
Ha a benzinkúton vásárolt absorbrert megtartom és belevágom a az általam használt kajába az az dolgozik még?? Az abszorber el tud romolni :)?
Lehet , hogy picit vicces, de ha használható tovább is akkor miért dobnám ki.
köszi

P
04-26-2014, 05:29 PM
Egyelõre áll az olajos mag-projekt, mert befaltuk az összes mogyorót, dióból meg annyi maradt ehetõ, amennyit frissen megtörve már pár hónap alatt elfogyasztunk. Majd õsszel ki fogom próbálni vagy kénnel, vagy még inkább szén-dioxiddal eltartósítani. Köszönöm a válaszokat!
Azért a tokoferolos megoldás is kap egy esélyt, jó lesz kísérletnek a mandula/mogyorókrémhez.

Én nem tartom rossz ötletnek a tartós élelmiszert, a befõzést, régen sem import árut majszoltak, ha nem volt valaminek idénye.
Mi már most is azon élünk egész télen, és tavasszal. Nyáron és õsszel ott a rengeteg zöldség és gyümölcs, amit frissen fogyasztunk, de el is teszünk belõle. Egészségesebbek vagyunk, mint valaha.
Az étrendünk télen kb. így néz ki:
sok-sok gyümölcslekvár (nálunk ez gyakorlatilag 100% gyümölcs), majdnem annyi gyümölcslé
aszalt gyümölcsök,
dió, mogyoró (ezeket minden évben gyûjtjük),
burgonya,
csipkebogyó, kökény (a kertbõl és a határból),
tojás (saját és ajándék házi),
pincés alma és körte,
néha sajt (helyi termelõtõl, de szeretnénk kecskét),
páromnak egy kis szalonna, amit apránként falatozik tavaszig (helyi termelõtõl szintén),
heti 1 kg kenyér,
valamint elfogy egy zsák vöröshagyma, valamennyi pincében tárolt zöldség, és jó pár üveg saját készítésû (a kertbõl) lecsó is.
Azaz szinte ingyen kihozzuk a táplálékunkat, csak a sajtra, kenyérre, sóra, ecetre, cukorra, egy-két fûszerre és a szalonnára költünk.
Kezdünk ráállni arra, hogy kevesebb növényfajtából többet ültetünk, és abból két-három évnyi adagot + cserealapot / elajándékozásra is teszünk el, majd a következõ évben megint mások kerülnek elõtérbe, így sokkal praktikusabb, de még biztonságos intervallum ahhoz, ha valami egy évben nem sikerül.
Idén pl. a torma, körömvirág, csicsóka, burgonya, gyömbér, egy-két zöldfûszer, a zöldborsó, a céklarépa, az aszalt sárgarépa, a kínai tésztához való krém, a szárított gomba, a mustár, a medvehagyma-pesto, a bodzalekvár és szörp, és a must lesz az, amibõl több évre be akarunk raktározni, ezeket alaptápláléknak vagy gyógyászati célra használva. Meg ha sikerül a birs, akkor sok-sok liter birs-"szörpöt", az a kedvencem. :)

Többek között emiatt gondolom úgy, hogy tanyán / falun sokkal nagyobb az esély a túlélésre - szinte fillérekbõl, bár rendszeresen befektetett munkával itt semmibõl sincs hiány.

Egy olyan helyzet, amikor az embernek már napok óta korog a gyomra, szerintem meghozza mindenkinél azt, amit most nem sokan akarnak számba venni. Azaz alkalmazkodást a megszokottól eltérõ élelemhez, étrendhez. Ha fehérjének csak kutyakaja, vagy csiga van, akkor azt kell szeretni. :D
A jobb fajták az elõbbibõl egyébként már emberi fogyasztásra alkalmas (sõt, gyakran bio minõsítésû) valódi húsokat tartalmaznak elsõsorban, gabonát abszolút nem, mellette viszont gyógynövényeket, gyümölcsöket is tesznek bele. Sok fehérjét, és viszonylag sok zsírt tartalmaznak, mérsékelt szénhidráttal. Én is elgondolkoztam azon, hogy a fehérjepor egy részét ne váltsam-e ki vele.

A gyümölcs pedig a fa vertikális terjedésébõl kifolyólag sokkal bõségesebb mennyiségben áll rendelkezésre az ember kertjében, mint a zöldség vagy az állatok (fõleg, ha a takarmányukat is beleszámítjuk), ráadásul sokkal kevesebb energia fenntartani, úgyhogy ínség idõben nem szabad kihagyni a számításból.
Aki elõre gondolkozik, és van kertje, ne ódzkodjon gyümölcsfákat telepíteni, mert leesett vércukorral, késõbb a fogyástól zsibbadó testtel nem olyan kellemes csupán az ágyból kikászálódni sem, mint ízletes gyümölcspürékkel lendületben tartani magunkat (mi globális katasztrófa nélkül is tökéletes állapotban kihúzzuk vele úgy, hogy nagyjából 70%-ot tesz ki az arányuk, pedig nem az a típus vagyunk, akik a fényevés felé szeretnének tendálni).

bögre
05-06-2014, 02:59 PM
Lejárt a 3 éve betárolt hideg élelem pakkom. 2 Heti hideg élelem volt. Multhéten áltam neki hogy ezt eszem 2 hétig. most vagyok egy hétnél. Konzerveken zacskosleveseken háztartási kekszen kivül nem esze mást.
Alapjába véve a konzervparadicsom gomboc egész finom de már enyhény szolva csömörõm van tõlle. Elég szar lehet x éven honapon keresztûl konzerven élni.
De ami nagyonroszz az a zacskos leves. Már fel se öntöm vizzel inkább összetöröm a tésztát beleszorom a füszert azt megeszem.

A gyomrom nem nagyon szereti ezt a sok félkész vacakot. De most ha nem lenne elszántságom erre a két hétre én megennèk egy bogrács paprikáskrumplit mint a huzat hogy azt is jol megutáljam! :D
De van tanulság is. Igy bèkeidõben is eléggé kihat a hangulatomra ez a kaja. Shtf ben legalább nem halok éhen de valamivel változatosabb lessz a kõvetkezö készlet.
Viszont terhelés nélkül simán elég napi két konzerv egy zacskosleves meg pár darab háztartásikeksz. De edzés vagy munka mellet nagyon kevés lenne.
Hát kb ez a helyzetjelentés igy a félidönél... Ha végzek elmondom a tapasztalataimat.

Amatorpe
05-06-2014, 03:40 PM
Állat! Mármint a szó kísérletezgetõs értelmében! :D

Amatorpe
05-06-2014, 09:22 PM
Mondjuk ilyen okokból kifolyólag én azért szoktam venni konzerv gyümiket is, ananász, barack, meg vegyeskoktél... Van még gyíkhús és sólet is, valamint háztartási keksz, tészta, rizs. Utóbbiak elállnak az elsõ két évben, addigra kihull a férgese, és beindulhat valami termelésféle egy eldugott tanyán. Legalábbis most még így gondolom...

mossberg-operator
05-08-2014, 06:48 AM
Errol hallott mar valaki? 26432644

bögre
05-10-2014, 10:45 AM
Na eddig birtam énis meg a készletem is. 12 nap paradicsomgombocon melegités nélkül zacskoslevesen és háztartási kekszen.
4 kilot fogytam ez alatt a 12 nap alatt.
Megvallom öszintén ha még egy konzervet le kéne gyürjek inkább nem ennék! :D Már fizikailag is szarul voltam. Nemtudom hogy a kaja miatti hangulatom volt kihatásssal a fizikai álapotomra vagy a kaja közvetlenül.

A következö két hetes pakk biztos változatosabb lessz. Amit nagyon hiányoltam az a zöldség gyümölcs volt. Tehát Amatorpe tanácsát megfogadva az biztos lessz a következö két hetes pakkomba. A zacskosleves az szörnyü. Az semikép nem lessz a következöbe. Háztartási keksz viszont jo volt bár az már vagy fél éve lejárt.

Összegzés képpen 12 nap kezdeti testsuj 98 kg jelenlegi 94 kg elfogyott 20 kozvervparadicsomgomboc 20 zacsisleves és 2 kilo ht keksz ezzekkel kihuztam 12 napot. Jol laktam nem voltam éhes terhelés nélkül. Viszont terhelésnél már elég kevés volt.
Valoszinüen elkövetkezö idöben konzervnek közelébe nem megyek. Asszem még anno valami nagy akcio idején 6-7000 forintért vettem meg ezt a készletet.

Ha megvettem a következö készletem és lejár majd akk is csinálok egy ilyen tesztet. De most ettem fasza föt kaját minden visszatért hepibe! :)

TMIB
05-15-2014, 04:57 AM
Otthon készült MRE:

http://www.youtube.com/watch?v=_OxTY_9pMw0

Azt mondja, hogy talán kevesebb ideig áll el mint a katonai MRE, de ha 2 évvel a lejárta elõtti állapotban készíti el valaki, akkor azért kibír néhány évet. A boltban egyszerre többet vásárol mindenbõl és úgy olcsóbban jön ki a csomag.

- Szárazkeksz (sós)
- Energiaszelet
- Ramer zacskóstészta (amihez csak forró vizet kell önteni)
- Zacskós rizses bab
- Szósz, kechup, gyufa, (én talán egy kis sót is tennék mellé)
- Párásodás gátló a csomagba (hogy ne romoljon meg az étel)
- Teafilter, instant forrócsoki por, energiaital por (mindkettõhöz csak víz kell, talán a forrócsoki por helyett az instant kávé jobb ötlet lehet)
- Villa és papírszalvéta
- Mogyoróvaj (nagy kalóriatartalom), mazsola
- Cukorkák
- Édeskeksz

És még valami kerek, amit nem tudom hogy mi. Talán egy rágó?

Mindezt beleteszi egy zacskóba és vákumozás után lezárja. Azt mondja hogy 30 dollárból (6900 Forint) 10 darab is kijön.

TMIB
05-15-2014, 09:35 PM
Erre gondoltam én is mikor néztem. :hogymi:

http://logout.hu/dl/upc/2010-12/57367_50000-es.thumb.jpg

Mizu
05-16-2014, 06:24 AM
Otthon készült MRE Azt mondja, hogy talán kevesebb ideig áll el mint a katonai MRE, de ha 2 évvel a lejárta elõtti állapotban készíti el valaki, akkor azért kibír néhány évet. A boltban egyszerre többet vásárol mindenbõl és úgy olcsóbban jön ki a csomag.
Mindezt beleteszi egy zacskóba és vákumozás után lezárja. ...
Pont tegnap vettem egy vakumos foliahegesztöt. :D Regen volt nekünk (10-15 eve) de miutan tönkrement, egyre gyözködtük magunkat az ujboli beszerzes szüksegessegeröl... Sajnos a vilegesemenyek felgyorsulasa miatt sürgetöbb lesz az alapos es hosszutavra törtenö felkeszüles, mint elötte barmikor...

Ez az uj hegesztö olyan funkciokkal bir, aminek megertesere tegnap este mar nem volt eröm es idöm... ha igaz, sziv mint a torkosborz es meg fulet is csinal a zacsira...

mossberg-operator
05-16-2014, 01:12 PM
Pont tegnap vettem egy vakumos foliahegesztöt. :D Regen volt nekünk (10-15 eve) de miutan tönkrement, egyre gyözködtük magunkat az ujboli beszerzes szüksegessegeröl... Sajnos a vilegesemenyek felgyorsulasa miatt sürgetöbb lesz az alapos es hosszutavra törtenö felkeszüles, mint elötte barmikor...

Ez az uj hegesztö olyan funkciokkal bir, aminek megertesere tegnap este mar nem volt eröm es idöm... ha igaz, sziv mint a torkosborz es meg fulet is csinal a zacsira...

Aram nelkul is megy?

Mizu
05-18-2014, 12:29 PM
Aram nelkul is megy?
:hogymi: Hirtelen megrémisztettél... de csak egy pillanatra :D

Van aksim, van konverterem, van aggregátor, továbbá készül a házi naperõmû... :) De ha nem lennének ezek akkor maradna a szenes vasaló... :thumbup

Ahogy nagyapám mondotta anno: " Paraszton nem fog ki a technika, ...vagy annak a hiánya..." :D

raktaros
05-18-2014, 12:36 PM
Ahogy nagyapám mondotta anno: " Paraszton nem fog ki a technika, ...vagy annak a hiánya..." :D

Nagy igazság :).

Milyen ez a fóliahegesztõd?
Többször felmerült már az ötlet hogy venni kellene, csak a zacsik miatt vagyok bizonytalan.
Nem drága? Mindegy milyent használok vagy csak hozzávalót lehet?

Mizu
05-18-2014, 12:46 PM
Topiktéma: Lejárt szavatosságú tea próbája.

A nõstény pár hete talált és kidobásra ítélt 2 doboznyi teát, mert 2009-ben lejárt a szavatossága... megmentettem!
Originál celofán csomagolásban, papírdobozban.
Most kipróbáltam. 1 filter 1 bögre forró vízbe.
Az elsõ érzésem az volt, hogy dohos ize lenne... de csak egy pillanatra. A dobozát elolvasva: hársfavirág, réti legyezõfû, bodzavirág, kamilla, útifû, málnalevél.

Ezekbõl a kamillát ismertem fel ízileg. Az enyhe "vadas" ízt pedig a többi gyógynövénynek tudom be.

A fele bögre teát lekortyoltam, majd édesítés és citronyosság után pont most ittam meg az uccso kortyot...

Próbálok szerezni ilyen típusút - ami még nem lejárt szavatosságú. Kipróbálva azt is talán fénydérül arra hogy az a kis mellékíz, valóban dohosodás lenne, vagy valamelyik szereplõ természetes ize...

A lényeg, hogy egy már 5 éve lejárt tea, mely originált csomagolásban volt kitéve egy borház mindenféle évszakbeli hõmérsékletének... az igenis fogyasztható még!!! :thumbup

Mizu
05-18-2014, 01:04 PM
Milyen ez a fóliahegesztõd?
Többször felmerült már az ötlet hogy venni kellene, csak a zacsik miatt vagyok bizonytalan.
Nem drága? Mindegy milyent használok vagy csak hozzávalót lehet?
Régen miután megvettük, nemsokkal rá elfogytak a hozzá vett fóliák. Akkoriban gombáktól kezdve, zöldségekig.. mindent fóliáztunk és bizony semmi sem ment tönkre...
Szóval, mikor elfogytak az origi fóliák, kipróbáltunk sokfélét... és bizony azokkal is mûködött! Volt vékonyabb, ami gyengébben tartotta a hegesztést, de azokba mentek utána a hamarabb felhasznált dolgok.
Az asszony szerint minden mûanyagzacsit lehegesztett.. Õ használta fõként.. Jaaa még anyatejet is tartalékolt így az akkori utánfutónak... :D

Nem volt drága: 20 EUR
http://www.lidl.de/de/silvercrest-folienschweissgeraet/p70055?searchTrackingQuery=folienSchwei%C3%9Fger%C 3%A4t&searchTrackingId=Product.70055&searchTrackingPos=1&searchTrackingOrigPos=1&searchTrackingPage=1&searchTrackingPageSize=36&searchTrackingOrigPageSize=36
Most néztem meg a videót én is és már tudom, hogy miként is mûködik. :D

A tapasztalatom az, hogy ezek a termékek a németországi akciók után 2-3 hétre, Magyarországon is felbukkannak. A furcsaság az, hogy akkor már kb. 25%-l magasabb forint áron..

Még annyit, hogy fóliazacsit felénk a piacon lehet kartondobozszámra venni ezresével. Nem drágák és azt is viszi a "hegesztõgép".

P
06-07-2014, 01:02 PM
Tegnap este rám jött a farkaséhség, tartalékok épp tabu, fogyasztásra pedig csak hosszadalmas elkészítési munkával lett volna alapanyag. Úgyhogy addig kotorásztam a dobozok között valami gyorsan feldolgozhatóért, amíg rátaláltam egy fél zacskó levesbetétre. :) Valami Lidl termék, felbontás nélkül 2011 nyarán járt volna le, azaz 3 éve. De ez fel is volt bontva, amit követõen mindössze egy ruhacsipesszel összefogva várta éveken át sorsát. Gyanítható, hogy már 4 éve...
Megnéztem az összetevõket, pár hozzáadott anyagot leszámítva búzalisztbõl és növényi olajból állt. Az utóbbi aggasztott egy picit, úgyhogy beleszagoltam (enyhén avas, nem találtam túl vészesnek), majd megkóstoltam (áporodott vagy nem is tudom, milyen íz - érezhetõ volt rajta a felszívott nedvesség és hogy az oxidáció kikezdte, de nem volt avas íze), úgyhogy mindet befaltam. Aztán vártam a hatást. Semmi! :) Még egy kis hasgörcs vagy hasmenés sem volt. Még jól is esett az a vacak így, chipsként fogyasztva.

Benézve nagymamám spájzába, több lekvárt is találtam, aminek nem volt teteje, és a fólia is már történelem volt rajtuk, abszolút kitéve levegõnek és porral szállingózó mikroorganizmusoknak. Nem lettek penészesek. Többnyire az történt, hogy elkezdett repedezett sivatagi talajra emlékeztetve kiszáradni a tetejük, gondolom, ez megvédte az alatta lévõ rétegeket.

Szóval én már nem aggódok annyira a tartósság miatt, ha csak 5-6 év távlatában kell gondolkozni. :D

Doom
06-15-2014, 06:15 PM
Mre menük

Menu 1 Menu 2 Menü 3. 4. menü 5. menü
Bélszín w / Gomba Sertés borda Marha ravioli Sajt és zöldség omlett ** Csirkemell
Nyugat Beans Kagylós halászlé Fruit Pack, nedves Hash Browns w / Bacon Minestrone Stew
Lekvár Cheddar sajt Spread Cheddar sajt Spread Lekvár Jalapeno Cheese Spread
Keksz Búza Snack kenyér (2) Növényi Cracker Keksz Búza Snack kenyér (2)
Candy I Aprósütemény Caramel Brownie Kenyérpirító péksütemények Pound Cake
Steak Sauce Candy II Candy II
Dairy Shake Elektrolit italok Beverage Base, CHO Megerõsített Kávé, francia vanília
Paprika Hot Sauce Hot Sauce Hot Sauce Jalapeno Ketchup
Tartozék csomagnak Tartozék csomagnak Tartozék csomagnak Tartozék Packet C Tartozék Packet B
Spoon Spoon Spoon Spoon Spoon
Lángmentes Fûtés Lángmentes Fûtés Lángmentes Fûtés Lángmentes Fûtés Lángmentes Fûtés

6. menü Menü 7. Menü 8 Kód: 9 Kód: 10
Chicken fajitas ** Chicken w / Salsa Beef Patty Marhapörkölt Chili w / makaróni
Sárga / Wild Rice Pilaf Mexikói Rice Nacho Cheese perecet
Shortbread Cookie Mexikói Macroni & Cheese Chocolate Sports Bar Aprósütemény
Cheddar sajt Spread Jalapeno Cheese Spread Cheese Spread w / Bacon Peanut Butter Jalapeno Cheese Spread
Tortilla Növényi Cracker Búza Snack kenyér Keksz Búza Snack kenyér
Mazsola Nut Mix Candy II BBQ Sauce Candy III
Kávé, francia vanília Kávé, Mocha Ízesített Marha Snack Dairy Shake Kakaó italpor
Hot Sauce Hot Sauce Hot Sauce Paprika
Tartozék Packet C Tartozék Packet B Tartozék Packet B Tartozék csomagnak Tartozék csomagnak
Lángmentes Fûtés Lángmentes Fûtés Lángmentes Fûtés Lángmentes Fûtés Lángmentes Fûtés

Menü 11 12. menüben 13. menü Menü 14. Menü 15.
Tészta w / zöldség paradicsomos mártással Vega burger w / BBQ szósz Sajt tortellini Manicotti w / Zöldségek Marha Enchiladas
Fûszerekkel kevert Fahéj Scone Pound Cake Pound Cake Babpürével
Pound Cake Fûszerekkel kevert Ranger Bar Keksz
Szárított gyümölcs Beverage Base, CHO Megerõsített Fûszeres Apple Nedves Pack gyümölcs Beverage Base, CHO Megerõsített
Peanut Butter Burgonya Sticks Peanut Butter Peanut Butter Jalapeno Cheese Spread
Keksz Búza Snack kenyér Keksz Keksz Növényi Cracker
Elektrolit italok Hot Sauce Candy I Hot Sauce Picante Sauce
Paprika
Tartozék Packet C Tartozék Packet B Tartozék Packet C Tartozék Packet B Tartozék csomagnak

Menü 16 Menü 17. Menü 18 Menü 19. Menü 20
Chicken w / tészta Sloppy Joe kitöltése ** Cajun Rice & Sausage Sült marhahús w / Zöldségek Spagetti w / húsételeket
Nedves Pack Fruit Sült Snack Cheese Cracker Peanut Butter Szárított gyümölcs Blueberry Cherry Cobbler
Cheddar sajt Spread Jalapeno Cheese Spread Peanut Butter Cheese Spread
Keksz Shortbread Cookie Keksz Keksz Búza Snack kenyér
Candy II Nuts
Perecek Búza Snack kenyér (2) Cheddar sajt perecet Aprósütemény Búza Snack kenyér
Kakaó italpor Elektrolit italok Beverage Base, CHO Megerõsített Kakaó italpor Elektrolit italok
Hot Sauce Hot Sauce Hot Sauce Hot Sauce Hot Sauce
Tartozék csomagnak Tartozék csomagnak Tartozék csomagnak Tartozék csomagnak Tartozék csomagnak

Menü 21 Menü 22 Menü 23 Menü 24
Chicken Tetrazzini Jambalaya Chicken w / Cavatelli Meat Loaf w / Gravy
Ábra Bar Burgonyapüré
Aprósütemény Pound Cake Pound Cake Vanilla Wafer Cookie
Keksz Lekvár Cheese Spread w / Bacon Zselé
Zselé Búza Snack kenyér Búza Snack kenyér Keksz
Dairy Shake Dairy Shake Beverage Base, CHO Megerõsített Kakaó italpor
Fûszerekkel kevert Hot Sauce Hot Sauce Candy I
Tartozék Packet C Tartozék csomagnak Tartozék csomagnak Tartozék Packet B
Spoon Spoon Spoon Spoon
Lángmentes Fûtés Lángmentes Fûtés Lángmentes Fûtés Lángmentes Fûtés

Tartozék csomagnak Tartozék Packet B Tartozék Packet C
Kávé Tea, instant w / Édesítõszer & Lemon Flavor
Cukor
Creamer
Só Só Só
Rágógumi Rágógumi Rágógumi
Gyufa Gyufa Gyufa
WC-papír WC-papír WC-papír
Kéztisztító Kéztisztító Kéztisztító
Apple Cider

Enemy
06-15-2014, 08:56 PM
Nagyon rég ettem Mre-t.. majdnem megkívántam:haha:
Hol lehet hozzájutni jó áron csomihoz?!

Doom
06-15-2014, 08:59 PM
Nagyon rég ettem Mre-t.. majdnem megkívántam:haha:
Hol lehet hozzájutni jó áron csomihoz?!
most rendeltem 2500-ért

Yrkon
06-17-2014, 10:25 AM
Itt egy cikk halkonzervekrõl:
http://www.origo.hu/tafelspicc/teszt/20140605-van-eheto-halkonzerv.html?utm_source=origo-nyito&utm_medium=sec-top&utm_campaign=sec

Mizu
06-18-2014, 05:42 AM
Egy hazinak kinezö aszalo berendezes.
Ahogy elnezem alul es felül halo lehet rajta, hogy a termeszetes legaramlatokat biztositsa. Egyik feltetele az aszalasnak.

3134

shadow177
06-18-2014, 07:37 AM
Ez az aszaló nem jó! Az aszalás alatt az aszalni valót nem érheti közvetlen napsugárzás! Egy légkollektorból kell az áramló meleg levegõt a sötét aszaló kamrába vezetni.

Mizu
06-18-2014, 08:42 AM
Ez az aszaló nem jó! Az aszalás alatt az aszalni valót nem érheti közvetlen napsugárzás! .
Miert? Sok szaritot lattam es sok a szabad eg alatt volt pl halos dobozok formajaban... pl szöllönel erik el ilyen forman a magasabb cukorfokot.

Ha tenyleg valami karosat csinal vele akkor valoban csak a meleg levegöt szabad felhasznalni! :confused:
(Ezt jo hogy irtad, legalabb ez is helyere kerülö tema lesz a fejemben.. :D )

shadow177
06-18-2014, 08:51 AM
A szabad ég alatt nem ér el olyan hõmérsékletet mint egy üveglap alatt tehát nem ég meg. Plusz ebben az elrendezésben, ami a napon van az gyakorlatilag sül, a kiadott nedv pedig lecsapódik az árnyékban lévõ részeken.
Egyébként a vitaminok és nyomelemek jobban megõrzõdnek sötétben.
Amúgy meg a légkollektor keltette légáramlás és a meleg levegõ együttesen jobban szárít, mit ha csak kiteszed a napra.
Na meg ha bele gondolsz mit tesz ezzel egy csapó esõ....

G007
07-03-2014, 11:37 AM
Sikerült begyûjtenem néhány kávés zacskót (ezüst és arany színût) illetve néhány tejporosat (completa, coop, no-name). Ezek visszazárásával kapcsolatban van valakinek tapasztalata? Neten azt olvastam, hogy forró vasalóval lehet, de mennyire legyen forró a vasaló? Mihez érdemes hozzányomni, fémlemezhez, vagy a vasalódeszkán is össze lehet nyomni?
Arra gondoltam, hogy tojásmentes tésztát, rizst, babot és aszalt gyümölcsöt rakok el bennük és nyomok bele széndioxidot szódás szifonból. A cél az lenne, hogy a világ végéig elálljanak.
Azt hiszem itt olvastam, hogy fém hordókban lenne érdemes tárolni a kaját, mert az légmentesen zár, csak drága és nehéz beszerezni. Szerintetek márkásabb italok fém, díszdobozai megfelelnek erre a célra? Nyilván a tárolási kapacitások nem összehasonlíthatóak.
Még egy (aszalt)gyümölcs hosszútávú tárolási mód motoszkál a fejemben. Mézben való tárolás. Ezt már próbálta valaki?
A válaszokat elõre is köszönöm!

shadow177
07-03-2014, 01:40 PM
Csavaros tetejû 5l-es befõttes üvegekre gondoltál már? Feketére fested a külsejét, belepakolsz, feltöltöd CO2-val lezárod és hûvös helyre teszed. Az aszalványt én pihentetés nélkül fogom elrakni, mert szerintem úgy tovább eláll.

Laci
07-03-2014, 03:45 PM
Sikerült begyûjtenem néhány kávés zacskót (ezüst és arany színût) illetve néhány tejporosat (completa, coop, no-name). Ezek visszazárásával kapcsolatban van valakinek tapasztalata? Mûködik a dolog .
Neten azt olvastam, hogy forró vasalóval lehet, de mennyire legyen forró a vasaló?Közepesen :-) Mihez érdemes hozzányomni, fémlemezhez, vagy a vasalódeszkán is össze lehet nyomni? Fa deszka , tetõléc darab .
Arra gondoltam, hogy tojásmentes tésztát, rizst, babot és aszalt gyümölcsöt rakok el bennük és nyomok bele széndioxidot szódás szifonból. A cél az lenne, hogy a világ végéig elálljanak.
Azt hiszem itt olvastam, hogy fém hordókban lenne érdemes tárolni a kaját, mert az légmentesen zár, csak drága és nehéz beszerezni. Szerintetek márkásabb italok fém, díszdobozai megfelelnek erre a célra? Nyilván a tárolási kapacitások nem összehasonlíthatóak.
Még egy (aszalt)gyümölcs hosszútávú tárolási mód motoszkál a fejemben. Mézben való tárolás. Ezt már próbálta valaki?
A válaszokat elõre is köszönöm!
Mylar-ra keress a youtub-on .

Grafitos
07-03-2014, 04:25 PM
Rendeltem MRE-t 1900 ft-os áron:thumbup

mossberg-operator
07-03-2014, 04:41 PM
Rendeltem MRE-t 1900 ft-os áron:thumbup

Honnan?

Grafitos
07-04-2014, 06:36 AM
Vateráról:) ma megyek átvenni:)

G007
07-04-2014, 07:02 AM
Köszönöm a válaszokat!
Az üveggel az a baj, hogy nehéz és törékeny. Egyik sem elõnyös tulajdonság, ha menni kell.
Milyen festékkel fested le az üveget?

shadow177
07-04-2014, 07:18 AM
Ha menni kell, úgyis csak egy bizonyos mennyiséget tudsz magaddal vinni. De ekkor meg akár beleöntheted a egy szatyorba vagy a háti zsákba is. Ami a festéket illeti, teljesen mindegy mert csak a fénytõl kell védenie az üveg tartalmát.

mzperiksz
07-04-2014, 09:05 AM
Mivel többen kérdezték utánajártam, ~2100 lenne a 2017-es MRE, és 22 euro lenne a postaköltség/karton.
Csak akkor rendelem meg ha biztosan lesz rá vevõ, mert nem akarom hogy rám rohadjon.

Grafitos
07-04-2014, 09:16 AM
Az a büdös életbe nem rohad rád:D de legalábbis van 3 éved megválni tõle..:thumbup

mzperiksz
07-04-2014, 09:31 AM
Elmeletileg a 2017 csak a kotelezo ellenorzes eve, ettunk mar 7 eves peldanyt is ami tokeletes volt :)
A ramrohadast atvitt ertelemben mondtam, nem keves penzem allna benne ha megrendelem, es nekem annyira nem jon be minden menu :D

Zacskóbicska
07-04-2014, 10:30 AM
Köszönöm a válaszokat!
Az üveggel az a baj, hogy nehéz és törékeny. Egyik sem elõnyös tulajdonság, ha menni kell.
Milyen festékkel fested le az üveget?

Ha alufóliába becsomagolod, tökéletesen megvédi a fénytõl és nem drága megoldás.

Grafitos
07-07-2014, 10:58 AM
A srác, akitõl a 6db MRE-t 1900 ért vettem meglepõ módon egy szolnoki katona..Dumálgattunk és kérdeztem a készletrõl.
Azt mondta neki már csak 3 van, de több kollégájáról tudja, hogy van nekik eladó és ennyiért õk is megválnának tõle. Rendes volt, felajánlotta, hogy õ meg akkor elintézi a felhozást, meg az adásvételt Szolnokról. Amúgy 11 ker Gazdagrétre kell kibrümmögni érte.
Megvan a száma, akinek kell priviben átnyomom ugyanis a tõrzsõrm. Úr az engedélyt megadta:thumbup

Enemy
07-08-2014, 09:47 PM
Grafitos, elkérném a számot..:)Köszi elõre is! remélem nem csaptatok le az összes emerrére..:confused::haha:

Grafitos
07-08-2014, 09:53 PM
ma már kivagyok, de légyszi holnap dobj rám 1 pü-t és megírom:beer:

mzperiksz
07-14-2014, 03:19 PM
Megjott 2 A, es 1 B karton, futarkoltseggel 2400-re jott ki. A B kartont elvitte egy ismerosom, a 2 A-bol par menu mar hianyzik, ha valakinek kell ezen a heten jelezze.
Idei gyartas, 2017-es ellenorzesi datummal.
3324

Grafitos
08-07-2014, 07:36 AM
Nem igazán tudtam hová tenni az Origo undorító címû, ipari húskészítményekrõl szóló cikkét
és aki lusta lenne a linkre kattintani itt egy kis gusztustalan részlet a cikkbõl:D
"Szereti a fehér taknyot? Pedig eszi!"
Nagyon undorító rész következik

A fehér és rózsaszín takony különbözõképpen készül, de minden esetben gondos szakemberek ügyelnek arra, hogy az elkészítési mód ne menjen a minõség rovására.

A rózsaszín változathoz a csontokon bontás után maradó húst mechanikusan, azaz speciális késekkel, borotvával, vagy egyéb olyan módszerrel, ami nem töri el vagy deformálja egyéb módon a csontot leszedik (AMR). Ezt a marhanyesedéket elõször fölmelegítik 40 fok körülire, majd centrifuga segítségével elválasztják a hússzöveteket a zsírszövetektõl. A finom sovány húst ezt követõen ammónium-hidroxiddal tisztítják meg a benne hemzsegõ temérdek e. coli- vagy szalmonellabaktériumtól.

Az ily módon fogyasztásra alkalmassá tett pépet lefagyasztják, és késõbb ízlés szerint hozzákeverik más húskészítményekhez. például virslihez vagy hamburgerhúshoz.

A fehér takony ezzel szemben úgy készül, hogy a vágóhíd szalagján csontozás után megmaradt, nem hófehér, hanem nagyon kevés húscafatot és porcogót tartalmazó csontokról már sehogyan le nem szedhetõ hús-, ín- és porcogódarabokat választják szét egymástól.

http://www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20140730-feher-takony-a-parizsiban-msm-mechanikusan-szeparalt-hus-pink-slime-white-slime.html?utm_source=origo-nyito&utm_medium=sec-top&utm_campaign=sec

A. L. Ias
08-07-2014, 08:34 AM
Nem origo-s az a cikk az "véletlenül"? Egyébként roppant tanulságos. Külön tetszik a bélszínes roló cimkéje. Amibõl csak 8,3% a marhahús aminek 10%-a a bélszín, azaz a teljes termék 0,83%-a. Kevesebb, mint 1%, ennyi erõvel lehetne bármi a neve amit nyomokban tartalmaz.

Grafitos
08-07-2014, 08:46 AM
De igen..javítottam:)
Nálam bojkott alatt van minden húspépbõl gyúrt szarság..és ezek után biztos nem fogom újrakezdeni a fogyasztásukat...
Ha mégis elfogna a "csábítás" a húspult elõtt, majd felidézem magamba a fehér és rózsaszín takony fogalmakat

shadow177
08-07-2014, 10:31 AM
Ne is haragudjatok, de ez nettó baromság! Saját kezûleg készítettem baromfi virslit annak idején, de egyáltalán nem így készül.

Grafitos
08-07-2014, 10:53 AM
annak idején még biztos nem..:D
hacsak nem prémium termék volt a baromfivirsli korábban is csak nyomokban tartalmazott normális baromfihúst nemigaz?

shadow177
08-07-2014, 10:59 AM
Konkrétan egész bontott csirke volt az alap. Ennek a húsa lett leválasztva, fûszerezve, pépesítve. Kapott vizet 15-20%, meg valami port, úgy 10%-ot, Homogenizáltuk és ment a töltõbe.

TMIB
08-07-2014, 12:59 PM
De válogatósak vagytok. :D

Grafitos
08-07-2014, 02:08 PM
Konkrétan egész bontott csirke volt az alap. Ennek a húsa lett leválasztva, fûszerezve, pépesítve. Kapott vizet 15-20%, meg valami port, úgy 10%-ot, Homogenizáltuk és ment a töltõbe.

Az szerintem a jobbik eset...
a valami por meg ez lehetett
Adalékok

Valamennyi minõségi kategóriában elõfordulhatnak az alábbiak:

- nitrites pácsó (a rózsaszínûség elérése céljából) vagy salétrom (nitrát)

- polifoszfát: hatására fõzéskor a fehérje nem zsugorodik, így nem lesz ráncos a virsli (Franciaországban megengedett; Németországban és Ausztriában sokáig nem engedélyezték, ma jelölésköteles, a legjobb minõségû virslikhez ma sem használják. Spanyolországban a legjobb minõségû alapanyokból készülõ hentesárukban is gyakran megjelenik. Magyarországon széles körben használják. Ez az anyag jelen van az élõ szervezetben is, a hullamerevségkor azonban hamar leépül a húsban, ezért adagolják vissza: a vízvisszatartásért, s részben a „roppanósságért” is felelõs).

- aszkorbinsav: antioxidáns; barnulás ellen is hat

- gyakori adalék a trinátrium-citrát (a citromsav nátriumsója): tulajdonképpen só, vagyis növeli a sókoncentrációt, savasságszabályozó és nedvességmegtartó, ízben mégsem ad erõs sósságérzetet, nem sózza túl a virslit (Franz S. Wagner, Räuchern-Pöckeln-Wursten)

- só, fûszerek

- jellegzetes és gyakori adalék a (tipikusan szója-) fehérje, mivel nagyon kevés forgalomban lévõ virsli tartalmaz annyi húst, amelynek fehérjetartalma elegendõ a zsír-víz emulzióhoz (a szója hozzáadása már elég jelentõs minõségcsökkenést jelent a virslinél).

- nátrium-glutamát: ha van lehetõségünk az összetételt böngészni, a virsli lehetõleg ne tartalmazzon ízfokozó nátrium-glutamátot (E 621), ha elég és megfelelõ minõségû hús van benne, nincs szükség ízfokozóra. A nátrium-glutamát mentes virsli sajnos világszerte olyan ritkává vált, mint a fehér holló.

Igaz ez akkor sem takony:)

TMIB
08-09-2014, 02:00 PM
Magyar katonai kajacsomag

http://www.youtube.com/watch?v=sMP2MDSaqP0

Az elején én is arra gondoltam, hogy nem lesz egy kicsit sok az a paradicsom meg fûszer? De a végén mondta is.

shadow177
08-09-2014, 06:33 PM
Érdekelne az a csomag, amit Õ állított össze 1500,-Ft ból és belefér egy csajkába!

TMIB
08-09-2014, 06:46 PM
Kérdezd meg tõle a videó alatt, biztosan elmondja. :)

Doom
08-09-2014, 07:17 PM
Magyar katonai kajacsomag

http://www.youtube.com/watch?v=sMP2MDSaqP0

Az elején én is arra gondoltam, hogy nem lesz egy kicsit sok az a paradicsom meg fûszer? De a végén mondta is.

hol lehet ilyet kapni? nem tudjátok véletlenül?

TMIB
08-09-2014, 07:51 PM
Nem tudom, de 6.500 Forintért szerintem egye meg aki rárakta az árcédulát. :haha:
Én biztos nem adnék érte annyit, még kipróbálásképpen se. Annyiból -kis szerencsével- veszek 30 leárazott konzervet. ;)

Salmo
08-09-2014, 08:53 PM
1

gyûjtögetõ
08-12-2014, 10:25 PM
Nem tudtam hol tehetem fel ezt a kérdésemet ezért hát ideírom ha nem itt a helye akkor tegyétek át a megfelelõ topicba. Nem igazán értem hogy miért veszik annyira ezeket az MRE-ket amik általában 2000 forint vagy jóval fölötte vannak amikor ennél kevesebb pénzbél vagy ugyan ennyibõl jóval több és akár minõségi konzerveket és egyéb apróbb kütyüket mint italporok és társaikat lehet ízlés szerint összeválogatni. Én nekem az MRE mellett egyedüli érvnek a melegítõ tasak szól. Kérnélek titeket hogy mondjátok el a ti meglátásaitokat az MRE-rõl illetve az egyénileg összepakolt kajacsomagról ami szerintem jóval olcsóbbra jön ki.

TMIB
08-12-2014, 10:34 PM
Szerintem is össze lehetne állítani jóval olcsóbban is. :) A videóban is mi van? Paradicsomos bab. (Lehet kapni konzervben.) Valami más paradicsomos étel. (Konzerv.) Kolbász ízû kenõmájas. (Konzerv.) Csomag rágó, meg ilyenek. Nem egy nagy összeg. Akkor miért 6500 forint? :confused: 2000 alatt meg lehetne úszni.

TMIB
08-13-2014, 05:17 AM
Nem tudom, de 6.500 Forintért szerintem egye meg aki rárakta az árcédulát. :haha:
Én biztos nem adnék érte annyit, még kipróbálásképpen se. Annyiból -kis szerencsével- veszek 30 leárazott konzervet. ;)

Kiszámoltam. Walmart-ban ennyibõl 5.9 kiló marhagulyás konzervet lehet venni. 1 hetet kihúznék annyival, de lehet hogy többet is. (Ráadásul 4.5 csillagos és pénz visszafizetési garanciás. $50 feletti rendelésnél ingyen házhoz szállítás.) Marhahús, krumpli, répa, hagyma, só és egy kis zsír. És évekig eláll. Kell ennél több? :)