PDA

View Full Version : Nomádkodás küldföldön, avagy hogyan költözzek egy földközi tengeri szigetre?

törölt tag -gl
09-06-2014, 07:40 PM
Alternatív életmód:
Régóta gondolkozom azon, hogy új alapokra helyezem az életem.

Sokan az új életet és a szabadságot az USA-ban Ausztráliában, Londonban látják, vagy egy komoly sokszor nem teljesen tiszta vállalkozásban, amivel majd vesz magának repülõjegyeket Bora-borára, meg vesz magának majd 1 milliárdért villát a francia riviérán, vagy Jamaikában.

És nem érti miért xar úgy is.

Én kicsit letisztítottam a témát logikailag. Miért megy például az ember egy trópusi szigetre?
-leggyakrabban elég neki a kristálytiszta víz, meleg, különleges környezet, stb.

Persze ez sokak szerint csak a magyarországtól és európától legtávolabbi pontokon érhetõ el, mondjuk Balin, vagy Bora-borán. Ez tévedés.

Az is tévedés, hogy a szép új élet New-yorkban, vagy Londonban vár az emberre.

Sok kis festõi szigetet ismerek a tengeren Olasz, Horvát, Görög területeken, ezek viszonylag fejlett, kultúrált (uniós) országok.
Folytatható vajon low-budget életmód ilyen területeken?
Egyszer találkoztam egy hajléktalannal a vonaton, (nemzetközi gyorsvonat) büdös volt szegény mint a rohadás, de egyébként rendkívül ambíciózus, elmondta, hogy Párizsból jön, de Budapest hajléktalan szempontból sokkal jobb, (bár munkát keresett) elmondta, hogy a célja Málta. (igen, málta) csak össze kell kaparnia a pénzt a repülõjegyre. (remélem már kijutott)

Hajléktalanként sehol sem könnyû, de az ember nagy eséllyel meg tudja választani a helyet.
Másrészt szegény (nem vagyonos) emberként is részesülhetünk az élet szép dolgaiban is, és ehhez nem kell 100 liternyi kerozinrésszel a világ másik oldalára utazni egy szállodába.

Tudom, ez utóbbi nem csak errõl szól, de mégis felvetnék egy témát a bevezetõ után.

http://www.holidayvillagevieste.it/img/escursioni/isole-tremiti/tremiti4.jpg
http://www.vesuviotour.com/indi/_pics/4/6/holiday-tremiti1_1469718462.jpg

Lehet szerintetek nomád életmódot folytatva hónapokig, esetleg évekig elélni egy festõi földközi-tengeri szigeten?
Mi kellhet?
-szállás, ami elrejt (leggyakrabban alvóhely, fekhely, zárható hely). (a hajléktalanok például Budapesten, ezen a büdös, koszos helyen, a leg-lehetetlenebb helyen és az emberi leleményesség csúcsát nyújtó módokon húzzák meg magukat, az õ nyomorúságos módszereikbõl mûködõ példákat lehetne venni erre a szituációra)
Ez lehet akár egy mesterségesen kialakított, vagy pedig elfoglalt barlang is. Az ilyen szigeteken rengeteg barlang található, a görög mitológiában számos történet is kapcsolódik hõsökhöz, akik ilyen barlangokban húzodtak meg.
Málta egyébként nem a legjobb terület maximum klimatikai szempontból de példaképp hoznám fel, hogy lokálisan egyre nagyobb problémát jelent a helyi bevándorlók illegálisan felhúzott épületeinek jogi kérdése. (mindenféle falak mentén egyszerû dobozépületeket építenek fel)
-elhagyott épületek (izolált, de mégis lakott szigeteken talán fellelhetõek elhagyott épületek is.
-lehetséges, hogy vannak olcsón eladó ingatlanok.
-meg lehet húzódni talán lakóbusszá átalakított autóban is, amit komppal a szigetre lehet vinni. (hippi módszerek, az amerikai hippie életmód rendkívül sok hasznost modellt hordoz a nomád életmódról)

-élelem
(ez lehetne esetleg magyarországon jó idõben megtermelt élelem, amit õsztõl tavaszig a szigeten fogyasztanánk (olvastam egy történetet egy amerikai nomád hajléktalanról, aki egy földve vájt lyukban lakott, dolgozott is, és a teleket hawaiion töltötte (telett repülõjegyre a fizetésébõl)), akár, vagy valamilyen forrásból bankkártyára utalt pénz, esetleg helyi körülmények között jól elélõ növények (fügefa, stb) telepítése például egy kisebb erdõ bozótos részére, vagy csak úgy simán) ehhez természetesen ismerni kell a helyi adottságokat. Veszélyeket is (kígyók, mérges pókok esetleg)

Biztonság:
- egy békésebb szigeten, területen valószínûleg az emberek is másképp állnak egy nomádhoz mint egy stresszes és nehezen élhetõ terepen így lényegesen nagyobb az esély arra, hogy a helyiek nem fognak minket felgyújtani, megkínozni a menedékünkön. Másrészt a látogatók nagy része jó eséllyel turista. Mivel az embereket leköti a gyönyörû víz, a turizmus általi üzlet, és egyéb dolgok, nem rongálással, vandálkodással fogják eltölteni az idejüket. Még egy angliában élõ ismerõsöm mondta, hogy olyan szinten biztonságosabb magyarországnál (csak mi ezt már nem tudjuk elképzelni) hogy szerinte magyarország még rendõr mellett is félelmetes. (mindenhol) ehhez képest képzelhetjük, hogy nomádként nagyobb biztonságban lennénk egy kis szigeten a menedékünkben, mint mondjuk Gyöngyösön a saját házunkban.

Járjuk körül ezt a témát, arra kérlek titeket, hogy írjátok le, ti hogyan képzelnétek el a dolgot.

Inspiráló képek:
37863787378837893790

Bevallom régi tervem, hogy a világ több pontján is megvethessem a lábam, és esetleg vándorló életmódot folytatva élhessek itt-ott.

Doom
09-06-2014, 08:02 PM
Sokan érzik ezt,hogy jó lenne kilépni a malomból ami felõrli összeroppantja õket....aki dolgozik azért,aki nem azért..bevallom nekem is egyre többet az eszembe jut,hogy beáldoznám a tévét,az autót,a bevásárló központokat...egy kis nyugalomért és biztonságért....igen biztonságért,mert csak az szabad akinek semmije nincs,nem lehet zsarolni,félelembe tartani,irányítani,kihasználni....persze ez az élet a mai társadalmi rend szerint elítélendõ..miért is?,,,

törölt tag -gl
09-07-2014, 05:46 PM
Köszi. Látom sajnos a többi prepper érdeklõdését nem mozgatta meg annyira a téma. Pedig ez volna az igazi, ahol a tudást össze lehetne vetni egy éles, félig civil helyzettel. Mondjuk én már a múltkorit sem értettem, amikor az erdei BOL-om miatt leszóltak, hogy minek építenék engedély nélkül ilyet. Hiába.

A fórum kezd átmenni tipikus lapos konzervativításba. Vagy csak az én különös témáim nem mozgatják meg az embereket, nem tudom.

TMIB
09-07-2014, 06:04 PM
Szerintem ez csak álmodozás szinten marad és úgyse valósítja meg senki. Az elsõ akadály, hogy aki családos, az nem hagyja hátra a családját, illetve a család nem biztos hogy menne vele. A gyereknek iskola kell és a családnak egészségügy kell. (Ez utóbbi lemaradt a listáról.) Vagy munka van. A munkáját se hagyja ott senki. Vagy vannak barátok. A barátait nem könnyen hagyja hátra az ember. Nyelvi akadályok. Görög szigetet lehet választani, de vajon hány magyar beszél jól görögül?

Végül az Internet, hogy ne veszítsd el teljesen a kapcsolatot a külvilággal. Ahhoz áram kell. Hogy a kettõ legyen, ahhoz normális lakhely kell, lakcímmel. Aminek a fenntartásához munka kell.

És akkor ott vagy ahonnan elindultál, csak egy másik országban.

Doom
09-07-2014, 06:04 PM
Köszi. Látom sajnos a többi prepper érdeklõdését nem mozgatta meg annyira a téma. Pedig ez volna az igazi, ahol a tudást össze lehetne vetni egy éles, félig civil helyzettel. Mondjuk én már a múltkorit sem értettem, amikor az erdei BOL-om miatt leszóltak, hogy minek építenék engedély nélkül ilyet. Hiába.

A fórum kezd átmenni tipikus lapos konzervativításba. Vagy csak az én különös témáim nem mozgatják meg az embereket, nem tudom...nem is az ,hogy nem érdekli a fórumtársakat....csak nagyon kevés a prepper a fórumon...igazából sokakat érdekel a téma,de mindenki vakon bízik benne,hogy "ááá,úgysem lesz semmi,,,,meg énrám ez nem vonatkozik....meg az túl messze van...meg amúgy is "...a téma felvetéseid kiválóak,a gondolatmenet logikus......nem lapos konzervativizmus ez,csak ahogy írtam nincs hit,csak firkálás+jó lenne ez meg az.....na mindegy ....végül is mindenki azt csinál amit akar....fejet a homokba ,aztán majd segít valaki....

Nealden
09-07-2014, 06:35 PM
Üdv!

A téma még csak tegnapi? :) Mert én most estem gép elé. Számomra nem különös gondolatok ezek. Szerintem jónéhányunknak ilyesmin is jár az esze. Egy idõben volt egy csinos kis lakásunk vársoban hitellel...sok pénzt beleöltünk, hogy szép legyen és komfortos..."együtt épült szépült az életünk"...:)..ám egyszercsak Putyin barátunk bejelentette, hogy bizony eltekeri azt a bizonyos tolózárat az ukránok miatt. Rohadt szarul éreztem magam több hétig! nem vicc. Egyszerûen nem tudtam elfogadni, hogy teljesen kiszolgáltatottak vagyunk, és akár meg is fagyhatunk majd télen a családomat pedig nem tudom megvédeni ettõl. Na OTT tört el bennem valami...lakást szerencsésen eladtuk (persze milliók elbukásával), kihúztunk vidékre egy nyaralóba. Saját kút, kandalló, teatûzhely, növénytermesztés, favágás és megannyi szép dolog. Már nem félek ilyenektõl, és tudat alatt is elkezdõdött a felkészülés. Évek óta nem nézek tévét (ez nagyon fontos, hogy felszabaduljon kicsit az elméd). Sokat beszélgetek az öregekkel, figyelek, tanulok a régiektõl...nagyon sokat lehet tõlük.
Szerintem egyik pillanatról a másikra necces a kiugrás, viszont létezik hibrid megoldás is.
Az általad említett szigetet egy számomra nagyon szimpatikus ember Tom Neale kivitelezte (mondjuk õ tökegyedül). Élete jó részét egy lakatlan szigeten töltötte. Ajánlom a könyvét: Egyszemélyes sziget. Szerintem sokmindenre választ kapsz. Még én sem olvastam, de már ott ficereg a Kindlén :).
A civilizációnak vannak jó oldalai is, ami nélkül lehet gyorsan bevégeznénk...a könyv elõzetese is errõl szól...súlyos betegen vitték el a szigetrõl többször is. Vagy például ott van a Számkivetett...milyen rohadt tud lenni egy szimpla fogfájás? Vagy eltörik a szemüveged...esetleg egy csontod...stb...szóval szerintem fokozatosan ki lehet magunkat írni az egész mókuskerékbõl, de csak biztos stabil kis lépésekkel mehet és a legvégén sem teljesen.
Persze van ilyen is :):

http://toochee.postr.hu/erdei-emberek

Mondjuk ennek a vadsága és megalkuvást nem ismerése is irigylésre méltó. Igazán SZABAD emberek.
Nekem Mo-n ez a vidéki élet nagyon bejött és nem cserélném semmilyen szigetre, mert kb ugyanilyen lenne szerintem. Persze NAGYON tudni kell kiválasztani a helyet (pl zsákfalu, szõlõ, zártkert a hegyen...stb). Ehhez is idõ kell.

Doom
09-07-2014, 06:50 PM
...hogy miért fontos...ha nem a legfontosabb ez a téma.....tekinthetjük A mentális felkészültség koronájának.....aki képes minden értékét,vagyonát,szokásait,rokonait,barátait ,az Életét hátrahagyni és bárhol,bármikor elboldogul azzal amit elbír ..ez a csúcs,ez a lényeg...
,,kis történelem,......minden korban vándoroltak az emberek a jobb élet reményében,egy ideje nem,de nem ez a normális...ez agy mosott rabszolgaság+alapos túlnépesedés....bár a folyamat elindult,mozgolódnak az emberek....sokat gondolkodtam ezen...vész esetén a lehetõ legrosszabb ülõ célpontnak lenni...a vonuló hadseregek,fosztogatók,menekülõk mindent visznek....na és itt jön a hit...valóban baj van a világgal?valóban kell készülni?lesz háború?katasztrófa?.....ha igen,akkor már minek új tévé,akkor jobb mindent eladni és könnyen cipelhetõ csere tárgyakra váltani...ha nem lesz semmi,akkor meg mirõl is beszélgetünk itt?

A. L. Ias
09-07-2014, 08:00 PM
Ötlet szintjén már bennem is felvetõdött a lehetõség. A munkahelyen is viccelõdtünk, hogy ki kellene menni Görögországba kecskepásztornak. A kecskék vigyáznak magukra, a nyáj mozgásának elemzésébõl pedig még egy disszertáció is kijönne. Kevesebb strassz, nincs határidõs munka.
Tavaly vadkempingeztem egy hetet ott, azért kicsit más a mentalitás, de ott is minden föld valakié. Ha észreveszi, valaki jelenlétét a területen felkutatja és kérdõre vonja. Másik gond a nyelvtudás. Nyelvismeret nélkül nem boldogul az ember. Harmadik gond, az idegenség. Kedves, vendégszeretõ emberek, de gebasz esetén nem sokat teketóriáznának. Náluk is nagy a kert és ásó is akad. Egy külföldit pedig ugyan ki keresne.... Ha most hozzákezdenél, ki lehetne alakítani kapcsolatokat, hogy ne ismeretlenként jelenj meg. De a görög szigetek igen messze vannak. Egy kiruccanás simán lehet 3000 km. Ha kocsival, sok cuccal mész, akkor nem olcsó mulatság. Negyedik a lényegesen különbözõ flóra és fauna. Teljesen más ehetõ és mérgezõ növényekkel és állatokkal. Azt se lenne kedvem újból megtanulni, fõleg mert még az itthonit se nagyon tudom.
Idén Horvátországban jártam. A Dinári-hegységen keresztülautózva, sok elszigeteltnek tûnõ helyet láttam. De a térképet megnézve, 30-40 kilométerenként ott is települések vannak. Az sem annyira kihalt.
Így maradtam az itthoni túlélésnél. Az alföldön, a Tisza mellett, falusi környezetben.

törölt tag -gl
09-07-2014, 08:56 PM
Köszi!
Egyenlõre egy rövid választ írnék, csak átfutottam a kommenteket.
Kindle:
ez egy nagyon jó dolog és egyben megoldást nyújt az internet, áram, tudásbázis dologra is. 2-3 hétig kibírja feltöltés nélkül, utána meg gondolom egy mobilos napelemes töltõvel tölthetõ. Én a 3-as kindlet vettem meg, de nem tetszett a kezelése, ezért gyûjtögetek egy paperwhitera az érintõképernyõje miatt. A kindle egy jó dolog, ha 3g van rajta, akkor net is.

A másik:
Nem lakatlan szigetre vonulnék el, mert természetesen a civilizációból pár szeletre szükség van, gyakran utaznék ide, oda akár néha még Budapestre is, ha úgy hozza a sors. Egy olyan turisztikailag jelentõs szigetre látogatnék inkább el, ahol orvosi, vagy rendõri segítséget tudnék kérni, ha baj van, vagy bármikor el tudnám hagyni, de ettõl függetlenül találnék olyan elhagyatott szegleteket, ahol hipszter turistának álcázva ellehetnék.

Köszönöm az ajánlásokat. Gyûjtöm az infot csak most kell egy kis pufferidõ. Annak még inkább örülök, ha más is hasznosnak találja a topicot.

pappito
09-08-2014, 04:42 AM
szerintem ehhez Európa túl zsúfolt, mindenütt van valaki, település, út, turistautak, stb. Egy szigeten ugyanolyan kiszolgáltatott vagy, ha nem tudod elhagyni, csak valaki más segítségével. Ha jármûved van, akkor jönnek az adminisztrációs kötelezettségek plusz üza kérdése. Egy pici, jelentéktelen zsákfaluban venni valami telket/hétvégi házat és felkészíteni alaposan nekem jobb ötletnek tûnik, pláne, ha némi föld is jön vele, nem látja senki mit csinálsz a házikó alatt/mögött, stb. Mondjuk Óbánya a Mecsekben, zsákfalu az erdõben, menekülési lehetõség, akár BOL építési lehetõség, stb. Vagy Klastrompuszta, Kesztölc mellett, Velem, Cák, Ny-Mo-n, és akkor nincs nyelvi nehézség, nem néznek idegennek, elérhetõ eü ellátás, van közlekedés, ha kell menni ellátmányért. Szerintem ez sokkal kevésbé rizikós, mint kóborolni az erdõben. Ráadásul ha a környéken van valami kis ingatlanod, akkor a "hát maga mit keres itt?" kérdéseket is le lehet zárni röviden. Ugyanakkor elég jó elszigeteltség érhetõ el.

astonferi
09-08-2014, 07:53 AM
..nem is az ,hogy nem érdekli a fórumtársakat....csak nagyon kevés a prepper a fórumon...igazából sokakat érdekel a téma,de mindenki vakon bízik benne,hogy "ááá,úgysem lesz semmi
nos ez szerintem nem igaz pusztán másként gondolkodunk. aki az "ááá,úgysem lesz semmi" elvet követi halott lesz hamar.
Glassbox : én éltem külföldön mediterrán részen 3 évet. nem olyan egyszerû, mert ami mûvelhetõ rész az lakott és nehezen fognak befogadni. ha sok pénzed van hamar elmegy hogy felszereld magad és beilleszkedj illetve elfogadjanak de gáz esetén nem leszel közéjük való. bár én városi gyerek vagyok de próbáltam vidéken poénból birkát terelni, hát közöm sem volt hozzá minden tiszteletem a juhászoké. a mint sokan írták az önfenntartás rengeteg munka és sok pénz és rizikó mert nem lesz mindig jó idõ és szerencséd és akkor nem lehetsz beteg és csak dolgozol 365 napot. külföldön mire a nyelvet megtanulod sok idõ ( nagyon jól kell beszélni ) és a helyi szlenget kell ismerned fõként.
szerintem saját ország- környezet és közösség ahol viszonylag fel vannak osztva a szakterületek. de ez csak az én agymenésem 40 X évesen szerintem nem kevés élet tapasztalattal a hátam mögött .

Nealden
09-08-2014, 08:36 AM
A másik:
Nem lakatlan szigetre vonulnék el, mert természetesen a civilizációból pár szeletre szükség van, gyakran utaznék ide, oda akár néha még Budapestre is, ha úgy hozza a sors. Egy olyan turisztikailag jelentõs szigetre látogatnék inkább el, ahol orvosi, vagy rendõri segítséget tudnék kérni, ha baj van, vagy bármikor el tudnám hagyni, de ettõl függetlenül találnék olyan elhagyatott szegleteket, ahol hipszter turistának álcázva ellehetnék.

Igen egybõl lejött, hogy nem lakatlan szigetre mennél, csak hirtelen ez a könyv ugrott be és gondoltam megosztom. Amúgy az elõttem hozzászólókkal értek én is egyet....miért lenne ott más? Csak hátrébbrõl indulsz idegen nyelv, környezet, beilleszkedés, új növények, szokások, barátok otthon stb. Itt meg már az anyatejjel ezeket kaphatod :). Persze nem mondom, hogy a mozgás/kalandozás rossz dolog, sõt. Menni kell! Én maximum azt tartanám plusz elõnynek, hogy a sok ingázás következtében amit írtál, sokkal otthonosabban mozogsz az utazás/mozgás terén. Pl én képes vagyok egy nagyobb reptéren eltévedni :) de ha már többedszer megyek akkor kiismerem és nem tévesztek. Vészhelyzet esetén, ez pedig nem rossz dolog.

törölt tag -gl
09-08-2014, 11:46 AM
Az ilyen szigeteken általában drágák az ingatlanok, bár függ attól is egészen pontosan hol. De így nehéz elképzelni, hogy a szakállas görög kecskepásztor bácsi fogja vasvillával õrizni a földjét, sokkal valószínûbb, hogy luxusvillák, szállodák, kávézók, üzletek, mûemlékek vannak a környéken.
Valóban nehéz ilyen helyeken elkülönülni, viszont elvegyülni talán még könnyebb is.
Tényleg nem szeretném szegény hajléktalanok példáját megint felhozni, de jó példa arra, hogy igenis egy nagyon-zsúfolt helyen is megoldható az elvegyülés, menedék, stb.

pappito
09-08-2014, 11:40 PM

kicsit gondolkodtam még a dolgon: a szigeten lakás csak addig romantikus amíg nem próbáltad :) egy szigeten minden drágább, mert szinte mindent oda kell vinni, a kajától az üzemanyagig, elektromos áramig, stb. szóval egy kicsit úgy van, hogy ha kicsi a sziget, az a baj, ha nagy, akkor meg az. És még valami, egy szigeten a helyiek azonnal kiszúrnak, nem nagyon lehet vegyülni.

Doom
09-09-2014, 09:15 AM
...na kérem,tegnap elutaztam Hatvanba,kb.210 km,át kellett Pesten vágni és teljesen ismeretlen utakon mentem...még sosem jártam arra...még GPS-is tévedett kétszer a lezárások,terelések miatt...elgondolkodtam ahogy araszoltam Pesten...ha itt és most történne az Shtf,mit csinálnék...a felszerelés otthon...senkit nem ismerek...mi van ha a mobilteló sem jó....kihez fordulok?,kit kérek meg?...mi lenne velünk?...és itthon vagyok,ismerem a nyelvet..de valahogy akár a Föld túloldalán is lehettem volna...nem kell szigetre menni,hogy elvesszen az ember!...még a saját házadtól 100-kmre is idegen vagy,azt se tudjuk merre kell menni,mi hol van....nem olyan egyszerû az,hogy egy hátizsákkal és nagy adag önbizalommal bárhol letelepedünk...ez utópia....meg kell próbálni,végül is ez a felkészülés koronája.

pappito
09-09-2014, 09:57 AM
"még a saját házadtól 100-kmre is idegen vagy"

hát ez mondjuk Mo-n és Európa java részén nem hinném, hogy igaz, legalábbis én Mo-n sose vesztem el vagy éreztem magam idegenben, elszigetelve nagyvárosban meg mindig van ember, lehet kommunikálni, segíteni, kérdezni, stb. (igaz, Mo-n elég sokfelé jártam)

Itt azért, ahol nagyon alacsony a népsûrûség értek már meglepetések, amit fejben alaposan fel kellett dolgozni. Magyarország népsûrûsége 108fõ/km2, (Bp-é 3305fõ/km2!) Új-Zélandon ez az érték 17 fõ/km2. Egyszer motoroztunk egy úton (43-as út ma már Forgotten World Highwaynak hívják) ahol igazán nincs forgalom, mert település is alig van, az utat régen használták sokat, de ma már leginkább veteránautósok meg motorosok csavarognak arra. Két várost köt össze (Stratford, Taumarunui) kb. 150km és ezen a távon gyakorlatilag nincs semmi, az út egy szakasza le sincs aszfaltozva. Na errõl az útról nyílik egy másik, még ennél is jelentéktelenebb út, amely egy Ohura nevû településre vezet, nézd meg a google mapson. A wiki szerint 129-en lakják. Az egyik irányban 50, a másik irányban 120km a legközelebbi lakott hely, ahol mondjuk van egy bolt is meg benyakút. Ilyen út:

http://www.pappito.com/wp-content/uploads/2010/10/forgotten-gravel.jpg

Na amikor oda beértünk motorral, az egész falu egy szellemfalu volt, nem mozgott semmi, a boltok évekkel ezelõtt bezártak, körben meg a hegyek meg az erdõ meg a semmi. Na az elszigetelt. Még embert is csak fél óra ücsörgés után láttunk. Az út közepén ültünk, a motorokat is ott parkoltuk le, csönd volt és pusztulat. Na ott éreztem, hogy ha itt valami történik, akkor imádkozhatunk, mire 50km-t leteker a mentõ a kanyargós murvás úton, meg legalább ennyit egy kórházig. Zéró élet, zéró térerõ, zéró szolgáltatás bizarr volt az egész. Amúgy bányák voltak a környéken de a szénbányászatnak itt is leáldozott anno, az emberek is elmentek.

http://www.pappito.com/wp-content/uploads/2010/10/forgotten-ohura.jpg

Ideális rejtekhely amúgy, biztos olcsó az ingatlan is, meg megszokod a felhalmozást is, mert minimum száz km-t kell menned, hogy bármit beszerezz. Ehhez képest pesten vagy bármi értelmes településen legalább van kihez fordulni.

"nem olyan egyszerû az,hogy egy hátizsákkal és nagy adag önbizalommal bárhol letelepedünk"

ahogy tetszik mondani.

Grafitos
09-09-2014, 10:00 AM
Nekem az furcsa, hogy többször utazgatnál, oda vissza, meg hogy minden lenne ami kell, meg azért legyen eü ellátás, meg rendõr sem árt. Mindezek mellett saját magad épített illegál kunyhóban élnél, vagy barlangban vastagon elszigetelve mindentõl, elvileg önellátóan? Egyszerûen nem mûködik, csak akkor ha mondjuk kõ gazdag vagy és az a hepped, hogy idõnként kiszakadsz a térsadalomból 1-1 hónapra.
Nem hipszternek fognak nézni külföldön, hanem lepukkant csövesnek, akit senki nem akar a családja közelében tudni.
Egyszer láttam egy filmet egy gazdag cégvezetõrõl, akinek már mindene megvolt és hiányzott neki az izgalom. Pénz nélkül kerekedett fel, hétköznapi cuccokban és gyakran a kukákból evett és az utcán aludt..így érezhette hogy él.
1 hét múltán már alig lehetett felismerni, mert annyira ápolatlan redvás volt. Én ha szeparálódni szeretnék, nem az internetet sajnálnám, hanem a tisztálkodást és a viszonylag minõségi élelmiszereket.
Szóval..ha Te is unatkozó milliomos leszel majd, emlékezz vissza erre a vágyadra és valósítsd meg. Egy átlag gondolkodású ember azonban, akinek céljai vannak és itthon van egy mûködõ élete, nem engedhet meg magának 1-2 hónapos szüneteket.

astonferi
09-09-2014, 04:53 PM
át kellett Pesten vágni és teljesen ismeretlen utakon mentem...még sosem jártam arra...még GPS-is tévedett kétszer a lezárások,terelések miatt...elgondolkodtam ahogy araszoltam Pesten...ha itt és most történne az Shtf,mit csinálnék...a felszerelés otthon...senkit nem ismerek...mi van ha a mobilteló sem jó....kihez fordulok?,kit kérek meg?
nos kedves Doom ezért vannak a találkozok hogy megismerjük és segítsük egymást ha kell és ha tudod a telszámom és felhívsz pesten segítek (esetleg bekiabálsz a 446,300 ra és olyan helyen vagy meghallunk) ....de nekem nem kell GPS sem ebben a városban
:). pl ha ma 13:00 után hívsz még Alias is jött volna mert együtt ücsörögtünk 4 ig. ilyenkor jön rá az ember hogy egyedül nem megy.
szóval máskor bátran. vagy telefon mobilnet és írsz a fórumra és szólnak aki pesten van és nem leszel egyedül. még felszerelést is kapsz ha gebasz lenne.

A. L. Ias
09-09-2014, 05:10 PM
Csatlakozom Ferihez! Itt jön elõ a kapcsolati háló, a fórumközösség jelentõsége. Sajnos én is elmaradásban vagyok, Vietnamiveteran megúszta az idei látogatásomat, pedig fenyegettem vele párszor. Ismerjük meg egymást, közös téma és eltérõ vélemény van, nem ülnénk kukán egymással szemben. És aki itthon, hasonló érdeklõdésûekkel nem tud kapcsolatokat kialakítani, annak külföldön, "ellenséges" környezetben szinte lehetetlen.

Vietnamiveteran
09-09-2014, 05:47 PM
Viszont jövõ nyáron tényleg összehozunk nálunk egy vadkempingezést ,nyugalom-madárcsicsergés-hegyek , élet-halál harc a racka kossal mi kell még ..... :)

Doom
09-13-2014, 06:20 AM
Viszont jövõ nyáron tényleg összehozunk nálunk egy vadkempingezést ,nyugalom-madárcsicsergés-hegyek , élet-halál harc a racka kossal mi kell még ..... :)...ha lehet felétek jót pecázni ,kirándulni lehet szavadon foglak.....

törölt tag -gl
12-20-2014, 11:07 PM
Sziasztok!
Nos az ötlet innen ered:
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2459151/Hobbit-man-lives-tiny-house-5000-year.html

Ez a bolond emberke ebben a lyukban él. (ha ez komoly)
És a mostoha teleket hawaiin tölti. Ahol valószínûleg szintén van egy ilyen kis lyuka. :)

Nos. Ezen sokat tûnõdtem már, hogy ez most mi a frász. És miért megy Hawaiira.
Aztán rájöttem, hogy egy erdei menedéknél a legnagyobb gond a fûtés. (legyen szó nyaralóról akár)
Egy mediterrán utazásnál pedig a gond a szállás.
A három dolgot össze lehet házasítani, és egy wizzair jeggyel megoldani. Hozzá kell szokni az életmódhoz, az tény, de olyan szabadságot adhat, amit más emberek egész egyszerûen nem fognak fel.

Tehát, bár a témát nem prepper nézõpontból tettem fel, ezért is tettem off-ba!
Itt inkább arról van szó, hogy különbözõ bázisokat hozhatnék létre ismeretlen területeken, éghajlatokon, ha sikerül ezt elérni, minden bizonnyal könnyebben megismerhetõek az adott területek.

Az államokban ezt megteheti az ember úgy, hogy ha kedve szottyan felköltözik Oregonba, ha nem tetszik neki lemegy Floridába.
Az unioban már nem olyan egyszerû.