PDA

View Full Version : GPS (Global Positioning System)

TMIB
09-09-2014, 05:03 PM
Nem tudom mennyire túlélõs tárgy, de szerintem megér egy topicot.

Én semmit nem tudok róla, úgyhogy akinek van attól szívesen veszem a válaszokat.

- Pontosan mi az a GPS?
- Hogyan mûködik?
- Leginkább mire használható?
- Nagyjából mi az ára egy olcsó illetve közép kategóriásnak?
- Milyen márkájút érdemes venni?
- Van havidíja?
- Hogy lehet frissíteni?
- Mi az amit még érdemes róla tudni?

Láttam már kocsiban, de nekem sose volt. A Google csak valami katonai dokumentumfilmet dobott ki, mikor megpróbáltam ezekre a kérdésekre válaszokat találni.

Arra gondoltam hogy ha mégis összejön majd a pénzem és veszek egy házat egy nem túl sûrûn lakott területen, akkor érdemes lenne majd beruháznom egyre, a sok kacskaringós, erdei utakra.

astonferi
09-09-2014, 05:54 PM
mit szeretnél tudni ? én a tom tom -ot javítom, fejlesztem mert van kódom hozzá. át tudom nevezni az utcákat :) ( jó pénzért lehet bárkinek saját utcája ) tehát nekem az van de én kaptam tõlük :) nokia telefonon google van az is pontos szerintem az viszi a pálmát most. garmint használtam az nem tetszett mert lassan reagált pontatlan volt és sok hiba volt benne. szóval kérdésekre
- globális helymeghatározó rendszer.
- mûholdakról kapott jelekbõl számítja azonosítja a helyzetedet. minél több mûhold lát annál pontosabb.
- bármire ami közlekedés de tud koordináták alapján is navigálni. tehát nem utca házszámot adsz meg hanem koordinátát.
- az enyém ( mondom ajándék munkaeszköz, tudása sem átlagos ) 300-350 dollár közt van. 100 dollárért kapsz használhatót szerintem
- Tom Tom :)
- havidíj nincs évente 4 ingyen frissítés ha többet akarsz fizetõs de az amerikai részt nem tudom nem nagy tétel de az évi 4 elég. javítások folyamatosan ingyen.
- neten keresztül én is oda töltöm fel az adatokat.
- semmit. hasznos készülékek de meg kell tanulni használni és a korlátait. ( akku kapacitás - térkép hibák stb. )

Nealden
09-09-2014, 06:04 PM
- Pontosan mi az a GPS?
(Global Positoning System) Globális helymeghatározó rendszer. Segítségével meg tudjuk határozni a földi pozíciónkat 1db vevõ segítségével (átlagos használatnál ideális körülmények között ~3 m pontosan) egy térbeli koordinátarendszerben, mely akár egy térkép "formájában" jelenik meg a vevõn. Így egybõl látjuk hol is vagyunk a térképen.

- Hogyan mûködik?
Az USA kezdte az egészet. Katonai célból fellövöldözött pár mûholdat, amiket atomórákkal láttak el, hogy marha pontosan tudják mérni az idõt. Ezzel együtt képesek elektromágneses hullámok kibocsátására. A hullám terjedési sebességének, és a pontos szinkonizált idõ (földi szegmens és mûholdas szegmens között) segítségével képesek vagyunk a mûhold és a vevõ (pl kézi vevõ) közötti távolság elég pontos meghatározására. A rendszert Navstarnak nevezték el. Most abba ne menjünk bele, hogy a hullámra ami érkezik ráültetnek még egy csomó mindent (pl mûhold azonosítóját, élettartamát stb.) amit a vevõ értelmez, és hogy több frekvencián sugároznak (L1 L2 L3 meg már van több is), és hogy ezt a távolságot még nagyon sokmindennel meg kell javítani hosszú képletekkel (pl ionoszférikus korrekció stb). A lényeg a távolság. Namost mivel ezek a mûholdak ISMERT pályán mozognak, és történik egy távolságmérés, minimum HÁROM mûhold segítségével vissza tudjuk "metszeni" a vevõnk pozícióját egy koordinátarendszerbe (WGS 84). Namost az nem baj, hogy ha minél több mûholdat lát, annál pontosabb/biztosabb a metszés. Egy átlagos kézi navigációs vevõ pontossága 3-6 m, de lehet 100 is, ha pl erdõbe próbálsz nyomulni a fák alatt. Jelenleg USA (Navstar) és Oroszország (Glonass) rendelkezik használható rendszerrel, Európának is megvan a sajátja de nagyon lassan halad (Galileo) illetve Kína nagyon jól áll.

- Leginkább mire használható?
Nagyon sokmindenre.
- Hajók/repülõgépek/autók navigációjára a pár méteres pontossággal.
- Meg kell említeni, hogy cm pontosság is elérhetõ különbözõ trükkökkel és nagyon drága mûszerekkel. Ilyenkor használható geodéziai munkákra (földrészletek kitûzése, bemérése, térképezése, tektonikai mozgások kimutatása pl Alföld süllyedése ~15-16 cm stb.).
-Deciméteres pontosság térinformatikai alkalmazásokra (erdõk lehatárolása, békák ívási területének eltolódása, temetõ térinformatika...bármi ami eszedbe jut...a legextrémebb is :))

- Nagyjából mi az ára egy olcsó illetve közép kategóriásnak?
Átlag felhasználónak jó közlekedés navigálásra. Én a piacra itt is rohadt mérges vagyok, mert szétszedték az alkalmazási lehetõségeket több szegmensre pl amit túrázáshoz gyártanak nem túl alkalmas vezetéshez...ezért inkább vegyé kettõt dolog fut...ami felháborító, mert tudatos és SIMÁN megoldható lehetne, hogy egy vevõ legyen mind felett...de inkább vegyé' meg minél több készüléket/szolgáltatást...szokásos. Árakban annyira nem vaghyok otthon. Nekem egy túra GPS-em van az 45 ezer forint volt pár éve újan, és egy használtan vett MIO készülékem a vezetéshez 10 ezer forintért.

- Milyen márkájút érdemes venni?
Nekem túrához bejött a GARMIN, vezetéshez a MIO.

- Van havidíja?
Átlag felhasználás mellett jelenleg Mo-n nincs.

- Hogy lehet frissíteni?
Ne az keményebb téma. Szerintem ilyen téren hatalmas a káosz....összevissza térképeznek minden cégek mindenfélét, azok meg eladják veszik az adathalmazokat, aztán összevesznek és leáll a támogatás stb....egy katasztrófa volt pár éve ez. Ezért én úgy döntöttem, hogy a MIO-ra feltrükközök egy ingyenes OSM világtérképet, amit már több mint 20 ezren szerkesztenek folyamatosan, és nincs gazdája. Mindekié. Ezt frissítik nagyon gyakran és tapasztalatim szerint az eddigi legjobb számomra itt Europában. Persze ahol kevés a szerkesztõ ember pl Afrika ott nagyon hiányos szegénykém.

- Mi az amit még érdemes róla tudni?
Azt, hogy eleinte USA szándékosan rontotta a jelet, hogy civilek és mások ne használhassák. 2000 május 1-je óta kikapcsolták ezt a katonai zavarást. De az én véleményem, hogy akkor is függünk tõlük tehát pikk pakk eltûnhet minden, ha úgy akarják...tehát SILVA tájoló megrendelve és kúszik a BOB-ba :).

mzperiksz
09-09-2014, 06:09 PM
Nealden már leirta a lényeget, még annyit fûznék hozzá hogy érdemes GLONASS kompatibilis vevõt venni(ez az oroszok GPS-e),mert pontosabb a pozicionálás és akkor is mûködni fog ha az amerikaiak valamiért lekapcsolják/zavarják a GPS-t.

TMIB
09-09-2014, 06:10 PM
Nálam össz annyi lenne, hogy bejelölném rajta a jövõbeli házamat és néhány helyet a környezõ városokban (postahivatal, boltok, üzletek). Mutassa hol vagyok és mutassa hogy merre menjek. A szokásos "fordulj jobbra, fordulj balra, menj egyenesen 350 métert" és hasonló dolgok. Nem tervezek Afrikai utazásokat, csak lokális, egyszerû dologra kellene majd, amíg be nem tanulnám hogy pontosan mi hol van.

GPS-t keresve találtam biciklis verziót is, bár ránézésre azok nem tûnnek túl bizalomgerjesztõnek. :haha:

A telefon kilõve, nekem olyan nincs. :) A Google maps jó (volt, az új az borzalom), de az csak térkép, nem mutatja hogy te hol állsz. (Vagy telefonon azt is mutatja? Az új telefonokhoz annyira nem értek, mert nekem csak egy fekete-fehér kijelzõs volt, amivel 2 dolgot lehetett csinálni. Telefonálni és SMS-t küldeni. :D )

A. L. Ias
09-09-2014, 06:27 PM
Válasszuk külön a dolgokat.
Van a GPS, ami meghatározza a pontos földrajzi (és magassági) koordinátádat mûholdak jelei alapján.
Van a térképszoftver, ami a GPS által meghatározott koordinátát megjelöli a térképen.
Van az útvonaltervezõ program, amivel két koordináta közt lehet különbözõ feltételek szerint optimális útvonalat tervezni.
Van navigációs szoftver, amivel a megtervezett útvonalon végigvezet, ha letérsz róla, akkor az aktuális pozíciótól újratervez.
Vannak egyéb lehetõségek: sebesség kalkulátor, útvonal naplózás, stb...

A kereskedelemben kapható eszközök ezek egyes elemeit vagy összességét tartalmazzák. Vagy saját fejlesztésben vagy máshonnan átvett adatok alapján (google maps rétegre vetíti a pozíciót). A minõség, a tudás, a többletszolgáltatás tükrözi az árat.

Ha csak lokális közlekedésre kell és csak autóban, akkor egy egyszerûbb is elég. Ha túrázni is vinnéd, gyalog, kerékpárra, erdei ösvényekre, akkor fényesebb kijelzõ, hosszabb akkuidõ, részletesebb térképszoftver jól jöhet.

pappito
09-10-2014, 11:01 PM
amúgy alapjaiban tényleg bosszantó amit Nealden írt, hogy több eszköz kell, de azért van abban is ráció. Az autóban kutyát nem érdekli a domborzati topomap, ami egy túrázót igen, viszont a túrázónak nem kell TBT navigáció, hanem egy alapos turistatérkép, szintvonalakkal meg mindenfélével. Ugyanakkor az autóba való eszközöknek az árában én spec nem akarom megvásárolni a vízállóságot meg a nagy akkuidõt, mert a kocsiban szárazság van és áram is rogyásig. A terepen viszont nem baj, ha ütésálló, vízálló a cucc, esetleg kezelhetõ kesztyûben is stb.

Én a kocsiban a telefonomon levõ google maps-al navigálok, az új verzióban megint lehet offline leszedni egy tervezett útvonalat, úgyhogy mobiltérerõ nélkül is használható, korlátokkal. Ugyanezen a telefonomon van egy országos turistatérkép is, szerencsére kottára ugyanaz, mint a kiadott papírtérkép, csak ugye van gps, megmutatja hol vagyok, ha elvesznék. (plusz vannak waypoint meg tracking opciók, ha kell visszavezet az uton amerrõl jöttem). Ennek is van offline tölthetõ opciója, kirándulás elõtt nagy ráhagyással ki szoktam jelölni a területet és letöltöm, mert úgysincs térerõ, de airplane módban megy a gps, így van egy elektronikus turistatérképem. Hátránya, hogy ez városi telefon, nem lehet akkut cserélni benne, ha lemerült, akkor kampó. (ezért viszek tájolót meg papírtérképet is)

Az erdõben szokott nálam lenni egy öreg eTreX, azon térkép sincs, de waypointokat lehet vele markolni és cerkaelemmel megy, ha lemerült, csak beletolsz két újat és bugi. plusz sokat bír mert nincs színes kijelzõje se, bár elavult és lassú. Azért a BOB-ba nem árt és gondoom már elég olcsó is, jó biztonsági tartalék lehet.
http://images.amazon.com/images/G/01/electronics/detail-page/etrex_1_lg.jpg

Ha kézi gps-t akarsz, akkor érdemes alaposan körülnézni, a vevõ oldalon sok különbség nincs, de a térképkezelés, a térképfrissítés módja sokban eltérhet. Ebbõl nincs kínai szar, meg kell fizetni a minõséget, viszont csúnya bajtól óvhat meg, érdemes nem ezen spórolni. Az Outdoor Gearlab szerint a Garmin Oregon600 a legjobb (outdoor!) 16 órát bír egy szett elem, touchscreen, gyors rajzolás, pontos vevõ és még könnyû is és tudja a GLONASS-t.
http://assets.outdoorgearlab.com/photos/11/28/234352_18567_XL.jpg

A másik Garmin GPSMAP 62sc a másik frankó, de ez nehezebb, nincs touchscreen (hidegben jobb, igazi gomok vannak rajta) és kisebb a kijelzõ felbontása, de azért szemmel láthatóan robusztusabb.
http://assets.outdoorgearlab.com/photos/11/33/234852_6255_XL.jpg

Én valami olyasmiben gondolkozom ami térképes GPS és kézirádió egyben, mint a Garmin Rino, persze ennek csak úgy van értelme, ha másnak is van a bandából. Ennek vadászatnál van értelme, mert a te poziciód megjelenik a többi vadász gps-én (az övék meg a tieden) úgyhogy tudod merre vannak körülötted emberek és te is látszol, kisebb az esély a balesetre.

Végig kell gondolni mire kell és a felhasználáshoz venni cuccot.

TMIB
09-11-2014, 12:39 AM
Walmart-ban van Garmin és TomTom. Garmin 75 és 150 dollár között van Amazonon.

Néhány fórumon utánaolvastam. Azt írták hogy GPS-nél biciklire és motorra 3 fontos dolognál kell vigyázni.

Hogy bírja az akkumlátor, hogy vízálló legyen és hogy bírja a rázkódást.

Ha ezek rendben vannak akkor nincs gond és használható az autós GPS kerékpáron és motorbiciklin is. :)

TMIB
09-11-2014, 02:25 AM
Úgy nézem hogy a Garmin-nak 2 óráig bírja az akkuja. Lehet ezekkel a szerkezetekkel olyat csinálni, hogy beprogramozni a célállomást, aztán mondjuk 5-10 percenként bekapcsolni és megnézni hogy pontosan hol vagyunk? A 2 óra akku-idõ nem tûnik túl soknak és az a 2 óra lehet hogy csak másfél (ismerve az akkukat és a gyártók állításait).

Viszont az a másfél, esetleg 2 óra bõven elég ha az úton néha bekapcsoljuk és megnézzük hogy hol vagyunk pontosan. Kocsinál mindegy, mert kocsiban van áram, de motornál, gyalog és biciklinél nincs kéznél áram. A gyártó oldalán azt írják hogy nem lehet bele se nagyobb akkut venni, se akku-t cserélni. Csak a gyártó tudja cserélni, tehát azt sem lehet hogy feltölteni és cserélgetni ha lemerül.

Youtube-on valaki rácsatlakoztatott egy solar töltõt és mûködött vele. Ez is egy jó megoldás lehet! :cool:

Azt írják hogy USB-vel is tölthetõ. Jó, mert AC töltõt nem adnak hozzá.

Egy weboldalon azt írják hogy a legtöbb autós GPS-ben van gyalogos mód is, a Garminban és a TomTom-ban is.

Úgy tûnik hogy a másik kérdésemre itt a válasz.

"TIP: note that car GPS receivers typically don't have a long battery life (1 - 3 hours), so if you're on a long walk, turn on the GPS when you need direction, then turn it off to conserve battery life."

Magyarul azt írja, hogy az autós GPS-ek akkuja 1-3 órát bírja általában, úgyhogy aki gyalog van, az jobb ha kikapcsolja és csak akkor kapcsoja be, mikor tudni akarja hogy épp merre kell fordulni.

:thumbup

Azt hiszem nagyjából mindent tudok amire kíváncsi voltam. :)

Picsogi
09-11-2014, 05:33 AM
Nekem az alábbi van: http://www.wayteq.hu/hu/x980bt
erre olyan navigációs programot teszel amilyet akarsz (Win CE 6.0-án fusson az a lényeg)
Írtam egy kis progit ami elindul bekapcsoláskor, és ott lehet választani az autós navigáció és a turista (Navon turistautak.hu) közül.
Nagyon jó opensource térképek vannak európáról legalábbis, és ingyenes konverterekkel simán konvertálhatók olyan formátumra amit a Navon elfogad. Szintvonalas térkép, kerékpáros térkép stb...
akkuja 2-3 órát bír én is elküldöm alvásba ha gyalogtúrázom akkor szinte semmit nem fogyaszt, de volt már hogy lehalványított képernyõvel toltam végig és kibírta (log mentése miatt)

raktaros
09-11-2014, 10:43 AM
Úgy nézem hogy a Garmin-nak 2 óráig bírja az akkuja.

Akkor autós verziót néztél. Terepre szerintem csak kompromisszumokkal alkalmas.
Elõttem már írták az gyengéit:
-kevesebb akkuidõ
-kevésbé védett mechanikai sérülésektõl
-kevés (nincs is?) nedvesség elleni védelem
-napfényben láthatósága gyengébb
-nagyobb méret
Nekem egy ilyen (http://gpsgames.hu/hirek/tech/72/garmin_dakota_-_teszt/) van, kb. 12-13 órát elmegy 2db AA méretû akkuval, és fél perc alatt cserélhetõ. Autós navigációra is használtam egy idõben, csipog hogy nézz rá ha fordulni kell valamerre.
Nekem kényelmetlen volt hogy nem beszél és a képernyõ is kicsi. Így vettem mellé autósat...
Ha mindkét felhasználási terültre egyet kellene használom akkor a túrás lenne az.

Nealden
09-11-2014, 12:36 PM
Tyúha Raktáros :) pont ugyanezt az utat jártam végig, csak nekem ilyenem van : http://www.motorcycle-usa.com/404/1645/motorcycle-article/garmin-etrex-legend-hcx-gps-review.aspx
Túrára vettem, jól is muzsikál mai napig (kb 6-7 éves) viszont körbe a gumiszalag már lenyûvõdött. A csipogós útjelzés nekem sem jött be, ezért jött mellé a MIO autós navigációra. Gyártottam neki egy tokot, ami szabadon hagyja az antennát az ég felé, és a vállamra lehet tépõ zárazni a pontosabb, jobb mûhold jelek érdekében. Viszont Schneeberg Weichtalklamm egyik láncos sziklájánál ereszkedtem le és a vállammal kitoltam a tokból. Esett vagy 6-8 métert sziklára...ennek tuti annyi gondoltam. Semmi...szerencsére az oldalára pattant és egy kicsit elkente a mûanyagot....tökéletesen mûködik a mai napig.

raktaros
09-12-2014, 09:03 PM
A turiastautak.hu (http://turistautak.hu/forum.php?id=kutyuk)-n régebben olvastam errõl a burkolatleválásról, lehet van rá valami olcsó/egyszerû megoldás, már nem emlékszem, esetleg olvass vissza.

Én eleinte egy pda (http://cdn.itechnews.net/wp-content/uploads/2006/12/FUJITSU-SIMENS_Pocket%20LOOX%20T810.jpg)-t használtam túrára és autóban is, de egyik helyre sem volt az igazi, így lett két külön kütyü.
(Kidobott (sok)pénz volt, évek óta porosodik a polcon, nem tudom mire használni)

OFF
Az enyém is járt már a Schneebergen :).
De még visszaviszem, mert a viharos szél miatt a fennsíkra érve vissza kellett fordulni.
Jól néz ki ez a szurdok, majd utánanézek, lehet nem hagyjuk ki :).

TMIB
10-28-2014, 04:53 AM
Az enyém is ilyen. Igaz, a tegnapi teszten a miénk tûrhetõen vizsgázott, nem úgy mint ez a videóban. :D

http://www.youtube.com/watch?v=L9PYJh6Nnxs

Nealden
10-28-2014, 07:06 AM
:) Nos igen...a GPS nem minden...figyelni kell a kis rohadékra. Amúgy be lehet kapcsolni "úton tartó" funkciót ami azt jelenti, ha a rossz vételi körülmények miatt leesnénk az útról a szoftver automatán az úton tartja a kis kocsit. A készülék még nem minden...a feltöltött térkép minõségétõl lesz igazi érték. A videón amúgy látszik, hogy erdõben vannak. Nálam volt olyan, hogy 50-80! métert is romlott a megbízhatóság a fák miatt. A fenyõt pl. különösen rühelli a mûholdjel, de elég neki egy magasabb ház is ami durván bezavarja a meghatározást.

fater.lajos
10-28-2014, 06:21 PM
A polgári GPS-ek hivatalos pontossága 30 méter. Így az 50-80 méter nem jelentõs eltérés. Szerintük...

Nealden
10-28-2014, 06:26 PM
Még a kezdet kezdetén egyszer majdnem ott maradtam az erdõben emiatt a "nem jelentõs" eltérés miatt... :) Bár a mostani helyzetet elnézve lehet jobban jártam volna ... :)

Alpha
12-25-2018, 04:12 PM
Van köztünk olyan aki gyakorlatban használ garmin túra navigációt?
Lenne egy-két kérdésem.
Köszi

varég
12-25-2018, 04:46 PM
Van köztünk olyan aki gyakorlatban használ garmin túra navigációt?
Lenne egy-két kérdésem.
Köszi

Használtam, de már visszatértem a papíralapúra.
Mi volna a kérdés, hátha tudok segíteni :)

raktaros
12-26-2018, 04:16 PM
Már vagy 2 éve én sem kapcsoltam be :(

Alpha
12-27-2018, 06:43 PM
Használtam, de már visszatértem a papíralapúra.
Mi volna a kérdés, hátha tudok segíteni :)

Beszerzés alatt van egy Garmin etrex 30-as. Hardveresen majd megismerem a kütyüt. Inkább az érdekelne, hogy térképet hol tudok beszerezni? Kell-e konvertálni? Ha igen, akkor azt hogyan és mivel? Stb?
Ez csak ilyen puhatolózás elõljáróban. A konkrét kérdések majd akkor jönnek, ha megérkezik a készülék.

varég
12-27-2018, 06:58 PM
Beszerzés alatt van egy Garmin etrex 30-as. Hardveresen majd megismerem a kütyüt. Inkább az érdekelne, hogy térképet hol tudok beszerezni? Kell-e konvertálni? Ha igen, akkor azt hogyan és mivel? Stb?
Ez csak ilyen puhatolózás elõljáróban. A konkrét kérdések majd akkor jönnek, ha megérkezik a készülék.

Olyanom volt, nem rossz.
Itt van térkép, leírás: https://turistautak.hu/

Az EGÉSZ ország elérhetõ igen részletesen, csak figyelj, hogy rengeteg réteg van, geoládától a kiskutyakakipozíciókig, így nem biztos, hogy felfér minden.

Az autóban megszokott "következõlehetõségnélforduljjobbra" nincsen benne, illetve nem ilyen elven mûködik.

Az akkuból érdemes jobbat venni, nagy kapacitással, az talán kibír egy napot.

Nem rossz készülék, elég pontos, geoládázásra is megfelelõ.

Ami nekem nem tetszik ezekben, az a kicsike kijelzõ, ha elég távoli nézetre váltasz, akkor sok részlet nem látszik.

Alpha
12-27-2018, 07:12 PM
Olyanom volt, nem rossz.
Itt van térkép, leírás: https://turistautak.hu/

Az EGÉSZ ország elérhetõ igen részletesen, csak figyelj, hogy rengeteg réteg van, geoládától a kiskutyakakipozíciókig, így nem biztos, hogy felfér minden.

Az autóban megszokott "következõlehetõségnélforduljjobbra" nincsen benne, illetve nem ilyen elven mûködik.

Az akkuból érdemes jobbat venni, nagy kapacitással, az talán kibír egy napot.

Nem rossz készülék, elég pontos, geoládázásra is megfelelõ.

Ami nekem nem tetszik ezekben, az a kicsike kijelzõ, ha elég távoli nézetre váltasz, akkor sok részlet nem látszik.

Köszönöm.

WestBam
04-14-2019, 12:09 PM
Aki esetleg csak erre bízná a dolgait és nem vesz térképet annak javaslom olvassa el ezt a friss cikket (https://444.hu/2019/04/14/putyinek-mar-a-gps-eket-is-osszezavarjak) (forrás cikk angolul (https://www.businessinsider.com/gnss-hacking-spoofing-jamming-russians-screwing-with-gps-2019-4?utm_source=feedly&utm_medium=webfeeds)). Bárhol, bármikor, bármennyi idõre meg tudják oldani, hogy a navigációs eszközök azt se tudják épp merre van észak, és persze azt sem, hogy hol vagy.

Al Bundy
04-14-2019, 03:05 PM
En pl. soha nem biznam magam, csak a GPS-re. Nalam mindig van terkep. Pont azt beszeltem valamelyik nap ocsemmel, hogy az emberek nagy reszebol kiolte a technikai fejlettseg a termeszetes tajekozodasi kepesseget. Tulsagosan hagyatkoznak a technikara. Hiszen egy terkepen valo tajekozodas nem tul bonyolult, kovetni par volnalat meg a szerenyebb kepessegekkel ellatott ember is tud. A legtobbeknek a sajat poziciojuk meghatarozasa a problema a terkepen.

WestBam
04-14-2019, 06:34 PM
Nem csak a pozíció megtalálása lehet gond, az irányok betájolása is. Aztán jön a térképforgatás jobbra-balra, mert ugye a navi mindig menetirányba mutatja az utat :D