View Full Version : Ti mit csinálnátok,ha kitörne a világháború vagy hazánk háborúba keveredne?
mzperiksz
09-14-2014, 05:32 PM
Bepakolnám a fegyvereket meg a családot a kocsiba, elkötnék egy kisgépet a budaörsi reptéren, és elmennék délre egy szigetre.
Utasítanék mindenkit hogy azonnal vásároljanak fel mindent a boltban. Védekezésre rendezkednék be. Ha már annyira nagy lenne a baj, beszélnék a szomszédokkal is.
cookac
09-14-2014, 06:18 PM
Hát az attól függ kik támadnának ránk, elsõnek nem ártana tájékozódni. Azt ha a nyugat, akkor sietnék haza valami gyors sütit csinálni, h megkínálhassam a felszabadítókat. Ha meg vmi bocskorosok akkor v lelécelnék v beállnék harcolni.
Érdemes lenne azonnal minden egyes edényt, flakont, üveget vízzel megtölteni. Tüzelõt beszerezni. Fát, papírt, minden ami éghetõ. A boltokból egyértelmûen minden ételt és italt felvásárolni. WC papírt, papírzsebkendõt, fertõtlenítõszert, de tulajdonképpen mindent aminek bármilyen értéke van. Lõszert keresni és lõfegyvert, de talán az lenne az elsõ amit szétkapkodnának a pánikolók.
Vietnamiveteran
09-14-2014, 08:25 PM
Hát én mivel tartalékos vagyok , még ha nem is jó szívvel de mennék a gyülekezési helyemre . A hadköteleseknek 5-15 év a büntetés háború esetén ha meglépnek körülményektõl függõen , szóval ezt én biztos nem kockáztatnám , pláne ha csak egy pár hetes általános mozgósítás miatt kell bevonulni .
" A honvédelmi kötelezettség elleni bûncselekmények
Bevonulási kötelezettség megszegése
334. § (1) Az a hadköteles, aki katonai bevonulási kötelezettségének nem tesz eleget, vétséget követ el, és két évig terjedõ szabadságvesztéssel, háború idején bûntett miatt egy évtõl öt évig terjedõ szabadságvesztéssel büntetendõ.
(2) Aki a bûncselekményt gondatlanságból követi el, vétség miatt az (1) bekezdésben írt megkülönböztetés szerint egy évig, illetõleg három évig terjedõ szabadságvesztéssel büntetendõ.
Kibúvás a katonai szolgálat alól
335. § (1) Az a hadköteles, aki abból a célból, hogy a katonai szolgálat alól kivonja magát, jelentkezési vagy bevonulási kötelezettségének nem tesz eleget, bûntettet követ el, és három évig terjedõ szabadságvesztéssel büntetendõ.
(2) Az a hadköteles, aki az (1) bekezdésben meghatározott célból
a) testét megcsonkítja, egészségét károsítja, vagy megtévesztõ magatartást tanúsít,
b) engedély nélkül külföldre távozik vagy tartósan külföldön marad, öt évig terjedõ szabadságvesztéssel büntetendõ.
(3) Háború idején az (1) és (2) bekezdésben meghatározott bûncselekmény elkövetõje öt évtõl tizenöt évig terjedõ szabadságvesztéssel büntetendõ. "
GAZDA
09-15-2014, 06:31 PM
Hát én mivel tartalékos vagyok , még ha nem is jó szívvel de mennék a gyülekezési helyemre . A hadköteleseknek 5-15 év a büntetés háború esetén ha meglépnek körülményektõl függõen , szóval ezt én biztos nem kockáztatnám , pláne ha csak egy pár hetes általános mozgósítás miatt kell bevonulni .
334. § (1) Az a hadköteles, aki katonai bevonulási kötelezettségének nem tesz eleget, vétséget követ el, és két évig terjedõ szabadságvesztéssel, háború idején bûntett miatt egy évtõl öt évig terjedõ szabadságvesztéssel büntetendõ.
(2) Aki a bûncselekményt gondatlanságból követi el, vétség miatt az (1) bekezdésben írt megkülönböztetés szerint egy évig, illetõleg három évig terjedõ szabadságvesztéssel büntetendõ.
335. § (1) Az a hadköteles, aki abból a célból, hogy a katonai szolgálat alól kivonja magát, jelentkezési vagy bevonulási kötelezettségének nem tesz eleget, bûntettet követ el, és három évig terjedõ szabadságvesztéssel büntetendõ.
a) testét megcsonkítja, egészségét károsítja, vagy megtévesztõ magatartást tanúsít,
b) engedély nélkül külföldre távozik vagy tartósan külföldön marad, öt évig terjedõ szabadságvesztéssel büntetendõ.
(3) Háború idején az (1) és (2) bekezdésben meghatározott bûncselekmény elkövetõje öt évtõl tizenöt évig terjedõ szabadságvesztéssel büntetendõ. "
Szépen leírtad a polgár kötelességét az állam felé és az államnak mi a kötelessége a polgára felé?
raktaros
09-15-2014, 06:41 PM
Tulajdonképpen nem a hazát védené az ember, hanem a politikusok helyét...
Egy osztrák kormánnyal lehet jobban járnánk :).
Vietnamiveteran
09-15-2014, 08:01 PM
Nem az a lényeg ,hogy milyen politikai hatalmat szolgálunk , vagy kinek a balfaszsága miatt tör ki egy háború , ami minket érint az az ,hogyha nem vonulsz be amikor hívnak akkor bevarrnak jó pár évre . Ennyire egyszerû , ebben nincs politika csak matematika :) Ha be kell vonulni akkor nincs mese menni kell , kár lécelésen gondolkodni , azon kell agyalni ,hogy hogyan éld túl ha besoroznak .
gyûjtögetõ
09-15-2014, 08:13 PM
Doom!
Köszönöm hogy indítottál egy ilyen topicot, remélem idõvel jobban beindul majd. Gazda észrevétele kérdése teljesen jogos és helyénvaló. Nevezzetek hazafiatlannak de mit tesz értünk a kormány?Gyakorlatilag semmit vagy legalábbis minimálisat. Békeidõben, és most hogy a szomszéd ország háborúzik és gyakorlatilag már kitört a III. világháború (egyenlõre csak gazdasági) semmit nem tesz a haza védelmében se, sõt módszeresen leépíti a honvédelmet, lépten-nyomon ott húz le és használ ki ahol csak tud minket állampolgárokat. Én nem érzem úgy hogy tartoznék bármivel is ennek az országnak adózok és fizetek éppen eleget a pénzéhes politikusoknak nem fogom az életemet is adni (bevonulni és jó eséllyel meghalni vagy megnyomorodni.) Nem hiszem hogy bárkinek vagy bármilyen alkotmánynak joga lenne bárkit háborúra kényszeríteni. Ha valakinek nem tetszik vagy nem egyezik a véleményével pontnem érdekel.
raktaros
09-15-2014, 08:24 PM
Ha besoroznak és a háborúba küldenek, szerintem elég kis részben fog rajtunk múlni hogy hazajövünk-e :(.
Parancskövetést várnak el nem agyalást. Hiába tudod hogy a halálba küldenek a parancs az parancs.
Vietnamiveteran
09-15-2014, 08:47 PM
Nem akarok senkit sem megzavarni az álmodozásból de ha háború lenne akkor nem igazán lenne lehetõség megsunnyogni a katonai szolgálatot ,kár ezen agyalni . Én sem akarok senki miatt megdögleni de ha egyszer megjön a behívó akkor a lehetõ legrosszabb döntés lenne a lelécelés . Ettõl még egyetértünk abban ,hogy mások miatt meghalni hülyeség de sajnos ez nem a mi döntésünk lesz , belekényszerítenek minket ahogy tették azt a történelemben már nagyon sokszor .Egyébként nem kell megijedni elõször az aktív hazai katonai állományt vetnék be , utána jönnének a tartalékosok aztán a hadkötelesek és ezután jönne csak a civil nép de addigra már gyakorlatilag mindegy is lenne :)
A kérdés az, hogy hagy a sok hadra fogható fiatal külföldön van (fél millió ember), akkor kire lehet számítani ha 1-2 napon múlik az ország védelme?
gyûjtögetõ
09-15-2014, 09:12 PM
Nem tudom mennyi az aktív és a tartalékos állomány de biztos vagyok benne hogy olyan elenyészõ számú és rosszul képzett a nagy többsége,gondolom rosszul felszerelt szóval hamar elfogynának ha meleg lenne a helyzet. Aztán jönne a sorozás (amit gondolom ez a birka kormány a legutolsó percekig halogatni fog) hiába lennének már régóta egyértelmû elõjelek hogy itt bizony háború lesz. Szóval sanszos hogy a sorkatonák meg mégannyira se lesznek kiképezve. Meg õszintén végig nézel a mostani sorkötelezett generáción mit látsz? Vagy elhízott vagy egy metroszexuális buzigyerek aki másra se jó minthogy facebook szelfiket csináljon az idióta ecsetfejérõl.
A. L. Ias
09-15-2014, 09:14 PM
Hadra fogható, de kiképzetlen. 2004-ban szüntették meg a sorkatonai szolgálatot. A 28 évesnél idõsebb férfiak kaptak valamiféle alaki és fegyveres kiképzést, tudják mi a parancs és azonnal fegyvert lehet adni a kezükbe. A 30-40 éves korosztály nagy része itthon van, õket lehet azonnal kiküldeni a kialakuló frontra.
Vietnamiveteran
09-15-2014, 09:24 PM
"Vagy elhízott vagy egy metroszexuális buzigyerek aki másra se jó minthogy facebook szelfiket csináljon az idióta ecsetfejérõl. "
Ezen jót röhögtem ,de nagyon igaz .
Nealden
09-16-2014, 07:06 AM
Egy kis érdekesség: most, mikor az Al-Kaida Állam (nem Iszlám, mert semmi köze az iszlámhoz) veszélyezteti a kurdok által lakott részeket, nõk, férfiak, idõsek és fiatalok együtt fogtak fegyvert. Fizetés nélkül és sokszor akadozó ellátás mellett jelenleg is a frontvonalon harcolnak és (hírek szerint) sikeresen védekeznek. Sokan meghalnak közülük nap mint nap és a tábornokok azt mondják, hogy korántsem a teljes haderõvel ostromolják õket a szélsõségesek, mert még Bagdadot akarják elõbb bevenni és csak után fordulnak észak felé teljes erõvel. Szóval politika ide vagy oda (még saját államuk sincs!), van mikor az élettered veszélybe kerülése miatt kell fegyvert fognod nem pedig a hízott gyökerek miatt, akiknek a fiaik elsõként lesznek kimenekítve. Amikor valaki azt mondja, hogy nem tudja megvédeni a családját személyesen és nem tágít (kicsit én is ezt érzem), annak lehet (nekem is) el kell gondolkodnia azon, hogy egységben az erõ és csak úgy tehetünk valamit a védelmük érdekében, ha pár száz kilométerrel odébb fegyvert fogunk és egységesen ellenállunk (lásd pesmergák, akik mai napig tartják a vonalaikat, sõt ellentámadásba lendültek...NÕK! is). A menjünk másik országba (ne adj isten kontinensre :)) háborúzni elvvel NAGYON nem értek egyet én sem.
Grafitos
09-16-2014, 07:26 AM
Nálam mint tudjátok a lelépés volt tervben. Korábban írtam is róla, hogy délen hagynám el az országot a zöldhatáron a családommal. Illegális határátlépéssel van a legnagyobb esély a lécelésre és lényegesen életszerûbb, mint elkötni egy kisgépet és egy szigetre távozni. Vannak esmerõseim közvetlen a határ mellett elhelyezkedõ kis faluban. Ismerik a környéket, mint a tenyerüket és segítenének a bajban.
Ez volt a terv, aztán az élet csavart rajta egy szép nagyot. Feleségem kapott egy nagyon jól fizetõnek kinézõ (200 felett) állásajánlatot a honvédségtõl. Hadnagyi rendfokozata lesz és érdekes munkája.
Sokat gondolkoztunk, hogy pont egy ilyen nemzetközi feszültségekkel teli idõszakban érdemes-e belépni a seregbe...Végül igent mondott! Ez mindent borít háború esetén. Asszony nélkül természetesen nem megyek sehova..inkább megdöglöm itthon a fronton. Ráadásul rádiós Uralsofõr vagyok..azokat elõszeretettel kapják le az elején:)
Szóval mi beragadtunk, mert kockáztattunk és inkább egy jelenleg jobb életet választottunk...a jövõ majd megmondja jól döntöttünk-e!
fater.lajos
09-16-2014, 08:18 AM
Öreg vagyok, partizánnak állok. Esetleg városi gerilla leszek. És ez nem vicc.
A. L. Ias ! Egy dologban tévedsz. A kiképzetteknek is sürgõsen egy felújító képzésre van szüksége bármiféle feladathoz. Ez minimum két hét.
astonferi
09-16-2014, 08:54 AM
Öreg vagyok, partizánnak állok. Esetleg városi gerilla leszek. És ez nem vicc.
A. L. Ias ! Egy dologban tévedsz. A kiképzetteknek is sürgõsen egy felújító képzésre van szüksége bármiféle feladathoz. Ez minimum két hét.
akkor egy a tervünk én is városi partizán leszek. és magamon érzem hogy kell a képzés felújítás mert megkopik minden ami régen rutin volt.
fater.lajos
09-16-2014, 10:24 AM
Akkor egy kis olvasni való:
http://mhtt.eu/hadtudomany/2009/1_2/063-071.pdf
Most õszinte leszek. Én nem voltam katona, pedig életkoromnál fogva lehettem volna.
Sorozáson "A"-t kaptam(kb. 13 éve talán), mentem is volna talán októberbe de....
Jött egy szép nagy boríték, hogy felvettek fõsulira. Apám is katona volt és pont az egyik volt kollégája volt a
megyei hadkiegen kisfõnök. Nem azért hívta, hogy kivonjon a szolgálat alól, hanem ilyenkor mi van?
A volt kolléga azt válaszolta, hogy ezennel le vagyok húzva névsorból, irány a fõsuli.
Lehet nem hiszitek el, de eszembe sem jutott kibújni a "bulialól", meg nem árt némi tartás, plusz a honvédségen keresztül szereztem
"C"-s jogsit. Készültem az Uralozásra erõsen, De hát.......
Így utólag visszagondolva lehet le kellet volna szarnom a sulit és menni? Ki tudja.
Fegyvert se nagyon tapogattam. Szerintetek???
Ennyit a hadrafogható emberkékrõl.
Amúgy mint korábban valahova írtam gerilla harc és miegymás.
Az asszony azt mondta hogy ha úgy van megy, én azt mondtam de egyedül (Vagy gyerekestõl). Ha "vége" vagy nyugi lesz és
megmaradok, megkeresem. Hogy miért maradnék? Csak.
Daniui
09-16-2014, 02:04 PM
Most vettem meg, majd beszámolok, ha elolvastam:
http://www.hollo-antikvarium.hu/konyv_kepek/E/r/Ernesto_Che_Guevara_A_gerillaharcos_kezikonyve_170 594.jpg
Szerintem ez az ami a neten Partizánháború címen van fent, azt is Che Guevara írta jó könyv, mondjuk itt alapvetõen az erdei gerrilla hadviselésrõl ír, de nagyon sok hasznos dolog van benne.
Daniui
09-16-2014, 02:21 PM
Ha háború lenne a magyar hadsereg szart sem érne gyorsan megszállás alá kerülne az ország(fõleg ha egy komolyabb hadsereg támad meg), csak a gerilla, szabotázs, stb. akciókkal lehetne sikereket elérni hasonlóan mint Afganisztánban az amerikaiak ellen. Viszont abban nehezen hiszek hogy félkatonai szervezetek fent tudnának maradni megszállás alatt, ezért beépülve a lakosság közé, onnan indítva az akciókat lehetne bármit is elérni. És ez egy hosszú elhúzódó hadviselési forma lenne, és fanatisták nélkül gyorsan bedõlne az egész, mert egy maroknyi fejben ott lévõ ember meg nem ér semmit ehhez is országos összefogás kellene, amit nehezen hiszek, hogy meg tudna valósulni, fõleg mivel ennek egy alulról szervezõdõ sokszor egy-két személyes alegységeknek kell lenniük akik valamiféle egyszerû parancsközvetítés útján tudnának önállóan akciókat indítani, és mivel ehhez talpraesett emberek kellenek akikbõl úgy érzem egyre kevesebb van lehet hogy ez a fajta harcmodor is gyorsan bebukna, megtörne és gyorsan megsemmisülne a "tüzes mag". Vagy el kell fogadni a megszálló erõt, és tûrni... De persze megpróbálni meg kell amit lehet, csak aztán el kell fogadni hogy bele is lehet halni.
Mondjuk akkor már más lenne a helyzet ha mondjuk a NATO kiépíteni minket ütközõországnak, és felszerelnének egy halom fegyverrel és emberrel...
Daniui
09-16-2014, 02:28 PM
Ezeket a könyveket ajánlanám pluszba, némelyik elég alap és ismerni fogjátok már de az ismétlés sosem árt:
https://drive.google.com/folderview?id=0BzOaDl_WzUkfVUdiWldzNkNIOTg&usp=sharing&tid=0BzOaDl_WzUkfMW1hb251REREQkk#list
Meg errõl az oldalról nézegessetek van egy két anyag:)(itt van a Partizánháború címû könyv is):
http://www.kalasnyikov.hu/index.php?page=dokumentumok
Érdemes letölteni és kinyomtatni.
GAZDA
09-16-2014, 04:18 PM
Nem az a lényeg ,hogy milyen politikai hatalmat szolgálunk , vagy kinek a balfaszsága miatt tör ki egy háború , ami minket érint az az ,hogyha nem vonulsz be amikor hívnak akkor bevarrnak jó pár évre . Ennyire egyszerû , ebben nincs politika csak matematika :) Ha be kell vonulni akkor nincs mese menni kell , kár lécelésen gondolkodni , azon kell agyalni ,hogy hogyan éld túl ha besoroznak .
Nem ennyire egyszerû. Akkor lenne ennyire egyszerû ha jól mûködne az ungarise állam. Most is leszerelési hullám van a honvédségnél, pedig még messze vannak az oroszok mi lesz ha ideérnek? Szerinted mikor lesz kapacitása a rendõrségnek hogy a "lógósokat" összeszedje?
Vietnamiveteran
09-16-2014, 05:01 PM
"Szerinted mikor lesz kapacitása a rendõrségnek hogy a "lógósokat" összeszedje?"
Utólag , akár évek múlva a szomszéd feljelentése alapján ... hidd el a katonaszökevényeket utolérik ,és nincs elévülés . Egyszerûen nem éri meg lelépni kivéve ha soha nem akarsz hazajönni .Ez ugyanaz a dilema mint aki megkapja a letöltendõre a behívóját és inkább lelécel , eddig akiket ismertem vagy maguktól jöttek haza mert külföldön letelepedni azért nem mindenkinek sikerül , vagy egyszerûen fennakadtak egy ellenõrzésen és hazahozták õket . És azért egy hadiállapot vagy kis határõrizet egy általános mozgósítás esetén még nem egyenlõ a halállal . Meg azért azt is gondoljátok meg ,hogy erre a szomszédos országok is számítanak , ha Magyarország bevezetné az állt. mozgósítást Ausztria már elõzõ nap húzná a mûszaki zárat a határra komoly határõrizettel EU ide EU oda háború esetén lezárnák a határokat mindkét oldalról . Szóval fizikailag is megkérdõjelezhetõ lenne pláne családostól a zöldhatár átlépés .
Nealden
09-16-2014, 05:13 PM
Daniui én nem látom ennyire borúsan a dolgokat...szerintem van helye egy megszállt országban gerilla hadviselésre. Nekem történelmi példaként a Francia Ellenállás ugrott be, amikor 2 vh-ban a németek megszállták Fro-t.
Wikipédiáról:
"...Az ellenállás kis csoportokból, felfegyverzett nõkbõl és férfiakból állt. A gerilla-hadviselés mellett illegális újságokat terjesztettek, információkat szolgáltattak, és az ellenséges vonalak mögött rekedt szövetséges katonák visszajutását segítették. Az ellenállás tagjai a legkülönbözõbb társadalmi rétegekbõl kerültek elõ: bevándorlók, konzervatív keresztények (papokat is beleértve), liberalista, anarchista, és kommunista civilek.
A francia ellenállás jelentõs szerepet játszott a normandiai partraszállás és a Dragoon hadmûvelet során, azáltal, hogy a szövetséges erõknek információkat szolgáltattak az Atlanti Falról, és a Wehrmachtról, illetve a Wehrmacht csapatainak elhelyezkedésérõl. Az ellenállás továbbá szabotázs akciókat szervezett és hajtott végre elektromos hálózatokon, telekommunikációs hálózatokon, és közlekedési eszközökön. Politikai szerepe is volt: a hazafiasságot, az ellenállást a német uralom ellen és a bátorságot hirdették.
...
1945 májusára már 1 200 000 fõbõl állt, negyedik legnagyobb európai reguláris haderõként a kontinensen."
Azért az nem volt semmi...
Amúgy én sem voltam katona...
venosz
09-16-2014, 06:09 PM
Hát idefigyeljetek emberek!
Gerillák? Partizánok? Pfujj, gyáva gyilkos rablóbanda.
Képzeljétek el, hogy (nem ti, nem a Magyarok, nem a rokonaid barátaid, még véletlenül sem róluk-rólatok beszélek.) a gonosz ellenség egy embere, mondjuk Ubul, aki családapa, pékként dolgozik nyögi a törlesztõrészleteket megkapja a behívóját!!!!
1, Igen bátor: Kijelenti, hogy ez hülyeség és nem megy megölni Raktárost meg Vietnámiveteránt meg...stb-t mert az baromság õk jó emberek.
Vállalja a következményeket, AZAZ kihajtják az aknamezõre.
2, Bátor: Megkapja a behívót lelécel, bujkál, rokonoknál esetleg kiszökik külföldre. Következmények: Elkapják Statáriumi rögtönítélõ bíróság ( 1-2 tiszt) fõbelövik ahol elkapják.
3, Átlagos: (tudjátok!!!? Akit a Partizánok öldöklik lesbõl, robbantgatják amikor pihen, vagy hajtják a tisztek egyik városból a másikba lesbõl kilõdösik a sorból.)) Szóval az átlagos bátorság, mert ehhez is kell bátorság, bevonul, fázik éhezik, issza a rohamrumot, hogy legyen mersze kimenni a lövészárokból, vágyódik a családjához, akiket az ottani partizánok, a saját nemzete partizánjai kirabolják mert õk a PARTIZÁNOK A HÕSÖK AKIK AZ ELLENSÉGGEL HARCOLNAK, megsebesül, meghal.
4, A gyáva: Beáll partizánnak, öldösi a Raktárost meg Vietnámiveteránt, kirabolja a saját polgárait valamiféle ideológiát gyártva, hiszen kajálni kell.
A szerencsétlen reguláris hadsereget nem hagyja békén, nem hagyja pihenni, vonulni, ha nem a harctéren vannak a mi ubuljaink akkor is rettegniük kell a lesbõl öldöklõ "hõs" gerilláktól, nem elég nekik a bajuk, hogy a tisztek hajtják õket a vágóhídra.
Egy szó mint száz a gerilla nem hõs, hanem rablógyilkos, talán a tiszteknél is alávalóbb "ember"!
Daniui
09-16-2014, 06:21 PM
Hát idefigyeljetek emberek!...
El vagy tévedve, mert a gerilla meg a partizán a nép ellenségei ellen harcol egy. Kettõ a gerilla harcmodor az a sikertelen katonai, reguláris harc után következik, ez egy harcmodor ez nem arról szól, hogy gyáva vagy bátor valaki. A reguláris katona se hülye hogy szembeszálljon egy olyan ellenfél ellen aki biztosan megöli, a gerilla harcmodor kényszer nem pedig bátorság kérdése. Az a baj nem látod át a lépcsõket, van a reguláris hadviselés, aztán ha az sikertelen jön a gerilla hadviselés és ha az is sikertelen jön az úgymond ghost hadviselés amikor teljes beolvadás mellett akcióznak. Ez nem szól bátorságról, mindegyikhez nagyon nagy bátorság kell és mindegyik lépcsõfokon tud harcolni egy jó harcos, Che Guevarájék amikor sikerült olyan erõt felhalmozni, hogy szembe tudjanak nézni egy reguláris hadsereggel õk ugyanúgy felvették a nyílt harcot mint bármilyen más hadsereg. Ez egy taktika/stratégia és szerintem ha már ott tartunk a legtöbb bátorság a legalsó lépcsõfokhoz kell és úgy felfele a reguláris hadseregekben harcolókhoz mert egy reguláris hadsereg ha hiszed ha nem az átcsoportosításokkal taktikázik nagyrészt, magyarul olyan helyen támad ahol az ellenfél valószínûleg többszörös hátrányban van és ott ér el sikereket és nem azért csinálja mert gyáva hanem mert ez a szín tiszta logika. Minek támadj meg egy olyan ellenfelet aki végez veled? Hülyeség, ott érj el sikereket ahol tudsz.
Daniui
09-16-2014, 06:29 PM
Daniui én nem látom ennyire borúsan a dolgokat...szerintem van helye egy megszállt országban gerilla hadviselésre. Nekem történelmi példaként a Francia Ellenállás ugrott be, amikor 2 vh-ban a németek megszállták Fro-t.
Wikipédiáról:
"...Az ellenállás kis csoportokból, felfegyverzett nõkbõl és férfiakból állt. A gerilla-hadviselés mellett illegális újságokat terjesztettek, információkat szolgáltattak, és az ellenséges vonalak mögött rekedt szövetséges katonák visszajutását segítették. Az ellenállás tagjai a legkülönbözõbb társadalmi rétegekbõl kerültek elõ: bevándorlók, konzervatív keresztények (papokat is beleértve), liberalista, anarchista, és kommunista civilek.
A francia ellenállás jelentõs szerepet játszott a normandiai partraszállás és a Dragoon hadmûvelet során, azáltal, hogy a szövetséges erõknek információkat szolgáltattak az Atlanti Falról, és a Wehrmachtról, illetve a Wehrmacht csapatainak elhelyezkedésérõl. Az ellenállás továbbá szabotázs akciókat szervezett és hajtott végre elektromos hálózatokon, telekommunikációs hálózatokon, és közlekedési eszközökön. Politikai szerepe is volt: a hazafiasságot, az ellenállást a német uralom ellen és a bátorságot hirdették.
...
1945 májusára már 1 200 000 fõbõl állt, negyedik legnagyobb európai reguláris haderõként a kontinensen."
Azért az nem volt semmi...
Amúgy én sem voltam katona...
Az a baj akkor még kisebb volt a kontraszt a harcoló felek közt, mert ma már olyan haditechnikák és taktikák vannak, hogy ha ezeknek az egyik fél nincsen birtokában vagy csak minimálisan akkor az esélye elég kevés... Akkoriban még ez a kontraszt kisebb volt, nem volt például oylan jó légifelderítés, légierõ, harckocsik gyengébbek voltak, taktikák kiforratlanabbak voltak, felszerelés kevésbé fejlett volt. például egy sorkatonának volt egy puskája mondjuk meg gránátjai ami a felszerelése harci részét képezte, azt egy civil is könnyebben meg tudta szerezni, ma már komoly fegyverek, optikai eszközök, rádiózási lehetõségek, stb. vannak. Egyszóval nagy a kontraszt, bár azt mondom ennek ellenére egy-egy újítás akár taktikában akár valami technikai eszközben ezen tud változtatni rövidebb idõre.
Vietnamiveteran
09-16-2014, 06:32 PM
Azért megnézném a plázákon meg élményfürdõkön felnevelkedett mostani ifjúságot beszivárgó szabotõrként vagy tankra támadó partizánként ... még viccnek is rossz . Az idõsebb korosztálynak meg szerintem több esze van mint ,hogy kitegye a családját a biztos megtorlásnak .
raktaros
09-16-2014, 06:36 PM
Akkor reménykedjünk, hogy olyan gyorsan lerohannak minket hogy idõ sincs behívni vagy az ellen elfoglalja az országot és nem fogja azokat keresni meg börtönben tartani akik nem akartak harcolni ellenük.
Az egy dolog, ha rajtunk kívülálló dolog miatt támadnak az országra, de ha a politikusok miatt akkor ne várják hogy bárki is örömmel megy a vágóhídra.
Azért kíváncsi lennék az emberek hány százaléka vonulna be.
Mi van ha az emberek többsége nem. Vagy bevonul és az állomány nagy része le is lép a fegyverekkel?
venosz
09-16-2014, 06:47 PM
El vagy tévedve, mert a gerilla meg a partizán a nép ellenségei ellen harcol egy. Kettõ a gerilla harcmodor az a sikertelen katonai, reguláris harc után következik, ez egy harcmodor ez nem arról szól, hogy gyáva vagy bátor valaki. A reguláris katona se hülye hogy szembeszálljon egy olyan ellenfél ellen aki biztosan megöli, a gerilla harcmodor kényszer nem pedig bátorság kérdése. Az a baj nem látod át a lépcsõket, van a reguláris hadviselés, aztán ha az sikertelen jön a gerilla hadviselés és ha az is sikertelen jön az úgymond ghost hadviselés amikor teljes beolvadás mellett akcióznak. Ez nem szól bátorságról, mindegyikhez nagyon nagy bátorság kell és mindegyik lépcsõfokon tud harcolni egy jó harcos, Che Guevarájék amikor sikerült olyan erõt felhalmozni, hogy szembe tudjanak nézni egy reguláris hadsereggel õk ugyanúgy felvették a nyílt harcot mint bármilyen más hadsereg. Ez egy taktika/stratégia és szerintem ha már ott tartunk a legtöbb bátorság a legalsó lépcsõfokhoz kell és úgy felfele a reguláris hadseregekben harcolókhoz mert egy reguláris hadsereg ha hiszed ha nem az átcsoportosításokkal taktikázik nagyrészt, magyarul olyan helyen támad ahol az ellenfél valószínûleg többszörös hátrányban van és ott ér el sikereket és nem azért csinálja mert gyáva hanem mert ez a szín tiszta logika. Minek támadj meg egy olyan ellenfelet aki végez veled? Hülyeség, ott érj el sikereket ahol tudsz.
Ubul nem akar sikereket elérni, Ubul életben akar maradni a maga bátor-gyáva szintjén, nem értem mért írtad ezt amiben amúgy igazad van valahol valamelyik rétegben, szinten, de hogy jön ez ide. Guevarájékat az oroszok pénzelték amit Ubuloktól vettek el, hogy még több Ubulokat igázhassanak le, szedhessék el a munkaerejüket. És igenis a partizánoktól féltek a polgárok, mert erõszakoltak, raboltak.
BragBOL
09-16-2014, 06:48 PM
Mi van ha az emberek többsége nem. Vagy bevonul és az állomány nagy része le is lép a fegyverekkel?
Nem csak amit kiosztanának, hanem a tisztek blokkolása után kifosztanának mindent :D
Daniui
09-16-2014, 06:53 PM
Ubul nem akar sikereket elérni, Ubul életben akar maradni a maga bátor-gyáva szintjén, nem értem mért írtad ezt amiben amúgy igazad van valahol valamelyik rétegben, szinten, de hogy jön ez ide. Guevarájékat az oroszok pénzelték amit Ubuloktól vettek el, hogy még több Ubulokat igázhassanak le, szedhessék el a munkaerejüket. És igenis a partizánoktól féltek a polgárok, mert erõszakoltak, raboltak.
Én nem a rossz emberekrõl beszélek, a reguláris hadseregekben is csinálnak számtalan elég komoly bûnt ezek közt még az erõszakolás a kisebb. De ez nem harcmodortól függ hanem az adott egyén értékeitõl, aki visszaél a hatalmával az a reguláris hadseregben is visszafog amint lesz rá lehetõsége.
Nealden
09-16-2014, 06:55 PM
Az a baj akkor még kisebb volt a kontraszt a harcoló felek közt, mert ma már olyan haditechnikák és taktikák vannak, hogy ha ezeknek az egyik fél nincsen birtokában vagy csak minimálisan akkor az esélye elég kevés... Akkoriban még ez a kontraszt kisebb volt, nem volt például oylan jó légifelderítés, légierõ, harckocsik gyengébbek voltak, taktikák kiforratlanabbak voltak, felszerelés kevésbé fejlett volt. például egy sorkatonának volt egy puskája mondjuk meg gránátjai ami a felszerelése harci részét képezte, azt egy civil is könnyebben meg tudta szerezni, ma már komoly fegyverek, optikai eszközök, rádiózási lehetõségek, stb. vannak. Egyszóval nagy a kontraszt, bár azt mondom ennek ellenére egy-egy újítás akár taktikában akár valami technikai eszközben ezen tud változtatni rövidebb idõre.
Akkor nézzünk közelebbi példát. Afganisztán. Ha jól tudom nem nagyon tudott a "modern" hadviselés mit kezdeni a gerilla harcmodorral. Sikertelenül vonult ki több megszálló is a területrõl.
Amúgy meg szerintem aki megszállóként jelenik meg számítson arra, hogy nem fogja mindenki tétlenül nézni...az etikát meg mint szót töröljük a szótárból a vegyi, atom stb. hadviselés korában.
A lakosság felfegyverzése, pedig mindíg éredekében áll/állt valakiknek...és ez ma is így történik...a közel kelet a legjobb példa.
Daniui
09-16-2014, 07:01 PM
Akkor nézzünk közelebbi példát. Afganisztán. Ha jól tudom nem nagyon tudott a "modern" hadviselés mit kezdeni a gerilla harcmodorral. Sikertelenül vonult ki több megszálló is a területrõl.
Amúgy meg szerintem aki megszállóként jelenik meg számítson arra, hogy nem fogja mindenki tétlenül nézni...az etikát meg mint szót töröljük a szótárból a vegyi, atom stb. hadviselés korában.
Igen lehet sikeres ez a harcmodor, ezt mondtam én is ehhez fanatistának és talpraesettnek kell lenni és nem árt egy közös értékrend. Ott ezek megvoltak mind, itt a mai ratyik már a kiképzésen meghalnak... De ennek ellenére meg kell próbálni.
raktaros
09-16-2014, 07:14 PM
Nem tudom mit tennék ha behívnának, tényleg nehéz döntés.
Jelen pillanatban ha tényleg háborúra kerülne sor, és bevonulnék akkor a valószínû a család többet nem látna.
Ha a megyébe maradhatnék, szó nélkül mennék, de ki tudja hova visznek...
Esetleg ukrajnában védjem a hazát?
venosz
09-16-2014, 07:21 PM
...bár valamikor nagyon korrekt kiképzést kaptam és sok minden még nem kopott meg...de a málhazsákot már réges-régen leadtam....öt X felé meg már kicsit kényelmes is vagyok...valószínû én már maradnék az infrastruktúrát foltozgatni és az itthon maradt aggódó hölgyeket "vigasztalni " :gonoszrohog: ..de nézzük túlélõ szempontból...az ideológia fontos dolog,de én nem azért vagyok prepper,hogy holmi magasztos ,hangzatos jelszavakért bekrepáljak...bizony az évek alatt gondoskodtam magunkról és ezt nem kívánom hátrahagyni és egy sárgödörbe elvérezni....de gondoljatok bele,valahol ez a felkészülés nem arról szól,hogy a felkészületlenek éheznek és kilátástalan körülményeket kénytelenek átélni vagy ne adj Isten meghalnak,míg a felkészülõ áthidalja a nehézségeket?!..nekem a háború csak egy shtf-helyzet..én alapvetõen pacifista vagyok,kizárólag önvédelembõl bántanék valakit...állatot is csak ha már nincs más lehetõség az éhhalálig....nem tudna nekem senki olyan elvet,célt mondani,hogy bevonuljak...ha erõszakkal,tettleg bevisznek az más,az õrizetbe vétel,nem meggyõzõdés....a Haza védelme...én spec. mindenhol otthon vagyok,külföldön,belföldön,ahol éppen vagyunk...ha nyaralunk az-az otthon,legyen velem a kutya és a túlélõzsák,a többi nem érdekel,sem a lakás,sem a kocsi,sem a bútorok...most akkor mit védelmezzek?...és kitõl?
Lehet nem úgy gondolkodik Doom mint én de a józan esze megvan ez a mondat a lényeg: most akkor mit védelmezzek?...és kitõl?
Látom sokak agyát kimosták a háborús filmekkel, a hazafisággal a hõsiességgel. Látom már, hogy hiábavaló a küzdelmem, mondhatod a vaknak merrõl virrad.
Sajnálom, mert azt hittem itt talán...
raktaros
09-16-2014, 07:24 PM
Az Elysium (http://indavideo.hu/video/Elysium_-_Zart_vilag_teljes_film) film elején is (06:00-nál) robotok igazoltattak :)
Nealden
09-16-2014, 07:57 PM
Najó akkor az én véleményem. Pár éve még NAGYON pacifista voltam...komolyan peace meg minden..."mi a bánata polgártárs" szinten nyomtam...aztán egyre több olyan könyvet olvastam, ami nem is annyira törénelmi dokumentációkon (mert tudjuk, hogy kik írják), inkább kutatásokon, társadalmi tövényszerûségeken, tudományos feltárásokon keresztül folytattak diskurzust (pl.: Háborúk, járványok, technikák) a legrégebbi kérdésekrõl. És egyre jobban beláttam, hogy aki nem KÉSZÜL békeidõben a háborúra, azt leigázzák...ez törvényszerû. Kezdve a legeslõ törzsektõl, akiknél fizikai akadály miatt sokáig nem történt hódítás, mert két külön szigeten voltak. Aztán az egyik vadászás gyûjtögetés mellett felállított pár bunkósbotos, íjjas, csónakos csapatot. Áteveztek és leigázták a békésen gyûjtögetõ (nem ellenséges) mellettük élõ törzset. MIÉRT? CSAK! Mert ez EMBERI természet. Ezzel szembe kell nézni. Ez ismétlõdik évtízezredek óta. Ha valamit lehet okulni a múltból, hát ez az. Sajnos nem kerülheted el az erõszakot, mert a társadalmunk része ... õsibb mint bármi. A hódítás sajnos lételemünk. Aki ennek hátat fordít...véleményem szerint HALOTT.
raktaros
09-16-2014, 08:20 PM
Látom sokak agyát kimosták a háborús filmekkel, a hazafisággal a hõsiességgel. Látom már, hogy hiábavaló a küzdelmem, mondhatod a vaknak merrõl virrad. Sajnálom, mert azt hittem itt talán...
Ne keseredj el. Nem vagyunk egyformák, nem gondolkodunk egyformán. Nem kell meggyõznünk egymást, inkább csak a véleményünket mondjuk el, beszéljük meg.
Aztán mindenki elgondolkodik esetleg hogy ugyanazt a dolgot másképpen is lehet látni.
Majd ha szükség lesz rá az életben akkor több információ birtokában talán jobb döntést tudunk hozni.
A. L. Ias
09-16-2014, 08:20 PM
Nem azt írtam, hogy hatékony vagy ütõképes haderõ lenne. De õk még fogtak igazi AK-t/AMD-t, nem csak airsoftot. Még ismerik a parancsot, hallottak az alakiasságról. Ha lerohannák az országot, akkor nem lenne két hét. Autóra fel és indulás. Nekik nem kellene elmagyarázni mi az a gázdugattyú-hátrasiklás. A két hetet, rengeteg veszteség által, a tûzkeresztségben pótolnák a szerencsés túlélõk.
Daniui
09-16-2014, 08:25 PM
Lehet nem úgy gondolkodik Doom mint én de a józan esze megvan ez a mondat a lényeg: most akkor mit védelmezzek?...és kitõl?
Látom sokak agyát kimosták a háborús filmekkel, a hazafisággal a hõsiességgel. Látom már, hogy hiábavaló a küzdelmem, mondhatod a vaknak merrõl virrad.
Hidd el én sem fogok meghalni valamiféle rendszerért. Csak adrenalin függõ vagyok... :D
Vietnamiveteran
09-16-2014, 08:32 PM
" Látom sokak agyát kimosták a háborús filmekkel, a hazafisággal a hõsiességgel. Látom már, hogy hiábavaló a küzdelmem, mondhatod a vaknak merrõl virrad.
Sajnálom, mert azt hittem itt talán... "
Egyet próbálj megérteni , hadiállapot életbelépése esetén állampolgári kötelességed bevonulni . Adót miért fizetsz ? Miért nem rabolsz bankot ? Miért nem fosztogatsz ? Azért mert szabályok szerint élünk elfogadjuk a szabályokat és akik a szabályokat hozzák egyszer majd azt mondják neked ,hogy bevonulsz vagy mész a hadbíróságra akkor lesz választásod ? ? Mese habbal ez ,hogy majd tömegesen megtagadják a hadviselést , az elsõ ellenszegülõ akit egy ideges tiszt lelõ mindenki szeme láttára felébreszt majd sokakat az álmodozásból . Rá kell ébredni ,hogy ki vagyunk szolgáltatva a mindenkori hatalomnak ,vagy a külpolitikai eseményeknek , abban kell bízni ,hogy jó eséllyel nem sodródunk bele egy háborúba . És nem utolsó sorban ha be akarnak sorozni minket lehet meg sem mondják ,hogy miért hívnak be , mondhatják ,hogy csak egy kis elméleti továbbképzés aztán már úton is vagy Ukrajna felé :)
Igaz, de itt csak a harcmodorról volt szó, nem arról hogy civileket bántana valaki. Az olyasmit biztosan teljes mértékben elítéli itt mindenki.
Ez nem errõl szól. Ha valaki lerohanná az országot, akkor az rossz lenne a nemzetnek. Nemzet alatt nem a kormányt kell érteni, hanem az embereket, a családokat. Az biztos hogy ha elfoglal egy másik ország hadserege egy területet, ott azon a területen az emberek élete nem lesz túl fényes. (Csak nézd meg hogy mit csinálnak azok az arab szélsõségesek az elfoglalt területeken. Gyerekek fejét vagdossák le, nõket erõszakolnak. De a Vörös hadsereg is csinált ilyeneket.) Szerintem akár balos, akár jobbos, akár hazafi, akár liberális, teljesen mindegy, mert normális ember az ilyet nem akarná végignézni egy szó nélkül, az biztos.
Nálunk itt az Államokban azonnal felfegyverzik magukat a lakosok ha valami gond van és védik az utcáikat. (Katasztrófák esetén -hurrikán, árvíz-, mikor a fosztogatók megindulnak portyára.) A külsõ támadás is hasonló dolog, csak akkor az országon kívülrõl érkezõ ellenséggel kell felvenni a védelmi pozíciót. És nem utcákra, településekre bontva, hanem országos szinten.
Az ember védi a sajátjait, vagy akár ártatlan idegeneket is megvéd, ha lehetõsége van rá.
Olyan prepper fórumot ami liberálisokkal volt tele, olyat még sose láttam, pedig be vagyok regisztrálva több külföldi helyre és átnézem a legtöbb hasonló fórumot. :)
A prepperek nagy része védekezésre rendezkedik be. Az otthon védelmére, az utcája védelmére, a települése védelmére. A legtöbbekben pedig benne van az ország védelme is. Itt még nem is annyira, de a többi prepper fórumon -az amerikaiakon amiket nézek- sokkal keményebben.
És igenis a partizánoktól féltek a polgárok, mert erõszakoltak, raboltak.
'56-ban a felkelõk partizán/gerilla harcmodorban támadták a szovjeteket. A lakosság biztosan nem a 15-17 éves srácoktól félt. :)
http://en.wikipedia.org/wiki/Guerrilla_warfare
cookac
09-16-2014, 10:10 PM
(Csak nézd meg hogy mit csinálnak azok az arab szélsõségesek az elfoglalt területeken. Gyerekek fejét vagdossák le, nõket erõszakolnak.)
Ez igaz, csak sok esetben elsõ körben amerika pénzeli+fegyverzi fel õket, aztán ez az eredmény. Leegyszerûsítve persze.
A külsõ támadás is hasonló dolog, csak akkor az országon kívülrõl érkezõ ellenséggel kell felvenni a védelmi pozíciót.
Mondjuk a középkorban ha jött az ellenség, mindenki bemenekült a várba, vitte a kis motyóját. Tulajdonképp mindenki prepper volt, nem? :)
Ez igaz, csak sok esetben elsõ körben amerika pénzeli+fegyverzi fel õket, aztán ez az eredmény. Leegyszerûsítve persze.
Így van, de a lakosság szempontjából mindegy hogy épp ki öli le õket. :(
Mondjuk a középkorban ha jött az ellenség, mindenki bemenekült a várba, vitte a kis motyóját. Tulajdonképp mindenki prepper volt, nem?
Aki a várban volt és felhalmozott ott mindent, az biztosan. ;)
Lehet, hogy elkerülte a figyelmemet, de nem lelem, hogy Venosz, Neked mi a válaszod, a topic címében feltett kérdésre?
Vietnamiveteran
09-17-2014, 04:29 PM
...nahát,jól van legyen kötelesség..ok bevonulok...kíváncsi lennék a tiszt képére mikor megjelennénk,a jó minõségû hátizsákba,bakancsba,vízálló horgászkabátba és a túlélõ hátizsákkal,tele minden jó minõségû hasznos cuccal,ka-bar késsel és víztisztítókkal...pórázon a jól szituált kutyámmal....és mindezt cseréljem le ezer éves kinõtt,varrott,pecsétes,raktárszagú,büdös,hi deg,semmire se való,minõségtelen felszerelésre????,...na én itt röhögnék nagyot az egészen...ja meg a ferde csövû,elakadó AK-ra,ami húsz éven át csak olajozva volt minden héten...húsz éve meg valahol egy ládába rohad....plusz egy életlen szuronyra?,kiszáradt tömítésû kulacsra? kényelmetlen surcira,amit két hétig ütni kell a stokival,hogy ne kapja szét a sarkam?..és mit szólna a kutyához?..besoroznák?lelõnék?...na akkor lenne nagy lázadás a sorban,mert az az ember lenne az elsõ áldozatom....
Okés te akkor mondjuk elbújsz valahol , az általam megismert felkészültségeddel még el is kerülheted a lebukást , na de a többiek mit fognak csinálni , vagy fél Magyarország elkezd bujkálni az erdõkben meg a pincékben ? Ez nem túl életszerû , akik a hadigépezetet irányítják pontosan tisztában vannak az emberi természettel , sõt a honvédségnek nem egy fõállású pszichológusa van , ebbõl csak azt akarom kihozni ,hogy ha másként nem akkor kis csellel félreinformálásokkal megfélemlítésekkel de mindenkit besoroznak .Kicsi ez az ország a bujkálásra . Azt azért kihangsúlyozom,hogy én nem ítélem el azokat akik jobbnak látják lelépni ilyen helyzetben csak reálisabban nézem a kérdést és most az a véleményem ,hogy csekély az esélye a sikeres elrejtõzésnek amikor a hatóság a hadsereg irányítása alá kerül .Ha bekövetkezik egy ilyen helyzet akkor mindenkinek egyénileg kell komolyan mérlegelnie a vesztenivalóit és az esélyeit , Doom esetében a kutya miatt nem sok választás marad , de egy nagycsaládosnak már más szempontokat kell mérlegelni .
venosz
09-17-2014, 05:11 PM
Lehet, hogy elkerülte a figyelmemet, de nem lelem, hogy Venosz, Neked mi a válaszod, a topic címében feltett kérdésre?
:D Mondhatnám no komment, de az igazság az, hogy fogalmam sincs. Légvédelmi rakétás voltam, levegõs, azaz aksik helyett levegõ látta el a rakétákat árammal, mozgatták a szárnyakat. Igazából nem egy veszélyes dolog jó messze van a technikám a kilövõállásoktól, de lehet nem vonulnék be, bujkálnék inkább. Nem tudom igazán. Egy elhúzódó konfliktus esetén sokáig nem húznám bujkálással, elõbb utóbb lekapcsolnának az biztos halál.
Talán mégis bevonulnék :( külföld szerintem nekem esélytelen, rokonok nyakán élni amikor kevés a kaja, nem kenyerem.
Igen, bevonulnék. Hazudnék, lopnék, kavarnék mint a betonkeverõ, megkeseríteném a tisztek életét. Ne felejtsétek el, ha nincs tiszt nincs háború.
mossberg-operator
09-17-2014, 11:01 PM
Ha mar kulfoldon van alapban? Akkor mi van?
mossberg-operator
09-17-2014, 11:03 PM
Hadra fogható, de kiképzetlen. 2004-ban szüntették meg a sorkatonai szolgálatot. A 28 évesnél idõsebb férfiak kaptak valamiféle alaki és fegyveres kiképzést, tudják mi a parancs és azonnal fegyvert lehet adni a kezükbe. A 30-40 éves korosztály nagy része itthon van, õket lehet azonnal kiküldeni a kialakuló frontra.
Vagomarhanak?
mossberg-operator
09-17-2014, 11:29 PM
Szoval, a magyar strategia kb arra epul, hogy majd a NATO megved minket. De megved-e? Mi, magunkat nem fogjuk/tudjuk. Szvsz egy nagyobb orszagnak (Oroszorszag) kb annyi ideig tartana megszallni az orszagot, mint '56-ban. Napokba. Mozgositas? Szerintetek van ezeknek egy epkezlab tervuk? Se hadsereg, se felszereles, se hadrafoghato ember. 529 eve nem nyertunk haborut (vedtuk meg magunkat sikeresen). Miert pont most fordulna meg ez a tendencia? Gondoskodj a csaladodrol! A tobbi biztos bukta. En igy latom.
Jó kérdés. Elõször úgy intézték hogy kivándoroljon félmillió ember, aztán meg elvárnák hogy 1-2 nap alatt mindenki azonnal hazafusson az elsõ füttyentésre? És mit csinálnának ha nem menne haza senki hogy háborúzzon az utasításukra? Kiküldenének vagy 10.000 hivatalnokot, hogy keressék meg mind az 500.000 külföldön élõ magyart? Vagy ha azt mondanák hogy aki nem vonul be külföldrõl, az haza se mehet többet, azzal se érnének el túl sokat, csak annyit hogy az esélyét is lerombolnák annak hogy késõbb a külföldön dolgozó emberek egyszer majd visszaköltözzenek. :hogymi:
mossberg-operator
09-18-2014, 06:41 AM
Jó kérdés. Elõször úgy intézték hogy kivándoroljon félmillió ember, aztán meg elvárnák hogy 1-2 nap alatt mindenki azonnal hazafusson az elsõ füttyentésre? És mit csinálnának ha nem menne haza senki hogy háborúzzon az utasításukra? Kiküldenének vagy 10.000 hivatalnokot, hogy keressék meg mind az 500.000 külföldön élõ magyart? Vagy ha azt mondanák hogy aki nem vonul be külföldrõl, az haza se mehet többet, azzal se érnének el túl sokat, csak annyit hogy az esélyét is lerombolnák annak hogy késõbb a külföldön dolgozó emberek egyszer majd visszaköltözzenek. :hogymi:
En mar nem megyek haza. Szoval nalam ez nem szempont. Barmennyire szarul hangzik is....
Unicornis
09-18-2014, 07:32 AM
Az én megfogalmazásom szerint a prepperkedés, a túlélésrõl szól és nem a hõsi halálról!
Persze én könnyen beszélek, mert 40x évesen már nem vagyok hadköteles.
Amúgy egyetértek londonercsecsével nem tudnánk magunkat mint ország megvédeni a jelenlegi hadsereggel.
Dream_walker
09-18-2014, 08:01 AM
Semmi. Ilyen minõségben már majdnem obsitos vagy a jelenlegi szabadságharc miatt :D:D
BragBOL
09-18-2014, 09:19 AM
Én nem bírom el a fegyvert, és enyhén rokkant vagyok, tehát kimaradtam a seregbõl, és még most sem bírom el a fegyvert akkor mi van? Befognak drónpilótának? :D
Szerencse vagy szerencsétlenség a helyzetem? Kitudja? :D
Egy idõs földmûvesnek volt egy öreg lova, amellyel a földön dolgozgatott. Egy nap a ló elszabadult, s eltûnt a dombok közt. Amikor a szomszédok kifejezték sajnálatukat a szerencsétlenség miatt, az idõs ember csak ennyit mondott:
- Szerencse vagy szerencsétlenség? Ki tudná azt megmondani?
- Egy hét múlva a ló visszatért a dombok közül egy ménes vadlóval, és amikor a szomszédok a földmûves szerencséje miatt örvendeztek, õ ismét ezt mondta:
- Amikor az idõs ember fia megpróbálta betörni az egyik musztángot, leesett a lóról, és eltörte a lábát. A szomszédok megint sajnálkoztak. Nem úgy az idõs ember, aki csak ennyit szólt:
Néhány hét múlva bevonult a hadsereg a faluba, és besoroztak minden hadra fogható fiatalembert. Amikor az idõs földmûves fiát a törött lábával meglátták, lehagyták a listáról.
Szerencse volt ez, vagy szerencsétlenség? Ki tudná azt megmondani?
A. L. Ias
09-18-2014, 01:03 PM
Vagomarhanak?
Leginkább. De optimistább úgy fogalmazni, nyernének 1-2-3 órát az otthon maradottaknak, hogy elmenekülhessenek nyugat felé.
Kamionos
10-24-2014, 05:47 PM
Én a világháború kitörését kész tényként kezelem (a bemutatkozó topikomban már kifejtettem, hogy miért), úgyhogy annak lefolyását próbálom felmérni, megbecsülni és ez alapján készítettem tervet. Feleségemmel megbeszéltük, hogy vállalja-e a benne foglaltakat. Tulajdonképpen abból élek, hogy egy eseményt már akkor lássak, amikor az még be sem következik így arra készülünk, hogy még akkor el tudjuk hagyni az országot, amikor még nem kaptam meg a behívót, illetve a határon még nem tartóztatnak fel.
Valószínûleg két fõ frontvonal lesz. Az egyik itt mellettünk Kelet-Európában, a másik pedig a Földközi-tenger térsége. Szóval alapból elhagyjuk az országot, de még Európát is. Oroszország nyíltan megmondta, hogy azzal kezdenék, hogy a Balti államokat és Kelet-Európát atombombával semmisítenék meg az itt található NATO létesítmények miatt. Ha ez nem is igaz, akkor sem szeretnék a háború kellõs közepén megpróbálni túlélni a családommal.
Dél-Amerika mellett döntöttünk, azon belül is Chile. Már mindennek utánajártam. Egészségügy, oktatás, megélhetési költségek stb. Egy ott élõ magyarral meg van beszélve, hogy ha annyira gyorsan kell kimennünk, akkor náluk lakhatunk néhány hétig, amíg beindítjuk az ottani életünket.
Elkezdtük mindenünket pénzzé tenni. Fizikai aranyat és dollárt vesszünk. Semmi nem fog idekötni, amit sajnálnánk hátrahagyni.
Spanyolul tanulunk 3 hónapja.
Családjainknak elmondtuk a tervünket és hogy csatlakozzanak hozzánk. Durva és kevésbé durva elutasításokkal szembesültünk.
A feleségem ekkor azt mondta, hogy innentõl csak az számít, hogy mi és a gyerekeink biztonságban legyenek, úgyhogy megyünk nélkülük.
Ha már kint ér minket a háború, akkor olyan országba tesszük át a székhelyünket idõvel, akivel nincs az országnak kiadatási szerzõdése. Fõleg, mert Chile vízumköteles, viszont Uniós polgárként nem nagyon zargatnak, ha néhányszor átléped a határt oda-vissza és újra indul a 3 hónap. Mexikó jön számításba végsõ menedéknek. Ebben az esetben onnan már nem fogunk hazajönni többé elkerülendõ a büntetõjogi felelõsségre vonást.
Ami hátráltató tényezõ, hogy a feleségem terhes a második gyermekünkkel, így van egy idõsáv, amíg a tervünk nem megvalósítható.
Tulajdonképpen az itthoni prepper tevékenységem mind erre az eshetõségre szolgál, mint "B" terv. A BOL olyan helyen van, ahol én erdõben élnék túl, míg a családom egy kis közösségben viszonylagos védelemben lenne és idõnként meglátogatnám õket.
Nem tartozom semmivel a hazámnak és a hazaáruló kormányainknak. Nem fogok ölni azért, hogy a zsidók még jobban kiterjeszthessék a gazdasági befolyási övezetüket. Mint mindig most sem érdekel, hogy ki mit tart helyesnek, vagy mit fog tenni azok közül, akiket ismerek. A saját utunkat fogjuk járni. Harcolni, ölni egyetlen esetben fogok....ha valaki megpróbál megakadályozni a terveimben és el akar szakítani a családomtól. De akkor habozás nélkül nemzetiségtõl függetlenül.
Kamionos
10-24-2014, 05:55 PM
Vagomarhanak?
A 2.vh idején például az amcsi besorozottak hasonló helyzetben voltak. Egy tábornok meg is jegyezte, hogy ez nyílt gyilkosság a honfitársaink ellen. Szóval egy ideig golyófogók lesznek a besorozottak, aztán, aki életben maradt és lesz némi harci tapasztalata, azzal majd lehet valamit kezdeni. De az elején biztosan nagy lesz a mészárlás.
mmilan21
10-24-2014, 07:19 PM
Én leginkább egy biológia támadástól tartanék vagy egy magasban felrobbantott EMP(atom) bombától.
A biológiai támadás valószínû közvetlenül nem érintené a vidéket, az EMP meg kitudja. Én eléggé a határnál lakok(5 km), így ha csak Magyarország a célpont akkor itt csak elmenne az elektromosság elvileg, mert miért akarnának Szerbiával is háborúzni, ahol ráadásul (ha jól tudom) minden második háznál van lõfegyver.
A káosz esélyesen elérne ide is ez nyilvánvaló számomra.
Néhány nap alatt, de maximum 2 hét alatt bevennék az országot, mert a honvédség nem sokat tehetne egy kb 50.000-es hadsereggel szemben sem akiknek van légi támogatásuk és fejlettebb eszközeik.
Civilek meg fegyvertelenek(99-99,5%) és nyílpuskákkal nem sok esélyünk lenne. Esetleg ha kifosztanánk pár szállítmányt, de akkor is kiképzés/tapasztalat nélkül nem lenne meg a szükséges erõ (habár van a környéken vagy 100 COD fan, akik az alapokat talán tudnák, de nem lenne meg bennük a szükséges fegyelem, jelenleg még bennem sem egészen).
Személy szerint nem mennék én sehova (ugyan már), de nem is adnám magam olyan könnyen. Kitalálnák valamit, de ez is helyet függõ.
Nem a kormányért harcolnák, nem valaki(k) ellen, hanem az igazságért és a szabadságért. Egy kényszerû helyzet lenne amelyben nincs jó vagy rossz, hanem helyes és helytelen. Tehát ha jönnek a Makarovfajzatok (COD) és ártatlan embereket mészárolnak le, akkor le kellene állítani õket. Vagy nyilat ereszteni beléjük vagy lelõni. Habár abban nem vagyok biztos, hogy meg-e ölném, mert ez helyzetfüggõ és rajtam is múlik. Persze ehhez helyzeti elõnybe kéne kerülnöm, úgy hogy addig még nem kaptak el. Fegyveres csoport szervezése is lehetséges itt helyben.
Ezeket a scenariokat nem tartom túl valószínûnek, legalábbis ebben a formában nem, kicsit valószínûbb egy gazdasági/társadalmi összeomlás (anarchia) ami szintén világháború pusztításával vetekedhet és fegyveres konfliktussal járhat ugyanúgy.
Esetleg egy irányított bomlasztás mint ami Ukrajnában történt az elmúlt 1 évben.
Bagaméri
11-02-2014, 07:29 PM
Nem olvastam végig a topikot az elejétõl. Így elnézést ha ismételek valakit.
Szerintem a legvalószínûbb egy etnikai konfliktus. Már most is látszanak a jelei. Elõbb utóbb kiborul a bili és helyi összecsapások keletkeznek. Ha ez eszkalálódik, nincs az a rendõrség, katonaság aki ezt megállítja. Ez elõször fõleg a vidéket fogja érinteni. Egy évtizedek óta munkanélküli réteget munkára szoktatni csak igen kemény törvényekkel és szigorral lehetséges. Erre ma nincs meg a politikai hajlandóság. Ennek megfelelõen elsõsorban azokon a vidékeken kell számítani erre, ahol a kisebbség túlsúlyban van. Egy valamit nem szabad elfelejteni. Pillanatok alatt komoly tömeget tudnak mozgósítani.
mmilan21
11-03-2014, 10:41 AM
Egy valamit nem szabad elfelejteni. Pillanatok alatt komoly tömeget tudnak mozgósítani.
Az biztos. Nálunk egy Õk 150-200 fõs "kontingenst" fel tudnának állítani. Mi akik vagyunk kb. 800-1000 fõ, csak vissza tartanánk õket. Ebbe a létszámba az túl idõsek és túl fiatalok nincsenek beleszámolva(csak is a 18-50 éves korosztály).
Zacskóbicska
11-04-2014, 06:45 AM
Itt már olyan háború nem fog kitörni, mint amilyeneket a II. világháborús filmekben láttunk. A mai háborúk úgy kezdõdnek, hogy a szemfülesek észreveszik, hogy néhány ország kivonta a követségét az országból. Ebben a néhány napban esetleg el lehet húzni, de utána nincs többé légiforgalom, személyi vasút és határátlépés. Ha ebben a néhány napban nem húztál el, már ott vagy a közepében a káosznak és arra ébredsz, hogy foszlik szét a házad teteje a repeszdaraboktól, pillanatok alatt megváltozik a lakóhelyed, de annyira, hogy fel sem ismered az utcádat, nincs mobil szolgáltatás, nincs TV, nincs villany, sõt nincs közigazgatás sem. Aztán majd jönnek mindenféle emberek, lökdösnek jobbra-balra, felírják a nevedet, elszedik a maradék holmid közül ami nekik kell és közben fingod sincs róla, mi történik. Esetleg belökdösnek valami sorba, ott ácsoroghatsz órákat, aztán vagy meglépsz onnan, vagy jönnek mások és kezdõdik elölrõl. Jó esetben idõnként adnak valami kaját. Közben ezt a csõdületet idõszakonként megritkítják a levegõbõl. Utána ismét a már írott módon újraszervezõdik a nagy nihil. A létszám drasztikusan fogy. Végül valakik (lehet, hogy más nyelven beszélnek, de az is lehet, hogy nem) összeterelik a maradék létszámot és viszik kihallgatásokra, kutyaólakba, verésekre, kényszermunkára, Gulágra, vagy Guantanamóra, stb. Senki sem tudja, mi van a házával, családjával. Talán majd évek múlva kiderül, hogy nem a CIA-hoz, KGB-hez, Alkaidához, Fideszhez, MSZP-hez, Kisgazdapárthoz, vagy fasz tudja hová sem tartoztál, de már úgysem számít. Aztán jön a Nagy Újjáépítés idõszaka. Jönnek a csilivili gépek, multik, a rosszul fizetett robot és a soha vissza nem fizethetõ állami-és személyi adósságok. Mármint azoknak, akik eljutnak élve idáig.
...aki akar privátban megtalál....nem kívánok tovább a bokszzsákotok lenni...BUÉK!
knife1
01-01-2015, 03:30 PM
Írd meg, mikor indultok, viszem én is a családot (meg egy-két jó bõrt tartaléknak).
Forrai
01-15-2015, 03:17 PM
Nem tudtam, hova tegyem, ez tûnt a legjobb helynek.
http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/szivszorito-tortenetek-az-ostromlott-budapestrol/
Néhány sztori arról az idõrõl, amikor tényleg háborúban álltunk.
Forrai
01-15-2015, 03:20 PM
itt az eredeti
http://utolsopercek.tumblr.com/
P. Dude
02-22-2022, 01:21 PM
Vajon a pszichopata bábmesterek Magyarországot is belekeverik az orosz-ukrán cirkuszba?
varég
02-22-2022, 01:41 PM
Vajon a pszichopata bábmesterek Magyarországot is belekeverik az orosz-ukrán cirkuszba?
Szerintem esély megvan rá...
A szeretett vezírünk annyi felé illegeti nyelvét, hogy valakinek zavaró lesz majd, és rálép, aminek mi isszuk meg a levét.
Ezen kívül nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a háború szele minket is elér, de remélem tévedek.
(Kárpátalja miatt esélyes)
P. Dude
02-22-2022, 01:51 PM
Szerintem esély megvan rá...
A szeretett vezírünk annyi felé illegeti nyelvét, hogy valakinek zavaró lesz majd, és rálép, aminek mi isszuk meg a levét.
Ezen kívül nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a háború szele minket is elér, de remélem tévedek.
(Kárpátalja miatt esélyes)
A Mi Hazánk Mozgalom már területi követeléseket emleget, azok sem tudják, hogy mikor kell befogni. Lényegében nincs honvédelmünk...
Amúgy már 50 év a behívhatósági korhatár.
P. Dude
02-22-2022, 02:37 PM
Elég hamar említette (https://index.hu/belfold/2022/02/22/benko-tibor-hadugyminiszter-honvedseg-hadero-atcsoportositas-ukrajna/) Kárpátalját a honvédelmi miniszter is:
"Katonákat csoportosít át a keleti határ védelmére a Magyar Honvédség
Benkő Tibor szerint ha Ukrajnában a helyzet eszkalálódik, nemcsak a szomszédos ország keleti részén lesz háborús tevékenység, hanem kiterjedhet Kijev, Kárpátalja irányába is. A határokon menekültek érkezésére, továbbá humanitárius feladatokra is fel kell készülniük a katonáknak."
Nem valószínű. Persze divat hülyézni Orbánt, de hiba lenne lebecsülni. Lehet, hogy szemét, de nem hülye. Tudja, hogy mi német gyarmat vagyunk, nyugatról jön a pénz. De abban igaza van, hogy óvatosan kell keménykednünk az oroszokkal, mert a gázt tőlük veszi egész Közép-Európa. A németek meg tudják venni az drága LNG-t, de ha szegényebb országokat is rákényszerítik az LNG-re, akkor nagy szarban leszünk. Hozzáteszem, hogy egész világ szívni fog az energiahordozók magas ára miatt. Lehet fikázni az oroszokat, hogy csak egy nagy benzinkút, semmi más, de ha nem lesz benzin, hiába veri magát a német a szuper autógyártásával.
Kicsit húzódozik, a közös nyilatkozatban esetleg egy-két mondatot átírnak a kedvéért, de be fog állni a sorba. Egyébként a szánalmas EU-tól semmi nem várható. Szónokolnak, elítélően nyilatkoznak, "leállítják" az Északi Áramlat engedélyezését, amit gyakorlatilag már hónapokkal ezelőtt leállítottak.
Ha esetleg mégis eszkalálódik a helyzet, Románia fontosabb célpont, mint Magyarország. Nekünk ki kell ugrani a NATO-ból, a elérik az országhatárt és még mindig nem potyognak Moszkvára az amerikai H-bombák.
De abban igaza van, hogy óvatosan kell keménykednünk az oroszokkal, mert a gázt tőlük veszi egész Közép-Európa.
Ha jól olvastam Orbán az első füttyszóra azonnal lefeküdt az EU-nak, hogy ők semmiben nem kérdőjelezik meg az EU-t és mindenben 100%-ig azt csinálják amit az EU mond.
Ha jól olvastam Orbán az első füttyszóra azonnal lefeküdt az EU-nak, hogy ők semmiben nem kérdőjelezik meg az EU-t és mindenben 100%-ig azt csinálják amit az EU mond.
Orbán valami ilyesmit mondott, vagy írt: Magyarország részese a közös uniós álláspontnak.
Ez szerintem nem azonos azzal, hogy mindenben azt csinálják amit az unió mond (eddig sem azt csinálták). Ez nekem inkább az unióval való takarózásnak tűnik. Általános bla-bla szöveg. Nyilván nem mehet szembe a NATO-val és az EU-val. Viszont ma délután láttam egy cikket az indexen, ami a Guardian-ra hivatkozva azt írta, hogy a szankciókat Magyarország még nem hagyta jóvá. Ez alapján írtam, hogy húzódozik. Ez a cikk már nincs fent az indexen.
A topik témájához: ha kitörne valami komolyabb balhé, amiben egyelőre nem hiszek, akkor maradnék a seggemen. Mivel Magyarországnál sokkal fontosabb célpontok vannak tőlünk nyugatra, oda biztos nem menekülnék, a fővárosból viszont elhúznék, asszem. Ha az oroszok betörnének az országba, nem nyugatra, inkább délre menekülnék, Szerbiába.
maghar
02-22-2022, 08:10 PM
Szerintem is,ha a NATO katonai fellépést tervez Oroszország ellen,ki kell lépni.Nekünk két háború egy megszállás és egy forradalom épp elég volt száz év alatt.Semmi közünk Ukrajnához,ha balhé lesz a Kárpátaljai Magyarokat ki kell menekíteni(főképp a kényszer sorozásra gondolok)Amerika meg ha megint háborúzni akar, a maga fXXXXval verje a csalánt és menjen Alaszkán keresztül.A Németekre sem nagyon kellene hallgatni,az elmúlt száz évben már kétszer is volt hogy fantasztikus ötletük támadt,és mind a kétszer területet vesztettünk.Tény hogy ha háború itt nem is lesz,egy jó kis gazdasági válság még beüthet ha Putyin egy két csapot elzár.
maghar
02-22-2022, 08:13 PM
A topik témájához: ha kitörne valami komolyabb balhé, amiben egyelőre nem hiszek, akkor maradnék a seggemen. Mivel Magyarországnál sokkal fontosabb célpontok vannak tőlünk nyugatra, oda biztos nem menekülnék, a fővárosból viszont elhúznék, asszem. Ha az oroszok betörnének az országba, nem nyugatra, inkább délre menekülnék, Szerbiába.
Szerintem menjünk Erdélybe ott tuti nem lesz háború.Amint az első Orosz katona eléri a román határt azok egyből átállnak :)
P. Dude
02-22-2022, 08:44 PM
Tény hogy ha háború itt nem is lesz,egy jó kis gazdasági válság még beüthet ha Putyin egy két csapot elzár.
Talán arra megy ki az egész. A futószalagos lockdown globális erőltetésével mindenhol meggyengítették a gazdaságokat, most meg tovább rombolhatják. Mivel az elmúlt két év eseményei tudatos tervezettséget mutatnak, sajnos nem lehet tudni, hogy éppen mikor mi a cél, csak azt, hogy az alapvetően az emberiség ellen irányul.