PDA

View Full Version : Prepper bisztró

Trendo
03-25-2013, 06:16 AM
Ez itt a reklám helye:

Kedves Barátaim! Túlélõ biztatására rövidesen e helyen megnyitom "Trendo Bisztróját", egy afféle prepping gasztro-kuckót, elszánt túlélõk számára, akik még az én fõztömet is hajlandók megenni, persze kizárólag végszükség esetén.
A tulaj maga fõz, de szereti, ha az ételeit mások fogyasztják el! Válogatós vendégeim lehetõleg ne az éttermi részbe, hanem egyenesen a konyhába fáradjanak, ahol a másnapi menü alapanyagaként vesszük õket figyelembe!

Trendo
03-25-2013, 06:38 AM
Mézes mák - túlélõreggeli

5352

Ezt a pofonegyszerûen, tûzgyújtás és fõzés nélkül elõállítható kalóriabombát téli reggelekre ajánlom!
Hozzávalók:
- darált mák
- méz

Elkészítés: a darált mákra rácsurgatjuk a mézet, úri ízlésünk szerint. Különcök csinálhatják fordítva, vagyis a kicsurgatott méztócsát szórják meg bõven mákkal :D és már kanalazhatják is!
Luxus kivitelû változat: rum(os teá)ban megáztatott mazsolát is keverhetünk bele.

A méz áldásos hatásának könyvtárnyi irodalma van. Csak azt jegyzem meg, hogy a nálunk sztárolt akácmézzel szemben jómagam inkább a szelídgesztenye és a hársmézet preferálom. De ha valaki a "szõke" mézhez szokott hozzá, akkor vaddohány mézet is fogyaszthat az akác helyett.
A mák aminosavakban, zsírsavakban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban gazdag. Régóta tudjuk, hogy lassítja az öregedési folyamatokat. Elõsegíti a magas vérnyomás csökkentését. Kedvezõ zsírsav összetétele van.
A képen látható zacskóban a darált mák van, így menekülés esetén nem kell a preppernek mákdarálót is magával cipelni, habár az önvédelmi fegyvernek is használható! A zacsi vákumozott, felnyitás nélkül félévig eláll. Kibontás után 1-2 napon belül használjuk fel, mert a mák illóolaja gyorsan megavasodik.

A közölt receptre anno Schirilla György távfutó és -úszó hívta fel figyelmemet. (Õ volt az, aki a jeges Dunát szokta átúszni telente és egyszer, Kenderesrõl Moszkváig futott, hogy megmutassa az utat hazafelé az itt állomásozó szovjet csapatoknak)

Trendo
03-25-2013, 07:29 AM
Minimalista zabkása - túlélõreggeli

54
Nálunk a zabkását beskatulyázták afféle "bébipapinak", holott kiváló táplálék felnõttek számára is. Jómagam a minimalista változatát kedvelem, angolosan, vízbe fõzve, sóval ízesítve.
Pofon egyszerû elkészíteni. Kezdõknek csak arra kell figyelni, hogy ne méretezzék túl az adagolását, mivel hihetetlen sok folyadékot fel tud venni, többszörösére duzzad. Viszont gyorsan megfõ. Folyamatosan kevergetés mellett fõzzük, mert hamar lekap! Fõleg igaz ez a gyerekeknek, édesszájúaknak készülõ felturbózott változatnál, ahol tejjel is felöntik (ekkor is vízben kell feltenni!) és cukrozzák. (Ebbe is lehet mazsolát, aszalt szilvát tenni)
Ne fõzzük túl sûrûre, mert kihûlés közben tovább sûrûsödik! :D
Reggelire, vacsorára nagyon jó. A sós változat mellé adhatunk pár szelet ropogósra kisütött bacont :) Akkor tutti, hogy túléljük ebédig!

TMIB
03-25-2013, 07:34 AM
Dobsz bele mazsolát, más aszalt gyümölcsöt, magokat, aztán tejet rá és kész a müzli. :)

Amerikában a zabkása elég divatos, csak itt almaszósszal szokták enni.

Trendo
03-25-2013, 07:40 AM
Dobsz bele mazsolát, más aszalt gyümölcsöt, magokat, aztán tejet rá és kész a müzli. :)

Jogos a pont, úgy még minimalistább. Csak én jobban szeretem fõzve :)

Trendo
03-25-2013, 08:01 AM
Velõs pirítós - téli fülõkébõl!

55
Ne tessenek csodálkozni, ilyen is van! Az ötletet az adta, hogy ennek a gombának nyálkás a kalapja, és ettõl sokan idegenkednek. Ez a recept viszont erényt csinál a szükségbõl! És TÉNYLEG pont olyan, mint a velõ!

Hozzávalók:
2 marék téli fülõke, 2 teáskanál vaj, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál csípõs mustár, 1 teáskanál mézes balzsamecet,vékonyra szeletelt kenyér

A fülõkéket megtisztítjuk, tönkjét kidobjuk, a kalapokat felvagdossuk. A vajat egy vastag fenekû láboskában vagy serpenyõben felolvasztjuk, hozzáadjuk a gombát és a kés fokával szétnyomott fokhagymát. Jól elkeverjük, lefedve, kis tûzön 10 percig pároljuk, majd zsírjára sütjük. Amikor leve elpárolgott, levesszük a tûzrõl, és elkeverjük benne a mustárt és az ecetet.
A kenyeret megpirítjuk, vajjal finoman megkenjük, és ráhalmozzuk a fülõkekrémet. A legjobb frissen, forrón elfogyasztani.

Trendo
03-25-2013, 01:10 PM
Talán Túlélõnek nincs ellenére, hogy színesítsem a topikot egy témába vágó kis olvasnivalóval! :D Aki nem kedveli a gasztronovellákat, ugorja nyugodtan át!

A vén fa húsvéti ajándéka

A négyemeletes blokkokból álló lakótelep egészen emberi léptékû volt. Az utcákat nem vonalzóval jelölték ki a tervezõasztalon, hanem sétára csábítóan kolbászoltak a házak és parkok között. És ott volt a kiserdõ!
Az avatott szem leginkább afféle elvadult parknak, faültetvénynek minõsítette volna, ám hála istennek, mára r az emberi kéz butaságait mosolyogva kijavítgatta az anyatermészet. A hajdani kertészek által telepített fák egy része kipusztult, elsatnyult, némelyik viszont diadalmasan magára talált és gyökérsarjaival, széthullatott, madarak által elhordott magok révén elszaporodott. Jó pár furcsa ritkaságot lehetett fellelni a szívós, õshonos növények, a hajdani kisvárosi kertekbõl kivadult, vagy magoncokból sarjadt gyümölcsök közt. Galagonya sokat járt ide, sok kedvence volt itt.

Egy fekete törzsû, hatalmas, bíborszínû tüskéket kimeresztõ tövises lepényfa például, melynek ijesztõ fegyverzete gyöngéd, selymes levélkéket védelmezett és egy õsöreg cseresznyefa, mely tavaszonként fiatal lányként öltözött hófehér ruhába, merészen letagadva elõrehaladott korát. Õ volt most a séta célpontja. Galagonya régóta aggódott ezért a fáért, látta, hogy már nemigen húzhatja sokáig és kíváncsi volt, hogy a legutóbbi szélviharok mennyire viselték meg öreg barátnéját. Már messzirõl látta, hogy baj lehet, eltûnt egy jellegzetes, vastag ág a lombkoronából, mely azelõtt a kis ösvény fölé hajlott. Közelebb érve azt is látta, hogy bizony a hajdan vaskos, erõteljes törzs is derékba tört, és a hajdani faóriás szinte teljes koronája a földre zuhant. A legtöbb ág talán már a levegõben megroppant, nemcsak a földet érés pillanatában. Galagonya szinte hallani vélte a fájdalmas reccsenéseket.

Mikor lehajolt és megvizsgált egy lába elõtt heverõ ágcsonkot, látta, hogy az már teljesen elpudvásodott. A fa talán már azelõtt meghalt, mielõtt a vihar végzett volna vele. Galagonya áttörte magát az aljnövényzet sûrûjén és odaért a hajdani cseresznyefa törzsének csonkjához. Önkéntelenül megpaskolta a fa kérgét, mint amikor valaki vígasztalásként megveregeti barátja vállát. Komikusan szomorú gesztus volt ez, beismerése annak, amit az ember oly sokszor érez életében, hogy itt már nincs mit tenni, csak gyászolni, aztán felejteni. Az öreg saját elérzékenyülését gúnyos szájbiggyesztéssel korrigálta. Nem szeretett elérzékenyülni. Körüljárta búcsúként az öreg törzset, tudta, többet nem fog idejönni.

A másik oldalon meglepõ látvány fogadta, a diadalmas élet burjánzása a szomorú romokon. Egy szép téli fülõke gombacsoport sarjadt az öreg tuskón. Mintha csak egy öreg hölgy nyújtotta volna át hajdani hódolójának báli csokrát, utolsó emlékként. A gombák frissek, gusztusosak voltak, Galagonya nem is habozott tovább. Elõhalászta zsebébõl csontnyelû bicskáját és gondosan, egyenként levagdosta a ragacsos kalapú fülõkéket. A legkisebbeket békén hagyta, hadd növekedjenek tovább az anyatermészet dicsõségére. Aztán hazaballagott a zacskónyi zsákmánnyal.

Otthon elõvett egy kisméretû, ám ahhoz képest bidva nehéz öntöttvas lábaskát. A vajtartóban megmaradt fél csomag vajat az aljára pottyantotta és feltette a legkisebb gázrózsára. Míg a vaj olvadni kezdett, az öreg megtisztította a gombát. A kalapokról lekaparta a nyálkás felsõ réteget, mely miatt a legtöbben úgy idegenkednek ettõl a fajtától. Kivágta és eldobta a tönköket, aztán mindazt, amit a gombákból megmaradt, kis darabkákra szelt. Éppen elkészült, mire a gázláng felmelegítette a kis lábos vastag alját, és a vaj, megfontolt buborékokat eregetve megolvadt. Az öreg sebtében szétnyomott 3 gerezd fokhagymát és a vajba szórta, majd egy-két kavarintás után a gombát is rádobta. Fedõ alatt párolta az egészet, odafigyelve azért, le ne kapjon. A konyhában enyhe halszag terjengett, de hamar elillant az ablaknyitás után. Galagonya levette a fedõt, látta, hogy a gombák nedve már nagyjából elpárolgott. Zsírjára sütötte, ami megmaradt a hajdani fülõkecsapatból, kicsit megsózta, borsozta a masszát, ötletszerûen rákanalazott egy kis csípõs orosz mustárt, amit kamionos barátja hozott Moszkvából és ért annyit, mint a híres dijoni márka.
- Valami még kéne bele... - tûnõdött, majd hiányérzetét egy löttyintés õrségi balzsamecettel orvosolta. Karácsonyra kapott botmixerével összekutyulta a masszát és megkóstolta. Meglepõdött.

(folyt.köv)

Trendo
03-25-2013, 01:18 PM
Pont olyan ízt érzett, mint pár napja, mikor a jóféle marha velõscsontból óvatosan kiütögetett velõt kóstolgatta.
A kenyérpirító kéznél volt, mint mindig, fekete csatlakozó vezetékével körültekerve várakozott a konyhapulton. Volt egy szikkadó sercli is. A hûtõben meg az ebédrõl maradt kis zöldsaláta.
- Nincs mire várni tovább - gondolta Galagonya és fürgén szétkente a masszát a megpirított kenyérszeleteken - Gondolom, az apostolok sem hagyták kihûlni az áldozati bárányt az utolsó vacsorán…

cereal killer
03-25-2013, 06:22 PM
Egy tájfutó ismerõs ezt a mézesmákot még egy adag szõlõcukorral fel szokta turbózni, esküszik rá. Doppinglistán tuti nem szerepel. :)

Don't Panic
03-25-2013, 07:23 PM
Úristen Trendo! Ezt a mézesmákot hol találtad? Egyszer csináltam még az õskorban, gyerekfejjel. Tettem bele mazsolát és diót is. Még a napközis tanár is azt zabálta! :haha: Tisztára el is felejtettem már!

A zabkását Írországban orrvérzésig nyomatják. Én is megkedveltem. Õk porridge-nek hívják. Egyszer nem volt kedvem édesen enni (mert egyébként hasonló a mi tejbegrízünkre, csak a zab mivel nem darált, hanem roppantott, így darabosabb) és szórtam bele Vegetát. Sült húsokkal kimondottan király!

Don't Panic
03-25-2013, 07:26 PM
Egy tájfutó ismerõs ezt a mézesmákot még egy adag szõlõcukorral fel szokta turbózni, esküszik rá. Doppinglistán tuti nem szerepel. :)
Nem szokott vércukoringadozása lenni, mert ez így tényleg már-már dopping? Vagy kisebb adagokban folyamatosan nyeli futás közben valami tárolóedénybõl és elégeti a szénhidrátot mielõtt megjelennének a negatív tünetek?

Don't Panic
03-25-2013, 07:29 PM

Tudod mivel király még a porridge? Juharsziruppal! yummyyyyyyyyyy...

Trendo
03-25-2013, 07:58 PM
Úristen Trendo! Ezt a mézesmákot hol találtad? Egyszer csináltam még az õskorban, gyerekfejjel. Tettem bele mazsolát és diót is. Még a napközis tanár is azt zabálta! :haha: Tisztára el is felejtettem már!

A zabkását Írországban orrvérzésig nyomatják. Én is megkedveltem. Õk porridge-nek hívják. Egyszer nem volt kedvem édesen enni (mert egyébként hasonló a mi tejbegrízünkre, csak a zab mivel nem darált, hanem roppantott, így darabosabb) és szórtam bele Vegetát. Sült húsokkal kimondottan király!

Mondtam már, a Schirilla Gyuri ajánlotta nekem 67 körül, a Fáy utcai Vasas kisvendéglõben :) Õ akkor készült a legendás moszkvai futására, de leginkább a jeges-vizes edzéseknél használta ezt a szuper "túlélõ" tápot, mikor szokásához híven átúszta a zajló Dunát.

A zabkása sokkal jobb sósan, és nem folyósra, hanem sûrûre fõzve. De sült hús "alá" inkább zablepényt szoktam sütni, amivel kiváltom a hamburger/barchesz ill. a rántott hús/zsömle kombót :))

Trendo
03-26-2013, 07:58 AM
Téli gombasaláta - magában, vagy köretként

Hozzávalók:
20-25 dkg téli fülõke kalap
24 dkg (1 doboz) fõtt vörös bab (konzerv)
1 db narancs (ha van)
1 dl 100%-os narancslé
olíva- tökmag- vagy szõlõmag olaj

rozmaringágak

A gombasalátához megtisztítjuk a gombát és kevés olajon néhány rozmaring levéllel, sóval megpároljuk. Közben meghámozzuk a narancsot, gerezdjeit feldaraboljuk.
A párolt gombából eltávolítjuk a rozmaring levélkéket, ráöntjük a narancslét, belekeverjük a narancsot és a vörös babot. Egy friss rozmaring ágat is beleteszünk, és tálalás elõtt vagy fél órát pihenni hagyjuk. Érdemes még egy kevés olívaolajat locsolni rá.

Naná, hogy sült hús mellé a legjobb! :D
Természetesen a mennyiségek és az összetevõk arányai variálhatók. Én egy 40 dkg-os babkonzerv nettó súlyából indultam ki,
és abból, hogy az én fülõke lelõhelyemen egyszerre 20-50 dkg éppen jó állagú gomba szokott lenni.

Trendo
03-30-2013, 04:39 AM
Szárnyas alaplé
Abból fõzöm, amihez olcsón és frissen hozzájutok.A legtisztább lé nyúzott kacsanyakból, a legzselésebb csirkelábból nyerhetõ.
Az alapanyagot leöblítem és hideg vízben, kis lángon felteszem fõni. Ajánlott vízmennyiség: az alapanyag 1,5-2-szerese. Gyöngyöztessük, mikor elõször felforr, öntsünk bele egy pohár hideg vizet. A felverõdõ habot ne habozzunk leszedni :) Aztán félig lefedve fõzzük még 3-4 órán át. Fûszerezése széles skálán mozoghat, én minimalista vagyok, csak szemes borsot és babérlevelet teszek bele.
Ha kész, szûrjük le, hagyjuk kihûlni. A tetején levõ zsírt szedjük le, igen jó rántások alá!
A kihûlt lét fedõ nélküli, kifogástalan tisztaságú konzerves üvegekbe adagoljuk szét és fagyasszuk le. -18 fokon legalább egy évig gond nélkül eláll.
Felhasználható: levesalapnak, fõzelékekbe, de eszméletlen jó rizst kifõzni benne.

Trendo
03-30-2013, 05:17 AM
Galambleves
Elõkészületek: lõjünk 4 galambot :) (Örvösgalambból vagy tenyésztett húsgalambból elég egy v. kettõ is!) Tisztítsuk meg konyhakészre! Jó esetben így kb. 1 kg. csontos hússal számolhatunk.
Kell még hozzá:
6 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 2 nagy sárgarépa, 2 nagy zellerszár, 1 db póréhagyma, 6 szem borókabogyó, 1 babérlevél, 1,5 liter csirkealaplé, (ld.fent!) 1 kiskanál só, õrölt bors

Vágjuk fel apróra a hagymát, tisztítsuk meg és kockázzuk fel a répát, szeleteljük fel a pórét, a zellerszárat. Olvasszuk fel a vajat egy vastagfalú lábasban. Fonnyasszuk meg a hagymát, forgassuk át rajta a galambokat, minden oldalról megpirítva. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és az egészet fõzzük fel. Mérsékelt tûzön, félig lefedve fõzzük kb. másfél órán át, míg a hús megpuhul. Ha megfõttek, akkor a galambokat hagyjuk kihûlni, majd csontozzuk ki és vágjuk fel õket kis darabokra. A visszatett hússal együtt a levest lassan forraljuk fel, sózzuk-borsozzuk ízlés szerint és öntsünk bele egy-két evõkanál konyakot vagy whiskyt.

Trendo
03-30-2013, 07:25 PM
Mecklenburgi rolád - egyszerû, olcsó, laktató német parasztsütemény. Akkor szoktam elkészíteni, ha éppen van otthon friss tepertõ. (Ehhez nem kell disznót vágni, csak egy kilónyi liba vagy kacsahájat kiolvasztani:))
Hozzávalók:
80 dkg fõtt burgonya, 25 dkg liszt, 25 dkg tepertõ, 1 fej hagyma, 2 tojás, 1 pohár tej, 1 ek petrezselyem, bors, só

A héjában fõtt krumplit lereszeljük, hozzáadjuk a lisztet, sót, tojást. Kemény tésztát gyúrunk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Az apróra vágott hagymát megpirítjuk kicsit, beletesszük a petrezselymet, jól megsózzuk, borsozzuk, összedolgozzuk a darált tepertõvel. A keveréket szétkenjük a tésztán, amit aztán szorosan összecsavarunk. 5 cm hosszú darabokra vágjuk.
A roládokat tepsibe tesszük, zsírral megöntözzük és sütõben megsütjük. Idõnként egy-két evõkanál tejjel meglocsoljuk.
Forrón tálaljuk.

Trendo
03-30-2013, 07:33 PM
Zsenge csemegekukorica mézes mákkal

- darált mák
- 1 zacsi vaníliás cukor
- méz
- 1 doboz morzsolt csemege kukorica (konzerv)

Ma reggel kibontottam egy kis kukorica konzervet, mert kellett a leve valamihez. Ha már úgy is ott volt a leszûrt kukorica, hát megszórtam egy kis vaníliás cukorral elkevert mákkal és megcsurgattam zsályamézzel. Jó elvoltam vele délig!

Trendo
04-05-2013, 11:08 AM
Tavaszi reteklevél leves

Hozzávalók:
- 2 kötés naposretek levele
- 4 darab burgonya
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 vöröshagyma
- 1 dl tejföl
- 1 l szárnyas alaplé
- só, bors

Elkészítés:

A retek levelet öblítsük le, vagdaljuk meg, a meghámozott burgonyát daraboljuk apró hasábokra,a vöröshagymát szintén szeleteljük fel apróra.
Egy lábosban fél liter vizet forraljunk, dobjuk bele a retek levelét a burgonyával és a vöröshagymával együtt, öntsük fel az alaplével és 30 percig fõzzük. Mikor puhára fõtt, turmixoljuk össze 1 dl tejföllel , ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Platnin pirított kenyérszeleteken dörzsöljünk el egy-egy gerezd fokhagymát, majd e kenyeret kockára vágva vagy összetördelve szórjuk a levesbe! Forrón tálaljuk.

A leves ötlete onnan jött, mikor lelkes "erkélykertész" barátném szomorúan mutatta retek termését, a maréknyi, aprófejû retket, melyeknek viszont a levélzete dúsan fejlõdött.
- Nyugi, majd jól kicseszünk a retekkel! Nem hagyjuk veszendõbe menni! - mondtam én. És lõn...

fisligery
04-05-2013, 12:35 PM
Sziasztok, most egy egyszerû receptet szeretnék nektek bemutatni.
Hozzávalók:
-Hagyma
-Zöldségek
-Amit akartok bele
-Olaj v. zsír
-Krumpli
Elkészítés:
Tegyétek fel fõni a krumplit közben süssétek meg a többi hozzávalót. Miután megfõtt a krumpli és megsült a többi keverjétek össze és kész.
Ha képek is érdekelnek titeket csak szóljatok.
Képek:
http://i1190.photobucket.com/albums/z452/fisligery/Turafotok/2013-03-16/Feacutenykeacutep1604_zps3cdfc861.jpg
http://i1190.photobucket.com/albums/z452/fisligery/Turafotok/2013-03-16/Feacutenykeacutep1606_zps23a1ce6d.jpg
http://i1190.photobucket.com/albums/z452/fisligery/Turafotok/2013-03-16/Feacutenykeacutep1608_zps391e2ddb.jpg
http://i1190.photobucket.com/albums/z452/fisligery/Turafotok/2013-03-16/Feacutenykeacutep1609_zpsed324c94.jpg

TMIB
04-05-2013, 12:51 PM
Persze, jöhetnek a képek.

"-Amit akartok bele"

Ez alatt bármilyen húsfélét lehet érteni? :)

fisligery
04-05-2013, 01:39 PM
Persze, jöhetnek a képek.

"-Amit akartok bele"

Ez alatt bármilyen húsfélét lehet érteni? :)
Igen , én kolbásszal csináltam és még az olajhoz raktam vegetát.
(a képeket beraktam a hsz-be.

zukajev
04-05-2013, 05:45 PM
Hali!
Akkor én is megosztanék egy kedvencet!
Nevezzük mondjuk Pároltparaszszalonnának :)
VÉgy egy Fedhetõ serpenyõt vagy lábast az aljára karikára vágott vöröshagymá rakj, rá a szalonna szeleteket, erre ismét jöhet kis hagyma, parika, erõs izlés szerint,
paradicsom, tök, borgonya, csicsóka, vagy ami zölség van és szereted mehet rá!
Ha ez megven 1-2 dl viz, bors, erõspista, lassú tûzön 20-25 perc és kész is a finom vacsi :)
A szalonna puha lesz mint a vaj, az összhatás lecsós de mégsem az, a család imádja :)

raktaros
04-05-2013, 06:46 PM
Tavaszi reteklevél leves

A leves ötlete onnan jött, mikor lelkes "erkélykertész" barátném szomorúan mutatta retek termését, a maréknyi, aprófejû retket, melyeknek viszont a levélzete dúsan fejlõdött.
- Nyugi, majd jól kicseszünk a retekkel! Nem hagyjuk veszendõbe menni! - mondtam én. És lõn...

Egy tipp: retekcsíra. levelét még nem rágtam, de a csírának erõsebb íze van mint magának a reteknek.

U.i.:
A csírák amúgy is nagyon jó vitaminforrások, jó étrend-kiegészítõ lehet geddon esetén.
Csak mag és víz kell hozzá...

Trendo
04-08-2013, 04:06 AM
Lepénykenyér serpenyõben
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1,5 teáskanál só, 3 evõkanál olaj, 3 dl víz, 2 dkg élesztõ (preppernél fõleg szárított jön számításba!):)

A hozzávalókat összekeverem és pár percig dagasztom. Igazi prepper ehhez akkor se használ gépet, ha van neki! A tészta pizzatészta keménységû legyen.Letakarva félórát pihentetem. Ezután 6-8 darabba osztva a tésztát, cipóvá gömbölyítem és még vagy tíz percig kelesztem. Közben jól felforrósítok egy serpenyõt, aminek tapadásmentes az alja.
Kinyújtok egy gombócot, és a forró serpenyõbe terítem. Mikor felhólyagosodik a felülete, megfordítom.

Lehet megkenni, megrakni ízlés szerint, (tejföl, reszelt sajt, kolbász, szalámi, párolt gomba, pepperoni) vagy tölteni, ami ugyanaz, csak akkor két tészta közé pakolom a cuccost.

fisligery
04-14-2013, 05:32 PM
Sziasztok ma sétáltam egyet és elkészítettem pár ételt.
Az elsõ fogás zabkásából és sült növényekbõl,húsból állt.
Amit én raktam bele: zabkása(szerintetek így kell kinéznie?),vegeta,hagyma,sonka,vadon élõ metélõhagyma,sonka,ibolyalevél,és csalán(bosszúból amiért megcsípett:)),és olaj
Megsütitek a növényeket és a húst vegetát is rakhattok hozzá miután megsült összekeveritek a zabkásával.
A második fogás ibolyavirággal töltött alma sütve:
Hozzávalók: ibolyavirág,cukor,alma,egy nagyon kevés víz
Kifúrjátok(jobban ki kell mint amennyire én ) az almát a lyukat megtöltitek a virággal és a cukorral ráöntötök egy kis vizet , majd parázsba helyezve megsütitek.
Képek:
http://i1190.photobucket.com/albums/z452/fisligery/Turafotok/2013-04-14/Feacutenykeacutep1621_zps7ee679b5.jpg (http://s1190.photobucket.com/user/fisligery/media/Turafotok/2013-04-14/Feacutenykeacutep1621_zps7ee679b5.jpg.html)
http://i1190.photobucket.com/albums/z452/fisligery/Turafotok/2013-04-14/Feacutenykeacutep1623_zpsd0f39bbe.jpg (http://s1190.photobucket.com/user/fisligery/media/Turafotok/2013-04-14/Feacutenykeacutep1623_zpsd0f39bbe.jpg.html)
http://i1190.photobucket.com/albums/z452/fisligery/Turafotok/2013-04-14/Feacutenykeacutep1622_zps71b63d09.jpg (http://s1190.photobucket.com/user/fisligery/media/Turafotok/2013-04-14/Feacutenykeacutep1622_zps71b63d09.jpg.html)

fisligery
04-14-2013, 05:32 PM
Még két kép:
http://i1190.photobucket.com/albums/z452/fisligery/Turafotok/2013-04-14/Feacutenykeacutep1628_zps2cf54778.jpg (http://s1190.photobucket.com/user/fisligery/media/Turafotok/2013-04-14/Feacutenykeacutep1628_zps2cf54778.jpg.html)
http://i1190.photobucket.com/albums/z452/fisligery/Turafotok/2013-04-14/Feacutenykeacutep1629_zpscdd88cfa.jpg (http://s1190.photobucket.com/user/fisligery/media/Turafotok/2013-04-14/Feacutenykeacutep1629_zpscdd88cfa.jpg.html)

Trendo
04-15-2013, 06:52 AM
http://www.drflora.hu/wp-content/uploads/2011/03/Medvehagyma_Allium_ursinum18.jpg

Van egy jó hír meg egy rossz... Beindult a medvehagyma szezon! A jó hír az, hogy a keservesen elnyúlt tél után végre itt a tavasz és aki értõ szemmel jár az erdõben, az hozzájuthat egy-két hasznos nyersanyaghoz. A rossz meg az, hogy egy rakat pénzéhes barom kocsival, kaszával, sarlóval nekilódul, letiporja, szétszaggatja a termõhelyeket. Közben némelyiknek minimális botanikai tudása sincs, így könnyen összetéveszti az ehetõ növényt a hasonló levelû mérgezõkkel, amit akár vehetünk isteni igazságszolgáltatásnak is.

9 dolgot jó tudni róla:

1. A medvehagyma (Allium ursinum) az egyszikûek (Liliopsida) osztályának, spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe, a hagymafélék (Alliaceae) családjába tartozó faj. Erdõkben, ligetekben nagy telepeket alkot. A fokhagyma illatára és ízére emlékeztetõ 30–40 cm magas évelõ növény. Április-május környékén virágzik. A hagyma hosszúkás-tojásdad alakú. Emberi fogyasztásra a zöld részek és a hagyma is alkalmas.

2. Egész Európában elterjedt, a nedves, árnyas erdõkben érzi jól magát. Tömegesen nõ, hazánkban fõleg a bükkös erdõk aljnövényzetében, de elõfordul a gyertyánosokban és tölgyesekben is. Nyugat-Európában tömeges gyûjtése veszélyeztetni kezdte az állományt, ezért védetté nyilvánították. Hazánkban a védett természeti területek (nemzeti park, távvédelmi körzet, természetvédelmi terület) kivételével szabadon gyûjthetõ.

3. A medvehagyma állítólag onnan kapta nevét, hogy a medvék ették, a téli álom okozta fáradtság utáni erõgyûjtésre. Gyönyörû magyar nyelvünk több névvel is illeti: kígyóhagyma, poroszhagyma, sajamás, salamás, sásihagyma, vad fokhagyma.

4. Fehér hagymájából két nagy, tojásdad, a végén kihegyesedõ tõlevelet hoz, melyek kora tavasszal jelennek meg és nyár közepére elszáradnak. Leveleit tavasszal szedjük, mielõtt fehér virágai megjelennek, és ha lehet, frissen használjuk fel, mert szárítva gyógyhatása gyengül. A hagymája több kisebb gerezdre oszlik, szára és levelei kettétörve fokhagymaillatot árasztanak, ízük pedig a metélõhagymára (snidlingre) emlékeztet, de annál intenzívebb.

5. A növény szerves kénvegyületeket (alkilcisztein-szulfoxidokat) tartalmaz. Fontos hatóanyagai (allicin, ajoene, adenozin) révén növeli az érfalal tágasságát, gátolja a vérrögök kialakulását, mérsékli a trombózisveszélyt, izomlazító hatású. A népi gyógyászatban bélférgesség esetén nálunk is régóta alkalmazzák, az egyes kórokozókra, élõsködõkre gyakorolt hatását kísérletileg bizonyították.

6. A népi orvoslás szerint a medvehagyma rendelkezik a fokhagyma minden ismert elõnyével, sõt annál kedvezõbb hatású, hiszen több aktív hatóanyagot tartalmaz, illetve olyanokat is, amelyeket a termesztett fokhagyma, vagy annak kicsiny adagja nem. Hagymája több gyógyhatású anyaggal rendelkezik, mint zöld levelei. Vérkeringés-javító hatása a fokhagymáénak többszöröse, emellett fokozza az étvágyat és az emésztõrendszer mûködését, vérnyomás- és vérzsírcsökkentõ hatású, C-vitamin-tartalmának köszönhetõen javítja a szervezet ellenálló képességét. Méregtelenít, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, vértisztító hatású, jót tesz érelmeszesedés ellen, fertõtleníti a gyomrot, valamint az öregedéssel járó emlékezõ- és koncentrálóképesség csökkenése ellen is hatásos. (Jó volna mindezeket az állításokat klinikailag igazolva látni! :))

7. Használhatjuk fûszerként: a friss medvehagyma-leveleket apróra vágjuk, mint a metélõhagymát vagy a petrezselymet, és kenyérre, levesbe, salátára, húsételre szórjuk. Jellegzetesen erõs illatát fõzéskor elveszti, így nagyon kellemes aromát ad az ételeknek. Leveleit felhasználva levesnek, fõzeléknek, de nyersen salátának is elkészíthetjük. Készíthetünk belõle pestót (olajjal, parmezán sajttal, sóval és magokkal összeturmixolva), amit rizses és tésztaételek mártásaként vagy kenyérre kenve tálalhatunk. A németajkúak Bärlauch gyanánt ismerik a medvehagymát. A bajorok füstölt sonkával és párolt savanyú káposztával fogyasztják a medvehagyma gombócot.

8. A szárított levél teaalapanyagként kitart a következõ évig. Medvehagyma és bazsalikom keverékébõl isteni forrázat készíthetõ. A Mecsekben termõ medvehagyma nektárjából gyûjtött sötétbarna méz igazi hungarikum. Medvehagyma fûszerolajat (medvehagymát étolajban vagy extraszûz olívaolajban), ecetes medvehagymalét, sõt, medvehagymabort (az apróra vágott levelekbõl egy maréknyit fehérborban felforralva) magunk is készíthetünk házilag.

9. Vigyázat! A medvehagyma levelei ránézésre könnyen összetéveszthetõk a vele egy idõben és helyen növekvõ õszi kikerics (Colchicum autumnale) és a májusi gyöngyvirág (Convallaria majalis) leveleivel, amely utóbbi halálos mérgezést is okozhat. A 20-25 cm-nél nem magasabb medvehagymát illata alapján azonban a könnyedén beazonosíthatjuk.

A medvehagyma is inkább ízesítõanyag, vitamint, ásványi anyagot pótló idényzöldségként, még inkább fûszeranyagként funkcionálhat konyhánkban. Már csak ezért is fölösleges kilószámra tépkedni :)
A legjobb töltelékekbe tenni vele, módjával. Kiváló pl. fasírtba! Ha ez nem elég sznob felhasználási mód, akkor készítsünk belõle zöld pesto félét, rizzsel, spagettivel biztosan ízleni fog. Én leginkább krémlevesekbe teszem, kedvencem a "háromhagymás", amely krumplilé- vagy tésztalé alapból indít, és szétfõzött vöröshagyma, póré teszi "vastaggá", a fokhagyma helyett pedig szezonálisan a medvehagyma adja meg a különleges aromáját.

Trendo
04-19-2013, 05:51 AM
Tyúkhúr fõzelék
Ki ne ismerné a tyúkhúrt, ezt a sokfelé növõ gyomnövényt? De azt már kevesebben tudják, hogy nemcsak a kapirgáló tanyasi tyúkok kedvence, hanem kitûnõ és egészséges zöldfõzeléket is készíthetünk belõle.
Hozzávalók:

50 dkg tisztított tyúkhúr
2-3 evõkanál olaj
2 evõkanál liszt
1 dl bor
kevés víz
késhegynyi szerecsendió

A tyúkhúrt az olajban 15 perc alatt megpároljuk. Megszórjuk a liszttel. Pár percig együtt pirítjuk. Felöntjük a borral és egy kevés vízzel. Ízesítjük a sóval és a szerecsendióval. Botmixerrel pürésítjük, ha szükséges akkor víz hozzáadásával tovább hígítjuk. Jól kiforraljuk. Burgonyapürével és tükörtojással tálaljuk.

fisligery
04-26-2013, 12:26 PM
Alufóliában elkészített ételek , ez egy egyszerû módszer amivel kint ételeket tudunk csinálni és nem kell mosogatni utána:D.
Az elsõ fogást krumpliból,répából és hagymából készítettem el.
A hozzávalókat felaprítjátok bele helyezitek az alufóliába megfûszerezitek, ízlés mást is rakhattok hozzá majd becsomagoljátok és parázsba helyezve megsütitek.
(kép01)
A második egy édes fogás almából készült szegfûszeggel és fahéjjal ízesítve.
Az almát felaprítjátok belerakjátok a fóliába majd egy kicsi vizet öntötök rá hozzárakjátok a fûszereket majd megsütitek.
(kép02)

Képek(nem egy idõpontban készültek mivel nem ugyanazon a napon csináltam az ételeket)
kép01:
http://i1190.photobucket.com/albums/z452/fisligery/Turafotok/2013-02-10/Feacutenykeacutep1561_zpsc01faabd.jpg (http://s1190.photobucket.com/user/fisligery/media/Turafotok/2013-02-10/Feacutenykeacutep1561_zpsc01faabd.jpg.html)
kép02:
http://i1190.photobucket.com/albums/z452/fisligery/Turafotok/2012-12-08/Feacutenykeacutep1429.jpg (http://s1190.photobucket.com/user/fisligery/media/Turafotok/2012-12-08/Feacutenykeacutep1429.jpg.html)
Megsülve:
http://i1190.photobucket.com/albums/z452/fisligery/Turafotok/2012-12-08/Feacutenykeacutep1431.jpg (http://s1190.photobucket.com/user/fisligery/media/Turafotok/2012-12-08/Feacutenykeacutep1431.jpg.html)

asszony
06-16-2013, 05:03 PM
Bódi szilva.
Féléretten lehet kovászolni. Ugyanúgy kell mint az uborkát, megspékelve zöld szõlõfürtökkel. Kovászoltam tavaly príma lett:thumbup

raktaros
09-23-2013, 09:23 AM
A gyékény mint táplálékforrás és túlélõ eszköz (http://naturahirek.hu/gyekeny-mint-taplalekforras-es-tulelo-eszkoz-2/)

Csodálatos táplálékforrást jelentenek, tûzhordozók és számos módon felhasználható növények is egyben. Minden cserkésznek, vadonjárónak és túlélésre felkészülõnek ismernie kellene õket. Ez megint csak egy olyan tudástár, amit azok élveznek, akik tudják milyen fontos lehet a felkészültség, az életbenmaradás és az archaikus tudás felelevenítése.

Zacskóbicska
12-08-2013, 08:31 AM
Most készítsük el a mai túlélõ tükörtojást reggelire...

A narancsot félbe vágjuk, keresztbe. Kikanalazzuk a belsejét úgy, hogy a héj épen maradjon, majd az így elkészült "edényekbe" üssünk bele 1-1 tojást. Állítsuk bele a parázsba 4 percre és máris kész.

fisligery
01-18-2014, 03:02 PM
Ma megcsináltam ezt csak raktam bele még sonkát,fetasajtot,fûszereket és szórtam még a tetejére egy kis vadhagymát.

Mizu
01-18-2014, 08:48 PM
Én most 1 órája csináltam egy hasonlót! Sajtot szórtam hagymára, ami alá raktam húsos szalonna darabokat, amik alatt gomba darabkákat terítettem fel
egy mélyhûtött pizza gyárilag igencsak soványka feltétjére. Elõmelegített sütõbe meg is volt 15 perc alatt!
Betúrtam uborka nélkül! :D

Parasztcipo
04-02-2018, 08:17 PM
A zabpehely úgy is finom, hogy felvert tojásba beáztatod pár percig és kisütöd. Köretként vagy önmagában fûszerekkel is jó.
Csalánfõzeléket nem tudom írtátok-e, az is klasszikus II. vh-s túlélõ menü.