View Full Version : Földmûvelõ eszközök
szfenikus
10-31-2014, 09:42 AM
Kinek van tapasztalata fogatos eke kopólének javításában ill. teljes felújításában ? Rugóacél-betét vagy egyéb nagy keménységû acélötvözet (pl. karbid, hardox)
Pityubá
11-01-2014, 12:48 AM
Ez bizony nagyon lényeges kérdés, Mekk mesterre ne bízd. ;)
Ugyanis 1 falusi kovács akinek az ekevas kikovácsolása/élezése a mestersége, minden bizonnyal tapasztalata is van, megtudja oldani ezt a néked problémát okozó feladatot. :D
Ezért bízd csak reá nyugodtan, ki tudja élesre kovácsolni. :thumbup
szfenikus
11-01-2014, 06:15 PM
Pityubá, ez csak egy beugratós kérdés volt...(a gyakorlatias szakemberek az én embereim).
Pityubá
11-01-2014, 07:31 PM
:D
nomad
01-10-2015, 02:48 PM
Ekevas felrakó hegesztés a neve :D
Kinek van tapasztalata fogatos eke kopólének javításában ill. teljes felújításában ? Rugóacél-betét vagy egyéb nagy keménységû acélötvözet (pl. karbid, hardox)
Ha lóval húzott eke után szeretnéd, akkor sokára kopik el a sima kovácsolt vas is.
Ha traktor után akarod, arra lehet jó a felhegesztés élkefém kopásálló pálcával, vagy csak sima bázikus pálcáéval.Az is ér valamit. Esetleg a hegyére egy kopásállóbb acélt rácsavarozni, hegeszteni. Sokat kibír, de ha követ fogsz, az is letörik.Élettartamra szerintem három- négyszeresét biztos kibírja felhegesztve az ekevas. Mielõtt nekiállnál felhegeszteni, számold ki megéri e kísérletezni élkefémmel, vagy készen megvenni az ekevasat. Szerintem!