View Full Version : Mennyire vagy felkészült?
koper
11-27-2014, 07:04 PM
Sziasztok!
Van egy jó kis treningem ami útán mindenki rajon hogy hogy all a prepperledésel...
Most hogy olvásod ezt, képzeld el hogy valami baj tortenik, és van 5 perced hogy össeszedjed a dolgaidat és kiszaladj a házból.
Csak 5 perc....nincs csalás.
Hogy sikerült? Mit sikerült összeszesedni?
Én csalódtam. Gondoltam hogy sokal jobban vagyok felkészülve :duhos:
venosz
11-27-2014, 08:31 PM
Mivan? Beleléptem a papucsba és kiküldtem a kutyát körülnézniiii...
gyûjtögetõ
11-27-2014, 09:33 PM
Nem mértem le de szerintem elég jól összetudnék pakolni 5perc alatt mivel az ágyam mellet van minden prepper cuccom egy 5 szintes fapolcon, katonásan elrendezve. Táska,ruha,kaja,víz,kés,lámpák egyszóval minden amit összeszedtem idáig. És így belegondolva milyen frankó hogy csak az ágyam mellett volt szabad hely a prepper polcnak így ha alvásközben üt be a szar egybõl kikelek és tudok pakolni.
Hát, hirtelen csak az M tramp oldaltáskám lenne kéznél 6dl vízzel,
szikravetõvel , lámpával + elem, késsel, gyújtóssal, hõvédõ fóliával,
némi elsõsegély cuccal, zsinórral, vihargyújtóval, élezõvel,
toll+papír, pendrive. Az övtáskám a stexel+okmányok + kés+ lámpa mellettem a polcon.
Helyzettõl függ hogy elég e. Kérdés hogy a baj milyen minõségben jelentkezik?
Komolyan nézve nem rózsás a szitu.
Grafitos
11-28-2014, 09:12 AM
Esetleg megfontolásra javasolnám egy BOB öszeállítását, aminek segítségével szerintem még az 5 perc is redukálható...Táska felkap, víz, gáz, áram lekapcs, cipõ, kabát fel, lakás bezár és lehet indulni. Amire igazából a legnehezebb felkészülni, hogy az ember meghozza a megfelelõ döntést az evakuálásról és mindezt a megfelelõ idõben tegye.
Nálam az 5 perc amúgy nem lenne elég, mert a BOB zsákomba a felszereléseim vannak csak bepakolva, ruhát és kaját az indulás elõtt raknám csak be... ez szerintem 10 perc biztos lenne
fail
Daniui
11-28-2014, 11:07 AM
Majd otthon én is kipróbálom ezt a dolgot. Amúgy szerintem ellenõrzésképpen, mindenki írja le az 5 perc alatt mit sikerült beletenni a zsákba. Aztán vesse össze, hogy ez mennyire életképes, és ugye mit felejtett ki, mert ha kapkod az ember ez gyakran elõfordul.
Kisss
11-28-2014, 12:44 PM
Nekem szerintem bõven elég volna! A bob és edc + ruha és az itthon található kp felkap és go.
01,57 és indul a kocsi....eddig ez a legjobb...
mossberg-operator
11-28-2014, 07:09 PM
Az egyik BOB-m a kocsiban van alapbol, a masik meg a lepcso alatti szekrenyben. Kifele pont utbaesik. Kocsiban teljes tartalekoltozet (bakancsot belertve, nem csak nekem) Csak a fegyvereket kell osszekaparni...vagy annyira nem gaz a szitu?
Unicornis
11-28-2014, 11:56 PM
5 Perc?! Minek, ilyen célból és hova? Bele az éjszakába, az erdõbe egy darab hátizsákkal? :duhos:
Én nem tudok elképelni olyan szituációt (még egy atomtámadást se) amikor a teljes béke és nyugalom állapotából hirtelen meneküli kell, miden elõjel és figyelmeztetés nélkül csupán 5 perc alatt!
Persze olyan simán lehet hogy 5 perc alatt kell menekülni, de akkor annak van elõjele, illetve már egy ideje SHTF van. Akkor az ember eleve jobban össze van készülve, szerintem.
5 Perc?! Minek, ilyen célból és hova? Bele az éjszakába, az erdõbe egy darab hátizsákkal? :duhos:
Én nem tudok elképelni olyan szituációt (még egy atomtámadást se) amikor a teljes béke és nyugalom állapotából hirtelen meneküli kell, miden elõjel és figyelmeztetés nélkül csupán 5 perc alatt!
Persze olyan simán lehet hogy 5 perc alatt kell menekülni, de akkor annak van elõjele, illetve már egy ideje SHTF van. Akkor az ember eleve jobban össze van készülve, szerintem....van ilyen helyzet és meg is történik...már írtam,de akkor még egyszer..a lépcsõházban volt egy kilakoltatás elõtt álló család,úgy gondolták bosszút állnak..már elkapták õket,de addigra négy tüzet csináltak..az utolsó nyáron olyan jól sikerült,hogy kilakoltatta a rendõrség a lépcsõházat...arra ébredtem,hogy villogás beszûrõdik a függönyön át...2 óra körül volt...álmosan kinyitottam az ablakot,kinéztem,tûzoltó kocsik,mentõ,rendõrautók mindenhol...hoppá...gatyába kinyitom az ajtót,füst a lépcsõházba..kis pánik,elkezdtem felöltözni...kopognak,rendõr az ajtóban--"kérem hagyják el az épületet!"...becsuknám az ajtót,de szól a rendõr..."most azonnal,megvárom!" nincs mit tenni,menni kellett..gyorsan,bedobáltam a kis kiránduló zsákba ami elöl volt,pénztárca,kocsikulcs,forgalmi,kutya az ölbe és ,lakás bezár és gyerünk.....a lépcsõházat már áramtalanították..úgyhogy sötétbe,füstbe,félkézzel a korlátba kapaszkodva,kutya az ölembe,...mit mondjak végeláthatatlan,szörnyû egy perc volt....na azóta komolyabban fel vagyunk készülve.....a kocsiba minden van amivel gyorsan újra lehet kezdeni ha a a lakás teljesen megsemmisül is...és a nehéz bob mellé egy gyors és könnyû pánik csomag is összeállításra került....bármikor,bármi megtörténhet ....és meg is történik....
..a reálisan elõforduló katasztrófák átvészelésére kell igazából felkészülni ,azok a zombiapokalipszis szerû rémálmok nem nagyon fognak bejönni...így a menekülõ csomagban a számszeríj és egyéb tömegpusztító fegyverek helyett,törölközõ,papucs és szabadidõ ruha legyen,a papírok,a lakásbiztosítási kötvény,fontos iratok az újrakezdéshez...lokális katasztrófánál mindenképpen fog kapni mindenki egy ágyat a tornateremben,ha nincs rokon ahová menni tud....
az igaz,hogy ha már a katasztrófa védelem nem mûködik ,akkor már ráérünk pakolászni,mert akkora a baj,hogy akár maradhatunk is otthon....pl egy háború,teljes gazdasági összeomlás,járvány,polgárháború esetén,ha nincs közvetlen életveszély,jobb otthon maradni
..aztán meg nem a sötét erdõbe kell szaladni...az elsõ,hogy mérje fel mindenki az élõhelye szerinti lehetséges veszélyforrásokat...van-e? a közelben...vasút,ipari üzem,erõmû,földcsuszamlás,árvíz,belvíz,gá ztározó,törésvonal,éhséglázadás,rosszindul atú szomszédság,hóhelyzet,a mentõ,tûzoltó meg tud e közelíteni(sár ill hó) vagy gyalog kell kimenekülni.....aztán össze kell pakolni egy gyors cuccot kb. egy-két napra és meg kell tervezni(több útvonalat),hová és hogyan jutunk ki a veszélyzónából.
..azt mindenképpen vegyétek figyelembe a kimenekítésre szánt,eszközök és ruházat összeállításánál,hogy nagyon nagy valószínûséggel nem a teljes világvége a reális forgatókönyv,csak pár négyzetkilométer...tehát a mindennapi békés túlélésre kell készülni... tárgyalni a biztosítóval,esetleg a bankba kölcsönért, ne kommandós ruhába tárakkal a mellénybe induljunk el ...valószínûleg hasonló szerencsétlen emberek között kell élni pár napig,így semmi képen ne legyen,törvénytelen és riadalmat keltõ eszköz nálunk...max egy kis bicska és konzervnyitó(ha valaki nagyon paranoiás egy pici gázspray eldugva a motyóba,talán belefér)...az sem valószínû,hogy akár szikravetõre szükség lesz,de egy csoki, kanál,pohár,váltás alsónemû viszont nagyon kellhet..
..és a legfontosabb!!!!...készpénz...mindenképpen és bõven legyen otthon,a menekülõzsákba...ha semmit nem sikerül vinni magunkkal...pénzért meg lehet venni...a kártya nem jó,mert lokális katasztrófánál,áramszünet,internet leállás is lehet és akkor nincs kártyás fizetés....lehetõleg euro is legyen valamennyi,fõleg ha külföld az útirány...valószínûtlen egy elõzmény nélküli,hirtelen összeomlás amikor nem lehet pénzt használni....
Medve
11-29-2014, 06:54 AM
Persze olyan simán lehet hogy 5 perc alatt kell menekülni, de akkor annak van elõjele, illetve már egy ideje SHTF van. Akkor az ember eleve jobban össze van készülve, szerintem.
Ne legyél ennyire borúlátó... vagy épp fordítva ahogy a mondathoz több értelme van. Gondolj bele, csernobilban illetve a környékén is voltak emberek akik épp a töküket vakarták mikor elpukkant a reaktor. Radioaktív/vegyi anyagszállítás során bekövetkezett baleset. De még egy vulkán is kitörhet, bár a magyar aktív vulkánok számát ismerve ( vagy nem ismerve ) ez eléggé felesleges opció. Szóval lehetnek olyan szituációk, ahol nagyjából 5 perc áll rendelkezésedre. Fõleg nekem aki a TVK közelébe. Itt ha megszólal a riasztó nincs idõ tetvészkedni.
Bár az is tény, hogy akinek van BOB vagy valamilyen összekészített menekülõzsák, annak abba az 5 percbe elég sok minden belefér. Konkrétan nem kell más csak a zsákjait összeszedni, meg a családot. Fordított sorrendû prioritásban mint ahogy írtam :D .
gyûjtögetõ
11-29-2014, 08:40 AM
Vörös iszap, bombariadó, törött gázcsõ-vízvezeték stb azért van bõven olyan szituáció ami nem elõrelátható és jó ha van 5perced elhagyni a házat.
Parasztcipo
03-29-2018, 10:02 AM
A BOB-ot az ágy közelében vagy a bejáratnál (pl. elõszoba szekrény) tároljátok? Ruhának is gondoltam egy külön stócot (bevált darabok amik mondjuk folt vagy egyéb prepper szempontból lényegtelen hiba miatt már nem hordok a hétköznapokban. Új ruhát mellõzném, szerintem kell a bejáratott kényelemérzet) szekrényben, hogy válogatással ne menjen az idõ. Kajának is a konyhába egy saját fiók, azt könnyebb rendeszerezni, észben tartani, cserélni. És akkor pár másodperc belesöpörni a BOB-ba. Azt hiszem én ezt fogom tesztelni.
Ja és miben alszotok? Prepper vagy nem, én maradok a pizsamánál.
Ja és miben alszotok? Prepper vagy nem, én maradok a pizsamánál.
Õszi hidegtõl tavaszi meleg eljöttéig nadrágban-kabátban-sál-sapkával. Nálunk nincs a házban az a nagy meleg. :)
Unicornis
07-30-2018, 08:29 AM
A Tibor bá' mai posztja a felkészülésrõl szól.
Érdemes elolvasni.
http://www.antalffy-tibor.hu/
Ihasz Laci
03-14-2019, 12:58 AM
Tulelo csomag
Ma volt egy kis idom lazulni aztan ez lett a vegeredmeny.
Szoval milyen a jo tulelocsomag.
Hazai/europai es termeszetbeni korulmenyekhez igazitva.
Vagyis mi legyen egy erdojaro embernel europaban.
Eloszor azon agyaltam, hogy miert is kellhet egy tulelocsomag. Kb erre jutottam.
Ha valaki a termeszetben bajba kerul ezek lehetnek az okok.
-elteved. Ami igazandibol eleg nehez mert az eu eleg surun lakott es az erdok is tele vannak utakkal. Viszont ha besotetedik mindjart nehezebb tajekozodni es ha egy hideg teli esten kint talaljuk magunkat az erdoben megfelelo felszereles nelkul mindjart mas a helyzet.
A kovetkezo pedig a serules. Kb 3 kategoriaban. 1 turabaleset, torott-ficamodott vegtagok foleg.
2 szerszam okozta serules. Vadasz favago balesetek
3. Vadallat okozta serules.
Szoval eddig arra jutottam, hogy egy erdei tulelo helyzet lehet valamilyen serules. Ami maga eletveszelyes vagy csak meggatolja hogy biztonsagba jussunk es a termeszetben kell idot toltenuk az idojarasnak kiszolgaltatva.
Vagyis a tulelo csomagnak kell tartalmaznia a kivetkezoket:
-elsosegely
-menedek, valami ami biztositja a testunk melegen tartast.ezeknek olyan dolgoknak kell lenniuk amiket akar serulten egy kezzel is tudunk hasznalni.
-kommuikacios eszkozok segitsegkereshez.
-egyeb hasznos dolgok, pl navigacio, vilagitas, elelem.
Igazandibol arra jutottam, hogy a tulelokes a leghaszontalanabb dolog amit egy tulelo csomagba pakolhatunk. Errol kinek mi a velemenye?
varég
03-14-2019, 09:16 AM
Szoval eddig arra jutottam, hogy egy erdei tulelo helyzet lehet valamilyen serules. Ami maga eletveszelyes vagy csak meggatolja hogy biztonsagba jussunk es a termeszetben kell idot toltenuk az idojarasnak kiszolgaltatva.
Vagyis a tulelo csomagnak kell tartalmaznia a kivetkezoket:
-elsosegely
-menedek, valami ami biztositja a testunk melegen tartast.ezeknek olyan dolgoknak kell lenniuk amiket akar serulten egy kezzel is tudunk hasznalni.
-kommuikacios eszkozok segitsegkereshez.
-egyeb hasznos dolgok, pl navigacio, vilagitas, elelem.
Igazandibol arra jutottam, hogy a tulelokes a leghaszontalanabb dolog amit egy tulelo csomagba pakolhatunk. Errol kinek mi a velemenye?
Maga a túlélõkés mint fogalom, zsákutca:
Az a túlélõkés, ami az adott szituban nálad van, mert hiába van otthon yegy F1-ed, ha nincs a táskában, hanem a polcon vár otthon...
Egy bármilyen kés, jó ha van az embernél az erdõben, tûz, vagy menedék készítéshez, vagy bármilyen vágási feladathoz.
Lehet fura, de a legalkalmasabb erre egy fûrészes svejcibicska, vagy multitool. Ezekkel az egyszerûbb feladatok elláthatóak, könnyû, és nem vészes az ára...
WestBam
03-14-2019, 11:45 AM
+1. Az a túlélõkés ami ott akkor veled van.
Teljesen mindegy, hogy milyen, márkás, drága, olcsó, kínai. Ha ott akkor van késed akkor azzal fogsz túlélni. Más kérdés, hogy ha véletlenül eltörik vagy ilyesmi, akkor az szívás. Ebbõl a szempontból jó ha van még egy kés a táskában. Én erdõbe minden esetben úgy megyek, hogy az EDC késem a zsebemben van, de a táskába jön velem a Vic. Forester is, ha valamiért az kellene. Lámpa van velem szintén legalább 1, mondjuk ez talán nem annyira meglepõ. Vízálló vihargyújtó és a szikravetõ is bent van a csomagomban, ha valami oknál fogva tüzet kellene rakni akkor ne szenvedjek. Ha esne arra a filléres kínai szemeteszsák esõkabát a megoldás, ahányan megyünk annyit mindig teszek a táskába. Amit írt Laci igaz, annyir kicsik az erdõk, hogy 1 éjszakánál valószínûleg nem kellene többet erdõben tölteni a legrosszabb esetben sem, mert másnap kitalálsz belõle. EÜ csomagból egy kis LifeSystems kit van nálam, az alap bajokra megoldás. Telefon mindig és általában powerbank is jön velünk. Rádiót ritkábban viszem, csak ha "csúcsra" megyünk akkor, hogy onnan mit lehet elérni azért.
Ihasz Laci
03-14-2019, 04:47 PM
sajat elmenybol indult ez a gondolatmenet.
egy teli turara indultam a walesi hegyekbe, kb 300 meter utan atugrottam egy kis patakot, a masik parton kificamitottam a bokam es beleestem a vizbe ahol a csuklom ment ki.
szerencsere kozel voltam a parkolohoz es visszamasztam a kocsiba. de ha valahol meszebb tortenik velem a baleset lehet nem tudtam volna visszamenni a kocsihoz, akkor kint kellet volna maradnom mig rendbe nem jovok annyira, hogy sajat magamtol visszabotorkaljak a kocsihoz.
egy ilyen helyzetben a kes szerintem teljesen folosleges, amire szuksegem lett volna, ha bentebb vagyok a hegyek kozott meleg es szaraz ruha, bandazs a labamra, es a telefonom, hogy hivjam a hegyimentoket (meglepoen jo a terero a walesi hegyekben) ha ugy alakult volna.
az ilyen es ehhez hasonlo esetek adjak a zomet a tulelo helyzeteknek, amik itt velunk tortenhetnek.
egy kesnek, meg egyeb szerszamoknak, furan hangzik, de tobb hasznat latom varosba mint kint a termeszetbe. egy jo feszitovas szerintem a no.1 tulelo szerszam varosi korulmenyek kozott!
varég
03-15-2019, 03:59 PM
...
egy kesnek, meg egyeb szerszamoknak, furan hangzik, de tobb hasznat latom varosba mint kint a termeszetbe. egy jo feszitovas szerintem a no.1 tulelo szerszam varosi korulmenyek kozott!
Alapesetben igazad van, de vagyok olyan perverz, hogy valamilyen bicsak mindig van nálam, vagy kettõ is... :)
Erdõbe menet leginkább egy kajálós, és egy mindenes, mert szeretek farigcsálni, és legtöbbször kint aprítom fel a kivitt ételt(szalonna, kolbász, stb.), mert valahogy jobban esik így falatozni...
Sziasztok,
Az itt (http://belse.hu/ifak/) leirt bovitett mini csomag az, ami szerintem tenyleg minimalis sulyu, alacsony aru, kicsi/puha (ertsd: bele lehet tenni egy zsebbe, es ha epp erre esik ra az ember, akkor nem fog serulest okozni).
Es ekozben jo:
-hideg ellen (izo folia)
-apro verzes ellen (sebtapasz+torlokendo)
-randulas/ficam/tores ellen (peha kotszer; ez persze a torest nem veglegesen kezeli, de az allapotromlast teljesen, a fajdalmat nagyjabol megelozi a rogzites)
-nagy verzes ellen (peha+mull lap: nyomokotes)
-onvedelem, ha masnak segitunk (kesztyu)
Persze ezek kifejezetten csak az elsosegelynyujtashoz vannak, ezen felul meg mininum egy pici esokabat, egy bicska es egy mobiltelefon szerintem.
ui. persze en ezen a teren (is) bolond vagyok, es a minimumnal messze tobbet szoktam vinni. :-)
Bel
Ihasz Laci
03-16-2019, 09:36 AM
vareg
,,Alapesetben igazad van, de vagyok olyan perverz, hogy valamilyen bicsak mindig van nálam, vagy kettõ is...
Erdõbe menet leginkább egy kajálós, és egy mindenes, mert szeretek farigcsálni, és legtöbbször kint aprítom fel a kivitt ételt(szalonna, kolbász, stb.), mert valahogy jobban esik így falatozni...''
nincs semmi baj, en is szeretek erdoben kesekkel perverzkedni, mindenfele kanalakat faragok meg szalonnat szeletelek, csupa perverzio :)))))))
Ihasz Laci
03-16-2019, 09:42 AM
Sziasztok,
Az itt (http://belse.hu/ifak/) leirt bovitett mini csomag az, ami szerintem tenyleg minimalis sulyu, alacsony aru, kicsi/puha (ertsd: bele lehet tenni egy zsebbe, es ha epp erre esik ra az ember, akkor nem fog serulest okozni).
Es ekozben jo:
-hideg ellen (izo folia)
-apro verzes ellen (sebtapasz+torlokendo)
-randulas/ficam/tores ellen (peha kotszer; ez persze a torest nem veglegesen kezeli, de az allapotromlast teljesen, a fajdalmat nagyjabol megelozi a rogzites)
-nagy verzes ellen (peha+mull lap: nyomokotes)
-onvedelem, ha masnak segitunk (kesztyu)
Persze ezek kifejezetten csak az elsosegelynyujtashoz vannak, ezen felul meg mininum egy pici esokabat, egy bicska es egy mobiltelefon szerintem.
ui. persze en ezen a teren (is) bolond vagyok, es a minimumnal messze tobbet szoktam vinni. :-)
Bel
jo kis veres osszefoglalo:)
amikor kidoboztam en voltam a designated first aid person is egyben, lattam jo nagy vertocsakat, hihetelen mennyit tud egy ember verzni pillanatok alatt!