PDA

View Full Version : Vad menedék témabörze

törölt tag -gl
11-29-2014, 07:36 PM
Úgy érzem témát kell nyitni a dolognak, mert túlságosan belekeveredik a BOL témába.

A cél itt egy olyan erdei, mezei, vagy gazos helyen menedék építése, ahol az ember meghúzhatja magát éjszakára biztonságban, és valamennyi élelmet, vizet el tud ott raktározni.

Nekem vad túrázáshoz volna szükségem az ország bizonyos pontjain ilyen stabil rejtekekre.
A koncepció okán a sátrat kizárnám. Egy ötlet:

4378
eleve nehezen áthatolható gazos területre, ilyen fedéssel belül esetleg kis fa, vagy áttetszõlemezbõl építmény (esetleg pet-palackokból készített fal), esetleg rovarhálóval körbevéve. Belül fekhely, pár csomag ásványvíz, tartós élelem.

A környék felfedezése alatt használnám szabad apartmanként. Esetleg idõvel tovább állnék egy másikhoz. Ha valaki felfedezi, maximum egy valódi apartman 1-2 éjszakás árát veszíteném el.

Komoly viták születtek már arról, hogy el lehet-e egyáltalán rejteni egy épületet a szabadban. (technikailag)
Sokak szerint lehetetlen, például Bögre, mint fémkeresõs mindenhol talál töltényeket, kupakokat. Sokak szerint elképzelhetõ, de nincs értelme.

A hajléktalanság nem jó téma, de nagyon jó esettanulmány, miszerint bárhol el lehet rejtõzni. Bárhol lehet házat építeni, és így is nagy port kavar, ha le kell bontanod.

törölt tag -gl
11-29-2014, 07:48 PM
Az ötlet onnan jött, hogy általában lakott területhez közel, tavaknál, stb, nem engedtek sátorozni, van ahonnan elküldtek.
Viszont fent, az erdõkben, a hegyekben senki sem zaklatott és nyugalmat, biztonságot is éreztem ott.
De nagyon fárasztó volt egy dolog:
Mégpedig az, hogy a drága felszerelést (sátor) nem szívesen hagytam ott sehol. Nem hagytam fent az erdõben a sátrat, ezért folyton a hátamon kellett cipelnem a vizemet, sátramat, matracomat, élelmemet.

Ezért gondoltam arra, hogy egy egyszerû menedéket építenék fel, ahova berakom ami kell, és ami nem annyira értékes, illetve felhalmozok ott valamennyi ivóvizet, tartós élelmiszert, esetleg ha elég rejtett, még néhány dolgot be mernék oda tenni.

És így nyugodtan le lehet már menni körbenézni a tavakhoz, vásárolni, szórakozni, este pedig "haza lehet menni" a kis rejtekhelyre, hátizsák, felszerelés nélkül.

törölt tag -gl
11-29-2014, 08:04 PM
Ezt el tudom képzelni pár tíz négyzetméter áthatolhatatlan szúrós-bokros gazban. Annak közepére kitisztítani egy 2-5 négyzetméteres területet, körbe esetleg rovarháló és oda a rejtek:
4379438043814382438343844385

A hajléktalanoknál általában mûködõ dolog a városi parkok, elhanyagolt területeken bokorcsoportokban ilyen kis "tisztásokon" matracot elhelyezni, ott aludni.
Ugyanez a modell mûködhetne jóval ritkábban lakott területen, professzionális kivitellel.

A képek amiket mellékeltem letisztult megoldások, de én inkább egyfajta anyagátmenetet használnék a szúrós bozótos bokrok, és a közepe táján esetleg egyre sûrûbben összeszõtt levelek-ágak, majd rovarháló között. Esõ ellen esetleg egy fólia jó megoldás lenne a tetejére. Ezt az egészet kizárólag a nyári túrázgatós világjárós szezonra tervezném. Akár késõbb külföldre is.
Ha 1-2 évig nem látogatnám a menedéket, addig erõsödne a körülötte található vegetáció, még biztosabb rejteket alkotna a bozót. "felfedezés" esetére egyfajta "pecséttel" védeném (hogy megtalálták-e) közepére egy üveg sört, vagy hasonló csalit helyeznék, ami, ha eltûnne, biztosítana affelõl, hogy a menedék már nem biztos, hogy biztonságos.

törölt tag -gl
11-29-2014, 08:14 PM
Talán rá lehet erõsíteni direkt beültetéssel, folyékony mûtrágyával, vízmegfogó árokkal.

Kisss
11-30-2014, 04:03 PM
Esetleg elásni mindent és csak arra az idõre elõszedni, amíg ott tartózkodik az ember!? Mégis csak nehezebb felfedezni, mint egy akármennyire álcázott építmény!

törölt tag -gl
11-30-2014, 04:31 PM
Esetleg elásni mindent és csak arra az idõre elõszedni, amíg ott tartózkodik az ember!? Mégis csak nehezebb felfedezni, mint egy akármennyire álcázott építmény!
Hát nem tudom, folyton ásni?
Szerintem a bokros megoldás jó lehet. Kérdés, hogy létezik-e ilyen amit felvázoltam, vagy csak a mesében. (10-20-100 négyzetméternyi egybefüggõ zöld bozót) Így el sem kell ásni semmit, elég egy rejtõháló.

törölt tag -gl
11-30-2014, 04:47 PM
Találtam egy jó képet
4388

Ez elég jól rejthet, nyáron hûvös is. Természetesen bozót közepén, álcázott bejárattal.

Ugyanebbõl kialakítható lenne egy 5-8 négyzetméteres menedék, rovarhálóval, esõvédõvel, heverõvel, valamiféle padlózattal, az alatti esetleges tároló rekeszekkel.

Ihasz Laci
01-11-2016, 10:20 AM

szerintem es a legjobb megoldas. nem kell ott folyton asni csak mikor odamesz. akkor kiasod a cuccaidat mikor tovabb mesz akkor meg vissza asod oket.

amugy en az egesz koncepciot foloslegesnek tartom. egy tura felszereles az nem olyan nagyon nehez, hogy ne lehetne azt cipelni.
ha meg csak az erdobol a leugrasz a faluba egy ket dologert addig egy hatizsaknyi cuccot elrejteni az erdoben nem nehez:) de viheted is magaddal vagy bevasarolsz mielott bemesz az erdobe.

Kisss
01-11-2016, 10:32 AM
Persze, ha csak pár óráról van szó, addig szóba jöhet a bokor/avar takarás!
szerintem es a legjobb megoldas. nem kell ott folyton asni csak mikor odamesz. akkor kiasod a cuccaidat mikor tovabb mesz akkor meg vissza asod oket.

amugy en az egesz koncepciot foloslegesnek tartom. egy tura felszereles az nem olyan nagyon nehez, hogy ne lehetne azt cipelni.
ha meg csak az erdobol a leugrasz a faluba egy ket dologert addig egy hatizsaknyi cuccot elrejteni az erdoben nem nehez:) de viheted is magaddal vagy bevasarolsz mielott bemesz az erdobe.

Ihasz Laci
01-11-2016, 11:02 AM
Persze, ha csak pár óráról van szó, addig szóba jöhet a bokor/avar takarás!

siman, miert kene minden nap elasni a cuccod? ha ott vagy a taborodban ugyis megfigyeled a kornyezeted. vannak-e hasonlo turazok, erdeszek, favagok a kornyeken akik esetleg lenyulhatnak a cuccaid. ha tiszta a terep csak bedobod egy bokor ala azt jonapo, estere visszaersz es eloveszed.

az ilyen hosszu tavu rejtegetessel az a bajom, hogy ha megtalalja valaki a cuccomat. elindulok a taborhoz ahova x eve eldugtam ezt azt aztan mikor odaerek addigra valaki megtalalta es hazavitte, mindmegette:) vagy teljesen leromboltak esetleg maganterulet lett az erdobol.

a mai kemping cuccok mar nagyon konnyuek es sator nem is nagyon kell, foleg nyaron. meg lehet oldani fuggoagy/satorlap hasznalataval is a menedeket. az meg izan nem nehez cipelni es eleg kismeretu ahhoz, hogy egy ket oraig elrejts az erdoben amig beugrasz egy faluba/varosba korulnezni.
de ha meg varosba mesz be turistaskodni kicsit le is adhatod a cuccod egy csomagmegorzobe.

GAZDA
01-11-2016, 04:34 PM
Úgy érzem témát kell nyitni a dolognak, mert túlságosan belekeveredik a BOL témába.

A cél itt egy olyan erdei, mezei, vagy gazos helyen menedék építése, ahol az ember meghúzhatja magát éjszakára biztonságban, és valamennyi élelmet, vizet el tud ott raktározni.

Nekem vad túrázáshoz volna szükségem az ország bizonyos pontjain ilyen stabil rejtekekre.
A koncepció okán a sátrat kizárnám. Egy ötlet:

4378
eleve nehezen áthatolható gazos területre, ilyen fedéssel belül esetleg kis fa, vagy áttetszõlemezbõl építmény (esetleg pet-palackokból készített fal), esetleg rovarhálóval körbevéve. Belül fekhely, pár csomag ásványvíz, tartós élelem.

A környék felfedezése alatt használnám szabad apartmanként. Esetleg idõvel tovább állnék egy másikhoz. Ha valaki felfedezi, maximum egy valódi apartman 1-2 éjszakás árát veszíteném el.

Komoly viták születtek már arról, hogy el lehet-e egyáltalán rejteni egy épületet a szabadban. (technikailag)
Sokak szerint lehetetlen, például Bögre, mint fémkeresõs mindenhol talál töltényeket, kupakokat. Sokak szerint elképzelhetõ, de nincs értelme.

A hajléktalanság nem jó téma, de nagyon jó esettanulmány, miszerint bárhol el lehet rejtõzni. Bárhol lehet házat építeni, és így is nagy port kavar, ha le kell bontanod.

Megéri a befektetett energia egy ilyen menedékbe?

Atyesz
03-17-2017, 08:56 PM
Az egész cucc, elfér egy hátizsákban, sõt, igazából majdnem két egész ember részére elég cucc is. Csatolok képeket is, csak nem tudom, hogy tudom kommentálni, ezért ide írom, le, hogy nekem mi vált be, a vadcampingben.79277928
5X4-es zõõccséges ponyva, gumipókkal, vagy spárgával kifeszítve háromszög alakban fák közé, kb 30 fokos dõléssel. Alatta a függõágy, ami a kis barna zacsi a kép közepén. hálózsák, takaró, esetleg, ha kurva hideg van, izolációs fólia. (még sosem volt kurva hideg) A dolognak viszont van néhány trükkje.
1. Ha csak egy éjszakát akarsz vadulni, szinte semmi gond, csak, ha nem akasztod ki az eltörõs, világítós rudat a kiépített táborod mellé, és elmész fáért, majd szürkületben nem találsz vissza, akkor nagyot tudsz szopni.
2. A tûz, az kell. Tûz nélkül egy vadcamping, olyan, mintha otthon, az erkélyen aludnál. Viszont NE gyújts tüzet 5 méternél közelebb az alvóhelyedhez! (kivéve, ha direkt a melegítõs megoldást csipázod.)
3. Ha a mostani szituhoz igazodva tilosban alszom, de hideg lesz, csak nappal gyújtok tüzet, és az körbe teszem kövekkel. Amikor frankón áthevültek, beleteszem a pénzes zsákba, ami tûzálló. Azt a lábam közé veszem, be a hálózsákba, és egy kis folyadékot teszek rá, hogy párologjon, mert a száraz meleg, nem olyan hatásos, mint a párás.
Nem nagyon hagyok nyomot, mert nem taposok le szinte semmit, a tüzet, még nappal eloltom, és elkaparom, álcázom a helyét, kb 15 perc alatt felállítom a "sátram", ha esik, ha fúj. Ha idegen, földjén megyek is át, nem kell attól tartanom, hogy visszafelé puskával vár.

Ihasz Laci
03-18-2017, 01:28 PM
Az egész cucc, elfér egy hátizsákban, sõt, igazából majdnem két egész ember részére elég cucc is. Csatolok képeket is, csak nem tudom, hogy tudom kommentálni, ezért ide írom, le, hogy nekem mi vált be, a vadcampingben.79277928
5X4-es zõõccséges ponyva, gumipókkal, vagy spárgával kifeszítve háromszög alakban fák közé, kb 30 fokos dõléssel. Alatta a függõágy, ami a kis barna zacsi a kép közepén. hálózsák, takaró, esetleg, ha kurva hideg van, izolációs fólia. (még sosem volt kurva hideg) A dolognak viszont van néhány trükkje.
1. Ha csak egy éjszakát akarsz vadulni, szinte semmi gond, csak, ha nem akasztod ki az eltörõs, világítós rudat a kiépített táborod mellé, és elmész fáért, majd szürkületben nem találsz vissza, akkor nagyot tudsz szopni.
2. A tûz, az kell. Tûz nélkül egy vadcamping, olyan, mintha otthon, az erkélyen aludnál. Viszont NE gyújts tüzet 5 méternél közelebb az alvóhelyedhez! (kivéve, ha direkt a melegítõs megoldást csipázod.)
3. Ha a mostani szituhoz igazodva tilosban alszom, de hideg lesz, csak nappal gyújtok tüzet, és az körbe teszem kövekkel. Amikor frankón áthevültek, beleteszem a pénzes zsákba, ami tûzálló. Azt a lábam közé veszem, be a hálózsákba, és egy kis folyadékot teszek rá, hogy párologjon, mert a száraz meleg, nem olyan hatásos, mint a párás.
Nem nagyon hagyok nyomot, mert nem taposok le szinte semmit, a tüzet, még nappal eloltom, és elkaparom, álcázom a helyét, kb 15 perc alatt felállítom a "sátram", ha esik, ha fúj. Ha idegen, földjén megyek is át, nem kell attól tartanom, hogy visszafelé puskával vár.

A kepeken nem lattam meg te se irtad, matracot nem is hasznalsz?

Atyesz
03-18-2017, 09:35 PM
Ha a függõágyban alszom, nem. Ha máshol, akkor meg a felfújható tesco strandos gumimatracon. Az elfér a hálózsákban, és nem baj, ha hamar tönkremegy, mert olcsó. Gyorsan felfújom, és ha úgy adódna, még a cuccaimat is át tudnám úsztatni vele egy folyón. De volt már, hogy amikor faház menedékben aludtam, azt tettem be ajtónak, úgy fújt a szél. De most a téma az ideiglenes rejtett menedék volt. Én csak azt akartam szemléltetni, hogy lehet az hatékony, különösebb telepítés nélkül is.