PDA

View Full Version : A lassú elrothadás

Doom
11-30-2014, 05:38 AM
.

Morpheus
11-30-2014, 06:33 AM
Ezek szerint már összeomlott a rendszer:
http://nabukodonozor.webnode.hu/news/het-evvel-az-osszeomlas-utan-/

Kamionos
11-30-2014, 10:01 AM
Én is a társadalom elsorvadását, az emberi kapcsolatok megszûnését tartom a legnagyobb veszélynek a jövõre nézve. Minden egyéb veszély, amire készülünk szerintem ebbõl eszkalálódik közvetlenül vagy közvetetten.

Morpheus
11-30-2014, 12:11 PM
http://nabukodonozor.webnode.hu/news/het-evvel-az-osszeomlas-utan-/

törölt tag -gl
11-30-2014, 01:24 PM
Modellek léteznek erre. Nem sokat tudok errõl, de ismereteim szerint amikor a 70-es években kitört a vietnámi háború rengeteg fiatal, erõs amerikait be akartak sorozni.
Ismerõs?

https://www.youtube.com/watch?v=fhNrqc6yvTU
A fiatalok fellázadtak, ellenezték, kitört a hippi kultúra. (ha valakinek vannak errõl bõvebb ismeretei, javítson ki)
A hippi kultúra felerõsítette az élvezeteket, talán mert minden fiatal félt attól, hogy be lesz sorozva, be lesz börtönözve, drogozni, szexelni kezdtek, szerették egymást és élvezték az életet. Elmenekültek csöndesebb államokba, nagyvárosi parkokban bujdokoltak, kolóniákat alapítottak, jármûvekben éltek.

Ez a hippi kultúra a háború után is fent maradt és manapság is erõs szelét érezni fõleg kaliforniában. Egy részük egyfajta vándor (vagabond) akik bárhol meg tudják vetni a lábukat és boldogan élnek. Szól is errõl egyfajta film, amit erõsen ajánlok:

https://www.youtube.com/watch?v=taFaFEuwHLQ

(nem mese, ez egy rendkívül realisztikus feldolgozása egy életrajz részének)

De nyilván mint egyetlen színnek is több millió árnyalata létezik, ugyanígy ennek a kultúrának is sok személyes története van. Érdemes ezeket a modelleket kiragadni, és átfektetni. Én már elkezdtem a függetlenedést, de lassan haladok vele. A célom az lesz, hogy több (nem feltétlenül rendes) lakóhelyem legyen a világban, ami mozgásterem lehet, itthon pedig egy önellátó bázist alakítsak ki. De mindenféleképpen szeretném megpróbálni elérni a függetlenséget. Akár egy lakójárnûvel. Régen a WW kisbusz volt a divatos, de ma már nem lehet bárhová letenni, ezért valószínûleg egy olyan kombit fogok választani, aminek ággyá alakíthatóak a hátsó ülései.

Hallottam egyszer egy emberrõl, aki egy földbe épített kis házban (lyukban) él , mondván minek dolgozzon és költse a pénzét egy rendes házra, a teleit pedig a hawaii szigeteken töltötte (megvette minden évben a repülõjegyet, és gondolom ott is volt egy hasonló földbe épített kis háza). Meg lehet lovagolni a rendszert.

törölt tag -gl
11-30-2014, 04:28 PM
Ha érdekel, itt olvashatsz bõvebben errõl az emberrõl.
Szerintem nagyon szélsõséges módon él, de valamennyire mi is beengedhetjük hobbiként az életünkbe ezt az életformát. Sosem árt több lábon állni.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2459151/Hobbit-man-lives-tiny-house-5000-year.html

Daniui
11-30-2014, 06:54 PM
...olyan nincs,hogy nincs megoldás!...mi a megoldás?????

Szinte minden nap átmennek a fejemen az általad felvázolt problémák, és mindinkább kezdek rájönni csak egy megoldás van az összefogás az olyan emberekkel akik képesek tenni a jövõjükért, nem szabad a rendszerbe beszopódni és örülni annak ha hazamehetsz és leülhetsz a tv elé és annyival megelégedni hogy van mit enni és nem fagysz halálra mert ha beéred ennyivel csak sodródsz az árral.

Ki kell dolgozni egy tervet, egy olyan megvalósítható programot ami cselekvésen alapszik és jól körülhatárolt felfogható arõs értékrendet biztosít a tévelygõknek, és mi mind tévelygõk vagyunk, mert egyedül semmit sem érünk maximum egy harcos fénypont lehetünk a sötétségbõl, de ameddig csak egyedül vagyunk a sötétség elnyom, addig kiröhögnek addig hülyeségnek tartják az új gondolatainak, de amint ezeket úgy tudjuk elmondani, hogy az egy nézetet vallók összefognak és megérvelik miért kell a változás akkor tömegnek is fel kell figyelnie.

A legfontosabb elem az erõs értékrendszert adó közösség, ahol az embrek büszkék lehetnek arra, hogy tagjai. A második legfonotsabb elem a cselekvés, legyenek közös programok, rendezvények, gyûlések, és idõvel építkezés... az Új Kor Mozgalomának a felépítése, ami tõlünk függ milyen lesz, mert ha csak sodródunk az árral ki vagyunk szolgáltatva a gazdag elitnek és a hatalmon lévõ politikusoknak, és a gazdagok szegények közti különbség csak egyre nagyobb lesz, és egyszer eléri azt a szintet amikor újra létrehozzák a rabszolgatartó társadalmakat. Nem ellenzéki vagyok egyetlen politikai pártal, vagy rendzserrel szemben sem, hanem racionalista aki szeretne olyan világban élni ahol az ember az emebrért van. Hülyén hangzik... idealistán elképzelhetetlennek tûnik... jelen helyzetben az is, de a jõvõt mi alakítjuk.

Döntés, elhatározás, rendíthetetlenség!

Dream_walker
11-30-2014, 07:27 PM
...ezt azért emeltem ki a cikkbõl,mert ezt én nem tudom elfogadni...biztos ,hogy van megoldás!!!!..egyenlõre keresem
...olyan nincs,hogy nincs megoldás!...mi a megoldás?????

Hogy ne lenne megoldás. Csak az kényelmetlen. Mert felelõsséget vállalni magunkért, vagy másokért, vagy akár a világért, a jövõért az bizony kényelmetlen.
Sokkal kényelmesebb azt mondani, hogy pl. a rendfenntartás a szerv dolga ;)
A megoldás az az, hogy elõször is tudni kell, mit akarsz, aztán tudni kell, hogyan érheted el, legvégül pedig el kell kezdeni megcsinálni, ha meg elakadsz, akkor újból nekifutni. Közben lehet k.rvaanyázni is, sõt, kell is, mert azok, akikkel menet közben találkozol, sokszor csak állatként élnek és gondolkodnak, nekik egy komolyabb b.zmegolással tudod jelezni, hogy nem viccelsz.
Egyszerû, mint a faék, gondolom az emberek 99%-ának pontosan ezért is hihetetlen. Ezzel nem rád célzok, hanem úgy általánosságban, az általam ismert/látott emberek 99%-a képtelen a magasabb szintû kognitív fukciók használatára.

Morpheus, no offense, de a válság az egy "l" :)

mmilan21
11-30-2014, 08:46 PM
Ezt a rothadásos folyamatot én is érzékelem már több mint 10 éve. Csak régen még nem gondolkodtam olyan áthatóan ezzel kapcsolatban.
Ahogy telnek az évek úgy fordul ki a társadalom nagy része egyre jobban önmagából és merül a tudatlanság mélyebb és mélyebb álmába.
Azt kell hogy mondjam, hogy régen tudatába voltam a mély tudatlanságomnak, csak nem tudtam a címszavakat ami alá lehet építeni a tudatosságot, lévén hogy nem volt olyan aki konkrétan példát mutatott volna.
Aztán persze lassan felfogtam az élet néhány mélyebb sugallatát is. A szakadék csak nõtt az átlag emberekhez képest és én mindig láttam benne valamiféle lehetõséget.

A többiek között is látok lázadó lelkeket akik nem mindent fogadnak el az iskolai tankönyvekbõl. Nyitottabbak lettek.
Az új indigó generáció különösképpen alkalmas a közösségi önellátás létrehozására és az alternatív gondolkodásra.
Persze legtöbbször csak lenne, mert belecsúszik egy kis agymosás itt, egy adag ferdítés/dezinformálás ott és máris az egyének nagy része álomban/sötétségben/mátrixban marad.
Azon kevesek akik elkezdenek ébredezni, õk legtöbbször eleinte egyedül vannak, nincs ki megértse õket.
Viszont ha már ketten vannak és interakcióba lépnek egymással akkor annak következtében drámaian felgyorsul a fejlõdésük.
Vagyunk vagy milliónyian már itt Mo-n is, csak kevesek ismerik fel a potenciált önmagukban.

Többek között így tartják sötétségben és szenvedésben az emberiséget:
A "jóöreg" TV segítségével kontrollálni tudják az emberi viselkedését.
A méregszernek is többször beillõ élelmiszerek segítségével alacsony tudati szinten és betegen tudják tartani az embert.
Szétbomlasztott természetközeli életvitel helyett a divat és az innováció címszavai alatt létrejövõ humán ellenes életvitelt erõltetik azokra az egyénekre.
Az iskola segítségével és a TV segítségével elfojtott tudati képességû rendszerszolgákat tudnak kinevelni az újabb generációkból.
A pénzt nevezik ki valamiféle mindenható istennek. (Igen. szándékos az a kis 'i'.)
Az emberekben fenntartják a félelmet legyen az háború, globális felmelegedés, vagy éppen Co2 kibocsátás.
Létrehozták a divatot aminek a segítségével a többség meggyõzõ erejét kívánják kihasználni.
Sorolhatom még: tervezett elavulás, túlbonyolítás, bürokrácia, függés az elektromosságtól és internettõl, okos telefon kultusz/biznisz, materializmus, transzhumanizmus, káros sugárzások (Wifi, mikró,...),.... .

Ezek nagy részébõl ki kell verekednie magát az embernek ahhoz hogy valamerre legalább is elinduljon. Nem könnyû és nem kis munka, de megoldható.

pappito
12-01-2014, 04:47 AM
Modellek léteznek erre. Nem sokat tudok errõl, de ismereteim szerint amikor a 70-es években kitört a vietnámi háború rengeteg fiatal, erõs amerikait be akartak sorozni.

A fiatalok fellázadtak, ellenezték, kitört a hippi kultúra. (ha valakinek vannak errõl bõvebb ismeretei, javítson ki)
A hippi kultúra felerõsítette az élvezeteket, talán mert minden fiatal félt attól, hogy be lesz sorozva, be lesz börtönözve, drogozni, szexelni kezdtek, szerették egymást és élvezték az életet. Elmenekültek csöndesebb államokba, nagyvárosi parkokban bujdokoltak, kolóniákat alapítottak, jármûvekben éltek.

A hippikultúra nem az élvezeteket erõsítette fel, hanem egyszerûen, egy korábban ismeretlen szabadságot hozott el annak a korosztálynak. Nagyon-nagyon leegyszerûsítve a témát, annyit mondtak a fiatalok, hogy "ahhoz elég felnõttek vagyunk, hogy a vágóhídra vigyetek bennünket, de ahhoz nem, hogy a saját zenénket hallgassuk, saját fejünk után menjünk?" Amit ma hippikultúrának hívunk, az valami elképzelhetetlen volt pár évvel a megszületése elõtt, az ötvenes-hatvanas évek amerikája az egyénnek nem volt sokkal szabadabb, mint a vasfüggönyön innen élõk élete. A nagyon komolyan meghatározott társadalmi keretek (ruházkodás, hajviselet, igazodás az amerikai álomhoz, intézményesített prüdéria stb.) viszonylagos biztonsága egyszerûen értelmetlenné vált, de a társadalmak lassúak, az egyének meg gyorsak. A fiatalok akkor is, mint sok más esetben szerte a világon, nem akartak olyanok lenni, mint a szüleik, saját maguk akarták megszervezni az életüket és mi kell egy huszonévesnek? pisz meg láv, és nem akar háborúba menni, hanem jó zenéket akar hallgatni és hamvas puncikat dugni. Az egész jelenség egy hatalmas tiltakozás volt a rendszer ellen. A szexuális szabadosság (a ló túlsó oldala) a drogok, a szabadság, a feketékkel együttbulizás, a mának élés, stb. ez mind-mind a gyökeres ellentéte volt annak, amiben ezek a fiatalok addig éltek.

pl a diák/pepsi/sziget fesztivál egy teljesen más világban jött el, és bár ott is megfordul évente többszázezer ember, nem váltják meg a világot úgy, ahogy a woodstock festival tette, mert más a világ ma.

Azok szerint a fiatalok szerint a hatvanas évek amerikája volt a lassú elrothadás. Annak a generációnak a gyerekei csinálják a ma amerikáját ami megintcsak nem olyan, mint amit anno a woodstock generáció elképzelt.

Egyébként meg a társadalmak folyamatosan változnak, nem állandóak, (amióta nincs feudalizmus, de leginkább az ipari forradalom óta) és minden generáció pontosan ugyanezeket rója fel az elõzõ generációnak, régen minden jobb volt. Régen sisak nélkül bringáztam, régen 3.60 volt a kenyér, régen ez, régen az. A társadalom, az emberek közössége együtt, nem ából bébe tart, hanem hol jól, hol rosszabbul mûködik. A változások a közösség igényei (vagy egyes esetekben a közösséget irányítók érdekei) mentén alakulnak. A szomszédunkban volt egy bácsi, az folyton az ántivilágról áradozott, hogy akkor minden milyen fasza volt minden. Aztán a rendszerváltás után meg azért sopánkodott, hogy bezzek a komcsik alatt jobb volt minden, ingyen volt a fogorvos meg tudott venni wartburgot.

A világ nem butább, mint egy vagy két generációval ezelõtt, (sõt) hanem másmilyen. A most lezajló folyamatok nem egyediek, máshol is megtörténtek/történnek, csak speciel Mo életében volt egy 40+ évnyi buborékban töltött idõ. A mostani folyamatok és jelenségek majd újabb folyamatokat indukálnak, mert az emberek változást akarnak, aztán majd azok a folyamatok újabbakat és így tovább, így megy ez már azóta, hogy az ember elkezdett közösségeket alkotni.

Unicornis
12-01-2014, 08:50 AM
Nézd Doom, ez így nem mûködne! Mert senki sem hagyná ott a viszonylag biztonságos kis életét, megélhetését a bizonytalanért! (ugrás a sötétbe)
Viszont ami menne, és benne is volnék az a következõ:
Ha durva, tartósnak ígérkezõ SHTF esetén, a tagok elõre egy megbeszélt helyen és idõben találkoznának.
Együtt elfoglalnának egy elõre kiválasztott falu üresen álló házait. Én pl. tudok ilyet! Somogy megyében, egy zsákfalu, egy zsákutcája, egy különálló völgyben. Minden telek elõtt ott a patak. Etnikum nincsen. Sorban egymás mellet álló üres jó állapotú házak (nem putrik!) Kúttal gyümölcsfákkal, stb.. Lassan kihaló falu sváb lakossággal. Békeidõben persze ezeket megszerezni nem igazán lehet, mert nincs mindenkinek ennyi erõforrása. És nem is kell, mert egy összeomlás esetén már úgy sem számít hogy kié volt, mert minden azé aki meg tudja védeni.
Egy ilyen betelepülõ felkészült prepper közösség (5-10 család) már összefoghatná a falut, mintegy katalizátorként mûködhet a közösség.

Dream_walker
12-01-2014, 01:19 PM
..a hozzászólásokból kiderül és nekem is ez a véleményem,hogy a megoldás..egy rendszer független,önellátó közösség...személy szerint az indulásnak 40-50 fõs csoport lehet mûködõképes minden generációban...az elsõ a terület,jó erõforrásokkal rendelkezõ,védhetõ hely...példaként...http://horgaszto.atw.hu/
...talán sikerülne halat és állatokat tenyészteni,mobilházakat telepíteni,,,,a csoport feladja eddigi életét,eladja mindenét és beviszi a közösségbe...Erre ki lenne képes ?...nyílván az indulás keserves lenne,de aztán biztos jobb lesz...
az elõnyök
-védelem
-egymás segítése
-rendszertõl,pénztõl,közmûvektõl való függetlenség
-békés élet
-szeretet,mindenki neveli,tanítja a többiek gyerekeit gondoskodik az idõsekrõl,egymásról
-közös egyforma vagyoni helyzet

A buktatók

-állami ellenállás..kiskorúak védelme,adó beszedés,közegészségügyi vizsgálatok,stb
-a deviánsok,bûnözõk megbüntetése..belsõ törvények
-jogállás
-új tagok felvétele,kizárások
-a vezetés,irányítás problémája
-javak elosztása
-ki lenne erre képes?...túl fertõzöttek vagyunk mindannyian,hogy ezt meg merjük lépni,nincs bennünk már bizalom...ezért van mindenki egyedül....tedd a szívedre a kezed és cáfolj meg!

A rendszertõl nem nagyon tudsz függetlenedni. Illetve tudsz, de akkor technikailag hajléktalannak fogsz számítani, ráadásul az általad felsorolt buktatók hatványozottan fognak akadályozni, sõt, el is lehetetlenítenek.

A rendszert nem lehet legyõzni. Így lett kitalálva, ez az alapkonstrukciója. Illetve le lehet, de olyan hatalmas áldozatok árán, hogy az már senkinek sem gyõzelem.
A rendszerrel két dolgot tudsz tenni, az egyik, hogy átbújsz a résein, a másik, hogy megvárod, míg magától összeomlik. Mert azért illúzióink ne legyenek, ami ilyen hanyagul van összetákolva, az össze is omlik elõbb-utóbb.

A megoldás az az, ha szépen belesimulsz a szövetbe, és a bõséggel rendelkezésere álló lyukakat, vagy ha így jobban érthetõ, a kiskapukat használod.

Jó erõforrásokkal rendelkezõ, védhetõ helyet a mostani rendszerben is szerezhetsz. Ugyan a legtöbb az természetvédelmi területen, vagy állami, önkormányzati földön van, megvan a módja, hogy azt megszerezze az ember.
Zsákfalut vagy kisközséget most is "el lehet foglalni". Odaköltözik az x család, a lényeg, hogy számbeli többségben legyenek, utána elintézik, hogy idõközi, helyhatósági választások legyenek, és szépen megszavazzák a saját embereiket. Teljesen törvényes, teljesen szabályos.
Utána, mint önkormányzat, sokkal szabadabb kezet kapnak a földterületek, önkormányzati tulajdonok kezelésében.
Ezt az x családot semmi nem akadályozza meg abban, hogy profitorientált vállalkozásokat indítsanak, így lesz munkahely is, állami pénz is, és senkinek sem kell a létminimum határán egyensúlyoznia, vagy akár beleugrani a semmibe.
Az, hogy a kedves képviselõk nem akarják a narancsot nyalogatni, tulajdonképpen senkit nem érdekel, az állami pénzeket így is le lehet hívni, és gyakorlatilag a rendszerrel fizettetitek ki, hogy a lehetõ legjobban függetlenedni tudjatok tõle.
Ez olyan, mint az, hogy az adódból levonhatod az adótanácsadód honoráriumát (mivel neked az költség), aki megmondja, hogyan fizethetsz kevesebb adót. Fából vaskarika, de mûködik, és teljesen törvényes.

Önkormányzatként olyan lehetõségeket lehet kihasználni, amelyekre magánszemélyént, de még csoportként sem lenne semmi, de semmi esély.
Két egyszerû példa: az önkormányzat (vagy rajta keresztül az állampolgárok) tarthat fent magániskolát, ahol más a tananyag, és a szükséges forrásokat szintén az adótanácsadó segíthet elõteremteni. Állami pénz is járhat rá.
Egy önkormányzat könnyen és olcsón halmozhat fel "m-zárolt" készleteket, felszereléseket. Errõl nincs infóm, de még akár állami pénz is járhat hozzá.

Szóval nem azon kell agyalni, hogy hogyan lehet elkerülni valamit. Hanem azon, hogyan kell megoldani. Arra pedig ezer és egy mód van, mert végülis ennyi elõnye van ennek a fene nagy demokráciának.

Daniui
12-01-2014, 02:12 PM
Én amúgy a változtatás alatt azt értem, hogy a politikai/társadalmi rendszert kell megváltoztatni, és nem csak itt-ott foltozgatva hanem gyökeresen. Mert magunkat menthetjük... azt sem egyszerû, de összefogva nagyobb tetteket is végre lehet hajtani.

Dream_walker
12-01-2014, 04:37 PM
Én amúgy a változtatás alatt azt értem, hogy a politikai/társadalmi rendszert kell megváltoztatni, és nem csak itt-ott foltozgatva hanem gyökeresen. Mert magunkat menthetjük... azt sem egyszerû, de összefogva nagyobb tetteket is végre lehet hajtani.

Értem én. Csakhogy a politikai/társadalmi rendszert nem lehet csak úgy megváltoztatni. Erre írtam, hogy a rendszert nem lehet legyõzni. Illetve le lehet, de azt forradalomnak hívják, és nem a fülkés, hanem a véres fajtából van. Ott viszont nincsenek igazi gyõztesek.
De szerencsére nem is kell legyõzni, sõt, harcolni sem kell ellene. Ezer helyen vannak lyukak a szöveten, ezeket kell megtalálni, és átcsúszni rajtuk. Illetve már megtalálni sem kell, mert minden lyuk, minden kiskapu ismert.

A jelenlegi parlamentáris demokrácia - jóléti fogyasztói társadalom - neoliberális szellemiség bermuda háromszögébõl nem tudsz kijutni, ha megpróbálsz az ár ellen úszni. Örvény van, és az örvény lehúz. Ez így mûködik. Szélárnyékban lehet kievezni belõle, szép lassan, úgy, hogy közben teszed meg a köröket te is.

A rendszert csak lecserélni lehet. Kitaláljátok, hogy mit akartok, és kitaláljátok, hogy ehhez a jelenlegi rendszerben 50, 100, vagy százötven kiskaput kell kihasználni. Mert a kapuk ott vannak, csak át kell rajtuk lépni. Persze ára van, ezért nehéz. Gondolkodni kell, meg cselekedni kell. Ha ez megvan, elõbb-utóbb lesz egy általatok felépített rendszer, amelyet olyanra alakítatok, amilyenre szeretnétek. Folyamatosan figyelni kell a nagy rendszert, hogy hogyan fordul a szél, és ha fordul, akkor állítani a sajáton. Mindig, egyfolytában. Ez nehéz. Ez nagy ár, sokaknak túl nagy.
De ha megcsináltátok, akkor lesz egy saját kis rendszeretek, amely az utolsó betûig beleillik a nagy rendszer jogszabályaiba (és az összes kiskapujába), és akkor láthatatlanok lesztek. Amikor pedig láthatatlanok vagytok, fel lehet építeni azt, ahogyan a nagynak kellene mûködnie. Ha pedig felépült, és már mûködik, onnantól nem lehet lerombolni. Mert az is rendszer. Márpedig a rendszert nem lehet legyõzni...

Daniui
12-01-2014, 06:41 PM
Le lehet gyõzni, mindent le lehet gyõzni. Az õ fegyvereikkel kell harcolni. Széles körû propaganda kell, minél nagyobb embertömegeket kell magunk mellé állítani, ki kell használni az aktuális problémákat, elégedetlenséget. Egy szóval hatalmi tényezõt kell kiépíteni. Erõs értékrendszert kell kiépíteni, ez már egy nagy elõny lenne a mostani rendszerrel szemben mert most nagyon gyenge értékrendszer van. Részletes tervet kell kitalálni, ebbõl érthetõen megfogalmazni a célokat az aktualitásnak megfelelõen, és ezt a tömegek felé közvetíteni.

Mindig az irányít aki mögött az emberek állnak ez ilyen egyszerû, egyedül szart se érsz, ha van mögötted 10 ezer ember akkor csak el tudsz valamit érni és ha mögötted van az egész ország akkor meg már nincs kérdés.
Az emberek nagy része inaktív. Aki irányítja az országot az egy kis mag. A tömeg nem tudja mit csináljon, egyedül képtelen cselekedni, kell neki aki megmondja mit csináljon, és ha adunk neki motivációt beindul a gépezet.

És nem útolsó sorban egy jó szónok sose rossz.

pappito
12-01-2014, 11:57 PM
Mindig az irányít aki mögött az emberek állnak ez ilyen egyszerû, egyedül szart se érsz, ha van mögötted 10 ezer ember akkor csak el tudsz valamit érni és ha mögötted van az egész ország akkor meg már nincs kérdés.
Az emberek nagy része inaktív. Aki irányítja az országot az egy kis mag. A tömeg nem tudja mit csináljon, egyedül képtelen cselekedni, kell neki aki megmondja mit csináljon, és ha adunk neki motivációt beindul a gépezet.

ez szépen hangzik, de amit mondtál az tökéletesen ráhúzható a jelenlegi kormányra és a múltjára. Reményteli, tenniakaró, agilis, értelmes fiatalok, bátran beszélnek, bátran cselekszenek. Aztán amikor végül kivárják az idõt és megszerzik a hatalmat, faszságot faszságra halmoznak, vagyonosodnak, mára meg már õk azok akik megszedték magukat és konzervatívok és már rég nem érted dolgoznak és leszarják mit gondolsz. Ma már õk a rendszer aminek a kisjkapuit keresni kell a viszonylag normális élethez. Fura nem? Ha szerzel tízezer ember, aztán százezret, majd szépen beszivárogsz a hatalomba, 10 év múlva majd arról panaszkodunk, hogy a Daniui kormány mekkora faszságokat csinál és pestrõl akarja eldönteni, hogy ki pucolja ki az árkot a ház elõtt.

A hatalom maga eltorzítja az emberi gondolkodást (még borderline istenkomplexus nélküli fejekben is) ráadásul egy bizonyos szint felett nem csak a kisemberkék érdekei léteznek, hanem egy léptékkel feljebbi érdekek és lehetõségek vannak, munkahelyteremtés, árvízvédelem, ovodák, kórházak, stb. Ráadásul Mo-n valamiért mindenki azt képzeli, hogy az egyszeri ember egy nyáladzó idióta egy csecsemõ értelmi képességével és majd jön apuka aki meghúzza a határokat, megmondja mi a jó és ki mit gondoljon. Ez népbetegség, komolyan. Az állam nem néz ki sokat a polgáraiból.

pappito
12-02-2014, 12:16 AM
..a hozzászólásokból kiderül és nekem is ez a véleményem,hogy a megoldás..egy rendszer független,önellátó közösség...személy szerint az indulásnak 40-50 fõs csoport lehet mûködõképes minden generációban...az elsõ a terület,jó erõforrásokkal rendelkezõ,védhetõ hely...példaként...http://horgaszto.atw.hu/
...talán sikerülne halat és állatokat tenyészteni,mobilházakat telepíteni,,,,a csoport feladja eddigi életét,eladja mindenét és beviszi a közösségbe...Erre ki lenne képes ?...nyílván az indulás keserves lenne,de aztán biztos jobb lesz...[/FONT]

Gratulálok, feltaláltad a szövetkezetet. :)

Amúgy nem hiszem, hogy az lenne a jó ötlet, hogy a társadalmon belül elszigetelve létrehozz egy újabb közösséget. Egyrészt azért, mert a jelenlegi társadalom által mûködtetett intézményrendszertõl sem tusz függetlenedni, (eü, pénzrendszer, közbiztonság, oktatás, stb.) másrészt az igazi önellátás már rég nem más, mint romantikus álom. A kajádat sem tudod megtermelni eszközök, vetõmag, növényvédõszerek, stb. nélkül. Ezeket pedig be kell szerezned és ehhez bizony pénz kell. Orvosra is. Csak abba gondolj bele, hogy te még be vagy oltva midnenféle nyavaják ellen, de a köv. generáció már nem lenne, áshatnád a gyereksírokat a kert végébe sorban.

Amúgy a horgásztó sem rendszerfüggetlen, helyrajzi száma van, tulajdonosa van, kötelezettségek vannak vele kapcsolatban, ha bányató, akkor még tán a bányakapitányság, a vízügy meg a fene tudja ki szólhat bele, hogy mit csinálsz vele, stb...

Az elzárkózás önvédelme is kb. 3 tyúktolvaj erejéig mûködik, ha jön 10 fegyveres raboló vagy akár az állam, hogy felszámolja a kis kommunádat, akkor semmit se tudsz csinálni. Ha összeomlik a társadalom, akkor persze az együttmûködõ kisközösségek esélyei magasabbak, mint a rendezetlen tömegek vagy a magányos túlélõk esélyei, de akkor már nincs is társadalom amitõl elzárkóznál.

Daniui
12-02-2014, 08:08 AM
ez szépen hangzik, de amit mondtál az tökéletesen ráhúzható a jelenlegi kormányra és a múltjára. Reményteli, tenniakaró, agilis, értelmes fiatalok, bátran beszélnek, bátran cselekszenek. Aztán amikor végül kivárják az idõt és megszerzik a hatalmat, faszságot faszságra halmoznak, vagyonosodnak, mára meg már õk azok akik megszedték magukat és konzervatívok és már rég nem érted dolgoznak és leszarják mit gondolsz. Ma már õk a rendszer aminek a kisjkapuit keresni kell a viszonylag normális élethez. Fura nem? Ha szerzel tízezer ember, aztán százezret, majd szépen beszivárogsz a hatalomba, 10 év múlva majd arról panaszkodunk, hogy a Daniui kormány mekkora faszságokat csinál és pestrõl akarja eldönteni, hogy ki pucolja ki az árkot a ház elõtt.

A hatalom maga eltorzítja az emberi gondolkodást (még borderline istenkomplexus nélküli fejekben is) ráadásul egy bizonyos szint felett nem csak a kisemberkék érdekei léteznek, hanem egy léptékkel feljebbi érdekek és lehetõségek vannak, munkahelyteremtés, árvízvédelem, ovodák, kórházak, stb. Ráadásul Mo-n valamiért mindenki azt képzeli, hogy az egyszeri ember egy nyáladzó idióta egy csecsemõ értelmi képességével és majd jön apuka aki meghúzza a határokat, megmondja mi a jó és ki mit gondoljon. Ez népbetegség, komolyan. Az állam nem néz ki sokat a polgáraiból.

A mostani kormányok, vezetõk, nem gyökeresen változtattak. Ezek csak maximum foltozgattak és foltozgatnak kis lépésekben, ez így nem mûködik, midnent elõrõl kell kezdeni az alapoktól, meg kell nézni mennyire mûködõ a versenyes kapitalizmus a mai világban, mûködik de hogy... a versenyes kapitalizmus csak a gazdagoknak kedvez, csak az erõseknek, erre rámondhatjuk hogy természeti törvényekkel összhangban van mert a természetben is az erõs gyõz, de valljuk be mi nem állatok vagyunk. Új fajta globális gazdasági és politikai rendszert kell létrehozni a mostani elavult, nem szolgálja eléggé a tömegeket, és nincs egy oylan népi kezdeményezés ami meg tudná mozgatni a tömeg érdekérvényesítõ hatalmát ez itt a gond a népnek kell irányítania, a népnek kell a lépéseket megtenni sajnos globálisan ami szinte lehetetlen de csak szinte és ha meg sem próbáljuk akkor jobb ah csöndben maradunk, foltozgatni nem elég.
A mostani érték nélküli kultúra megmérgezi az embereket, a lustaság, a demotiváltság, a célnélküliség vagy a rossz célok, stb. mind méreg ami hátráltatja a népi fejlõdést.
Népi... Ezt a szót ne a múltban keressük hanem a jelenben/jövõben erre megkérlek titeket.

A fent leírtak csak a problémának egy része, de elég hangsúlyos része és véleményem szerint innen kell kiindulni, a kapitalizmus eltörlésétõl és a helyére berakni valami mást... van már ötletem bár elég kiforratlan.

Daniui
12-02-2014, 08:32 AM
Kérdés...az embereknek,tömegeknek kell e egyáltalán a megváltó?
Vagy csak simán mindenki azt akarja,hogy hagyják békén?...

A nép a tömeg sajnos nem gondolkodik ezt tudjuk kivétel ugye mindig van de az elenyészõ és szétszórt. A nép nem ismeri fel a mai bonyolult világban, hogy lehetne más lehetne jobb. A népnek alternatívát kell biztosítani a döntés az õ kezükben lesz, bár ez sem feltétlenül jó, mert az emberek többsége fél a változásoktól, érthetõen. Ezért kell az alternatívát eléjük tárni és az érzelmi löketet megadni nekik szónoklatokkal, cikkekkel, mûsorokkal, rádió adásokkal, azaz a médiával és rendezvényekkel. Magyarul propaganda hullámot kell rájuk zúdítani, ami amúgy is megy nem lesz újdonság, csak azzal a különbséggel, hogy mi nem a fogyasztásukat szeretnénk növelni, vagy ócska mûsorokkal elbutítani szórakoztatni õket, hanem a jövõért "harcba" hívni õket, munkába szólítani, persze mindennek meg vannak a fokozatai.

..egyáltalán rajtunk kívül,akik hajlandók vagyunk a siker propagandákon és szórakoztató mûsorokon kívül mást is befogadni,érdekelne egyáltalán valakit????

Lehet hogy felfigyelnének, de az biztos, hogy kinevetnének, óriási megsemmisítõ kampányokba kezdene az állam, de ha töretlenül küzdünk a célunkért akkor bármit át lehet vinni, és idõvel a propaganda egyre több embert állítani az ügy mellé aztán mikor a tömeg látja az eltökéltséget és az egyre növekvõ embertömeget még ha ez a tömeg jóval kisebb is mint a nevezzük maradiak tömege, akkor is mivel látja a nép hogy ez a tömeg cselekszik, rendszeresen összegyûlik azt fogja látni, hogy többen vannak mint õk pedig nem csak ez a tömeg cselekszik megmutatja magát rendszeresen.
Egy békés elszánt törekvést szerintem végig lehet vinni legrosszabb esetben "véletlenül" elüt egy autó...

Más.....azt nem tartom rossz ötletnek,hogy az egész országból páran összejöjjünk és egy közös menekülõ helyet keressünk,kizárólag vész esetére.

Én nem akarok egész életemben a arra koncentrálni, hogy mikor jön el az összeomlás. Készülhetünk a szarra is, de el kezdhetünk építkezni is. Akár egy mintaközösség létrehozásával kicsiben, bár e mellé is hatalmas propaganda kellene, hogy elérje azt a célt hogy felfigyeljenek és kövessék a mintát mások is. Csak az itt a gond hogy ehhez nagyon nagy tõke kellene, legalábbis az én verziómhoz. Majd írok róla szerintem...

pappito
12-02-2014, 10:42 AM
..a fogalmak tisztázása végett egy kis történet...

a fogalmak tisztázása végett, a kommunista kényszertéeszesítés meg a szövetkezet nem ugyanaz

pappito
12-02-2014, 10:47 AM
meg kell nézni mennyire mûködõ a versenyes kapitalizmus a mai világban, mûködik de hogy... a versenyes kapitalizmus csak a gazdagoknak kedvez, csak az erõseknek, erre rámondhatjuk hogy természeti törvényekkel összhangban van mert a természetben is az erõs gyõz, de valljuk be mi nem állatok vagyunk. Új fajta globális gazdasági és politikai rendszert kell létrehozni a mostani elavult, nem szolgálja eléggé a tömegeket, és nincs egy oylan népi kezdeményezés ami meg tudná mozgatni a tömeg érdekérvényesítõ hatalmát ez itt a gond a népnek kell irányítania, a népnek kell a lépéseket megtenni sajnos globálisan ami szinte lehetetlen de csak szinte és ha meg sem próbáljuk akkor jobb ah csöndben maradunk, foltozgatni nem elég.

hát egyrészt az a nép messze jobban él most, mint bármikor a múltban, és annak a kapitalizmusnak vannak komoly érdemei is. Nem tökéletes, az biztos, és sok helyen korrekcióra szorulna, és vannak területek, ahol kifejezetten káros is. Hogy elavult lenne azt azért nem gondolom.

A mostani érték nélküli kultúra megmérgezi az embereket, a lustaság, a demotiváltság, a célnélküliség vagy a rossz célok, stb. mind méreg ami hátráltatja a népi fejlõdést.

Nincs olyan, hgoy a mostani érték nélküli kultúra. Ez tipikusan az a duma amit minden generációról elmond az elõzõ. Az, hogy az emberek lusták és demotiváltak az is csak általánosítás, pl. te sem vagy se lusta se demotivált, veszed a fáradtságot, hogy megoszd velünk a gondolataidat és valami motivál, hogy jobbá tedd amiben élsz. Ha más nem, a prepperkedéssel magadnak. Te is a nép vagy.
[/QUOTE]

Daniui
12-02-2014, 11:41 AM
hát egyrészt az a nép messze jobban él most, mint bármikor a múltban, és annak a kapitalizmusnak vannak komoly érdemei is. Nem tökéletes, az biztos, és sok helyen korrekcióra szorulna, és vannak területek, ahol kifejezetten káros is. Hogy elavult lenne azt azért nem gondolom.

Nincs olyan, hgoy a mostani érték nélküli kultúra. Ez tipikusan az a duma amit minden generációról elmond az elõzõ. Az, hogy az emberek lusták és demotiváltak az is csak általánosítás, pl. te sem vagy se lusta se demotivált, veszed a fáradtságot, hogy megoszd velünk a gondolataidat és valami motivál, hogy jobbá tedd amiben élsz. Ha más nem, a prepperkedéssel magadnak. Te is a nép vagy.
[/QUOTE]

Persze nagyon sok érdeme van a kapitalizmusnak. Nagyon sokat fejlõdött a világ a kapitalizmusnak köszönhetõen, de ma már véleményem szerint nincs rá szükség.
Egy egyszerû példával szeretném szemléltetni miként mûködik a kapitalizmus bizonyos része és hogy a nép elég kevés hasznot tud szerezni a különbözõ fejlesztésekbõl/technológiákból legalábbis életszínvonal szintjén.

Valaki kitalált és megépített egy gépet amit aztán a gyárba állítottak, ahol azelõtt két kézzel
csinálták a munkát. Mivel a gép sokkal gyorsabban dolgozott mint az emberek, ezért a háromnegyed
munkaerõre nem volt szükség... ki lettek rúgva. 100 helyett 25 ember dolgozott ugyanannyi pénzért,
a gép meg fél év alatt visszahozta az árát. Magyarul az a 75 ember akit kirúgtak most azért lett
munkanélküli, mert egy gép helyettesíti a munkájukat.
Aki meg birtokolja a gépet 75 munkabérrel és az új hatékony gép által több PROFITOT szed be.
Na most... Akkor a gépek rosszak? NEM. A kapitalizmus rossz, mert versenyre és az emberi kapzsiságra
épül.
Az a gyáros akié a gyár, tehette volna azt is ahelyett, hogy kirúgja a 75 embert a munkaidõt 8
óráról lecsökkenti 2 órára, a bérek maradtak volna ugyanazok, mert eddig is ennyi bért fizetett
igaz több munkára, de mivel viszont a gép így is elvégzi ugyanazt a munkát és ezenfelül még
plusz profitot is termel, ezért a gyáros még így is jól járt volna az új géppel, és az emberek is
jól jártak volna.
Az a probléma hogy a haszon egy kézben tömörül ahelyett, hogy a gyár az emberek kezében lenne, ez kb. azt jelentené, hogy mindenki birtokolja a gyárat és mindenki egyformán részesedik belõle, persze a munkájától függõen.

Én nem tartom magam tömeg embernek, és konkrétan rettegek, hogy véletlenül is azzá váljak egyszer ezért teszek ellene.

Abban igazad van értékek mindig vannak attól függõen mit nevezünk értéknek, de én úgy látom a mai értékek egy része nem célravezetõ és bizonyos területeken hiányosak, a nevelésrõl/oktatásról nem is beszélve. Identitást adó értékekbõl van kevés, ezért nincs nemzettudat, de semmilyen tudat sincs, ezért az emberek nem tudnak egy magasabb célért összefogni.

Minden korban kritizálták az akkori rendszert, és reméljük a jövõben is fogják, akkor lesz gond amikor ezt nem fogják tenni, mert az azt jelentené rabszolgák lettünk. A fejlõdésre való törekvés az embernek szükséglete kell legyen, ez motiváljon ne a verseny, bár a kettõ nagyon hasonló de a versenyben vannak vesztesek a fejlõdésben nem féltétlen kell veszteseknek is lennie.

Dream_walker
12-08-2014, 08:32 PM
OFF

Doom vaze, ha már beírsz valamit, ne töröld ki utólag, mert aki nem olvasta (ez lennék én), az most kíváncsi, hogy vajon mit rejt az a szerkesztett pontocska... :D

ON

Le lehet gyõzni, mindent le lehet gyõzni. Az õ fegyvereikkel kell harcolni. Széles körû propaganda kell, minél nagyobb embertömegeket kell magunk mellé állítani, ki kell használni az aktuális problémákat, elégedetlenséget. Egy szóval hatalmi tényezõt kell kiépíteni. Erõs értékrendszert kell kiépíteni, ez már egy nagy elõny lenne a mostani rendszerrel szemben mert most nagyon gyenge értékrendszer van. Részletes tervet kell kitalálni, ebbõl érthetõen megfogalmazni a célokat az aktualitásnak megfelelõen, és ezt a tömegek felé közvetíteni.

Persze, hogy le lehet gyõzni. Ezt sosem tagadtam Viszont túl nagy lenne az ára, olyan nagy, hogy az valójában már nem is gyõzelem lenne. Pl. az õ fegyvereikkel kellene harcolni...
Propaganda kellene, hatalomkoncentrálás. Ki kellene használni az elégedetlenséget, a tömegek felé közvetíteni magunkat és a saját igazunkat...
Máshogy nem lehet elérni a tömeget. Mikor pedig eléred, már annyi kompromisszumot kötöttél, már annyi manipulációt és propagandát alkottál, hogy egyszerûen felzabálnak a disznók, hiszen magad is a korpa közé keveredtél. Dolgoztál, mérhetetlen energiát befektettél, és a végén ott vagy, hogy marad a tömeg, aki most éppen talán egy szimpatikusabb, de a végén mindenképpen bukó rendszerben él. Mert a tömeg az egyenlõ bukó.
Minél több ponton rögzíted magadhoz a tömeget, annál több ponton kezdõdhet el az összedõlés. Itt egyáltalán nem igaz, hogy a több lábon állás hasznos. Itt pont fordítva mûködik. A lehetõ legkevesebb közös pont kell, akkor a legkisebb a beavatkozás veszélye.

Ennyit egyszerûen nem ér meg a dolog. A tömeg nem éri meg. Aki inaktív, motiválatlan, és cselekvésre képtelen, az egyszerûen nem éri meg. Aki magától nem látja be a dolgokat, az ideig-óráig eljátszhatja, hogy aktivizálódott, azt rövid ideig megmozgathatja egy jó szónok, de amint lecsendesedik az inger, visszasüllyed a radar alá. Aki nem érzi, hogy mit kell tennie, az tudni sem fogja soha, akármennyire is rágják a szájába.

Megszólítani a fogékony keveseket kell és érdemes. Azokat, akikkel nem megdönteni lehet egy rendszert (amit ugye nem lehet), hanem egyszerûen helyettesíteni egy mûködõvel. A jó példa ragadós lesz. Szónokok nélkül, propaganda nélkül, korpa közé keveredés nélkül is.

Erre írtam, hogy akár a jelenlegi rendszeren belül is megvalósítható egy saját közösség felépítése, ami ráadásul fel sem tûnik senkinek, akinek nem kell. Akinek viszont észre kell vennie, az észre is fogja.
Ha te tömegbázist akarsz építeni, azt pont nem az fogja észrevenni, aki a célközönség lenne. Egyszerûen azért, mert a tömegbázisra alapozott dolgok sorra elb.szódtak az emberi civilizáció utóbbi jópár éve alatt.

Daniui
12-09-2014, 07:52 AM
Én úgy érzem kicsit negatívan fogod fel a dolgot, nem bízol meg az emberekben, én sem a legtöbben, de tudom az emberek formálhatóak és nem feltétlen rosszak, fõleg a fiatalabb generációkon lehet még változtatni, egy idõsebb kialakult értékrendszerrel rendelkezõ ember már nem valószínû, hogy fog változni, de õk kevésbé is lesznek aktívak, maximum az ellentábor oldalán.

Az ember úgy ahogy bele szocializálódik a mostani társadalomba és értékrendszerbe, ugyanúgy bele tud szocializálódni, egy jobb társadalomba, jobb értékrendszerbe. A fiatalságban van a jövõ és a hatalom kulcsa, én azt mondom, a cél szentesíti az eszközt, ha el szeretnénk érni egy magasabb eszmét bevethetjük az õ fegyvereiket is, sajnos muszáj.
Egy példa: Ha az ellenség páncélozottabb tankokat vásárol akkor nekünk nagyobb ágyukat kell kifejleszteni.... muszáj, mert vagy agyonlõnek vagy a rókalyukban rohadunk el... Ha az ellenfél a propagandát használja nekünk is azt kell, mert ha nem lejárat, egyszerûen, lejárat, megrágalmaz, és továbbra is hülyíti a népet... hülyíti.. nem is, inkább úgy mondanám továbbra is irányít, mert propaganda=hatalom.

Én sajnálom a legjobban hogy alkalmazkodni kell az "ellenséghez", mert így a dolog õszintesége megkérdõjelezhetõ, de sajnos egy olyan kort élünk amikor néha muszáj egy picit manipulálni.

De egymás elõtt továbbra is lehetünk õszinték, és idõvel ki lehetne nevelni egy õszinte, egyenes generációt.

LSVF
12-09-2014, 08:38 AM
Ahogy korábban írtam, van szikra vagy nincs szikra.
Aki változtatni akar az fog is. Ez tisztán látszik ezen a fórumon.
A konfort zóna az konfort zóna. Sokan el sem tudják képzelni milyen ha pl. a napi sorozatnézõs rutin megszûnik.
Az a véleményem,hogy az emberek többsége akkor kapkod amikor már mind1, ezért én személy szerint hagyom õket a fenébe.
Nagyon kevés az az ember akivel össze lehetne fogni/csoportosulni, mindenki irigy és önzõ és lusta és mindent másra vár és.........ezt már nem írom le.
Amikor egy szaros nyitvatartás tábla értelmezése kurvanagy gondot okoz, szerintetek egy közösségbe mi lenne? Talán a seggét is nyaljam tisztára?

Doom fényképes szervezõdése nem rossz gondolat, de ki tudja.
Daniuit tisztelem az emberekbe vetett bizalmáért, ez nekem már nem megy mert....

"Én úgy érzem kicsit negatívan fogod fel a dolgot, nem bízol meg az emberekben, én sem a legtöbben, de tudom az emberek formálhatóak és nem feltétlen rosszak, fõleg a fiatalabb generációkon lehet még változtatni,"

ezeken a mai fiatalakon nehéz lesz. Valami idegenlégió light tábor kellene nekik mert a tisztelet és a viselkedés nem az erõsségük.

Amúgy ahogy a dolgok állnak a fórumon lévõk "maradnának csak állva". Legalább is így látom.

Daniui
12-09-2014, 10:21 AM
Én adok esélyt a tömegnek is aki szeretne vele élni azzal érdemes foglalkozni, kevés az ilyen, de van. És megfelelõ módszerekkel növelni lehet véleményem szerint ezt a számot, nehezen, de lehet.

Dream_walker
12-09-2014, 12:03 PM
Én úgy érzem kicsit negatívan fogod fel a dolgot, nem bízol meg az emberekben, én sem a legtöbben, de tudom az emberek formálhatóak és nem feltétlen rosszak, fõleg a fiatalabb generációkon lehet még változtatni, egy idõsebb kialakult értékrendszerrel rendelkezõ ember már nem valószínû, hogy fog változni, de õk kevésbé is lesznek aktívak, maximum az ellentábor oldalán.

Ez nem a negatív felfogásról, és nem a bizalomról szól. Ez arról szól, hogy a helyén kell kezelni a dolgokat. Az emberek formálhatók, de ahogy te tudod formálni õket, úgy az aktuális hanyatló rendszer is képes erre. Akkor is, ha bízok bennük, meg akkor is, ha nem. Akkor is, ha negatív vagyok, meg akkor is, ha pozitív. Az ember így mûködik.
Én az embereket felnõttként kezelem. A felnõttek képesek a felelõsségvállalásra és a magasabb szintû gondolkodásra. Képesek a választásra. De nem csak képesek, hanem tulajdonképpen kötelesek is.
Márpedig mások helyett én nem választok. Én tudok mutatni egy alternatívát, ha akarok, de nem azért kell azt választani, mert én vagyok a hangosabb, a manipulatívabb vagy a jobb propagandával rendelkezõbb. Egyáltalán nem kötelezõ azt választani.
De ha valaki választ, az válasszon magától. Ne azért, mert a neki szimpatikus hatalmi bázis azt mondja. Mert ha ez utóbbi történik, akkor majd a következõ, még újabb hatalmi bázisnál megint fog választani. Nem tudom, hogy jól fogalmazom-e meg.
Nem az a lényeg, hogy valaki úgy gondolkozzon, mint én, és azt válassza, amit én. A lényeg, hogy gondolkodjon és válasszon.

Az ember úgy ahogy bele szocializálódik a mostani társadalomba és értékrendszerbe, ugyanúgy bele tud szocializálódni, egy jobb társadalomba, jobb értékrendszerbe. A fiatalságban van a jövõ és a hatalom kulcsa, én azt mondom, a cél szentesíti az eszközt, ha el szeretnénk érni egy magasabb eszmét bevethetjük az õ fegyvereiket is, sajnos muszáj.
Egy példa: Ha az ellenség páncélozottabb tankokat vásárol akkor nekünk nagyobb ágyukat kell kifejleszteni.... muszáj, mert vagy agyonlõnek vagy a rókalyukban rohadunk el... Ha az ellenfél a propagandát használja nekünk is azt kell, mert ha nem lejárat, egyszerûen, lejárat, megrágalmaz, és továbbra is hülyíti a népet... hülyíti.. nem is, inkább úgy mondanám továbbra is irányít, mert propaganda=hatalom.

Hülyíteni a hülyéket lehet. Aki képes a gondolkodásra azt nem lehet, vagy legalábbis sokkal nehezebb. De azt meg nem az én tisztem eldönteni, hogy ki mennyire képes a gondolkodásra. Az döntse el mindenki maga.
Nem azt mondom, hogy az én gondolataim jobbak, mint a vikié vagy a ferié, válasszátok ezt. Azt mondom, hogy az én gondolataim ilyenek, ti meg eldöntitek, mit is akartok.

Én sajnálom a legjobban hogy alkalmazkodni kell az "ellenséghez", mert így a dolog õszintesége megkérdõjelezhetõ, de sajnos egy olyan kort élünk amikor néha muszáj egy picit manipulálni.

De egymás elõtt továbbra is lehetünk õszinték, és idõvel ki lehetne nevelni egy õszinte, egyenes generációt.

Nem muszáj. Tudod mit muszáj? Sz.rni, azt muszáj. Enni is csak kell. Minden más az életben választható. Van, aki él a választással, és van, aki nem. De mindenkinek a saját felelõssége eldönteni, hogy melyik táborba állna be.

A propaganda pedig nem tudna ellehetetleníteni, ha belesimulsz a rendszerbe. Kétélû fegyver, és egyben életlen fegyver. Ha te betûre betartod a törvényeket és a szabályokat, még ha a legdurvábban ki is vannak forgatva, és minden második lépés kiskapun keresztül megy, akkor a propaganda sem tud mit tenni.
Olyan törvényeket kell csinálni, hogy ne legyen kiskapu, meg ne legyen más értelmezés. De olyan törvények sosem lesznek.

Daniui
12-09-2014, 12:57 PM
Én tudok mutatni egy alternatívát, ha akarok, de nem azért kell azt választani, mert én vagyok a hangosabb, a manipulatívabb vagy a jobb propagandával rendelkezõbb. Egyáltalán nem kötelezõ azt választani.

Igen ez lenne az ideális, de a valóság az nem ez, hanem hogy az okosabb mögé sorakoznak fel az emberek, aki használja azokat az eszközöket amikkel maga mögé felsorakoztatja az embereket.

Hülyíteni a hülyéket lehet. Aki képes a gondolkodásra azt nem lehet, vagy legalábbis sokkal nehezebb. De azt meg nem az én tisztem eldönteni, hogy ki mennyire képes a gondolkodásra. Az döntse el mindenki maga.
Nem azt mondom, hogy az én gondolataim jobbak, mint a vikié vagy a ferié, válasszátok ezt. Azt mondom, hogy az én gondolataim ilyenek, ti meg eldöntitek, mit is akartok.

Ez itt a kulcs pont. Hülyíteni a hülyéket lehet... És a legtöbb ember sajnos ebbe a kategóriába tartozik. A gondolkodók kis része meg nem "ütõképes" csak ha összefognak egy célért. De sajnos sok hasznos embert is beszív a propaganda, aki lehet hogy nem az eszérõl híres, de szorgalmas, fegyelmezett, netalán céltudatos, de mivel az agya egy bizonyos korlátot nem tud átlépni sajnos õt beszippantja a propaganda. Az ilyen embereket például meg lehet menteni, jó propagandával.

A propaganda pedig nem tudna ellehetetleníteni, ha belesimulsz a rendszerbe. Kétélû fegyver, és egyben életlen fegyver. Ha te betûre betartod a törvényeket és a szabályokat, még ha a legdurvábban ki is vannak forgatva, és minden második lépés kiskapun keresztül megy, akkor a propaganda sem tud mit tenni.
Olyan törvényeket kell csinálni, hogy ne legyen kiskapu, meg ne legyen más értelmezés. De olyan törvények sosem lesznek.

Én nem szeretnék ennyivel megelégedni, hogy nem tudnak ellehetetleníteni. Nem rabszolgák vagyunk, hogy a kisebb rosszat válasszuk, hanem szabad emberek, akiknek joguk van demokratikus úton változtatásokat eszközölni... Egy modern társadalomért, egy funkcionalista modern társadalomért, és a funkció az emberek felé mutat.

Dream_walker
12-09-2014, 06:54 PM
Igen ez lenne az ideális, de a valóság az nem ez, hanem hogy az okosabb mögé sorakoznak fel az emberek, aki használja azokat az eszközöket amikkel maga mögé felsorakoztatja az embereket.

Tisztellek így ismeretlenül is, hogy hajlandó lennél felelõsséget vállalni a tömegért. Talán egyszer eljutok ide én is, de egyelõre még azt tanulom, hogy hogyan tudok legalább magamért és az enyéimért minden körülmények között, megalkuvás nélkül felelõsséget vállalni. Nem könnyû dolog.

Ez itt a kulcs pont. Hülyíteni a hülyéket lehet... És a legtöbb ember sajnos ebbe a kategóriába tartozik. A gondolkodók kis része meg nem "ütõképes" csak ha összefognak egy célért. De sajnos sok hasznos embert is beszív a propaganda, aki lehet hogy nem az eszérõl híres, de szorgalmas, fegyelmezett, netalán céltudatos, de mivel az agya egy bizonyos korlátot nem tud átlépni sajnos õt beszippantja a propaganda. Az ilyen embereket például meg lehet menteni, jó propagandával.

Teljesen igazad van. De az ilyen ember már magától is meg fogja látni, hogy mi az igazi érték. Ahhoz nem ész kell, hanem azt érezni kell. És ahol van szorgalom, fegyelem, céltudatosság, ott a képesség is megvan, hogy érezze valaki a jót.

Én nem szeretnék ennyivel megelégedni, hogy nem tudnak ellehetetleníteni. Nem rabszolgák vagyunk, hogy a kisebb rosszat válasszuk, hanem szabad emberek, akiknek joguk van demokratikus úton változtatásokat eszközölni... Egy modern társadalomért, egy funkcionalista modern társadalomért, és a funkció az emberek felé mutat.

Tudtam, hogy nem fogok érthetõen fogalmazni :D
Amirõl én beszélek, az a lehetõ legtávolabb van a rabszolgaságtól. Sõt, az pontosan az, hogy demokratikusan változásokat lehet eszközölni.
Mondok egy példát.
Említettem, hogy egy kisközséget hogyan lehet hivatalosan "kolonizálni", megszerezve a tisztségviselõi posztokat, ezzel párhuzamosan profit-termelõ vállalkozásokat indítani.
Na most játszunk el a gondolattal, hogy a település minden lakója, közösen létrehoz egy fogyasztási szövetkezetet. Elmennek bevásárolni a boltba, számlára, utána az áfával van egy kis varázslás (törvényes, utolsó betûig a jogszabályoknak megfelelõ könyvelési módszerek), visszakapják. A nav tehetetlen, mert nem a Jóska meg a Pista próbálja megkerülni a rendszert, hanem egy komplett település, x választópolgár. Márpedig komplett települést nem lehet megcincálni, x választópolgárt nem lehet bíróságra vinni, sõt, az x választópolgár már akkora súly, hogy felsõbb fórumon azt mondhatják, hogy elnézést, de a nav szándékosan ártani akar nekünk, elvenni valamit, ami neki nem jár, és az mégsem helyénvaló, hogy a választópolgárok által fizetett adóból ilyen dolgot csinálnak az alkalmazottak, mert a nav minden egyes embere közalkalmazott, az az x választópolgár fizeti.
A kutya, amely a gazda kezébe mar, sõt, a gazda jószágjában kárt tesz, 50 éve is még hamar el lett kaparva a fák alatt. Csak a miheztartás végett. A Jóska meg a Pista nem mondhatja a navra, hogy láncos kutya. A település képviselõtestülete, az állami tisztviselõi viszont mondhatják. Õk mondhatják azt, hogy betartjuk a törvényt, ti meg bekaphatjátok.
Érted már, hogy mire ad lehetõséget ez a rendszer, ha valaki képes meglátni a réseket rajta?

venosz
12-10-2014, 07:58 AM
Valahogy, valahogy ez úgy néz ki, hogy a fórumon lévõ aktív tagok nem fognak megférni egymással, hiszen mindannyian erõsen önálló, vezetõ egyéniségek vagyunk, magunk szeretnénk dönteni mindenben, persze meghallgatunk minden javallatot, de a döntést szeretnénk a saját kezünkben tudni. Ez hasonló helyzet lenne, ha a prepperek összeállnának, mint ha egy hadseregben csak tisztek lennének, mondjuk összejönne 30 hadnagy. Lenne ott fejetlenség :D Döntésképtelenek lennének egy szavazásnál, ehhez még hozzájön a család féltése, ezért egy kérdéses vita során szétszakadások lennének. A Preppercsapatnak nem adnék egy hetet és széthullana mint a lerúgott szögesdoboz.

Daniui
12-10-2014, 11:38 AM
Valahogy, valahogy ez úgy néz ki, hogy a fórumon lévõ aktív tagok nem fognak megférni egymással, hiszen mindannyian erõsen önálló, vezetõ egyéniségek vagyunk, magunk szeretnénk dönteni mindenben, persze meghallgatunk minden javallatot, de a döntést szeretnénk a saját kezünkben tudni. Ez hasonló helyzet lenne, ha a prepperek összeállnának, mint ha egy hadseregben csak tisztek lennének, mondjuk összejönne 30 hadnagy. Lenne ott fejetlenség :D Döntésképtelenek lennének egy szavazásnál, ehhez még hozzájön a család féltése, ezért egy kérdéses vita során szétszakadások lennének. A Preppercsapatnak nem adnék egy hetet és széthullana mint a lerúgott szögesdoboz.

Én szerintem ha egy célért dolgozunk akkor mûködhetne a dolog ha mindenkiben megvan a tûz és nem a saját egóját nézi, hanem azt hogy a célt elérje. És amúgy is egy ilyen csapatból kerülnének ki a vezetõk azaz minden a feladatra rátermett tag, a kis körbõl késõbb mind egy-egy részterület vagy alegység vezetõje lehetne(félre ne értsetek az alegység szó itt nem a katonai dimenziót jelenti...).

mzperiksz
12-10-2014, 11:50 AM
Köszi, de nem kérek belöle.
http://img1.wikia.nocookie.net/__cb20140418063155/walkingdead/images/1/15/The_Walking_Dead_season_4_The_Governor_Portrait.jp g

Törölt_fórumtag2
12-10-2014, 01:15 PM
Köszi, de nem kérek belöle.
http://img1.wikia.nocookie.net/__cb20140418063155/walkingdead/images/1/15/The_Walking_Dead_season_4_The_Governor_Portrait.jp g

Ugyanarra gondoltunk. :beer:

LSVF
12-10-2014, 01:55 PM
Igen ez a csoportosulás nem könnyû.
De gondoljunk bele, félretéve a mindenki vezetõ szeretne lenni dolgot, micsoda jól mennének a dolgok.
Értem alatta, hogy nem most kezdenéd mondjuk a tûzrakást, hanem fogod és már ég is. Nem kell azzal tölteni az idõt hogy elmagyarázd/megmutasd ilyenek.
Vagy menedék, vagy sorolhatnám.
De ami tény és a történelem igazolta: 1 mindig lesz, aki az "élre"tör. Ez a dolgok rendje.?

Törölt_fórumtag2
12-10-2014, 02:22 PM
Más amikor egyenlõ partnerként kezeled a másikat és segítesz neki, akár tüzet rakni vagy menedéket építeni, legközelebb már tudni fogja magától is. Viszont az is más, amikor irányítani akarsz másokat elsõ pillanattól kezdve, hogy csak az történjen meg, amit te akarsz. Lehet közösséget építeni vagy diktatúrát. Nem kis különbség van a kettõ között.
Minden csoport kitermeli elõbb-utóbb azt a személyt, akit vezetõjének tekint, de ez egy alulról-belülrõl induló folyamat és nem felülrõl.
A szovjet módszer az volt, hogy katonák egy csoportját kinevezett vezetõ nélkül extrém körülmények közzé dobták. Nagyon gyorsan kiderült, hogy közülük kinek van a legnagyobb tudása a szituáció megoldására, akit a csoport utána parancsnoknak tekintett. Ezeket az embereket emelték ki és küldték tiszthelyettesi iskolába. Így is lehet csinálni...

astonferi
12-10-2014, 03:30 PM
merem azt mondani hogy nálunk már van csapat és tökéletesen mûködik.

Dream_walker
12-10-2014, 04:53 PM

Ez nem teljesen igaz. Az, hogy valaki önálló személyiség, nem egyenlõ azzal, hogy vezetõ is. Meg aztán a szavazás. Ha arra kerül a sor, hogy összeáll egy prepper csapat, élesben, akkor ott nem lesz szükség bálkirálynõ-választásra, így szavazásra sem.
Ami mûködõképes lenne, az az, hogy az önálló egyéniségek jól átgondolják a dolgot, pro és kontra, és közösen döntenek mindenkinek megfelelõ módon. Szavazással nem lehet mindenkinek megfelelni. Ha felállítasz egy fontossági sorrendet és egy következménylistát, azzal már lehet mit kezdeni, már ha valaki rendelkezik mûködõképes aggyal. Ott már meg lehet kötni a kompromisszumokat, hogy az eredmény minden résztvevõ félnek megfeleljen. Ez nem azt jelenti, hogy mindenki fõnök, és nem azt jelenti, hogy teljes demokrácia van, hanem azt, hogy minden érintett felet meg kell hallgatni, és bele kell vonni a döntéshozatalba, nem szavazat-szinten, hanem akár úgy, hogy a megoldáson addig megy a reszelgetés, míg senki sem jár rosszul.

Más amikor egyenlõ partnerként kezeled a másikat és segítesz neki, akár tüzet rakni vagy menedéket építeni, legközelebb már tudni fogja magától is. Viszont az is más, amikor irányítani akarsz másokat elsõ pillanattól kezdve, hogy csak az történjen meg, amit te akarsz. Lehet közösséget építeni vagy diktatúrát. Nem kis különbség van a kettõ között.
Minden csoport kitermeli elõbb-utóbb azt a személyt, akit vezetõjének tekint, de ez egy alulról-belülrõl induló folyamat és nem felülrõl.
A szovjet módszer az volt, hogy katonák egy csoportját kinevezett vezetõ nélkül extrém körülmények közzé dobták. Nagyon gyorsan kiderült, hogy közülük kinek van a legnagyobb tudása a szituáció megoldására, akit a csoport utána parancsnoknak tekintett. Ezeket az embereket emelték ki és küldték tiszthelyettesi iskolába. Így is lehet csinálni...

Pontosan. Ha egy csoport bármely tagjának a reális érdekei sérülnek, akkor ott akármennyire is rátermettség és profizmus uralkodik, bukta lesz a vége. Ez abból az amúgy egyáltalán nem érthetetlen emberi jellemvonásból fakad, hogy szívni senki sem szeret.
Egy csoportnak nem irányítás, hanem legfeljebb vezetés, de inkább csak együttmûködés kell.
Ahol egy problémát izomból oldanak meg (és itt nem arra gondolok, hogy fel kell hasogatni a tüzelõt, azt nagyon jól lehet izomból csinálni), márpedig egy diktatúrában vagy egy szavazós demokráciában izomból csinálják, ott lesznek, akik rosszul járnak. Ha pedig valaki rosszul jár, akkor hosszú távon mindenki rosszul jár.

Mizu
12-10-2014, 05:53 PM
Én szerintem ha egy célért dolgozunk akkor mûködhetne a dolog ha mindenkiben megvan a tûz és nem a saját egóját nézi, hanem azt hogy a célt elérje. ...
:D

venosz
12-11-2014, 06:26 PM
Ez nagyjoságvolt Doom :D respekt.

szfenikus
12-20-2014, 08:46 PM
Lassú lesz az elrothadás, ha rengeteg élelmiszer-tartósítószert eszel-iszol meg...

Pityubá
12-20-2014, 09:07 PM
Lassú lesz az elrothadás, ha rengeteg élelmiszer-tartósítószert eszel-iszol meg...
Hopssz errõl olvastam a Görögöknél okoz problémát, mivel kevés a temetésre alkalmas hely és az eltemetettek pedig nem akarnak eloszlani, a sok tartósító szertõl. :D

szfenikus
12-20-2014, 09:24 PM
Én egy patológus ismerõstõl hallottam, kb. 6-8 éve...

Doom
01-01-2015, 08:34 AM
...aki akar privátban megtalál....nem kívánok tovább a bokszzsákotok lenni...BUÉK!