PDA

View Full Version : Gyümölcsfák

törölt tag -gl
11-30-2014, 01:51 PM
Sziasztok! Én 1,5 éve élek vidéken. Egy jó vízellátású, de elhanyagolt kertet kezdtem el mûvelni.
Idén õsszel ültettük ki az elsõ gyümölcsfákat.
A szomszéd, elvadult telken találtunk magról kelt, már termõ csemetét, annak a testvéreit átmentettük a kertünkbe.
Továbbá vásároltunk Jonagold almát, Redhaven õszit, Érdi bõtermõ meggyet és vilmoskörtét.
Ezeket a fajtákat Baji Béla a magyar biokertészet atyja is ajánlotta, de azóta ajánlott már kifinomultabb fajtákat is amiket távolról lehet beszerezni.

Fontos, és jó faforrás lehet:
http://barnaesfiai.hu/

Kihaló félben lévõ öreg fajtákat mentenek.
Ezekbõl 10-et fogok majd vásárolni jövõ õsszel. Õsmagyar fajtáik is vannak.

Olvastam olyat, hogy állítólag ha metszeni és permetezni kezdem a fát, kényszerpályára terelem és gyöngébb lesz, ezért csak az elsõ pár évben fogom õket formálni, de az sem biztos. Utána már nem. Permetezni egyáltalán nem szeretném.

Ki mit tud a fákról?

Ben
11-30-2014, 07:05 PM
Jó téma!

Pityubá
11-30-2014, 09:06 PM
Kérdezném ezeket a fákat nem akarod permetezni: "Jonagold almát, Redhaven õszit, Érdi bõtermõ meggyet és vilmoskörtét"
Vagy a régi jól bevált Magyar honosodású fajtákat ?
Készítettem régebben holland nemesítésû fajtákból oltványokat, ma már nem tenném.
Manapság viszont a régi jól honosodott fajtákból készítek csak magamnak oltványokat, illetve vannak magról direkt termõ fajtáim.
De sajna a minimális permetezés nálam a környezõ elhanyagolt gyümölcsös telkek miatt elengedhetetlen. :rolleyes:

szfenikus
12-01-2014, 12:55 PM
Sziasztok! Én 1,5 éve élek vidéken. Egy jó vízellátású, de elhanyagolt kertet kezdtem el mûvelni.
Idén õsszel ültettük ki az elsõ gyümölcsfákat.
A szomszéd, elvadult telken találtunk magról kelt, már termõ csemetét, annak a testvéreit átmentettük a kertünkbe.
Továbbá vásároltunk Jonagold almát, Redhaven õszit, Érdi bõtermõ meggyet és vilmoskörtét.
Ezeket a fajtákat Baji Béla a magyar biokertészet atyja is ajánlotta, de azóta ajánlott már kifinomultabb fajtákat is amiket távolról lehet beszerezni.

Fontos, és jó faforrás lehet:
http://barnaesfiai.hu/

Kihaló félben lévõ öreg fajtákat mentenek.
Ezekbõl 10-et fogok majd vásárolni jövõ õsszel. Õsmagyar fajtáik is vannak.

Olvastam olyat, hogy állítólag ha metszeni és permetezni kezdem a fát, kényszerpályára terelem és gyöngébb lesz, ezért csak az elsõ pár évben fogom õket formálni, de az sem biztos. Utána már nem. Permetezni egyáltalán nem szeretném.

Ki mit tud a fákról?

A gyümölcsfákkal ugyanaz a helyzet mint a méhekkel: ha a szomszéd nem kezeli a méheket, akkor én hiába akarom biotartással tartani a sajátjaimat...idõvel teljesen lebetegszenek, majd elpusztulnak.
A gyümölcsösöket csak akkor lehetne vegyszerek nélkül fenntartani, ha több km-es körzetben, hasonló gondolkodású gazda, telektulajdonos élne. Ez nem megy és még sokáig így fog menni a mókuskerék.
Talán a direkt termõkkel lehetne próbálkozni, de, mint Pityubá mondta: muszáj locsolgatni, mert a kertkultúra elég alacsony szinten van...

Dream_walker
12-01-2014, 01:47 PM
Permetezés és permetezés között óriási különbség van ám...
Van a nagyüzemi permetezés, ahol kötött idõszakonként, gyakorlatilag forgószerûen kapják a cuccot, néha bizony kõkemény illegális módszerekkel. Nekem mondta már gyümölcsösgazda, hogy az õ legjobb barátja az állatorvos, mert csak õ tudja beszerezni azokat az antibiotikumokat, amikkel vírusos meg baktériumos fertõzések ellen permeteznek. Mert a növényvédõszer nem jó azok ellen...

Az izoláció nem annyira fontos, ha a két kert között van egy magasabb sövény, vagy épület, már nagy gondot nem okozhat a szomszéd. Persze jó, ha van elválasztás, de ha nem nagyüzemben gondolkodsz (növényegészségügyi szempontból 15-20 egyforma fa kis helyen az már nagyüzemi módszereket kíván), nem annyira lényeges.
Nézz meg egy mandula vagy egy dióültetvényt. Százszámra vannak egymás mellett az egyedek, permetezik is szorgalmasan a gazdáik. Aztán menj el egy szõlõhegyre, ahol itt-ott, ezer tõke szõlõnként van egy-egy fa. Élnek és virulnak, permetezés nélkül, ollót akkor látnak, mikor már az alattuk lévõ asztalra lógnak az ágaik, és nem lehet normálisan leülni borozni...

Ha te néha adsz neki egy lemosó permetezést bordóilével, vagy rézgáliccal, azzal nem tereled tévútra. Metszeni sem favágóként kell, évente kétszer. De fõleg a koronaalakításnál, és termõre fordulásig néha elõ kell venni az ollót. Utána a megmaradókból már tudsz válogatni, hogy melyik mennyire bírja a spártát. Amelyik kipusztul, annak a helyére teszel mást.
A rasztelhálós elrendezés amúgy is felejtõs, el kell dönteni, hogy dolgozni akarsz a gyümölcsösödben, vagy szedni a termést. Sõt, el kell dönteni, hogy gyümölcsöst akarsz, vagy gyümölcsfákat a telkedre, mert az sem ugyanaz.

törölt tag -gl
12-01-2014, 09:03 PM
Kérdezném ezeket a fákat nem akarod permetezni: "Jonagold almát, Redhaven õszit, Érdi bõtermõ meggyet és vilmoskörtét"
Vagy a régi jól bevált Magyar honosodású fajtákat ?
Készítettem régebben holland nemesítésû fajtákból oltványokat, ma már nem tenném.
Manapság viszont a régi jól honosodott fajtákból készítek csak magamnak oltványokat, illetve vannak magról direkt termõ fajtáim.
De sajna a minimális permetezés nálam a környezõ elhanyagolt gyümölcsös telkek miatt elengedhetetlen. :rolleyes:

Nehéz ügy. De semmit sem szeretnék permetezni. Amelyik nem bírja, majd elpusztul, sokaktól hallom, amelyik bírja a klímát, az permetezés nélkül is meg lesz.
Az õs fajtákat meg egyáltalán nem fogom majd. Például az a magról kelt elvadult alma amit a szomszéd gazos kertbõl mentettem (valaki eldobhatott egy csutkát) gyönyörû termést hozott. Pedig iszonyat dzsindzsában volt!
Most meglátjuk hogyan teljesítenek a testvérei (a többi magból kikelt példány lehet talán?) szellõs, fél-napfényes területen.

törölt tag -gl
12-01-2014, 09:04 PM
4389
Soha nem metszette, és nem is permetezte senki.

Mizu
12-02-2014, 07:28 AM
A metszés nem veti vissza a fákat!
Megfelelõ tudással egy nagyon erõs és kényelmesen szedhetõ fát lehet kialakítani mindenbõl.

Lásd továbbiakban Bonsai (https://www.google.hu/?gws_rd=ssl#q=bonsai+fa+gondoz%C3%A1sa)

TMIB
06-19-2015, 11:51 PM
Ha valamit akarok majd a saját földemen, az néhány fehéreper fa lesz.

http://guidedoc.com/wp-content/uploads/white-mulberry-tea-benefits-fresh-mulberries1.jpg

http://cms.sulinet.hu/get/d/1afb0962-5cd9-476f-b2b7-dcc883aabe3a/1/10/b/Normal/fehereper.jpg

doki
06-20-2015, 05:57 AM
Nálunk van egy alma, kettõ körte, szilva, két kajszi és egy õszibarack. Az õszibarackot muszáj permetezni, különben elviszi a taphrina, a többi fát egyáltalán nem permetezem. Amúgy egy gyümölcsösbe bõven elég egy sima réz tartalmú szer (baktericid hatása is van) és nagyon ritkán egy elemi kén, rovarokra ellen meg jó a dohány leve.
Metszeni pedig csak akkor kell, ha indokolt, nagyon sok az új hajtás, vagy valamelyik ág nagyon vékony és hosszú, letörhet a termés miatt, ez 2-3 évente egyszer van.

törölt tag -gl
08-06-2015, 12:28 PM
Nos nekem a legtöbben azt mondták, hogy elsõ három évben nem nagyon fognak teremni a fák. Ennek ellenére a Redhaven õszibarackunk amit tavaly õsszel ültettünk szabadgyökerûen 8 szem gyümölcsöt hozott. A normál méret kétharmada ugyan, de ezzel arányosan a mag is kisebb, a gyümölcs húsa viszont nagyon finom! Lédús, savanykás, édes. Határozottan õszibarackíz.
5989
Most leszedtük õket, így a fa is tanulhatott egy kicsit (ugyanis minden megmarad bennük állítólag) és õszig lesz még egy kis ideje fejlõdni.

Ádám Csaba
05-17-2016, 01:52 AM
Van a tanya mögött egy kis erdõ (40-50 fa)
Bejön az õz a telekre és nem az erdõbe tisztogatja az agancsát, hanem a fél éves gyümölcsfán! Õsszel ültethetem újra! :(
Ilyenkor még a Bambiból is fasírtot tudnék csinálni...

Zacskóbicska
05-17-2016, 05:31 AM
Ismerem ezt:)

Az ásványvizes flakonokat egyik oldalukon behasítod, aztán rádrótozod a kéregre. Tökéletes védelmet ad.

Dream_walker
05-17-2016, 11:32 AM
Van a tanya mögött egy kis erdõ (40-50 fa)
Bejön az õz a telekre és nem az erdõbe tisztogatja az agancsát, hanem a fél éves gyümölcsfán! Õsszel ültethetem újra! :(
Ilyenkor még a Bambiból is fasírtot tudnék csinálni...

A facsemetéket körbe kell rakni friss lócitrommal, sem a vad, sem a ló nem dörgölõzik utána hozzá.

fater.lajos
05-17-2016, 05:09 PM
A komámnál a NATO drót (tudom, szalag...) meg a szögesdrót jött be a fákra lazán rácsavarva.

Dream_walker
05-18-2016, 10:25 AM
A komámnál a NATO drót (tudom, szalag...) meg a szögesdrót jött be a fákra lazán rácsavarva.

Hát, ahol lósz.r sincs, ott marad a nato-drót :D:D

Ádám Csaba
05-24-2016, 01:53 AM
Ha a fa (jonagond alma) teljes kerületén, 15-20 cm hosszon sérült a kérge, akkor annak reszeltek vagy meg lehet menteni valamivel? (Sebkezelõvel bekenni, bekötni, stb.)

Ádám Csaba
07-04-2016, 08:27 PM
Tavaszi ültetésû meggyfám termett két szem gyümölcsöt! Büszkén mutogattam mindenkinek, erre megette valaki, amikor nem voltam ott... :mad:

mmilan21
07-05-2016, 04:33 AM
Tavaszi ültetésû meggyfám termett két szem gyümölcsöt! Büszkén mutogattam mindenkinek, erre megette valaki, amikor nem voltam ott... :mad:

Lehet hogy inkább egy seregély gyûrte be azt a két szem meggyet.
Oda vannak a meggyért és a cseresznyéért.

Zacskóbicska
07-08-2016, 06:00 AM
Ha a fa (jonagond alma) teljes kerületén, 15-20 cm hosszon sérült a kérge, akkor annak reszeltek vagy meg lehet menteni valamivel? (Sebkezelõvel bekenni, bekötni, stb.)

Ha mély a sérülés, ki fog száradni a fa.

TMIB
08-30-2017, 02:17 PM
Nem tudom, de talán ideillik. Ez a hátul van az udvaron az erdõ szélén. Tudja valaki hogy mi ez? Valami ribizlifélének tûnik, csak nagyobb.

http://i.imgur.com/fZsZg8h.jpg

Zacskóbicska
08-31-2017, 05:12 AM
Milyen íze van a bogyónak?

Dream_walker
08-31-2017, 06:07 AM
Ez bangita.
Elméletileg nem mérgezõ, de várd meg, míg a madarak elkezdik enni. Ha nem kezdik el, akkor te se egyél belõle :D

TMIB
08-31-2017, 09:01 AM
Milyen íze van a bogyónak?

Amíg nem tudom hogy pontosan micsoda, addig inkább nem eszek belõle. :)

fater.lajos
08-31-2017, 10:14 AM
Szerintem ez nem bangita. A levele nekem nem stimmel. Se a közeli éles, se a távoli életlen. Esetleg kányabangita?
Ha meg bangita, akkor hányásra és hasmenésre számíthatsz. Ne edd meg egyenlõre!

Zacskóbicska
08-31-2017, 10:26 AM
Amíg nem tudom hogy pontosan micsoda, addig inkább nem eszek belõle. :)

Nem kell lenyelni, csak egy bogyót szétrágsz, majd egy perc múlva kiköpöd. Ez eddig biztonságos, legfeljebb szar érzés marad vissza.

TMIB
08-31-2017, 10:49 AM
Majd kipróbálom. :)

Dream_walker
09-02-2017, 05:07 PM
Hát, valamilyen bangita. A közeli levél, amelyik élesen látszik a képen, az nem az a növény :)
Amelyik a szõlõlevélre, juharlevélre hasonlít, az a bangita, vagy kányabangita. Ezer meg egy faj tartozik hozzájuk, hogy ott éppen melyik a honos, fogalmam sincs. De a legjobb a madárpróba, szedsz egy maréknyit, és egy parkban, vagy valahol kiszórod a galambok elé. Ha simán feleszik, akkor nem mérgezõ :)

Rozsomák
09-02-2017, 08:03 PM
Ha elhullanak van egy pár galambod vacsorára. :D

Rozsomák
09-02-2017, 08:11 PM
Én vadszõllõnek nézem, én gyerekkoromban ettem zölden, olyan savanykás íze volt, nem szerettem, néha egy bogyót elrágtam, és kiköptem.kissé elvette a szomjam.
Minek ennél belõle, van sok más ami finom, ültess oda szedret, ringlót, vadalmát, azok direkt termõk, és hasznosak, nem kell velük foglalkozni, ha akarod leszeded, ha akarod otthagyod az állatoknak. Ja, majd elfelejtettem, ez a te fórumod, annak adsz igazat akinek akarsz! :D :D Igazam van? :D

TMIB
09-03-2017, 12:04 AM
Vettünk virágföldet, majd csinálunk vele valamit. Anélkül itt nem sok minden marad meg, csak az erdõben van félig-meddig tûrhetõ föld, de az se nagy szám, az is agyagos. A ház körül meg csak homok van, a gazon kívül nem sok marad meg benne. Ültettünk hagymát, az megbírta, de csak addig amíg valami állatok le nem rágták. Meg ezek a nyírfák vagy nyárfák szeretik, ezek kinõnek a homokból is, de szerintem gyümölcsfának ennél több kell. Ez a piros bogyós is már az erdõs részen van. :)

Dream_walker
09-04-2017, 07:05 AM
Jó, hát a talajjavítás az kb. többezer éves technika, ha akarsz kertet, akkor az megoldható simán :)

TMIB
09-04-2017, 07:29 AM
Van néhány nagy zsákkal talajjavító virágföldünk.

LSVF
09-04-2017, 10:29 AM
Idén nem kapott permetet az õszibarack, meccés is úgy volt ahogy ellestem az évek alatt.....
tehát nem profin...
És csoda mód, most roskadozik.
Eddig miért nem? Nem nagy fa de van rajta dögivel.

Dream_walker
09-04-2017, 11:11 AM
A barackok erõsen évjáratfüggõek. Persze a metszés is segít, de ha rossz az év, akkor csinálhatsz bármit, nem fog teremni.

A virágföldet közvetlenül ne használd talajjavításra, hanem mondjuk közvetlen a palánták alá.

Elsõ körben, ha homokos a talaj, keverj hozzá szerves anyagot, jó sokat. Ez lehet komposzt is (az erdõ kifogyhatatlan alapanyagot ad hozzá), de simán keverhetsz bele aprított nyesedéket is. Ne sajnáld, mehet jó vastagon :) Ha szikes a talaj, akkor meszet is tegyél hozzá.
A homoktalajok másik baja (ami szintén a kevés szerves anyag miatt van), hogy kevés benne az élet. Szerezz trágyát (csak van valahol farm a közelben), és keverd bele jó vastagon. Én egy talicskányit 2 m2-re szoktam elosztani, én sem sajnálom :)

Mikor ültetsz, vagy magot vetsz, közvetlen a növényhez tegyél érett komposztot, vagy virágföldet. Én úgy szoktam, hogy a palántának kiásott lyukba nem a földet, hanem komposztot teszek vissza. Mikor magot vetek, akkor mélyebb barázdát húzok, mint kell, és az alján megterítem komposzttal, arra megy a mag, és utána temetem vissza a földet.
Ha csinálsz talajtakarást is, akkor a kijuttatott talajjavító anyagokat is megvéded.

Ezzel a módszerrel 3-5 év alatt egész jó kerti talajod lesz, de persze az a legjobb, ha utána is minden évben megcsinálod ezt.

LSVF
09-05-2017, 12:24 PM
Hát akkor 4 évig rossz volt az év?
Lényeg, hogy termett rendesen végre és idén megmenekült az eltávolítástól.

Dream_walker
09-07-2017, 07:16 AM
Simán lehet még több rossz év is egymás után. Nagyüzemi termelésben pl. azt mondják, hogy a gyümölcsnél egy jó évre jut három rossz.
A barack virágrügyei is mindig elõzõ évben differenciálódnak. Tehát gyakorlatilag nem elég, ha az aktuális év jó, az elõzõnek is jónak kell lennie a jó terméshez. Sajnos a barack az elég érzékeny növény.

raktaros
09-09-2017, 08:06 AM
Anyukámnál is rengeteg szép barack volt idén, nem is emlékszem ilyen évre. Õ nem gondozza, nem metszi, nem permetezi.

Dream_walker
09-09-2017, 09:53 AM
A mostani az egy kifejezetten jó év volt a legtöbb gyümölcsnek. Nálunk a permetezéshiány miatt eléggé spárta van a fáknak, de mégis termett szépen mind. A melóhelyemen van az iroda mellett egy szilvafa, még sosem termett pár maréknyinál többet, most lett szedve róla több láda.

raktaros
09-09-2017, 04:16 PM
Akkor sok pálinka termett idén :)

fater.lajos
09-11-2017, 12:51 PM
-Pistike! Hallom jó volt a szilvatermésetek! Mit csináltok vele?
-Ha anyára bízzuk befõzzük, ha apára kifõzzük!

Zacskóbicska
09-12-2017, 12:31 PM
Apuuu, miért piros a kék szilva?

Azé kisfiam, mer még zöld.
Mer az akkor piros, amikor má fekete.

fater.lajos
09-13-2017, 09:30 AM
Hányszor elsütöttük itt már ezeket a vicceket? Nem lehet megunni!

Rozsomák
09-13-2017, 10:28 AM
-Guten Morgen Nachbar! Was machst du?
-Én izé fõzök, kuhe!
-Was kochst du?
-Hogy mondjam...hát grüne weinsalzsuppét.

fater.lajos
09-15-2017, 07:39 AM
Ez nagyon jó!

st.jimmy
09-15-2017, 09:52 AM
Kellett egy kis idõ mire leesett :D

FarosCsirke
01-11-2020, 05:20 PM
Nem gyõzöm irtani!😄