View Full Version : Bojler hõcserélés, hogy csináljam?
törölt tag -gl
12-12-2014, 10:20 AM
Sziasztok!
Sima 120 literes elektromos bojlert szeretnék rákötni mondjuk egy kisebb csõspirális körre ami a kályhám füstcsövére csatlakozna.
Megoldható ez úgy, hogy a bojler (két furat van rajta) be-és kimenetén forgatom meg a vízet ezzel a külsõ hõcserélõvel? Tehát nem lesz csõspirál. Hanem egy plusz kör egy szeleppel. A kimenõ ágnál pedig szeretném a megszokott módon tudni vételezni a vizet.
Tehát a bojlernek kéne egy hagyományos mûködés is, viszont bele szeretnék csatlakoztatni ugyanezeken a pontokon egy hõcserélõ kört, mûködhet?
szfenikus
12-12-2014, 12:52 PM
Persze, hogy mûködhet amennyiben a a füstcsõre tekergetett csõvezetékbe keringtetõszivattyút és delta T érzékelõt, biztonsági szerelvényeket helyezel.
törölt tag -gl
12-12-2014, 07:25 PM
:) ez jó hír. a delta T fontos? (mi is az?)
A keringetõ szivattyú kötelezõ? a hõcserélõdés elvén nem forogna benne a víz?
Pityubá
12-12-2014, 09:35 PM
:) ez jó hír. a delta T fontos? (mi is az?)
A keringetõ szivattyú kötelezõ? a hõcserélõdés elvén nem forogna benne a víz?
Kis csõátmérõ miatt nem fog a víz optimálisan keringeni, kell a szivattyú. Lásd: keringetõ szivattyú nélküli fûtések is nagyobb csõátmérõvel vannak építve.
20mm átmérõjû rézcsövet nehéz rátekerni a füstcsõre, ahhoz spec. csõhajlító gép és a csõ kvarchomokkal történõ feltöltése kell, különben berogyik.
A Delta T egy vezérlõ (http://greentechnic.hu/napkollektorok/kiegeszitok/resol-szabalyozok/) ami a megfelelõ hõmérséklet elérése esetén indítja a keringetést.
raktaros
12-13-2014, 07:18 AM
Magyarul keress rá: hõfokkülönbség kapcsoló.
Conradnal 4500huf, úgyhogy lehet még olcsóbban is van, igaz nem csilli-villi, de sokan használják sörkollektorhoz is.
Puffertartály töltés hõfokkülönbség kapcsoló segítségével (http://vizfarago.hu/puffertartaly-toltes-hofokkulonbseg-kapcsolo-segitsegevel/)
törölt tag -gl
01-04-2015, 12:31 AM
Köszönöm! Folyamatban van a dolog.
venosz
01-04-2015, 08:17 AM
A bemenõ hidegvizet akarod fûteni? És amikor nem nyitod ki a csapot felforr a víz a csõben? És mi lesz a langyos vízzel, kiengeded, hogy bemenjen a csõrõl a melegvíz?
Esetleg...
Mondjuk...hidegvíz bemegy a boylerba, elõtte egy csap. a csap alatt és felett T elágazás- azon csap- utánna egy másik T azon egy leeresztõ csappal, a másik szárán a spirál a fölött csap t és magy a boylerbe.
Talán azt lehet, hogy mielõtt a melegvizes csapot kinyitod, elzárod a boylerbe menõ hidegvizet, elzárod a leeresztõcsapot ami a spirál alatt van, kinyitod a leeresztõ utáni csapot ami a boyler elõtt van, kinyitod a kályhacsõ elõtti csapot. Igy a viz nem folyik ki a leeresztõn és elmehet a boylerig. Ha elzárod a melegvízcsapot utánna elzárod a boyler elõtti csapot, elzárod a leeresztõ elõttit, kinyitod a leeresztõt-kifolyik a spirálban lévõ víz, kinyitod a hidegvizet ami a boylerba megy. Ha megvan a rendszer lehet gondolkozni nyomásérzékeny szelepekkel is, de sajnos lehet, hogy úgy autómata lesz ki be fog nyitogatni.
Ha összekevered, vagy nem jó sorrendben, vagy nem csinálod nem jó. Gõz jöhet ki, nem mûkszik stb.
Kutya legyek ha valaki ezt megértette rajz nélkül :D pedig én fejben játszottam le.
Sokkal egyszerûbb a fatüzelésû boyler.
A bemenõ hidegvizet akarod fûteni? ...
Kutya legyek ha valaki ezt megértette rajz nélkül :D pedig én fejben játszottam le.
..Sokkal egyszerûbb a fatüzelésû boyler.
Persze, ha napi 24 órában ott kuporogsz és tekergeted a csapokat. :)
Erre találták ki az automatikát, melyre (félreértések elkerülése végett) nem kell gondolni bonyolult és átláthatatlan elektronikára, hanem egyszerû relékbõl, érzékelõkbõl összeépíthetõ.
Ezt segíteni lehet pl egy (csõ) hõfokszabályzóval is. A csõre kell felrögzíteni és kis hõfok különbséggel méri az csõben lévõ víz hõfokát és a beállított értéknél kapcsol egy szivattyút, vagy egy szelep-szivattyú kombót.
Ehhez jött még a 3 állású szelepek is mint kisegítõ, egyszerûsítésre létrehozott szerelvények.
Semmi bonyolultság, semmi állandó kézi vezérlés!
Aki látott már ilyet, vagy a kapcsolási rajzokat kicsit figyelmesen megnézi, az a "cinikus" beírásokat is mellõzni fogja. ;)
venosz
01-04-2015, 09:29 AM
Szivattyú? Boylernél?
Persze lehet vezérelni is, de az szerintem felejtõs, drága.
Valahonnan ismerõs nekem Glasbox, nem is tudom honnan :D 1000%, hogy nem terveztet neki egy elektronikus vezérlést, és nem vesz több ezer forintért vezérelhetõ mágnesszelepeket.
Az egészet a nyomás mûködteti, nem kell bele szivattyú :D Ha valaki látott már boylert tudja. :D (itt a cinizmus :D)
Az a baj, hogy mindenképpen kell vezérlõelektronika a víz a spirálból való eltávolítása miatt, mert ha megáll ott a víz, több száz fokon a két szelep közt baj is lehet belõle.
Szivattyú? Boylernél?
Az egészet a nyomás mûködteti, nem kell bele szivattyú :D Ha valaki látott már boylert tudja. :D (itt a cinizmus :D)
Az a baj, hogy mindenképpen kell vezérlõelektronika a víz a spirálból való eltávolítása miatt, mert ha megáll ott a víz, több száz fokon a két szelep közt baj is lehet belõle.
Ezek a mondatok bizony ütik egymást!
És bizony! Másképpen nem lehet megoldani a felvetett dolgot, csak egy primitív vezérléssel, hõkapcsolókkal, keringetõ szivattyúval, esetleg 3 állású szerelvénnyel, vagy 3 állású hõfokszabályzós szerelvénnyel (mert olyan is van).
Az egész nem bonyolult, viszont praktikus, mert az elveszett kályhacsõ hõjét "betermeli" a bojlerbe, így elektromos áramot spórolunk. (A kötekedõk kedvéért a keringetõ szivattyúk keveset fogyasztanak és az hogy alkalmanként kapcsolnak be még kedvezõbbé teszik a használatukat.)
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából , cinizmus:
" Jelenleg a szó olyan személyek nézeteire utal, akik szerint kizárólag önös érdekek mozgatják az embereket, és nem hajlandók az emberi õszinteségre, erényre és altruizmusra építeni. "
törölt tag -gl
01-04-2015, 04:41 PM
Szivattyú? Boylernél?
Persze lehet vezérelni is, de az szerintem felejtõs, drága.
Valahonnan ismerõs nekem Glasbox, nem is tudom honnan :D 1000%, hogy nem terveztet neki egy elektronikus vezérlést, és nem vesz több ezer forintért vezérelhetõ mágnesszelepeket.
Ja, valahonnan ismerõs lehetek :D mondjuk a fiad vagyok. (hoppá.)
Végül rájöttem a megoldásra. Nekem végül nem puffer kellett, hanem indirekt HMV tároló...
40 körül találtam indirekt tárolós boylert bár ott megintcsak fennáll a keringetés problémája, de adott egy külön csõspirál + elektromos fûtés vészhelyzetre, a csõspirált meg nyáron rá lehet kötni tetõn napkollektorra, télen meg a kályha füstcsövére.
Nagyon le vagyok maradva a vidéki élettel....
törölt tag -gl
01-04-2015, 04:45 PM
Szivattyú valószínûleg kell, de úgy tudom a felmelegedett víz automatikusan felfele tör, a helyére hideg víz áramlik be.
A csapnyitásnál visszafolyást sima visszacsapó szeleppel meg lehetne oldani. De ha indirekt tárolót használok ez már nem lesz lényeges. Ahogy elnéztem komolyabb rendszereknél általában a kazán felfûti a HMV-t (használati melegvíztárolót) majd ha megvan átkapcsol a fûtési rendszerre (radiátorok, fancoil, falfûtés, padlófûtés, akármi)
A fatüzelésû boyler tetszett. (még a morpheus féle is) de a probléma elsõsorban az, hogy nem igazán találtam szigetelt verziót, másrészt a nyári befûtés problémás lehet. Szerintem az a jó, ha egy rendszer több lábon áll, solar, fatüzelés, és elektromos megoldás is van.
törölt tag -gl
01-04-2015, 05:01 PM
https://www.youtube.com/watch?v=5IRLVCJ1olA
Ezen a videón azért mûködik a dolog, mert a bemenõ hideg-oldal mögött egy magas vízoszlop van (nyomja) és a kilépõ meleg (forró) oldalnak szinte nincs ellenállása, továbbá a rendszer nyitott. Ez két fontos dolog ebben a szituban.
Így mûködik a vékony csõvezetékkel is.
Így mûködik a vékony csõvezetékkel is.
Kiegészítés:
Ha ezt így megépíted, akkor egyet tehetsz, hogy a padlásra telepíted az egészet. Onnan gravitációsegítségével juthat el a konyhába és a fürdõbe. a víz utánpótlást egy egyszerû úszó szeleppel meg tudod oldani. Ez egy nyitott rendszer lesz.
törölt tag -gl
01-04-2015, 08:29 PM
öszi, ez már így túl bonyolult lenne. Lehet venni használtan már fatüzelésû bojlert, akkor inkább azt választanám. Az is nyitott rendszerû általában. (vagy zárt?) tehát gravitációs.
Így marad a csõspirálos +fûtõbetétes HMV tartály és a szivattyú. Biztonsági hûtõkörként pedig rákötök egy radiátort. Nyáron meg solar. A másik topicban már hangoztatott megoldásként a mosógép is kap majd a meleg vízbõl.
Milyen folyadékot illik ezekbe a fûtési rendszerekbe tölteni?
A zárt fûtési rendszerbe a hõcserélõkbe célszerû deszt vizet, de ha nem fogod sokszor cseszegetni/cserélni, akkor az elsõ használatkor kicsapódik belõle a vízkõ, így tovább már jó lesz és nem csinál semmi galibát.
Ha napkollektorra kötöd, akkor célszerû fagyállót is belerakni abba a körbe.
(Ugyanis több fûtési körrel tudod a bojlert felfûteni. Külön kör a napkollektoros és külön kell rakni a szilárd tüzeléssel felmelegített vizet.)
Itt tudsz kutakodni a rendszerek után. (https://www.google.hu/search?q=f%C5%B1t%C3%A9si+rendszerek&biw=1366&bih=643&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=wKepVJXxDOj_ywO53YGICw&sqi=2&ved=0CDkQsAQ)
venosz
01-05-2015, 08:33 PM
" Jelenleg a szó olyan személyek nézeteire utal, akik szerint kizárólag önös érdekek mozgatják az embereket, és nem hajlandók az emberi õszinteségre, erényre és altruizmusra építeni. "[/QUOTE]
Legyen inkább irónia, rossz fanyar humor. De ismételten olvasva inkább szarkazmusnak hat, ezért bocsánatot kérek mindenkitõl.
törölt tag -gl
01-05-2015, 09:20 PM
" Jelenleg a szó olyan személyek nézeteire utal, akik szerint kizárólag önös érdekek mozgatják az embereket, és nem hajlandók az emberi õszinteségre, erényre és altruizmusra építeni. "
Legyen inkább irónia, rossz fanyar humor. De ismételten olvasva inkább szarkazmusnak hat, ezért bocsánatot kérek mindenkitõl.[/QUOTE]
Apa, ez egyáltalán hogy jön ide? :D
venosz
01-06-2015, 07:13 AM
Legyen inkább irónia, rossz fanyar humor. De ismételten olvasva inkább szarkazmusnak hat, ezért bocsánatot kérek mindenkitõl.
Apa, ez egyáltalán hogy jön ide? :D[/QUOTE]
:( Nem tudom.
törölt tag -gl
01-15-2015, 06:04 PM
Sziasztok!
Végül kinéztem magamnak ezt a példányt:
http://www.kazanpont.hu/termek/elektromos-vizmelegitok/elektromos-indirekt/ariston-pro-r-80-ts-1082
http://www.kazanpont.hu/images/termekek/tn_pro_r_vtd1.jpg
Ebben elvileg (ha jól látom) van egy (elvileg 6 kw teljesítmény leadására képes. (?)) csõspirál amit rá lehet kötni a fûtési rendszerre. Most kedvezõ áron olcsóbban hozzájutok.
Ez gondolom jó lenne a fent leírt problémára. Elvileg elektromos fûtés (1,8kw) is van benne, de úgy tervezem nyáron napkollektorról, télen fûtésrendszerrõl fûteném. Nem tudom egyébként, nem ismerem ezeket, hogy milyen folyadékot szoktak benne áramoltatni.
Ha minden jól megy (és senki sem beszél le róla) napokon belül megrendelném.
Aggaszt, hogy a ki és bemenetet egyaránt kék színnel jelölték, pedig az ilyen tárolókon a bemeneti csatornát általában piros színnel jelölik meg. Ez azt jelenti, hogy nagy hõt nem visel el a tartály, vagy csak teljesen mindegy a bekötési irány? Esetleg azt, hogy egyáltalán nem fûthetõ fûtésrendszerrõl?..