PDA

View Full Version : Bárka-építõk

Morpheus
12-18-2014, 12:42 PM
Beszéltünk már arról, hogy vannak itt prepperek, bruschraftosok és "önefenntartók."
Az utóbbiakat szeretném átkeresztelni Bárka-építõkre. Mert lehet közeljárni az önfenntartáshoz, de többnyire másról van szó. Nálam is.

Ha a kedves "Bárkások" hajlandóak megosztani a tapasztalataikat, akkor lehetne ez egy gyûjtõfórum.
Nem vitázni, mert "Nincs rossz út, csak az úttalanság a rossz!"

Fõleg egymásnak adhatnának tippeket, de persze bárki hozzászólhat, kérdezget.

Grafitos
12-18-2014, 12:57 PM
Én most mint egy bushcraft szeretõ prepper kérdeznék:) Tegyük fel, van egy kb 1200m2 -es telkem, amin családi ház áll és kertvárosias környezetben.(még nincs, de lesz) Hogy indulhatok el és haladhatok az önfenntartás útján?
Azért írom hogy haladni, nem pedig elérni mert a teljes megvalósítás ilyen feltételekkel úgyis lehetetlen, tanyára költözni meg nem fogok. Szokták mondani az út a lényeg, nem a cél. Szeretnék ezen az úton haladva sokat tanulni és tapasztalni.
Szóval milyen állatokat tartsak és ezekbõl mennyit? Milyen növényeket ülessek stb...mivel lenne a legokosabb nekivágni
Mindenképpen szeretnék saját tapasztalatokon alapuló tudást szerezni az önfenntartás témakörében.
Hogy ilyen kicsiben van-e értelme az egésznek, számomra másodlagos.

Morpheus
12-18-2014, 01:19 PM
Elsõ az energetika:
Víz.: Legyen kutad, ha nincs furass. Old meg, hogy ki tudd szedni a vizet áram nélkül. Víztisztító.
Szennyvíz: ha van is csatorna, jó egy ülepítõ, pihentetõ, mert nem biztos, hogy mûködik majd a hálózat.
Wc: pottyantós vagy komposzt a fentiek miatt.
Áram: Gondold át és minimalizáld az igényedet ezen a téren. (Rádió, fegyverlámpa, kézilámpák, tölthetõ elemek, szórakozás. Igen, szórakozás, mert ha nem tudsz kikapcsolni begolyózol. Minimum egy Mp 3 lejátszó, mint Elinek. :-) )
Ehhez nézzünk egy egyszerû, olcsó rendszert.
Fûtés: tömegkályha vagy rakétakályha. Csikós tûzhely, kemencével. :-) Fatüzelésû bojler.

Élelmiszer:
Tárolás: Rágcsáló és moly mentes gabonatároló, akár két mûanyag hordó is megteszi. Sötét, hûvös tároló, mondjuk pince. Kamra. Füstölõ, esetleg egy aszaló.
Üvegház: 15 m2.
Gyümölcsfa hegyek, alatta veteményes.

Álatok: NYÚL!!!! Rágcsáló, szapora, bundát is ad. :-) Az árokparton összeszeded ami kell. Gyorsan eléri a vágó súlyt. Galyaktól a konyhai hulladékig.
A többi álatról csak akkor szólok, ha ismerem a lehetõségeid, életviteled.
A telkeden túl az elhagyott telkek, árokpartok, erdõszélek is neked hozhatnak hasznot. Ha kapsz 1-2 üres telket gondozásra, már birkád, kecskéd, malackád lehet.

Ha nem lesz túl messze, szívesen megnézem és a helyszinen adok tanácsot. Mert ott jutnak igazán az ember eszébe a dolgok. Meg el is jöhetsz ötletet meríteni. :-)

Törölt_fórumtag2
12-18-2014, 01:21 PM
Én most mint egy bushcraft szeretõ prepper kérdeznék:) Tegyük fel, van egy kb 1200m2 -es telkem, amin családi ház áll és kertvárosias környezetben.(még nincs, de lesz) Hogy indulhatok el és haladhatok az önfenntartás útján?
Azért írom hogy haladni, nem pedig elérni mert a teljes megvalósítás ilyen feltételekkel úgyis lehetetlen, tanyára költözni meg nem fogok. Szokták mondani az út a lényeg, nem a cél. Szeretnék ezen az úton haladva sokat tanulni és tapasztalni.
Szóval milyen állatokat tartsak és ezekbõl mennyit? Milyen növényeket ülessek stb...mivel lenne a legokosabb nekivágni
Mindenképpen szeretnék saját tapasztalatokon alapuló tudást szerezni az önfenntartás témakörében.

Kezdjük azzal, hogy kapsz tõlem tavasszal csicsóka ültetõ gumókat. Így lesz a portádon ennivaló mindig, tudsz belõle pálinkát(etanolt) készíteni. Adhatod jószágnak szárát, gumóját.

Morpheus
12-18-2014, 01:21 PM
Munka mellett, napi kétszer egy óra munkával, plusz hétvégén egy kis fagyûjtéssel, kaszálgatással olyan eredményre juthatsz, hogy meglepõdsz!

Morpheus
12-18-2014, 01:22 PM
Csicsóka az király!

Grafitos
12-18-2014, 01:40 PM
A csicsókát mint tudod nagyon szeretem, szóval azt mindenképp termelnék..A te fajtád már bizonyított..
Csirkét is szeretnék majd tartani..és a nyúlhúst is kedvelem.

Morpheus
12-18-2014, 03:24 PM
A csicsókát mint tudod nagyon szeretem, szóval azt mindenképp termelnék..A te fajtád már bizonyított..
Csirkét is szeretnék majd tartani..és a nyúlhúst is kedvelem.

A csirke az csapda is lehet.
Jelenleg a tartása nagyon költséges. Sem húsban, sem tojásban "nem éri meg", ha számolsz, de persze az ember nem számol. Mert egészségesebb, mint a tescos csirke és VAN. Akkor is, ha a tescos elfogy.
Csirkét úgy éri meg tartani, ha nagy területre ki tudod engedni kapirgálni. Egészségesebb és jobban is tojik. Több nyavajálya van, mint a nyúlnak. Nálunk a nyúlketrec alatt kapirgálnak, meg szabadon.

Laci
12-18-2014, 04:56 PM
Én is egy kertvárosi részen valamennyire önfenntartó telek kialakítására törekszem , bár jelenleg a szerkezetkész háznál tartok .
Be van tervezve sörkollektor , viziló , vegyestüzelésû fûtés , és kb 10 m2-es üvegház . :)

Morpheus
12-18-2014, 04:59 PM
A sörkollektor jó játék. Én aszalásra használom:
http://nabukodonozor.webnode.hu/news/aszalo-epitese/
De ne várj tõle sokat.
Egy másikkal egy melléképületet próbáltam fûteni, nem sok sikerrel.

mzperiksz
12-18-2014, 05:53 PM
Akkor egy ontopic kérdés, teljes önellátáshoz mekkora földterületre(szántó, legelõ, erdõ) van szükség per fõ?

Törölt_fórumtag2
12-18-2014, 06:40 PM
Akkor egy ontopic kérdés, teljes önellátáshoz mekkora földterületre(szántó, legelõ, erdõ) van szükség per fõ?

Kevesebbre, mint gondolnád, kisfiam. Elsõsorban, észre van szükség.

mzperiksz
12-18-2014, 06:42 PM
Köszi fater megnyugodtam, akkor megyek felásom a járda melletti gyepet.

Kevesebbre, mint gondolnád, kisfiam. Elsõsorban, észre van szükség.

Törölt_fórumtag2
12-18-2014, 06:45 PM
Hála a Jóistennek, nem vagyok a vér szerinti apád.:)
Az igazat megvallva, nagy kõ esett le a szívemrõl.:D

Itt is felteszem a kérdést: miért csinálod ezt?

mzperiksz
12-18-2014, 06:55 PM
Mit miért csinálok? Komolyan kérdeztem, te kezdtél el viccelõdni :D
Máshol beszélgettünk róla és nem tudtunk dûlõre jutni. Én úgy 2 hektárra gondoltam ahhoz hogy teljesen önellátó legyen, ebben már benne lenne az esetleges cserekereskedelemre való is.

Hála a Jóistennek, nem vagyok a vér szerinti apád.:)
Az igazat megvallva, nagy kõ esett le a szívemrõl.:D

Itt is felteszem a kérdést: miért csinálod ezt?

Törölt_fórumtag2
12-18-2014, 07:00 PM
Attól függ mennyi embert akarsz eltartani. Mennyit?

venosz
12-18-2014, 07:01 PM
Az eddigi böngeszeseim során arra jutottam, föld minõségtõl függõen, hogy minimum 2 hektár, 20 ezer nm, ami 200mx100m, de ez /före nem bontható, azaz ebböl megél egy 5 tagu család, de kevesebböl egy ember sem. Teljes önellátásról beszélünk. Nagyon szerényen, de megélsz belõlle, a tartalékot meg eltenni baj esetére.
Nagyon oda kell figyelni, állatból nem lehet több mint a minimum,mert ha feléli a takarmányt éhenhal mindenki, minden állat kell, mert akkor van meg az egyensúly, tehén, csirke malac, bárány, nyúl. Szigorú vetésforgó, kaszáló vagy lucernás, buza, kukorica-tök-bab kombó, krumpli, marharépa, trágyázás, saját excrementum is! Minimum egy évi tartalék felhalmozása mindenbõl, lucerna széna, búza. dióhélyban ennyi.

Törölt_fórumtag2
12-18-2014, 07:12 PM
Ez sok mindentõl függ. Van-e erdõ, szabad kaszáló a környéken? Milyen állatban, növényben látod a jövendõt? 2-3 holdból megélt egy család, szerényen, régen. Sokkal kevesebbõl is kijön, egy összeomlás idején.
Tovább fokozom, 1/4-ed hold és az erdõ, ebbõl kihoznám a túlélésünket.
Gondolom, érted, hogy mire gondolok.:)

Morpheus
12-18-2014, 07:19 PM
Venos hozzászólása eléggé kimerítõ.
Igazából ismételni tudom, de hallgassátok meg ezt is.:
Nekem nem volt földem. 3.000 m2, ennek csak kis részét mûvelem, de ez is sok. :-)
Árokparton, ugaron, elhagyott földeken legeltettem. Egy év után sorban szóltak, hogy nem e legeltetnék itt is, ott is. Kaszálók is kerülnek.
Végül már húsz hektár fölött rendelkeztem. Legtöbbje több tulajdonosú, nagyrészben meghaltak, örökösök nem jelentkeztek, vagy szarnak rá. Örülnek, hogy rendben tartom, mert nem büntetik õket. Az önkormányzati területeket is mknd lenyúltam. És idén vettem földet elõször.
Igazából mindegy mennyi földed van, nem a mennyiség számít nem is a minõség. Hanem a lehetõségek. Ahol körbezárnak, vagy külföldi a szomszéd, ott igen nehéz. Az alföldön meg ha veszel vagy bérelsz egy tanyát, akár sok tíz hektárt szerezhetsz mellé.

Jó példa a Bulgár kertészet.
A magyar ember nagy földel gazdálkodhtott, de a bulgároknál kicsi területeket kaptak. Így azon a kevésen kellett mindent megtermelni. Ahelyett, hogy éhenhaltak volna, vagy fellázadtak volna, gondolkodtak.
Amikor Magyarországra jöttek, nagyon sikeresek lettek. A pesti piacokra és a pesti zsidóknak olyan termékeket tudtak olyan minõségben szállítani, amit a paraszt nem.

Jártam bulgár kertészetben, mint egy arborétum.
Üvegház, trágya, szellõztetés, fûtés (a komposzt kazánt nem ma találták ki, csak ma a nagy sláger), árnyékolás, öntözés. Gyakorlagilag alig pihen a föld. A tápanyag veszteséget folyamatos trágyázással pótolják. Mûtrágyát nem használnak.

Én mindenkinek azt ajánlom: látogasson el mûködõ gazdaságokba. Nézelõdjön, kérdezzen.
Meg azt is érdemes megnézni, hogy 50 évvel ezelõtt mit termeltek, mibõl éltek. És mindenbõl kell, így igaz.

Morpheus
12-18-2014, 07:23 PM
Évek óta pár négyzetméteren megtermelem a krumplinkat. A vetõt és a télit.

Dream_walker
12-18-2014, 07:31 PM

Pontosabban kell megfogalmazni a kitûzött célt.
Ekkora területtel (amely az épületek miatt rögtön úgy indult, hogy nettó 1000, de inkább csak 900m2) nem lehet önellátást csinálni, kizárólag akkor, ha az a fõállásod.
Viszont ez bõven elég arra, hogy jelen költségek mellett mondjuk átlagosan havi 30-40k forintot spórolj a családi kasszából, amit amúgy boltban vásárolnál el.

Elsõ lépésként határozottan el kell választani a lakóteret a termõterülettõl, és a termõterületen belül is a zöldségágyak egy részét a többitõl. Ha ezt megteszed, akkor már szárnyasokat is nyugodtan tarthatsz, mert mondjuk a fennmaradó 500m2 elég ahhoz, hogy ott folyton kint lehessenek kapirgálni.
Én a helyedben mini-erdõkertben gondolkodnék, meg az összes fellelhetõ hibrid módszerben.
Meg nem szabad elfelejteni, hogy a kertnek az a lényege, hogy az ember szedjen, ne pedig kapáljon.
Használj ki minden létezõ helyet. Egy szépen lefestett kerítés jól mutat, de ha labdatököt vagy egyéb tökfélét futtatsz rá, akkor is jól néz ki, ráadásul lesz egy csomó termésed, gyakorlatilag akkora földigénnyel, hogy egy tíz centis sáv körben a kerítés mellett. Ez a tíz centi amúgy nagyjából megegyezik azzal, amit már rohadt macerás levágni a fûnyíróval.
Az ablakpárkányra nem csak muskátlit lehet rakni, hanem fûszernövényeket vagy gyógynövényeket is. Ha van egy nagy dézsád (mondjuk 50 cm átmérõjû), és abban folyamatosan cseréled a földet, akkor hónapos retekbõl havonta szedhetsz néhány kilót. Pedig az csak egy dézsa, ami elfér a fal tövében.
De ez mind munka. Idõ.

Ezért kell megfogalmaznod magadban, hogy mondjuk minden nap, munka után rászánnál-e egy-két órát, vagy mondjuk hetente egyszer egy szombat délelõttöt. Mert mást kell csinálni, és máshogy.

Dream_walker
12-18-2014, 07:33 PM

3000 m2, és heti 10-15 munkaóra, lájtosan. Az idõvel lehet játszani, attól függõen, hogy mit akarsz eredménynek.

Dream_walker
12-18-2014, 07:37 PM
Az eddigi böngeszeseim során arra jutottam, föld minõségtõl függõen, hogy minimum 2 hektár, 20 ezer nm, ami 200mx100m, de ez /före nem bontható, azaz ebböl megél egy 5 tagu család, de kevesebböl egy ember sem. Teljes önellátásról beszélünk. Nagyon szerényen, de megélsz belõlle, a tartalékot meg eltenni baj esetére.
Nagyon oda kell figyelni, állatból nem lehet több mint a minimum,mert ha feléli a takarmányt éhenhal mindenki, minden állat kell, mert akkor van meg az egyensúly, tehén, csirke malac, bárány, nyúl. Szigorú vetésforgó, kaszáló vagy lucernás, buza, kukorica-tök-bab kombó, krumpli, marharépa, trágyázás, saját excrementum is! Minimum egy évi tartalék felhalmozása mindenbõl, lucerna széna, búza. dióhélyban ennyi.

tehén nem kell, még 4 fõ esetén is túl sokat ad egy állat, és túl sokat is kér
esetleg egy apróbb testû fajta, de akkor birka vagy kecske nem kell

egy tehénnek az éves legelõigénye egy hektár, ez 6 hónap legelés és 6 hónap széna, és akkor nagyon jó volt a fû abban az évben
ha sz.r a talaj, vagy száraz az év, akkor a duplája kell
és akkor azon szinte csak a tehén van, persze lehet kombinálni, de kicsi a mozgástér

Morpheus
12-18-2014, 07:54 PM
Még egy szösszenet.
Aki városon élt vagy él, képzelje el az alábbiakat.:
Jelenleg szemetet termelsz, lehordod a kukába. A wc lehúzol mindent, ételmaradékot, stb. A mosás vize, fürdõvíz is megy a csatornába.
Nézd meg mennyi vizet fogyasztasz és nézd meg mennyi szemetet hordasz le.
Ez mind energia, ami kárba megy.

Ezekután, ha kiköltözöl azt mondom, hogy rövid idõn belül meg lehet valósítani:
Szenyvízed nem lesz (ha érdekel részletesen kibontom), a szürke vizet elszikkasztod és növeled a talaj víztartalékát.
Szemeted az alábbiakból fog állni: mûanyag, törött üveg, törött porcelán és konzervdoboz. Ezért aztán egyre kevesebb mûanyagot hordasz haza. Minden mást megesznek az állatok, fûtesz vele, vagy komposztálod és megy a kertbe.

A komposztálásról itt megjegyezném, én nem komposztálok. Nincs mit. :-)
Helyette trágyám van.

venosz
12-18-2014, 08:24 PM
tehén nem kell, még 4 fõ esetén is túl sokat ad egy állat, és túl sokat is kér
esetleg egy apróbb testû fajta, de akkor birka vagy kecske nem kell

egy tehénnek az éves legelõigénye egy hektár, ez 6 hónap legelés és 6 hónap széna, és akkor nagyon jó volt a fû abban az évben
ha sz.r a talaj, vagy száraz az év, akkor a duplája kell
és akkor azon szinte csak a tehén van, persze lehet kombinálni, de kicsi a mozgástér

Igen 1 hektár, de a savó kell a gyesznyóknak, a tej, sajt, tejfel, túró, vaj neked. A trágya kell, Tehén kell. Ha tehén nem kéne nem kéne 2 hektár:D de lehet tévedek és kell a 2,5 3 hektár, mert ló is kell. szállításhoz, fahordáshoz, talajmunkákhoz, malomhoz.

Dream_walker
12-18-2014, 08:31 PM
a savó nem kell, hanem hasznos
tej és tejtermék pedig kecske meg juhtejbõl is készülhet, és akkor 500 kg helyett 150-et kell ellátnod...

venosz
12-18-2014, 08:50 PM
a savó nem kell, hanem hasznos
tej és tejtermék pedig kecske meg juhtejbõl is készülhet, és akkor 500 kg helyett 150-et kell ellátnod...

Hmm... Lehet benne igazság. A kecske megeszi azt is amit a tehén nem pld: kukoricaszár. Jó lenne ha Morpheus beszólna, mert neki van-volt kecske is meg tehénke is. Esetleg kecske helyett birka-juh.

Dream_walker
12-18-2014, 09:00 PM
beszólok én is, ha csak ez a vágyad :D
most pillanatnyilag nincs, de évekig tartottam és gondoztam tehenet, kecskét, és juhot is, nem a levegõbe beszélek

venosz
12-18-2014, 09:06 PM
Akkor Dream_walker szava a döntõ. Tehénke nem kell, tarts juhot vagy kecskét. A juhsajt juhtúró még jobb is. Lehet belõle kõrözöttet készíteni.

Doom
12-19-2014, 05:21 AM
...ha esetleg,lesz ilyen összeomlás és vidéki kiskertben kell gondolkodni...személy szerint én nyulakat fogok tartani...gyerekkoromba voltak,tényleg igénytelenek,elég egy ketrec lukacsos padlóval...birkát(az már volt),kiváltja a fûnyírót..gyöngytyúkot,remek riasztó,igénytelen nem bír vele a róka..csak dumál egész nap mint egy olajozatlan kút...pár csirke,kakas...és egy szamár...az meg a kutyák után a leghasznosabb,igavonó,területvédõ,igénytelen, málházható..két roti egy hím +egy nõstény és egy tacskó,a meglévõ kutyám mellé...növénybõl csicsóka,koktélparadicsom,retek,hagyma,répa,ká poszta,karalábé,jó sûrûn vetve,...fákból...,lasponya,sok meggy,cseresznye(nem kell permetezni,jó befõttnek),alma,körte,sárgabarack minden mennyiségbe,vadszõlõ a kerítésre...egy ötször négyes,egy méter mély tavacska (ez már fenntartja a természetes ökoszisztémát,a kisebb nem),benne sok kárász....nyilván ez csak segítség,szükség van még külsõ erõforrásra,de összeomlásnál megoldjuk valahogy...tapasztalataim szerint ez így szinte gondozás mentes....víz legyen-akkor minden van.
ui. ezeken felül kis fantáziával belátható,hogy ha már erre lesz szükség,akkor már sok áldozat és népesség csökkenés várható...tehát belefér,hogy rugalmasan kezeljük a telekhatárokat...kaszáló,legelõ,rágcsáló,va dállomány lesz bõven..a védelem a prioritás,ezért kell több kutya...az egyik rám vigyáz,a másik a terciára,a tacsi meg hordja a patkányt,ez ellátja a kutyákat....ezért kell mindhárom irányvonalat gyakorolni..mert elõször is túl kell élni a kezdeti apokalipszist...aztán le lehet telepedni...lesz hely bõven.....

Morpheus
12-19-2014, 06:35 AM
Az a gond, hogy mindenkinek igaza van. :-)

Tehén:
A tehén mérhetetlen nagy gazdagság. Eltart egy családot. Nekünk most egy olyan tehenünk van, ami két éve ellet, nem ad csak nyolc litert naponta. Ebbõl lesz nekem egy héten 7db 70-80dkg sajt, 6 liter tejföl, egy túró, vaj, és kb 24 liter tej.
A felét sem esszük meg, (3-4 fõ). A többit elhorják a szomszédok. Ebbõl lesz nekem kb 9-9.500-Ft. A tartása a tehénnek. Nincs napi 1.000- tehát eltart, etet és hasznot hoz. De ez a télihónap! Nyáron legel, olcsóbb a tartás. Meg majd jön a kisboci, amit eladsz egy százasért. A tej meg felugrik húsz literre.

De tehénet csak az vegyen, akinek ott a másik tehén ára a zsebében. Lehet tartani 20m2-en is, csak belegebedsz, mert hordod a kaját, viszed a trágyát. Nekünk most is kint van legelõn, de így is napi egy talicska trágya van alatta. Ezzel is számolni kell! Hova teszed a trágyát?

A tehén gazdagság, de rabszolgaság!! Nagy rabszolgaság. Azonos idõben etetni,mfejni, itatni. Sok vizet iszik, ha hordani kell, szopás. Hozni, vinni legelõre. Sajtozni, mosogatni, stb.
Eltart, nem kell munkába járni és öásg is tudsz mellette. De a nyaralást felejtsd el!

Kecske:
Ha igénytelenül tartod kibírja, de igénytelenül ad. Ha mehet legelni, akkor jobban ad. 1-2 gida is lesz alatta. Napi 1-4 liter tej, fajta függõ, de inkább az elõbbi. Mindent tönkretesz.

Juh:
A juh, az jó. Csak szeresd meg a húsát. :-)
Juhot fejni? Na ezt próbáld ki elõbb!!:-) :-) :-)
Meg ahhoz sok juh kell.

Nyúl:
Lehet gödörbe, karámba, istállóba is tartani, vagy atyúkokkal szabadon. A ketrecet idõvel megeszi. A fát megrágja, a fémet a húgy marja szét. Nagyon ammóniás.

Örülök, hogy mindenki ért hozzá és nem a hülyeség folyik.

Morpheus
12-19-2014, 06:36 AM
Fentartásaim vannak az aqvaphoniával, de...
Már gondolkodtam, hogy egy félbevágott ibc tartályba teszek afrikai harcsát. Csak nyárra.
Vizet se kell cserélni, állítólag a mocsárban is megél.

Dream_walker
12-19-2014, 08:35 AM
Tipp:

Ha facsemetét ültetnél olyan területre, ahol állatok legelnek, problémát okozhat, hogy kitapossák, kidöntik. Ilyenkor fogj egy talicskányi friss lósz.rt, és rakd körbe vele a csemetét, utána nem fogják bántani.

LSVF
12-19-2014, 08:44 AM
Mi kertes házban élünk asszonyéknál.(Szerencsére anyámék is csak ott kicsi a terület.)
Van kert kb. 20/22x 8m+egy kb 5x5 ös darab. Régen duplája volt, de kellet a hely a tüzelõnek a szilva és barack fának a helyén. Saccra vannak méretek.
Van még mellette más helyen 1 füge fa(bordó fajta), és még 2 barack fa+1 nagy 40 éves diófa.
Ha minden jól megy baszottsok paradicsom, paprika lehetne befõzni és lecsónak eltenni....lehetne...de idén elvitte valami fos a paradicsomot.Mindenkiét a környéken.
Krumpli is jó lehetett volna de idén apró lett és kevés-ezt lehet mi kúrtuk el.
Fûzni való paprika már ledarálva, vannak fokhagyma füzérek-ez szerencsére jó lett.
A répát jövõre jobban kiritkítjuk hogy nagyobb legyen.
A barackból nem nagyon kellet befõzni, a szilva.......szinte nem is ettünk.Ja, van kevés tormánk is és szõlõ.
Ha minden jól megy akkor egész jó a termés.
A csicsókával már izgatom a családot, kipróbálnám, még nem ettem.-Oakland receptjeit azért már elmentettem-Köszi!
Nyulaknak még lenne hely, csak a jány nem tartana állatot. Tikot meg pláne. Én el lennék velük.
Na mindegy. Ha már szó volt a kertekrõl.

Dream_walker
12-19-2014, 08:52 AM
zöldségbetegségekre permetezzetek ezzel:

http://www.greenman.hu/kert_es_mezogazdasas_81/greenman_agro/greenman_agro_1l_377

1 liter jó sokáig elég.
Agresszív kis k.csögök ezek a mikroorganizmusok, én 30%-os tõszámsürített paprikafóliában (csepegtetõ öntzõvel, nonstop 100% pára) a kezdõdõ szürkepenészt megfogtam vele. Egyszerûen felzabálják a kórokozókat.

Morpheus
12-19-2014, 08:53 AM
A paradicsomot országosan vitte el egy gombásodás. Tonna számra rohadt le.
Valaki azt mondja ez is a chem hatása.

Morpheus
12-19-2014, 08:54 AM
Ha már Bárka, akkor ne feledkezzünk meg errõl a gondolatmenetrõl se:
http://diszmagyar.blog.hu/2009/01/23/barka_program

Grafitos
12-19-2014, 09:41 AM
Nyúllal mekkora állománnyal érdemes kezdeni? hány ketrecben? Csirkébõl 10+1 kakas felállást gondolom számomra reálisnak.

Morpheus
12-19-2014, 09:48 AM
Nyúllal mekkora állománnyal érdemes kezdeni? hány ketrecben? Csirkébõl 10+1 kakas felállást gondolom számomra reálisnak.

Nyúllal?
Egy vemhes anya is jó. Ajánlom a magyar óriást vagy az újzélandit. Az a jó ha 8 körül ellik. Ha kevesebbet, akkor idõvel lecseréled. Ha nyolcakat, akkor a lányait is megtartod. 2-3 anya és egy bak, már nagyon jól ellát.

Ha elõnevelt csirkét veszel, akkor a nagyobbacskák 250-350 ft körül kaphatók. Itt már ritka az elhullás. Az ivararány ilyenkor 50-50% is lehet, de a kakasokat késõbb kivágod. Azok gyorsabban is nõnek, jó rántanivaló. Egyet meghagysz, a legszebbet. Az a legjobb, ha magadnak neveled. Ha tavasszal veszed, az a legjobb.

Grafitos
12-19-2014, 10:55 AM
Sokan mondják, hogy letojtal érdemes kezdeni, gondolom mert az egybõl hozza a tojást is. lehet hogy vegyesen is be lehet indítani az állományt. Ebben a témában már egy ideje kupálom magam különbözõ blogokról, úgyhogy kb 2 szer többet tudok a csirketartásról, mint a nyúléról. Nagymamáméknak régen voltak nyulak és vágtunk is rendszeresen..szóval emlékek vannak, csak le kell porolni és bõvíteni a tudást.
Tudtok esetleg nyulas blogot, fórumot ahol sok az infó?

geddonvaro
12-19-2014, 03:14 PM
Az idén a paradicsomot a paradicsomvész nevû gombabetegség vitte el.
Az egyik nap még csak foltokat látsz a növények levelein,a következõ nap pedig mintha leforrázták volna az állományt.
Nagyon kedvezett a betegségnek az állandó párás,nedves idõ.

Említetted az afrikai harcsákat.
Volt szerencsém hozzájuk,kegyetlen dögök.
Van egy kis tavam (15mX6m) ebben nagyon elszaporodtak a békák.
Vettem 5db 4-5kg súlyú harcsát és két nap alatt békátlanították a tavam.
Miután a békák eltûntek kutyaeledellel etettük õket.
Ha lementem a tóhoz és egy bottal megütögettem a víztükröt rögtön ráraboltak.
Õsszel horgászbottal könnyedén kifogtuk õket de megenni nem volt gusztusunk pedig azt mondják finoman el lehet készíteni.

Forrai
12-19-2014, 03:53 PM
A paradicsom nálunk is totál behalt az idén.:( Csirkézni meg úgy szoktunk, hogy tavasszal megvesszük a letojt csirkéket, végig tojják az évet télig, tél elején meg mennek a levesbe... Így télen nincs gond a tartásukkal, és majdnem az egész évre megvan a tojás. Ráadásul a csirkék is szépen kigömbölyödnek.

Laci
12-19-2014, 03:58 PM

Apáméknak újzélandi van , jó fajta .

Morpheus
12-19-2014, 05:25 PM
Hol vetted a harcsát?

geddonvaro
12-19-2014, 05:45 PM
Hol vetted a harcsát?

Egy magán horgásztó tulajdonosától.
A nyári szezonba sok tó tulajdonos szívesen telepít belõlük mert a horgászok szeretik fárasztani.
Én viszonylag drágán vettem a halakat.
A vásárlás után kb egy hónappal viszont megismertem egy Makói tenyésztõt,nála jutányosabb áron hozzá lehet jutni.
1 köbméter vízben akár 150kg halat is lehet tartani (nem elírás) csak a megfelelõ vízszûrésrõl kell gondoskodni.

Említetted az aquapóniát is.
Eddigi mezõgazdasági tapasztalataim szerint én nem vágnék bele.
Nagy bekerülési költséggel termelhetsz néhány vitaminszegény zöldséget.;)

Morpheus
12-19-2014, 06:38 PM
Igazad van, nekem a haltermelés lenne az elsõdleges.

Régen úgy tartották, ha valahol kolostort építettek, akkor elsõnek ástak egy tavat. Mire elkészült a kolostor, volt mit enni. :-)

geddonvaro
12-19-2014, 07:30 PM
Igazad van, nekem a haltermelés lenne az elsõdleges.

Régen úgy tartották, ha valahol kolostort építettek, akkor elsõnek ástak egy tavat. Mire elkészült a kolostor, volt mit enni. :-)

Ez jó,még nem hallottam.:thumbup
Azért a halneveléssel mellé is lehet lõni.
Amikor készült a tavam úgy gondoltam hogy pontyokat fogok telepíteni bele.
Mivel apám szenvedélyes horgász a halak beszerzése nem volt gond.
Amit fogott szépen hordtuk bele a tóba.
Addig nem is volt baj míg nyáron be nem állt a negyven fok körüli tartós hõség.
Szerencsétlenek ott pipáltak minden reggel amikor elõállt az oxigénhiányos állapot.
Hiába próbálkoztam vízforgatással,oxigénpótlással a szép 4-6kilós példányok mind elpusztultak.:duhos:
A kárászok szívósak,õk megmenekültek.
4566

Salmo
12-19-2014, 08:29 PM
Nem gondolkodnék afrikai harcsában. Inkább elmennék egy közeli horgásztóhoz, ahol csapdázzák a törpeharcsát, abból vennék olcsón egy
szekér deréknyit. A táplálék hasznosítása nem olyan jó mint az afrikainak, viszont a törpe az egészen jól torelálja a növényi táplálékot
is ( pl kukorica dara) míg az afrikai csak izmos állati fehérje összetevõk mellett növekszik megfelelõen. Nem elhanyagolható a törpe
téli átteleltethetõsége sem..... Ha van trágyád/komposztod akkor egy kis giliszta tenyészettel egészen kis befektetéssel "üzemeltethetõek"

geddonvaro
12-20-2014, 04:33 PM
Nem gondolkodnék afrikai harcsában. Inkább elmennék egy közeli horgásztóhoz, ahol csapdázzák a törpeharcsát, abból vennék olcsón egy
szekér deréknyit. A táplálék hasznosítása nem olyan jó mint az afrikainak, viszont a törpe az egészen jól torelálja a növényi táplálékot
is ( pl kukorica dara) míg az afrikai csak izmos állati fehérje összetevõk mellett növekszik megfelelõen. Nem elhanyagolható a törpe
téli átteleltethetõsége sem..... Ha van trágyád/komposztod akkor egy kis giliszta tenyészettel egészen kis befektetéssel "üzemeltethetõek"

A törpeharcsa jó ötlet de a két fajtája közül (fekete,szürke) a szürkét érdemes beszerezni mert van egy vírus ami csak a feketéket támadja meg.
Rendszerint a betegség teljes állománypusztulást okoz.;)

Törölt_fórumtag2
12-20-2014, 05:23 PM
Egyik edzõtársam 7-8 évvel ezelõtt csíkhal tenyészetet hozott létre. Esküdött a fajtára.
Sajnos, az ország másik végébe költözött, így nem tudtam meg, hogy milyen sikerrel végzõdött a projekt.
Egyszer hozott káposztás csíkhalat, isteni volt.

Valakinek van, ezzel kapcsolatos tapasztalata?

geddonvaro
12-20-2014, 07:12 PM
Egyik edzõtársam 7-8 évvel ezelõtt csíkhal tenyészetet hozott létre. Esküdött a fajtára.
Sajnos, az ország másik végébe költözött, így nem tudtam meg, hogy milyen sikerrel végzõdött a projekt.
Egyszer hozott káposztás csíkhalat, isteni volt.

Valakinek van, ezzel kapcsolatos tapasztalata?

A csíkhal védett ha jól tudom.

Törölt_fórumtag2
12-20-2014, 07:23 PM
Gondolom, olyan, mint a hóvirág. Ha otthon termeszted, akkor rendben. Ha a természetben letéped, akkor büntetés.

venosz
12-21-2014, 12:30 PM
Kárpáti bronzderes.

Fenntartás éves költségei egy tehénre:

10-15 mázsa széna (4-5 nagy bálás széna) kb. 20.000 Ft
szemes takarmány nem szükséges, de emelhetõ a tej mennyisége és a korán leválasztott borjak neveléséhez szükséges, ezért számoljunk 6 hónapra 5 mázsával kb. 25.000 Ft
lédús takarmány (répa, hullott gyümölcs, krumpli stb…) javítja az emésztést, elsõsorban saját termelésbõl, 6 hónap alatt 900 kg kb. 60.000 Ft (saját területen 1500 m2-en megtermelhetõ)
állatorvosi költség alap esetben (ha nincs megbetegedés, akkor (TBC, IBR, vakcinázás és vérvizsgálat, vemhesség vizsgálat, borjú fülszámozás) állatorvosi áraktól függõen kb. 28.000 Ft
Éves állatorvosi költség:
2 oltás – állatonként: 4.000 Ft
2 féregtelenítés: 4.000 Ft
évente borjú fülszámozás: 8.000 Ft
vemhesség vizsgálat (nem kötelezõ): 10.000 Ft
3 évente kötelezõ vérvizsgálat évente: 1.300 Ft
Összesen: 27.300 Ft

Éves költség egy tehén esetében: -133.000 Ft

A költségek jelentõsen csökkenthetõk saját betakarítással, ezek az összegek a vásárolt takarmánnyal lettek számolva.

Mérleg a tartóra esetén egy évre és egy tehénre vonatkoztatva:

A tartó haszna tehát 267.000 Ft-tól - 437.000 Ft ig terjedhet.

http://www.polyan.hu/-ból ollózva, ingyenes kihelyezés!

venosz
12-21-2014, 12:33 PM
A csíkhal védett ha jól tudom.

Mákos füstölt mézes csík. Na, honnan vettem? Kis segítség...Pipitér

Morpheus
12-21-2014, 02:46 PM
A kárpáti borzderes:
Kering néhány téveszme, páran jól körül jártuk a témát. Sikerült is egyikünknek szerezni, tapasztalat is van.

Elõször is Polyánéknál sorban állás van és csak borsodba, hevesbe helyeznek ki.
Magam is vadásztam rá, de irreálisan drága.
Az igénytelensége azt jelenti, hogy köszöni jól elvan, de nem is ad sok tejet.
Helyette javaslom a jersey keveréket, mondjuk, jersy-magyartarka. Ilyen a miénk is. :-)
Vagy a bivalyt.

A tehenet nem feltétlenül kell lepapírozni. Bármely állatorvos ellátja, de nem kötelezõek a dolgok.
Felénk, elszeparált helyen vannak tehenek, melyek nincsenek a rendszerbe. Nincs is szükségük semmire, szépek, egészségesek. Egyébként is félelmetes, hogy már mindent összeírnak, mint Rákosi idején.

szfenikus
12-21-2014, 06:34 PM
A Jersey teje, nagyon zsíros. Pont azért szeretem. A joghurtjáról nem is beszélve !

Kamionos
12-21-2014, 08:10 PM
A csirke az csapda is lehet.
Jelenleg a tartása nagyon költséges. Sem húsban, sem tojásban "nem éri meg", ha számolsz, de persze az ember nem számol. Mert egészségesebb, mint a tescos csirke és VAN. Akkor is, ha a tescos elfogy.
Csirkét úgy éri meg tartani, ha nagy területre ki tudod engedni kapirgálni. Egészségesebb és jobban is tojik. Több nyavajálya van, mint a nyúlnak. Nálunk a nyúlketrec alatt kapirgálnak, meg szabadon.

Ezzel nem tudok egyetérteni. Tavasszal akarok 50 tyúkot is a "farmra", úgyhogy matekoztam kicsit. Nálam 17 forintra jön ki egy tojás bekerülési költsége. Nagyjából az a költség, amíg elkezd tojni visszajön a kitojt tyúkok levágásakor a hús értékével. Ez az elmélet. A gyakorlatról meg majd írok egy év múlva:)

A nyulakkal viszont igen sok a teendõ és a bosszúság. Legalábbis nekem így az elsõ év után. Én hagyományos ketrecben tartom õket, de már szétrágták. Átjárnak egymáshoz és sajnos nem csak dumcsizni.:) Ráadásul mindre egyszerre jön rá a szökési kényszer, aztán az ember gyõzze kisakkozni, hogy melyiknek ki volt meg:)
Most vágom le a fiatalokat, aztán tavaszig már nem pároztatok. Meg fogom csinálni az ólakat "nyúlállóra", valamint, hogy a széklet, vizelet hátul kifolyon és itatót és etetõt állítok be, nem edényezek, mert ez így katasztrófa.

Prairie Joe
12-21-2014, 08:39 PM
A kárpáti borzderes:
Kering néhány téveszme, páran jól körül jártuk a témát. Sikerült is egyikünknek szerezni, tapasztalat is van.

Elõször is Polyánéknál sorban állás van és csak borsodba, hevesbe helyeznek ki.
Magam is vadásztam rá, de irreálisan drága.
Az igénytelensége azt jelenti, hogy köszöni jól elvan, de nem is ad sok tejet.
Helyette javaslom a jersey keveréket, mondjuk, jersy-magyartarka. Ilyen a miénk is. :-)
Vagy a bivalyt.

A tehenet nem feltétlenül kell lepapírozni. Bármely állatorvos ellátja, de nem kötelezõek a dolgok.
Felénk, elszeparált helyen vannak tehenek, melyek nincsenek a rendszerbe. Nincs is szükségük semmire, szépek, egészségesek. Egyébként is félelmetes, hogy már mindent összeírnak, mint Rákosi idején.
A bivaly klassz dolog, igen, mert azt például nemigen lopják, míg egy szelíd tehénke könnyen elsétál akárkivel...
Ami az elõnye, az a hátránya is - amíg a tehénkédet, kecskédet hébe-hóba megkérheted, hogy másvalaki fejje meg, a bivaly az mondhatni egygazdás - akkor tényleg nem mehetsz sehová, nem eshetsz le a lábadról.

hollófészek
12-30-2014, 10:03 AM
Hát ezt is megértük. Többnyire csak az autóban hevert a hólánc, most viszont alapkövetelmény. Nélküle nem megy.4682

Morpheus
12-30-2014, 10:18 AM
Na végre itt vagy? Feltöltötted a laptopot? :-) :-) :-)

Forrai
12-30-2014, 10:32 AM
Jó, hogy visszatértél.:)

hollófészek
12-30-2014, 12:08 PM
Egy kicsit dolgoztam a gépen is. Folytatás következik. remélem a tavaszig meggyõzöm amit szeretnék a netre feltenni.
http://nabukodonozor.webnode.hu/eletunk/uton-jarok/vadas-szeplak/

Morpheus
01-04-2015, 01:59 PM
Felmerült egy jó kérdés...

Egy Bárkás arra számíthat, hogy kifigyelik, megfigyelik. Hányan vannak, mi a rutin, stb.
Úgy gondolom, hogy nehezíti a helyzetet, ha a bárka tagok egyenruhát hordanak. Ebben mindenki egyforma. Ha tanyabokor, akkor különösen zavaró lehet.

hollófészek
01-05-2015, 09:37 AM
Újra gépközelbe kerültem. Feltettem egy részletesebb leírást a kezdeteinkrõl.
Még pár napig jelszó nélkül is megtekinthetõ.
http://nabukodonozor.webnode.hu/eletunk/uton-jarok/vadas-szeplak/kezdetek/

Valamint a tûzhelyünk építésérõl is írtam, és egy képgalériát is feltettem

http://nabukodonozor.webnode.hu/kezmuvesseg/kalyhaepites/

akimoT
01-30-2015, 11:44 AM
Újra gépközelbe kerültem. Feltettem egy részletesebb leírást a kezdeteinkrõl.
Még pár napig jelszó nélkül is megtekinthetõ.
http://nabukodonozor.webnode.hu/eletunk/uton-jarok/vadas-szeplak/kezdetek/

Valamint a tûzhelyünk építésérõl is írtam, és egy képgalériát is feltettem

http://nabukodonozor.webnode.hu/kezmuvesseg/kalyhaepites/

Nagyon motíválóak az írásaid! Köszönöm! További sok sikert! :)

haven
04-26-2015, 08:19 PM
Ezt a topikot úgy szeretem olvasni, írjatok még:thumbup

Amatorpe
05-02-2015, 08:03 AM
Nem találom a BOL-os topikot...
Képek és elérhetõség: http://abeliaskert.atw.hu/
(Bal fent a menüben)
Ha lenne fölös 4-5 millám...

Ásotthalmi tanya eladó erdõvel. Csongrád megye ház mezõgazdasági ingatlan, telek, Mórahalom

Ár: 4.150.000 Ft (14.000 euro)
Telek: 5755 m2
Ház: 75 m2

Lakóépület: víz, villany, 2 szoba, konyha, kamra, tusoló+wc, elõszoba
Melléképület: 60 m2
Aszfalt út 1400 m, Ásotthalom falu 7 km, Mórahalom város (thermálfürdõ) 17 km, Szeged 37 km

Teljes tanyaterület: 5755 m2. Kerítéssel körbevett 1500 m2-es rendben tartott udvar.
Tanyaterületben 3000 m2-es 17 éves telepítésû akác erdõ, 1100 m2-es fenyõerdõ öleli körbe közvetlenül az épületeket.

A lakóépület kívül vakolt, kõporozott, 75 m2-es, folyamatosan jó állapotban, tisztán tartott, állandó lakásra is alkalmas. (szoba 20 m2, szoba 16 m2, konyha 8 m2, kamra 8 m2, tusolós wc, kézmosó 4,4 m2, elõtér 11 m2) Az egész ház körbenapozott, világos. A szobákban jó állapotú hajópadló,
többi helyiség járólappal burkolt.

Fûtés: fatüzelésû kályhákkal helyiségenként.
Áramellátás: 3 fázis vezetéses hálózatról.

Az épület tégla alapra épült, vályogtéglás, betongerendás, nagyobb belmagasságú. A vízellátás fúrott kútról hidroforral. A lakóépület és a melléképület minden nyílászárója erõs biztonsági ráccsal van felszerelve.

Melléképület: javítandó

Elõnyök: Nagy összefüggõ erdõs környezet, csend, nyugalom. Ideális hely kikapcsolódásra.
A tanya körül 500 m-es sugarú körben egybefüggõ szép akác, nyár és fenyõerdõk találhatók.

Megközelítés: Szeged-Ásotthalom: 30 km, Ásotthalomtól 7 km halasteleki úton gátsor felé haladva.

A tanya buszmegállóktól való távolsága: Ásotthalom központtól földúton erdõn keresztül 5 km, Gátsor központtól földúton 1300 m, bajai 55-ös fõközlekedési úttól földúton 3600 m,
halasteleki aszfaltúttól 1400 m.