PDA

View Full Version : Gyermekvállalás nehézségei és megoldásai

Scabiosa
12-23-2014, 06:39 PM
Talán már idõszerû egy ilyen topic is; úgy vettem észre, egyre több nõi tagot számlál a fórum, s talán a fiatalabb korosztályból sincs hiány. :)

Engem nagyjából minden érdekel a témával kapcsolatban, az elsõ kérdésem pedig a csecsemõk gondozásához kapcsolódik. Tegyük fel, hogy nem igazán létezik már a ma megszokott eü. ellátás, ennek ellenére a szülés komplikációmentes volt, de sem anyatej nem termelõdik, sem tejpótló-tápszer nem áll rendelkezésre. Mi a legalkalmasabb egy baba táplálására ilyen helyzetben?

(Egyébként tejelválasztást elõsegítõ növények: kecskeruta, mandula, görögszénamag, ánizs, dió, benedekfû, máriatövis. De ezeket igazán úgy érdemes használni, hogy közben manuálisan is serkentik a prolaktin termelést.
Ellenjavallt például a zsálya, és ellentmondásos a barátcserje.)

venosz
12-23-2014, 07:12 PM
Ha nincs anyatej, bába, aztán szalonna mint Morpheus is mondta.

gyûjtögetõ
12-23-2014, 07:24 PM
Én nem értek a gyerekekhez de ha ilyen szinten nincsen eü meg halott az ellátás gondolok itt tápszerre fõleg de igazából minden hiány cikk lesz akkor érdemes beruházni egy kecskére, az olvasottak alapján filléres a tartása és ha nagyon úgy van eg panel erkélyen eltarthatod. Habár nem tudom hogy mennyire ehet egy újszülött kecsketejet de biztos jobban fogja tolerálni mint az abált szalonnát :-)

venosz
12-23-2014, 07:29 PM
Adnék "Tetszik"-et de nem merek Doom miatt mert kecske van az írásodban. :haha:

gyûjtögetõ
12-23-2014, 07:39 PM
XD Doom befenyített mindenkit :D

Doom
12-23-2014, 07:40 PM
[
QUOTE]Kecsketej, juhtej, tehéntej - adható-e a babáknak?
Az egyes tejek eltérõ mennyiségben tartalmaznak fehérjét. Legtöbb fehérje a juhtejben, míg a legkevesebb az anyatejben található. A fehérjetartalmukat két csoportra bonthatjuk a kazeinre és a savófehérjékre. Ezeknek különbözõ élettani szerepük van és a kémiai felépítésük is eltérõ. Az anyatejhez képest az állati eredetû tejeknek magasabb a fehérjetartalma és a fehérjefrakciók aránya is különbözik attól. Ezért csecsemõtáplálásra sem a kecske, sem a juh- vagy a tehéntej nem alkalmas. Ezek a magas fehérjetartalmuk miatt megterhelik a baba veséjét, ami vesekárosodást idézhet elõ, illetve a tej fehérjetartalma könnyen kiválthat allergiás reakciót.

Tehéntejre allergiás gyerekeknek adható-e más állati eredetû tej?
Az allergiát a tejfehérje váltja ki az arra érzékeny egyénekbõl. Gyakran elõfordul, hogy a tehéntej-allergiások más állatok tejére is allergiás válaszreakciót produkálnak. Ennek oka, hogy az allergia kiváltásáért felelõs fehérjerész az egyes tejekben azonos lehet. Ez választ ad arra a kérdésre, hogy miért nem adható más állat teje lebontatlanul a tejallergiában szenvedõ gyermekek részére.

Számos nemzetközi tanulmány készült annak érdekében, hogy feltárják adható-e tehéntej allergiában a babának kecske vagy juhtej.
A válasz egyértelmûen NEM!

Anyatej Tehéntej Juhtej Kecsketej
Összefehréje 1,2 g 100% 3,3 g 100% 5,5 g 100% 3,8 g 100%
Kazein 0,4 g 30% 2,7 g 82% 4,3 g 78% 2,6 g 68%
Savófehérje 0,8 g 70% 0,6 g 18% 1,2 g 22% 1,2 g 32%

venosz
12-23-2014, 07:47 PM
Hát tudod vízzel kell keverni és a gyerek nem murdel meg, kérdezd meg a nagymamát.
A tejallergia az más kérdés. Lehet akkor halálra van ítélve sajnos.

TMIB
12-23-2014, 07:48 PM
Az államokban olyan drága egy szülés, hogy bele se merek gondolni hogy mi lenne ha...

The study found that California women giving birth were charged from $3,296 to $37,227 for an uncomplicated vaginal delivery, depending on which hospital they visited.

37.227 dollár. Még a fele összeget se láttam soha egyben. A fele pénz se volt soha a számlámon. Elég egy kis komplikáció és jöhet a csõdeljárás a kórházi számla miatt.

Arra kíváncsi lennék hogy a hajléktalanok, a nagyon szegények, a segélybõl élõk és az illegális bevándorlók mibõl fizetik ki ezeket a mérhetetlen összegeket. :hogymi:

Scabiosa
12-24-2014, 08:46 AM
Én még tapogatózom ezügyben, eddig nincs jó megoldás. A legelfogadhatóbb egyébként valóban a higított kecsketej, még allergiás esetekben is vannak jó tapasztalatok.
Régen azért egyszerûbb volt szoptatós dajkát találni (ha ezt kell érteni bába alatt), mert a nõknek illett kétévente szülni. :)

Túlélõ: lassan, de affelé tendálnak itt is...

Törölt_fórumtag2
03-16-2015, 01:08 PM
Valahol olvastam, hogy a kancatej hasonlít legjobban az anyatejre.
Biztos emlékeztek, A fehér ló fia c. mesére...

Dream_walker
03-16-2015, 08:46 PM
Az államokban olyan drága egy szülés, hogy bele se merek gondolni hogy mi lenne ha...

37.227 dollár. Még a fele összeget se láttam soha egyben. A fele pénz se volt soha a számlámon. Elég egy kis komplikáció és jöhet a csõdeljárás a kórházi számla miatt.

Arra kíváncsi lennék hogy a hajléktalanok, a nagyon szegények, a segélybõl élõk és az illegális bevándorlók mibõl fizetik ki ezeket a mérhetetlen összegeket. :hogymi:

Én igazából arra lennék kíváncsi, hogy egyáltalán mi kerülhet ennyibe egy szülésen? Gondolom akinek van tb-je, annak ez benne van az árban.

Lekvár
03-16-2015, 09:13 PM
Én nem értek a gyerekekhez de ha ilyen szinten nincsen eü meg halott az ellátás gondolok itt tápszerre fõleg de igazából minden hiány cikk lesz akkor érdemes beruházni egy kecskére, az olvasottak alapján filléres a tartása és ha nagyon úgy van eg panel erkélyen eltarthatod. Habár nem tudom hogy mennyire ehet egy újszülött kecsketejet de biztos jobban fogja tolerálni mint az abált szalonnát :-)

A kecsketej károsságáról a fránya brit tudósok sok mindent állítanak...de hazudnak a nyomorultak.
Nem lehet egy napon említeni a tehéntejjel. Kis feles kecsketej a gyereknek nem árt! (persze szalonna után!) :haha:

pappito
03-16-2015, 09:24 PM
Engem nagyjából minden érdekel a témával kapcsolatban, az elsõ kérdésem pedig a csecsemõk gondozásához kapcsolódik. Tegyük fel, hogy nem igazán létezik már a ma megszokott eü. ellátás, ennek ellenére a szülés komplikációmentes volt, de sem anyatej nem termelõdik, sem tejpótló-tápszer nem áll rendelkezésre. Mi a legalkalmasabb egy baba táplálására ilyen helyzetben?

anyatej híján sem kell feltétlenül elpusztulnia a babának, délamerikában sok helyen összetört avokádót adnak a gyereknek, ha nincs pénz kajára és nincs tej sem. persze Mo-n ha összeomlás van, akkor avokádó sincs, ideig-óráig el lehet lenni cukros vízen, szétfõtt rizsen vagy más gabonafélén. plusz van egy természeti csoda, hogy a nem szoptató nõ is képes a szoptatásra valahogy ha van éhezõ baba a közelben (bár erre azért nem alapoznám a saját gyerekem táplálását). Plusz ott vannak az állatok tejei, a tehén vagy kecsketej is jobb, mint a forralt víz.

De azért - a baba korától függõen - igen jó esély van az elvesztésére, tekintettel az éppen fejlõdõ immunrendszerre, és az összeomláskori higiéniás szint csökkenésére. A járványok mellett a csecsemõhalandóság is azonnal megugrana összeomlás esetén, különösen akkor ha a baba még nem kapta meg a kezdõ oltásait.

pappito
03-16-2015, 09:27 PM

jó kérdés. nálunk kb. háromezer dollár lett volna, de mi jogosultak vagyunk az eü ellátásra így nem kellett fizetni egy centet se szerencsére.

a bevándorlóknak meg food stampon élõknek meg kifizeti az obamacare (vagyis az adózók) gondolom

Ihasz Laci
01-25-2016, 03:42 PM
angliaban sem kell fizetni a szulesert, meg halapenzt se kell adni a dokinak:)
ha dolgozol es fizeted az adot van egeszsegugyi biztositasod is ami a szules korhazi koltsegeire is kiterjed.

Zacskóbicska
01-26-2016, 06:53 AM
Ismerek egy idõs hölgyet. Mikor õ született, a családjának igeny hányattatott sorsa volt. Nem volt anyatej, tehéntejre allergia jött. A közeli étterembõl vitték minden nap neki a hal ikrát és folyós pempõvé fõzve az volt a tápláléka. Úgy látszik, ez mûködik.

Ádám Csaba
04-26-2016, 05:08 AM
Ahonnan hordom a kecsketejet, ott van egy állatgondozó férfi, aki kecsketejen nõtt fel, mert az annyának nem volt teje. Elég egészségesnek néz ki! A kecsketej antiallergén, így a tejérzékenyek is ihatják. Én azt adnék a gyereknek ha nem lenne semmi étel a számára.

Kamionos
05-20-2016, 02:13 PM
A rokonságban az egyik kislányt tejbegrízzel táplálták anyatej helyett csecsemõkorában. Ma már 10 éves és kutyabaja. Szóval ez is mûködik. Õk tehéntejet használtak, de a kecsketej jobbnak tûnik. Elõbb is adható utóbbi a gyereknek, mint a tehéntej, úgy tudom.

Parasztcipo
03-31-2018, 09:22 PM
Nagyanyáink megoldása a köménymagleves/lebbencsleves, de szerintem nem kéne erõltetni. Másik ismert módszer a felezett/feles tej. Vízzel+cukorral kell tuningolni a tehéntejet, azt hiszem fele tej-fele víz+kávéskanál cukor az arány. De ez tehéntejre vonatkozik, kecsketejrõl még nem olvastam. Mibõl adnátok a babának? ( a túlélõfelszerelésben gondolom nincs cumisüveg). Svéd itatópohár az új trend, prepper szülõknek ideális, késõbb másra is lehet használni.

RedAngel
04-20-2018, 05:51 PM
Az újszülöttek kiválóan tudnak inni pohárból. A saját szememmel láttam, mikor a nõvér itatta a gyerekemet egy kicsi (olyan decis), kifelé hajló szájú üvegpohárból, a kölök úgy ivott, hogy csak néztem. Szóval a cumisüveg nem létkérdés, egyébkent is hamar tönkremennek a cumik.
Nagyon kevés az az anya, aki valóban nem képes szoptatni, elsõsorban az anyatejre kell hagyatkozni. Akármilyen kevés, százszor jobb, és ezerszer biztonságosabb, mint egy állat teje. Ha az elsõ 3 hónapot átvészelte a baba, akkor (kizárólag b+ helyzetre vonatkozóan értendõ) megkezdhetõ a hozzátáplálás, rizs, krumpli, alma, répa, aztán fokozatosan ami van.
Pelenka kérdésben egyértelmûen mosható pelenka az opció, ami bármi nedvszívó anyagból elkészíthetõ, szükség esetén akár a patakban is kimosható, ha van tûz, ki is fõzhetõ; vízzáró rétegnek a napjainkban vásárolható modern mosható peluskülsõ is egy opció, vészhelyzetben egy comboknál kilyukasztott reklámszatyor is megteszi. Ha rendelkezésre áll birkagyapjú, kötni vagy horgolni is lehet kisnadrág szerû pelenkakülsõt, amit belül lanolinnal (gyapjúzsírral) bekenve remek peluskülsõt kapunk. A lanolin egyébként egy nagyon jó cucc, sokféle dologra lehet használni, bõrápolástól a zsírzásig.

szöged
04-22-2018, 09:32 AM
felmerült bennem a kérdés:
az afrikai szegény földmûvesek ezt a kaka-pisi dolgot miként oldják meg, mikor egész nap az anyjára van kötve a gyerek egy kendõben?

st.jimmy
04-24-2018, 06:39 AM
Van ilyen pelenkamentes irány a nyugati világban is, asszem egy ausztrál (városi) nõrõl olvastam, hogy, ha nem szokja meg a gyerek (és a szülõ) a pelenkát, akkor kialakul (nagyon hamar, értsd pár befosás) kettejük között egy rendszer, hogy a szülõ észreveszi, hogy mikor jön a cucc és tud intézkedni. Na lehet, hogy nem megy olyan helyre, ahol nagyon messze lenne az elfogadható megoldásokról, de lehet, hogy csak ritmizálja a nagybevásárlást, vagy ilyesmit. Ezt utóbbi a természeti népeknél nem gond.

fater.lajos
04-24-2018, 11:05 AM
Felénk az 1960-as években még a kis gyerekek falun pendelyben jártak. Az olyan alul nyitott ing féle, amibõl alul minden kihullhat. Na, az pelenka nélküli megoldás. Az udvaron jó... De ezt a ruhát kb három éves korig hordták... Az akkori idõszak nagy csóróság volt. Pelenkát csak addig használtak, míg a gyerek elindult, aztán meg ha nagyon muszáj volt.
Amit leírtál, abban én nem hiszek, hogy mûködik!

Ihasz Laci
06-30-2018, 11:07 AM
Van ilyen pelenkamentes irány a nyugati világban is, asszem egy ausztrál (városi) nõrõl olvastam, hogy, ha nem szokja meg a gyerek (és a szülõ) a pelenkát, akkor kialakul (nagyon hamar, értsd pár befosás) kettejük között egy rendszer, hogy a szülõ észreveszi, hogy mikor jön a cucc és tud intézkedni. Na lehet, hogy nem megy olyan helyre, ahol nagyon messze lenne az elfogadható megoldásokról, de lehet, hogy csak ritmizálja a nagybevásárlást, vagy ilyesmit. Ezt utóbbi a természeti népeknél nem gond.

hat nem tudom, meddig tart egy gyereket bilire nevelni? gyereke valogatja de tuti nem egy ket beszaras hanem annal sokkal tobb ido. raadasul a bilire szoktatas olyan 3 eves kor korul van ha jol emlekszem. egy kis bebi semennyire se kepes jelezni, hogy dolog van, csak jon. a szulo max csak azt latja, veszi eszre, hogy mar folyamatba van a dolog (nyom a gyerek meg vorosodik a feje). arra nem lehet elore felkeszulni csak utolag reagalni.

st.jimmy
07-01-2018, 03:20 PM
nem bilirõl volt szó a cikkben, csap, vagy wc, fölétartja az anya a csecsemõt, ilyesmit írtak.
lehet, hogy kamu, de nem becsülném alá az anya-gyermek kapcsolatot 2 napos babánál sem...

Ihasz Laci
07-01-2018, 07:14 PM
nem bilirõl volt szó a cikkben, csap, vagy wc, fölétartja az anya a csecsemõt, ilyesmit írtak.
lehet, hogy kamu, de nem becsülném alá az anya-gyermek kapcsolatot 2 napos babánál sem...

a bilis peldat azert irtam mert akkor mar nagyobbak a gyerekek 2-3 ev koruliek akkor mar inkabb kepesek elore jelezni, hogy dolog van.
egy par hetes-honapos bebi ilyesmire keptelen, csak azt latod rajta amikor mar dolgozik:)
azt meg, hogy az anyuka elore megerzi, hogy 3-2 perc mulva szarik a gyerek nagyon nehezen tudom elhinni. megvan valahol ez a cikk, ide tudnad linkelni, kivancsi vagyok ra?

st.jimmy
07-02-2018, 06:14 AM
ez lehet az eredeti talán:
https://www.kidspot.com.au/baby/baby-care/nappies-and-bottom-care/ive-never-used-a-nappy-on-my-baby-and-i-dont-ever-plan-to/news-story/ef3fddbd611c588e28833d7749e9acf7?

elég jó a fordítás/átirat szerintem:
http://www.borsonline.hu/aktualis/pelenka-ez-az-anya-soha-nem-kinozta-ilyesmivel-gyermeket/128351

BragBOL
07-02-2018, 07:20 PM
Csak én emlékszek a kellemetlen tapintású/szagú gumipelenkára? XD

De úgy tudom lehet kapni nadrágot amibe lehet cseréni betétet, azt hiszem mosható betét is van tán hozzá ?

Ihasz Laci
07-03-2018, 02:49 PM
ez lehet az eredeti talán:
https://www.kidspot.com.au/baby/baby-care/nappies-and-bottom-care/ive-never-used-a-nappy-on-my-baby-and-i-dont-ever-plan-to/news-story/ef3fddbd611c588e28833d7749e9acf7?

elég jó a fordítás/átirat szerintem:
http://www.borsonline.hu/aktualis/pelenka-ez-az-anya-soha-nem-kinozta-ilyesmivel-gyermeket/128351

elolvastam es meg a felesegemmel is megvitattuk:) es arra a megallapitasra jutottunk, hogy mi maradunk a pelenkanal.
amit az anyuka is irt a cikkben, hogy azert eleg sokszor van az, hogy nem olvassa a jeleket es szarik a gyerek epp ahol van, meg azt se tartom eleg higenikusnak, hogy mosdokagylo fole tartja a gyereket, foleg nyilvanos helyen.
na mindegy ez az o dolga, mi maradunk a pelenkanal.

st.jimmy
07-04-2018, 07:12 AM
megértem, majd amikor eljön az ideje, akkor jobban utánaolvasok ennek a dolognak és aztán döntünk róla, hogy érdemes-e vele kísérletezni

Parasztcipo
07-06-2018, 09:54 PM
Láttam dokumentumfilmet errõl a nem használok pelenkát, mert figyelem a gyerekem vonalról. Hát francnak van kedve naponta szõnyeget mosni, ugyanis nem lehet 0-24-ben a gyerekedre koncentrálni illetve szerintem nem is egészséges megrögzötten figyelni szegény szerencsétlen minden mozdulatát. Meg éjszaka nem aludni, hanem bámulni a gyereked hátha éppen pisilnie kell? A filmben is elég sok volt a baleset, higiéniai szempontból se jó szerintem ha rendszeresen tisztítani kell a kanapét/matracot stb... Másik topicban volt róla szó, mennyire fontos túlélés esetén a higiénia. Ha nincs pelenka, hát nem tudom hogy oldható meg normálisan. Nyáron a pendely ok, meg hogy az udvaron tartod a gyereked, nade télen? A mosható pelenkát is télen rendezni egy menedékhelyen? Nem tûnik leányálomnak. Édesanyám szerint a Hajdú mosógép idejében se volt könnyû, nemhogy még amikor mángorolni kellett. Én a fogamzásgátlás híve vagyok SHTF szituáció esetén. Meglévõ gyerekre meg minél több eldobható pelenkát tartalékolni.