PDA

View Full Version : Élõsködõk eltávolitása

kovu78
01-13-2015, 01:31 PM
https://www.youtube.com/watch?v=0wotB38WrRY

itt a kullancs helyes eltávolítása csipesszel:thumbup

Törölt_fórumtag2
01-13-2015, 05:39 PM
Nekem, más jutott eszembe, a cím alapján...:D
Kicsit, csalódott vagyok. Más élõsködõk eltávolítása ugrott be elsõre.:)

kovu78
01-13-2015, 06:29 PM
Oakland: bocs ! nem akartam nagy csalódást okozni :thumbup

Törölt_fórumtag2
01-13-2015, 06:31 PM
Eljátszottam a gondolattal, hogy a vérszívókat, miként lehetne egy csipesszel eltávolítani.
Kimeríti a "különös kegyetlenséggel" fogalmát.:D

Laci
01-14-2015, 03:47 AM
A tetü , serke megelõzése céljából teljes szõrtelenítéssel lenne érdemes kezdeni , akkor nem tudnak úgy megbújni ....

Pityubá
01-14-2015, 07:55 AM
Olyan területre ahol nagyon elszaporodtak az élõsködõk, ki kell vezényelni 1 vegyvédelmi zászlóajt gyakorlatozás céljából. Oszt mentesíteni a területet.
Ahogy azt a Magyar néphadseregben tették. :D

kovu78
01-14-2015, 08:17 AM
Hölgyeim és Uraim!
nem éppen ilyen élõsködökre gondoltam amiröl irtok , persze arról is érdemes lenne eszmét cserélni :D

Pityubá
01-14-2015, 09:04 AM
Hölgyeim és Uraim!
nem éppen ilyen élõsködökre gondoltam amiröl irtok , persze arról is érdemes lenne eszmét cserélni :D
Rendben, íme néhány dolog:
Úgy tudom a fejtetû serkéi ellen hatásos a petróleum, 2. világháború alatt használták.
Bélféreg ûzésre belsõleg fokhagymát használtak.
Ruházatot fahamulúgos vízben forrázták, elpusztította a benne maradt rovarokat, lárváikat.
Vasalással is lehet ruházatot fertõtleníteni.

MacIver
01-14-2015, 06:33 PM
Ruhából ruhagõzöléssel is.

venosz
01-15-2015, 08:15 AM
Nem tom kullancs ellen is jó, de a balhák ellen bevált kb 2000 ft az elõállítási költség és szerintem évekig védõ mennyiséget tudsz készíteni pár perc ráfordítással. Olyan szaga van mint a bolti bolhanyakörvnek. Én a nyakánál szoktam bedörzsölni az állatokat. kis üvegben tárolom. Vizet nem tettem hozzá, csak csepegtetek.

"A kutya nyakának átmérõjéhez illõ, nedvszívó, nem mûszálas textilzsebkendõt vagy kendõt 12 órán keresztül az alábbi folyadékba kell áztatni: 2-3 csepp levendulaolajat (vagy friss levendulát), fél teáskanál kakukkfüvet (ha van, akkor frisset!), 1 kávéskanál édesköményt, 1-2 gerezd apróra vágott, összenyomott fokhagymát,1 teáskanál tiszta alkoholt (vagy vodkát) annyi szénsavmentes ásványvízben kell összekeverni, hogy a kendõt ellepje. A nedves kendõt kiszárítva, lazán a nyakörv mellé, a kutya nyakára kötve, hetekig védettség biztosítható a nemkívánatos élõsködõk ellen."

Nekünk bevált.

LSVF
01-15-2015, 12:24 PM
Ruháról lepöckölöm, vagy késel leverem,
magamból ujjammal kihúzom a francba a kullancsot.
Még nem maradt benne a feje eddig.
Csipesszel is visszaköpheti a mérget nyugi bele.

st.jimmy
01-15-2015, 07:55 PM
Kullancs nem ugrik hirtelen az ember bõrébe, különösen ujjbegyeknél... ha találok, vagy kihúzok akkor a körmeim között szoktam összenyomni, elég masszív jószágok :D
persze ha már duci, akkor zsepit használok, mert gusztustalan lenne simán, de a kicsinél nem érdekel
Nem hiszem, hogy ezzel plusz kockázatnak teszem ki magam.

LSVF
01-16-2015, 07:39 AM
Kullancs nem ugrik hirtelen az ember bõrébe, különösen ujjbegyeknél... ha találok, vagy kihúzok akkor a körmeim között szoktam összenyomni, elég masszív jószágok :D
persze ha már duci, akkor zsepit használok, mert gusztustalan lenne simán, de a kicsinél nem érdekel
Nem hiszem, hogy ezzel plusz kockázatnak teszem ki magam.

Baszki úgy én se fogom meg az tényleg gáz!
Ezek gecik, úgy felmásznak a ruha alatt hogy még. Fõleg a picik.

Pityubá
01-16-2015, 10:20 AM
Jut eszembe az elgázosítás, jól használható élõsködõk elpusztítására.
Most az elején felhívom a figyelmet, itt nem arról a bizonyos gázkamrákról beszélek ! (amit én nagyon elítélek) Hanem pl. malmokban történõ gabona fertõtlenítésrõl.
Lényege hermetikusan zárt helyiséget, nagyobb tárolóedényt mérges gázzal pl. cián, széndioxid, szénmonoxid feltöltjük, az élõsködõk teljes elpusztulása után a különösen mérgezõ gázokat ki kell szellõztetni utána az elhullott élõsködõket, rágcsálókat el kell távolítani a késõbbi tetem bomlása miatt és mélyen el kell ásni, nehogy kutya, macska hozzáférjen.

Ezt a módszert kicsinyítve házilagosan is tudjuk alkalmazni, nagyobb jól zárható mûanyaghordókba, esetleg erõs kukazsákba helyezett terményt a hordó aljáig levezetett csövön keresztül feltöltjük széndioxiddal (széndioxid nehezebb a levegõtõl és alulról felfelé fokozatosan kiszorítja a levegõt az edénybõl), telítettséget a termény tetejére helyezett égõ mécses elalvásával kontrolláljuk, majd hermetikusan lezárjuk. Így az oxigént használó élõsködõk még ha késõbb kelnek is ki mind elpusztulnak.

kovu78
01-16-2015, 01:54 PM
https://www.youtube.com/watch?v=s94x_ATuS9Y

pióca eltávolitás

st.jimmy
01-16-2015, 06:22 PM
Baszki úgy én se fogom meg az tényleg gáz!
Ezek gecik, úgy felmásznak a ruha alatt hogy még. Fõleg a picik.

Jahh én nem a megfogására mondtam, az mindegy... a szétnyomására :D

Zacskóbicska
01-19-2015, 08:21 AM
Jut eszembe az elgázosítás, jól használható élõsködõk elpusztítására.
Most az elején felhívom a figyelmet, itt nem arról a bizonyos gázkamrákról beszélek ! (amit én nagyon elítélek) Hanem pl. malmokban történõ gabona fertõtlenítésrõl.
Lényege hermetikusan zárt helyiséget, nagyobb tárolóedényt mérges gázzal pl. cián, széndioxid, szénmonoxid feltöltjük, az élõsködõk teljes elpusztulása után a különösen mérgezõ gázokat ki kell szellõztetni utána az elhullott élõsködõket, rágcsálókat el kell távolítani a késõbbi tetem bomlása miatt és mélyen el kell ásni, nehogy kutya, macska hozzáférjen.

Ezt a módszert kicsinyítve házilagosan is tudjuk alkalmazni, nagyobb jól zárható mûanyaghordókba, esetleg erõs kukazsákba helyezett terményt a hordó aljáig levezetett csövön keresztül feltöltjük széndioxiddal (széndioxid nehezebb a levegõtõl és alulról felfelé fokozatosan kiszorítja a levegõt az edénybõl), telítettséget a termény tetejére helyezett égõ mécses elalvásával kontrolláljuk, majd hermetikusan lezárjuk. Így az oxigént használó élõsködõk még ha késõbb kelnek is ki mind elpusztulnak.

Kiváló megoldás még a kénezés. Egy vödörbe homokba beállítasz légköbméterenként 1 kénlapot és meggyújtod, majd bezárod a helyiséget. Az ajtó réséhez odaállsz egy lapáttal és folyamatosan agyonvered a kitüremkedõ rágcsálókat. Mire végeztél, a helyiség is ki van fertõtlenítve.

Pityubá
01-19-2015, 09:02 AM
Kiváló megoldás még a kénezés. Egy vödörbe homokba beállítasz légköbméterenként 1 kénlapot és meggyújtod, majd bezárod a helyiséget. Az ajtó réséhez odaállsz egy lapáttal és folyamatosan agyonvered a kitüremkedõ rágcsálókat. Mire végeztél, a helyiség is ki van fertõtlenítve.
Ajánlom a fent említett kénezést elvégezni penészgombák ellen, alma, illetve más gyümölcs betárolás elõtt.
Kénezés elõtt a helyiségbõl el kell távolítani azokat az esetlegesen ott tárolt, érzékeny fém eszközöket melyeket megtámadhat a kénessav.

Amatorpe
06-22-2015, 02:24 PM
http://www.delmagyar.hu/egeszseg/lenne_hatasos_permetszer_a_kullancsok_ellen/2434745/

Bózsik Béla Pál, a Lyme Borreliosis Alapítvány orvosa szerint lenne megfelelõ permetszer a kullancsok ellen, azonban az Európai Unió engedélyeztetési eljárása nagyon drága.

TMIB
06-22-2015, 02:51 PM
EU... :rolleyes:

Zacskóbicska
06-23-2015, 05:36 AM
http://www.delmagyar.hu/egeszseg/lenne_hatasos_permetszer_a_kullancsok_ellen/2434745/

Bózsik Béla Pál, a Lyme Borreliosis Alapítvány orvosa szerint lenne megfelelõ permetszer a kullancsok ellen, azonban az Európai Unió engedélyeztetési eljárása nagyon drága.

Egy idõben permeteztek is ellene, de már be van tiltva. Biztosan szükség van a balatoni strandokon a fertõzött kullancsokra valamiféle tervezett gazdasági bevétel, vagy a természetes szelekció miatt.