PDA

View Full Version : Miért prepperkedsz elsõsorban? Mi az ami szerinted leginkább megtörténhet?

TMIB
01-19-2015, 01:06 AM
Mi az amitõl legjobban tartasz, mi az amire készülsz?

- Több hónapos vagy még annál is tovább tartó munkanélküliség
- Természeti katasztrófa (Hó, hurrikán, földrengés, a miatti élelem-, vízhiány, áramszünet)
- Gazdasági csõd (kisebb vagy nagyobb, bármilyen okból, esetleg olajhiány miatt)
- Társadalmi káosz, bûnözés, erõszakos támadások, közbiztonság hiánya
- Háború, polgárháborús helyzet
- Célom egyszerûen a mai társadalomtól való eltávolodás, az önellátás
- Világ végére készülök (Meteorbecsapódás elpusztítja a Földet, felrobban a Nap, stb.)

Persze van amibõl több is következik, de az biztos hogy a legutolsónak nincs köze az elsõ 6-hoz. Lássuk hányan várnak "világvégét" és hányan gondolnak prepperkedés közben valami másra.

A szavazás "titkos", vagyis bárki bármire szavaz, nem jelenik meg a fórumneve a szavazat leadása után.

verita
01-19-2015, 01:03 PM
Jobb lenne ha többet is lehetne választani, mert személy szerint és gondolom nem vagyok ebben egyedül, több mindenre készülök. A háborút választottam, mint ami a legközelebb van idõben (2017-ig talán megtörténik... és ha elhúzódik a 20-as évekre, annak örülni lehet ).
De ami ezen Háború után jön (közvetlenül vagy évek múlva, azt még nem tudni) mindennél rosszabb: 1. természeti katasztrófa következtében káosz, élelemhiány 2. városok lezárása (se ki, se be az Új Világrendszer bevezetése után), a városokban félemberi lények veszik át az uralmat, akik minden szépet ígérnek, de az elképzelhetetlen szörnyû gonoszság a mindennapi élet részévé válik: bûnözés extrém növekedése. Azokra, akik elhagyták a városokat, vadászni fognak....Ezért nekik meg kell tanulniuk minden elektronika nélküli önellátást gyakorolni, mert az megkönnyítené elfogásukat.
Amúgy világvége is lesz, azonban nem úgy, ahogy írtad, úgyhogy ez nem választhattam volna.

Henrietta1
01-19-2015, 01:13 PM
Nem látom a világméretû járványokat a választási lehetõségek között! :D Így marad csak a gazdasági csõd. :)

mmilan21
01-19-2015, 01:58 PM
Én az önellátást választottam, mert az megvalósítható és törekszek is rá. Ez az ami biztos. Habár a társadalomtól nem szakadok el túlságosan.
Egyébként pedig az utolsót kivéve mindegyikre készülök valamilyen szinten.

Morpheus
01-19-2015, 03:01 PM
Klímaváltozás?

Pityubá
01-19-2015, 03:02 PM
Klímaváltozás?
Hoppsz arra minek szavazni, hiszen az már van :)

TMIB
01-19-2015, 03:45 PM
Jobb lenne ha többet is lehetne választani, mert személy szerint és gondolom nem vagyok ebben egyedül, több mindenre készülök. A háborút választottam, mint ami a legközelebb van idõben (2017-ig talán megtörténik... és ha elhúzódik a 20-as évekre, annak örülni lehet ).
De ami ezen Háború után jön (közvetlenül vagy évek múlva, azt még nem tudni) mindennél rosszabb: 1. természeti katasztrófa következtében káosz, élelemhiány 2. városok lezárása (se ki, se be az Új Világrendszer bevezetése után), a városokban félemberi lények veszik át az uralmat, akik minden szépet ígérnek, de az elképzelhetetlen szörnyû gonoszság a mindennapi élet részévé válik: bûnözés extrém növekedése. Azokra, akik elhagyták a városokat, vadászni fognak....Ezért nekik meg kell tanulniuk minden elektronika nélküli önellátást gyakorolni, mert az megkönnyítené elfogásukat.
Amúgy világvége is lesz, azonban nem úgy, ahogy írtad, úgyhogy ez nem választhattam volna.

Azért nem állítottam olyanra a szavazást, mert akkor mindenki mindent bejelölt volna. :)

A világ vége az a világ teljes pusztulása, szerintem arra készülni nem lehet.

Ha van egy komoly természeti katasztrófa, ami kihat egy egész országra, az magával hozhat egy gazdasági csõdöt, áram, víz és élelmiszerhiányt, munkanélküliséget és társadalmi káoszt és erõszakot is. Ezért gondoltam hogy csak 1-et lehessen kiválasztani. Én a természeti katasztrófát jelöltem, mert olyanból van bõven.
Sok

TMIB
01-19-2015, 03:46 PM
Nem látom a világméretû járványokat a választási lehetõségek között! :D Így marad csak a gazdasági csõd. :)

Tényleg, az kimaradt. Mentségemre szóljon, hogy már nagyon álmos voltam voltam mikor megírtam a választható lehetõségeket.

TMIB
01-19-2015, 03:47 PM
Klímaváltozás?

Az egy természeti katasztrófa az emberiségnek, úgyhogy az ott van a listán. ;)

Lekvár
01-19-2015, 06:50 PM
Hadd mondjak valamit:
Az ember egy olyan stabilan megcsinált (teremtett) lény , amelyik nagy találékonysággal alkalmazkodik testileg-lelkileg egy, maximum kettõ adandó "problémához".
Ha a felmerülõ probléma sok, és mind "életbevágó" akkor a delikvensek zöme összeomlik mind fizikailag, mind lelkileg. Csak a nagyon edzett emberek képesek, egyszerre több csapást kezelni.
A felsorolt csapások között vannak agresszív láncreakciót kiváltó, és vannak lájtos történések is. Vannak, amelyek egymásból következnek, ahogy Verita írta.
Ami a lényeg: gondoljunk bele, mi az életben maradási esély, ha minden katasztrófa egyszerre következik be, vagy idézik elõ.

Analógia: ha patkányt akarsz igen nagy hatásfokkal irtani, veszel zselés mérget, drazsés mérget, veszel két terriert, egy vadászgörényt, kiásod a vackukat, keversz fagyállós-gipszes-kukoricadarát és elgázosítod a lukakat, terméketlenné teszed a nõstényeket (vagy a hímeket is), összeugrasztod a hímeket egy kis hormonkoktéllal... tehát ami csapás van, azt rájuk hozod. Csak ugye ennek a dolognak a gyengéje, hogy csak helyileg lehet megcsinálni... Valahonnan mindig visszakóricálhat egy-két nyomorult.

Hogy miért gondolom így? Mert olyan világban élünk, amely minden lehetséges irányból támadja az emberi fajt. Persze ezt senki sem akarja szántszándékkal (ekkora szemétséget nem lehet feltételezni?), csak valahogy minden úgy jön össze. Senkit ne zavarjon hogy elõbb a szemléltetés végett patkányos példát hoztam! Gyakorlatilag egy mókuspofányira vagyunk a kihalástól. (vagy a kiirtástól...?)

Mizu
01-19-2015, 07:28 PM
...olyan világban élünk, amely minden lehetséges irányból támadja az emberi fajt. Persze ezt senki sem akarja szántszándékkal (ekkora szemétséget nem lehet feltételezni?), csak valahogy minden úgy jön össze. .... Gyakorlatilag egy mókuspofányira vagyunk a kihalástól. (vagy a kiirtástól...?)

A természeti katasztrófák rendkívül alacsony valószínûséggel bírnak az ember által önmaga elpusztítására tett szinte mindennemû megmozdulását tekintve.

Röviden: Öngyilkos faj voltunk..

Pityke11
01-19-2015, 08:03 PM
Az önellátásra szavaztam az elsõ 5 okbol kifolyolag :)

TMIB
01-19-2015, 09:41 PM
Eddig nagyjából úgy néz ki a szavazás állása amire számítottam. :)

Doom
01-19-2015, 10:14 PM
Világvégére készülök (Meteorbecsapódás elpusztítja a Földet, felrobban a Nap, stb.) ..ezt választottam ..miért?

Több hónapos vagy még annál is tovább tartó munkanélküliség ..hát erre nem készülök,ha jön és egészséges vagyok,bárhol találok munkát,csomagolok oszt költözök,több szakmám van nincs félni valóm...ha tartós beteg leszek,akkor meg már perkáltam eleget,most akkor majd kérek,mást úgy sem tehetek..

Természeti katasztrófa (Hó, hurrikán, földrengés, a miatti élelem-, vízhiány, áramszünet) ..vicces,de én ilyenkor keresek jól ..természetesen együtt érzek azzal akiket érint...némi készletem van,áthidalható..de hurrikán,Magyarországon?..azért ez nem valószínû...

Gazdasági csõd (kisebb vagy nagyobb, bármilyen okból, esetleg olajhiány miatt) ..gondolom itt államcsõdre gondolt Túlélõ vagy a teljes mai pénzügyi összeomlásra...nos erre sem lehet készülni,mert ez egyrészt már van..és nem nagyon van probléma(persze hullanak a fejek rendesen)..készülni erre nem kell,találni kell munkát,melózni....zombi hordák..ez nevetséges...elárverezett házak,érték vesztett ingatlanok már annál inkább..de konzervekkel erre készülni?

Társadalmi káosz, bûnözés, erõszakos támadások, közbiztonság hiánya ..ez már van..erre nem kell készülni..van pár játékszabály amit be kell tartani..ezt bármelyik közember át tudja vészelni...

Háború, polgárháborús helyzet..ez olyan sokáig tart és olyan borzasztó,hogy itt nem készülni,csak bízni lehet a jószerencsében..erre nem lehet készülni..így értelmetlen...

Célom egyszerûen a mai társadalomtól való eltávolodás, az önellátás ..nem is tudom,hogy mit írjak ide,hogy ne bántsak meg senkit...aki akar legyen remete..de minek?..tök jó társadalomban élni..leteszed a munkádat az asztalra és elveszed amire szükséged van...ennyi..aztán ha azt akarod hagyjanak békén,magadra zárod a házat...ez nagyon ízlés kérdése...ez inkább olyan önkéntes számkivetettség..erre én nem készülök..a világ alapvetõen szép,éljetek benne,ne féljetek tõle..

Világvégére készülök (Meteorbecsapódás elpusztítja a Földet, felrobban a Nap, stb.)...na ez már kihívás...és ez az egyetlen a listából ami holt biztosan be fog következni!!!..a többi fikció,találgatás.....tehát arra készülök ami be fog következni..remélem nem az én életemben....addig viszont kirándulgatunk,meglepjük magunkat szép késekkel,a kisebb zökkenõket áthidaljuk...amúgy meg végignézem az erkélyrõl egy üveg pezsgõvel..biztos szép lesz...

TMIB
01-19-2015, 10:46 PM
..ezt választottam ..miért?

Mert hogy készülsz arra amire nem lehet? :)

..hát erre nem készülök,ha jön és egészséges vagyok,bárhol találok munkát,csomagolok oszt költözök

Gondolj arra hogy mi van ha hosszan tartó betegség miatt nem dolgozhatsz. Ha esetleg valami mû-indokkal kirúgnak, mikor lebetegszel? Betegen még ha találnál is munkát, elvégezni nem tudod. Hónapokon át tartó ínszalagszakadás. Egy barátom 3 hónapot töltött otthon vele.

de hurrikán,Magyarországon?

Nem csak magyar fórumozók vannak. Erõs szél, orkán, ítéletidõ. Az van. 2006 Augusztus 20-ai hírekre még emlékszem.

..gondolom itt államcsõdre gondolt Túlélõ vagy a teljes mai pénzügyi összeomlásra...

Nem feltétlenül, de államcsõd nincs még. Teljes csõd még Ukrajnában sincs, csak rendkívüli infláció, ami most Oroszországot is jellemzi. De elég sok ember rosszul járt 2008-ban, sok munkahely megszûnt, az emberek befektetései eltûntek, bedõltek a hitelek. De még a devizahitel is komoly. Az országot nem tudom mennyire érinti, de külön a hiteleseket minenképpen.

elárverezett házak,érték vesztett ingatlanok már annál inkább..de konzervekkel erre készülni?

Rossz anyagi helyzetre mindig lehet konzervekkel készülni. Enni muszáj, akármi is történik.

..ez már van..erre nem kell készülni..van pár játékszabály amit be kell tartani..ezt bármelyik közember át tudja vészelni...

Rossz közbiztonság van, de ez még nem SHTF. Még kimehetsz az utcára, társadalmi káosz nincs. Ha kimész az ajtón, nem támad rád 300 zavargó és nem lincselnek meg. A statisztikák nem túl jók és a helyzet sem, de például Honduras-hoz nem lehet hasonlítani. Szerencsére.

.ez olyan sokáig tart és olyan borzasztó,hogy itt nem készülni,

Nem értek egyet. Idõpont 1956. október 23. – november 10.

..nem is tudom,hogy mit írjak ide,hogy ne bántsak meg senkit...aki akar legyen remete..de minek?..tök jó társadalomban élni..leteszed a munkádat az asztalra és elveszed amire szükséged van...ennyi..aztán ha azt akarod hagyjanak békén,magadra zárod a házat...

Nem remeteség, régen is laktak tanyán emberek. Még csak akkor igazán. Egy tanyán lehet áram, víz, szennyvíz bevezetve, Internet bekötve. Ez elég messze van a remeteségtõl. Lehet tanyán dolgozni, de lehet Internetet használva is. Messzebb van úgy a Tesco, de ha van friss tojás és friss csirke, akkor minek vennéd a Tesco-ban? :) Én magamra zárhatom a házat, de attól a szomszéd még feljelent ha nem vágom akkorára a füvet amekkorára õ szeretnék, vagy nem nyírom a bokrokat olyan formájúra amilyenre õ szeretné, vagy nem hányom el legalább olyan gyorsan a havat mint õ. Jön a figyelmeztetés, a büntetés, meg a többi baromság. Ezt meg lehet kerülni úgy, hogy nem városban lakik valaki, hanem egy falu szélén.

...na ez már kihívás...és ez az egyetlen a listából ami holt biztosan be fog következni!!!..a többi fikció,találgatás.....tehát arra készülök ami be fog következni..remélem nem az én életemben....addig viszont kirándulgatunk,meglepjük magunkat szép késekkel,a kisebb zökkenõket áthidaljuk...amúgy meg végignézem az erkélyrõl egy üveg pezsgõvel..biztos szép lesz...

Nem készülsz rá, mert nem lehet. Egy imával lehet rá "készülni". Nem arra hogy túléld, hanem hogy ha van hited akkor az tûnik a legjobb utolsó néhány mondatnak.

TMIB
01-19-2015, 10:53 PM
Kis viszonyítás: ha Magyarországon olyan lenne a közbiztonság mint Honduras-ban, akkor évi 200 helyett évi 9125 ember lenne gyilkosság áldozata. Nem mindegy! :hogymi: Az tényleg nagy SHTF lenne.

Doom
01-19-2015, 11:01 PM
Mert hogy készülsz arra amire nem lehet?
Üdvözlök mindenkit! Készülök...amire nem lehet felkészülni! :cool: :)

http://magyarprepperforum.org/showthread.php?519-%DCdv%F6zl%F6k-mindenkit!-K%E9sz%FCl%F6k-amire-nem-lehet-felk%E9sz%FClni!

WestBam
01-19-2015, 11:06 PM
Mert hogy készülsz arra amire nem lehet? :)
Nem készülsz rá, mert nem lehet. Egy imával lehet rá "készülni". Nem arra hogy túléld, hanem hogy ha van hited akkor az tûnik a legjobb utolsó néhány mondatnak.

Nap közben be akartam írni egy hosszabbat de aztán feladtam. Ellenben a világvégére pontosan ugyan ezt tudtam csak megfogalmazni. Arra egy ima a maximum amivel fel lehet készülni, a többinek nincs értelme!

"Célom egyszerûen a mai társadalomtól való eltávolodás, az önellátás"
Ez a kettõ szerintem nincs összefüggésben, mert tanyán önfenntartóként nem kell a társadalomtól eltávolodnod, a saját rétegeddel alapjában igenis illik tartani a kapcsolatot. Egy tanya nem lakatlan sziget!
Ellenben városban is el tudsz távolodni a társadalomtól, valamilyen szinten én is ezt teszem. Sajnos az emberek baromira képmutatóak, felszínesek és csak a külsõségekre, a látszatra adnak, belsõ érték kevés de leginkább 0. Nyilván nagy általánosságban és fõleg Budapestrõl beszélek mivel itt élek, ezt látom, ezt tapasztalom.

"Társadalmi káosz, bûnözés, erõszakos támadások, közbiztonság hiánya"
Ez szerintem csak másik katasztrófa hozományaként alakulhat ki, önmagában életképtelen és teljesen valószínûtlen, ez látszik a szavazatok számán is.

Reális vészhelyzet a háborúból, gazdasági összeomlásból és természeti katasztrófából adódhat.

A betegség, munkanélküliség az relatív és ha nem globális vagy regionális munkanélküliségrõl beszélünk akkor ez személyes probléma, ha pedig igen akkor a gazdasági összeomláshoz tartozik.
Betegségre lehetetlen készülni, ha valakinek jelenleg nincs baromi jól fizetõ melója akkor sajnos nem tud félretenni annyi tartalékot, hogy egy nagyobb betegség ne legyen számára vagy családjára nézve megterhelõ. Ez a jelenlegi "rendszer" hibája sajnos. Egy ilyennel még önellátást gyakorló kollégák sem tudnak mit kezdeni, mert az állatot ágyból nem lehet megetetni, levágni, a termõföldet mûvelni vagy a termést begyûjteni.

TMIB
01-19-2015, 11:39 PM
Sokat írtam, de bezáródott a böngészõ és az egész elveszett. Talán majd késõbb újraírom, csak most dolgoznom kell. :(

Doom
01-19-2015, 11:55 PM
Célom egyszerûen a mai társadalomtól való eltávolodás, az önellátás ..annyit hozzátennék,hogy szerintem ezt a kérdést vagy nem jól értelmeztétek vagy Túlélõ nem ezt akarta kérdezni...miért?...
A társadalomtól való eltávolodás azt jelenti,hogy nincs munkahelyed,nincs pénzed,nincs számlád,nem fizetsz adót,közterheket,nem veszed igénybe a szolgáltatásokat,közmûveket..praktikusan minden kapcsolatot,minden szinten elvágsz a társadalommal ..Nem vagy rá kíváncsi és a ts. sem rád...ezért kénytelen vagy önellátni magadat!..nincs ruhád,késed,gyufád,tulajdonod,állataid...semmi d..ha már van földed,nyilvántartásba vagy,mehetsz megújítani a személyidet,jogsidat,stb....

tehát a kérdésre a válasz..akarsz e úgy élni valahol,a távoli hegyekbe mint egy állat..na mi a válasz Drágaszág?

TMIB
01-20-2015, 01:55 AM
Nem, amirõl te beszélsz az a társadalomtól való teljes elszakadás és elbujdosás.

Az eltávolodás annyi, hogy amit tehetsz megcsinálsz magad, vízvezeték mellett, vagy helyett fúrt kutad van, az áramszolgáltatást esetleg napelemekkel próbálod kiváltani, gázfûtés helyett fával fûtesz, nem akarsz egy 80 szomszédos utcában lakni, hanem inkább a falu legvégén egy különálló tanyán.

Kicsit én is szeretnék eltávolodni, de elszakadni semmi képpen sem! :hogymi: Nem vagyok én remete, csak unom a szomszédokat meg a város hülye szabályait. Az Egyesült Államok ráadásul másképp áll a dologhoz, vannak a hatalmas nagyvárosok, a kisebb települések, de rengeteg olyan van hogy 100-200 méterekre vannak egymástól a házak, és a legközelebbi település 2-6 kilométer távolságra van. Magyarországon ez annyira nem divat (már), de régen ott is így volt.

Magyarországon sem lehetetlen, csak legyen elég elszánt aki belevág. Van néhány olyan a fórumon aki megtette, úgyhogy nem lehetetlen.

Rokonaim olyan faluban laknak, ahol van olyan földút ami kivezet a faluból és egyre ritkábban állnak a házak. Aki azon az úton lakik, arra már lehet mondani hogy egy kicsit eltávolodott a többiektõl. :)

Doom
01-20-2015, 05:11 AM
Rokonaim olyan faluban laknak, ahol van olyan földút ami kivezet a faluból és egyre ritkábban állnak a házak. Aki azon az úton lakik, arra már lehet mondani hogy egy kicsit eltávolodott a többiektõl. ..amennyiben ez önkéntes döntés akkor az jó dolog,valahol én is így szeretnék egy házacskát..csak Mo-on ez nem így van..ott laknak a számkivetettek és jobb nem arra járni,nemhogy lakni..azok a pokol utcái...nem hiszem ,hogy valaki ezt tekintené életcéljának...

Magyarországon sem lehetetlen, csak legyen elég elszánt aki belevág. Van néhány olyan a fórumon aki megtette, úgyhogy nem lehetetlen...persze,hogy nem..én is megtehetném bármikor..a városi lakás árából kijönne....de ez nem felkészülés,hanem életmód...
Az eltávolodás annyi, hogy amit tehetsz megcsinálsz magad, vízvezeték mellett, vagy helyett fúrt kutad van, az áramszolgáltatást esetleg napelemekkel próbálod kiváltani, gázfûtés helyett fával fûtesz, nem akarsz egy 80 szomszédos utcában lakni, hanem inkább a falu legvégén egy különálló tanyán...igen életmód,ehhez nem kell preppernek lenni,de ezzel ugyanúgy ki van téve a szereplõ mindennek,mint a többiek,falun,városon..ez csupán egy döntés,hogy hol vegyen valaki ingatlant..aztán hite,mentalitása,lehetõségei,identitása alapján éli életét..megeshet,hogy annyit sem termel,mint más az erkélyén...
Az Egyesült Államok ráadásul másképp áll a dologhoz, vannak a hatalmas nagyvárosok, a kisebb települések, de rengeteg olyan van hogy 100-200 méterekre vannak egymástól a házak, és a legközelebbi település 2-6 kilométer távolságra van...mert ott engedélyezve van,hogy megvédd magad,itt ezek a házak az elsõ célpontok most..késõbb meg,ha esetleg beüt a ménkõ, a jó Isten kegyelmezzen nekik..se tanú,se segítség..elég gáz helyzet...

TMIB
01-20-2015, 05:48 AM
azok a pokol utcái...nem hiszem ,hogy valaki ezt tekintené életcéljának...

Magyarország egyik legbiztonságosabb falujáról van szó. Többnyire nyugdíjasok lakják, a bicikliket, meg bármi mást szét lehet hagyni, mert senki nem lop. Nem kell lelakatolni semmit, nem kell félteni a bicajt se a bolt, se a kocsma elõtt. Az emberek nem segélyesek, hanem idénymunkákat végeznek. A nyugalom kis szigete. :)

...de ez nem felkészülés,hanem életmód...

Hozzáállás kérdése az egész. Egy életmódváltással is lehet valamire rákészülni.

..mert ott engedélyezve van,hogy megvédd magad,itt ezek a házak az elsõ célpontok most..

Nem mindenhol. Persze aki a dzsumbujba megy és ott akar élni, a számozott házsorokon lakva villámgyorsan rájöhet hogy rosszul döntött. De van olyan ahol vidékrõl van szó, mégis nyugodt helyekrõl. :)

Nealden
01-20-2015, 06:34 AM
Nálam az is van, hogy egyszerûen csak hasznosnak érzem azt, ha ezzel foglalkozok. Egyáltalán nincs kedvem már leülni a teve elé és bambán bámulni. Igenis értékelem azt, ha valaki inkább kimegy a sufniba és készít magának egy mini hobókályhát, mint hogy f*szságokkal töltse drága életét (pl. hamis elõadásokat tart ;)).

TMIB
01-20-2015, 06:45 AM
Vannak akik arról beszélgetnek hogy mi van akkor ha leesik a hó és vannak akik meg azokról az emberekrõl tartanak elõadást akik arról beszélnek hogy mi van akkor ha leesik a hó. :haha:

Az egész koncepció értelmetlen, mert az egész ország arról beszélt egy idõben, hogy durva havazás volt. (2 éve márciusban). Szó sincs arról hogy a fórum kizárólag azzal foglalkozott volna. A helyzet csak az, hogy az volt az egyik elsõ topic, mivel a fórum pont akkor indult, mikor volt a havas-autóelakadós ügy. :)

És ha valakit nem érdekel a havazós téma, akkor nézegesse a Szebbik nem topicot. Azt is érdemes. :D

Éli
01-20-2015, 10:10 AM
szerintem meg elég lesz akár egyetlen esemény is a felsoroltakból ahhoz , hogy a többi automat bekövetkezzen... .ok, és okozat. a vagy, bármi ami meg törtéhet, az meg is történik. elõbb, vagy utóbb! és ezeket az történéseket nézhetjük mi ateista , materialista, szemmel is. vagy akár az isten hivök szemszögébõl.. akik hitben járnak, és nem látásban. szóval mind részesei vagyunk a történéseknek, és az eseményeknek.akarva vagy akaratlanul.

Lekvár
01-21-2015, 10:09 AM
Hadd mondjak valamit:
Mindazoknak akik úgy gondolják, hogy az az életmód amit élnek, nem veszélyezteti a megmaradásukat katasztrófa esetén.

Akik boltban (pl: Tesco:) vásárolják az élelmiszert, a sonkát csak celofánból ismerik, a tejet csak úgy hogy a hûtõbõl fejik, aki nem tud leölni egy állatot és azt feldolgozni..., annak nincs köze az ételéhez, és ugyancsak nincs köze az életéhez sem.
Nincs fizikai állóképessége, (a kondizás nem állóképességet fejleszt) nem él együtt a természettel (a túrázás nem együtt élés). Azoknak sok meglepetést tartogat a jövõ.
Nem mondom hogy én vagyok az adu ász, de amióta kinn élek nem voltam beteg (sérülések nem számítanak), 50 éves de 95 kiló izom vagyok és MINDENT meg tudok enni.
Éltem városban is, egy másik életben... ott 70kiló voltam, horpadt mellkassal, egy valag dologra allergiásan. Tudom értékelni a különbséget!
Amíg fenn ülsz a kilencediken, vannak frankó cuccaid, tervezgetsz kockás papíron, hétvégén kirándulsz és élezed a késed (tudom, csináltam)... addig csak készülsz prepperkedni, mert az életeddel nem rendelkezel.
Az életmód is prepperkedés, mert felkészít, akár tetszik akár nem.

Senkinek nem a tyúkszemén akarok taposni, ha mégis sikerült, elnézést kérek. :)

Forrai
01-21-2015, 10:42 AM
Az MTI pár perce ezt a "hírt" hozta le. (Szerintük ezért kellene prepperkedni.:)9
Globális kockázatok a világon (2011-2015)
4943

Globális kockázatok a világon (2010-2014) Az elsõ öt kockázati tényezõ súlyosság szerint;
Az elsõ öt kockázati tényezõ valószínûség szerint;
technikai;
társadalmi;
geopolitikai;
környezeti;
gazdasági

TMIB
01-21-2015, 09:47 PM
A közbiztonsági probléma mindenhonnan kimaradt.

Doom
01-22-2015, 04:02 PM
Hadd mondjak valamit:
Mindazoknak akik úgy gondolják, hogy az az életmód amit élnek, nem veszélyezteti a megmaradásukat katasztrófa esetén.

Akik boltban (pl: Tesco:) vásárolják az élelmiszert, a sonkát csak celofánból ismerik, a tejet csak úgy hogy a hûtõbõl fejik, aki nem tud leölni egy állatot és azt feldolgozni..., annak nincs köze az ételéhez, és ugyancsak nincs köze az életéhez sem.
Nincs fizikai állóképessége, (a kondizás nem állóképességet fejleszt) nem él együtt a természettel (a túrázás nem együtt élés). Azoknak sok meglepetést tartogat a jövõ.
Nem mondom hogy én vagyok az adu ász, de amióta kinn élek nem voltam beteg (sérülések nem számítanak), 50 éves de 95 kiló izom vagyok és MINDENT meg tudok enni.
Éltem városban is, egy másik életben... ott 70kiló voltam, horpadt mellkassal, egy valag dologra allergiásan. Tudom értékelni a különbséget!
Amíg fenn ülsz a kilencediken, vannak frankó cuccaid, tervezgetsz kockás papíron, hétvégén kirándulsz és élezed a késed (tudom, csináltam)... addig csak készülsz prepperkedni, mert az életeddel nem rendelkezel.

..hát nem tudom..nem túl nagy empátiára vallanak ezek a gondolatok és igencsak lenézed a tõled eltérõ embereket..miért is???
...érdemes átgondolni van e értelme feltenni képeket kirándulásokról,módszerekrõl..ha azok hétvégén készülnek...megosztani az élményeket...
Ez így elég gáz....sokszor leírná az ember mekkora baromságnak tartja a másik dolgait,de nem jó megsérteni a másikat..de erre nem mindenki képes...nem vagyunk egyformák...

Senkinek nem a tyúkszemén akarok taposni, ha mégis sikerült, elnézést kérek

..azon gondolkodjál el,hogy a te tyúkszemedre is rátaposhatna valaki..neked hogy esne?

Kisss
01-22-2015, 08:35 PM
..hát nem tudom..nem túl nagy empátiára vallanak ezek a gondolatok és igencsak lenézed a tõled eltérõ embereket..miért is???
...érdemes átgondolni van e értelme feltenni képeket kirándulásokról,módszerekrõl..ha azok hétvégén készülnek...megosztani az élményeket...
Ez így elég gáz....sokszor leírná az ember mekkora baromságnak tartja a másik dolgait,de nem jó megsérteni a másikat..de erre nem mindenki képes...nem vagyunk egyformák...
..azon gondolkodjál el,hogy a te tyúkszemedre is rátaposhatna valaki..neked hogy esne?

Doom! Nem mond hulyeseget Lekvar! + nem kell mindent magadra venni (rossz ertelemben)! Azaz... pl: en is a harmadikon lakok es vagyom is a Lekvar altal felvazolt dolgokra, de ezektol meg nem sertodom meg!

Doom
01-22-2015, 11:36 PM
Doom! Nem mond hulyeseget Lekvar! + nem kell mindent magadra venni (rossz ertelemben)! Azaz... pl: en is a harmadikon lakok es vagyom is a Lekvar altal felvazolt dolgokra, de ezektol meg nem sertodom meg!

Dehogy vagyok megsértõdve...és nem is magamra vettem...és persze,hogy nem ír hülyeségeket...csak hiányolom a többi ember iránti tiszteletet a hozzászólásból,a fórum társak iránti toleranciát pláne..ja és inkább provokatív...

Doom
01-23-2015, 12:01 AM
..szóval régebben sok képet feltettem a "hétvégi" kirándulásokról és az általam "prepperkedésnek " vélt dolgokról ,tapasztalatokról
..jó szándékkal,mert azt hittem,hogy érdekel valakit...de ha itt aki munka mellett,szabadidejében csinálja ezt az lenézendõ személy...akkor egyszerûen nem osztok meg dolgokat,de ettõl még kiválóan érezzük magunkat a kirándulások közben,tapasztalatokat szerzünk,világot látunk
...ha csak ez a vidéki, önellátásos dolog fut(ami mellesleg számomra is tetszetõs dolog) akkor háttérbe teszem a dolgaimat,tapasztalataimat és elõre engedem az igazi preppereket...én csak egy hétvégi felkészülõ vagyok... ennyi...

TMIB
01-23-2015, 12:51 AM
..jó szándékkal,mert azt hittem,hogy érdekel valakit...de ha itt aki munka mellett,szabadidejében csinálja ezt az lenézendõ személy...

Ez így nem igaz, mindenki megnézte a képeket és rengetegen dobták mindegyikre a tetsziket, többek közt én is. :hogymi: Senki nem nézett le senkit. Miért is tette volna? Nem értem.

Doom
01-23-2015, 02:06 AM
Ez így nem igaz, mindenki megnézte a képeket és rengetegen dobták mindegyikre a tetsziket, többek közt én is. :hogymi: Senki nem nézett le senkit. Miért is tette volna? Nem értem.

ha nem érted kifejtem....itt egy ominózus hozzászólás ,ami remekül példázza ,hová fajult a Fórum...

Hadd mondjak valamit:

Akik boltban (pl: Tesco vásárolják az élelmiszert, a sonkát csak celofánból ismerik, a tejet csak úgy hogy a hûtõbõl fejik, aki nem tud leölni egy állatot és azt feldolgozni..., annak nincs köze az ételéhez, és ugyancsak nincs köze az életéhez sem.

Senkinek nem a tyúkszemén akarok taposni, ha mégis sikerült, elnézést kérek.

...én nem értem,hogy ez az immár tendenciává vált ostorozás mire jó...mindenki ,a városiak vidékiek,én is ..már nem egyszer leírtuk,hogy nagyon jó amit az önellátásra törekvõk csinálnak :thumbup..ha emlékszel rá,én még virtuálisan a kalapomat is megemeltem...
..Betegesnek tartom már ezt az öntömjénezést és a más életmódot folytatók hülyének,gyengének ,tehetetlennek nézését..
Még egyszer leírom...amit csinálnak a vidéki önellátók az jó dolog....többször már nem írom le ,aki nem ért ebbõl sem az fogyatékos...
Továbbá erõs kérdõjelek vetõdnek fel az illetõk ék.-ével kapcsolatban..hogy mi bajuk,ha valaki nem akar ganézni,ásni,tyúkszarban turkálni vagy kapálni és vezetékes vizet használ..vagy távfûtéses lakásban él...Tescoban vásárol és hamburgert eszik..ez már beteges bizonygatása a saját irány jóságának....
MI a jó francnak kell állandóan oda dörgölni,hogy a másik szemetet eszik és meg fog dögleni ?..mire jó ez?...dicsérgetjük az önellátókat,csak kissé már a fejükbe szállt a sok dicséret és már nem tudnak viselkedni...
.....na most már remélem érted miért foglalkozok a saját dolgommal és nem osztom meg az élményeket...mert nem látom értelmét..azért,hogy lehessen fikázni,mellébeszélni,kiforgatni, és megkeseredett életükben felhalmozott dühöt a fórumtársakon levezetni?...ez nem kell,köszönöm...
Számomra ugyan olyan értékes az az ember aki gazdálkodik és az is aki garzonban él és a multikban vásárol..nem ragaszkodom betegesen az igazamhoz..akkor sem ha mást akarnak elhitetni egyesek..szóval kicsit elcsúszott a Fórum.

TMIB
01-23-2015, 02:20 AM
Még mindig nem értem mi a gond. X ember, X véleménnyel megír valamit. Az egészségem nekem se jó, és állandóan itthon ülök, magamra ismerek a hozzászólásban. Akárki is írta, nem sértésnek szánta, ahogy a végére oda is írta. Oda fajult a fórum hogy emberek véleményt írnak. :) A fórum célja ez, hogy véleményt lehessen írni, még akkor is ha azzal nem ért teljesen egyet a többi fórumozó, vagy esetleg a többség egyet ért vele, de néhányan nem.

Szerintem ez teljesen rendben van.

Ráadásul van aki elõrébb van, van aki még csak most kezdni, van aki 100%-ot ad bele, van aki csak a hétvégéket, van aki beleöl egy vagyont, van aki vesz néhány alapfelszerelést és annyival letudja a dolgot.
Természetes hogy 620 vagy hány ember nem csinál mindent pont ugyanúgy és nem gondolkodik pont ugyanúgy. :beer:

Lekvár
01-23-2015, 10:15 AM
Tiszteletem! (Neked is Doom!)

Hadd mondjak valamit: nem nézek le senkit az életmódja miatt és nem gondolom azt hogy "én vagyok az adu ász".
Nagyon sok mindenen, sok élethelyzeten átmentem, és eljutottam "valahova". Volt régen egy szar életem, és most van egy jó életem.
Azt hogy akkor rossz életem volt, azt csak most látom... Tudjátok aki csak egyvalamit ismer, az nem tud választani, nem tud különbséget tenni, mert nincs tapasztalása.
Lehet hogy ennél is lehetne jobb, de most erre nincs rálátásom.
Senkinek nem mondom hogy ganét hordjon,ásson,tyúkszarban turkáljon vagy kapáljon... sajnos a városban ez jön le a falusi, tanyasi életbõl.
Nem akarok népszerûséget kivívni magamnak, vagy az életformámat követõknek, mert nincs miért! Egy kicsit se lesz tõle zsírosabb a kenyerem.
Nincs bennem elfojtott agresszió, az itt nem vezet semmire, ha dühös vagyok vágok egy kis fát...mindenre jó! :)
Provokálni sem akarok senkit, ha csak abban az értelemben nem, hogy próbálja ki ezt az életformát. Menjen le falusi rokonokhoz egy hétre, de nem úgy mintha az orrát vernék, hanem szabad döntésébõl. Tapasztaljon, okuljon és nyíljon ki a szeme.

A legfontosabb, tegye mérlegbe azt amiket itt hall, és szûrje le a tanulságokat! Én is tanulni jöttem ide, nem magam fényezni...
Ha kell kérdezek és tanulok, és ha kell, beismerem a tudatlanságom, mint más topikokban tettem. Nem a tudatlanság a probléma hanem az, ha valaki nem akar tudni!

Egyetlen sort sem sértésnek, magamutogatásnak... szánok,( nincsenek ilyen perverzióim,) hanem 50 év tapasztalatát osztom meg Veletek.

Békesség.

Nealden
01-23-2015, 11:49 AM
Hadd mondjak valamit:

Erõsen kifelejted a szórásból azokat az embereket, akiknek soha nem kell állatot levágniuk maguknak, vagy feldolgozni mert tökéletesen ki tudják használni a megjelenõ új lehetõségeket (ugye minden pusztulásnál valami új is születik...így van ez a lehetõségekkel is). Tehát pl. mesterien kereskednek például (akár információval is). Vagy erõszakkal szerzik meg amit akarnak...több kevesebb sikerrel (nem hiszem, hogy kevesen volnának). Vagy úgy gondolkodik, hogy a tököm fog magánellátásra berendezkedni, egyszerûen elfoglalok egy gyárat/bányát/kohót/stb és minden erõmmel, tudásommal, csoportommal, ismeretemmel azon leszek, hogy mûködöképes állapotba hozzam a termelést és brutálisan bevédjem...na egy igazi shtf idején annak lesz csak értéke. A kereskedés a legnyomorultabb történelmi viszonyok esetén is jelen volt. Egy kialakult nagyobb fegyveres csoport képes uralni a környéket, és beszolgáltatni magának azt amire szüksége van. Elég hozzá tartozni...és máris jobb a leányka fekvése, mint a többieknek.

Doom
01-23-2015, 03:03 PM
Tiszteletem! (Neked is Doom!)

Hadd mondjak valamit: nem nézek le senkit az életmódja miatt és nem gondolom azt hogy "én vagyok az adu ász".
Nagyon sok mindenen, sok élethelyzeten átmentem, és eljutottam "valahova". Volt régen egy szar életem, és most van egy jó életem.
Azt hogy akkor rossz életem volt, azt csak most látom... Tudjátok aki csak egyvalamit ismer, az nem tud választani, nem tud különbséget tenni, mert nincs tapasztalása.
Lehet hogy ennél is lehetne jobb, de most erre nincs rálátásom.
Senkinek nem mondom hogy ganét hordjon,ásson,tyúkszarban turkáljon vagy kapáljon... sajnos a városban ez jön le a falusi, tanyasi életbõl.
Nem akarok népszerûséget kivívni magamnak, vagy az életformámat követõknek, mert nincs miért! Egy kicsit se lesz tõle zsírosabb a kenyerem.
Nincs bennem elfojtott agresszió, az itt nem vezet semmire, ha dühös vagyok vágok egy kis fát...mindenre jó! :)
Provokálni sem akarok senkit, ha csak abban az értelemben nem, hogy próbálja ki ezt az életformát. Menjen le falusi rokonokhoz egy hétre, de nem úgy mintha az orrát vernék, hanem szabad döntésébõl. Tapasztaljon, okuljon és nyíljon ki a szeme.

A legfontosabb, tegye mérlegbe azt amiket itt hall, és szûrje le a tanulságokat! Én is tanulni jöttem ide, nem magam fényezni...
Ha kell kérdezek és tanulok, és ha kell, beismerem a tudatlanságom, mint más topikokban tettem. Nem a tudatlanság a probléma hanem az, ha valaki nem akar tudni!

Egyetlen sort sem sértésnek, magamutogatásnak... szánok,( nincsenek ilyen perverzióim,) hanem 50 év tapasztalatát osztom meg Veletek.

Békesség.
Ok,tisztázva,minden rendben van....:thumbup...
Én is vidéki kis faluban éltem 14 éves koromig..volt kert,állatok,disznók,kutyák,kiscsirkék a lámpa alatt a dobozban...aztán volt két kertünk is,veteményessel,csirkékkel,pulykákkal,báránn yal...van összehasonlítási alapom...de amiben most élek azzal én tökéletesen elégedett vagyok és jól érzem magam a bõrömben..és nem zárom ki,ha az úri kedvem úgy diktálja vidékre költözzek..de egyenlõre nincs ingerenciám rá....és nem azért mert béna,buta,vagy lusta lennék...hanem mert nem akarok,mert itt most jó...
Ha te ott találtad meg a helyed ,csak jó egészséget kívánok hozzá.
Volt topic amibe ezt a csontot lerágtuk...személy szerint már nem látom értelmét,tovább rágni a gittet..de bosszant ,hogy mindig elõkerül értelmetlen fikázásként...minek?...nem hülyék az emberek..aki akar kimegy vidékre tapasztalatot szerezni.. van aki nem..de õ nem kevesebb,csak nem érdekli...ennyi...és holnap bevásárolok a Tescoba,mint minden hétvégén..mert én úgy akarom...mert nekem ez így jó..mert ez a döntésem....de dönthetek úgy is hogy vágok egy disznót...ez is az én döntésem....van valakinek valami baja vele?

Lekvár
01-23-2015, 05:50 PM
Doom Barátom!
Ezt a hozzászólást Neked szánom, azért nem privátba küldöm, hátha más is okul belõle.
Elõször is az eredeti hozzászólásom leglényegesebb infója ez volt: Az életmód is prepperkedés, mert felkészít, akár tetszik akár nem. Még alá is húztam...
Amikbe belekötöttél, azok mind-mind csak magyarázatok. Nem tartalmaznak érdemi információt.

Most olvastam a második hozzámszólásod, és az elején azt mondom... igen, így kell kijönni egy vitából emelt fejjel, ez igen.
A második részben, megint értelmetlen fikázásnak érzed amiket elmondtam. No de melyik részébe tudsz érdemben belekötni? Egyikbe sem... mert a magam bõrén tapasztaltam az igazát.
Engem ez nem bosszant, hanem elszomorít... valószínûleg rosszul magyaráztam, nem a személyiségedre szabva.

Amikor ma pakoltam a régi kacatokat, akkor ugrott be... lehet attól félsz, hogy minden "paraszt" vagy kecsketenyésztõ prepperként fogja magát aposztrofálni. :)
Ezt ne gondold, mert ismerem az átlag falusi embert. otthon ül a tv elõtt és nézi az agymosást, vagy a számítógépen tolja a fészbukot. Állata nincs, csak gond lenne vele, nem kapál...van a kamrában gyomirtó, tojást is a multitól vesz, kajáról nem beszélve. Annyiban különbözik a várositól, hogy falun lakik. Köze nincs a túléléshez, el se tudod neki magyarázni. (tudom mert sokat próbáltam).

Szóval, EMBER vedd már észre hogy nem fikázlak, hanem úton levõnek tartalak, akinek esetleg jól jön néhány tanács (persze nem erõltetem). Az út hosszú, és sietni kell, ha napnyugta elõtt biztos helyre akarsz érni! Hogy napnyugta biztos lesz, arra mérget vehetsz.
Mindezt a legjobb szándékkal írom.

Egy kérdésem maradt a végére:Te említetted a disznóvágást... Vágtál már disznót? Mert ha nem, akkor nem a döntésedtõl függ a dolog. Emlékszem az elsõ kecskére amit levágtam, kurvára nem egyszerû! Sem lelkileg, sem fizikailag, sem a tudásod alapján.

Ettõl a ponttól, a hozzászólásaim "Kivéve a gyevi bírót!" alapján mindenkinek szánom, kivéve Doom-ot (nem szeretném megsérteni :). Persze Te is elolvashatod! :haha:

Lekvár
01-23-2015, 05:57 PM
Erõsen kifelejted a szórásból azokat az embereket, akiknek soha nem kell állatot levágniuk maguknak, vagy feldolgozni mert tökéletesen ki tudják használni a megjelenõ új lehetõségeket (ugye minden pusztulásnál valami új is születik...így van ez a lehetõségekkel is). Tehát pl. mesterien kereskednek például (akár információval is). Vagy erõszakkal szerzik meg amit akarnak...több kevesebb sikerrel (nem hiszem, hogy kevesen volnának). Vagy úgy gondolkodik, hogy a tököm fog magánellátásra berendezkedni, egyszerûen elfoglalok egy gyárat/bányát/kohót/stb és minden erõmmel, tudásommal, csoportommal, ismeretemmel azon leszek, hogy mûködöképes állapotba hozzam a termelést és brutálisan bevédjem...na egy igazi shtf idején annak lesz csak értéke. A kereskedés a legnyomorultabb történelmi viszonyok esetén is jelen volt. Egy kialakult nagyobb fegyveres csoport képes uralni a környéket, és beszolgáltatni magának azt amire szüksége van. Elég hozzá tartozni...és máris jobb a leányka fekvése, mint a többieknek.

Te melyik csoporthoz akarsz tartozni egy összeomlás esetén?

Nealden
01-23-2015, 06:19 PM
Azt, hogy mit akarok és hogy alakul az két különbözõ dolog. Sokat olvasgatok mostanság az általam vélt helyes gondolkodásról, életformáról...és az azt tanítja, hogy NE akarjak semmit. Ne várjak el semmit. Üreskézzel érkeztünk és úgy is fogunk távozni errõl a világról...meg kell tanulnom elengedni mindent...ha ezt teszem nincs semmim és mindenem van. Persze azért van egy irány amit képviselek,de az inkább amolyan turmix. Nem illeszkedik egyikhez sem igazán. Talán ki sem forrott...a helyzet hozza a döntést. Amikre mostanában készülök az a bushcraft skill erõsítése, az otthoni termesztés már régóta nálam is elindult...de nagyon lassú folyamat, ha mellette rabszolgáskodom is. És meg kell ismerkednem pár olyan eszközzel amihez még nem volt szerencsém ;). A család az elsõ, de szerencsére magam mellett tudhatok olyan embereket rajtuk kívül is akikkel számítunk egymásra. Valamiben nagyon egyet értek Veled...a jelenlegi életforma KELL hogy felkészítsen folyamatosan. Viszont én úgy gondolom nem csak egy megoldás létezik...és attól függ a hadviselés, hogy mivel kell szembenéznünk. Ebbõl a szempontból nagyon hálás vagyok ennek a fórumnak, mert szélesedik a látásom azáltal, hogy sokmindent felvázolunk itt.

Doom
01-23-2015, 06:53 PM
Doom Barátom!
Ezt a hozzászólást Neked szánom, azért nem privátba küldöm, hátha más is okul belõle.
Elõször is az eredeti hozzászólásom leglényegesebb infója ez volt: Az életmód is prepperkedés, mert felkészít, akár tetszik akár nem. Még alá is húztam...
Amikbe belekötöttél, azok mind-mind csak magyarázatok. Nem tartalmaznak érdemi információt.

Most olvastam a második hozzámszólásod, és az elején azt mondom... igen, így kell kijönni egy vitából emelt fejjel, ez igen.
A második részben, megint értelmetlen fikázásnak érzed amiket elmondtam. No de melyik részébe tudsz érdemben belekötni? Egyikbe sem... mert a magam bõrén tapasztaltam az igazát.
Engem ez nem bosszant, hanem elszomorít... valószínûleg rosszul magyaráztam, nem a személyiségedre szabva.

Amikor ma pakoltam a régi kacatokat, akkor ugrott be... lehet attól félsz, hogy minden "paraszt" vagy kecsketenyésztõ prepperként fogja magát aposztrofálni. :)
Ezt ne gondold, mert ismerem az átlag falusi embert. otthon ül a tv elõtt és nézi az agymosást, vagy a számítógépen tolja a fészbukot. Állata nincs, csak gond lenne vele, nem kapál...van a kamrában gyomirtó, tojást is a multitól vesz, kajáról nem beszélve. Annyiban különbözik a várositól, hogy falun lakik. Köze nincs a túléléshez, el se tudod neki magyarázni. (tudom mert sokat próbáltam).

Szóval, EMBER vedd már észre hogy nem fikázlak, hanem úton levõnek tartalak, akinek esetleg jól jön néhány tanács (persze nem erõltetem). Az út hosszú, és sietni kell, ha napnyugta elõtt biztos helyre akarsz érni! Hogy napnyugta biztos lesz, arra mérget vehetsz.
Mindezt a legjobb szándékkal írom.

Egy kérdésem maradt a végére:Te említetted a disznóvágást... Vágtál már disznót? Mert ha nem, akkor nem a döntésedtõl függ a dolog. Emlékszem az elsõ kecskére amit levágtam, kurvára nem egyszerû! Sem lelkileg, sem fizikailag, sem a tudásod alapján.

Ettõl a ponttól, a hozzászólásaim "Kivéve a gyevi bírót!" alapján mindenkinek szánom, kivéve Doom-ot (nem szeretném megsérteni :). Persze Te is elolvashatod! :haha:

..Igen, vágtam már disznót,csirkét is ,kacsát is ,nyulat is,halat is,birkát is és pulykát is.Lónál csak ott voltam segíteni.
Az úton levõt nem értem?
Nem akarok belekötni a mondataidba csak már uncsi ez a város-vidék vacakolás.
Nem félek attól,ha valaki preppernek tartja magát...spec én nem tartom annak magam..inkább turistának és bojlis horgásznak..az ,hogy az ezekhez szükséges felszerelés egybeesik a prepperek szerkójával az csupán szerencse..és van némi egészséges tartalék élelmem,hogy miért és honnan titok.
Hogy lesz e napnyugta..nagyon remélem,hogy nem!

mossberg-operator
01-24-2015, 09:16 AM
Valasz a topickerdesre: YOYO time.

TMIB
01-31-2015, 01:49 AM
Még valaki? Bump. :)

Morpheus
01-31-2015, 06:43 AM
Lekvár!

Itt párszor már lement ez a téma és akikkel vitatkozol már tisztában vannak azzal mi a Bárka építés és megadják a kellõ tiszteletet. Ven két kimondottan ellenséges, alpári tag, érdekes módon, még nem kötöttek beléd. :-)

Lekvárral együtt nekem is, neki is volt egy idõszakunk amikor mindenkit "megráztunk" volna.
Higyétek el, mindketten finomodtunk. :-) :-) :-)

Áldás!

TMIB
01-31-2015, 06:57 AM
A még valakit nem arra írtam hogy vitatkozni akar-e még valaki, hanem hogy szavazni akar-e még valaki. :haha:

Lekvár
01-31-2015, 02:50 PM
Lekvár!

Itt párszor már lement ez a téma és akikkel vitatkozol már tisztában vannak azzal mi a Bárka építés és megadják a kellõ tiszteletet. Ven két kimondottan ellenséges, alpári tag, érdekes módon, még nem kötöttek beléd. :-)

Lekvárral együtt nekem is, neki is volt egy idõszakunk amikor mindenkit "megráztunk" volna.
Higyétek el, mindketten finomodtunk. :-) :-) :-)

Áldás!

Morpheus!

Olvastam a régi témák egy részét, és én csak beszélgetek a fórumtagokkal... Vajon azok az "ellenséges, alpári tagok" miért beléd kötöttek, és nem belém?
Egy idõben valóban közös platformon voltam veled, de ez az idõ elég zajos körülmények között elmúlt. Bizonyosan emlékszel rá.

Nem értek egyet a módszereiddel, azzal ahogy az emberekkel bánsz.
Tudod nem elég az emberek testét megmenteni, a lélek ugyanannyira a fontos!
Én valóban finomodtam, remélem te is! :)

Békesség!

Dream_walker
01-31-2015, 03:09 PM
Nem értek egyet a módszereiddel, azzal ahogy az emberekkel bánsz.
Tudod nem elég az emberek testét megmenteni, a lélek ugyanannyira a fontos!

Muhaha, mintha lenne bármi beleszólásunk abba, hogy a lelkünk hogyan dönt, hogyan választ az opciók között. A saját tudatunkat alig tudjuk megregulázni (sokan egyáltalán nem), ne szaladjunk annyira elõre, ahol a lélek van...

Lekvár
01-31-2015, 03:25 PM
Muhaha, mintha lenne bármi beleszólásunk abba, hogy a lelkünk hogyan dönt, hogyan választ az opciók között. A saját tudatunkat alig tudjuk megregulázni (sokan egyáltalán nem), ne szaladjunk annyira elõre, ahol a lélek van...

Tudod az ember fiatalon az egész világot meg akarja váltani, ahogy idõsödik rájön, hogy saját magát is bajos lesz.
Ha jön az összeomlás, az Embert kell megmenteni...az Ember pedig nem csupán hús és vér. Egyébként nem látom értelmét!
Lélek nélkül csak mászkáló zombi lennél, még annak is van aki nem tud róla...bár lehet, van akik eladta? :)

mmilan21
01-31-2015, 03:31 PM
Lélek nélkül csak mászkáló zombi lennél, ....bár lehet, van akik eladta? :)

Van pár ember aki eladta így vagy úgy, a legtöbben viszont bizonyos tudatlanságtól szenvednek, ezért is szükséges meggyõzni õket.

Morpheus
01-31-2015, 08:39 PM
Én nem akarok megmenteni senkit. :-)

Pityubá
01-31-2015, 09:13 PM
Én nem akarok megmenteni senkit. :-)
Legalább, magad és a családodat akard megmenteni. ;)

Dream_walker
01-31-2015, 09:43 PM
Tudod az ember fiatalon az egész világot meg akarja váltani, ahogy idõsödik rájön, hogy saját magát is bajos lesz.
Ha jön az összeomlás, az Embert kell megmenteni...az Ember pedig nem csupán hús és vér. Egyébként nem látom értelmét!
Lélek nélkül csak mászkáló zombi lennél, még annak is van aki nem tud róla...bár lehet, van akik eladta? :)

Nem lehettem tipikus fiatal, mert eszem ágában sem volt megváltani a világot :)
Amúgy igen, az ember nem csupán hús és vér (csont is van :D ), pont erre utaltam én is, hogy a harmadik összetevõt elég bajos összekapni, szerintem az valamilyen szinten rajtunk kívül áll. Míg a tudatot úgy ahogy kézben lehet tartani, a lélek ereje túl nagy, ahhoz vagy akalmazkodik valaki, vagy átmegy lélektelen biorobotba. Mondjuk ez utóbbit is milliárdok mûvelik szerte a világon...

TMIB
05-10-2015, 11:36 PM
Ez volt a kérdés most a Túlélés táron. De jól lehúzták érte a kérdezõt aztán úgy tûnik hogy törölték a kérdését is. :huuu:

Viszont pont elõtte 10 perccel még küldtem a kérdezõnek egy privát üzenetet a fórum címével. :)

Amatorpe
05-11-2015, 10:33 AM
Mi az a túlélés tár?

Pityubá
05-11-2015, 10:49 AM
Mi az a túlélés tár?
Zárt csoport a Facebookon. (https://www.facebook.com/groups/516811981686507/?ref=br_rs)

Amatorpe
05-11-2015, 11:34 AM
Köszi Pityubá! Akkor nekem tárgytalan, nem arcoskodom ott... :)

suuperbus
05-12-2015, 08:29 PM
Én inkább a gazdasági összeomlást tartom reálisnak, bár a legutóbbi hírek éppen növekedésrõl szólnak, most az infláció is alacsony, így bizakodó vagyok. Rossz viszont a demográfiai helyzet, az egészségügyi ellátás, romlik az iskolai színvonal vagyis a kép nem fekete-fehér. Ha pedig valaki munkanélküli, annak a személyes gazdasági csõd ugyanaz, ezért kell tartalékolni, felkészülni. természeti katasztrófa pedig bármikor jöhet, én kint voltam 2006-ban, nem volt semmi az biztos. pedig az egy rövid jelenség volt. Ezért lett volna jobb ha többet is meg lehet jelölni, de így is érdekes azért.

Zacskóbicska
05-13-2015, 06:13 AM
Szerintem a legreálisabb veszély az, ha valamilyen okból megszûnik a fennmaradáshoz szükséges jövedelem és az adott környezetben nem pótolható, továbbá nincs lehetõség odébb állni több 10, vagy 100 km-rel. Ekkor van a nagy bakfitty. Erre kell felkészülni igazán.

Medve
05-13-2015, 12:58 PM
A szavazásból hiányolom az "Azért készülgetek, hogy ha beüt a ...r, akkor ne érjen felkészületlenül. Bármilyen formában is érkezik." válasz lehetõséget. :)

TMIB
05-13-2015, 01:56 PM
Akkor mindenki arra szavazott volna, aztán nem lett volna értelme az eredménynek. :)

Medve
05-13-2015, 02:14 PM
Ez is igaz. :thumbup

Ihasz Laci
06-15-2015, 02:47 PM
en igazabol csak a hetkoznapi eletre keszulok.
azokra a kis dolgokra amik napi szinten tortennek vagy tortenhetnek.
csak, hogy egyszeru peldat mondjak, nem indulok el bicoval munkaba esokabat meg pot gumi nelkul.
az ilyen aprosagok is igenyelnek nemi felkeszulest es ezek viszonylag gyakran elo is fordulnak a napi elet soran. ezert en csak a napi eletre keszulok.

GaborV
08-04-2017, 06:18 AM
A válasz egyszerû és komplex:
Az ok:
http://tenydaralo.blogspot.hu/2016/06/1-klimavaltozas-tevelygesek-gazok-es.html

A globális klímaváltozással kapcsolatos tényeket, hazugságokat és félreértéseket veséztük ki a teljesség igénye nélkül.
Alapvetõen három oldalt érdemes a témában külön venni, a sötétzöldeket, akik magukat környezetvédõnek hívõ messiáskomplexusos unatkozó hipszterek. A második csoportba a tudósok tartoznak, saját tényeikkel és tévelygéseikkel. Végül vannak a szkeptikusok, akik nem hiszik, hogy van klímaváltozás, vagy ha van is azt természetes dolognak tekintik. Kinek van igaza? Járjunk utána!
...
Mint ki fog derülni: HAZUDIK MINDENKI. A Klímaszkeptikusok is csalnak, a tudósok is, a sötétzöldek pedig csak most kezdenek igazán belelendülni.
http://d35brb9zkkbdsd.cloudfront.net/wp-content/uploads/2011/02/oilmoney.jpg

De ebbõl lehet:
Több hónapos vagy még annál is tovább tartó munkanélküliség
Természeti katasztrófa (Hó, szárazság, stb és ezek miatti élelem-, vízhiány, áramszünet)
Gazdasági csõd (kisebb vagy nagyobb)
Társadalmi káosz, bûnözés, erõszakos támadások, közbiztonság hiánya
Háború, polgárháborús helyzet

Szunyog
08-15-2017, 04:25 PM
Én elsõsorban harmadik világháborútól tartok, vagy gazdasági összeomlástól, talán még a klimaváltozást is említeném.
Sokan vagyunk, nem tudok hirtelen évekre felkészülni.
Elsõsorban annyi idõre van szükségem amig fel tudok eszmélni, hogy mi a sz.r is történt...A többit majd megoldom.
De a cél az egy évre elegendõ ellátmány.
Ha tovább tart a parti és ennyi idõ alatt
sem sikerült alkalmazkodni akkor úgyis mindegy.

mmilan21
12-03-2017, 12:00 PM
Jelenleg sok-sok átgondolás után, a tapasztalataimból levonva a konklúziókat, amennyire lehet univerzálisan igyekszek készen állni a váratlan/szélsõséges eseményekre.
Elég csak megnézni az elmúlt 30 év eseményeit a világ minden tájékán. A legkülönfélébb események történtek a világ különbözõ pontjain, leszámítva a nukleáris háborút, de a Fukusimai atomkatasztrófa is épp elég felfordulást tudott okozni és okoz jelenleg is a bioszférában.

Egy természeti/elemi csapást hosszútávon nem könnyû elõre jelezni. A társadalmi feszültségek robbanáspontját szintén körülményes kikövetkeztetni. Ami ennél még inkább kérdéses az az, hogy hol fog bekövetkezni egy ilyen esemény(sorozat) legközelebb és hogy érinteni-e fogja kistérségünket is valamilyen formában?

Éppen ezek miatt egy általános felkészülést folytatok, aminek keretében minél inkább sokoldalúan felhasználható eszközöket és gyakorlati tudást gyûjtök össze.

Tegyük fel hogy összeomlik ismét(de ezúttal teljesen) az egyébként semmi valós értékkel nem bíró pénzrendszer. Ez az amikor meginog a mátrix és az embereknek szembe kell nézniük a valósággal és ez nem egy pár hetes folyamat normál esetben, hanem egy évig is eltarthat mire egy ember ilyen tekintetben elkezd egyáltalán ébredezni. (Persze ekkor sincsen rendesen felébredve, de látja már az alapvetõ igazságokat.) Már ha egyáltalán fel akar ébredni és nem mindenáron ragaszkodni a berögzõdött szokásaihoz.
Ekkor jó szolgálatot fognak tenni a beszerzett eszközeim és a használatukhoz szükséges tudás/tapasztalat is.

Tegyük fel hogy nem történik komolyabb gebasz itt a Kárpát medencében az elkövetkezõ 20 év folyamán. Történnek kisebb-nagyobb zavargások, áramszünetek, gyakrabban történnek szélsõséges idõjárási események és szétzilálódik még jobban a társadalom. Kivándorlás, bevándorlás és a többi ami ezekkel jár. Idõközben viszont az alulról szervezkedõ kezdeményezések egy része el kezd összeérni(a másik része vegetál, széthullik és/vagy elsorvad), majd ezek elkezdenek lényeges gazdasági tényezõvé válni. Idõvel a rendszer alapjába véve kezd megváltozni ezek miatt. A technológia elõnyeit ésszerû módon alkalmazva, viszont újra emberközpontú társadalom kezd kiépülni. A földi paradicsom még messze-messze van, viszont igazságosabbá válik a rendszer, mert az emberek azzá teszik.
Ez esetben is hasznosak tudnak majd lenni a dolgaim, sõt... Talán csak ez esetben érezhetném leginkább elõnyösnek a többirányú szakosodásomat.

A lényeg hogy minden felmerülõ helyzetben jobbak az esélyeim az átlagosnál, azoknál akik 3 nap áramszünet után már rágják a küszöböt és törik be a kirakatokat az éhségük miatt. Elvégre pont az a célja itt mindenki másnak és a felkészülõ mozgalomnak is úgy általában, hogy jobbak legyenek az esélyek egy ilyen helyzetben és nem mellesleg a mindennapokban.

Törölt_reg
12-31-2017, 04:53 AM
...gondolatok a témában...(KÉREM NEM KIRAGADNI MONDATOKAT,SZAVAKAT,BETÛKET és arra posztolni,MERT ÚGY ÉRTELMETLEN)
"Felkészülés"..mit is jelent ez a szó?
Elõször gondold át reálisan mi baj érhet!...egy Borsodi kis faluban nem biztos,hogy radioaktív szennyezõdésre kell felkészülnöd(bár ha van kidobni való milliód..tedd meg)
..szóval a kockás füzet és írd...lehetek beteg,lehet a gyerek beteg,messze van a kórház,a cigis 4-kor bezár,ellopták a fûkaszát,ha bezár az üzem költözünk vagy közmunkás leszek,tavaly elõtt elment az áram egy napra,az asszony a városban mûszakozik és fél az esti busztól hazafelé,....szóval a reális valóban megtörténõ dolgokat vesd papírra....
Ha ez meg van...fundáld ki mit tudsz ellene tenni...tedd mellé a pénzt és csináld meg!Jól van..fel is készültél!
..második lap a füzetbe...hallottam,hogy...a videóban fejtegették,hogy...a politikus vizionálta,hogy...a haver,a fórumtárs mondta,hogy...és következnek a belebeszélõ,teljesen hihetõ,alátámasztott konteók,rémtörténetek,paranoiák sokasága....
....csak rettegsz és vásárolsz..rettegsz és vásárolsz....és azt hiszed Ez a felkészülés...,hogy majd kimész az erdõbe õzike,hogy majd számszerrel mészárlod a zombikat,hogy majd a lázcsillapító kúpot megtermeled a kiskerbe,---
....és gyûlik a kacat...a kereskedõ pedig dörzsöli a kezét...(ez is vett 3 ezeré egy szikra vetõt...mert elfogy a gyufa ugyibár...)..egyébként ha már mindenre felkészültél,úgyis fogsz találni egy újabb fenyegetést,amire lehet költeni a netes áruházak kifogyhatatlan ,évente megújuló kínálatából..
Pár dolog amit nem árt ha tudsz..
-nem vagy vadállat...sem az immunrendszered,sem a környezeti hatások elleni védelmed,sem a testi erõd..nem alkalmas arra,hogy a társadalom által biztosított javak nélkül tartósan életben maradj! (filmek,videók,történetek...ugyan már..gondolkodj!)
-társadalom....nem vagy egyedül(még akkor sem ha együl élsz)..élvezed a boltok kínálatát,a törvény biztosította magántulajdont,a szolgáltatásokat,a lehetõségeket...ha ezek nem lennének?...(de képzeld el ha nem lennének..minek kellene történnie ahhoz,hogy ne legyenek?)
-jogrend...képzeld el ha nincsenek többé törvények...a tulajdoni lapjaid gyújtósnak jók csupán,már nincsen semmid...csak amit elbírsz és meg tudod fizikailag védeni(nincsen 107 és nincsen bíróság)
-egészség...30 éves korod után gyakorlatilag haldokolsz,mesterségesen az egészségügyi rendszernek köszönhetõen maradsz életben...már ha nem ér baleset vagy nem leszel beteg(szervezett egészségügy nélkül?)gondolkodj reálisan!
-élelem..gondold át ha leáll a szervezett,nagyipari élelem termelés és majd 8 milliárd ember rászabadul a készletekre és a kiskertben megtermelt kajádra....meddig tart ki a kaja?...Te meddig tartasz ki?..meddig tudod védelmezni a dolgaidat?
-Pénz..remélem jegyzeteltél a kockás füzeted második vagy ezredik lapjára és összeírtad mennyi baj érhet...és tedd mellé a pénzt!....van annyi?????
Ezekkel a gondolatokkal Kívánok mindenkinek katasztrófa mentes Boldog Új Évet!

TMIB
12-31-2017, 05:44 AM
Ha megnézed, nincs olyan aki rádioaktív katasztrófára készülne, bár a világon itt-ott felmerülnek problémák, és Magyarországon is van erõmû. Amúgy a jódtabletta az amivel készülni szokás rá, esetleg egy alap mérõmûszer és hasonlók, nem milliós összeg.

Amit írtál, az mind arról szól, amit megjelöltek mások. Házi és országos gazdasági csõd, az tulajdonképpen egyszerû munkanélküliség, pénzhiány. Abból következhet a megromló közbiztonság is. De van aki csak kevésbé akar függni a rendszertõl.

Nincs rettegés és vásárlás, én se vettem semmit már régóta. Megvettem az alapokat, talán jó lenne beruházni valami napkollektorba, olcsóbb kis szélerõmûbe, de az is a mindennapokhoz szükséges dolog, nem feltétlenül "prepperkedés". A rettegés se tudom honnan jön elõ mindig. Ja, bárkibõl lehet munkanélküli, bárkit kirúghatnak, megszûnik a gyár, befuccsol a vállalkozás. Ezt valóságnak hívják. Ha meg Magyarországon élnék, mindig azon járna az agyam hogy hogy védjem meg magam az utcán, mert ott állandóan azzal volt gondom. (Itt már nincs olyan problémám, szerencsére.)

Mikor ideköltöztünk nem volt gyufánk, se öngyújtónk. Szikravetõnk volt. :)

Akinek mindene megvan, az hobbiból vásárol. Van aki cigarettára költ, van aki alkoholista, van aki drogos, van aki megveszi a legújabb iPhone-t, méregdrága ruhákat. És van aki meglepi magát egy új bicskával, multitool-al, egy minõségibb hátizsákkal. Perzse igaz, az árából be is rúghatna, de az mivel lenne jobb? A család szerintem jobban örül annak hogy "apa vett valami kis izét és most boldog", mint ha "apa már megint részeg". Az elõbbi azért csak jobb.

Nem tudom a vadállat mit akar jelenteni. Szerintem megint kevered a bushcraftot és a prepperkedést. A bushcraft szól arról hogy valaki erdõben van és kint alszik meg ilyenek, aki csak prepper az otthon alszik, csak tele van a kamrája tartós élelmiszerrel és van egy hordó ivóvize.

Ha szerinted képtelenség társadalom nélkül élni, akkor mi van azokkal akik hetekig, vagy hónapokig ki se mozdulnak a tanyáikról?

Minek kellene történnie ahhoz hogy ne legyenek dolgok, ne legyen szolgáltatás? Egyszerû a válasz. Kirúg a fõnök. Hirtelen se munkád, se pénzed, villany kikapcs, víz kikapcs, étel semmi, boltokról, vásálásról nem is álmodhatsz. Vagy ki se rúg a fõnök, egyszerûen csak súlyosan lebetegszel, vagy balesetet szenvedsz és nem tudsz dolgozni. Minden megszûnik, fõleg ha valaki egyedül él és nincs senkije, akkor az egy valódi SHTF. Ha nincs tartalék, akkor annál nagyobb gebasz nem is kell.

És mi van ha valaki 30 éves kora után már lefelé épül? Most ez jelentse azt, hogy aki 30 az pusztuljon el és ne is akarjon már semmit az élettõl? Nem igazán értem a felvetést.

Meg hogy ne termelj ételt, mert úgyis ellopják? Vagy nem értem. Miért lenne baj ha valaki kertészkedik? Az nem prepper téma, a nagyanyám is ültet paprikát, az akkor baj vagy nem baj? Szóval nem értem mi a gond.

Én takarékos vagyok, így van egy kis pénzem, kis ezüstöm, ha már az üzletem gyenge lábakon áll az elmúlt 1-2 évben. Csak a legszükségesebbeket veszem, ami hasznos, aminek az ára esetleg visszajöhet. Víztartalékunk nem volt mikor a kút-szivattyúnak baja lett, pedig NAGYON jó lett volna ha van 2 hektónyi ivóvizünk. De jóval kevesebb volt. De arra is emlékszem hogy Magyarországon kis falvakban voltak ivóvízproblémák, mérgezõ anyag a vízben, aztán kocsik jártak a falvakban hogy palackozott vizet osszanak.

(Nem emeltem ki mondatonként, szerintem a szöveg így nagyon kevéssé átlátható és mindent más szavakkal kellett leírnom, de gondoltam így teszem ha már kérted.) :)

Törölt_reg
12-31-2017, 09:40 AM
..nem tényleg nem érted...ergó nem Neked szólt....BÚÉK!

raktaros
12-31-2017, 10:23 AM
TMIB jól összefoglalta az én gondolataimat is. BUÉK!

Alpha
01-01-2018, 10:37 AM
Talán az áthelyezés vagy valami más miatt, de most levette a tiltást doom eszmefuttatásáról. Érdekes írás...
Doom! Szerintem írtam már, de megismétlem. Kevésbé lenne provokatív, ha a saját gondolataidat úgy írnád le, mint vélemény, nem pedig úgy mint biztos jövõkép.
Véleményem szerint tévhitben élsz és látszik, hogy csak elméletben folytatod a prepperkedést, de ezt nem vitatémának szánom. Tapasztalatból megtudnék cáfolni több állításod is, de feleslegesnek érzem.
Boldog Új Évet Mindenkinek!

Alpha
11-28-2019, 05:55 PM
Szerintetek mekkora érdeklõdés kisérne egy magyar nyelvû youtube csatornát, ami gyakorlatban foglalkozna felkészüléssel / önellátással?
Végigkisérne egy BOL építést, élelem elõállítást - tartósítást, használati tárgy tesztelést, növénytermesztést, állattartást, technikákat mutatna be, stb.
A csatorna életbentartása miatt több helyszínen, több személy is csinálhatná vagy fuzionálva több témát össze lehetne kapcsolni.
Most vagyok egy újabb tanya és föld vásárlásba az erdõnktõl nem messze, ahol szinte nulláról kezdek mindent. Nem profitorientált csatornára gondolok, hanem közösségépítõ ismeretterjesztõre.
Várok véleményeket és ötleteket a témával kapcsolatban.

WestBam
11-28-2019, 07:00 PM
Egyedi lenne, ha értelmesen csinálod jó is lenne szerintem. Pénzt nem tudom mennyire hozna, de ha nem munka számodra akkor hosszú távon mindenképp érdemes csinálni. ha másért nem, hogy lásd magadon mit kellett volna másként, mondjuk fél-egy év múltán.

Ged
11-29-2019, 07:40 AM
Szerintem a fórumtársakat biztos érdekelné. Abban már nem vagyok biztos, hogy a rengeteg teendõd mellett lenne-e idõd és energiád még erre is, de kívánom, hogy legyen.
Elsõk között lehetne arról írni/beszélni, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni egy ilyen célú terület kiválasztásánál. Nálad nyilván a meglévõ erdõhöz való közleség volt az elsõdleges szempont.

bel
11-29-2019, 09:48 AM
Szia,

Engem erdekelne, es azt gondolom, hogy meg sok masik embert is.
De az biztos, hogy eleg nagy munkat kell beletenned.

Bel

cattaro
11-29-2019, 04:36 PM
Szerintem jóval több embert érdekelne, mint akik írnak a fórumba, sõt külföldrõl is nyilván sokan kattintanának, ha megfelelõ #tag-ekkel van ellátva a videó, netalán angol feliratokkal.

TMIB
11-29-2019, 05:09 PM
Jól összeszedett, hasznos, artikulált videók mindenkit érdekelnek. Nem muszáj hogy profin nézzen ki, manapság már egy mobil is tud 1080-as felbontást. Viszont ami lényeges, hogy időbe telik a videók elkészítése és csak úgy érdemes csatornát indítani neki, ha éveken át havonta lesz 1-1 videó. A legtöbb videós az első pár videó után megunja, pedig annyinál még be sem futhat egy téma. Az biztos hogy itt a fórumon megoszthatod a videókat ha készítesz.

(Később átteszek ezt a beszélgetést egy megfelelőbb tobicba. Talán régebben már volt is hasonló indítva.) :)

Alpha
11-29-2019, 08:09 PM
Jól összeszedett, hasznos, artikulált videók mindenkit érdekelnek. Nem muszáj hogy profin nézzen ki, manapság már egy mobil is tud 1080-as felbontást. Viszont ami lényeges, hogy idõbe telik a videók elkészítése és csak úgy érdemes csatornát indítani neki, ha éveken át havonta lesz 1-1 videó. A legtöbb videós az elsõ pár videó után megunja, pedig annyinál még be sem futhat egy téma. Az biztos hogy itt a fórumon megoszthatod a videókat ha készítesz.

(Késõbb átteszek ezt a beszélgetést egy megfelelõbb tobicba. Talán régebben már volt is hasonló indítva.) :)

Indítottam egy topicot régebben. Úgy volt, hogy az erdõben építek gazdaságot, de infrastruktúrális és munkahelyi gondok miatt felfüggesztettem a projektet még a legelején. A mostani telek is még kifüggesztés alatt van. Ha vége a folyamatnak, akkor csinálok egy topicot neki és megosztom a fejleményeket. Addig elkezdem a videok készítését, vágását, stb. Na meg átgondolom a témákat.
Majd jelentkezek vele...

TMIB
03-21-2020, 01:21 PM
Azt hiszem így egyszerre többet is kaptunk illetve van esély arra hogy már úton van a társadalom felé...

Több hónapos vagy még annál is tovább tartó munkanélküliség
Természeti katasztrófa (Hó, hurrikán, földrengés, a miatti élelem-, vízhiány, áramszünet)
Gazdasági csõd (kisebb vagy nagyobb, bármilyen okból, esetleg olajhiány miatt)
Társadalmi káosz, bûnözés, erõszakos támadások, közbiztonság hiánya
Háború, polgárháborús helyzet
Célom egyszerûen a mai társadalomtól való eltávolodás, az önellátás
Világvégére készülök (Meteorbecsapódás elpusztítja a Földet, felrobban a Nap, stb.)

Munkanélküliség az most sokaknál probléma lett. A vírus az valamilyen formában természeti katasztrófa. Élelem, vízhiány, áramszünet simán jöhet még ezután. Gazdasági csõd az itt van már most is. Pár nap alatt ideért. Társadalmi káosz? Van. Bûnözés, erõszak, közbiztonság hiánya, esélyes...

P. Dude
07-10-2020, 05:55 AM
Emlékeztem, hogy anno a Városi túlélõ blogon láttam egy posztot a "túlélõ piramisról" (https://varositulelo.blog.hu/2012/09/10/tulelo_piramis). Tegnap megkerestem. Örülök, hogy eszembe jutott, mert jól használható az én helyzetemben.

Írtam már, hogy nagyon az elején vagyok a prepperkedésnek, amiket itt olvasok az aktív tagoktól, az elõtt tényleg le a kalappal! Nálam ez egyelõre kimerül a konzervek stb. gyûjtésében, és nem is vagyok olyan élethelyzetben, hogy ennél sokkal többet tudjak most foglalkozni vele. De a semminél ez is lényegesen jobb, és minden héten van egy kis fejlõdés.

A piramis azért jó, mert támpontokat ad és felállít egy hozzávetõleges rendszert. Tudom, hogy pont a prepperkedésben igazából nem lehet "rendszert" alkotni. Viszont én meg ilyen vagyok, és ezt hiányoltam sok írásban, oldalban. Hogy ha valaki már nem 20 éves, él egy átlagos begyöpösödött életet :) , nem foglalkozik készüléssel, azt sem tudja mi az a prepper, az hogyan kezdje el ezt az egészet úgy, hogy ne vesszen el rögtön a szerteágazottságban.

Ezért tetszik a Városi túlélõ, több más írása (https://varositulelo.blog.hu/2012/02/05/10_font) is olyan jellegû, hogy segíti a kezdõket egy listával vagy egy kis rendszerrel. Emellett egy teljesen "hétköznapi emberbõl" indul ki. Néha ekézték is emiatt a kommentekben, pedig a valóságot mutatja be: egy átlagos városi ember nem kútásással fogja kezdeni, hanem elmegy a Tescóba és vesz 3 hétre ásványvizet, stb.

A piramisban én most a második, sárga szintet lõttem be: készülés 3 hétre, kiterjedt veszélyhelyzet, regionális katasztrófa esetén. Vagyis arra készülök, hogy ha bármi miatt 3 hétig nem mozdulhatok ki sehova, az ne okozzon gondot. Ismerem a korlátaimat. Ez az a szint, ami "alap készségekkel" megoldható, nem kell hozzá különösebben tanulni, új képességeket elsajátítani, gyakorolni. Persze az is tervben van, de az egy késõbbi szint lesz. Ez a 3 hétre készülés egy átgondolt, szisztematikus felszereltséget és készletezést jelent, amiben viszont jó vagyok, rááll az agyam a rendszerezettségre.

Úgyhogy ma ebbõl a szempontból fogom átnézni a listáimat, hogy mi az, ami szükséges még egy 3 hetes, "enyhébb SHTF-re" készülve.

P. Dude
07-10-2020, 10:13 AM
Most megnéztem a piramisos poszt kommentjeit is. Azért érdekesek...

Van összesen négy hozzászólás. Az elsõ rögtön kezdi a kifogásokkal, hogy de hát minden eseményre máshogy kell készülni, minek gyûjtsek kaját, ha jön egy zombivírus. Aztán gondolom, most a korona idején õ verekedett parizerért meg vécépapírért a boltban.

A második komment szerint ha van puska, akkor azzal úgyis meg lehet szerezni minden mást.

A harmadik és negyedik hozzászólás pedig közli, hogy õk a piramis utolsó, fekete szintjére készülnek, ami a teljes társadalmi/gazdasági összeomlás, háború, és egy állandó, átfogó önellátás kiépítése. A negyedik még ragozza is, hogy egyedül erre érdemes készülni, meg neki aztán semmi egy 3 napos túlélés, azt õ még annyira sem tartja, hogy egyáltalán készüljön rá valamivel.

Megjegyzem, a 3 napos zöld szinten egy földrengést, árvizet/belvizet, hó- vagy szélvihart, egy hosszabb áramszünetet, vagy éppen egy erõszakos zavargást értett a poszt. De ez a hozzászólónak meg se kottyan: "3 napra minek is készülnénk. 3 napra elmegyek kirándulni, sátorral, kajával, vízzel,stb, bármikor. A 3 nap nem gáz." Õ árvízben vagy utcai lövöldözésnél elmegy kirándulni. Piknikezik. :haha: Ebbõl látszik, hogy már a posztot sem olvasta el, de azért hozzászólt.

Meg nyilván ha a fekete után is lenne még egy szint, akkor õk arra készülnének. De azért kíváncsi lennék, hogy most mit alakítottak a járványhelyzet alatt.

WestBam
07-10-2020, 02:16 PM
Mirõl beszélsz, jól haladsz Te a felkészüléssel ahogy látom a posztjaid.
Ha a 3 hét belövése a cél akkor ne csak a kajára gondolj, hanem a vízre is, sõt, arra koncentrálj erõsen, mert víz nélkül a kaja vagy bármi más semmit nem ér ;) Ha víz van akkor már könnyebb a dolgod sokkal. Számomra egyébként ez a legnagyobb probléma a város közepén. Hiába veszek pár zsugor vizet, 3 heti víz ha csak iszunk akkor is rengeteg, nálunk nagyjából 10l/nap megy el csak ivásra, mosakodás, fõzés, klotyó lehúzása, semmi más nincs benne ebben. Ez alapján 210l víz kellene 3 hétre csak inni, ami kb. 23 zsugor ásványvizet jelent. Az pedig rengeteg, no persze nem a befektetett összeg a sok, hanem a mennyiség. Ezt valahol tárolni is kell.

P. Dude
07-11-2020, 11:53 AM
Köszi a biztatást! :thumbup

Igen, éppen a víz járt az eszemben, nemrég kérdeztem is a kútról a víztisztítós topikban (http://magyarprepper.us/showthread.php?820-V%EDztiszt%EDt%F3k/page20&highlight=v%EDztiszt%EDt%F3). Több gondom is van vele.

1. Kb. 100 éves kút, sajnos elromlott, így manuálisan nem mûködtethetõ, szivattyúval megy. Nem tudom, hogy mennyibe kerülne megcsináltatni, de abban biztos vagyok, hogy drága lenne, én meg most nem állok jól.

2. Négy méter mély, betonlap rajta, ha elmenne az áram, akkor onnan vödrökkel kinyerni a napi vízszükségletet nagyon macerás lenne. És az csak a víz felhozatala, tisztításról akkor még nem beszéltem. Szerintem azt sokan elfelejtik, hogy egy SHTF-ben kábé mindent háromszor annyi idõ megoldani. Fõzés, fûtés, akármi. Egy sima áramszünet kábé egész napos elfoglaltságot ad, közben folyamatosan problémák (https://www.antalffy-tibor.hu/2023-aramszunet-2014), új dolgokat megtanulni stb. Viszont a napi létezésnek ugyanúgy ki kell jönnie maximum 17 órából. Ha csak 7 óra alvással számolok, ami az abszolút egészségi minimum. Ezért próbálok figyelni a prepperkedésnél az idõtényezõre is.

3. Amíg van áram, addig szivattyúval mûködik a kút. De most valamelyik nap nem jött, elfogyott a talajvíz. Ez nagyon ritka, talán most fordult elõ másodszor hosszú évek alatt. De azért nem túl biztató. Ha SHTF van, és a nyári kánikulában csak egy vagy két napra elmegy a víz a kútból, akkor szivacs.

4. Továbbra sem látom át a tisztítás kérdését. Van errõl egy poszt (https://varositulelo.blog.hu/2012/09/17/viztisztitas_-szures_alapfokon?desktop) a Városi túlélõn, de igazából nem tud semmi biztosat mondani, különféle módszerek kombinálásáról beszél stb. Van hozzá 100 komment (https://varositulelo.blog.hu/2012/09/17/viztisztitas_-szures_alapfokon#comments), nagyrészt össze-vissza beszélnek és egymással vitatkoznak. Nem egyszerû kérdés, egy ismerõsöm anno életveszélyes állapotban volt kórházban, mert bekapott valami speckó betegséget, amikor olyan vízbõl ivott, amit már nagyon régen tettek el. Én clostridiummal voltam kórházban, ami mellé párhuzamosan bekaptam egy szalmonellát is. Az nem állott víztõl volt, hanem az Augmentin nevû antibiotikumtól. Nem kívánom senkinek. Csak arra írom, hogy azért a víztisztítás kérdésében szerintem több kell a találgatásnál meg személyes véleményeknél, meg kísérletezéseknél. Nem jó a belekkel szórakozni.

varég
07-11-2020, 12:24 PM
Köszi a biztatást! :thumbup

..

1. Kb. 100 éves kút, sajnos elromlott, így manuálisan nem mûködtethetõ, szivattyúval megy. Nem tudom, hogy mennyibe kerülne megcsináltatni, de abban biztos vagyok, hogy drága lenne, én meg most nem állok jól.

...

A kútról egy képet tudnál feltölteni?
Lehet nem vészes a megoldás.

P. Dude
07-11-2020, 01:34 PM
A kútról egy képet tudnál feltölteni?
Lehet nem vészes a megoldás.

Üdv!

Hát a mûszaki ismereteimet tekintve lehet... A kút szerintem öntöttvas. Évtizedek óta nem használható manuálisan, én még soha nem is láttam eredeti mûködésben.

A kút:

8778

És hozzá a szivattyú:

8779

Anno megrepedt maga a kút, és azért nem lehet használni:

8780

varég
07-11-2020, 01:43 PM
Üdv!

Hát a mûszaki ismereteimet tekintve lehet... A kút szerintem öntöttvas. Évtizedek óta nem használható manuálisan, én még soha nem is láttam eredeti mûködésben.

A kút:

8778

És hozzá a szivattyú:

8779

Anno megrepedt maga a kút, és azért nem lehet használni:

8780
Valószínûleg a repedés miatt halott a kutad.
De az is lehet, ha az öntvényt meg lehet hegesztetni, akkor újra üzemképessé válhat.

Szerintem érdemes lenne egy ún. Norton kutat telepíteni, anyagköltséggel együtt 30000Ft-bõl kijöhet.
(15 a kút az obiban, visszacsapószeleppel a többi a lábszelep, és a csövek)

Nekünk a telken olyan van, kb. 30 éve mûködik, bár néha újra kell bõrözni a tömítést, de azon kívül nem sok baja van.

P. Dude
07-12-2020, 03:25 PM
Alakul ez. Arra jutottam, hogy egyelõre követem a Városi túlélõt (https://varositulelo.blog.hu/2012/05/23/viz_tarolasa): elsõ körben begyûjtök 3 napra elegendõ vizet, fejenként napi 4 literrel számolva, plusz a kutya adagja. Az már valami, és ha valahol 3 napnál tovább nincs iható víz, ott már valószínûleg vannak más gondok is. És egy "összetettebb" SHTF az én mostani "prepper light" szintemen úgysem lenne megoldható, így ez a 3 napos víztartalék jelenleg jó kompromisszum.

Egyébként a blog is azt írja (https://varositulelo.blog.hu/2012/05/23/viz_tarolasa), hogy 3 nap a határ, amire elsõ körben érdemes vizet félretenni. Persze lehet nagyobb mennyiségben is tárolni, de a helyfoglalás és a megromlás miatt 3 napon túl talán érdemesebb inkább utánpótlásban, mint felhalmozásban gondolkodni. Erre nekem ott a kút, amibõl áramellátás mellett szépen gyün a víz. Ha meg nem lenne áram, akkor ha kicsit macerásan is, de 4 méterrõl fel lehet hozni vödrökkel azt a napi vízmennyiséget.

Ahogy írtam, évek sora alatt talán összesen kétszer fordult elõ, hogy mondjuk egy napra elment a talajvíz, így ezzel azért nem kell reálisan számolni. Ha meg mégis elmegy, ott a 3 napos tartalék.

"Csak" a kútvíz tisztítását kell megoldani. Szerintem az lesz a legegyszerûbb, ha elsõ körben bevizsgáltatom a vizet, aztán összespórolok valamilyen profi szûrõre. Ha hozzáértõk már megoldották, akkor én mit kísérletezgessek?

P. Dude
07-22-2020, 08:46 AM
Na jó, a víz bevizsgálása most felejtõs. A laborból, akikkel felvettem a kapcsolatot, kérdezték, hogy milyen felhasználású lenne a víz, illetve ha nem hatóság kéri a bevizsgálást, akkor én adjam meg a vizsgálati paramétereket. Mi vagyok én...? Visszaírtam, hogy van-e náluk ivóvíz felhasználáshoz valamilyen vizsgálati csomag/panel, erre már nem válaszoltak. Pedig a honlapjuk szerint segítséget nyújtanak a paraméterek kiválasztásához.

Ahol egy jó tájékoztatást találtam, az a vizkemia.hu oldal. Ott leírják, hogy ami nem védett réteg, az a víz simán változhat mezõgazdasági/ipari tevékenységtõl, valamint nagyobb esõ hatására is könnyen. És ezekre a változási kockázatokra nem lehet következtetni abból, hogy megnéznek néhány paramétert. Õk egy 21 tényezõs vizsgálatot javasolnak, ahol olyan paraméterek is szerepelnek, amiknek nincs jogszabályi egészségügyi határértékük, de utalnak a víz eredetére, és az esetleges jövõbeli változásokra. (Mondjuk a lista itt sem szerepel a honlapon.) És emellett arzénvizsgálatot javasolnak még, ha ivóvíz a cél.

Ha ez az elsõ vizsgálat megvan, akkor ebbõl tudnak javaslatot adni, hogy milyen paramétereket kell újra megnézni, hogy kiderüljön, változtatja-e a vízminõséget csapadék, ill. mezõgazdasági/ipari tevékenység.

És amit még ajánlanak, az egy kútfertõtlenítés, mert a bakteriális szennyezõdések is komoly kockázatot jelentenek. Õk nem tartják célszerûnek, hogy bakteriális bevizsgálás legyen, mert az drágább lenne, mint egy fertõtlenítés.

Viszont ez Pesten van, úgyhogy nem játszik. A másik, hogy az alapvizsgálat 27 rugó, plusz 7 ezer az arzén, vagyis az 34 ezer pénz. Plusz a második vizsgálat költsége. Plusz a fertõtlenítés költsége. Ez meg most nekem nem férne bele.

Még mindig azt találom a legegyszerûbbnek, ha összespórolok egy komolyabb szûrõ kütyüre, és azzal tisztítanám a vizet szükség esetén. Nagy gebaszt csak nem hagyna benne. Meg nem is hiszem, hogy problémás lenne a víz. Medencézés évek óta megy benne, rokon kisgyerekek lubickolnak rendszeresen, senkinek nem lett tõle semmi baja.

Fekete-Báró
01-31-2021, 04:52 PM
Az én véleményem/tudomásom szerint kétféle szennyezéssel kell számolni: mikrobiológiai és kémiai eredetûvel. A mikrobiológiait (vagyis a különbözõ kórokozókat) egy jó szûrõvel el tudod távolítani. Szûrõbõl én egy LifeStraw márkájút javaslok, mert ezek viszonylag megfizethetõ árúak, de jó minõségûek. A LifeStraw Mission pl. még a vírusokat is kiszûri, és
18 000 L víz megtisztítására alkalmas. (Én korábban LifeStraw Family-t vettem, ez hasonló szûrõképességû és kapacitású, csak a tartálya más - ezt a típust már nem lehet kapni.)
A kémiai anyagokat leginkább aktív szenes szûréssel lehetne eltávolítani. A mi környékünkön pl. magas a talajvíz vastartalma, érezni lehet a víz illatán is. Erre is van aktív szenes technika, de szerintem ezt a vizsgálati eredmény függvényében érdemes tervezni.

bel
01-31-2021, 08:04 PM
Sziasztok,

Persze egy teljes erteku labor kemiai vizsgalatnal ez (https://www.ebay.com/itm/100Strips-14in1-Swimming-Pool-Spa-Water-Test-Strips-Nitrate-Nitrite-PH-Hardn-AU/254693828604) joval kevesebbet er, de nem art legalabb ennyit tudni. A tudomasom szerint az aktiv szen nem szedi ki a nitrit/nitratot, szoval ezt foleg fontos tudni, hogy mennyi van a vizben.

Fontos, hogy ez a tesztcsik csak kemiai infot szolgaltat, vagyis amit tokeletesnek mutat, az biologiailag meg lehet szennyezett, ilyen szempontbol meg meg kell tisztitani (forralassal, klormesszel, mikro-szuressel).

Bel

P. Dude
03-29-2021, 04:18 PM
Írtam egy "helyzetjelentést" arról, hogy szerintem mi várható. Jó hosszú lett, de hátha érdekel valakit. Nyilván amire a leginkább lehet számítani, az meghatározza a készülés hogyanját is.

Szóval én úgy látom, most az a forgatókönyv, amit Orbán Viktor mondott (https://mediaklikk.hu/miniszterelnoki-interjuk/cikk/2021/03/14/orban-viktor-miniszterelnoki-interju-vasarnapi-ujsag-marcius-14/) március 14-én: "Járványok korát éljük." A videón 21:30-tól beszél errõl. Azt mondja, hogy a madárinfluenza után a covid ennek a második nagy hulláma, és "jó okunk van föltételezni" késõbbi újabb járványok kitörésének a lehetõségét.

Beszélt (https://m.facebook.com/orbanviktor/videos/528613601137019/) errõl már tavaly április 11-én, is, a "hivatalos" járvány 31. napján: "Most a járványok kora jön, tehát most ez az elsõ csak, amit még kitapasztalunk, mert lesznek ilyenek. Nem biztos, hogy mind ilyen nagy, meg ennyire kitett, de lesznek folyamatosan, ezért szerintem nekünk járványkórház kell." (A videón 00:46-tól)

Ezt erõsíti Bill Gates interjúja (https://index.hu/kulfold/2021/02/16/bill-gates-bioterrorizmus/) is (videó a cikkben), aki idén február 4-én beszélt arról, hogy a koronavíruson sokkal könnyebben túljuthat az emberiség, mint az azt esetlegesen követõ újabb, mesterségesen elõállított járványokon, amelyeknek a kórokozói a biote..oristák által akár irányíthatóak is lehetnek.

Azt se felejtsük el, hogy Bill Gates 2017 elején "megjósolta" a mostani járványt, és már akkor is arról beszélt, hogy az újonnan támadó vírusok mesterséges fegyverek lehetnek. Ezen a videón (https://youtu.be/57HrquNcc5E) 2017. február 21-én Szlávik János infektológus fõorvossal beszélgetnek Bill Gates szavairól. Azt mondja, hogy a tudományos világ nem érti, hogy Bill Gates miért nyilatkozott ilyet, mert semmilyen adat nem utal arra, hogy bekövetkezne egy ilyen járvány. Hozzáteszi, hogy Bill Gates üzletember, aki pénzelt kutatásokat ebben az irányban, és a nyilatkozatának inkább ehhez lehet köze.

Szlávik azt is kijelentette a 2017-es beszélgetésben, hogy egyetlen olyan vírus létezik a világon, ami - mesterségesen átalakítva, "felturbózva" - kialakíthatna egy tízmilliók halálát követelõ világjárványt: az influenza. A létezõ madárinfluenzát említi, ami állatról emberre terjedve szinte 100 %-os halálozási arányú. Azt mondja, csak ezt kellene átalakítani úgy, hogy emberrõl emberre is terjedjen.

Tekintve, hogy a covid idõszakában az influenzajárvány világszerte ténylegesen és teljes mértékben elmaradt - ahogyan ezt Szlávik is elismeri (https://infostart.hu/interju/2021/02/18/szlavik-janos-a-virus-mar-nem-tud-velunk-szemben-nyerni) egy idén február 18-ai interjúban (hangfelvétel a cikkben, 26:45-tõl beszélnek errõl) -, nehéz nem arra gondolni, hogy a covid nem más, mint a mesterségesen átalakított influenza. Szlávik magyarázata az influenzajárvány elmaradásáról szerintem nem állja meg a helyét. A covid még a tavalyi év vége felé is 12-13-szor volt kevésbé fertõzõ (https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20201007-covid-19-mit-mond-a-statisztika), mint az influenza (az influenza fertõzési aránya még most is több mint háromszorosa a covidénak). Az influenzajárvány elmaradását pedig már 2020 közepén megfigyelték. Márpedig, ha egy sokkal kevésbé fertõzõ járvány a védekezések ellenére világszerte tombol, akkor az influenzának valósággal aratnia kellett volna.

A fent linkelt interjúban érdekes módon már Szlávik sem osztotta a saját 2017-es véleményét arról, hogy kizárólag az influenza lenne képes - átalakítva - súlyos világjárványt okozni. Beszélgettek például arról, hogy Afrikában újra terjed az ebola, hogy a koronavírus a hagyományos influenzával "ötvözõdve" esetleg egy új, nagyon veszélyes betegséget képes kialakítani, továbbá szóba került az is, hogy a denevérek még 90 fajta koronavírust hordoznak, amik bármikor "kiszabadulhatnak". Emellett az interjúban is felvetõdött a madárinfluenza esetleges brutális mutálódásának a témája. Szlávik megjegyezte, hogy szerencsére az még nem terjedt emberrõl emberre. Erre kettõ nap múlva az interjút leközlõ honlapon megjelent a hír, hogy elõször terjedt emberrõl emberre az új típusú madárinfluenza (https://infostart.hu/kulfold/2021/02/20/eloszor-terjedt-at-emberre-az-uj-madarinfluenza)...

Szóval szerintem most az a legvalószínûbb, hogy amíg nem fejlesztik ki a Raymond Kurzweil által a 2020-as évekre jelzett nanobot alapú, teljes hatékonyságú antivírus technológiát, addig - ahogy Kurzweil is írta - a különbözõ, mesterségesen elõállított járványok veszélyének lesz kitéve az emberiség (Pokol Béla: A mesterséges intelligencia társadalma 41.). (Kurzweilt nevezte (https://hu.wikipedia.org/wiki/Raymond_Kurzweil#%C3%89lete,_tal%C3%A1lm%C3%A1nyai ,_d%C3%ADjak) Bill Gates 2005-ben "a mesterséges intelligencia jövõjét legjobban megjósoló" személynek.)

P. Dude
03-29-2021, 04:36 PM
És még annyit a fentiekhez, hogy a média is feltûnõen tolja a "járványos" híreket.

Január közepén Magyarországon jelentette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, hogy Ács körüli gazdaságokban 90 ezer pulykát öltek le madárinfluenza miatt. Egy hétre rá egy kerekegyházi gazdaságban irtottak ki 101 ezer tojótyúkot ugyanezen okból. Többek között Dél-Korea, Kína, Kuvait, Hongkong, Japán, Kanada is elkezdte korlátozni a baromfitermékek kereskedelmét az érintett megyékbõl, illetve Magyarországról.

(2021. január 14. (https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/madarinfluenza-baromfi-export-tyuk-bacs-kiskun.721411.html))

Ennek a cikknek a másnapján az Index számolt be arról, hogy a WHO legutóbbi listája a koronavírus mellett 7 másik betegséget sorol fel, amik világjárványt okozhatnak.

(Január 15. (https://index.hu/belfold/2021/01/15/who_vakcina_jarvany_sertes_teve_denever/))

Pár napra rá a BBC Future írt arról, hogy az USA-ban mostanában elterjedt egy új szúnyogfaj, ami részben felelõs lehet majd akár egy újabb világjárványért. Évente több mint egymillió ember hal meg tõle, és 700 milliót fertõz meg, vagyis átlagosan minden tizedik embert a világon. Az ezzel foglalkozó tudóscsoport közleménye szerint több különbözõ betegséget bizonyítottan hordozhatnak: "...a Zika-vírust, a chikungunya-, a dengue-, a sárgaláz és más betegségek kórokozóit". A cikk arról is ír, hogy a szúnyogokat használták már háborús, biológiai fegyverként is.

(Január 21. (https://index.hu/techtud/2021/01/21/a_szunyogok_amely_evente_egymillio_embert_olnek_me g/))

Március 28-án pedig Jordán Ferenc hálózatkutató biológus az "...Indexnek adott interjújában mesélt az afrikai, ázsiai >>víruskeltetõ<< piacokról, a leállított programról, mely a Covidhoz hasonló pandémiákat volt hivatott megelõzni, a jelenlegi járvány nyomán felkészülõ Nipah-vírusról".

(Március 28. (https://index.hu/gazdasag/2021/03/28/jordan-ferenc-interju-koronavirus/))

Alpha
03-30-2021, 04:07 AM
Január közepén Magyarországon jelentette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, hogy Ács körüli gazdaságokban 90 ezer pulykát öltek le madárinfluenza miatt. Egy hétre rá egy kerekegyházi gazdaságban irtottak ki 101 ezer tojótyúkot ugyanezen okból. [/URL])

Az Ács környéki pulykatelep tulajdonosa nem tudta eladni a pulykáit. Az alsópáhoki "Zalai" vágóhíd a tulajdonában van és tele volt a hûtõház, sõt még bérhûtésben is volt több száz tonna hús. Hozzáteszem, hogy a tulajdonos erõsen kormányközeli és teljes kártérítést kapott.
A kerekegyházi csirkés (szijjártó) dettó. Annyi tojás ragadt bent neki, hogy nem tudták hová rakni.
Az éttermek bezárása ezt hozta. Volt aki tudott rá reagálni...

Munkám miatt beszélgettem régebben egy megyei fõállatorvossal és azt mondta, hogy ott van madárinfluenza és sertéspestis, ahol szükség van rá. Csurgópusztán akkor se lehetett, amikor valójában találtak ott elhullott disznókat.

P. Dude
03-30-2021, 10:12 AM
Az igen... Akkor lehet, hogy a covid is ott van, ahol szükségük van rá?

P. Dude
03-30-2021, 01:18 PM
A kérdés számomra az, hogy ha esetleg valóban újabb és újabb járványokat terveznek, akkor mi a prepperkedés optimális iránya? Hozzátéve: ha csak hazudnak is egy járványt, az a lakosság szempontjából "mindegy". Mi csak a híreket látjuk, tehát bármit megetethetnek velünk. Lásd: elolvassuk a Nébih hivatalos jelentésén alapuló cikket a madárinfluenzáról, elolvassuk, hogy egy sor ország nem szállít baromfit Magyarországról. Aztán Alpha egy fórumon leírja a valós helyzetet. Ezek után miben bízna meg az ember?

Szóval ha járványokra lehet készülni, akkor nekem ez a néhány dolog jut az eszembe:

1. Nyilván a gyûjtögetés, a készletek építgetése mindenbõl. Ez járványhelyzetben értelemszerûen különösen praktikus.

2. Hogy az aktuális teendõk mindig legyenek naprakészen rendezve. Fogorvos, iratok érvényessége, háziállatoknak a szükséges oltások, akármi.

3. A prepperkedésnek az az oldala, hogy új készségeket fejlesszen az ember, az korlátozottan érvényesül. A különbözõ létesítmények (konditerem, egyetem, küzdõsport edzés stb.) ha nem is állandó jelleggel, de idõszakosan zárva vannak, és nem lehet kiszámítani, hogy éppen mikor zárnak be, mikor csökkentik a nyitvatartást egyik napról a másikra. Így elég nehéz új dologba belefogni. Plusz ott van, hogy ha éppen nyitva is van valami, az ember mégsem mászkál szívesen járványban, csak ahova muszáj.

4. Az immunerõsítés az alap. Ha "járványok korát" éljük, akkor mindenkinek most jött el az idõ, hogy leszokjon a dohányzásról, az alkoholról (kokszról, drogról), és elkezdjen otthon edzeni - akár eszközök nélkül, saját testsúllyal. Én ajánlom a táplálékkiegészítõket is, ezzel persze nem ért mindenki egyet. Egy jó komplex multivitamin és ásványi anyag készítményt (nem a gyógyszertári mennyiségekkel), mellé pluszban külön C-vitamint, D-vitamint, Omega-3-at. Illetve nálam még alap a kurkuma és a glutamin. Alvás, táplálkozás rendbetétele. Persze a kaja megint olyan dolog, hogy aki most kezdené az alapoktól (mint én) annak nincs túl könnyû dolga, mert most nem úgy vagyunk, hogy csak elszaladunk, és végignézzük a boltokat, meg ugye az egyébként is drága ételek még drágábbak lettek.

5. Direkt külön írom a meditációt és a jógát. Nyilván ezzel sem ért mindenki egyet. A meditációt én most kezdem, a jógát még nem tudom, hogy milyen formában illesszem be. De mindkettõt nagyon fontosnak gondolom.

6. A legproblémásabb: ha járványok vannak, akkor az lenne az optimális, ha az ember önellátó lenne. Nem függene munkahelytõl, nem függene bolttól, kiszállítástól, nem kellene a gyereket óvodába vinni, iskolába vinni, ezer helyre vinni. Nem tudom, hogy ennek a lehetõsége a 21. században a legtöbbünk számára nem puszta illúzió-e. Mert egyszerûen nem úgy van berendezve a társadalom. Itt a fórumon azért vannak páran, akik elég közel vannak az önellátáshoz, függetlenséghez. De a legtöbben szerintem nem. Ha meg valakinek egy - bármilyen - járványban rendszeresen mászkálnia kell, és nem tudja azt mondani, hogy akkor most 3 hónapig elvagyok itthon, az végsõ soron úgyis az immunrendszerében bízhat.

Alpha
03-30-2021, 04:37 PM
Ha mesterségesek a vírusok, akkor nem az egészséges (termelõ) réteget célozzák meg vele. A káoszig nem engedhetik el a társadalmat, mert akkor megint bedõlne a gazdaság. Szerintem a cél az, hogy addig ismételjék a megfélemlítõ mondatokat, hogy mindenki önként, ellenállás nélkül hajtsa végre az utasításokat, a munkaidõn kívül pedig annyira féljen, hogy örömmel fogadja az alapvetõ életfeltételeket is.
Nem vagyok szónok, nem tudok hangzatos mondatokat megfogalmazni, de úgy gondolom, hogy a legfontosabb amit tehetek az az, hogy nem félek a járványtól, a gazdasági összeomlástól, az éhezéstõl és a sok szartól, amit a tv ismételget.
Agymosás az egész, ami a "járvánnyal" kapcsolatos. Milyen mondat az, hogy "az oltás az egyetlen esély"? Miért nincs más alternatíva?
Ha az állam hagy 5.500 eü. dolgozót pályátváltani, impotensen cselekszik az intézkedések terén, akkor miért ismételgetik azt, hogy "közös ügyünk"?
Ha nincs cenzúrázott média és szólásszabadság van, akkor miért üldözik azokat, akiknek a kormányétól eltérõ véleményük van?
A kérdéseimet sorolhatnám reggelig...
Gyenge az ország, gyenge európa... Megértünk arra, hogy kilépjünk a komfortzónánkból és újra leszakadjunk szociális hálóról részben vagy egészében.
A korok és nehézségek periodikus ismétlõdése az ember gyarlóságának következménye. Csak a természet képes arra, hogy adott körülmények között, állandó és fenntartható életet folytat. Csak az ember szarik bele mindig...
Egy általam kedvelt mondással zárom az agymenésem.
A nehéz idõk erõs embereket formálnak. Az erõs emberek jó idõket hoznak el. A jó idõk gyenge embereket formálnak. A gyenge emberek nehéz idõket hoznak el.

P. Dude
03-30-2021, 05:33 PM
Most valószínû, hogy a húsvét miatt is berántották a fospropellert. Félnek, hogy az emberek kitódulnak, és ezért a napokban még inkább pánikkeltõek a médiában megjelenõ címek. Ma egész meglepõdtem, mert láttam rendõröket is. :) Itt nálunk a járvány kezdete óta nem jellemzõ a jelenlétük.

Abban is igazad van, hogy nem úgy tûnik, hogy ezt valóban "közös ügynek" tekintené a kormány. Épp ma olvastam egy írást a qrucon, ami arról szól, hogy bezárták az óvodákat/iskolákat (ki tudja, mikor nyitnak majd), és így nagyon sok helyen a gyerekek a nagyszülõkre maradnak. Közben pedig az az üzenet, hogy "az idõseket védjük". Tehát vagy az van, hogy a gyerekek egy veszélyeztetett réteg, és akkor õket rásózzuk a másik veszélyeztetett rétegre, az idõsekre. Vagy az van, hogy a gyerekektõl nem kell "tartani". Akkor viszont miért zárták be hosszú idõre az óvodákat/iskolákat?

Az "oltás az egyetlen esély" szlogen számomra is dühítõ. Sokszor leírtam már: egy és negyedév alatt, legalább a harmadik hullámra azért lett volna idõ megszervezni egy olyan irányú kormányzati tájékoztatást/kommunikációt, ami az egészséges életmódra, immunerõsítésre is kitér.

Egy év alatt rengeteget lehet tenni az egyéni egészségért. Tehát aki mondjuk tavaly márciusban letette a piát/cigit, elkezdett edzeni stb., az már rengeteg eredményt elért, és sokkal nagyobb biztonságban van bármilyen vírustól. De errõl valamiért nem beszélnek, még a nagyokos orvos megmondók sem, Merkely, Zacher, Szlávik, Rusvai stb.

P. Dude
05-24-2021, 12:35 AM
Most már annyira nyilvánvaló minden, és annyira nem is titkolják, hogy nyílt és végtelenített covid-diktatúrára készülök. Remélem, hogy egyre több embernek leesik azért, és egy tömeges polgári engedetlenséggel még meg lehet állítani ezt a groteszk rémálmot.

varég
05-24-2021, 08:05 AM
Most már annyira nyilvánvaló minden, és annyira nem is titkolják, hogy nyílt és végtelenített covid-diktatúrára készülök. Remélem, hogy egyre több embernek leesik azért, és egy tömeges polgári engedetlenséggel még meg lehet állítani ezt a groteszk rémálmot.

A gond ezzel az, hogy a tömeges engedetlenség esetére is biztosan tartogat valamit a rendkívüli jogrend intézménye.

Valahol olvastam, hogy bizonyos országokban a stadionokat eleve úgy alakítják ki, hogy az elégedetlenkedõ tömeget el lehessen helyezni benne és felügyelni lehessen..
Hm... stadionépítések...

P. Dude
05-24-2021, 11:12 AM
A gond ezzel az, hogy a tömeges engedetlenség esetére is biztosan tartogat valamit a rendkívüli jogrend intézménye.

Valahol olvastam, hogy bizonyos országokban a stadionokat eleve úgy alakítják ki, hogy az elégedetlenkedõ tömeget el lehessen helyezni benne és felügyelni lehessen..
Hm... stadionépítések...

Mondjuk ezzel mondasz valamit, igen! Az sem véletlen, hogy bármiféle indok nélkül kétharmaddal meghosszabbították a veszélyhelyzetet.

Mai Index-címlap teteje, vezetõ hír: "Az indiai mutáns veszélyesebb lehet a gyerekekre"

Alcím: "Nagy-Britanniában katasztrófára számítanak."

Ide teszem, mert ennek már semmi köze a vírushoz. Jön a nem létezõ "indiai mutáció", ami miatt majd a kisgyerekeket is azonnal oltani kell, tesztelés nélkül, elõkészítés nélkül. Az emberek azt hiszik, hogy ha birkaként együttmûködnek mindenben, akkor visszaadják nekik az életüket. De a hatalom láthatóan nagyon nem erre készül.

Alpha
05-24-2021, 04:25 PM
2-3 hete történt!
Melóhelyemen kollégám osztja nekem, hogy azonnal oltassam be magam, mert jön az "indiai mutáns" ( :) már a neve is röhej.) Mondom neki, hogy hagyjon már, túléltem az angol (vagy milyen) mutánst is. Erre teljesen komoly arccal kérdezi, hogy:
- Te nem nézel híreket?
- Nem, ott sokat hazudnak.
- 4.000 ember halt meg Indiában egy nap az új mutáció miatt. A folyóban (feltételezem, hogy a Gangeszre gondolt) úsznak a hullák, mert nincs aki eltemesse...
- Azt Te tudtad, hogy Indiában 1,3 milliárd ember él és amúgy is a Gangeszben temetkeznek némely kasztban élõ emberek? A napi 4.000 ember az jelentéktelen szám. Akkor szóljatok, ha naponta 100.000 ember hal bele, akkor lehet meghallgatom a híreket, de oltást akkor sem veszem fel.
Kollégám kiborult, hogy a magamfajták miatt nem lesz nyájimmunitás. (Ez a szó is faszság. Nem birkák vagyunk, hogy nyájként tekintsenek ránk! Miért nem lehet többségi immunitás, társadalmi immunitás vagy valami hasonló?)
Kiszámoltam azóta. A Magyarországi legdurvább halálozási aránynak a 10 %-át sem érte el az indiai csúcs!
De rettegünk, mert ott 4.000 ember halt meg naponta.
Mennyire kell már hülyének lenni ehhez?
(55 éves szakmunkás férfi)

P. Dude
05-24-2021, 06:34 PM
Mennyire kell már hülyének lenni ehhez?
(55 éves szakmunkás férfi)

Én eldöntöttem, hogy aki még most is ilyenekkel jön, azt a továbbiakban automatikusan úgy tekintem, hogy anyagi vagy egyéb érdeke fûzõdik a hiszterizáláshoz és az új világrendhez. A másik lehetõség, hogy szimplán hülye.

Most már nem fogok óvatoskodni, mert ez a dolog már a bõrünkre megy.

Teljesen alaptalanul, kétharmaddal meghosszabbították a veszélyhelyzetet. Azt a veszélyhelyzetet, amirõl a Fidesz-Alaptörvény világosan leírja, hogy az emberi jogok korlátozására ad lehetõséget. Már nem is indokolják, nincs magyarázat a hosszabbításra, automatikusan megszavazzák kétharmaddal.

Boltokban, mindenhol továbbra is kötelezõ a maszk, határozatlan ideig. Szó nincs arról, hogy ezt egyáltalán terveznék feloldani. Az elején a WHO-tól Müller Cecíliáig nem gyõzték hangsúlyozni, hogy nem kell maszk. Megvannak errõl a videók, tájékoztató anyagok, korábban be is linkeltem õket.

Teljesen nyíltan szarják telibe a mostanra már közzétett orvosi eredményeket (szintén belinkeltem õket): továbbra is 4, illetve 6 hónapra állítanak ki védettségi igazolványt a gyógyultaknak, aztán nekik is oltatniuk kell magukat, ha szeretnének társadalmi életet élni. Ez már súlyos emberi jogi jogsértés.

Az indiai kormány pedig már ott tart, hogy nyílt harcot hirdet a facebook és egyéb diktatórikus agymosó szarok ellen, amiért azok valamiféle pusztító "indiai mutációról" hazudoznak. Közben ugyanaz a facebook 5 perc alatt törölné ezt a hozzászólásomat. És "itt van a határon" az indiai mutáció, ami mellesleg nem létezik. A 23 milliós Tajvanon meg 12 ember hunyt el másfél év alatt, és telibe szarják az oltást: a lakosság 1 %-a sincs beoltva.

A veszélyhelyzt meghosszabbításához még. A járványnak vége. Ezt már nem is ragoznám, mert már nincs mit ragozni. Megvan az 5 millió beoltott, ezzel a Semmelweis rektora szerint is elértük a közösségi immunitást, "teljes biztonságban van mindenki", és kizárt, hogy legyen negyedik hullám. A járványügyi adatok egy jelentõs százalékát a hazai orvosi egyetemek szolgáltatják, amiknek az összességére lát rá Merkely a járvány kezdete óta, szóval nem a levegõbe beszél. Világosan elmondta: egyrészt annyi a beoltott, másrészt annyi a gyógyult, hogy legyõztük a járványt.

A többit már ezerszer leírtuk itt a fórumon: igazolt fertõzöttek és gyógyultak, tízszeres szorzó (de minimum 6-7), plusz legalább a kétszer oltottak, plusz minimum a 0-19 éves korosztály. Ezzel megkapjuk, hogy a járványnak nem most lett vége, hanem már régen, lényegében a teljes népesség védett, nem is lehet máshogy számolni. Sima matek: nem tudnak már honnan új fertõzöttek jönni, szóval az "új fertõzések" napi magas számának most már biztosan kamunak kell lennie. A covid tízezernyi, százezernyi igazolt mutáción van már túl. Egy denevérvírus másfél év után nem tud az emberre specializált szupermutánsokat elõállítani csak úgy a semmibõl, szóval ezt az ostobaságot is be lehet fejezni.

Ha az lesz, amit az Index a napokban írt, hogy elkezdik a szigorításokat, hogy mindenki beoltsa magát, akkor komoly gáz van. Korábban még Merkely is arról beszélt, hogy egyáltalán nem kell mindenkit oltani, mert nem olyan veszélyes a covid. Fel kell mérni a veszélyeztetett korosztályt, és a néhány veszélyeztetett szakmát, aztán ennyi. Ma már õ sem emlékszik a saját korábbi nyilatkozatára, de a netnek hála vissza lehet olvasni. Meg még kurva sok nyilatkozatról próbálnak úgy tenni, mintha sosem hangzott volna el.

Aki Bújt
12-13-2021, 10:02 PM
P. Dude említette itt a https://varositulelo.blog.hu/2012/09/10/tulelo_piramis címen olvasható cikket kissé feljebb(#81, #82?).
Ebben a felkészülés alapeseteként egy háromnapos vészhelyzetről van szó, pl. egy nagyobb hóviharról. Mifelénk jópár éve volt is ilyen, a kenyeret állítólag a közeli külszíni fejtésű bánya munkagépei hozták a faluba. Én akkoriban katona voltam, szerencsére csak egy fél megyényire, így "hóhelyzet" nálunk is volt. Sebtiben, félig felponyvázott Ural platóján indultunk az éjszaka közepén menteni, pár kilométer után úgy néztünk ki, mint a hóemberek, aztán lefulladtunk, tovább mentünk, megint megálltunk... Végül reggelre, összefagyva csak odaértünk, és kezdhettük ásni az autókat a hó alól.
Szóval, el tudom képzelni, hogy egy ilyen esemény napokra elvág a külvilágtól, és csak a meglévő készleteinkre támaszkodhatunk; így most, első lépésben csak erre vásárolok. Eddig is volt ebből-abból több is itthon, de inkább heti nagybevásárlók, mint felhalmozók, pláne tudatos tartalékolók voltunk.

A voksom a gazdasági csőd mellett tettem le, de különösebb meggyőződés nélkül, mert szerintem most egy olyan szövevényes végkifejlet felé rohanunk, aminek ez csak egy, időrendbe nem is biztosan beilleszthető része lesz.

Lalma01
12-29-2021, 02:22 PM
Hadd mondjak valamit:
Az ember egy olyan stabilan megcsinált (teremtett) lény , amelyik nagy találékonysággal alkalmazkodik testileg-lelkileg egy, maximum kettõ adandó "problémához".
Ha a felmerülõ probléma sok, és mind "életbevágó" akkor a delikvensek zöme összeomlik mind fizikailag, mind lelkileg. Csak a nagyon edzett emberek képesek, egyszerre több csapást kezelni.
A felsorolt csapások között vannak agresszív láncreakciót kiváltó, és vannak lájtos történések is. Vannak, amelyek egymásból következnek, ahogy Verita írta.
Ami a lényeg: gondoljunk bele, mi az életben maradási esély, ha minden katasztrófa egyszerre következik be, vagy idézik elõ.

Analógia: ha patkányt akarsz igen nagy hatásfokkal irtani, veszel zselés mérget, drazsés mérget, veszel két terriert, egy vadászgörényt, kiásod a vackukat, keversz fagyállós-gipszes-kukoricadarát és elgázosítod a lukakat, terméketlenné teszed a nõstényeket (vagy a hímeket is), összeugrasztod a hímeket egy kis hormonkoktéllal... tehát ami csapás van, azt rájuk hozod. Csak ugye ennek a dolognak a gyengéje, hogy csak helyileg lehet megcsinálni... Valahonnan mindig visszakóricálhat egy-két nyomorult.

Hogy miért gondolom így? Mert olyan világban élünk, amely minden lehetséges irányból támadja az emberi fajt. Persze ezt senki sem akarja szántszándékkal (ekkora szemétséget nem lehet feltételezni?), csak valahogy minden úgy jön össze. Senkit ne zavarjon hogy elõbb a szemléltetés végett patkányos példát hoztam! Gyakorlatilag egy mókuspofányira vagyunk a kihalástól. (vagy a kiirtástól...?)

Teljes mértékben igazad van. Mellékesen: Én több dologtól is félek, a gazdasági csőd nem annyira izgat, viszont egy atom-háború annál inkább!

Ged
12-29-2021, 03:36 PM
a gazdasági csőd nem annyira izgat, viszont egy atom-háború annál inkább!

Sajnos nem zárható ki, hogy egy gazdasági csőd utáni káosz vezet a következő világháborúhoz. Ne felejtsük el, hogy a 30-as évek válsága növelte a belső ellentéteket, a kommunista polgárháborútól rettegő polgárok inkább a fasisztákat juttatták hatalomra, utána meg jött a világégés.

P. Dude
12-29-2021, 11:24 PM
Különleges korban élünk, átmenet a Kali-juga és a Szatja-juga között. Tehát nem lesz "apokalipszis", és nem hal ki az emberiség. De most nehéz évek jönnek az biztos, személy szerint például örülök, hogy még nem vállaltam gyereket. Ami az itthoni miniszterelnöki rendeletekből is látható, 2022-ben és 2023-ban még covid-cirkusszal számolnak (2022 fizetés nélküli szabadság, 2023-tól felmondás/felmentés). Ez talán egy jó kiindulópont, amit latolgathatunk. Vagyis valószínű, hogy még minimum két évig az emberi jogok rendszerének a leépítésével számolhatunk. Már most is durva ami történik. Több mint 6000 repülőjáratot töröltek az omikronnak nevezett szó szerinti nátha miatt, Ausztráliában katonák viszik "covid-táborba" az embereket, New York január elején szavaz a "fertőzésgyanús" személyek határozatlan ideig történő elzárásáról. Egy uniós tagállam (Lettország) nyíltan felszámolta a parlamentáris demokráciát (jó, lebontotta annak díszletét), az EU és a világ pedig hallgat. Kérdés, ha eddig eljutottak 2021-ben, akkor mi lesz még jövőre és 2023-ban.

Az oltások kötelezővé tételével nem ér véget az őrület, hiszen Bill Gates is, Anthony Fauci is most mondták el novemberben, hogy az oltás nem jött be. Ettől függetlenül nyomják tovább. Nyilván országonként eltérhet a helyzet, meglátjuk, hogy Magyarországon mi lesz. A miniszterelnök nemrég nyilvánosan kijelentette, hogy aki megtagadja az oltást, az mind meg fog halni. Vagy tényleg egy mentális probléma bukott ki belőle egy mondat erejéig, vagy tolmácsolta a gazdái fenyegetését, hogy miniszterelnök maradhasson.

Ezért azt gondolom, most első körben az egészség a legfontosabb, az atomháborún később is ráérünk gondolkodni. Ha az oltás nem működik és mégis futószalagon öntik tovább a boostereket, akkor még az is lehet, hogy bejön Geert Vanden Bossche figyelmeztetése, és az oltáscunamival elszabadítanak egy tényleg veszélyes mutációt. Sokaknál pedig maga az oltás okozott problémákat, apám ismerőse például röviddel utána rosszul lett és meghalt. Szintén Bossche beszélt arról, hogy hosszú távon a bezártság és elszeparáltság is probléma - ha évekre kiiktatják a varioláció szükséges és természetes folyamatát, az nyilván nem tesz jót a lakosság immunrendszerének. Emellett úgy általában az egészségügyi ellátórendszer is a béka feneke alá jutott az elmúlt két évben.

Szóval ha közvetlenül magunk elé nézünk, akkor szerintem mindenki dolgozzon az egészségén, hogy amennyire lehet, védett legyen a covidtól vagy más vírustól, ill. az oltástól is. Ha pedig a Rockefeller-elnök nyilvánosan hisztériázik amiatt, hogy az emberiség nem oltat elég engedelmesen, azt hiszem az eléggé beszédes ahhoz, hogy gondolkodó ember amíg lehet ellenálljon annak, hogy 2-6 havonta magyarázat nélkül böködjék. Ez a t.rror addig fog menni, amíg a nagy többség béget. Ez van, és ezzel nem értékítéletet mondtam, csak egy logikai összefüggést. Minél lassabban esik le a tantusz a tömegeknek, annál tovább leszünk rossz helyzetben. Én nem vagyok MHM-szimpatizáns, de a petíciójukat már régen aláírtam, és amint tartottak a városban tüntetést, mentem (és másokat is hívtam). Ennyit mindenki megtehet. Vagy például a munkahelyem most megint előírja a maszkot, de gyakran nincs rajtam, eddig senki sem szólt. Ez persze csak egy apróság, de egy jelképes gesztus. Személy szerint egyelőre azt is vállaltam, hogy doktori címmel minimálbéren vagyok, mert a közszférában mindenhol kötelezővé tették a 2 vagy 3 oltást, és már beszélnek a negyedikről. Megteszem amit tudok. Vérvételre is elmentem inkább magánba 20 ezerért, hogy még azon se hisztizhessen senki, hogy "oltatlanul" igénybe veszem az állami egészségügyet ilyen luxuscélokra, mint vérvétel. :D

A gazdasági és élelmiszer nehézségek is elég nyilvánvalóak, én januárban a kajakészleteket kezdem el feltölteni.

A többit meglátjuk, szerintem most ez a két közvetlen probléma. Reméljük, hogy háborúig stb. nem tudják elvinni a dolgot, de az látható, hogy eltökéltek abban, hogy az átmenet a lehető legrosszabb legyen. Ami biztos, hogy az átmenet után jön a jobb kor, amit nyilván megint nem úgy kell elképzelni, hogy minden tökéletes lesz. De sokkal jobb lesz. Persze az se "csak úgy" jön, hanem tenni kell érte.

P. Dude
02-05-2022, 12:48 AM
Lecsúszásra készülök. :) Épül az ötödik társadalmi piramis, a már teljesen középosztály nélküli, kommunizmus utáni disztópia. Mostanra én elengedtem, hogy ebből még előre tudok menekülni. Negyven alatti vagyok, alapvetően egészséges, szóval nem tervezem elkezdeni 3-4 havonta böketni magam valami ismeretlen oltóanyaggal. Viszont oltás nélkül nincsenek nagy lehetőségeim itt a városban jogi állást találni. Hozzátéve, hogy a közszférával sem lennék előrébb, mert ott mindenhol garantált bérminimum van még egyetemi diplomához kötött állásban is. Szakvizsga nélkül viszont inkább a közszféra jöhetne szóba.

Úgyhogy egyelőre minimálbér, és valószínűleg még az idén durván lecsúszom anyagilag, prepperkedés szóba sem fog jönni. Addig is minden havi fizetésemet elköltöm a fix költségek mellett készletekre, prepper dolgokra. Ezt látom a legértelmesebb dolognak, minek tartogassam a lóvét?

Nem nagyon van már ötletem, végül is a hajléktalanok is elélnek valahogy. Ha most ez volt a cél a coviddal, hogy a harmadik világ szintjére taszítsák le a társadalmakat (lásd futószalagos lockdown még akkor is amikor már nyilvánvaló volt, hogy semmiben sem befolyásolja a vírus terjedését), akkor nem tudok mit csinálni.

LOTS
05-26-2023, 07:31 PM
A felkészülés számomra egy "B terv"! Jelenleg éljük a kispolgári életünket, nagyon jó körülmények között. Nincs hitelünk, van befektetésünk, évente kétszer két hetet pihenéssel töltünk, 3 autó, kutya, macska, nyaraló, tanya, stb. Amíg lehet, ezt szeretném folytatni, de mellette felkészülök, mert ez pillanatok alatt megszünhet! Leginkább egy gazdasági összeomlástól tartok. Fogalmam sincs, hogy milyen mértékű lehet. Legenyhébb szerintem a magas inflációval párosuló munkanélküliség, legerősebb pedig bármi lehet. Nincsenek olyan képzeleteim, hogy egész életemen keresztül egyszemélyes hadseregként visszaverek minden támadást az önellátó gazdaságomban. Építeni akarok egy új tanyát. Pályázaton nyertem egy 10 kW-os napelem rendszert. Sziget üzemre akarom átalakítani, ha felépül az új tanyám. Fúrattam egy 80 méteres ipari kutat. Van néhány fegyverem, telepítek egy gyümölcsöst, csinálok kis konyhakertet, csirkét, kecskét és disznót szeretnék tartani. Tartós kajákból és tisztálkodási szerekből most is az átlagostól többet tartunk itthon. Ezt terveim szerint tovább fogom növelni.

P. Dude
06-15-2023, 06:12 PM
Ideje volt már. Kezdett hiányérzetem lenni.

"Az Egyesült Államok újabb 325 millió dolláros (mintegy 100 milliárd forintos) katonai támogatási csomagot jelentett be Ukrajna számára kedden." (MTI)

Hú de régen nem néztem rá egyetlen háborús hírre sem. Mi újság most Ukrajnában? Mitől kell aktuálisan rettegni...?

Ugye 2 évig ment, hogy a világjárvány mindenkit megöl. (Orbán Viktor: "...de a végén mindenkinek be kell majd oltania magát, még az oltásellenesek is rá fognak arra jönni, hogy vagy beoltják magukat, vagy meghalnak.(2021. november).

Most lassan újabb 2 éve a háború van terítéken (1 és 1/3 éve). Hogy ez már a 3. világháború, meg hogy bármelyik nap ledobhatják az atomot. De 16 hónapja csak azt hallgatom hogy állóháború, és úgy látszik senkinek esze ágában nincs ledobni az atomot.

Azok a jóslatok sem jöttek össze, hogy Kína még 2022-ben megtámadja Tajvant. Most telik el 2023 első fele.

Mi volt még? Ja volt a BLM, hogy Amerika polgárháborúba süllyed. Nem süllyedt.

Már semmit sem hallani sem a vírusról, sem a BLM-ről. Mi lett velük...? Hirtelen megnyugodtak? És a vírus? Kb. másfél éve nem oltatja magát senki? Ha mindenkinek lejárt az oltási immunitása, akkor vajon miért nem "tombol" újra a "pandémia"? Olyan kíváncsi lennék, hogy mit válaszolnának erre a kérdésre az egykori megmondók.

Az az elemzés sem jött össze, amit anno Dream_walker linkelt, hogy Európa még 2022-ben elesik a migránsok miatt. Meg az sem, hogy 2022 telén már a modern történelem legnagyobb éhínsége jön. Most telik el 2023 első fele. Éheztek az USA-ban, TMIB? Az sem jött be, hogy 2022 telén mind megfagyunk. Úgy menettem a fűtést egész télen, ahogy nem szégyelltem.

A prepperkedésnek megvan a maga haszna, de azt hiszem sok fölösleges paranoiával jár. És azt is gondolom, hogy egy mezei állampolgárnak a "prepper light" szinten túlmenni nagy valószínűséggel borzasztó aránytalan költség, idő és energia ráfordítás. Persze ez szubjektív vélemény. Ki mire szereti fordítani a pénzét, idejét és energiáját. Sokaknak ez egy szerethető hobbi.

TMIB
06-15-2023, 07:33 PM
Hú de régen nem néztem rá egyetlen háborús hírre sem. Mi újság most Ukrajnában? Mitől kell aktuálisan rettegni...?

Ugye 2 évig ment, hogy a világjárvány mindenkit megöl. (Orbán Viktor: "...de a végén mindenkinek be kell majd oltania magát, még az oltásellenesek is rá fognak arra jönni, hogy vagy beoltják magukat, vagy meghalnak.(2021. november).

Most lassan újabb 2 éve a háború van terítéken (1 és 1/3 éve). Hogy ez már a 3. világháború, meg hogy bármelyik nap ledobhatják az atomot. De 16 hónapja csak azt hallgatom hogy állóháború, és úgy látszik senkinek esze ágában nincs ledobni az atomot.

Azok a jóslatok sem jöttek össze, hogy Kína még 2022-ben megtámadja Tajvant. Most telik el 2023 első fele.

Mi volt még? Ja volt a BLM, hogy Amerika polgárháborúba süllyed. Nem süllyedt.

Már semmit sem hallani sem a vírusról, sem a BLM-ről. Mi lett velük...? Hirtelen megnyugodtak? És a vírus? Kb. másfél éve nem oltatja magát senki? Ha mindenkinek lejárt az oltási immunitása, akkor vajon miért nem "tombol" újra a "pandémia"? Olyan kíváncsi lennék, hogy mit válaszolnának erre a kérdésre az egykori megmondók.

Az az elemzés sem jött össze, amit anno Dream_walker linkelt, hogy Európa még 2022-ben elesik a migránsok miatt. Meg az sem, hogy 2022 telén már a modern történelem legnagyobb éhínsége jön. Most telik el 2023 első fele. Éheztek az USA-ban, TMIB? Az sem jött be, hogy 2022 telén mind megfagyunk. Úgy menettem a fűtést egész télen, ahogy nem szégyelltem.

A prepperkedésnek megvan a maga haszna, de azt hiszem sok fölösleges paranoiával jár. És azt is gondolom, hogy egy mezei állampolgárnak a "prepper light" szinten túlmenni nagy valószínűséggel borzasztó aránytalan költség, idő és energia ráfordítás. Persze ez szubjektív vélemény. Ki mire szereti fordítani a pénzét, idejét és energiáját. Sokaknak ez egy szerethető hobbi.

A BLM topicban néha írom hogy mi lett velük. Korrupciós botrányok miatt szép lassan eltűnnek, le van tartóztatva némelyik vezető, a többség már nem is támogatja a felmérések szerint.

Az USA jelentős része ételért áll sorba, 60 millió ember ételjegyet kap, ételosztásra jár, stb. Van hogy többé, van hogy kevésbé. De hogy az élelmiszerárak (is) a magasba szöktek és nem csökkennek, az sajnos egy tény.

Én nem paranoiáskodom, csak lazán tartalékolgatok és halmozok, kihasználom a leárazásokat. Megvettem a sok ételt, az ételárak meg az egekben vannak. Pénzt spóroltam. A macskatáp 17 dollár volt egy zsákkal. Most ugyanaz a macskatáp 25 ! Pedig csak fél év telt el. A dollár-bolt, már dollár-25 cent bolt. Gondolom vagy 2 évtizeden át kibírták emelés nélkül, de most már nem tudták megtenni hogy ne emeljenek. Az utóbbi két év inflációja olyan volt... És akkor a postaköltséget nem is említem, ami engem - online kisboltost - igen rosszul érint.

Szóval van itt baj rendesen.

Hogy mi lesz a következő probléma, azt meg senki nem látja előre, csak tippelgetni lehet.

P. Dude
06-15-2023, 08:31 PM
Szóval van itt baj rendesen.

Hogy mi lesz a következő probléma, azt meg senki nem látja előre, csak tippelgetni lehet.

Azt nem is vitatom, hogy van baj a világban bőven. És persze, egyébként lehetséges a világháború, világpusztulás is.

Csak szerintem ugyanilyen problémák mindig is voltak. Csak mindig azt fújják fel, ami éppen van. Csak 40 vagyok, de az alatt is volt már minden is... Rendszerváltás, árvizek Magyarországon, WTC, afganisztáni háború, iraki háború, szlovákiai éhséglázadások, délszláv háború, 2006-os pesti ősz, 2008-as pénzügyi és gazdasági válság, H1N1, 2015-ös migrációs krízis ami elvileg azóta is tart, "pandémia", BLM, orosz-ukrán háború, meg a többi amit így hirtelen kifelejtettem. Szerencsére itt vagyok, jól vagyok. Anélkül, hogy különösebben túlzásba vittem volna bármilyen "készülést".

A 60 millió amerikai "éhező" sok. Egyébként mennyien voltak 5 vagy 20 évvel ezelőtt? Nem 60 millióan vagy többen? De most arról volt szó itt a fórumon, hogy már tavaly télen szó szerint kiürülnek a boltok az USA-ban, a legalapvetőbb élelmiszerek is eltűnnek, mert fizikailag nem lesz mód az élelmiszer termelésére. Plusz mindenki is megfagy. Ez történt? Te most ha 2023 közepén bemennél a Walmartba - úgy látszik benzint is kapni a motorodba, pedig úgy volt hogy az is fizikailag elfogy -, a számládon lévő pénzből nem tudnál annyi élelmiszert vásárolni a polcokról, amennyivel te és a feleséged jóllaknátok? (Persze ha nem lenne otthon készlet.)

Erre és hasonló, az egyébként sok szempontból hasznos prepper mentalitásra jellemző gondolkodási torzulásokra mondom, hogy szerintem túlzás. Okosabbak akarunk lenni a világ folyásánál, és mindig azt hisszük hogy az adott krízis már megoldhatatlan a világ számára. De majd mi jól felkészülünk rá, mert mi prepperek vagyunk, a "többiek" meg "zombik". Közben sok zombi lehet értelmesebben és élvezhetőbben használja fel a pénzét, energiáját és idejét, mert például nem készül túl minden egyes aktuális válságot. Hiszen tetszik vagy sem, a világ a fórumtagok születése óta (is) válságok állandó sorozata. Érted, hogy mit akarok ebből kihozni?

TMIB
06-15-2023, 08:53 PM
Na igen, de ha belegondolsz hogy milyen lezárások voltak némelyik helyen/országban, akkor volt aki szépen tönkrement bele. Aki pl. kisboltos volt és be kellett zárnia az utcán álló üzletét hónapokra, annak ha nem voltak tartalékai, az simán csődbe ment és nem tudta kifizetni a bérleti díjait és egyebeket. Ezért (is) fontos hogy legyen tartalék bőven, mert történhetnek ilyen dolgok, mint amik meg is történtek. Az orosz-ukrán háború az ukrán preppereket érinti. Hányszor van náluk áramszünet, amikor az orosz hadsereg lerakétázza náluk az elektromos rendszereket? Olyankor jól jöhet a napelem és az aggregátor. Vagy meneküléskor a BOB, esetleg egy kisteherautó szükséges dolgokkal amik előre el vannak készítve.

Nem tudom 5 éve hány ember élt ételjegyekből az államokban.

Alapvető élelmiszerek eltűntek egy időre. A legsúlyosabb a bébiétel volt, egyszerűen nem lehetett kapni, ahol volt ott meg le volt korlátozva hogy ki mennyit vehetett. Tehát aki a hiány előtt raktározott belőle, az jól járt.

A megfagyást nem tudom, de hogy a propán nálunk 800 dollár volt egy tartállyal, idén meg 1200 vagy mennyi, az azért elég súlyos áremelkedés. Hozzáteszem rengeteg ember kap fűtési segélyeket. (Mi nem, de mások igen.)

Benzint lehet kapni, de nem 1.23 / gallonért. Több mint a duplája az árfolyam. 3.60 körül. Nem tudom, a zöld motoromba Novemberben tankoltam, azóta nem.

"pedig úgy volt hogy az is fizikailag is elfogy" - Erről én nem hallottam. Hiány volt. Volt ahol 8 dollárig felment az amúgy másfél dolláros benzin. Gondolj bele milyen lenne ha holnap a 600 forintos benzin 4800 Ft lenne. Nem fogyna el, épp csak 8x-osát kéne érte fizetni.

"a számládon lévő pénzből nem tudnál annyi élelmiszert vásárolni a polcokról, amennyivel te és a feleséged jóllaknátok?" - Csak azért tudnék mert prepper vagyok és mert az utolsó fillért is elteszem, és az országban lehet hogy én vagyok a legtakarékosabb ember. Amúgy ha lazán vettem volna mindent és nem takarékoskodtam volna eddig, akkor valószínűleg nemleges lenne a válasz és egy büdös vasam se lenne a számlámon.

"De majd mi jól felkészülünk rá, mert mi prepperek vagyunk" - Pont ahogy a nagyszüleim kamrája tele volt vidéken, az enyém is tele van. Ez simán csak logikus előrelátás. Ahogy tél előtt feltöltöm a kamrát, az is jól jött idén is. Hogy megvettem 10 zsák macskatápot, azzal 80 dollárt spóroltam meg.

Persze hogy zombi az, aki nem takarékoskodik, aztán sír hogy nincs pénze, meg akinek 1 tekercs vécépapírja van, aztán valaki meglebbenti hogy nem lesz egy darabig, ő meg az összes vécépapírt felvásárolja, meg eszetlenül veszi a liszt mázsáit, étolajból vesz 100 litert, stb. Teljesen logika nélkül kapkod.

"Közben sok zombi lehet értelmesebben és élvezhetőbben használja fel a pénzét, energiáját és idejét, mert például nem készül túl minden egyes aktuális válságot." - Nem tudom, én egyetlen olyat sem ismerek a fórumon akinek ez töltené ki minden idejét és ebből állna az élete, erre költené minden pénzét, stb. A "zombi" meg részeg, alkoholista, villogni akar a 400.000 Ft-os iPhonejával, stb. Én azt nem tartom túl jó dolognak, persze ők is arra költik a pénzüket amire akarják, ki vagyok én hogy beleszóljak. :)

Én gondolkodom fatüzelésű kályhán, mert logikus és sok kiszáradt fa az erdőnkben. Gondolkodom napelem-rendszerben, mert az is logikus és jó befektetés lehet. Nem azért akarom ezeket megvenni, mert valami amerikai prepperfórumon azt mondták hogy vegyem meg, mert muszáj, hanem azért mert ésszerű és hasznos dolgok amikbe talán érdemes lehet pénzt fektetni. Csak ugye nem vagyok gazdag ember és ezért húzom az időt vele, ami talán nem jó, de ha lenne egy millió dollárom már rég elintéztem volna. De nincs, úgyhogy minden dollár elköltését 100x meg kell gondolnom.

P. Dude
06-15-2023, 10:09 PM
Ezek jó gondolatok. Persze félre ne érts: nyilván tudom, hogy az ukrán háború az ukrán preppereket érinti, a szlovákiai éhséglázadások meg a szlovákokat érintették stb.

Csak arra utaltam, hogy semmiből, sem a BLM-ből, sem a covidból, sem a WTC-ből, sem a 2008-as gazdasági válságból, sem a migránsválságból stb. nem alakult ki olyan átfogó krízis, civilizációs össszeomlás, teotwawki, amire a prepperek - ha nem tévedek - általában készülnek.

Értsd: nem "a modern történelem legsúlyosabb éhínsége" köszöntött be tavaly télen az USA-ban és Európában, hanem sok helyen ideiglenesen elfogyott Amerikában a bébitáp. Azért nem mindegy. Az sem mindegy, hogy az orosz-ukrán háborúból 16 hónap alatt nem lett világháború, atomcsapás, sőt egyetlen országra sem terjedt át a háború tavaly február óta. Vagy hogy a covid pandémiából sem lett az emberiség megtizedelődése. Hanem csak egy erős influenza volt, ami ellen oltás sem kellett volna a nagy többségnek. Ugyanez elmondható a H1N1-ről stb. És ezt kb. vég nélkül lehetne sorolni.

A prepperek többsége szerintem általában a legrosszabb forgatókönyvvel számol, és ezért minden egyes krízis idején - tehát folyamatosan, hiszen krízisekben élünk - túlzásba viszi a készülést. Emellett csak felhúzzuk saját magunkat azzal, hogy minden aktuális esemény kapcsán a legrosszabbra gondolunk. Leírjuk hogy az adatok alapján elfogy a gáz a tárazókból - mert mi prepperek vagyunk, tehát átlátunk a szitán -, csak aztán érthetetlen módon mégsem fogy el. Meg történelmi éhínség is lesz. Meg le kell tenni a fegyvervizsgát, talán még van idő a 6 hónapos pszichológiaira az összeomlásig - írta itt nekem valaki talán másfél évvel ezelőtt.

Érted. A szándék jó, de ha kb. minden aktuális krízis kapcsán összeomlásra készülünk - aztán nem értjük hogy miért maradt el megint, hiszen mi prepperek okosabbak vagyunk mint a zombik, na de mindegy, akkor veszünk még 300 babkonzervet, mert legközelebb aztán már biztosan mi látjuk jól és jön az összeomlás -, az szerintem nem tesz jót a lelki békének és a stressz csökkentésének. :rolleyes:

Egyébként meg Magyarországon is volt sok krízis, ami elvileg engem is érintett, de valamiért mégsem. A 2006 őszi zavargások, vagy pl. itt volt nagy árvíz ahol én lakom, a 2008-as gazdasági világválság, közben ha jól emlékszem 2009/10-ben volt a H1N1 "világjárvány", 2015-ben a migránsválság, aztán a covid. Ezek itt (is) voltak, és felfoghattam volna őket sokkal "prepperesebben", ami valószínűleg jóval több feszültséggel és jóval több pénz elköltésével járt volna. De igazam lett hogy egyiket sem kellett túlaggódni (na jó, azért nem egyszer túlaggódtam), és mondjuk BOL-ba menekülni az árvíz, a H1N1, vagy éppen a covid elől. Meg nem kellett sürgősen útlevelet váltani tavaly februárban, mert a háború 16 hónappal később is Ukrajna határain belül van.

Ettől még a világégés, civilizációs összeomlás valós veszély, ebben is egyetértünk. Mondjuk arra meg nem tudom mennyire lehet vagy érdemes készülni, de ez megint egy másik történet.

Ettől függetlenül én is egy zsák helyett két zsák almot veszek, meg 40 helyett 80 macskaeledelt, stb. Pláne mert úgy jobban megéri.

Meg egyébként majdnem minden prepperkedés, ha belegondolsz. Nyilván a pia, buli stb. nem az. De ha mondjuk inkább brazil jiu jitsu meg kettlebell bérletre költök, mint az éles fegyvertartási kijárására és megtartására, akkor az nem prepperkedés? Csak azért, mert a harcművészet és a jó fizikum vitathatatlanul kevésbé használható összeomlás esetén, mint az éles fegyvertartási? Feltehetném úgy is a kérdést, hogy hol kezdődik a prepperkedés? Például én júniusban inkább minőségi (és így drágább) táplálék-kiegészítőket vettem szüleimnek egészségügyi problémákra, magamnak is erre-arra, vagy éppen egy közeli barátnőmet elvittem egy magándokihoz akit én fizettem. Ez nem prepperkedés? Ha összeomlás lenne, akkor már az orvoshoz sem lehetne eljutni, meg a kiegészítőket sem hozná el Magyarországra az iherb. Meg kettlebellezni tanulni vagy BJJ-t tanulni sem lehetne. Akár ha jönne egy újabb vírus, valószínűleg megint bezárnának a harcművészeti iskolák és edzőtermek. Szóval nem tudom hogy hol lehetne meghúzni a határvonalat "prepperkedés" és "nem prepperkedés" között. Most én pl. bordaközi ideggyulladásból regenerálódom. Mivel a háziorvos gyógyszerei nem jelentettek megoldást, inkább elmentem minden héten magánkezelésre, most meg vettem bérletet mobilizációs stb. edzésekre, hogy minél előbb meggyógyuljak (és minél előbb kezdhessem a BJJ-t). Szerintem ez is prepperkedés, még ha a kezelések árát költhettem volna ballonos vízre meg babkonzervre is, vagy félretehettem volna egy gáz-gumisra. Ha az összeomlás elvileg bármikor bekövetkezhet - a prepperek így gondolkodnak -, akkor egy egyébként is rossz shtf még sokkal rosszabb lenne ideggyulladással. Tehát ezek szerint az ideggyulladás gyorsabb (és ezért drágább) meggyógyítása is prepperkedés?

TMIB
06-16-2023, 07:36 AM
Azok az éhséglázadások azért voltak érdekesek, mert nem a kenyeret vitték fosztogatáskor, hanem a cigit és a piát. Persze ott a kisboltosoknak kellett rákészülniük a helyzetre. Rácsokkal, boltvédelemmel, esetleg pár hetes bolt-bezárással.

A BLM elég nagy krízis volt azoknak akiknek leégették az üzletét, boltját, benzinkútját. Hidd el, ha Trump győzött volna, azóta is lángolnának az utcák. Csak hát Biden gyanús körülmények között átvette a hatalmat, és a szavazás éjszakája után eltűnt a BLM, meg a szélsőbalos zavargó tömeg is.

"amire a prepperek - ha nem tévedek - általában készülnek" - Természeti katasztrófa lehet. Most az áradásokban voltak akik meg is haltak. A gazdasági csőd lehet személyes gazdasági csőd is, munkanélküliség pl. De hányan mentek csődbe a lezárások miatt? Elég sokan. Társadalmi káosz volt 2020-ban, rossz közbiztonság meg mindenhol előfordul. Arra vannak az önvédelmi eszközök, otthonvédelem, stb. A háború is elég közel van, Magyarországnak a szomszédságában. A következő meg hogy vannak akik csak a társadalomtól akarnak távolodni. Az is ésszerű dolog.

Szerintem nem is mondta itt senki hogy 100% hogy éhezés lesz. Ha biztosra tudnám hogy valami történni fog, akkor nem prepper lennék hanem jövőbe látó varázsló. :)

Persze, nem lett atomháború, viszont 200.000+ ember meghalt és hány millió menekült el Ukrajnából? És a háború nem terjedt ki, de ki mondja hogy nem is terjedhet később sem? Mert hogy a végét nem látni és hogy 1-2 kilométeres területekért folynak ádáz harcok, az látható.

A Covid eltűnt, viszont lettek lezárások, lett brutális pénznyomás és infláció, gazdasági problémák, stb. Emlékszel ahogy bezárták az ausztrálokat egy "táborba"? Ahogy verték a rendőrök az embereket az utcán? Vagy ahogy a kínaiak hetekre be lettek zárva a lakásaikba és az erkélyen üvöltöttek mert éheztek?

"Emellett csak felhúzzuk saját magunkat azzal, hogy minden aktuális esemény kapcsán a legrosszabbra gondolunk." - Én nem. Emlékszem ahogy mondtam hogy nem fognak támadni az oroszok sem, aztán mennyre nem volt igazam. Ha a legrosszabbra gondoltam volna és átküldetem a pénzem a családdal, akkor nem bukok 8000 dollárt. De nem gondoltam semmi rosszra és emiatt nagyot szívtam a helyzet miatt.

"csak aztán érthetetlen módon mégsem fogy el" - Mázli hogy nem. De simán el is fogyhatott volna. Mi van ha minden vezetéket felrobbantottak volna azonnal? Onnantól kezdve nem lett volna gáz sehonnan, meg idő sem lett volna bármilyen megoldást találni. Aztán ott a helyzet hogy a tél megint enyhe volt, de lett volna esély egy kemény -25 fokos télre is. A fa is a triplájába került egy ideig, de apám se kapott fát semennyiért. Szóval ez csak mázli hogy nem lett sokkal nagyobb baj.

Hát, Magyarországon muszáj letenni a fegyvervizsgát ha valaki lőfegyvert akar. Akár vadászpuskát, akár sportlövészetire maroklőt.

"minden aktuális krízis kapcsán összeomlásra készülünk" - Én nem. Én leginkább arra hogy mi lesz ha elveszítem a munkám, vagy ha brutálisan lebetegedek. És csak olyat veszek amit amúgy is használunk (idővel elhasználunk). Ezzel egy fillért nem veszítek, én ezzel spórolok.

"aztán nem értjük hogy miért maradt el megint" - Én nem mondanám hogy elmaradt. Volt lezárás, volt pánik, voltak üres polcok is, volt nagyon drága benzin, volt munkanélküliség, becsődölt üzletek tömegei, stb. Már ha csak a Covid-időszakra gondolunk.

"na de mindegy, akkor veszünk még 300 babkonzervet, mert legközelebb aztán már biztosan mi látjuk jól és jön az összeomlás" - Naná hogy veszek konzervet. Enni azt kell. :) Megveszem és lassanként elfogy. Gondolom láttad a téli bevásárlós, majd a tavaszi összegzős videóimat. Jól bevásároltam és 6 hónapra rá a nagyja el is fogyott.

"Ettől függetlenül én is egy zsák helyett két zsák almot veszek, meg 40 helyett 80 macskaeledelt, stb. Pláne mert úgy jobban megéri." - Erről van szó, ez a lényeg. Ésszel csinálni, takarékoskodni, pénzt spórolsz vele, rád romlani nem fog, a macskának enni kell.

"az éles fegyvertartási kijárására és megtartására, akkor az nem prepperkedés?" - Attól függ. Ha valaki kizárólag sportban gondolkodik és tényleg csak puffogtatni akar 2 hetente egy lőtéren és ott is hagyja, akkor annál talán nem. Vagy aki vadász de bele sem gondol hogy otthonvédelemre használja a puskáját. Ennél a témánál a hozzáállás határozza meg hogy felkészülés-e.

"hol kezdődik a prepperkedés?" - Étel, víz, otthon és annak védelme, tele kamra - raktározás, mentális átgondolása a lehetőségeknek, alapvető készletek amiket amúgy is használ az ember, pénzügyi takarékoskodás ínségesebb időkre. Aztán ebből lehet nagyobb lépéseket tenni pl. a vízszűrők világa felé...

Ahogy leírtad, az simán csak ésszerű egészségügyi témának tűnik. Az orvosnak vagy igaza van, vagy nincs. Velem jól kitolt az én régi háziorvosom, úgyhogy valóban én is azt mondom hogy nem biztos hogy azzal jársz jól ha ráhallgatsz.

Nem tudom, én nem vagyok nyakig az egészben, régen sok dolgot vettem, manapság próbálom a szintet tartani, és úgy vásárolni amin spórolhatok, meg tömve tartani a kamrát, mert azzal nem lehet mellélőni. :)

(Ha valami hülyeséget írtam a hosszú hozzászólásban az csak azért van mert már hajnali 4 óra én meg már hulla fáradt vagyok. :haha: )

P. Dude
06-16-2023, 08:19 PM
"Én nem. Én leginkább arra hogy mi lesz ha elveszítem a munkám, vagy ha brutálisan lebetegedek. És csak olyat veszek amit amúgy is használunk (idővel elhasználunk). (...) Naná hogy veszek konzervet. Enni azt kell. Megveszem és lassanként elfogy. Gondolom láttad a téli bevásárlós, majd a tavaszi összegzős videóimat. Jól bevásároltam és 6 hónapra rá a nagyja el is fogyott."

A legtöbb gondolatoddal egyetértek, jók az érveid. Ami viszont nem egészen tiszta: ha elsősorban arra az esetre készletezel stb., hogy ha lebetegednél, akkor viszont nem ártana a lebetegedés megelőzésén is dolgozni. Szerintem az vastagon része a prepperkedésnek. Hogy - nyilván a lehetőségekhez képest - megpróbáljuk minimalizálni a lebetegedés esélyeit.

Az meg ugye kb. ott kezdődne, hogy nem junk foodon éltek tartósan a mindennapjaitokban. Pláne mondjuk 40 felett. Hiszen most nincs shtf, nincs teotwawki. Tehát semmi sem indokolja, hogy valaki kizárólag agyonfeldolgozott élelmiszert, konzervet és más készételeket egyen a mindennapokban. Pláne ha mellette nincs meg a megfelelően összerakott táplálék-kiegészítés. És különösen ha rendszeres testedzés sincs mellette. (Nálatok lehet hogy van, nem tudom.)

Szóval én önellentmondást érzek abban, hogy a lebetegés esetére halmozod a készételt, és közben készételen élsz és nem sportolsz (?), ami így együtt egy bizonyos kor után eléggé megnövelheti a későbbi lebetegedés esélyét. Persze nem feltétlenül növeli meg, de ha az ember használja a józan paraszti eszét, akkor azért nem célszerű nagyrészt konzervkaján élni 40-50 évesen.

TMIB
06-17-2023, 02:03 AM
Én 19 éves korom óta vagyok lebetegedve, szóval nekem az a vonat már elment. 35 felett meg hol ez, hol az "romlik el" az emberben. Procok, csontok, hol ez, hol az.

Lebetegedés alatt olyat értek mint a szalmonella, vagy Covid ha esetleg hosszú távra döntene ágynak, stb. Befőttet és konzervet eszünk, a konzervben pl. nincs tartósítószer. Krumpli, tejföl, paradicsom, lecsó, stb. Kenyeret sokszor magamnak sütöm, a tojást a szomszédból veszem.

Arról mondjuk álmodni sem mernék hogy mindig friss húst egyet, a múltkor vettem darálthúst és leesett az állam hogy milyen irgalmatlan drága. :hogymi: Persze nyáron amikor van olcsón banán, paradicsom, gomba, meg ilyenek, akkor azt hozzuk hazafelé. A friss hús az eléggé felejtős lett, mert dupla meg tripla meg még még annál is drágább lett.

Táplálékkiegészítés van, szedek mindenféle vitamint meg egyebeket.

A konzerv nem tartósított, csak hőkezelt és vákumozott. Az udvaron szoktam dolgozni, 19 koromig 50-esével toltam a fekvőtámaszokat, aztán lerobbantam, ezer hála és köszönet a háziorvosomnak aki nem akart segíteni és évek múlva a dokit megkerülve mentem kórházba, mert ő nem akart beutalni. De a kórházi ügy az nem oldotta meg igazán a dolgokat, mert túl késő lett, ha a háziorvosra nem hallgatok és nem várok rá hanem rögtön kórházba megyek, akkor lehet rendbe tudtak volna hozni. Hosszú történet, mindegy, meg túl személyes is...

P. Dude
06-17-2023, 11:14 AM
Akkor azért mozogsz, és esztek egészséges dolgokat is, meg kiegészítés is van. Ez így már jobban hangzik! :thumbup (Megértem ha túl személyes, de annyit megjegyeznék, hogy manapság azért vannak lehetőségek, talán lehetne elérni számottevő minőségi javulást a problémával, amiről írtál. Szerintem ne add fel.)

P. Dude
06-17-2023, 01:35 PM
Amúgy én most a Polcz üveges készételeket kezdem el gyűjtögetni, készletezni. Igaz drágábbak, de egészségesek, változatosak, magyar termékek, finomak, jó az adagjuk, és beleillenek a paleóba, amit a mindennapokban eszem.

P. Dude
06-17-2023, 03:28 PM
Amúgy én most a Polcz üveges készételeket kezdem el gyűjtögetni, készletezni. Igaz drágábbak, de egészségesek, változatosak, magyar termékek, finomak, jó az adagjuk, és beleillenek a paleóba, amit a mindennapokban eszem.

Ill. hasonlót találtam a Szafi Free termékek között is. Azok is egészséges, tartalmas készételek.

TMIB
06-18-2023, 04:01 AM
Sok dologtól függ. A szomszéddal jobban ki kéne építeni valami cserekereskedelmet. Tudom hogy sokat vadászik, meg horgászik, meg azt is tudom hogy sokszor nem is tudja már hová tenni a sok húst meg halat, úgyhogy meg kéne kérdeznem hogy akarnának-e ételt eladni vagy cserélni. :)

P. Dude
06-18-2023, 01:01 PM
Ja, inkább az eü. problémára értettem. Hogy manapság már sokkal több orvosi, vagy éppen alternatív kezelésre/gyógymódra van lehetőség - főleg Amerikában -, mint 19 éves korodban volt. Lehet, hogy a probléma már megszüntethető.

Ettől függetlenül a cserekereskedelem a szomszéddal jól hangzik. :thumbup

Ged
06-19-2023, 05:49 PM
Fúrattam egy 80 méteres ipari kutat. Van néhány fegyverem, telepítek egy gyümölcsöst

Emberi fogyasztásra is alkalmas a kutadból nyert víz?

Milyen összetételű gyümölcsösben gondolkodsz? Hagyományos, vagy bio-gazdálkodásra alkalmas fajták, amelyek permetezés nélkül is teremnek?

LOTS
06-26-2023, 04:16 PM
Emberi fogyasztásra is alkalmas a kutadból nyert víz?

Milyen összetételű gyümölcsösben gondolkodsz? Hagyományos, vagy bio-gazdálkodásra alkalmas fajták, amelyek permetezés nélkül is teremnek?

Iható a víz. Gyümölcsöst még nem agyaltam ki...

DerWolf
08-17-2023, 08:14 PM
Jó kérdés mit értenek itt prepperkedésen és mi is ez a szó valójában
Kissé kényelmesnek tűnik ez a téma így elnézve a normál túlélési módszerekhez képest amivel azért tisztában kellene lenni mivel ha egy szép nagy tornádó majd elvisz mindent akkor se konzerv se ivóvíz se fűtés csak a gyönyörű természet és akkor ott hal meg mindenki azonnal, túlélési ismeretek hiányában

TMIB
08-18-2023, 12:17 AM
A szó a felkészülés. Amiről te beszélsz az meg a bushcraft/bozótmívesség. Az előző a konzerv, tiszta víz, otthonvédelem, önvédelem, napelemek, önellátásra berendezkedés, stb. A másik az egy szál bugylibicskával menedéképítés egy erdőben.

mivel ha egy szép nagy tornádó majd elvisz mindent

Van rá 1 a millióhoz esély. Viszont aki nem felkészülő annak meg a tornádó el sem vihet semmit, mivel nincs semmije.

csak a gyönyörű természet és akkor ott hal meg mindenki azonnal, túlélési ismeretek hiányában

Aki egy erdő közepén van hóviharban és -30 fokban, az lehet bushcraft-os de biztos hogy megfagy reggelre. De ha csak egy tornádóról lenne szó, akkor az még nem egy poszt apokaliptikus helyzet, csak egy kisebb helyi katasztrófa lenne. Az ember elmegy a bankba és vesz egy másik házat vagy valami. Ki az akinek elviszi a szél a házát, vagy leég a háza, mire egy bicskával beveszi magát egy erdőbe és ott éli le a további életét? :eek:

DerWolf
08-18-2023, 12:19 PM
Akkor itt a szó nem a túlélésről szól hanem a teljes önellátásról, ez akkor farmerkodás
Mindegy aki nincs tisztában az alapvető túlélési szabályokkal az még komoly gondban találhatja magát előfordulhat az is
A 22-es hangtompítós távcsöves kispuska meg annyira már nem a bozótmívességről szól :haha:
Nem fogsz megfagyni erre van az ásó, hogy beásd magad, csinálhatsz sátrat, takarót levelekből és ott van még az aluminium izolációs takaró is

TMIB
08-18-2023, 08:12 PM
Nem, én nem vagyok gazdálkodó, kertem sincs, elég rossz nálunk a föld. Prepperkedésről van szó, ami arról szól hogy X ideig kihúzza az ember. Jön 1 hetes áramszünet, mert leszaggat mindent a vihar, vagy annyi hó esik hogy elzárja a települést. Megmérgeződik a víz néhány hónapra. Jön egy lebetegedés, 1 évre kiüt a munkerőpiacról, nem tudsz dolgozni. Ilyesmi az alapja.

Nekem van házam, nem vagyok csöves, erdőm van, de nem szoktam benne kommandózgatni, mert minek tenném. :) Bár van aki szereti csinálni, bozótmívesség, túrázás, kintalvás, teljesen jó az is akinek ez a hobbija, támogatom azt aki teszi. :cool:

DerWolf
08-18-2023, 10:26 PM
Értem akkor te valahol messze lakhatsz várostól
Csöves :haha:
Ez nem hobbi hanem felkészülés egy esetleges legsúlyosabb helyzetre ami tarthat max pár hétig.Ez katonai jellegű túlélés,egyébként nem tudom mi az a "bushcraft"
Gondolom azoknak az új angol gyűjtői szóhasználata az elmúlt 30 évben akik hobbiszerűen szeretik az életüket szélsőséges körülmények közé kitenni
Én nem szeretem kitenni magam ennek sportszerűen hobbiból csak nem árt fejbentartani pár dolgot és felkészülni a legrosszabbra de támogatom én is a bevackolást is de értem a szituációk lényegét (ami az USA-ban nagy divat volt is erről egész sorozat dokumentumfilm, bár amikor már a fickó megvett valami egykori víztározó betonaknát ami kb 50 méter széles volt lefelé meg vagy 100 méter mély akkor már én is elkezdtem ezen nevetni)

TMIB
08-18-2023, 10:46 PM
Nem mondanám legsúlyosabb helyzetnek. Ha van egy csőtörés és nincs víz 1 hétig amíg meg nem javítják az nem súlyos helyzet ha valakinek van egy hordó vize. Inkább csak előrelátás ha kisebb-nagyobb gond adódna.

A "bushcraft" az ami inkább közelebb áll a katonai túléléshez, az erdőben menhely ásás, menedékhely építés, túlélőkéssel, tűzcsiholás kövekkel, stb. Amiket speciális alakulatoknak is tanítanak.

erről egész sorozat dokumentumfilm, bár amikor már a fickó megvett valami egykori víztározó betonaknát ami kb 50 méter széles volt lefelé meg vagy 100 méter mély akkor már én is elkezdtem ezen nevetni

A Doomsday Preppers sorozat, de az nem katonai túlélőműsor volt. Szerintem semmi gond nincs ha valaki megvesz aknát, bunkert. Van aki életvitelszerűen él ott. A túlélő sorozat a Bear Grylls és hasonlók voltak, ahol a saját pisáját is megitta, de van a műsoráról egy rakás leleplezővideó, a nagyját csak eljátszották. Nappal a dzsungelben rohangáltak hogy mennyire éheznek, aztán bevackoltak, de valójában estére elhúztak a közeli hotelbe kaviárt vacsorázni és ott aludtak.

A Doomsday Preppers sorozatnál is volt néhány botrány, hogy a műsor készítői megpróbálták butának, hülyének, elmebajosnak beállítani a szereplőket, valótlanságokat állítottak róluk, manipulálóan vágták össze a jeleneteket, stb.

DerWolf
08-18-2023, 11:53 PM
A Doomsday Preppers sorozat, de az nem katonai túlélőműsor volt. Szerintem semmi gond nincs ha valaki megvesz aknát, bunkert. Van aki életvitelszerűen él ott. A túlélő sorozat a Bear Grylls és hasonlók voltak, ahol a saját pisáját is megitta, de van a műsoráról egy rakás leleplezővideó, a nagyját csak eljátszották. Nappal a dzsungelben rohangáltak hogy mennyire éheznek, aztán bevackoltak, de valójában estére elhúztak a közeli hotelbe kaviárt vacsorázni és ott aludtak.

A Doomsday Preppers sorozatnál is volt néhány botrány, hogy a műsor készítői megpróbálták butának, hülyének, elmebajosnak beállítani a szereplőket, valótlanságokat állítottak róluk, manipulálóan vágták össze a jeleneteket, stb.

Nemtudom már mi volt a címe a Discoveryn ment nem úgy emlékszem, hogy ezen a néven de régen volt már
Azt viszont láttam abban a sorozatban, hogy néhány amerikai betegesen készül a világvégére

Bear Grylls nem szimpatikus nem néztem műsorát sem ezért soha, meg amikor megláttam az általa forgalmazott túlélőkést elkezdtem nevetni, nem éppen egy Wilkinson annyi biztos,azzal te nem fogsz sehol sem túlélni

Az itthon is így megy: nem normális és elmebeteg életszituációkat teremtenek szándékosan előre, hogy így téged így nem normálisnak és elmebetegnek állíttsanak be és itt is összevágnak mindent ahogy az nekik tetszik
Szándékos lejáratás,aljas provokáció,már rég előre megírt koncepciós vádeljárások és végtelenül gyenge lábakon álló műsor dehát ugye aki csak nézi, az el is hiszi az egészet, mivel megetetik vele ezt az összeollózott műsort

Sergeant
06-22-2024, 06:30 PM
Jelen helyzetben leginkább egy hosszan elhúzódó hidegháborús időszakban látom a felkészülés lehetséges okát. Az előzőt figyelembe véve lehet ez is fél évszázados hosszúságú. Természetesen ez magával hozhat gazdasági és energia válságot, súlyos társadalmi egyenlőtlenséget. Atomháborúnak egyáltalán nem látom esélyét, de egy hagyományos fegyverekkel megvívott NATO-Orosz háborúnak is minimális esélyt adnék. Túl nagy a pánikkeltés ahhoz, hogy igaz legyen. :D
Felkészülés szempontjából fontosnak gondolom az önellátásra törekvést, a különböző készségek, ismeretek megszerzését.
A mindennapi életben a fogyasztói társadalomból való kiválást, már amennyire lehetséges.

P. Dude
06-23-2024, 09:57 PM
Annak se látták esélyét, hogy Oroszország megtámadja Ukrajnát, hiába sorakozott fel a hadsereg látványosan a határon. Most meg a NATO ukrajnai missziót tervez.

P. Dude
06-23-2024, 10:34 PM
Meg amúgy nem az USA-Kína háború lehet majd a teotwawki?

P. Dude
06-24-2024, 07:01 AM
Meg amúgy nem az USA-Kína háború lehet majd a teotwawki?

Vagy az "x vírus (https://www.weforum.org/events/world-economic-forum-annual-meeting-2024/sessions/preparing-for-a-disease-x/)", amit a WEF reklámozott év elején Davosban?

Sergeant
06-25-2024, 03:08 PM
Én azért mindent nem hiszek el, ami a médiában megjelenik. Sőt minél inkább erőltetnek egy dolgot, annál szkeptikusabb vagyok. :D
De elismerem a jogot, hogy mindenki attól rettegjen, amitől akar. :D
Viszont nem azokat az információkat keresem, amitől végképp csak pánikolni lehet.
Ilyen erővel nem megyek ki az utcára, mert egy cserép a fejemre eshet...
Látni kell a jó dolgokat, nemcsak a negatívat észrevenni.
Nem hiszem, hogy Kína háborúzna az USA-val. Amerika legnagyobb hitelezője Kína...
Minden héten van egy újabb vírus, ami aztán mostmár tényleg kiírtja az emberiséget. Aztán mégsem. :D
Ha Oroszország akarná még hagyományos fegyverekkel is, néhány nap alatt legyőzné Ukrajnát. Vajon miért nem teszi? Mert a célja, hogy elhúzódjon a háború, ez a gazdasági érdeke...
Nagyon jó könyv az 1984, ajánlom mindenkinek.

P. Dude
06-25-2024, 05:17 PM
2019-ben ugyanez a "jóslat" bejött Davosban. Valamiért előre belengették, hogy jön a covid, amit aztán 2019 végén ki is engedtek a laborból. Ha megfigyelted, gyakran nyíltan beszélnek arról, amire éppen készülnek. 2015-ben, amikor mi még a migránsokkal voltunk elfoglalva, a WEF már videót töltött fel arról, hogy az mrns oltások hogyan módosítják a beoltott személyek és utódaik genetikáját, stb. A great reset videót is feltették már a honlapjukra 2016-ban, csak akkor még leszedték.

Most megint egy szupervírusról beszélnek, amiről szó szerint semmit nem tudni, csakis annyit állítanak róla, hogy márpedig ők azt már tudják, hogy minimum 20-szor annyian halnak majd bele, mint a covidba. Majd kiderül, hogy megint azért dumálnak-e, mert már eldöntötték mire készülnek. Talán egyszerre fut egy világháborús, vírusos (stb.) forgatókönyv. Félreértesz: ez nem rettegés, hanem a lehetőségek mérlegelése. Nyilván azt is egyeztették a megfelelő helyeken, hogy 2022 elején az orosz támadás fogja lezárni a pandémia nevű psyopot, amibe beleunt az emberiség, nem tudták végteleníteni a 3-4 havonta ismétlődő boostereket, amikről Fauci és Gates kommunikáltak.

A folyamatok értékelésének megkísérlése nem félelem, és persze mindenki tévedhet. Ahogy mondtam, itt a fórumon sem hitték el, hogy Oroszország támad, hiába sorakoztak fel a határon. Aztán jött a szudáni válság, és nemsokára a gázai háború. Meg Száhel, Hegyi-Karabah és Koszovó. Lehet, hogy ez mind porhintés, de akkor is látható, hogy amióta az oltásos psyop nem megy tovább, azóta a háborús vonal megy. Az meg mindig káosz. Mondhatod, hogy ezt vagy azt "fogja" vagy "nem fogja" tenni pl. egy atomfegyverrel rendelkező ország. De amikor ennyi konfliktus zajlik, és örvénylik a káosz, akkor azt semmilyen "háttérhatalom" meg senki nem tudja teljesen koordinálni. Nem gondolhatod komolyan, hogy nem csúszhat ki bármikor a dolog az oroszok, vagy bármelyik résztvevő kezéből. És ha egyszer kicsúszik, akkor itt már nincs visszaút.

Érdekes feltevésnek tűnik, hogy szerinted nem lesz USA-Kína háború, a demens amerikai elnök már 2022-ben kikotyogta, hogy lesz, amint Kína megtámadja Tajvant. De legyen igazad, hogy nem lesz. Hidd el, nem kívánom, hogy legyen. De ha megnézed a globális oltáskampány hirtelen lezárulása óta eltelt időszakot, szerintem egyértelmű, hogy jelenleg a permanens háborúk forgatókönyve zajlik, ill. egy világhatalmi struktúrákat átrendezni szándékozó amerikai-kínai világháború előkészületeit látjuk. (Ismétlem: nem gondolom, hogy bármilyen szervezett "háttérhatalom" tartaná kezében a szálakat. Számos forgatókönyv és szövevényes érdektörekvés létezik. Ezek versengenek egymással, de a rendnek nevezett káoszban senki sem tudja a tutit. Viszont belátható, hogy elég egy apró hiba vagy félreértés a dominóhatáshoz.)

És egyetértünk: látni kell a jó dolgokat is. A magam részéről próbálok tenni azért az irányért, ami az én érzésem szerint egy valamivel normálisabb létmódhoz vezethetné el az embereket, ami igazából mindenki érdeke lenne. Csak erősen sejtem azt, hogy ez sajnos nem fog bekövetkezni. De azért próbálom tenni, amit tudok.

Ez is érdekes kérdés amúgy. Hogy megállunk-e a prepperkedésnél, vagy próbáljuk megtenni a magunk kis részét ahhoz, hogy végül ne a "szép új világ" valósuljon meg, ill. ne legyen szükség prepperkedésre.

WestBam
06-26-2024, 11:36 AM
Az X-vírus ha utána olvastál egy icipicit is, nem létező "valami", csak egy modell, aminek tetszés szerint tudják változtatni a paramétereit, és azzal modellezéseket lefuttatni. Ebbe kevésbé látok bármit is, mint ha pl. kifejezetten madárinfluenzával vagy mással modelleznének, az már elég konkrét lenne. Persze lehet valaminek az előszele, sosincs kizárva, de én ebben nem látok semmit.
Sergeant-tal egyetértve az ukrán-orosz háború szándékosan lassú és költséges. TMIB is be szokta írni, hogy az amcsi kormány mennyi pénzt öl ebbe a háborúba, de az egész EU és NATO vonal tolja bele az irtózatos pénzeket és nyersanyagokat. Ez gazdasági háború, nem szó szerint vett háború. Esélye sincs az ukránoknak az orosz haderővel szemben, ha egyáltalán van még ott valóban ukrán harcos és nem csak zsoldosokból áll a haderejük. Ez a nyugat harca a kelettel, aminek súlyos gazdasági következményei lesznek pár éven belül.
A fenti gazdasági kivéreztetés miatt is fontos, hogy a gazdálkodást amennyire lehet elsajátítsuk, hogy ha ellátási gondok adódnak akkor is legyen mihez nyúlni. Dehát pont ezért vagyunk itt, pont erről szól ez az egész :thumbup

P. Dude
06-26-2024, 07:14 PM
Tisztában vagyok azzal, hogy az x-vírus nem egy létező vírus, aminek ez a neve. :) Épp ezért húzom fel a szemöldököm, amikor azt az egyetlen paramétert nevesítik, hogy az ismeretlen betegség 20-szor annyi halálos áldozatot szed majd, mint a covid. Vagyis nem tudják mi lesz az, nem tudnak róla semmit - hiszen ez csak egy gondolatkísérlet, egy modell -, de azt tudják, hogy 20-szoros halálozási rátával bír majd, és ezt valamiért le is kommunikálják.

Az is tény, hogy Bill Gates 2017-ben szintén Davosban a WEF fórumon lengetett be egy közelgő ismeretlen világjárványt, majd 2019-ben jött a covid cirkusz.

De nyilván legyen igazad. Lehet ez az általános feszültségkeltés része, természetesen nem állítom, hogy ezúttal is az emberekre szabadítanak valami vírust.

A háborúval kapcsolatban szintén vágom, hogy a nyugat a másik hadviselő fél. Ahogy az is megvan, hogy ez Ukrajna nagy ívű támogatásán keresztül történik (pénzzel, fegyverrel, lőszerrel, kiképző katonákkal stb.) Természetesen ezért húzódik a háború két és fél éve, igen. De a folyamatok kontrollálhatóságát illetően vannak kétségeim. Azt hiszem, e tekintetben talán túl optimista vagy. A világ hatalmi újraosztásán dolgozó elitek egyik formációja sem tudja a tutit, csak próbálják a maguk érdekei szerint alakítani az eseményeket. De elég egy hiba, hogy boruljon a forgatókönyv. És hidd el, akik most gazdasági háborút vívnak, azoknak úgy is jó lenne. Csak egy nagy örvénylést látni 2020 óta, ami majd kifut valahova.

Gazdálkodás is relatív... Ha például a világ másik felén elfogy a víz, és a matek alapján még bőven ebben a generációban milliárdok jönnek el a szomjhalál elől, amihez képest a 2015-ös migrációs válság laza kis semmiség, annak mi a prepper megoldása? Krumplit ültetni, aztán gumilövedékessel felváltva őrködni a családtagokkal? A prepperkedés sokkal komolyabb közösségi szinten kezdődne egyébként. Arra meg nincs lehetőség az elidegenedés miatt.

WestBam
06-27-2024, 07:48 PM
Nem bíznak az emberek egymásban. Sajnos nem ok nélkül.

P. Dude
06-28-2024, 05:30 AM
Nem bíznak az emberek egymásban. Sajnos nem ok nélkül.

Na ez az... És akkor ez már az Emberi természet topic témája lenne.

Sergeant
06-29-2024, 08:00 AM
Szerintem, olyan dolgok miatt aggódni, amire egyáltalán nincs befolyásunk, az teljesen felesleges.
A prepperkedés, jobban szeretem felkészülésnek hívni, egy életforma. Régen azt mondták, hogy spájzolnak a szegényebb időszakra vagy csak egyáltalán a télre. Egy paraszti család szinte teljesen önellátó és független volt. Meg tudták ezt oldani, most sem lehetetlen.
Most is épülnek közösségek erre a mintára és működnek.

Sergeant
06-29-2024, 08:09 AM
Aki pedig egy összeomlás idején gumilövedékes puskával védené a saját és családja életét, értékeit, készleteit, azt nagyon gyenge képességű felkészülőnek nevezném.

P. Dude
06-29-2024, 07:32 PM
Nem a gumison volt a hangsúly, hanem az egyedülön. Arra próbáltam utalni, hogy teotwawki esetén nem tűnik igazán praktikusnak az egyedül/családban való túlélés, viszont az elidegenedés miatt ezt a felkészülési közeget nehéz bővíteni. Amúgy erről a kérdésről van is egy külön topic.

És szerintem te sem tudnál rá sok működő példát említeni (főleg miután a 2 év covid psyop csúcsra járatta az elidegenedést). Legalábbis nem két hete létezik ez a fórum, de nem sok közösségi felkészülőről olvastam itt. Bár volt rá példa, jobbára elszigetelt arcok készleteznek egymagukban, vagy feleséggel gyerekkel. (Már fórumozni se fórumozik szinte senki.) Hogy valódi helyzetben ez mire lenne elég (pl. ha itt van fél Afrika és vizet akar inni), az remélhetőleg sosem derül ki. Mindenesetre a délszláv háború túlélési sztorija (https://varositulelo.blog.hu/2012/09/23/tulelni_a_delszlav_haborut) is azzal kezdődik, hogy az egész utca egy emberként dolgozott, őrködés, járőrözések stb., meg kellett szervezni mindent és együttműködni egymással. (Nemrég hallottam a Deep Adaptation kezdeményezésről, van magyar honlapjuk is, ez valamiféle közösségi irányú felkészülés lehet, de nem tudok róla semmit.)

Persze ha te ismersz ilyen közösségeket, vagy magad is ilyesmi módon készülsz, az jó! (Sőt, lehet több fórumtag így készül, csak nem reklámozzák.) Abban meg amúgy teljesen igazad van, hogy jövőbeli lehetőségek miatt - amik vagy bekövetkeznek vagy nem - és ha igen, nincs rájuk befolyásunk - aggodalmaskodni fölösleges. Más kérdés, hogy ez prepper fórum, és a "Miért prepperkedsz elsõsorban? Mi az ami szerinted leginkább megtörténhet?" topicban beszélgetünk. :)

Valójában nincs köztünk komolyabb véleménykülönbség. Amiben én bízom (próbálok bízni), hogy bekövetkezik valamilyen paradigmaváltó áttörés, valami olyan esemény, ami végül megmenti az emberiséget, és elhozza a fajunk számára az evolúciós kiteljesedést (= nem kellene többé prepperkedni). Ha ez nem következik be, akkor szerintem nem kell sokat várni a globális shtf-re. Na persze a paradigmaváltás sem lenne egyszerű, hiszen a létezési formánk alakulna át, aminek a leírásához jelenleg nem állnak rendelkezésre a fogalmaink. De az meg nem túl konstruktív, hogy akkor leszegett fejjel apasszuk el a vizet a bolygón, autósztrádával erőszakoljuk meg az Amazonast, szabadítsunk el egy olyan mélységű fajkihalási hullámot, ami az első gerinces élőlény megjelenése óta, tehát uszkve félmilliárd év alatt összesen hatodszor fordul elő, aztán a végén indítsuk el az atomtölteteket, engedjünk ki valami pusztító vírust a laborból, vagy nem tudom. Nem ebbe az irányba kellene haladni.

P. Dude
06-29-2024, 08:09 PM
Gumishoz:

Shtf-ben már nehéz lenne lőfegyvert és lőszert szerezni. (Vagy kimenni az utcára.) Szóval szerintem három módon tudsz készülni arra, hogy (Magyarországon) shtf esetén ne gumissal kelljen védened a krumplit.

1. Elmész sportlövőnek. (Lehet az vagy.)

2. Elmész vadásznak. (Lehet az vagy.)

3. Kimeríted a lőfegyverrel visszaélés tényállását, ami apokalipszisen kívüli időkben kettőtől nyolc évig kínálható - ezt személy szerint nem javasolnám. (Nyilván mindenki eldöntheti, mennyit ér meg neki a prepperkedés. Ilyen kockázatot nekem nem ér meg.)

coco
07-01-2024, 05:04 PM
4. Beveted a szürkeállományod ;)

P. Dude
07-01-2024, 06:42 PM
4. Beveted a szürkeállományod ;)

Például olyasmire gondolsz, ami ellen Vass most háborog? Vagy nem lőfegyverre gondolsz (mert én arra értettem), hanem például csapdák felállítására shtf esetén? Mert azt nem értem, a fenti 3 módon kívül hogyan lehetne valakinek Magyarországon lőfegyvere és hozzá lőszere 2024-ben. (Meg persze 4. a papíron létező önvédelmi célú engedély, ami van néhány kiváltságos személynek.) Mert én az előre készülésről írtam.

coco
07-02-2024, 08:02 AM
Igen, területvédelemre nem feltétlenül lőfegyvert használnék, de nyilván a körülményektől függ. Egymagamban, egy szál puskával nem biztos, hogy csodákra lennék képes, mivel nem vagyok ex-elitalakulatos, mint a prepperek nagy része :D

P. Dude
07-02-2024, 10:40 AM
Igen, területvédelemre nem feltétlenül lőfegyvert használnék, de nyilván a körülményektől függ. Egymagamban, egy szál puskával nem biztos, hogy csodákra lennék képes, mivel nem vagyok ex-elitalakulatos, mint a prepperek nagy része :D

Oké, így már értem. :thumbup Amúgy nem annyira az volt a lényeg, hogy krumplit véd-e az ember, illetve mivel is kellene védeni a krumplit vagy uborkát. Valószínű felszínesen fogalmaztam. A gumissal csak jelzés szintjén utaltam arra, hogy a szakdolgozatom óta sem tették rendbe a lőfegyvertartási jog szabályozását. :)

Amit ki szerettem volna hozni belőle, hogy egy olyan teotwawki esetén, amit például egy vízhiány miatti népvándorlás, kontinensek átrendeződése jelentene - vagy bármilyen más összeomlás esetén - az "átlag prepper" hogyan képzeli el a túlélést, birtokvédelmet, stb. stb. egyedül, ill. csak a feleséggel/gyerekekkel. Persze az "átlag prepper" kifejezés megtévesztő, mert egy prepper nem szokott átlagos lenni. :) Itt úgy értettem az "átlag preppert", hogy egyedül vagy a kicccsaláddal készül. Nem tudom, mennyiben tekinthető illúziónak (akár van gumisa/sportlövője/stb., akár nincs), hogy egy ilyen felkészülés hatékony lehet - hacsak nem egy kastélyt rendez be valaki erődítménynek a nejével meg a gyerekeivel, mint abban a prepper műsorban. De nincs erre válaszom, tényleg nem tudom, csak elgondolkodtam.

coco
07-02-2024, 06:13 PM
Oké, így már értem. :thumbup Amúgy nem annyira az volt a lényeg, hogy krumplit véd-e az ember, illetve mivel is kellene védeni a krumplit vagy uborkát. Valószínű felszínesen fogalmaztam. A gumissal csak jelzés szintjén utaltam arra, hogy a szakdolgozatom óta sem tették rendbe a lőfegyvertartási jog szabályozását. :)

Az a sejtésem, hogy nem is fogják :rolleyes:

Amit ki szerettem volna hozni belőle, hogy egy olyan teotwawki esetén, amit például egy vízhiány miatti népvándorlás, kontinensek átrendeződése jelentene - vagy bármilyen más összeomlás esetén - az "átlag prepper" hogyan képzeli el a túlélést, birtokvédelmet, stb. stb. egyedül, ill. csak a feleséggel/gyerekekkel. Persze az "átlag prepper" kifejezés megtévesztő, mert egy prepper nem szokott átlagos lenni. :) Itt úgy értettem az "átlag preppert", hogy egyedül vagy a kicccsaláddal készül. Nem tudom, mennyiben tekinthető illúziónak (akár van gumisa/sportlövője/stb., akár nincs), hogy egy ilyen felkészülés hatékony lehet - hacsak nem egy kastélyt rendez be valaki erődítménynek a nejével meg a gyerekeivel, mint abban a prepper műsorban. De nincs erre válaszom, tényleg nem tudom, csak elgondolkodtam.

Az ilyen népcsoport mozgásos eseménynél nem egyénben, hanem inkább ország / EU viszonylatban érdemes gondolkodni. Ha a hivatalos álláspont a "willkommen kultur", akkor elő lehet venni a gondosan őrzött vazelint :( Ha valami csoda folytán keményebb fellépésre szánná el magát a hatalom, akkor a határok védelmére vezényelnek minden épkézláb embert. Kisebb balhé esetén az alapvető szükségletek fenntartása lehet a cél, ahhoz pedig fejben kell nagyon rendben lenni - mind tudás, mind rugalmasság, alkalmazkodóképesség tekintetében. Azt a kastélyos műsort nem láttam, de abban is éhen lehet halni ;)

Jómagam nem sokat törpölök ezen, inkább arra igyekszem fókuszálni, hogy váratlan események esetén (és nem kell nagy dolgokra gondolni) is élhető maradjon az életem :)

P. Dude
07-03-2024, 11:28 AM
Kisebb balhé esetén az alapvető szükségletek fenntartása lehet a cél, ahhoz pedig fejben kell nagyon rendben lenni - mind tudás, mind rugalmasság, alkalmazkodóképesség tekintetében. Azt a kastélyos műsort nem láttam, de abban is éhen lehet halni ;)

Jómagam nem sokat törpölök ezen, inkább arra igyekszem fókuszálni, hogy váratlan események esetén (és nem kell nagy dolgokra gondolni) is élhető maradjon az életem :)

Hölgyeim és Uraim, lehet ennél szebben összefoglalni? :tapsol:

coco
07-06-2024, 06:03 AM
Köszönöm :beer:

Aki Bújt
07-21-2024, 12:10 PM
Bemásolnék két videó alatti kommentet a Deep Adaptation-nel kapcsolatban:

Tehát a deep adaptation érveivel szemben az egyetlen ellenérv, hogy ha most azonnal radikálisan elkezdünk változtatni, megszüntetjük és/vagy minimálisra letekerjük a fogyasztói társadalmat igen rövid időn belől, akkor még elkerülhetjük a legrosszabbat.
Persze ebben az esetben is felmerül a kérdés, hogy mára milliárdnyi ember van már a bolygón, aki a felesleges, tehát megszüntetendő fogyasztások kielégítéséből él, azaz ha ezeket a fogyasztásokat beszüntetjük és/vagy minimalizáljuk, mint a turizmus, a ruhavásárolgatás, cipővásárolgatás, repülés, autózás, mindenféle tök felesleges gadget-ek vásárlása, fodrász, pedikűrös, manikűrös, social médiák és mindenféle hülye appok és játékok, stbstb., akkor ezek az emberek mégis miből fognak megélni?
A másik felmerülő kérdés meg az, hogy miért tételezi fel bárki, hogy képesek vagyunk rá egyáltalán, hogy radikálisan változtassunk? Elkezdhettük volna a radikális változtatást már tavaly is, tavaly előtt is, azelőtt is, meg 5 éve is, meg 10 éve is, stb., hiszen tudjuk már évtizedek óta, hogy hova vezet ez, és mégsem változtattunk. A logikus következtetés tehát az, hogy nem azért nem változtatunk radikálisan, mert nem vagyunk tisztában a problémával, azért nem változtatunk radikálisan, mert nem vagyunk rá képesek. És ez a fiatalokra is igaz, hiába vannak tisztában a problémával, és hiába dühösek, én még egyetlen fiatalt se láttam, aki eldobta volna a telefonját, abbahagyta volna az instán pózolgatást, abbahagyta volna a kocsikázást, meg a wellness-ezgetést, meg a nyaralgatást, meg a plázázgatást, meg a ruha-és cipővásárolgatást, meg ne vette volna meg évente a legújabb gímer PC-t, meg konzolt, meg okosórát, meg kiszereltette volna a klímáját ,stb. Erre ők sem hajlandóak, ők csak simán bedőlnek a greenwashing-nak, azt hiszik, hogy bármit is megoldanak azzal, hogy villanyautót vesznek, meg szelektíven gyűjtik a szemetet, holott ez annyit ér, mint erdőtűzben a vízipisztoly.
És most nem egyénekről beszélek, hanem mint fajról, életformáról. Ahogy egy baktériumfaj, vagy gombafaj, vagy moszat, vagy egy fafajta, vagy egy egér, vagy tengeri csillag, vagy nyúl vagy gazella vagy oroszlán se fog soha megállni a folyamatos növekedésben, azaz a szaporodásban és "fogyasztásban" önszántából, úgy mi sem fogunk. A korlátok nélküli szaporodás, terjedés, fogyasztás növekedés magának az életnek a sajátossága, kb. egyfajta definíciója.
Ennek korlátot legfeljebb csak a környezet szabhat, ha már felélt mindent az elérhető környezetében egy populáció és tönkretette azt, ezzel tönkretéve a saját életfeltételeit, akkor utána átmegy hanyatlásba. Mi csak annyiban vagyunk mások, hogy annyira sikeresek voltunk ebben törekvésben, hogy a mi környezetünk már a teljes bolygó, és épp ott tartunk, hogy elérjük ezt a határt, szépen tönkretesszük annyira, hogy ezzel a saját életfeltételeinket, ha nem is globálisan megszüntetjük, de legalábbis erősen beszűkítjük, és átmegyünk egy hanyatló fázisba.
Nem nehéz logikusan belátni, hogy ez elkerülhetetlen, innentől kezdve meg azoknak a kutatóknak, tudósoknak, fizikusoknak, biológusoknak, ökológusoknak, akiknek a munkáira a deep adaptation alapoz, a prognózisai mindenképp helytállóak, persze a deep adaptation válaszai erre, mint a szeretet, meg a többi bs, nyugodtan vitathatóak.

A kiemelt rész szerintem arra utal, hogy a műsorvezető nagyjából így foglalja össze a mély alkalmazkodás üzenetét a klímaváltozással kapcsolatban:
"Ez eldőlt, ennek vége, meneküljön, ki merre lát, de úgysem lehet, ezért inkább szerettessük meg magunkat a szomszédunkkal, hogy a későbbiekben ne egyen meg minket..."

A másik komment:

A Deep Adaptationnal kapcsolatban az ellenérv az lehet (inkább megjegyzés), hogy az egy mozgalom, és nem pedig tudomány. Ez könnyen belátható például akkor, hogyha kivesszük a Deep Adaptation kánonjából mindazt, amit más, valós tudományos diszciplínáktól vett át. Ha ezt megtesszük, akkor lényegében elolvad, nem marad a kezünkben semmi. A Deep Adaptationnak nincsen saját tudományos irodalma, nincsen kutatási módszertana, nincsenek önálló tudományos céljai, önálló mérési módszerei, sat. A Deep Adaptation éppen annyira tudomány, amennyire tudomány a grafoLÓGIA, ufoLÓGIA, kriptozooLÓGIA.

Attól, hogy egykifejezés mögött ott szerepel a "LÓGIA", a beszélőt pedig úgy mutatják be, mint valamilyen "LÓGUS", vagy "OLÓGUS" az semmi más célt nem szolgál, mint a nézők-hallgatók félrevezetését. Éremes megnézni, hogy egy-egy meghívott szakértő hol, milyen iskolát végzett, milyen képzettséget, tudományos fokozatot szerzett, hol, milyen médiumokban publikált, kik, hányan, hol hivatkoznak a munkáira. Mindaz, ami ezen kívül esik, az bűvészkedés a szavakkal, és tudományoskodás.

Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy aki az összeomlás lehetőségét állítja, az tévedne, vagy szándékosan hazudik. Azt viszont jelenti, hogy bárki, aki ma sokat olvas és tájékozott, az lehet például "összeomláskutató szakértő", "kollapszoLÓGUS". Bárki megteheti ezt, aki figyelmesen elolvas négy-öt jó könyvet, és elég jó beszéli a magyar nyelvet ahhoz, hogy meggyőző mondon fűzzön egybe mondatokat összefüggő szöveggé.

A videó:

https://www.youtube.com/watch?v=5TDjDVcyQPw