PDA

View Full Version : Gombák

törölt tag -gl
01-21-2015, 09:55 PM
Ez jó eséllyel téli fülõke, ugye? A kertben találtam.
http://imgur.com/a/7m8Tb

Pityubá
01-21-2015, 10:30 PM
Ez jó eséllyel téli fülõke, ugye? A kertben találtam.
http://imgur.com/a/7m8Tb
Szépek a képek, és jól felismerhetõ. Jellemzõen halszagú gomba, szagold meg.
De ilyenkor ezt is meg kell becsülni. Hogy került a tuskókra a gomba ?

törölt tag -gl
01-22-2015, 04:43 AM
Nem szagoltam meg. Magától jelent meg. Eléggé nedves a kertünk. Tavasszal gazoltam, és vastagabb gallyakat, ágakat felhordtam egy halomba oda, ahol a legtöbb gyomfa volt, (bodza, stb) ezeknek a gyomfáknak, fõleg bodzának a tuskóján jelent meg a gomba úgy, hogy egész évben a gallyak védelmében volt a terület. Azt mondod értéktelen gomba? A csiperkénél csak értékesebb. Az, hogy halszagú, talán még különlegessége is lehet. Levesnek talán jó?
Mindenesetre mindenképpen bevizsgáltatom, ha pozitív (márpedig minden jel arra mutat hogy az lesz) akkor lesz egy már viszonylag megbízható telepem.

Mennyi gombára számítsak egyébként?

törölt tag -gl
01-30-2015, 05:14 PM
A gombaszakértõ szerint fülõke volt, de amikor az egészet leszedtük, és bevittük, a hivatalosan kiírt idõ szerint sem volt bent a gombavizsgáló így dobhattuk ki.

Pityubá
01-30-2015, 06:27 PM
Nem szagoltam meg. Magától jelent meg. Eléggé nedves a kertünk. Tavasszal gazoltam, és vastagabb gallyakat, ágakat felhordtam egy halomba oda, ahol a legtöbb gyomfa volt, (bodza, stb) ezeknek a gyomfáknak, fõleg bodzának a tuskóján jelent meg a gomba úgy, hogy egész évben a gallyak védelmében volt a terület. Azt mondod értéktelen gomba? A csiperkénél csak értékesebb. Az, hogy halszagú, talán még különlegessége is lehet. Levesnek talán jó?
Mindenesetre mindenképpen bevizsgáltatom, ha pozitív (márpedig minden jel arra mutat hogy az lesz) akkor lesz egy már viszonylag megbízható telepem.

Mennyi gombára számítsak egyébként?
Hoppá én a halszagot a beazonosításra értettem, nem a leminõsítésre. "Jellemzõen halszagú gomba, szagold meg." ezáltal be tudod azonosítani.
Dehogy mondom azt, hogy értéktelen gomba. Írtam: télen meg kell becsülni.

Zacskóbicska
01-30-2015, 07:03 PM
Hoppá én a halszagot a beazonosításra értettem, nem a leminõsítésre. "Jellemzõen halszagú gomba, szagold meg." ezáltal be tudod azonosítani.
Dehogy mondom azt, hogy értéktelen gomba. Írtam: télen meg kell becsülni.
Ezt alátámasztom én is, mint régóta büntetlenül gombászó lény. Az illatokat és ízeket nagyon fontos megjegyezni! Ezek nagyon fontosak a gombák beazonosításánál. Velem is elõfordul idõnként, hogy elbizonytalanodok egy-egy gombánál, fõként akkor, ha régen találtam hasonlót. Ilyenkor megszagolom, esetenként megkóstolom a letört darabot, mefelelõen emlékeztet-e arra, amit szeretnék. Egyébként ez teljesen biztonságos eljárás. Annyira, hogy én már bemutattam élõben is, meg lehet kóstolni nyugodtan a gyilkos galócát is. (Jó íze van, de nem specifikus.) Kim kell köpni és kész. A kóstolás idõtartama alatt nem tud annyi méreg felszívódni, ami gondot okozhat. Nem kell lenyelni. Amit Pityubá ír, az fontos, kérem komolyan venni! Vannak ugyanis olyan gombák, amiknek a fogyaszthatósága, felismerhetõsége nagy biztonsággal szaglás/ízlés útján dönthetõk el!

Pityubá
01-30-2015, 07:19 PM
Kis adalékkal alátámasztom Zacskóbicska útmutatásait.
Valóban az ízleléssel tökéletesen meg lehet különböztetni például Hánytató piros galambgombát (http://gombamania.blogspot.hu/2012/02/hanytato-vs-piros.html), az ehetõ Piros galambgombától.
Kalapbõrt késsel felhúzva csipetnyit a nyelvünk hegyére teszünk megízleljük, ha tormás ízt érzünk kiköpjük, ez a Hánytató galambgombának a jellegzetes íze.
Ha nincs tormás íz akkor akkor ehetõ a Piros galambgomba.

Zacskóbicska
01-30-2015, 07:36 PM
Azért vannak gombák, amiket nem érdemes megkóstolni. (Keserû gombák családja.) Én néhány éve mosogató szerrel öblögettem a számat de. 10 órakor a "kóstoló" után, mert a torkom is lángolt. Végül este 10-re eljutottam oda, hogy a jéghártyásra (0-fok) lehûtött húslevest meg tudtam enni úgy, hogy ne érezzem elviselhetetlenül forrónak:) Természetesen másnapra semmi bajom sem volt a másnaposságon kívül, de ezt semmiesetre sem a gomba okozta. Hozzáteszem azért, hogy a "kóstolónál" szokásomhoz híven túlzásba vittem a dolgokat, mert genetikai alapszabályom szerint mindig mindent túlzásba kell vinni, mert úgy az igazi. De ez egyéni specialitás, ezt ne vegyétek alapul, csak ha nagyon jól akartok élni. (Vagy nagyon szarul...a szerk.)

Mizu
01-30-2015, 08:04 PM
Egy kis adalék a galambgombákhoz.
A galamb gombákat lehet a legkönnyebben felismerni keményebb roppanó kalapjáról. Azt hiszem az egyik legnagyobb család Mo.-n.
A galambgombák között nincs mérgezõ! Fogyasztásra alkalmatlan, illetve nem fogyasztható jelöléssel vannak azok, amiket már leszedéskor is ki tudunk választani.
Egyszerûen kis darabot meg kell kóstolni! Ha nem csíp, nem büdös, nem savanyú, nem keserû... akkor nyugodtan fogyasztható, mert csak élvezeti értékben különböznek egymástól.

Zacskóbicska
01-30-2015, 08:13 PM
Egyszer megkóstolsz egy szép piros hánytató galambgombát, utána tutira nem ismersz fel semmit, ugyanis ez órákig marja a szád és a nyelved. Tapasztalatból tudom.

Mizu
01-30-2015, 09:25 PM
Nekem is hasonló élményeim vannak vele. Arra jó, hogy megjegyezze mindenki egy életre. :D
Viszont nem kell nagyot harapni, kicsi darabot letörni, majd elõre a nyelv hegyével kezdeni kóstolni és azonnal kiköpni, ha nem frankó..
Egyébként legközelebb tejet próbálj kortyolgatni, ha ilyet fogsz ki..

Grafitos
01-31-2015, 12:52 PM
Pont múltkor számoltam, hogy a galambgombáknak 71 változata létezik a miskolci gombász adatbázisában..nem semmi
http://www.miskolcigombasz.hu/fajlista/index.php?action=filterKindlist&langOrder=hu&kindFilter=galambgomba&eatableFilter=A

Mizu
01-31-2015, 08:33 PM
Nos igazából nap mint nap találhatunk új fajt.

Jelenleg kb 2500 gombafajt határoztak eddig meg. Ezekbõl jó hogyha a felérõl tudjuk, hogy ehetõ-e vagy sem..
Úgy tartják a mikológusok, hogy mintegy 40.000 faj lehet a földön...

1) nem tudunk szinte semmit róluk. Lehet, hogy semmi mesterséges gyógyszerre nem lenne szükségünk.
2) ha nem lennének gombák, nem lenne a földön élet...

Zacskóbicska
02-01-2015, 10:34 AM
Valóban nagyon kevés ismeret áll rendelkezésre ezekrõl a szervezetekrõl. Szinte minden évben derülnek ki új dolgok. Csak az utóbbi 10 évet nézve ott van a kanadai õserdõben élõ fán termõ gomba, amirõl izotópos vizsgálattal kiderült, hogy sok 100 000 éves élõlény, ami több 1000 hektáron hozza a termõtestjeit, de egy élõlényrõl van szó. Tömege nagyobb, mint a Gellért hegy. Aztán ott van a Chaga gomba. A szibériai bennszülöttek ugyanúgy ismerik évszázadok óta, mint az észak amerikai indiánok. Orvosaink, kutatóink most kezdik ismergetni. A bennszülött körökben a Kola félszigettõl Észak Amerikáig mindenkinél van egy darab. Kiderült, tényleg jó gyulladásgátló, tényleg hat bizonyos rákos megbetegedésekre, tényleg gyógyszere a tüdõgyulladásnak, stb. Legutóbb kiderült, hogy bizonyos gombák elõszeretettel építik magukba a természetes radioaktív anyagokat (sok a mesterségest is, de ez más kérdés, most ezt nem ragozom). A radioaktív bomlásból származó energiát a szaporodásukhoz, életfenntartásukhoz szükséges energiaforrásként hasznosítják! Mi minden lehet még a trópusokon!

Doom
10-22-2016, 10:25 AM
Pár gomba amiket ma találtunk(nem mind ehetõ)
7562756375647565
nagy mennyiséget a csoportos pereszkébõl sikerült találni,ebbõl fõ,most a pöri+néhány gyapjas tinta gomba.

Doom
10-23-2016, 03:09 PM
Ma csak úgy a kutyasétáltatás közben itt a városban sikerült egy kis extra csemegéhez jutni.75687569(jó telep ez is ,megjegyeztük)
A pár csiperkébõl raktam a rizshez,tükörtojással.
Édességnek a déli tõkegombát megmostam,majd rövid ideig blansíroztam(a szó ellenére ez roppant egyszerû,a megmosott gombára ráöntök a vödörbe forrásban lévõ vizet,majd hideg víz alatt leszûröm tészta szûrõvel és lehûtöm,átmosom....jó tanács!...én minden vadon szedett növénnyel megcsinálom ezt ,még akkor is ha kint fõzünk!..az esetleges genya,pete,féreg,lárva jó eséllyel elpusztul)...majd egy kanál kristály cukorral,csipet sóval és borssal serpenyõben megsütöttem.A sült gombát olvasztott étcsokoládéba mártogattam.(van egy ilyen teamécseses csoki olvasztóm..nagyon király ,bármilyen gyümölcsbõl pillák alatt kitûnõ édesség lesz)

fater.lajos
10-24-2016, 07:52 AM
Ez a csokis-gomba nekem új! Kipróbálom!

LSVF
10-25-2016, 09:58 AM
Szemcsésnyelû fenyõtinóru akadt az utamba a 7végén.
Olyan taknyos szó szerint a bõre a nedvességtõl, hogy le se szedné az ember. Pedig...
Akadt még ízletes rizike és egy kosár õzláb gomba a nagy kedvenc.

Doom
10-26-2016, 02:40 AM
egy kosár õzláb gomba a nagy kedvenc. Felénk nincsen õzláb gomba.Milyen helyen szeret nõni,milyen helyre kell menni ,keresni?

LSVF
10-26-2016, 09:27 AM
Réten is-magas fûben és alacsony fûben, fenyvesben is, tölgy alatt is, akác alatt is találtunk már.
Szóval itt felénk elég gyakori szerencsére. Ha találsz, rántva a legjobb szerintem.
Már nem biztos hogy lesz ami nem kezdett el rohadni. Hivatalosan már lejárt az ideje, de jó volt az idõ sokáig és kapott
esõt, biztos azért volt még. Már mi is letettünk róla az idén.
Pedig van ami 15-20 cm kalapátmérõjû. Könnyû felismeri.Járj szerencsével.

TMIB
04-26-2017, 08:32 PM
Õket be tudja valaki azonosítani? Százával vannak az udvaron.

http://i.imgur.com/uvZqKsD.jpg

BragBOL
04-26-2017, 10:16 PM
Mezei zsurló spórás szára?

Még nem láttam ilyen állapotban.

TMIB
04-26-2017, 11:03 PM
Szerintem eltaláltad. Rákerestem az angol nevére is itt tényleg látszik hogy róla van szó. :)

https://goingtoseedinzone5.com/tag/field-horsetail/

Törölt_reg
09-03-2017, 10:53 AM
..hálsten vége ennek a rémálomba illõ idõjárásnak....kis esõ és lehûlés és íme az eredmény(talán tíz perc alatt)..rengeteg van,csak a legszebbek jönnek a fazékba..81468147

..és hát az "egyéb" erõforrások..:mad:..ezt most miért?????...fedélzet tisztító??..papucs,ruházat...8148

LSVF
09-04-2017, 10:23 AM
Felénk nem sok van.
Még.
Majd a 7 végén újra körülnézünk.

LSVF
09-18-2017, 08:05 AM
Mi is szedtünk egy csomó õzlábgombát.
Még anyáméknak is jutott.

TMIB
09-18-2019, 06:11 AM
Gombatermesztés vödörben

https://www.youtube.com/watch?v=45b2t7fqhjA

cattaro
09-22-2019, 08:18 PM
Beindult az õzlábgomba-szezon a BOL-ban és környékén, egész hétvégén ezt ettem, viszek zsírban lepárolva egy jó nagy adagot a városba is reggel, jó lesz tojással esténként pár napig. Rengeteg terem most, kár, hogy nehéz tartósítani (+hétköznapi munka/távolság).
Nézzetek körül a közeli erdõkben, fás bozótosokban, a legkönnyebben felismerhetõ gomba, és nagyon finom.
8547

TMIB
10-27-2019, 09:17 PM
Az összes paradicsom, paprika és egyéb kipusztult amit elültettünk és a szobában az ablak mellett tartottunk. Viszont a kertben mégiscsak kinőtt valami. Rengeteg gomba, az egész 1m x 1m -es rész tele lett gombával. Nem hiszem hogy ehetőek, csak ilyen nagyon aprók, gusztustalanul néznek ki. Madárfészek-gomba. Inkább darázsfészeknek néznek ki. Általában korhadt fákon telepszenek meg, de itt a kerti földből nőttek ki, gondolom a trágya miatt. Elvileg ártalmatlanok, zöldségekre, gyümölcsökre nem jelentenek veszélyt, csak a kipusztult fákra.

https://www.fairbanksmuseum.org/blog/birds-nest-fungus/