View Full Version : 20000 m2
Egy konstruktív,tanuló topicot szeretnék itt indítani.Tegnap számolgattam mennyi terület jutna/járna nekem (egyedül +kutyám) mint a Világ polgárának!Tételezzük fel,hogy élni kívánok ezzel a jogommal,bekerítem és magamra csukom a kaput és soha többet nem vagyok kíváncsi senkire,semmire.Most még lehet válogatni,tehát a hely kiválasztásában is a tanácsaitokat és észrevételeiteket várom.
Mennyi induló tõkével kell rendelkezni ?
Milyen eszközök beszerzése szükséges?
Milyen növények és állatok beszerzése szükséges?
Ne feledjétek soha többé nem akarom kinyitni a kaput!
Most ne zombi apokalipszisben gondolkodjunk,hanem békében..ha valaki arra jár udvariasan megkérem maradjon kívül "nem kell tõled semmi és nem adok semmit". Nyilván aki családban gondolkodik az több fõre és annyival nagyobb területben gondolkodjon.
Tisztelt fórumtársak,foglaljuk el(vásároljuk meg :) ) a területet és lássuk el magunkat teljesen,lécci segítsetek nekem létrehozni !
Amilyen rettenetes magas ára van Magyarországon a szántóföldnek és legelõnek, jobb ha tanyára keresel. Néha szoktam nézni a föld árakat, de lesújtó amit elkérnek érte. Ahogy Ángyán József elmondta, az átlagemberek nem juthatnak földhöz, miközben a politikusok és a családtagjaik 300-500-800 hektáros területeket vásárolnak fel. Gondolom hogy emiatt vannak az egekben az árak.
http://olx.hu/hirdetes/marcali-elado-3-ha-os-tanya-ID2lTH3.html#19bf6ee524
http://olx.hu/hirdetes/kiskunmajsai-ulles-hataran-talalhato-lakhato-tanya-2-hektar-fold-ID2dcgX.html#a7159579ad
Az ötlet jó és reálisan meg is vásárolható...:thumbup
..ja még annyit hozzá fûzök,hogy nem végtelen idõre szól..még reálisan 20-30 évig lehetek annyira cselekvõképes ,hogy vigyem a gazdaságot..habár a jó levegõ és a természetes életmód,étel,víz csodákra képes...
Szokták mondani sokszor nekem: Nézd meg az öreg Pista bácsit a falun! Nem figyel az semmire, oszt’ még is él 90 évet! Minden nap kolbász, meg jó zsíros kaják, semmi élõ cucc, este rányom egy felest és semmi baja! Mit jössz nekem ezzel az egészséges életmód maszlaggal Józsi? Ebben van igazság. Ennek az oka szerintem az, hogy a falusi ember alapvetõen fizikai munkát végez, süti a fejét az éltetõ Nap és a természet közeliségének köszönhetõen a Föld energiájából is több jut neki. Nem beton és téglaépületekben dolgozik egész nap, valamint sokat gyalogol és biciklizik, örömmel majszolgatja a fokhagymát, mert nincsenek asztal szomszédai, akik miatt ciki a büdös száj és legfõképpen kevésbé hat rá a városi stressz. Meggyõzõdésem, hogy a városi ember tudat alatt azért is stresszel, mert teljes kiszolgáltatottságban él, az életéhez szükséges javak beszerzésében szinte 100%-ban külsõ segítségre szorul. Minden kaját vásárolnunk kell, másoktól függ, hogy hogyan közlekedünk, stb. A városi ember teljesen függõ helyzetben van, Pista bácsi a falun nem.
http://www.ivi.hu/blog-a-hosszu-elet-titka
...szóval elgondolkodtam sporik,hogy a mostani életem mennyire zsákutca és így meddig fogok élni---és hogyan...de vajon kivitelezhetõ egyáltalán?
Elkezdek hangosan gondolkodni..ha "elcsúszok" javítsatok ki!
Az ipari termékeket nem fogom tudni elõállítani (talán némi fa eszközt kifaragni) tehát azokból anyagi lehetõségekhez mérten fel kellene halmozni.
A kert vas szerszámok leolajozva valószínû elállnak amíg élek száraz helyen. Mibõl mennyi kellhet az eljövendõ 30 évre?
A ruházatot is jó eséllyel el lehet tárolni,kényelmes,tartós melós göncökön kívül nem nagyon kell más...talán gombok,tû,cérna +100 kiló mosópor vagy nem tudom...mosni lehet a kis kádban is.
Vezetékes vízre,villanyra nincs szükségem..sem napelemre,sem üzemanyagra,sem aggregátorra..semmire ami a mai kor vívmánya...+ telefon sem kell.
Milyen növények kellenek?...amiknek a magja is tovább vethetõ?..mert azt hallottam ,hogy a bolti csak egyszer vethetõ.
Milyen állatokat érdemes tartani ,amik nem igényelnek állatorvost és gyógyszert,de jól szaporodnak és ellátnak minket.
A konyhai és egyébcikkek is szinte évtizedekig elállnak...mi kellhet egy ilyen életmódhoz?
Lehet hülyeség,de az állatoknál azokra gondoltam amik ellátják magukat,akár télen is..pl vaddisznók,õzek,kecskék,csirkék,szamár és olyanok amik meg tudják védeni magukat a rókáktól,nyestektõl,görényektõl..ja és a testõrök,a területvédõk--a kutyák--...ha tudnék létrehozni egy tavacskát..halak amik elvannak nélkülem is...gondolnom kell arra is,hogy nem mindig leszek a toppon,nyomom az ágyat vagy amíg begyógyul a seb...és persze a növények telepítésénél magamon kívül rájuk is gondolnom kell..pl. olyan fák,növények ültetése amit megehetnek feldolgozás,aratás nélkül (nem kukorica,zab,stb..)
Valami olyasmi "gazdaság" kellene amit csak "terelgetni" kell,de jól elvan "félvadon" magában is..ha más dolgom van,vagy akadályozva vagyok valamivel az ellátásban.
Ahogy kezdek ezen elgondolkodni...kezdek rájönni
...ha a többi ember nem akar kirabolni,befolyásolni,megölni,bántani.
... és az állam nem jön a nyakamra tartani a tenyerét a munkám gyümölcseiért...
...a rendelkezésemre álló induló tõkével...
....ezt meg lehet csinálni!....
Törölt_fórumtag2
01-25-2015, 09:47 AM
Ha már földet veszel, akkor egy része erdõ legyen. Tüzelõ.
Legyen saját kutad, de iható vagy tisztítható vízzel. Felénk, sok helyen elapadtak a kutak, ezért nem árt ha tó, folyó vagy forrás is van a környéken.
Erdei vadak helyett, inkább kis kérõdzõk, szárnyasok.
VÉDELEM. Ha tanyára költözöl, már most betámad a falka, ha egyedül vagy. Néhány vadász puska, azért nem árt.
Egyedül meg, amúgy sem bírnál 20ezer m2-t. Munka mellett, úgy 2,5ezer m2-t mûvelek, még alap gépesítéssel is embert próbáló.
VÉDELEM. Ha tanyára költözöl, már most betámad a falka, ha egyedül vagy. Néhány vadász puska, azért nem árt...hát eggen..én is ezt látom az elsõ...és talán a legnagyobb buktatónak...miért nem tudják az emberek csak úgy simán békén hagyni a másikat????..én nem akarnék senkitõl semmit..nem veszélyeztetem,nem bántom..nem avatkozok az ügyeikbe,dolgaikba...még arra is hajlandó vagyok,hogy elbeszélgessek a kerítésnek támaszkodva (belülrõl)...vagy cserélek..de igazából semmit...csak kerüljenek el és kész...
Egyedül meg, amúgy sem bírnál 20ezer m2-t. Munka mellett, úgy 2,5ezer m2-t mûvelek, még alap gépesítéssel is embert próbáló. ..ez igaz..a hagyományos módon semmiképpen...ezért várom a tanácsaitokat egy "félvad"..önmagától mûködõ flóra és fauna megteremtésében..kb 2 hektáron...az igényeim minimálisak..napi kaja nekem és a jószágoknak,meleg kis zug télen,gyógynövények,szaporítható növények és szaporodó állatok rideg tartásban..szóval olyat amire rábírok magam(amíg nincs más)tiszta víz és nyugalom...
Morpheus
01-25-2015, 10:16 AM
Doom!
Eljössz, megbeszéljük...
Morpheus
01-25-2015, 10:20 AM
Lehet vásárolni 2-3 milláért tanyát, de lehet, hogy fa nincs a közelbe, homokos a talaj, mélyen van a víz.
Most vettem 2,5-ért négy hektárt, most veszek 2.000 m2 60.000-ért. :-)
Házat magam építem 200.000-at szánok rá. 16-25 m2 közötti. A hogyant itt találod: http://nabukodonozor.webnode.hu/news/ronk-haz-epitese/
Doom!
Eljössz, megbeszéljük...
..tavasszal megyek..mondtam!
Dream_walker
01-25-2015, 10:33 AM
Ez megint olyan kérdés, hogy önmagában nincs jó válasz rá.
Helyileg hol akarod? Mert ha hajlandó vagy lemenni egy dél-tengeri szigetre, akkor pl. nem kell tüzelõre gondolnod.
A zöldségeket szereted inkább, vagy a gyümölcsöket? Mert nem mindegy, hogy fákat ültetsz, vagy ágyásokat csinálsz.
Mennyi húst akarsz enni? Ha minden nap akarod, esetleg többször is, akkor sok állat kell. Ha elég "ünnepnapokon", mellette megfelel a tej, tojás, akkor sokkal kevesebb is elég.
Mivel szeretnél foglalkozni? Mert ha mgad köré gyûjtesz egy könyvtárnyi olvasnivalót, és heverészve kívánod eltölteni a hátralévõ idõt, akkor felszerelés is sokkal kevesebb kell. Ha már valami konstruktívat tennél, akkor ahhoz alkalmazkodva van szükséged eszközökre.
Ha önmûködõ dologban gondolkodsz, akkor az erdõkert a te asztalod. Youtube videó is van bõven róla.
Az egyik kedvencem a témában, bár más gondolatokat is tartalmaz:
https://www.youtube.com/watch?v=garu8VUuEI4
Ez egy angol nyelvû ismertetõ az erdõkertrõl úgy általánosságban. Ha a szövegeket nem is érted, a képek, ábrák egyértelmûek, nagyon jól átadják a lényeget. Erre írtam, hogy ha nyers területet számolunk, akkor a világ összes földje kevés. Ha képesek vagyunk rendszerben gondolkodni (és az ökoszisztéma egy elég jól mûködõ rendszer, csak le kéne másolni), akkor meg bõség lenne.
http://data.hu/get/8443578/Agroforestry.pdf
Morpheus
01-25-2015, 10:39 AM
Gazdálkodás:
Legeltetéses, rideg állattartás.
Olyan állatot ajánlok, ami télen is legel és a kevés szénát kézzel be tudod takarítani.
Cigája, cikta, racka juh. Bárányként veszed 15.000-darabja. Egy évesen párzik. Minimum tizet javaslok, mert annyi a munka vele mint öttel. Igaz a tízzel, meg annyi, mint hússzal. :-)
Tíz juhon lesz 10-15 bárányod. Ötöt tartsál meg, jerkéket. Ha van még jerke jó áron eladod, 15-20.000-ért. A kosokat kiheréled, és télig tartod. Addigra 20-25-30-35 kilósak. Lesz húsod bõven.
A prémeket kikészíted. Van rá tanács, ember, aki tanít.
Öt tyúk, egy kakas. 10.000-Ft
Napi 4-5 tojás. Télen egy. Ha szerencséd van megkotlik. Szabadon tartsd, így a legolcsóbb. Összeszedi ami kell és takarít.
Kecske.
Egy tejelõ 15-25.000-Ft
Napi 2-3-4 liter tej, fajtafüggõ. Ez elég tejnek, túrónak, sajtnak.
A kutyának is jut.
Ha tudsz szabadban tartani mangalicát az is jó.
15.000 ért veszel egy választásit. Télre levágod. Nem lesz nagy, csak 80 kiló.
Vagy vietnámit párban. Fial, mint az aranyhörcsög. 50 kiló, egyedül fel tudod dolgozni és nem rohad rád.
Jersy keverék tehén. 250.000-
8-10 liter tej.
Ha tavasszal, tél végén veszed, akkor jól járhatsz. A tej felét el tudod adni, tej, túró, tejföl sajt. A maradék is sok lesz neked! Kutyának, malacnak adhatod. A savót is ami a sajtról, túróról lejön. Én most két malacot tartok rajta.
Az eladott termékekbõl havi 35-45.000 a bevételed. Ebbõl kell megvenni a téli takarmányt: kb havi egy huszas. Hat hónapra számolj! A többi legelõ.
Ne sajnáld, a tehenet a "száján keresztül fejed!" Azaz, ahogy eteted, úgy tejel.
A tehenet igázhatod is. Szánt, kocsit húz.
Vehetsz egy pónit, hucult, szamarat.
100.000-ért ha kifogod kocsistúl, szerszámostúl. Lovat hozhatsz menhelyrõl, bár nagy lutri. Legfeljebb visszaviszed.
Póni, hucul, szamár ellegel, ridegtartásban. Télre havi fél körbála! 2.000-/hó. 5-6 hónapra számolj.
Kocsit, szánkót húznak, terhet visznek, fát hordanak.
Szóval ha van három millád, vehetsz egy földet, építhetsz rá, és beindítod a gazdaságot.
Ez lehet, hogy hihetetlen, de gyere el, megmutatom hogyan.
Morpheus
01-25-2015, 10:43 AM
A tehén eltart.
Nyúl is jó.
Az erdõkertet nem javaslom. Egy humbug.
Így is be kell majd kerítened a kertet, az állatok miatt. A mi erdõkertünket a vadak letarolták, hiába a riasztó, a vizelet, stb.
Dream_walker
01-25-2015, 10:46 AM
Az erdõkert azért humbug, mert letarolták a vadak? :) Nézd meg a videót, szerintem érdemes rászánni azt a 40 percet, valódi, beállt, mûködõ erdõkertet is mutatnak benne, és hát amennyire tudom, te olyan vagy, hogy a valódi tapasztalatot szereted :)
Amúgy Doom kerített területrõl beszélt, így csökkenthetõ a vadkár...
BragBOL
01-25-2015, 10:48 AM
Nézz szét a Permakultúrásoknál, fõleg erdõkert témában!
Szerezz be pár permetezõgépet, és sûrûn permetezz ázalékokkal, keress rá a bio növényi permetlevekre.
De a gyümölcsfák kártevõi még ígyis kifoghatnak rajtunk, hacsak nem törpefákat veszünk :D
És tényleg, legyen erdõd tüzifának! Lehetõleg könnyen sarjadót, régen sarjerõt neveltek, mert úgy több fát ad, bár deszkának nem való.
Medve
01-25-2015, 10:52 AM
Üllõ kalapács némi nyersanyag meg némi tudás és a szerszámozás megvan oldva. Tekintve a topic hipotetikus jellegét a békérõl, védelem lõfegyverformájában annyira nem szükséges szerintem, maximum egy nyílpuska a muníciót tekintve. Nyulak egy elkerített füvesített részen ellennének. Hamulúgból otthon készíthetsz szappant amivel a kiskádban a mosás hatásfokát emelheted. Szükség esetére vehetnél Kálcium-kloridot hogy aktívszenet csinálj vízszûrõhöz például vagy nem utolsósorban egészségügyi célra.
Fenntartom a jogot a lehetõségére, hogy hülyeséget írok mert ezek gyakorlati tapasztalatokkal alá nem támasztott elméletek a részemrõl, de a topic hipotetikus jellegét tekintve megteszi.
E
z megint olyan kérdés, hogy önmagában nincs jó válasz rá.
Helyileg hol akarod? Mert ha hajlandó vagy lemenni egy dél-tengeri szigetre, akkor pl. nem kell tüzelõre gondolnod.
A zöldségeket szereted inkább, vagy a gyümölcsöket? Mert nem mindegy, hogy fákat ültetsz, vagy ágyásokat csinálsz.
Mennyi húst akarsz enni? Ha minden nap akarod, esetleg többször is, akkor sok állat kell. Ha elég "ünnepnapokon", mellette megfelel a tej, tojás, akkor sokkal kevesebb is elég.
Mivel szeretnél foglalkozni? Mert ha mgad köré gyûjtesz egy könyvtárnyi olvasnivalót, és heverészve kívánod eltölteni a hátralévõ idõt, akkor felszerelés is sokkal kevesebb kell. Ha már valami konstruktívat tennél, akkor ahhoz alkalmazkodva van szükséged eszközökre.
..mindenképpen Itthon maradnék,Magyarországon..a napi szükségletünk csak annyi mint most....20 dkg husi a kutyának..(ha több lesz nyilván több)..kenyeret nem nagyon eszek,inkább tésztaféléket,zöldség,gyümölcs dögivel..zsír,olaj fõzéshez,ill néha egy jó zsíros kenyér sok hagymával,fokhagymával (ez a csemege).
..hús csak úgy sütve krumplival..vagy egy óriási adag gulyás aztán azt eszem egész héten...sokszor elmosolyodok,mert a kutya majdnem annyiba kerül mint én...szóval nem görcsölök sokat a kaján,süti pl csak vendégségben van...valószínû az állatkáknak jobb dolga lenne,mint nekem..
Mivel akarok foglalkozni?...élvezni a munkám eredményét,gyönyörködni abban amit megalkottam,kerítést házat javítani..vagy csak aludni egy jót a nyugágyba..a régi kertben is nagyjából ez volt a program.
.el kellett adni..:duhos:....1500 m2 volt,munka mellett simán vittem egyedül...mindig szép volt és rendezett..jól ellátott minket(akkor még család)..zöldséggel gyümölccsel,hússal..persze nem mindennel..
.ha nem tárnám föl ezzel ki vagyok ,fel is töltenék képeket,amúgy az új tulaj nem sokat változtatott rajta...na ezzel a próbálkozással,ami ha reális,lehet meg is valósítom..a pénzt iktatnám ki az életembõl..
.nem rég kaptam fizut..sz.rrá melóztam magam..és ..Mennnnyyíííí?????
pl a mai menü..két kifli tejföllel (amibõl egyet elkunyiztak :huuu:)..itt van mellettem két alma felkockázva...és odakészítettem egy hatalmas fazék pulykanyak levest,sok répával,zöldséggel,karalábéval.és sok levestésztával....ez jó csütörtökig kitart.( a nyak nagy része a kutyusé lesz). csak a reggelikre kell valami...nagyjából ennyit kell elõteremteni ételbõl..nyilván a mozgás és a jó levegõ kicsit meg hozza az étvágyat...
..ami nagyon érdekelne..az a dolog jogi része...
Mi történne ha azt mondanám..mától nem fizetek adót,tb-t,nyugdíjjárulékot(azt már fizettem eleget)...nem kell a közmû,sem a telefon,internet,nem kell a kórház,út és iskola,sem bankszámla..nem kell a segély,sem a közmunka..semmi..nem vagyok hajlandó fizetni az okmányok megújításáért sem a földem után adózni..
..amit eddig összekapartam abból megveszem ipar cikkekbõl amire a hátra lévõ idõben szükségem lehet...és eltárolom,vigyázok rá..
.csak simán hagyjanak békében..nem bántok senkit,nem szegek törvényt.
.ha valakinek kell egy csirke,hozzon kávét vagy túrós rétest...
Medve
01-25-2015, 01:19 PM
Pénzbüntetés ( 1 évnyi adót kell befizetned onnantól számítva hogy nemfizetsz + kezelés + büntetés ), pénzbüntetés (büntetés + kezelés + hátralék, börtön (adócsalás). Már én is gondolkoztam a lehetõségén, hogy nekem nem kellene semmi, csak hagyjon az állam békén, de ha ez lehetséges lenne, akkor sok boldog földmûves lakná az országot, nem pedig mi.
Pénzbüntetés ( 1 évnyi adót kell befizetned onnantól számítva hogy nemfizetsz + kezelés + büntetés ), pénzbüntetés (büntetés + kezelés + hátralék, börtön (adócsalás). Már én is gondolkoztam a lehetõségén, hogy nekem nem kellene semmi, csak hagyjon az állam békén, de ha ez lehetséges lenne, akkor sok boldog földmûves lakná az országot, nem pedig mi...tehát azt mondod,ha teljesen normálisan megvesszük a tanyánkat,átíratjuk,kifizetjük az illetéket..a fennmaradó pénzbõl..magokat,állatokat,kerítést,ruhákat, szerszámokat,illatszereket és mindent ami nem romlik meg ...25-30 évre
...és becsukod magad mögött a kaput...és ki sem dugod az orrodat onnan...
..elõbb utóbb megjelenik valami aktatáskás,a sünök kíséretében és elveszik (árverezik) a birtokot és börtönbe csuknak?
Morpheus
01-25-2015, 01:46 PM
Doom!
Ha el akarasz tûnni, ide jössz és eltüntél. :-)
Nem veszel semmit, nincs a neveden semmi, elégetheted a kártyáidat.
Morpheus
01-25-2015, 01:52 PM
A tulajdonlást el kell felejteni!
Vagy megveszed olyan nevére akit nem tudnak basztatni és ráteszed a haszonélvezeted.
Lehet alapítványt készíteni, káhátét, stb. Azé a föld és nem veszik el tõled. Te meg ott laksz. Vagy veszel tõlem ezer négyzetmétert, amire ráterhelünk tíz milla jelzálogot. Akkor már nem terhel rá senki. Ha a mátrixban élsz, használd a hibáit!
Medve
01-25-2015, 01:53 PM
Elõször értesítenek postán, hogy örülnek hogy örülsz meg hogy boldog vagy, de victorió lányának kell egy új autó úgyhogy légyszíves fizesd be amit eddig nem fizettél. Nem rögtön börtön, hanem elõször bíróság és nem valószínû hogy megnyerheted. Ami után ha van annyi pénzed kifizeted vagy leülöd. Az aktatáskás pali szergely és társa behajtó kft 2 emberével fog hozzád menni elsõ körben. Sünök csak akkor mennek érted, ha már bíróság meghozta az ítéletét és be kell menned a tárgyalásra. Annak idején úgy tudakoltam meg, ha kifizeted a TB-t havonta ~5000 Ft akkor békén hagy az állam. Persze ez csak elmélet, ennél lehet jobb a helyzet, vagy ha áttérünk realizmusba akkor lesz sokkal rosszabb.
Scabiosa
01-25-2015, 02:23 PM
Szinte elismerésre méltó, ahogy megoldották, hogy ha van valamid, már ne kerülhess ki a darálógépbõl.
Érdekes, hogy ezzel tulajdonképpen megszûnt a magántulajdon fogalma, hiszen ha nem fizetsz a saját házad (és ahogy terjedõben van, a saját földed) után, akkor ráterhelik a tulajdonodra. S ha továbbra sem állsz be a sorba, és perkálsz, akkor igen, szépen kisemmiznek. Tényleg zseniális. Nekem kicsit alkotmány-ellenes... Bár ezen már meg sem lepõdik az ember.
Lekvár
01-25-2015, 02:24 PM
Én havonta kipengetem a TB-t (havi 6810,- volt tavaly), nincs bejelentett munkahelyem. Munkanélküli nyilvántartásból is kikoptam... Bankszámlám sincs.
A TB-t is meg lehetne úszni õstermelõivel (egyébként van), de az piszok feltûnõ és a nyakadra járnának. Falun ezt nehéz megjátszani, tanyán nem gond.
Így el tudsz menni fogászatra, ha valami sérülésed van, össze varrnak, begipszelnek díjmentesen.
Morpheusnak igaza van, vannak hibái a mátrixnak, csak mély levegõt kell venni, és ugrani... csak el kell szánni magad. Mindig az a nehéz!
Kisss
01-25-2015, 02:27 PM
Elõször értesítenek postán, hogy örülnek hogy örülsz meg hogy boldog vagy, de victorió lányának kell egy új autó úgyhogy légyszíves fizesd be amit eddig nem fizettél. Nem rögtön börtön, hanem elõször bíróság és nem valószínû hogy megnyerheted. Ami után ha van annyi pénzed kifizeted vagy leülöd. Az aktatáskás pali szergely és társa behajtó kft 2 emberével fog hozzád menni elsõ körben. Sünök csak akkor mennek érted, ha már bíróság meghozta az ítéletét és be kell menned a tárgyalásra. Annak idején úgy tudakoltam meg, ha kifizeted a TB-t havonta ~5000 Ft akkor békén hagy az állam. Persze ez csak elmélet, ennél lehet jobb a helyzet, vagy ha áttérünk realizmusba akkor lesz sokkal rosszabb.
En ugy tudom, hogy a TB nem fizetes miatt nem buntetnek, csak az orvosi ellatas lesz fizetos!
astonferi
01-25-2015, 03:15 PM
el tudsz tünni semmit sem fizetsz senki sem szól hozzád. nem tudsz orvoshoz menni és ennyi. helyi adókat kell max befizetni ( építmény adó ilyesmi ).
másik. egyedül van mint írta tehát ne annyi állattal és terménnyel számoljunk mint a most üzemelõ gazdaságokban van ahol többen vannak.
Morpheusak figyelemre méltó a közösség építõ erõfeszítése de mint írta Doom egyedül akarja csinálni tehát nem fog csatlakozni szerintem.
http://hirsztrada.blog.hu/2014/12/02/egeszsegugyi_szolgaltatasi_jarulek_2015_mennyi_a_t b_jarulek_2015-ben
http://hirkozpont.eu/index.php/bulvar/822-tb-jarulek-oesszege-2015-egeszseguegyi-szolgaltatasi-jarulekkal-kapcsolatos-valtozasok-2015-tol
http://hirsztrada.blog.hu/2015/01/16/tb_jarulek_2015_havi_6930ft_az_az_egeszsegugyi_szo lgaltatasi_jarulek_havi_osszege_2015_januar_1-tol
tehát 6930 forintot mindenképpen szerezni kell valahonnan,a nyugalom érdekében....van e még valami amirõl tudtok?..jó ez mert legalább az ember tudja minek kell utána nézni.:thumbup.ez a tb.dolog eszembe se jutott..
el tudsz tünni semmit sem fizetsz senki sem szól hozzád. nem tudsz orvoshoz menni és ennyi. helyi adókat kell max befizetni ( építmény adó ilyesmi ).
másik. egyedül van mint írta tehát ne annyi állattal és terménnyel számoljunk mint a most üzemelõ gazdaságokban van ahol többen vannak.
Morpheusak figyelemre méltó a közösség építõ erõfeszítése de mint írta Doom egyedül akarja csinálni tehát nem fog csatlakozni szerintem....szívesen tanulok Morpheusztól,mert nagyon képben van,,a jó tanács sincs ingyen..majd viszek valamit ha látogatóba megyünk..vagy ledolgozom...
Hát igen..csúnyán megégettem magam a közös ingatlanokkal..úgyhogy ...soha többet...no meg ennyi idõ alatt --amióta élek--megismertem magam annyira,hogy jól elszöszölök a magam kis világába...
Doom!
Ha el akarasz tûnni, ide jössz és eltüntél. :-)
Nem veszel semmit, nincs a neveden semmi, elégetheted a kártyáidat.
Nem,nem eltûnni,nincs is miért...csak jó lenne nekem úgy..végsõ soron most is így élek..azzal a különbséggel..hogy dolgozom--pénz---étel....amit szeretnék....dolgozom---étel...de a lakat a kapun belül van.
.fenntartom a jogot és lehetõséget magamnak,hogy kijöjjek..vagy akár abba is hagyjam....ahogy most is megtehetem,hogy a panelból egy egészségesebb ,nyugodtabb életet tervezgessek...
Scabiosa
01-25-2015, 03:53 PM
Morpheus, bocsánat, hogy itt kérdezem meg, de nem tudott elmenni a privát.
A nagynénémék ezt a jelzálogos megoldást választották, mikor kimentek külföldre dolgozni, de inkább a lakásmaffia ellen. Magával az állammal szemben is mûködik ez?
Lehet, én értem félre, de ez az a megoldás, amikor kifizeted a jelzálogot, megkapod róla a papírt, és azt nem viszed a földhivatalhoz? Ha viszont mégis odáig fajulnak a dolgok, hogy árverezhetõvé válik az ingatlan, akkor csak kiderül a bíróságon a turpisság, vagy nem?
Érdekelne a megoldás, mert egy ideje próbálom nyiszálni a szálakat az állami kiszolgáltatottság kötelékeibõl.
Nealden
01-25-2015, 04:07 PM
A sok hajléktalan mit fizet maga után? Szoktam kérdezni. Amikor tõlük behajtották jöhetnek hozzám. Vagy hívjanak nyugodtan hajléktalannak...lesz*rom. Mindíg azt a lovat ütik, amelyik húz. Ennyi.
Salmo
01-25-2015, 04:13 PM
Tisztelt fórumtársak,foglaljuk el(vásároljuk meg :) ) a területet és lássuk el magunkat teljesen,lécci segítsetek nekem létrehozni !
Csak halkan szólok, hogy az új földtörvény miatt csak 10.000 nm (1 hektár) vásárolhatsz meg (egyben). Ha többet szeretnél, már beszippant
az a rendszer ami elõl menekülsz.......
Csak halkan szólok, hogy az új földtörvény miatt csak 10.000 nm (1 hektár) vásárolhatsz meg (egyben). Ha többet szeretnél, már beszippant
Köszönöm..ez egy igen értékes információ...:thumbup
A 20
13. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: Földforgalmi törvény) értelmében a zártkertek adásvétele 2014 május 1-tõl alapvetõen megváltozott, mivel ettõl kezdve minden tekintetben a termõfölddel esnek egy tekintet alá, és ugyanúgy kell õket értékesíteni, mint ez utóbbi kategóriába esõ földeket.
Ki vásárolhat zártkertet és milyen feltételekkel?
Zártkertet csak belföldi természetes személy és tagállami állampolgár vásárolhat. Belföldi természetes személy is csak akkor vásárolhat, - amennyiben nem minõsül földmûvesnek -, ha a birtokában álló föld területnagysága a megszerezni kívánt föld területnagyságával együtt nem haladja meg az 1 hektárt. Errõl a tényrõl a vevõnek nyilatkoznia kell az adásvételi szerzõdésben, vagy a szerzõdés mellékletét képezõ külön okiratban. Amennyiben földmûves vásárol telket, 300 hektárig szerezhet tulajdonjogot.
A fenti korlátozás nem áll fenn, ha a földmûvesnek nem minõsülõ belföldi természetes személy vagy tagállami állampolgár a tulajdonjogot átruházó személy közeli hozzátartozója.
A tulajdonszerzési jogosultság további feltétele, hogy a szerzõ fél a fentiekben már leírt formában nyilatkozzon arról, hogy nincs a földhasználatért járó ellenszolgáltatásának teljesítésébõl eredõ bármilyen korábbi földhasználattal kapcsolatos jogerõsen megállapított és fennálló díj-, vagy egyéb tartozása, illetve a szerzést megelõzõ 5 éven belül nem állapították meg, hogy a szerzési korlátozások megkerülésére irányuló jogügyletet kötött.A szerzõ félnek arról is nyilatkoznia kell, hogy a föld (telek) használatát másnak nem engedi át, azt maga használja, ennek során eleget tesz a földhasznosítási kötelezettségének, továbbá vállalja, hogy a földet a tulajdonszerzés idõpontjától számított 5 évig más célra ( a törvényben meghatározott célokat kivéve) nem hasznosítja.
Alapíthatunk-e haszonélvezeti jogot zártkerten?
A Földforgalmi törvény szerint semmis a haszonélvezeti jog szerzõdéssel történõ alapítása kivéve, ha a szerzõdés közeli hozzátartozó javára alapít ilyen jogot. A közeli hozzátartozók között szerzõdéssel alapított haszonélvezeti jog esetében a tulajdonszerzésre vonatkozó korlátozó rendelkezéseket is alkalmazni kell.
A Földforgami törvény korlátot állít fel: haszonélvezeti jogot legfeljebb 20 éves idõtartamra lehet termõföldre, illetve esetünkben a kicsi telkecskére alapítani.
A törvény rendelkezéseibõl nem egyértelmû, hogy adásvételünk esetében a közeli hozzátartozói kapcsolat kik között álljon fenn? Az eladó és a haszonélvezeti jog vevõ között vagy az állagvevõ és a haszonélvezeti jog vevõ között?
...akkor már csak 10000 m2 maradt(vagy sisnyákolni kell)+7000 rugó /hó megkerülhetetlen költség...:cry::cry:
Most már csak halkan kérdezem..van még valami?
astonferi
01-25-2015, 05:32 PM
Köszönöm..ez egy igen értékes információ...:thumbup
A 20...akkor már csak 10000 m2 maradt(vagy sisnyákolni kell)+7000 rugó /hó megkerülhetetlen költség...:cry::cry:
Most már csak halkan kérdezem..van még valami?
igen van többen veszünk 1 HA egymás mellett így nagy terület lesz de még is külön van papiron
igen van többen veszünk 1 HA egymás mellett így nagy terület lesz de még is külön van papiron..:haha:...a magam módján már azt is óriási teljesítménynek tarom,hogy ilyen dolgok felmerülnek bennem és tervezgetek(a kockás papíron) egyenlõre..és nézegetem az ilyesmi videókat,meg indítottam ezt a topicot és nem izomból elutasítom az egészet....barátkozom a dologgal..ha jobb idõ lesz elmegyünk pár ilyen gazdaságba,faluba a nyílt napokra...egyenlõre ismerkedem a gondolattal...
..az ,hogy még közösség is????..forró kályha a seg.em alá....de ki tudja,talán egyszer...csak kis lépésekben Drága Barátom!
astonferi
01-25-2015, 08:03 PM
nem is közösség csak szomszédok vagyunk :haha:
nem is közösség csak szomszédok vagyunk :haha:...hmm..az más..az lehet...akkor már lesz min egy jó szomszédom...aztán nyírd ám a füvet,mert lelegeltetem...
..nem tudom hogy van ez a dolog..ha árulnak egy helyrajzi számos tanyát,ami mondjuk két hektár..meg lehet osztani két különálló helyrajzi számra?..vagy hogyan van ez?...vagy valakivel megveszed 1/2-1/2...akkor csak 1 a hektár és az jó,annyit lehet...de ha valaki el akarja adni megveheted tõle?...vagy másvalakinek kell eladni..hogy van ez?
https://www.youtube.com/watch?v=U0yJvsS2Ovg
most néztem ezt a jó kis elõadást..az különösen tettszett,hogy szép lassan kell átcsúszni egyik életformából a másikba...
Ki is jelöltem az elsõ feladatot..hatalmas ablakom van,,a felébe csinálok egy polcot és balkonládákat ,egymás fölé,hogy azért a növénykék tudjanak nõni...vetek,ültetek pár növényt...fény van,fûtés van,víz van...
Medve
01-25-2015, 08:32 PM
Volt osztálytársamnak a szüleinek volt egy az átlagosnál valamivel nagyobb telke, megkérdeztem tõle miért nem osztják ketté és adják el, azt mondta hogy van egy minimum amennyi lehet a leválasztott telekméret amibe az övék nem fér bele. Egy mezei kertvárosi kertes házról van szó. Szóval egy 2 hektáros teleket már valószínû ketté lehetne osztani, de azt elõször meg kell ugye venni. Vagy esetleg a tulajt rávenni, hogy választassa le õ a felét a 2 hektárnak, amit te megvennél.
Nealden
01-25-2015, 10:40 PM
Belterületi teleknél a megosztásnál (telekalakítás) mindíg figyelembe kell venni a helyi önkormányzati szabályozásokat. Pl megfeleljen az új terület kialakítása a rendezési tervnek. Elõ van írva, mekkora lehet az adott területen a legkisebb telekméret pl 400 m2. Az alá nem lehet osztani. A külterületi telekalíktásoknál meg külön figyelembe kell venni az egyes szakhatóságokat. Pl. erdõ megosztásnál az erdészeti hatóság állásfoglalása szükségeltetik. Bányateleknél a bányakapitányságé stb. Ha legálisan akarsz halastavat kialaktani pl. szintén bányakapitányság engedélye kell. Van ahol örökségvédelem és még van egy pár...egy telekalkítás sokmindentõl függ helyileg. Mindíg alaposan körbe kell járni. Jah és összesen egy megosztás ezek miatt ügyvédestõl (ha kell), földmérõstõl, szakhatóságostól alsó hangon 150 ezer ft körüli költség.
Szívatás a végsõkig. 2 havi fizetést kiadni egy rongyos papírra meg ilyenek. :(
Arra gondoltam,hogy bérlek egy tanyát..tudok kettõt amit ver a gaz és rajta "eladó-kiadó",a városi lakást hamar ki tudom adni,úgyhogy nagyjából nem is kerül pénzbe..bepróbálom,hogy milyen...a terményeket elpasszolom a városi kollégáknak..jó áron biztos lesz rá kereslet..és dolgozni is tudok...aztán ha tetszik..ki tudja,lehet maradok is tovább....
Zacskóbicska
01-26-2015, 06:45 AM
Lehet vásárolni 2-3 milláért tanyát, de lehet, hogy fa nincs a közelbe, homokos a talaj, mélyen van a víz.
Most vettem 2,5-ért négy hektárt, most veszek 2.000 m2 60.000-ért. :-)
Házat magam építem 200.000-at szánok rá. 16-25 m2 közötti. A hogyant itt találod: http://nabukodonozor.webnode.hu/news/ronk-haz-epitese/
Hogyan fogod megvédeni a rágcsálóktól? Nem lesz egyszerû feladvány.
..megosztok veletek egy történetet,kicsit még a hatása alatt vagyok..
.falusi hosszú vályogház...kikapcsolás....némi vita majd a feladat végrehajtva.
.ekkor kijönnek a lakók,eddig csak a mama volt kint..gyermek anyuka ölében gyerekkel,három életerõs fiatalember,életerõs papa...nem agresszívek,csak kijöttek...a telken szétdobálva,tégla,rohadt és ép faanyag,kupacban a kapuba felvágott tûzifa,sár,járda nincs..a telek méteres gazos,kerítés széttaposott kidõlt-bedõld gerendákkal...eresztõ csatorna,hiányzó cserepek,lógó verébdeszkák....
De semmi veszélyes amit pár vödör malter és némi deszkával ne lehetne rendbe rakni..
oldandó a feszkót rákérdeztem mekkora a telek....3600 volt büszkén a válasz...de valamit meg sejthettek,mert a következõ.. "az ilyen.olyan szegények vagyunk,meg mi lesz így velünk,meg a pici gyerek..meg különben is könnyû maguknak itt emberkedni,maguk biztos nem éheznek"...
..elgondolkodtam,hogy egy életerõs több fõs család,ott ücsörög egy olyan álom birtokon ,ami lehet nekem sosem adatik meg és egy rohadt gyümölcsfa sincs a kertben,egy csirke sem kapirgál,egy akácfa sem nõ amit ki lehetne vágni...csak a gaz+a sár....
..és én vagyok a gonosz gazdag ,aki keserû szájízzel odamegyek és elvégzem a munkám...aztán hazajövök a 40 négyzetméterre és van két virágom.....könnyû nekem...
Dream_walker
01-26-2015, 03:41 PM
Arra gondoltam,hogy bérlek egy tanyát..tudok kettõt amit ver a gaz és rajta "eladó-kiadó",a városi lakást hamar ki tudom adni,úgyhogy nagyjából nem is kerül pénzbe..bepróbálom,hogy milyen...a terményeket elpasszolom a városi kollégáknak..jó áron biztos lesz rá kereslet..és dolgozni is tudok...aztán ha tetszik..ki tudja,lehet maradok is tovább....
A bérlés jó ötlet, a lehetõ leghosszabb idõre kössétek meg a szerzõdést, vagy ha olyan a tulaj, akkor szívességi használatot is csinálhattok, bele kell foglalni, hogy nem fizetsz bérleti díjat, cserébe az állagmegóvási munkák elvégzéséért. Ha jól tudom, ez utóbbi esetben idõkorlát sincs, köthetõ mondjuk 99 évre (egy jogban járatosabb majd kijavít). Ehhez az kell, hogy maga a terület az ingatlanhoz tartozzon, mondjuk ugyanazon a helyrajzi számon legyen. Ha szerencséd van, idõvel változnak az elb.szott szabályok, és akár meg is tudod venni a földet, ha meg nem, hát a bérlet akkor is élni fog.
..megosztok veletek egy történetet,kicsit még a hatása alatt vagyok..
Mennyi ilyen van, mindenfelé, csodálkozom, hogy még eddig nem tapasztaltad. A magyarázat egyszerû, a dzsindzsával ellentétben a kerttel dolgozni kell.
Anno nyaranta idénymunkást nem találtunk a betakarítási melókra, mert a napi ötezer az nem kell, ha a segély az háromezer, és lehet üldögélni a kocsmában.
astonferi
01-26-2015, 05:57 PM
http://www.ingatlanbazar.hu/HU/Csemo-Cegled-kisterseg-ingatlan-mezogazd-ingatlan-4308-m2-1500000-Ft/8344940
http://www.ingatlanbazar.hu/HU/Albertirsa-Cegled-kisterseg-ingatlan-mezogazd-ingatlan-2877-m2-2100000-Ft/8242505
http://www.ingatlanbazar.hu/HU/Tarnok-Erd-kisterseg-ingatlan-mezogazd-ingatlan-60-m2-1450000-Ft/7809439
eladó kiadó
Kamionos
01-26-2015, 09:07 PM
Néhány gondolat, ami eszembe jut. Ha nem fizetsz adót, azért nem fognak csesztetni alapból, ha nincs olyan jövedelmed, amit a hatóság bizonyítani tud. Öcsém így élt 3 évig. Még TB-t sem fizetett. Aztán mondták, hogy be kell ez utóbbi miatt csengetni kb. 100 rongyot. Kérte, hogy mindenféle hátrányos helyzetére tekintettel ne kelljen befizetni. És nem kellett. Én azért fizetem, mert jól tud az jönni.
Bankszámla nem is kérdés, hogy nem szükséges. Olyannyira nem, hogy törvény van rá, hogy ha te pénzben akarod felvenni a fizud a cégednél, akkor ezt kötelesek biztosítani. Az más kérdés, hogy ez miatt inkább kirúgnak:)
Tulajdon. Na az gáz. Terhelhetõ. Nekünk lassan már nincs semmink:D Ami volt/van, azt mindent eladunk. Szokni kell, hogy tulajdonképpen "földönfutó" vagy. De nincs támadási felület rajtad. Ha rájössz, hogy a tulajdonon keresztül kötnek magukhoz mind jogilag, mind a félelmeden keresztül, hogy elvesztheted, akkor egy fokkal már könnyebb lesz elengedni a birtoklási vágyad.
Tanya bérelve. Szerencsém volt. Egy olyan nõtõl béreljük, akinek nem kell a pénz és érzelmileg kötõdik ahhoz a helyhez, ahol felnõtt. Szóval nem fogja eladni, viszont ahhoz túl jómódban él, hogy oda költözzön. Mi meg cserébe karbantartjuk és úgy építgethetünk rajta, mintha a sajátunk lenne.
Autó barátnõ tulajdonában van, de kifizettük a pénzt érte. Mi csak üzembentartók vagyunk.
A feleségem öröksége a nõvére nevén van, hogy azon se lehessen utolérni. Az én örökségem eladtam. A többibõl meg kizártak, úgyhogy le van róla a gond:)
Ezen kívül? Nem nagyon jut más eszembe. De nagyon keresnem kellene a házban, hogy olyan dolgot találjak, amit mi vettünk. Mindent cseréltünk, kaptunk, találtunk, vagy magunk készítettünk. Ez alól talán tényleg csak a laptop a kivétel, amin gépelek most is. Jah...meg a mosógép. Nagyjából ennyi.
Még az jut eszembe, hogy amikor ide lejöttem, akkor úgy képzeltem el a dolgot, ahogy Morpheus feljebb leírta. Lejövök, aztán tartok itt mindent és kánaán. Rá kellett jönnöm, hogy minden növény, minden állat egy-egy külön történet, a hozzá tartozó tudással, tapasztalattal. Ha mindenbe belevágsz az elsõ évben nulla tapasztalattal, akkor annak totális csõd lesz a vége.
Mi a tavalyi évben nagyot léptünk elõre, de még így is csak töredéke valósult meg annak, amit elterveztünk kezdeti lelkesedésünkben. Minden zöldséget megtermeltünk, raktunk el lekvárt, befõttet, szörpöt, savanyút szinte minden fajtát. Meg a nyulak. Meg voltak a maguk nehézségei ezeknek is bõven. Szóval kis lépésekben haladunk és tapasztalunk.
Idén már lesz 50 tyúk és 1 kakas is. Jövõre pedig vagy gyümölcsöst telepíteni, vagy kecskéket venni. Idõ kell egy ilyen kis gazdaság felépítéséhez, ha eddig csak könyvekbõl és a youtuberól okosodtál. Szóval szerintem ne legyenek nagy kezdeti elvárásaid és legyen némi pénztartalékod, ha még annál is lassabban haladsz, ahogy itt leírtam, vagy ha pont az elején beüt valami ménkû.
De érdemes belevágni az önálló életbe. Csak akkor fogod tudni, hogy mit ad, amikor már benne vagy. Nem lehet igazán jól körülírni.
Ennyi jutott hirtelen eszembe.
Sok erõt és kitartást hozzá, szépen alakul az!
Kérdés:
Ha családtagok vesznek 1-1 hektárt az ugye külön számít, vagy 1 háztartásra értik?
törölt tag -gl
01-30-2015, 03:46 AM
Tapasztalat:
megrángattak a metrón az ellenõrök 3 éve. Rendõrt hívtak, nyomoztak, bíróság. 100 ezer forintra büntettek, ennek a fele 50 óra közmunka. Ha nem fizetem be börtön. Fellebbeztem, de semmi jóra nem számítok. Ez így megy. Kétszer vitt be a rendõr a tárgyalásra hajnalban, mert nem kaptam meg az idézéseiket, mert már rég nem ott lakom, ahol hivatalosan. Nálam már elkezdõdött.
törölt tag -gl
01-30-2015, 03:48 AM
Megoldás? Sajnos aki nem él magyarországon annak kívülrõl demokratikusnak tûnhet. Talán a megoldás lehet egy nyugati uniós államba költözni. Vagy politikai menedékjogot kérni papírok nélkül háborús övezetre hivatkozva (gondolok itt arra, hogy egy szakadt afgán útlevéllel megjelensz berlinben, hogy szeretnél letelepedni). Esetleg repülõ, egyesültállamok, majd ott kérni a menedékjogot (már ha magyarként nem küldenek vissza az elsõ repülõtéren)
Menedékjogot? Felugrassz egy repülõre és másfél óra múlva Londonban vagy. EU-s állampolgárként a kutya se fog beszólni hogy mit keresel ott. Csomó barátom ment ki. Igaz, Angliában ne akarj földet venni, vagy ingatlant. Egy barát miatt nézegettem a föld árakat, meg a ház árakat, de nagyon nem magyar pénztárcához vannak azok alakítva.
törölt tag -gl
01-30-2015, 05:08 PM
És vidéken? A félreesõ területeken, ahol nincs munka? Ott azért biztos van olcsóbb.
Dream_walker
01-30-2015, 05:37 PM
Ne úgy képzeld el az angliai vidéket, mint itt baz megyét :D
törölt tag -gl
01-30-2015, 10:56 PM
Nem úgy képzelem, de mégis lényegesen olcsóbbak ott az ingatlanok. Ha meg nincs más, akkor egy elvadult BOL-t építek fel.
Ha valóban annyira csöndes, nyugis környék, akkor a kóbor kutya se fogja kiszúrni. ott volt az a házaspár is, aki walesben felépített magának egy földházat. Persze õk egy falu szélére építették. Évekkel késõbb lett csak belõle gond, de talán csak azért, mert széthirdették a világhálón.
A kérdés fõként a vadászokhoz szól.Ha vennék egy erdõt,tegyük fel egy hektárt,kitáblázom,hogy "Magánterület".(vagy ki sem táblázom)..a kis erdõ közepén elrejtek,szerszámokat,hõvisszaverõ fóliát,tetõzsindelyt..szóval ami kell egy szükség kis házhoz a faanyagon kívül,ételt készleteket..tehát mindent amivel túl lehet élni...
Van e joga ott kolbászolni valakinek, pl.a vadászoknak ûzni a vadtat,lövöldözni,a skulóknak behatolni,a kutyáknak bejönni...
..vagy ugyan az vonatkozik mintha ez egy sima családi ház telke lenne...
..attól,hogy nincs kerítés és vadon van hagyva a terület..lopás,bûncselekmény ha mászkál,kutakodik ott valaki?...a vad ami oda menekül kié..bejöhet egyáltalán valaki kihajtani onnan?
Ha vadászati terület és manapság már minden külterület az, akkor a tulajnak szava sem lehet, hogy a vadászok átgrasszáznak a területen.
Ha körbe van kerítve, akkor talán kikerülik, de hidd el nekem, hogy vadászat közben senki sem néz földtérképet.
Nealden
01-31-2015, 08:52 AM
Szerintem ha lekeríted akkor nem léphetnek rá csak úgy, de pl. a fák kivágásába, erdõ/vad gazdálkodásba beleszól az erdészet és még ki tudja milyen hatóság. Ausztriában a hegyi erdõk keresztül kasul vannak húzva kerítésekkel szögesdróttal...a szögesdrótot nagyon szeretik...hány gatyámat szétszagtta már :).
Nealden
01-31-2015, 10:25 AM
"tiboca
ahogy vélemény írta, érdeklõdj, hogy bekerítheted-e
Egyébként a mi erdõnkbe sétálni, kirándulni szoktak járni, bekeríteni nem keríthetem, mert erdõ- és vadgazdálkodás folyik. Én nem vághatom ki a fámat az erdõbõl, csak ha az erdõgazdaság megengedi. Az erdei utainkat sem zárhatjuk le. Sajnos. Ugyanis vannak akiket nem érdekel, hogy erdõgazdálkodás, meg hogy az enyém, elég sûrûn rikítják engedély nélkül."
Innen:
http://www.jogiforum.hu/forum/31/32001
..már csak azért kérdezem,mert ugye "állandó lakhatásra alkalmas épületet" nem lehet csak úgy építeni,de magánterületen..pl egy lakókocsi,szerszámtároló,mobilház ,lakókonténert lehet nem?...kutat ásni?...tényleg mi van ha ilyenkor oda jönnek a "fegyveresek"...meg védheti magát az ember...mert ez már ,....."csoportosan,fegyverrel",stb.... nem tudom,ha nem tiltja semmi,miért ne lehetne valakinek a saját erdejébe egy kulipintyója...ha valaki nekiállna ott lövöldözni és fütyülnek a sörétek...mit lehet tenni?
Dream_walker
01-31-2015, 12:34 PM
Hát, ha saját erdõd van, jó eséllyel nem lehet belátni a belsejébe, és mire bárki más odamerészkedne nézelõdni, elég idõ eltelik, hogy eltüntesd a fennforgás nyomait.
Amúgy állandó lakhatásra alkalmas épületet is lehet csak úgy építeni, a jelenlegi szabályozás a szilárd alappal rendelkezõre írja elõ az engedélyt. A szilárd itt betont jelent. Egy méteres kõ majd kavicságy (alatta döngölt agyag) ugyanolyan megfelelõ alap egy épületnek, de ugye nem szilárd...
Nealden
01-31-2015, 01:40 PM
Ez szinte biztosan helyi önkormányzat függõ. Mit ír elõ a helyi építésügy. Errefelé volt olyan, hogy reklám célból kiraktak kis fa mobilházakat. Szóltak nekik, hogy azt is engedélyeztetni kell, meg feltüntetni. Azok meg fityiszt mutattak inkább eltûntették az egészet (persze lehet ez volt a cél). A kútfúrást hagyjuk. Engedélyköteles és nagyon kemény lóvék...ezért szinte mindenkinek engedély nélkül van.
törölt tag -gl
02-01-2015, 04:45 PM
Ismerõsöm öregapjának az erdõrészével kapcsolatban nemrég küldött a helyi önkormányzat felszólítást, hogy tisztítsák ki a gazt, mert "nem elég átlátható"
Kamionos
02-01-2015, 05:46 PM
ezért szinte mindenkinek engedély nélkül van.
Ez a lényeg. Túlságosan idomítva vagyunk a törvények betartására. Le kell szokni róla. Szerintem túlbonyolítjátok a kérdést. Amire szükséged van, azt használd. Én még meg sem venném azt az erdõt, mezõt, hanem egyszerûen keresnék egy olyan helyet, ahol van a közelben természetes forrásvíz, aztán építenék egy kis viskót és elásnám a közelben a szükséges dolgokat. Kamaszkoromban építettem egy ilyen kis helyet és évekig használtam anélkül, hogy bárki is belém kötött volna. Ha nem a tiéd a terület, akkor nem fognak zavarni azok sem, akik keresztül-kasul mennek a "területeden", hiszen éppen annyi joguk van nekik is ott lenni.
A hatóságok közel sem olyan hatékonyan mûködnek, mint azt képzelitek. Különösen érvényes ez, ha nem szem elõtt vagy mondjuk egy városban. Ha már nagyon basztatnak, akkor légy együttmûködõ és tedd át a székhelyed máshová. Izmozni, pereskedni, fenyegetni a hatóságot viszont nem érdemes és nincs értelme. Minek bonyolítani az embernek az életét feleslegesen.
De lehet, hogy én látom nagyon egyszerûen ezt a kérdést...
Nealden
02-01-2015, 09:07 PM
Na igen. Számomra ez az egész hajcsukbeamittudunk dolog komolytalanná vált. Milyen dolog, hogy pl. egy csomó embernek van kéménye...egy nap valami barom úgy dönt, hogy adóztassuk meg. Aki meg nem adózik vegyük el tõle....egyik nap semmi...következõ nap meg már illegális...aztán megint semmi....Így voltunk amikor a földhivatal mókolt azzal az 5 ezer forinttal (1 ha alatti területekért akartak fizettetni) egyik év elején. Körülöttem mindenki rohant befizetni, mer úúúramatyám milesz hanem? Mondom asszonynak nyugi....ne rohanjunk. Nem úgy megy az. Erre pár hónapra rá visszavonták :). Ezt hívják azt hiszem ... jogbiztonságnak :).