PDA

View Full Version : Egészségrõl általánosságban

TMIB
02-22-2015, 06:37 AM
Az mitõl van, hogy forró helyrõl hidegre megy valaki és akkor jön az erõs szívverés, színes foltok ugrándozása a szem elõtt és ájulás közeli állapot? (Pl. forró fürdõ után hideg fürdõszoba.) Meg akkor is elõfordulhat ha valaki megerõlteti magát.

Olyankor hirtelen leesik a vérnyomás? Vagy mitõl lehet?

Doom
02-22-2015, 07:56 AM
...hát nem tudom..de nem egyszerû..egy kivizsgálást megér...lehet nagyon súlyos szív probléma elõjele...
A színes foltok nekem akkor szoktak táncolni amikor a kánikulába megerõltetem magam....

Zacskóbicska
02-22-2015, 10:44 AM
Igen, ez lehet hirtelen vérnyomás változástól.

TMIB
02-22-2015, 06:39 PM
egy kivizsgálást megér

Az egyik után voltam orvosnál. Megmérte a vérnyomásom és azt mondta hogy "nincs ezzel semmi gond, teljesen normális".

Persze, de elõtte 6 órán át ültem a váróban. 6 óra alatt egy vérnyomás ingadozás rendbe jön. Az ilyen nem tart tovább 10 percnél. Aztán 1 óra múlva teljesen jól lesz akivel történik. 6 órával késõbb már mit akarna méregetni egy orvos? De akkor nem szóltam semmit, gyerekként. Pedig lehet hogy kellett volna, ha már nem volt képes rájönni hogy mért talált rendben mindent.

Doom
02-22-2015, 07:01 PM
Az egyik után voltam orvosnál. Megmérte a vérnyomásom és azt mondta hogy "nincs ezzel semmi gond, teljesen normális".

Persze, de elõtte 6 órán át ültem a váróban. 6 óra alatt egy vérnyomás ingadozás rendbe jön. Az ilyen nem tart tovább 10 percnél. Aztán 1 óra múlva teljesen jól lesz akivel történik. 6 órával késõbb már mit akarna méregetni egy orvos? De akkor nem szóltam semmit, gyerekként. Pedig lehet hogy kellett volna, ha már nem volt képes rájönni hogy mért talált rendben mindent.

..ezt inkább az EKG mutatja meg,ha baj van..nem szabad annyiba hagyni..mindenképpen meg kell tudni mi a gond és kikezelni..
Sok betegséget "megtudnak fogni" ha idejében orvoshoz fordul az ember....én a napokban jártam így..a fogacskákkal...elhanyagoltam,sajnáltam a pénzt rá...az egyik komolyan begyulladt..az maradt utoljára,hogy a többi kezelésénél ne legyen nyílt seb...
Sajnos a kihúzás után fennmaradt a gyulladás,úgyhogy a hetem úgy telt,hogy mindennap 6 db antibiotikum tabletta és kezelés...a sebbe a fogorvos begyömöszölt egy csodatablettát..most már jó...ma már voltunk kicsit kirándulni is
Nagy valószínûséggel modern orvosi ellátás nélkül ebbe belehaltam volna...kevés a pálesz és a fokhagyma és egyéb népi gyógymódok...

LSVF
02-23-2015, 09:42 AM
2015.02.01. óta nem dohányoskodok, közel kb 19 év után.
Könnyebben ment mint gondoltam.
2,5-3 évig töltöttem, gyilkos nagyon. Elég volt.

WestBam
02-23-2015, 09:46 AM
2015.02.01. óta nem dohányoskodok, közel kb 19 év után.
Könnyebben ment mint gondoltam.
2,5-3 évig töltöttem, gyilkos nagyon. Elég volt.
Ezzel majd 2 év múlva vagánykodj, keményebb ez mint gondolnák sokan. Nem egy de nem is két embert ismerek akik több mint 1 év után szoktak vissza. Szóval két év múlva ugyan itt. És ha lehet legyél kemény, ugyan ez legyen a posztod szövege! Kitartás!!! :thumbup

mmilan21
02-23-2015, 09:56 AM
Az mitõl van, hogy forró helyrõl hidegre megy valaki és akkor jön az erõs szívverés, színes foltok ugrándozása a szem elõtt és ájulás közeli állapot? (Pl. forró fürdõ után hideg fürdõszoba.) Meg akkor is elõfordulhat ha valaki megerõlteti magát.

Olyankor hirtelen leesik a vérnyomás? Vagy mitõl lehet?

Nekem konkrétan ezen télen volt erõs lüktetõ érzésem, amikor felálltam a számítógép elõl, vagy egy nagyon meleg helységbe mentem. Nyáron ilyen bajom nincsen.
Rájöttem, hogy több aktív fizikai munkára van szükségem - mostanra már rendbe jött. Egy párórás kerti munka vagy házbeli rendrakás szépen rendbe tud hozni.
A biciklizés kevésbé, de futás viszont hatásos(több izmot mozgat meg).

Ettõl függetlenül lehet, hogy neked nem ez a kiváltó ok az általad felvázoltaknál - csak egy tipp volt.

Törölt_fórumtag2
02-23-2015, 10:29 AM
Ebben, a megbolondult idõjárású világban, nem ritka a vérnyomás ingadozása a különbözõ frontokra érzékenyek között.
A magas vérnyomás kialakulásának során, elõször csak néha-néha ugrik fel, majd csak utána állandósul a magasabb értéken.
Galagonya virágos hajtásvég teát javasolnék, egy teáskanálnyi zúzalékból, 10perces áztatással, majd szûréssel, naponta egy csészével(2dl), éhgyomorra. Letisztítja az összes eret, beállítja a szívritmust és a vérnyomást. Ha magas leviszi, ha alacsony felemeli.
Mellékhatása nincs.
Ja, nem nálam lehet megvásárolni. Sem fércbukos, sem honlapos címet nem mellékelek hozzá.:)

mmilan21
02-23-2015, 11:03 AM
Ebben, a megbolondult idõjárású világban, nem ritka a vérnyomás ingadozása a különbözõ frontokra érzékenyek között.

Lehet annak is köze hozzá.
Elõvettem egy-két gyógynövény könyvet és a bodzavirág teáját találtam legalkalmasabbnak(ami van itthon) vérnyomáscsökkentés/vértisztítás/fogyasztás kategóriában.
Gyógyszert persze nem használtam. Ez a tea + az aktívabb fizikai munkák meghozták az eredményüket.
Illetve most már inkább a saját alma ecetbõl szoktam fogyasztani, vízzel hígítva. 1 rész 2-5%-os(a pontos értéket nem tudom) almaecet és kb 6-7 rész víz, plusz utána még egy pohár víz. Mindez reggel kerül bevitelre, azután kb. 1,5-2 óra múlva reggelizek.

LSVF
02-23-2015, 11:41 AM
Ezzel majd 2 év múlva vagánykodj, keményebb ez mint gondolnák sokan. Nem egy de nem is két embert ismerek akik több mint 1 év után szoktak vissza. Szóval két év múlva ugyan itt. És ha lehet legyél kemény, ugyan ez legyen a posztod szövege! Kitartás!!! :thumbup

Úgy legyen! De én "kitartok" ekhiheted!:thumbup

varég
06-06-2015, 12:37 PM
Egy olyan kérdésem volna a témában tapasztaltabbakhoz, hogy mi okozhatja a rendszeres kidörzsölõdést a hajlatokban(comb, hónalj)?
Eléggé izzadós vagyok(igen, rendszeresen fürdõk :D ) hintõport használok, de mégis kidörzsölõdök.
Alsóruhából többfélét próbáltam, de nem oszt-szoroz a fazon.

Zacskóbicska
06-06-2015, 03:02 PM
Egy olyan kérdésem volna a témában tapasztaltabbakhoz, hogy mi okozhatja a rendszeres kidörzsölõdést a hajlatokban(comb, hónalj)?
Eléggé izzadós vagyok(igen, rendszeresen fürdõk :D ) hintõport használok, de mégis kidörzsölõdök.

Látszatra itt a gond a bõröd és a ruházatod kölcsönhatásából adódik. Nyilván kipróbáltál már bõvebb holmit. Én valószínûnek tartom, hogy a bõröd valahogy érzékenyebb, mint általában ez szokott lenni. próbálkozz az érintett felületeken a kakaó vajjal. Ez testhõmérsékleten olvad, nagyon hamar be is issza a bõrt. Rendkívüli regeneráló képességgel rendelkezik sok tekintetben. Próbálkozz vele, de a hintõport hanyagold, mert az csak érdesebbé teszi a bõrfelületet, így a "smirgli hatás" jobban érvényesülhet.

TMIB
06-06-2015, 03:20 PM

Ha híztál, akkor esetleg ott elvékonyodhatott a bõröd. Nálam is van ilyen probléma, pedig csak néhány kiló jött rám.

varég
06-06-2015, 03:54 PM
Ha híztál, akkor esetleg ott elvékonyodhatott a bõröd. Nálam is van ilyen probléma, pedig csak néhány kiló jött rám.

Súlytól független a probléma, most épp leadtam pár kilót... :)

Ihasz Laci
06-21-2015, 08:53 PM
Úgy legyen! De én "kitartok" ekhiheted!:thumbup

pont igy jartam en is anno, egy ev utan ujra ragyujtottam:( aztan kellet meg egy ev mire ujra ra vettem magam, hogy masodjara is leszokjak a cigirol. ez volt 3 eve! 3 eve bago mentesen nyomom es marha buszke vagyok magamra!
neked is sok sikert es kitartast kivanok!

D - törölt tag
06-22-2015, 03:55 AM
Ezek szerint nem sokat napozol és fehér bõrû vagy!?
Megoldás,tessék napozni (ésszel)eleinte reggel és este és egy darabig,csak langyos vízzel zuhany(többször),vegyszerek nélkül.Megerõsödik a bõröd tõle.

varég
06-22-2015, 12:51 PM
Ezek szerint nem sokat napozol és fehér bõrû vagy!?
Megoldás,tessék napozni (ésszel)eleinte reggel és este és egy darabig,csak langyos vízzel zuhany(többször),vegyszerek nélkül.Megerõsödik a bõröd tõle.

Utána kérdeztem több felé is.
Az egyik ok az a túlzott izzadás, a többi viszont a ruházat miatt lehetséges.
Tegnap kint voltunk terepen, és érdekes módon semmi kidörzsölõdés nem volt.

Lehet hogy az alsó ruházatomon kellene változtatnom, elsõ körben.

Grafitos
06-23-2015, 12:59 PM
Leírom az én kálváriámat, aminek remélem lassan vége lesz.
Kb két és fél hónapja tettem egy rossz mozdulatot fürdõszoba takarítás közben és úgy becsípõdött a derekam, hogy 1 hétig otthon feküdtem vele. Akkor talán említettem is nektek ezt.
Épp költözésben és házvásárlásban voltunk, tehát nem sokat pihentem. Nem javult a fájdalom, ami nem egy egyszerû derékfájás volt, mert egy izom, vagy csigolya nyomta a jobb lábamba lefutó idegpályát és kisugárzott a lábfejembe is a fájdalom, vagy bizsergett.
Aztán eltellt 1.5 hónap és elkezdtünk házfelújítani..jött a hétvégi munka, a stressz és az emelgetés. Még meg sem gyógyultam és nagyon visszaestem. Napi 3 fájdalomcsillapító és 2 izomlazítóval tudtam csak kihúzni a nappalt. Éjszaka 3-4 órákat aludtam és volt hogy majdnem besírtam a fájdalomtól. Semmi túrázás, semmi bringa, heti 2 edzés is off, futásból egy métert se, pedig az a lételemem :(
Elmentem reumatológushoz, és gerincklinikára. Nem voltak képesek megcsinálni egy szaros MR-t hogy kizárjuk a sérvet. A diagnózis lumbágó isiásszal lett.
Felírtak még gyógyszert és gerinctornát, gyógymasszázst, fizikoterápiát.
Ezt csinálom már vagy másfél hónapja. Minden reggel 1 órával korábban kelek a gyógytorna miatt és elviselem a fizikót heti kétszer.
Ma van 2.5 hónapja az elsõ napom, mikor kibírtam fájdalomcsillapító (Aflamin) nélkül 24 órát. Szerintem a májam már tropa.
Szóval szépen lassan javulgatok és remélem egyszer teljes értékû ember lehetek.

Mindezt csak azért írom le kedves fórumtársak, hogy okuljatok.
A fürdõszoba takarítás NÕI MUNKA!!! :)

Pityubá
06-23-2015, 08:29 PM
Utána kérdeztem több felé is.
Az egyik ok az a túlzott izzadás, a többi viszont a ruházat miatt lehetséges.
Tegnap kint voltunk terepen, és érdekes módon semmi kidörzsölõdés nem volt.

Lehet hogy az alsó ruházatomon kellene változtatnom, elsõ körben.
Hallottam a mosószer allergiáról. Vegyél hagyományos mosószappant és azzal mosd ki az alsó ruháidat.
Illetve azokat a ruhákat is amelyek viselése problémát okozott. Ez csupán tipp a részemrõl, de kipróbálásra érdemesnek tartom, veszteni valód nincs véle.

Amatorpe
06-24-2015, 10:10 AM
Leírom az én kálváriámat, aminek remélem lassan vége lesz.

Mihamarabbi jobbulást! Kergeted még te az orvosokat... :D

Hannah
11-27-2015, 11:37 AM

Nekem már csak 2 hónap kell és jövök vagánykodni! :D Pontosan 2014 február 4.-én történt az eset (igaz, gyógyszeres segítséggel) és azóta nem hogy nem kívánom, hanem egyenesen ellenségként tekintek rá! Egyébként se árt a nagy gebasz idejére minden függõségtõl megszabadulni! A kávéról is leszoktam, bár arról nem direkt! A pocaklakóm a 8. hónapban azt mondta, hogy ez neki nem ízlik! Így végül már tejjel is alig tudtam meginni! Aztán nem erõltettem, szerencsére még az iszonyú fejfájást is megúsztam! Azóta néha néha iszok egyet anyuméknál, de annyit nem bírnék, hogy újra rászokjak! Meg nem is akarok! :) Más függõségem meg talán nincs is! Esetleg a facebook és lassan ez az oldal, de ezeket tudnám nélkülözni szerintem! Ha mással vagyok elfoglalva, akkor nem is hiányzik! Csak unalomûzés és a magányom enyhítésére használom! :)

Zacskóbicska
11-27-2015, 11:44 AM
A minap az egyik orvos barátomtól hallottam, hogy az egészséget kapásból számottevõen csökkentõ tényezõt úgy hívják, hogy feleség.

Hannah
11-27-2015, 11:52 AM
A minap az egyik orvos barátomtól hallottam, hogy az egészséget kapásból számottevõen csökkentõ tényezõt úgy hívják, hogy feleség.

Tény, hogy a rosszul választott társ nagyban lerontja az életben maradási esélyeket... még békeidõben is! :D

Zacskóbicska
11-28-2015, 08:12 AM
Tény, hogy a rosszul választott társ nagyban lerontja az életben maradási esélyeket... még békeidõben is! :D

A jól választott meg mégjobban, mert ahhoz meg még kötõdik is az ember:)

mmilan21
12-24-2015, 09:38 AM
http://magyarprepperforum.org/showthread.php?1130-Term%E9szetes-alapanyagokb%F3l-k%E9sz%FClt-gy%F3gyhat%E1s%FA-k%E9sz%EDtm%E9nyek-%28CSAK-RECEPTEK%29 (Természetes alapanyagokból készült gyógyhatású készítmények (CSAK RECEPTEK))

Alapvetõen az embernek nincs szüksége teára, ha az ételeibe belefõzi/hozzárakja a gyógynövényeket.
Én például napi szinten eszek (szendvicsek mellé) egy fej vörös vagy lila hagymát és soha nincs köhögéses panaszom.
Ami tüsszentés van az a gyenge allergiám és az idõnként poros munkaközeg miatt van.

Én nem spórolok pl. a rozmaringgal, köménymaggal és az adalékmentes sóval sem.
(Nem a napi pár gramm sótól lesz magas a vérnyomás, hanem a dehidratációtól, betegségtõl és/vagy a kor elõre haladásától.)

Saját fõtt ételt fejlesztettem ki épp ezért, amibe szinte bármilyen húst(saját kolbász, sonka és/vagy szalonna), gabonát és zöldségfélét(ami a kertben terem) bele lehet fõzni.

Gyorsan elkészül és nembaj ha hiányzik két-három összetevõ. Kivéve a víz és a só.
Ami kell hozzá biztosan:
-víz, só, valamilyen fûszerek amelyek passzolnak hozzá(kömény és a rozmaring ilyen pl.) vagy ami fûszer van otthon.

Váltogatható összetevõk
-sûrítõ összetevõ:kukorica, búza, árpa, korpák, reszelt burgonya vagy csicsóka illetve ezek kombinációi(ami van otthon éppen). (Az a dara is jó ami kijön elsõre a kukorica darálóból, nem kell átszitálni.)
-valamilyen húsféle(lehet vegetáriánus módon is készíteni), (akár szalámi vagy virsli is lehet ha nincs otthon más) sonka, szalonna, kolbász, tegnapi megmaradt sült hús vagy rántott hús vagy hasonló.
-bab, lencse, árpa gyöngye és hasonlók.
-opcionális összetevõk: zöldségfélék, paradicsom ital, tejföl.
A tányérba kiszedett fõzelékhez hasonlatos sûrûségû egytálételre lehet szórni sajtot, zöld fûszereket vagy ami épp illik hozzá.
Ez egy univerzális étel - nem allergiás az élelmiszer hiányra, ha van otthon egy mázsa só. A többit meg lehet termelni hozzá vegyszerek nélkül. Tisztított esõvíz is jó hozzá, csak só legyen mindenképpen hozzá.
Lisztérzékenyek, tej érzékenyek, cukorbetegek, ételallergiások és vegetáriánusok is elkészíthetik a saját verziójukat.

Ez az igazi kreativitás amikor az ember saját maga készíti el az egészség megõrzõ ételét. :thumbup

A háztájékon megtermelt zöldség és gyümölcsfélék az átlagos boltinál sokkal kevésbé szennyezett és táplálóbb élelmet biztosítanak.

BragBOL
12-24-2015, 12:40 PM
A krumplit elõfõzném, és kiönteném a mérgezõ levét
és a gabonát, hüvelyeseket is elõáztatnám szintén kiönteném a mérgek és csirázásgátlók miatt!
A kukoricát talán nem kell, azzal nemtom mi a helyzet.

WestBam
12-24-2015, 01:47 PM
Szerintem félreértettél.
Betegséget bárki kaphat aki városban jár a "tömegben", ez független az alapvetõ egészséges életmódtól.
Amit írtam receptet az nem túlélõ kaja hanem természetes gyógymód ha már baj van.
Mellesleg oda nem írtam de megfázós idõszakra van itthon egy kis gyömbéres-mézes pálesz is, az is jót tesz de abba a topicba a kifejezetten betegségre ajánlott és kipróbált-bevált fõzeteket gyûjteném össze. Lehet az bármi, nem csak tea akár fõzelék vagy leves de akár szárított akármi is ha valamire bevált és mûködõ megoldás.
Na majd ha nagyon nem ír senki akkor megosztok még egy-két vackot amiket használni szoktam, most a nyúlháj lesz a következõ amit élesben ki fogok próbálni de csak tavasszal lesz szaporulat ahonnan ki tudjuk nyerni.

mmilan21
12-24-2015, 02:46 PM
Szerintem félreértettél.
Betegséget bárki kaphat aki városban jár a "tömegben", ez független az alapvetõ egészséges életmódtól..

Épp ezért írtam ide, az Egészségrõl általánosságban topicba.
Az általános egészség a táplálkozással és fizikai aktivitással kezdõdik.

A teáknak is meg van a helye, ha az ember lebetegszik vagy ha megkívánja a bundás kenyér mellé vagy csak úgy reggel.

BragBOL:
Az elkészítését még nem is írtam le. :)
Mondjuk nem nehéz.

shadow177
03-03-2016, 02:39 PM
Esetleg nem tudja valaki, hogy mi módon lehetne elérni dr. Horváth István professzort és a segítségét kérni?

WestBam
03-03-2016, 07:26 PM
Elvileg guglival:

Konzultációt lehet kérni a +3630 3017424 számon,
a professzor úr telefonszáma +3630 9946279,
email címe pedig: drhorist@freemail.hu

Múlt héten hallottam talán valami riportot róla, állítólag fél milla az oltás ellenben 100% hatásfokkal mûködik.
Ha valamire jutottatok légyszi jelezd, ha más nem privátban!
Köszi!

shadow177
03-04-2016, 07:55 AM
Köszönöm! Valahogy a bejegyzésedig nem szeretett a gugli. Én azonban nem 500000 hanem 50000 ért látom a 9 ampullát.

WestBam
03-04-2016, 08:51 AM
Valóban, most, hogy utána olvastam tényleg annyit írnak 2016-os bejegyzésben. Akkor rosszul emlékeztem, mintha a rádióban ennyit mondtak volna.
Ellenben eljutottam a hoxa fórumra, nos ott eléggé megosztott a vélemény az oltással kapcsolatban. Ha van valami jelezd, jobb tudni "elsõ kézbõl" az eredményeket.

Ihasz Laci
03-19-2017, 05:19 PM
Par szo az alvasrol.
Szerintem nagyon sokan nem veszik komolyan az alvas fontossagat es nagyon is alabecsulik a kialvatlansag okozta problemakat.
Csak egy pelda ami ezen a heten tortent velem. Szerda, csutortok es penteken is el lett rontva az esti alvasom. Aludtam de fel lettem ebresztve sokszor es nem pihentem ki magam rendesen.
Szombatra eszrevehetoen alulteljesitettem a napi sportolasban. Szombat este sikerult jol aludnom, igazan melyen zavartalanul. Vasarnap mintha ujja szulettem volna! Teljesen fel vagyok toltodve es csucsformaban erzem magam!
Mindez egy ejtszaka utan!
Az alvas resze kell, hogy legyen az egeszseges es kiegyensulyozott eletmodnak.

Törölt_reg
08-06-2017, 02:30 AM
Szerintetek egy csökkent erõforrású környezetben(láger,gulág,gazdasági összeomlás,élelmiszer hiány,elzárkózás)kik húzzák tovább..a túlsúlyosak vagy a soványak?
(Alultápláltsági szempontból,nem a menekülés vagy a védelem terén).

TMIB
08-06-2017, 04:20 AM
Emlékszem hogy errõl volt már volt szó valamelyik topicban, bár nem emlékszem hogy melyikben.

A túlsúlyosabbak ezen a téren egy kicsit elõnyben vannak. A test elkezdi égetni a zsírt és abból ad a testnek energiát, és akin nincs zsír annál nincs mit égetni.

Törölt_reg
08-06-2017, 01:43 PM
Par szo az alvasrol.
Szerintem nagyon sokan nem veszik komolyan az alvas fontossagat es nagyon is alabecsulik a kialvatlansag okozta problemakat.
https://www.youtube.com/watch?v=FVQnhjGedfY

cattaro
05-05-2019, 09:12 PM
Sósborszesz, pláne Diana sósborszesz. Nem kaptam találatot rá a fórum keresõjében. De azért elgondolkodtató.
"120 éve hódít a Diana sósborszesz"
https://sokszinuvidek.24.hu/eletmod/2019/05/05/diana-sosborszesz-csodaszer/

fater.lajos
05-06-2019, 07:50 AM
A LIDL-ben most is árulnak Diana sósborszeszes cukorkát!

cattaro
05-06-2019, 07:27 PM
A LIDL-ben most is árulnak Diana sósborszeszes cukorkát!

Én is láttam valahol. De üveges változatot nem, mondjuk még nem is kerestem. Elgondolkodtató az állítólagos egészségügyi felhasználhatósága:
"A sósborszesz csodás, frissítõ hatású, a bõrbe dörzsölés után vagy kockacukorra cseppentve használhatjuk.

enyhíti a fájdalmat, használ reumatikus panaszokra – pár csepp a tenyérbe, a fájó testrész bedörzsölése után fejteti ki hatását, de készíthetõ sósborszeszes borogatás is, vagy cseppenthetünk a szerbõl néhány cseppet a fürdõvizünkbe
jól alkalmazható izomlázra – jó tudni, hogy a sósborszesz a megfeszülõ izmokat is lazítja, segítséget nyújt a fáradt és túlhajtott izmoknak
gyomorrontásra – csillapítja a kellemetlen panaszokat, ha néhány cseppet eszünk belõle, például kockacukorra cseppentve
csökkenti a fejfájást – pár csepp a homlok vagy halánték bõrének bedörzsölésére, és enyhül a fájdalom
kimerültség, fáradtság, rossz közérzet ellen – a mentol hatásának köszönhetõen frissít. Masszírozzuk be a homlokunkba.
fertõtlenítésre – lemosásra vagy szájöblögetésre használható
fogtisztításra – mivel a sósborszesz fertõtlenít, érdemes rákenni a fogra, fogínyre. Tisztít és a fájdalmat is enyhíti.
dús és hosszú haj elérésére, korpa ellen – Fejbõrünket be kell dörzsölni sósborszesszel, hogy fokozzuk a vérkeringést. Segít a haj növekedésében, ami dúsabb is lesz és a korpát is eltünteti."

Majd utánaolvasok komolyabban is.

fater.lajos
05-07-2019, 10:23 AM
Itt keresd! https://online.auchan.hu/shop/elelmiszer/bor-es-egyeb-alkoholos-italok/szeszes-italok/vodka/sosborszesz-0-2-l.p1219/140138.v1219

cattaro
05-07-2019, 10:08 PM
Itt keresd! https://online.auchan.hu/shop/elelmiszer/bor-es-egyeb-alkoholos-italok/szeszes-italok/vodka/sosborszesz-0-2-l.p1219/140138.v1219

Köszi, de a címkén látható "SÓSBORSZESZ _ízesített vodka_" biztosan az, amirõl beszélünk? Valahogy az "ízesített vodka" kitétel elbizonytalanít. Mondjuk a 6000 Ft/literes ár nem a kommersz mûszeszekre utal, az igaz... Ez persze nem sok, ha nem alkoholizálásra kell, hanem gyógyászati célra. Utánanézek még, ha lesz erre is energiám.

fater.lajos
05-08-2019, 07:24 AM
Keresek még...

P. Dude
06-01-2020, 11:39 PM
Egy szovjet doki (26 éves, frissen végzett háziorvos) 1961-ben megmûtötte a saját vakbelét az Antarktiszon. Nem az elsõsegély topikba tettem, mert ez már kicsit több, mint elsõsegély. :D

https://vilagbarangolo.blog.hu/2020/06/01/_on_mutet_az_antarktiszon

fater.lajos
06-03-2020, 11:47 AM
Ez volt a meghalsz vagy cselekszel esete...

P. Dude
07-22-2020, 01:08 PM
Dr. Novák Hunor válasza egy olvasói levélre: Jó, ha az ember tudja, mi a vércsoportja? (https://www.novakhunor.hu/olvasoi-levelek/jo-ha-az-ember-tudja-mi-a-vercsoportja)

Már régóta eszemben volt, hogy meg kéne nézetnem az enyémet, de úgy látszik, nem is olyan fontos.

TMIB
08-30-2020, 03:59 AM
Jól lefogyott, de sok kitartás kellett neki hozzá.

https://www.youtube.com/watch?v=7hPV21Ofrb4

:thumbup

TMIB
10-01-2020, 01:43 AM
Ismerek valakit akinél elõjött a demencia.

Úgy kezdõdött nála hogy azt mondta hogy valakik zörögnek éjszaka, próbálgatják a bejárati ajtót hogy bemennek hozzá.

Késõbb sok dolgot megismételt, elfelejtett ezt azt.

Az órával/idõérzékkel is kezdtek gondjai lenni.

Elvitték megvizsgálni, tesztet csináltattak vele, de azt mondta a szakértõ hogy nincs baja igazán.

Abbahagyta a sütést-fõzést és nem evett rendesen. Nem is ivott elég vizet. Kizárólag csokit kezdett enni.

Késõbb elkezdett újrakérdezni dolgokat, havonta, hetente, naponta, majd már naponta többször is.

Nem mosta a ruháit, nem tudta felhúzni a redõnyt.

Távolabbi ismerõs nem jutott eszébe.

Majd olyanokat kérdezett hogy hol van a férje. (Aki közel 20 éve meghalt.)

Ezek nagyjából 1 év leforgás alatt történtek. Nagyon gyors leépülés.

Tegnap történt a végsõ dolog.

A naponta hozzá járó szociális munkás nem tudott hozzá bemenni, hívta a rokonokat. Nem nyitott ajtót, kiabáltak neki kintrõl, összes redõny lehúzva, telefont nem vette fel, hiába próbálták hívni. Végül nagy sokára ment ki.

Azonnal helyet keresni idõsek otthonába, viszont oda csak 2 negatív COVID teszt után veszik fel, úgyhogy elõször az kell, viszont az idõbe telik, meg másik város, idõpontok kellene hozzá, de idõ az nincs. Gyorsan orvostól beutaló kórházba, mert ott rögtön megcsinálják úgy a tesztet is, majd késõbb azokkal a tesztekkel lehet az idõsek otthonába bevinni.

P. Dude
10-01-2020, 11:06 AM
Ez ott volt Amerikában?

TMIB
10-01-2020, 11:33 AM
Nem, magyar ismerõsrõl van szó. Elég közelirõl, sajnos.

TMIB
12-12-2020, 12:46 PM
A nagymamámról volt szó, aki tegnap meghalt. A szociális otthonba nagyon bonyolult volt bekerülnie, és sok stresszel is járt neki, végül pedig csak alig 2 hetet tölthetett ott el. Csak itt hagyta az életet, megállt a szíve, gyorsan történt. Talán csak feladta, mivel már alig ismert meg valakit, a saját lányát (anyukámat) sem, megállás nélkül beszélt és kérdezett, de teljesen értelmetlen dolgokat, ráadásul nem élhetett sem a saját házában, sem rokonoknál és az egészsége úgy általában is rossz volt. 4 nagyszülõbõl õ volt a harmadik. Számítottam rá hogy majd valamikor meghal, de gondoltam hogy néhány évig még élni fog. :cry:

P. Dude
12-12-2020, 01:56 PM
Részvétem. Mennyi idõs volt nagymamád?

TMIB
12-12-2020, 02:16 PM
Köszönöm. 87 éves volt.

WestBam
12-12-2020, 11:09 PM
Rip

hidden
12-17-2020, 06:03 AM
Részvétem

P. Dude
01-01-2021, 10:15 PM
Zacher Gábor az Indexnek: Az embereknek tele van a töke a több hónapos bezártsággal (https://index.hu/belfold/2021/01/01/zacher/)

"A KORMÁNYNAK JELENLEG SEM ALKOHOL-, SEM ÉRVÉNYES DROGSTRATÉGIÁJA NINCS.

A kábítószer-stratégia éppen 2020. december 31-én járt le, alkoholstratégiánk pedig sosem volt

– jelentette ki. A most elévült drogstratégiából szinte semmi nem valósult meg a toxikológus szerint, leginkább azért, mert nem hatékonyan osztja el a kormány a rendelkezésére álló forrásokat. A költségeknek mintegy 70 százalékát a rendõrségi-szakértõi munka teszi ki, s csak 30 százalék körül van a prevencióra, drogmegelõzésre fordítható források összege.

Zacher Gábor szerint a szomszédos Szlovéniában ez az arány éppen fordított, déli szomszédunk 80 százalékot költ drogmegelõzésre, és csak a fennmaradó összeg megy rendõrségi munkára."

A piálásról is beszélt. Nagyon igaza van, én is ezt mondom mindig, hogy a Bödõcstõl a reklámokig meg a sorozatokig ezt népszerûsítik. Nyilván van, hogy az ember iszik alkoholt. (Én nem, mert szándékosan méreganyagot juttatni a szervezetbe akármilyen mennyiségben butaság. A "kis mennyiségû alkohol egészséges" pedig egy mítosz, amit minden kutatás megcáfolt.) De ezt tudatosan tolni, reklámozni, egy "életérzés-ipart" építeni rá, azt nagy geciségnek tartom.

"Politikai-kommunikációs okai vannak a magyar társadalom alkoholproblémáinak is.

ZACHER GÁBOR SZERINT ADDIG, AMÍG A PÁLINKAFÕZDÉK ORBÁN VIKTOR SZÖVETSÉGESEI, NEM SZÁMÍTHATUNK ALKOHOLSTRATÉGIÁRA, DE ALIG VAN KONTROLL AZ ITALOK HIRDETÉSÉBEN IS.

Nézzük meg a tv-reklámokat. Magyarországon az alkoholfogyasztást még mindig egy életérzéssel azonosítjuk – fogalmazott. Indokolatlan szerinte, hogy miközben dohányárut nem lehet reklámozni, alkoholt igen. Márpedig a szeszesital-fogyasztás is majdnem annyi áldozatot szed, mint a dohányzás."

Alpha
01-02-2021, 04:00 AM
Közelrõl volt szerencsém megtapasztalni az alkoholista családmodellt. (Alkoholbeteg szülõ, csonka család, diszfunkciós család, én is ittam évekig, stb.) Sokat foglalkoztam emiatt a témával.
Alkohol problémás ember alatt arra gondol mindenki, aki az út szélén fekszik ittasan. Azokról ritkán esik szó, akik elszenvedõ hozzátartozók. Gyerekek, házastársak, szülõk, megkárosított munkáltatók, közlekedési baleset áldozatok, stb. (Feleségem munkavédelemmel foglalkozik és gyakran szondáztat munkahelyeken. Többször akadtak már fent olyan emberek, akikrõl senki sem gondolta volna, hogy alkohol problémái vannak.)
Az alkoholnak pozitív reklámja van csak Magyarországon. A valóság teljesen más. Szakemberek állítása szerint 800 ezer alkoholproblémás ember él Magyarországon. Szerintem ez a szám jóval magasabb, ha hozzávesszük a közvetett áldozatait is. Duplája, vagy akár kétmillió is lehet. Ha jól végig gondolom, akkor nem igazán tudok olyan családot mondani, akit jól ismerek és mondjuk 3 generáción keresztül nem lenne legalább egy alkoholproblémás közöttük.

P. Dude
01-02-2021, 02:46 PM
Mega Thumbs Up, Alpha!

Zacher 2016 legelején beszélt arról, hogy 800 ezer alkoholista van, és 2,5 millió nagyivó. Amennyire én tudom, a téma oktatásában nem feltétlenül van ilyen különbségtétel, vagyis akár hozzávehetjük azt a 2,5 milliót is alkoholistaként. De ha nem is vesszük hozzá, a 800 ezer akkor is rengeteg, és a nagyivóból egy stressz hatására nagyon gyorsan alkoholista lehet.

Zacher ugyanezt említette, amit írsz: hogy szinte minden család érintett. És évi 30 ezres számot mondott az alkohollal kapcsolatos betegségek miatti elhalálozásokra. (Ebben nincs benne az alkohol miatti balesetek és bûncselekmények száma!) Hozzátette: "olyan utánpótlás-nevelés van, hogy a Puskás Ferenc Akadémia ahhoz képest kutyafüle".

Mostanra szerintem jóval több lehet az a 800 ezer. Pár hónapja hallottam egy alkoholistáról, aki gondolkodott az elvonón, volt is ott beszélgetésen. Aztán neki is mondta a pszichológus (vagy pszichiáter), hogy most a járvány alatt nem nagyon vesznek fel újakat, akadozik az ellátás. Volt is hír, hogy a Nyírõben a covid-osztály miatt elkezdték átszervezni az addiktológiát, átvezényelni a személyzetet, hazaküldeni betegeket.

Mondjuk abban is van valami, amit Zacher a pálinkafõzésrõl mond. Így visszagondolva, emlékszem, hogy 2010-ben az Országgyûlés alakuló ülésén az egyik legelsõ dolog volt, amit a vajda nagy büszkén bejelentett. Eléggé szánalmas...

Ged
01-02-2021, 04:59 PM
Érdekes, hogy a preperkedés témában is felmerült az alkohol és a dohány, mint kiváló csereeszköz. Nem alaptalanul.

Alpha
01-02-2021, 07:06 PM
Mega Thumbs Up, Alpha!

Zacher 2016 legelején beszélt arról, hogy 800 ezer alkoholista van, és 2,5 millió nagyivó. Amennyire én tudom, a téma oktatásában nem feltétlenül van ilyen különbségtétel, vagyis akár hozzávehetjük azt a 2,5 milliót is alkoholistaként. De ha nem is vesszük hozzá, a 800 ezer akkor is rengeteg, és a nagyivóból egy stressz hatására nagyon gyorsan alkoholista lehet.

Zacher ugyanezt említette, amit írsz: hogy szinte minden család érintett. És évi 30 ezres számot mondott az alkohollal kapcsolatos betegségek miatti elhalálozásokra. (Ebben nincs benne az alkohol miatti balesetek és bûncselekmények száma!) Hozzátette: "olyan utánpótlás-nevelés van, hogy a Puskás Ferenc Akadémia ahhoz képest kutyafüle".

Mostanra szerintem jóval több lehet az a 800 ezer. Pár hónapja hallottam egy alkoholistáról, aki gondolkodott az elvonón, volt is ott beszélgetésen. Aztán neki is mondta a pszichológus (vagy pszichiáter), hogy most a járvány alatt nem nagyon vesznek fel újakat, akadozik az ellátás. Volt is hír, hogy a Nyírõben a covid-osztály miatt elkezdték átszervezni az addiktológiát, átvezényelni a személyzetet, hazaküldeni betegeket.

Mondjuk abban is van valami, amit Zacher a pálinkafõzésrõl mond. Így visszagondolva, emlékszem, hogy 2010-ben az Országgyûlés alakuló ülésén az egyik legelsõ dolog volt, amit a vajda nagy büszkén bejelentett. Eléggé szánalmas...

Nem olvastam Zacher-nek ezt az írását, de akkor hasonlóak a nézeteink. Én jártam addigtológián és az anonim alkoholisták gyûlésein-találkozóin. Ott megismerkedtem segítõkkel, gondozókkal, önkéntesekkel, józan betegekkel, stb. és a velük folytatott beszélgetésekbõl merítem az adataimat.

varég
01-03-2021, 12:32 PM
Érdekes, hogy a preperkedés témában is felmerült az alkohol és a dohány, mint kiváló csereeszköz. Nem alaptalanul.

Függõség, komfort, ezeket kell figyelembe venni a csere eszközök felhalmozásakor...

Alpha
01-03-2021, 02:17 PM
Függõség, komfort, ezeket kell figyelembe venni a csere eszközök felhalmozásakor...

Függõség alatt gondolom a függõséget okozó dolgokra gondolsz, mint a cigaretta, alkohol, fájdalomcsillapítók, stb.
Komfort alatt mit értesz? Masszázsfotelt? ;)

varég
01-03-2021, 03:52 PM
Függõség alatt gondolom a függõséget okozó dolgokra gondolsz, mint a cigaretta, alkohol, fájdalomcsillapítók, stb.

Komfort cikk lehet a kávé, tea, szappan, csoki, borotva, stb.

Szerintem ezek a jellegû termékek javítanak a hangulaton, emiatt lehet a komfort termékek csoportjába sorolni õket..

varég
01-03-2021, 03:53 PM

Bár az igazi komfort növelõ egy bögyös vörös masszõrlány lenne :D :D
(a paraméterek ízlés szerint változtathatóak)

TMIB
03-05-2021, 09:49 AM
A Youtube ajánlotta a videót...

Narkolepszia https://hu.wikipedia.org/wiki/Narkolepszia

A fiatal nõ narkolepsziás, kérdezték hogy ez mit jelent és hogy mutassa meg. Õ meg feltöltött egy videót az egyik rohamáról. Összecsuklik, felriad, mikroalvás néhány pillanatig, többször is, próbálja magát felébreszteni, de többször meg kell neki állnia.

https://www.youtube.com/watch?v=1PuvXpv0yDM

Az oké hogy valaki otthon van, de ha kimegy az utcára, vagy biciklizik, és akkor alszik el? Jogosítványt gondolom nem is kaphat.

bel
08-17-2021, 06:47 PM
Sziasztok,

Egy erdekes cikk:

"az egészségügyi rendszer összeomlása nem kulcsra zárt kórházakat, az ajtón dörömbölõ betegek tömegeit és az utcán ellátás nélkül haldoklókat jelent. ... az összeomlás a gyakorlatban valójában azt jelenti, hogy a mentõ a balesetet szenvedett beteget traumatológia híján nem a zalaegerszegi kórházba tudja vinni, hanem egy több tíz kilométerrel és 30-40, vagy akár 60 perccel távolabbi intézménybe. Vagy hogy egy édesanya gyermeke csak 50 kilométerrel arrébb kap idõben ellátást. Mindezek a lokális összeomlások a betegek gyógyulásának, a leggyorsabb ellátásának esélyeit rontják, növelve az egészségkárosodás, legrosszabb esetben pedig az elhalálozás rizikóját. ... augusztusban a Merényi, azaz a Délpesti-Centrum Kórház traumatológiai ellátása a III-as szintrõl szintén átalakítás miatt I-es progresszívitásra esett vissza, ami így a teljes körû betegellátásból a kevésbé bonyolult végtag-ellátásra szorítkozik. Ennek következtében azonban a Baleseti Intézet akkora terhelést kapott, hogy augusztus 23-ig leállították az elektív mûtéteket." (https://24.hu/belfold/2021/08/17/egeszsegugy-valsag-orvoshiany-varolista/)

Bel

P. Dude
09-05-2021, 12:35 PM
"Felütötte fejét a vírus, felvételi zárlatot rendeltek el a Szent János Kórház sebészetén (https://index.hu/belfold/2021/09/05/szent-janos-korhaz-felveteli-zarlak-covid/)"

Kapcsolódva a bel által linkelt cikkhez is, mindenkinek csak javasolni tudom, hogy ha Magyarországon él (de máshol is érvényes), akkor kezdjen el olvasgatni az egészség - mondjuk úgy - "alternatív" témáiban is. Épp a minap láttam a híradóban, hogy milyen brutális a helyzet például a mûtéti várólistákkal. Magyarországon az egészségügyi ellátásnak kábé annyi, még most is ott tartanak, hogy hol a Margit, hol a János kórházban jelenik meg a covid, stb. Amit eddig nem döntöttek romba, azt az elmúlt másfél évben biztosan, úgyhogy marad a fizetõs egészségügy - ha beengedik az embert "oltatlanul" -, a hosszú távú egészségmegõrzés pedig minden eddiginél fontosabb lesz.

TMIB
09-05-2021, 02:24 PM
Befizeted a TB-t, meg külön a biztosítást, aztán elhajtanak a kórházból mert most épp vírus van, de a pénzed nem adják vissza. Fizetsz valamiért, aztán nem kapod meg a szolgáltatást. Ezt ha kisember csinálja, azt csalónak hívják és lecsukják érte.

Ged
09-06-2021, 05:04 AM
Befizeted a TB-t, meg külön a biztosítást, aztán elhajtanak a kórházból mert most épp vírus van, de a pénzed nem adják vissza. Fizetsz valamiért, aztán nem kapod meg a szolgáltatást. Ezt ha kisember csinálja, azt csalónak hívják és lecsukják érte.

Az összes biztosítás, legyen az lakás-, autó- egészség- vagy nyugdíjbiztosítás, nem úgy mûködik, hogy befizetsz x összeget és abból minden igényedet kielégítik. X millió ember befizet és annak csak a töredéke kap vissza valamit. A többség úgy fizeti a díjakat, hogy nem veszi igénybe a szolgáltatást.
Ha az emberektõl nem vonnának le egészségügyi járulékot és nem lenne állami egészségügy (se rendelõk, se kórházak, se támogatott gyógyszerek, se mentõk), a kezelések költségét nem tudnák csak a kezelésre szorulók finanszírozni a le nem vont járulékokból. Ez csak úgy mûködik, hogy a többség fizeti a kisebbség költségét. Ha felborul az egyensúly, akkor összeomlik a rendszer.
Ezért lenne jó egy hibrid megoldás, hogy a költségek egy részét (mondjuk 10%) a beteg fizesse, hogy az emberek ráébredjenek:
1. az "ingyenes" ellátás nem ingyen van
2. az egészség nem ott kezdõdik, hogy baj esetén elmegyek az orvoshoz, hanem egészséges módon élek, hogy megelõzzem a bajt.
3. az állam által beszedett adó és járulékok nem azért vannak, hogy mindenki nyugodtan folytassa a kényelmes, önpusztító életét.
4. az állam mindenkirõl gondoskodik, az egyén meg beleszarik a világba.

Errõl jut eszembe, hogy az oltáspárti oldalról elhangzott, hogy az oltásellenesek fizessék ki a kezelésükkel járó összes költséget, ha megbetegszenek. Ez eddig miért nem merült fel a dohányosok, alkoholisták, meg úgy az összes egészségtelen életet élõ (zabáló, sörivó, tunyuló) polgár kapcsán?

P. Dude
09-06-2021, 05:36 AM
Errõl jut eszembe, hogy az oltáspárti oldalról elhangzott, hogy az oltásellenesek fizessék ki a kezelésükkel járó összes költséget, ha megbetegszenek. Ez eddig miért nem merült fel a dohányosok, alkoholisták, meg úgy az összes egészségtelen életet élõ (zabáló, sörivó, tunyuló) polgár kapcsán?

Ha valaki elkapja az influenzát és nem kért influenza elleni oltást, azzal miért nem csinálják ugyanezt a cirkuszt? Vagy a többi nem kötelezõ oltásnál?

Azért, mert a covid elleni vakcina nem elsõsorban egészségügyi kérdés. A covid elleni vakcina politikai, üzleti, és fõként hatalomtechnikai kérdés. A politika leszarja, hogy alkoholista ország vagyunk, stb. Azt is leszarja, ha 80 éves emberek nem adatják be az éves influenza elleni oltást. Mindenféle extrém és önkényuralmi elképzeléseket csakis a covid (= nagyon erõs influenza) elleni oltás kapcsán emlegetnek.

TMIB
09-06-2021, 04:10 PM
Az összes biztosítás, legyen az lakás-, autó- egészség- vagy nyugdíjbiztosítás, nem úgy mûködik, hogy befizetsz x összeget és abból minden igényedet kielégítik. X millió ember befizet és annak csak a töredéke kap vissza valamit. A többség úgy fizeti a díjakat, hogy nem veszi igénybe a szolgáltatást.
Ha az emberektõl nem vonnának le egészségügyi járulékot és nem lenne állami egészségügy (se rendelõk, se kórházak, se támogatott gyógyszerek, se mentõk), a kezelések költségét nem tudnák csak a kezelésre szorulók finanszírozni a le nem vont járulékokból. Ez csak úgy mûködik, hogy a többség fizeti a kisebbség költségét. Ha felborul az egyensúly, akkor összeomlik a rendszer.
Ezért lenne jó egy hibrid megoldás, hogy a költségek egy részét (mondjuk 10%) a beteg fizesse, hogy az emberek ráébredjenek:
1. az "ingyenes" ellátás nem ingyen van
2. az egészség nem ott kezdõdik, hogy baj esetén elmegyek az orvoshoz, hanem egészséges módon élek, hogy megelõzzem a bajt.
3. az állam által beszedett adó és járulékok nem azért vannak, hogy mindenki nyugodtan folytassa a kényelmes, önpusztító életét.
4. az állam mindenkirõl gondoskodik, az egyén meg beleszarik a világba.

Van a bunkerépítõ vállalkozó akitõl sok videót linkeltem már. Nála most derült ki hogy végbélrákja van. Érdekes dolgokat mondott a kórházi tapasztalatairól.

Volt egy magánbiztosítása, amire folyamatosan fizetett. Végbéltükrözést csináltak volna neki, a kórház mondta hogy valami 17ezer dollár lesz a biztosítással. A biztosító fizet 5ezret, a beteg pedig még rá 12ezret. Erre megkérdezte a kórházat hogy mi van akkor ha õ nem használná a biztosítást, hanem csak készpénzben fizetne. Azt válaszolták neki hogy úgy 2500 dollár.

Úgyhogy kifizette készpénzben a 2500-at. Nagyon nem voltak vele kedvesek, mert így a kórház kevesebb pénzhez jutott, viszont miért fizette volna a többszörösét?

Na ezt magyarázza meg valaki. :hogymi:

Mondom én hogy egy átverés az amerikai egészségügy. Ha 2500 dollárral profitot csinál a kórház, akkor mire fel kérnének el 22ezret? 9x annyit.

Hogy mondjam hogy mi a végkifejlet, azt mondja a Youtuber hogy a rák 3. stádiumban van, az orvos szerint még kb. 5 éve lehet hátra, hacsak nem terjed át a rák a májára is.

bel
09-06-2021, 04:54 PM
Ha valaki elkapja az influenzát és nem kért influenza elleni oltást, azzal miért nem csinálják ugyanezt a cirkuszt? Vagy a többi nem kötelezõ oltásnál?

Szia,

Azert, mert az influenzasok miatt nem halt meg a nem-influenzas lelegeztetett betegek 80-95%-a.
A covidosok miatt meg igen.

Gyk. a coviddal az a fo problema, hogy teljesen mukodeskeptelenne tette a 3. hullamban az intenziv osztalyokat kiemelten, meg ugy altalaban az egeszsegugyet is. Es ezert nem maganugy, ha valaki oltas helyett lefoglal 2 hetre egy intenziv a'gyat.

Bel

bel
09-06-2021, 05:17 PM
Kapcsolódva a bel által linkelt cikkhez is, mindenkinek csak javasolni tudom, hogy ha Magyarországon él (de máshol is érvényes), akkor kezdjen el olvasgatni az egészség - mondjuk úgy - "alternatív" témáiban is.

Szia,

Hat, ez nagyon nehez ut. :-(

Ha az ember elkezd olvasgatni az Interneten, akkor joval nagyobb esellyel talalkozik ka'ros tartalommal (ertsd: aminek az elolvasasa utan _kevesebbet_ fog tudni, mint elotte), mint hasznossal. Pl. az itteni Virusos topicot mar jo ideje nem olvasom, mert ilyennek tartom; de persze ennel messze rosszabb informacioforrasok is vannak, hiszen sok helyen szandekosan dezinformaljak az embereket (azert, hogy megvegyek a kuruzslok szereit).

Szoval eleg nagy tudas kell ahhoz, hogy valaki kepes legyen pl. egy forumbol hasznos informaciokat osszeszedni.

Van par oldal, ahonnan hiteles infokhoz lehet jutni (pl. tankonyvtar (https://dtk.tankonyvtar.hu/handle/123456789/110)), itt el lehet kezdeni a tanulast.

Miutan az ember elkezdte az olvasgatast, es mondjuk 2 eve napi 1 orat olvas, akkor rajon arra, hogy az orvosi egyetemnek ha csak az elso 5 evet nezzuk, akkor bizony ilyen tempoban 30-40 ev, mire csak odaig eljut, hogy sikerult elolvasnia az elmeleti anyagot, mikozben senki nem ellenorizte le (vizsgan), hogy azt jol tanulta meg, vagy felreertett valamit. Es ezzel meg csak a 10 eves kepzes konnyen teljesitheto elso felenel tartanank (ha eltekintunk pl. a boncolasoktol, ami nem elolvashato anyag).

Es aki elvegezte a 10 eves kepzest, annal is a csodajara jarnak, ha megcsinalja akarcsak a legegyszerubb vakbelmutetet (https://mult-kor.hu/az-ember-aki-sajat-magat-operalta-meg-20150514).

Szoval minel tobbet tanul az ember, annal jobban latja, hogy mennyire sokat nem tud. :-(

Racionalisabb eleve valami sokkal kisebb tanulasi celt kituzni magunk ele, pl. ilyen volt a gyakorlo mentoapolo szak (ezt epp most szuntette meg a kormany), de munka mellett, hobbibol, ugy hogy varhatoan haszna sose lesz belole az embernek, azt is kemeny elvegezni. Persze a papir nem kell, ezert elvegzes helyett latszolag eleg lehet csak pl. antikvariumbol megvenni a tankonyveket es megtanulni. De ez gyakorlati tudast kicsit sem ad, ahhoz legalabb latni kell a dolgokat sajat szemmel, az meg nem igazan szervezheto meg mashogyan, mint egy hivatalos (draga) tanfolyam reszekent.

Bel

P. Dude
09-06-2021, 08:55 PM
Szia,

Azert, mert az influenzasok miatt nem halt meg a nem-influenzas lelegeztetett betegek 80-95%-a.
A covidosok miatt meg igen.

Gyk. a coviddal az a fo problema, hogy teljesen mukodeskeptelenne tette a 3. hullamban az intenziv osztalyokat kiemelten, meg ugy altalaban az egeszsegugyet is. Es ezert nem maganugy, ha valaki oltas helyett lefoglal 2 hetre egy intenziv a'gyat.

Bel

Üdv!

Már nem tudok mit hozzátenni ehhez.

Covid témában az illetékes magyar hatóságok nyilvánosan közzétettek és közzétesznek minden releváns számot. Böngészhetõek másfél évre visszamenõleg. Más adatokból nem tud kiindulni senki. Szerintem elég jól átlátható belõlük a helyzet, és könnyen levonhatóak a megfelelõ következtetések. A média mond amit mond, a politikusok mondanak amit mondanak, meg az ismerõsök ismerõsei is. Városi legendákra nem kell adni, csak a számokra. :)

A halálozás másfél év alatt maximum 3 ezrelék. Nagyon maximum. De akkor a napi gyorsstatisztika összes elhunytját valóban covid-elhunytnak tekintem. Tehát a 30 ezer fölötti számot módosítás nélkül veszem alapul. Majd azt szorzom fel a KSH által precízen megállapított 1,143-mal.

Az 3 ezrelék. Vagyis a "nem gyakori" gyógyszer-mellékhatások alsó harmada. Gondolom, te sem szoktad a "nem gyakori mellékhatások" listáját böngészni a tájékoztatón, csak beveszed a gyógyszert.

Ennek a maximum 3 ezreléknyi elhunytnak az átlagéletkora minimum 74 év, és több mint a kétharmaduk 70 éves vagy idõsebb. Ez azt is maga után vonja, hogy a halál oka sokszor nehezen állapítható meg. Ettõl függetlenül direkt nem vontam le egyetlen fõt sem a 30 ezerbõl, és úgy szoroztam fel a többlethalálozással.

Ez minimum másfél év mérlege. Három egyre erõsebb hullám, és mindenféle egyre durvább variánsok mellett. Tényleg nem értem, hogy miért tartod ezt akkora vészhelyzetnek. Ahogy mondtam, egy nagyon erõs, durva influenza. Ami azt jelenti, hogy komolyan kell venni, és védekezni kell ellene. De ölég messze van ez a "fizettessük ki vele a kezelést", meg "állítsuk bíróság elé" történettõl. Az emberekben benne van ez a bûntudatkeltés téma, amit az egyház vésett bele a sötét középkor hosszú évszázadai alatt a tudatalattiba úgy, hogy az még ma is ott motoszkál. Nem tudjuk, hogy valójában miért is kell megbélyegezni x millió embert, akik nem kértek egy nem kötelezõ oltást (sem a másodikat, sem a harmadikat/negyediket stb.). Csak azt "tudjuk", hogy õk a "rosszak". Ez mélyen belénk vert dolog.

Az általad (gondolom) kedvezõnek tekinthetõ megoldást viszont már elég régen leírtam. Bírósággal fenyegetõzés, idiótázás, tömeggyilkosozás, kezelés fizettetéssel fenyegetõzés stb. helyett lenne egy baromi egyszerû lépés: kötelezõvé tenni az oltást, ahogy annyi más oltás is kötelezõ. Hegyekben áll a vakcina, rég megléphették volna. Valamiért nem tették, nem teszik. (Csak az eü. dolgozóknak.) Akkor meg szerintem ejtsük a témát, és hagyjuk a másik embert a kezelés kifizettetése és egyéb hülyeségekkel. Jobb a nyugalom. Szeretkezz, ne oltogass! :cool:

9048

P. Dude
09-07-2021, 05:41 AM
(...) Ha az ember elkezd olvasgatni az Interneten, akkor joval nagyobb esellyel talalkozik ka'ros tartalommal (ertsd: aminek az elolvasasa utan _kevesebbet_ fog tudni, mint elotte), mint hasznossal. Pl. az itteni Virusos topicot mar jo ideje nem olvasom, mert ilyennek tartom; de persze ennel messze rosszabb informacioforrasok is vannak, hiszen sok helyen szandekosan dezinformaljak az embereket (azert, hogy megvegyek a kuruzslok szereit). (...)

Jó komment, csak azért nem támbszápolom, mert pikírt megjegyzést tettél a vírus topikra. :rolleyes: Az, hogy egy fórumon a tiédtõl eltérõ álláspont is megjelenik, az nem teszi alacsony színvonalúvá azt a fórumot. Ha olvasnád, akkor látnád, hogy nem szoktunk a Blikkbõl vagy Gõdénytõl idézgetni. Ismert, valószínûleg általad is olvasott híroldalak aktuális cikkeit szoktuk belinkelni. Sokszor pont a víruspánikoltató Indexrõl. Emellett a hivatalos, államilag közzétett, nyilvános számokat írjuk be. A magam részérõl meg szoktam adni a pontos forrást is.

És inkább úgy szoktam számolni, hogy valamiféle kompromisszum lehessen a két "tábor" között. Tehát például nem pörgök azon, hogy a 30 ezer elhunytnak mondjuk a 10-20 %-a halhatott bele közvetlenül a covidba, és további 50-60 %-nál játszhatott közre a covid. Hanem odaszámolom mind a 30 ezret, és még fel is szorzom. És abból vonok le következtetéseket a helyzet értékelésére.

Az is hivatalos adat, hogy másfél év alatt jóval kevesebb 40 évesnél fiatalabb magyar halt meg covidtól, mint amennyi ember csak 1 év alatt meghalt közlekedési balesetben. Ráadásul egy olyan 1 év alatt, amiben a lockdown miatt erõsen visszafogott volt a közlekedés. És itt is felszoroztam a többlethalálozással a lejelentett 0-39 éves elhunytak számát.

Velem egyidõs férfi országosan havonta 1 fõ halt meg másfél év alatt a 3 hullámban. Sokakkal ellentétben én az elejétõl végiglapoztam a gov oldal adatait. Akkor is havonta 1 fõ, ha felszorzom a többlethalálozással. Ez a korosztályom 3 tízezreléke, ami a "ritka" gyógyszer-mellékhatások szintjének az alsó harmada. Ha ilyenekkel foglalkoznék, hogy miben hal meg 3 tízezrelék, havonta 1 ember, akkor semmit sem csinálnék, csak ülnék otthon.

Aki meg veszélyeztetett, az már valószínûleg kapott 2 vagy 3 oltást. Eltelt másfél év, nem lehet örökre leállítani a világot egy összességében 3 ezrelékes halálozású betegség miatt. Plusz nem tudjuk, hogy a beoltottak terjeszthetik-e, és ha igen, akkor milyen mértékben a fertõzést. Ennyi idõ alatt ki sem lehetett volna deríteni megbízhatóan. Szóval ez az egész bûntudatkeltés cucc nem is aktuális. Ezerféle vakcinával oltanak ezerféle idõpontban és eltérõ számú dózisokban, mindenféle életkorú, aktivitású és általános egészségi állapotú embert. Belátható, hogy még fingja nincs senkinek arról, hogy ez mennyire akadályozhatja a fertõzés terjedését. A minap nyilatkozott egy izraeli kórházigazgató arról, hogy a kórházában 85-90 %-ban kétszer oltott covidosok fekszenek. Ha olvasnád a vírus topikot, akkor tudnád. :rolleyes: Ha csak a saját félelmeidet alátámasztó oldalakat olvasod, akkor persze nem tudsz ezekrõl a dolgokról. Például én olvasok víruspánikoltató oldalakat is, hogy arról is tudjak, és visszafogottabb vagy "alternatív" forrásokat is. A komolytalanokat, Gõdény stb. persze elkerülöm. Amúgy meg az izraeli kórházigazgató se érdekel különösebben, csak mondtam, hogy errõl sem árt tudni. Én a hivatalos magyar számokat nézem, és abból értékelem a helyzetet.

P. Dude
09-13-2021, 07:05 AM
Kannabisz és az immunrendszer: komplex átfogó kölcsönhatás (https://orvosikannabisz.com/kutatasok/kannabisz-es-az-immmunrendszer-komplex-atfogo-kolcsonhatas/)

Van fenn több cikk kannabisz és covid témában is.

TMIB
09-14-2021, 05:46 AM
73 éves....

https://www.youtube.com/watch?v=6ioIFvXG8DI

P. Dude
11-06-2021, 03:04 PM
Ma újra edzettem. Remélem, hogy ezúttal rá tudok majd állni. Jól esett, három gyakorlatot csináltam (most nem a "fegyencedzés" szerint): fekvõtámaszt, hátsó tolódzkodást és guggolást. Fekvõtámasznál feltettem a kezem az ágyra, úgy elsõre könnyebb. Amúgy hogyan lehet szabályos fekvõtámaszt csinálni, ha a hasam mindenhogyan elõbb érinti a talajt, mint a mellkasom? :D

Végre elkezdtem a meditációt is, szintén három gyakorlattal. Ez új dolog nekem és azt mondhatom, hogy az elsõ tapasztalat jó. Szinte mintha felfrissültem volna. Este majd megismétlem. Késõbb már kiegészül jógával is.

A napi cucc most a Multi Pro, mellé plusz 5 ezer nk-i egység D-vitamin, plusz fél gramm C-vitamin, és 10 gramm G-Bomb.

bel
11-06-2021, 07:47 PM
Amúgy hogyan lehet szabályos fekvõtámaszt csinálni, ha a hasam mindenhogyan elõbb érinti a talajt, mint a mellkasom? :D

Szia,

Asol neki egy godrot. :-)

Bel

P. Dude
11-06-2021, 09:33 PM
Szia,

Asol neki egy godrot. :-)

Bel

:D Ezt védesd le, találtál egy piaci rést! Szerintem sok embernek szüksége lenne erre az innovatív megoldásra.

Vaagy... Leveszem az udvaron a csatornafedelet, hassal a csatornanyílás fölé helyezkedem, és máris meg van oldva. :cool:

LSVF
11-12-2021, 01:54 PM
Tudom senki nem kérdezte, de sem a feleségem, sem én nem vagyunk beoltva.
Jelen állás szerint nem is leszünk! Szüleim, öcsém igen.

Tele a tököm a vírusos összevissza hírekkel, semmi statisztika nem valós, mert nem az!
Nem vagyok az oltottak ellen, viszont az oltás ellen igen. Mert a környezetemben legalább annyian vannak
"rosszabbul" az oltás után, mint ahányan nem. Meg 2 oltással lélegeztetõn az egyik....
Betegségen átesett ismerõsöm sincs beoltva, pedig õ elég szarul volt. Sokan a 3.-at se akarják..meg minek is!!???

De ne akarja már senki rám erõltetni, hogy nekem mi a jó!
Jó hogy nem már lassan a 20. oltás se lesz elég.....azért elég hiteltelen lássuk be....:huuu:
Nem mehetek igazolvány nélkül ide-oda? Hát nem megyek. Ennyi.
Maszkba meg lehet bótozni.

Van maszk meg minden anti szar a táskámba, csak lesz valahogy.

Hangsúlyozom, aki oltat tegye, semmi ellenérzés.

Köszönöm, hogy meghallgattatok.:)

P. Dude
11-12-2021, 05:54 PM

Tele a tököm a vírusos összevissza hírekkel, semmi statisztika nem valós, mert nem az!
Nem vagyok az oltottak ellen, viszont az oltás ellen igen. Mert a környezetemben legalább annyian vannak
"rosszabbul" az oltás után, mint ahányan nem. Meg 2 oltással lélegeztetõn az egyik....
Betegségen átesett ismerõsöm sincs beoltva, pedig õ elég szarul volt. Sokan a 3.-at se akarják..meg minek is!!???

Jó hogy nem már lassan a 20. oltás se lesz elég.....azért elég hiteltelen lássuk be....:huuu:

Egyetértek. Sajnos nekem egyre valószínûbb, hogy kelleni fog, ha nem akarok éhen veszni.

A Sinopharm jövõre is elérhetõ lesz, nem tudjátok? Egy kommentben olvastam a kinfón, hogy nem. Tudom ezekre nem lehet adni, nem is volt semmi forrás vagy infó. Én se látom sehol, hogy ne lenne.

Ged
11-13-2021, 06:16 AM
A Sinopharm jövõre is elérhetõ lesz, nem tudjátok? Egy kommentben olvastam a kinfón, hogy nem. Tudom ezekre nem lehet adni, nem is volt semmi forrás vagy infó. Én se látom sehol, hogy ne lenne.

Olvastam olyan híreket, hogy a kínai és az orosz vakcina gyártását tervezik itthon. Ez persze nagy valószínûséggel nem fog megvalósulni, ha a keletfóbiás baloldal jut hatalomra 2022-ben.
https://index.hu/belfold/2021/09/10/kinai-vakcina-sinopharm-gyartas-magyarorszagon-koronavirus-pandemia-menczer-tamas/

Ja, és a Debrecenbe tervezett nemzeti vakcinagyár is elsõ generációs vakcinákat tud majd gyártani, mint amilyen a kínai.

Talán még Paks 2-t is felmondják az energiaválság kellõs közepén, vállalva a szerzõdésszegéssel járó horribilis büntetést (bár ez már más téma).

Ihasz Laci
11-17-2021, 09:49 PM

Annyira nekem se szimpi ez a dolog de nem volt sok valasztasom, munkamhoz kotelezove tettek igy beoltattam magam. Ha nem lenne kotelezo hagytam volna.

LSVF
11-18-2021, 06:32 AM
Jó, nyilván az éhenhalás/józan ész/a munka megtartása és a NEM oltok között van különbség.
Ezzel egyetértek.
De ez is milyen???!!!
Meló helyemen még nincs szó egyenlõre kötelezõ oltásról. Asszonynál igen, dec 15 és onnan 15 nap türelmi idõ...
És jó hogy gyereket tervezünk....a pesti doki megközölte, hogy nem járul hozzá az oltás hiányához, úgyhogy....
Pár orvos meg külön javasolja, hogy addig ne...
Már ott tartok hogy kit kell leszopni.....
Kurva nagy rábaszás az ilyen!!
Ahhoz képest hogy dugig oltottakkal a kórház.
Akinek muszáj volt, azoknak jó egészséget kívánok és mellékhatás mentes mindennapokat!!
Pedig nem ússzuk meg sajnos. De én kitartok az utolsó töltényig!

Ged
11-18-2021, 07:14 AM
Nem befolyásolási szándékkal írom, de valahol olvastam egy hozzászóló panaszát, miszerint õk is gyereket terveztek az asszonnyal, de Pfizé oltás után a nõ menstruációs ciklusa teljesen felborult. A nõgyógyász azzal "biztatta", hogy mások is jártak így, de valószínûleg idõvel (1-2 év) és visszaáll minden. Nem tudom, hogy igaz-e. Hajlamos vagyok elhinni, mert a feleségem is panaszkodott, hogy a Pfizer után olyan erõs menstruációs görcsei voltak, mint lánykorában. Pár héttel a harmadik oltás után.
Ha nem lennék már beoltva és muszáj lenne, akkor a kínait preferálnám. Lehet, hogy nem véd annyira, de talán kisebb a kockázat. Ez csak megérzés részemrõl, számokkal nem tudom alátámasztani.

P. Dude
11-18-2021, 10:09 AM
Jó, nyilván az éhenhalás/józan ész/a munka megtartása és a NEM oltok között van különbség.
Ezzel egyetértek.
De ez is milyen???!!!
Meló helyemen még nincs szó egyenlõre kötelezõ oltásról. Asszonynál igen, dec 15 és onnan 15 nap türelmi idõ...
És jó hogy gyereket tervezünk....a pesti doki megközölte, hogy nem járul hozzá az oltás hiányához, úgyhogy....
Pár orvos meg külön javasolja, hogy addig ne...
Már ott tartok hogy kit kell leszopni.....
Kurva nagy rábaszás az ilyen!!
Ahhoz képest hogy dugig oltottakkal a kórház.
Akinek muszáj volt, azoknak jó egészséget kívánok és mellékhatás mentes mindennapokat!!
Pedig nem ússzuk meg sajnos. De én kitartok az utolsó töltényig!

Azért attól sem kell kétségbeesni, ha muszájból oltás van. Ezzel a témával kapcsolatban kevés az elfogulatlan kommunikáció: mindkét "oldalon" sok a fanatizált ember akik hazudnak, túloznak, hisztériáznak.

Már maga a "két oldal" is mesterségesen generált kamu. Egyrészt ha a covid nem pandémia hanem szindémia (https://kilonem100.blog.hu/2020/09/26/lancet_a_covid-19-jarvany_nem_pandemia) - és egyre inkább erre utalnak a jelek, amit egyébként az én tapasztalataim is megerõsíteni látszanak -, akkor egyáltalán nem azon van a hangsúly, hogy ki van beoltva és ki nincs, ki hord maszkot vagy ki nem. Ezek másodrendû kérdések.

Másrészt azért is értelmetlen a szembenállás, mert az is jót akar magának meg a szeretteinek aki oltat, és az is jót akar magának meg a szeretteinek aki nem oltat.

Geddel értek egyet: ha muszájból oltás van, akkor csak Sinopharm legyen, én is azt választanám. Egyébként pont egy évvel ezelõtt Merkely is a Sinopharmot ajánlotta (https://www.youtube.com/watch?v=IoSTtkO8fbc). Emellett ha gondolod, kidolgoztam egy jogi állásfoglalást amit odaadhattok a munkáltatónak, ha oltást ír elõ. Kivéve ha közszféra, ahol a rendelet közvetlenül írja elõ a böketést. Ott nincs más ötletem, mint a Mi Hazánk beadványával alkotmányjogi panaszt benyújtani az Alkotmánybíróságnak. A beadványt nem olvastam el, de talán nem írnak benne nagy hülyeségeket. :) Arra viszont lehet készülni, hogy az AB nem fog gyorsan dönteni, mert negyedéve ülnek az eü. dolgozók kötelezõ oltásának a kérdésén is. Miközben már minden eü. dolgozó bökette magát kétszer, vagy megszûnt az eü-jogviszonya. Szóval ha az AB-hez fordultok, akkor pár hónap fnsz-re lehet készülni. Persze mindig meg kell nézni, hogy a munkáltató/foglalkoztató pontosan mit írt, és ha abban szerepel valamilyen jogorvoslati lehetõség, akkor elõször oda kell fordulni.

Ha nem közszféra, nyilván akkor sem valószínû, hogy az állásfoglalásom hatására a munkáltató eltekintene az oltástól. Tehát akkor meg munkaügyi bíróságon kötne ki a dolog. Az meg megint nem 2 hét alatt dönt sajnos... De arra látok esélyt, hogy amit leírtam, az talán a bíróságon is megállná a helyét.

Ha gyereket terveztek, akkor szerintem is gondoljátok át a vakcinát. Annyit tudok, hogy kolléganõm lánya anno várandós sem volt csak babát terveztek, de rögtön mondta neki a nõgyógyásza, hogy akkor eszébe se jusson oltatni.

Na meg persze a tudatos egészséges életmód, meditáció, jóga stb. akkor is fontos, ha az embernek böketnie kell magát.

LSVF
11-19-2021, 06:19 AM
Nem befolyásolási szándékkal írom, de valahol olvastam egy hozzászóló panaszát, miszerint õk is gyereket terveztek az asszonnyal, de Pfizé oltás után a nõ menstruációs ciklusa teljesen felborult. A nõgyógyász azzal "biztatta", hogy mások is jártak így, de valószínûleg idõvel (1-2 év) és visszaáll minden. Nem tudom, hogy igaz-e. Hajlamos vagyok elhinni, mert a feleségem is panaszkodott, hogy a Pfizer után olyan erõs menstruációs görcsei voltak, mint lánykorában. Pár héttel a harmadik oltás után.
Ha nem lennék már beoltva és muszáj lenne, akkor a kínait preferálnám. Lehet, hogy nem véd annyira, de talán kisebb a kockázat. Ez csak megérzés részemrõl, számokkal nem tudom alátámasztani.

Asszonynak is pfeizert ajánlotta a doki.
Igen van ilyen zavar a környezetünkben. Pl. 28 éves lánynak konkrétan megszûnt a menstruációja.

LSVF
11-19-2021, 06:24 AM
Azért attól sem kell kétségbeesni, ha muszájból oltás van. Ezzel a témával kapcsolatban kevés az elfogulatlan kommunikáció: mindkét "oldalon" sok a fanatizált ember akik hazudnak, túloznak, hisztériáznak.

Már maga a "két oldal" is mesterségesen generált kamu. Egyrészt ha a covid nem pandémia hanem szindémia (https://kilonem100.blog.hu/2020/09/26/lancet_a_covid-19-jarvany_nem_pandemia) - és egyre inkább erre utalnak a jelek, amit egyébként az én tapasztalataim is megerõsíteni látszanak -, akkor egyáltalán nem azon van a hangsúly, hogy ki van beoltva és ki nincs, ki hord maszkot vagy ki nem. Ezek másodrendû kérdések.

Másrészt azért is értelmetlen a szembenállás, mert az is jót akar magának meg a szeretteinek aki oltat, és az is jót akar magának meg a szeretteinek aki nem oltat.

Geddel értek egyet: ha muszájból oltás van, akkor csak Sinopharm legyen, én is azt választanám. Egyébként pont egy évvel ezelõtt Merkely is a Sinopharmot ajánlotta (https://www.youtube.com/watch?v=IoSTtkO8fbc). Emellett ha gondolod, kidolgoztam egy jogi állásfoglalást amit odaadhattok a munkáltatónak, ha oltást ír elõ. Kivéve ha közszféra, ahol a rendelet közvetlenül írja elõ a böketést. Ott nincs más ötletem, mint a Mi Hazánk beadványával alkotmányjogi panaszt benyújtani az Alkotmánybíróságnak. A beadványt nem olvastam el, de talán nem írnak benne nagy hülyeségeket. :) Arra viszont lehet készülni, hogy az AB nem fog gyorsan dönteni, mert negyedéve ülnek az eü. dolgozók kötelezõ oltásának a kérdésén is. Miközben már minden eü. dolgozó bökette magát kétszer, vagy megszûnt az eü-jogviszonya. Szóval ha az AB-hez fordultok, akkor pár hónap fnsz-re lehet készülni. Persze mindig meg kell nézni, hogy a munkáltató/foglalkoztató pontosan mit írt, és ha abban szerepel valamilyen jogorvoslati lehetõség, akkor elõször oda kell fordulni.

Ha nem közszféra, nyilván akkor sem valószínû, hogy az állásfoglalásom hatására a munkáltató eltekintene az oltástól. Tehát akkor meg munkaügyi bíróságon kötne ki a dolog. Az meg megint nem 2 hét alatt dönt sajnos... De arra látok esélyt, hogy amit leírtam, az talán a bíróságon is megállná a helyét.

Ha gyereket terveztek, akkor szerintem is gondoljátok át a vakcinát. Annyit tudok, hogy kolléganõm lánya anno várandós sem volt csak babát terveztek, de rögtön mondta neki a nõgyógyásza, hogy akkor eszébe se jusson oltatni.

Na meg persze a tudatos egészséges életmód, meditáció, jóga stb. akkor is fontos, ha az embernek böketnie kell magát.

Köszi a leírtakat.
De maradok szemben az árral amíg lehet.
És továbbra sem oltatunk....ez van.

A témával már nem fárasztok senkit tovább.

P. Dude
12-07-2021, 05:41 PM
Szüleim holnap beadatják a harmadik oltást... Jó ötlet utána szedni Aspirin Protectet a vérrög kockázata ellen? Azt bárki szedheti? Rögtön az oltás napjától, esetleges oltás-mellékhatások jelentkezése esetén is?

P. Dude
12-08-2021, 12:39 PM
Szüleim holnap beadatják a harmadik oltást... Jó ötlet utána szedni Aspirin Protectet a vérrög kockázata ellen? Azt bárki szedheti? Rögtön az oltás napjától, esetleges oltás-mellékhatások jelentkezése esetén is?

Azt mondták a gyógyszertárban, hogy bárki szedheti. Azért átolvastam a tájékoztatóját (https://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/aspirin_protect_100_mg_gyomornedv-ellenallo_bevont_tabletta/6139), hogy ne legyen ellenjavallott. Meg vettem a Scitec boltban Omega 3-at (https://shopbuilder.hu/omega-3/scitec-nutrition-omega-3-100-g-k-p4798) és kurkumát (https://shopbuilder.hu/kurkuma-ne-gyulladj-be-a5129), ezeket szedni fogják most. Anyámat legalább rá tudtam beszélni a Sinopharmra. Apám harmadiknak is Pfizert kapott.

Fekete-Báró
12-08-2021, 07:59 PM

Ha nem allergiásak rá, nyugodtan szedhetik. Naponta 100 mg általában elegendő szokott lenni. Arra figyelni kell, hogy az aszpirin növelheti a gyomorfekély és nyombélfekély kockázatát, így ha korábban előfordult náluk ilyen betegség, szedjenek valamilyen gyomorsav-csökkentő készítményt is. Ami általában a mellékhatásokat illeti, helyi fájdalom, láz, hidegrázás fordul elő leggyakrabban. Ezekre is lehet vény nélküli készítményt (pl. ibuprofen, paracetamol) bevenni. Volt olyan beteg is, akinél hányinger, hányás jelentkezett, célszerű, ha van otthon egy kis Daedalon. Azonban az aszpirint nem érdemes más gyulladáscsökkentővel (pl. ibuprofen, diclofenac) kombinálni, mert nagyobb eséllyel alakulhat ki tápcsatornai fekély.

BragBOL
12-08-2021, 08:28 PM
Arra figyelni kell, hogy az aszpirin növelheti a gyomorfekély és nyombélfekély kockázatát,

Pantoprazol-t nem lehet kapni vény nélkül, ennek kikerülésére?

Fekete-Báró
12-08-2021, 09:14 PM
Pantoprazol-t nem lehet kapni vény nélkül, ennek kikerülésére?

De igen, van olyan pantoprazol-tartalmú gyógyszer (pl. Acida, Acidwell, Nolpaza), ami nem vényköteles. A felsoroltak közül lehet olyan, ami hiánycikk, de a gyógyszerész biztosan tud ajánlani másikat.

P. Dude
12-08-2021, 09:46 PM
Ha nem allergiásak rá, nyugodtan szedhetik. Naponta 100 mg általában elegendő szokott lenni. Arra figyelni kell, hogy az aszpirin növelheti a gyomorfekély és nyombélfekély kockázatát, így ha korábban előfordult náluk ilyen betegség, szedjenek valamilyen gyomorsav-csökkentő készítményt is. Ami általában a mellékhatásokat illeti, helyi fájdalom, láz, hidegrázás fordul elő leggyakrabban. Ezekre is lehet vény nélküli készítményt (pl. ibuprofen, paracetamol) bevenni. Volt olyan beteg is, akinél hányinger, hányás jelentkezett, célszerű, ha van otthon egy kis Daedalon. Azonban az aszpirint nem érdemes más gyulladáscsökkentővel (pl. ibuprofen, diclofenac) kombinálni, mert nagyobb eséllyel alakulhat ki tápcsatornai fekély.

Köszönöm! Olvasgatva az Aspirin Protect tájékoztatóját, az nem volt világos nekem, hogy ezekkel a gyógyszerekkel szedhető-e együtt: Nebivolol Sandoz, Tanydon, Methotrexate. Vérnyomásra, pulzusra, és ízületekkel kapcsolatos autoimmun betegségre vannak.

Fekete-Báró
12-09-2021, 10:21 PM
Köszönöm! Olvasgatva az Aspirin Protect tájékoztatóját, az nem volt világos nekem, hogy ezekkel a gyógyszerekkel szedhető-e együtt: Nebivolol Sandoz, Tanydon, Methotrexate. Vérnyomásra, pulzusra, és ízületekkel kapcsolatos autoimmun betegségre vannak.

Az Aspirin Protect a Tanydon-nal nyugodtan kombinálható, a Nebivolol hatását esetleg csökkentheti (ez közepesen erős kölcsönhatás, és nem egyértelműen bizonyított), azonban a Methotrexate-tal kombinálva nagy óvatosság szükséges. Az aszpirin ugyanis csökkentheti a methotrexate vesén keresztüli ürülését és a fehérjekötődést, így növeli annak koncentrációját, ami toxikus hatásokhoz vezethet. Ez attól is függ, milyen dózisban van előírva a methotrexate. Célszerű lenne az orvos véleményét kikérni, aki felírta.

P. Dude
12-10-2021, 05:23 AM
Az Aspirin Protect a Tanydon-nal nyugodtan kombinálható, a Nebivolol hatását esetleg csökkentheti (ez közepesen erős kölcsönhatás, és nem egyértelműen bizonyított), azonban a Methotrexate-tal kombinálva nagy óvatosság szükséges. Az aszpirin ugyanis csökkentheti a methotrexate vesén keresztüli ürülését és a fehérjekötődést, így növeli annak koncentrációját, ami toxikus hatásokhoz vezethet. Ez attól is függ, milyen dózisban van előírva a methotrexate. Célszerű lenne az orvos véleményét kikérni, aki felírta.

Köszönöm a választ! Akkor a vakcina miatt vett gyógyszer aggályos lehet egy másik gyógyszer miatt. Frankó.

P. Dude
12-10-2021, 09:47 AM
A Methotrexate heti 1 napon 7x2,5 mg.

Fekete-Báró
12-10-2021, 10:12 PM
A Methotrexate heti 1 napon 7x2,5 mg.

Az 17,5 mg. Ez viszonylag magas dózisnak számít, legalábbis autoimmun betegségek esetén (ezeknél 25 mg a javasolt max. dózis hetente), más indikációval viszont (hematológiai kórkép) ennél nagyobb dózisok is előfordulnak. Az említett toxicitást 50 mg-nál írták le. A helyzet az, hogy nekem nincs személyes tapasztalatom a metotrexáttal, így szerintem biztonságosabb lenne a reumatológust megkérdezni.

P. Dude
12-11-2021, 09:17 AM
Az 17,5 mg. Ez viszonylag magas dózisnak számít, legalábbis autoimmun betegségek esetén (ezeknél 25 mg a javasolt max. dózis hetente), más indikációval viszont (hematológiai kórkép) ennél nagyobb dózisok is előfordulnak. Az említett toxicitást 50 mg-nál írták le. A helyzet az, hogy nekem nincs személyes tapasztalatom a metotrexáttal, így szerintem biztonságosabb lenne a reumatológust megkérdezni.

Köszi a választ, továbbítottam az infót. Én a háziorvossal tudok beszélni hétfőn, elég normálisnak tűnik (csak telefonon beszéltem vele eddig), talán tud választ adni.

Fekete-Báró
12-12-2021, 09:51 PM
Köszi a választ, továbbítottam az infót. Én a háziorvossal tudok beszélni hétfőn, elég normálisnak tűnik (csak telefonon beszéltem vele eddig), talán tud választ adni.

Remélem, megfelelő választ kapsz majd. A metotrexát beállítása azonban nem háziorvosi kompetencia, így ha nem tud segíteni, kérdezzétek meg a reumatológust.

bel
12-16-2021, 06:19 PM

Szia,

Bocs, hogy nem valaszoltam (par napig nem voltam a forumon), de latom, Fekete Baro mar tokeletesen megvalaszolta.

Bel

P. Dude
12-16-2021, 06:40 PM
Szia,

Bocs, hogy nem valaszoltam (par napig nem voltam a forumon), de latom, Fekete Baro mar tokeletesen megvalaszolta.

Bel

Köszi azért. Apám valami másik gyógyszert is szed, mint kiderült. Úgyhogy a biztonság kedvéért nem kezdi el az AP-t. De jár a reumatológusához, majd őt legközelebb megkérdezi. Anyám szerintem szedheti nyugodtan akkor, maximum ha észrevennék, hogy rendetlenkedik a vérnyomás/pulzus, akkor abbahagyná az AP-t.

P. Dude
01-04-2022, 03:44 PM
Abban tudnátok segíteni, hogy a glutamin (Scitec G-Bomb (https://shopbuilder.hu/glutamin/scitec-nutrition-g-bomb-2-0-500-gr-p5944)) mehet-e endometriózisra szedett Visanne (https://www.webbeteg.hu/gyogyszerkereso/visanne-2-mg/37904/betegtajekoztato) gyógyszer mellett?

Fekete-Báró
01-06-2022, 06:29 PM
Abban tudnátok segíteni, hogy a glutamin (Scitec G-Bomb (https://shopbuilder.hu/glutamin/scitec-nutrition-g-bomb-2-0-500-gr-p5944)) mehet-e endometriózisra szedett Visanne (https://www.webbeteg.hu/gyogyszerkereso/visanne-2-mg/37904/betegtajekoztato) gyógyszer mellett?

Nem találtam arra utaló információt, hogy interakció lenne közöttük.

P. Dude
01-06-2022, 08:39 PM
Nem találtam arra utaló információt, hogy interakció lenne közöttük.

Köszönöm a segítségedet megint, ez szuper hír! :thumbup

P. Dude
05-01-2022, 10:45 AM
Ide is beírom, hátha ez olvasottabb topic, mint a régi védőoltásos:

Aki ért a témához, tudna segíteni? 2004-ben kaptam oltást kullancsencephalitis ellen, FSME-IMMUN Injectet. Megvolt az első részoltás, 0,5 ml. Aztán egy hónap múlva a második, szintén 0,5 ml. Majd kb. 11 hónap múlva a harmadik, újra 0,5 ml.

Tehát a harmadikat 2005. június végén kaptam. Viszont a későbbiekben egyetlen 3 éves emlékeztetőt sem adattam be.

Érdemes lehet IgG védettségi vizsgálatot végeztetni, hogy immunis vagyok-e még? Vagy az úgyis esélytelen 17 év után, szóval elölről kellene kezdenem az oltásokat (vagy csak beadatni egy emlékeztetőt)?

TMIB
05-01-2022, 06:59 PM
Nem tudom, az egyik családtag nálunk (Magyarországon) megfertőződött egy kullancs miatt a Lime kórral, de csak néhány hétig beszélt róla hogy szédült meg rosszul volt. Aztán kapott valami kezelést és attól jobban lett.

De a kullancsos megelőző oltásokban nem tudok segíteni, azokról nem tudok semmit.

P. Dude
05-01-2022, 07:42 PM
Nem tudom, az egyik családtag nálunk (Magyarországon) megfertőződött egy kullancs miatt a Lime kórral, de csak néhány hétig beszélt róla hogy szédült meg rosszul volt. Aztán kapott valami kezelést és attól jobban lett.

De a kullancsos megelőző oltásokban nem tudok segíteni, azokról nem tudok semmit.

Köszi, írtam az egyik magán eü-szolgáltatónak, hogy végeznek-e ilyen vizsgálatot. Korábban azt írták hogy igen, de most nem találom a honlapjukon. Lehet, hogy már csak a covid elleni védettség vizsgálatában van a biznisz... Na majd meglátjuk, mit válaszolnak.

Fekete-Báró
05-01-2022, 08:46 PM
Ide is beírom, hátha ez olvasottabb topic, mint a régi védőoltásos:

Aki ért a témához, tudna segíteni? 2004-ben kaptam oltást kullancsencephalitis ellen, FSME-IMMUN Injectet. Megvolt az első részoltás, 0,5 ml. Aztán egy hónap múlva a második, szintén 0,5 ml. Majd kb. 11 hónap múlva a harmadik, újra 0,5 ml.

Tehát a harmadikat 2005. június végén kaptam. Viszont a későbbiekben egyetlen 3 éves emlékeztetőt sem adattam be.

Érdemes lehet IgG védettségi vizsgálatot végeztetni, hogy immunis vagyok-e még? Vagy az úgyis esélytelen 17 év után, szóval elölről kellene kezdenem az oltásokat (vagy csak beadatni egy emlékeztetőt)?

Úgy tudom, az oltási sort nem kell újrakezdeni, érdemes beadatni egy emlékeztetőt.

Fekete-Báró
05-01-2022, 08:49 PM
A kullancs által terjesztett agyvelő- és agyhártyagyulladás és a Lyme-kór két különböző kórkép. Az előbbit vírus, az utóbbit baktérium okozza. A Lyme-kór antibiotikummal jól kezelhető, a vírusos fertőzésnek nincs oki kezelése, de oltással megelőzhető.

P. Dude
05-02-2022, 04:59 AM
Úgy tudom, az oltási sort nem kell újrakezdeni, érdemes beadatni egy emlékeztetőt.

Köszi, benned bíztam, hogy majd írsz valami hasznos támpontot. :thumbup

Fekete-Báró
05-02-2022, 09:14 PM
Köszi, benned bíztam, hogy majd írsz valami hasznos támpontot. :thumbup

Szívesen!

bel
05-03-2022, 11:49 AM
A kullancs által terjesztett agyvelő- és agyhártyagyulladás és a Lyme-kór két különböző kórkép. Az előbbit vírus, az utóbbit baktérium okozza. A Lyme-kór antibiotikummal jól kezelhető, a vírusos fertőzésnek nincs oki kezelése, de oltással megelőzhető.

+1

P. Dude
05-20-2022, 11:42 AM
Hosszú idő után új multivitaminra váltottam, a GAL+ (https://www.gal.hu/GAL_plusz-Multivitamin-uj-recept) nevűre. Önmagában drágább a Scitec Multi Pro Plusnál, de ahhoz külön vásároltam a D-vitamint, mert elég kevés van benne. A GAL termékéhez nem kell külön D-vitamint vennem. Elég profi cucc amúgy, és ami külön tetszik benne, hogy a C-vitamin végre italpor formátumú, így a nap folyamán kortyonként tudom bevinni (2000 mg). A Scitecnél bekaptam kapszulában az 1500 mg C-vitamint (nem is lassú felszívódású ha jól emlékszem), aztán a nagy részét kipisiltem gondolom.

Most ezt a porc-komplexet tervezem hozzátenni: GAL UC-II (https://www.gal.hu/GAL-UC-II-Porc-komplex).

Az étkezést is elkezdtem egy kicsit rendbe tenni, egyelőre az ebédet lecseréltem paleo ebédre (még rendelem), meg gyűjtögetem a paleo recepteket, ha majd megismerkedem a főzéssel.

P. Dude
06-25-2023, 11:12 PM
Megnéztem a BMI-t. A súlyom végre az elfogadható határok között van. És már 10 kilót sem kell leadnom ahhoz, hogy ideális legyen. (Eddig 10-et adtam le.)

P. Dude
06-26-2023, 12:34 AM
Megnéztem a BMI-t. A súlyom végre az elfogadható határok között van. És már 10 kilót sem kell leadnom ahhoz, hogy ideális legyen. (Eddig 10-et adtam le.)

Ja, meg négy és negyedéve alkohol, ill. több mint egy éve koffein nélkül. :)

P. Dude
07-13-2023, 02:24 PM
A hely, ahol az alkohol illegális, a kender pedig teljesen legális (https://kenderter.eu/hireink/a-hely-ahol-az-alkohol-illegalis-a-kender-pedig-teljesen-legalis/)

P. Dude
11-24-2023, 05:27 PM
"A kannabiszhasználat fokozott empátiával jár

Empathy-related differences in the anterior cingulate functional connectivity of regular cannabis users when compared to controls. Journal of Neuroscience Research. 08 November 2023. doi: https://doi.org/10.1002/jnr.25252

Az Universidad Nacional Autónoma de México kutatóinak új tanulmánya szerint a rendszeres kannabiszhasználók fokozottan képesek megérteni mások érzelmeit.

Az agyi képalkotással párosuló pszichológiai értékelések kimutatták, hogy a felhasználók erősebb kapcsolatot mutatnak az empátiával összefüggő agyi régiókban.

A tanulmányban 85 rendszeres kannabiszhasználó és 51 nem fogyasztó vett részt, akik pszichometriai teszteket végeztek el, valamint 46 felhasználóból és 34 nem használóból álló csoportot, akik funkcionális mágneses rezonancia képalkotáson estek át.

A főbb megállapítások a következők voltak:

(1) A rendszeres kannabiszhasználók jobban megértik a többieket, mint a nem használók.

(2) Az agyi leképezés a kannabiszhasználók körében az elülső cinguláris kéreg fokozott kapcsolódási képességét jelzi, amely az empátiához kapcsolódó régió.

'Bár további kutatásokra van szükség, ezek az eredmények izgalmas új ablakot nyitnak a kannabisz lehetséges hatásainak feltárására a szociális interakciók hiányával járó betegségek kezelésében, mint például a szociopátia, a szociális szorongás és az elkerülő személyiségzavar' - mondta a társszerző Dr. Víctor Olalde-Mathieu.

Forrás: https://neurosciencenews.com/empathy-cannabis-use-25173/

Rozsomák
11-30-2023, 04:56 PM
https://bio-barat.hu/products/cayenne-bors-orolt-30g?variant=47184428532035&currency=HUF&utm_medium=product_sync&utm_source=google&utm_content=sag_organic&utm_campaign=sag_organic&gclid=Cj0KCQiAgqGrBhDtARIsAM5s0_k0v0KKdTHzT1qunvBs vwhu2iDrpEpGXgCq19RWv0CsnzDKKJYQBd4aAl9tEALw_wcB
Azt terjed róla, hogy napi egy kiskanál, és csoda.
Utána kéne nézni, de nekem nincs kedvem, mert ha igaz szarban vagyok, utálom az erőset. :D

coco
12-01-2023, 08:45 AM
Az biztos, hogy a fűszereknek jótékony hatása van az egészségre. A cayenne bors (ami nem bors :D) enyhén csípős, nem kell tőle betojni :) Mire akarod használni?

P. Dude
12-02-2023, 01:05 AM
Az orvostudomány is mindig kiemeli a tudat szerepét az egészségben. Csak aztán általában semmit sem mond arról, hogy a polgár akkor tulajdonképpen mit is tud tenni a saját tudata érdekében.

Terence McKenna pedig mi másról töprengett volna ennek kapcsán, mint a pszichedelikumok adaptív előnyének természetéről.

A hallucinogén "...hatóanyagok nem aktiválják az immunrendszer működését, bár ez, mint mellékhatás előfordulhat. Inkább a tudatra, erre a különös, önreflektáló képességre van hatással, ami az emberi fajban teljesen nyilvánvaló kifejezésre jutott. Alig kétségbevonható tény, hogy a tudat, mint betegségek elleni pajzs, mélyreható adaptív előnnyel ruházza fel az azt birtokló személyt.

A 'tudatot' Günther 1966-os kiadású könyvében az 'éberség éberségének' nevezi, és számos újszerű kapcsolat jellemzi számtalan élmény alapján. A tudat egy szuperképességű, meghatározhatatlan immunválaszhoz hasonlítható. Az evolúció nem szab határt egy faj által elérhető tudat mennyiségének. Éppúgy határtalan az adaptív előny szerepe, amit a tudat megszerzése nyújt az egyénnek."

BragBOL
12-02-2023, 11:38 AM
Azt tudom hogy van ingyen morfium, nem kell a patikába menni, drága vesekárosító vegyszerekért.
Csupán jól kell érezni magad, mosolyognod, nevetned kell.
Bolondozz, járj ösztöntáncot, vagy akármilyet, csak csak próbáld jól érezni magad.
Nevess a szemeddel, húzd össze az arcizmaidat úgy mintha nevetnél, és máris előbújik a bolondos jókedv! :haha:

P. Dude
12-02-2023, 11:47 AM
Azt tudom hogy van ingyen morfium, nem kell a patikába menni, drága vesekárosító vegyszerekért.
Csupán jól kell érezni magad, mosolyognod, nevetned kell.
Bolondozz, járj ösztöntáncot, vagy akármilyet, csak csak próbáld jól érezni magad.
Nevess a szemeddel, húzd össze az arcizmaidat úgy mintha nevetnél, és máris előbújik a bolondos jókedv! :haha:

Ez jó, köszi. :cool:

P. Dude
01-05-2024, 03:56 AM

Na eljutottam oda, hogy már nem szeretnék tovább fogyni. Lényegében az ideális súlyomon vagyok, 78-ról 61. :) Mehet az izomépítés. Az időzítés abból a szempontból is nagyon jó, hogy a brazil jitsut azért érdekes lenne uszkve 20 kiló túlsúllyal kezdeni...

TMIB
01-05-2024, 09:17 AM
17 kiló az igen szép teljesítmény! :tapsol: :thumbup

P. Dude
01-05-2024, 06:03 PM
17 kiló az igen szép teljesítmény! :tapsol: :thumbup

Köszi szépen. :beer:

Ezt meg nem tudom hova tegyem, de kimondottan érdekes írás. Az egyik legkomolyabb bjj oldal cikke a brazil jitsu és a gandzsa kapcsolatáról:

The BJJ High: How Weed And Jiu-Jitsu Work Together (https://bjj-world.com/bjj-high-weed-and-jiu-jitsu)

P. Dude
01-06-2024, 08:03 PM
46 évesen kezdte el a bjj-t, kb. 32 kiló túlsúlyt adott le.

https://bjj-world.com/darrell-james-started-jiu-jitsu-at-46-years-old-and-lost-over-70-lbs/

P. Dude
11-09-2024, 08:10 AM
Reggel bong, majd egy adag a kis üvegpipából. A legjobb gyulladáscsökkentő, amit ismerek, komolyan mondom. Múltkor toltam egy nagyon intenzív kúrát, és az megmentette a fogamat, nem kellett se húzás, se gyökérkezelés. Mondta a dokim, hogy amire legközelebb találkozunk, próbáljam levinni a gyulladást, hát én levittem... :D A szememmel is nem tudom mi van, de elhagytam a szemüveget, nem kell se szemüveg, se kontaktlencse meg semmi... Most meg rendbehozom vele ezt a vírust vagy mit. Múltkor amikor beteg voltam, éppen nem volt itthon. Ezúttal nem követtem el ezt a hibát, és időben megkezdtem a fitoterápiát. Nem mellesleg a 6. évad ferge - most figyeljetek - teges lesz így, már érzem... :haha:

Na de tényleg... Durva. Egy éjjel, aztán egész nap, meg még egy éjjel volt folyamatos láz vagy hőemelkedés, nem mértem. Gyógyszert nem vettem be, az ágyból alig bírtam kikelni, meg úgy leizzadtam mintha megfürödtem volna éjjel. Mostanra elmúlt a láz és a teljes testi levertség, nem is vagyok most ágyban. Fáj a torkom, meg most második éjjel még alig aludtam, reggelre kiizzadtam magam, de határozottan jobban vagyok. Tegnap annyi erőm volt, hogy rendezzem a macsekot, és persze a gyógynövény kúra. Szóval gondolkodjunk, emberek! :)

Pontosság kedvéért megemlítendő, hogy a bong mellett szedtem/szedek NAC-ot és rózsagyökeret. De a bong hatásai annyira egyértelműek, legalábbis számomra, hogy már-már tényleg összeesküvés-elméletre leszek hajlamos... :rolleyes: