View Full Version : Hajléktalanság
törölt tag -gl
02-27-2015, 09:09 PM
Nyithatok ennek egy topicot?
Mitévõ legyen az ember ha mindenét elveszíti, és pár napig-hétig túl kell élnie valahogy fedett hely nélkül?
Kivonul az erdõbe kalyibát építeni?
Esetleg befúródik valami városi zugba?
Beépül a hajléktalan közösségekbe?
Állami segítséget kér?
Nyilván mind tudjuk nagyjából a válaszokat, de mindenki más-más történeteket ismerhet.
yeahno
03-06-2015, 06:08 PM
Itt egy amerikai vagabond hátizsákjának a tartalma, szerintem érdekes:
https://imgur.com/a/aZ9fq/noscript
Commentek:
https://www.reddit.com/r/pics/comments/2vy2rx/i_am_a_vagabond_that_hops_freight_trains_and/
Nyilván sok mindentõl függ mi az elsõ lépés az utcára kerülés után, szerintem ha már végképp nem kötne helyhez semmi, se lakás, se ismerõs aki segíteni tudna valahogy, akkor már jobb valahol nyugatabbra, ha máshogy nem stoppal eljutni valahogy.
Itthon már kukázásból is nehéz megélni a konkurencia miatt, annyian rá vannak utalva a guberálásra hogy talán még száraz kenyér sem marad, kint meg munkát is könnyebb találni, de ha nincs akkor is könnyebb az élet minden téren, többet adnak kéregetõknek, kevesebb a konkurencia, kevésbé bunkók a rendõrök stb.
Itthon meg egy elhagyott, kiadatlan tanyát vagy telket próbálnék keríteni, keleti országrészben vannak ilyen helyek, újságokban is láttam már hirdetéseket és ismerõs is kapott így bérleti jogot ingyen, hogy itt van a terület a tiéd ha gondozod.
amíg van net addig nagy gond nincs keresd a következõ címszavakat..."gondnok bentlakással"
például....http://www.jofogas.hu/budapest/Gondnoki_allas_bentlakassal_23957049.htm#xtor=AL-3085
http://olx.hu/hirdetes/gondnoki-allas-bentlakassal-ID325zp.html
Zacskóbicska
03-06-2015, 07:54 PM
Tanulmányoztam a kérdést, de nem mint aktív résztvevõ. legfontosabb tapasztalataim a következõk:
1. Elhagyatott raktárépület a kiváló szállás. Alvás guberált rongyokon és kartonpapírokon.
2. A kunyerált pénz borra kell. Ebben vannak a legfontosabb, gyorsan mobilizálható energiaforrások és enélkül nem tudsz aludni.
3. Kaját tudsz kukázni. Mindig találsz ehetõt.
4. Mindenféle közösségi szállás kerülendõ, mert ott ellopják azt a kis túlélõ felszerelésedet is, ami van.
Amit nem értek és máig sem sikerült megtudnom:
1. Miért nem építenek olyan menedéket, ami le van ásva a fagyhatár alatti mélységbe. Mert ugye nem mindegy, hogy -10 fokos betonra fekszel, vagy + 5 fokos, fûvel megágyazott homokra.
2. Ha építenek is valami putrit, miért árasztják el a körletet szeméttel? De ezt olyan vastagon, hogy undorkeltõ. Tûzhelynek nyoma sincs, ilyesmivel nem bajlódnak. Kérdésemre sem tudtak válaszolni. Mert ha fûtenének vele, vagy bármi értelmes cél lenne, megérteném.
3. Miért fontos az elõbb írt szeméthalmaz fenntarása? Én felajánlottam egy ilyen "körlet" alegységének, hogy mindenki kap téli ruhát, cipõt, ha eltüntetik a szemetet. Felajánlásomat szarba se vették, fontosabb a szemét. De nem kezdenek vele semmit.
..ja + annyit..sok nagy cégnek van munkás szállása és ebéd is van,mint cafetéria..mindig keresnek betanított munkást,ha nem olyan a végzettség....a lényeg az utolsó szalmaszálat ne engedd el...ápoltság,megjelenés..és mielõtt jön a cunami..találj megoldást...az utcán élve két nap után ,már egy állásinterjúra sem engednek be....a levonások...50%-nál többet nem vonnak,semmilyen indokkal...ha keresel 12000 forintot..az 60000,-...pontosan hatvanezerrel több mint a semmi....
yeahno
03-06-2015, 10:12 PM
Nem tudom, csak találgatok:
1. Miért nem építenek olyan menedéket, ami le van ásva a fagyhatár alatti mélységbe. Mert ugye nem mindegy, hogy -10 fokos betonra fekszel, vagy + 5 fokos, fûvel megágyazott homokra.
- sok munka, szerszámok hiánya
- bebaszva már úgyis mindegy hova fekszenek
2.) Ha építenek is valami putrit, miért árasztják el a körletet szeméttel?
- részegen mindegy
- a szemét már mást jelent egy hajléktalannak: sok relatíve hasznos dolog pont ott, ahol szükség lehet rá (minden szemét takaró ha magadra húzod stb)
- tûz miatt basztatják õket
3.) Miért fontos az elõbb írt szeméthalmaz fenntarása? Én felajánlottam egy ilyen "körlet" alegységének, hogy mindenki kap téli ruhát, cipõt, ha eltüntetik a szemetet. Felajánlásomat szarba se vették, fontosabb a szemét. De nem kezdenek vele semmit.
- rendes volt tõled a felajánlás, de ahogy Te is írtad ezen a szinten már fontosabb a bor, és egyébként ruha a legkisebb gondjuk szokott lenni, az igényesebbeknek fontos inkább hogy normális göncökben járassák a gyereket iskolába vagy menjenek munkába (itthon a hajléktalanok 1/5-e dolgozik). A másik hogy a bizalmukat is régen elvesztették (egyik hajléktalan leitatja, kihasználja, kirabolja a másikat, gyakori hogy munkát kínálnak nekik de fizetést nem kapnak, összeverik, megerõszakolják stb.) Úgyhogy egy flakon bor elõlegbe, egy másik meg a munka után hatásosabb szokott lenni, fõleg ha ott van nálad mind a két flakon.
Inni szerintem nem szabad ha még cél a normálisabb életszínvonal.
mmilan21
03-06-2015, 10:30 PM
Inni szerintem nem szabad ha még cél a normálisabb életszínvonal.
Inni lehet minden egészséges innivalót, vizet is. A lényeg hogy a szeszes ital fogyasztását ne vigye túlzásba az ember.
yeahno
03-06-2015, 11:20 PM
Hajléktalanként szerintem már egy korty bor is túl sok.
Társaságban általában kínálgatnak, aztán elvárják hogy te is vegyél valamit vagy szállj be a következõ flakonba, onnantól már nehéz lesz kiszállni mert a magad részét csak megiszod, meg hát legalább nem fáj annyira az élet, van egy kis örömöd.
Egyedül is könnyen rá lehet kapni az iszogatásra, túl hatékony, másnap meg inni kell rá mert sokkal szarabb minden józanon, másnaposan.
Utcán nehéz letenni a poharat, még nehezebb egyáltalán akarni letenni, úgyhogy egyszerûbb el sem kezdeni.
Persze ha valaki mértéket tud tartani akkor miért ne inna (alkoholt), de ez nem szokott jellemzõ lenni arra aki az utcára kerül és egyébként is többet árt mint használ a piálás.
yeahno
03-07-2015, 02:15 PM
Urban survival és hasonlók angolul:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/64088059/Steal%20this%20Wiki/wiki.stealthiswiki.org/wiki/Main_Page.html
törölt tag -gl
03-07-2015, 07:11 PM
2. Ha építenek is valami putrit, miért árasztják el a körletet szeméttel? De ezt olyan vastagon, hogy undorkeltõ. Tûzhelynek nyoma sincs, ilyesmivel nem bajlódnak. Kérdésemre sem tudtak válaszolni. Mert ha fûtenének vele, vagy bármi értelmes cél lenne, megérteném.
3. Miért fontos az elõbb írt szeméthalmaz fenntarása? Én felajánlottam egy ilyen "körlet" alegységének, hogy mindenki kap téli ruhát, cipõt, ha eltüntetik a szemetet. Felajánlásomat szarba se vették, fontosabb a szemét. De nem kezdenek vele semmit.
Ezek tökéletes kérdések, én sem értem. Talán azért mert maguk alatt vannak és minden mindegy nekik.
Nyilván ha 1-2 évente elküldik õket a lakhelyükrõl nem fognak nekiállni ásni, másrészt láttam már olyan hajléktalanról videot aki földbe ásott lakóhelyen lakott, másrészt ha meg valaki tényleg el tud rejtõzni, arról te konkrétan nem is tudsz (elhagyott zártkerti ingatlan, akármi)
A szemét az szemét nyilván, gondolom nem érdekli õket, másrészt nagyon gyakran kábelt égetnek. A szemetet nem tudom, hova vigyenek több köbméter szemetet? Meg hogyan? Elszállítod nekik? (nem kötekedésbõl, de ehhez konténer kell minimum)
Hát nehéz ügy.
Zacskóbicska
03-08-2015, 08:30 AM
Ezek tökéletes kérdések, én sem értem. Talán azért mert maguk alatt vannak és minden mindegy nekik.
Nyilván ha 1-2 évente elküldik õket a lakhelyükrõl nem fognak nekiállni ásni, másrészt láttam már olyan hajléktalanról videot aki földbe ásott lakóhelyen lakott, másrészt ha meg valaki tényleg el tud rejtõzni, arról te konkrétan nem is tudsz (elhagyott zártkerti ingatlan, akármi)
A szemét az szemét nyilván, gondolom nem érdekli õket, másrészt nagyon gyakran kábelt égetnek. A szemetet nem tudom, hova vigyenek több köbméter szemetet? Meg hogyan? Elszállítod nekik? (nem kötekedésbõl, de ehhez konténer kell minimum)
Hát nehéz ügy.
Ha láttam volna, hogy legalább egy kupacba rakják, akkor vitettem volna ki nekik konténert. Egyébként szinte mind pille palackokból állt a szemét, amit összetaposva és bálázva anno a MÉH-nek is eladhattak volna. Pénzért.
Ádám Csaba
04-12-2016, 12:41 PM
Ez egy öngeneráló folyamat! Iszik, mert szar az élet. Az alkoholtól meg még szarabb lesz. Így csúsznak le szépen az emberek. Pl. az albérlõm. Egyke gyerek volt! Örökölt lakást, megházasodott, gyerekei lettek. Vett fel hitelt az asszony tanácsára, hogy lakásfelújítást csináljanak. Hitentörlesztõ megemelkedett, nem tudta fizetni, oda lett a szülõi ház. Elkezdett inni, elhagyta az asszony! Piásan bevertek neki, egyik elsõ foga hiányzik! Alapból ez a megjelenése miatt elutasítják minden normális helyrõl. Kirakták az albérletbõl, ekkor költözött hozzám. Hetek óta folyamatosan iszik, így nem fizet. Péntekig adtam neki haladékot, hogy kiköltözzön! Igazándiból hajléktalan lesz! Van egy gerincproblémája, feltételezhetõen sérv, de nem megy orvoshoz, mert nincs tb.-je. Sajnálom, de nem lehet vele semmit sem kezdeni. Õ nem tartja magát alkoholistána, de mindig kitalál valamit, hogy miért iszik. Hol a volt asszony a gond, hol a gyerekek, de hallottam már tõle azt is hogy kiborítja a rossz idõ és azért iszik.
Az biztos hogy sok ilyen van. Ha nem teszi le az alkoholt, akkor nem kerül ki a helyzetbõl. :(
Sokan mondják hogy a hajléktalanok mindig más miatt válnak hajléktalanokká, de ez nem igaz. A szenvedélybetegségek is nagyban okolhatók érte, azért pedig csak saját magát okolhatja a szenvedõ ember.
Ádám Csaba
04-12-2016, 04:34 PM
Középiskola után voltak magánéleti gondjaim és azon vettem magam észre, hogy piázással nyomom el a problémáimat! Alaptomos egy valami ez az alkohol!
Én észrevettem magamon és tettem is ellene. De szerintem sokan nem látják ezt be és emiatt csúsznak le. Olvastam az anonim alkoholisták könyvét is. Elgondolkodtató dolgok vannak benne! Nem csak az alkoholról szól, hanem egy teljes világnézet. Voltam gyûlésen is közöttük, nagyon jó társasággal találkoztam! Sajnos Magyarországon nem ismerik igazán Õket! Ahogy olvastam Amerikában sokkal elismertebb az AA csoportok munkássága.
Ádám Csaba
05-13-2016, 09:23 AM
Korábban már írtam, hogy a tanyámon lakik egy lecsúszott alak. Õ tökéletes példája annak a leépülésnek, amikor normális életet élõ emberbõl hajléktalan lesz.
Minden nap piál a figura. Elmegy dolgozni és az a fontos számára, hogy pia legyen. Az se gond, ha kajára nem marad pénze.
05.01-én vasárnap délután eljött hozzám, hogy kérjen 500 ft-ot buszra. Amikor adtam neki pénzt, akkor elkérte a feleségem bicaját és azzal ment haza, azaz nem buszra költötte azt sem. Hétfõ reggel keresem a tárcámat és nem találom. Napokig kerestem a lakásban, de nem lett meg. Majd visszajutott hozzám a hír, hogy az eltartottam eladott egy szép bõr tárcát, csak elfelejtette kivenni belõle az adókártyámat. Így nem volt nehéz összerakni a képet.
Természetesen kiraktam egybõl és lecseréltem a zárat a tanyán. Van felém tartozása, ha azokat rendezi, akkor elviheti a bútorait. (Nem érnek annyit, mint amennyi a tartozása, így gondolom várhatom a pénzt...)
Azóta egy lakókocsiban csövezik, víz és villany nélkül. Napok óta próbálok vele beszélni, lát-e arra esélyt, hogy rendezi a tartozását vagy kidobálhatom a cuccait. De nem sikerül, mert már reggel be van nyomva és estére teljes az agyhalál nála.
Azért írtam le, mert a szemem elõtt történt a teljes leépülése a faszinak. Szar látni.