PDA

View Full Version : Kacsák

Törölt_fórumtag2
03-02-2015, 07:07 AM
Ha már van csirkés topik, akkor legyen kacsás is.:)
Valamikor a gazdaasszony disznajának hívták a zsírja miatt.
Nem tudom, hogy vagytok vele, de imádom a kacsazsírt.
Tartottam már több fajtát, idén is vagy húszat szándékomban áll felnevelni.
Az almával töltött kacsa igazi kulináris élmény.
A kacsa tojásról nem is beszélve, egyszerûen imádom. Nagyobb, édesebb, zsírosabb.:)
Nagyanyámék, annak idején, kicsinyke szabolcsi faluba születtek. Mindig mondta, hogy onnan lehetett tudni, hogy jómódban élnek, mert kacsazsírral sütöttek.
Ajánlanám is dr. Bogenfürst Ferenc: Kacsák c. könyvét, mindenkinek, nem csak kezdõ állattartóknak.

Törölt_fórumtag2
03-16-2015, 12:47 PM
5206
Ez lenne az általam ajánlott könyv.

Dream_walker
03-16-2015, 08:31 PM
Én is szeretem a kacsahúst :) A tojást még nem próbáltam, de lesz majd kacsánk is valamikor :)

Törölt_fórumtag2
03-17-2015, 07:02 AM
A tojás hazánkban, kereskedelmi forgalomba nem kerülhet. A hivatalos megfogalmazás szerint: a fertõzés veszélye miatt. Merthogy a kacsa vízi madár és a nedves környezet miatt a tojás nemkívánatos baktériumok melegágyává válhat, állítják a szakemberek.
Úgyhogy, tartani kell huzamosabb ideig kacsát ahhoz, hogy megkóstold a tojását.:)

Zacskóbicska
03-17-2015, 11:27 AM
A tojás hazánkban, kereskedelmi forgalomba nem kerülhet. A hivatalos megfogalmazás szerint: a fertõzés veszélye miatt. Merthogy a kacsa vízi madár és a nedves környezet miatt a tojás nemkívánatos baktériumok melegágyává válhat, állítják a szakemberek.
Úgyhogy, tartani kell huzamosabb ideig kacsát ahhoz, hogy megkóstold a tojását.:)

A kacsa rendszerint alapból fertõzött szalmonellával. Együtt élnek. A szalmonella baktérium már 60 fokon elpusztul, így a kacsatojás jól megfõzve, vagy jól átsütve gond nélkül ehetõ, csak nyersen ne!

Törölt_fórumtag2
03-17-2015, 11:39 AM
A lényegen nem változtat, de azt olvastam, hogy a tojás héja a nedvesség hatására áteresztõvé válik és így fertõzõdik meg a baktériumokkal.

st.jimmy
03-17-2015, 01:59 PM
én azt hallottam, hogy nagyobbak rajta a pórusok, mint a tyúktojáson...
de ha stimmel amit Zacskóbicska mond akkor a friss tojások hõkezelve nem jelentenek veszélyt. Az egyik lovardában ahova jártam volt 10-20 kacsa, óriási tojások voltak mindenhol, ott a kutyák kapták :D

fater.lajos
03-18-2015, 06:40 PM
A kutya gyomorsava sokkal erõsebb mint az emberé. A csontot is így tudja megemészteni. Ez a szalmonellának is betesz.
Minden tojás jó megfõzve. Tükörtojásnak meg rántottának meg egyél ellenõrzött tyúktojást.

Lekvár
03-18-2015, 09:04 PM
Nekem vannak kacsáim, még a meztelencsiga inváziókor vettem õket. Kiválóan beváltak, kb egy dunsztosüveg csigát zabáltak fel nap/fõ.
A tojásuk zöldes színû, és néha valóban "koszpitos" ahogy anyám mondta. Le kell mosni szappanos vízzel, utána napon hagyni kell megszáradni és igen jó rántottát lehet belõle csinálni.
A tyúktojás nyomába se jön! Sütve és fõzve is kiváló, csak krémeket nem lehet belõle csinálni.
Egyébként a szalmonellából nem kell nagy dolgot csinálni, két-három évente beesik a dolog.
Kicsit kellemetlen, de jó kis házi pálinka gyorsan helyrehozza. :)

Zacskóbicska
03-19-2015, 07:34 AM
Nekem vannak kacsáim, még a meztelencsiga inváziókor vettem õket. Kiválóan beváltak, kb egy dunsztosüveg csigát zabáltak fel nap/fõ.
A tojásuk zöldes színû, és néha valóban "koszpitos" ahogy anyám mondta. Le kell mosni szappanos vízzel, utána napon hagyni kell megszáradni és igen jó rántottát lehet belõle csinálni.
A tyúktojás nyomába se jön! Sütve és fõzve is kiváló, csak krémeket nem lehet belõle csinálni.
Egyébként a szalmonellából nem kell nagy dolgot csinálni, két-három évente beesik a dolog.
Kicsit kellemetlen, de jó kis házi pálinka gyorsan helyrehozza. :)

Való igaz. Gyorsan egy-két feles és vége. Egyébként a hipó kiváló fertõtlenítõ szer a szalmonellára. Lemosod a tojást, utána hipós vízben elöblíted és a kezed is és kész. A kacsavágásnál is érdemes hipós vízzel öblíteni az eszközöket használat után.