View Full Version : A kenyér
Törölt_fórumtag2
03-02-2015, 06:41 PM
Meglepõdve és egyben elszörnyülködve tapasztaltam, hogy az egyik legfontosabb alap élelmiszerünknek, nincs külön topikja.
Ezt pótolni kell! Kenyér nélkül lehet élni, de minek.:)
Alap kenyér recept:
-1kg liszt
-11 gr-os porélesztõ (nálunk a CBA-s a legolcsóbb)
-5 teás kanál só
-4 teáskanál kristály cukor
-4 evõkanál étolaj
-annyi langyos víz, amennyit a liszt felvesz, anélkül, hogy megfolyna.
Már szárazon összekeverjük az összetevõket és csak utána adjuk hozzá a langyos vizet. Öt perc lelkes kevergetés után letakarjuk a vajlingot és meleg helyre tesszük. Amikor kellõképpen feljön a tészta, akkor a tepsibe, lisztes alapja kiöntjük, A folyamatot elõsegíti egy kanál használata.:)
Jó alaposan átgyúrjuk a tésztát. Szórjunk rá lisztet, a kezünket is lisztezzük be, ne tapadjon hozzá az anyag. Legalapvetõbb technika: bal kéz rá a tésztára, bütyök ujj belenyomódik, jobb kéz a maradék anyagot ráhajt. Ismételjük 5-10 percig a folyamatot.
Utána hagyjuk egy félórát pihenni, majd gyúrjuk át megint, a fenti eljárás alapján.
Formázzunk belõle kenyér vagy cipó formát. Egy nagyon éles késsel vágjuk be több helyen.
Tegyük be az elõre melegített sütõbe, ne az aljára, magasabbra. A sütõ max. közepesen menjen.
Sütés közben egyszer fordítsuk meg a tepsit, az egyenletes sülés érdekében.
Úgy egy óra múlva kész a kenyér.
Hagyjuk a kikapcsolt sütõben, amíg langyosra nem hûl.
Ahány ház, annyi szokás. Én így csinálom.:)
astonferi
03-03-2015, 01:26 PM
ezt kipróbálom de én csináltam kovászt a multkor csak a kenyeret b@sztam el mert türelmetlen voltam :D
Törölt_fórumtag2
03-03-2015, 01:35 PM
ezt kipróbálom de én csináltam kovászt a multkor csak a kenyeret b@sztam el mert türelmetlen voltam :D
Mindennapi feladatom a kenyér sütése. A gyerekek rázizzentek, de nagyon. Amikor még meleg, friss, rögtön széttépik a felét.:D
Volt idõszak, amikor egy hétig is elég volt egy házi kenyér, mostanában, szinte mindennap sütnöm kell egyet.
Úgyhogy, bátran ajánlom, mûködik.
Nálunk általában csak a bolti van, zacskós, szeletelt. Az nem szárad meg, hanem néhány nap után rámegy a zöld penész.
Van ami nem szeletelt, az keményedik, de nem mondanám hogy az is túl jó ízû lenne. Annál fehér penész van egy idõ után.
Hiányzik a frissen sült magyar kenyér. :(
Törölt_fórumtag2
03-03-2015, 02:06 PM
Nálunk általában csak a bolti van, zacskós, szeletelt. Az nem szárad meg, hanem néhány nap után rámegy a zöld penész.
Van ami nem szeletelt, az keményedik, de nem mondanám hogy az is túl jó ízû lenne. Annál fehér penész van egy idõ után.
Hiányzik a frissen sült magyar kenyér. :(
Miért nem próbálod ki az otthoni sütést? Nem egy nagy dolog. Legalább tudod, hogy mit eszel és eltölthet a jól végzett munka öröme is.:)
Vasember
03-03-2015, 06:21 PM
Ha kapsz normális lisztet akkor próbáld meg! Sok veszteni valód nincs!
Az amerikai kenyerekkel nekem sincs túl jó tapasztalatom. Borzasztóak!
Vasember
03-03-2015, 06:25 PM
Én szoktam kenyeret sütni csak liszt, víz, só felhasználásával. Keverek egy ragacsos tésztát és 24 órát hagyom dolgozni. Átgyúrom, majd kisütöm.
Nápolyban állítólag 48 órát hagyják, de ezt még sosem bírtam kivárni.
Ja és érdemes fateknõben hagyni. Egész más íze van mint a rozsdamentes tálban!
Zacskóbicska
03-04-2015, 07:10 AM
Ha kapsz normális lisztet akkor próbáld meg! Sok veszteni valód nincs!
Az amerikai kenyerekkel nekem sincs túl jó tapasztalatom. Borzasztóak!
Egy péktõl hallottam, hogy a liszt minõsége borzasztó lényeges kérdés. Pl. ha túl friss õrlésû, nem lesz belõle jó kenyér. Ha egyszer is megfagyott, nem lesz belõle kenyérnek nevezhetõ produktum.
Vasember
03-04-2015, 12:44 PM
Nem tudom londoner mit tud errõl mesélni, de nekem angliában egy sima palacsinta megsütése is küzdelmes volt.
astonferi
03-04-2015, 05:11 PM
Egy péktõl hallottam, hogy a liszt minõsége borzasztó lényeges kérdés. Pl. ha túl friss õrlésû, nem lesz belõle jó kenyér. Ha egyszer is megfagyott, nem lesz belõle kenyérnek nevezhetõ produktum.
ez így igaz legalább 2 hetet kell pihentetni a lisztet. bár a bolti már túl van ezen. nem mindegy a liszt sikér tartalma sem ez 28-30 közötti értéknél jó erõsebb lisztet nem nagyon kapsz. ja és használj BL 55 fehér lisztet.
Törölt_fórumtag2
03-04-2015, 08:04 PM
5141
A mai kenyér tesztalanya.:)
Vasember
03-04-2015, 08:09 PM
Én meg azt mondom használj bl-112 -õt vagy legalább bl-80 -at!
Törölt_fórumtag2
03-04-2015, 08:10 PM
Én meg azt mondom használj bl-112 -õt vagy legalább bl-80 -at!
Miért?
Vasember
03-04-2015, 08:13 PM
Ha számít, hogy milyen lesz a végeredmény.
Bl-112 félfehér kenyérliszt
Bl-80 fehér kenyérliszt
Bl-55 finom búzaliszt
Törölt_fórumtag2
03-04-2015, 08:16 PM
Ha számít, hogy milyen lesz a végeredmény.
Bl-112 félfehér kenyérliszt
Bl-80 fehér kenyérliszt
Bl-55 finom búzaliszt
Ettõl, még nem lettem okosabb.:)
Mi a különbség?
Vasember
03-04-2015, 08:23 PM
Ezt olvasd el:
http://www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20140121-kenyersutes-bolti-liszt-bl-80.html
Törölt_fórumtag2
03-04-2015, 08:39 PM
Elolvastam, köszönöm. Viszont, egyet nem értek vele.:(
Ha egészségügyi szempontból nézzük, alapból a fehér lisztet sehol nem ajánlják.
Bár, prepper szempontból, még a fûrészpor is kenyérliszt. :)
Az általam most próba alá vetett liszt RL-90-es. Fele-fele lesz a keverési arány BL-55-el.
A rozskenyér vagy kukorica kenyér az igazi. Legalább is, én így hiszem.
Próbálom megtalálni az optimális keverési arányokat, amikor még egészséges, de ehetõ is.
Lengyelországban fél évet éltem, minden pék termék barna volt, a ruszkiknál és ukránoknál ettem fekete kenyeret. Elviekben, ezek a legegészségesebbek.
Nyitott vagyok, cáfoljatok meg.
Vasember
03-04-2015, 08:52 PM
Nem tudlak megcáfolni, de ha fehér kenyeret akarsz sütni akkor ezek kellenek.
Én is szeretem a sötét, nehéz, savanyú kenyereket, de a pörköltszaftot csak vastag szelet puha belû fehér kenyérrel tudod kitunkolni!
A sültkolbászhoz is az az igazi.
Szerintem.
Pityubá
03-04-2015, 09:29 PM
Sokáig nem akartam megszólalni kenyér ügyileg. Oakland barátom amit a kenyérrõl írtál én is kipróbáltam, szeretek vegyes lisztbõl kenyeret sütni.
Észrevettétek, hogy egyénenként, hangulatonként, ételenként más és másfajta kenyér szükségeltetik.
Ezért nem is állíthatom, hogy az általam készített rozsos/kukoricás kenyér a legjobb (pedig imádom).
Javasolnám a topik palettáját színesíteni azáltal, hogy meghallgatjuk társaink által ajánlott recepteket, ötleteket kenyérsütés ügyileg.
És persze mentsük el a közreadott recepteket, próbáljuk ki és így már alkothatunk róla véleményt, persze ha mégsem ízlene ne sértsük meg véleményünkkel társainkat. ;)
Álldás
Vasember
03-05-2015, 05:35 AM
Az egyik általam látogatott sütõs blog jó receptekkel:
http://www.limarapeksege.hu/
Nealden
03-05-2015, 07:19 AM
Jómagam is elkezdtem egy idõben a kenyérsütést...voltak sikeresebb projektek és a pizza tésztám is egész jól alakult, mikor kiderült, hogy a kislányom glutén érzékeny (http://www.tenyek-tevhitek.hu/gluten-uj-megvilagitasban.htm). Na egy más világ következett...teljesen az elejérõl kellett indulnom. Új idõszámítás. Ezeket a tapasztalataimat osztanám itt meg. Mi van, ha el kell felejtened a sikért? Mi van ha el kell felejtened azt a szót, hogy a tészta MEGKEL? Mert egy lisztérzékeny ember (ami ÖRÖK életére végig kíséri) bizony pont arra kis picike részecskére érzékeny, ami a megkelésért felel. A lányom egy jégkrém külsõ csokimázában elhelyezett gabona alapú kis golyócskáktól is képes az elfogyasztástól számított 1 óra után végkimerülésig hányni (ölben kell vinni). Addig, amíg az utolsó apró kis glutént tartalmazó részlet is elhagyja a szervezetét. Aztán kipiheni szegénykém :(.
"Sikert hoz a sikér
Foszlós, nagylukú kenyeret magas sikértartalmú lisztbõl lehet sütni (lásd keretes írásunkat is). Rossz hír, hogy nem minden liszt tartalmaz elegendõ mennyiségû sikért. Jó hír, hogy ez a búza természetes anyaga, mely bioboltokban, speciális táplálkozási szaküzletekben kapható.
A sikér két tartalékfehérje, a glutenin és a gliadin együttese. Vízben nem oldódik, de vízzel együtt rugalmas anyaggá alakul. A kukoricalisztben nincs jelen. A rozslisztben növényi nyálkaanyagok akadályozzák a nagymolekulák létrejöttét. Sikér híján házikenyér sütéséhez kukoricalisztet legfeljebb 30 százalékban, rozslisztet legföljebb felesen érdemes használni. Nagyobb arány esetén sikérpótlás javasolt."
Forrás (http://www.haszonagrar.hu/gazdaasszony/797-kenyersuetes-otthon.html)
"A glutén gliadinból és gluteninbõl áll. A gliadinból alfa, béta, gamma és omega változatot különítenek el, ezek közül leginkább az alfa-gliadin okoz immun és bélrendszeri tüneteket."
Forrás (http://www.tenyek-tevhitek.hu/gluten-uj-megvilagitasban.htm)
Nos több éves hosszas próbálkozások következtek. Az Magyarországon olcsóbban elérhetõ alapanyagok a következõk lettek: rizsliszt, kukoricaliszt, keményítõ (ez egész sok mindenre jó). Aki ezekbõl próbál meg kenyeret sütni rájön, hogy egy kõsziklát készít. Olvastam én mindent, és próbáltam is õket. Pl valaki azt írta, hogy nincs ami "megnyissa, felvágja" a fehérjéket ezért adjak hozzá kis ecetet és a sav majd elõsegíti a kelesztést. Nos kaptam egy ecetízû sziklát :). Röpültek a kukába a jobbnál jobb találmányok :). Végül sikerült rátalálni egy lisztkeverékre (abban még szõlõmagliszt is van)....na az megkel. De durván. Nem tudom hogyan, de abból kenyér lesz! És sikerült egy másikra is rátalálni, ami szintén szép szellõs elsõ osztályú kenyeret adott. Ezeknek a liszteknek az árai kilónként 1200-1700 ft között mozognak. Ami azért kemény.
Nos ami a gluténmentes kenyérhez kell:
- fél kiló gluténmentes lisztkeverék
- fél liter langyos víz
- pici só
- 2-3 evõkanál olaj
- pici cukor
- élesztõ (lehet szárított is)
A dagasztást el lehet felejteni kézzel, mert egy ragacsos tésztát kapunk. Jénai tálban sütöm 20-25 perces kelesztés után 50 percig 200 fokos sütõben. Amikor kész, kiveszem a jénaiból forrón és visszarakom a rácsra kihûlni, különben teljesen átvizesedik a jénaiban. Nagyon gyorsan készre lehet keverni, és gyorsan napi rutinná válik. Érdekes, hogy nem mindig kel meg rendesen, néha azt hiszem "megfázik" a tészta, vagy az élesztõnek jár le a licensze :).
Vasember
03-05-2015, 08:27 AM
Elárulod, hol veszed és milyen az a gluténmentes keverék amit használsz?
Sajnos egyre többen vannak körülöttem is akik érzékenyek. Valahol olvastam, hogy a lakosság 40%-a érintett valamilyen szinten.
Ráadásul csak egy vérteszel lehet biztosan kimutatni ami relatív drága (30-50 000 Ft), ezért sokan sosem tudják meg, hogy valójában mi okozza a problémáit (puffadás, pánikbetegség, diszkomfort érzés...)
Törölt_fórumtag2
03-05-2015, 08:41 AM
Tegnap megsütöttem a rozs kenyeret. Ahogy már írtam fele-fele arányban keverve a liszteket. Tapasztalat: több idõ kellett a megkeléshez és hosszabb idõ a sütéshez. Az eredmény viszont, megérte. Kaptam egy kellemes, édeskés illatú, világos barna kenyeret. Sonkához és sajthoz kiváló volt reggelire.:)
Nem is szólva róla, hogy sütés közben, micsoda illatokat árasztott magából. Én ezen a vonalon folytatom tovább a sütögetést, mindenképp a sötétebb kenyereket támogatom. Hosszútávon a búza liszt kihagyását tervezem.
Nehéz lenne logikus érvekkel elmagyaráznom, hogy miért nem a fehér kenyérért bolondulok. Talán egyet lehetne elmondani, sokkal egészségesebbnek hiszem. Egyszerûen, kívánom.
No meg, szalonna és kolbász mellé ideális...
Csicsóka lisztet próbálta már valaki? Tudom, nem olcsó.
Idén akarok pár kilót a saját termésbõl készíteni.
Nealden
03-05-2015, 08:49 AM
Nem szerettem volna reklámot elhelyezni, és amennyiben sérti a fórumetikát kéretik törölni.
Ez az egyik (http://www.egeszsegmarket.hu/glutenmentes/liszt/schar-mix-b-glutenmentes-kenyerliszt-1-kg-oeti-7523/2010?gclid=COy2j6_nkMQCFQfMtAodUWMAQQ) ---> azt hiszem olasz termékcsalád. Amikor beregeltünk, küldtek free csomagokat Olaszból. (vásárlási pont nálunk a Tacskó)
Ez is nagyon profi (http://www.biobolteger.hu/bio-webaruhaz/glutenmentes-termekek-glutenmentes-lisztek-16041/glutenmentes-lisztkeverek-kenyerhez-nutrifree-mix-per-pane/172799/#webshop). ---> Gyönyörû fehér színû a belseje és nem szárad ki olyan gyorsan. (vásárlási pontot nem tudom...asszony veszi..azt hiszem valami allergia boltból :))
A véreredmény (amennyiben nem egybõl genetikát néznek) csak egy jelzõfaktort mutat (transzglutamináz) ami sejteti a gondot. Utána következett egy biopszia. Szövetmintát vesznek a gyomorból és megvizsgálják, hogy "fekszenek" e a bélbolyhok (a glutén "kifekteti" õket). Amennyiben igen, felszívódási zavarok jönnek létre...pl a lányomnál már úgy kifeküdtek, hogy nem szívódott fel a tej (valamije) és egy tejérzékenység lépett fel mellé (nagyjából ahogy laikusként végigéltem). Ezek után jött a genetikai diagnózis (vérbõl), ahol megállapították, hogy a gének szintjén sem úgy mûködik valami, ahogy kéne. És a kör bezárult...innentõl egyértelmû volt. Szigorú diéta következett, ami azóta is tart és tartani is fog. Önfegyelem és "tisztább" étkezés a pozitív hozadék.
Pityubá
03-05-2015, 08:49 AM
Oakland, kedves egészségedre.
Tudod kevés szalonna nem sokat ér, akkora legyen mint a kenyér. (persze tudom sokan azt mondják ez nem egészséges) kell a kalória a telken történõ tavaszi munkákhoz. :D
Csicsókalisztre kíváncsi volnék, nem ismerem.
Álldás
https://scontent-lga.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/11025955_663891920417772_3268745303214763601_n.png ?oh=2fe54f1e17e158a7d7dcfc3233ded3e1&oe=5594B3DC
:haha:
Törölt_fórumtag2
03-05-2015, 09:29 AM
Mit szóltok hozzá?
http://antalvali.com/boszorkanykonyha/eheto/kenyer-es-peksutemeny/rozs-kovasz-keszitese.html
http://antalvali.com/boszorkanykonyha/eheto/kovasz_receptek
http://antalvali.com/boszorkanykonyha/kenyer-eleszto-nelkul.html
Törölt_fórumtag2
03-05-2015, 11:26 AM
Oakland, kedves egészségedre.
Tudod kevés szalonna nem sokat ér, akkora legyen mint a kenyér. (persze tudom sokan azt mondják ez nem egészséges) kell a kalória a telken történõ tavaszi munkákhoz. :D
Csicsókalisztre kíváncsi volnék, nem ismerem.
Álldás
http://www.csodavilag.hu/product/diabetikus-alapanyagok/csicsokaliszt-1kg/
astonferi
03-05-2015, 12:44 PM
hátha segít csak mert malomban dolgoztam pár évet mint liszt és gabona kereskedõ :haha:
MALOM ÉS SÜTÕIPARI TERMÉKEK
A,MALOMIPARI TERMÉKEK:
Gabonafélék: Keményítõben gazdag szemtermésû növények. Cereáliák: a rómaiak
Gabonaistene. Pl.: búza, árpa, rozs, kukorica, köles
hétrétegû héj: - cellulóz: bélrendszer
- B1 vitamin: idegrendszer
- ásványi anyagok: csontrendszer
magbelsõ /lisztes rész/: - keményítõ
- sikérképzõ fehérje
csíra: - aktív enzim: emésztést segítõ
- fehérje: tápérték kiegészítõ
- zsiradék: E vitamin
- cukor: P,K vitamin
Sikérképzõ fehérje: A vízben nem oldódó, de vízzel jól nyújtható vázat alkot.
Rozsliszt: Ebben nincs ilyen fehérje ezért a belõle készült termék nem lesz lyukas.
a, ÕRÕLT TERMÉKEK:
Õrlés célja: a magbelsõ felaprítása és a részleges héj eltávolítása.
- BL55: Finomliszt apró, porszerû, fehér
- BFF55: Rétesliszt 2-szer akkora mint a finomliszt
- RL: Rétesliszt 0,8%-ban rozsliszt
- Rizsliszt
- Kukoricaliszt
- Szójaliszt
- Sárgaborsóliszt
- Grahamliszt: magas korpatartalmú
- Gluténliszt: magas a fehérje tartalma, jó a cukorbetegeknek.
Lisztek minõségét meghatározó tulajdonságok:
A – Érzékszervi tulajdonságok: - szín
- szag: nincs illata
- íz: nem lehet édes illetve keserû
- állomány: egynemû
- szemcseméret: aprószemcsés
B – Hamutartalom: - korpatartalom /héjliszt mennyiség/
C – Szemcsenagyság: õrlési finomság
D – Víztartalom: - alacsony víztartalmú / nem csomós/
E – Sütõipari eljárás: Hankóczi Jenõ
Farinográf: Megmutatja milyen a liszt vízfelvevõ képessége, a
tészta nyújthatósága rugalmassága, gázvisszatartó képessége.
Csomagolás: Többrétegû nátronpapírzacskókban. Raklapra kell tenni talajtól és faltól
30 cm távolságra.
Tárolás: száraz, hûvös helyen. Szavatossági idõ: 1 év
Õrlés melléktermékei: - korpa
- asztali dara
- csíra
b, HÁNTOLT TERMÉKEK
Hántolás célja: A héj eltávolítása úgy, hogy a magbelsõ egészben maradjon. Pl.: rizs, árpa,
búza, köles, borsó
RIZS: - Elõhántolt barnarizs: rajta marad a hámréteg.
- Fényezetlen hántolt rizs: a szemeken mattréteg van.
- fényezett hántolt rizs: keményítõ tápértéke kevés.
- elõfõzött gyorsrizs: SOS, gyorsrizs
Rizs minõségét meghatározó tényezõk:
- szín: /fehér, sárgásbarna/
- alacsony a törmeléktartalma, az idegenanyag és gyommagvak tartalma.
- jól duzzad, nem csirizes
Csomagolása: nátronpapírzacskókba, mûanyag fólia, v. kartondoboz
Szavatossági idõ: korlátlan
c, PELYHESÍTETT ÉS PUFFASZTOTT TERMÉKEK
Célja: A magbelsõ feltárása, az emészthetõség fokozása.
Puffasztásnál forró gõzzel tárják fel a szemeket. Pl.: pattogatott kukorica, zizi, pufi
termékcsalád
Pelyhesített termékeket a puffasztás után, lappá préselik. Pl.: cerbona szelet,
Ízesíthetik gyümölcseszenciákkal pl.: banán, alma, csoki
Adhatnak hozzá: - olajos magvakat
- aszalt gyümölcsöket
Pl.: mûzli.
Érzékenyek: - fényre
- vízre
- mechanikai hatásokra
Minõségét megõrzi: fél évig
B,SÜTÕIPARI TERMÉKEK:
Fogalma: lisztbõl vízbõl élesztõs lazítással sütéssel készült termékek.
Jelentõsége: - olcsó energiaforrás
- segítik a zsíros ételek emésztését
- könnyen emészthetõek
- változatossá teszik az étrendet
- túlzott fogyasztás esetén hizlal
a, KENYÉRFÉLÉK
Alapanyaga: víz, liszt
Segédanyaga: só, élesztõ
Járulékos anyaga: pelyhek, magvak, szója, sajt, burgonya, kukorica pehely
Gyártásának fõ szakaszai:
- nyersanyagok elõkészítése: liszt elõmelegítése, szitálása, só oldása, szûrése
- tésztakészítés: dagasztás …
….
- kelesztés: a cukor etil alkoholra és széndioxidra bomlik, a tészta megemelkedik.
- osztás, mérés, formázás
- utókelesztés: szakajtóban történik
- sütés: 2 fokozatú v. automata alagút kemencében végeznek.
1 – fokozat: magas hõmérsékleten megsütik a héját.
2 – fokozat: alacsonyabb hõmérsékleten a belsejét.
- hûtés: így lesz fényes cserepes
Kenyér minõségét meghatározó tényezõk:
A – érzékszervi tulajdonságok:
héja: - vöröses barna, cserepes fényes nem válik el a belsejétõl.
- lukacsos, lisztcsíkoktól, csomóktól mentes
térfogata: súlyához képest nagy.
Kenyérhibák: - gyenge alapanyag
- rossz technológia
- helytelen tárolás
- túlsült / sületlen
Kenyérbetegség: mikroorganizmusok
- penész
- nyúlósodás / spórás baktérium okozza/
- szintemelõ mikroorganizmusok
SÜTÕIPARI FEHÉRTERMÉKEK
- Búzakenyér: hamutartalom: magvas
- Rozsliszt: - rozsos kenyér: rozsliszt szint alacsonyabb, mint 60%
- rozskenyér: rozsliszt szint magasabb, mint 60%
Vajjal lazítják, köménnyel ízesítik.
- különleges kenyér: Graham kenyér fogyókúrázóknak, szorulásos betegeknek
- sószegény kenyér: magas vérnyomásúaknak
- levegõ kenyér: cukorbetegeknek
- gluténmentes lisztbõl készült kenyér: lisztre érzékenyeknek.
Alapanyaga: víz, liszt
Segédanyaga: só tojás
Járulékos anyagai: zsiradék, olaj, olajtartalmú magvak, fûszerek, fahéj, vanília, hús v.
gombakrémek.
Típusai: - vizes tésztájú termékek: - zsemle
- tejes tésztájú termékek: 1% cukor 1% zsiradék
- kifli
- egyszerû vajas tésztájú termékek: 10% cukor, 10% zsiradék
- vajaskifli, vajaspogácsa
- dúsított tésztájú termékek: 3 féle kivitel
- leveles tészta: szerelmes levél, búrkifli
- omlós tészta:
- kevert tészta: kuglóf
- tartós: …
SZÁRAZTÉSZTÁK
Fogalma: A tésztaipar alacsony víztartalmú termékei.
Jelentõségei: - Olcsó energiaforrások
- változatossá teszik az étrendet
- segítik a zsíros ételek emésztését
Nyersanyaga: - liszt, víz
Segédanyaga: - só, tojás
Járulékos anyaga: - természetes színezõanyagok,
Gyártásának fõ szakaszai:
- nyersanyagok elõkészítése
- vákuumban tömörítés
- formázás
- szárítás /max.: 40C/
Csoportosítása:
1, tojástartalma szerint: 1kg liszthez hány tojást, fagyasztott létojást, v. tojásport
használnak. Lehet: 2,4,6,8,10 tojásos 10 tojásos a házitészta.
Tojás nélküli fehér áru, csak fehérje van benne.
2, alak szerint: - kiskocka
- betû
- szám
- nagykocka
- apró
szálas: - csõ/makaróni
- rúd /spagetti
- szélesmetélt, fodrosmetélt
3, rendeltetés szerint: - betétek: kiskocka, eperlevél
- körettészta: makaróni, spagetti,
választék, bõvítés: - teljes kiõrlésû : száraztészta barnaliszt, nincs tojás
- durica: durum és kukoricaliszt keverékébõl készül. Tojásmentes, magas
fehérjetartalmú, kisebb az energiatartalma.
- durumliszt: hússal töltött zöldséggel díszített, olasz.
- szójás száraztészta: szójaliszttel dúsított
- rizsliszt: üvegtészta, lisztre érzékenyek, és a kínaiak használják
- glutin liszt: cukorbetegeknek jó, fehérjedús, szénhidráttartalma alacsony.
Minõségét meghatározó tényezõk:
Érzékszervi tulajdonságok:
Színe: barna, sárga, fehér
Felülete: sima, nem bolyhos, lisztcsíkoktól mentes
Íze: enyhén sós, tojásra emlékeztet
Fõzéskor: 2,5-re duzzad, nem tapad, nem mállik
Csomagolása: mûanyag fólia /BIOPP fólia/, kartondoboz, v. mindkettõ kombinációja
Tárolás: száraz, szellõs, hûvös helyen, fénytõl védve
Érzékeny a mechanikai hatásokra.
Minõségét megõrzi: 2 tojásos:1 év 4,6,8 tojásos: 0,5 év
astonferi
03-05-2015, 12:48 PM
Jómagam is elkezdtem egy idõben a kenyérsütést.
.
akkor egy cipõben járunk nekem a nejem ilyen csak Õ nem hány hanem egyéb :D
már 5 éve küzdünk szóval kitartás.
astonferi
03-05-2015, 12:50 PM
Sajnos egyre többen vannak körülöttem is akik érzékenyek. Valahol olvastam, hogy a lakosság 40%-a érintett valamilyen szinten.
Ráadásul csak egy vérteszel lehet biztosan kimutatni ami relatív drága (30-50 000 Ft), ezért sokan sosem tudják meg, hogy valójában mi okozza a problémáit (puffadás, pánikbetegség, diszkomfort érzés...)
Táplálék allergia centrum. http://www.taca.hu/
Nealden
03-05-2015, 01:31 PM
akkor egy cipõben járunk nekem a nejem ilyen csak Õ nem hány hanem egyéb
már 5 éve küzdünk szóval kitartás.
Köszönöm igyekszünk. Érdekes, hogy már abszolút kiiktattuk az életünkbõl az ilyenfajta termékeket. Észre sem vesszük lassan...rááll az ember egy idõ után. Csak akkor gondolkodom el, mikor valakinek mesélem, az meg döbbenten néz, hogy MINDENT el kell olvasni a boltban, hogy mit tartalmaz...mert sok olyan dolog van amirõl álmunkban sem gondoltuk, hogy liszt lehet benne.
törölt tag -gl
03-09-2015, 02:26 PM
Mióta nincs sütõnk, rákaptam a serpenyõs sütésre.
Lapos kenyereket (pitát, pizzatésztát, tortillát) könnyû így elkészíteni.
http://szarnyasizvadasz.blog.hu/2014/04/14/serpenyos_pizza_490
Viszont tanulni is lehet a dologból, amint meg lesz a sütõnk csakis így fogunk pizzát sütni.
Kenyeret régen úgy sütöttünk, hogy egy 20 éves japán automata kenyérsütõgépbe szórtuk a hozzávalókat, majd megvártuk amíg "kiadta" a megkelt tésztát.
A gép gyakorlatilag egy minimális rámelegítésen kívül ilyenkor csak a lapátot tekeri, az alig fogyaszt.
Utána a tésztát általában vagy átdobtuk a sütõbe, vagy süteményeket készítettünk belõle.
A pizzatészta úgy is finom, ha liszt helyett kívül olajjal dolgozzuk át, így nem ragad össze és érdekes állaga lesz. Ilyenor elõ lehet sütni vékony pizzalapokat, kb sós keksz állaga lesz. Ezeket le tudjuk fagyasztani akár, késõbb feltéttel megkenve kisütni, de a serpenyõs módszer az igazi. (vagy kemencés?)
Törölt_fórumtag2
04-07-2015, 05:36 AM
Ír barna sörös kenyér.
5294
Mostanában, csak hétvégente sütök saját kenyeret. A közeli boltban rendszeresen akciózzák a kovászos paraszt kenyeret 199 Ft/Kg áron. Az verhetetlen ár-érték arányban.:)
Ha meg sütök, akkor az legyen különleges, így találtam a barna sör felhasználásának egy alternatív formáját. Langyos víz helyett, langyos barna sörrel öntjük fel. Ez élesztõvel készült, de az eredeti ír receptben szóda van.
Nagyon kellemes, édeskés, malátás íze lett a kenyérnek.
geddonvaro
07-05-2015, 08:15 AM
Autentikus kenyérsütés.
Érdemes végignézni.
https://www.youtube.com/watch?v=AxbrDqWdKuc
törölt tag -gl
07-05-2015, 10:07 PM
Egy ideje újra kenyérsütõvel sütünk csak modernebb verzióval, sajnos nem túl megbízhatóak.
Viszont napi rendszerességgel csinálunk vele kenyeret.
Általában sima kenyérlisztet készítünk vagy vajas-tejes verzióban, vagy pedig extra szûz olivaolajjal.
Mindkettõ finom, süteményszerû.
Tudom ajánlani, megbízható, automatikus. Bár nem nevezném kifejezetten prepper témának....
Sergeant
06-14-2017, 07:08 AM
8050
A kecskesajt készítésénél megmaradt savónak többféle felhasználási lehetõsége van.
Az egyik ilyen a kenyérsütés. Igazi, különleges ízt ad a kenyérnek.
Sergeant
09-20-2017, 07:24 PM
8190
Egész jól sikerült. :)