View Full Version : Szemüveg vagy kontaktlencse?
Törölt_fórumtag2
03-04-2015, 07:25 PM
13 évesen szemüveges lettem. 18 évesen a sorozáson "A" kategóriát kaptam.
Sosem zavart, ha a sportban gondot jelentett, akkor levettem.
A probléma, akkor kezdõdött, amikor hivatásos katona lettem. Felvettek, majd elküldtek a BMKK-ba szemészeti ellenõrzésre, hogy valóban alkalmas vagyok-e profi katonának. Szerencsém volt, egy normális professzor asszonyt fogtam ki, akinek azóta is hálás vagyok. Szó szerin idézve: maga, nagyon jó határõr tiszt lesz, én nem állok az útjába.
Az írta a papírra, hogy kontaktlencse viselése javallott. Onnantól kezdve lencsét viseltem.
Ismerem az elõnyeit és a hátrányait egyaránt. Több fajtát kipróbáltam. Az egy hétig, egy folytában hordhatót is.
Amikor késõbb, egy másik fegyveres testületbe jelentkeztem, tudtam, hogy speciális feladatra kizáró tényezõ a szemüveg. Nagyon akartam a dolgot. Gondoltam, elmegyek lencsében, a látás vizsgálat után gyorsan kiveszem, majd a mikroszkóp elé, majd úgy ülök le. Nem jött össze. Rögtön vizsgáltak. Nem buktam le, felvettek.:)
Prepperként, viszont más a felállás. Te melyiket választanád és miért?
A szemüveg kevésbé valószínû hogy leesik és elveszik. Ha a szemed romlik, kicsit elõrébb döntöd és még mindig használható. Nem fáj ha viseled. Ha sokáig viseled, akkor se gyullad be tõle a szemed. Nem gond ha fel kell tenned az orrodra a szemüveget, ahogy a levétel se probléma. Ha balhé van, rögtön leveheted a fejedrõl, nem kell azt mondani a támadónak, hogy várjál, kiveszem a kontaktlencséim, 5 perc, addig üljél le a járdaszélre. Szemüvegkeretbõl van sok féle, menõ formájúak is, dizájnosak, sötétített üvegûek. A szemüveg védi a szemet. (Mert az nem túl kellemes érzés, mikor valakinek a kontaktlencse mellé berepül egy muslinca, vagy egy homokszem. Ha a szemüveg félrecsúszik a fejen, az nem probléma. Ha a lencsével történik meg hogy félrecsúszik a szemen, az rendkívül fájdalmas. :hipnozis:
Nealden
03-05-2015, 06:07 AM
Kontaklencsével próbált már valaki tüzet gyújtani? :)
MAFELSZ
03-05-2015, 07:56 AM
Egyértelmûen szemüveg.Végtelen mennyiséget lehet belõle eltárolni végtelen ideig. Mármint emberi számítás szerint végtelen ideig.Ráadásul lehet különféle dioptriákat is spájzolni. Nyilván nem lesz tökéletes, meg cilinder-ez-az, de egy -5-ös szemüvegnél hogy van egy kis eltérés, az túlélõ körülmények közt azt gondolnám, tök mindegy. És ahogy az elõttem szóló is mondta.: Akár tûzgyújtás, akár füstös, poros körülmények közt, vagy netán vizi megpróbáltatások során a kontaktlencse semmiképp nem játszi. Ráadásul a szavatossága is igen véges.
Én majd 50 éve szemüveges vagyok, és nem is egyszerû lencsém van. De. A teszkós 500 ft-os szemüvegek közt is találok olyant, ami jó távolra is meg közelre is. Nem tökéletes, de jó.
fater.lajos
03-11-2015, 11:35 AM
Kiegészítés MAFELSZ hozzászólásához: A szemüveghez csomagolj tokot (mechanikus védelem) és egy darab gatyagumit (leesés elleni védelem)!
Szemüveggel nem lehetsz mesterlövész, de mesterien lõhetsz!
mossberg-operator
03-11-2015, 11:54 AM
Celtavcso...
Törölt_fórumtag2
03-11-2015, 12:04 PM
Prepper szemszögbõl:), hosszútávon szemüveg. Van is kettõ lezsírozva. A dolgos, összeomlás nélküli munkanapokon viszont lencse.
Zöld Október
03-11-2015, 08:05 PM
Gyerekkoromtól szemüveges vagyok. Próbáltam a lencsét is. Koncerten az egyiket elhagytam pogózás közben.. Elég vacak volt fél szemmel élesen látni, fél szemmel meg nagyon homályosan. Egyszer elcsúszott a suliban. A matek elõadások amúgy is szenvedést okoztak, de így meg fõleg, három órán keresztül. Nekem nem jött be a lencse.
A szemüveget megszoktam, nincs vele gondom. Túlélési szituban lehet hátránya van. Bevernek egyet az arcomba, eltörik, leesik, s máris sebezhetõ vagyok, mert nem igazán látok. De egyébként mindenképp szemüveg, mások elõttem szépen leírták a pozitív tulajdonságait.
Daniui
03-11-2015, 08:17 PM
Én nem nagyon értek a témához, de van ismerõsöm aki idegenlégiónál szolgált 5 évet, ejtõernyõs ugrásnál is kontaklencsét hordott, amikor leérkezett helyretette, ha hátracsúszott aztán ment tovább.
Törölt_fórumtag2
03-12-2015, 06:48 AM
Én nem nagyon értek a témához, de van ismerõsöm aki idegenlégiónál szolgált 5 évet, ejtõernyõs ugrásnál is kontaklencsét hordott, amikor leérkezett helyretette, ha hátracsúszott aztán ment tovább.
Az a gond, hogy a higiéniára nagyon oda kell figyelni. Ha koszos kézzel belenyúlsz, nagyon könnyen begyullad a szemed. Ezért békeidõben jó, összeomlás után kevésbé.
Zacskóbicska
03-12-2015, 09:40 AM
Szakállas vicc, de nekem mindig ez jut eszembe a kontaktlencsérõl:
Fokozódik a bûnözés, ezért több rendvédelmis kell, felvételi van a közrendvédelmis rendõröknél, de kevesen jelentkeznek. Jön az ötlet, át kell irányítani a közlekedésiektõl. Mivel ott lehetnek hülyék is, azért a biztonság kedvéért felvételiztetni kell õket. Összeül a bizottság, a falra kiakasztják egy bûnözõ profil képét. A felvételi vizsga az, hogy mondjon a felvételizõ közlkedési rendõr valami érdemlegeset a képrõl.
1. rendõr, miután jól megnézte a képet: Ez az ember bûnözõ, mert egy füle van.
Bizottság: Húzzon innen, maga hülye, hiszen ez egy profil kép.
2. rendõr: ugyanúgy, mint elõdje.
Bizottság: Kirúgva.
Távozáskor a 2. rendõr odasúgja a 3.-nak, nehogy egy fület mondjon, mert kirúgják...
3. rendõr alaposan megnézi a képet: Ennek az embernek kontaktlencséje van!
Bizottság tanakodik, elõveszik a bûnözõ kartonját: Ember! Fel van véve, méghozzá nyomozónak! Fantasztikus ráérzõ készség, pedig a képrõl nem is látszik. De árulja már el, hogyan jött rá?
Rendõr: Hááát abból, hogy azon az egy fülén nem állna meg a szemüveg.
MAFELSZ
03-13-2015, 06:29 PM
a lencse 0%-ban rúg a labdába felkészülés szempontból... Nem az a kérdés, hogy ki mit szokott meg, mit szeret, mi praktikus békeidõben.Hanem hogy a kontaktlencse lejár, cserélgetni kell, mosófolyadék kell hozzá, stb. Mennyi idõre tudsz spájzolni, 1-2 évre? Ha pedig verekedésre kerül sor, vedd le a szemüvegedet.Ha nem látsz nélküle, ne kerülj verekedõs helyzetbe. Lõdd le az ipsét és kész. Egyébként kaptál már maflást lencsében? Az is kiesik, és megint nem látsz semmit.Igaz, nem vágja meg a bababõrödet:)
Medve
03-13-2015, 08:19 PM
Kontaklencsével próbált már valaki tüzet gyújtani? :)
Macgyver... :D
M-torolt_forumozo
03-13-2015, 08:41 PM
Legjobb megoldás a lézeres szemmûtét, hosszú távon megéri az árát. Amúgy ha valaki be tudja tartani a higiéniai szabályokat, használhat kontaktlencsét is nyugodtan. Bár fertõzésveszélyes lehet, ha lefújnak gázsprével vagy nagyobb ütés éri a szemet (jó, ez kontaktlencse nélkül is), akkor szemkárosodást okozhat (pl. a lencse alá kerülõ vegyszer). A szemüveg meg leeshet, eltörhet, hamis biztonságérzetet nyújthat (ez védi a szemem - csak sokan elfelejtik hogy korlátozottan, pl. lövészethez nem ideális).
Bunyózni lehet simán szemüveg/lencse nélkül is (sokszor szoktam - azt hittem kontaktlencsével jobban megy, de nem), viszont a szemüveg szinte rögtön leesik.
Valami katonai szemüveg+dioptriázható betét lenne a tuti megoldás, vagy jó szem és katonai szemüveg. :)
Lekvár
03-13-2015, 09:10 PM
Nappal szemüveg, éjjel meg tapogatni kell...hol a zseblámpa, meg a szemüveg. :D
Legjobb megoldás a lézeres szemmûtét, hosszú távon megéri az árát.
A mûtét után tovább romlik (illetve romolhat) a szem. Úgyhogy nem biztos hogy megéri. Persze van aki jól jár vele, de a végén a jó látás nem biztosított, ahol az se hogy utána mi lesz a látással.
M-torolt_forumozo
03-14-2015, 06:25 AM
A mûtét után tovább romlik (illetve romolhat) a szem. Úgyhogy nem biztos hogy megéri. Persze van aki jól jár vele, de a végén a jó látás nem biztosított, ahol az se hogy utána mi lesz a látással.
Volt a családban lézeres szemmûtét, tökéletes lett utána a látása és nem romlott el. Van rá orvosi garancia is (magyarán ha nem sikerül megjavítani teljesen, megismétlik ingyen vagy visszaadják az árát). Romlani meg a világon mindenkinek romolhat a szeme. Egyébként a szemüveget is kell X évente cserélni mert karcosodik a lencse és egy idõ után használhatatlan.
Zöld Október
03-14-2015, 02:11 PM
Ha pedig verekedésre kerül sor, vedd le a szemüvegedet.Ha nem látsz nélküle, ne kerülj verekedõs helyzetbe. Lõdd le az ipsét és kész. Egyébként kaptál már maflást lencsében? Az is kiesik, és megint nem látsz semmit.Igaz, nem vágja meg a bababõrödet:)
Verekedés esetén aligha van arra idõ, hogy "Bocs, leveszem a szemüvegem, és elteszem a tokjába." :) Verekedõs helyzetbe anélkül is lehet kerülni, hogy az ember keresné a balhét. Éjszaka bekóstol egy 3-4 fõs c. galeri pl. Lelövés? Maradjunk a realitások talaján. :)
Nem az a baj, hogy beverik az ember szemüvegét, s megvágja a bababõrt (rosszabb esetben a szemét), hanem, hogy mi a fenét kezd a rossz-szemû ember (pl én), ha nincs meg az egyik legfontosabb "fegyvere": az éles látása. Kb 2-3 m-ig felismerek akárkit szemüveg nélkül, távolabbról a saját anyám sem ismerem meg...
Szerintem több szemüveget kell tartani, s kell, hogy legyen köztük valamilyen robusztusabb darab is, amiben "van anyag", még ha nem is "trendi" is.
Volt a családban lézeres szemmûtét, tökéletes lett utána a látása és nem romlott el. Van rá orvosi garancia is (magyarán ha nem sikerül megjavítani teljesen, megismétlik ingyen vagy visszaadják az árát). Romlani meg a világon mindenkinek romolhat a szeme. Egyébként a szemüveget is kell X évente cserélni mert karcosodik a lencse és egy idõ után használhatatlan.
Akkor nagy szerencséje volt. Én tudok valakit akinek teljesen visszaromlott és õ nem kapott vissza pénzt.
M-torolt_forumozo
03-14-2015, 03:01 PM
Akkor nagy szerencséje volt. Én tudok valakit akinek teljesen visszaromlott és õ nem kapott vissza pénzt.
Akkor rossz helyen mûtette meg (vagy lehet hogy régen nem volt ilyen garancia?). Most ha megnézed, a komoly klinikáknál van garancia és folyamatosan fejlõdik a lézeres technológia.
Törölt_fórumtag2
03-15-2015, 06:04 PM
a lencse 0%-ban rúg a labdába felkészülés szempontból... Nem az a kérdés, hogy ki mit szokott meg, mit szeret, mi praktikus békeidõben.Hanem hogy a kontaktlencse lejár, cserélgetni kell, mosófolyadék kell hozzá, stb. Mennyi idõre tudsz spájzolni, 1-2 évre? Ha pedig verekedésre kerül sor, vedd le a szemüvegedet.Ha nem látsz nélküle, ne kerülj verekedõs helyzetbe. Lõdd le az ipsét és kész. Egyébként kaptál már maflást lencsében? Az is kiesik, és megint nem látsz semmit.Igaz, nem vágja meg a bababõrödet:)
Nem tudom, hogy kitõl kérdezted. Egyszerûbb lenne a "válasz(idézéssel)" variációt választanod, egyértelmûbb lenne.
Küzdõsportot, harcmûvészetet szemüvegben csinálni nem lehet, fõleg, ha valóban rossz a látásod.
1. Kaptam már eleget edzéseken, eddig csak egyszer esett ki a lencsém, benéztem egy botütést és telibe találta a bot vége a szememet. Nem esett jól. Vicces volt, hogy a tucatnyi edzõtársammal négykézláb végigkutattuk a padlót, persze nem lett meg.:)
Talán, pont a szemüveges mivoltomnak köszönhetõ, hogy megtanultam nagyon védeni az arcomat, fejemet.
2. Ha szemüveges vagy, a kisebbség szemében gyengévé válsz, prédává. Sokkal könnyebben beléd kötnek. Nem te döntöd el, hogy mikor kerülsz önvédelmi szituációba, a sors hozza a helyzetet.
3. Kevesen tudják, de még mindig létezik éves kontaktlencse is. Folyadékot, tudsz tárolni, évekre.
4. A támadó lelövése itthon nem megy. Azért, mert valaki beléd köt, még nem ereszthetsz golyót a fejébe. Ez nem a vadnyugat.
l3v3nt3
09-13-2015, 08:02 PM
Sziasztok.
Én (talán mert én is szemüveges vagyok) a szemüveget részesítem elõnyben.
Okok:
1. a "karbantartás", állagmegóvás egyszerû. (ha nem akarsz rá csomót kötni, nem dobod a mosógépbe, nem flex-szel akarod tisztítani vagy épp nem szemüvegben akarsz pogózni egy havey-metal koncerten akkor elég nehezen sérül meg), a tisztítás gyakorlatilag bármivel megoldható (vízzel, alkohollal, akár nyállal is), a keret bizonyos fokig elviseli a deformációt. (ne köss rá csomót, vannak titánium keretek amik 60°-os hajlítást/csavarást is elviselnek)
2. A lencsék manapság nem "cukorból" készülnek, nem sérülnek olyan könnyen, a jelenlegi mûanyag lencsék többsége polycarbonátból készülnek, lényegében "törhetetlen"(bizonyos határok között persze), a karcállóságát kemény lakk rétegekkel akár üveg keménységig is lehet fokozni. (egy kontaktlencse erre nem képes)
3. egy esetleges karc kevésbé zavaróbb egy szemüvegen, mint egy kontaktlencsén.
4. ha már SHTF helyzet: ha megsérül (eltörik, kiesik a csavar, megpattan a lencse széle, stb.) könnyebb javítani: megragasztod, megdrótozod, csavart cserélsz benne stb (pillanatragasztót ne használj, egy idõ után a lencse anyaga beszívja és homályossá, tejszínûvé válik), a pattant szélû lencse ugyan úgy használható, csak nem épp komfortos vagy dizájnos. (ha a kontaktlencse sérül akkor nem igazán lehet javítani/kókányolni)
Egy tartalék/csere szemüveg persze kell mert soha nem lehet tudni (épp nincs idõd/erõforrásod/eszközöd hogy, megjavítsd a sérültet stb.)
haven
09-16-2015, 06:08 AM
Ide kapcsolódik, az erdõben dolgoztam a múltkor, volt fûrészpor rendesen. Egyszer csak éreztem,hogy félig levált a szememrõl a lencse. Se folyadék, se tisztaság sehol. Azt találtam ki, hogy betettem a számba a lencsét, kicsit forgattam, majd kivettem és behelyeztem a szemembe. Mûködött.
mmilan21
09-16-2015, 06:17 AM
Ide kapcsolódik, az erdõben dolgoztam a múltkor, volt fûrészpor rendesen. Egyszer csak éreztem,hogy félig levált a szememrõl a lencse. Se folyadék, se tisztaság sehol. Azt találtam ki, hogy betettem a számba a lencsét, kicsit forgattam, majd kivettem és behelyeztem a szemembe. Mûködött.
Az ember saját nyála nem bántja a saját szemét vagy egyéb nyílt sérülését sem.
Ellenben mások nyálával még próbálkozni sem érdemes.
Al Bundy
09-12-2020, 11:49 PM
Egy erdekes kiserlet ert veget nem regen nalam. Eloszor az anyagi helyzet miatt kenyszerultem ra hogy igy tegyek, aztan mikor mar minden rendben volt, a kivancsisag hajtott.
Tehat, en kontaktlencset hasznalok, minden honapban ujra kell cserelni a regieket. Meg 2018 juliusaban raktam be ket uj lencset, a ket utolsot, es hasznaltam. Este kivettem, reggel beraktam. Nagyon vigyaztam, hogy rendesen legyen tisztitva, es fertotlenitve a sajat folyadekaval. Sajnos nem tudtam venni ujakat, ezert tovabb hasznaltam, mint ajanlva volt, pontosan 2ev 1 honap mulva adta meg magat az egyik lencse, szakadas formajaban. Megvizsgaltattam a szemem, ugyis esedekes volt, de nem mondtam el az orvosnak, hogy mit csinaltam, csak kerdeztem, hogy minden rendben van e, nem lat e valami fertozes gyanut, vagy hasonlot. Mondta, hogy minden rendben. Szoval megfelelo odafigyelessel a tisztasagra, eleg sokaig hordhatok a lencsek. Most van is itthon 1 evre valo a hutoben.
Al Bundy
09-12-2020, 11:52 PM
De ettol fuggetlenul a jo minosegu, tartalek szemuveg(ek) is elengedhetetlenek.
WestBam
09-14-2020, 09:08 AM
Tovább lehet hordani igen, de az, hogy mikor szakad el kétesélyes. Vagy elszakad hamar, vagy nem, erre nem lehet alapozni. Folyadékból érdemes ha ennyire túlhordod azt a verziót venni, ami hidrogénperoxidot is tartalmaz, az "jobban" tisztít, mint a sima folyadékok. Ellenben van akinek azt a folyadék típust nem bírja a szeme és "csikar", de ezt biztosan tudod, hogy milyen érzés. Egyébiránt a nagy vízen túl ennyire drágák a kontaktlencsék, hogy nem tudtál venni legalább fél évente egy új szettet? Azért a szemmel nem jó b@szakodni, ha elfertõzöd akkor könnyen lehet végleges vakság is a végeredmény. Lehet ilyen esetekre kellene tartanod egy szemüveget is, bár említed, hogy az is fontos, ezt én is így gondolom. Mikor a vírusos korlátozások és hasonlóak voltak én nem is hordtam a lencsét, nehogy a mancsommal vigyek be valamit a szememen keresztül.
P. Dude
09-14-2020, 12:04 PM
A kontaktlencsét én többször próbáltam, nekem nem vált be.
Volt olyan, hogy rendesen használtam és mégis elszakadt.
Máskor küzdõsport edzésen simán kiütötték a szemembõl (és az csak edzés volt). Mondjuk akkor én nem szaroztam - ifjú voltam és bohó -, fölkaptam a földrõl és visszatettem. Utólag ez nagy hülyeség volt, szerencsém, hogy nem szedtem össze fertõzést.
Emellett a szemem se bírta. Korán keltem, késõn feküdtem, hosszú mûszakokat dolgoztam, és egyszerûen nem bírta a szemem, hogy mondjuk 17 órát benn legyen a lencse. Közben monitor, tankönyv, stb. Mondták, hogy akkor ehhez extra lencse kell, meg ilyen cucc, olyan cucc. Aztán azt már nem vállaltam, ennyit elvbõl sem fogok költeni rá.
Nekem amúgy nem olyan rossz a látásom, sokszor nincs is rajtam a szemüveg. A szemészem számomra egyértelmûen nem javasolja sem a lézeres látásjavítást, sem a kontaktlencsét. Úgyhogy én most a szemüveges dolgaimat tettem rendbe: látásvizsgálat, tartalék szemüvegek, tisztító cuccok stb.
Al Bundy
09-14-2020, 01:30 PM
Egyébiránt a nagy vízen túl ennyire drágák a kontaktlencsék, hogy nem tudtál venni legalább fél évente egy új szettet? Azért a szemmel nem jó b@szakodni, ha elfertõzöd akkor könnyen lehet végleges vakság is a végeredmény. Lehet ilyen esetekre kellene tartanod egy szemüveget is, bár említed, hogy az is fontos, ezt én is így gondolom.
Igen ertem mit mondasz, bar nem a temahoz tartozik, de csobe huztak, es 17 ezer dollarom banta, de a lenyeg az , hogy maga a lencse nem draga, 30 Canadai dollar korul van, csak a vizsgalat maga 150 dollar. Lehet rendelni neten, de ahhoz meg nem volt credit kartyam, hogy rendelni tudjak online. Most kezdem tanulgatni a PayPal hasznalatat, mert szukseg van ra sajnos, pedig hogy utalom ezeket a penzugyi dolgokat csinalni
Al Bundy
09-14-2020, 01:34 PM
Máskor küzdõsport edzésen simán kiütötték a szemembõl (és az csak edzés volt). Mondjuk akkor én nem szaroztam - ifjú voltam és bohó -, fölkaptam a földrõl és visszatettem. Utólag ez nagy hülyeség volt, szerencsém, hogy nem szedtem össze fertõzést.
Emellett a szemem se bírta. Korán keltem, késõn feküdtem, hosszú mûszakokat dolgoztam, és egyszerûen nem bírta a szemem, hogy mondjuk 17 órát benn legyen a lencse. Közben monitor, tankönyv, stb. Mondták, hogy akkor ehhez extra lencse kell, meg ilyen cucc, olyan cucc. Aztán azt már nem vállaltam, ennyit elvbõl sem fogok költeni rá.
Nekem amúgy nem olyan rossz a látásom, sokszor nincs is rajtam a szemüveg. A szemészem számomra egyértelmûen nem javasolja sem a lézeres látásjavítást, sem a kontaktlencsét. Úgyhogy én most a szemüveges dolgaimat tettem rendbe: látásvizsgálat, tartalék szemüvegek, tisztító cuccok stb.
Nekem, meg pont forditva volt. En is sportoltam fiatalon, es havonta egy szemuveg ment a levesbe. Aztan anyam megelegelte es mondta, hogy probaljam meg a kontaktlencset, es bevalt. 14 eves korom ota hordok lencset es nagyon megszoktam. De egy jo minosegu, kenyelmes szemuveg elengedhetetlen. Valoszinu az lesz a kovetkezo kiadas. De azt mar csak optikai boltol
P. Dude
09-14-2020, 01:54 PM
Most kezdem tanulgatni a PayPal hasznalatat, mert szukseg van ra sajnos, pedig hogy utalom ezeket a penzugyi dolgokat csinalni
OFF: én most fizettem elõször PayPalon, és most rendeltem elõször eBayen. A JunkieeeBoy blog sokat segített. Ez ugyan 2016-os poszt, de elég jó összefoglaló a PayPalról (https://junkieeeboy.blog.hu/2016/05/20/rendeles_kulfoldrol_paypal_kezdoknek).
Én igényeltem hozzá külön virtuális bankkártyát a biztonság kedvéért, és azt csatoltam a PayPalhoz.
Meg figyelni kell, hogy például eBay rendelésnél ne a PayPal váltsa az árfolyamot, hanem a bankod. Én figyelni akartam, de most az elsõ rendelésemnél szerintem mégis rosszat állítottam be, mert valami ezer forinttal több lett a végösszeg. Nemsokára rendelek megint, akkor majd a másik opciót állítom be, és meglátjuk.
Al Bundy
09-14-2020, 02:08 PM
OFF: Meg figyelni kell, hogy például eBay rendelésnél ne a PayPal váltsa az árfolyamot, hanem a bankod.
En is most rendeltem eloszor, nekem nem lenyeg az arfolyam, mert a Canadan belul rendelek es Canadai dollarban van megadva a termek ara.
WestBam
09-14-2020, 05:25 PM
Sajnos ki tud esni. Fõleg akkor, ha nem pont olyan az íve, mint a szemednek. Nekem az egyik márkából a megfelelõ is többször kiesett. Most másikat hordok, ez nem esik ki. Egyébként van, hogy véletlenül kipislogom. Ez ilyen szilikon lencse vagy mi. Van még ugye a klaszikus régi üveg lencse is, ami pedig tartós, azt valami cuppantóval kell kivenni, nem csippentve. Ismerõs a harmadik márkát használta lencsébõl, szintén havit, de az övé is elszakadt 1-2 hetente, javasoltam próbálja ki azt amit én hordok. Egyik hónap végén megpróbáltam szétszedni, rendesen nehéz volt eltépni. Ez most épp iwear oxygen relax lencse, bátran ajánlom. Ofotértben lehet kapni.
Ez igaz, nekem 12 óra múltán már kezd alatta száradni a szemem. Vagy mûkönnyes szemcsepp, vagy kivétel a megoldás. Én ki szoktam venni.
Nekem csak az egyik szemem rossz, de az sem annyira, csak engem zavar. Szemüveget erre felesleges lenne hordani, ezért döntöttem a lencse mellett, ez nekem így nagyon kényelmes. Simán megvagyok nélküle is, de jobb szeretem, ha benn van, sokkal élesebben látom a dolgokat, ráadásul nekem nagyon ki van korrigálva a jobb szememhez 110%-ra fel van javítva a másik a lencsével, szóval mint a sas :haha:
sukran4fish
01-05-2021, 06:56 PM
Nekem nem teljesen egyertelmu a temakezdo hozzaszolas, alapvetõen a kontaktlencse pártján vagyok a mindennapi életben, sajnos eleg rossz a szemem - 4 dioptriaval igy muteten is gondolkodtam, azt sem banom ha visszaromlik utana 0.5-1 korulre.
Viszont a forum tematikaja szempontjabol nekem eszembe sem jutna a lencsezes, ugye kiszaradnak, kell hozza steril folyadek, az oxigénhiany hosszutavon farasztja s szemet, arrol tenyleg nem is beszelve, hogy ha nem is csuszik el foleg mar szaradtabb allapotban kieshet erobehatasra. Ami nekem a legnagyobb problemam vele az az ebredes utani keszenlet meghosszabbodasa. Ha barmi miatt rogton ebredned kell es menni, akkor eg es fold a szemuveg es kontaktlencse. Civilizalt kornyezeten es korszakon kivul szerintem teljesen el kell felejteni ezt a szemuveg alternativat.
Raadasul a szem gyulladasa komoly dolog! En is aludtam mar lencsevel, kezeltem koszos kezzel, stb de ez olyan, hogy csak egyetlen egyszer legyen belole problema es rajon az ember, hogy nem jatek. Erdemes utananezni milyen maradando karosodasokat okozhatunk ami tulelesi szituacioban egyszeruen elkepzelhetetlenne teszi szamomra a kontaktlencset.
sukran4fish
03-29-2021, 03:46 PM
Nem tudom hol férne el hátha érint valakit, azóta februárban átestem egy látásjavító lézeres szemmûtéten amit nagyon régóta terveztem, de inkább gyûjtögettem a pénzt amíg rá nem jöttem, hogy nem nagyon lehetne ennél jobb "beruházásra" fordítani. Sokat olvastam neten a horrorsztorikat, de végül úgy voltam vele, hogy csak azon a helyen ahol én voltam már 100.000 beavatkozáson is túl vannak, szóval a hangos 20-30 ember akiknek komplikációik voltak ebbõl igazán elenyészõ így belevágtam. Közel 400 ezret hagytam ott náluk, de minden úgy ment ahogy elõre elmondták. -4-es dioptriám volt, jelenleg 120%-ra mondták a látásomat (amiben azért kételkedem de a 0 dioptriában biztos vagyok).
Maga a mûtét szinte futurisztikusan gyors volt, állítólag 8-10 perc volt de alig tûnt 2-3 percnek. Lefeküdtem, betoltak a lézer alá, nézz a fénybe, ne mozgasd a fejed - majd felültem és már ott láttam. PRK kezelés volt, így a szaruhártyát nekem kellett visszagyógyítanom magamra (sic!), addig is azt hiszem 5 napig védõ kontaktlencsét raktak a szemeimre helyette, majd az 5 nap után ezt eltávolították. Ez az 5 nap elég kellemetlen volt, a legkisebb fény is zavart (nem szemben érzett fájdalom, inkább afféle fejfájást váltott ki) és idegentest érzésem is volt (kvázi mint amikor túl sokáig hordasz lencsét). Eltelt több mint egy hónap, baromi elégedett vagyok.
Abban biztos vagyok hogy 20 év alatt sokat változott a lézeres szemmûtét technológiája. Amikor én mentem rá, akkor még eléggé újnak számított a dolog.
sukran4fish
04-07-2021, 11:49 AM
Abban biztos vagyok hogy 20 év alatt sokat változott a lézeres szemmûtét technológiája. Amikor én mentem rá, akkor még eléggé újnak számított a dolog.
Igen, egyre több és jobbféle módszerek vannak (nyilván az ár is a csillagos ég) de amin én nagyon meglepõdtem, hogy már 40+ éve is csináltak valami hasonló eljárást kézzel, szikével, radiális keratotomia névvel. Na ahhoz aztán kellhetett bátorság.
sukran4fish
01-27-2023, 01:01 PM
Eltelt több mint egy hónap, baromi elégedett vagyok.
Több, mint egy év után árnyalnám a képet. Egy műtét az bizony műtét, és látni ugyan tökéletesen látok amennyire én és az üzemorvos meg tudja ítélni, azonban van néhány kellemetlenség. Egyrészt fényudvar szerű jelenséget látok főleg éjjelente a fényforrások körül (nem én találom ki és nem én vagyok az egyetlen, sőt még a klinikák oldalán is dokumentált dolog (https://sasszemklinika.hu/cikk/ejszakai-latasproblemak-lezeres-szemmutetet-kovetoen) amire ők persze azt mondják, hogy átmeneti), másrészt érezhetően gyengébb a szemem, mármint maga a szerv. Úgy tudnám elmagyarázni, hogy a hideg széltől könnyen bekönnyezek, könnyebben elfárad számítógép előtt, már a kisebb por is jobban zavarja mint azelőtt, stb. Szóval azért át kell gondolni a dolgot. Részemről mivel mindig utáltam a szemüveget és relatíve nagyobb dioptriám is volt (-4 körül) , így nem bántam meg továbbra sem.