View Full Version : 1 havi élelmiszer . Mit raknál bele ?
Sziasztok .
Arra lennék kíváncsi , hogy mit raknátok egy hónapra elegendõ élelmiszercsomagba . ( 1hó/1 fõ )
Fõ szempontok :
Hõkezelés nélkül , minimális hõkezeléssel készíthetõ ételek legyenek benne .
Hosszú távon sem romlandó vagy megavasodó alapanyagok legyenek benne .
Künnyû legyen ( mobilitás ) , nem konzervek ...
Napi 2000 kcal kijöjjön belõle .
Valamennyire legyen változatos .
Tartalmazza , a szügséges , vitaminokat , ásványi anyagokat , sót ( vagy legyen mellé csomagolva ) .
A csomag tartalma:
Élelem és Víz:
A felszerelés önmagában 1 személynek 2 hétig elegendõ élelmiszert tartalmaz, akkor is, ha nem érhetõ el semmilyen utánpótlás. A termékek szavatossági ideje 5 év.
11 csomag 4 étkezéses fõzõtasakos kiszerelés.
Ízes Stroganoff - 4 adag (1 tasak)
Csilis makaróni - 4 adag (1 tasak)
Alfredo tésztája - 4 adag (1 tasak)
Rizses Teriyaki - 4 adag (1 tasak)
Tejszínes rizses ala king- 4 adag (1 tasak)
Tejszínes zöldséges tészta - 4 adag (1 tasak)
Kiadós tortilla leves - 4 adag (1 tasak)
Házi ropogós müzli - 8 adag (2 tasak)
Almás fahéjas gabonapehely - 4 adag (1 tasak)
Barnacukros juharszirupos zabpehely - 4 adag (1 tasak)
1 darab 0,7 literes vízszûrõs kulacs
18 darab - 118 milliliteres vizes tasak
20 darab víztisztító tabletta - minden tabletta 1 liter víz megtisztítására képes.
Fény és Kommunikáció:
Áramszünet esetén is rendelkezésedre áll saját fényforrás és a külvilággal sem szûnik meg a kapcsolatod.
1 darab 4 funkciós dinamós rádiós zseblámpa
Vészhelyzeti dinamós Am/Fm rádió
Mobiltelefon töltõ
Erõs fehérfényû LED lámpa
Vészhelyzeti sziréna
1 darab 5 funkciós túlélõ síp
biztonsági síp
folyadékkal töltött iránytû
jelzõ tükör
vízhatlan tároló rekesz
szikravetõ
1 doboz vízálló gyufa
1 darab 30 óráig égõ vészhelyzeti mécses
1 darab 12 óráig világító zöld vészhelyzeti fényrúd
Menedék és Hideg elleni védelem:
Ez a termékcsoport az idõjárás viszontagságai ellen nyújt védelmet. Megvéd a széltõl, napsütéstõl, hótól, esõtõl és az összes többi szélsõséges természeti jelenségtõl.
2 darab vészhelyzeti túlélõ hálózsák mylar fóliából
2 darab 16-20 órás kéz/testmelegítõ
1 darab kétszemélyes vészhelyzeti sátorponyva zsinórral
2 darab vészhelyzeti kapucnis esõköpeny
Kiegészítõk és Szerszámok:
Ezeket a termékeket úgy tervezték, hogy hasznodra váljanak bármilyen vészhelyzetben. Értékes segítség lehet étkezéshez, navigációs, szállítási, ön- vagy munkavédelmi probléma esetén.
1 darab hordozható ételmelegítõ
tüzelõanyag tablettával
1 darab fém kés, villa és kanál étkészlet
1 darab 0,5 literes fém bögre
1 pár bõr tenyérrészes munkavédelmi kesztyû
2 darab N95 Pormaszk* – vízálló és visszazárható biztonsági tasakban
1 darab 16 funkciós zsebkés
15 méter nylon kötél
1 darab multifunkcionális ásó
Szög kihúzó
Szekerce él
Fûrész él
Kalapács
3 különbözõ méretû csavarkulcs
Sörnyitó
Folyadékkal töltött iránytû
Vízhatlan tároló rekesz
1 csomag gyufa
2 darab tû
1 darab éles borotvapenge
horgászzsinór
úszók
horgok
*Az Egyesült Államok Országos Munkahely-biztonsági és Egészségvédelmi Intézete által jóváhagyott termék
Higiénia és Tisztálkodás:
Vészhelyzetben is jól jöhet, ha van nálunk a legfontosabb higiéniai termékekbõl. A személyes tisztaság megvéd a fertõzésektõl, a betegségektõl és a lehangoltságtól.
2 darab 24 részes Deluxe higiéniás csomag
2 darab fogkefe
2 tubus fogkrém
18 darab nedves törlõkendõ
2 darab szappan
2 darab sampon és hajkondicionáló
2 darab fogselyem-pálca
2 darab kéz- és testápoló
2 darab géldezodor
2 darab duplapengés borotva
2 darab kis fekete fésû
8 darab tisztasági betét/kötszer
2 darab arctörlõ kendõ
2 tubus borotvahab
6 csomag papírzsebkendõ
Elsõsegély:
Ezekkel az elsõsegély felszerelésekkel elláthatóak a kisebb sérülések és megvédenek a súlyos egészségügyi problémák kialakulásától vészhelyzet esetén is.
1 darab 65 részes Deluxe elsõsegély csomag
Egyéb:
Ezek a termékek segítenek levezetni a stresszt és gondoskodnak a kikapcsolódásról megerõltetõ, nehéz körülmények között is.
1 pakli francia kártya
1 darab jegyzetfüzet
1 darab kis ceruza
2 darab szemeteszsák a mérgezõ hulladéknak
MAFELSZ
03-05-2015, 03:44 PM
Uff....Õ beszélt
Ennek a topic-nak hamar vége lett:)
MAFELSZ
03-05-2015, 03:49 PM
Ja...meg kell szorozni kettõvel, ha egy hónapról van szó..Kivéve a hálózsákot, meg hasonlókat:)
Liofílizált kajákra gondoltál? Itt európában én csak a Mountain House-t találtam, azt is angliából rendeltem.De aztán feltúrtunk amerikai forrásokat, ahol ennél lényegesen olcsóbb, már-már magyar szemmel is olcsónak mondható liofílizált kajákat lehet rendelni. Csak a szállítást kell megoldani, mert nem szállítanak európába. De ez megoldható. Én is ajánlom mindenkinek ezeket.Szinte 100%-os tápérték megtartással 25 évig eltarthatóak. Nem mondom hogy "gurmé" kaják, de túlélõ körülmények közt kiváló.
WestBam
03-05-2015, 05:07 PM
Ja...meg kell szorozni kettõvel, ha egy hónapról van szó..Kivéve a hálózsákot, meg hasonlókat:)
Liofílizált kajákra gondoltál? Itt európában én csak a Mountain House-t találtam, azt is angliából rendeltem.De aztán feltúrtunk amerikai forrásokat, ahol ennél lényegesen olcsóbb, már-már magyar szemmel is olcsónak mondható liofílizált kajákat lehet rendelni. Csak a szállítást kell megoldani, mert nem szállítanak európába. De ez megoldható. Én is ajánlom mindenkinek ezeket.Szinte 100%-os tápérték megtartással 25 évig eltarthatóak. Nem mondom hogy "gurmé" kaják, de túlélõ körülmények közt kiváló.
Kérlek linkeket is tegyél be róla mert nekem így nem mond semmit.
Doom szerintem sima maggi meg knorr ilyen vízzel felöntõs tészta meg hasonlóra gondolt a kajáknál, ha nem akkor majd kijavít.
Itthon talán ez a legegyszerûbb és mivel mindennapi étkezésre is megfelel lehet belõle otthon nagyobb mennyiség. Egyedül egy bajom van vele, a 4 adag az nagyon szûk 4 adag, legyen inkább kettõ adag, illetve a benne lévõ por miatt célszerûbb egyben lefõzni a teljes mennyiséget. Amúgy ilyen bögrés levesport is érdemes lehet betenni, tényleg minimális helyet foglal de éhenhalás ellen pont megteszi. Könnyûnek is könnyû, így ha menni kell akkor tökéletes ez is.
akkor mi van az enyémben...
- 15db MRE
-10 db NRG-5
-15 db cseresznyés energia szelet
-3 kg szárított hús
-30 db müzli szelet
-5db multivitamin pezsgõtabletta
-5db sós mogyoró
-10 csomag mazsola
-100 db bcb víztisztító tabletta
-30 db koffein tabletta
-tatonka 1 literes fõzõedény
-5 doboz grill begyújtó
-25 db teamécses
-kanál
-1 db aquamira frontier pro
-5 db nedves wc papír
-2db konyharuha
-szivacs,mosogatószer
Dream_walker
03-05-2015, 06:33 PM
A múltkor megakadt a szemem a knorr meg a hasonlók zacsis instant kajáin, amik 10 perces fõzéssel megvannak. Szinte megdöbbenve tapasztaltam, hogy az összetevõk közül eltûntek az ízfokozók, a szinezékek, az állományjavítók, sehol egy guarmagliszt, egyszóval mindent kihagytak belõle, amitõl finom a zacskós kaja :D Már majdnem egészséges, bár aroma azért kell még hozzá. Szerintem belefér a csomagba az ilyen is, fél liter vízzel van egy két fõs (azért ne púpos tányérra gondoljon senki) kajád negyed óra alatt.
"3 kg szárított hús " Saját készítésû ?
A múltkor megakadt a szemem a knorr meg a hasonlók zacsis instant kajáin, amik 10 perces fõzéssel megvannak. Szinte megdöbbenve tapasztaltam, hogy az összetevõk közül eltûntek az ízfokozók, a szinezékek, az állományjavítók, sehol egy guarmagliszt, egyszóval mindent kihagytak belõle, amitõl finom a zacskós kaja :D Már majdnem egészséges, bár aroma azért kell még hozzá. Szerintem belefér a csomagba az ilyen is, fél liter vízzel van egy két fõs (azért ne púpos tányérra gondoljon senki) kajád negyed óra alatt.
Vagy drága a nyomdafesték ... :D Vagy csak szimplán nem írják rá , mert manapság kezdik figyelni az ilyen tartalmakat a vásárlók ....
"3 kg szárított hús " Saját készítésû ?...nem ..a kutyaboltból..:haha:...egy év a szavatossági ideje,de most a három éveseket bontom...a kutya imádja,van mindenféle kiszerelésben..szín tiszta hús..adalékok nélkül....finom...bár áztatás nélkül rágós...össze lehet darabolni és mehet levesnek...vagy és ez kipróbált...langyos vízben ázik egy negyed órát,majd bele morzsolod az NRG-t,finom vaníliás, húsos energia bomba...nem is leszel éhes egész nap...
MAFELSZ
03-05-2015, 07:10 PM
Kérlek linkeket is tegyél be róla mert nekem így nem mond semmit.
Doom szerintem sima maggi meg knorr ilyen vízzel felöntõs tészta meg hasonlóra gondolt a kajáknál, ha nem akkor majd kijavít.
Itthon talán ez a legegyszerûbb és mivel mindennapi étkezésre is megfelel lehet belõle otthon nagyobb mennyiség. Egyedül egy bajom van vele, a 4 adag az nagyon szûk 4 adag, legyen inkább kettõ adag, illetve a benne lévõ por miatt célszerûbb egyben lefõzni a teljes mennyiséget. Amúgy ilyen bögrés levesport is érdemes lehet betenni, tényleg minimális helyet foglal de éhenhalás ellen pont megteszi. Könnyûnek is könnyû, így ha menni kell akkor tökéletes ez is.
http://www.wisefoodstorage.com/doomsday
http://www.mountainhouse.eu/
instant levesek...inkább levestészták és vegeta vagy delikát..ugyan az ,csak olcsóbb...bele a szárított husi...nyami :szeret:
Írtad,hogy konzerv nem..de azért vedd figyelembe,hogy a sima löncshús eltarthatóság, térfogat ,súly,kalória értékben verhetetlen és nagyon olcsó...
Ha a kommersz kategóriába gondolkodunk egy napi menü így is kinézhet
1 db karcsú kenyér 100 gr---347 Kcal
5 db gyümölcsös müzli 100 gr 343Kcal
1 db value löncshús 400 gr 900 Kcal
1 db levestészta 200 gr 700 Kcal
1 db szõlõcukor 100 gr 375 Kcal
vegeta,vitamin pezsgõtabletta...súly kb 1 kg....2665 Kcal...ára....1120 Ft
st.jimmy
03-05-2015, 08:46 PM
...nem ..a kutyaboltból..:haha:...egy év a szavatossági ideje,de most a három éveseket bontom...a kutya imádja,van mindenféle kiszerelésben..szín tiszta hús..adalékok nélkül....finom...bár áztatás nélkül rágós...össze lehet darabolni és mehet levesnek...vagy és ez kipróbált...langyos vízben ázik egy negyed órát,majd bele morzsolod az NRG-t,finom vaníliás, húsos energia bomba...nem is leszel éhes egész nap...
wow!
melyik kutyaeledelesnél érdemes nézni? márka, típusok? ára?
a hús szárazanyagtartalmát nem tudom, de azt mondják, hogy kb 20 gramm tiszta fehérje van 100 g nyers csirkemellben, így ha leosztom a szárított hús kilós árát 5-tel akkor elvileg nagyon rosszul nem közelítem, hogy mihez viszonyítsam, hogy drága vagy olcsó...
elnéztem valamit?
mondjuk nem tudom békeidõben mennyire enném meg a kipróbáláson kívül, de elvileg Magyarországon a kutyakaja nem lehet emberre veszélyes, ezt elég szigorúan ellenõrzik...
wow!
a hús szárazanyagtartalmát nem tudom, de azt mondják, hogy kb 20 gramm tiszta fehérje van 100 g nyers csirkemellben, így ha leosztom a szárított hús kilós árát 5-tel akkor elvileg nagyon rosszul nem közelítem, hogy mihez viszonyítsam, hogy drága vagy olcsó...
elnéztem valamit?
mondjuk nem tudom békeidõben mennyire enném meg a kipróbáláson kívül, de elvileg Magyarországon a kutyakaja nem lehet emberre veszélyes, ezt elég szigorúan ellenõrzik...
--nálunk ez a favorit http://www.fressnapf.hu/premiere_best_meat_jutalomfalat_kutyaknak_szinhus_ csirke_4x250g/
...nem abszolute nem veszélyes emberre az állateledel...sok gyártó minõségi hitvallásában is benne van...és sok példa is van rá,hogy a kisgyermek oda ül falatozni a házikedvenccel...aztán jön a sikítozás,meg rohanás a háziorvoshoz...az meg jót mosolyog és megnyugtatja a szülõket,hogy nem kell pánikolni...ugyan az az étel az állateledel mint amit mi eszünk (honnan lenne más?),csak igazodik az állatkák igényihez....mondjuk õk egészségesebben táplálkoznak mint mi emberek...
....Sokan azt mondják milyen gusztustalan a disznó,mert fetreng a sárban és moslékot eszik....mert be van zárva és azt kap...de ha kiengednénk....
st.jimmy
03-06-2015, 07:54 AM
--nálunk ez a favorit http://www.fressnapf.hu/premiere_best_meat_jutalomfalat_kutyaknak_szinhus_ csirke_4x250g/
...nem abszolute nem veszélyes emberre az állateledel...sok gyártó minõségi hitvallásában is benne van...és sok példa is van rá,hogy a kisgyermek oda ül falatozni a házikedvenccel...aztán jön a sikítozás,meg rohanás a háziorvoshoz...az meg jót mosolyog és megnyugtatja a szülõket,hogy nem kell pánikolni...ugyan az az étel az állateledel mint amit mi eszünk (honnan lenne más?),csak igazodik az állatkák igényihez....mondjuk õk egészségesebben táplálkoznak mint mi emberek...
....Sokan azt mondják milyen gusztustalan a disznó,mert fetreng a sárban és moslékot eszik....mert be van zárva és azt kap...de ha kiengednénk....
ezt elég jó árnak számolom így, fehérje tekintetében kb olyan, mintha 2000 forintért vennéd a húst, csak ugye eláll a végtelenségig... zseniális!
ember kutyakaját akkor szokott enni még, ha nagyon a végefelé jár a nyugdíj (gondolom ezek a párizsi szerûek kerülnek elõ olyankor)... jobban ellenõrzik, hogy emberre ne legyen veszélyes, minthogy az állatnak egészséges legyen, szomorú, ha tényleg ez a mai magyar valóság
astonferi
03-06-2015, 08:50 AM
komolyan kutyakaját kell enni nem hiszem hogy nincs más megoldás
mellesleg szerintem nem véletlenül van külön kutya - macska és emberi kaja. én nem enném mert szerintem nem nekünk van csinálva.
pár év múlva kikészül a gyomrod vagy olyan bajod lesz amivel nem tudsz mit kezdeni majd.
3 gulyáskonzerv (nem csípõs, nem túl fõszeres), 1 kis szelet keserû csoki, 3 rágó, 1 liter víz + 3 fogpiszkáló. Az elsõ háromban van elég hús és zöldség és nem romlik meg. A kis csoki ad egy kis komfortérzetet, javítja a morált. A fogpiszkáló kell a hús miatt, a 3 rágó pedig egyértelmû hogy miért jó. 1 liter víz nekem elég lenne egy napra, nem szoktam túl sokat inni.
Látom hogy a konzerv ki van húzva, mert hogy túl nehéz. De igazából 30 napnyi élelmiszert nem hiszem hogy bele lehetne tenni 1 hátizsákba. Ha viszont van autó, akkor lényegtelen a súly.
mellesleg szerintem nem véletlenül van külön kutya - macska és emberi kaja. én nem enném mert szerintem nem nekünk van csinálva.
pár év múlva kikészül a gyomrod vagy olyan bajod lesz amivel nem tudsz mit kezdeni majd.
Intenzív ugatás, vonyítási kényszer (fõleg teliholdkor), mások szagolgatása, lihegés, morgás. :haha:
Viszont komolyan, szerintem érdemes lenne utánanézni, hogy mi van benne. Mert én most kíváncsi lettem. :)
(Csak azt tudom hogy Mel Gibson a Mad Max 2-ben és a Halálos Fegyverben is kutyakaját evett.) :D
WestBam
03-06-2015, 10:17 AM
Látom hogy a konzerv ki van húzva, mert hogy túl nehéz. De igazából 30 napnyi élelmiszert nem hiszem hogy bele lehetne tenni 1 hátizsákba. Ha viszont van autó, akkor lényegtelen a súly.
Ezen én is gondolkoztam.
Ha menni kell akkor nem vihetek egy zsákban csak kaját, sok fontosabb eszközt tennék inkább bele és minimális ennivalót: levespor, esetleg zacskós forróvízzel készíthetõ kaja amit fentebb is írtam. Némi kásának valót. Nem rossz pl. az instant krumplipüré sem. Egy zacsi sokáig elég (25 adag, 800g) és bár jobb tejjel felvõzni de simán vízzel is lehet. Mondjuk ez csak akkor jó ha folyamatosan el van használva, csak 1 év a szavatossága. Zsákba viszont jó ha menni kell.
Egy havi élelmet én inkább otthonra/menedékhelyre tudok elképzelni ami akármilyen vész esetén elvan, nem kell hûteni, sokáig fõzõcskézni. Ez pedig nagyrészt konzerves készkaja lenne. Benne van minden ami kellhet (nagyjából), élvezeti értéke egy ilyen helyzetben felérne egy gundelben elfogyasztott vacsival. Kis alkoholos fõzõn is elkészíthetõ, vagy esbiten, nem kell hozzá nagy tûz. Ezek mellé befõttes üvegben rizs. Az sem rossz és eláll sokáig, csak légmentesen kell lezárni, nem kell ezt sem hûteni. Ez még a téli hidegben sem fagy szét, a konzerv lehet eldurran, nem tudom.
Én ha készülnék egy hónapra ilyenekbe fektetném a pénzem. Hazai viszonylatok között ezek elérhetõ árú és hétköznapi fogyasztás során folyamatosan cserélhetõ készletet adnának. Ezen kívül minõségi napi élelmet is. Tudom Doomnak aki menni készül nem megfelelõ de szerintem sokunknak igencsak megtenné egy ilyenekkel teli éléskamra. Ezek mellé pedig lehet még vadászni is.
astonferi
03-06-2015, 12:44 PM
30 db 100g smack leves - 3 kg
15 db 120 g puha dobozos pástétom - 1,8 kg
4 doboz kétszersült 220 g/db kb. 80 szelet össz. 1 kg
4 doboz 500 g ( 4 * 125 g ) gyors rizs (16 adag ) 2 kg
4 doboz krumpli püré por 230g ( 8 adag ) 1,2 kg
10 db instant tészta ételek vegyesen 160 g átlag 1,6 kg
összesen kb 10 kg
súlyban elfér ugyan de cipelni szerintem terjedelmes mennyiség és mindig kell víz hozzá ( rizs , krumpli por. )
Pityubá
03-06-2015, 01:34 PM
wow!
elnéztem valamit?
Háát szerintem sem mérgezõ a kutyakaja, de nékem több hetes éhség kellene a kipróbálásához. :(
OFF
Kis történet:
Anno cégtõl munkatársak mentek Gorenje hûtõládákért a labanc sógorékhoz, és volt köztük "gyengén látó" aki kajált a feltûnõen olcsó húskonzervbõl.
Szóval az áruház parkolójának beton virágládáján ülve eszegetett belõle, ajánlva az olcsóságot a munkatársaknak is. A labancok meg az orrukat húzkodva járkáltak elõtte, persze nem mert néki senki sem szólni, vett belõle bõven itthonra is...
Persze többen tudták mit eszik, ne tudjátok meg évekig ugatással köszöntek néki a munkatársak :D
ON
akkor mi van az enyémben...
- 15db MRE
-10 db NRG-5
-15 db cseresznyés energia szelet
-3 kg szárított hús
-30 db müzli szelet
-5db multivitamin pezsgõtabletta
-5db sós mogyoró
-10 csomag mazsola
-100 db bcb víztisztító tabletta
-30 db koffein tabletta
-tatonka 1 literes fõzõedény
-5 doboz grill begyújtó
-25 db teamécses
-kanál
-1 db aquamira frontier pro
-5 db nedves wc papír
-2db konyharuha
-szivacs,mosogatószer
végül is ezen indult a kutyakaja dolog...a szárított húson....elmondom,hogy voltam már ilyen üzemben szerelni,kicsiben...nem ipari méret..inkább manufaktúra...
Döbbenet...az alkalmazottak, köpenyben,hajhálóban és kesztyûben dolgoznak...a konzervekben sok a belsõség és a nyesedék....ami egyébként az emberi termékek formázásánál keletkezik...csirke és disznóhús....nem romlott ételek és alapanyagok..a kutya,macska,ember csupán azért van külön mert mások az igényeink...ahogy Feri helyesen írta..hosszútávon táplálkozási problémák léphetnek fel..pl skorbut...
Alapvetõen az állatok érzékenyebbek a táplálékra mint mi emberek,a kitenyésztett állatok ,még inkább...de a vadállatoknak sem mindegy..pl egy vadon élõ farkas az oszlásnak indult dögöt is képes megemészteni...de két tábla csokival meg lehet ölni..
A másik lényeges különbség a fûszerek hiánya..az állatok nem igénylik...mellesleg nekünk sincsen rá ,az élvezeti értékén kívül,semmi szükségünk...sok emberi betegség ebbõl adódik..pl. fogszuvasodás...
Aztán ahogy az élsportolókhoz hasonlóan az állatoknak sem mindegy mit esznek..ez fõleg a zsírbevitelnél fontos...mást eszik egy agár, mást egy szánhúzó és mást egy házõrzõ...fontos a súlyfelesleg elkerülése ,mert a szívproblémák az elhízott kutyákat sújtják...a macskákban nem vagyok otthon...
Az energia tartalom..elgondolkodtató,hogy egy munkakutya egész nap képes extrém igénybevételnek kitenni magát egy helyesen megválasztott 250 grammos konzerven...de a szánhúzók is a túrákon némi szárított húst kapnak és zsírt..
Más...ha harminc napos készletet állítunk össze magunknak..fontos kérdés---ahogy írtátok mire készül?....
Más összeállítás kell egy bunkerésznek és más egy aktív menekülõnek,sok fizikai igénybevétellel....az elõbbi nagy mennyiségû,nagy élvezeti értékû és kis kalóriát tartalmazó étrendet válasszon...az étkezések kiváló idõtöltést biztosítanak és az evés élvezete tompítja az unalmat..lehetõség szerin fõzõcske is legyen bõven,hogy menjen az idõ.
Az aktív túlélõ kis súlyú,könnyen,gyorsan elkészíthetõ ételeket csomagoljon,óriási kalória tartalommal..még a sok is kevés lesz..mert kell az erõ...az élvezeti érték nem lényeges hiszen a következõ teendõn jár az agyunk..az étkezés inkább egy nyûg...
Tehát az állatokhoz hasonlóan mi is azt együnk amire szükségünk van és abból tartalékoljunk amire készülünk.Mpst még lehet válogatni úgyhogy hajrá.
st.jimmy
03-06-2015, 04:27 PM
nem mondta senki, hogy kutyakaját KELL enni, fõleg nem azt, hogy évekig! :D
ugyanakkor amit Doom linkelt az nehezen verhetõnek tûnik eltarthatóságban, minõségben és árban, ami a szárított húsok kategóriáját illeti... embernek hasonlót mennyiért lehet kapni? szerintem itthon nem is lehet nagyon, USA-ban, meg jól rárakják a prepper logót és +100% árrést
persze ha csinálsz magadnak szárítotthúst az is jó, de errõl van külön topic ha jól tudom
törölt tag -gl
03-06-2015, 05:32 PM
Komolyan kérdés, hogy mi van a kutyajakában?
Mi mostanában fõtt marhatüdõvel és minõségi táppal etetünk (a tüdõ kilója kb 200 ft, szárítva 500 ft-os száraztápoknak felelhet meg/kg a 60%-os víztartalomból ítélve)
Tapasztalatok:
LIDL táp
CBA táp
4% hús és állati származékok aminek 4% on belül 20% a hústartalma, tehát az egész hústartalom kb 1%
ebbe beletartozik a ledarált csõr, bõr, csontok, inak, romlott hús, stb. Fõleg olyan dolgok amit már kutyatápnak se lehetne eladni nagyobb darabban.
90% gabona, nyilván emberi fogyasztásra nem alkalmas (túlpermezetett, gombás, toxinos, lejárt, elázott, penészes gabonák fertõtlenítve)
szintetikus vitaminok.
kb 200ft/kg
Eredmény: kutya épp annyit evett belõle, hogy ne pusztuljon éhen.
Következõ fokozat:
Pedigréé Chappi és egyéb tápok
400 ft/ kg
a tartalma megegyezik a fentiekkel, a különbség annyi, hogy aromákkal és ízfokozókkal elérik, hogy az állat megegye:
az eredmény, egészséges kutyánál erõs hasmenés, vagy sárga, alaktalan széklet.
Következõ fokozat:
Fressnaps PREMIERE táp 40% tiszta hústartalommal
kilónkénti ár 800 forint
Ennyiért már színhúst kapni néhány hentesnél, de ezek már megfelelõ tápok, emberi fogyasztásra is alkalmas talán, de a hús minõségét meg merném kérdõjelezni (toxinos, lejárt, szabálytalanul tárolt, nyesedék, akármi lehet, a gabona szintén "selejt" vagy fogyasztásra nem alkalmas. Mellé adagolt növény, gyümölcskivonatok, algakivonat ásványi sók, stb.)
A kutya: sötét színû formált széklet, és kétszeres súlygyarapodás! (fele annyi is elég a kutyának, így az olcsó tápot rögtön dupla áron veszed úgy nem is olcsó)
Szóval nem tudom, miért is ennék kutyakaját?
Ajánlom figyelmetekbe:
http://diy.soylent.me/
Illetve (a fentivel együtt) a testépítõ és sportoló porokat, stb.
Én, ha fel kéne készülnöm valami szarra, biztosan porokat vennék.
Zacskóbicska
03-06-2015, 06:17 PM
Egyszerû az alapkérdés. Vinni kell 15 kiló mogyorót. (A csonthéjasra gondolok, nem az amerikaira.) A Földön ugyanis ez az egyetlen (ill. úgy tûnik, van még egy, de arról most nem írok) univerzális táplálék, ami 100 évig is biztosítja a szervezet fehérje, szénhidrát és vitamin igényét. Minden benne van. Kalória szempontjából fél kiló bõven elég lehet egy napra. Ha nincs ennyi mogyoró, akkor pótlásként ott a szárazbab. (Aranyásók Alaszkában) Füstölt hússal. A csokoládé is fontos, minél többet belõle, ha van. Ha nincs bab, jó a dió is, de végszükségben a rizs is jöhet a mogyoró mellé. Ezeknél az alapanyagoknál nincs gond a faggyal, idõjárás változásával, stb. Kevesebb, mint 20 kilónyi takarmánnyal vígan el lehet lenni egy hónapig, kevésbé vígan akár 2 hónapig is testi és lelki lepusztulás nélkül.
törölt tag -gl
03-06-2015, 06:30 PM
Nem rossz, én is hallottam errõl a mogyoró dologról, szuper fehérjeforrás, ráadásul megél magyarországon is!!! bár én az amerikaira gondolok....
A szárazbab is jó megoldás lehet, de nagy mennyiségben nálam az ilyenek (bab, lencse) hasmenést okoznak.
Zacskóbicska
03-06-2015, 06:43 PM
A hüvelyesek alapból tartalmaznak méreganyagot, ami jól táplált szervezetû egyéneknél rendszerint nem okoz problémát. Nem feltételezem, hogy rosszul táplált lennél, ezért a te esetedben nyilván valami egyéni érzékenység játszhat szerepet. Pótold a babot gesztenyével és dióval. Ugyanolyan jók, csak kevesebb tõlük a harsány biogáz.
Mit jelent?
HÚS: a levágott marha, sertés, birka, kecske tisztított húsát jelenti. A hús tartalmazhat harántcsíkolt vázizmot, nyelvet, rekeszizmot, szívet, nyelõcsövet, zsírszövetet és bõrdarabokat, inakat, idegeket és vérereket.
HÚSLISZT: állati szövetekbõl készült liszt. Nem tartalmazhat szõrt, patát, vért, szarvat, irhadarabokat, gyomortartalmat vagy bélsarat, a feldolgozás során elkerülhetetlen mennyiség kivételével. Nem tartalmazhat továbbá hozzáadott egyéb anyagot és 14%-nál több nem emészthetõ anyagot.
ÁLLATI EREDETÛ MELLÉKTERMÉK: levágott állatok tiszta testrészei, a hús kivételével. Tüdõ, vesék, agyvelõ, lép, máj, csont, vér, részben zsírmentesített, alacsony hõmérsékletû zsírszövet, gyomor és belek a tartalmuk nélkül. Nem tartalmaz szõrt, fogakat, patákat vagy szarvakat.
CSIRKE/PULYKA/BAROMFI HÚS: friss, csontos, vagy csont nélküli hús és bõr, amelyben nincs toll, fej, láb és belsõség. A csont a húshoz tartozik, hozzáadott csont nincs benne. Jellemzõen az emberi fogyasztásra feldolgozott nagyüzemi csirkék lehulló részeit használják fel (pl. farhát), illetve a filézés után megmaradó mellcsontot és húscafatokat. A „baromfi” megnevezés általában a nem állandó összetételre, minõségre utalhat.
CSIRKEMÁJ: kiválóan hasznosítható fehérjeforrás. A és K vitamint, ásványi anyagokat, foszfort, káliumot és sok aminosavat is tartalmaz.
BAROMFI MELLÉKTERMÉK: levágott baromfi tisztított részei, mint pl. szív, tüdõ, máj, vesék, láb, hasi részek, belek és fej. Nem tartalmazhat bélsarat vagy egyéb idegen anyagot, csak ami elkerülhetetlen a feldolgozás során (legfeljebb nyomokban).
HALHÚS: általában teljes, tisztítatlan hal, és a halfeldolgozás során leesõ nyesedékek. Ha nincs a hal fajtája konkrétan megnevezve, bármi lehet. A lazac elsõ osztályú fehérje- és zsírsav-forrás (Omega-3 és Omega-6).
HALLISZT: Tisztított, szárított és õrölt egész hal vagy haldarabok saját olajjal vagy anélkül. Kitûnõ Omega-3 zsírsav forrás.
ÁLLATI KIVONAT: Tiszta, kiselejtezett állati szövetekbõl hidrolízises lebontással elõállított por vagy folyadék. Nem tartalmaz szarvat, fogat, szõrt, patát vagy tollakat, legfeljebb nyomokban, ami elkerülhetetlen a feldolgozás folyamán. A kivonat elnevezése a tartalmára utal, tehát a csirkekivonat csirkébõl készül, a marhakivonat pedig marhából.
Az összesített adatok szerint, az általunk vizsgált szempontokat figyelembe véve, a huszonegy nedves kutyaeledel közül a Dr. Clauder’s (130 pont), a Happy Dog (125 pont), a Premiere (125 pont) és a Rinti (120 pont) érték el a legjobb pontszámot.
Végül a Happy Dog száraztáp vitte a prímet a maga harmincöt összetevõjével, melynek a végén a 0.01%-nyi szárított kagylóhúst is feltüntették. Jól szerepelt még a Hill’s is, a nagyon szûk középmezõnyt pedig számos sereghajtó követi. Óriási a szakadék az elsõ és az utolsó között. A legnagyobb meglepetést a Royal Canin okozta. A kizárólag címkék összehasonlításán alapuló tesztünkben a kifejezetten drága táptól több információt vártunk.
Az utolsó helyen „holtversenyben” a Tesco Value, a Coop sajátmárkás tápja, és a Brunos futott be, elõtte nem sokkal a Lidl terméke (Bellosan), és azonos pontot elérve a Chappi, a Darling, a Friskies, a Tesco Complete és az Aldi (Romeo) tápjai.
Tájékozódjunk!
törölt tag -gl
03-06-2015, 06:49 PM
Nagy mennyiségre gondolok, ha pl lencsefõzelék a menü, elsõ nap jól lakom tõle, a harmadik napon már "fosat"
törölt tag -gl
03-06-2015, 06:50 PM
köszi! a gesztenye jó!
de jól is jönne egy két (szelíd) gesztenyefa a kertünkbe :) de sajnos amúgy elég drága dolog.
törölt tag -gl
03-06-2015, 06:53 PM
Köszi! Ezek fontos infok, viszont kihagytad, hogy a Happy dog, Premiere és egyéb tápok kiemelten magas a premiere 40% HÚS tartalmúak. Az Aldis és Lidl táp pedig 1% hús, és 3% melléktermék. Gondolom nagyrészt pl csirkefej csirkénél. Azon nincs sok hús. De gondolom ami épp jön.
Köszi! Ezek fontos infok, viszont kihagytad, hogy a Happy dog, Premiere és egyéb tápok kiemelten magas a premiere 40% HÚS tartalmúak. Az Aldis és Lidl táp pedig 1% hús, és 3% melléktermék. Gondolom nagyrészt pl csirkefej csirkénél. Azon nincs sok hús. De gondolom ami épp jön.
..tanulság...jó ezeket megjegyezni és shtf esetén ha nincs más...a jobbakat kell falatozni....de emberi célra személy szerint a különbözõ szárított húsokat ajánlom,az biztos ,hogy szín hús...vizuálisan látszik,hogy az...a darálékok az már gyanús lehet...de inkább egy kis hasmas,mint az éhhalál...
Lekvár
03-06-2015, 07:21 PM
Jó dolgokat írtok...
Felmerült bennem egy kérdés: HOVA kell odaérnünk, hogy az egy hónapig tart?
Az piszok sok idõ, ha a "lezsírozott" túlélõhelyet kell elérnünk, az max 1, legeslegrosszabb esetben két hét lehet, különben TÚL messze van, el lehet felejteni.
(nem véletlen hogy a gyári összeállítások ilyen intervallumra szólnak)
Vagy ez az egy hónap kajamennyiség "bele a vakvilágba, az orrunk után" jelmondattal indul? :)
...nem biztos,hogy világvége...lehet csak egy meló Tengizbe...vagy olyan helyen ahol nem nagyon van bolt...
Zacskóbicska
03-06-2015, 07:38 PM
Ha egy hónapot beállítunk, csak be kell szorozni annyival, ahány hónapra készülsz. Vagyis felállítunk egyfajta standard-ot.
jut eszembe, emlékeztek még a jó öreg szocreál mogyorókrémre? Tipikus katonai kaja polgári megjelenési formája volt. Az igen! Igazi csodaszer volt.
WestBam
03-06-2015, 09:04 PM
Jó dolgokat írtok...
Az piszok sok idõ, ha a "lezsírozott" túlélõhelyet kell elérnünk, az max 1, legeslegrosszabb esetben két hét lehet, különben TÚL messze van, el lehet felejteni.
Vagy ez az egy hónap kajamennyiség "bele a vakvilágba, az orrunk után" jelmondattal indul? :)
Ez teljesen jogos. Egy havi élelmet cipelni... :duhos:
Egy havi élelmet eltenni a búvóhelyen az a tuti!
Ahol nincs bolt ott is van bolt, sõt, ott van csak igazán. Nem kell félned, ahol a legnagyobb a nélkülözés ott jelennek meg elõször a fekete árusok akik bolti ár sokszorosáért eladják a portékájukat mivel nincs választási lehetõséged. Erre sokan azonnal ráugranak, azonnali nagy bevételt hozó meló nagyobb rizikófaktorral pl. háborús szituban de ne gondold, hogy nem találsz eladó cuccokat. Ha fizetõeszközöd van mindened van :thumbup
Ha pedig erdõre megy az ember kivárni a valami végét akkor ne vigye, mint írtam ejtse el az élelmét.
yeahno
03-06-2015, 09:52 PM
Egyszer egy hónapig barnarizsen és zöldségeken, gyümölcsökön éltem.
Reggeli:
répa, zeller, karalábé, cékla, banán, alma, narancs, grapefruit, ananász, mandarin, kivi : reszelve egy tálban összekeverve
Ebéd:
barnarizs szétfõzve, kurkuma
Vacsora:
Ami ebédrõl maradt
Közben:
Teák, fõleg Roiboos, zöld tea, üresen
- Átlag napi 4x kaka, a rekord 7x (azt hiszem az ananászban és a grapefruitban van valami, ami nagy mennyiségben szórakozik az emésztéssel meg persze a rengeteg rost miatt)
- energikusabbnak éreztem magam, aktívabb is voltam
- az elsõ 2 héten nem ettem gyümölcsöket sem, de egyik nap ebéd közben elkezdett sötétedni a világ, ha nincs ott egy kóla automata szerintem ájulás lett volna a vége, de pár korty kóla visszatornázta a cukromat.
1 hónap után adtam hozzá halat, párolt zöldségeket, salátát, meg zabpelyhet, még 3 hónapig állt ebbõl a menü.
Egyébként ez még a mai népesség nagy részének is fejedelmi kosztnak számítana, nemhogy mondjuk 100 évvel ezelõtti, netán a háborús idõkben élõ embereknek, akiknek sokkal silányabb étrendjük volt.
fizetõeszközöd van mindened van
Ez igaz, és még cipelni is könnyebb. Azt olvastam hogy a dohány, kávé, pálinka, esetleg lõszer szokta felvenni a fizetõeszköz szerepet SHTF esetekben. Meg persze az arany, ezüst.
Esetleg további ötlete valakinek hogy mik lehetnek még értékesek barterhez?
mmilan21
03-06-2015, 10:23 PM
Esetleg további ötlete valakinek hogy mik lehetnek még értékesek barterhez?
Tûzgyújtó eszközök, fegyverek(csak óvatosan), víztisztító, elemek (ideig óráig), napelem, elektromos áram, fertõtlenítõ szerek/anyagok, egy idõ után (1 hónap) a só, üzemanyagok, manuális kézi erõvel mûködõ eszközök, ...
Kinek mi a fontos és mire van szüksége.
Akkor az "átlagzombi" sem feltöltõkártyát akar majd venni a nála is okosabb telójához. :haha::haha:
yeahno
03-07-2015, 12:00 AM
Ja meg a gyógyszereknek biztos nagy értékük lesz, fájdalomcsillapítók, antibiotikumok, nyugtatók
Na meg persze a http://www.youtube.com/watch?v=I5zsnluuM48
astonferi
03-07-2015, 05:46 AM
.lehet csak egy meló Tengizbe ahol nem nagyon van bolt...
Tengizben volt bolt az volt az 1 -es épület
Jó dolgokat írtok...
Ha egy hónapot beállítunk, csak be kell szorozni annyival, ahány hónapra készülsz. Vagyis felállítunk egyfajta standard-ot.
Lekvár
03-07-2015, 06:39 PM
Kinek mi a fontos és mire van szüksége.
Nagy igazság!
Emlékeztek a Tizedes meg a többiek c. filmre?
Az elején amikor motorral menekült, lemerült az akkuja, cérnával fizetett. A mester meg hálálkodott, hogy az asszony hogy fog örülni. Mikor meglátta, mennyi cérnája van, emelni akarta az "árat"
ÉÉÉS a frappáns mondat, ami mindent überel: "Onnan van cérna, ahonnan neked az akku..." :haha:
5176
..a korábban tárgyalt kutya kaja,szárított hús,..most bontottam egyet a kutyának,egyet el is nyammogok,finom nem zavaróan édeskés,könnyen rágható..
Pityubá
03-08-2015, 06:05 PM
5176
..a korábban tárgyalt kutya kaja,szárított hús,..most bontottam egyet a kutyának,egyet el is nyammogok,finom nem zavaróan édeskés,könnyen rágható..
Jófajtának néz ki a szárított hús, vajon gyártanak belõle külön emberi fogyasztásra is ?
Légyszi 3 nap múlva is mond el a véleményedet róla.
Ha minden oké akkor én is megkóstolom a szárított húst. 5177
Ez most nem vicc, komolyan érdekel a dolog. Hoppá hol is vetted ?
Jófajtának néz ki a szárított hús, vajon gyártanak belõle külön emberi fogyasztásra is ?
Légyszi 3 nap múlva is mond el a véleményedet róla.
Ha minden oké akkor én is megkóstolom a szárított húst. 5177
Ez most nem vicc, komolyan érdekel a dolog. Hoppá hol is vetted ?
kisebb kiszerelésekben is...de úgy drágább/kg....úgy már ettem korábban,hogy feldaraboltam apróra, forró vízbe áztattam negyed órára és belemorzsoltam egy NRG-5 kockát...finom és laktató...mindent ki kell próbálni...
http://www.fressnapf.hu/premiere_best_meat_jutalomfalat_kutyaknak_szinhus_ csirke_4x250g/
Pityubá
03-08-2015, 06:25 PM
http://www.fressnapf.hu/premiere_bes...csirke_4x250g/...vannak kisebb kiszerelésekben is...de úgy drágább/kg....úgy már ettem korábban,hogy feldaraboltam apróra, forró vízbe áztattam negyed órára és belemorzsoltam egy NRG-5 kockát...finom és laktató...mindent ki kell próbálni...
Errõl van szó és ezért nem vettem viccnek a dolgot, tán mások is tanulnak belõle, elvégre jól tárolható vészhelyzeti kaja.
A dezoxidáló, amit beletesznek a tasakba az a páramentesítõ ?
Zacskóbicska
03-09-2015, 06:53 AM
Dél-Afrikában élelmiszerboltokban kaphatók emberi fogyasztásra ilyen szárított húsok (zerge, antilop, sõt még krokodil is). Én az antilkopot kóstoltam, jóllakott embernek elég szar, de simán ehetõ. Az ötlet biztos, hogy ragyogó.
Nealden
03-09-2015, 07:19 AM
Szomszéd tegnap kivette a több hetes pácból a disznóhúsokat. Az egész kertet belengte a pácszag :). Átfûzte, majd fellógatta õket ma reggelig. Odaléptem kérdezgetni :)
- Holnapig szárítom...
- Miért?
- Megy füstre...nedvesen nem mehet. Nem fogja meg.
- Lehetne az egészet csak szárítani...van ilyen eljárás nem? (kérdeztem)
- Én még nem hallottam...két dolog kell a tartósításhoz szerintem: FÜST, SÓ. Utána akár egy évig is ellóghat...nem megy tönkre. A füstölés külön tudomány. Nem mindegy a fa, nem mindegy milyen száraz, nem mindegy mikor. Ennek egy két napig több szakaszban aláfüstölnek majd.
Kirándulófiú
09-19-2015, 02:05 PM
Egyszerû az alapkérdés. Vinni kell 15 kiló mogyorót. (A csonthéjasra gondolok, nem az amerikaira.) A Földön ugyanis ez az egyetlen (ill. úgy tûnik, van még egy, de arról most nem írok) univerzális táplálék, ami 100 évig is biztosítja a szervezet fehérje, szénhidrát és vitamin igényét. Minden benne van. Kalória szempontjából fél kiló bõven elég lehet egy napra. Ha nincs ennyi mogyoró, akkor pótlásként ott a szárazbab. (Aranyásók Alaszkában) Füstölt hússal. A csokoládé is fontos, minél többet belõle, ha van. Ha nincs bab, jó a dió is, de végszükségben a rizs is jöhet a mogyoró mellé. Ezeknél az alapanyagoknál nincs gond a faggyal, idõjárás változásával, stb. Kevesebb, mint 20 kilónyi takarmánnyal vígan el lehet lenni egy hónapig, kevésbé vígan akár 2 hónapig is testi és lelki lepusztulás nélkül.
Mi lenne a másik "Univerzális Táplálék" ?
A mogyoró jól hangzik mert én vegetáriánus vagyok.
üdv
Pityubá
09-19-2015, 07:17 PM
Esetleg EZ (http://moose.hu/3600-kalorias-energiaszelet.html) is lehetne a csomagban.
http://moose.hu/media/catalog/product/cache/1/thumbnail/140x140/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/f/w/fw36.jpg (http://moose.hu/3600-kalorias-energiaszelet.html)
suuperbus
09-20-2015, 07:30 AM
Tennék a csomagba szárított marhahúst, nagyon finom, de sajnos nagyon drága, 750 forint egy zacskó ami 25 szárított hús. A Culinarisban vettem, akkor éppen leárazták. Leértékelve is drága volt, de annyit olvastam róla, hogy meg kellett kóstolnom, tényleg nagyon finom!
http://www.culinaris.hu/images/item_image/original/16821.jpg
Morpheus
09-20-2015, 11:34 AM
Mit tennék? Egy oldal szalonnát meg öt vekni kenyeret.
Lekvár
09-20-2015, 02:30 PM
Mit tennék? Egy oldal szalonnát meg öt vekni kenyeret.
Tudjátok, Morpheusnak van igaza, de nagyon!
Mindenféle energiabombától, csokitól, sûrítménytõl már pár nap után hányni lehet, viszont az oldalszalonnát kenyérrel, hetekig lehet zabálni.
(Persze egy kis hagymát "zsákmányolni" kell hozzá!:D)
Egyszer két hétig össze volt drótozva az állkapcsom, csak egy foghézagon keresztül tudtam kajálni egy vékony csövön.
Minden tápszert, leturmixolt energia sûrítményt kipróbáltam, és kolbászról, szalonnáról álmodtam kenyérrel...
Az álmokat komolyan kell venni! :D
fater.lajos
09-20-2015, 03:39 PM
A szovjet hadsereget fél hátizsák napraforgó maggal küldték Európába. Az édességet meg zabrálták hozzá...:haha:
Ha szalonnát kapnak az olajos mag helyett, akkor meddig mennek?
suuperbus
09-26-2015, 08:26 PM
A szovjet hadsereget fél hátizsák napraforgó maggal küldték Európába. Az édességet meg zabrálták hozzá...:haha:
Ha szalonnát kapnak az olajos mag helyett, akkor meddig mennek?
Orosz kását mindig tudtak fõzni az azt hiszem hajdinából vagy árpából. Volt azért ott amerikai húskonzerv is, kaptak rendesen a szövetségeseiktõl, mert addig is lekötötték a németeket.
Azért a mai oroszok már nem ugyanazok. Tavaly emlékszem igazi katasztrófaként tálalták, hogy Moszkvában leesett a hó! És nyilatkoztak is a derék moszkvaiak. mennyire nehéz ez, elakad a terepjáró, csúszik az út, befagy az úszómedence. Kemény lehet, tényleg. :)