View Full Version : Elbirtoklás
törölt tag -gl
03-07-2015, 07:04 PM
Külterületen, rendes környéken találtam egy olyan ingatlant, ami 5-6 éve ürülhetett ki és 2 éve nem észlelhetõ mozgás benne. Tehát nem járt arra a tulaj, sûrû erdõ, 25 négyzetméteres, emeletes téglaház, felnyitva, de látszólag nem feltörve, rongálás nyomai nem észlelhetõek, gázzal mûködõ hûtõ, sütõ, bögrék, üvegpoharak, ruhák, ágyak, takaró, külön felépítve kb 20 négyzetméteres nyárikonyha szobával, feljebb egy összedõlt faépítmény, borospince, a 3 épület között meg egy félkész háromszög alakú emeletes ház elég jó alappal. Környéken rendezett külterületi ingatlanok, szõlõk, gyümölcsösök. (bûnözés szinte 0) A telek 150x40 es lehet, tiszta gaz, 3-4 méteres dzsumbuj, még így tél végén is alig lehet átlátni rajta.
Birtokba vétel mûködhet? Kicsit rendet rakni, ott tölteni a hétvégéket, stb? Közvetlen a házak környékén kicsit leirtani a gazt?
Az ilyen birtokba vételrõl tapasztalatok?
törölt tag -gl
03-07-2015, 07:07 PM
Érdekesség, hogy 2013-ra szóló 8 darab egy napra szóló 90%-os vonatjegyet találtunk a nyári konyhában (hogy mit akarhatott ott 8 ember kezvezményes jeggyel, megnézte a család a nagypapa házát?). De azóta nem nagyon észlelhetõ mozgás, minden évben megnéztem a helyet azóta. Csak rohad lefele az egész. Gondolom ami kellett a talán rokonoknak elvitték, de pl van ahol még egy kis TV is van illetve rengeteg olyan dolog, amit már rég elhordtak volna a fosztogatók (vizes ballonok, stb)
mzperiksz
03-07-2015, 07:10 PM
Tudom hogy köcsög vagyok, de remélem eltöri kezed-lábad a tulaj ha ott talál.
Miért nem kérdezed meg a tulajdonost? Ha nem kell neki a hely, akkor gondolom hogy fillérekért odaadná neked. :)
törölt tag -gl
03-07-2015, 07:16 PM
Hát nem tudni ki lehet a tulaj, de ha ennyire nem tartja rendben miért lenne baj, ha rendbehoznám? köbüköcsi-bácsitól meg már megszoktam a beszólásokat, hát remélem nem vernek agyon. :) az elbirtoklás elméletileg nem törvénysértõ dolog. Ha jóhiszemûen használom a képzõdményt és a tulajdonos elsõ felszólítására távozom. De továbbra is egy lehetõségként tekintek a dologra, szerintem mivel 2 éve "rohad" már az egész, valószínûleg az enyészeté lesz.
gyûjtögetõ
03-07-2015, 07:23 PM
az elbirtoklás egy hivatalos procedúra ami soksok évig tart nem az amire te gondolsz hogy csak fogod magad és odaköltözöl
törölt tag -gl
03-07-2015, 07:28 PM
Akkor felejtsem el a helyet? Pedig azért nem minden nap talál az ember nyitott, félig kipakolt, de még viszonylag ép lakható házat egy erdõs területen, ami ráadásul csak kocsival megközelíthetõ, vagy egy óra sétával.
mzperiksz
03-07-2015, 07:38 PM
5:44. § [Az elbirtoklás feltételei és jogi hatása]
(1) Elbirtoklás útján megszerzi a dolog tulajdonjogát, aki a dolgot ingatlan esetén tizenöt, ingó dolog esetén tíz éven át sajátjaként szakadatlanul birtokolja.
5:47. § [Az elbirtoklás kizártsága]
(1) Aki bûncselekménnyel vagy egyébként erõszakos vagy alattomos úton jutott a dolog birtokához, elbirtoklás útján nem szerez tulajdonjogot.
Akkor felejtsem el a helyet?
Szerintem ha megtalálod a tulajt, akkor biztosan eladja neked nagyon olcsón. Ha neki nem kéne, akkor jelenleg neki csak púp a hátán az az ingatlan.
törölt tag -gl
03-07-2015, 07:53 PM
Még 2 éve ha jól emlékszem találtam egy hirdetést, de ez nem biztos, napok óta keresem, de nem találtam.... A ház alapján nehéz lenne megtalálni a tulajt, valószínûleg nem is helyi, talán nem is nagyon érdekli a hely, mármint a házak állapota biztosan hidegen hagyja, ami kellett neki, elvitte valószínûleg.
De ha meg is keresem a tulajt a hely "rejtettsége" megszûnik, ha meg nem akarná eladni? Amúgy meg lehet 10 évig ott állna gazdátlanul.
Elbirtokolni nem feltétlenül szeretném, az hosszú idõ.
Tehát nem is arról beszélek.
Inkább arról, hogy azzal, hogy ott vagyok, megjavítom a házat, letisztítom a terepet, rendet rakok, berakok pár kínai napelemes lámpát. Ültetek pár növényt, stb. Azzal az elbirtoklás vagyis a birtokba vételt valósítom meg ugye, ami még nem sért törvényt ha nem rongálok, nem? Tehát most az nem lenne ez esetben birtokháborítás.
törölt tag -gl
03-07-2015, 08:00 PM
Ez az egész valami helyi kisöreg élete munkája lehetett, utána meghalt, az örökösöket pedig valószínûleg nem nagyon érdekli az egész. Nem hiszem, hogy értik, hogy mennyi minden van ott, hogy kb lehetne ott élni. Õk csak 3-4 lepusztult viskót látnak meg 3 méteres gazt, szakavatott szemek nélkül én is csak ennyit látnék.
Lehet, de ha odamész, elõfordulhat hogy bajod lehet belõle. Nem érdemes kockáztatni. Ha megtalálod õket, szerintem eladják. Ha nem, akkor szerintem felejtsd el. Esetleg jelöld be a helyet a SHTF térképeden. :)
törölt tag -gl
03-07-2015, 08:40 PM
Igen, bár a jelenlegi állapotában rendbehozatalra szorulna. Mármint túlélésre ez így nem alkalmas, több hét munka lenne rendbehozni.
Egyébként most így tél végén is csak úgy tudtuk megközelíteni, hogy nagy nehezen átvergõdtünk a sûrû, szúrós gazon. Tavasztól õszig szerintem szinte teljesen megközelíthetetlen ez a hely, talán ennek köszönhetõ, hogy még nem szedték szét.
De azt nehezen tudom elképzelni, hogy az örökösöket tényleg érdekli a hely, (a tulaj valami kisöreg lehetett aki meghalt valószínûleg)
Hát megvenném, ha normális áron felkínálnák, de a fene se tudja. 2 millió körül vannak arrafele a telkek annyit meg nem fogok kifizetni semmiért jelenleg. annyira nem jó azért.
törölt tag -gl
03-07-2015, 10:14 PM
Hm, egyáltalán mik lehetnek a jelei annak, hogy arrafele rosszarcú emberek, vagy hajléktalanok jártak? Hajléktalanok jelenlétére mi utalhat?
Pl, hogy tûzhely, hûtõ, poharak helyükön vannak, nincs szemét, könyvek a polcon, régi kis TV a házban a helyén?
Ez utalhat arra, hogy nem jártak ott hajléktalanok, vagy nem törték fel?
Mert azért az is furcsa, hogy csak úgy nyitva van az épület. (az egyik épületen a lakatot konkrétan egy laza szög tartotta) de ott 2 éve nem járhatott szerintem senki. Viszont az is lehet, hogy feltörték és visszanyomták azt a szöget, hogy ne legyen feltûnõ, vagy késõbb visszatérhessenek.
Másrészt mi lehet az a 8 darab 2013-as 90%-os vonatjegy? ez mire utalhat? rokonok, örökösök lejöttek?
Veszélyes lehet egy ilyen hely?
Mit gondoltok?
Csak azt mondom hogy nehogy bajba keverd magad vele. Írtad a múltkor hogy más miatt is gondban vagy, úgyhogy nem éri meg hogy új probléma jelenjen meg. Hogy mennyi a telekár és mennyi annak a teleknek az ára, amitõl valaki meg akar szabadulni, az két nagyon különbözõ pénzösszeg. ;)
A. L. Ias
03-08-2015, 07:18 AM
Én is pesszimista vagyok a dologban, de ha rám hallgatsz azt csinálsz, amit akarsz! :)
Ha tényleg örökség van a dolog mögött, nyûgös dolog lehet megszerezni. Az örökösök számon tartják azt az ingatlant, csak nem tudnak megegyezni rajta. Legalábbis ez szokott elõfordulni. Mindenki szeretne belõle minél több pénzt látni, így irreálisan magas áron akarják eladni. Ezért is nem sikerült még. Normál piaci áron (vagy alatta egy kicsivel) már sikerült volna. Bár te látod mennyire "pörög" az ingatlanpiac a környékén.
Ha vevõként jelentkeznél, felcsillanna a szemük a pénz lehetõségére. Az árból pedig nem szoktak engedni, mert akkor túl kicsi a rész ami jut egy-egy örökösnek.
Megoldás lehet, ha a szomszédokat kérdezed meg (már amennyiben vannak), hogy kié a porta. Utána megpróbálod megkeresni a tulajt vagy tulajokat. Esetleg kikéred a tulajdonlapot a földhivataltól. És ha sikerrel jártál, nem mint vevõ, hanem mint "bérlõ". A porta rendbetételéért használnád a kertet. Lehetõleg éves ciklusokban meghosszabbítva.
...behatolni,más tulajdonában lévõ ingatlanra, ha annak területe jól körülhatárolható...bûncselekmény..
....elbirtoklás...jogi fogalmat..a következõk miatt találták ki és ez indokolja az idõtartalmat is ...amit Mzperx idézett..a dolog karbantartása,állagmegóvása,ennyi idõ alatt az életszerûen benne élõ tulajdonostárs annyi idejét és pénzét felemészti,hogy jogot formálhat a teljes ingatlan tulajdonjogára....ez fõleg olyan esetekben fordul elõ ahol örökösök,társtulajdonosok,volt házastársak telekkönyvbe tulajdonosként ugyan be vannak jegyezve,de nem foglalkoztak az ingatlannal,nem fektettek bele sem pénzt,sem energiát,
...és fellelhetetlen a társtulajdonos vagy cselekvõképtelen vagy elvárhatatlan tõle az ingatlan gondozása (pl Amerikába él)..ez esetekben a bent lakó tulajdonostárs ,az idõ elteltével indítványozhatja a teljes tulajdonjog bejegyzését...
...tehát az hogy lefoglaljuk magunknak...mert csak...mert nincs ott senki...és ott élünk 20 évet és gondozzuk...nem elbirtoklás hanem bûncselekmény...
Természetesen helyi önkormányzat megkeresheti,felszólíthatja,bírságolhatja a tulajdonost....parlagfû irtás,ingatlan adó...sõt le is kaszáltathatja a tulajdonos költségére..aztán mikor összegyûlik az összeg,végrehajtást kér az önkormányzat az ingatlanra és állami tulajdonba kerül.
Zacskóbicska
03-08-2015, 08:27 AM
El kell menned a Földhivatalba és kikéred a helyrajzi számot, valamint a tulajdonos adatait. Ez 2000 Ft-ba fog fájni. Utána fel tudod venni velük a kapcsolatot. Ha nem akarják eladni, alkudj ki valami olcsó bérleti díjat. (Pl. a rendben tartás, stb.) Minden más megoldás veszélyes és a kockázat semmiképpen sincs arányban a várható haszonnal.
raktaros
03-08-2015, 08:30 AM
Nekem is hevert így egy örökölt ingatlan. Nem foglalkoztam vele, mert messze van, évi 1x-2x lekaszáltam, ne legyen belõle gond.
Mégsem örültem neki, mikor egyszer majdnem teljesen szétrúgva találtam az ajtót...
(Eladni nem akartam, mert amennyit adtak volna érte, azzal nem lettem volna kisegítve.
Aztán jött egy vevõ, aki jobb áron megvette volna, de halogatta, mire megvette volna, meggondoltam magam és belekezdtem a felújításba.)
törölt tag -gl
03-08-2015, 02:10 PM
Végül úgy döntöttem átmeneti hely marad. A közelben van, gyakran túrázunk arra és 1 óra gyalogútra van a várostól, szóval jó lehet pihenõhelynek, vagy esõ elõl bemenkülni, rendet rakok benne kicsit, de ennyi. Nem bolygatom. Ez így talán rendben lehet.
Törölt_fórumtag2
03-08-2015, 03:16 PM
A székely nagyapám egy törvényt nagyon belém vert: " fiam, ami a tiéd, az a tiéd, azt másnak oda ne add, de a másét soha ne kívánd meg".
Nem értem, hogy glassbox tagtársnak miért kell az állandó kavarás, stressz. Szinte mindig, az egyenes út a legjárhatóbb.
Nekem is vannak itt-ott földjeim, ha valaki ráköltözne, szeretné "elbirtokolni", igen pórul járna.
A föld, a ház mindig valakié. Gondolom, nem a rózsadombi részen van, hanem kicsi és szegényes. Hogy juthat eszedbe a másét elvenni?!
Nálunk csak a legrosszabb gettókban fordul elõ önkényes lakásfoglalás, de még ott se sûrûn.
Törölt_fórumtag2
03-08-2015, 03:41 PM
Ja, itt is a cigányokra jellemzõ.
Nálunk nem, hanem leginkább a hajléktalanok, illetve a hajléktalan drogosok csinálják.
De amúgy ami nem szörnyû környék, ott üresen állnak a házak, kitéve eléjük hogy "eladó" és senki nem költözik be, senki nem megy be, senki nem lopja szét.
a
Végül úgy döntöttem átmeneti hely marad. A közelben van, gyakran túrázunk arra és 1 óra gyalogútra van a várostól, szóval jó lehet pihenõhelynek, vagy esõ elõl bemenkülni, rendet rakok benne kicsit, de ennyi. Nem bolygatom. Ez így talán rendben lehet.
Btk. 221. § Magánlaksértés
Magánlaksértés
221. § (1) Aki más lakásába, egyéb helyiségébe vagy ezekhez tartozó bekerített helyre erõszakkal, fenyegetéssel vagy hivatalos eljárás színlelésével bemegy, illetve ott bent marad, vétség: 2 év.
(2) bûntett: 3 év, aki másnak a lakásába, egyéb helyiségébe vagy az ezekhez tartozó bekerített helyre, az ott lakó vagy azzal rendelkezõ akarata ellenére vagy megtévesztéssel
a) éjjel,
b) fegyveresen,
c) felfegyverkezve vagy
d) csoportosan
bemegy, vagy ott bent marad.
..igaza van Oaklandnak...nem nyugszol amíg tintás nem lesz az ujjad...:(
törölt tag -gl
03-08-2015, 08:11 PM
Álljunk meg egy szóra :)
1: az általad idézett szöveg szerint nem meríteném ki a magánlaksértést. De a törvények nem értünk, hanem ellenünk vannak.
2: valaki ott hagyta rohadni az öregapjának élete munkáját, düledezik, a házak fele összeomlott, belepi a gaz, csúnyán kirámolták és most ott áll arra várva, hogy valaki széthordja, odaszarjon, felgyújtsa. A terület nincs elkerítve.
MIÉRT is lenne, fõleg egy prepper fórumon! Baj az, ha egy ilyen csunyán gondatlanul elhagyott ingatlanban rendet rakok?
Építenék én sajátot.
Egyenlõre a saját telkünket nem tudom megvédeni, mérgezik a kutyákat, bepofátlankodnak, semmit sem tehetek.
Építeni meg nem építhetek akárhova, dolgoznom kell, meg kell venni, hogy is mondják?
Matrix, a rendszer részei vagyunk.
Miért is lenne baj, ha egy elhagyott, elhanyagolt épületet minden rossz szándék nélkül néha használnék?
Komolyan nem értem. Nem értem. Egyszerûen nem értem. Nem, értem.
Az eredeti tulajdonos valószínûleg már halott, ez egy elhagyatott, elhanyagolt terület hanyag, nemtörõdöm örökösökkel.
mzperiksz
03-08-2015, 08:46 PM
Azért b+ mert nem a tiéd.
Álljunk meg egy szóra :)
Miért is lenne baj, ha egy elhagyott, elhanyagolt épületet minden rossz szándék nélkül néha használnék?
Komolyan nem értem. Nem értem. Egyszerûen nem értem. Nem, értem.
Scabiosa
03-08-2015, 09:08 PM
Szerintem próbáld meg; szíved joga. Amúgy még egyet is értek veled, Glassbox, egyrészt mert nem egyszerû elindulni, ha el akarod kerülni a szokásos csapdákat, másrészt mert ingóság is, ingatlan is sokszor sokkal jobb, megbecsültebb helyen van egy idegennél, mint a jogos örökösénél. Inkább azt látom, hogy az utód méltatlan rá, hogy fenntartsa, amit a nagyszülõk, szülõk teremtettek. Ha nem vágynék valami jóval biztosabbra, talán én is bepróbálnék egy ilyet.
Nealden
03-08-2015, 09:12 PM
No és akkor mivan, ha a tulajdonos is a "rendszer" miatt nem tud lépni a saját területén egyrõl a kettõre? Sõt, már csak álmodozgat róla, hogy majd egyszer ha úgy lesz...Legalább mi "rendszer" lakók egymást ne fosztogassuk ha nem muszáj. A földhivatalban mindíg be van jegyezve valaki...be kell sétálni és belenézni ki a tulaj...amennyiben ezt látod: Magyar Állam....nem szóltam, uccu neki hajrá :).
Scabiosa
03-08-2015, 09:22 PM
Akkor az eredeti tulaj marha boldog lesz, hogy Glassbox helyette újítgat, fejlesztget, élhetõbbé teszi, amire õ nem volt képes. Aztán más dolga nincs, mint újra igényt tartani a helyre. Ezt bele kell kalkulálni. Nem látom a problémát... az jobb, ha évtizedekig fosztogatják, és rongálják? Elõbb-utóbb az utolsó téglát is elhordják, és az utolsó fát is kivágják az ilyen telkeken. Itt a környék ilyenekkel van tele. Inkább látnék önjelölt otthon-foglalókat, akik valamelyest védik is a rég ellehetetlenített tanyákat, minthogy ezért állandó tömeges sáskajárás legyen, az utolsó mozdítható filléres vacakig, mint ahogy most van.
Nealden
03-09-2015, 06:21 AM
Abszolút elfogadhatatlan számomra, hogy úgy gondoljátok a tulajjal nem kellene egyeztetni errõl. Ellenben tényleg nem jó mindig egyetérteni mindenben. Önjelölt otthon-foglalókat meg látok eleget.
Törölt_fórumtag2
03-09-2015, 07:00 AM
Kedves "elbirtoklásra" hajlamosak!
Azért megkérdezném, hogy a tulajdonjog fogalmával tisztában vagytok-e?
Azzal is, hogy mit jelent keményen megdolgozni valamiért, utána szenvedni érte, hogy meg tudd tartani?
Persze, mindezt munkából... Ne a könyebb utat keressétek, mindig az a rögösebb...
Lehet nyafogni, hogy milyen szar a világ, milyen nehéz elkezdeni a gyarapodást, megélni stb. Mindig gondoljatok arra, hogy nem csak nektek ilyen kegyetlen az élet, hanem mindenkinek.
Aki nem akar a rendszer része lenni, semmilyen formában, az kiköltözhet az afrikai dzsungelbe. Ott nincsenek törvények, rend, arrafelé az erõsebb uralkodik. Elég gyorsan meg lehet tanulni, hogy mit jelent társadalmi szabályok nélkül élni.
yeahno
03-09-2015, 09:24 AM
Jó szándékú lakásfoglalóval nem lenne problémám.
Viszont a jó szándék ott kezdõdik, hogy elõször megkérdezzen engem is mint tulajt hogy használhatja-e a helyet.
Ha egyszer összefutnék véletlenül valakivel aki csak úgy öncélúan rendezkedett a házamban - amivel én valamilyen okból nem tudtam törõdni - biztos nem arra gondolnék hogy pusztán a jó szándék vezérelte és teljesen ártatlan.
Nem tudnám hogy elvitt-e valamit, vagy amirõl azt állítja hogy az övé, az tényleg az, vagy hogy mit csinált ott, elrabolt, fogva tartott, megerõszakolt valakit.
Ennek kapcsán már csak azért sem érdemes ilyen helyeken kószálni mert mi van ha egyszer történik a házban valami, mondjuk beköltözik két hajléktalan és az egyik megöli a másikat, lehet hogy eltelt már fél év is az utolsó látogatásod óta de az ujjlenyomataid attól még ott lesznek és nehéz lesz kimagyarázni a magyar rendõrök elõtt.
Nekem megérné azt a 2000 Ft-ot hogy felkutassam a tulajt.
Zacskóbicska
03-09-2015, 11:40 AM
Anno, mikor még nem töltöttem a nyarakat folyamatában az erdei lakomban, mindig feltûnt, hogy a tûzrakó helyem megviselt állapotban van, vagy átépült, az oda készített tüzifám elfogyott, az idegenek által félig elégetett üszkös fadarabok szanaszét vannak dobálva az udvarban. (Furcsa módja a tûz megszüntetésének.) Gondoltam, ki ne gyújtsanak valamit, ezért oda készítettem egy hordóban vizet. Néhány hét múlva ismét kint vagyunk, sütöm a pecsenyémet a tûzön. Odaáll egy autó, kiszállnak belõle vadidegenek és közlik, hogy már egy órája erre köröznek (láttam, fel is tûnt, mert a kutya se jár arra normális körülmények között), ideje lenne már elhúznom a csíkot, mert õk is sütni akarnak. És ki ne öntsem az összes vizet, mert a múltkor is kilocsolta valami marha. És hagyjak a fából is rendesen, mert sokat akarnak sütni. Meglepetésemben nem tudtam eldönteni, hogy röhögõgörcsöt kapjak-e (folytogatott a dolog), vagy közéjük kúráljam a malomkövet, amit ott találtam és azóta is asztalnak használok. Ez utóbbitól gyorsan lebeszéltem magam, mert féltem, hogy még megrándulna a vállam, így bemelegítés nélkül, aztán szelíden és mosolyogva hajtottam el õket a p...csába azzal, hogy meg ne lássam õket mégegyszer a birtokomon, amiért követelõzni mertek. Nem szeretem se az agresszív embereket, sem az élõsködõket.
yeahno
03-09-2015, 12:53 PM
Anno, mikor még nem töltöttem a nyarakat folyamatában az erdei lakomban, mindig feltûnt, hogy a tûzrakó helyem megviselt állapotban van, vagy átépült, az oda készített tüzifám elfogyott, az idegenek által félig elégetett üszkös fadarabok szanaszét vannak dobálva az udvarban. (Furcsa módja a tûz megszüntetésének.) Gondoltam, ki ne gyújtsanak valamit, ezért oda készítettem egy hordóban vizet. Néhány hét múlva ismét kint vagyunk, sütöm a pecsenyémet a tûzön. Odaáll egy autó, kiszállnak belõle vadidegenek és közlik, hogy már egy órája erre köröznek (láttam, fel is tûnt, mert a kutya se jár arra normális körülmények között), ideje lenne már elhúznom a csíkot, mert õk is sütni akarnak. És ki ne öntsem az összes vizet, mert a múltkor is kilocsolta valami marha. És hagyjak a fából is rendesen, mert sokat akarnak sütni. Meglepetésemben nem tudtam eldönteni, hogy röhögõgörcsöt kapjak-e (folytogatott a dolog), vagy közéjük kúráljam a malomkövet, amit ott találtam és azóta is asztalnak használok. Ez utóbbitól gyorsan lebeszéltem magam, mert féltem, hogy még megrándulna a vállam, így bemelegítés nélkül, aztán szelíden és mosolyogva hajtottam el õket a p...csába azzal, hogy meg ne lássam õket mégegyszer a birtokomon, amiért követelõzni mertek. Nem szeretem se az agresszív embereket, sem az élõsködõket.
Egyébként jogilag is a tiéd az ingatlan?
Horgászoknál szokott ebbõl probléma lenni, hogy többen járnak ugyanarra a helyre, az egyik a lépcsõt ásta ki, a másik a szemeted vitte el, a harmadik meg csak úgy ott van mert senkié a hely.
törölt tag -gl
03-09-2015, 01:28 PM
Hát nem tudom. Egy kérdés: el van kerítve az ingatlan?
El van kerítve a tûzrakóhely? Kiírtad, hogy magánterület?
Én megértem a helyzetet, de ha többen járnak oda, és kis viszonylag normális szabályokat (ne locsold el az összes vizet) is felállítanak egymás között nem lehet olyan nagy baj. Szóval mindkét oldalról jogos szerintem.
Nem azt mondom, hogy a mocsok galád illegális sütögetõket akarom védeni.. de azt sem, hogy jogosak az elvárásaid egy el nem kerített ingatlannal kapcsolatban, ahova úgy tûnik ezek szerint a fél falu lejár sütögetni. :D
Szóval mindkét oldalról jogos szerintem....akkor nézzük fordítva a dolgot..akkor is ilyen fene nagy a jóság ha a miénket viszik,költöznek,használják?....nekem kéne egy busz...van valakinek..osszuk már el,hogy ha nekem nem kell te is használhatod..tankold meg oszt jó napot...telefon is kéne...van?....ja egy lapos tv is kellene...mondjuk délelõttre,akkor úgy is dolgozol...az asszony?...szabad?....fõõzé is ...majd megadom!...ez az egész ugye egy rossz vicc, ami itt elhangzik?????
astonferi
03-09-2015, 04:57 PM
szerintem ha bemész eleve törvénysértést követsz el.
ha bármilyen kárt tettél bejutás közben (lakatleverés, zártönkretétel ) az már " betörés dolog elleni erõszakkal "
ha csak bemész az besurranás.
elbirtoklás törvényi tétele. mint lentebb olvasod kell hozzá adás vételi is.
Elbirtoklással lehet megszerezni egy dolog tulajdonjogát, ha azt valaki, aki egyébként nem tulajdonosa annak a dolognak, meghatározott idõn keresztül sajátjaként és megszakítás nélkül használja. Az 1959. évi IV. törvény (régi Ptk) két féle határidõt alkalmazott ingatlanok esetében 15 év volt az elbirtoklási idõ, ingóságok esetében 10 év. Az új Ptk-ban (2013. évi V. törvény) megjelenik egy új határidõ: (5:45. §; A jogcímes elbirtoklás) ez pedig az öt év. Az új, un. jogcímes elbirtoklás feltételei: érvényes adásvételi szerzõdés ingatlanra nézve és az, hogy a birtokos(!) a vételárat teljes egészében megfizesse.
egyéb esetben jóhiszemû jogcím nélkülin lakó leszel.
én hagynám hogy rendbe tegyél mindent majd odamennék hogy ez az én ingatlanom és hiányzik egy csomó mindenem és még be is perelnélek.
amit csinálsz annak semmi joga alapja nincs.
Lekvár
03-09-2015, 07:27 PM
Hadd mondjak valamit:
Ez az egész "einstand" jogon járó lakhatás nagyon rossz irányba visz el.
Amíg viszonylag béke van, nem kellene az alap társadalmi normákat feszegetni. Ha beüt a krach, hadd menjen... de addig NEM.
Nekem a telekszomszéd folyamatosan elszántja a telekhatárt. Mondhatja, én csak kaszálom, mit számít nekem az a talicskányi széna, õ meg vet bele...az fontosabb.
Idén bekerítem ami az enyém, még ha csak fû is van rajta, kell az állatoknak. A szomszéddal már volt "diskurzusom", még él...bár sántít. :haha:
Szóval kb. így romlanak meg az emberi viszonyok, ha valaki nem tiszteli a MAGÁNTULAJDONT.
Mert akárki, akármit is mondd, ez a legfontosabb társadalmi közmegegyezés.
Békesség.
Pityubá
03-09-2015, 07:51 PM
Hadd mondjak valamit:
Amíg viszonylag béke van, nem kellene az alap társadalmi normákat feszegetni. Ha beüt a krach, hadd menjen... de addig NEM.
Nekem a telekszomszéd folyamatosan elszántja a telekhatárt. Mondhatja, én csak kaszálom, mit számít nekem az a talicskányi széna, õ meg vet bele...az fontosabb.
Idén bekerítem ami az enyém, még ha csak fû is van rajta, kell az állatoknak. A szomszéddal már volt "diskurzusom", még él...bár sántít. :haha:
Szóval kb. így romlanak meg az emberi viszonyok, ha valaki nem tiszteli a MAGÁNTULAJDONT.
Békesség.
HE-HE besegítettél néki, hogy jobban sántítson ?
Pityubá
03-09-2015, 08:13 PM
Hosszúkás telket vettem anno. Az arra járók nem szívesen kerülgették, aztán rendes gyalogutat jártak ki a zöldséges ágyásaim közt, és szedtek is belõle kóstolót.
Végül még csak nem is köszönve járkáltak a telkemen. Nos bekerítettem, nagy és drága munka volt. Kan Kuvasz/Labrador keverék kutya is került a telekre.
Szépen ahogy illik az utcán körbe járnak a nemköszönõk, kutya viszont tõle elvárható módon köszöntötte õket belülrõl. :D
A mérleg másik serpenyõjében nagyság rendekkel többen vannak barátaim, akik megértik és helyeslik a bekerítést.
Mifelénk nem hallottam elbirtoklásról, bár ismert mint jogi fogalom.
Vasember
03-09-2015, 08:48 PM
Ha éjszaka más telkén szalonnáztok a haverokkal hárman (csoportosan) vagy egyedül de kezedben a bugyli, hogy szelj egy kis kenyeret (felfegyverkezve) a tulaj meg megjelenik és megijed:
Reménykedj, hogy nincs nála fegyver mert jogosan iktathat ki!
Zacskóbicska
03-10-2015, 04:22 PM
Egyébként jogilag is a tiéd az ingatlan?
Horgászoknál szokott ebbõl probléma lenni, hogy többen járnak ugyanarra a helyre, az egyik a lépcsõt ásta ki, a másik a szemeted vitte el, a harmadik meg csak úgy ott van mert senkié a hely.
Jogilag az enyém. Van rajta egy kb. 70 négyzetméter alapterületû, nem is rég felújított ház, a fû le van kaszálva jelezve a belsõ udvart a régi világból ott maradt ólak jelzik az egykori kert végét. kerítésem már nincs, ugyanis a szarvasok rendre beleakadtak, kicibálták. Nem is fogom az 1200 négyzetméteremet körbekeríteni az erdõs-ligetes részen, mert nem zárom be magam. Semmi garancia nem lenne rá, hogy a szarvasok megint lerendeznék. Egyértelmûen látványosan magánterület.
Zacskóbicska
03-10-2015, 04:35 PM
Hát nem tudom. Egy kérdés: el van kerítve az ingatlan?
El van kerítve a tûzrakóhely? Kiírtad, hogy magánterület?
Én megértem a helyzetet, de ha többen járnak oda, és kis viszonylag normális szabályokat (ne locsold el az összes vizet) is felállítanak egymás között nem lehet olyan nagy baj. Szóval mindkét oldalról jogos szerintem.
Nem azt mondom, hogy a mocsok galád illegális sütögetõket akarom védeni.. de azt sem, hogy jogosak az elvárásaid egy el nem kerített ingatlannal kapcsolatban, ahova úgy tûnik ezek szerint a fél falu lejár sütögetni. :D
Nem ezzel volt a gond. Nem is volt olyan nagy baj. A falubeliek nem járnak oda sütögetni, szerintem a közelben lévõ lovas panzióban üdülõ népekben fordult meg az ötlet idõnként, vagy távolról jött emberekben. A gond az agresszív magatartással volt. Az sem rémlett fel senkiben, hogy az én tüzifámat tüzelik el. Miért természetes ez? Miért természetes szétdobálni a parazsat a nyári szárazságban? Ha ott támad egy tûz, az Isten sem oltja el sok kilóméteren keresztül oda lesz sok minden. Miért vagyok én köteles bekeríteni a házam körüli telkemet? A földutak egyértelmûen jelzik a telekhatárokat. Szomszédom 1 kilóméterre van. Most az a megoldás, hogy nem hagyok elõl tüzifát, csak amikor kint lakom. Az élõsködõk lusták fát gyûjteni, azt messzebbrõl kell odahordani. Ha viszont írok egy szabályzatot a tûzrakáshoz, akkor legalizálom. Vége a nyugalmamnak akkor. Azért járok oda, mert arra sokszor hetekig sem jár senki. Ezért tartom, ezért szeretek ott lenni, fõként amikor alkotó kedvemben vagyok.
Zacskóbicska
03-10-2015, 04:45 PM
Hadd mondjak valamit:
Békesség.
Ha nem tudod bekeríteni, a telekhatárba ás be diófalevelet az õsszel. Az egy évig kiválóan jelezni fogja.
Lekvár
03-10-2015, 08:07 PM
Hadd mondjak még valamit:
Annak idején az átkosban, ha valaki lopott valamit a gyárból, arra nagyvonalúan azt mondta: "szereztem".
Erre idõsebbek emlékezhetnek, hiszen a köztulajdon végül is senkié sem volt. Akkor ez volt a közmegegyezés... szerezni lehetett.
Ennek persze a hiány is a mozgatórugója volt, de volt aki csak úgy gyûjtögetett. Jó lesz csereeszköznek, enni nem kér. :)
Nálunk otthon gyerekkoromban a lakásban, minden piros festékkel volt lefestve, mert apám azt tudott szerezni.
De a gyárban ha konkrét személytõl loptak el valamit, akkor hajtóvadászat volt utána... mert ez is közmegegyezés volt.
Általában elkapták, és igen csúful járt...
törölt tag -gl
03-11-2015, 11:49 AM
Nem ezzel volt a gond. Nem is volt olyan nagy baj. A falubeliek nem járnak oda sütögetni, szerintem a közelben lévõ lovas panzióban üdülõ népekben fordult meg az ötlet idõnként, vagy távolról jött emberekben. A gond az agresszív magatartással volt. Az sem rémlett fel senkiben, hogy az én tüzifámat tüzelik el. Miért természetes ez? Miért természetes szétdobálni a parazsat a nyári szárazságban? Ha ott támad egy tûz, az Isten sem oltja el sok kilóméteren keresztül oda lesz sok minden. Miért vagyok én köteles bekeríteni a házam körüli telkemet? A földutak egyértelmûen jelzik a telekhatárokat. Szomszédom 1 kilóméterre van. Most az a megoldás, hogy nem hagyok elõl tüzifát, csak amikor kint lakom. Az élõsködõk lusták fát gyûjteni, azt messzebbrõl kell odahordani. Ha viszont írok egy szabályzatot a tûzrakáshoz, akkor legalizálom. Vége a nyugalmamnak akkor. Azért járok oda, mert arra sokszor hetekig sem jár senki. Ezért tartom, ezért szeretek ott lenni, fõként amikor alkotó kedvemben vagyok.
Erre csak azt tudom mondani, hogy határozottan írd ki, hogy magánterület, tilos tüzet rakni, és kérd meg a lovas panzió tulajdonosát, hogy beszéljen a vendégeivel, vagy alakítson ki ott helyben egy tûzrakóhelyet, ha onnan jön az áldás. A messzirõl jött embereknek gyakran fogalmuk sincs arról mi kié, mi az a tüzifa, azt hiszik, hogy egy élõ skanzenbe csöppentek, gondolj csak bele, van aki egy Pesti lakóteleprõl megy oda kikapcsolódni.
Zacskóbicska
03-11-2015, 05:02 PM
Erre csak azt tudom mondani, hogy határozottan írd ki, hogy magánterület, tilos tüzet rakni, és kérd meg a lovas panzió tulajdonosát, hogy beszéljen a vendégeivel, vagy alakítson ki ott helyben egy tûzrakóhelyet, ha onnan jön az áldás. A messzirõl jött embereknek gyakran fogalmuk sincs arról mi kié, mi az a tüzifa, azt hiszik, hogy egy élõ skanzenbe csöppentek, gondolj csak bele, van aki egy Pesti lakóteleprõl megy oda kikapcsolódni.
Vannak bizony. Aztán elindulnak és kurvára eltévednek. Igazi túlélõ gyakorlat, mert adott esetben akár 80 km-t is mehet úgy, hogy se vizet, se embert nem talál. Mostanában ha látok ilyeneket, eligazítom õket arról, hogy tájoló, vagy koordinátára állított GPS és alap túlélõ felszerelés nélkül még egy kilómétert se menjenek. Volt már, akiknek odaadtam kölcsön az egyik tájolómat azzal, hogy kövessék a 15-00 irányt ahol csak lehet, aztán a betonúton haladjanak balra fordulva, majd egyenesen. Ha beértek a lakott területre, balra az elsõ kocsmába adják oda a csaposnak a tájolómat:)
Lekvár
03-11-2015, 05:24 PM
Értem amit mondasz, de ebbõl is az jön le, hogy nagy a fejekben a zûrzavar, a "tulajdonjogi" kérdésekben.
Zacskóbicska
03-12-2015, 06:37 AM
Igen, sokan leragadtak a régivágású szocialista mozgalmárokra és családtagjaikra jellemzõ tulajdonjogi hozzáállásban:
"Ami a tiéd, az az enyém is. Ami az enyém, ahhoz meg neked semmi közöd."
astonferi
03-12-2015, 08:40 AM
Oda megyek pestrõl azért még nem veszem el más tûzifájat meg egyebet amirõl tudom hogy nem az enyém. Ja és Kikérem magamnak az összes pesti nevében hogy megint mi vagyunk a bunkók.
Törölt_fórumtag2
03-12-2015, 09:09 AM
Oda megyek pestrõl azért még nem veszem el más tûzifájat meg egyebet amirõl tudom hogy nem az enyém. Ja és Kikérem magamnak az összes pesti nevében hogy megint mi vagyunk a bunkók.
Lehet, hogy Te nem, de a másik 1,9 millió hajlamos rá.
Mifelénk is szítok szónak számít a pesti megnevezés.:)
Zacskóbicska
03-12-2015, 09:31 AM
Én is voltam pesti épp eleget, de már kinõttem belõle:)
Nem állt szándékomban általánosítani. Ha úgy érezted volna, elnézésed kérem és mindazoktól, akik szintén úgy érezték.
Vasember
03-12-2015, 10:55 AM
Ilyenek ezek a pestiek! Eltüzelik a fánkat, aztán megsértõdnek! :)
astonferi
03-12-2015, 02:19 PM
Ilyenek ezek a pestiek! Eltüzelik a fánkat, aztán megsértõdnek! :)
eltüzelem a fádat, tudom hol laksz :D
Lekvár
03-12-2015, 06:03 PM
Március 5-én lépett hatályba az Országos Tûzvédelmi Rendelet, lehet hogy csak elkomposztálhatod a fáját, ha belterületen van... :duhos:
(Kiszámolták hogy mennyi CO2 keletkezik, meg hány ember mennyi percet veszít az életébõl, hogy megy tönkre a humusz, hányan lesznek impotensek... betegek ezek!)
Vasember
03-13-2015, 11:48 AM
Mi kemencében komposztálunk! :)
Vasember
03-13-2015, 11:49 AM
Ok! Csak szólj elõtte, hogy én is ott legyek az oldalasommal!