View Full Version : Foghúzás vészhelyzetben!!
hillicker
03-13-2015, 04:13 PM
Sokan megfeledkeznek egy fontos dologról, ami az õrületbe is tudja kergetni az embert, mégpedig a fogfájásról! Pl: beütne egy atomháború és túlélnéd. Remekül értesz a túléléshez, a hátizsákoddal járod a világot. De egyszer csak elkezd fájni a fogad, mivel nincs gyógyszer eltûröd, egy ideig. De mi van akkor hogyha szó szerint rohadni kezd a fogad, be van gyulladva, és már elviselhetetlen a fájdalom. De viszont nincs semmilyen elsõsegély felszerelésed, a foghúzáshoz meg amúgy se értesz. Hogyan húznád ki, mit tennél ilyen helyzetben ?
Lekvár
03-13-2015, 05:37 PM
Sokan megfeledkeznek egy fontos dologról, ami az õrületbe is tudja kergetni az embert, mégpedig a fogfájásról! Pl: beütne egy atomháború és túlélnéd. Remekül értesz a túléléshez, a hátizsákoddal járod a világot. De egyszer csak elkezd fájni a fogad, mivel nincs gyógyszer eltûröd, egy ideig. De mi van akkor hogyha szó szerint rohadni kezd a fogad, be van gyulladva, és már elviselhetetlen a fájdalom. De viszont nincs semmilyen elsõsegély felszerelésed, a foghúzáshoz meg amúgy se értesz. Hogyan húznád ki, mit tennél ilyen helyzetben ?
Hogyan húznám ki?...Erõsen koncentrálva.
Egyszer mûtöttem magam, és "elfelejtettem" hogy én leszek az orvos is, nem csak a páciens, ezért benyomtam egy adag páleszt. Eléggé pityókás hangulatban nehezen ment. :D
(Hogy mivel? Prepper alapfelszerelésem egyik megbecsült eszköze, a hajvágó a másik!) Made in bolhapiac.
hillicker
03-13-2015, 06:03 PM
A foghúzó fogó jõ ötlet, tuti veszek egyet. Csak az a gond hogyha rohad a fog, akkor kihúzás közben könnyen benne maradnak darabok az ínyben, az meg elfertõzõdik ,begyullad. És hát mondjuk egy atomháború után nem igen lesz mûtõ felszerelés, fõleg nem a hátizsákban- Valami ötlet, megoldás ?
st.jimmy
03-13-2015, 06:04 PM
https://www.youtube.com/watch?v=SyVMNDBPtZw
nem ez az egyetlen ilyen jellegû videó, de ez legalább olyasmi nyelven van amit értünk :D
jóétvágyat kívánok!
(gondolom valamilyen fogó része a túlélõfelszerelésnek, vagy valahogy beszerezhetõ, mint látható kb mindegy milyen :D )
amúgy tényleg komoly probléma lehet prepper szempontból, a gyógynövényes topic adekvát még hozzá gondolom én...
hillicker
03-13-2015, 06:15 PM
Kihúzni kilehet bármilyen fogóval az igaz, csak ha beletörik, ami könnyen lehet fõleg ha rohadt a fog, akkor nagy a baj. Azt hogy oldanátok meg ?
Medve
03-13-2015, 06:36 PM
Borotvapenge, tû, cérna, tükör, egy bármilyen elsõsegély csomag és a fent említett fogó. és rengeteg helyi érzéstelenítõ (pálinka). Nemes egyszerûséggel ki kell operálni. Persze mint laikus nem értek én hozzá... De én mint laikus ha már nem bírnám tovább, nemes egyszerûséggel neki esnék. Ha olyan helyzetben vagyok, hogy muszáj.
st.jimmy
03-13-2015, 06:47 PM
a prepper vonal gyakran úgy néz ki, hogy visszanyúlunk az idõben, mert régen egyszerûbb megoldások voltak...
namost ha ezt a foghúzás szempontjából nézem, akkor én hallottam egy olyat, hogy a hajdani "egészségügyi dolgozók" között az egy virtus, vagy bravúr volt, hogy puszta kézzel húzzanak fogat :D
könnyen el tudom képzelni, hogy úgy kevésbé törik bele, de nehezen, hogy a hétköznapi túlélõnek olyan ereje lenne, hogy meg tudja csinálni
szóval sok eszköz nem lévén marad a fogó, és az idõzítéssel lehet variálni, hogy ne várd meg, míg menthetetlenül szétrohad...
szerintem a prepper protokollja is hasonló legyen egy igazi SHTF vissza a kõkorszakba szituban, mint régen a parasztoké lehetett:
fáj a fog -> rakunk rá gyógyfüvet, kezeljük alkohollal, vigyázunk a kajára, várjuk hogy gyógyuljon -> ha eltelik annyi idõ amennyi idõ alatt meg kellett volna gyógyuljon, 1 hét után csak rosszabb, semmi javulás -> fájó fog kihúz
ismétlendõ, amíg vannak fogak :D
ha nem mutat hamar gyógyulási hajlamot akkor van esélye, hogy meggyógyuljon valamitõl? Ha nem akkor jobb minél elõbb megszabadulni a problémától és a lehetséges kockázatoktól...
hillicker
03-13-2015, 08:15 PM
Nem csak a rohadt fog tud beletörni. Egyébként arra is kíváncsi lennék hogy a kõkorszakba, vagy elõtte hogyan kezelték a fogakat. Hogyan húzták, mûtötték ha beletört, tömték stb. Esetleg linket tudna valaki ?
Lekvár
03-13-2015, 08:33 PM
A foggal egyedül nem boldogulsz, ehhez kooperálnod kell valakivel. Egyenletesen húzni, kis kimozgatással és csavargatással, na ettõl ledobod az ékszíjat.
Vészhelyzetben nekiállhatsz, de annyira piszkosul fáj, még ha érzésteleníted is valamivel, hogy inkább hagyod a fenébe.
Én mûtöttem magam, egy nagy gyulladást vágtam fel a fülem mögött, de rosszul láttam a tükörben, és a tükör miatt pont ellentétesen mozgott a szike.
Amikor sikerült és a nyakamon folyt a cucc, na akkor aszittem rosszul leszek. (A pálinka is dolgozott bennem)
Szóval egyedül semmi se egyszerû.
M-torolt_forumozo
03-13-2015, 08:33 PM
Legjobb megoldás a prevenció (még most se tudja sok ember hogy kell rendesen ápolni a fogát). Gerhard Buzek túlélési könyvében ír a foghúzásról is, egy ceruza formájú éket ajánl amivel ki lehet mozgatni a fogat. Ha valakit jobban érdekel a téma, lehet fogászati szakkönyveket kapni amik sokat segíthetnek. Gondolom pl. a tömõanyag sem elérhetetlen. Itt fogorvosi elsõsegély készlet is kapható: http://www.acelfullank.hu/ADVENTURA_fogorvosi_k%C3%A9szlet_%28AD0102%29 .
Lekvár
03-14-2015, 09:58 AM
Legjobb megoldás a prevenció (még most se tudja sok ember hogy kell rendesen ápolni a fogát). Gerhard Buzek túlélési könyvében ír a foghúzásról is, egy ceruza formájú éket ajánl amivel ki lehet mozgatni a fogat. Ha valakit jobban érdekel a téma, lehet fogászati szakkönyveket kapni amik sokat segíthetnek. Gondolom pl. a tömõanyag sem elérhetetlen. Itt fogorvosi elsõsegély készlet is kapható: http://www.acelfullank.hu/ADVENTURA_fogorvosi_k%C3%A9szlet_%28AD0102%29 .
Hadd mondjak valamit:
A fogászati könyvrõl... igen lehet kapni, de vészhelyzetre csak a húzás javallott, minden más beavatkozás problémás.
Nem véletlen, hogy a borbélyok régen hajat vágtak, borotváltak és fogat húztak. (Nem véletlen az én felszerelésem összeállítása sem.)
A fogat mindig ki kell mozgatni, nem szabad egy rántásban gondolkodni, mert akkor törik bele. A kimozgatás meg kétemberes feladat... célszerû a lekötözés! :D
Ha mégis beletörik, akkor meg háromemberes feladat lekötözéssel. Szike (zsilettpenge), fogó (fogászati vagy kúpos, belül recés mûszerészfogó, csípõfogó) tû, cérna, SOK alkohol (pálesz)...
Tömni nem tudsz, mert ahhoz a fogat elõ kellene készíteni (fúrással, köszörüléssel, marással...), ez megoldhatatlan. Sokkal jobb ha a fogat nyitva hagyod!
Ha simán rátömsz, úgy begyullad, hogy belehalhatsz. Nekem volt ilyen fatalkoromban, a vérmérgezés határáig... utána két hétig jártam antibiotikum kúrára.
A fogorvosi elsõsegély készlet 4,5 ropiért... fogpiszkáló, fogselyem, vatta, átmeneti tömés... drága és semmire se jó. Arra max. hogy eljuss a fogorvoshoz, de összeomláskor nem lesz nyitva semmi, maximum a szánk :)
...ha már van lyuk a fogon és nem akartok mûteni a szalicilt ajánlanám....teletömköditek a lyukas fogat és az anyag mindent szétmar bent..ideget,gyulladást,bacikat...mindent...nem fog fájni jó ideig,...persze elõbb-utóbb fogorvos lesz a vége,de pár hónapot el lehet így húzni...arra készüljetek ha mellé megy a szájat is megmarja belülrõl,de az már elviselhetõ...a vándortáborban alkalmaztuk amíg beértünk a városi táborhelyre...az hat nap volt és nem fájt a fogam többet...
Zacskóbicska
03-14-2015, 10:55 AM
A szekfûszeg olaj kiválóan érzésteleníti a fogideget. Azonnal kiveszi a fájdalmat, emellett nagyon erõs fertõtlenítõ hatása van. A rovarcsípések kezelésére is jó.
Pityubá
03-14-2015, 11:08 AM
...ha már van lyuk a fogon és nem akartok mûteni a szalicilt ajánlanám....teletömköditek a lyukas fogat és az anyag mindent szétmar bent..ideget,gyulladást,bacikat...mindent...nem fog fájni jó ideig,...persze elõbb-utóbb fogorvos lesz a vége,de pár hónapot el lehet így húzni...arra készüljetek ha mellé megy a szájat is megmarja belülrõl,de az már elviselhetõ...a vándortáborban alkalmaztuk amíg beértünk a városi táborhelyre...az hat nap volt és nem fájt a fogam többet...
Köszönet a megosztott módszerért. 5190
Hasznos lehet a fájó fog mellett kialakult ínyduzzanat újjal történõ kinyomkodása és a benne lévõ véres genny kiszívása-kiköpése.
Fertõtlenítés céljából ajánlott a pálinkás szájöblögetés. Néhány nap alatt javulhat a páciens állapota.
fater.lajos
03-14-2015, 07:54 PM
Egy fogászati fogó nem fogó. más kell elõre hátra jobbra és balra. Hátsó hármas gyökerû fogaknál a kisebb roncsolás érdekében a fogorvos gyakran eltöri a fogat és két darabban veszi ki.
A damil tégla kombó felsõ elsõ fogaknál jó lehet.
Egyébként a youtube tele van ezzel a témával...
https://www.youtube.com/watch?v=_j7lYQxlgf4
https://www.youtube.com/watch?v=LfBD9PBhZhg
Amúgy meg a rossz fogú állat szenved majd elõbb utóbb elpusztul. Vagy éhen, vagy a gyulladástól. Embernél a pálinka sokat segíthet mint helyi fertõtlenítõ és érzéstelenítõ.
gyûjtögetõ
03-14-2015, 08:52 PM
Azért nem tanácsos merev részegen grasszálni egy zombi apokalipszis közepén mert fájt a fogad :D
hillicker
03-15-2015, 07:39 AM
Eszembe jutott egy jó ötlet. Ki kell húzatni minél hamarabb az összes fogat. Amikor fáj a fogam mindíg kihúzatom, akkor is ha nem annyira rossz. Szerintem megyek is idõpontot kérni. Kihúzatom vagy 3 hónap alatt az összes fogam.
Pityubá
03-15-2015, 02:03 PM
Eszembe jutott egy jó ötlet. Ki kell húzatni minél hamarabb az összes fogat. Amikor fáj a fogam mindíg kihúzatom, akkor is ha nem annyira rossz. Szerintem megyek is idõpontot kérni. Kihúzatom vagy 3 hónap alatt az összes fogam.
HE-HE ez tényleg jó 5 let, ami nincs az nem fáj. Kezd el kihúzatni a fogaidat. 5196
M-torolt_forumozo
03-15-2015, 04:30 PM
Meg ne fájduljon a lábad.... :D
Lekvár
03-15-2015, 07:07 PM
Egy fogászati fogó nem fogó. ... Embernél a pálinka sokat segíthet mint helyi fertõtlenítõ és érzéstelenítõ.
Azért van két fogóm... külön az elülsõ és hátsó fogakhoz. A lomin még kínáltak szülész cuccokat is, de ahhoz nem éreztem lelkierõt. Pedig az is kellhet...
A pálinkával megragadtad a lényeget, mindenre jó! Az idei fõzetem különösképp. Kicsit opálos lett, de úgyis belsõ használatra lesz. :haha:
Zacskóbicska
03-15-2015, 07:08 PM
Egyébként ha belegondoltok, ez az evolúció is tud faszságokat alkotni. Minek van a fogban ideg? Ha már szükség van rá, rég baj van, értelemszerûen csak egy szivatás az egész. Különben is alaposabb tervezõ az embert inkább rágcsálónak tervezte volna. A fiatalok úgyis mindig rágóznak, az öregek meg szépen ellennének egész nap egy marék kukoricával. Vagy mûködhetnénk úgy is, mint a cápa. Nem kell rágni, az öreg fogak kihullanak, nõ helyettük másik. És akkor meg lenne oldva a szakáll kérdése is. Nem kéne, hogy kifelé, hanem befele nõne és simán lerágnánk, oszt kiköpködnénk.
st.jimmy
03-16-2015, 10:46 AM
Ez a beszéd! :D
Amúgy ismertem egy 90 év feletti bácsit akinek nem volt egy darab foga sem, de protkója sem, és simán elrágta a marhahúst amennyire kellett...
Az emberi száj, fogsor, orr, és az egész arckoponya evolúciójánál a légvétel és a táplálkozás az õsembertõl napjainkig erõteljesen másodlagos szerepet kap, vagy inkább a funkcionalitásának minimuma felé közelít, ugyanis a jobb kommunikáció sokkal nagyobb evolúciós elõnyt jelent, mint amekkora hátrányt az összes nyavaja ami a "fejlõdésünkkel" jár.
Lekvár
03-16-2015, 07:25 PM
Ez a beszéd! :D
Amúgy ismertem egy 90 év feletti bácsit akinek nem volt egy darab foga sem, de protkója sem, és simán elrágta a marhahúst amennyire kellett...
Az emberi száj, fogsor, orr, és az egész arckoponya evolúciójánál a légvétel és a táplálkozás az õsembertõl napjainkig erõteljesen másodlagos szerepet kap, vagy inkább a funkcionalitásának minimuma felé közelít, ugyanis a jobb kommunikáció sokkal nagyobb evolúciós elõnyt jelent, mint amekkora hátrányt az összes nyavaja ami a "fejlõdésünkkel" jár.
Ne teremtsetek ideológiát a fogatlanságra, az Úr nem véletlenül pakolta mindenki szájába. (Ennyit az evolúcióról... :) )
Inkább kihagynám a marhahúsrágást fogínnyel... nem célravezetõ! A tápcsatorna bármely részének "elvesztése" az emésztés hatékonyságának rovására megy.
A hatékonysággal összefügg a jóltápláltság, egészség, azzal meg az életben maradási esély.
Nem érdemes hazárdírozni. :D
Remil
08-27-2015, 06:53 PM
Sokminden van amibõl szivesen kimaradnék és ez a fogas kérdés tuti benne van. Valójában pont azért, mert 40 éve mind megvan és mind eredeti (és itt jön a "de semmi nem tart örökké").
Még kicsi voltam amikor egyszer láttam, hogy nagyapámnak valójában alul-felül kivehetõ protkója volt. Azt hiszem annál alaposabban nem nagyon lehet fogat mosni, és akkor pont emiatt maradt is meg bennem, hogy egyszer én is leginkább ilyet szeretnék.
Más kérdés, hogy csak emiatt nem mennék most fogdokihoz, de nekem akkor is ez a legszinpatikusabb megoldás, mintsem SHTF elõtt rendbetenni és/vagy hidat építtetni.
Pedig van egy bölcsességem, ami 6 évig igyekezett kibujni, azóta nem vagyok válogatós a szesz-kérdésben :). Ha újra rakoncátlankodni fog, sajna mégis megszabadulok tõle.
Hannah
11-29-2015, 09:32 AM
Egyszer terhességem alatt begyulladt egy helyen az ínyem! Bazira fájt, bármi hozzáért és nagyon megvolt duzzadva! A szegfûszeg jótékony hatásait már ismertem (zsibbaszt, fertõtlenít és gyulladáscsökkentõ hatása is van) Illetve a pálinka is hasonlóan jótékonyan hat az ilyen esetekben! Úgyhogy õrölt szegfûszeget raktam a pálinkába és azzal ecseteltem a gyulladt részt! 3 nap kellett mire rendbe tette, de semmi mást nem alkalmaztam ezen kívül! Most van 3 fogam, ami be van gyulladva ( az egyik állítólag gyökérkezet és most újra fel van nyitva, hogy majd november 9-én megyek újra tömetni (nem, ahhoz a henteshez soha többet! :mad: ), a második nem is olyan rég tört szét egy ropi miatt és most az fáj a legjobban, amikor belobban, a harmadik pedig egy 2013-as história végeredménye (szintén a hentesemnek köszönhetõ) ami egy teljesen letört fogmaradvány, amit valószínûleg úgy kell majd kimûteni!) Na most tegnap fogtam magam, alaposan fogat mostam, az egyikbõl kinyomkodtam a cuccot és szegfûszeges pálinkába itatott gézdarabbal betömtem, a többit pedig ecsetelem vele, plusz antibiotikumot eszek! Ezek talán segítenek átvészelni, amíg lesz pénzem egy kedves, aranyos, csak velem törõdik fogorvos nénire/bácsira! :D Biztos csak ideiglenes, ezért teljes gyógyulást nem is várok!
DerWolf
09-05-2023, 07:26 PM
Nekem lötyögött a fogam gyerekként, madzagot odakötöttem a kilincsre aztán becsaptam az ajtót, ki is jött egyben probléma és fájdalom nélkül, kis vérzés volt
Pálinka jó ötlet de nemtudom szükséges e meginni, általában érzéstelenítésre csak lötyögtetni szokták a szájban az is elég az érzéstelenítéshez, nem kell meginni
A begyulladt fog kegyetlenül fájdalmas, főleg ha húzni kell, azt ki sem húzza a fogorvos csak ha feltétlen sürgősen muszáj (bár legutóbbi foghúzásomkor is be volt gyulladva úgy a fogam, hogy dagadt fejjel mentem oda, megkaptam az érzéstelenítőt ami ugye ilyenkor semmit nem ér ha gyulladt a fog aztán dupla akkorára dagadt be a fejem az injekciótól haha)
Érdemes fogászati tükört, pálinkát, orvosi szikét fogászati fogót és csipőfogót is venni bár kegyetlenül fájni fog ha magadnak húzod
Rozsomák
09-06-2023, 08:35 AM
Mi az?
Nappal jár este úszik?
Anyós fogsora.
Rozsomák
09-06-2023, 08:45 AM
Már húsz éve vannak kitört, kettérepedt fogaim. (Kiesett tömések)
A repedteket kihúztam, a lukasakból szalicillal kiöltem az ideget.
A bent maradt kézzel nem elérhető szilánkok, amire ránőtt a bőr, az FELSZÍVÓDOTT.
Ami kint van csonkok azzal elrágom a pörcöt is.
DerWolf
09-06-2023, 12:51 PM
Már húsz éve vannak kitört, kettérepedt fogaim. (Kiesett tömések)
A repedteket kihúztam, a lukasakból szalicillal kiöltem az ideget.
A bent maradt kézzel nem elérhető szilánkok, amire ránőtt a bőr, az FELSZÍVÓDOTT.
Ami kint van csonkok azzal elrágom a pörcöt is.
A fogsor egészsége az első nemcsak higiéniai szempontokból hanem azzal eszel azért is
Jó kérdés a médiában mivel fehérítik a fogaikat, nemcsak most hanem 50 évvel ezelőtt is, feltűnően fehér foga van mindenkinek és ilyen villanófényes izé még akkor nem létezett mégis mindenkinek nagyon szép fehér fogai voltak
Ha bűzlik az ember szája a rothadó fog miatt annál kellemesebb élmény nincs a másik fél számára aki beszél vele, egyébként meg a rothadó részeket el kell távolítani le kell csiszolni majd be kell tömni vagy rosszabb esetben húzni kell
Ez a szalicilsavas megoldást én még nem hallotam de az nem egy rossz dolog ha az ember fogában nincs ideg, felesleges is csak kegyetlenül fáj
Szilánkos fogsorral is lehet enni biztosan de erről még nincs tapasztalat hála az égnek
Az úr a képen jól láthatóan a boxtermen kívűl is igen aktív életet élt
9377
Mike Tyson is ráhúzatott egy aranykoronát az egyik szemfogára de az csak eltávolítható aranykorona volt mivel edzője javasolta neki, hogy a régi boxolók is mind aranyfoggal járkáltak ugye kiverték szépen nekik is a fogaikat)
Nevelőapám már rég meghalt öccse is boxolt de csak amatőr szinten mivel felesége apja boxedző volt, meg az utcán is előszeretettel mindenkivel összeverekedett általában, ő is szintén felső fogsor nélkül fejezte be nem túl hosszú életét
DerWolf
09-11-2023, 05:16 PM
Ja most voltam fogorvosnál aki bejelentette,nincs mese húzós a fogam
Bejelentkeztem a fogorvoshoz akihez csak 45 percet kell utazni mindösszesen 60 nap múlva, hogy kikapja a fogam addig meg a kínok kínja rommá begyulladva
Rohadt szemét kommunisták haha Ott csak felsétálták a városba az orvosi rendelőkbe max vártál 40 percet és kikapták egyből a fogad ráadásul tök ingyen
Most bezzeg megcsinálhatod ugyanezt egy magánfogorvosnál csak épp 60 ezer forint egy szimpla foghúzás
Nemtudom ez nekünk miért is jó
DerWolf
10-26-2023, 06:38 PM
Nem rongálja a szalicilsav a többi fogat?
Végleges az idegölő hatás?
Kamilla teát szoktam ráinni a fájó fogra, kiveszi másnapra a fogfájást de az attól még megmarad