View Full Version : Kutyáról lelopták a nyakörvet!
törölt tag -gl
03-17-2015, 06:04 PM
4 hónapos labrador keverékünk nem szereti, ha itthon hagyjuk, ilyenkor hajlamos a (naaaagy) kerítésen találni valami lyukat és kibújni az utcára akár.
De nem tudjuk pontosan mi történt.
Fogalmunk sincs, arra értünk haza, hogy a kutyáról hiányzik a fressnapsban vásárolt belül bélelt, fémcsatos nyakörv és még az újonnan vett bolhanyakörv is. Nem nagy veszteség, kb 4000 forint. De aggaszt.
Szemben kisebbségiek laknak (van sajnos pár család a városban), amikor tegnap vittük sétálni a kutyát már kóstolgatták. Fütyültek neki, stb.
Hogyan lehetne megtanítani, hogy ha egyedül van és valaki piszkálja, azonnal támadjon? Hogyan vehették le róla a nyakörvet?
A kutyán már hónapok óta fent van egyébként, nem tudta volna leszedni magáról, körbenéztünk, a kerítésbe sem akadt be sehol, ott lenne.
Szomszéd mesélte, hogy neki is "le szokták lopni" azt ajánlja ne tegyünk ilyen drága dolgokat a kutyára....
:duhos:
Nincs idõnk és pénzünk szakemberrel kiképezni a kutyát, és a labrador amúgy sem egy örzõ védõ típus, szoktam vele "harcolni" játékból, ilyenkor nagyon rámenõs és agresszív, rendkívül gyors is egyben, de nyilván ha nem épp a területét védi nem fog támadni. (kicsalják, kimegy, odahívják)
Ui: azért örülök, hogy a kutya még életben van, megvan még egyáltalán (lehet sikerült valahogy elmenekülnie?) és látszólag nincs megmérgezve sem..
Pityke11
03-17-2015, 07:55 PM
Üdv!
A kutyaoktatás nagyon hosszadalmas és következetességgel járó folyamat.Oktató nélkül is mennek dolgok.De "támadásra" ne tanítsd.Õrzõ védõ szolgálatra lehet oktatni,az szintén hosszadalmas dolog és jo ha van hozzáértõ emberke a közelben.
törölt tag -gl
03-17-2015, 08:42 PM
Hát igen, tudom, de soha nem gondoltam volna ezt. Mármint, hogy egy kutyáról lelopják a nyakörvet csak mert "lehet"
Pityke11
03-17-2015, 09:06 PM
Hát igen, tudom, de soha nem gondoltam volna ezt. Mármint, hogy egy kutyáról lelopják a nyakörvet csak mert "lehet"
Megértelek...nekem is van 2 kutyám.vigyázok rájuk amennyire lehet.De sajna az ilyen emberektõl minden kitelik
Daniui
03-17-2015, 09:19 PM
Nekünk is volt labradorunk nagyon õrült egy kutya volt :D Miénk is mindig kiszökött, mindig talált, ásott magának kijáratot, volt hogy a metró aluljáróban találtam rá vagy is õ rám :D De am vigyázz, mert ha megszökik és megharap valakit abból rendõrségi ügy is lehet, és a labradorok játékból is szoktak harapni és nem mindenki veszi játéknak lásd 80 éves nagymama.
yeahno
03-17-2015, 11:22 PM
Kertre, utcára, szembeszomszédra nézõ kamera? Hátha egyszer fényt derít valamire.
..ez a fajta,a labrador ,soha nem fogja azt csinálni amit elvársz tõle(amiket írtál) egyszerûen nem erre való fajta...kölyöknek meg pláne...
Házi kedvencnek,vadászatra,nyomolvasásra tökéletes,gyerekek mellett pedig kifogástalan...de ez a sok jó tulajdonság azt is jelenti,hogy minden embert szeret és soha nem lehet megtanítani betörõt megharapni(hacsak extrém félelembe tartod és egy idegbeteget csinálsz belõle,de akkor mindenkit megkap és ez kínzás és az elsõ alkalommal megpattan)...egyébként jó választás,csak tudd ...el fog menni,mert ez az élete...a cserkelés,a felderítés,a kirándulás,a vadászat...ha megnõ,két évesen nyugodtabb lesz,de szinte mindennap ki kell vinni a határba...nagyon igényli a teret,egy ház kertje kínzás neki....
Tehát harapni soha nem fog megtanulni,a tenyésztési folyamatba pont a finom fogást tanították nekik,mint vadászkutyáknak..
Javaslom a kennelt,ha nem vagytok otthon (amíg kölyök) és egy fogósabb keveréket a menhelyrõl beszerezni mellé....
Zacskóbicska
03-18-2015, 06:23 AM
Ifjú koromban volt annó egy kiváló kutyánk. Az is szeretett elszökni, viszonylag nagy termete ellenére simán átugrotta a kerítést. Soha nem bántott senkit, mindig egyértelmûen jelezte a szándékát, semmi hamisság nem volt benne. Az öcsém (akkor még csak kamasz legény volt) a megspórolt pénzébõl vett neki egy szép nyakörvet. Másnapra ellopták. Idegbe szakadt az öcskös (annak idején rettentõ indulatos volt) és jól megruházta a kutyát. Másnap vett neki kölcsön pénzbõl egy másik nyakörvet, azt is ellopták egy nap alatt. Nagyon megrugdosta szegény kutyát. Aztán telt-múlt az idõ, egy alkalommal a szomszéd bepanaszolt bennünket, hogy rendszeresen megtámadja õt a kutya, amikor jön haza a munkából. Ez átugorja a kerítést, nekiront és többször a szó szoros értelmében leszaggatta róla az egész nadrágot. Szerencsétlen kutyának koloncot kötöttünk a nyakába, hogy ne tudja átugrani a kerítést. Késõbb valamiért az öcsém járt a szomszédban, ott megtalálta a kutya korábbi nyakörveit:)
Természetesen nem akarom most azt sugallni, hogy ütögesd orrba a kutyát, inkább csak az érdekesség kedvéért írtam le a sztorit. A kutya képes ok-okozatok megértésére és megjegyzésére.
törölt tag -gl
03-18-2015, 10:18 AM
Labrador-vizsla keverék. Köszönöm a tanácsokat, elég nagy a kert, szóval van helye rohangászni. Szívesen bekameráznám a szembeszomszédot és a kertet, de sajnos "közterületet tilos megfigyelni" másrészt szerintem az elsõ dolog a kamera lenne amit ellopnak, szóval valahogy álcázni kéne!
Ezt nézegettem:
http://www.aliexpress.com/item/Black-Wireless-IP-Network-Pan-Tilt-Security-WIFI-Audio-CCTV-10-IR-Webcam-Color-Camera-Drop/658002075.html
Ez elég jó kamerának tûnik (ezért az árért), de valahogy be kéne álcáznom.
A szomszéd mit mondott a nyakörvekrõl? Hogy, hogy ott voltak? Ez furcsa.
yeahno
03-18-2015, 11:04 AM
https://www.youtube.com/user/Techmoan Itt van pár kamera review.
Raspberry Pi-vel is lehet variálni.
A nyakörveket az én kutyáim meg a macskáim is folyton elhagyták.
Amatorpe
03-18-2015, 12:27 PM
http://www.hikvision.hu/infusions/twb_shopping_cart/index.php
Vandálbiztos kamerák nem olcsón....
Egyébként nem értek a kutyákhoz, de nem jelenthetne megoldást egy másik, harciasabb kutya mellészerzése? Nem lenne egyedül, ha meg valaki piszkálná, az támadna stb...
A. L. Ias
03-18-2015, 01:07 PM
A kamerára azt ajánlanám, hogy álcázd madárodúnak egy fán, de a tápellátása bajosan megoldható vagy árulkodó lenne. A második tippem a villanyóra szekrény, ha az utca felé néz. Abban van hely, van áram és nem feltûnõ rajta egy szellõzõ nyílás sem.
astonferi
03-18-2015, 01:21 PM
áram a kerítésbe
Labrador-vizsla keverék. Köszönöm a tanácsokat, elég nagy a kert, szóval van helye rohangászni. ...nem...ezek a kutyák nem terület védõk,nem ragaszkodnak a területhez,mint a roti vagy a német juhászok...Õk felderítõk,nem csak mozgásigényük van ,hanem a folyamatos új információ szerzése...akármekkora a kert ,õk tízszer annyit akarnak...sok-sok séta változatos helyeken,útvonallal...pórázon amíg nem vagy egész biztos benne,hogy minden körülmények között hallgat rád...anélkül az elsõ szagra,nyúlra ott fog hagyni és megy amíg elkapja,halálra futja magát vagy lelövik....bizony ez a fajta kötelességekkel jár és sok munkával a gazdinak is...de megéri,lesz egy igazi barátod...aki ha kell ,akár etet is....
Szóval igen nagy felelõsség egy kutya kiválasztása és hazavitele...nem egyszerû feladat...hogy a kutya és a gazdi is boldog és elégedett legyen.Pár kérdés amit mindenki tegyen föl magának mielõtt elindul kutyát verbuválni a családba.
Hol élek?
Mit várok el a kutyámtól?
Van e kisgyermek a családban?
Milyen a lakókörnyezetem?
Szeretek e sétálni?
Mennyi idõm van?
Ha eszközként akarod használni kezd el a következõ gondolat menetet...Tudok e csavarhúzóval vakolni?..hát nem...akkor keresnem kell egy kõmûves kanalat!...a kutya ugyan így mûködik..nem jó mindenre,minden fajta....
Ha házat akarsz õriztetni vele...a hiedelmekkel ellentétben ,nem a nagytestû kutya a megfelelõ....10-max húsz kilós szutyok a menhelyrõl,lehetõleg sötét múlttal...ha õt igazi szeretettel a család befogadja ,úgy fogja a házat és a családot õrizni,hogy az életét is odaadja ha kell... olyan kétéveset válasszatok és nõstényt,mindenképpen keveréket...legyen energikus és éber...na ez a kutya az amelyik be szaratja a rossz arcot .még a kerítés túloldaláról is...
raktaros
03-18-2015, 06:09 PM
Ezt nézegettem:
http://www.aliexpress.com/item/Black-Wireless-IP-Network-Pan-Tilt-Security-WIFI-Audio-CCTV-10-IR-Webcam-Color-Camera-Drop/658002075.html
Ez elég jó kamerának tûnik (ezért az árért), de valahogy be kéne álcáznom.
Ezt nem ajánlom. Ilyenem van, talán 1 évet sem mûködött :(.
st.jimmy
03-18-2015, 09:38 PM
áram a kerítésbe
ha az nem is, de a villanypásztor remekül kordában tartja a kutyát :D
legalábbis a miénket... na mondjuk mi nem bezárjuk a kertbe, hanem ki a veteményesbõl...
törölt tag -gl
03-18-2015, 09:51 PM
...nem...ezek a kutyák nem terület védõk,nem ragaszkodnak a területhez,mint a roti vagy a német juhászok...Õk felderítõk,nem csak mozgásigényük van ,hanem a folyamatos új információ szerzése...akármekkora a kert ,õk tízszer annyit akarnak...sok-sok séta változatos helyeken,útvonallal...pórázon amíg nem vagy egész biztos benne,hogy minden körülmények között hallgat rád...anélkül az elsõ szagra,nyúlra ott fog hagyni és megy amíg elkapja,halálra futja magát vagy lelövik....bizony ez a fajta kötelességekkel jár és sok munkával a gazdinak is...de megéri,lesz egy igazi barátod...aki ha kell ,akár etet is....
Mellesleg hétvégén az egész napot a határban töltjük, nagyon imádja, 8-10 méternél eddig nem ment messzebbre tõlünk. Bár eddig még csak verébbel, fácánnal találkozott (meg a kertben a rigóval).