View Full Version : Chris MxNab - Nagy túléléskönyv megvan valakinek ?
hillicker
03-31-2015, 09:56 AM
Chris McNab - Nagy túléléskönyv megvan valakinek ? Akinek megvan írja már le hogy milyen könyv, mik vannak benne stb. És jobb mint a Lofty féle SAS túlélési kézikönyv ?
mmilan21
03-31-2015, 10:30 AM
Igen, megvan. Papír könyv formájában. A felénél tartok olvasás tekintetében - pár hasznos ötletet merítettem már belõle. Egyébként szép összeszedett írás, sok illusztrációval.
Itt vannak róla képek egy korábbi hozzászólásomból:
http://magyarprepperforum.org/showthread.php?11-Ezt-vettem-(mondd-mutasd-hogy-mit-vett%E9l)&p=47843&viewfull=1#post47843
Itt van a Herbáriumról is pár kép (hátha érdekel valakit):
http://magyarprepperforum.org/showthread.php?11-Ezt-vettem-(mondd-mutasd-hogy-mit-vett%E9l)&p=47911&viewfull=1#post47911
hillicker
03-31-2015, 10:36 AM
Ezt a Nagy túléléskönyvet fel tudnád tenni pdf-formátumba, vagy csak bescannelni ? El akarom olvasni, és ha tetszik megrendelem a netrõl.
mmilan21
03-31-2015, 10:49 AM
Nincs scannarem. Neten még nem találtam meg magyarul. Ezért is látatlanba vásároltam, mert akkor még nem tudtam hogy pontosan mit is veszek, de kellett egy ilyen könyv. Nem csalódtam benne.
Az a pár kép amit fényképeztem, ott viszonylag olvasható a szöveg. Ha egy új oldalon nyitod meg a képet, akkor nagyobb méretben jelenik meg és úgy olvasható.
Egyenlõre mást nem tudok ajánlani.
hillicker
03-31-2015, 10:51 AM
És amúgy ír a túlélési körülményekben végzett foghúzásról ?
mmilan21
03-31-2015, 11:12 AM
Éppen az elsõsegély fejezet elõtt tartok. Megnézem.
hillicker
03-31-2015, 11:14 AM
Oké, ha lehet akkor most valamikor írd már le legyél szíves hogy mit r a foghúzásról, vagy tömésrõl. Mert én már most rendelem akkor a könyvet.
Köszönöm elõre is.
mmilan21
03-31-2015, 11:28 AM
Nem találtam benne foghúzásról szóló részt.
A foghúzás nem túlságosan bonyolult, csak kell hozzá egy foghúzó fogó, csipesz, valamilyen érzéstelenítõ (Lidocain talán?) és pálinka vérzéscsillapítónak/fertõtlenítõnek. Plusz egy fogorvosihoz hasonló szék sem jön rosszul - ha kényelemrõl van szó. Ez persze nem ilyen egyszerû, mert a technikáját is ismerni kell. :D
Csak végsõ esetben állnák neki így fogat húzni. Egyébként addig is a fogorvosi rendelõ jöhet szóba.
Alapvetõen a rövidtávú (1-4 hét kb.) túlélésrõl szól a könyv. A leírt módszerek kb. 90%-a viszont alkalmazható a hosszútávú túlélési helyzetekben is.
Ha hosszútávra akarsz berendezkedni, akkor kelleni fog még másmilyen könyv is ez mellett. Ez a könyv szerintem leginkább a vándor túlélõ helyzetét igyekszik megkönnyíteni.
hillicker
03-31-2015, 11:31 AM
Inkább akkor megveszem a Peter Darman - Túlélés kézikönyvét. Abba nem ír a foghúzásról, de legalább vannak benne csapdák stb.
mmilan21
03-31-2015, 11:34 AM
Inkább akkor megveszem a Peter Darman - Túlélés kézikönyvét. Abba nem ír a foghúzásról, de legalább vannak benne csapdák stb.
Vannak ebben is csapdák és csomók.
Én a prepper részekre utaltam a hosszútávú túlélés kapcsán.
hillicker
03-31-2015, 11:49 AM
Én olyan túlélésre gondolok, amikor egy késsel, kulaccsal, és 1 könyvvelé túl lehet élni a természetben akármeddig. Mint Bear Grylls pl.
Pityubá
04-01-2015, 10:47 AM
Én olyan túlélésre gondolok, amikor egy késsel, kulaccsal, és 1 könyvvelé túl lehet élni a természetben akármeddig. Mint Bear Grylls pl.
Minimál túlélésnek nevezik, amire gondolsz.
Könyvnek a fejedben kell lennie, tehát olvasással, gyakorlással meg kell tanulni. Gondolom te is így képzelted.
Amit Bear Grylls leír illetve videóiban láthatsz, nevével fémjelzett termékeket megveszel, még nem fogsz tudni véle mindent túlélni, sajnos.
Úgy gondolom, Bear Grylls sem tud akármeddig mindent túlélni, de törekedni kell reá. Kitartást kívánok néked az elképzelt feladat kivitelezéséhez. :thumbup
Zacskóbicska
04-01-2015, 05:15 PM
Ezek az útmutatók általánosságnam mind nagyon jók. De ne felejtsd el, hogy a természet nem csak évmilliós, hanem napi szintû változásokról is szól. Bear Drylls, Ed Stefford és még sokan mások is igen jó útmutatást képesek adni, le a kalappal elõttük. Egyikük sem mondta sosem a tutit. Pusztán lehetõségek vannak. Ezek ismeretében nõhetnek a túlélési esélyeid. Olyan, hogy tutira 100 százalék, azt felejsd el még idegenként becsöppent városi civilizációban is.
hillicker
04-02-2015, 07:32 AM
Ez így van.
mmilan21
04-02-2015, 07:48 AM
Ezek az útmutatók általánosságban mind nagyon jók.
....
Egyikük sem mondta sosem a tutit. Pusztán lehetõségek vannak. Ezek ismeretében nõhetnek a túlélési esélyeid. Olyan, hogy tutira 100 százalék, azt felejtsd el még idegenként becsöppent városi civilizációban is.
Zacskóbicska leírta a lényeget.
Remek könyv és nem is kicsi. Tanulmányozni kell, gyakorlatba átültetni a módszereket és fejben elraktározni.
Minél több ilyesfajta könyvet olvasol és ülteted át gyakorlatba a tartalmát, annál több esélyed lesz túlélni.
Csak is az a tiéd amit meg tudsz védeni. Ezért jobb begyakorolni a módszereket azaz fejben/szívben "elraktározni" azokat.
Ha már a fejedet kell féltened, legalább a könyvekért nem fogsz aggódnod és nem szükséges cipelgetni azokat.
fisligery
04-02-2015, 07:02 PM
Nekem Ray Mears a legszimpatikusabb, õ nem túlél hanem együtt él a természettel...